Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΕΘ
  • [02] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΧΘΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
  • [03] ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ
  • [04] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [05] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ
  • [06] 24 ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟ "ΣΑΠΦΩ"
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ ΜΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [09] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (16:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Το όραμα του για την αυριανή κοινωνία καθώς και τις δράσεις και τις πολιτικές που το καθιστούν εφικτό, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία κατά την τελετή εγκαινίων της 66ης ΔΕΘ, στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Είναι η κοινωνία της ελευθερίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής. Η κοινωνία της αλληλεγγύης και συνοχής, η κοινωνία των πολιτών, η ανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία με τη δική της ταυτότητα στην ευρωπαική οικογένεια.

    "Μαζί με την ισχυρή Ελλάδα θέλουμε την ισχυρή κοινωνία. Το μεγάλο πολιτικό ζητούμενο στη νέα εποχή είναι η πορεία της χώρας για την ισχυρή Ελλάδα, για τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας. Το στοίχημα αυτό είναι δικό μας, του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης, αλλά και προπαντός στοίχημα ολόκληρης της κοινωνίας", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

    Για την κυκλοφορία του ευρώ σημειώνει ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της. Τονίζει ότι η χώρα μας έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια, αλλά η χαμηλή συγκριτική θέση σχετικά με τις προηγμένες ευρωπαικές χώρες δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις πολιτικές της κυβέρνησης για την απασχόληση, την ανεργία, την υγεία την παιδεία, στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους και την ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της Ν.Δ. την οποία κατηγορεί ότι προωθεί μια νέα ιδεολογία εγκλεισμού ταμπουρωμένη πίσω από τα τείχη του παρελθόντος και υπνομεύει την πορεία της χώρας προς την πρόοδο. Απέναντι στην ιδεολογία του εγκλεισμού η κυβέρνηση οικοδομεί την εθνική αυτοπεποίθηση.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ έχει ως εξής:

    "Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από σήμερα, η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της, καθώς ταυτόχρονα και από κοινού με τις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μπαίνει στην εποχή του νέου νομίσματος, του Ευρώ, που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε χαρτονομίσματα και κέρματα.

    Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο, όπως το είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν: Μακροοικονομική πολιτική, συναλλαγματική πολιτική, πληθωρισμός, τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανταγωνιστικότητα, όλα αλλάζουν. Αλλάζει η σημασία τους, οι περιορισμοί στην διαμόρφωσή τους, το πλαίσιο και οι κανόνες της πολιτικής. Στην θέση των παλιών οικονομιών του κάθε κράτους, αναπτύσσεται μια νέα μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης με κοινά χαρακτηριστικά για όλα τα κράτη. Με φιλοδοξίες να κάνει την Ευρώπη, όχι μόνο μια ισχυρή οικονομική δύναμη, αλλά κυρίως να επιτύχει αύξηση της ευημερίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλειας για όλους του Ευρωπαίους πολίτες.

    Η Ελλάδα, μέλος της ΟΝΕ, αντιμετωπίζει πλέον μαζί με τον κύκλο των ανεπτυγμένων χωρών στον οποίο συμμετέχει, προβλήματα συναρτημένα με το υψηλό επίπεδο ανάπτυξής τους. Η εξασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης σε εποχή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει φαινόμενα ύφεσης, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης και η προσαρμογή στην κοινωνία της πληροφορίας, η πλήρης απασχόληση είναι μερικά από αυτά.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες πολιτικές για να χειριστεί αυτά τα θέματα, όπως οι αποφάσεις της Λισσαβόνας. Στη Στοκχόλμη επίσης καθορίσαμε κοινούς στόχους με δείκτες προόδου. Είναι στόχοι στους οποίους οφείλουν να εντάσσονται οι εθνικές επιδιώξεις, όπως στόχους ενσωμάτωσης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αγαθών και υπηρεσιών ή συμμετοχής στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Το πλαίσιο της δράσης της Ελλάδας, των πολιτικών της είναι κοινό με τους εταίρους μας.

    Το γεγονός ότι υπάρχει ένα κοινό έδαφος πολιτικών δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο λάθος να πιστεύουμε είτε ότι η Ένωση μας «σώζει», είτε ότι μας καταστρέφει. Ας απαλλαγούμε από αυτούς τους μύθους, κατάλοιπο των ιδεολογιών της εξάρτησης. Ούτε κανείς πρόκειται να μας σώσει ούτε κανείς ενδιαφέρεται να μας καταστρέψει.

    Οι σχέσεις μέσα στην Ένωση είναι σχέσεις εξελισσόμενες. Σχέσεις μεταβαλλόμενες, σχέσεις που συνεχώς αναδιαμορφώνονται.

    Εμείς οι Έλληνες, με τις δικές μας επιλογές θα καθορίσουμε αν θα επωφεληθούμε από την Ένωση ή αν θα χάσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται.

    Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε τη χώρα μας με τις γειτονικές μας χώρες. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής, που όλες επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Τουρκία μέχρι τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αποτελεί στήριγμα και σημείο πρόσβασής τους στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη απόσταση που έχουμε διανύσει.

    Παρ' όλα αυτά, παρά την επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης και την αυξημένη κοινωνική συνοχή των τελευταίων ετών, είμαστε συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες κοινωνίες ακόμη πίσω. Η χαμηλή συγκριτική θέση δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας. Η σύγκλιση, που όλοι θέλουμε, το πρώτο επίπεδο που όλοι επιζητούμε, η διακριτή θέση και ρόλος μας, που όλοι χαιρετίζουμε χρειάζεται εγρήγορση, σκληρή δουλειά, ακόμα περισσότερη προσπάθεια.

    Ο ελληνικός λαός είναι δικαιωμένος για τους στόχους του και υπερήφανος για την επιτυχία του, ταυτόχρονα όμως είναι επιφυλακτικός και ανήσυχος. Δίπλα στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο έλληνας πολίτης βλέπει την δυσκολία της συνύπαρξης και του ανταγωνισμού με τις άλλες πιο προηγμένες Ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Δίπλα στη μεγάλη ευρωπαϊκή αλλαγή βλέπει την πίεση για αλλαγές σε όλους τους τομείς και αβεβαιότητα για το μέλλον.

    Δίπλα στην μεγάλη μάχη για την απασχόληση, βλέπει να ορθώνονται ολοένα και νέες απαιτήσεις για περισσότερη γνώση και ειδίκευση.

    Δίπλα στην πρόοδο της Ελληνικής Οικονομίας, ο έλληνας εργαζόμενος βλέπει ότι υπολείπεται στο επίπεδο ζωής, ασφάλειας και αμοιβών του ευρωπαίου συναδέλφου του.

    Δίπλα στην μεγάλη ευκαιρία διασταύρωσης και σύνθεσης των πολιτισμών της Ευρώπης για μια νέα εποχή ειρήνης, ανθρωπισμού και ελευθερίας, ο έλληνας πολίτης νιώθει συχνά πως η δική του ταυτότητα και ιστορική διαδρομή κινδυνεύει να παραμεριστεί και να αλλοιωθεί.

    Ποτέ η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια δεν βρέθηκε με τέτοια πρόοδο, αλλά και ανησυχία. Με τόσες ευκαιρίες να ξεδιπλώνονται μπροστά της αλλά και τόσο μεγάλες απαιτήσεις προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή, αλλά συνάμα και σκεπτική για το πώς οι κατακτήσεις θα συνεχιστούν, θα διευρυνθούν και θα γίνουν προσιτές σε όλους τους πολίτες.

    Οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί δεν μας ταιριάζουν. Τα θεμέλια της ισχυρής Ελλάδας έχουνε μπει. Έχουμε μια οικονομία με επιδόσεις σταθερότητας και ανάπτυξης άγνωστες μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστορία. Έχουμε μια νέα θέση στη διεθνή σκηνή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κύρος, με δυνατότητα επιρροής των εξελίξεων. Είμαστε συντελεστής ειρήνης και ασφάλειας. Έχουμε μια Ελλάδα με υποδομές πρωτόγνωρες στη χώρα μας για την ανάπτυξη, για την βελτίωση της καθημερινής ζωής. Έχουμε μια πολιτεία όσο ποτέ δημοκρατική με σύγχρονους θεσμούς. Αυτή η Ελλάδα δημιουργεί μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Μια νέα αυτοπεποίθηση για την ατομική και συλλογική προοπτική μας στα χρόνια που έρχονται.

    Έχουμε όραμα για την αυριανή κοινωνία. Δράσεις και πολιτικές που το καθιστούν εφικτό.

    Δική μας επιδίωξη είναι μια κοινωνία της ελευθερίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής. Μια κοινωνία που διανοίγει όλο και περισσότερες δυνατότητες για τους πολίτες της, που τους δίνει εφόδια για τις επιλογές τους. Μια κοινωνία της ευημερίας, που διαχέει τον πλούτο που παράγει σε όλο και πιο πολλούς. Μια κοινωνία που εξασφαλίζει μια όλο και πιο ανθρώπινη καθημερινότητα, που κατακτά ολοένα καλύτερα επίπεδα ζωής. Μια κοινωνία που κάνει πραγματικότητα αυτό που ορίζει η ίδια ως πρόοδό της.

    Δική μας επιδίωξη είναι μια κοινωνία της αλληλεγγύης. Μια κοινωνία της συνοχής, που σκύβει στα προβλήματα αυτών που έχουν πράγματι ανάγκη, που στηρίζεται σ' ένα σύγχρονο, βιώσιμο, δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Μια κοινωνία που αναπνέει μέσα σε κλίμα ασφάλειας για το σήμερα, το αύριο, για τις προοπτικές της γενιάς που έρχεται.

    Δική μας επιδίωξη είναι η κοινωνία των πολιτών, η ανοιχτή κοινωνία. Μια κοινωνία της ευθύνης, όπου ο πολίτης αξιοποιεί την ελευθερία του δημιουργικά και για το κοινωνικό σύνολο. Μια κοινωνία όπου κάθε πολίτης με αίσθηση ευθύνης επηρεάζει όλο και περισσότερο αποφάσεις κι εξελίξεις. Η κοινωνία που προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διάλογο με άλλους πολιτισμούς. Είναι ανοιχτή στην αλλαγή, στην προσαρμογή. Μια κοινωνία στην οποία δεν έχουν θέση οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία.

    Δική μας επιδίωξη είναι μια κοινωνία με τη δική της ταυτότητα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια κοινωνία που ακτινοβολεί με τις αξίες της, τις συμπεριφορές της, την οργάνωσή της, τις επιδόσεις της και επικοινωνεί και συνεργάζεται με τους άλλους λαούς και ιδίως τις γειτονικές της κοινωνίες στη Ν.Α. Ευρώπη.

    Οι επιδιώξεις μας αυτές συνθέτουν το όραμά μας για την αυριανή κοινωνία. Μαζί με την ισχυρή Ελλάδα θέλουμε την ισχυρή κοινωνία. Το μεγάλο πολιτικό ζητούμενο στη νέα εποχή είναι η πορεία της χώρας για την ισχυρή Ελλάδα, για τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας. Το στοίχημα αυτό είναι δικό μας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της κυβέρνησης, αλλά και προπαντός στοίχημα ολόκληρης της κοινωνίας.

    Κάποιοι σε τέτοιες ιστορικές στιγμές επιλέγουν την παραίτηση από τις εξελίξεις. Ξεχνούν ότι φτάσαμε μέχρις εδώ επειδή ανατρέψαμε την μοιρολατρία, αγωνιστήκαμε σωστά, δουλέψαμε με αποτέλεσμα, είχαμε σχέδιο με στόχους. Αυτοί που διστάζουν και φοβούνται επιχειρούν είτε συνειδητά είτε μοιρολατρικά, να συνδυάσουν τις επιφυλάξεις και τις αβεβαιότητες των πολιτών σε μια νέα ιδεολογία εγκλεισμού.

    Προσπαθούν να σπρώξουν τους πολίτες να ταμπουρωθούν πίσω από τα τείχη του παρελθόντος για να διατηρήσουν αυτό που σβήνει και όχι για να κερδίσουν αυτό που έρχεται. Βλέπουμε καθημερινά αυτή την συμπεριφορά να ανακυκλώνεται και να αυτοσυντηρείται σαν εργολαβία μιας αδιάλειπτης καταστροφολογίας. Το παραμικρό πρόβλημα της καθημερινότητας να παίρνει διαστάσεις εθνικής συμφοράς. Να ανασύρονται χρόνιες φοβίες για να εμποδίσουν την πρόοδο. Να προτάσσονται και να εξωραΐζονται τα πιο αντικοινωνικά μικροσυμφέροντα, για να καθυστερήσει η εξέλιξη στη χώρα μας, στην κοινωνία.

    Απέναντι σε αυτή την ιδεολογία του εγκλεισμού και της ανησυχίας, εμείς οικοδομούμε την «εθνική αυτοπεποίθηση». Πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να προοδεύει, να πετυχαίνει τους στόχους της, γιατί υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση, που βασίζεται στα προτάγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, στις αξίες του πολιτισμού μας.

    Όμως, την πορεία της χώρας προς την πρόοδο, δεν την υπονομεύει μόνο η «ιδεολογία του εγκλεισμού». ’λλο τόσο την διαβρώνει η αντίληψη ότι για να πετύχουμε δεν χρειάζεται ούτε προσπάθεια, ούτε σχέδιο. Ότι όλα τα καλά θα έρθουν μόνα τους εύκολα και ωραία, ενώ τα κακά θα μας προσπεράσουν.

    Ξέρουμε όμως ότι η ευημερία του έθνους, η απασχόληση των εργαζομένων, η αλληλεγγύη της κοινωνίας δεν χτίζονται με δημαγωγικά υλικά, ούτε πάνω στην αμεριμνησία, στον σπάταλο καταναλωτισμό, στην λογική της ήσσονος προσπάθειας. Δεν προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη με την εκταμίευση «εδώ και τώρα» όσων κατακτήσαμε. Έτσι θα ξαναζήσουμε με πολύ μεγαλύτερη ένταση τα προβλήματα του πληθωρισμού, της στασιμότητας και της υπερχρέωσης, από τα οποία με τόση δυσκολία ξεφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια.

    Απέναντι στις σειρήνες του υπερκαταναλωτισμού και της επανάπαυσης, εμείς αντιτάσσουμε την υπευθυνότητα προς την σημερινή κοινωνία και τις αυριανές γενιές. Δηλώνουμε την ευθύνη μας να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Να τις διευρύνουμε και να τις κάνουμε κτήμα κάθε έλληνα πολίτη.

    Το κεντρικό ζήτημα που τίθεται στην Ελλάδα και σε κάθε Έλληνα είναι το πώς θα προχωρήσουμε:

    θα πάμε μπροστά, με σταθερότητα, σχέδιο και αυτοπεποίθηση;

    ή θα εγκαταλειφθούμε μοιραίοι και άβουλοι στα βολέματα του χθες;

    θα δώσουμε απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος;

    ή θα αδρανήσουμε επιστρέφοντας σε διαρκείς αυτοσχεδιασμούς, σε επικοινωνιακά «τρικ» και σε πολιτικές του παρελθόντος;

    Πιστεύω, και μαζί μου το πιστεύουν όλοι οι Έλληνες ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μόνον μπροστά, με νέες πολιτικές για τη νέα εποχή.

    Η πολιτική για τη νέα εποχή απαντά δυναμικά στο ιδεολόγημα του εγκλεισμού. Αντιτάσσει το οργανωμένο σχέδιο στις πιέσεις της οικονομικής δημαγωγίας. Περιφρουρεί τις κατακτήσεις μας, αλλά ανοίγει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης. Προωθεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά θέτει ως ίση προτεραιότητα την αλληλεγγύη της κοινωνίας. Απαντά στις απαιτήσεις της νέας εποχής και θέτει τα θεμέλια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

    Η πολιτική για τη νέα εποχή θεμελιώνεται σε βασικά αξιώματα και παραδοχές:

    Η ισχυρή Ελλάδα που θεμελιώσαμε εξαρτά την επιβίωσή της μες στο χρόνο από το κατά πόσο θα διαμορφώσουμε και την ισχυρή κοινωνία. Στόχος μιας σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής είναι η ταυτόχρονη ικανότητα να δημιουργείς κοινωνικό πλεόνασμα και να το διανέμεις με όρους κοινωνικής αποδοτικότητας και δικαιοσύνης. Η οικονομική πολιτική οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, για παροχή ολοένα και πιο ικανοποιητικών υπηρεσιών υγείας, παιδείας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης. Τις προϋποθέσεις για κοινωνική άνοδο στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

    Ο αγρότης, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο χαμηλόμισθος, ο άνεργος, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού διαθέτουν σήμερα χρηματικές ή άλλες υποστηρικτικές δυνατότητες, που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν σε τέτοια έκταση. Παρόλα αυτά η ανάγκη για ισχυρότερη κοινωνική αλληλεγγύη και για νέες μορφές στήριξης είναι επίσης έντονη. Ένας ολόκληρος κόσμος στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις περιφέρειες, στις φτωχές αστικές συνοικίες, σε ειδικές περιοχές ανεργίας, κόσμος με προβλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά, με αναπηρίες, περιμένει από μας στήριξη.

    Το πλέγμα των δράσεών μας σκοπό έχει να εξασφαλίσει ένα επίπεδο διαβίωσης και δυνατοτήτων διαρκώς βελτιούμενο, που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να συμμετέχει, να εξασφαλίζει συμπαράσταση, να στηρίζεται σε συστήματα αλληλεγγύης, να έχει ένα «ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα» που εγγυάται το κράτος με τις διάφορες παρεμβάσεις του. Η πολιτική μας δεν είναι ούτε μονόπλευρα οικονομική ούτε μονόπλευρα κοινωνική. Είναι συνολική πολιτική, που βλέπει την Ελλάδα ως ένα πόλο συνοχής, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Δύο από τα μεγάλα επιτεύγματα της περασμένης 4ετίας, η είσοδός μας στην ΟΝΕ και οι πόροι του Γ΄ Κ.Π.Σ. δημιούργησαν προσδοκίες, συχνά δικαιολογημένες. Όμως όλα δεν είναι δυνατά. Οι πόροι πάντα υπολείπονται των επιδιώξεών μας. Οι νέες δράσεις και πολιτικές που επιθυμούμε ως κοινωνία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλο τους το εύρος. Κανόνας της πολιτικής μας είναι ότι για ό,τι σχεδιάζουμε και αποφασίζουμε πρέπει να έχουμε γνώμονα τις πραγματικές δυνατότητές μας, την ανάγκη ισόρροπου και δίκαιου επιμερισμού, την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σε βάθος χρόνου. Να μη διαμορφώσουμε και πάλι ένα φαύλο κύκλο πιέσεων, παροχών και οικονομικής αδυναμίας εκπλήρωσής τους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί σε τέτοιες εξελίξεις.

    Η άποψη ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ και άρα ολοκληρώσαμε την όποια προσπάθειά μας στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλη πλάνη. Όπως είναι πλάνη η άποψη, ότι εμείς μόνοι μπορούμε να καθορίσουμε τις πολιτικές μας αλλάζοντάς τις όπως και προς όποια κατεύθυνση θέλουμε. Όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουμε να προχωρούμε με οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη για να πετύχουμε την ισχυρή κοινωνία, αλλά οφείλουμε να ακολουθούμε συγκεκριμένη κατεύθυνση, που προκύπτει από την κοινή πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί απόδειξη ότι έχουμε φτάσει ένα ορισμένο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σημαίνει όμως ταυτόχρονα ότι πολλά από τα προβλήματά μας είναι ευρύτερα και κοινά σε όλους. Έχουν παύσει να είναι αποκλειστικά εθνικά. Αντίθετα, έχουν υπερεθνικό χαρακτήρα. Και αυτό αφορά, τόσο την οικονομική πορεία μας όσο και την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και άλλα πάρα πολλά. Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές οι τρόποι επίλυσης που αναζητούνται προκύπτουν υπό το πρίσμα κοινών εμπειριών και κοινών κανόνων. Οι τρόποι σκέψης, τα επιχειρήματα και οι λύσεις διεθνοποιούνται.

    Μεγάλοι στόχοι, εγχειρήματα που αφορούν και αλλάζουν την κοινωνία δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τη συμπαράταξη και τη συσπείρωση της κοινωνίας. Οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν από την κυβέρνηση και μόνο. Είναι αναγκαίο να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στον κοινωνικό διάλογο, τη συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους, την ενημέρωση των εμπλεκομένων. Να εμπνεύσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας δυνάμεις σε μια προσπάθεια συνεργασίας και ευρύτερης δικτύωσης για πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων. Θέλουμε συμπαράταξη και συμμετοχή στην ανατροπή των εμποδίων που μπαίνουνε μπροστά μας. Ο κοινωνικός διάλογος, η συνεννόηση θα είναι όλο και πιο έντονα στοιχείο του τρόπου διακυβέρνησής μας.

    Η περασμένη τετραετία σφραγίστηκε από την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Πιστεύω, ότι δεν μας αρκεί. Σας μίλησα για το όραμά μας. Θέλω γι' αυτό να προχωρήσω αποφασιστικά εκείνες τις πολιτικές που θα βάλουν την ελληνική κοινωνία οριστικά και αμετάκλητα στο δρόμο της ισχυρής κοινωνίας. Για να επιτύχουμε την ισχυρή Ελλάδα και την ισχυρή κοινωνία οφείλουμε να προωθήσουμε ένα σχέδιο σύγκλισης της ελληνικής πραγματικότητας στα αντίστοιχα επίπεδα που καταγράφονται στις κοινωνίες των χωρών της Ένωσης. Να προχωρήσουμε ένα σχέδιο που θα στηρίζεται σε τρεις καθαρούς στόχους: Την ανάπτυξη, τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους, την ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Ένα σχέδιο που έχει πρώτο σταθμό την Ελλάδα του 2004. Η Ελλάδα του 2004, η ελληνική κοινωνία, να έχουν τότε καινούργια κεκτημένα. Κεκτημένα μεγαλύτερης ελευθερίας, νέων δυνατοτήτων, μιας ευρύτερης ευημερίας, μιας ουσιαστικής κοινωνικής ασφάλειας και αλληλεγγύης. Ενός νέου περιβάλλοντος σε θεσμούς και υποδομές. Μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Μιας νέας προοπτικής ως κοινωνίας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρό μας. Το Σχέδιο αυτό είναι το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία».

    Δεσμεύομαι σ' αυτό.

    Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει για το σκοπό αυτό ένα συνολικό σχέδιο δράσης και πολιτικών για την Ελλάδα του 2004 αλλά και τα χρόνια μετά το 2004 σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Θα δημοσιευτεί. Θέλω ωστόσο να σταθώ σε μερικά ζητήματα για την Ελλάδα του 2004, για την ισχυρή κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

    Η βάση της ισχυρής κοινωνίας είναι η ισχυρή οικονομία. Αυτή την ισχυρή οικονομία χτίζουμε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Μια οικονομία που σταθεροποιήσαμε, βάζοντας τάξη στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας τον πληθωρισμό, και ξεκινώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και όλα αυτά, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Φέτος εκπονήσαμε για πρώτη φορά ένα οικονομικό πρόγραμμα 3ετίας με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή πτώση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Στοχεύουμε σε πληθωρισμό που θα συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατοχυρώνουμε τη σταθερότητα, παρά το γεγονός ότι συγχρόνως υλοποιούμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας για μείωση της φορολογίας και αύξηση των κοινωνικών δαπανών, για περαιτέρω εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους.

    Κατακτήσαμε τη βεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, παρά την παρατηρούμενη διεθνή ύφεση. Κι αυτό γιατί οι αναπτυξιακές μας δαπάνες, οι πόροι για τις επενδύσεις μας, είναι δεδομένοι. Οι εισροές του ΚΠΣ θα πραγματοποιηθούν, τα Ολυμπιακά έργα θα γίνουν. Στην επόμενη τριετία θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον δυο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, απόδειξη της σύγκλισης που προωθούμε.

    Εμβαθύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές με περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις ή σύναψη στρατηγικών συμμαχιών. Εταιρείες του Δημοσίου, όπως η ΕΤΒΑ, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Ολυμπιακή, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΠΑ, η Αγροτική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ αναδιοργανώνονται, εκσυγχρονίζονται, ακολουθούν το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, παράγουν ποιοτικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι εταιρείες γίνονται βιώσιμες, κατοχυρώνονται οι θέσεις εργασίας, αλλά συγχρόνως μεγιστοποιείται και το κοινωνικό όφελος. Και προχωρούμε μια δεύτερη γενιά διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα.

    Στις αγορές ήρθε η ώρα των μεγάλων αλλαγών. Στην αγορά ενέργειας απελευθερώθηκε ήδη το 33% της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, επεκτείνεται η χρήση του φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ δημιουργούνται νέοι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που μας συνδέουν με γειτονικές χώρες.

    Κύριο μέλημά μας είναι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και η δημιουργία νέων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτών που δημιουργούν ταχύτερα νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ενισχύουμε την παραγωγικότητα με προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης των εργαζομένων, και διευκολύνουμε τις επενδύσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία, παρέχοντας κίνητρα, φορολογικές διευκολύνσεις και μια νέα αναπτυξιακή υποδομή. To 2003 ολοκληρώνουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την απλοποίηση του συστήματος.

    Μια νέα πραγματικότητα με χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα ολοκληρώνεται μέχρι το 2004. Μια άλλη ξεκινάει με τους σχεδιασμούς και τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ. Έργα υποδομών που αλλάζουν την ταυτότητα της Ελλάδας, των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων, την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου μέχρι και το 2004 και στη συνέχεια ο Δυτικός ’ξονας θα αλλάξουν τους ρυθμούς ζωής στη Δυτική Ελλάδα, θα ενδυναμώσουν την οικονομικής της ανάπτυξη. Το ίδιο τα 570 χλμ. της Εγνατίας οδού που θα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, ή ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης. Το ίδιο συμβαίνει με τ' άλλα οδικά δίκτυα, με λιμάνια, αεροδρόμια, με ενεργειακές υποδομές, με υποδομές μεταφορών, με αναπλάσεις και παρεμβάσεις απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση χωροταξικών σχεδίων των περιφερειών, την κατάρτιση ειδικών χωροταξικών μελετών για την προστασία ευπαθών περιοχών, τη δέσμη πολιτικών για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος όπως την επέκταση των βιολογικών καθαρισμών και την απορρύπανση των ακτών. Ανοίγονται δυνατότητες ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών και ευημερίας, προοπτικές μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Με το 80% των πόρων του Γ΄ΚΠΣ στην περιφέρεια η Ελλάδα σε τίποτα δεν θα θυμίζει την υστέρηση, την υποβάθμιση του χθες. Θα είναι μια άλλη Ελλάδα.

    Ένα μεγάλο μέρος αυτού του εγχειρήματος το αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση. Εμείς από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε με πόρους, με ενίσχυση ανθρώπου δυναμικού, με αναβάθμιση αρμοδιοτήτων της, με την προώθηση της διαδημοτικής συνεργασίας. Από τους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης ζητάμε ενεργοποίηση, ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, επιμέλεια και διαφάνεια στη διαχείρισή τους. Μαζί μόνο μαζί, μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο άλμα της ανάπτυξης της περιφέρειας.

    Το 2004 φιλοξενούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διοργάνωσή τους αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της χώρας, της Ελλάδας της δημιουργίας. Δεν είναι υπόθεση μόνο της Αθήνας, δεν είναι υπόθεση ενός καλοκαιριού. Πάνω από 400 δις θα διατεθούν για αθλητικές υποδομές στην περιφέρεια. Μαζί με αυτές εκτελούνται άλλα έργα, που προωθούν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα. Προσβλέπουμε σ' ένα νέο ρεύμα τουριστικής εισροής διάρκειας πολλών ακόμη χρόνων, αλλά και σε διεύρυνση των δυνατοτήτων για εμπορικές συναλλαγές με πολλά κράτη σε όλη την υφήλιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.

    Για την διαμόρφωση της ισχυρής κοινωνίας πρέπει να αξιοποιήσουμε, να ενσωματώσουμε στα εφόδιά μας, στη δουλειά μας, στον τρόπο ζωής μας, τα μέσα που προσφέρει η κοινωνία της πληροφορίας. Στόχος δικός μας, να δώσουμε τα μέσα αυτά σε όλο και πιο πολλούς. Να διευρύνουμε τις δυνατότητες κάθε πολίτη, του εργαζόμενου, του άνεργου, του μαθητή, αλλά και του επιχειρηματία. Να διευκολύνουμε τη ζωή κάθε πολίτη με νέους τρόπους παροχής υπηρεσιών. Να αναπτύξουμε γι' αυτό την κοινωνία της πληροφορίας σε όλο και πιο πολλούς τομείς. Με την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με τη σύνδεση των σχολείων με το διαδίκτυο και την επιμόρφωση 75.000 εκπαιδευτικών στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες. Με τα δίκτυα τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Με τη διασύνδεση μέχρι το 2004 50.000 επιχειρήσεων και την εκπαίδευση των εργαζομένων τους στο διαδίκτυο. Με την ενσωμάτωση της κοινωνίας της πληροφορίας στις δημόσιες υπηρεσίες και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Από τα πιο πιεστικά προβλήματα της κοινωνίας μας είναι η απασχόληση. Στη χώρα μας όλο και περισσότερο προσφέρεται απασχόληση με υψηλότερες προδιαγραφές ικανοτήτων και ανταμοιβής. Όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να δουλέψουν και αυτές. Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο ζητούν δουλειά εκτός γεωργίας. Η ανεργία που προκύπτει από τις αλλαγές στις παραγωγικές δομές, η δομική ανεργία, είναι υψηλή. Ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις μας στον αγώνα αυτόν με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση». Για παράδειγμα. Έχουμε στόχο μέχρι και το 2004 τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, την κατάρτιση και την δια βίου μάθηση 600.000 ανέργων και εργαζομένων. Παρεμβαίνουμε σε 7 κρίσιμες περιοχές ανεργίας. Εφαρμόζουμε ενεργητικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα για την αύξηση δυνατοτήτων εργασίας για τις γυναίκες, για την δημιουργία 35.000 θέσεων κοινωνικής εργασίας, για την εξατομικευμένη προσέγγιση του ανέργου από τα νέα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης που θα ανέλθουν μέχρι το 2004 σε 80. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Σύγχρονο, βιώσιμο, πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό. Δημιουργούμε έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό ιστό ασφάλειας. Προωθούμε γι' αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση και ειδικότερα το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για παράδειγμα μέχρι το τέλος του 2004: Ενισχύουμε το δίκτυο προστασίας σε μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σε μακροχρόνια ανέργους και σε οικογένειες με παιδιά. Επεκτείνουμε τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, παιδιά και νήπια. Δημιουργούνται 1.000 νέες μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι», 80 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, 30 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, 200 νέοι Παιδικοί Σταθμοί και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

    Συγχρόνως επιδιώκουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους. Προωθούμε γι' αυτό μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία. Βελτιώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, δικτυώνονται νέες υπηρεσίες, ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό, διευρύνονται οι υποδομές. Για παράδειγμα, στόχος μας για το 2004 είναι να λειτουργούν πλήρως τα 9 νέα νοσοκομεία, που θωρακίζουν υγειονομικά την περιφέρεια. ’λλα 4 νοσοκομεία, στην Καβάλα, τη Χαλκίδα, το Αγρίνιο και τη Ζάκυνθο, θα έχουν ανεγερθεί και θα ετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2005.

    Το ασφαλιστικό είναι ένα κοινό πρόβλημα σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Όλες ανεξαίρετα σχεδιάζουν νέους τρόπους αντιμετώπισής του.

    Στόχος μας ν' αλλάξουμε, μέσα από διάλογο και με συναίσθηση ευθύνης το ασφαλιστικό σύστημα με πρόσθετους πόρους, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και χωρίς να θίγονται τα σημερινά κατώτατα όρια των συντάξεων. Θέλουμε ένα σύστημα βιώσιμο, ένα σύστημα πιο δίκαιο. Το ασφαλιστικό είναι κυρίως πρόβλημα σταθερότητας, μακροχρόνιας ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

    Το ασφαλιστικό παραπέμπει στο δημογραφικό πρόβλημα. Στο ερώτημα πως εξασφαλίζουμε μια λειτουργία της κοινωνίας, που βοηθάει την οικογένεια, απαντάμε με δράσεις στο χώρο της προσχολικής φροντίδας, της σχολικής εκπαίδευσης, στους τρόπους απασχόλησης, με εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές δομές λειτουργίας της οικογένειας.

    Αλλά και ως προς την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων δεν αρκεί μια απλή ενίσχυση ορισμένων προγραμμάτων, όπως τα ΚΑΠΗ. Προωθούμε μια ευρύτερη πολιτική για την Τρίτη ηλικία.

    Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ορατό παντού στη χώρα μας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα γιατί η χώρα μας είναι και χώρα διέλευσης και τελικός προορισμός. Είναι όμως συγχρόνως εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα, γιατί συνδέεται με θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, ένταξης, εκπαίδευσης, εγκληματικότητας, ανεργίας. Αγκαλιάζουμε τον κόσμο αυτό με αντίστοιχες πολιτικές ενσωμάτωσής του στην ελληνική κοινωνία.

    Όλες οι δράσεις, τα σχέδια, οι πολιτικές μας έχουν στόχο την εμπέδωση μιας νέας αίσθησης ασφάλειας για κάθε πολίτη, που θα δυναμώνει τη συνοχή της κοινωνίας μας.

    Θέλουμε η ελληνική ύπαιθρος να μπει σε μια τροχιά ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει να κατακτήσει καλύτερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας, δυνατότητες αυτόνομης ανάπτυξης, υψηλότερα εισοδήματα,, καλύτερη ποιότητα ζωής. Για το σκοπό αυτό για παράδειγμα, μέχρι το 2004 εκσυγχρονίζονται περισσότερες από 15.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται πάνω από 20 ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Προωθούμε για τους αγρότες την «Αγροτική Εστία» ένα θεσμό ανάλογο της «Εργατικής Εστίας». Στηρίζουμε, συγχρόνως, αυτούς που βρίσκονται πράγματι σε ανάγκη, όπως με την ενίσχυση 180.000 περίπου δικαιούχων σε περιοχές με ειδικά φυσικά μειονεκτήματα. Η περιφερειακή μας πολιτική και η πολιτική μας για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου θα δώσουν μια νέα ταυτότητα δυνατοτήτων, ποιότητας ζωής και προοπτικών για τον κόσμο της υπαίθρου.

    Η νέα γενιά ανησυχεί για το αύριο. Η νέα τεχνολογική εποχή απαιτεί όλο και περισσότερες γνώσεις και ικανότητες. Παραδοσιακά συστήματα, με προκαθορισμένους ρόλους και εξελίξεις έχουν ξεπεραστεί. Η τεχνολογική εκπαίδευση, αλλά και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παίρνουν νέες μορφές. Χρειάζονται βαθιές αλλαγές.

    Στόχος μας, μέχρι το 2004 να έχουμε βάλει το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε μια νέα πορεία. Να διαμορφώσουμε ένα σύστημα ανταγωνιστικό προς το σύστημα των αναπτυγμένων χωρών. Ένα σύστημα που θα δίνει στη νέα γενιά εφόδια για να σταθεί στις σύγχρονες παραγωγικές συνθήκες, αλλά και να διαμορφώνει πολίτες με ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με κριτική σκέψη. Μια παιδεία μοχλό ανάπτυξης και ισχυροποίησης της κοινωνίας. Γι' αυτό ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις στη δομή, τη λειτουργία και τις υποδομές του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και στο περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης. Κεντρικός στόχος, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών σε όλες τις βαθμίδες και έμφαση στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Παράλληλα προωθούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και για την έρευνα στα πανεπιστήμια. Κι εδώ στόχος είναι η ανταγωνιστικότητα, η συμπόρευση της πρωτοπορίας του επιστημονικού μας δυναμικού με το αντίστοιχο εκείνων από τις ανεπτυγμένες χώρες, στην κοινωνία της γνώσης. Καμαρώνουμε ως Έλληνες για τα επιτεύγματά μας στον αθλητισμό. Θέλω να καμαρώνουμε και για το επίπεδο της παιδείας μας, για τα επιτεύγματα των Ελλήνων επιστημόνων, για την μόρφωση και την κατάρτιση που δίνουμε στα παιδιά μας.

    Αποφασιστικό στοιχείο στην προσπάθεια είναι η δημόσια διοίκηση. Μια διοίκηση που δεν αρκείται στο να διεκπεραιώνει προσχεδιασμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά παίρνει διαρκώς πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις δυνατότητες του πολίτη, σέβονται την αξιοπρέπειά του. Μια διοίκηση που παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Γι' αυτό προωθούμε, την εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας και μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας, που θα δεσμεύουν τη Διοίκηση. Καθιερώνουμε νέο μισθολόγιο και συνδέουμε τις αποδοχές των υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Δημιουργούμε συγχρόνως σ' όλη την επικράτεια 1.000 κέντρα πληροφόρησης και εξυπηρέτησης, απλοποιούμε διαδικασίες. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Θεσσαλονίκης είναι ήδη πραγματικότητα.

    Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά. Αναβαθμίζουμε μεταξύ άλλων με συγκεκριμένα μέτρα το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά η αποτελεσματικότητά μας προϋποθέτει και τη συνέργεια των πολιτών.

    Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι και θα είναι ένας διαρκής αγώνας, όπως είναι σ' όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στον αγώνα αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του 2004 και ο τελευταίος οικισμός της χώρας θα καλύπτεται από πεζή ή εποχούμενη περιπολία σε μόνιμη βάση και θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο φύλαξης των συνόρων.

    Οργανώνουμε την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής διάστασης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος της τετραετίας ολοκληρώνουμε τις εργασίες σ' ένα πλέγμα πολιτιστικών υποδομών όπως π.χ. η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Βήμα-βήμα κάνουμε την Ελλάδα επικράτεια πολιτισμού.

    Κρίσιμος συντελεστής στη θετική πορεία της Ελλάδας ήταν και είναι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αυτή η συμμετοχή γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη, πιο σημαντική με ορίζοντα το 2004. Σύντομα θα κληθούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους «ποια Ευρώπη θέλουμε». Η ισχυρή κοινωνία, το όραμά μας, θα απαντηθεί και μέσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της Ευρώπης. Εμείς θα αγωνισθούμε για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με ενδυναμωμένες αναδιανεμητικές πολιτικές, για πραγματική σύγκλιση και συνοχή. Με ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική, ισότιμη της νομισματικής της. Με πολιτικές πιο αποτελεσματικές για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Με ενισχυμένη κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Για μια Ευρώπη πιο ισχυρή στο διεθνές σύστημα, πιο ικανή να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κοινωνιών της. Η προοπτική της Ελλάδας, η διαμόρφωση της ισχυρής κοινωνίας θα κριθεί και από την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης.

    Πηγαίνοντας προς το 2004 έχουμε ως στόχο εθνικό την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε συγχρόνως ως στόχο στρατηγικό να εμπεδώσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Να αντισταθούμε σε σχέδια αλλαγής συνόρων. Να επιμείνουμε στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Να διασφαλίζουμε συνεχώς την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων.

    Το σχέδιό μας αυτό συνθέτει την ισχυρή Ελλάδα του αύριο, την πορεία για την ισχυρή κοινωνία.

    Ας προχωρήσουμε μαζί.

    Ας δουλέψουμε μαζί.

    Ας κάνουμε μαζί πραγματικότητα το όραμα μιας καλύτερης Ελλάδας. Μια Ελλάδα όπως την ονειρευτήκαμε όλοι οι Έλληνες για γενιές ολόκληρες και τώρα μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη.

    [02] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΧΘΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (13:07 UTC+2)

    Εχθρικές και αρνητικές για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τις προγραμματισμένα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ τονίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την προβολή συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και την εκδήλωση μικροκομματικών αντιδράσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο κ Βενιζέλος είπε: "Οι αντιδράσεις αυτές δεν απηχούν το φρόνημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και φοβούμαι ότι πλήττουν το κύρος της Εκθεσης και την εικόνα της Θεσσαλονίκης ως πόλης που πρέπει να φιλοξενεί μεγάλα γεγονότα εκθεσιακά και συνεδριακά. Δεν είναι τα εγκαίνια της έκθεσης η κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστούν τρέχουσες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις ή για να εκδηλωθούν κλασικού τύπου μικροκομματικές αντιδράσεις. Αυτά πιστεύω ότι είναι εχθρικά και αρνητικά για την πόλη και τους κατοίκους της και ελπίζω αυτό να γίνει κατανοητό απ΄ όλους και από αυτόχθονες παράγοντες οι οποίοι έκαναν εσφαλμένες πολιτικές εκτιμήσεις και από ορισμένους που προσπαθούν να μεταφέρουν από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη την πολιτική τους αμηχανία γύρω από τα τρέχοντα πολιτικά θέματα".

    [03] ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Κ.Α.

    Aθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (14:27 UTC+2)

    Σε ανεπίσημη ανακοίνωση προέβη το μεσημέρι η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά την αποκάλυψη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ ότι στα χέρια του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη βρίσκεται εισαγγελικό έγγραφο που αφορά αγοραπωλησίες μετοχών προεκλογικά από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (Δ.Ε.Κ.Α.) στο χρηματιστήριο.

    Η εισαγγελία πρωτοδικών δηλώνει ότι οι δικαστικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Εβερτ όχι για το περιεχόμενο του πορίσματος αλλά για την τύχη του, δηλαδή για το γεγονός ότι το πόρισμα εστάλη στη Βουλή. Επισημαίνει ακόμη ότι ο κ. Εβερτ ενημερώθηκε επειδή ήταν ο μηνυτής της υπόθεσης ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την υπόθεση.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει συνεχείς συσκέψεις με τα μέλη της Ενωσης Εισαγγελέων προκειμένου να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση. Ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [04] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (14:07 UTC+2)

    Τέσσερις είναι οι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών -Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο πλαίσιο του διοικητικού εκσυγχρονισμού για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως επεσήμανε στην ομιλία της η αρμόδια υπουργός, Βάσω Παπανδρέου.

    Όπως εξήγησε η κ. Παπανδρέου, οι στόχοι αυτοί αφορούν στην άρση του κρατισμού και του προστατευτισμού, με το άνοιγμα των αγορών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης στην αγορά, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και στον υλικό εκσυγχρονισμό των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών.

    Η πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην οργάνωση της παρέμβασής της, με σκοπό τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στηρίζεται στα τέσσερα μέτωπα που ορίστηκαν κατά την τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης των Ευρωπαϊκών χωρών στο Στρασβούργο.

    Το πρώτο μέτωπο, σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τις δημόσιες οργανώσεις στους πολίτες, το δεύτερο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, το τρίτο στην ενιαιοποίηση και απλούστευση του θεσμικού πλαισίου και το τελευταίο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Για την υλοποίηση των στόχων αναφορικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η κ. Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας της επεσήμανε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κεντρικής και αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης, του «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

    Το εν λόγω πρόγραμμα, σχεδιάστηκε με βάση τις διαπιστωμένες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών που συναλλάσσονται με τις δημόσιες οργανώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή και ελληνική εμπειρία. Το πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών έχει έναν καινοτομικό χαρακτήρα, αφού αποτελεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

    Οι δράσεις του προγράμματος, αναφέρονται τόσο στην κεντρική Διοίκηση, όσο και στην Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε η κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, με θέμα, «Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση &Επιχειρείν».

    Σε κάθε υπουργείο και Περιφέρεια, αλλά και στους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς, όπως διευκρίνισε η κ. Παπανδρέου, λειτουργεί υποχρεωτικά ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με όλες τις απαιτούμενες κατά τομέα δράσεις, στους τομείς της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, των νέων σύγχρονων υποδομών πληροφορικής και δικτύων, της εισαγωγής νέων μεθόδων διοίκησης και δράσεων για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Τα βασικά πεδία των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ και τις δράσεις του ΥΠΕΣΔΔΑ, αφορούν σε αλλαγές σε επίπεδο λειτουργίας του Κράτους, στην Ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη δομή του κράτους, σε αλλαγές στη διαδικασία ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και σε αλλαγές στις τεχνολογικές υποδομές.

    Η κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το υπουργείο έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την «Καλύτερη Νομοθέτηση», ενώ αναφερόμενη στην παροχή διοικητικών πληροφοριών μέσω των Κέντρων Πληροφόρησης, υπολογίζεται ότι στο 2001, πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες θα εξυπηρετηθούν από τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

    Παράλληλα, το υπουργείο έχει ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο, που αφορά στην απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την κατάργηση των περιττών δικαιολογητικών και τη μείωση των φορέων/ κόμβων, για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών σε διάφορους τομείς.

    Μιλώντας για τις αλλαγές στη δομή του κράτους, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν νέες αποφάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό η νέα μορφή και το νέο περιεχόμενο μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης όπως προσδιορίζεται από τη Χάρτα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης,, ένα κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων.

    Καταλήγοντας η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας για τις αλλαγές στις τεχνολογικές υποδομές, τόνισε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να δικτυωθούν όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες και η On line παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

    Παράλληλα μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι εφαρμογές του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση. Για το πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, επεσήμανε ότι, θα συνδέσει όλους τους πολίτες ηλεκτρονικά μέσω των Δήμων και των Νομαρχιών με τη Δημόσια Διοίκηση.

    Ε.Α

    [05] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ

    Βρυξέλλες, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ προκειμένου να συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, για συνομιλίες που αφορούν στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το Κυπριακό.

    Ο Τζεμ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής ’μυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    «Οι συναντήσεις αυτές θα έχουν ως κύριο θέμα τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς άλλα διεθνή και τοπικά ζητήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

    Ν.Κ.

    [06] 24 ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟ "ΣΑΠΦΩ"

    Καβάλα, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Σε ταλαιπωρία υπόκεινται επιβάτες του πλοίου "Σαπφώ" με προορισμό τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη, αφού εδώ και ένα 24ωρο το πλοίο πραγματοποιεί κυκλικά δρομολόγια ανάμεσα σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Καβάλα, μη μπορώντας να δέσει σε κανένα λιμάνι, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Το πλοίο ξεκίνησε χθες με προορισμό τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και την Καβάλα, αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει λιμάνι στη Λήμνο, και έτσι οι επιβάτες που ήθελαν να αποβιβαστούν στο νησί οδηγήθηκαν μέχρι την Καβάλα. Από εκεί επιβιβάστηκαν και άλλοι επιβάτες με προορισμό και πάλι τη Λήμνο, αλλά ούτε και αυτοί δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν. Το πλοίο αναχώρησε για τη Μυτιλήνη, όπου χτύπησε στην προβλήτα, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα. Οι επιβάτες θα μεταφερθούν αύριο στους προορισμούς τους με άλλο πλοίο.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Επίσκεψη στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Τον κ. Πολυζωγόπουλο υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ Δημήτρης Καμαργιάννης και ο Eυάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος ΑΕ, που κατέχει το 43% της ΕΛΒΟ και ασκεί το μάνατζμεντ της εταιρίας, μετά την ιδιωτικοποίησή της.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην ΕΛΒΟ οι κ. κ. Καμαργιάννης και Μυτιληναίος ενημέρωσαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για την πορεία της επιχείρησης μετά την ιδιωτικοποίηση, καθώς και για την εξέλιξη των εργασιών της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η εξυγίανση της ΕΛΒΟ και η πορεία της προς την κερδοφορία πραγματοποιείται με την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ Γ. Ζέρβα και τα μέλη του προεδρείου.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ ΜΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Παρίσι, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ συναντήθηκε με ομάδα διανοουμένων που παρακολουθούν την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι.

    "Ο πρόεδρος ήθελε να ακούσει τις απόψεις ειδικών για την κατάσταση στη Σερβία, την πρόοδο όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό και το κατά πόσο έχουν ξεπεραστεί οι μνήμες του παρελθόντος", δήλωσε ο φιλόσοφος Μπερνάρ - Ανρί Λεβί κατά την αποχώρησή του από την προεδρική κατοικία.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου ο κ. Σιράκ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους - μέλους της Συμμαχίας που επισκέπτεται τη Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς το 1999 στη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο.

    "Η επίσκεψη είναι εξαιρετικής σημασίας και στο Βελιγράδι αναμένουν με ανυπομονησία τον πρόεδρο Σιράκ", τόνισε ο κ. Λεβί, ο οποίος κάλεσε το Γάλλο πρόεδρο να ενθαρρύνει τους Σέρβους να κοιτάξουν στο παρελθόν τους και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομά τους στη διάρκεια των πολέμων την προηγούμενη δεκαετία, μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Τον κ. Λεβί συνόδευσαν στην ανεπίσημη επίσκεψη στην προεδρική κατοικία συγγραφείς και φιλόσοφοι όπως ο Πασκάλ Μπρικνέρ, Γκι Σορμάν, Αντρέ Γλυκσμαν κ.α.

    [09] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 7 Σεπτεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Εκατοντάδες Σλαβομακέδονες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων με σκοπό να διακωμωδήσουν την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με το όλο εγχείρημα, αφού θεωρούν εμπαιγμό τη διαδικασία του αφοπλισμού, καθώς σύμφωνα με τους Σλαβομακεδόνες ο αριθμός των όπλων που έχει οριστεί είναι προκλητικά μικρότερος από τα όπλα που θεωρεί η σλαβομακεδονική πλευρά ότι έχουν στην κατοχή τους οι Αλβανοί αντάρτες. Σύμφωνα με τους Σλαβομακεδόνες τα όπλα που κατέχουν οι Αλβανοί αντάρτες αγγίζουν τον αριθμό των 60.000 ενώ ο αριθμός των όπλων που έχει αποφασιστεί να παραδώσουν οι Αλβανοί είναι 3.300.

    Έπειτα από πρόσκληση πολλών μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες έστησαν την επιχείρηση «Συγκομιδή πεπονιών» και κατέθεσαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου τα «όπλα» τους, που δεν ήταν άλλα από φρούτα και μαγειρικά σκεύη.

    Στα χέρια τους κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Το ΝΑΤΟ ψεύδεται» και «Το ΝΑΤΟ στοχεύει στην Αλβανοποίηση της πΓΔΜ».

    Ένας άντρας με στρατιωτική στολή φορούσε ένα κράνος στο οποίο από τη μία μεριά αναγράφονταν η λέξη «ΝΑΤΟ» ενώ από την άλλη «NLA (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός)».

    Ν.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 September 2001 - 8:31:22 UTC