Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η
  • [02] ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • [03] ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΠΑΠΑΝΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [04] ΣΕ ΟΛΕΘΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ
  • [05] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ GFCM
  • [06] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [09] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο ΣΕΒ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
  • [10] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ -
  • [11] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ Ο ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
  • [12] Η ΡΑΝΤΜΙΛΑ ΧΡΟΥΣΤΑΝΟΒΙΤΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΟΡΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΔΗΚΚΙ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΤΙΜΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
  • [15] ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [16] ΕΠΑΘΛΑ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [17] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ
  • [18] ΒΟΛΕΪ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ Ο ΝΕΜΕΤΣ
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΟΡΗΓΩΝ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [20] ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [21] Ο ΑΛΙ ΑΧΜΕΤΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ"
  • [22] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΕ
  • [23] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Ο ΔΑΝΙΗΛ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [24] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΣ ΝΚΟΣΙ ΤΖΟΝΣΟΝ

  • [01] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (11:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαθητές σε αίθουσα κατά τη διάρκεια Πανελλαδικών Εξετάσεων

    Τεράστιες ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας και την Κεντρική Επιτροπή των Γενικών Εξετάσεων επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία, για το θέμα των Αρχαίων Ελληνικών που δόθηκε στους υποψηφίους, επειδή είναι το ίδιο με εκείνο που είχαν θέσει τα φροντιστήρια στις εξετάσεις προσομοίωσης πριν από ένα μήνα.

    Σε δήλωση του ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. βουλευτής Γιώργος Καλός επισημαίνει:« Οι ευθύνες του Υπουργού Παιδείας και της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων είναι τεράστιες, για την επιλογή, ως θέματος εξέτασης στο μάθημα των Αρχαίων κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου, θέματος ίδιου (Ισοκράτους «Περί Ειρήνης», παρ 14 και 15, Ερώτημα Β3, Παρ. 21, παραλληλισμός κλπ, βαθμολογικής αξίας 20 μονάδων) με την αντίστοιχη πανελλαδική εξέταση «προσομοίωσης», την οποία διενήργησε, προ 20ημέρου, η Ένωση Φροντιστηρίων Ελλάδος !

    Με τον τρόπο αυτόν καταλύεται, πλέον, βάναυσα κάθε έννοια δικαιοσύνης, ισότητος, αμεροληψίας και αδιάβλητου των πανελλαδικών-προαγωγικών εξετάσεων της Β΄ Λυκείου και αποστέλλεται από την Πολιτεία ένα «σημαντικό» μήνυμα προς μαθητές, γονείς και καθηγητές, με το οποίο ομολογείται, ότι η επιτυχία δεν διασφαλίζεται μέσω της υποβαθμισμένης πια δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά μόνο μέσω των φροντιστηρίων

    Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει, επιτέλους, τις εξηγήσεις που οφείλει στον ελληνικό λαό, για αυτό το μέγα ολίσθημα, με το οποίο καταρρακώθηκε το κύρος των εξετάσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα.

    Οφείλει για λόγους ευνόητους ο κ. Ευθυμίου, να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φιλολόγων, τους οποίους διόρισε ο ίδιος στην επιτροπή της επιλογής, της κλήρωσης και της εκτίμησης των οριστικών θεμάτων στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να χυθεί άπλετο φως από τη δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να παρέμβει. Ο ελληνικός λαός αξίζει να μάθει όλη την αλήθεια, για το πώς οδηγηθήκαμε σ' αυτό το κατάντημα.»

    [02] ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (11:31 UTC+2)

    Με επ' αόριστον διακοπή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών απειλούν οι Πανεπιστημιακοί γιατροί που σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ υποχρεούνται από σήμερα να διακόψουν κάθε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Έντονες πιέσεις ασκούνται στις ιδιωτικές κλινικές να διακόψουν οποιαδήποτε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς υπό την έμμεση απειλή σκληρότερων ελέγχων των αδειών λειτουργίας τους

    [03] ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΠΑΠΑΝΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Σάμος, 1 Ιουνίου 2001 (11:54 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζέμ θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουνίου στη Σάμο το 3ο Οικονομικό Συνέδριο Επιμελητηρίων Νησιών του Αιγαίου και των Επιμελητηρίων των Τουρκικών Ακτών.

    [04] ΣΕ ΟΛΕΘΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (12:17 UTC+2)

    Ευθύνες σε βάρος του πληρώματος και της εταιρίας για το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" επιρρίπτει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που κατέθεσε χθες στον ειδικό εφέτη-ανακριτή Ν. Καραδημητρίου ο αυτοδύτης Ν. Λαμπράκος.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" το ναυάγιο οφείλεται καταρχήν σε ολέθριο ανθρώπινο λάθος, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαμπράκου, το πλοίο ακολουθούσε λάθος ρότα κατά 40 έως 50 μοίρες. Ευθύνες, όμως, βαραίνουν και την πλοιοκτήτρια εταιρεία καθώς δε λειτουργούσαν οι υδατοστεγείς πόρτες, με συνέπεια το πλοίο να βυθιστεί σε χρόνο ρεκόρ.

    Ο κ. Λαμπράκος, υποστηρίζει, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι "δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αποφυγή της πρόσκρουσης στις βραχονησίδες τα τελευταία έξι λεπτά του μοιραίου ταξιδιού, κάτι το οποίο μαρτυρά το ίδιο το ρήγμα του πλοίου, που είναι σε ευθεία γραμμή και όχι ακανόνιστο. Και μάλιστα αν το επιβατηγό δεν έπεφτε στις Πόρτες, θα χτυπούσε με δύναμη στο ακρωτήρι Φωκά".

    Πάντως ακόμη δεν πραγματοποιήθηκε η κατάθεση των εκθέσεων των δυο ειδικών πραγματογνωμόνων, Κ. Θωκταρίδη και Β. Δημητριάδη, ενώ το τελικό πόρισμα, το οποίο θα συντάξει και θα καταθέσει το αργότερο έως τον Αύγουστο ο ειδικός εφέτης-ανακριτής Νίκος Καραδημητρίου, θα οδηγήσει στη σύνταξη νέων κατηγορητηρίων.

    [05] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ GFCM

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Το υπουργείο Γεωργίας, κατόπιν πρότασης του υπουργού Γ. Ανωμερίτη, προς τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της 4ης ετήσιας συνόδου της Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής στη χώρα μας καθώς και την φιλοξενία.

    Η εν λόγω σύνοδος θα πραγματοποιηθεί από 4-7 Ιουνίου 2001, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

    Συμμετέχουν εκπρόσωποι κρατών μελών της GFCM: Αλβανίας, Αλγερίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Λιβάνου, Λιβύης, Μάλτας, Μονακό, Μαρόκου, Ρουμανίας, Ισπανίας, Συρίας, Τυνησίας, Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας.

    Παράλληλα, συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και παρατηρητές από την Διεθνή Greenpeace, το CIHEAM, τη Διεθνή Επιτροπή για τη διατήρηση του τόννου στον Ατλαντικό, τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Θάλασσας της Μεσογείου, την Παγκόσμια Ενωση Διατήρησης και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

    Σημειώνεται ότι η Σύνοδος θα διεξαχθεί σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά.

    [06] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 1 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στην Αγκυρα όπου θα παραμείνει τις επόμενες δέκα μέρες για να επιβλέψει την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της τουρκικής κυβέρνησης μετά την χθεσινή παραίτηση του υπουργού περί Ιδιωτικοποιήσεων Γιουκσέλ Γιάλοβα.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η αποστολή θα επιβλέπει την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που πλήττει τη Τουρκία από τον Φεβρουάριο όταν σημειώθηκε η κόντρα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ με τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ.

    Το ΔΝΤ συμφώνησε στις 15 Μαίου να παραχωρήσει δάνειο οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

    Η αποστολή του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Φιλανδό Γιούχα Κάκονεν θα αποφανθεί αν θα δοθεί στην Αγκυρα η πρώτη δόση, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό τον μήνα.

    Ο Γιάλοβα παραιτήθηκε χθες γιατί τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για απελευθέρωση της βιομηχανίας καπνού της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ.

    Τα σχόλια του προκάλεσαν χθες πανικό και πτώση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο σήμερα ανάκαμψε κατά 3,6% και άγγιξε τις 11.276 μονάδες.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η παραίτηση του Γιάλοβα δεν αποτελεί ακόμη μία κρίση για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματιστήριο.

    O.K.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 1 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Υπέρ της επίλυσης των συγκρούσεων στη Νοτιανατολική Ευρώπη με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα τάχθηκαν οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας Ιον Ιλιέσκου και Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιλιέσκου, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και το Κόσοβο και δήλωσε ότι "οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν πολεμούν για τα δικαιώματά τους, αλλά για κατάκτηση εδαφών".

    "Δεν είναι αγώνας για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά φιλοδοξία για την ίδρυση μεγαλύτερου κράτους, ανεξάρτητα αν αυτό θα είναι η "Μεγάλη Αλβανία" ή το "Μεγάλο Κόσοβο", είπε.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας επέκρινε την ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο (KFOR) επισημαίνοντας ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εμποδίσει τη δράση των Αλβανών ανταρτών. "Για το λόγο αυτό είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι όμηροι της τρομοκρατίας", είπε.

    Οι κ.κ. Κοστούνιτσα και Ιλιέσκου εξέτασαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο καθαρισμός του Δούναβη και η ανακατασκευή της γέφυρας στο Νόβισαντ, η οποία καταστράφηκε στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ πριν από δύο χρόνια.

    Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των επαφών κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ρουμανο-Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής, η οποία δρούσε έως το 1996 και εξέφρασαν την ελπίδα οι αξιωματούχοι που θα γίνουν μέλη της Επιτροπής να συναντηθούν εντός του 2001 και να επαναπροωθήσουν τη συνεργασία στο βιομηχανικό, εμπορικό και σε άλλους τομείς.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (20:41 UTC+2)

    "Με την κατη-φορα που πηρε ο κ.Λαλιώτης, σε λίγο θα μας ξαναφωνάξει το αλήστου μνήμης 'έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων'", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

    Ο υπουργός, υποστήριξε στο περιθώριο της ειδικής συνόδου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΕΒ αποτελεί "μαγαζί" της Ρηγίλλης και αυτή από την πλευρά της θεωρεί το ΣΕΒ ως προκεχωρημένο φυλάκιο. "Ο ΣΕΒ και η συντηρητική παράταξη έχουν αμοιβαίες εξαρτήσεις", είπε ο κ. Λαλιώτης.

    [09] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο ΣΕΒ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Για εκλεκτικές σχέσεις, δεσμούς αίματος και αμοιβαίες εξαρτήσεις με τη συντηρητική παράταξη έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, στο περιθώριο των εργασιών της ειδικής συνόδου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την επίθεση του ΣΕΒ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    "Είναι απαράδεκτο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων να προσπαθεί τόσο με τις παρασκηνιακές δραστηριότητές του όσο και με τις προκατασκευασμένες αντιπολιτευτικές και αμετροεπείς κορώνες του να στήσει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, πίσω από την πλάτη του και εις βάρος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας" είπε ο κ.Λαλιώτης.

    Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι "με αυτό που έπραξη η ηγεσία του ΣΕΒ απέδειξε ότι αποτελεί ένα προπύργιο, ένα "μαγαζί" της συντηρητικής παράταξης, της Δεξιάς. Από την άλλη, η ΝΔ αποτελεί έναν εντολοδόχο των συμφερόντων του ΣΕΒ, αποτελεί ουσιαστικά η Ρηγίλλης ένα "μαγαζί" του ΣΕΒ".

    Ο υπουργός υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ειρήνη, αντίθετα, όπως είπε, "ο ΣΕΒ έχει όραμα, πολιτικό και ηθικό πρόταγμά του την υπερεκμετάλλευση, τα υπερκέρδη και την τσέπη των βιομηχάνων".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ενώ δήλωσε ότι η ηγεσία του ΣΕΒ αποτελείται από συγκεκριμένα πρόσωπα που προχωρούν σε "παρασκηνιακές δραστηριότητες, έχουν προβεί σε αμετροεπείς αντιπολιτευτικές κορώνες".

    Τέλος, ο κ.Λαλιώτης επιτέθηκε και κατά του προέδρου του ΣΕΒ, ζητώντας του να αποβάλει το προσωπείο του και να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.

    [10] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που έστειλε επίσημα τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών Εφήβων - Νεανίδων που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου - 9 Ιουλίου. Μπορεί να μην αποτελεί παραδοσιακά μεγάλη δύναμη στο χώρο, ωστόσο πάντα δηλώνει παρούσα σε κορυφαίους αγώνες. Στην Θεσσαλονίκη στέλνει δύο αθλητές, τον Χαϊνς Μπέϊκερ (105κ) και την Κέϊσα Ντιν Σόφι (+75κ).

    Επίσης με πλήρη ομάδα θα κατέβει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Ουγγαρία.

    Αναχωρούν την Τρίτη για τη Σάμο οι εθνικές ομάδες Εφήβων και Νεανίδων προκειμένου να συνεχίσουν εκεί σε προπονητικό καμπ την προετοιμασία του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μαζί τους θα ταξιδέψουν και οι Ολυμπιονίκες Σαμπάνης, Τζελίλης, Σπύρου, Μήτρου, Καχιασβίλι και Κόκκας που έχουν ήδη ξεκινήσει τη προετοιμασία του και βρίσκονται βέβαια στο αρχικό στάδιο.

    [11] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ Ο ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    Βιετνάμ, 1 Ιουνίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ονειρο ήταν και έσβησε... Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Μιχάλης Μουρούτσος δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε χωρίς κάποια επιτυχία στο 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ταε Κβο Ντο που διεξάγεται στο Βιετνάμ.

    Στην κατηγορία των 62 κιλών και κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου ηττήθηκε με 7-3 από τον Ιρανό Ασλά. Στις γυναίκες η Καλλιόπη Παπαϊωάννου (55κ) στο δεύτερο γύρο κέρδισε 10-1 τη Στάκαν (Φιλιππίνες), ενώ στον τρίτο γύρο έχασε με 4-3 από τη Ρωσίδα Κουμπάκοβα. Στην κατηγορία των 59κ. η Αρετή Αθανασοπούλου κέρδισε τη Λόπες 6-2 (ΗΠΑ), στο δεύτερο γύρο την Ζον Ξιάο (Κίνα) με 7-3, ενώ κατόπιν έχασε από τη Σουγκ Λι (Νότια Κορέα) με 7-3.

    Αύριο στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο θα αγωνιστεί η Λίτσα Τζιδημοπούλου στα 63κ με αντίπαλο την Κιμ (Μαλαισία) και η Μόρφω Δροσίδου στα 67κ που πέρασε μπάι στο β' γύρο και θα παίζει με τη νικήτρια του αγώνα, Τιμ (Γερμανία) - Πακ (Καναδάς).

    [12] Η ΡΑΝΤΜΙΛΑ ΧΡΟΥΣΤΑΝΟΒΙΤΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 1 Ιουνίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα απέκτησε τελικά νέο Δήμαρχο, μετά από διάστημα έξι μηνών χωρίς επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου.

    Η Ραντμίλα Χρουστάνοβιτς, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος συνασπισμού Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας (DOS), εξέλεγη από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Δήμαρχος Βελιγραδίου

    Η 49χρονη Ραντμίλα Χρουστάνοβιτς, είναι νομικός και η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της πόλης, με πληθυσμό 2 εκ. κατοίκους.

    Ο πρώην Δήμαρχος του Βελιγραδίου Μίλαν Πρότιτς, επίσης στέλεχος της DOS ορίστηκε πριν από αρκετούς μήνες πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΟΡΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Ιουνίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα ανάμεσα με Σκοπιανές δυνάμεις και στους Αλβανούς αντάρτες στους λόφους της βόρειας ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας Μπλάγκογια Μάρκοφσκι.

    Ο Μάρκοφσκι είπε ότι ο στρατός απάντησε σε πυρά ανταρτών που μάχονται γύρω από το χωριό Μάτειτσε, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων.

    Τμήμα του χωριού έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων και ένα άλλο μέρος έχουν οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις τη τελευταία εβδομάδα.

    Οι αντάρτες έβαλαν κατά των σκοπιανών στους λόφους γύρω από το Τέτοβο κοντά στα χωριά Μπρόντεκ και Λίσετς.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε ομάδα οκτώ ανταρτών κοντά στο χωριό Λίσετς.

    [14] ΔΗΚΚΙ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΤΙΜΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός εκτός από τη νοημοσύνη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος του, υποτιμά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, με το να εξάρει το έργο της κυβέρνησης του σ' όλους τους τομείς, επισημαίνει το ΔΗΚΚΙ σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι αδικεί τη ΝΔ με τις φραστικές κορώνες του, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να στηρίζει επί της ουσίας τις αντιλαϊκές επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

    "Το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι ολοένα και στενεύει ο κύκλος αυτών που το πιστεύουν. Τα δε σημάδια του "έργου" του παραμένουν ανεξίτηλα στο κορμί της ελληνικής κοινωνίας και των απροστάτευτων πολιτών", καταλήγει το ΔΗΚΚΙ.

    [15] ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Πρώτη στις προτιμήσεις των Αθηναίων για το δήμο της Αθήνας είναι η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έδειξε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας Money Week.

    Με άριστα το 10, η κ.Μπακογιάννη συγκεντρώνει 6 βαθμούς, ενώ δεύτερος ακολουθεί ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, με βαθμό 5,2 και τρίτος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου με 4,9.

    Ακολουθούν οι Βύρων Πολύδωρας, Γ. Βουλγαράκης και Θεώδορος Ρουσσόπουλος με 4,4 βαθμούς, ενώ ίδιο ποσοστό εξασφαλίζει και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Πιο χαμηλά στη μέτρηση έρχεται ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, με 4 βαθμούς, και ο Φ. Κουβέλης με 3,9.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επανέλαβε σήμερα την απόφασή του να ολοκληρώσει τη δημαρχιακή του θητεία και πρόσθεσε ότι το έργο στον δήμο θα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία μέρα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, κάνοντας λόγο για "πολιτικό περιβάλλον που αντιμετώπισε τον δήμο με εχθρότητες". Όπως είπε, ο δήμος της Αθήνας θα μπορούσε να έχει εκτελέσει περισσότερα έργα αν "είχε αξιοποιήσει μελέτες που χρονίζουν στα συρτάρια των γραφειοκρατών". Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υποστήριξε εκ νέου τη δημιουργία υπουργείου Ολυμπιάδας.

    [16] ΕΠΑΘΛΑ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Μπιτς Βόλεϊ. Το σύνολο των επάθλων που θα μοιραστούν στους αθλητές για το 2001, ανέρχεται σε ποσό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, αφού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια! Οι βαθμοί των αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά θα προστεθούν στη συνολική βαθμολογία τους, καθώς ισχύει ενιαίο σύστημα βαθμολόγησης.

    Το φετινό πρόγραμμα του μπιτς βόλεϊ είναι το εξής:

    15-17 Ιουνίου Παραλία Αλίμου Γυναικών * Έπαθλο (σε δρχ) 1.000.000

    23-24 Ιουνίου Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας Ανδρών * 200.000

    27-28 Ιουνίου Δημοτικό γυμναστήριο Κορδελιού Ανδρών * 400.000

    7-8 Ιουλίου Βελίκα Λάρισας (Beach Bar Σπιτάκι) Ανδρών * 1.500.000 // Γυναικών * 750.000

    7-8 Ιουλίου Παραλία Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας Ανδρών * 500.000 // Γυναικών * 250.000

    13-15 Ιουλίου Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη) Ανδρών * 200.000 // Γυναικών * 100.000

    14-15 Ιουλίου Παραλία Μαγγάνων Ξάνθης Γυναικών * 1.000.000

    14-15 Ιουλίου Beach Bar Δελφίνι (Αλεξ/πολη) Ανδρών * 500.000

    21-22 Ιουλίου Sport Club Χαλκίδας Ανδρών * 1.500.000 // Γυναικών * 750.000

    21-22 Ιουλίου Παραλία Μώλου Φθιώτιδας Ανδρών * 500.000

    21-22 Ιουλίου // Γυναικών * 250.000

    21-22 Ιουλίου Beach Bar Δελφίνι (Αλεξ/πολη) Ανδρών * 500.000

    28-29 Ιουλίου Παραλία Ασπροβάλτας Ανδρών * 1.500.000 // Γυναικών * 750.000

    28-29 Ιουλίου Παραλία Ιζαμπέλα Καμ. Βούρλα Ανδρών * 500.000 // Γυναικών * 250.000

    3-4 Αυγούστου Bonjo Club Ράχες Φθιώτιδας Ανδρών * 1.500.000

    4-5 Αυγούστου // Γυναικών * 750.000

    5 Αυγούστου Πλαζ Πεζούλας (λίμνη Πλαστήρα) Γυναικών * 500.000

    4-5 Αυγούστου Beach Bar Δελφίνι (Αλεξ/πολη) Ανδρών * 500.000

    11-12 Αυγούστου Beach Bar Δελφίνι (Αλεξ/πολη) Ανδρών * 500.000

    [17] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Για οργανωμένη και κατευθυνόμενη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή δυσφήμιση όλων των μεγάλων έργων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τα χθεσινά σχόλια της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. ενόψει της ολοκλήρωσης της γέφυρας στην Ποτίδαια.

    "Δυστυχώς η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιλήφθηκε φαίνεται τη γελοιοποίηση αυτής της τακτικής στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας (διασπορά ανησυχίας για πρόκληση ατυχημάτων κλπ) και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" (αδυναμία προσπέλασης του αεροδρομίου, αδυναμία εξυπηρέτησης της τουριστικής περιόδου, μεγαλύτερη διαδρομή των αεροσκαφών, περισσότερα καύσιμα κλπ.), τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν κοσμήματα για τον πολιτισμό μας και ως δια μαγείας σταμάτησε κάθε κακόβουλη παραπληροφόρηση".

    "Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης αποσιωπά ότι για να φθάσει στην γέφυρα της Ποτίδαιας και να κάνει κριτική διέσχισε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο από την Καρδία μέχρι την Καλλικράτεια μήκους 17,5 χλμ προϋπολογισμού 24 δισ. δρχ. εκ των οποίων 14 δισ. δρχ. καταβλήθηκαν για απαλλοτριώσεις. Αποσιωπά τον αγώνα που έδωσε η Περιφέρεια για την απόδοση της γης από τους ιδιοκτήτες και ότι οι μόνοι που ήταν απόντες σε αυτόν τον αγώνα ήταν τα στελέχη της Ν.Δ.", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Διευκρινίζεται δε ότι η γέφυρα της Ποτίδαιας ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια και την επίβλεψη την έχει η "Εγνατία Οδός Α.Ε.". "Δυστυχώς οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν το έργο τώρα, 6 μήνες πριν από την ολοκλήρωση του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "ξεκινάει το έργο εν μέσω καλοκαιριού. Με τέτοια ανευθυνότητα πως να ληφθεί σοβαρά από εδώ και πέρα η κριτική τους σε τεχνικά θέματα, για ένα τόσο δύσκολο έργο;", αναφέρεται στην ανακοίνωση και παρατίθενται πληροφορίες για το σχεδιασμό της γέφυρας.

    Ειδικότερα τονίζεται:

    - Ο σχεδιασμός και η επιλογή της γέφυρας με μεταλλικό φορέα έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και απόψεις της αισθητικής και αρχιτεκτονικής που ισχύουν διεθνώς και που ζητούν το συνδυασμό παλαιών και μοντέρνων στοιχείων δόμησης.

    - Το ύψος των 70 εκ. προκύπτει από δεσμεύσεις του ύψους ναυσιπλοϊας και του στατικού ύψους, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνώς εφαρμόζονται κλάδοι σε ανισοσταθμία. Επίσης και η οδοποιία των προσβάσεων της γέφυρας της Ποτίδαιας προβλέπει 2 κλάδους σε ανισοσταθμία.

    - Τα ανοίγματα της νέας γέφυρας είναι μεγαλύτερα και έτσι δίνουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, διότι υπάρχει διευρυμένο πεδίο ορατότητας.

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί κάθε καλοπροαίρετο να κάνει μία στάση στην Ποτίδαια για να αντιληφθεί το ρυθμό με τον οποίο προχωράει το έργο.

    Επισημαίνει ακόμη ότι σε ότι αφορά την κατασκευή του οδικού τμήματος Ποτίδαια - Καλλιθέα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, η οποία θα είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία λόγω της μεγάλης αξίας της γης.

    Ηδη έχουν εξασφαλισθεί όμως πόροι 10 δισ. και θα ήμασταν πολύ ευτυχείς να συνέβαλε και η Νέα Δημοκρατία στην απόκτηση της γης το συντομότερο δυνατόν συμβάλλοντας στην αποφυγή δικονομικών ελιγμών.

    Εν πάσει περιπτώσει το κομμάτι αυτό, το οποίο θα ανακουφίσει σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Κασσάνδρα, δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμο για το καλοκαίρι του 2003", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [18] ΒΟΛΕΪ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ Ο ΝΕΜΕΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Συμφώνησε με τον Ηρακλή στο βόλεϊ και ο Νέμετς! Ο άσος του Ηρακλή προτίμησε να μείνει και για δεύτερη χρονιά στον Ηρακλή, αφού ο ίδιος πιστεύει ότι με τις νέες μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει ο Γηραιός θα καταφέρει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα.

    Με δεδομένο ότι έχει συμφωνήσει από την αρχή των πλέι οφ ο Κράβαρικ, καθώς και οι Μποζίδης, Αμαξόπουλος και Γραμματικόπουλος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τουλάχιστον για τη νέ σεζόν οι στόχοι της ομάδας είναι υψηλοί. Λέγεται -επίσης- ότι μετά τη λήξη της συνεργασίας του Βασίλη Μητρούδη με τον ΠΑΟΚ ο πρώτος θα φορέσει την κυανόλευκη φανέλα...

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΟΡΗΓΩΝ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Το Πρώτο Συνέδριο Χορηγών του ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποιείται στις 6 και 7 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace, στην Αίθουσα Ποσειδών. Θα μετάσχουν όλοι οι Διεθνείς και οι Εθνικοί Χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων, στελέχη του ΑΘΗΝΑ 2004, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Marketing της ΔΟΕ.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στις 10:00 της 6ης Ιουνίου. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ από πλευράς ΔΟΕ θα ενημερώσει τους συνέδρους ο M.Payne, Διευθυντής Marketing. Θα ακολουθήσουν ομιλίες του Ι. Κωστόπουλου, Προέδρου της Alpha Bank - Μεγάλου Εθνικού Χορηγού και του S. Moore Αντιπροέδρου της Coca Cola - TOP Χορηγού. Ο πρώτος κύκλος του συνεδρίου θα κλείσει με την ομιλία του Ολυμπιονίκη Πύρου Δήμα, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004.

    [20] ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Μπενγκάλ, 1 Ιουνίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ναυτική τραγωδία στο Μπαγκλαντές. Εκατό άνθρωποι αγνοούνται μετά τη βύθιση φέριμποτ σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί πέντε νεκροί, και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

    Η τραγωδία σημειώθηκε στον κόλπο της Μπενγκάλ, όπου επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και στο πλοίο επέβαιναν 200 άνθρωποι. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων.

    [21] Ο ΑΛΙ ΑΧΜΕΤΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ"

    Σκόπια, 1 Ιουνίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Σε ψέμα που έχει στόχο να πλήξει τις σχέσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου αποδίδει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, o πολιτικός εκπρόσωπος των Αλβανόφωνων ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔΜ Αλί Αχμέτι τις πληροφορίες που έφεραν τον ίδιο να έχει δηλώσει σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας ότι έχει δημιουργηθεί "Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς", ο οποίος αναλαμβάνει δράση στη βορειοδυτική Ελλάδα.

    Ο κ. Αχμέτι δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν άκουσε αυτές τις πληροφορίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. "Ποτέ δεν έκανα τέτοιες δηλώσεις και ούτε σκέφτηκα ποτέ να θίξω τέτοια θέματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια ορισμένων κύκλων που στόχο έχει να παρεμβάλει εμπόδια στη δημοκρατική διαδικασία στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στα Βαλκάνια. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και με σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας, τους Ελληνες, τους Βούλγαρους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης", τόνισε.

    [22] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Μία ημέρα μετά την απόφαση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς να παραμείνει στον ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Γεωργιάδης, κατέθεσε σήμερα το πρωί προσφυγή στην ΕΠΑΕ διεκδικώντας από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ το ποσό των 162 εκατομμυρίων δραχμών.

    Το ποσό αυτό αφορά δύο δόσεις συμβολαίου, πριμ κατάκτησης κυπέλλου και εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. "Δεν το κάνω για να μείνω ελεύθερος. Απλά θέλω να διασφαλίσω τα χρήματά μου", τόνισε ο Γεωργιάδης από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου μετέχει στην αποστολή της εθνικής ομάδας για τον αγώνα με την Αλβανία.

    Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο Γεωργιάδης κατέθεσε προσφυγή μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του προπονητή και την στιγμή που ο τελευταίος τόνισε πολλές φορές ενώπιον των δημοσιογράφων ότι έχει πάρει εγγυήσεις από τον πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Μπατατούδη για πληρωμή των χρημάτων που του οφείλονται.

    [23] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Ο ΔΑΝΙΗΛ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Προπονητής με... ημερομηνία λήξης έγινε πλέον ο ομοσπονδιακός, Βασίλης Δανιήλ. Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, παραμονή του παιχνιδιού με την Αλβανία προέβη στην εξής δήλωση: "Όταν θα λήξει το συμβόλαιό μου θα φύγω από την εθνική ομάδα. Τόσα χρόνια είμαι προπονητής και ποτέ δεν αμφισβητήθηκα τόσο όσο τώρα. Η ομοσπονδία ενώ έπρεπε να με καλύψει δεν το έπραξε".

    Ο Καβαλιώτης τεχνικός αναφέρθηκε και στην αναμέτρηση της εθνικής με την Αλβανία. "Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και να διατηρήσει υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα για κατάληψη της δεύτερης θέσης στον όμιλο", επισήμανε.

    Η πιθανή ενδεκάδα για τον αυριανό αγώνα είναι: Νικοπολίδης, Ουζουνίδης, Νταμπίζας, Γκούμας, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γεωργιάδης, Αλεξανδρής, Λυμπερόπουλος.

    [24] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΣ ΝΚΟΣΙ ΤΖΟΝΣΟΝ

    Λονδίνο, 1 Ιουνίου 2001 (19:04 UTC+2)

    Πέθανε ο Νκόσι Τζόνσον, ο 12χρονος Νοτιοαφρικανός που είχε αποτελέσει σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS. Ο Τζόνσον πέθανε ήρεμα στον ύπνο του εξαιτίας του ιού που είχε προσβάλει τον οργανισμό του από τη γέννησή του.

    Η θετή μητέρα του, η λευκή Γκέιλ Τζόνσον, δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν σε θέση να λάβει στερεά τροφή, το κορμί του ήταν σκελετωμένο και χθες έπεσε στο κρεβάτι σε ημικωματώδη κατάσταση. Η Τζόνσον τόνισε ότι είναι πολύ περήφανη για τον Νκόσι που όπως είπε έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για τους πληγέντες από τον ιό.

    Ο Νκόσι Τζόνσον είχε αναχθεί σε σύμβολο κατά του AIDS από τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος τον αποκαλούσε «εικόνα της πάλης για τη ζωή». Ο Τζόνσον μιλούσε ανοιχτά για το ζήτημα, παλεύοντας να αλλάξει την πολιτική που θέλει τα παιδιά με HIV εκτός των δημοσίων σχολείων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 June 2001 - 18:13:49 UTC