Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΣΑΛΑΜ ΖΑΙΦ: ΜΠΟΡΟΫΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
  • [03] ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
  • [05] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
  • [06] ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΣΜ
  • [07] ΠΟΛΟ: Ο ΚΑΛΑΚΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [08] ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [09] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [12] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [13] ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΗ 220 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΣΙΤΣ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [16] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΕΩΝΙΔΙΟ 1-1 ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [17] Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [18] ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΕΘ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΚΑΕ ΠΑΟ
  • [19] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [20] TΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [21] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2 ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΥΣΙΝΑ
  • [22] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ
  • [23] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [24] ΔΝΤ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

  • [01] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 10 Οκτωβρίου 2001 (10:32 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση με αεροσκάφη με το πρώτο φως της ημέρας. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι απάντησαν με αντι-αεροπορικά πυρά καθώς τα αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο του Κανταχάρ στα νότια της χώρας.

    Οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιούνται καθώς ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Αφγανιστάν έχουν καταστρέψει την αεράμυνα των Ταλιμπάν σε τέτοιο σημείο που τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις επί 24ωρου βάσεως.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκαν οι πόλεις Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν, Κανταχάρ στο νότιο, Χεράτ στο δυτικό και η πρωτεύουσα Καμπούλ. Στην Κανταχάρ οι Ταλιμπάν απάντησαν με αντι-αεροπορικά πυρά.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι μετά την επιτυχία των αεροπορικών επιδρομών ο Λευκός Οίκος αρχίζει τώρα να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    Ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν Αμπντουλ Σαλάμ Ζαέφ δήλωσε ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν άλλα δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των θυμάτων. Ο Αμπντουλ Σαλαμ Ζαεφ πρόσθεσε ότι 2 εκατ. Αφγανοί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την ζωή τους αν χρειασθεί για την υπεράσπιση της πατρίδας τους. Παράλληλα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη του Αφγανιστάν και να εγκαταστήσουν μια "κυβέρνηση ανδρείκελων" η οποία θα εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα τους.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις Αφγανοί υπάλληλοι σε οργάνωση που ασχολείτο με την εξουδετέρωση των ναρκοπεδίων και τελεί υπό την αιγίδα του οργανισμού. Οι τέσσερις Αφγανοί σκοτώθηκαν όταν το κτίριο στο οποίο κοιμόταν χτυπήθηκε από πύραυλο και κατέρρευσε.

    Εν τω μεταξύ, ανώτερο στέλεχος της αντιπολιτευόμενης τους Ταλιμπάν Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι 40 διοικητές μονάδων των Ταλιμπάν προσχώρησαν στη Βόρεια Συμμαχία και απέκλεισαν τον κύριο δρόμο που συνδέει το βόρειο με το νότιο Αφγανιστάν. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους Ταλιμπάν.

    [02] ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΣΑΛΑΜ ΖΑΙΦ: ΜΠΟΡΟΫΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (12:27 UTC+2)

    "Οι Αμερικανοί έκαναν λάθη. Δεν υπολόγισαν καλά, ούτε τη δύναμη του Ισλάμ ούτε την επιμονή των Αφγανών. Ξέρετε, στον πόλεμο με τους Ρώσους είχαμε δύο εκατομμύρια μάρτυρες. Μπορούμε, αν χρειαστεί, να έχουμε και άλλους...", δήλωσε ο πρέσβης του Αφγανιστάν στο Πακιστάν μουλάς Αμπνούλ Σαλάμ Ζαίφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Είναι ο μοναδικός πρέσβης του καθεστώτος των Ταλιμπάν και ιστορικό στέλεχος της ηγεσίας τους καθώς είναι ένας από τους επτά επιζώντες της 32μελούς ομάδας που ξεκίνησε το Κίνημα των "Σπουδαστών του Κορανίου" το 1994.

    Ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζαίφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλουν να ελέγξουν για οικονομικούς λόγους την Κεντρική Ασία και επιτίθενται εναντίον όλου του Ισλάμ και όχι μόνο του Αφγανιστάν. Εκτιμά ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν μπορεί να αντέξει ένα χρόνο στις επιθέσεις των ΗΠΑ και σε ερώτηση πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο έχοντας απέναντι τους την αμερικανική πολεμική μηχανή, παρατήρησε:"Δεν είμαστε ένας, δεν είμαστε δέκα, δεν είμαστε εκατό, δεν είμαστε χίλιοι, δεν είμαστε χιλιάδες, δεν είμαστε ένα εκατομμύριο. Είμαστε πολλά έθνη, πολλά εκατομμύρια. Αστε τους να κάνουν όνειρα".

    [03] ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ

    Νέα Υόρκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (11:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Αμερικανοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υποπτεύονται δολιοφθορά στις περιπτώσεις δύο κρουσμάτων άνθρακα στη Φλώριδα, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας και άλλος ένας να εκτεθεί στο μικρόβιο της ασθένειας. Επίσης, εκατοντάδες συνάδελφοι των δύο αυτών ανδρών υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στην ασθένεια. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι μάλλον απίθανο τα δύο κρούσματα της θανατηφόρας ασθένειας να προέκυψαν κατά τύχη στο ίδιο κτήριο γραφείων.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση και συνεχίζει να εξετάζει όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, έτσι ώστε να καλυφθούν όλοι οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ευρύτερο κοινό.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2001 (10:45 UTC+2)

    Πρόταση για διάλογο μεταξύ των θρησκειών διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ως παρέμβαση για την αποτροπή του πολέμου μεταξύ των θρησκειών, ύστερα από την κήρυξη "ιερού πολέμου" από τους Ταλιμπάν και την έκκληση της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν να πάρουν μέρος σ΄αυτόν οι απανταχού μουσουλμάνοι. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θα συζητήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την πρόταση για έναρξη διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.

    [05] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Επείγον πρόγραμμα για την ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των προσφύγων στο Αφγανιστάν ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας ανταποκρινόμενοι στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη μας.

    Τριμελής ομάδα εθελοντών αναχωρεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου για να βρεθεί στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Η ομάδα με επικεφαλής το γιατρό και Πρόεδρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, Κώστα Παπαϊωάννου, τη διοικητικό Κριστίν Γκεϋράλ και τον τεχνικό Ανδρέα Κουτέπα θα εφαρμόσει πρόγραμμα με σκοπό:

    - την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημιουργία ιατρείου-σκηνής μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό

    - τη διανομή βασικών φαρμάκων, καθώς και αναλώσιμου ιατρικού υλικού και εξοπλισμού

    - την επιδημιολογική μελέτη και τον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών τον εμβολιασμό παιδιών και γυναικών.

    "Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία ότι το κρύο, ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε μικρούς καταυλισμούς, η ελλιπής διατροφή και η χαμηλή αντίσταση σε λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι υποσιτισμένα. Τα περίπου 5.5 εκατομμύρια Αφγανών, που προς το παρόν στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση εξαιτίας της περιορισμένης πλέον δυνατότητας της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει", επισημαίνει ο Κώστας Παπαϊωάννου.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ανάγκες των πληθυσμών που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους στο Αφγανιστάν, το οποίο βάλλεται ακατάπαυστα από σφοδρούς βομβαρδισμούς είναι επείγουσες και ζωτικές, καθώς και ότι νέα θύματα προστίθενται καθημερινά στη μακριά λίστα των κατατρεγμένων θυμάτων.

    "Οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις ανταπάντησαν με βομβαρδισμό του Αφγανιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που κόστισε τη ζωή σε 6.000 ανθρώπους. Αυτήν την αμιγώς στρατιωτική επίθεση ακολούθησε μία "ανθρωπιστική", όπως ονομάστηκε, επιχείρηση, με στόχο να κερδίσει την παγκόσμια υποστήριξη για την πολεμική δράση που εκτυλίσσεται.

    Δεν πρόκειται για μια ανθρωπιστική εκστρατεία. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μέρος μιας στρατιωτικής επιχείρησης που έχει σκοπό να πετύχει τη διεθνή συγκατάθεση για τις επιθέσεις. Η ρίψη από αέρος, μερικών φαρμάκων και τροφίμων στη διάρκεια της νύχτας και την ίδια ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι βομβαρδισμοί, ήταν μια κίνηση άσκοπη ενώ θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και επικίνδυνη" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι στηρίζονται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους για τη νέα αποστολή που ξεκινούν και απευθύνουν έκκληση οικονομικής ενίσχυσης της δράσης τους.

    [06] ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΣΜ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Στην αρχή δεν το πίστευαν, αλλά έγινε πραγματικότητα. Ο Βασίλης Σχιζοδήμος πλαισιωμένος από τους Βασίλη Χατζηπαναγή, Γιώργο Σκαρτάδο και Σταύρο Καλαφάτη θα είναι η αντιπολιτευτική κίνηση και οι μεγάλοι αντίπαλοι του Διονύση Ψωμιάδη στις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΣΜ. Η επωνυμία της νέας προσπάθειας αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας. Παράλληλα θα γίνουν γνωστοί και οι άνθρωποι που στηρίζουν την συγκεκριμένη παράταξη στο ψηφοδέλτιο της 17ης Δεκεμβρίου.

    Οι προγραμματικές θέσεις της νέας παράταξης θα βασιστούν σε τρεις άξονες. Ο εκσυγχρονισμός στον τρόπο ανάπτυξης της ΕΠΣΜ, η ανάδειξη του κυριάρχου ρόλου της Θεσσαλονίκης στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα και η ομαδικότητα ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    [07] ΠΟΛΟ: Ο ΚΑΛΑΚΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Παρέμεινε στον Πειραιά, όχι ως πολίστας του Εθνικού, αλλά του Ολυμπιακού ο Θοδωρής Καλακόνας. Ο διεθνής πολίστας οριστικοποίησε την συμφωνία του με τον Ολυμπιακό και υπέγραψε σήμερα το νέο του συμβόλαιο, βάζοντας τέλος σε ένα σήριαλ που είχε αρχίσει από τις αρχές καλοκαιριού.

    [08] ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Η παύση λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων που εδρεύουν στην Αττική κατά το μήνα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποφασίστηκε πρόσφατα, έπειτα από συμφωνία μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Καλαφάτη και του προεδρείου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς.

    Η απόφαση αυτή - σύμφωνα με τον υφυπουργό - στοχεύει στην κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του Λεκανοπεδίου από τις βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν σε αυτό, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, όπως εκείνη που αφορά την τέλεση της Ολυμπιάδας.

    Το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, διευκρίνισε πως η διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας των μονάδων κατά το μήνα που θα είναι σε εξέλιξη οι Αγώνες ισχύει για τις βιομηχανίες - μέλη, εφόσον βέβαια ανταποκριθούν εθελοντικά στην πρόταση.

    Η πρωτοβουλία περιβαλλοντικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Αττικής από το υπουργείο Ανάπτυξης αποτελεί ένα τμήμα μιας ευρύτερης εθνικής προσπάθειας που σκοπό έχει την πραγματοποίηση των αρτιότερα οργανωμένων Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία του θεσμού.

    [09] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Βέρνη, 10 Οκτωβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τους δύο πολίτες της χώρας που παραμένουν ακόμη στο Αφγανιστάν και τους 100 που βρίσκονται στο Πακιστάν, για τους οποίους έχει εκπονηθεί σχέδιο άμεσης εκκένωσης.

    Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αστυνομίας αναφέρθηκε στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τις πιθανά απειλούμενες ξένες αντιπροσωπείες στη χώρα, ωστόσο απέφυγε να ξεκαθαρίσει σε ποιες χώρες αφορούν τα επιπλέον μέτρα.

    Από την αστυνομία της Βέρνης ανακοινώθηκε η φρούρηση των Πρεσβειών και των πρεσβευτικών κατοικιών του Ισραήλ, της Μ. Βρετανίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Επίσης ανακοινώθηκε η αύξηση των περιπολιών για τον έλεγχο των δημόσιων χώρων, ενώ ορισμένες μονάδες του στρατού βρίσκονται ήδη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ σε αυξημένη ετοιμότητα.

    [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Καλαμαριά διοργάνωσαν στο οικόπεδο της οδού Καππαδοκίας, στην περιοχή Βότση, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, η Β' ΕΛΜΕ νομού Θεσσαλονίκης, ο Α' Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προμηθέας», οι μαθητές του δήμου Καλαμαριάς και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών νομού Θεσσαλονίκης.

    Αίτημα της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Καλαμαριάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΜΠΕ η πρόεδρος της Ξανθίπη Μπανιώρα, είναι λειτουργούν μόνο πρωινή βάρδια τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου. Τόνισε, δε, ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να διατεθούν περισσότερα χρήματα για τη σχολική στέγη και να χτιστούν άλλα 10 σχολεία όλων των βαθμίδων.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Καλαμαριάς είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, αν δεν εισακουστεί το αίτημα της, ενώ θα συμμετάσχει και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 31 Οκτωβρίου η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, επισήμανε ότι το οικόπεδο της οδού Καππαδοκίας επιλέγει ως τόπος της διαμαρτυρίας, γιατί έχει προγραμματιστεί να κτιστεί εκεί σχολείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αγκυρα, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Η Τουρκία εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών και πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια παράλογη δίνη πολέμων και αιματοχυσίας.

    Η Τουρκία η μοναδική μουσουλμανική χώρα που εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας εκφράζει φόβους για την δημιουργία σοβαρών πολιτικών και οικονομικών αναταραχών σε περίπτωση που οι επιθέσεις επεκταθούν και στα γειτονικά της κράτη όπως για παράδειγμα στο Ιράκ.

    "Ελπίζουμε η επιχείρηση να περιορισθεί μόνο στο Αφγανιστάν με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

    "Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι αυτή η επιδρομή έχει την τάση να επεκταθεί. Η διάχυση του πολέμου έξω από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να επιφέρει πολέμους και αιματοχυσία σε ολόκληρη την περιοχή" δήλωσε ο κ. Γιλμάζ τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο όπως αυτό της ανάμειξής της στον πόλεμο.

    Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ έγιναν μια ημέρα μετά από το αίτημα που υπέβαλε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση της χώρας σχετικά με την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο εξωτερικό αλλά και την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην Τουρκία ως μέρος του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Η Τουρκία φοβάται ότι μια πιθανή επίθεση στο Ιράκ θα οδηγούσε στην πτώση του Σαντάμ Χουσείν, στη δημιουργία αστάθειας στην χώρα και στη δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

    Το παραπάνω ενδεχόμενο θα προκαλούσε εξέγερση των Κούρδων αυτονομιστών στην Τουρκία και θα προκαλούσε αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας.

    Από την άλλη πλευρά μια στρατιωτική διαμάχη στα κράτη που συνορεύουν με την Τουρκία θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων.

    Η επιχείρηση των ΗΠΑ έρχεται σε μια χρονική στιγμή εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Ιράκ.

    [12] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός για τον Σχεδιασμό και την Διεθνή Συνεργασία Ναμπίλ Σάαθ αναμένεται να επισκεφθεί αύριο την Βουλγαρία ανακοίνωσε το γραφείο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Σόφια.

    Ο κ. Σάαθ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκόσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Σολομόν Πασί.

    Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο ύστερα από την νίκη του τέως βασιλιά Συμεών ΙΙ στις εκλογές έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις Αραβικές χώρες.

    Ο Συμεών ΙΙ ο οποίος πέρασε 55 χρόνια στην εξορία μιλάει την Αραβική γλώσσα και έχει στενές σχέσεις με Αραβικές βασιλικές οικογένειες συμπεριλαμβανομένων τις βασιλικές οικογένειες της Ιορδανίας και του Μαρόκου.

    [13] ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Μόσχα, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χέρστ Κέλερ αναμένεται απόψε στην Μόσχα όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη με θέμα την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ρωσία.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Κέλερ στην Μόσχα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο του 2000.

    Η κυβέρνηση της Ρωσίας αναμένεται να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οικονομική βοήθεια σε περίπτωση που τα εξωτερικά χρέη της χώρας είναι πολύ μεγάλα το 2002.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΗ 220 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα 220 λαθρομετανάστες σε περιοχές ανατολικά και δυτικά της χώρας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονταν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεων.

    Πρόκειται για 99 μετανάστες από το Αφγανιστάν και 75 από το Ιράκ ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες προέρχονταν από το Μπανγκλαντές, το Ιράν, το Μαρόκο, το Πακιστάν και την Τουρκία.

    Περίπου 89 Αφγανοί συνελήφθησαν σε μια παραλία κοντά στην πόλη Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) και δήλωσαν στις αστυνομικές αρχές ότι επρόκειτο να μεταβούν παράνομα στην Ελλάδα με πλοίο πληρώνοντας ο καθένας 300 δολάρια.

    Μια δεύτερη ομάδα με 74 μετανάστες εντοπίστηκε στην ανατολική επαρχία Αγκρί που συνορεύει με το Ιράν.

    Στην επαρχία της Ανδριανούπολης που συνορεύει με την Ελλάδα και την Βουλγαρία συνελήφθησαν 57 μετανάστες.

    Η Τουρκία αποτελεί βασική μεταβατική οδό για τους μετανάστες κυρίως από την Ασία και την Αφρική που προσπαθούν να περάσουν στην Δυτική Ευρώπη προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

    [15] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΣΙΤΣ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την υποστήριξη της Γιουγκοσλαβίας στη διευθέτηση του ζητήματος για τη μεταφορά των εμπορευμάτων μέσω του Δούναβη εξέφρασε σήμερα από την Ρουμανία όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς.

    Ο ποταμός θα πρέπει να καθαρισθεί από τα υπολείμματα που άφησαν οι ΝΑΤΟϊκοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, δήλωσε ο κ. Πέσιτς.

    Επισήμανε δε ότι χρειάζεται μεγάλο χρηματικό ποσό για το άνοιγμα του Δέλτα. Τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης τόνισε προσθέτοντας ότι και η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στις εργασίες στον Δούναβη.

    Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Πέσιτς δήλωσε ότι η χώρα του καταβάλλει αρκετή προσπάθεια αλλά θα στηριχθεί και στην εμπειρία και την βοήθεια της Ρουμανίας.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου σχετικά με το θέμα των εθνικών μειονοτήτων που υπάρχουν στις δυο χώρες.

    Ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι η Ρουμανία σέβεται την γιουγκοσλαβική μειονότητα ενώ ο κ. Πέσιτς από την πλευρά του επισήμανε ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές αντιμετωπίζουν με δημοκρατικό τρόπο τους Ρουμάνους μειονοτικούς στη Γιουγκοσλαβία.

    [16] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΕΩΝΙΔΙΟ 1-1 ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Τις εντυπώσεις μοιράστηκαν μετά το τελικό 1-1 ο Πανιώνιος και το Λεωνίδιο στο θεσμό του κυπέλλου. Ολο το παιχνίδι κρίθηκε μέσα σε τρία λεπτά και μάλιστα στο τέλος της αναμέτρησης. Συγκεκριμένα στο 87' ο Πανιώνιος άνοιξε το σκορ, όταν ο Αμπελάς βρέθηκε αφύλακτος μέσα στην περιοχή και με πλασέ νίκησε τον Κουτσόπουλο, για να ισοφαριστεί η ομάδα της Νέας Σμύρνης στο 90' με τον Μόσχου.

    Ο διαιτητής Βούλγαρης έδειξε κίτρινη κάρτα στον Παπαγεωργόπουλο.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ντουμίτρου Ντουμιτρίου): Ντρόμπνι, Φερεκίδης, Βλτσεκ, Παουλίστα, Γιοβάνοβιτς (46' Κάφαλης), Μπεναλί, Καραγιάννης (65' Αμπελάς), Τσιμόπουλος, Γόγολος, Κατσαρός, Κρις (46΄Μουζάουι)

    ΛΕΩΝΙΔΙΟ (Δημήτρης Σαλαπάτας): Κουτσόπουλος, Μισαηλίδης, Λαζάρου, Μόσχος, Γολεγός, Εντου, Ντα Σίλβα ( 81' Γεωργόπουλος), Κονέ (65' Μπαρλάς), Παπαγεωργόπουλος, Παπαράδης, Τσιάτσιος (90' Αποστολάκης).

    [17] Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ελσίνκι, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, οι σχετικές εξελίξεις και η θέση της Φινλανδίας απασχολούν όλα τα φινλανδικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου κατά τη συνάντηση της προέδρου Τάρια Χάλονεν και της κυβερνητικής επιτροπής εξωτερικών και πολιτικής ασφάλειας, επαναβεβαιώθηκε η επίσημη θέση της Φιλανδίας όσον αφορά την επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την οποία η επίθεση θεωρείται δικαιολογημένη βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν υπογράμμισε ότι η στρατιωτική δράση θα πρέπει να κατευθύνεται σε στρατιωτικούς στόχους και εκτίμησε ότι η Φινλανδία έχει σχετικά καλή πληροφόρηση όσον αφορά τα γεγονότα.

    Ωστόσο η ενημέρωση των ΗΠΑ για την έναρξη της επίθεσης δεν έφτασε στη Φινλανδία από τις Βρυξέλλες πριν αυτή ξεκινήσει.

    Ο κ. Λίπονεν τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι στη Φινλανδία δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

    "Η χώρα δεν θεωρείται ότι ανήκει στους πρώτους στόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σε πιθανούς στόχους μετά την επίθεση του Αφγανιστάν", είπε.

    Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Φινλανδίας έχει εξουσιοδοτηθεί να δώσει στις ΗΠΑ, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις, άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της χώρας για πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Στην περίπτωση που ζητηθεί άδεια για άλλου είδους πτήσεις, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ξανά.

    Επίσημα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι αρμόδιο για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του εναέριου χώρου συζητήθηκε και στο πλαίσιο της κυβερνητικής Επιτροπής Εξωτερικών και πολιτικής ασφάλειας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από τις ΗΠΑ.

    [18] ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΕΘ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΚΑΕ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Μετά τη νέα συνάντηση που είχαν ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο προπονητής Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αποφασίστηκε να αποκτηθεί ο Αργεντινός με ισπανικό διαβατήριο πλέϊ μέϊκερ Πέπε Σάντσεθ. Ο τελευταίος είναι 23 ετών έχει ύψος 1.90μ και αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Φιλαδέλφειας Σίξερς.

    [19] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Στην Ελλάδα ανατέθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης για τις 6-9 Δεκεμβρίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης έπειτα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Λοζάννη. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα επρόκειτο να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά λόγω των τρομοκρατικών γεγονότων του περασμένου μήνα αποφασίστηκε η αλλαγή της χωρας διεξαγωγής. Η Ελλάδα κέρδισε την ψηφοφορία όπου υποψήφια ήταν και η Τουρκία της οποίας υπερτέρησε η δική μας υποψηφιότητα με 18-1 ψήφους.

    Τα άλλα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Ελευθέρας θα διεξαχθούν από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου στη Σόφια.

    Ηδη η ΕΟΦΠ μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης κινητοποίησε τους ανθρώπους της και άρχισε τις εργασίες προκειμένου οι αγώνες να στεφθούν από απόλυτη επιτυχία.

    [20] TΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Τρία άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις 2μμ, μέσα στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού χωρίς να έχουν σχετική άδεια εισόδου.

    Τα τρία άτομα μετά την είσοδο τους στο αεροδρόμιο έγιναν αντιληπτά από υπάλληλο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και από περιπολικό της αστυνομίας. Συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας όπου ανακρίνονται και αναμένεται να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

    [21] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2 ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΥΣΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Σε ένα αδιάφορο για τον ΠΑΟΚ παιχνίδι, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στον Πανελευσιανιακό στο γήπεδο της Επανομής. Ετσι ο Δικέφαλος για να βγει πρώτος στο όμιλό του δεν πρέπει να χάσει με διαφορά πάνω από δύο γκολ στον Πειραιά από τη Χαλκηδόνα.

    Το αρχικό 1-0 έγινε στο 14' με τον Νίκο Φρούσο, ενώ λίγο αργότερα (21') ο Βαγγέλης Νάστος έκανε ατομική ενέργεια, μπήκε στην περιοχή και με σουτ έκανε το 2-0. Η Ελευσίνα μείωσε με φάουλ του Γιώργου Νεοφώτιστου στο 44', ενώ το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε στο 54' με τον Αλέξη. Το παιχνίδι παρακολουθούν 600 οπαδοί του ΠΑΟΚ.

    Ο διαιτητής Δημοσθένης Πισσάς του συνδέσμου Ημαθίας έδειξε κίτρινη στο Φιλιππή.

    ΠΑΟΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Παπαδόπουλος, Κουτσόπουλος (51' Αμπονσά), Κουλακιώτης, Ζαβαντίας (69' Βοσκαρίδης), Λουτσιάνο, Φρούσος, Σπάσιτς, Νάστος, Αντινόλφι (60' Γιασεμή), Φουτσίνι, Καραδήμος.

    ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ (Ηλίας Αρμόδωρος): Μανώλης, Καραμπλάκας, Νεοφώτιστος (68' Τσαμαδιάς), Ζαργάνης, Σεροπιάν, Μύγας, Καραγεώργος, Τσολάκης, Μένταν (46' Τσιαούσης), Φιλιππής, Αλέξης (63' Αποστολάτος).

    [22] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

    Μιλάνο, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές στην Ιταλία και στη Γερμανία συνέλαβαν τέσσερα άτομα που εκτιμούν ότι σχετίζονται με το δίκτυο τρομοκρατίας του Οσάμα μπιν Λάντεν, ανέφεραν οι ιταλικές αρχές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press ένας άνδρας συνελήφθη στη Γερμανία και τρεις στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα.

    Οι συλλήψεις δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ αλλά έγιναν στο πλαίσιο ερευνών για την εξάρθρωση του δικτύου του Σαουδάραβα κροίσου.

    Ο.Κ.

    [23] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Βέρνη, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Στις κατηγορίες από μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου εναντίον του απορρήτου των ελβετικών τραπεζών σε σχέση με την τρομοκρατία απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Τζόσεφ Ντέις τονίζοντας ότι υπάρχει δυσκολία στο να περάσει το μήνυμα ότι το τραπεζικό απόρρητο δεν υφίσταται, όταν συνδέεται με εγκληματικότητα, ή τρομοκρατία, αφού η Ελβετία έχει ήδη παγώσει στο παρελθόν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Temps" επισήμανε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου απαιτούσαν μία απάντηση, που έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του όσον αφορά τον άμαχο πληθυσμό ή στο μέτρο αυτής της απάντησης, επειδή ενυπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθουμε σε έναν κύκλο βίας, που θα επηρεάσει την παγκόσμια ασφάλεια.

    Πρόσθεσε ότι η μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αμερικανικά αντίποινα έχουν ξεπεράσει τα μέτρα, ωστόσο ο κίνδυνος υπάρχει κάτι που μετέφερε στο νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη Βέρνη.

    Ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τη Γερμανία έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία του Interlaken που θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Εθνη τον προσεχή μήνα και που στοχεύει στην επανεξέταση της φιλοσοφίας των οικονομικών κυρώσεων, ώστε να μην πλήττεται ο άμαχος πληθυσμός.

    Επίσης, σε δύο εβδομάδες στη Λοζάννη, η Ελβετία μαζί με εκπροσώπους των χωρών της ομάδας G-7 θα εξετάσουν τα θέματα της διεθνούς συνεργασίας αναφορικά με τις υπεξαιρέσεις δημόσιων πόρων από πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο.

    Τέλος εκτίμησε ότι η τρέχουσα κρίση αποδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής της Ελβετίας στα ΗΕ στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα του εφαρμόζει εδώ και καιρό τις κυρώσεις που αποφασίζουν τα ΗΕ.

    [24] ΔΝΤ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Horst Koehler, δηλώνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν κινδυνεύει από ύφεση.

    Ο κ. Koehler υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναμένεται μια ένταση της επιβράδυνσης της οικονομίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ευρώπη να διαμορφώνονται χαμηλότερα του 2% για το 2001. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο του 2002 θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 October 2001 - 18:14:16 UTC