Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
  • [02] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ
  • [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑ
  • [06] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [07] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [08] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  • [09] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [10] ΜΠΟΥΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ
  • [11] ΔΥΟ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Η Ο.Α.
  • [12] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [13] ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΧΑΣΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [14] ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΑΒΕ Ο ΜΠΟΥΣ -
  • [15] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [16] ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [17] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η ΝΔ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ
  • [18] ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
  • [19] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: "ΓΟΝΙΜΟΣ" ΤΟΠΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
  • [20] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ
  • [21] ΟΜΗΡΟΥ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΡΡΙΨΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
  • [22] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΘΝΑΡ ΚΑΙ ΒΑΤΣΠΑΓΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΚΥΠΡΟΣ: 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [24] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [01] ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Ουάσιγκτον, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (10:14 UTC+2)

    Η αμερικανική κυβέρνηση κατονομάζει και δημοσίως πλέον τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως τον υπ' αριθμόν ένα ύποπτο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Αφγανιστάν.

    Τώρα μάλιστα που η αμερικανική Γερουσία έχει εξουσιοδοτήσει τον Τζορτζ Μπους να προβεί σε χρήση βίας εάν εντοπισθούν οι δράστες, μία στρατιωτική επιχείριση δεν φαίνεται να είναι απλησίαστο ενδεχόμενο.

    Και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις.

    Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρισης είναι κάτι που θα μελετηθεί επισταμένως και θα διοργανωθεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, επισημαίνουν πλέον οι αναλυτές.

    Και είναι γεγονός ότι ένα από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Μπους ήταν να αναζητήσει τους μελλοντικούς συμμάχους της.

    Ποιες είναι όμως οι ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν και ποιες είναι οι δυνάμεις που φαίνεται να τάσσονται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών;

    Πρώτον, η κυβέρνηση Μπους διαθέτει την αμέριστη συμπαράσταση των 19 χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή την απόλυτη υποστήριξή τους.

    Δεύτερον, η έκπληξη ήρθε από τη Ρωσία και την Κίνα, τους παλαιότερους "εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών" επί Ψυχρού Πολέμου.

    Τρίτον, ακόμη και μουσουλμανικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία ή το Πακιστάν, αποφάσισαν να ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης Μπους.

    Το Πακιστάν, που είναι γειτονική και φιλικά προσκείμενη χώρα του Αφγανιστάν, αποκτά ξαφνικά ένα στρατηγικό ρόλο, καθώς δέχεται τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να διαμεσολαβήσει για να πείσει το Αφγανιστάν να εκδώσει τον Μπιν Λάντεν.

    Ωστόσο, οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κρύβεται ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο, το οποίο μπορεί να αποτελείται από περισσότερες από μία οργανώσεις.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι συνεργάτες του Μπιν Λάντεν δρουν σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

    Γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόπτων.

    Δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να δημιουργήσει γύρω της έναν κλοιό δυνάμεων και να βρει συμμάχους στις προσπάθειες να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Μέχρι στιγμής, όλα τα σενάρια για τη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μπους θα στραφεί εναντίον του Μπιν Λάντεν και δεν αποκλείουν την ανάπτυξη στρατιωτικής επιχείρησης σε στόχους στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τον Περσικό Κόλπο.

    Και η κυβέρνηση Μπους έχει ήδη δηλώσει ότι έχει το δικαίωμα να στραφεί όχι μόνο εναντίον ατόμων, αλλά και εναντίον οργανώσεων και κυβερνήσεων.

    Στο μεταξύ, το Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες χιλιάδες εφέδρους για την αμυντική υπεράσπιση της χώρας.

    Ο Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου, αλλά, όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχοι, αναμένεται να θέσει σε ετοιμότητα ένα εκατομμύριο εφέδρους σε βάσεις της χώρας.

    [02] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (10:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

    Κηδεύεται στις 6 το απόγευμα ο Στέλιος Καζαντζίδης που έσβησε χτες το πρωί ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο. Η σορός του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη έχει εκτεθεί από χτες το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αγ. Γεωργίου Ελευσίνας. Σήμερα στις 5μμ θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην ίδια μητρόπολη και θα κηδευτεί από το νεκροταφείο Ελευσίνας. Η η χήρα του, Βάσω Καζαντζίδη, επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν υπέρ του ιδρύματος "Ηλιαχτίδα (Γονέων με παιδιά με σύνδρομο ντάουν) αρ. λογαριασμού 100/29605671 Εθνική Τράπεζα.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε για το θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή: "Ο Στέλιος Καζαντζίδης, με το μοναδικό ταλέντο του και τη γνήσια λαϊκή φωνή του, τραγούδησε με πάθος όσα αγγίζουν την ψυχή και την καρδιά του Ελληνα. Υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση το λαϊκό τραγούδι για πολλές δεκαετίες" και συνεχίζει: "Ο Στέλιος Καζαντζίδης έφυγε, αλλά μένουν τα τραγούδια του, μέσα από τα οποία θα υπάρχει", ενώ εξέφρασε και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε στην οικογένεια του εκλιπόντος το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: "Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του βάρδου του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο αυθεντικός λαϊκός πολιτισμός μας έχασε ένα σημαντικό εκπρόσωπό του. Η φωνή του, φωνή σύμβολο θα μας θυμίζει πάντα, αυτούς που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε. Αν η ψυχή είχε φωνή, θα ήταν αυτή του Στέλιου Καζαντζίδη".

    "Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη βρίσκεται μέσα στην ψυχή του κάθε Ελληνα, γιατί τραγούδησε τον καημό και την ελπίδα του απλού ανθρώπου. Η απώλεια του συγκινεί όλο τον ελληνικό λαό που κατευοδώνει και ταυτόχρονα θα τον θυμάται συνεχώς με τα τραγούδια του" δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του τραγουδιστή. Παράλληλα, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο και την οικογένεια του Στέλιου Καζαντζίδη, την οποία παρακάλεσε να αποδεχθεί την τέλεση της κηδείας δημοσία δαπάνη.

    "Είναι και θα μείνει ένα κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού της Ελλάδας", ήταν τα λόγια του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα για τον Στέλιο Καζαντζίδη και συμπλήρωσε: "Σήμερα είναι μία συννεφιασμένη Παρασκευή".

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ

    Ουάσιγκτον, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (10:14 UTC+2)

    Παρά τη καταρρακτώδη βροχή συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ανάμεσα στους χιλιάδες τόνους των ερειπίων του World Trade Center. Προσπάθειες που στη φάση αυτή επικεντρώνονται στη περισυλλογή και αναγνώριση των χιλιάδων πτωμάτων. Οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν έχουν ακόμη χάσει κάθε ελπίδα, όμως όσο περνάνε οι ώρες αυτές λιγοστεύουν.

    Μέχρι στιγμής, επίσημα, αγνοούνται πάνω από 4.700 άνθρωποι, αλλά έχουν ανασυρθεί και αναγνωρισθεί μόνο 180 σοροί από τα συντρίμμια.

    Στην Ουάσινγκτον, πάνω από εξήντα πτώματα έχουν ανασυρθεί μέσα από την πτέρυγα του Πενταγώνου που κατέρρευσε, ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 120 αγνοούμενοι.

    Την ίδια στιγμή ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από πολλές χώρες του κόσμου βρίσκονται σε επιφυλακή για να συνδράμουν τα αμερικανικά συνεργεία.

    Μία μονάδα από το Βέλγιο, αποτελούμενη από ειδικούς στην ιατρική εγκαυμάτων περιμένει την άδεια για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Παρόμοιες ομάδες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν.

    Ο Λευκός Οίκος σε συνεργασία με ηγέτες του Κογκρέσου ετοίμασε έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κατάστασης, ύψους περίπου 15 τρισεκατομμυρίων δραχμών, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο μέσα το Σαββατοκύριακο.

    Τα μέτρα προβλέπουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες, ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, καθώς και την περίπτωση πραγματοποίησης αντιποίνων για τις επιθέσεις.

    [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

    Ιεροσύλυμα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (11:24 UTC+2)

    Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ενθρόνιση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Στην τελετή θα παραβρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, διακομματική επιτροπή της Βουλής και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης φέρνει στο φως η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

    Η τρομοκρατική ενέργεια της περασμένης προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους Ελληνες, όπως προκύπτει από γκάλοπ που δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ποσοστό 50,8% θεωρεί τα χτυπήματα, μία πράξη που άσχετα από τα κίνητρά της κόστισε τις ζωές χιλιάδων αθώων και μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα.

    Το 29,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν μία πράξη αντίδρασης στην πολιτική των ΗΠΑ, ενώ 17,8% πιστεύει ότι πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια από κάποια ομάδα φανατικών.

    Σε ποσοστό 69,2% οι Ελληνες πολίτες θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Το 18,2% των ερωτηθέντων ζητά να μην έχει η χώρα μας καμία ανάμειξη, ενώ το 9,5% τάσσεται υπέρ της πλήρους συμμετοχής σε ό,τι αποφασίσει το ΝΑΤΟ.

    [06] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ισλαμαμπάντ, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας μετά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Τρίτη.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, πρόκειται εντός της ημέρας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους.

    [07] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Σεράγεβο, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς - ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου - δεν κρύβεται στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ο πρόεδρός του Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Σεράγεβο "Dnevni Avaz" ο κ. Τζουκάνοβιτς διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βρίσκεται στο Μαυροβούνιο.

    "Είναι ψέμματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Μαυροβούνιο έχουν την ικανότητα να εμποδίσουν ανθρώπους λιγότερο γνωστούς από τον Καράτζιτς να εισέλθουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς αποσαφήνισε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει όποιον υποδείξει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο πρώην διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία Μάικλ Ντόντσον δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι γνωρίζει που βρίσκονται ο Κάρατζιτς και ο πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας προσθέτοντας ότι δεν είναι στη Βοσνία.

    Μετά τη δήλωση δημοσιεύματα του τύπου έφεραν τον Κάρατζιτς να κρύβεται στο Μαυροβούνιο.

    [08] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη είπαν το απόγευμα, φίλοι του, συγγενείς του αλλά και πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η κηδεία του Στέλιου Καζαντζίδη έγινε από το νεκροταφείο της Ελευσίνας, καθώς επιθυμία του ίδιου ήταν να αναπαυθεί δίπλα στην αγαπημένη του μητέρα Γεσθημανή.

    Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα πέρασαν από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ελευσίνα, τις 24 ώρες που η σωρός του λαϊκού μας βάρδου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, να πουν το ύστατο χαίρε σε έναν άνθρωπο που θεωρούσαν δικό τους. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στις 6 το απόγευμα.

    [09] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Την ενίσχυση των μέτρων που ισχύουν στα αεροδρόμια της Ευρώπης και την υπόδειξη της εφαρμογής τους χωρίς παρεκκλίσεις αποφάσισαν οι υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. στη χθεσινή τους τη συνεδρίαση.

    Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταφορών αποφασίστηκε ομόφωνα η καθιέρωση ενός προγράμματος παγκόσμιας εφαρμογής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας - ICAO, με στόχο την πρόληψη και την προστασία της Πολιτικής Αεροπορίας από έκνομες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπειρατειών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την εναρμόνιση των εφαρμοζόμενων πρακτικών και τη διαρκή αξιολόγηση των λαμβανόμενων μέτρων.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σε σημερινή δήλωσή του τόνισε ότι "υπάρχουν πλέον νέες απαιτήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και την ασφάλεια των αεροδρομίων και των αεροσκαφών. Η Ελλάδα έχει ήδη επισημάνει την αναγκαιότητα να υπάρξει ενιαιοποίηση των διαδικασιών σε παγκόσμια κλίμακα. Η διαδικασία ασφάλειας στα αεροδρόμια αφορά αποκλειστικά τους εθνικους κανονισμούς ασφάλειας".

    Μεταξύ των ενισχυμένων μέτρων πιθανόν να είναι και η παρουσία αστυνομικών σε όλες τις πτήσεις, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται από ορισμένες χώρες.

    "Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Μεταφορών της Ε.Ε. ήταν να υπάρξει ενιαιοποίηση όλων των διαδικασιών. Η ίδια πρόταση θα γίνει και στις 25 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας που θα γίνει στο Μοντρεάλ του Καναδά", πρόσθεσε ο κ. Βερελής.

    Στη χώρα μας τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια ενισχύθηκαν λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων, ζητείται ταυτότητα, ακόμη και σε πτήσεις του εσωτερικού, ενώ έγιναν αυστηρότεροι οι έλεγχοι για όλες τις πτήσεις του εξωτερικού.

    [10] ΜΠΟΥΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ

    Ουάσιγκτον, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ο κυρίως ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης και τον προειδοποίησε ότι "κάνει οικτρό λάθος" αν νομίζει ότι μπορεί να κρυφτεί.

    "Θα βρούμε αυτούς που το έκαναν, θα τους ξετρυπώσουμε, θα τους κυνηγήσουμε και θα τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης", δήλωσε ο Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν συσκεφθεί με τους επιτελείς του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Αναφερόμενος στον Μπιν Λάντεν ο Μπους είπε ότι "είναι αυτό που θα λέγαμε κυρίως ύποπτος".

    "Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα απαντήσουμε αναλόγως", τόνισε, ενώ στην ερώτηση πότε θα εκδηλωθεί η αμερικανική απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ, ο Μπους απάντησε: "Θα το ανακοινώσουμε όταν έλθει η στιγμή".

    [11] ΔΥΟ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Η Ο.Α.

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Μετά την άρση των περιορισμών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ αύριο η Ολυμπιακή Αεροπορία θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις ΟΑ 411 με ώρα αναχώρησης 12: 20 και ΟΑ 415 με ώρα αναχώρησης 17: 00 προς Νέα Υόρκη.

    Στις συγκεκριμένες πτήσεις θα ταξιδέψουν μόνο οι επιβάτες που έχουν εισιτήρια για αυτές. Η Ολυμπιακή Αεροπορία ενημερώνει τους επιβάτες ότι η προσέλευσή τους στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα πρέπει να γίνει 4 ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

    Επίσης η Ο.Α. γνωστοποιεί στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν με την πτήση ΟΑ 415 με προορισμό τη Βοστώνη ότι θα προωθηθούν στον προορισμό τους οδικώς, με μέριμνα των υπηρεσιών της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

    Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις προς Νέα Υόρκη δεν πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, λόγω αναστολής της λειτουργίας του εναέριου χώρου των ΗΠΑ και των οποίων τα εισιτήρια δεν ισχύουν, πρέπει να επικοινωνούν με την Ολυμπιακή Αεροπορία για την αλλαγή των εισιτηρίων και την ενημέρωσή τους για τις ακριβείς ημερομηνίες αναχώρησής τους.

    [12] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Δύο άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα από συνοριοφύλακες στις Φέρρες να μεταφέρουν λαθρομετανάστες από το Ιράκ, οι οποίοι είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο με πλαστική βάρκα.

    Πρόκειται για τους Νικόλαο Τσαφαρίδη, 37 ετών από τη Βυρώνεια Σερρών και Γιώργο Μέττο, 24 ετών, από το Φλάμπουρο Νιγρίτας Σερρών, οι οποίοι μετέφεραν σε ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο 18 λαθρομετανάστες.

    Οι δύο δράστες είχαν λάβει σήμα από τις αστυνομικές αρχές να σταματήσουν για έλεγχο του φορτηγού, αλλά δε συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξή τους. Τελικά, ακινητοποιήθηκαν στο 10ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ κατασχέθηκε το φορτηγό τους και τρία κινητά.

    [13] ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΧΑΣΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Δύο άτομα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές Δοϊράνης τα ξημερώματα επειδή μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους ένα δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης.

    Από αστυνομικό έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό τους στο 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Μαυροπλαγιάς, διαπιστώθηκε ότι οι Α.Θ. 29 ετών, και Σ.Ι. 39 ετών, κάτοικοι Θεσσαλονίκης μετέφεραν με το ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητό τους το δενδρύλλιο, ύψους δύο μέτρων.

    Οι συληφθέντες ομολόγησαν ότι σε αγροτική περιοχή της Μαυροπλαγιάς είχαν καλλιεργήσει άλλα δέκα δενδρύλλια.

    [14] ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΑΒΕ Ο ΜΠΟΥΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Ουάσιγκτον, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Μετά τη Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων εξουσιοδότησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, να χρησιμοποιήσει "κάθε αναγκαία δύναμη" για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ το FBI μετά την ανακοίνωση χθες του καταλόγου των 19 που θεωρεί υπεύθυνους για τις 4 αεροπειρατείες προχώρησε στη Νέα Υόρκη στη σύλληψη ενός ατόμου, που κρατείται ως ουσιώδης μάρτυρας.

    Αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, υποστήριξε ότι δύο από τους άνδρες που πιστεύεται ότι ενέχονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, παρακολούθησαν μαθήματα σε αμερικανικές στρατιωτικές σχολές.

    Ομοσπονδιακοί ερευνητές εντόπισαν σήμερα και το δεύτερο κουτί του αεροσκάφους που συνετρίβη την Τρίτη στην Πενσυλβάνια και ελπίζουν να βρουν κάποια στοιχεία για το τι συνέβη κατά την τελευταία μισή ώρα της πτήσης μέσα στο πιλοτήριο.

    [15] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Δράμα, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Δύο ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο σε κεντρικό δρόμο της Δράμας.

    Πρόκειται για τους Αθανάσιο Χατζάκη, 65 ετών και τη σύζυγό του Ανθούλα Χατζάκη, 59 ετών, κάτοικοι Δράμας, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα από το ΙΧ που οδηγούσε η Νίκη Τόντα, 22 ετών.

    Το ατύχημα έγινε στη Λεωφόρο Στρατού Δράμας, ενώ οι δύο ηλικιωμένοι ήταν πεζοί. Η οδηγός υπέστη ελαφρά τραύματα.

    [16] ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Ρόδος, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (19:11 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου πραγματοποιεί από χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ'.

    Ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Ζαχαρέγκα και παράγοντες του Πατριαρχείου, έγινε δεκτός με τιμές από τις εκκλησιαστικές, πολιτικές και τοπικές Αρχές του τόπου.

    Συγκινημένος από την αγάπη των κατοίκων του νησιού, ο Μακαριώτατος εξέφρασε προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, του οποίου επαρχία είναι η Ρόδος την ευγνωμοσύνη του, ευχαρίστησε γιά την αβραμιαία φιλοξενία και δήλωσε την χαρά και την ικανοποίησή του για την τιμή και τον σεβασμό προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

    Στο πλαίσιο του προγράμματός του, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί διάφορα προσκυνήματα και θα έχει συναντήσεις με εκκλησιαστικούς και άλλους σημαντικούς παράγοντες της Ρόδου.

    [17] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η ΝΔ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ΝΔ θα συμβάλλει στην εξεύρεση συμφέρουσας λύσης για το μέλλον του εθνικού εκθεσιακού φορέα έδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης.

    Στη διάρκεια συνάντησης κλιμακίου της Ν. Δημοκρατιας, στο γραφείο διοίκησης της ΔΕΘ, με τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΘ ΑΕ και της Helexpo ΑΕ, ο κ. Μεϊμαράκης αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δε μπόρεσε να παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένος στις ΗΠΑ, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, υποστήριξε ότι η ΔΕΘ είναι ο μοναδικός ίσως αποκεντρωμένος θεσμός που ασκεί εθνική πολιτική και μας ενδιαφέρει το μέλλον της, καθώς είναι η γέφυρα της Ευρώπης με την εγγύς Ανατολή. "Η ΔΕΘ θα μπορεί να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο της και να μην έχει την τύχη των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, αρκεί να υπάρχει ένα αίσθημα ευθύνης από όλες τις πλευρές", επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν. Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά της η Συντονίστρια της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε τη βούληση του κόμματός της να ενίσχυση το θεσμό, τονίζοντας ότι η έδρα και οι δραστηριότητες της Έκθεσης πρέπει να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Συντονιστής της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, είπε ότι "η παρουσία μας εδώ έχει την έννοια της ενίσχυσης του θεσμού, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για τη Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη τη χώρα".

    Στο κλιμάκιο των βουλευτών συμμετείχαν επίσης οι Συντονιστές της Ομάδων Διαρκών Επιτροπών: Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Σαλαγκούδης, Κοινωνικών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς επίσης βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ-Helexpo AE, Βασίλης Κουρτέσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συμμετοχής των φορέων της πόλης στο διοικητικό συμβούλιο της Helexpo, ενώ διαβεβαίωσε ότι η έδρα των δυο εταιριών ήταν και θα είναι η Θεσσαλονίκη.

    Πρόσθεσε δε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να διοργανώνει εκθέσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με στόχο την προβολή της ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αναφερόμενος στο Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (ΕΣΚΑ), ο κ. Κουρτέσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο όπως τόνισε βαίνει προς επίλυση.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ-Helexpo AE ενημέρωσε τα μέλη του κλιμακίου της ΝΔ για τη φετινή ΔΕΘ, αναφέροντας παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη της πρώτης οικονομικής χρήσης της Helexpo AE, σύμφωνα με την οποία ο τζίρος ανήλθε σε 5 δισ. δρχ και τα κέρδη ξεπέρασαν το 1 δισ. δρχ.

    Μετά τη συνάντηση, το κλιμάκιο της Ν. Δημοκρατίας, συνοδευόμενο από τον αντιπρόεδρο της Helexpo, Δημήτρη Κοσκοσίδη, περιηγήθηκε στους χώρους της 66ης ΔΕΘ.

    [18] ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (18:39 UTC+2)

    Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, αλλά και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε το μεσημέρι στον ιστορικό ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίου.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Γρηγόρης Νιώτης, αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με πολυμελή αντιπροσωπεία και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο ναός της Αναστάσεως ήταν ασφυκτικά γεμάτος αρκετή ώρα πριν την έναρξη της τελετής.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που τρέφει η ελληνική πολιτεία στην αγιοταφική κοινότητα και εξήρε τη σπουδαία και ιερή αποστολή του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στη μητέρα των εκκλησιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η μέρα της ενθρόνισης συμπίπτει με τη σοβαρή κρίση στη Μέση Ανατολή και ευχήθηκε όσο πιο σύντομα γίνεται να κυριαρχήσει η ειρήνη.

    Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του νέου Πατριάρχη εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα σχετιζόμενα με το καθεστώς των Αγίων Τόπων ζητήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε το ρόλο του Πατριαρχείου στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση για επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο.

    Ο κ. Ειρηναίος στην αντιφώνησή του τόνισε ότι επιθυμεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της προτέρας δόξης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, την επίτευξη πνεύματος ανοχής, κατανόησης και αλληλοσεβασμού των διαφόρων θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αγία Γη και την εγκαθίδρυση βιώσιμης και σταθερής ειρήνης στην περιοχή.

    [19] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: "ΓΟΝΙΜΟΣ" ΤΟΠΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (18:28 UTC+2)

    Σε αναζήτηση εταίρων για σύναψη εμπορικών συμφωνιών βρίσκονται ουγγρικές εταιρίες από όλο το "φάσμα" καίριων τομέων της οικονομίας. Ηδη, στελέχη τουλάχιστον 50 ελληνικών επιχειρήσεων ήλθαν σε επαφή με τους αντιπροσώπους των 15 ουγγρικών εταιριών που συμμετέχουν στην φετινή, 66η ΔΕΘ, για να ανιχνεύσουν το "έδαφος" της ουγγρικής οικονομίας, η οποία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Όπως γνωστοποίησαν στο ΜΠΕ στελέχη ουγγρικών εταιριών η παρουσία τους στη ΔΕΘ αποδίδει "καρπούς", καθώς μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, χαρακτήρισαν την ελληνική αγορά σχετικά δύσκολη, αλλά διατύπωσαν την εκτίμηση ότι υπάρχουν πεδία κοινών δράσεων ελληνικών και ουγγρικών επιχειρήσεων.

    Αλλωστε, οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουγγαρία, ανέρχονται σε 80-100 εκατ. δολάρια. Ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής κατέχει την πρώτη θέση, ενώ σε μικρότερο ποσοστό δραστηριοποιούνται εταιρίες από τον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού. Μάλιστα, στη "γραμμή εκκίνησης" βρίσκεται ελληνική επένδυση, ύψους 8-10 εκατ. δολάρια, στο χώρο των οπτικών ινών, με ορίζοντα υλοποίησης τριετίας.

    Η φετινή συμμετοχή της Ουγγαρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας (παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων, υλικό τηλεπικοινωνιών, παραγωγή γεωργικών μηχανημάτων) παρουσιάζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, τα οποία κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ουγγαρία. Η ύπαρξη νέων τομέων που ενδείκνυνται για επενδύσεις και η αφθονία σε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες προσέλκυσης ελλήνων επιχειρηματιών στην Ουγγαρία.

    Από την άλλη πλευρά, μόλις μια ουγγρική επιχείρηση, η εταιρία παροχής υπηρεσιών σε ιατρικά μηχανήματα PAN MED, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά (Αθήνα).

    Μέχρι στιγμής "εμπόδια" στη δραστηριοποίηση ουγγρικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι η απόσταση μεταξύ των δυο χωρών και ο συναλλαγματικός κίνδυνος του ουγγρικού νομίσματος, απόρροια του γεγονότος ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, σημαντική είναι και η ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων από την κυβέρνηση

    Ε.Σ.

    [20] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (18:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, θεωρεί απαράδεκτη ακόμη και την αναφορά ορισμένων κύκλων σε εμπλοκή της Κύπρου σε θέματα τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι αναφορές αυτές "γίνονται εκ του πονηρού και από εσφαλμένες πληροφορίες".

    Μιλώντας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "ορθά ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασσουλίδης αντέδρασε άμεσα" στις αναφορές αυτές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει τέρμα στα όσα λέγονται από όσους "προσπαθούν να υποσκάψουν, είτε το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να μας εμπλέξουν σε αυτά που εμείς με πάθος θέλουμε να διωχθούν αλλά και να παταχθούν".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΟΜΗΡΟΥ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΡΡΙΨΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (18:01 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε πως "μετά την προπετή και θρασύτατη συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς", αποτελεί καθήκον του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν να αποταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο με σαφήνεια θα πρέπει να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο αλλά και να εισηγηθεί νέους εναλλακτικούς τρόπους δράσης για την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού.

    Μιλώντας στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του κόμματος στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το δικό μας καθήκον είναι να καταγγείλουμε διεθνώς την τουρκική στάση, να αναπτύξουμε έντονη πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα και να καταδείξουμε στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, και στις υπόλοιπες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την προκλητική αδιαλλαξία της Τουρκίας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΘΝΑΡ ΚΑΙ ΒΑΤΣΠΑΓΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (17:44 UTC+2)

    Αναβάλλεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στην Κύπρο, από 20 - 22 του μήνα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ινδός πρωθυπουργός θα είχε επίσημες συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα υπογράφετο συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

    Χθες ανακοινώθηκε, εξάλλου, επίσημα ότι αναβάλλεται η επίσκεψη στην Κύπρο και του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΚΥΠΡΟΣ: 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (17:39 UTC+2)

    Από 23 - 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό το 7ο διεθνές Συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος 2001", με γενικό θέμα "Ναυτιλία ως Παγκόσμια Βιομηχανία - Προκλήσεις και Προοπτικές", το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν σημαντικοί παράγοντες του διεθνούς ναυτιλιακού κόσμου.

    Το συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος" θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στο κόσμο και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιος Σεργίου είπε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ έμμεσος στόχος "είναι η προβολή της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2001 (17:30 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, επανέλαβε τη "σταθερή υποστήριξη" της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, μέσω διαπραγματεύσεων, και εξέφρασε την άποψη ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελεί "κίνητρο" για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ακόμα πως η Τουρκία, μέσω της δικής της προσπάθειας για ένταξη στην ΕΕ, μπορεί και θα πρέπει να συμβάλει προς την επίλυση του Κυπριακού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 September 2001 - 18:13:47 UTC