Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ
  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
  • [04] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [05] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
  • [06] ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΑΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ
  • [07] ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΧΚΘ
  • [08] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [10] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
  • [12] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [13] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙZOYN TIΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 17/8/2001
  • [15] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ
  • [16] ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ 100 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [18] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  • [19] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ ΣΒΒΕ ΚΑΙ ΕΚΘ
  • [20] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [21] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Κιλκίς, 16 Αυγούστου 2001 (13:39 UTC+2)

    Σε κατάσταση ετοιμότητας 24 ωρών βρίσκεται- σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία"- η ελληνική στρατιωτική δύναμη 330 περίπου στρατιωτών που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του 525 Mηχανοκίνητου Tάγματος Πεζικού στο Πολύκαστρο του Kιλκίς, αναμένοντας το "πράσινο φως" για την ένταξή της στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη 3.500 στρατιωτών που θα μεταβεί στην πΓΔM. H επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Essential Harvest" (απαραίτητη συγκομιδή) σκοπεύει να συλλέξει τα όπλα που θα παραδώσουν... οικειοθελώς οι Aλβανοί αντάρτες, κάτι που προκαλεί ουκ ολίγα ειρωνικά χαμόγελα στο ελληνικό "Πεντάγωνο".

    Oι περιορισμένες αρμοδιότητές της δύναμης μειώνουν τη σημασία της σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο. Oι επιτελείς του υπουργείου Eθνικής Aμυνας φαίνεται πως δεν τρέφουν αυταπάτες περί αυτού: "H δύναμη θα επιτελέσει την αποστολή της στο ακέραιο παρά τους εγγενείς περιορισμούς, δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε και την πολιτική διάσταση, ένας από τους στόχους είναι να κερδίσουμε χρόνο τον οποίο θα αξιοποιήσει η διεθνής κοινότητα στο πολιτικό επίπεδο για να προωθήσει τα σχέδια αποκλιμάκωσης και σταθεροποίησης", δήλωσε στην "H" επιτελής που εμπλέκεται στην προετοιμασία του ελληνικού τάγματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιχείρηση παρουσιάζει "χαμηλό αλλά υπαρκτό" βαθμό επικινδυνότητας. H διαβάθμιση του κινδύνου σε αυτή τη φάση μπορεί να είναι χαμηλή, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, ίσως αυτή τη φορά από την πλευρά των Σλαβομακεδόνων, κατά το πρότυπο των ενεργειών των Aλβανοφώνων στο Kοσσυφοπέδιο. Eπίσης, δεν αποκλείεται η αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Παραγιουδάκη, ενώ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών

    [02] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2001 (21:03 UTC+2)

    Αρχισαν σήμερα τα δρομολόγια του ιπτάμενου δελφινιού "Ζευς", το οποίο θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Περαία.

    Το υδροπτέρυγο θα εκτελεί 7 δρομολόγια την ημέρα προς Θεσσαλονίκη και 6 προς Περαία και οι Θεσσαλονικείς έχουν πλέον ένα εναλλακτικό μέσο για τη μετακίνησή τους.

    Το ιπτάμενο δελφίνι είναι χωρητικότητας 100 ατόμων και θα διανύει την απόσταση Θεσσαλονίκη - Περαία σε 18 λεπτά. Η τιμή του εισιτηρίου ορίστηκε από τον πλοιοκτήτη στις 750 δραχμές.

    Μέχρι τέλος Αυγούστου οι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να διαπιστώσουν κατά πόσο οι πολίτες θα αποδεχθούν το νέο αυτό μέσο μεταφοράς.

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

    Σκόπια, 17 Αυγούστου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την άφιξη της πρώτης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παρουσία της Συμμαχίας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως βήμα προς την διάλυση της χώρας.

    "Το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα μικρό Κόσοβο, ότι αυτό δεν θα επιτραπεί", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αποδείξει στον κόσμο ότι ενεργεί για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα", τόνισε.

    Πολλοί είναι εκείνοι στην ΠΓΔΜ που φοβούνται ότι η εγκατάσταση δύναμης του ΝΑΤΟ που θα επιβλέπει την εθελοντική παράδοση των όπλων των Αλβανών ανταρτών θα καταλήξει σε διάλυση της χώρας.

    "Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τη μικρή δημοκρατική χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση, που προκάλεσαν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις των εξτρεμιστών", είπε ο κ. Μιλόσοσκι.

    "Τους καλωσορίζουμε και τους προσφέρουμε στήριξη για την επίτευξη του κοινού στόχου, την εδραίωση και πάλι διαρκούς ειρήνης", επισήμανε.

    [04] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βρυξέλλες, 17 Αυγούστου 2001 (19:56 UTC+2)

    Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζόσεφ Ράλστον θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την ΠΓΔΜ, όπου έφθασαν ήδη τα πρώτα στρατεύματα της Συμμαχίας με αποστολή τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

    Στο μεταξύ, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ αναμένουν ενημέρωση για την τήρηση της εκεχειρίας στην ΠΓΔΜ προτού αποφασίσουν αν θα προχωρήσει η επιχείρηση συλλογής των όπλων των Αλβανών ανταρτών, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

    Η στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ο Ράλστον θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ τη Δευτέρα για να εκτιμήσει την κατάσταση.

    [05] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (19:51 UTC+2)

    Μέρα θλίψης η σημερινή για την ΑΕΚ και τους οπαδούς της, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών ο Νίκος Γκούμας.

    Ο Νίκος Γκούμας αφιέρωσε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία του "κιτρινόμαυρου" συλλόγου. Το διάστημα 1956-63 ο Γκούμας διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ, περίοδος που συνδέθηκε με την επέκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και την κατάκτηση του τίτλου του 1963, του πρώτου μεταπολεμικού Πρωταθλήματος που κατέκτησε η ΑΕΚ.

    Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Νίκου Γκούμα και προς την ΠΑΕ ΑΕΚ και επισημαίνει ότι ο εκλιπών με την παρουσία του και την πολυετή προσφορά του τίμησε το ελληνικό ποδόσφαιρο διακρινόμενος για το ήθος και την πραότητά του.

    Με απόφαση του προεδρείου αντιπροσωπεία της ΕΠΟ θα παραστεί στην κηδεία του και θα κατατεθεί στεφάνι τη μνήμη του.

    Επίσης, η ΕΠΟ έκανε αποδεκτό αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Γκούμα, πριν από την έναρξη του αγώνα για την Α' Φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ - Αιγάλεω, που θα διεξαχθεί την Κυριακή και ώρα 21:00 στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας και να φορούν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μαύρα περιβραχιόνια.

    [06] ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΑΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (19:44 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιρούνται από την υποχρέωση που έχουν τα μέλη του ΧΑΑ για την καταβολή συνδρομής προς το ΧΑΑ όσοι ενεργούν ως ειδικοί διαπραγματευτές στη ΝΕΧΑ, στην παράλληλη ή κύρια αγορά.

    Στην απόφαση, η οποία θα ισχύσει με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση αναφέρεται ότι: «από την υποχρέωση καταβολής συνδρομής του σχετικού εδαφίου εξαιρούνται τα μέλη του Χ.Α.Α. που έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά ή που ενεργούν ως ειδικοί διαπραγματευτές για συναλλαγές εντός κύκλου επί μετοχών εισηγμένων στην Κύρια ή Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, για τις εντολές που εισάγουν στο ΟΑΣΗΣ σε εκτέλεση των υποχρεώσεών τους ειδικής διαπραγμάτευσης».

    [07] ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2001 (19:25 UTC+2)

    "Εισαγωγή στις Βασικές Εννοιες του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών" και "Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς", είναι τα θέματα των ενημερωτικών δωρεάν σεμιναρίων που διοργανώνει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ).

    Τα σεμινάρια διεξάγονται απογευματινές ώρες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η προσέλευση στα σεμινάρια είναι δωρεάν, αλλά θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν συμμετοχή εκ των προτέρων στο ΧΚΘ καθώς τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τα σεμινάρια διεξάγονται στη νέα αναμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του ΧΚΘ.

    Για το σεμινάριο των βασικών εννοιών του Χρηματιστηρίου Παραγώγων η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία είναι 21-22 Αυγούστου. Το επόμενο σεμινάριο των βασικών εννοιών της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου.

    Στόχος του ΧΑΑ και του ΧΠΑ είναι να επεκταθούν τα σεμινάρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με το ΧΚΘ προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή για τα σεμινάρια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

    [08] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βελιγράδι, 17 Αυγούστου 2001 (19:22 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία ανησυχεί για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, αλλά ελπίζει ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα θέσει τέρμα στις συγκρούσεις στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    "Απευθύνουμε έκκληση να σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ και να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία", τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα.

    Η κ. Μίτρεβα, η οποία άρχισε περιοδεία στην περιοχή με πρώτο σταθμό το Βελιγράδι, δήλωσε ότι τα Σκόπια "εκτιμούν το γεγονός ότι το Βελιγράδι διατυπώνει ανοιχτά τη θέση ότι αιτία των προβλημάτων στην περιοχή είναι ο αλβανικός εθνικισμός και οι στόχοι του".

    "Στόχος των Αλβανών εξτρεμιστών δεν είναι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διεκδικούν εδάφη. Ο βασικός όρος για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι ο αφοπλισμός τους", είπε η κ. Μίτρεβα.

    Τόσο το Βελιγράδι όσο και τα Σκόπια έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους Αλβανούς εξτρεμιστές στο Κοσσυφοπέδιο ότι στηρίζουν τους αντάρτες που δρουν στην ΠΓΔΜ, αλλά και εκείνους που νωρίτερα δρούσαν στη Νότια Σερβία.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ δεν διαφέρουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.

    "Νομίζω όμως ότι οι συγκρούσεις θα λάβουν τέλος και ότι τα επεισόδια στην ΠΓΔΜ είναι και τα τελευταία στη συγκεκριμένη περιοχή των Βαλκανίων", υπογράμμισε.

    [09] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Μπουγιάνοβατς, 17 Αυγούστου 2001 (19:10 UTC+2)

    Τέσσερις Αλβανοί συνελήφθησαν από τη σερβική αστυνομία για τη δολοφονία δύο αστυνομικών στη νότια Σερβία, ανακοινώθηκε σήμερα από τοπική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οι συλληφθέντες κατάγονται από το σερβικό χωριό Μούχοβατς, όπου σκοτώθηκαν οι δύο αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δύο άλλα άτομα στην επίθεση που έγινε στις 3 Αυγούστου, δήλωσε αξιωματούχος της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Μπουγιάνοβατς.

    Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι Εκρέμ Τζεμαϊλι, Σαμπάν Ραμαντάνι, Αφρίμ Ραμαντάνι και Μεντερές Ρετζέπι κρατούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σημειώνεται ότι την ευθύνη για το θάνατο των δύο αστυνομικών ανέλαβε ο νεοεμφανισθείς αυτοαποκαλούμενος "Αλβανικός Εθνικός Στρατός", προειδοποιώντας ότι "ο πόλεμος στη Νότια Σερβία δεν έχει τελειώσει".

    [10] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 17 Αυγούστου 2001 (18:26 UTC+2)

    Η πρώτη ομάδα του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από 16 Tσέχους στρατιώτες, έφθασε σήμερα, στις 14:45' ώρα Ελλάδος, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων στο πλαίσιο της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή", για την επιτήρηση του εθελοντικού αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών.

    Η δύναμη των Τσέχων θα αποτελείται συνολικά από 120 αλεξιπτωτιστές. Ο λοχαγός Ολντα Ναπράβνικ, που θα επιτηρεί την ανάπτυξη της τσεχικής δύναμης, δήλωσε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένονται οι υπόλοιποι 104.

    Εξάλλου και οι πρώτοι 50 Βρετανοί αξιωματικοί αναμένεται να φθάσουν απόψε στα Σκόπια στις 21:30', σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ ταγματάρχη Μπάρι Τζόνσον.

    Οι υπόλοιποι 400 Βρετανοί της αεροκίνητης ταξιαρχίας αναμένεται να φθάσουν στην ΠΓΔΜ το Σαββατοκύριακο. Οι επικεφαλής τους θα έχουν συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες, ώστε να κάνουν αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή και να στείλουν αναφορά στο ΝΑΤΟ.

    Ο ταξίαρχος Μπάρνεϊ Γουάιτ - Σπούνερ, διοικητής της βρετανικής ταξιαρχίας που θα ηγείται της στρατιωτικής δύναμης, έφθασε ήδη στα Σκόπια από τη Νάπολη, όπου είχε συνάντηση με τους διοικητές του ΝΑΤΟ και θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων τους 50 Βρετανούς στρατιώτες.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση για τα Σκόπια, τόνισε: "Θα δούμε αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ώστε να συστήσουμε στο ΝΑΤΟ αν θα πρέπει να εγκαταστήσει τη συνολική δύναμη που θα εποπτεύσει τον αφοπλισμό των ανταρτών. Αναμένουμε οι δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία", πρόσθεσε.

    Αν δοθεί το "πράσινο φως" για την επιχείρηση η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλους 600 αλεξιπτωτιστές. Η Γαλλία θα στείλει δύναμη 530 ανδρών, η Ιταλία 450 ανδρών, η Ελλάδα 350, η Τουρκία 150 και η Ισπανία 120. Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει δύναμη 500 ανδρών, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί σχετική απόφαση από τη Βουλή.

    Τέλος, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και η Νορβηγία σχεδιάζουν ανακατάξεις των δυνάμεων που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο KFOR, ώστε να στηρίξουν την επίχειρηση.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2001 (17:07 UTC+2)

    Μονάδες κονσερβοποιίας βιομηχανικού ροδάκινου στο νομό Πέλλας επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός υπογράμμισε: "Παρακολουθώ συστηματικά την πορεία της οικονομίας του ροδάκινου, παρακολουθώ την τήρηση της διεπαγγελματικής συμφωνίας. Υπολογίζουμε ότι θα μεταποιηθούν φέτος περίπου 300 χιλ. τόνοι βιομηχανικού ροδάκινου. Είναι μια καλή χρονιά φέτος, τα ροδάκινα πάνε στο εργοστάσιο, στην αγορά, εξάγονται σε διεθνείς αγορές, δεν πάνε στη χωματερή. Φέτος το εισόδημα των παραγωγών θα είναι ενισχυμένο με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας".

    [12] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Αυγούστου 2001 (16:43 UTC+2)

    Η Κύπρος έχει το υψηλότερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά κάτοικο μεταξύ των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με το 82% του μέσου όρου της ΕΕ, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUROSTAT).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την Κύπρο ακολουθούν η Σλοβενία και η Τσεχία με 71% και 58% αντίστοιχα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [13] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙZOYN TIΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 17 Αυγούστου 2001 (16:41 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με νέες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών των ΗΕ, ο κ. Ρίκερ απάντησε: "συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό."

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 17/8/2001

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (16:19 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

    Η εταιρία με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε 21,4 δις δρχ. ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη του Α' εξαμήνου του 2001 του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου, που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή μετά την αφαίρεση του μεριδίου των κερδών των μετόχων της μειοψηφίας, παρουσίασαν μικρή μείωση (- 4,4%). Οι ουσιαστικές απώλειες από την αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εργασιών και των λειτουργικών κερδών σε τομείς υψηλότερης κερδοφορίας, όπως είναι τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, σε συνδυασμό με την βαθμιαία ανάπτυξη και ωρίμανση του δικτύου της Τράπεζας. Μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο το δίκτυο του Ομίλου ενισχύθηκε με 29 καταστήματα, φθάνοντας τα 202. Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς στο σύνολο των χορηγήσεων των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκε σε 8,2% στο τέλος Ιουνίου 2001 από 7,7% στο τέλος του 2000.

    ΜΕΓΕΘΗ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το ενεργητικό έφθασε τα 4.025 δις δρχ έναντι 3.349 δις δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 20,2%. Οι καταθέσεις και τα repos από πελάτες ανήλθαν σε 2.998 δις δρχ έναντι 2.395 δις δρχ το εξάμηνο του 2000, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 25,2%. Οι χορηγήσεις (απαιτήσεις κατά πελατών) ανήλθαν σε 1.837 δις δρχ από 1.454 δις δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 26,4%. Σαν ποσοστό του ενεργητικού, το σύνολο των χορηγήσεων μετά από τις προβλέψεις ανέρχεται σε 44,8%, έναντι 42,6% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι χορηγήσεις του Ομίλου παρουσιάζουν πολύ καλή διασπορά στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, με το 28,4% αυτών να είναι σε ιδιώτες. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου βελτιώθηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 2,3% των χορηγήσεων έναντι 2,7% και 4,6% που ήταν στο τέλος του 2000 και του 1999 αντίστοιχα. Ο δείκτης σωρευτικές προβλέψεις προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκε σε 82% έναντι 69% που ήταν στο τέλος του 2000. Το καθαρό περιθώριο τόκων (καθαρά έντοκα έσοδα προς μέσο ενεργητικό) διαμορφώθηκε σε 2,73%, διατηρούμενο σε ικανοποιητικά επίπεδα, αντανακλώντας την αποδοτική χρήση των κεφαλαίων, όπως φαίνεται και από τον δείκτη χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις και repos που διαμορφώθηκε σε 60,1%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν αύξηση κατά 27,3% και διαμορφώθηκαν σε 53,5 δις δρχ, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 16,6 δις δρχ, μειωμένα κατά 53,6% επηρεασμένα κυρίως από την σημαντική μείωση του τζίρου του χρηματιστηρίου, ο οποίος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001 μειώθηκε κατά 67,7% συγκρινόμενος με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000. Το 83,0% των εσόδων του Ομίλου προήλθε από έσοδα από τόκους και προμήθειες εργασιών. Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 84,5 δις δρχ. έναντι 98,8 δις δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,4%. Οι λειτουργικές δαπάνες περιορίστηκαν σε 40,5 δις δρχ. από 47,9 δις δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000, μειώθηκαν δηλαδή κατά 15,3%, αντανακλώντας την προσπάθεια που έγινε και συνεχίζεται, για σημαντική συγκράτησή τους σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου, τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 20,3 δις δρχ. έναντι 24,9 δις δρχ την αντίστοιχη περίοδο του 2000 παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,5%, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 14,2 δις δρχ. έναντι 14,9 δις δρχ. μειώθηκαν κατά 4,4%. Στο τέλος Ιουνίου του 2001, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διέθετε ίδια κεφάλαια 334 δις δρχ., δίκτυο 202 καταστημάτων, με παρουσία σε 8 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Η.Π.Α. Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Κύπρο), 260 ATMs και πάνω από 30.000 ηλεκτρονικούς πελάτες της Winbank, μίας πλήρους ηλεκτρονικής τραπεζικής πλατφόρμας.

    ΜΕΓΕΘΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το ενεργητικό έφθασε τα 3.922 δις δρχ έναντι 3.161 δις δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 24,1%. Οι καταθέσεις και τα repos από πελάτες ανήλθαν σε 2.891 δις δρχ έναντι 2.270 δις δρχ το εξάμηνο του 2000, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 27,3%. Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 1.752 δις δρχ από 1.305 δις δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 34,2%. Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 75%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 29%. Σημαντική, επίσης, ήταν και η βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας της Τράπεζας όπου οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις ανά υπάλληλο αυξήθηκαν κατά 20% και 26% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2000, παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέα καταστήματα τον τελευταίο χρόνο, για τα οποία απαιτούνται περίπου 2-3 χρόνια ώστε να φθάσουν σε ικανοποιητικά μεγέθη παραγωγικότητας. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 34,1%, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν μείωση κατά 9,6% λόγω κυρίως της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ποιοτική αναδιάρθρωση των εσόδων της Τράπεζας με τα καθαρά έσοδα από τόκους να αποτελούν το 54,5% των συνολικών εσόδων, τα καθαρά έσοδα προμηθειών το 15,1%, τα έσοδα από τίτλους το 13,7%, τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων το 15,7% και τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης το 1,1%. Τα κέρδη εκμετάλλευσης (πριν τα έκτακτα) κατά το Α΄ εξάμηνο του 2001 διαμορφώθηκαν σε 23,6 δις δρχ έναντι 21,1 δις δρχ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασαν δηλαδή αύξηση κατά 12,0%».

    Ε.ΥΔ.Α.Π Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας της 27-6-2001 αποφάσισε μεταξύ άλλων: A) Την μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρείας σε ευρώ τροποποιώντας το άρθρο 5 του καταστατικού της Εταιρείας.Η τροποποίηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την υπ'αριθμ.πρωτ. Κ2-10044/8-8-2001 απόφαση του. Β) Λόγω της ανωτέρω μετατροπής ενέκρινε την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από δρχ.200 (Ευρώ 0,5869) σε δρχ. 204,45 (Ευρώ 0,6) αυξάνοντας το μετοχικό κεφάλαιο κατά δρχ.473.925.000 (Ευρώ 1.390.829,05) με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από το λογαριασμό Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Ως εκ τούτου το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαμορφώνεται από δρχ. 21.300.000.000 (Ευρώ 62.509.170,95) σε δρχ. 21.773.925.000 (Ευρώ 63.900.000) διαιρούμενο σε 106.500.000 μετοχές ονομαστικής αξίας δρχ.204,45 (Ευρώ 0,6). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α.Α στη συνεδρίασή του της 10/8/2001 ενημερώθηκε για την ανωτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής των μετοχών της Εταιρείας και σε ευρώ. Κατόπιν τούτου από την Τετάρτη 22/8/2001 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α.Α με την νέα ονομαστική αξία των δρχ.204,45 (Ευρώ 0,6).

    INFORMER Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας κατ' εξουσιοδότηση της Τακτικής Γενικής Συνέλέυσης των μετόχων της 29/6/2001 ότι το μέρισμα της χρήσης 2000 ανέρχεται σε δρχ. 26 (Ευρώ 0,076) ανά μετοχή. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 5/7/2001. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την 27/8/2001. Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα λάβουν ταχυδρομικά ονομαστική δίγραμμη επιταγή της ALPHA BANK και βεβαίωση πληρωμής μερίσματος για φορολογική χρήση. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι κ.κ. μέτοχοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Μετόχων της εταιρίας (τηλ. 92.42.635).

    ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ανακοινώνει ΄το σύμφωνα με την από 29/6/2001 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, δυνάμει της οποίας αποφασίσθηκε ομόφωνα η αγορά ιδίων μετοχών και της από 23/7/2001 απόφασή τους, σε εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, η εταιρία απέκτησε 1.000.000 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης 14,9111 Ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρία έχει συνολικά στην κυριότητά της 1.500.000 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 4,421% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η παρούσα γνωστοποίηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 10 κ.ν. 2190/1920 και του άρθρου 4 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι τα δύο νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι κ.κ. Παντζόπουλος Στέφανος και Χαστάς Ιωάννης δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι της εταιρίας.

    ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η απόφαση για το Κτήμα ΘΩΝ δεν επηρεάζει ούτε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας μας του 2001, αφού το Κτήμα ΘΩΝ δεν περιλαμβάνεται σε αυτά, ούτε τις εξελίξεις στο Κτήμα ΘΩΝ. Η απόφαση του ΣτΕ για απόρριψη της προσφυγής μας αναφέρεται σε προγενέστερη αναστολή. Η αναστολή χορηγήσεως οικοδομικών αδειών για το πρώην Κτήμα ΘΩΝ, ιδιοκτησίας ήδη της εταιρίας μας, λήγει οριστικά τον προσεχή Μάιο (26/5/2002). Είναι αδιανόητο να διατεθεί από το Δημόσιο Ταμείο ποσόν άνω των 8 δις δραχμών για μια τοπική παρέμβαση στην πόλη των Αθηνών, με επιδιωκόμενο στόχο αυτό που προσφέρομε δωρεάν με την πρόταση μας που έχομε υποβάλει στις Αρχές. Η εταιρία μας κατά την αξιοποίηση του Κτήματος ΘΩΝ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει εγγράφως προς τις Αρχές».

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Όσον αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ φύλλο της 15/8/2001, σελ. 5 στο άρθρο 'Ποιες είναι οι κυριότερες τοποθετήσεις των επενδυτικών εταιριών' περιλαμβάνεται πίνακας με την πορεία των μετοχών των επενδυτικών εταιριών κατά το 2001 όπου όσον αφορά την εταιρία μας το μόνο σωστό στοιχείο είναι η τιμή κλεισίματος της μετοχής μας. Αναλυτικότερα: α) αναφέρεται ότι η ποσοστιαία μεταβολή της τιμής της μετοχής από 3/1/2001 ανέρχεται σε 55,2% ενώ το σωστό είναι 34,6%. β) ως ανώτατη τιμή έτους αναφέρεται το 20,98 ευρώ ενώ το σωστό είναι 3 ευρώ, και γ) ως κατώτατη τιμή έτους αναφέρεται το 7,48 ευρώ ενώ το σωστό είναι 1,44 ευρώ. Τέλος στο κείμενο που συνοδεύει τον εν λόγω πίνακα, αναφέρεται ότι στο χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνονται 455.000 μετοχές της εταιρίας Intrasoft έναντι 857.000 μετοχών που είναι το σωστό». *Σημείωση: Οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων εταιριών σχετικά με Προαναγγελίες Συναλλαγών, δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια του περιεχομένου τους.

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ενημέρωσε με επιστολή του προς το Χ.Α.Α. ότι κατά την 14.08.2001 πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε για την επίτευξη διασποράς λόγω της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα το ποσοστό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου, στην εταιρία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε να διαμορφωθεί από 100% σε 75% επί του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών. *Σημείωση: Οι ανωτέρω γνωστοποιήσεις δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα του περιεχομένου τους.

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    (Οι εταιρίες που φέρουν αστερίσκο δημοσιεύουν την συνέλευσή τους για πρώτη ημέρα στο Δελτίο)

    ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΗΡΙΑ Κ.ΔΟΥΔΟΣ Α.Ε.*

    Β' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, την 25/8/2001, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 μ.μ., στην έδρα της εταιρίας που βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, με θέματα ημερησίας διάταξης:

    1.Έγκριση του από 14/5/2001 Σχεδίου Συμβάσεως Συγχωνεύσεως δι' απορροφήσεως της εταιρίας από την Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία 'ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.'.

    2.Έγκριση της υπογραφής της κατ' άρθρο 74 του Κ.Ν. 2190/20 συμβολαιογραφικής συμβάσεως συγχωνεύσεως δι' απορροφήσεως της εταιρίας από την Ανώνυμη Εταιρία 'ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.'.

    [15] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Aθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (16:14 UTC+2)

    Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για την εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο υπουργός, μιλώντας στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, τόνισε ότι η παραπάνω οδηγία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχουν στη χώρα μας τα αντίστοιχα ασφαλιστικά συστήματα που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    "Αυτή η οδηγία αναφέρεται στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης για τα οποία η κυβέρνηση έχει πάρει τη θέση που εξακολουθεί να έχει παγίως, ότι δεν υφίστανται στην Ελλάδα. Άρα δεν υπάρχει κάποιο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας πάνω στο οποίο να έχει εφαρμογή αυτή η οδηγία. Επομένως στερείται σοβαρότητας ό,τι γράφεται για όρια ηλικίας, προσαρμογές και διάφορες άλλες εντελώς αυθαίρετες νομικές ερμηνείες που δεν έχουν από πουθενά καμία κάλυψη νομικής εγκυρότητας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.

    [16] ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (14:53 UTC+2)

    Κάτω από το επίπεδο των 2.700 μονάδων τερμάτισε στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑΑ. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,50% και διαμορφώθηκε στις 2.693,17 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε μέχρι τις 2.735,46 μονάδες.

    Παρά το ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά και δημιούργησε προσδοκίες για συνέχιση της σταθερής ανόδου, τελικά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης δεν κατάφερε να συγκρατηθεί πάνω από το επίπεδο στήριξης των 2.700 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 115,75 εκατ. ευρώ ή 39,441 δισ.δρχ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 131 ενισχύθηκαν, έναντι 179 που έκλεισαν με απώλειες και 64 που παρέμειναν σταθερές.

    Κέρδη της τάξης του 0,14% κατέγραψε μόνο ο δείκτης FTSE ASE MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης. Στον αντίποδα, απώλειες της τάξης του 0,78% κατέγραψε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, ενώ ο ογδοντάρης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,15%.

    Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των βασικών μετάλλων (+0,47%), της παράλληλης αγοράς (+0,18%), των ειδών - λύσεων πληροφορικής (+0,02%) και της πληροφορικής (+0,59%).

    Κατά 0,10% υποχώρησε ο δείκτης των ασφαλειών, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι δείκτες των βιομηχανιών (-0,43%), των εταιριών επενδύσεων (-0,20%), του λιανικού εμπορίου (-0,48%), των τροφίμων-ποτών (-0,52%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-1,78%), των κατασκευαστικών επιχειρήσεων (-0,41%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,65%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,41%), των συμμετοχών (-2,11%), των τηλεπικοινωνιών (-0,20%), των τραπεζών (-0,73%), των τροφίμων - ποτών (-0,52%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,47%).

    Πάντως, παρά τη σημερινή πορεία της αγοράς αναλυτές εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξει προσπάθεια αναρρίχησης του γενικού δείκτη τιμών στο ΧΑΑ έως την περιοχή 3.150-3.200 μονάδων. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η Σοφοκλέους ενδέχεται να συναντήσει κάποιες αντιστάσεις, κυρίως στη ζώνη των 2.850-2.900 μονάδων.

    Ε.Σ

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ 100 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (14:39 UTC+2)

    Εκατό παιδιά από τη Σερβία τα οποία φιλοξενούνται σε κατασκήνωση της Αττικής από το συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, θα δεχθεί τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στο Εντευκτήριο των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Μετά τη συνάντηση τους με τον κ. Κακλαμάνη τα παιδιά θα ξεναγηθούν στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

    [18] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

    Aθήνα, 17 Αυγούστου 2001 (14:27 UTC+2)

    Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του δημοφιλή τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ημικωματώδη κατάσταση. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του στο Ιατρικό Κέντρο, η εγκεφαλική λειτουργία του ασθενή έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα.

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Κώστας Χατζηχρήστος ο οποίος παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό του σύστημα.

    [19] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ ΣΒΒΕ ΚΑΙ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2001 (14:25 UTC+2)

    Την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου για το θέμα της ΔΕΘ από το Δήμο Θεσσαλονίκης εξέφρασαν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Συμεωνίδης και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νίκος Γιαννόπουλος στις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τα εγκαίνια της 66ης ΔΕΘ.

    Ο Κ. Γιαννόπουλος έκανε δηλώσεις για το ζήτημα στους δημοσιογράφους και παρατήρησε: "Το ΕΚΘ δεν συμμετέχει σε κανένα συλλαλητήριο με μόνο πρόβλημα αυτό της Έκθεσης και δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανένα και δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα, να χρησιμοποιεί το όνομα του ΕΚΘ". Επεσήμανε ότι "το ΕΚΘ θα συμμετέχει σε ένα συλλαλητήριο που θα υπάρχουν όλα τα προβλήματα της πόλης μαζί με την ανεργία, το Ασφαλιστικό, τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν".

    Σε ερώτηση τι θα κάνει το ΕΚΘ αν ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προτείνει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για όλα τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, απάντησε: "Κατ' αρχήν ένα συλλαλητήριο δεν είναι μόνο υπόθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Είναι υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων της πόλης, του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης".

    Τόνισε ότι το ΕΚΘ θα συμμετάσχει στη σύσκεψη φορέων που οργανώνει ο δήμαρχος για τις 30 Αυγούστου και σημείωσε: "Εμείς στις συζητήσεις που θα συμμετέχουμε θα καθορίσουμε την ατζέντα που θα πρέπει να γίνει ένα συλλαλητήριο, αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Πρώτα θα δούμε τι απαντήσεις θα δοθούν". Είπε ακόμη ότι όταν υπάρχει διάλογος και ειλικρίνεια όλα μπορούν να λυθούν.

    [20] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Βιέννη, 17 Αυγούστου 2001 (14:21 UTC+2)

    Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ, το ιστορικό μέγαρο μουσικής της Βιέννης Sofiensale. Περισσότεροι από 150 πυροσβέστες πάλευαν με τη φωτιά όλη τη νύχτα προκειμένου να σώσουν από την καταστροφή το μεγάλης ιστορικής σημασίας κτίριο.

    Η φωτιά έγινε αντιληπτή από ορισμένους μουσικούς που βρίσκονταν στην κύρια αίθουσα κατά τη διάρκεια πρόβας, όταν είδαν καπνό να βγαίνει από την οροφή και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου είναι ότι απέμεινε από την πυρκαγιά

    Ν.Κ.

    [21] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2001 (14:11 UTC+2)

    Πληθαίνουν οι Ελληνες που επισκέπτονται τη Βουλγαρία με σκοπό τον τουρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας. Κατά 12,81% αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν επισκεφτεί τη Βουλγαρία από την αρχή του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2000.

    Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που αγγίζει το 108% του αριθμού των τουριστών από το Ισραήλ, ενώ οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες επισκέπτες αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 58,71%, 45,53% και 17,93%.

    Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Τουρκία έχει οδηγήσει σε μείωση της τάξης του 39% των επισκέψεων πολιτών της στη Βουλγαρία

    Η Βουλγαρία προσδοκά αύξηση 20% στα έσοδα από τον τουρισμό για την φετινή καλοκαιρινή σαιζόν. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια από τον τουρισμό θα ενισχύσουν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

    Το διάστημα Μάιος- Σεπτέμβριος του 2000 η Βουλγαρία είχε αποκομίσει 700,8 εκατομμύρια δολάρια από τον τουρισμό, ποσό αυξημένο κατά 19,2% και 11,7% σε σχέση με τις ίδιες περιόδους του 1999 και του 1998 αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αφήξεις ξένων τουριστών στη Βουλγαρία σημείωσαν τον περασμένο Ιούλιο αύξηση 22,96% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2000.

    Τέλος, από την αρχή του τρέχοντος έτους τη Βουλγαρία έχουν επισκεφτεί μεταξύ άλλων 203.393 Γερμανοί, 194.218 Ελληνες και 111.900 πολίτες της ΠΓΔΜ.

    Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 August 2001 - 18:13:43 UTC