Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  • [02] O ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [03] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΓΑΜΗΛΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  • [06] N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [09] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣ ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ
  • [10] ΑΙΜΑΤΗΡΗ Η ΕΞΟΔΟΣ-10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 143 ΤΡΟΧΑΙΑ
  • [11] ΣΕ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ
  • [12] AΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ
  • [13] NAΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΛΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
  • [14] TO ΙΡΑΚ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [15] ΜΑΖΙΚΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
  • [16] ANOIXTO ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] TΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

  • [01] ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (15:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δημήτρης Ρέππας

    Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ότι το δημόσιο οφείλει να του επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ισχυρίζεται ότι του κληροδότησαν οι γονείς του.

    Οι απαιτήσεις του τέως και ο τρόπος με τον οποίο τις προωθεί αποκαλύπτουν πως αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. «Αυτές οι προκλητικές διεκδικήσεις που έρχονται από το παρελθόν, δεν έχουν καμία σχέση με το παρόν και το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης, τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε γαλαντόμος απέναντι στον τέως βασιλιά, δίνοντας του κρυφά 28 κοντέινερ, που περιείχαν και πολλά αρχαία.

    «Τον τελευταίο καιρό ήμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας να ξαναγραφτεί η ιστορία, επειδή πιστεύουν κάποιοι ότι ήμαστε πολύ μακριά από εκείνα τα χρόνια», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    [02] O ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Μουσική εκδήλωση για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, στην οποία οι καλλιτέχνες τραγούδησαν αφιλοκερδώς, οργάνωσε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπογράμμισε το ρόλο και την αποστολή της ελληνικής οικογένειας για μια υγιή κοινωνία.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της εκκλησίας και τόνισε ότι οι ποιμένες της εκκλησίας στέκονται ακοίμητοι φρουροί στη σκοπιά, ενώ υπογράμμισε ότι ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι κοντά στο λαό.

    Επισήμανε, εξάλλου, ότι η αρχιεπισκοπή Αθηνών θα ιδρύσει στέγη της μητέρας και επαίνεσε τις πολύτεκνες οικογένειες.

    Ο κ. Χριστόδουλος ζήτησε για άλλη μια φορά από τους πιστούς να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις του έθνους.

    [03] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 3 Ιουνίου 2001 (13:13 UTC+2)

    Στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και Αλβανοφώνων ανταρτών βορείως των Σκοπίων, στην πόλη Ματέιτσε. Η πόλη είναι τώρα το κέντρο των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών που πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί σε ένα Βυζαντινό μοναστήρι από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει την περιοχή του Ματέιτσε. Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα χωριά τους. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξανάρχισαν πρόσφατα μετά από κατάπαυση του πυρός που είχε σημειωθεί για αρκετές εβδομάδες. Στην διάρκεια της περιόδου αυτής η διεθνής κοινότητα είχε πιστέψει ότι οι αντάρτες είχαν εξουδετερωθεί. Οι Αλβανόφωνοι αντάρτες πραγματοποιούν εδώ και αρκετό καιρό επιθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υποστηρίζοντας ότι καταπιέζεται η Αλβανική μειονότητα της χώρας και προσπαθώντας να καταλάβουν διάφορες περιοχές.

    [04] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2001 (14:51 UTC+2)

    Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίχθηκαν χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί καταδίωξαν στα ανατολικά προάστεια ασημί αυτοκίνητο με δύο νεαρούς, θεωρώντας ότι πυροβόλησαν άσκοπα.

    Όλα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν αστυνομικοί που αθλούνταν στην περιοχή του φράγματος στη Θέρμη, άκουσαν ήχους σαν πυροβολισμούς. Οι νέοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο θεωρήθηκαν ύποπτοι. Ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν υπάκουσε στις υποδείξεις των αστυνομικών να σταματήσει και ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα, σπάζοντας τα μπλόκα της αστυνομίας από τη Θέρμη μέχρι την Πυλαία

    Οι αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο Πανόραμα και συνέλαβαν τους δύο νεαρούς, που οδηγήθηκαν στην ασφάλεια. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι νεαροί δεν είχαν εμπλοκή στους πυροβολισμούς. Ο οδηγός που είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία για κλοπές, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ ο συνεπιβάτης του αφέθηκε ελεύθερος.

    [05] ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΓΑΜΗΛΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

    Καλαμπάκα, 3 Ιουνίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Τραγωδία σε γαμήλιο γλέντι στην Καλαμπάκα. Η Μαρία Γεωργίου, 39 ετών και η 9χρονη κόρη της Ραφαέλα παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο και τραυματίστηκαν θανάσιμα χθες στις 10 το βράδυ, την ώρα που διέσχιζαν την εθνικό οδό Καλαμπάκας-Τρικάλων για να πάνε στο κέντρο, όπου θα γίνονταν το γαμήλιο γλέντι συγγενών τους.

    Αυτόπτες μάρτυρες αποδίδουν ευθύνες στον οδηγό του λεωφορείου που άφησε τους συγγενείς των νεονύμφων, μεταξύ των οποίων ήταν και τα δύο θύματα, στη μέση της εθνικής οδού.

    Ο οδηγός του λεωφορείου, Θωμάς Τσιάκαλος, 48 ετών, υποστηρίζει ότι σε αυτό το σημείο αφήνει πάντα τους επιβάτες και ότι δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί.

    Ο οδηγός του αυτοκινήτου, Αθανάσιος Μαργαρίτης, 64 χρόνων, από τη Βασιλική Τρικάλων, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην τροχαία Τρικάλων. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικογραφία, αλλά για λόγους ασφαλείας παραμένει στην αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων.

    [06] N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (13:34 UTC+2)

    Στην περίπτωση που αποφάσιζε να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας θα ήταν δήμαρχος τετραετίας, σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

    Εξάλλου, απαντώντας στις κατηγορίες ότι θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το δήμο της Αθήνας για εκπλήρωση των προσωπικών της φιλοδοξιών, υπογράμμισε ότι «ο δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο».

    Οσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκτίμησε ότι οι ευθύνες που έχει ένας πρόεδρος κόμματος δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτές του δημάρχου της Αθήνας, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων έκρινε ότι το ΚΕΠ έχει φθίνουσα πορεία.

    Περαιτέρω, χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία της με τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, μίλησε για ένα κόμμα που αισθάνεται πλέον ενωμένο, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να λειτουργεί μία υποομάδα «όχι μακριά από τον πρόεδρο του κόμματος», που λειτουργεί με τη δική της λογική αντιπαράθεσης.

    Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η υποομάδα αυτή ευθύνεται για τη μη εκλογή της στην πρώτη θέση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, γεγονός που, όπως είπε, την ενόχλησε.

    Παράλληλα, έκρινε θετική την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτήρισε την παρελθοντολογία που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ «συνταγή ήττας». «Αυτή η κυβέρνηση μοιάζει σαν να μη θέλει να κυβερνήσει», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι η διαφορά της με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη είναι πολιτική και όχι προσωπική.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί αντιφατική εξωτερική πολιτική και προσθέτει ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιλέξει να αναβαθμίσει τις αξιώσεις της και να κλιμακώσει την ένταση.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 3 Ιουνίου 2001 (13:03 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία και θα συζητήσει την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας.

    Επίσης, θα συζητήσει τις προοπτικές άρσης του βέτο που ασκεί η Αγκυρα στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τον υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Στρατό, το νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας που προωθεί η Ουάσιγκτον και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

    [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Τελ Αβίβ, 3 Ιουνίου 2001 (12:58 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ πέντε φορές χτες τη νύχτα με στόχο Εβραϊκούς οικισμούς και μία στρατιωτική θέση στη λωρίδα της Γάζας, παρά την ανακοίνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ για κατάπαυση του πυρός. Από τις επιθέσεις δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

    Εξάλλου, σήμερα υπέκυψε στα τραύματα της 14χρονη, που τραυματίστηκε στην επίθεση της Παρασκευής εναντίον ντισκοτέκ του Τελ Αβίβ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 20.

    [09] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣ ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (12:34 UTC+2)

    Αρχίζει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση προσωρινής εξάμηνης άδειας παραμονής στους λαθρομετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.

    Η καταγραφή των οικονομικών μεταναστών θα γίνει σε 1300 σημεία σε όλη τη χώρα από τους δήμους και τις κοινότητες. Αίτηση υποβάλλουν μόνο οι ενήλικες αλλοδαποί αλλά και οι ανήλικοι κοντά στην ηλικία της εφηβείας εφ΄ όσον έχουν έρθει και ζουν μόνοι τους στη χώρα. Τα άγαμα ανήλικα παιδιά μιας οικογένειας αλλοδαπών δεν υποβάλλουν αίτηση γιατί καλύπτονται από την προσωρινή άδεια παραμονής των γονέων τους, εφ΄ όσον διαμένουν μαζί τους.

    [10] ΑΙΜΑΤΗΡΗ Η ΕΞΟΔΟΣ-10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 143 ΤΡΟΧΑΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (12:24 UTC+2)

    Αιματηρή ήταν και αυτή η έξοδος, παρά τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας. Σε 143 τροχαία που σημειώθηκαν από την Παρασκευή έως σήμερα σε όλη τη χώρα 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 161 τραυματίστηκαν.

    [11] ΣΕ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (12:08 UTC+2)

    Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη με βάση συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία να νομοθετήσει το ίδιο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», η απόφαση αυτή αφορά όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι διατηρούν για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου, με αφορμή την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, δεσμεύει τη χώρα μας και, όπως σχολίασαν δικαστικές πηγές, οριοθετεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς για αλλαγές στο ασφαλιστικό και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για διαφορετικά όρια ηλικίας σε άντρες και γυναίκες.

    Αυτό συμβαίνει γιατί η απόφαση στηρίζεται σε κοινοτική οδηγία, με την οποία η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί για να αποφύγει στο μέλλον νέες προσφυγές της Επιτροπής και καταδίκες του δικαστηρίου.

    [12] AΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2001 (11:47 UTC+2)

    Ο 20χρονος αστυφύλακας Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου αυτοτραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι, ενώ περιεργαζόταν το υπηρεσιακό του περίστροφο σε φιλικό του σπίτι στην οδό Φιλικής Εταιρίας 25, στη Θεσσαλονίκη.Ο αστυφύλακας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424.

    [13] NAΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΛΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

    Μύκονος, 3 Ιουνίου 2001 (11:45 UTC+2)

    Μικρή ποσότητα κοκαΐνης και άλλες ουσίες, των οποίων η σύσταση θα προσδιοριστεί από το γενικό χημείο του κράτους, εντόπισαν άντρες του λιμεναρχείου Μυκόνου σε έρευνα που έκαναν στη θαλαμηγό «Θεραπίν», σημαίας Αγγλίας, που ήταν αγκυροβολημένη στη θαλάσσια περιοχή Ορμου Μυκόνου.

    Στο σκάφος βρέθηκε επίσης μια κοντόκανη καραμπίνα και 254 φυσίγγια. Η θαλαμηγός κατευθύνεται συνοδεία σκαφών του λιμεναρχείου Μυκόνου, στο λιμάνι του νησιού για περαιτέρω έρευνα.

    [14] TO ΙΡΑΚ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βαγδάτη, 3 Ιουνίου 2001 (11:10 UTC+2)

    Το Ιράκ αποφάσισε να διακόψει από αύριο τις εξαγωγές πετρελαίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση του ΟΗΕ να παρατείνει για 30 μέρες και όχι για τη συνήθη περίοδο των έξι μηνών το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τρόφιμων».

    Οι ΗΠΑ κάλεσε το Ιρακ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη σταθερότητα της πετρελαιακής αγοράς.

    [15] ΜΑΖΙΚΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (10:47 UTC+2)

    Χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας επέλεξαν να περάσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έξω από την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την τροχαία, από την Παρασκευή περισσότερα από 120.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αθηνών. Αυξημένη ήταν η κίνηση στο αεροδρόμιο των Σπάτων, τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, τον σιδηρόδρομο και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    [16] ANOIXTO ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2001 (10:39 UTC+2)

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο Αθηναίων ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος σε περίπτωση που γίνει μητροπολιτικός και πάρει ανάλογο μήνυμα από την κοινωνία.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι ο ίδιος είχε προτείνει από το 1994 να γίνει η Αθήνα μητροπολιτικός δήμος και εκτιμά ότι αυτή είναι η μοναδική πρόταση για να μπορέσει να ξεπεράσει η Αθήνα τα προβλήματα της. Προσθέτει, δε, ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση θα ξεκαθαρίσει και ο ίδιος τη θέση του

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν το δήμο της Αθήνας, επισημαίνει ότι ο ίδιος εισήγαγε το πρότυπο του ακομμάτιστου δημάρχου και εκφράζει την ευχή να είναι στην ίδια συχνότητα και ο επόμενος δήμαρχος. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηρίξει έναν υποψήφιο δήμαρχο που προέρχεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέρει την κομματοκρατική αντίληψη του πολιτικού του ρόλου στο δήμο.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι το κόμμα του δεν έχει επαφές με πολιτικούς προκειμένου να τους εντάξει στις τάξεις του, αλλά σημειώνει ότι οι πόρτες του ΚΕΠ θα ανοίξουν σε πολιτικούς που δεν κουβαλούν δεσμεύσεις και χρεώσεις σε προθαλάμους συμφερόντων και σε συστήματα ελέγχου εξουσίας.

    Σχολιάζοντας την πτώση του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζει ότι δεν τον ανησυχεί και εκτιμά ότι έχει κερδίσει μια σταθερή βάση στην κοινωνία. Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι είναι φυσιολογικό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΕΠ να περνούν από μία φάση ωρίμανσης της σχέσης με τον κόσμο.

    Ερωτηθείς αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι η θέση του κόμματος του είναι στο πολιτικό φάσμα και όχι ανάμεσα στα κόμματα

    [17] TΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβίβ, 3 Ιουνίου 2001 (10:03 UTC+2)

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός διέταξε αργά χτες το βράδυ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ντισκοτέκ του Ισραήλ.

    Όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο κ. Αραφάτ σε έγγραφο του διέταξε την κατάπαυση του πυρός, ακόμα και με τη βία, σε όλους τους τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής αρχής. Οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν επαφές με της ισλαμικές φατρίες για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της απόφασης.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεν διέταξε την κατάπαυση με αρκετή σαφήνεια και ζήτησε την παύση της τρομοκρατίας και την σύλληψη των ενόχων και όσων βρίσκονται από πίσω τους.

    Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη ντισκοτέκ έφτασε τους 19. Από τα 90 άτομα που τραυματίστηκαν 67 παραμένουν στο νοσοκομείο, από τους οποίους 15 είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζοντρόε, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τον πρόεδρο Αραφάτ και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τη βία. Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ακύρωσε το ταξίδι του στην Κεντρική Αμερική, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 3 June 2001 - 18:13:36 UTC