Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΗΡΥΤΤΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [02] ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΩΝ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ CIA KATA THΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΖΕΜΙΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] Ο Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [08] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [09] "ΦΙΛΙΚΗ" ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ
  • [10] ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [11] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
  • [13] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [14] ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΙΧΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ
  • [15] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΟΥΕΛ - ΤΖΕΜ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΟ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ EURO 2008
  • [17] ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] M. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΕΙΛΩΝ
  • [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [20] H KFOR ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΔΥΟ ΣΕΡΒΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [21] "HURRIYET": ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
  • [22] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Η ΚΙΝΑ
  • [23] Ο ΠΑΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ
  • [24] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [01] ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΗΡΥΤΤΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Καμπούλ, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (12:05 UTC+2)

    «Θα κηρύξουμε Ιερό Πόλεμο», προειδοποιούν οι Ταλεμπάν, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από τις ΗΠΑ, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης των Ταλεμπάν και της διπλωματικής αποστολής των Πακιστανών αξιωματούχων σχετικά με το ζήτημα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    «Θα ήθελα να πω στο λαό μου ότι η Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος) εναντίον τον Αμερικανών θα αρχίσει», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών των Ταλεμπάν Μουλάχ Μοχάμεντ Χασάν Ακχόντ, σε ραδιοφωνικό σταθμό της κυβέρνησης των Ταλεμπάν. Επίσης ο Ακχόντ δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον δεν έγιναν από τους Ταλεμπάν ή τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

    «Ωστόσο, με αυτό το πρόσχημα οι ΗΠΑ και οι ιμπεριαλιστές του κόσμου, οι Εβραίοι, οι Χριστιανοί και οι υποστηρικτές τους σκοπεύουν να καταστρέψουν την ισλαμική τάξη που εγκαθιδρύθηκε με κόστος σας το δικό σας αίμα», πρόσθεσε ο Ακχόντ.

    [02] ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΩΝ

    Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (11:13 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν για έβδομη μέρα οι προσπάθειες διάσωσης στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στα ερείπια των κτηρίων απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης. Οι αρχές του νότιου Μανχάταν δήλωσαν ότι τα σωστικά συνεργεία δεν βρίσκουν πια πτώματα στα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, βρίσκουν ακρωτηριασμένα μέλη πτωμάτων ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται πάνω από 5 χιλιάδες άτομα.

    Στην Ουάσιγκτον, ο αριθμός των αγνοουμένων που θεωρούνται και νεκροί, παραμένει στους 188. Παρά την μακάβρια αυτή πραγματικότητα χιλιάδες εργαζόμενοι επέστρεψαν σήμερα στις δουλειές τους στο Νότιο Μανχάταν. Τα μέτρα ασφάλειας ήταν αυστηρότατα και η αστυνομία με την βοήθεια της εθνοφρουράς έκανε εξακρίβωση στοιχείων σε όλου όσους ήθελαν να μπουν στη περιοχή. Οι αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο σε κανέναν που δεν είχε μαζί του επαρκή στοιχεία ταυτότητας.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (13:54 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησαν για την κατάασταση που διαμορφώνεται μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση μετείχαν, από τον ΣΥΝ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μέλος της Π.Γ. και ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε στους δημοσιογράφους:"Θεωρώ ότι είναι θετική η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει τη δυνατότητα να ακουστούν εκτιμήσεις από όλες τις πλευρές για σύνθετα προβλήματα, σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και ευθύνη.

    Εκτιμάμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των κομμάτων. Πέραν των συζητήσεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και σε επίπεδο αρχηγών, εκτιμάμε ότι η συνεννόηση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων θα συμβάλει με τον πιο δημιουργικό τρόπο στη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Δεν θα αφήσει περιθώρια για κινδυνολογίες και δεν θα αφήσει επίσης έδαφος για σπασμωδικές ή και επιπόλαιες αντιδράσεις της στιγμής που διαμορφώνουν κακή εικόνα.

    Θα επιμείνουμε από την πλευρά του ΣΥΝ στο να ζητάμε αυτή την ενημέρωση σε επίπεδο κορυφής και θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται προκειμένου να ακούμε και να λέμε απόψεις.

    Ο κ. Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα είναι συνεχώς στη διάθεσή μας για κάθε ενημέρωση και ο ίδιος θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

    Η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο είναι αποσβολωμένη, είναι συγκλονισμένη και βαθιά προβληματισμένη γι αυτά τα οποία συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου, γι αυτά τα οποία διαδραματίζονται, γι αυτά τα οποία θα έχουν βάθος χρόνου.

    Καμιά ιδεολογία, καμιά θρησκεία, καμιά πολιτική ή παραπολιτική θεώρηση, κανένας πολιτισμός δεν νομιμοποιεί την τρομοκρατία. Και από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν ιεροί πόλεμοι, δεν υπάρχουν μιλιταριστικοί ανθρωπισμοί, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί βομβαρδισμοί. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει με έμφαση στις πολιτικές αρχών. Κι εκείνο το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει είναι να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά εθνικά και διεθνή προβλήματα, τα ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα, οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και άμεσα, γιατί αυτές είναι οι εστίες, αυτά είναι τα αυγά του φιδιού που γεννοβολάνε φασισμούς και φονταμενταλισμούς. Αυτά τα προβλήματα είναι που κάνουν περιοχές του κόσμου να αιμορραγούν και να αναφλέγονται και να τροφοδοτούν συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν μια γενικότερη ανασφάλεια.

    Είναι θέληση όλης της ανθρωπότητας οι πραγματικά υπαίτιοι, οι πραγματικά ένοχοι να δώσουν λόγο, έτσι όπως η διεθνής νομιμότητα επιβάλλει στο διεθνές δικαστήριο. Και απ΄ αυτή την άποψη, εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ διατυπώσαμε και στον κ. Υπουργό βασικές θέσεις αρχών και επιφυλάξεων. Κάτω από την τρομοκρατική πρόκληση και την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, δεν θέλουμε να κυριαρχήσει στο διεθνές περιβάλλον ο νόμος του πολέμου. Ο νόμος των αντιποίνων. Ο νόμος του «ζωντανός ή νεκρός», κάθε ορατός και αόρατος κίνδυνος. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στο εσωτερικό των χωρών και στο εσωτερικό της Ελλάδας σε δημοκρατία υπό αίρεση, σε δημοκρατία ακρωτηριασμένη. Δεν θέλουμε ο 21ος αιώνας να είναι ένας ακόμα αιώνας πολέμων, νέας βαρβαρότητας, ένας ακόμη αιώνας ο οποίος θα καταστρέψει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των ανοιχτών κοινωνιών και θα μετατρέψει τις κοινωνίες σε κλειστές, έντρομες και ανασφαλείς κοινωνίες.

    Θεωρούμε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο προκειμένου να προτάξει στη νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας, τις εγγυήσεις, τις πολιτικές και διπλωματικές εγγυήσεις ότι δεν θα οδηγηθούμε στην ανατροφοδότηση της βίας και στις πολεμικές επιδρομές. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο. Η Ευρώπη μπορεί να είναι η φωνή της λογικής και της δημοκρατίας. Μπορεί να είναι η στάση του πολιτισμού, της ειρήνης και της ασφάλειας. Η Ευρώπη μπορεί πράγματι τούτη την ώρα να διαμορφώσει με πρωτοβουλίες ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για το μέλλον.

    Επίσης, οι θέσεις του ΣΥΝ έχουν σχέση και με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Δεν θέλουμε να ενοχοποιείται άδικα η Ελλάδα. Με σκόπιμες αιτιάσεις ή κατηγορίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης. Και θα χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι από την άλλη πλευρά, δεν θέλουμε η ελληνική πολιτεία, κάτω από το βάρος αυτών των πιέσεων και της άδικης ενοχοποίησης, να προσφέρεται σε κάθε απόφαση και επιλογή η οποία υιοθετείται δίνοντας λευκές εξουσιοδοτήσεις. Δεν θέλουμε λοιπόν λευκές εξουσιοδοτήσεις. Δεν θέλουμε προτεραιότητες στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Θέλουμε η Ελλάδα να επεξεργαστεί και να προβάλει πολιτικές, διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις που έχουν στρατηγικές επιπτώσεις για σήμερα και για αύριο.

    Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε αναλυτικά, διεξοδικά. ΄Ακουσε τις απόψεις μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα και στη συνέχεια να κάνουμε αυτή την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είναι και για μας χρήσιμη. Και θέλω να πιστεύω ότι και για την κυβέρνηση είναι χρήσιμο να ακούει τις απόψεις των κομμάτων".

    Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

    Σχετικά με τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρατήρησε:"Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτικός και διπλωματικός συντονισμός της διεθνούς κοινότητας. Η νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας να μην δώσει έμφαση στην πολεμική αντιτρομοκρατική υστερία.

    Επιτρέψτε μου όμως δύο πιο συγκεκριμένα σχόλια. Φαντάζομαι να μην υπέδειξε ο κ. Μητσοτάκης, ως έναν ενδεχόμενο στόχο ο οποίος πρέπει να εξαφανιστεί, την ελληνική κυβέρνηση ή τον κ. Κουβελάκη; Και φαντάζομαι να αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης ότι τελικά η ιστορία αυτή αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ως πανανθρώπινου, οικουμενικού, παγκόσμιου κινδύνου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ιμάντας για να δημιουργούνται εσωτερικές πολιτικές κρίσεις στις επιμέρους χώρες. Και φαντάζομαι και ο κ. Μητσοτάκης και ο οιοσδήποτε άλλος να αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ως χώρα, ως κοινωνία, ως λαός σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Περισσότερο ενδιαφέρει ο λόγος της ευθύνης και της διορατικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών".

    Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας, επισήμανε:"

    Θα μας βρει αντίθετους κάθε επιλογή η οποία θα τροφοδοτεί την λογική των αντιποίνων, των στρατιωτικών επεμβάσεων και της ανατροφοδότησης της βίας. Το έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή και γι αυτό ζητάμε συζητήσεις ουσιαστικές, διαβουλεύσεις ουσιαστικές προκειμένου να μην δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις. ΄Όχι σε εν λευκώ εντολές. ΄Όχι σε επιλογές οι οποίες τροφοδοτούν την προτεραιότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων και όχι των πολιτικών, διπλωματικών λύσεων.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ CIA KATA THΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ρώμη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (14:20 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά της Κύπρου εξαπολύει ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα.

    Με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Γούλσι κατηγορεί την Κύπρο για εμπλοκή στην υπόθεση του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν που είναι ο υπ αριθμόν ένα ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος για τον Μπιν Λάντεν και την κατηγορεί ότι κρατά τη χειρότερη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Παράλληλα απειλεί την Κύπρο ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η χειρότερη από τις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν μαζί μας είναι η Κύπρος. Δεν κατάλαβε πως η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά εμείς συμβουλεύσαμε τους φίλους μας στις Βρυξέλλες να κάνουν μια βόλτα εκεί και να τους πουν κάτι απλό : ότι θα ενταχθούν σε 400 χρόνια εκτός και αν μας δώσουν αμέσως όλες τις πληροφορίες για τα κεφάλαια του Μπιλ Λάντεν σημειώνει ο πρώην διευθυντής της CIA.

    Ακόμη τονίζει ότι ο εντοπισμός των μυστικών κεφαλαίων του Μπιν Λάντεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αφού στα σχέδια των μυστικών υπηρεσιών δεν προβλέπεται μόνο η σύλληψη ή η δολοφονία του αλλά και η εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου του.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έγινε στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης με τον επιτετραμμένο της Αμερικανικής πρεσβείας M. Cleverley Στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι συντονισμού για την ταχεία ενημέρωση των δύο πλευρών στο πλαίσιο της περαιτέρω εντατικοποίησης της διμερούς συνεργασίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για το πένθος και τις βαθύτατες απώλειες του φίλου αμερικανικού λαού, που ενισχύεται από το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων και των αγνοουμένων συγκαταλέγονται και ομογενείς.

    Επίσης αναφέρθηκε στην υποστήριξη και τη συμπαράταξη της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και ο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Νιώτης επεσήμανε δε ότι το διεθνές αυτό πρόβλημα αποτελεί πράξη ενάντια στη δημοκρατία και την ειρήνη και ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς, που πράγματι ενεπλάκησαν στην αποτρόπαια αυτή πράξη και σε αυτούς, που τους υποθάλπουν.

    Από την πλευρά του ο κ. Cleverley εξέφρασε ευχαριστίες για τις εκατοντάδες των επιστολών, που παραλαμβάνει καθημερινά η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα καθώς και για την συμπαράσταση και ανταπόκριση, που εκφράζεται από τους φίλους των ΗΠΑ.

    Επεσήμανε δε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσιμης συγκυρίας.

    Δ.Ρ.

    [06] ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΖΕΜΙΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μόσχα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το θέμα της τηλεφωνικής συζήτησης που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιάνγκ Ζεμίν ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Οι δυο άντρες επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και να ενισχύσουν τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον βάσεων στο Αφγανιστάν θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα αποδειχτικά στοιχεία και να μην έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αθώων πολιτών.

    Ο κ. Πούτιν εξέφρασε επίσης την συμπαράστασή του στην Ουάσιγκτον παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Μόσχας επισήμαναν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ.

    [07] Ο Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Με έξι έργα θα συμμετάσχει ο Μίκης Θεοδωράκης στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Η «Λυσιστράτη» που είναι καινούργιο έργο και έγινε έπειτα από παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2002. Η τριλογία που αποτελείται από τις όπερες «Μήδεια», «Ηλέκτρα» και «Αντιγόνη» θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2004. Η Λυρική Σκηνή θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2002 μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές χώρες με τον «Ζορμπά». Η περιοδεία θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά τον Οκτώβριο του 2002, στην Νότιο Αφρική τον Μάιο του 2003 και θα καταλήξει στο Χογκ Κογκ, την Κορέα και την Κίνα το 2004. Τέλος, το καλοκαίρι του 2004, δηλαδή την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα παρουσιαστεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο το «Canto General». Το έργο θα κληθούν να ερμηνεύσουν 12 σολίστ και χορωδίες από διαφορετικές χώρες του κόσμου.

    Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παρουσίαση της συμμετοχής του Μίκη Θεοδωράκη στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αν θέλουμε να αντλήσουμε ελπίδα και αισιοδοξία και αν θέλουμε να τεκμηριώσουμε το μήνυμα της ειρήνης πρέπει να καταβυθιστούμε στις πηγές μας που είναι η ελληνική δημιουργία, η ελληνική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

    «Είναι ένα όνομα ο Μίκης, ένα μνημείο ζών όπως τον έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές το σημαντικότερο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού- απ' αυτόν περιμένουμε πρώτος να στείλει αυτό το μήνυμα του πολιτισμού της επιβίωσης, του πολιτισμού της ειρήνης και βέβαια το μήνυμα του πολιτισμού της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε τα έργα που έχουν επιλεγεί κορυφαία της μουσικής του δημιουργίας, και ειδικότερα για τη «Λυσσιστράτη», ανέφερε ότι είναι από τα πιο χαρούμενα και ίσως από τα καλύτερα έργα του.

    [08] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ισλαμαμπάντ, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ευθύνεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ. Ο υπουργός πληροφόρησης των Ταλιμπάν Κουντρουτουλάχ Τζαμάλ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν θα πάρουν το μέρος του υπεύθυνου για τις τρομοκρατικές ενέργειες, είτε αυτός είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είτε κάποιος άλλος.

    Στο Ισλαμαμπάντ επέστρεψε η αντιπροσωπεία του Πακιστάν που είχε μεταβεί στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Λάντεν ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Τζαμάλ είπε ότι οι Ταλιμπάν θα δεχτούν να παραδώσουν τον Λάντεν μόνο αν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης σε ισλαμική χώρα ή τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, αν αρθεί το διεθνές εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί και αν σταματήσει η παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που διατηρούν τον έλεγχο στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

    [09] "ΦΙΛΙΚΗ" ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Την ήττα με 84-74 στο πρώτο ματς για τα "Μαυροσκούφεια" γνώρισε ο Αρης από την Ουνίξ Καζάν που διεξάγεται στο Ιβανώφειο. Η καλή εμφάνιση του Νάκιτς δεν στάθηκε ικανή για να δώσουν στον Αρη τη νίκη.

    Ο Στιβ Γιατζόγλου είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει αρκετά σχήματα εν όψει του αγώνα του Κυπέλλου που θα δώσει ο Αρης το Σάββατο με αντίπαλο τον ΚΑΟΔ.

    Τα δεκάλεπτα: 13-19, 33-37, 50-63, 74-84

    ΑΡΗΣ: Λάππας 1, Ρενφρόε 3, Νάκιτς 16 (3), Γκαγκαλούδης 4, Γούλφραμ 20, Χάμινγκ 11, Ραΐσεβιτς 5, Νικολαϊδης 1, Μπάκναλ 13.

    ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ: Μπόνερ 21, Γιουντίν 2, Κουμπράκοφ 10, Ζαμάνσκι 5, Σαμοϊλένκο 5, Γκράτσεφ 5, Βίτσεντσιτς 5, Πόποβιτς 19, Σεβαστιάνοφ 2, Μακ Ντόναλντ 10.

    [10] ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι διόρισε νέο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας τον στρατηγό Μετόντι Σταμπολίσκι.

    Ο νέος επικεφαλής του ΓΕΣ, ο οποίος φοίτησε στις στρατιωτικές ακαδημίες του Βελιγραδίου και του Σεράγιεβο αντικατέστησε τον Πάντε Πέτρεφσκι, που παραιτήθηκε αφού δέκα στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε ενέδρα των Αλβανών ανταρτών στις 8 Αυγούστου.

    [11] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης με ανακοίνωσή της κάνει λόγο ότι αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δεν θα γίνουν στη Νέα Υόρκη που έγινε σημείο τρομοκρατικής ενέργειας στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά σε άλλη πόλη που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, όπως επίσης και θα καθοριστούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων.

    Η ΦΙΛΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 693 αθλητές και αθλήτριες από 82 χώρες. Οι αγώνες σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Ισλανδίας Ολαφούρ Ράγκναρ Γκρίμσον συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και αντιπροσωπεία της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέλυσε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, εν όψει των νέων διεθνών εξελίξεων, ενώ συζητήθηκε και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

    Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Στη συνάντηση μετείχαν η Συντονίστρια της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Αριστοτέλης Παυλίδης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάννης Βαληνάκης.

    [13] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η Βρετανία θα μπορούσε να παίξει διάφορους ρόλους στο Αφγανιστάν, εφόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να χτυπήσουν τα μέρη, όπου κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times".

    "Θα μπορούσε αρχικά να παράσχει αεροσκάφη για να πάρουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές συμπεριλαμβανομένου και του ανεφοδιασμού από αέρος. Επιπλέον, εάν αποφασιστεί να σταλούν χερσαία στρατεύματα θα χρειαστεί η ειδική εμπειρία των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, όπως των κομάντος του βασιλικού ναυτικού, αλλά και στρατευμάτων SAS", αναφέρεται στο άρθρο.

    Παράλληλα η Βρετανία θα μπορούσε να βοηθήσει στη συλλογή πληροφοριών μέσω των εγκαταστάσεών της στην Κύπρο, σημειώνεται στο άρθρο, αν και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θέλησε να διαψεύσει τη φημολογία ότι οι βρετανικές δυνάμεις ήδη ετοιμάζονται για επικείμενη στρατιωτική δράση.

    [14] ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΙΧΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σμύρνη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον είχαν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Turkish Daily News.

    Ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν στη γειτονική χώρα περίπου 2,500 αμερικανούς πολίτες τον χρόνο ματαίωσαν προγραμματισμένες κρουαζιέρες στην χώρα.

    Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μουσταφά Ταζάρ επισήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των ακυρώσεων των εισιτηρίων ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων (TURSAΒ) Γιλμάζ Μολλά επισήμανε ότι ενώ οι περισσότεροι αμερικανοί ακύρωσαν τα εισιτήριά τους δεν υπήρξαν ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να κηρύξουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν πρόκειται να επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός της Τουρκίας.

    Αντίθετα σε περίπτωση που οι Αμερικανοί στραφούν εναντίον του Ιράκ τότε οι επιπτώσεις αναμένονται να είναι τραγικές για τον τουρισμό της χώρας.

    [15] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΟΥΕΛ - ΤΖΕΜ

    Αγκυρα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet" με τίτλο: "Ευχαριστίες από τον Πάουελ στον Τζεμ για την υποστήριξη".

    Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα ο κ. Τζεμ προειδοποίησε ότι η τήρηση ενοχοποιητικής στάσης έναντι όλου του ισλαμικού κόσμου μετά τις επιθέσεις καμικάζι εναντίον της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, θα οδηγήσει τον κόσμο σε μία κατάσταση περισσότερο επικίνδυνη.

    Ο κ. Τζεμ ανέφερε την άποψή του αυτή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών προσθέτοντας ότι "δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρομοκρατία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε πίστη, ούτε φυλή. Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία".

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κατά την τηλεφωνική επαφή ο κ. Πάουελ ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της και ο κ. Τζεμ υπενθύμισε ότι και η Τουρκία είχε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας και πρόσθεσε: "Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ήσασταν δίπλα στην Τουρκία".

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΟ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ EURO 2008

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη θα συναντηθεί, αύριο αντιπροσωπεία της ΕΠΟ. Η συνάντηση θα γίνει στις 10:00 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και κατά τη διάρκειά της η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ θα ενημερώσει τον κ. Σκανδαλίδη για την πορεία των επαφών που έχει με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβολής κοινής υποψηφιότητας για τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008.

    Στις 11:15, η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ θα μεταβεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όπου θα έχει συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον Γιώργο Ορφανό, επικεφαλής της Κ.Ο. Αθλητισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Την ερχόμενη Τετάρτη (26.09) στις 11:00 στα γραφεία της ΕΠΟ, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού, με το ίδιο αντικείμενο.

    Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης της ΕΠΟ προς τα πολιτικά κόμματα για τη πορεία των επαφών που έχει με την τουρκική ομοσπονδία για το Euro 2008.

    [17] ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Αμεση οικονομική βοήθεια ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα προστεθεί σε αυτή των ΗΠΑ, ύψους 1,5 εκατομμυρίων, θα παράσχει η Ιταλία στην ΠΓΔΜ, ως ένδειξη αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ρενάτο Ρουτζιέρο.

    Ο Ρουτζιέρο επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να συμμετάσχει στο συνέδριο δωρητών χωρών για την ΠΓΔΜ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου.

    "Είναι μεγάλης σημασίας η αποκατάσταση της πολυεθνικής κοινωνίας και η συνέχιση των προσπαθειών της ΠΓΔΜ για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές" δήλωσε ο Ιταλός υπουργός σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη νέα φάση συνομιλίων για την ειρήνη που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ "Απαραίτητη Συγκομιδή", ενώ εξέφρασε ανησυχία για διαδικασίες που πιθανώς θα επιβραδύνουν την τελική έγκριση της συμφωνίας ειρήνης. Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας είπε ότι "αποτελεί απειλή για την σταθερότητα της χώρας".

    Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και συμφώνησαν σε συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, η οποία όπως ειπαν είναι το μεγαλύτερο κακό του κόσμου και απειλή για την δημοκρατία και την ελευθερία.

    Η κ.Μίτρεβα υποστήριξε τις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, για κοινό μέτωπο συμμάχων κατά της τρομοκρατίας.

    Νωρίτερα, ο Ρουτζιέρο και ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και στις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ως παγκόσμιο πρόβλημα.

    Παράλληλα, συζητήθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης, για την οποία οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τη σημασία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης από το κοινοβούλιο.

    Ε.Ρ.

    [18] M. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΕΙΛΩΝ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    «Η τρομοκρατία είναι η πράξη των δειλών, δεν είναι πράξη των γενναίων και ουσιαστικά δεν είναι επανάσταση είναι αντεπανάσταση», τόνισε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που για την παρουσίαση της συμμετοχής του στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    «Αυτό υπήρξε άλλωστε το πρώτο που μαθαίνουμε και εμείς, όταν μπήκαμε στις τάξεις του Κ.Κ.Ε.. Ήταν η πρώτη και τελευταία αρχή του Λένιν: Οχι τρομοκρατία», πρόσθεσε.

    Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε την καταστροφή που έπληξε τις ΗΠΑ αδιανόητη και ανήκουστη και εκτίμησε ότι θα έχει αδιανόητες επιπτώσεις. «Προβλέπω ένα διάστημα όπου οι αντιθέσεις θα είναι αντιθέσεις θα έλεγα «δεινοσαυρικές». Ένας δεινόσαυρος όπως είναι η Αμερική και ένας δεινόσαυρος όπως είναι αυτή η τυφλή τρομοκρατία θα αντιταχθούν με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Δυστυχώς, όπως σας είπα ενώ πηγαίναμε σε καλύτερους καιρούς μπαίνουμε πάλι σε μεγάλη συννεφιά», υπογράμμισε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι είναι γελοίο οποιοσδήποτε να βγαίνει στα κανάλια και να δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει, γιατί θα γίνει αυτό που αποφασίζουν αυτοί που έχουν εξουσία και πρόσθεσε ότι καλό είναι η Ελλάδα να μείνει έξω από τη σύρραξη, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει.

    [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί ως προς την ασφάλεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εμφανίστηκαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

    "Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφάλεια, έχει συσταθεί και λειτουργεί ήδη ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και υπάρχει καθημερινή συνεργασία με εφτά χώρες που έχουν τεχνογνωσία, εμπειρία και συνεργάζονται μαζί μας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων" επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Από την πλευρά του ο κ. Χυτήρης, δήλωσε ότι ένα σχέδιο ασφάλειας που αφορά Ολυμπιακούς Αγώνες επανεξετάζεται μέχρι τελευταίας στιγμής, ενώ τα μέτρα ενισχύονται περαιτέρω όπου αυτό απαιτείται.

    [20] H KFOR ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΔΥΟ ΣΕΡΒΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Πρίστινα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Δύο Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο, ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1999, συνελήφθησαν χθες βράδυ στο Ποντούγιεβο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της KFOR ταγματάρχης Μάνφρεντ Γιουνκ.

    Οι δύο Σέρβοι συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα της Σερβίας και να εισέλθουν στο Κόσοβο.

    Περισσότερες λεπτομέρειες για τους δύο συλληφθέντες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ σε ανακοίνωση της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ αναφέρεται ότι μετά τη σύλληψη κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαλύθηκαν χωρίς επεισόδια.

    Οι δύο Σέρβοι οδηγήθηκαν στην Πρίστινα, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, η αστυνομία του ΟΗΕ και συνοριοφύλακες.

    [21] "HURRIYET": ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Στα βασικά σημεία της στρατιωτικής επιχείρησης που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet" με τίτλο "Οι τουρκικές και αμερικανικές μονάδες θα μπουν στο Βόρειο Ιράκ".

    Οπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα σύμφωνα με κάποιο σχέδιο τα βασικά σημεία του πολέμου, ο οποίος θα διαρκέσει επί μακρόν θα είναι τα εξής:

    - Επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ

    - Επιχείρηση στο Νότιο Ιράκ

    - Απόβαση στην περιοχή Πανιτζάμπ

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι μετά την εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για πλήρη ετοιμότητα στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, υπήρξε ισχυρισμός πως άρχισε η αποστολή μονάδων στο Πακιστάν. Αναφέρεται επίσης ότι ο μακροπρόθεσμος πόλεμος θα γίνει και εναντίον του Ιράκ και εναντίον του Αφγανιστάν, ενώ σχολιάζεται ότι και οι τουρκικές δυνάμεις θα μπουν στο Βόρειο Ιράκ και θα κυνηγήσουν τους πολεμιστές του Μπιν Λάντεν.

    Οι ισχυρισμοί αυτοί προβάλλονται από την ιστοσελίδα "DEBK Afile" στο Internet, που δίνει πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές και από πηγές υπηρεσιών πληροφοριών.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Milliyet" με τον τίτλο "Αν επεκταθεί ο πόλεμος δεν θα μπορέσει να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα", γράφει ότι ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Τορουμτάι προειδοποιώντας δηλώνει: "Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό. Εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι περιφερειακοί πόλεμοι που θα έχουν σαν άξονα τη θρησκεία επεκταθούν, δεν θα εξασφαλιστεί αποτέλεσμα".

    Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: "Αγωνία στο Ιντζιρλίκ", αναφέρει ότι, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον πόλεμο που θα ξεκινήσουν οι ΗΠΑ εναντίον αυτών που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις, προκάλεσε ανησυχία το γεγονός ότι αεροπλάνο τάνκερ που προσγειώθηκε προχθές στο Ιντζιρλίκ, έμεινε στο κέντρο της πίστας και μεταφέρθηκε εν συνεχεία με μηχανήματα σε καλυμμένο σημείο της βάσης.

    Αργότερα πραγματοποίησαν απογείωση και προσγείωση δύο αεροσκάφη Cargo και ακολούθησαν και άλλες απογειώσεις και προσγειώσεις.

    Ακόμη η εφημερίδα γράφει ότι φθάνουν στη βάση του Ιντζιρλίκ εκπρόσωποι τουρκικών και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και ανταποκριτές τηλεοράσεων.

    [22] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Η ΚΙΝΑ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Μεγάλη δύναμη στον αγροτικό τομέα είναι η Κίνα, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, με αφορμή την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

    "Καλωσορίζουμε την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου του οποίου οι νέες διαπραγματεύσεις εστιάζονται στο πακέτο των αγροτικών συμφωνιών", τόνισε ο κ. Ανωμερίτης και πρόσθεσε ότι η συνεννόηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

    [23] Ο ΠΑΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Τους χορηγούς του παρουσίασε ο ΠΑΟΚ, σε λαμπρή τελετή, που έγινε σε παραλιακό κέντρο της Καλαμαριάς. Αυτοί είναι η Γενική Τράπεζα, η Αdidas, η Expert και η Panafon και τις οποίες ευχαρίστησε για το χορηγικό τους πρόγραμμα, εκπροσωπώντας τον ΠΑΟΚ, ο γενικός του διευθυντής Σίμος Λάζαρης.

    Τους χορηγούς παρουσίασε ο υπεύθυνος του τμήματος μάρκετινγκ του ΠΑΟΚ καθηγητής Κώστας Τζέτζης, ο οποίος είπε ότι η στρατηγική του ΠΑΟΚ δεν ήταν η ποσοτική, αλλά η ποιοτική χορηγία,αφού διπλασίασε το χορηγικό πρόγραμμα στα δύο τελευταία χρόνια.

    Τους χορηγούς εκπροσώπησαν οι κ. Συναδινός της Γενικής Τράπεζας, κ. Μπαξεβάνης της Adidas, κ. Κοκαλιάτης της Expert και κ. Μίσσας της Panafon.

    Μία λεπτομέρεια από τις ομιλίες των χορηγών: ο ΠΑΟΚ έχει να επιλέξει μεταξύ τριών στολών σ' αυτή την αγωνιστική περίοδο, είναι η κλασσική με την φαρδιά ασπρόμαυρη ρίγα, η χρυσαφί που είχε πέρσι σε πολλούς πετυχημένους αγώνες και η μαύρη.

    [24] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Μόσχα, 18 Σεπτεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ σχετικά με τις επικείμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ιβανόφ ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον κ. Πάουελ είχε τονίσει ότι η Μόσχα θα βοηθήσει τις ΗΠΑ σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών κατά του Αφγανιστάν.

    Ωστόσο αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δηλώνουν ότι δεν θα δοθεί άδεια στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει της ρωσικές βάσεις σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο για θέματα ασφαλείας του προέδρου Μπους και τους διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στη σύλληψη των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 September 2001 - 18:13:59 UTC