Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ENHMEΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ
  • [02] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ
  • [03] ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [04] KLEEMANN: ΜΕΡΙΣΜΑ 67 ΔΡΧ/ΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 2000
  • [05] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΕ ΧΑΓΗ
  • [06] Ο ΓΚΕΟΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [07] ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [08] ΜΑΚΡΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΖΟΡΠΙΔΗ
  • [10] ΤΟ ΣτΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [11] ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ Η ΤΣΙΑΜΗΤΑ
  • [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [14] ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ DOS ΚΑΙ SNP;
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ
  • [17] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [18] ΙΒΑΝΟΦ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Η ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
  • [21] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [22] ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • [23] ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ

  • [01] ENHMEΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2001 (16:04 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δημήτρης Ρέππας

    Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο, "θα είναι συνέδριο δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων, αποσαφήνισης της πολιτικής πορείας της κυβέρνησης, αδιαμφισβήτητης υποστήριξης της κυβέρνησης και των πολιτικών που θα αποφασιστούν στο συνέδριο στις λεπτομέρειές τους", τόνισε το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Τύπου Δημ. Ρέππας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα:

    "Όπως γνωρίζετε την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού. Για το μεγάλο αυτό κοινωνικό θέμα ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει το πρωί της Τετάρτης σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος πολλοί συναρμόδιοι υπουργοί και άλλοι παράγοντες.

    Ακούω τις ερωτήσεις σας.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν πήγε κανένας κυβερνητικός παράγοντας στην ταφή των λειψάνων των δύο Ελλήνων της ΕΛΔΥΚ που έγινε χθες;

    ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πως εκπροσωπήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι η εκπροσώπηση θα ήταν τέτοια, ώστε να αποδοθεί η δέουσα τιμή. Δεν πρέπει να δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα γύρω από το θέμα αυτό και σας παρακαλώ μη βγάζετε τέτοια συμπεράσματα για δήθεν έλλειψη τιμής και σεβασμού προς αυτούς τους ηρωικούς νεκρούς.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν πήγε κανείς, αυτό δεν σημαίνει έλλειψη τιμής;

    ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγε κανένας;

    ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η συμμετοχή εκείνη που αποδεικνύει την αναγνώριση της οφειλόμενης τιμής.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο Πρωθυπουργός δεν έχει κάποια συνάντηση, κάποια σύσκεψη;

    ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εκτός Αθηνών;

    ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είναι εκτός Αθηνών.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα γενικό σχόλιο για τις εκλογές στην Αλβανία. Εκτιμάτε ότι η ελληνική μειονότητα άσκησε αυτή τη φορά απρόσκοπτα το εκλογικό της δικαίωμα ή όχι;

    ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές σε μια χώρα αποτελούν και κριτήριο για το πόσο ώριμη είναι η δημοκρατία στη χώρα αυτή. Δεν έχουμε ακόμη την τελική εικόνα για τα αποτελέσματα των εκλογών στη γειτονική χώρα. Πιστεύουμε ότι κάποιες δυσλειτουργίες ή παρατυπίες ή και επεισόδια, τα οποία αναφέρουν οι παρατηρητές ότι έχουν γίνει, δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι η μειονότητα είχε τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε αυτές τις εκλογές κάτω από συνθήκες που ήταν οι καλύτερες, σε σχέση με το παρελθόν. Τις επόμενες ημέρες όλοι θα εκτιμήσουν και τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών και θα βγάλουμε το τελικό συμπέρασμα. Πιστεύω, όμως, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καταγράφει τη βούληση του αλβανικού λαού.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τώρα που ο Πρωθυπουργός βρίσκεται και εκτός Αθηνών, μήπως ετοιμάσει και τον κατάλογο του νέου υπουργικού συμβουλίου;

    ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτά. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή υπάρχει μια σύγχυση, ο Πρωθυπουργός σε ποια γραμμή κινείται ενόψει συνεδρίου; Κινείται στη γραμμή του "όλοι μαζί", του ξεκαθαρίσματος των πολιτικών ή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με αυτούς που βάζουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική;

    ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός κινείται στο πλαίσιο της δήλωσης που έκανε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο όργανο αυτό. Το θέμα του συνεδρίου είναι κομματικό. Το συνέδριο αυτό θα είναι συνέδριο δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων, αποσαφήνισης της πολιτικής πορείας της κυβέρνησης, αδιαμφισβήτητης υποστήριξης της κυβέρνησης και των πολιτικών που θα αποφασιστούν στο συνέδριο στις λεπτομέρειές τους. Και, βεβαίως, θα είναι ένα συνέδριο νικηφόρας προοπτικής.

    Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Α@ Νεκροταφείο;

    ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι ενοχλείται κάποιος όταν διαπιστώνεται ότι μικρές ομάδες διατυπώνουν τις απόψεις τους. Καθένας μπορεί να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του, ακόμη και με τον πιο ακραίο τρόπο, πάντοτε, βεβαίως, στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτά τα όρια δεν τα υπερέβη κάποιος, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για κάτι άλλο. Είναι μια έκφραση απόψεων. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, συμπληρώνοντας την απάντηση, ότι πολλά φαινόμενα, πολλά σημεία υπάρχουν που δείχνουν πόσο ορθή ήταν αυτή η ομόφωνη απόφαση του Ε.Γ.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ολος ο Τύπος, οποιασδήποτε απόχρωσης, επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Ε.Γ. απείλησε με παραίτηση και ότι ο κ. Λαλιώτης του απάντησε πως η παραίτηση του Πρωθυπουργού δεν υποβάλλεται στο Ε.Γ., αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΡΕΠΠΑΣ: Για τα εσωτερικά της συνεδρίασης του Ε.Γ. έχουμε μιλήσει αρκετά. Δεν πρόκειται να πω τίποτα παραπάνω, δεν είναι άλλωστε ο κατάλληλος χώρος εδώ. Αυτό το οποίο, όμως, υπενθυμίζω είναι αυτό που είπε με τη δήλωσή του και ο Πρωθυπουργός, που είναι και η θέση του Ε.Γ., η θέση όλων μας στο ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Εκλογές θα γίνουν το 2004.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός ούτε από το σύνθημα που τον έλεγε "εκβιαστή";

    ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε, σε ερώτηση συναδέλφου σας.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε από αυτό το σύνθημα...;

    ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σε αυτό το σύνθημα αναφερόταν ο συνάδελφος που έκανε αυτή την ερώτηση. Μην επαναλαμβάνετε κάτι που έχει ρωτήσει κάποιος άλλος.

    ΚΟΥΙΝ: Η κυβέρνηση φέτος θα πάει διακοπές;

    ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, γνωρίζετε ότι με πιο εντατικό ρυθμό, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, θα συνεχίσει την προσπάθειά της. Αυτή ήταν άλλωστε η θέση που εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός. Αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε, γιατί η εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης, θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός καλού Συνεδρίου και ένα καλό Συνέδριο θα βοηθήσει μετέπειτα την ακόμη καλύτερη πορεία της κυβέρνησης.

    ΑΡΓΥΡΟΣ: Ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής θα έχει ο Πρωθυπουργός συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη, ένα νέο κύκλο επαφών;

    ΡΕΠΠΑΣ: Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

    Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι πολλά σημεία είναι αυτά που

    δείχνουν ότι η ομόφωνη απόφαση του Ε.Γ. ήταν σωστή. Μπορείτε ενδεικτικά να μας αναφέρεται κάποια σημεία ή σε ποια σημεία αναφέρεστε εσείς;

    ΡΕΠΠΑΣ: Στο ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για αμφισβήτηση της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Και, πράγματι, με πολλούς τρόπους, από μικρές ομάδες κομματικών στελεχών αποδεικνύεται ότι υπάρχει αυτή η πολιτική αμφισβήτηση. Αρα, είναι ορθή η εκτίμηση που έκαναν ο Πρωθυπουργός και το Ε.Γ. Είναι ορθή η επιλογή που έκαναν οδηγούμενοι σε αυτή την απόφαση.

    ΣΑΒΒΑ: Ηθελα να ρωτήσω σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού στην Κίνα: Θεωρείτε ότι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται ένα ταξίδι σε μια τόσο σημαντική χώρα, δεν πλήττει τις διπλωματικές μας σχέσεις με μια τόσο μεγάλη χώρα και τη στιγμή που αυτή η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά αυτή...

    ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα. Είπα, μεταξύ των άλλων, ότι επιθυμούμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε άριστο επίπεδο τις σχέσεις μας με τη μεγάλη αυτή χώρα που είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανέφερα, επίσης, τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Η Κίνα κατανοεί και αναγνωρίζει τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτή την αναβολή της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Είναι καλοδεχούμενος ο Πρωθυπουργός της χώρας μας και η Κίνα, όπως κι εμείς, από τη δική της πλευρά ανανεώνει το ενδιαφέρον της να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μας.

    ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι από μικρές ομάδες αμφισβητείται η κυβερνητική πολιτική, οι επιλογές του Πρωθυπουργού. Συνιστά λόγο, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, όπου είχε κερδίσει ο κ. Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ, η αμφισβήτηση από μικρές μόνο ομάδες να οδηγεί σε συνέδριο και μάλιστα σε μια διαδικασία εσωστρέφειας, αναπόφευκτα;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα είναι σαφές -το δήλωσα άλλωστε- ότι η κυβέρνηση έχει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει την πορεία της. Το θέμα της πολιτικής αμφισβήτησης τίθεται. Και το θέμα της πολιτικής αμφισβήτησης μπορεί να το αντιμετωπίσει η ηγεσία του Κινήματος στο πεδίο που έχει αρμοδιότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η πολιτική αμφισβήτηση της κυβέρνησης μπορεί να προκύπτει από τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή από άλλους κοινωνικούς φορείς. Αυτό, βεβαίως, αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά, η πολιτική αμφισβήτηση εντός των ορίων της κυβέρνησης και του Κινήματος πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρωτοβουλίες σε αυτό το πεδίο. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί και η απόφαση για την οργάνωση του Συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Τι προσδοκάτε να γίνουν αυτές οι μικρές ομάδες; Αν, δηλαδή, το Συνέδριο πάρει μια διαφορετική απόφαση, αυτοί οι άνθρωποι τι θα γίνουν;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι μια δημοκρατική επιλογή το να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα σε εκείνο το σώμα που έχει την ευρύτερη σύνθεση, που εκπροσωπεί τη βάση της κυβερνητικής παράταξης. Το σώμα αυτό είναι το Συνέδριο. Οι αποφάσεις του θα δεσμεύουν όλους.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτές οι απόψεις ίσως κάποτε εκφράζονταν στο ΠΑΣΟΚ από πολύ περισσότερους. Τώρα εκφράζονται από μικρές ομάδες, όπως είπατε εσείς...

    ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, μιλώντας για μικρές αριθμητικά ομάδες σε συγκεκριμένη ερώτηση του κ. Χασαπόπουλου.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτές οι ομάδες, αν μειοψηφήσουν στο Συνέδριο, και βγει ο Πρωθυπουργός με την πλειοψηφούσα άποψη, θα πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, υπερασπίστηκα μόλις πριν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι δυνατό να έχουμε μια τέτοια θέση; Το τελείως αντίθετο συμβαίνει. Από εκεί και πέρα, στο Συνέδριο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποσαφηνιστούν όλα εκείνα τα πολιτικά ζητήματα επί των οποίων υπάρχουν διισταμένες απόψεις. Καθένας, βεβαίως, έχει το δικαίωμα να παραμείνει σταθερός στις απόψεις του.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, πώς είδε η κυβέρνηση το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου χθες, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων. Είπε ότι ο Πρωθυπουργός τώρα έχει σκοτούρες ...

    ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν μια ξεκάθαρη πολιτική θέση για το θέμα αυτό. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε.

    ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Είπατε ότι ένας από τους τρόπους που αντιμετώπισε ο Πρωθυπουργός αυτή την αμφισβήτηση της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, είναι το Συνέδριο. Μήπως σκέφτεται να αντιμετωπίσει και στο πλαίσιο της Βουλής αυτή την αμφισβήτηση; Γιατί, ζητά τη νομιμοποίηση από το κόμμα και όχι από εκεί που ένας Πρωθυπουργός οφείλει να τη ζητήσει;

    ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν οι απαντήσεις που έδωσα σε συναφείς ερωτήσεις, μόλις πριν. Η κυβέρνηση έχει εντολή 4ετίας. Θα ανταποκριθεί σε αυτή την εντολή. Οι εκλογές θα γίνουν το 2004. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα σαν αυτό το οποίο εσείς, εμμέσως με την ερώτησή σας, υπονοείτε και θέτετε.

    ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Δηλώσατε το Σάββατο στο "Flash" ότι μηδενίζεται ο πολιτικός χρόνος με το Συνέδριο και το αποτέλεσμά του είναι σαν να είμαστε μετά από εκλογές. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Η ετυμηγορία 4,5-5 χιλιάδων συνέδρων, ισοδυναμεί με τη λαϊκή ετυμηγορία; Και αν ναι, ποιό είναι το ποσοστό με το οποίο θα είναι ικανοποιημένος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θα μου επιτρέψετε να απαντώ από τη θέση αυτή, σε ερωτήσεις σας ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις απόψεις που διατυπώνω στο πλαίσιο συνεντεύξεων, με τις θέσεις τις οποίες διατυπώνω εδώ, παρά το ότι βεβαίως δεν είναι διαφορετικές. Σας λέω, λοιπόν, ότι το Συνέδριο -ένα πολύ καλό και επιτυχημένο Συνέδριο, για το οποίο βεβαίως πρέπει να δουλέψουμε- θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας και για την κυβέρνησή μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, και πάλι, ώστε ολοκληρώνοντας το έργο μας στο τέλος αυτής της 4ετούς θητείας μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

    ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προβληματίζει την κυβέρνηση η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση του Χρηματιστηρίου και αν ο προβληματισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση κάποιων αλλαγών.

    ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

    Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το πρωί, ο κ. Παπαντωνίου, σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σωστή και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε πολιτικές λαϊκισμού, όπως ζητά η άλλη πλευρά. Δηλαδή, οι πλευρές του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αλλαγή στην οικονομική πολιτική λαϊκίζουν;

    ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι αναγνωρίζουν, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι είναι ορθή η οικονομική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας έχουν αναγνωριστεί. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη. Αυτό δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο, ότι πετύχαμε τους στόχους που έχουμε θέσει προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το ότι έχουμε πετύχει κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής μας, αφού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μία θέση που ποτέ δεν είχε στο παρελθόν.

    ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Είχε κάποια επικοινωνία ο Πρωθυπουργός, τηλεφωνική ή προσωπική, με κάποιους μέχρι αυτή την ώρα;

    ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω με ποιους έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικώς ο Πρωθυπουργός. Εγώ έχω επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό και το Σαββατοκύριακο και μετά. Τι σημαίνει αυτό; Επικοινωνίες τηλεφωνικές ασφαλώς και έχει.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτή η ελάχιστη μειοψηφία έχει αντανακλαστικά στην κυβέρνηση;

    ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι δημοκρατικά συγκροτημένη. Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει το σχήμα αυτό και έχει την αρμοδιότητα, κάθε φορά, να ορίζει το κυβερνητικό σχήμα. Από εκεί και πέρα, το Συνέδριό μας θα συζητήσει για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής. Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός, λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις αποφάσεις του Συνεδρίου, θα λάβει τις δικές του αποφάσεις".

    [02] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ

    Σκόπια, 25 Ιουνίου 2001 (18:36 UTC+2)

    Άρχισε η εκκένωση του Αρατσίνοβο από τους Αλβανούς αντάρτες καθώς τέσσερα λεωφορεία και ένα φορτηγό εθεάθησαν στην πόλη, ανέφερε ρεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ΑFP.

    Τα οχήματα μαζί με ένα τζιπ έφθασαν στην περιοχή και εισήλθαν στην πόλη από τους βόρειους λόφους, ενώ το ΝΑΤΟ διαπραγματεύτηκε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εκκένωση του Αρατσίνοβο από τους αντάρτες.

    Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ μετέδωσε επίσης ότι τέσσερα λεωφορεία και ένα φορτηγό εισήλθαν στο Αρατσίνοβο για να μεταφέρουν τους αντάρτες μέσω των χωριών Νίκουστακ, Ματέιτσε και Οτλια στο Λίπκοβο.

    Ανεπίσημες πηγές ανέφεραν ότι οι τραυματίες Αλβανοί θα μεταφερθούν με τα λεωφορεία ενώ τα όπλα τους θα τοποθετηθούν στο φορτηγό και θα κατασχεθούν σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    O.K.

    [03] ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 25 Ιουνίου 2001 (10:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: τ. Πρωθυπουργός της Αλβανίας

    Κλέαρχος Λιάτης

    Νικητές των χθεσινών εκλογών σπεύδουν να αυτοανακηρυχθούν τα δυο μεγάλα αλβανικά κόμματα, Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό, παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπρόσωποι και των δυο κομμάτων επιδόθηκαν σε αγώνα ανακοινώσεων που τους έφεραν νικητές.

    "Με τις εκλογές της 24ης Ιουνίου κέρδισε η Αλβανία, κέρδισε η δημοκρατία, κέρδισε η ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια", δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκραμος Ρουτσι.

    Σύμφωνα με τον κ.Ρούτσι, το κόμμα του κέρδισε με τέτοιο ποσοστό που "εγγυάται τη διακυβέρνηση της χώρας και μόνο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την επόμενη τετραετία και μαζί με τους στρατηγικούς εταίρους του", τόνισε και πρόσθεσε: "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι σε θέση να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση και να αποφύγει κάθε πιθανή κρίση".

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει από τον α' εκλογικό γύρο τις 45 από τις 100 μονοεδρικές περιφέρειες, το Δημοκρατικό Κόμμα 17, ενώ 37 από αυτές θα πάνε στο β' γύρο, στις 8 Ιουλίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε σε 17 εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε μια περιφέρεια δεν διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο κ.Ρούτσι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο β' εκλογικό γύρο θα κερδίσει τις 35 από τις 37 μονοεδρικές έδρες.

    Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος διέψευσε επίσης τις φήμες ότι ο Φάτος Νάνο και ο Ιλίρ Μέτα δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν από τον α' γύρο στις μονοεδρικές περιφέρειες όπου ήταν υποψήφιοι. "Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη τόσο του προέδρου των σοσιαλιστών στο Τεπελένι, όσο και του πρωθυπουργού στο Σκραπάρ", είπε.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του παραρτήματος Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Τίρανα, Μουσά Ουλκίνι, έκανε λόγο για μεγάλη νίκη του κόμματος στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με τον Ουλκίνι, από τις 11 μονοεδρικές έδρες της πρωτεύουσας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις 7, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα 1 έδρα και στις υπόλοιπες τρεις θα γίνει επαναληπτικός γύρος. Την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος κέρδισε ο Μπεσνίκ Μουσταφάι, γραμματέας διεθνών σχέσεων του κόμματος.

    Διαφορετικά ωστόσο ήταν τα αποτελέσματα που έδωσε ο Μπεσνίκ Μουσταφάι, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ενωση για τη Νίκη" κέρδισε στα Τίρανα από τον α' εκλογικό γύρο 5 έδρες και οι υπόλοιπες 6 θα πάνε στον β' γύρο.

    Απαισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα για το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και για την "Ομόνοια" που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα, καθώς δεν κέρδισαν καμία έδρα από τον α' εκλογικό γύρο. Τρεις υποψήφιοι του ΚΕΑΔ περνούν στο β' εκλογικό γύρο, ο Βασίλης Μπολάνος στη Χιμάρα και δυο άλλοι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ στους Αγίους Σαράντα.

    Μετά τις δηλώσεις του γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το κλίμα στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν βαρύ, ενώ τα στελέχη του απέφευγαν να κάνουν δηλώσεις και να δώσουν στοιχεία για τα αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας απλώς τους ισχυρισμούς περί νοθείας των εκλογών.

    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Εντι Παλόκα, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι το κόμμα του και ο συνασπισμός "Ενωση για τη Νίκη", διαπίστωσαν και κατέγραψαν τουλάχιστον 100 παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

    Τη "σιωπή" του Δημοκρατικού Κόμματος, αναλυτές στα Τίρανα τη σχολιάζουν ως έμμεση αποδοχή της επικράτησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο οι ίδιοι διερωτώντο αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρει νικητή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεδομένων των απειλητικών δηλώσεων στις οποίες είχε προβεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι το κόμμα του είναι νικητής αλλά κάλεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό μηχανισμό να σταματήσουν να μεθοδεύουν την αρπαγή της νίκης από το κόμμα του. Τις πρώτες πρωινές ώρες με νέα δήλωσή του ο Μπερίσα, τόνιζε ότι το κόμμα του συγκεντρώνει στοιχεία ότι οι χθεσινές εκλογές δεν ήταν εκλογές αλλά ήταν "μια διαδικασία νοθείας, τρομοκρατίας και πιέσεων", χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια θα είναι η στάση του κόμματός του.

    Ο εκπρόσωπος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής Αλντρίν Νταλίπι, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο τα αποτελέσματα από τις περιφερειακές επιτροπές εκλογές αναμένεται να επιδοθούν στην εφορευτική επιτροπή μέχρι αύριο το απόγευμα. Τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μετά από τρεις ημέρες.

    [04] KLEEMANN: ΜΕΡΙΣΜΑ 67 ΔΡΧ/ΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 2000

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 67 δρχ. ανά μετοχή από τα κέρδη του 2000, αυξημένο κατά 42,6% σε σχέση με το 1999 ενέκρινε η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Kleemann Hellas, που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς.

    Εξάλλου, η γενική συνέλευση ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών, ποσοστού 0,42% (50.000 μετοχές), με κατώτερη τιμή αγοράς τις 1.200 δρχ. και ανώτερη τις 2.400 δρχ., που θα διατεθούν ως stock options στους εργαζόμενους και στα στελέχη της επιχείρησης.

    Στο μεταξύ, εγκρίθηκε και η μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας σε ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 147,2 εκατ. δρχ. (ή 431.940,12 ευρώ). Συγκεκριμένα, η ονομαστική αξία της μετοχής ανέρχεται πλέον σε 112,48 δρχ. (ή 0,33 ευρώ). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα ανέρχεται στο εξής σε 1,239 δισ. (ή 3,9 εκατ. ευρώ).

    Παράλληλα, η γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,3 δισ. δρχ.

    Οι επενδύσεις σε κτίρια και μεταφορικά μέσα συνεχίζονται και προβλέπεται στο τέλος του 2001 να ανέλθουν περίπου σε 900 εκατ. δρχ., το υπόλοιπο ποσό των 100 περίπου εκατ. δρχ., μεταφέρεται στο κεφάλαιο κινήσεως.

    Η κατασκευή αποθήκης στην Αθήνα θα καθυστερήσει στην παρούσα χρονική στιγμή. Λόγω της Ολυμπιάδας του 2004 και της εκτέλεσης μεγάλων έργων οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει υπερβολικά και κρίνονται ασύμφορες. Για το 2001 πιθανολογείται αδύνατη εύρεση και αγορά κατάλληλου οικοπέδου ή κτιρίου για την κατασκευή αποθήκης. Το προβλεπόμενο ποσό (450 εκατ. δρχ.) θα χρησιμοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κινήσεως.

    Περαιτέρω, στα 130 εκατ. δρχ. αναμένεται να ανέλθει η δαπάνη για τη βελτίωση της οργάνωσης και της μηχανογράφησης της εταιρίας. Ποσό 200 εκατ. δρχ. αφορά τη συμμετοχή της εταιρίας (50%) κατά 100 εκατ. δρχ. στην αύξηση του μ.κ της Klefer και τα άλλα 100 εκατ. δρχ. είναι ποσό που προορίζεται για τη μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ίδιας εταιρίας, το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. δρχ. θα μεταφερθεί στο κεφάλαιο κινήσεως.

    [05] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΕ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 25 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει τα πρώτα νομικά βήματα για να μεταφερθεί ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας Μομτσίλο Γκρούμπατς κατέθεσε επίσημο αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου για μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται από την Χάγη για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 και 1999.

    Ο.Κ.

    [06] Ο ΓΚΕΟΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Βουκουρέστι, 25 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και πρόεδρος του ΟΑΣΕ Μιρτσέα Γκεοάνα θα βρεθεί στην Ολλανδία αύριο για να συμμετέχει σε σεμινάριο με θέμα οι θρησκευτικές ελευθερίες στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Γκεοάνα θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογο του Γοζίας βαν Ααρτσεν και την Γενική Εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε.

    [07] ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την πορεία ορισμένων προγραμμάτων που ήδη έχουν προγραμματιστεί, έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    «Όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το αν θα περικοπούν ή θα καθυστερήσουν κάποια πράγματα. Το αντίθετο, όλοι θα τρέξουμε τώρα για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε ένα κλίμα που δεν είναι το πιο καλό. Το μήνυμα είναι ένα νέο ξεκίνημα για να λύσουμε ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι αυτό το νέο ξεκίνημα θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε περαιτέρω τους στόχους μας, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά να υπάρχει μια συνέργια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Γ' ΚΠΣ για περισσότερη διαφάνεια, για περισσότερη ποιότητα και κυρίως για περισσότερη αποτελεσματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης «Νέες Ευκαιρίες Ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις»,που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι οι πόροι του Γ' ΚΠΣ δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, της ποιότητας ζωής, της υγείας του Ελληνα πολίτη . Κυρίως όμως, πρόσθεσε, μας δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που μας χωρίζει σε θέματα υποδομών, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και υγείας πρόνοιας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προηγμένες χώρες.

    «Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία στα χέρια μας. Πρέπει να μας διακατέχει μια αισιοδοξία γιατί καταφέραμε πράγματα που φαινόντουσαν απλησίαστα λίγα χρόνια πριν. Καταφέραμε να πετύχουμε να είμαστε μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» κατέληξε.

    [08] ΜΑΚΡΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Πρίστινα, 25 Ιουνίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο διοικητής των Αλβανών ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔΜ, Χότζα είπε ότι οι αλβανοί υπέγραψαν συμφωνία για να προχωρήσουν σε μακρά εκεχειρία με τις δυνάμεις των Σκοπίων.

    Ο Χότζα είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η μακρά εκεχειρία θα ισχύει σε όλη την ΠΓΔΜ. Η προηγούμενη εκεχειρία που είχαν ανακοινώσει οι αντάρτες έληγε αύριο.

    Οι αντάρτες υπέγραψαν για μακρά εκεχειρία καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια Πίτερ Φέιθ πέτυχε την απομάκρυνση των ανταρτών από το Αρατσίνοβο.

    Ο.Κ.

    [09] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΖΟΡΠΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Νέα παράταση στην αγωνία για το μέλλον του Αρη... Η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη σήμερα μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου του ερασιτέχνη Αρη, Μιχάλη Ζορπίδη αναβλήθηκε. Τώρα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα οριστεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών με κύριο θέμα συζήτησης τη ρύθμιση των χρεών. Οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνάντηση, αφού άρχισαν ήδη να διαφαίνονται, έστω και αμυδρά, κάποιες ελπίδες για επίλυση της εκκρεμότητας.

    Μπορεί η συνάντηση του κ. Ζορπίδη με τον κ. Βενιζέλο να αναβλήθηκε, όμως έγινε η αντίστοιχη συνάντηση με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο για τα έργα που θα γίνουν στο Χαριλάου εν όψει 2004. Η συζήτηση ήταν επικοδομητική και τα συμπεράσματα θετικά.

    [10] ΤΟ ΣτΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Στρασβούργο, 25 Ιουνίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης χαιρέτισε την υιοθέτηση εκ μέρους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης διατάγματος που θα επιτρέψει την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    "Το πρόσωπο που ευθύνεται για τους πολυετείς πολέμους και την αιματοχυσία στα Βαλκάνια θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του", τόνισε ο λόρδος Ράσελ Τζόνστον, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Ιουνίου.

    "Βεβαίως η έκδοση του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι αρκετή για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όμως είναι μία πράξη τεράστιας σημασίας", υπογράμμισε.

    "Η εικόνα του Μιλόσεβιτς, πρώην αρχηγού κράτους να απαντάει για τους θανάτους σε διεθνές δικαστήριο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους που μπορεί να πιστεύουν ή να ελπίζουν ότι η στολή ή τα ανώτατα αξιώματα μπορούν να παρέχουν ασυλία για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας", είπε ο λόρδος Ράσελ Τζόνστον.

    "Η παραπομπή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι μία πράξη κάθαρσης για εκατομμύρια Σέρβων, Μαυροβούνιων και άλλων Γιουγκοσλάβων πολιτών που δεν έλαβαν μέρος στα εγκλήματα που διέπραξε ο Μιλόσεβιτς και οι συνεργάτες του, αλλά ζούσαν ως σιωπηροί μάρτυρες και θύματα των εγκλημάτων", τόνισε.

    Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Μιλόσεβιτς όχι γιατί φοβάται τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά εξαιτίας των πτωμάτων που ανακαλύπτονται καθημερινά σε μαζικούς τάφους στη Σερβία.

    Σημειώνεται ότι η Γιουγκοσλαβία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΣτΕ και παρίσταται στις συνόδους της ΚΣΣΕ με το καθεστώς ειδικού προσκεκλημένου.

    Ενας από τους όρους για την ένταξή της στο ΣτΕ είναι η πλήρης συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    [11] ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ Η ΤΣΙΑΜΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Χάνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καναδά η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν, Βούλα Τσιαμήτα. Το παλιό τραύμα που την ενοχλούσε εδώ και μήνες στο πόδι παρουσίασε νέα επιδείνωση και για καθαρά προληπτικούς λόγους θα μείνει εκτός αγώνων. Αλλωστε το ιατρικό τιμ της ομάδας απαγόρεψε την Ελληνίδα αθλήτρια να φθάνει σε ακραίες αγωνιστικές καταστάσεις.

    Αν έπαιρνε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα επιβάρυνε το πόδι της. "Δεν θέλω να φθάσω την Βούλα στα όριά της. Αν έπαιρνε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν θα μπορούσε να είχε περαιτέρω στόχους για τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Ετσι αποφασίσαμε να μην ρισκάρουμε", τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Πομάνσκι.

    [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 25 Ιουνίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια τραυματίστηκε όταν η αποστολή παρατηρητών στην οποία συμμετείχε στην πόλη Κουμάνοβο δέχθηκε πυρά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι οι παρατηρητές δέχθηκαν επίθεση κοντά στο Κουμάνοβο από αγνώστους στην οποία τραυματίστηκε ο Αμερικανός υπάλληλος.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κουμάνοβο και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

    Ο.Κ.

    [13] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Με απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ύστερα από αίτημα του εκ των μετόχων της Εταιρείας Σωματείου με την επωνυμία "ΠΑΟΚ ΑΣ", διορίστηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιουνίου 2001, προσωρινή Διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποτελούμενη από τους κ.κ.:

    1. Βασίλη Οικονομίδη

    2. Αντώνη Διαμαντάκη

    3. Αγγελο Μιχόπουλο

    4. Ηλία Παντελιάδη

    5. Αλέξανδρο Πολυχρονάκο

    Η προσωρινή Διοίκηση της Εταιρείας έχει όλες τις αρμοδιότητες της τακτικής Διοίκησης και Το έργο της είναι να αντιμετωπίσει τα πάσης φύσεως τρέχοντα θέματα της Εταιρείας.

    [14] ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ DOS ΚΑΙ SNP;

    Βελιγράδι, 25 Ιουνίου 2001 (20:25 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Δύο μέρες μετά την υιοθέτηση του διατάγματος για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στα ΜΜΕ τόσο της Σερβίας, όσο και του Μαυροβουνίου σχολιάζεται έντονα το αν ο συγκεκριμένος επίλογος της διαφωνίας μεταξύ του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου (SNP) και της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS) γύρω από την ψήφιση νόμου για τη συνεργασία αυτή, ήταν και η μοναδική λύση που θα επέτρεπε στο SNP να συμβιβαστεί με την DOS και ταυτόχρονα να μην διαψεύσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του.

    Σχολιαστές ανέφεραν ότι, όταν προχθές το SNP αποφάσισε να παραστεί στη σύσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μόνο ο υπουργός Υγείας, Μίοντραγκ Κόβατς ανώτατο στέλεχος του κόμματος για να μεταφέρει τη θέση του SNP, αυτό στο Μαυροβούνιο εκτιμήθηκε ως συνετή κίνηση. Οταν ωστόσο με την παρουσία του υπουργού Κόβατς υπήρξε απαρτία, ώστε αν εγκριθεί το διάταγμα στο Μαυροβούνιο αμέσως διατυπώθηκαν αμφιβολίες ως προς την ειλικρινή στάση του SNS.

    Η εφημερίδα της Ποντγκόριτσα "Dan" υποστηρίζει ότι ανώνυμη πηγή που πρόσκειται στο προεδρείο της DOS ισχυρίζεται ότι "όλα έγιναν σύμφωνα με σενάριο, το οποίο προσυπέγραψαν και στελέχοι του SNP".

    Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει 16 υπουργούς, 9 από την DOS, 6 από το SNS και 1 από το Σερβικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου. "Αυτό σημαίνει ότι για να υπάρξει απαρτία ήταν απαραίτητη η παρουσία 8 +1 υπουργών. Από την DOS δεν ήταν δυνατό να ήταν παρόντες και οι 9 υπουργοί, καθώς ο υπουργός Συγκοινωνιών Ζόραν Ζάμι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας και στέλεχος του SNS παρέστη τελικά στη συνεδρίαση, ψήφισε κατά του διατάγματος, αλλά με την παρουσία του κατέστη δυνατή η ψηφοφορία", αναφέρει το δημοσίευμα.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Τα χαμόγελα έφεραν την υπογραφή. Ο προπονητής του ΠΑΟ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς συμφώνησε με τους "πράσινους"... Ετσι θα συνεχίσει το έργο του για τα επόμενα δύο χρόνια. Η συμφωνία υπήλθε μεταξύ του ιδίου και του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ ΠΑΟ, Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο καταξιωμένος τεχνικός θα στοιχίσει τους "πράσινους" περίπου 700 εκατομμύρια. "Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μεγάλες επιτυχίες και στο μέλλον", τόνισε ο κ. Ομπράντοβιτς.

    Τώρα σειρά έχουν να ολοκληρωθούν όλες οι μεταγραφικές κινήσεις. Πρώτα όμως θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση του τεχνικού της ομάδας με τον κ. Γιαννακόπουλο, όπου θα καθοριστεί η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα τόσο κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, όσο και κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

    [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι πυρκαγιά στη δασική έκταση στο Βέρμιο, η οποία ξεκίνησε από την Πέλλα και προχωρά προς την Κοζάνη.

    Επί τόπου βρίσκονται τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με περίπου 40 άνδρες και ομάδες εθελοντών από ορειβατική λέσχη, ενώ πάνω από το μέτωπο της φωτιάς πετούν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η περιοχή είναι δύσβατη και μπορούν να προσεγγίσουν μόνο πεζοπόρα τμήματα, για αυτό αναμένεται να φτάσουν στο μέτωπο από τη Θεσσαλονίκη τρεις ομάδες της ΕΜΑΚ 2. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και δυνάμεις του στρατού, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

    Η φωτιά καίει πευκόφυτη και χορτολιβαδική περιοχή, ενώ το μέτωπο εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα.

    Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Κυριανό, υπάρχουν απότομες μεταβολές του ανέμου που δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

    [17] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ, ως προς την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, καθώς και η αναβολή της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία θίγουν σε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει τη Βουλή, τι ακριβώς εννοεί με τη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια" και πώς προέκυψε το συμπέρασμα αυτό από επαφές με ξένους ηγέτες. Επίσης, ερωτάται αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι εταίροι μας διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις για την πορεία της οικονομίας μας και ότι απηύθυναν αυστηρά συστάσεις για σειρά ζητημάτων οικονομικής πολιτικής.

    Οι κ.Σιούφας και Παυλόπουλος ζητούν να μάθουν τους λόγους ματαίωσης της επίσκεψης στην Κίνα, ποιοι ήταν οι στόχοι της επίσκεψης και τι συνεπάγεται η ματαίωσή της, καθώς και εάν εκτιμήθηκε το κόστος της εγκατάλειψης διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σε βάρος των συμφερόντων και του διεθνούς κύρους της.

    [18] ΙΒΑΝΟΦ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Η ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Μόσχα, 25 Ιουνίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Η απόφαση του Βελιγραδίου για την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ.

    "Η μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι εσωτερικό ζήτημα για τη Γιουγκοσλαβία, την οποία θα λάβουν τα αρμόδια όργανα της χώρας χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό", τόνισε ο κ. Ιβάνοφ σε συνέντευξη τύπου.

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ενέκριναν το Σάββατο διάταγμα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο αδερφός του πρώην προέδρου Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα χαρακτήρισε το διάταγμα "αντισυνταγματικό".

    Σε δηλώσεις του ραδιοφωνικό σταθμό Echo της Μόσχας τόνισε ότι "το γιουγκοσλαβικό και κυρίως το σερβικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών της χώρας σε άλλο κράτος ή διεθνή οργανισμό".

    "Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε μέσω μηχανορραφιών των Αμερικανών", πρόσθεσε.

    Ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς είπε ότι ο αδερφός του θα έπρεπε να παραδοθεί στο ΝΑΤΟ, "καθώς η Συμμαχία ήταν εκείνη που τον συνέλαβε".

    "Ο πρώην πρόεδρος αγωνίστηκε εναντίον των επιθέσεων του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά, αλλά είναι εκείνος που κέρδισε την ηθική νίκη", κατέληξε.

    [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 25 Ιουνίου 2001 (20:03 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Η υιοθέτηση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του διατάγματος για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η συνέχιση των εργασιών εκταφής στους μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Βελιγράδι, η επιτυχία της εθνικής πόλο της Γιουγκοσλαβίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ο τραυματισμός μαθητών γυμνασίου από έκρηξη χειροβομβίδας στο Λέσκοβατς είναι τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα από το σερβικό τύπο.

    Στο σύνολό του ο τύπος αναφέρεται στην έγκριση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του διατάγματος για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, η οποία τέθηκε από χθες σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Danas" στη συνεδρίαση του Σαββάτου, κατά την οποία εγκρίθηκε το διάταγμα συμμετείχαν 9 μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, 6 από τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS), 2 από την ομάδα εμπειρογνωμόνων G-17plus και ο υπουργός Υγείας Μίοντραγκ Κόβατς από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου (SNP), με την παρουσία του οποίου κατέστη δυνατή η απαρτία, αν και ψήφισε κατά του διατάγματος.

    Η "Glas Javnosti" παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας Μόμτσιλο Γκρούμπατς, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει το διάταγμα για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον αποφανθεί ότι αυτό είναι έξω από τα συνταγματικά πλαίσια. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα λάβει μία τέτοια απόφαση, καθώς το διάταγμα συμφωνεί με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει σεβασμό όλων των διεθνών υποχρεώσεων.

    Η εφημερίδα "Politika" δημοσιεύει δηλώσεις του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι η απόφαση για το αν και πότε θα εκδοθεί ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας στο Δικαστήριο της Χάγης δεν εξαρτάται μόνο από τους πολιτικούς, αλλά από τα όργανα που θα εφαρμόσουν το διάταγμα για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    Η "Blic" προβάλλει πρωτοσέλιδα τη νίκη της εθνικής ομάδας πόλο της Γιουγκοσλαβίας, επί της Ιταλίας με την οποία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 25ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη.

    Η "Politika" ασχολείται και με την κατάσταση στο Κόσοβο και δημοσιεύει συνέντευξη του Ολιβερ Ιβάνοβιτς, μέλους της Επιτροπής για την επιστροφή των Σέρβων στην επαρχία. Ο κ. Ιβάνοβιτς αναφέρει ότι σε πρώτη φάση στο Κόσοβο θα επιστρέψουν αρκετές χιλιάδες Σέρβων, σε 10 περιοχές και εξηγεί ότι εκτός από τη στήριξη της UNMIK και KFOR και της Σερβίας οι δωρεές και οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων είναι απαραίτητες για την οικονομική επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

    H "Glas Javnosti" αναφέρει ότι στο μαζικό τάφο που ανακαλύφθηκε κοντά στο Κέντρο Εκπαίδευσης των αντιτρομοκρατικών μονάδων στη Μπατάινιτσα, κοντά στο Βελιγράδι, βρέθηκαν 30 σοροί και ότι τέσσερις ακόμη μαζικοί τάφοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

    Τέλος η "Politika" αναφέρεται στο ατύχημα που συνέβη στο Λέσκοβατς της κεντρικής Σερβίας, όταν νεαρός αγνώστων στοιχείων ενεργοποίησε χειροβομβίδα σε καφετέρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 22 μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Νέα Υόρκη, 25 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ικανοποίηση για την τελική συμφωνία "εις όλα τα σημεία", εκφράζει το μέλος της επιτροπής του Φαναρίου στις συνομιλίες για το νέο σύνταγμα της εκκλησίας της Αμερικής, μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος με αποκλειστικές δηλώσεις στην "Πρωινή" της Νέας Υόρκης , αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, υπό την συμπροεδρεία του μητροπολίτη Εφέσου Χρυσοστόμου και του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου.

    Όπως τόνισε ο μητροπολίτης Σεβαστείας κλείνει ένα νέο κεφάλαιο και ανοίγει

    ένα άλλο ευλογημένο, αποβλέπων στην κατά Χριστόν προκοπή και πρόοδο της επαρχίας.

    Σε ότι αφορά στα προσόντα που πρέπει να έχει ο επόμενος αρχιεπίσκοπος Αμερικής, με βάση το νέο καταστατικό σημειώνει ότι υπήρχε μια σκέψη από την προηγούμενη συνάντηση να γίνει επανεξέταση του σημείου αυτού, επειδή υπήρχε μόνο η διατύπωση ότι πρέπει να διαθέτει πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία στην αρχιεπισκοπή Αμερικής, κάτι που περιορίζει οπωσδήποτε την δυνατότητα επιλογής του οικουμενικού πατριαρχείου.

    "Βρέθηκε τελικά με την όντως θετική συμβολή των αδελφών μας εξ Αμερικής, μια διαζευκτική διατύπωση: Ο επόμενος αρχιεπίσκοπος να διαθέτει αυτή την πενταετή υπηρεσία ή να διαθέτει αποδεδειγμένως άμεσον, ουσιαστική και ευρεία γνώση της εν Αμερική εκκλησιαστικής καταστάσεως και ζωής", επισημαίνει ο μητροπολίτης Σεβαστείας ενώ ευχήθηκε να αργήσει να έρθει η ώρα της διαδοχής του Δημήτριου, μιλώντας με τα θερμότερα λόγια για το πρόσωπο του.

    Τέλος καυτηριάζει τη στάση των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και τονίζει ότι

    ουδέποτε εκπροσώπησαν την πλειοψηφία της ομογένειας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι "όλες αυτές οι αυτονομιστικές τάσεις είναι μια σημαντική μειοψηφία. Ο δεσμός με το οικουμενικό πατριαρχείο είναι η μεγαλύτερη τιμή για την συγκεκριμένη εκκλησιαστική επαρχία, κάτι που το αισθάνεται και το βιώνει όλη η διάρθρωση της αρχιεπισκοπής και ο λαός μας στην Αμερική, ανεξάρτητα από κάποιες πικρίες που επέτρεψε ο Θεός να ζήσουμε τελευταίως.

    Πέραν τούτου, θεσμικά η τιμή, η ευλάβεια και η αφοσίωση προς τον θρόνο, όλων αυτών των σημαντικών ανθρώπων που συναποτελούν την ιερά αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι δεδομένη. Κι αυτό το γνωρίζουμε και το ζούμε από τις επαφές μας με εκπροσώπους όλων αυτών των θεσμικών οργάνων", είπε ο σεβασμιότατος.

    Δ.Ρ.

    [21] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 25 Ιουνίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Τριάντα ένα άτομα τραυματίστηκαν από σεισμό μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Οσμανίγιε ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν όταν οι κάτοικοι πανικόβλητοι άρχισαν να πηδούν από μπαλκόνια και από παράθυρα ανέφερε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι κανενός τραυματία η υγεία δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

    Νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης Μέμιλι Κιρίκανατ είπε ότι ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε αρκετά κτίρια στο Οσμανίγιε.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Οσμανίγιε ανακοίνωσε το σεισμολογικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης και έγινε αισθητός στις γειτονικές επαρχίες μετέδωσε το ΝΤV.

    O.K.

    [22] ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Κατερίνη, 25 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Ομαδική δηλητηρίαση, που φαίνεται ότι προκλήθηκε από την κατανάλωση νερού, σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στην κοινότητα Κάτω Μηλιά της Πιερίας, όπου κάτοικοι υπέφεραν από πόνους στο στομάχι, εμετούς και διάρροια.

    Τα κρούσματα έφτασαν τα 123 άτομα, ενώ δεκαπέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νομαρχιακό νοσοκομείο Κατερίνης, γεγονός που ανάγκασε την υγειονομική υπηρεσία του Δήμου Πέτρας, να διακόψει την υδροδότηση.

    Για τις ανάγκες των κατοίκων χρησιμοποιούνται δύο υδροφόρες του στρατού και εκατοντάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού.

    [23] ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Συνεχίζονται στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη οι προπονήσεις της Εθνικής ανδρών του βόλει, ενόψει των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Από σήμερα θα ξεκινάει προπονήσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών, ο Σωτήρης Πανταλέων, ο οποίος θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα, ενώ συμμετέχει και ο Κώστας Χριστοφιδέλης.

    Οσον αφορά για την εθνική γυναικών την Παρασκευή κλείνει ο πρώτος κύκλος προετοιμασίας της Εθνικής γυναικών. Ακολουθεί ρεπό τριών εβδομάδων και από 23/7 θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλος προπονήσεων, με πρώτη στάση τη Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Φλώρινα, Γιαννιτσά), όπου το εθνικό συγκρότημα θα δώσει φιλικούς αγώνες με την Εθνική Αυστραλίας. Στη συνέχεια οι διεθνείς θα αναχωρήσουν για Τσεχία για φιλικά παιχνίδια (20-23/8), ακολουθούν τα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Κροατία (27-29/8) και οι Μεσογειακοί αγώνες στην Τυνησία (6-12/9), ενώ οι υποχρεώσεις ολοκληρώνονται με τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Βουλγαρία (20-30/9).

    Την προετοιμασία της συνεχίζει και η Εθνική εφήβων, ενόψει των τελικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνουν στην Πολωνία στις 11-19 Αυγούστου (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/6).

    Τέλος για τις εθνικές ομάδες παίδων - κορασίδων συνεχίζουν κανονικά οι προπονήσεις ενόψει των Βαλκανικών πρωταθλημάτων. Η διοργάνωση των παίδων θα γίνει στη Ρουμανία από 18-22/7, ενώ η αντίστοιχη των κορασίδων θα φιλοξενηθεί στο Λέχοβο της Φλώρινας από 25-29/7.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 June 2001 - 18:13:47 UTC