Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [02] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΤΗΓΑ ΓΕΜΑΤΑ ΟΠΛΑ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΡΟΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ", ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΩΝ
  • [05] ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [06] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
  • [07] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [08] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [09] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [10] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [11] ΜΗΝΥΜΑ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [12] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • [13] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [16] ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΙΒΙΤΣ
  • [18] ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ Ο ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [19] Η ΚΣΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
  • [20] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [21] ΧΑΜΕΝΕΪ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [22] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [24] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (10:21 UTC+2)

    Φωτιά στην αμερικάνικη πρεσβεία της Καμπούλ έβαλαν διαδηλωτές, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο στην περιοχή του Περσικού.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο που έχει τη βάση του στο Κατάρ έδειξε «ζωντανές» εικόνες από την Αφγανική πρωτεύουσα, όπου το κτίριο όπου στεγάζονταν η αμερικανική πρεσβεία είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, τη φωτιά έβαλαν διαδηλωτές που βρίσκονταν από έξω από την πρεσβεία και διαμαρτύρονταν για τα σχέδια των ΗΠΑ να επιτεθούν στη χώρα, ως αντίποινα για την άρνηση της κυβέρνησης των Ταλεμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που είναι ο νούμερο ένα ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

    N.K.

    [02] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΤΗΓΑ ΓΕΜΑΤΑ ΟΠΛΑ

    Ιωάννινα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (09:56 UTC+2)

    Είκοσι χειροβομβίδες, πενήντα πυροκροτητές, ένα πιστόλι τύπου Τοκάρεφ καθώς επίσης ένα κιλό ηρωίνη και 43 κιλά χασίς εντόπισαν σήμερα τα ξημερώματα οι αστυνομικές αρχές του νομού Ιωαννίνων μέσα σε δύο φορτηγά, τα οποία προέρχονταν από την Αλβανία. Οι οδηγοί των φορτηγών, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι Έλληνες, συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΡΟΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (10:28 UTC+2)

    Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και τα συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως και το κόστος τους, θα τεθεί επί τάπητος στις συναν΄τησεις που έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και ο πρόεδρος της Συντονιστική Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004 Ντένις Οσβαλντ. Μαζί με την πρόεδρο του Οργανισμού "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου συναντώνται με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στις 11 θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, αργότερα με το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και στις 2.30μ.μ. θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης.

    [04] "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ", ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (12:32 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα οργανωθούν με ασφάλεια από την Ελλάδα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί που έγιναν ποτέ, δηλώνει με έμφαση στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζον Κόνικ και σε συνέντευξή του εξαίρει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της συστράτευσης για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Κόνικ, αναφέρεται επίσης στις θερμές εκδηλώσεις συμπαράστασης που εκδηλώθηκαν προς το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, από Ελληνοαμερικανούς που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απλούς πολίτες αλλά και επίσημους, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και την επιθυμία πολλών από όλους τους νομούς της βόρειας Ελλάδας να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες ή να μετάσχουν στα συνεργεία διάσωσης.

    Όπως λέει ο κ. Κόνικ, στο βιβλίο συλλυπητήριων, που άνοιξε στο Προξενείο την περασμένη βδομάδα, πέρασαν και υπέγραψαν σ΄αυτό πάρα πολλοί Έλληνες, πολύς απλός κόσμος αλλά και επίσημοι και μεταξύ αυτών ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Β. Βαλασσόπουλος, ο Νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, κ.α. "Διαδραματίσθηκαν συγκινητικές στιγμές, πολλοί δεν είχαν μέχρι τώρα κανέναν απολύτως δεσμό με την Αμερική, απλώς συγκινήθηκαν από το γεγονός, αισθάνθηκαν αγανάκτηση και πέρασαν να υπογράψουν", λέει ο αμερικανός πρόξενος.

    Σε ερώτηση για τα μέτρα ασφαλείας, που έχουν ληφθεί στο προξενείο και τις άλλες αμερικανικές εγκαταστάσεις, ο κ. Κόνικ παρατηρεί:

    "Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, αλλά, ναι, έχουμε αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, οι οποίες μας συμπαραστάθηκαν και αντέδρασαν πολύ γρήγορα μετά την επίθεση. Αυτά τα μέτρα καλύπτουν όλες τις Αμερικανικές εγκαταστάσεις εδώ και εκτιμούμε την υποστήριξη τους. Έχουμε κάνει και ορισμένα πράγματα από μόνοι μας για να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να μην ξεχνάμε ότι θα είμαστε σε σύγκρουση με την παγκόσμια τρομοκρατία, πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές στη ζωή μας και να συνεχίσουμε να ζούμε με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε σωστό. Γι' αυτό, για παράδειγμα, σήμερα το πρωί στο Προξενείο, είχαμε μια υπενθύμιση της εκπαίδευσής μας στις πρώτες βοήθειες, μην τυχόν πάει κάτι στραβά, και αυτά τα κάνουμε σκεπτόμενοι την δύσκολη περίοδο που έρχεται, που θα είναι μια πρόκληση για τις ζωές μας".

    Αναφερόμενος στη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και τη συμπαράσταση της ελληνικής κοινής γνώμης, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ δηλώνει:

    "Η συμπαράσταση ήταν πολύ μεγάλη και την εκτιμήσαμε πάρα πολύ. Η άμεση αντίδραση ήταν πολύ θετική, ανθρώπινη και πολύ φυσική για δυο χώρες που είναι φίλοι και σύμμαχοι τόσο καιρό. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη στάση της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, και νομίζω το πιο αξιοσημείωτο ήταν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου ξεκαθάριζε τη στάση της Ελλάδας στο θέμα, ότι τίθεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Αμερικής και των άλλων χωρών που πιστεύουν στην ελευθερία".

    "Νομίζω", συνεχίζει, "ότι μοιραζόμαστε όλοι τη λύπη, κι αυτό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Η κρίση αυτή, μας έφερε όλους σίγουρα πιο κοντά για άλλους λόγους, αλλά και για γι' αυτά που μοιραζόμαστε. Εδώ πρόκειται για την ελευθερία, την ευθύτητα και την διαφορετικότητα, όπως επίσης πρόκειται και για άλλα θέματα, πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα όπως είναι η Δημοκρατία και στηρίζονται από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Γι' αυτό, αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση της διεθνούς τρομοκρατίας, νομίζω πως τα άτομα που έχουν τόσα κοινά ιδεώδη, συμπορεύονται, εκτιμούν ακόμα περισσότερο αυτά που τους ενώνουν και αποφασίζουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Κι αυτό είναι που νομίζω πως είδα εδώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο: Ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος για την πάταξη της τρομοκρατίας".

    Τέλος σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορούν να δικαιολογηθούν κάποιες φωνές, που μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου θέτουν θέμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζον Κόνικ, είναι κατηγορηματικός:

    "Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Ελλάδα σε πολλά θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων γενικότερα, και η συνεργασία είναι άψογη. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε πως οι Ολυμπιακοί θα διοργανωθούν εδώ με τον καλύτερο τρόπο και πως η Ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας καθώς μια τέτοια διοργάνωση είναι πάντα μια πρόκληση ασφαλείας, ανεξάρτητα από το που διοργανώνεται (Αμερική, Ελλάδα, ή αλλού). Και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελληνική κυβέρνηση και πολλές άλλες χώρες ώστε να σιγουρευτούμε ότι η Ολυμπιάδα της Αθήνας θα είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν ποτέ".

    [05] ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Ριάντ, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Συνομιλίες με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας είχε σήμερα η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της περιοδείας της στο Πακιστάν και άλλες χώρες στην Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία.

    Η τρόικα της ΕΕ με επικεφαλής τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Λουί Μισέλ συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντουλαζίζ και τον υπουργό Εξωτερικών Σαούντ Αλ Φαϊσάλ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

    Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κρίση στην Μέση Ανατολή καθώς και στην κατάσταση στα Αραβικά εδάφη που κατέχει το Ισραήλ.

    Στην αποστολή της ΕΕ που θα περιοδεύσει για μια εβδομάδα σε κράτη μέλη της Μέσης Ανατολής συμμετέχουν ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Πικέ.

    Η Σαουδική Αραβία βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ εξέφρασε την θέλησή της να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [06] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

    Αγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Η τουρκική βουλή ψήφισε τροποποίηση του Συντάγματος με την οποία καταργείται η θανατική ποινή εκτός από περιπτώσεις πολέμου και τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο καταργεί τη θανατική ποινή γράφει ότι δεν μπορεί αυτή να ισχύσει εκτός και αν γίνεται πόλεμος και για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Το άρθρο έχει διατυπωθεί ώστε να αποκλείει την πιθανότητα διαφυγής του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία και δράση κατά του κράτους το 1999.

    Σημειώνεται ότι κανείς δεν εκτελέστηκε στην Τουρκία από το 1984 μετά από μορατόριουμ για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    O.K.

    [07] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ γυναικών η οποία σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη ήττα της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Βουλγαρία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε 3-2 σετ από τη Γαλλία και στο εξής είναι αδιάφορη για τη συνέχεια άσχετα από το αποτέλεσμα που θα φέρει αύριο με την Τσεχία. Τα σετ της αναμέτρησης ήταν: 16-25, 25-23, 24-26, 25-20, 15-11.

    [08] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Οι διαιτητές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Γ΄ εθνικής στο ποδόσφαιρο είναι:

    Κασσάνδρα - Λάρισα: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Εθνικός Πειραιά - Κέρκυρα: Ιατράκης (Αθήνας)

    Μαρκό - Χανιά: Ροδοβίτης (Πέλλας)

    Λεωνίδιο - Φωστήρας: Τσέλιος (Χαλιδικής)

    Ναύπακτος - Καβάλα: Σταμάτης (Φθιώτιδας)

    Ατρόμητος Αθήνας - Απόλλων Κρύας Βρύσης: Καψάλης (Αιτ/νίας)

    Κιλκισιακός - Παναιτωλικός: Αντέσχος (Καβάλας)

    Τρίκαλα - Πανελευσινιακός: Βασιλειάδης (Θεσσαλονίκης)

    [09] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Οι διαιτητές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο είναι:

    Αγιος Νικόλας - Αθηναϊκός: Δαμιανός (Κοζάνης)

    Καλλιθέα - Πατραϊκός: Κυριακάκης (Ηρακλείου)

    Καλαμάτα - Ολυμπιακός Βόλου: Μαζαράκης (Κεφαλληνίας)

    Καλαμαριά - Χαλκηδόνα: Δέτσης (Αθήνας)

    Προοδευτική - ΠΑΣ Γιάννινα: Κοτογιάννίδης (Ξάνθης)

    Πανσερραϊκός - Απόλλων Αθήνας: Ζολώτας (Θεσσαλονίκης)

    Πανηλειακός - Παναιγιάλειος: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    [10] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Οι διαιτητές για τους αγώνες της 2ης ημέρας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Α' εθνική είναι:

    Ολυμπιακός - Πανιώνιος: Μπριάκος (Ηπείρου)

    Παναθηναϊκός - ΟΦΗ: Μπισογιάννης (Θεσσαλονίκης)

    Ηρακλής - ΠΑΟΚ: Τσαγκαράκης (Χανίων)

    Εθνικός Αστέρας - Ακράτητος: Ζωγράφος (Αθήνας)

    Αρης - Ιωνικός: Τσικίνης (Μεσσηνίας)

    Ξάνθη - Παναχαϊκή: Τεροβίτσας (Αιτ/νίας)

    ΑΕΚ- Αιγάλεω: Σκουφίτσας (Αθήνας)

    [11] ΜΗΝΥΜΑ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Η σταθερότητα αποτελεί μείζονα προϋπόθεση για την τουριστική κινητικότητα και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επισημαίνει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποστηρίζει ότι η αναγέννηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη "υπαγορεύει τη δημιουργία των υποδομών που θα κάνει την πόλη μας πιο φιλόξενη, πιο λειτουργική, πιο φιλική σε επισκέπτες, αλλά και σε κατοίκους", που μαζί με κυβερνητικές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν το ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη κάθε μορφής τουριστικής δραστηριότητας (συνεδριακή, εκθεσιακή, επιχειρηματική, επιστημονική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, ψυχαγωγική κ.α.) καθ' ολη τη διάρκεια του έτους.

    [12] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    "Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες ενός βαθιά δημοκρατικού κόμματος" δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι κεντρική ιδέα του συνεδρίου θα είναι μία προοδευτική παγκοσμιοποίηση.

    Ο κ.Πασχαλίδης ανέφερε ότι η συνέχιση των δραστηριοτήτων του κόμματος είναι μία μορφή αντίστασης απέναντι στο κλίμα φόβου που επιχειρείται σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, χαρακτήρισε λογικό τον εμπλουτισμό της με τα νέα δεδομένα, που είναι οι θετικές και αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης.

    "Εμείς θέλουμε μία προοδευτική παγκοσμιοποίηση, θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια. Νομίζω πως αυτή θα είναι η κεντρική ιδέα του συνεδρίου μας" είπε.

    [13] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλες, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σχέδιο για την αποστολή νατοϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ για την προστασία των διεθνών παρατηρητών μετά την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» που ολοκληρώθηκε σήμερα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της νέας αποστολής που θα έχει την επωνυμία «Amber Fox» (Κεχριμπαρένια Αλεπού) θα συζητηθούν πριν την ανάπτυξη της δύναμης στα Σκόπια και δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία γι αυτή.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ζήτησε από τη Συμμαχία να στείλει 700 στρατιώτες για να προστατεύουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στη χώρα.

    Ο.Κ.

    [14] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με το επενδυτικό κοινό να προχωρεί σε προσεκτικές τοποθετήσεις, καθώς οι περισσότερες μετοχές έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,70% και διαμορφώθηκε στις 4,664.9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,4% "σκαρφαλώνοντας" στις 3,970,37 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax "αναρριχήθηκε" στις 4,118.34 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,7%.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 1,7%, έναντι κερδών της τάξης του 2,7% για τον SMI στη Ζυρίχη και 2,1% για τον ΜΙΒ30 στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300 ένα "καλάθι" επιλεγμένων μετοχών ενισχύθηκε κατά 1,6% με τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, της Νέας Οικονομίας και των χημικών να "ηγούνται" της ανόδου.

    Οι αγορές εξακολουθούν να κινούνται χωρίς σαφή κατεύθυνση, περιμένοντας την απάντηση των ΗΠΑ στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία. Στο σκηνικό αυτό, η αβεβαιότητα που υφίσταται δεν αποτελεί καλό "σύμβουλο" για τους επενδυτές ή "βάση" για ανάκαμψη, τονίζουν αναλυτές.

    Μετοχές των αεροπορικών εταιριών, αλλά και πετρελαιοειδών επικέντρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Η μετοχή της British Airways κατέγραψε σημαντικές απώλειες 7%, έναντι κερδών της τάξης του 2.6% για τη μετοχή της Lufthansa. Κατά 1% ενισχύθηκε η μετοχή της Shell Transport & Trading, ενώ σημαντικά κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε η μετοχή της ΒΡ. Το "παρών" έδωσε και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας με τη μετοχή της Bayer να καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,4%.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Θράκη θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Σημίτης θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου, ενώ στις 10.15 θα εγκαινιάσει το φράγμα της Γρατινής του νομού Ροδόπης και στις 11.45 θα παραστεί σε τελετή έναρξης λειτουργίας του θερμοηλεκτρικού σταθμού Κομοτηνής, στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό. Την ίδια μέρα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [16] ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Μαδρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, συναντήθηκε στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και τη βεβαιότητα ότι "θα επικρατήσουν συνετές και σοβαρές ιδέες στις ΗΠΑ, και ότι δεν θα έχουν τη διάθεση να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προκάλεσε η τρομοκρατία", ενώ διευκρίνισε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση, χωρίς αντίδραση και χωρίς τιμωρία.

    Ο κ. Αθνάρ εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αντιμετωπίζει το θέμα με το σωστό τρόπο και πρόσθεσε ότι συνεννόηση των συμμάχων σημαίνει "αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ".

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, κατά την οποία του επιδόθηκε το Χρυσό Κλειδί της Μαδρίτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων και όχι μόνο για την ελευθερία τους.

    "Η αφοσίωσή μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αυτή που μας τοποθετεί έναντι της τρομοκρατίας" είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: "Θέλουμε να αμυνθούμε χάριν των θεσμών και του τρόπου ζωής που έχουμε κατακτήσει, αλλά δεν θέλουμε να ανταποδώσουμε πλήγματα που θα πλήξουν περισσότερους από τους ενόχους. Δεν θέλουμε να κηρύξουμε τον πόλεμο εναντίον του οποιουδήποτε".

    [17] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΙΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Τον καλό εαυτό του Ιλια Ιβιτς ζήτησε ο προπονητής του Αρη, Ανρί Μισέλ κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι. "Θέλω να είσαι ο καλός Ιβιτς και να προσφέρεις στον Αρη", διαμήνυσε ο τεχνικός των "κιτρίνων".

    Λέγεται ότι ο παίκτης δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα δείξει τον καλό του εαυτό, ενώ δεν λείπουν και οι φήμες που κάνουν λόγο ότι ο Ιλια Ιβιτς είναι δυσαρεστημένος από τον Αρη και φέρεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο για να αποδεσμευτεί από την ομάδα της Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    [18] ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ Ο ΧΑΪΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Στη Τούμπα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων της Αυστρίας ο πρόεδρος της Κέρντεν, Γιέργκ Χάιντερ. Ηδη η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" έχει γνωστοποιήσει ότι σε περίπτωση που έρθει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της αυστριακής ομάδας θα προβεί σε κινητοποίηση στις 19:30 έξω από το γήπεδο της Τούμπας.

    Από την άλλη ο προπονητής της Κέρντεν, Βάλτερ Σάχνερ για το αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ τόνισε: "Για μας το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ δεν είναι ζωής και θανάτου. Είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα και δεν μας νοιάζει για φέτος. Του χρόνου θα είναι πολύ διαφορετικά. Περιμένω τον ΠΑΟΚ πολύ καλύτερο από την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ενδιάμεσα έδωσε ένα πολύ καλό παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Αρη και στο οποίο τα πήγε πολύ καλά. Εμείς έχουμε άλλη ψυχολογία, αφού μας λείπει από την επιθετική γραμμή ο Στάνκο Μπούμπαλο και δεν υπάρχουν αξιόλογες επιθετικές λύσεις".

    [19] Η ΚΣΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

    Στρασβούργο, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε χθες πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες - μέλη του ΣτΕ οφείλουν να προβούν σε εφαρμογή μίας κοινωνικής και δυναμικής πολιτικής για τους νέους που κατοικούν σε πόλεις.

    Η απόφαση αυτή εκπονήθηκε ύστερα από τα ανησυχητικά φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς των νέων.

    Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν περιστατικά κακοποίησης παιδιών, παιδικής εγκληματικότητας, παιδιών χωρίς στέγη, καθώς και περιστατικά περιθωριοποίησης νέων που ζουν σε προάστια.

    Εχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες πρόνοιας δεν αρκούν για την επίλυση του ζητήματος της εγκληματικότητας των νέων, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εκτιμά ότι λύση στο θέμα αυτό θα δώσει η εφαρμογή μέτρων πρόληψης. Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών θα πρέπει να σέβεται τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά προβλέπονται από τις Συμβάσεις για τα δικαιώματα των Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του ΣτΕ.

    [20] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα ακόμη τραυματίστηκε σε έκρηξη κοντά σε νεκροταφείο στην συνοικία Καρσίγιακα στην Αγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η αιτία της έκρηξης διερευνάται και η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

    Το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤV μετέδωσε ότι μπορεί να πρόκειται για επίθεση καμικάζι.

    O.K.

    [21] ΧΑΜΕΝΕΪ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Τεχεράνη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε επιχείρηση αποφασίσει η Ουάσινγκτον, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς. Ο Χαμενεΐ είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε μαζί σας, ούτε και με τους τρομοκράτες» και πρόσθεσε ότι η Αμερική δεν είναι τόσο ειλικρινής ώστε να οδηγήσει τον κόσμο σε έναν πόλεμο με την τρομοκρατία

    Ο Ιρανός πνευματικός ηγέτης τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει εγκλήματα και πως είναι πολύ αισιόδοξες αν περιμένουν όλος ο κόσμος να ταχθεί στο πλευρό της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαράζι, είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να δράσει μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις κατά του Αφγανιστάν.

    [22] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Συγκέντρωση στην Καμάρα οργανώνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. το κίνημα "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολεμική κινητοποίηση των ΗΠΑ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της "στον τρίτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ της τελευταίας δεκαετίας".

    Επίσης, στις 2 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο με τους φορείς της πόλης, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στις 8.00 μμ.

    Εξάλλου, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το γήπεδο της Τούμπας, με αφορμή την αναμενόμενη άφιξη του επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας, Γιοργκ Χάιντερ, στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κέρντεν, της οποίας είναι πρόεδρος.

    [23] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μόσχα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τη θέση της χώρας σχετικά με το σχεδιαζόμενο πλήγμα κατά του Αφγανιστάν και την πάλη κατά της τρομοκρατίας τροφοδοτεί τις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων της Μόσχας.

    Συγκεκριμένα η "Kommersant" με τίτλο: "Το τίμημα για τη Ρωσία του πολέμου με τους τρομοκράτες" αναφέρεται στην πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς και γράφει ότι μεσοπρόθεσμα η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής του πετρελαίου, γεγονός που θα επιβαρύνει το ρωσικό προϋπολογισμό. Ομως επικροτεί τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν και τονίζει ότι η μαζική ρωσική βοήθεια προς τη Βόρεια Συμμαχία θα μετατρέψει την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε όφελός της.

    Η "Izvestia" με τίτλο "Απογειώθηκαν οι γέρακες" αναφέρεται στο διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, σημειώνει τι ακριβώς θα κάνει η Ρωσία στον πόλεμο με τους τρομοκράτες και υποστηρίζει τις επιλογές του Ρώσου προέδρου.

    Η "Trud" με τίτλο "Εκεί ψηλά στα σύνορά μας" δημοσιεύει συνέντευξη του αρχηγού των ρωσικών μεθοριακών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Τατζικιστάν υποστράτηγου Αλεξάντρ Μάρκιν, ο οποίος αναφέρεται στη μαχητική ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων εκεί, στις προετοιμασίες για τη δημιουργία στρατοπέδων για τα κύματα των προσφύγων που εκτιμάται ότι θα καταφύγουν στις ασφαλείς βόρειες περιοχές.

    Η "Moskovsky Komsomolets" με τίτλο "Ομπρέλα για τους ουρανοξύστες" αναφέρεται στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του Δήμου Μόσχας που επιθυμεί κατ' αναλογία με το Μανχάταν να δημιουργήσει ένα εμπορικό - επιχειρηματικό κέντρο στη Μόσχα με ουρανοξύστες και γράφει ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και αντιαεροπορική κάλυψη για το εμπορικό κέντρο.

    Η "Nezavisimaya Gazeta" με τίτλο: "Ετοιμη η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ" αναφέρεται στις προετοιμασίες για το πλήγμα κατά του Αφγανιστάν και στις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, τις οποίες επικροτεί και γράφει ότι "επιτέλους ο πρόεδρος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι μετέχει στη συμμαχία εναντίον του χάους".

    [24] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    "Επίκαιρη όσο ποτέ η "Αποκάλυψις" του Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς περιγράφει την ίδια πάντα περιπέτεια της ανθρωπότητας, που μέσα από πολέμους, χάος και καταστροφές αναζητά την ειρήνη. Έργο που κυοφορεί την οικουμενικότητα και γίνεται παγκόσμια αποδεκτό από ανθρώπους και θρησκευτικά δόγματα, γιατί ακόμα και στην αιώνια πάλη του "καλού και του κακού", που περιγράφει ο Ιωάννης γίνεται εκεχειρία".

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΞ τον καταξιωμένο

    Ελληνοαυστραλό συνθέτη Τάσο Ιωαννίδη, που για πρώτη φορά θα παρουσιάσει στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο το ορατόριο "Αποκάλυψις". Όπως είπε ο κ. Δόλλης, η Ελληνική

    πολιτεία, συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα του έργου αυτού, παραχωρεί για πρώτη φορά το Αρχαίο Ωδείο σε συνθέτη του Ελληνισμού της Διασποράς. Η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της ΓΓΑΕ.

    "Μέσα από το ορατόριο του Τάσου Ιωαννίδη η Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας προς όλο τον κόσμο. Το καλλιτεχνικό δυναμικό της διασποράς είναι ισχυρό και αξιόλογο και μπορεί να προσφέρει και να εμπλουτίσει το εγχώριο με την οικουμενική του αντίληψη και την έξωθεν ματιά.

    "Όντας ο ίδιος, Έλληνας της διασποράς, που επέστρεψε μετά από χρόνια απουσίας στον τόπο του, καταλαβαίνω απόλυτα την ψυχολογία του Τάσου Ιωαννίδη, που καταξιωμένος στο χώρο του στο εξωτερικό θέλει να επιστρέψει στις ρίζες του και να προσφέρει στην

    πατρίδα του τους καρπούς της επιτυχίας", είπε ο κ. Δόλλης.

    Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της αμφίδρομης σχέσης των αποδήμων με το μητροπολιτικό κέντρο και, όπως είπε, η προσπάθεια αυτή, που ξεκινάει από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έχει συνέχεια τους επόμενους μήνες.

    Από την πλευρά του ο συνθέτης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, καθώς επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη ΓΓΑΕ του ΥΠΕΞ, το υπουργείο Πολιτισμού και τον

    Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη που του παρείχαν.

    "Αισθάνομαι υπερήφανος, που μου παραχωρήθηκε το Ηρώδειο, είπε ο κ. Ιωαννίδης. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας πολιτικής, και όχι πολιτιστικής κίνησης, που θα επιτρέψει σε πάρα πολλούς απόδημους να φέρουν τους καρπούς της δημιουργίας τους στη γενέτειρά μας. Ίσως να φθείρεται η γλώσσα μας στο εξωτερικό, η Ελληνική συνείδηση παραμένει στις καρδιές όλων μας, και αυτή είναι η συγκινησιακή δύναμη στο έργο μας, το οποίο έχει μία πρωτογενή ιδιότητα διαφορετική από αυτή στην Ελλάδα".

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο γραμματέας του Γραφείου Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο οποίος μετέφερε το

    μήνυμα του κ.κ. Βαρθολομαίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 26 September 2001 - 18:14:23 UTC