Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ECONOMIST INTELLIGENCE
  • [02] ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ
  • [04] ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡOYN ΜΠΕ -ΠΚΜ
  • [05] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ CEDEFOP
  • [07] ΤΟ 77% ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΕΕ
  • [08] ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"
  • [09] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
  • [10] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [11] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
  • [12] ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΕΘΕΣΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [13] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ
  • [14] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ SOFTEX
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 22ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ
  • [19] ΙΣΠΑΝΙΔΕΣ ΜΑΖΟΡΕΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΡΚΟΥΪ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
  • [21] ΑΝΑΒΆΛΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΕΣΩ ΠΕΠ Η
  • [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 2 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 5ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

  • [01] NΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

    Λονδίνο, 21 Ιουνίου 2001 (09:50 UTC+2)

    Το τέλος της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική πολιτική σκηνή και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές προβλέπει το "Economist Intelligence Unit", όπως μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

    Σε πολυσέλιδη έκθεσή του για την Ελλάδα, το βρετανικό ινστιτούτο μελετών που συνδέεται με την έγκυρη πολιτική και οικονομική επιθεώρηση "Economist" προβάλλει ως κύριο λόγο για την πτώση του ΠΑΣΟΚ τις έντονες έριδες στο εσωτερικό του κόμματος. Μάλιστα, το βρετανικό ινστιτούτο μελετών επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των επομένων εκλογών είναι πολύ δύσκολο και δεν μπορεί να προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια στη σημερινή χρονική συγκυρία, εκτιμά όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει άνετα στη βουλευτική αναμέτρηση που πιθανότατα θα διεξαχθεί το 2003.

    To "Economist Intelligence Unit" αναφέρει στην έκθεσή του ότι, στο άμεσο μέλλον, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία θα συμβάλουν στη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2003. Προβλέπει, όμως, ότι οι έντονες διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ασφαλιστικό, αλλά και το ευρύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί προσωπικά ο Κώστας Σημίτης θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος του πρωθυπουργού.

    Το βρετανικό ινστιτούτο μελετών προβλέπει ότι το αρνητικό αυτό κλίμα για την κυβέρνηση θα συνεχισθεί, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 2003. Ο Κώστας Σημίτης, εφ' όσον θα είναι τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα χάσει τις εκλογές αυτές, διότι όπως εκτιμά το "Εconomist Intelligence Unit", o ελληνικός λαός θα ψηφίσει αλλαγή και θα φέρει στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία.

    [02] ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Ιουνίου 2001 (11:08 UTC+2)

    Το αδιέξοδο στις συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ με τον Πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκσι επιβεβαιώθηκε χτες το απόγευμα με τον πλέον επίσημο τρόπο. "Σ' αυτή τη φάση οι συνομιλίες είναι σε τέλμα, εξαιτίας της μείζονας αλλαγής των θέσεων των αλβανικών κομμάτων - του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών και του Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας - που τάχθηκαν κατά της αντίληψης ενός κράτους πολιτών και υπέρ της ομοσπονδιοποίησης του κράτους και γενικότερα υπέρ ενός κράτους εθνοτήτων.. Τέτοιες προτάσεις και λύσεις θα οδηγούσαν στη βοσνιοποίηση της χώρας και στην παρεμπόδιση της λήψης αποφάσεων από το κράτος" δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η αιτία του αδιεξόδου δεν είναι μόνον τα αιτήματα των αλβανικών κομμάτων (περί άσκησης βέτο των Αλβανών σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θέση Αλβανού αντιπροέδρου, "γενική" μεταρρύθμιση του Συντάγματος), αλλά οι πιέσεις που ασκεί η ΕΕ (διά του Χαβιέ Σολάνα...) προς όλες τις πλευρές, προκειμένου αυτές να συναινέσουν στη φόρμουλα "ειρήνης" που οι Βρυξέλλες προτείνουν...

    Ετσι, παρά την απουσία οιασδήποτε συμφωνίας στα Σκόπια, το μόνιμο συμβούλιο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αποφάσισε χτες πως θα στείλει μια "μικρή σχετικά" δύναμη (που θα αριθμεί σε περίπου 2.500 με 3.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων σχεδιάζεται να είναι και κάπου 300 Ελληνες...), με "κύρια", όπως λέγεται, αποστολή τη χορήγηση βοήθειας σε "μία διαδικασία αφοπλισμού των Αλβανών αυτονομιστών" για μία συγκεκριμένη περίοδο (διάρκειας έως 30 ημερών) υπό τη βασική προϋπόθεση πως τα πολιτικά κόμματα στα Σκόπια θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών...

    Η απόφαση του ΝΑΤΟ

    "Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα του Προέδρου Τραϊκόφσκι προς το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για ένα επιτυχές αποτέλεσμα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των διαφόρων κομμάτων της ΠΓΔΜ και της παύσης των εχθροπραξιών ως ουσιώδους προϋπόθεσης για οποιαδήποτε ΝΑΤΟική βοήθεια... Σ' αυτή τη βάση και για να ετοιμαστεί ταχέως δράση αμέσως μόλις απαντηθεί αυτή η προϋπόθεση, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν ένα σχέδιο επιχειρήσεων που παρείχαν οι στρατιωτικές αρχές, αφού τους ζητήθηκε να αναπτύξουν για το Συμβούλιο ένα έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο"...

    Αυτά αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Από κει και πέρα, η ενημέρωση για το τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο πηγάζει από δηλώσεις ανώνυμων διπλωματικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Οι δηλώσεις τους συγκλίνουν στο ότι η ΝΑΤΟική δύναμη που θα σταλεί στην ΠΓΔΜ, το πολύ σε δύο βδομάδες, εφόσον εκπληρωθούν οι παραπάνω "προϋποθέσεις", θα αριθμεί σε περίπου 2.500 με 3.000. Θα έχει κύρια αποστολή την παροχή βοήθειας στη "διαδικασία αφοπλισμού" των Αλβανών αυτονομιστών και η διάρκεια της δράσης της θα περιορίζεται στο διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών. Τα μέλη της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα σταλούν στην ΠΓΔΜ θα έχουν "σαφείς" εντολές στην περίπτωση που η εκεχειρία παραβιαστεί και δεχτούν πυρά...

    Κατά ανώνυμους διπλωματικούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ κυρίως ήταν εκείνες που έπαιξαν το ρόλο του "απρόθυμου" ΝΑΤΟικού εταίρου. Η Βρετανία υποστήριξε σθεναρά τη ΝΑΤΟική επέμβαση στην ΠΓΔΜ. Παρόμοια στάση φέρεται πως τήρησαν οι Ολλανδοί, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί. Μάλιστα, στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του καγκελάριου Σρέντερ δήλωσε πως η Γερμανία "επιθυμεί κατ' αρχάς να στείλει στρατεύματα για πιθανή επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από το Κοινοβούλιο".

    Πρόθυμοι για συμμετοχή σ' αυτή τη δύναμη δήλωσαν και οι Ισπανοί, με τον υπουργό Αμυνας Φρεντερίκο Τρίγιο να δηλώνει πως "ήδη η Μαδρίτη συζητά εδώ και μέρες αυτό το ενδεχόμενο με το ΓΓ του ΝΑΤΟ". Σύμφωνα, πάντως, με το "Ρόιτερς", οι χώρες που θα στείλουν στρατιώτες στην ΠΓΔΜ είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα (λέγεται πως θα συμβάλει με περίπου 300 άνδρες), η Τσεχία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

    Ο Σολάνα

    Ο Χαβιέ Σολάνα, που αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή και πάλι στα Σκόπια, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε απειλητικές αιχμές για την παραπέρα στάση των Βρυξελλών, σε περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο των πολιτικών συνομιλιών στα Σκόπια:

    "Είναι απαραίτητο να ανοίξει ο διάλογος και να δούμε πώς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις μπορούν να τεθούν σε ένα αποδεκτό επίπεδο και για τις δύο πλευρές. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε δίνοντας μία πρόταση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν οι πλευρές να ξεπεράσουν θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με τις αλλαγές του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε το συμβιβασμό. Το αδιέξοδο, όπως έχει τώρα διαμορφωθεί, μετά βίας θα γίνει αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα"! Μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στα Βαλκάνια τουλάχιστον τα τελευταία επτά χρόνια (και δη μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας), ο οποιοσδήποτε μπορεί να μαντεύσει τι εννοεί ο Χ. Σολάνα όταν δηλώνει πως η "διεθνής κοινότητα" (δηλαδή ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ) "δε θα ανεχθεί" αδιέξοδα στην ΠΓΔΜ...

    Δύο άμαχοι νεκροί

    Πέρα, όμως, από τον ισχυρό μοχλό πίεσης - αν όχι απειλών...- που ασκούνται στις εμπλεκόμενες πλευρές της ΠΓΔΜ, δε θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η είδηση πως κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης "εκεχειρίας" δύο άμαχοι χωρικοί έχασαν προχτές βράδυ τη ζωή τους από σποραδικές συγκρούσεις στο χωριό Σλούπτσανε. Αυτό προέκυψε από δήλωση γιατρού στο χωριό που είπε πως τα θύματα ήταν Αλβανοί που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του στρατού της ΠΓΔΜ...

    Παράλληλα, δε θα πρέπει κανείς να παραλείπει πως ένα μέρος του πληθυσμού που ζει εντός των ζωνών του πολέμου προσπαθεί να επιβιώσει με ελάχιστα τρόφιμα και λιγοστό νερό (ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Κουμάνοβο!) και πως παραμονεύει ο κίνδυνος μιας ζοφερής επιδημίας για τους αμάχους εκτός των άλλων και από τις δεκάδες εστίες μόλυνσης που δημιουργούν πολλές δεκάδες σκοτωμένα από τα πολεμικά πυρά ζώα.

    [03] ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (12:00 UTC+2)

    Έφθασε στις 11:30 το πρωί στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος ο Β' και η βασίλισσα Πάολα. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο επίτιμος πρόξενος του Βελγίου, Αλέξανδρος Μπακατσέλος.

    Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε το βασιλικό ζεύγος με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης ο βασιλιάς Αλβέρτος ζήτησε από τον κ. Πασχαλίδη να τον ενημερώσει για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχής. Ο υπουργός του απάντησε ότι θα το πράξει στο επίσημο γεύμα που θα του παραθέσει στις 2 το μεσημέρι στο Κυβερνείο.

    Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο το βασιλικό ζεύγος αναχώρησε με ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας για τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

    Μετά τη Βεργίνα στη 1:30 το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα τους υποδεχθεί στο Κυβερνείο όπου θα ακολουθήσει γεύμα. Το απόγευμα το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί, ύστερα από δική του επιθυμία, το Λευκό Πύργο, την Καμάρα, τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και το Επταπύργιο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βέλγιο.

    [04] ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡOYN ΜΠΕ -ΠΚΜ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (14:05 UTC+2)

    Σε συστηματική συνεργασία για την ενημέρωση των Ελλήνων της Διασποράς, όσον αφορά τα δάνεια της ομογένειας, της ιθαγένειας, των μεταναστών και παλιννοστούντων, θα προχωρήσουν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ).

    Η διμερής συνεργασία θα εστιαστεί και σε δύο ακόμη άξονες, όπως τόνισε στο ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, κατόπιν συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παρασκευά Παρασκευόπουλο και τον γενικό διευθυντή, Σπύρο Κουζινόπουλο.

    Οι δύο επιπλέον άξονες της διμερούς συνεργασίας αφορούν στη διάδοση της τοπικής και περιφερειακής είδησης σε όλη την χώρα και στην ομογένεια και στον συνδυασμό του προγράμματος δημοσιότητας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΠΚΜ.

    Μιλώντας για την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί επίσκεψη ουσίας, γεγονός που αποτυπώνεται και σε όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος για την προσπάθεια, τις υποδομές, αλλά και τις δυνατότητες του πρακτορείου.

    Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι τα αποτελέσματα της συνεργασία της ΠΚΜ και του ΜΠΕ, θα είναι θετικά και για τις δύο πλευρές.

    [05] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Σεμινάριο με το χωροταξικό θέμα της "Ολοκλήρωσης των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών" οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 25 - 26 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Τμήματος Χωροταξίας, Τεχνικής Βοήθειας και Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της Ελλάδας.

    Στο Σεμινάριο θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αντιπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών διασυνοριακών περιφερειών, πολιτικών, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Στόχος του σεμιναρίου θα είναι η εξεύρεση τρόπων για την ολοκλήρωση των πολύ μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών χάρη σε μία διαρκή εδαφική ανάπτυξη της γηραιάς ηπείρου, καθώς και η εξέταση της δυναμικής της κοινωνίας και της οικονομίας μαζί με τα ενδεχόμενα εμπόδια που θα σταθούν τροχοπέδη σε αυτή τη διαδικασία.

    Το Σεμινάριο θα αποτελέσει συνέχεια του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου υπουργών αρμοδίων σε θέματα χωροταξίας (CEMAT), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο, το Σεπτέμβριο του 2000 και υιοθέτησε τις "Κατευθυντήριες Αρχές για τη διαρκή εδαφική ανάπτυξη της Ευρώπης", καθώς και το πρόγραμμα για μία περισσότερο συμπαγή ολοκλήρωση των περιφερειών της Ευρώπης.

    Στα πλαίσια του Συνεδρίου, οι υπουργοί είχαν αναγνωρίσει ότι οι Κατευθυντήριες Αρχές συνιστούν μία ενιαία στρατηγική για την ολοκληρωμένη και περιφερειακά εναρμονισμένη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς και τον ηγετικό ρόλο του ΣτΕ στο συντονισμό κοινών ευρωπαϊκών στρατηγικών εδαφικής ανάπτυξης χάρη στην παρουσία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ και του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης.

    Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο θα αποδεχθούν τα γενικά συμπεράσματα και τις συστάσεις για την "Ολοκλήρωση των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών", τα οποία θα συμβάλουν στην εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών και στην προετοιμασία του επόμενου Συνεδρίου CEMAT, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το 2003.

    [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Υπαίθρια συναυλία θα δώσει την Τρίτη, στις 8μμ, στο CEDEFOP κλιμάκιο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Το κλιμάκιο της ορχήστρας θα εκτελέσει το έργο του Μότσαρτ "Μια μικρή νυχτερινή μουσική, ενώ τους καλεσμένους και τους εκπροσώπους του τύπου θα υποδεχθούν ο αναπληρωτής διευθυντής του CEDEFOP Σταύρος Σταύρου και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιακουμής.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί το πρώτο CD της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, που έβγαλε σε συνεργασία με το CEDEFOP. Το CD ηχογραφήθηκε με αφορμή την ιωβηλαία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Νοέμβριο για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

    [07] ΤΟ 77% ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 21 Ιουνίου 2001 (20:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το 77% των Ρουμάνων τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 4% κατά αυτής και το 7% δεν εκφέρει γνώμη σε δημοσκόπηση που έκανε η Metro Media Transilvania.

    Το 58% των Ρουμάνων εκτιμούν την ΕΕ και το 12% έχουν καλή εντύπωση ενώ το 6% είναι αρνητικοί απέναντι στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

    Τέλος το 70% των Ρουμάνων πιστεύει ότι η χώρα θα κερδίσει από την ένταξη της στην ΕΕ και το 13% ότι δεν θα έχει όφελος από ΕΕ.

    [08] ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (20:40 UTC+2)

    "Σχεδιασμούς επί χάρτου επιχειρεί η κυβέρνηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την αγορά ως απελευθερωμένη, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτή υπάρχει μόνο στα χαρτιά", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, Βουλευτής A' Αθηνών, Γιώργος Βουλγαράκης, με αφορμή την υπογραφή έξι αδειών για την κατασκευή ιδιωτικών θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.

    "Πέντε χρόνια μετά την έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 96/92 ΕΚ, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράφηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι πρώτες έξι άδειες για την κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικών θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο φυσικό αέριο.

    Μόνο του αυτό το γεγονός θα αποτελούσε μια σημαντική τόνωση της αγοράς, αν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική", τόνισε και σημείωσε:

    "Το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε τις άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:

    - Χωρίς να είναι γνωστή ακόμα η τιμή του Φυσικού αερίου, αλλά και η επάρκεια του καυσίμου των σταθμών.

    - Χωρίς να είναι γνωστές οι διάφορες επιβαρύνσεις που θα έχουν οι επενδυτές για τις βοηθητικές υπηρεσίες και διασυνδέσεις.

    - Χωρίς να είναι γνωστή η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς.

    - Χωρίς να έχει συμπληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο.

    - Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση και η λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Διαχειριστή του Συστήματος".

    Ο κ. Βουλγαράκης παρατήρησε πως "οι αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, για τη βιωσιμότητα ή όχι των επενδύσεών τους είναι πολύ περισσότερες από τις βεβαιότητες".

    "Η τιμή Φυσικού Αερίου που αυθαίρετα καθόρισε η ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) είναι κατά 20-25% χαμηλότερη από την τιμή που δίνει σήμερα η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ. Η διαθεσιμότητα ΦΑ από τη ΔΕΠΑ μπορεί να εξυπηρετήσει ένα (1), μετά βίας, από τους υποψήφιους επενδυτές, λόγω των περιορισμών που έθεσε στη ΔΕΠΑ το περίφημο "προσάρτημα Σημίτη", που αναθεώρησε τη σύμβαση προμήθειας ΦΑ από την Ρωσία. Στο αρνητικό σκηνικό που έστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού θα πρέπει να προστεθούν οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, το υπέρογκο συσσωρευμένο χρέος της πρώτης και οι χρόνιες στρεβλώσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική. Με όλα αυτά είναι βέβαιο ότι κανένας επενδυτής δεν θα διακινδυνεύσει την υλοποίηση των επενδύσεών του σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και η χώρα θα στερηθεί στο άμεσο μέλλον της απαραίτητης ηλεκτρικής ισχύος", υπογράμμισε.

    "Η Νέα Δημοκρατία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα επαρκούς τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα μετά το 2003. Η κυβέρνηση θα είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για οποιοδήποτε έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιαστεί, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", κατέληξε.

    [09] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

    Σκόπια, 21 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι τα Σκόπια έχουν κάνει αρκετές υποχωρήσεις σχετικά με τα αιτήματα των Αλβανών για περισσότερα δικαιώματα και τόνισε ότι πρέπει οι Αλβανοί αντάρτες να απομακρυνθούν από τη χώρα και να αφήσουν τα εδάφη που κατέλαβαν.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι είπε ότι έχει χαραχτεί μια κόκκινη γραμμή σχετικά με τα αιτήματα των Αλβανών και η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά.

    Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι τώρα γίνεται διάλογος δυο αντίθετων πλευρών και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του κ. Σολάνα έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων για να καταλάβουν ότι τα αιτήματά τους στην πλειοψηφία τους είναι απαράδεκτα.

    Ερωτηθείς αν η χώρα οδηγηθεί σε πόλεμο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ήδη η χώρα έχει πόλεμο και κανείς δεν ήθελε κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι περιοχές που κρατούν οι Αλβανοί.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι είπε ότι ο διάλογος έχει φθάσει σε αδιέξοδο αλλά δεν έχει τερματιστεί.

    O.K.

    [10] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μόσχα, 21 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Μόσχα ίσως στείλει στρατιώτες στην αποστολή του ΝΑΤΟ που θα μεταβεί στην ΠΓΔΜ για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο κ. Ιβανόφ είπε ότι αν η Ρωσία προκληθεί ως ίσος εταίρος τότε θα στείλει στρατιώτες στην ΠΓΔΜ και τόνισε ότι οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αφοπλιστούν πλήρως πριν αρχίσει η επιχείρηση στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι αν αφοπλιστούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου τότε ίσως να μην χρειαστεί να σταλούν στρατιώτες της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ.

    O.K.

    [11] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    "Με τις σημερινές απολογητικές του δηλώσεις ο Υπουργός Τύπου επιχειρεί, για μια ακόμη φορά, να παραποιήσει την πραγματικότητα και να εξωραΐσει την πολιτική της Κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ. Μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: αδιαφάνεια, προχειρότητα, αυταρχισμός", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών στην Αττική ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι "με την επίκληση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος επιζητεί, ματαίως, τη συγκάλυψη των ευθυνών της Κυβέρνησης, για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της ραδιοφωνίας του νομού Αττικής".

    "Επί τρεις ολόκληρους μήνες ο κ. Ρέππας επέμενε ότι στην Αττική δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, που, από την πρώτη στιγμή, επεσήμαινε ότι, με εφικτές τεχνικές διευθετήσεις, ο αριθμός των προς διάθεση συχνοτήτων υπερβαίνει τις 35", επισήμανε.

    "Ο κ. Ρέππας δεν θα έφτανε ποτέ στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αν, ευθύς εξ αρχής, είχε κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας: Πρώτον, να παραταθεί η λειτουργία όλων των σταθμών, που σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΕΣΡ πληρούσαν τις προϋποθέσεις και, δεύτερον, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΕΣΡ, να δρομολογήσει γρήγορες, ουσιαστικές και αδιάβλητες διαδικασίες, ώστε εντός τριμήνου να προκηρυχθούν όλες οι προς διάθεση συχνότητες και να εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας", κατέληξε.

    [12] ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΕΘΕΣΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Βρετανίδα ομόλογό του, Τέσα Τζόουελ, σε επιστολή του, στην οποία την συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων της, επισημαινοντας ότι για το πρόγραμμα αναστήλωσης της Ακρόπολης, που είναι σε εξέλιξη, είναι απαραίτητα ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι για την αναστήλωση συγκεκριμένων κυόνων χρειάζονται αρχιτεκτονικά στοιχεία, κομμάτια από την αναδομή του μνημείου της Ακρόπολης, ενώ τόνισε το θέμα που τίθεται δεν είναι πλέον πολιτικό, αλλά επιστημονικό, αρχαιολογικό, αναστηλωτικό.

    Ο υπουργός κάλεσε τη νέα κυβέρνηση Μπλερ να πάρει την απόφαση να επιστρέψει τα γλυπτά, αφού η Ελλάδα βαδίζει πλέον προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και την κ.Τζόουελ, να επισκεφτεί τη χώρα μας για κοινές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    [13] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιουνίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την άτοπη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ έστειλε η Υπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά Νίνα Περοπούλου προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους.

    Η κα Περοπούλου στην επιστολή της αναφέρει ότι η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ-Καναδά ανησυχεί για την άτυπη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τον κ. Μπους και τις ΗΠΑ και γράφει χαρακτηριστικά ότι ο Χένρι Κίσινγκερ υποστήριξε την ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία δηλώνοντας ότι γνωρίζει καλύτερα την ιστορία από πολλά μέλη του Κογκρέσου και η Ελλάδα έχει δίκιο σχετικά με την ονομασία της FYROM.

    Η Υπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά στην επιστολή της αναφέρει ότι ο κ. Μπους σε έκθεση του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» και όχι FYROM, όπως έχει οριστεί να ονομάζεται η Δημοκρατία των Σκοπίων με ενδιάμεση συμφωνία στον ΟΗΕ το 1995.

    Η κα Περοπούλου επισημαίνει ότι η άτοπη χρήση του ονόματος δεν βοηθάει στην επίλυση του ζητήματος και δημιουργεί κακό προηγούμενο στα ΜΜΕ και στην διεθνή κοινότητα και προσθέτει ότι η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την σκοπιανή κυβέρνηση είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης της ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας και δημιουργεί προβλήματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

    Η κα Περοπούλου αναφέρει ότι πρέπει να γίνει απογραφή από τον ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ και κάθε εθνότητα να μπορεί να εκφράσει την ταυτότητα της και τόνισε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι οι Μακεδόνες ήταν Ελληνες πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο και η ιστορία της Μακεδονίας είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας.

    Ολοκληρώνοντας την επιστολή της η κα Περοπούλου ζητάει από τις ΗΠΑ να δείξουν σοφία και δίκαιη στάση και να μην χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», αναφερόμενες στην ΠΓΔΜ.

    [14] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Ιουνίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα αμέσως μετά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε ότι ο πολιτικός διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων στην ΠΓΔΜ διέρχεται σοβαρή κρίση, εξέφρασε ωστόσο την πίστη ότι θα συνεχιστεί και θα έχει επιτυχή έκβαση.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι έφθασε σήμερα για σύντομη επίσκεψη στα Σκόπια προκειμένου να ενθαρρύνει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να συνεχίσουν το διάλογο με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι για όλα τα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα.

    "Η επίσκεψή μου αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. πιστεύει στην θετική κατάληξη του διαλόγου και την επίλυση της κρίσης με ειρηνικό τρόπο και πολιτικά μέσα", πρόσθεσε ο κ. Σολάνα.

    Υπενθύμισε ότι από τα Σκόπια θα αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή και ότι πριν τη Δευτέρα θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

    Επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι θα παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου της Ε.Ε. την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες, οι οποίες διακόπηκαν χθες, καθώς τα σλαβικά κόμματα απέρριψαν τα αιτήματα των αλβανικών κομμάτων.

    Ο κ. Σολάνα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και στη συνέχεια συμμετείχαν στις συνομιλίες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του VMRO Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Πριν την αναχώρησή του από τα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ SOFTEX

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Την αντίθεση του υπουργείου Εργασίας στις όποιες απολύσεις και συγκεκριμένα στις δώδεκα απολύσεις εργαζομένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex), εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εργασίας δε δίνει άδεια για ομαδικές απολύσεις και τόνισε: "Μας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά η συμπεριφορά της εργοδοσίας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας και εκτιμώ ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας".

    "Εχουμε πιέσει τον εργοδότη της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας να άρει τις απολύσεις αυτές, επανεξετάζοντας τη θέση του για να μπορέσει να προχωρήσει η επιχείρηση με ηρεμία και ομαλότητα. Ο εργοδότης της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας δεν απεδέχθη την πρότασή μας. Κατόπιν τούτου, έχουμε κάνει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να τηρηθούν οι όροι των συμβατικών υποχρεώσεων οι οποίες προβλέπουν τη διατήρηση 1.275 θέσεων εργασίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το υπουργείο θα επιμείνει ιδιαίτερα, ώστε ο εργοδότης να είναι απόλυτα συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις για την προστασία της απασχόλησης.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Συνάντηση, με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με επικεφαλής τους Μανώλη Γλέζο και Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στα γραφεία του Κινήματος.

    Στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ενημερώθηκε, λεπτομερώς, για τις τελευταίες εξελίξεις, επί του θέματος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γλέζος τόνισε ότι η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα επισκέφθηκε το ΔΗΚΚΙ και τον πρόεδρό του Δημήτρη Τσοβόλα, τον οποίο ευχαρίστησε για την, έως τώρα, συμπαράσταση του κόμματος, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    "Ζητήσαμε την παραπέρα συμπαράστασή του στον αγώνα, ενόψει του οποίου βρισκόμαστε, μετά τα γεγονότα που δημιουργήθηκαν από το πραξικόπημα του Προέδρου του Αρείου Πάγου, του κ. Ματθία. Το θέμα δεν ανήκει, πλέον, ούτε στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ούτε στα θύματα. Είναι θέμα εθνικό και γι αυτό ζητάμε την συμπαράσταση όλου του πολιτικού κόσμου", υπογράμμισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να υποχρεωθούν οι αρχές της Γερμανίας, κάτω και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταβάλουν τα οφειλόμενα στην Ελλάδα, αλλά και στα θύματα του ναζισμού.

    "Θεωρούμε, πως αποτελεί πρόσχημα το να επικαλείται ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης, διότι μεταξύ των υποχρεώσεων της Δικαιοσύνης δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση πιέσεων προς την γερμανική κυβέρνηση, για να καταβάλει αυτά που οφείλει και, μάλιστα, με τόσο μεγάλη καθυστέρηση", επισήμανε.

    "Το ΔΗΚΚΙ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου για την αποκατάσταση όλων των θυμάτων και των ζημιών της γερμανικής κατοχής", κατέληξε.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τη σταθερή και αποφασιστική στάση που τηρεί η Ρωσία για το Κυπριακό εδώ και πολλά χρόνια, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα από τη θέση της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, σε συνάντηση που είχε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για το Κυπριακό Β. Πρίγκιν.

    Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και ο κ.Πρίγκιν

    επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση υπέρ της προώθησης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να επαναληφθούν σύντομα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που έχουν διακοπεί.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης μετέφερε το μεγάλο ενδιαφέρον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, καθώς και του ελληνικού λαού για την

    επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαδιμίρ Πούτιν στις αρχές Δεκεμβρίου 2001.

    Δ.Ρ.

    [18] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 22ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 21 Ιουνίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου στην 22η περιφέρεια της Νέας Υόρκης διεκδικεί ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας Μιχάλης Ζαπίτης.Ο Μιχάλης Ζαπίτης παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας σε ομογενειακή συγκέντρωση το πρόγραμμά του για τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς, αφού περιλαμβάνει την Αστόρια, τον Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και το Τζάκσον Χάιτς.

    Τον ομογενή υποψήφιο παρουσίασε ο πρόεδρος του 1ου Κοινοτικού Συμβουλίου του Κουίνς, Τζορτζ Ντέλλης.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκε και πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος

    εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Μιχάλη Ζαπίτη, παρότι δεν ανήκει στο εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο πολιτεύεται ο γνωστός επιχειρηματίας. Ο κ. Ζαπίτης έχει δικό του τηλεοπτικό πρόγραμμα στη δημόσια τηλεόραση του Κουίνς και διατηρεί εδώ και 40 χρόνια γραφείο ασφαλειών και σχολή οδηγών.

    Δ.Ρ.

    [19] ΙΣΠΑΝΙΔΕΣ ΜΑΖΟΡΕΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΡΚΟΥΪ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Οι διεθνούς φήμης Ισπανίδες μαζορέτες που εμφανίζονται σε όλα τα τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουϊ θα βρίσκονται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Οι Ισπανίδες θα είναι καθόλη τη διάρκεια του διημέρου στην παραλία του Λευκού Πύργου και θα ψυχαγωγούν τους θεατές του τουρνουά. Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα μοιραστούν πολλά δώρα (150 μπάλες, μπλουζάκια, καπέλα, κα), θα προσφέρονται παγωτά και αναψυκτικά, ενώ μετά τους τελικούς θα γίνει κλήρωση για μια βιντεοκάμερα.

    Στο μεταξύ, άρχισαν σήμερα, στα γήπεδα της Μίκρας, τα προκριματικά του 2ο Open του Πανελληνίου Σιρκουϊ ΕΒΓΑ Masters 2001 ανδρών-γυναικών (συγχορηγοί η Αγροτική Ασφαλιστική και η Αγροτική Ζωής). Οι αγώνες του κυρίως ταμπλό θα ξεκινήσουν αύριο στο Λευκό Πύργο, ενώ οι τελικοί θα γίνουν Σάββατο βράδυ (στις 9.30 ο τελικός των γυναικών και στις 10.30 των ανδρών).

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προκριματικών ανδρών-γυναικών είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ: Χανδρινός/Κουλιέρης-Βιολάρης/Ναζίρης 2-0, Ψάρας/Τσέργας-Καραχάλιος/Νεράτζης 0-2, Μούρτζιος/Ψωμιάδης-Λάσκας/Αθανασόπουλος 2-0, Προύσαλης/Γζουντέλης-Λιγνός/Κρέτσης 2-0, Ξενάκης/Φωτόπουλος-Ρόνζι/Γκανάς 2-0, Κλώνος/Παπαδόπουλος-Κωστακόπουλος/Ντάλλας 0-2, Πανούσος/Μυλωνάς-Τσαχαλίδης/Ηλιόπουλος 2-0, Νανάς/Χαριτωνίδης-Μανωλάκης/Αποστόλου 2-0, Χανδρινός/Κουλιέρης-Καραχάλιος/Νεράτζης 2-0.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Γεωργακοπούλου/Χαραλαμπίδου-Μίχου/Κουλουμέντα 0-2, Σπηλιωπούλου/Λαμπράκη-Τέζα/Λυροπούλου 2-1, Μυλωνάκου/Κιόρπε-Νικολού/Λαζαρίδου 0-2, Βασιλάκη/Πλαγιαννάκου-Μίχου/Κουλουμέντα 2-0, Σπηλιωπούλου/Λαμπράκη-Νικολού/Λαζαρίδου 0-2, ΄Τέζα/Λυροπούλου-Μυλωνάκου/Κιόρπε 2-0, Σπηλιοπούλου/Λαμπράκη-Γεωργακοπούλου/Χαραλαμπίδου 2-0, Μίχου/Κουλουμέντα-Τέζα/Λυροπούλου 0-2.

    [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Περιοδεία στο Νομό Αχαϊας θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί την ΕΒΟ Αιγίου, την αεροπορική βάση του Αράξου, το Περιφερειακό Νοσοκομείο στο Ρίο, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα είναι κεντρικός ομιλητής στην αυριανή εκδήλωση του ΣΕΒ Αχαΐας με θέμα: "Η Συμβολή της Άμυνας στην Τοπική Ανάπτυξη".

    Το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Α. Παπανδρέου, που θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ακολούθως, θα επιστρέψει και πάλι στην Πάτρα, όπου έχει προγραμματιστεί ομιλία του, σε εκδήλωση της Ν.Ε Αχαΐας.

    [21] ΑΝΑΒΆΛΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Αναβάλλεται το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην Κίνα, λόγω των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα.

    Την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, στις 7 το απόγευμα, για διαδικαστικά θέματα μετά τη σημερινή απόφασή του να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αντί της άνοιξης του 2002.

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΕΣΩ ΠΕΠ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙ Η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε."

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Το σύνολο των παρεμβάσεων των έργων και μελετών που χρηματοδοτεί μέσω κονδυλίων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκτελεί η Εταιρία "Εγνατία Οδός Α.Ε." στην Κεντρική Μακεδονία ανακοινώθηκαν σήμερα από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βασίλη Βαλασόπουλο, τον πρόεδρο της Εταιρίας Δημήτρη Φατούρο και το Γενικό Διευθυντή - Διευθύνοντα Σύμβουλο Σέργιο Λαμπρόπουλο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Βαλασόπουλος ανακοίνωσε τη διακήρυξη της δημοπράτησης του έργου με τίτλο "Κάθετοι Αξονες Εγνατίας οδού: Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, Ανισόπεδοι κόμβοι Κ5, Κ7, Κ8, Κ9 και συνδετήρια οδός Κ4 - Κ5" προϋπολογισμού δημοπράτησης 23 δισ. δρχ.

    Ο κ. Βαλασόπουλος τόνισε την άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας "Εγνατία Οδός Α.Ε. επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται, όχι μόνο για τους κόμβους της Ανατολικής Περιφερειακής, αλλά και για σημαντικά έργα, τα οποία αφορούν τον κύριο άξονα της Εγνατίας, τους κάθετους άξονες που αφορούν και το πολεοδομικό συγκρότημα, τους κόμβους της Ανατολικής Περιφερειακής, τη Γέφυρα της Ποτίδαιας, την Εξωτερική Περιφερειακή. "Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας σύντομα θα φανούν τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όσο και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας", ανέφερε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της "Εγνατία Οδός Α.Ε." Δημήτρης Φατούρος τόνισε ότι με την εκτέλεση των έργων που πραγματοποιούνται από την "Εγνατία Α.Ε." δρομολογείται η πραγματική απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και η επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πόλη.

    Ο κ. Φατούρος σημείωσε ότι "αυτό το τμήμα δεν αφορά ένα κλειστό πρόβλημα της πόλης. Είναι ένα μέρος από την ανάπτυξη της Μακεδονίας, ένα μέρος από τις δυνατότητες που δίνει η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας για πολύ γενικότερη ανάπτυξη, για πολύ σημαντικότερες εξελίξεις, πολιτιστικές και οικονομικές".

    Καταλήγοντας εξήρε το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ή εύρεση βραχυπρόθεσμων λύσεων τονίζοντας ότι "μέσα σε έξι μήνες δεν θα έχουμε φανάρια στην Περιφερειακή, θα βρεθεί μία λύση για να φθάνουμε πιο γρήγορα στον 6ο προβλήτα και μάλιστα δεν βρέθηκαν μόνο οι τεχνικές λύσεις, αλλά με συνέπεια στις ανάγκες της πόλης και στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Σήμερα μπορούμε να παρουσιάζουμε με βεβαιότητα όχι μόνο ένα κλειστό τεχνικό ζήτημα, αλλά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό κέρδος".

    Ο Γενικός Διευθυντής - Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας "Εγνατία Οδός Α.Ε." Σέργιος Λαμπρόπουλος ανέφερε πως η "Εγνατία Οδός Α.Ε." εκτελεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έργα, στα οποία η Εταιρία είναι φορέας υλοποίησης και έργα στα οποία είναι φορέας υλοποίησης και διαχείρισης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε αυτά.

    Ειδικότερα τόνισε μεταξύ άλλων:

    Για την Ανατολική Περιφερειακή και τους ανισόπεδους κόμβους

    Η Ανατολική Περιφερειακή περιλαμβάνει τη σύνδεσή της με την Εξωτερική Περιφερειακή με το Τμήμα Κ4, Κ5 από τον κόμβο ΤΙΤΑΝ μέχρι τον κόμβο του Παπαγεωργίου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων κόμβων της Ανατολικής Περιφερειακής, δηλαδή τον Κ6, Κ7, Κ8, Κ9.

    Το συνολικό έργο θα έχει κατασκευαστικό κόστος περίπου 27 - 29 δισ. δρχ. και 11 - 12 δισ. δρχ. για τις απαλλοτριώσεις. Το συνολικό κόστος θα ανέρχεται στα 39 δισ.

    Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι πέρα από τη διαδικασία της δημοπράτησης που η διακήρυξη για την πραγματοποίησή της ανακοινώθηκε σήμερα, κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν πρόδρομες εργασίες με στόχο την άμεση βελτίωση της κατάστασης με τρεις στόχους:

    - την προετοιμασία της Περιφερειακής για τη φάση της κατασκευής

    - να υπάρχουν πάντα δύο λωρίδες ανοιχτές και κατά τη φάση της κατασκευής και να μην "στραγγαλιστεί" η ροή

    - να υπάρχει άμεση πρόσβαση στη δασική περιοχή, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να είναι ταχεία η επέμβαση και έτσι να προστατεύεται το δάσος.

    Σημείωσε ότι έχουν δημοπρατηθεί οι πρόδρομες εργασίες στον κόμβο Κ6, όπου θα κατασκευαστεί ένας κλάδος σύνδεσης μήκους 800 - 900 μέτρων, έτσι ώστε με τη σημερινή του μορφή ο κόμβος και με αναδιάταξη των φαναριών να μπορεί να λειτουργήσει με συνεχή ροή στον κύριο άξονα. Επίσης ανέφερε ότι προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή και σύντομα θα δημοπρατηθεί μία μικρή εργολαβία βελτίωσης των κόμβων Κ8 και Κ9 και εκτίμησε ότι όλες οι πρόδρομες εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργεί με συνεχή ροή στον κύριο άξονα.

    Για την Εξωτερική Περιφερειακή

    Στην εξωτερική περιφερειακή είναι εγκατεστημένη εργολαβία με προϋπολογισμό 35 δισ. δρχ., οι εργασίες έχουν προχωρήσει και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2004. Ο αρχικός στόχος είναι το καλοκαίρι του 2002 να μπορεί κανείς να κινείται από τον κόμβο Κ4 μέχρι τον κόμβο Κ2 στη Νέα Ιωνία, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ένα τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής.

    Για τη σύνδεση του Αεροδρομίου

    Μέσα από τα Ολυμπιακά Εργα έχει εξασφαλιστεί πίστωση 5 δισ. δρχ προκειμένου να κατασκευαστεί η συνδετήρια οδός, η οποία θα είναι ευθεία προέκταση του δρόμου από το αεροδρόμιο. Θα διασχίζει την απέναντι περιοχή που είναι ιδιοκτησίας του ΑΠΘ και θα καταλήγει με ένα καινούριο κόμβο στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

    Ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι οι μελέτες για το έργο αυτό είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ παρατήρησε ότι για την εκτέλεσή του θα πρέπει να ξεπεραστούν "χρονοβόρα θέματα απαλλοτριώσεων". Τέλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να συνδεθεί το έργο αυτό μέσα από τη Θέρμη με το δρόμο προς Πολύγυρο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση και από εκείνη την περιοχή προς το αεροδρόμιο.

    Η σύνδεση με το λιμάνι

    Ο κ. Λαμπρόπουλος παρατήρησε πως "αν και η σύνδεση με το λιμάνι δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, η πρώτη φάση θα καταστεί λειτουργική φέτος. Το έργο είναι δυσχερές και στη φάση αυτή πρόκειται για μία οδογέφυρα γύρω στα 1.800 μέτρα κατασκευασμένη που θα συνδεθεί με δρόμο του Καλοχωρίου. Είπε ότι η εκπόνηση της μελέτης για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είναι τόσα άλλα μέτρα, θα είναι έτοιμη στο τέλος του χρόνου, αλλά πως το θέμα των απαλλοτριώσεων θα προκαλέσει μία καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου.

    Για τη γέφυρα της Ποτίδαιας

    Η γέφυρα της Ποτίδαιας ήρθε στην αρμοδιότητα της "Εγνατία Οδός Α.Ε." πέρυσι το καλοκαίρι. Υπήρξε ανάγκη επανασχεδιασμού της γέφυρας με στόχο να τελειώσει φέτος.

    Οπως τόνισε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και η πρόοδος των εργασιών θα είναι εμφανής φέτος το καλοκαίρι. "Ελπίζω μέχρι το τέλος του έτους να την έχουμε υλοποιήσει", σημείωσε.

    Για τα υπόλοιπα έργα

    Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε την πρόοδο των εργασιών στο οδικό τμήμα από Δερβένι ως τη Νυμφόπετρα μήκους 32 χλμ, 15 χιλιόμετρα του οποίου θα δοθούν σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2002 υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως αυτό το οδικό τμήμα.

    Εξάλλου, τόνισε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και του επόμενου τμήματος από τη Νυμφόπετρα έως τη Ρεντίνα. Κλείνοντας αναφέρθηκε και στις εργασίες που πραγματοποιούνται από το Κλειδί προς την Κουλούρα με προϋπολογισμό 18 δισ. και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2003.

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι πως η πρόοδος των εργασιών στην Εγνατία Οδό αποτελεί απάντηση σε όσους έλεγαν ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα και πως είναι μακέτες.

    "Θα τους καλέσω μετά από τη δήλωση που έκανα ότι η Θεσσαλονίκη και όλη η Περιφέρεια μετά το 2002 θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο να έρθουν και να δουν ότι δε μιλάει αυτή η κυβέρνηση για μακέτες, αλλά για ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο δύσκολο και ακόμη πιο δύσκολο μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης", υπογράμμισε.

    [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 2 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Δύο Παλαιστίνιους συνέλαβαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, σε συνεργασία με ειδική μονάδα της αστυνομίας, ως ύποπτους για τη δολοφονία στην Ιερουσαλήμ πριν μία εβδομάδα του Ελληνα μοναχού, Γερμανού Τσιμπουκτσάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Πρόκειται για τους Ισμαήλ Νταούντ Ραντάιντα, 20 ετών, και Γιάσερ Μοχάμεντ Ραμπάγια, 27 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος ομολόγησε την πράξη. Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 12 Ιουνίου έστησαν ενέδρα σε οδική αρτηρία της Ιερουσαλήμ και πυροβόλησαν εναντίον ιδιωτικού οχήματος με ισραηλινές πινακίδες, το οποίο οδηγούσε ο Ελληνας μοναχός. Οι δράστες ανακρίνονται από τις ισραηλινές αρχές.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 5ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ σύσκεψη για τη λήψη μέτρων προστασίας για τον πέμπτο αγώνα των πλέι οφ του μπάσκετ που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στο ΟΑΚΑ μεταξύ των ομάδων του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, εκπρόσωποι των δύο ομάδων και εκπρόσωποι του ΕΣΑΚΕ. Ηδη έχουν εκδοθεί 14.938 εισιτήρια εκ των οποίων τα 10.519 θα πάρει ο ΠΑΟ και τα υπόλοιπα 4.419 ο Ολυμπιακός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 June 2001 - 18:13:48 UTC