Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΤΖ.ΜΠΟΥΣ
  • [03] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ,ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [05] ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤU-154
  • [07] EKTAKTH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΑΥΡΙΟ
  • [08] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [09] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ
  • [10] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [11] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [12] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΧΑΡ
  • [13] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 50 ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [14] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ
  • [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [17] Ν. ΠΑΚ: ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΤΟΥ
  • [18] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ
  • [19] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ - ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1 - 2
  • [20] ΟΚΤΩ ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • [21] ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΣΤΗ 18ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [22] ΟΙ "BLUES WIRE" ΣΤΟ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ
  • [23] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΙΩΞΗΣ
  • [24] ΝΕΡΟ, ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ 1η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

  • [01] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ, ένα νέο μέτωπο ανοίγεται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν την πόλη της Καμπούλ και το Κανταχάρ, όπου θεωρείται ότι κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Αναλυτές τονίζουν ότι στόχος των Αμερικανών είναι και η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Στο μεταξύ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται το διάγγελμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενώ θα ακολουθήσει και ομιλία από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι έστειλαν 8.000 στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο παραχώρησε τις αεροπορικές του βάσεις στις ΗΠΑ.

    N.K.

    [02] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΤΖ.ΜΠΟΥΣ

    Oυάσιγκτον, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σε αντίποινα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε μήνυμά του προς το αμερικανικό έθνος. Ο Τζωρτζ Μπους είπε συγκεκριμένα ότι στόχος των επιθέσεων είναι να πάψει το έδαφος του Αφγανιστάν να είναι έδαφος από το οποίο εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

    Γνωστοποίησε ακόμη ότι σε αυτή την επίθεση συμμετέχουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Γαλλία ενώ διευκολύνσεις παρείχαν τόσο αραβικές χώρες όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Μας στηρίζει η συλλογική θέληση όλου του πλανήτη", είπε ο κ. Μπους και τόνισε ότι διατυπώθηκε με σαφήνεια προς τους Ταλιμπάν το αίτημα να κλείσουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών και να παραδοθούν οι αμερικανοί που κρατούνται αιχμάλωτοι στο Αφγανιστάν. "Κανένα από τα αιτήματά μας αυτά δεν ικανοποιήθηκε και τώρα οι Ταλιμπάν θα πληρώσουν το τίμημα", πρόσθεσε.

    "Δεν θα αφήσουμε τους Ταλιμπάν να φέρουν σε πέρας τα διαβολικά τους σχέδια. Στόχος μας είναι να διεξάγουμε επιχειρήσεις που θα τους εκδιώξουν από την εξουσία και να δώσουμε τη δυνατότητα στον Αφγανικό λαό να γνωρίσει τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Θα μοιράσουμε τρόφιμα στους αμάχους και τα παιδιά στο Αφγανιστάν. Είμαστε φίλοι του Αφγανικού λαού και των περίπου δύο εκατομμυρίων μωαμεθανών σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στο Ισλάμ", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ επισήμανε ότι στρέφεται κατά της τρομοκρατίας. Ο Τζωρτζ Μπους γνωστοποίησε ότι έχουν "παγώσει" οι λογαριασμοί των τρομοκρατών σε 38 χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος των επιθέσεων θα επιτευχθεί με αποτελεσματικότητα. "Σήμερα στόχος μας είναι το Αφγανιστάν, αλλά η μάχη είναι ευρύτερη. Κάθε χώρα έχει μια σαφή επιλογή να κάνει. Σε αυτή τη διαμάχη δεν υπάρχει ουδέτερο έδαφος. Οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί τρομοκράτες θα μείνει μόνη της" τόνισε.

    "Είμαστε μια ειρηνική χώρα που επλήγη με τόσο τραγικό τρόπο και δεν θα υπάρξει ειρήνη όταν μας χτυπούν τρομοκράτες με τέτοιο τρόπο. Και βέβαια δεν επιδιώξαμε εμείς αυτή τη στρατιωτική αποστολή αλλά θα τη φέρουμε σε πέρας προκειμένου να υπερασπιστούμε την ελευθερία, όχι μόνο τη δική μας αλλά και όλων των λαών που θέλουν να μεγαλώσουν ελεύθερα και ειρηνικά τα παιδιά τους. Παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται σε όλο τον κόσμο, καθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε όλα τα σημεία του πλανήτη", είπε ο Τζωρτζ Μπους.

    Αναφερόμενος στην κινητοποίηση στις ΗΠΑ επισήμανε ότι εκλήθησαν έφεδροι για να προστατέψουν τις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια της χώρας. "Η υπομονή μας θα είναι ένα από τα όπλα μας και χρειάζεται χρόνος αλλά και θυσίες για να πετύχουμε το στόχο μας" τόνισε.

    "Αυτή τη στιγμή θυσίες κάνουν οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που υπερασπίζονται την πατρίδα μας τόσο μακρυά από το έδαφός της. Στέλνουμε τους γιους μας, τα παιδιά μας στο πεδίο της μάχης και ζητάμε από αυτούς που φοράνε τη στολή του στρατιώτη να ρισκάρουν τη ζωή τους, είναι όμως αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι, αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο έχουμε σε αυτή τη χώρα και τους είμαστε ευγνώμονες", επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος και απευθυνόμενος στις αμερικανικές δυνάμεις είπε: "Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και ο στόχος σας σαφής. Θα έχετε ό,τι χρειάζεστε για να φέρετε την αποστολή σας σε πέρας".

    [03] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2001 (11:29 UTC+2)

    Σαφώς ικανοποιημένος αλλά και εντυπωσιασμένος από τις συνομιλίες του με τον Κόλιν Πάουελ, επέστρεψε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, εδραιώνοντας τις καλές σχέσεις του και με την παρούσα κυβέρνηση Μπους.

    Η συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ, αλλά και με την Κοντολίζα Ράις, ήταν η πρώτη επίσημη διμερής επαφή της κυβέρνησης Σημίτη με την κυβέρνηση Μπους. Στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπία", ήταν να μην "χαθεί" η φωνή και το όποιο ειδικό βάρος της χώρας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού διεθνούς πολιτικής και σχέσεων, που επιχειρούν τώρα οι ΗΠΑ.

    Για την ακρίβεια, η Αθήνα είχε εστιάσει την προσοχή της στην απόσυρση από το προσκήνιο της απαράδεκτης έκθεσης Μπρέμερ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, καθώς και την απάλειψη του ονόματος της χώρας από τις πρώτες θέσεις των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    Και τα δύο, μείζονος σημασίας για τη χώρα, θέματα έτυχαν ικανοποιητικής, για την ώρα, αντιμετώπισης από την αμερικανική κυβέρνηση που, βεβαίως, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να ασχοληθεί με δευτερεύοντα για την ίδια θέματα. Η ελληνική πλευρά δεν έκρυβε τον θαυμασμό της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπους και, κυρίως, του Κ. Πάουελ, καθώς επέδειξε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και δεν κατέφυγε σε εύκολες και θεαματικές ενέργειες, όπως άμεσοι βομβαρδισμοί και καταστροφές.

    Η λογική της πλήρους εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων στον πλανήτη και η διατήρηση της πρωτοπορίας μέσα σ' ένα σύστημα παγκοσμιοποίησης, που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, πρυτάνευσε στην αμερικανική κυβέρνηση η οποία, τώρα, αναζητά τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας δυνάμεων -υπό την αιγίδα της- στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Στον στόχο βρίσκονται, βεβαίως, τα ισλαμικά κράτη τα οποία η Ουάσιγκτον επιθυμεί να πάρει με το μέρος της για δύο λόγους:

    *Ο πρώτος είναι ότι από την αμερικανική σταυροφορία εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας δεν μπορούν να λείπουν τα μετριοπαθή αραβικά και ισλαμικά κράτη τα οποία όχι μόνον θα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες, αλλά θα κρατούν σε χαμηλούς τόνους τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των πληθυσμών τους και, κυρίως, θα αποτρέπουν τη δράση ακραίων στοιχείων.

    * Ο δεύτερος είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δράσουν στρατιωτικά, με επιτυχία και ασφάλεια στην περιοχή αν, προηγουμένως, δεν έχουν εξασφαλίσει δεσμεύσεις και πλήρη βοήθεια από τα γειτονικά με το Αφγανιστάν κράτη, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος του χτυπήματος από τα νώτα.

    Στη διεθνή αυτή εκστρατεία, η Ουάσιγκτον δεν απορρίπτει καμία προσφορά καλών υπηρεσιών, και επομένως και της Ελλάδας που, παραδοσιακά, έχει καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη της περιοχής αλλά και με τον Ιράν.

    Φυσικά, η ελληνική διπλωματία δεν θα μπορούσε, εν μία νυκτί, να αποκτήσει τα απαραίτητα εκείνα ανακλαστικά που θα τη είχαν ήδη επιτρέψει να παρουσιάσει στον Κ. Πάουελ τα αποτελέσματα μιας ελληνικής περιοδείας "ανίχνευσης εδάφους" στα κράτη αυτά (π.χ. Αίγυπτο, Συρία, Ιράν).

    [04] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ,ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2001 (11:28 UTC+2)

    Ψυχραιμία συνιστά ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" όπου, όμως, τον "φωτογραφίζει" ως υπεύθυνο της έντασης μεταξύ των δύο κέντρων της ορθοδοξίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η "απάντηση" του πατριάρχη στις επιστολές Χριστόδουλου, με τις οποίες πρακτικά επεδίωκε την "εξίσωσή" του με τον προκαθήμενο της ορθοδοξίας. (Συγκεκριμένα, ζητούσε να αναγνωριστεί ως "πρώτος" της Εκκλησίας της Ελλάδος και να μνημονεύεται ως τέτοιος).

    Ο κ. Βαρθολομαίος, με προσεκτικές διατυπώσεις, διαχωρίζει την Εκκλησία της Ελλάδος από πρόσωπα "διαφόρων χαρακτήρων και ατελειών", όπως λέει.

    Ταυτόχρονα, ο πατριάρχης καταδικάζει τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ζητεί "να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικάς θρησκείας" και θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου μεταξύ χριστιανών και ισλαμικού κόσμου.

    Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς μπορεί ο χριστιανισμός και οι ορθόδοξοι να συμβάλουν, ώστε να γεφυρωθούν οι θρησκευτικές διαφορές, ο κ. βαρθολομαίος λέει:

    "Η ορθοδοξία χρησιμοποιεί ως όργανον επηρεασμού των ανθρώπων τον λόγον της αληθείας και το εφηρμοσμένον παράδειγμα. Ατυχώς όμως οι προ αρκετών αιώνων μαζικοί εκχριστιανισμοί λαών ολοκλήρων και αι έκτοτε συνθήκαι δεν επέτρεψαν την πλήρη ενημέρωσιν αυτών των χριστιανικών λαών περί της χριστιανικής αληθείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερον πολλοί χριστιανοί χωρίς ορθήν χριστιανικήν ζωήν, χωρίς καλόν παράδειγμα εφαρμογής της χριστιανικής διδασκαλίας. Παρά ταύτα, η ειρηνοποιός διάθεσις, η προς όλους, και τους εχθρούς, αγάπη, η συγχώρησις και η προς όλους ανοχή και στοργή της Χριστιανικής Εκκλησίας και ιδία της Ορθοδόξου έχει γίνει ήδη εις όλους γνωστή. Συνεπώς, η διάδοσις αυτού του ειρηνοποιού μηνύματος της συνυπάρξεως και της αγάπης και η καταδίκη του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, χωρίς προσχώρησιν εις διδασκαλίας ασυμβιβάστους προς την Ορθόδοξον Πίστιν, εν συνδυασμώ προς έμπρακτον εφαρμογήν των χριστιανικών αρχών, αποτελεί τον τρόπον με τον οποίον η Ορθόδοξος Χριστιανική Εκκλησία και οι ορθόδοξοι δύνανται να συμβάλουν, ώστε να γεφυρωθούν αι διαφοραί μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικάς θρησκείας".

    Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου ανάμεσα στους χριστιανούς και στον ισλαμικό κόσμο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρατηρεί:

    "Ασφαλώς δύναται να υπάρξη σοβαρός και αποτελεσματικός διάλογος μεταξύ ανθρώπων καλής θελήσεως, οι οποίοι ανήκουν εις διάφορα θρησκεύματα. Οι μέχρι τούδε διάλογοι μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν πράγματι άνθρωποι καλής θελήσεως και εις τας δύο πλευράς και υπάρχει ευρύτατον στάδιον βελτιώσεως των διανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των πιστών των διαφόρων θρησκειών".

    Κληθείς να αναφέρει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η ορθοδοξία σε σχέση με τις πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες μας, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρατηρεί:

    "Η Ορθοδοξία από των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού και καθ' όλην την διάρκειαν της ιστορίας της προσαρμόζεται ευχερώς εις όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα είτε μονοπολιτιστικά και μονοθρησκειακά είτε πολυπολιτισμικά και πολυθρησκευτικά. Τούτο, διότι είναι βαθύτατα εμποτισμένη με το πνεύμα του σεβασμού του συνανθρώπου και της πίστεώς του και της πολιτιστικής ιδιοπροσωπείας του. Ακόμη και όταν κατά καιρούς και τόπους δημιουργούνται διενέξεις εντός των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, η Ορθόδοξος Εκκλησία προσπαθεί να συμβάλη εις την ειρήνευσιν αυτών και την διαλλαγήν των εν διενέξει".

    Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Βαρθολομαίος δηλώνει:

    "Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον διατηρεί σταθεράν την αγάπην του και την στοργήν του προς την θυγατέρα ποτέ και ήδη αδελφήν και λίαν εις αυτό αγαπητήν Εκκλησίαν της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των μελών της τα οποία ενίοτε διαφωνούν προς ενεργείας ή απόψεις αυτού. Τα γραφόμενα ενίοτε περί ρήξεως και εντάσεως είναι υπερβολαί και γενικεύουν μεμονωμένας εκφράσεις, αι οποίαι είναι αναπόφευκτοι, εφ' όσον αι Εκκλησίαι συγκροτούνται από ανθρώπους διαφόρων χαρακτήρων και ατελειών. Αι εκφράσεις όμως αύται, αφ' ενός εκφράζουν τα πρόσωπα και όχι τας Εκκλησίας ως σύνολα πιστών, κληρικών και λαϊκών, αφ' ετέρου δε εκφράζουν τα πρόσωπα κατά την ψυχολογικήν αυτών κατάστασιν την στιγμήν της διατυπώσεώς των. Συνεπώς, και τα ίδια πρόσωπα εις άλλας ψυχραιμοτέρας στιγμάς ασφαλώς ψυχραιμότερον θα εκφράζωνται. Πιστεύομεν λοιπόν ότι αι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ως συνόλου πιστών μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι άρισται, όπως πάντοτε".

    [05] ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (21:19 UTC+2)

    Με την προαγγελία δημιουργίας κέντρου υποστήριξης θυμάτων της παράνομης διακίνησης γυναικών, και ενώ αναμένεται σε λίγες μέρες η αποστολή ελληνικής ομάδας γιατρών στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη το συμπόσιο που διοργάνωσαν οι "Γιατροί του Κόσμου" με τίτλο: "Γυναίκα και Κοινωνικός αποκλεισμός. Παράνομη διακίνηση γυναικών: Ενα μείζον θέμα παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Η αποστολή αφορά το ελληνικό τμήμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης των "Γιατρών του Κόσμου", πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους Αφγανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων, αλλά και της απειλής επίθεσης αντιποίνων των ΗΠΑ, μετά τα τρομοκρατικά χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Οι Ελληνες γιατροί, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο Αφγανιστάν μέσω του Πακιστάν και του Ιράν, για να προσφέρουν την ιατρική βοήθεια, αλλά και τρόφιμα στα παιδιά των προσφύγων.

    "Οι εικόνες που βλέπουμε στα κανάλια δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Θα είναι μία αποστολή που θα κατευθυνθεί στα κέντρα των προσφύγων, στα σημεία όπου συγκεντρώνονται για να φύγουν οι Αφγανοί" είπε ο αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος των "Γιατρών του Κόσμου", Νικήτας Κανάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι "η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που απεικονίζουν τα ΜΜΕ", αφού οι άνθρωποι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα λιμό, λόγω ξηρασίας, αλλά και τις συγκρούσεις που κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όπως είπε.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Αφγανοί πρόσφυγες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, και όπως προέβλεψε ο διεθνής γραμματέας των "Γιατρών του Κόσμου", Αλέξανδρος Καμαρωτός, σε περίπτωση που σημειωθούν βομβαρδισμοί, αναμένεται να δημιουργηθεί νέο κύμα προσφύγων, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο.

    Ο επίκουρος καθηγητής του διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών Ιατρικής της οργάνωσης, Θ. Ρόζενμπεργκ, όπως και η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των "Γιατρών του Κόσμου", Ηρώ Βαρσαμή, προανήγγειλαν τα σχέδια για τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης των θυμάτων της παράνομης σωματεμπορίας, κάτι το οποίο δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, προτείνοντας μάλιστα τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Ρόζενμπεργκ ανέφερε εξάλλου ότι συντάσσεται έρευνα για τις συνθήκες κράτησης των γυναικών στα ελληνικά κρατητήρια, και η οποία σύντομα θα παραδοθεί προς μελέτη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Από την πλευρά του, ο κ.Πασχαλίδης ανέφερε πως από το 1990 η διακίνηση γυναικών αυξήθηκε σε όλη την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, καθώς και στις Βαλκανικές χώρες. Το 2000, πάνω από 300.000 γυναίκες από τις περιοχές αυτές οδηγήθηκαν στην πορνεία με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 60% των θυμάτων του εμπορίου λευκής σαρκός είναι αλλοδαπές, και συνήθως χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 12-15 χρόνων.

    Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο υπουργός πρότεινε την προσαρμογή της νομοθεσίας στα νέα δεδομένα, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε επίπεδο αστυνομίας και διασυνοριακού ελέγχου, τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τον αγώνα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Καλή ιδέα θα ήταν, όπως είπε, η δημιουργία στη χώρα μας, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, ενός περιφερειακού κέντρου υποδοχής γυναικών θυμάτων σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης από όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο πρέσβης και ειδικός σύμβουλος του γγ του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Σίφτερ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που έχει αναλάβει το SECI (Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), οργανισμός ο οποίος ασχολείται με το διασυνοριακό έλεγχο και την καταπολέμηση του εγκλήματος στην περιοχή. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τρεις τρόπους καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης γυναικών: την ενημέρωση της κοινής γνώμης, την αποκατάσταση των θυμάτων, προσφέροντας καταφύγιο και ειδικά προγράμματα μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, και τη διάσπαση οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνισης.

    Σύμφωνα με τον κ.Σίφτερ σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχει η δημιουργία αρχείων πληροφοριών και η άμεση ανταλλαγή τους μεταξύ των αρχών των χωρών της περιοχής. Εξάλλου, το SECI προωθεί στην Ελλάδα τη δημιουργία ειδικής αστυνομικής ομάδας που θα απαρτίζεται από γυναίκες και θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα.

    Τις εργασίες του συμποσίου των "Γιατρών του Κόσμου" χαιρέτισε και ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τόμας Μίλλερ, ο οποίος χαρακτήρισε ως "κτηνώδη δουλεία" την παράνομη διακίνηση γυναικών, θέμα το οποίο βρίσκεται στις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα της πολιτικής των ΗΠΑ.

    Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ωστόσο, ως πρέβης στη Βοσνία, διαπίστωσε σοβαρές τέτοιες παραβιάσεις κατά των γυναικών, ακόμη και εντός του κρατικού μηχανισμού, οπως τα δικαστήρια.

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο του SECI και πρόσθεσε ότι ιδεώδης τόπος για να δράσει είναι η Ελλάδα, αφού αποτελεί τόσο χώρα προέλευσης της παράνομης διακίνησης γυναικών όσο και προορισμού από γειτονικές χώρες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της διασυνοριακής συνεργασίας κυβερνήσεων.

    Μηνύματα στο συμπόσιο απέστειλαν τόσο η Ελληνίδα επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Η κ.Διαμαντοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο της προσφοράς και της ζήτησης στο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης και υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές στους δράστες των κυκλωμάτων, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προστασία των θυμάτων, που από φόβο για τη ζωή τους αρνούνται να καταγγείλουν την κακομεταχείρισή τους.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤU-154

    Μόσχα, 7 Οκτωβρίου 2001 (14:24 UTC+2)

    Επιτροπή που απαρτίζεται από 21 Ισραηλινούς στρατιωτικούς έφθασε σήμερα στην ρωσική πόλη Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, για να συμμετάσχει στις έρευνες για τη συντριβή του ρωσικού Τupolev 154 την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, οι περισσότεροι εβραίοι μετανάστες από τη Ρωσία. Σκοπός της ισραηλινής επιτροπής είναι να συμβάλουν στις προσπάθειες ανάσυρσης των νεκρών. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε σοροί από τις οποίες αναγνωρίστηκαν μόνο οι οκτώ.

    Στην περιοχή θα φθάσει αύριο το πρωί στρατιωτική αντιπροσωπεία από την Ουκρανία για να βοηθήσει στη διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Ποτάποφ, βοηθός γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ ζήτησε χθες από την Ουκρανία να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον τύπο των πυραύλων που χρησιμοποίησε σε στρατιωτική άσκηση τη Πέμπτη και που εικάζεται ότι κάποιος από αυτούς χτύπησε κατά λάθος το αεροσκάφος.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του με τα στοιχεία που έδωσε στη Μόσχα μέχρι τώρα το Κίεβο και πρόσθεσε ότι δεν είναι αρκετά για τις έρευνες.

    Σήμερα θα φθάσουν στο Σότσι και συγγενείς των θυμάτων από το Ισραήλ.

    Σημειώνεται ότι ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια συντριβής του αεροπλάνου και μελετούνται κυρίως τρία σενάρια, πρώτον η πτώση από μηχανική βλάβη, η συντριβή από τρομοκρατική ενέργεια και τέλος από ουκρανικό πύραυλο που έπληξε τυχαία το αεροπλάνο.

    [07] EKTAKTH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Εκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, και πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις, ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τσένι για την έναρξη των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην προσπάθεια για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. "Θεωρούμε πως πρέπει όλη η επιχείρηση να είναι καλά σχεδιασμένη και εστιασμένη έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι τρομοκράτες. Βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο για να μην πληγούν άμαχοι και αθώοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί σε πολλά επίπεδα ώστε αυτή η μάστιγα να μην υφίσταται πλέον στον πλανήτη μας", τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ως χώρα είναι έτοιμη να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι ζητήματα που αφορούν τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού της αμερικανικής επιχείρησης συζητούνται σε έναν πολύ κλειστό κύκλο στελεχών που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις. Τόνισε πάντως ότι πολιτικός στόχος της επίθεσης των ΗΠΑ είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, η οργάνωσή του "Αλ Κάιντα" και τα στελέχη της οργάνωσης αυτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν επιτευχθεί ο στόχος της, που είναι η τιμωρία του Λάντεν και της οργάνωσής του για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    [08] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Λονδίνο, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι παρά την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Αφγανιστάν δεν πρόκειται να παραδώσουν τον διαβόητο Σαουδάραβα «Κροίσο», Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει πριν από τις επιχειρήσεις ότι είναι έτοιμοι να προσάγουν σε δίκη τον μπιν Λάντεν, με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα προσκομίσουν αποδείξεις για την ενοχή του διαβόητου Σαουδάραβα, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά η αμερικανική ηγεσία.

    Σ.Π.

    [09] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ

    Καμπούλ, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Κατόπιν εντολών του Αμερικάνου προέδρου Τζορτζ Μπους άρχισε η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των εγκαταστάσεων της Αλ Καϊντα και των στρατοπέδων του πολιτικού καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το διάγγελμα του Μπους που μεταδόθηκε από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε ότι «έχουμε την υποστήριξη της συλλογικής επιθυμίας του κόσμου».

    Ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Κανταχάρ αναφέρει ότι το αεροδρόμιο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

    Η επίθεση άρχισε με το βομβαρδισμό εγκαταστάσεων αντιαεροπορικών πυραύλων στην πρωτεύουσα Καμπούλ καθώς και στο Κανταχάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου. Μαρτυρίες από το Κανταχάρ κάνουν λόγο για τρεις εκρήξεις που συντάραξαν την πόλη.

    Στο μεταξύ βόμβες πλήττουν και την πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπου υπάρχουν επίσης στρατιωτικές εγκαταστάσεις του πολιτικού καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αμερικάνικα και βρετανικά πολεμικά πλοία εκτοξεύουν πυραύλους «Κρουζ».

    N.K.

    [10] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στις επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    «Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στις στρατιωτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν ενάντια στο Αφγανιστάν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

    Σ.Π.

    [11] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επικοινώνησε στις 7.10 το απόγευμα, τηλεφωνικά, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και του γνωστοποίησε ότι σε λίγα λεπτά επίκειτο η επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένους στόχους, ώστε να μην πληγούν οι άμαχοι.

    Όπως έγινε γνωστό, ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους ευρωπαίους ηγέτες για την επίθεση στο Αφγανιστάν.

    Αργότερα ο κ. Σημίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν.

    [12] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΧΑΡ

    Καμπούλ, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάνω δήλωσε ότι τα ραντάρ του αεροδρομίου του Κανταχάρ έχουν καταστραφεί πλήρως.

    Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι οι Ταλιμπάν δεν στηρίζονται μόνο στον εξοπλισμό του αεροδρομίου του Κανταχάρ στη μάχη που ξεκίνησε πριν από λίγο.

    Σ.Π.

    [13] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 50 ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η απόφαση του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις υποδοχής του πάπα στην Ελλάδα και όσα έγιναν και λέχθηκαν στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης αποτελούν κατάφορη παραβίαση των Αγίας Γραφής και των Ιερών Κανόνων, τονίζουν 50 κληρικοί σε ανοιχτή επιστολή τους προς την ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδας.

    Οι κληρικοί ζητούν από τον αρχιεπίσκοπο και τους αρχιερείς να διαγράψουν με γενναία απόφαση τους, στην οποία θα διακηρύττουν ότι οι Λατίνοι είναι αιρετικοί, την μαύρη σελίδα της επίσκεψης του πάπα από την ιστορία της Ελλάδας.

    [14] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

    Μόσχα, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ρωσικό αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στη θάλασσα του Βερίγγειου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του ενώ οι υπόλοιποι 52 -μέλη του πληρώματος- κατάφεραν να σωθούν.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, το σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες και βυθίστηκε σε βάθος περίπου 100 μέτρων.

    [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Η ανάγκη για ένα συγχρονισμένο αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία, ήταν το κύριο σημείο που υπερτονίστηκε από τους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας και Σλοβακίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

    Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Μίκουλας Ντζούριντα και ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του Ντράγκισα Πέσιτς «εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα χτύπημα κατά του δημοκρατικού κόσμου και τόνισαν την ανάγκη για ένα συγχρονισμένο παγκόσμιο αγώνα απέναντι στο νούμερο ένα κακό του κόσμου».

    Ο Πέσιτς από την πλευρά του τόνισε ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, όσο και οι δύο δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και πρόσθεσαν ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συμμετέχει στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ν.Κ.

    [16] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Στην πρωτεύουσα υπάρχει συσκότιση, το ρεύμα έχει διακοπεί ενώ ηγετικό στέλεχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η επίθεση έχει αρχίσει.

    Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται διάγγελμα από τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους, όπου θα ανακοινωθεί επίσημα ότι η απάντηση των ΗΠΑ έχει δοθεί.

    Στο μεταξύ ολόκληρη η πόλη της Κμπούλ φλέγεται ενώ το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δέχεται επιθέσεις από πυραύλους «Κρουζ».

    N.K.

    [17] Ν. ΠΑΚ: ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επανεξετάσει το θέμα της αλλαγής του προοιμίου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, εφόσον επικυρωθούν από τη Βουλή της χώρας όλες οι υπόλοιπες αλλαγές του Συντάγματος, άφησε ανοιχτό η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ντόρις Πακ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Σημειώνεται ο σλαβικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο εξαίρεσης του όρου "μακεδονικός λαός" από το προοίμιο του Συντάγματος όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ΠΓΔΜ είναι το κράτος του "μακεδονικού λαού" και των εθνοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή. Ωστόσο η αλλαγή του προοιμίου συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Οχρίδα για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα. Η δήλωση αυτή της κ. Πακ προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στο εσωτερικό της χώρας και προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

    Στο μεταξύ, ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων μεταδίδει ότι στην περιοχή του Τετόβου οι αλβανοί εξτρεμιστές εξακολουθούν να παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός στη χώρα καθώς ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί στα χωριά της περιοχής αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη του Τετόβου. Πάντως επισημαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί επίθεση των Αλβανών εξτρεμιστών εναντίον των κρατικών δυνάμεων. Στο Κουμάνοβο επικρατεί ηρεμία.

    [18] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Την επίλυση των προβλημάτων των μελών των σωμάτων ασφαλείας ζήτησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, με αφορμή το αυριανό πανελλήνιο συλλαλητήριο αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών με στολή.

    «Η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Η κυβέρνηση δεν προβλέπει, δεν προγραμματίζει, δεν εκπαιδεύει, δεν αμείβει, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις δεν καλύπτει νομικά τους αστυνομικούς και τις πράξεις τους. Αντιθέτως πολλές φορές τους θεωρεί μαύρα πρόβατα της κοινωνίας», τόνισε στην ερώτηση του ο κ. Κούβελας.

    [19] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ - ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1 - 2

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε σήμερα ο Απόλλων Καλαμαριάς από τον Πατραϊκό, για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς της νίκης και να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Επίσης, ο Αγιος Νικόλαος κέρδισε στην Αθήνα την Καλλιθέα με 0 - 1, ενώ ο Απόλλων Αθηνών επικράτησε επί του Παναιγιάλειου με 2 - 0.

    Στα ματς που έγιναν χθες για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' εθνικής, ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε 3 - 0 τον Πανηλειακό, ενώ ο Αθηναϊκός επιβλήθηκε με σκορ 2 - 0 επί της Καλαμάτας.

    [20] ΟΚΤΩ ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

    Μυτιλήνη, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Οκτώ Αφγανούς λαθρομετανάστες εντόπισαν σήμερα το πρωί στην περιοχή Συκαμιάς Λέσβου, άντρες του λιμεναρχείου Μήθυμνας. Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το λιμεναρχείο Μήθυμνας.

    [21] ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΣΤΗ 18ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ακρωτηριασμό του αριστερού της ποδιού υπέστη μια 18χρονη κοπέλα, σε τροχαίο που σημειώθηκε σήμερα στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη Σοφία Χριστοδούλου η οποία επέβαινε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο συνομήλικός της Δημήτρης Ξηρόπουλος.

    ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 36χρονος Σάββας Ευκαρπίδης πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα με αποτέλεσμα η Χριστοδούλου να υποστεί ακρωτηριασμό. Η 18χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΄Αγιος Παύλος, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ ο 36χρονος οδηγός του αυτοκινήτου προσπάθησε να διαφύγει. Αστυνομικοί τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν ενώ αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Στον έλεγχο που έγινε στο ΙΧ του Ευκαρπίδη, βρέθηκε το άκρο της 18χρονης στο φτερό της ρόδας. Αμέσως κινητοποιήθηκε ειδικό συνεργείο της Πυροσβεστικής για να το αφαιρέσει και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να επιχειρηθεί επανασυγκόλληση.

    [22] ΟΙ "BLUES WIRE" ΣΤΟ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Με δύο μουσικές παραστάσεις στο Ξυλουργείο του Μύλου στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ξεκινούν τις χειμερινές εμφανίσεις τους οι Blues Wire. Τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος θα παρουσιάσουν στο γνώριμο πλέον κοινό τους, γνωστά κομμάτια από το σύνολο της μέχρι τώρα δισκογραφίας τους, ενώ το πρόγραμμα θα περιέχει και κομμάτια από το καινούργιο άλμπουμ τους το οποίο έχει τον τίτλο Force και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο.

    [23] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΙΩΞΗΣ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Για χρονικό μιας «προαναγγελθείσας ποινικής δίωξης» κάνει λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης στο φάκελο σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο που θα αποστείλει στον πρόεδρο της βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τους αρχηγούς των κομμάτων, ον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών και πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και στις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων.

    Ο κ. Λαλιώτης υπογραμμίζει ότι εδώ και 15 περίπου μήνες (Ιούλιος 2000 Οκτώβριος 2001) συγκεκριμένοι Βουλευτές της Ν.Δ., πολλές φορές με δηλώσεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, έχουν προαναγγείλει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Προσθέτει, δε, ότι σε όλο αυτό το διάστημα των 15 μηνών έχουν διαρρεύσει με συνειδητό τρόπο, έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν προαναγγελθεί πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα κ. Γεράκη για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στη δημοσιότητα, ο κ. Λαλιώτης αναφέρεται σε ερωτήσεις που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης, Λέγκας Νικόλαος, Γιώργος Ορφανός, Αθανάσιος Κατσιγιάννης, Γιώργος Τσούρνος, Αντώνιος Μπέζας και σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εξπρές», «Βραδινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Αδέσμευτος Τύπος», «Ναυτεμπορική», «Το Βήμα», κ.α.

    Ο κ. Λαλιώτης σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας του κ. Γεράκη για παρατηρήθηκαν πολλά παράλογα, παράδοξα, πρωτόγνωρα και κωμικοτραγικά γεγονότα που εκθέτουν βαρύτατα και με ανεπανόρθωτο τρόπο την ελληνική δικαιοσύνη. «Ο αξιότιμος Εισαγγελέας κ. Γεράκης σίγουρα γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει ότι κανένας Δικαστικός Λειτουργός δεν πρέπει να εκθέτει με τις πράξεις του την Ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι αδήριτη ανάγκη όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη, αδέκαστη και αντικειμενική. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να εμπνέει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών», επισημαίνει.

    «Τίθεται εύλογα το ερώτημα Πώς και Γιατί Βουλευτές της Ν.Δ. εγνώριζαν εκ των προτέρων τι θα πράξει και πότε θα το πράξει ο Εισαγγελέας κ. Γεράκης.Τίθεται επίσης το ερώτημα Πώς συγκεκριμένοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. γνώριζαν εκ των προτέρων τα πάντα και Πώς ήταν τόσο σίγουροι για το σχεδιασμό, την εξέλιξη και την προοπτική της εισαγγελικής έρευνας, έτσι ώστε είτε να φαίνεται ότι προφητεύουν, προαναγγέλλουν και αναγγέλλουν, είτε να φαίνεται ότι υπαγορεύουν ή ερμηνεύουν αυθεντικά με τον πιο απροσχημάτιστο τρόπο τις κινήσεις του Εισαγγελέα κ. Γεράκη», αναφέρει ο κ. Λαλιώτης

    Ο κ. Λαλιώτης τονίζει ότι τα δημοσιεύματα του τύπου εξυπηρετούσαν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες της Ν.Δ. καθώς και τις επιβουλές ιδιωτικών συμφερόντων, που ήθελαν και θέλουν να διασύρουν και να υπονομεύσουν το Εθνικό Κτηματολόγιο μέσα και έξω από την Ελλάδα.

    «Ασφαλώς ο κ. Γεράκης, ως γνώστης όλων των στοιχείων του φακέλου, για όλες τις φάσεις διερεύνησης της υπόθεσης του Εθνικού Κτηματολογίου θα μπορεί να δώσει πληροφορίες και εξηγήσεις για το ποιοί, πώς και γιατί δημιουργούσαν αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα ΜΜΕ, στη Βουλή και στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογραμμίζει

    «Επί 15 μήνες, με πολύ μεθοδικό τρόπο κλιμακώθηκε με υπαγορευμένα δημοσιεύματα ο διασυρμός του Εθνικού Κτηματολογίου σε συνδυασμό με τη δυσπιστία και την καχυποψία για τους ανθρώπους που υπηρετούν το Εθνικό Κτηματολόγιο από τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου», σημειώνει.

    Επιπλέον, εκτιμά ότι η χρονική σύμπτωση της ποινικής δίωξης με την συνάντηση των ελληνικών αρχών στις Βρυξέλλες για το Εθνικό Κτηματολόγιο και την επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ στη χώρα μας δεν ήταν καθόλου τυχαία και ουδέτερη πράξη. «Ήταν και είναι μια απολύτως σχεδιασμένη και εξόχως προκλητική πράξη με ένα και μοναδικό σκοπό να «θορυβήσει» και να «εκφοβίσει» τον Επίτροπο και να αποτρέψει κάθε θετική εξέλιξη και θετική λύση για τη συνέχεια, τη διασφάλιση πόρων και την προοπτική του Εθνικού Κτηματολογίου», προσθέτει.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τονίζει ότι οι θετικές εξελίξεις διέψευσαν τους «ευσεβείς πόθους» όλων εκείνων, που υπονόμευαν επί 15 μήνες κάθε διαφαινόμενη θετική λύση μέσα από το διάλογο των εκπροσώπων των Ελληνικών Αρχών με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Οι θετικές λύσεις είναι κόλαφος για όλους αυτούς, γιατί μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου κ. M. Barnier είναι πολύ καθαρό και αδιαμφισβήτητο ότι: διασφαλίστηκαν 85 δις δρχ. για τη συνέχιση του Εθνικού Κτηματολογίου με νέους Διεθνείς Διαγωνισμούς για νέους Δήμους, ξαναρχίζουν αμέσως οι εργασίες για την ολοκλήρωση του 1ου, 2ου και 3ου Πιλοτικού Προγράμματος, με Εθνικούς πόρους και στην περίπτωση επίκλησης από την Επιτροπή του άρθρου 24 για «ανάκτηση χρημάτων» η Χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι προτάσεις και οι απαντήσεις της Ελλάδας είναι νομικά, τεχνικά και οικονομικά τεκμηριωμένες και πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δικαιώσει τη Χώρα μας», συμπληρώνει

    Ο κ. Λαλιώτης επισημαίνει ότι με τα παραπάνω προκύπτει ένα μείζον ηθικό, θεσμικό και πολιτικό θέμα για την αλληλουχία και την ταυτοσημία των πράξεων, των συμπεριφορών και των ενεργειών του Εισαγγελέα κ. Γεράκη και συγκεκριμένων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών της Ν.Δ και αποκαλύπτεται με τον πιο περίτρανο και αδιαμφισβήτητο τρόπο πως ορισμένοι εμπλέκουν προκλητικά και απροκάλυπτα τη Δικαιοσύνη σε στημένα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια, ενώ κάνει λόγο για ομφάλιο λώρο που συνδέει γραφεία Εισαγγελέων, με την έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης.

    Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι τα υπεύθυνα θεσμικά Όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με δεδομένη την ευαισθησία, την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά τους, θα διερευνήσουν και θα αξιολογήσουν όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας Ποινικής Δίωξης» και για την προσπάθεια υπονόμευσης του Εθνικού Κτηματολογίου, προσθέτοντας ότι μόνον έτσι θα αποκατασταθεί το κύρος της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς της δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

    [24] ΝΕΡΟ, ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ 1η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Με τα έργα τριών φωτογράφων που έχουν ως θέμα τους το νερό, μνημεία και πολεμιστές, ανοίγει αύριο η φετινή εκθεσιακή περίοδος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Ο φωτογράφος Κώστας Κίτσος παρουσιάζει την αέναη κίνηση του νερού και τις διαδρομές του στο φυσικό περιβάλλον με μια σειρά έργων που φέρουν τον τίτλο "Ύδωρ Ρέον". Αισθητική αξία σε "Ασήμαντα μνημεία" όπως σημεία του αστικού, βιομηχανικού και αρχιτεκτονικού χώρου δίνει με τη φωτογράφηση ο Στέλιος Βαγιούλης ενώ ο Σπύρος Ιατρόπουλος, γνωστός από τη συμμετοχή του σε διεθνείς διαγωνισμούς παρουσιάζει μέσα από τα έργα του, τους "Πολεμιστές του Θεού".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 October 2001 - 18:13:48 UTC