Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ;
  • [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΟΧΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [03] ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΕΡΝΣ
  • [05] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [06] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΙΔΡΥΕΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ REAL ESTATE
  • [07] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [08] ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ «ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»
  • [09] ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ
  • [10] ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ R. ROYND ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
  • [11] ΟΤΕ: ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
  • [12] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [13] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΡ
  • [14] ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΛΕΙ... ΓΚΑΛΗ...
  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
  • [17] ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
  • [18] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ
  • [19] ΣΤΗΝ ELNET ΤΟ 50% ΤΗΣ GRAPHICS GARAGE
  • [20] ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: ΜΕΡΙΣΜΑ 90 ΔΡΧ.
  • [21] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ
  • [22] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ
  • [23] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ
  • [24] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

  • [01] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ;

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στους ανακριτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και θα μεταφερθεί στη Χάγη, μετέδωσε πριν από λίγο ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β-92.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στους ανακριτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία μετά το πέρας της συνεδρίασης της σερβικής κυβέρνησης.

    Ενας από τους δικηγόρους του Μιλόσεβιτς, ο Μπράνιμιρ Γκουγκλ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι δεν ξέρει τίποτα.

    [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΟΧΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (15:10 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Οι θέσεις της Ε.Ε. είναι σαφείς και αφορούν το διάλογο μεταξύ της Σκοπιανής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και όχι διάλογο με τρομοκρατικά στοιχεία.

    Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του νέου διαπραγματευτή της Ε.Ε., Φρανσουά Λεοτάρτ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την ΠΓΔΜ, προκειμένου να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του πολιτικού διαλόγου.

    Ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε προσωπικές τις δηλώσεις του κ. Λεοτάρτ και συμπλήρωσε ότι αν θα υπάρξει συνεργασία με τους UCK θα είναι μόνο στο πλαίσιο του αφοπλισμού τους.

    [03] ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (11:05 UTC+2)

    Ενα οπτικοακουστικό θέαμα, που θα "ντύσει" μουσικά την αποστολή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) στον Αρη, με υπέρογκο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, με απλησίαστο, για τους περισσότερους, εισιτήριο και με τους γνωστούς κινδύνους για την ασφάλεια του Ναού του Ολυμπίου Διός, αποτελεί η σημερινή παρουσίαση του έργου "Μυθωδία" του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ε. Βενιζέλος, πλαισιωμένος από τον συνθέτη, τις σοπράνο Καθλίν Μπατλ και Τζέσι Νόρμαν και τον εκπρόσωπο της "Sony Classical", Πίτερ Γκελ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του μνημείου, προσπερνώντας, βεβαίως, τις ήδη υπάρχουσες καταστροφές, λέγοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και έχουν κινητοποιηθεί ειδικοί επιστήμονες. Εάν, όντως, έχει γίνει τέτοια κινητοποίηση, σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το μνημείο είναι, όντως, μεγάλος.

    Για το κόστος, είπε πως "θα ήταν δυσανάλογο, αν επρόκειτο για μια απλή συναυλία, αλλά τώρα είναι δικαιολογημένο", αφού πρόκειται για μια διεθνή τηλεοπτική παραγωγή.

    Εκεί στήριξε την υπουργική τακτική υπεράσπισης της συναυλίας, επιχειρώντας να παρουσιάσει τη σκανδαλώδη παράσταση - "μαμούθ" ως τουριστική, ουσιαστικά, επένδυση, η οποία θα αποφέρει οικονομικό όφελος. Το όφελος αυτό θα προέλθει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα με προβολή της συναυλίας σε όλο τον κόσμο, το φθινόπωρο. Για τις ανάγκες της μαγνητοσκόπησης, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση με 20 κάμερες, υπό τις εντολές του Ιρλανδού κινηματογραφιστή Ντέκλαν Λόουνι.

    Το 1,2 δισ. που στοίχισε η συναυλία αποτελεί την ελληνική συμμετοχή.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΕΡΝΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2001 (15:09 UTC+2)

    "Θέλουμε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να βρεθεί πολιτική λύση στη FΥΡΟΜ", δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, αμέσως μετά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε το μεσημέρι με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    "Στηρίζουμε την κυβέρνηση της FYROM, θέλουμε την εδαφική της ακεραιότητα, να μην υπάρξει αλλαγή συνόρων", είπε και πρόσθεσε πως η μικρή αμερικανική δύναμη θα παραμείνει στα Σκόπια ενώ σημέιωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν καλοί συνέταιροι της Ελλάδας γιατί και οι δύο χώρες επιθυμούν την ειρήνη στην περιοχή. Εξέφρασε ακόμα την πίστη ότι η κυβέρνηση της FYROM και οι Αλβανοί θα έρθουν σε μια συμφωνία για να επιτευχθεί η ειρήνη και παρατήρησε πως η κυβέρνηση Μπους έχει κάνει σαφές ότι δεν στηρίζει τους εξεγερμένους.

    Σε ερώτηση για το πότε θα σταματήσουν να χρειάζονται βίζα οι Ελληνες για να ταξιδέψουν στην Αμερική, απάντησε ότι θα ήθελε πάρα πολύ να δει αυτή τη μέρα. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ψήφισε νόμο πριν δύο χρόνια για την κατάργηση της βίζας στους Ελληνες επισκέπτες, αλλά η εφαρμογή του εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να προχωρήσει σε ένα κεντρικό σύστημα έκδοσης διαβατηρίων και δεν το έχει κάνει ακόμα.

    Ο κ. Μπερνς ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη συνεργασία που έχει προσφέρει για την καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών. Είπε ότι του αρέσει πάρα πολύ η Θεσσαλονίκη και είναι περήφανος που το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ μεγαλώνει σε μέγεθος, γεγονός ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχει η Θεσσαλονίκη και η περιοχή.

    Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον πρέσβη, του ευχήθηκε ανερχόμενη πορεία και σημείωσε:"Η παρουσία του στην Ελλάδα κρίνεται εξαιρετικά θετική από όλους μας. Είχαμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Πιστεύω ότι εργάστηκε όσο λίγοι για την οικοδόμηση πραγματικών όρων συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Και πιστεύω από την καινούρια θέση την οποία καταλαμβάνει να συνεχίσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε πραγματικά και στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής να υπάρξει ειρήνη, διότι όπως του είπα προηγουμένως υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία στη Θεσσαλονίκη. Αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες μας ανησυχούν. Διαπίστωσα ότι οι στόχοι είναι κοινοί. Στόχος όλων μας είναι η παγίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και με ιδιαίτερη χαρά άκουσα ότι συμφωνεί να μην υπάρξει αλλαγή συνόρων στην περιοχή".

    [05] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (21:11 UTC+2)

    της Αλεξάνδρας Τρτίτσα

    Την άμεση έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίασή της.

    Την πληροφορία ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα οδηγηθεί στη Χάγη επιβεβαίωσε πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σερβίας, η οποία ανέφερε ότι ήταν γνωστό από το πρωί ότι επίκειται η παράδοση του πρώην προέδρου στη Χάγη.

    Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Studio B ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου γιατί αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του δικαστή Αραντζέλ Μαρκίτσεβιτς και αποφάσισε την έκδοση Μιλόσεβιτς με βάση το άρθρο 13 του Συντάγματος της Σερβίας και το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήμτα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Τόνισε υπέρ της έκδοσης του Μιλόσεβιτς τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, εκτός από τον υπουργό Υγείας Ομπρεν Γιοκσίμοβιτς, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Τζίντζιτς είπε ότι τρεις λόγοι οδήγησαν στην απόφαση: η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η αυριανή Διάσκεψη Δωρητριών χωρών για τη Γιουγκοσλαβία κια το μέλλον της Σερβίας.

    "Το ενδεχόμενο αναβολής εφαρμογής του διατάγματος θα αποτελούσε ταπείνωση για τη χώρα και τον κίνδυνο να ακυρώσουν ορισμένες χώρες τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη Δωρητών", υπογράμμισε.

    "Η αναβολή της συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Σερβίας. Θα προκαλούσε νέα απομόνωση της χώρας", είπε.

    "Τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών ενεργήσαν σύμφωνα με την απόφαση", τόνισε.

    Τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ενημερώθηκε για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης, από τα ηλεκτρονικά μέσα και επισήμαναν ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Κοστούνιτσα ήταν ο μόνος στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας DOS, που υποστήριζε ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να δικαστεί στη χώρα.

    [06] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΙΔΡΥΕΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ REAL ESTATE

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (21:07 UTC+2)

    «Εμπορική Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ακινήτων Ανώνυμη Συμμετοχική και Κτηματική Εταιρία» είναι η επωνυμία της θυγατρικής εταιρίας που ιδρύει η Εμπορική Τράπεζα. Η νέα εταιρία, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 58,694 εκατ. ευρώ ή 19,999 δισ. δρχ., θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο του real estate

    Η Εμπορική Τράπεζα συμμετέχει με ποσοστό ποσοστό 99,5%, ήτοι 58,4 εκατ. ευρώ ή 19,899 δισ. δρχ. στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας, ενώ η Κάδμος Επενδυτικών Πρωτοβουλιών (100% θυγατρική της θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας, Εμπορική Κεφαλαίου και Συμμετοχών) συμμετέχει με ποσοστό 0,5% ήτοι 293.470 ευρώ ή 99,999 εκατ. δρχ. Σημειώνεται ότι ως έδρα της εταιρίας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων.

    [07] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δεν είχε πληροφορηθεί την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να παραδώσει τον προκάτοχο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Ο κ. Κοστούνιτσα πληροφορήθηκε την έκδοση του Μιλόσεβιτς από τα ΜΜΕ, ανέφερε πηγή στο γραφείο του.

    [08] ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ «ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»

    Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Παρουσία των Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Καμπόλη και της κας Αβραάμ, του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονος και του Εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφ. Αθανασίου, των Γενικών Προξένων Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Κοτροκόη και Κουνδουρίδη, Ελλήνων ευρωβουλευτών, στελεχών των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαπιστευμένων Ελλήνων δημοσιογράφων στο Βέλγιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσώπων των ομογενειακών φορέων του Βελγίου και του Ομογενειακού Τύπου και εκπροσώπων πολιτικών οργανώσεων, έγινε χθές, 27/6/2001, στις Βρυξέλλες, στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, η παρουσίαση της πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ με τίτλο "Greece in the Ιnternational Press -2000" από τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ κ. Γιάννη Νικολάου.

    Ο κ. Νίκος Βλαχάκης, Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου Βρυξελλών, σημείωσε ότι η εκδήλωση της παρουσίασης της έκδοσης είναι μέρος σειράς εκδηλώσεων που έχουν

    προγραμματισθεί λίγο προ της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από το Βέλγιο και θα συνεςχιστούν και εν όψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας το 2003.

    Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Καμπόλης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι σημαντική στο δρόμο μας προς την ελληνική προεδρία και για την προβολή της χώρας μας στην καρδιά της Ευρώπης.

    Το "Greece in the Ιnternational Press -2000" είπε ο κ. Γιάννης Νικολάου στόχο έχει να παρουσιάσει την εικόνα της χώρας μας όπως παρουσιάστηκε από τον Διεθνή Τύπο το 2000. Το πως μας βλέπουν οι άλλοι, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης.Τα καλά σχόλια είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα αυτά που αναφέρονται στην είσοδό μας στην ΟΝΕ, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, ακόμα και στα αθλητικά. Κάναμε άλματα, τόνισε ο κ.Νικολάου και ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί. Από παράγοντας προβλημάτων αλλάξαμε άρδην και, όπως είπε χαριτολογώντας, "ανεβήκαμε κατηγορία" και είμαστε ευρωπαϊκή πλέον χώρα. Η έκδοση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και θα πρέπει να τη γνωρίζουμε. Πρέπει, κατέληξε, να συνεχίσετε να είσαστε οι πρεσβευτές της Ελλάδος. Έμείς δεν θα σταματήσουμε εδώ αλλά θα συνεχίσουμε με άλλες εκδόσεις που θα αποσκοπούν στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

    Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν στους παρισταμένους αντίτυπα της παραπάνω έκδοσης καθώς και της έκδοσης "ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ

    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" που επιμελήθηκε επίσης η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Τύπου.

    Σε δηλώσεις του στο διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδα "Ευρωηπειρωτική" κ.

    Χρήστο ΑΓΓΕΛΗ (μέλους του ΔΣ της ΕΛΟΜΜΕ Ευρώπης και ΟΛΟΜΜΕ), ο κ Νικολάου εξήρε για μια ακόμα φορά το ρόλο των Ομογενειακών Μέσων Επικοινωνίας, των οποίων, όπως τόνισε, στηρίζει τις προσπάθειές τους όχι μόνο για να επιβιώσουν αλλά και να βελτιωθούν περαιτέρω, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θεσμό των βραβείων που έχει καθιερωθεί εδώ και 3 χρόνια από το Υπουργείο Τύπου. Το έργο που επιτελούν, είπε, είναι έργο σημαντικότατο, τόσο για την προβολή των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος, όσο και για την αμφίδρομη επικοινωνία Ελλάδος Αποδήμων. Παρακολουθούμε την πορεία τους στο χρόνο και συνδράμουμε τις προσπάθειές τους.

    Για τις νέες τεχνολογίες, για τη χρήση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, την κατασκευή και συντήρηση ομογενειακών σελίδων, εντύπων από τα ΟΜΜΕ, ο κ.Νικολάου είπε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής και ότι θα βοηθήσει μέσω ενημερωτικών κύκλων, σεμιναρίων για λειτουργούς ΟΜΜΕ, για να γίνει αποδοτικότερη η εν γένει επικοινωνία και αμεσότερη η παρεχόμενη πληροφόρηση. Εξ άλλου, είπε, φέτος, σε λίγες μέρες, βραβεύουμε σε εκδήλωση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά την καλύτερη ομογενειακή ιστοσελίδα.

    Δ.Ρ.

    [09] ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ, εξέλεξε σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο καθηγητής Κωστής Βάϊτσος, ενώ αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Dr. Harald Braun.

    Μέλη εξελέγησαν οι Fernand Braun, Αντώνης Βγόντζας, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Ανδρονίκη Μπούμπη, Dr. Reinhard Kalenda, Hubert Kohler και Dr. Hans - Georg Vater.

    Ο νέος πρόεδρος διαδέχεται τον Δρ. Χάρη Σταματόπουλο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από το 1996 έως σήμερα.

    Οι Αντώνης Βγόντζας και Ανδρονίκη Μπούμπη διαδέχονται τους Αντώνη Τριφύλλη και Δημήτρη Παρασκευά στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ ευχαρίστησε τον Δρ. Σταματόπουλο τον κ. Τριφύλλη και τον κ. Παρασκευά για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση του έργου του νέου αεροδρομίου. Ειδική μνεία έγινε στον καθοριστικό ρόλο του Δρ. Σταματόπουλου ως προέδρου της εταιρίας αεροδρομίου από την έναρξη κατασκευής του νέου αεροδρομίου ως και τους πρώτους μήνες λειτουργίας του και την εξαιρετική σημασία του ρόλου αυτού για την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας αεροδρομίου.

    [10] ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ R. ROYND ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την υπόσχεση ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος της ΔΟΕ η πρώτη του επίσημη επίσκεψη θα είναι στην Αθήνα, έδωσε σήμερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο R. Pound (Dick Pound), μέλος της ΔΟΕ, Πρόεδρος της επιτροπής marketing της ΔΟΕ και Πρόεδρος της WADA.

    Ταυτοχρόνως σημείωσε ότι κατά την τριήμερη παραμονή του στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διοργάνωση επιτυχημένων Αγώνων το 2004.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Μάρτον Σίμιτσεκ, προλογίζοντας τον D. Pound (Dick Pound), αναφέρθηκε στην αθλητική του σταδιοδρομία αλλά στη δραστηριότητά του ως μέλος της ΔΟΕ, τονίζοντας ότι του έχει αναγνωρισθεί "ο καθοριστικός ρόλος για τα σπουδαία αποτελέσματα στο Marketing και στα Ραδιοτηλεοπτικά της ΔΟΕ.

    Ο κ. Σίμιτσεκ υπογράμμισε ότι "Από το χορηγικό πρόγραμμα της ΔΟΕ ο κος Pound εξασφάλισε για το Ολυμπιακό Κίνημα, ποσό το οποίο ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια Αμερικής και από την πώληση των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια.

    Συνολικά δηλαδή εξασφάλισε για το Ολυμπιακό Κίνημα, τις Οργανωτικές Επιτροπές των Αγώνων, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Αλληλεγγύης ποσό μεγαλύτερο από 12 δις δολάρια. Και κατέληξε λέγοντας ότι "η οικονομική ανεξαρτησία του Ολυμπιακού Κινήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κ. Pound.

    Ο Dick Pound αναφορικά δήλωσε: "Έρχομαι στην Αθήνα εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, τόσο ως τουρίστας στην πραολυμπιακή ζωή μου και από τότε που εξελέγην είναι η πρώτη φορά που συνάντησα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και με πολύ χαρά σας συναντώ εφόσον η Αθήνα αρχίζει να μπαίνει στη τελική ευθεία για την διοργάνωση των Αγώνων του 2004. Θα σας πω μερικά πράγματα για τις σχέσεις μου με την Ελλάδα. Όταν ο πατέρας μου ήταν κοντά στη σύνταξη, ήρθε να εργαστεί στην Αθήνα για μερικά χρόνια. Ήταν μηχανικός και έπρεπε να ασχοληθεί με μια χαρτοποιία στην Θεσσαλονίκη. Ήρθα εδώ με το παιδί μου που ήταν 15 μηνών και μείναμε στην Ομήρου 52 κάτω στο κέντρο της πόλης. Είχαμε πάει στην Ολυμπία πολύ πριν γίνω μέλος της ΔΟΕ και εκεί είδα την Ακαδημία και χθες είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους συμμετέχοντας στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία η οποία είναι ένας θαυμάσιος θεσμός. Το 1971 ήμουν στο αρχαίο ολυμπιακό στάδιο και ήταν ένα συναίσθημα πάρα πολύ δυνατό να βρεθεί κανείς εκεί όπου πριν από 3000 χρόνια οι κορυφαία αθλητές του κόσμου συναγωνιζόντουσαν.

    Η άλλη σχέση μου η οποία είναι πιο επίσημη με την Ελλάδα και με το Ολυμπιακό Κίνημα ήταν εδώ στην Αθήνα το 1978 όταν εξελέγην μέλος της ΔΟΕ.

    Οι αγώνες λοιπόν στην Αθήνα το 2004 έχουν για μένα μια ιδιαίτερη σημασία. Όπως είπε και ο Μάρτων (Σίμιτσεκ) είμαι υποψήφιος για την προεδρεία της ΔΟΕ και ως υποψήφιος επισκέπτομαι τους συναδέλφους μου. Είδα τους δύο συναδέλφους (τους κ. Νικολάου και Φιλάρετο) για τελευταία φορά, διότι θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη πριν τις εκλογές στη Μόσχα και οι Έλληνες είναι οι δύο τελευταίοι συνάδελφοι που επισκέπτομαι πριν από αυτή τη σημαντική εκλογή. Νομίζω ότι είμαι ο τελευταίος υποψήφιος πρόεδρος που έρχεται στην Αθήνα πριν από τη σύνοδο της Μόσχας.

    Αν εκλεγώ πρόεδρος η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη θα γίνει στην Αθήνα για να δείξω πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι αγώνες για το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος. Ελπίζω να μπορέσω να εγκαινιάσω τους Αγώνες του 2004 και στην τελετή λήξεως θα μπορώ να πω ευχαριστώ Αθήνα, ευχαριστώ Έλληνες.

    Πρόκειται για πολύ σημαντικούς αγώνες. Για μένα είναι οι πιο σημαντικοί αγώνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα πρέπει να πετύχουν ως αθλητική διοργάνωση. Όπως ξέρετε οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κινητήριος δύναμη ολόκληρου του Ολυμπιακού Κινήματος και μας παρέχουν τους πόρους να κάνουμε όλη την δουλειά που κάνουμε στην ενδιάμεση περίοδο μεταξύ δύο Αγώνων, αλλά και να μπορέσουμε να διοργανώσουμε ένα καλό αθλητικό κίνημα.

    Όμως για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Ολυμπιακό Κίνημα είναι κάτι περισσότερο από μία αθλητική διοργάνωση. Αντιπροσωπεύουν την οικουμενικότητα, ένα σύστημα ηθικών αξιών, αντιπροσωπεύουν την ελπίδα την ειρήνη το θεμιτό ανταγωνισμό την ευγενή άμιλλα.

    Το να έρθω λοιπόν εδώ στην Ελλάδα, είναι μία ευκαιρία για μένα, να ανανεώσω τη δέσμευσή μου απέναντι στις ηθικές αξίες που βρίσκονται πίσω από τους Αγώνες, για την αποκατάσταση της ευγενούς άμιλλας, για τον αγώνα κατά του ντόπινγκ και για να αρχίσουμε την Ολυμπιακή Εκεχειρία που θεσμοθετήθηκε πριν από τόσα πολλά χρόνια και αναθερμαίνεται τώρα.

    Είναι η ευκαιρία να επανασυνδεθεί κανείς με την νεολαία του κόσμου που όλο και περισσότερο έχει και μεγαλύτερες επιλογές αλλά δεν έχει μία πραγματική αξία στην οποία να βασιστεί.

    Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς τους αγώνες σαν μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο. Το 80% του πληθυσμού του κόσμου ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες και έχουμε το καθήκον να εξασφαλίσουμε για αυτούς την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον αθλητισμό και στις αθλητικές διοργανώσεις.

    Η χώρα σας, η Ελλάδα, είναι η χώρα των κλασσικών αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έλαβε χώρα εδώ, πριν από περισσότερα από χρόνια, και νομίζω ότι θα πρέπει να ταυτιστείτε και με την ανανέωσή τους.

    Είχα μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτώ πολλούς από τους χώρους και τις εγκαταστάσεις, να ενημερωθώ για τα προγράμματα και τα έργα. Με την ΑΘΗΝΑ 2004 εξετάσαμε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κυβέρνησή σας, ώστε οι εγκαταστάσεις να παραδοθούν εγκαίρως και να μπορέσουν να δοκιμαστούν πριν από τους αγώνες στα test events.

    Είχα ένα γεύμα με τους χορηγούς σήμερα, και μπορώ να πω ότι σπάνια βλέπεις τον ιδιωτικό τομέα μιας χώρας τόσο ενθουσιώδη απέναντι στους αγώνες.

    Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για επιτυχημένους αγώνες υπάρχουν. Τα πράγματα προχωρούν έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι Αγώνες θα είναι αυτό που όλοι ελπίζουμε και για την Ελλάδα και για το Ολυμπιακό Κίνημα".

    [11] ΟΤΕ: ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Υπερκαλύφθηκε από τις πρώτες ώρες η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου του ΟΤΕ, ύψους 750 εκατ. ευρώ - με option επέκτασης 100 εκατ. ευρώ - καθώς το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών οδήγησε στο γεγονός οι προσφορές να ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

    Το ομόλογο είναι 4ετούς διάρκειας, αντιπροσωπεύει το 8% του μετοχικού του κεφαλαίου και θα διατεθεί με book building μεταξύ θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού.

    Το ομολογιακό δάνειο εξέδωσε η Hellenic Exchangeable Finance (SCA), ενώ ανάδοχοι έκδοσης έχουν οριστεί οι Credit Suisse First Boston, Schroder Salomon Smith Barney και UBS Warburg, οι οποίες διατηρούν και το δικαίωμα να αυξήσουν το ύψος του δανείου κατά 100 εκατ. ευρώ.

    Oυσιαστικά, η έκδοση του ομολογιακού δανείου ιδιωτικοποιεί τον ΟΤΕ, καθώς πλέον το Δημόσιο δεν θα έχει πλειοψηφικό πακέτο στον Οργανισμό.

    [ΟΤΕ]

    [12] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θεώρησε «άκυρη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να παγώσει το διάταγμα που επέτρεπε την έκδοση του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Τζίντζιτς ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της χώρας.

    Ο Νεμάνια Κάλεσαρ, εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε σε ανακριτές της Χάγης.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου της Χάγης Κρίστιαν Καρτιέ δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για έκδοση του Μιλόσεβιτς.

    Ο.Κ.

    [13] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΡ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Πρόστιμα για παραβίαση των διατάξεων περί διαφημιστικού χρόνου επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, ALPHA και STAR, που αναλογούν σε 10 εκατομμύρια δραχμές, 25 εκατομμύρια, 40 και 30 εκατομμύρια αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο μέγιστος διαφημιστικός χρόνος ανά ώρα τηλεοπτικού προγράμματος είναι 12 λεπτά, ενώ δεν πρέπει να διακόπτεται το πρόγραμμα σε διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών. Ωστόσο, από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κανάλια μετέδιδαν μέχρι και 21 λεπτά διαφημίσεις και διέκοπταν το πρόγραμμα σε συχνότητα μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι ανάλογα των παραβιάσεών τους.

    Για πρώτη φορά μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο από το ΕΣΡ σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πρόκειται για την εκπομπή του Τέρενς Κουίκ "Πρωινή Γραμμή" στον ΑΝΤΕΝΝΑ εξαιτίας συγκεκαλυμμένης διαφήμισης με πρόστιμο 2 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης πρόστιμο 2 εκατ. δρχ επέβαλε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό για την πρωινή εκπομπή του Γιάννη Καλαμίτση.

    [14] ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΛΕΙ... ΓΚΑΛΗ...

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2001 (20:46 UTC+2)

    "Όλα αυτή τη στιγμή στον Αρη εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα. Και θα παραμείνουν αν δεν ρυθμιστούν τα χρέη". Αυτό δήλωσε το απόγευμα σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ο προπονητής του Αρη, Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος μίλησε για την μεταγραφή του Τζέϊμς Φόρεστ στον Ολυμπιακό, ενώ κάλεσε τον Νίκο Γκάλη να βοηθήσει τον σύλλογο.

    "Είναι ανώφελο να μιλάμε για μεταγραφές την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν βασικές ανάγκες μας. Οσον αφορά για την συνέχεια της καριέρας του Τζέιμς Φόρεστ αυτός πιθανόν να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Δεν μπορούμε να του αλλάξουμε την γνώμη...".

    Ο προπονητής του Αρη κ. Γιατζόγλου ζήτησε και την συνδρομή του Νίκου Γκάλη. "Ο Νίκος πρέπει να επιστρέψει στον Αρη. Εδώ είναι η θέση του. Οχι όμως κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Η ομάδα τον χρειάζεται και πρέπει να την βοηθήσει...".

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    Αγκυρα, 28 Ιουνίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συνιστά στους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στην ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει κρίση καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις δυνάμεων των Σκοπίων με τους Αλβανούς αντάρτες.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην ΠΓΔΜ η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους ξένους και πρόσθεσε ότι θα ήταν σωστό και εποικοδομητικό για όλους τους Τούρκους που επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα να το αποφύγουν.

    Ο.Κ.

    [16] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Δύο απανωτές εκρήξεις σήμερα στη 1 π.μ. στο λατομείο του Ασβεστοχωρίου ταρακούνησαν την περιοχή, παρόλο που λίγες μέρες πριν ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από τον εισαγγελέα Αργύρη Δημόπουλο, για το θέμα αυτό, καταγγέλλουν οι "Οικολογικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης" .

    Υπογραμμίζουν εξάλλου, ότι ενώ διενεργείται προανάκριση για παράνομες εκρήξεις, παράνομη κατοχή εκρηκτικών και παράνομη λειτουργία λατομείου οι εκμεταλλευτές του λατομείου "Η Κυψέλη" συνεχίζουν απτόητοι την παράνομη δραστηριότητά τους.

    Περαιτέρω, καταγγέλλουν τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον περιφεριάρχη κεντρικής Μακεδονίας ότι χρησιμοποιούν το πρόσχημα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος για να ξαναδώσουν πρακτικά τη δυνατότητα πλήρους λειτουργίας του λατομείου, παρακάμπτοντας όλες τις δικαστικές αποφάσεις;

    Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν τη σφράγιση των των "παράνομων" λατομείων της περιοχής δήμου Χορτιάτη και τη δημοπράτηση των νέων λατομικών περιοχών για την άμεση μετεγκατάστασή τους.

    [17] ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Στο επίκεντρο του παγκοσμίου βόλεϊ βρίσκεται και φέτος το Ξυλόκαστρο, που φιλοξενεί τους αγώνεςτου Παγκοσμίου Challenger γυναικών-ανδρών ΕΒΓΑ 2001, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η αφρόκρεμα του Παγκοσμίου βόλεϊ θα δώσει το παρών, διεκδικώντας τόσο τους πολύτιμους βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη, όσο και τα υψηλά έπαθλα, που ανέρχονται σε 12.000.000 δρχ για τις γυναίκες και 12.000.000 για τους άνδρες.

    Οι Κίτσου/Θεοδώρου, Τσιαρτσιάνη/Σάκκουλα και Βασιλάκη/Πλαγιαννάκου προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 32 ομάδων, ύστερα από τα προκριματικά που έγιναν σήμερα Πέμπτη 28/6/01.

    Η διοργάνωση άρχισε την Πέμπτη 28/6/01, με τα προκριματικά, όπου μετέχουν μόνο 5 ελληνικές ομάδες, διεκδικώντας 2 κενές θέσεις στο κυρίως ταμπλό των 32 ομάδων.

    Τα αποτελέσματα των προκριματικών: Τσαρτσιάνη/Σάκκουλα - Λαζαρίδου/Νικολού 2-0 (21-11, 21-19), Βασιλάκη/Πλαγιαννάκου - Χούντα/Σκουλά 2-1 (21-14, 19-21, 15-10), κίτσου/Θεοδώρου - Τσιαρτσιάνη/Σάκκουλα 2-1 (21-23, 21-16, 15-12), Λαζαρίδου/Νικολού -Χούντα/Σκουλά 2-0 (21-18, 21-14), Κίτσου/Θεοδώρου - Λαζαρίδου/Νικολού 2-0 (22-20, 21-11), Βασιλάκη/Πλαγιαννάκου - Τσιαρτσιάνη/Σάκκουλα 1-2 (33-31, 19-21, 9-15), Λαζαρίδου/Νικολού - Βασιλάκη/Πλαγιαννάκου 0-2 (17-21, 17-21). Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποια από τις ξένες ομάδες ακυρώση τη συμμετοχή της τη θέση της θα πάρει η καλύτερη ελληνική από τους αγώνες των προκριματικών.

    Το Παγκόσμιο Challenger γυναικών-ανδρών γίνεται για δεύτερη φορά στο Ξυλόκαστρο. Το 2000, στον τελικό των γυναικών, οι αδελφές Γιαντσούλοβα από τη Βουλγαρία κέρδισαν (με εγκατάληψη αγώνα) 2-0 τις Σφυρή/Καραντάσιου, λόγω του τραυματισμού της πρώτης, στο 7-3 του πρώτου σετ.

    "Στόχος της ομάδας είναι να μπούμε στην οκτάδα και μετά βλέπουμε. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί το επίπεδο φέτος είναι πολύ ανεβασμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά και φαβορί είναι οι δύο κινέζικες ομάδες και η αμερικάνικη των Γουντ/Μπραγκάντο που πραγματοποιούν σπουδαίες εμφανίσεις στο παγκόσμιο σιρκουϊ. Πέρυσι έχασα πέντε τουρνουά και αυτό είχε σαν συνέπεια να κατρακυλίσουμε στην παγκόσμια κατάταξη και να έχουμε τους μισούς βαθμούς", δήλωσε η Έφη Σφυρή, ενώ η Βάσω Καραντάσιου τόνισε ότι "ο κόσμος έχει συνηθίσει να μας βλέπει σε τελικούς, αλλά φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, λόγω των σπουδαίων συμμετοχών. Ζήσαμε πολύ ωραίες στιγμές στο Ξυλόκαστρο και θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε τις περσινές και προπέρσινες επιτυχίες" και ζήτησε από τον κόσμο, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, να έρθει στους αγώνες και να παρακολουθήσει το σπουδαίο θέαμα που θα προσφέρουν οι ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

    "Το Challenger του 2001 γίνεται πάνω στα παγκόσμια πρότυπα, καθώς είναι το τελευταίο τεστ πριν από την ανάληψη Open του παγκοσμίου σιρκουϊ από την ΕΟΠΕ και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", επισήμανε ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Θανάσης Μπελιγράτης.

    Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου Δημήτρης Σκούρας δήλωσε ότι "φέτος η διοργάνωση είναι υψηλού επιπέδου και καλούμε τον κόσμο να έρθει στα γήπεδα και να είναι δίπλα στις προσπάθειες των ελληνικών ομάδων".

    Οι αγώνες του κυρίως ταμπλό θα αρχίσουν αύριο Παρασκευή σε 3 γήπεδα (40 αγώνες) και θα συνεχιστούν και το Σάββατο (18 αγώνες), συμμετέχουν 68 αθλήτριες, "σφυρίζουν" 20 διαιτητές με επικεφαλής τον Στέφανο Βασιλειάδη, ενώ τεχνικός διευθυντής της FIVB είναι ο Ζοζέ Καζανόβα από την Πορτογαλία.

    Την Κυριακή θα γίνουν οι ημιτελικοί και ο τελικός, ο οποίος θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1, στις 10 το βράδυ.

    [18] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε σε ανακριτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμάνια Κόλεσαρ.

    Νωρίτερα ο σταθμός Β92 μετέδωσε ότι ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στους ανακριτές μετά από την συνεδρίαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και μεταφέρεται στη Χάγη.

    [19] ΣΤΗΝ ELNET ΤΟ 50% ΤΗΣ GRAPHICS GARAGE

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Στην εξαγορά του 50% των μετοχών της εταιρίας GRAPHICS GARAGE Α.Ε. η οποία ασχολείται με την δημιουργία και προώθηση συστημάτων επικοινωνίας και διαφήμισης, προέβη η εταιρία ELNET ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, η οποία είναι θυγατρική της ΝΤΕΣΠΕΚ ΕΛΛΑΣ.

    Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της GRAPHICS GARAGE Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 60.000.000 δραχμών και μετά την προαναφερόμενη μεταβίβαση, η ELNET Α.Β.Ε.Ε. συμμετέχει σε αυτήν με 30.000.000 δρχ. Το ποσό που διετέθη για την προαναφερόμενη εξαγορά ανήλθε στο συνολικό ποσό των 135.000.000 δρχ., ήτοι δρχ. 4.500/μετοχή.

    [20] ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: ΜΕΡΙΣΜΑ 90 ΔΡΧ.

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 90 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση 2000, ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας Ράδιο Κορασίδης. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών στη λήξη της συνεδρίασης της 28/6, αλλά και οι μέτοχοι των εταιριών που απορροφήθηκαν από τη Ράδιο Κορασίδης και δεν διαπραγματεύονται ακόμη, δηλαδή οι μέτοχοι των εταιριών Μόκας και Κασάπογλου.

    Από τις 26 Ιουνίου καταχωρήθηκε στο μητρώο ανωνύμων εταιριών απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση των εταιριών Μόκας και Κασάπογλου από την Ράδιο Κορασίδης ΕΕΑΕ.

    Λόγω της συγχώνευσης των δύο εταιριών θα εκδοθούν 1.500.000 νέες μετοχές της Ράδιο Κορασίδης ΕΕΑΕ. Από αυτές 760.544 θα λάβουν οι μέτοχοι των δύο εταιριών και 739.456 νέες μετοχές θα λάβουν οι μέτοχοι της Ράδιο Κορασίδης. Κάθε μέτοχος της Ράδιο Κορασίδης θα λάβει δωρεάν μία νέα μετοχή για κάθε 25 παλαιές.

    [ΚΟΡΑ]

    [21] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσει ο ομοσπονδιακός προπονητής βόλεϊ ανδρών Στέλιος Προσαλίκας τους 12 παίκτες που θα ταξιδεύσουν την Τετάρτη 4/7 για την Προύσα, όπου η Εθνική ομάδα θα δώσει προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι αντίπαλοι του εθνικού συγκροτήματος είναι, εκτός της οικοδέσποινας Τουρκίας, η Ρωσία και η Εστονία.

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    Παρασκευή 6/7/01: 19.00 Τουρκία - Εστονία, 21.30 Ρωσία-Ελλάδα

    Σάββατο 7/7/01: 19.00 Ρωσία - Εστονία, 21.30 Τουρκία-Ελλάδα

    Κυριακή 8/7/01: 19.00 Ελλάδα - Εστονία, 21.30 Τουρκία-Ρωσία

    [22] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος που προβλέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο ΓΓ του (SPS) Ζόραν Αντζέλκοβιτς τόνισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου να εξεταστεί η συνταγματικότητα και νομιμότητα του κυβερνητικού διατάγματος αποδεικνύει ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας αντιστέκεται στις πιέσεις της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS), η οποία ερμηνεύει το νόμο σύμφωνα με τις αποφάσεις του προεδρείου της.

    Ο κ. Αντζέλκοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι θετική και θα καταστήσει σαφές ότι το αντισυνταγματικό διάταγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία.

    Το κόμμα της συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Μίρα Μάρκοβιτς Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL) σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι η DOS επιδιώκει με το αντισυνταγματικό διάταγμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να διαλύσει το κράτος.

    Ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι δεν ανέμενε το Συνταγματικό Δικαστήριο να αντιταχθεί στις αρχές και να αναστείλει την εφαρμογή του διατάγματος.

    Ο ίδιος είπε ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς θέλει να επισπεύσει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Νίκολιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί σχετικό διάταγμα από τη σερβική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η DOS η Σερβία δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο και έτσι δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη σήμερα.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου (SNS) Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, είπε ότι το κόμμα του δικαιώθηκε, καθώς αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ του διατάγματος, το οποίο παρακάμπτοντας το Σύνταγμα επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου χαιρέτισε και ο αδερφός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρώην πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα και χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έκδοσης πολιτών της Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ντροπή για τη χώρα.

    "Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται επειδή σταμάτησε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Παραμένει σύμβολο του αγώνα κατά της αμερικανικής και ατλαντικής παγκοσμιοποίησης", είπε.

    Ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς υπογράμμισε ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Βελιγράδι σχετικά με την απόφαση έκδοσης ή όχι του αδερφού του και χαιρέτισε την απόφαση της Δούμα.

    [23] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ο Γκράχαμ Μπλιούιτ, αντιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης στο Ζάγκρεμπ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία για παράδοση του πρώην Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο γιατί δεν ήταν στη Χάγη.

    Ο κ. Μπλιούιτ τόνισε ότι αν είναι αλήθεια η πληροφορία ότι ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στους ανακριτές της Χάγης τότε είναι έτοιμο το Δικαστήριο για κάτι τέτοιο.

    Ο δικηγόρος του Μιλόσεβιτς Βέσελιν Τσέροβιτς επισήμανε ότι δεν ξέρει τίποτα για μεταφορά του πελάτη του στη Χάγη.

    [24] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Παρίσι, 28 Ιουνίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς.

    Η υλοποίηση της συνθήκης εγκρίθηκε με 288 ψήφους υπέρ και 8 κατά ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του κομμουνιστικού κόμματος και 30 ακόμη βουλευτές μικρότερων κομμάτων.

    Τη συνθήκη στήριξαν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που είχαν διαπραγματευτεί το κείμενο της για τη Γαλλία τον Δεκέμβριο στην σύνοδο της ΕΕ.

    Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που επικύρωσε την εφαρμογή της συνθήκης ενώ η Ιρλανδία τον προηγούμενο μήνα απέρριψε τη συνθήκη με δημοψήφισμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το όχι των Ιρλανδών στη συνθήκη δήλωσε ότι θα βρεθούν λύσεις για να αναθεωρήσει η Ιρλανδία και πρόσθεσε ότι όλοι οραματιζόμαστε μια δυνατή Ευρώπη με πίστη στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τον πλουραλισμό.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 June 2001 - 18:13:50 UTC