Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • [02] ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΚΟΙΝΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [05] ΟΥΕΦΑ: ΠΛΑΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [06] ΒΟΛΕΪ: 4Η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΙΞΕΩΣ
  • [07] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [08] ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΒΑΦΤΗΚΕ... ΠΡΑΣΙΝΟ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [10] ΓΕΥΣΗ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [11] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  • [13] ΣΑΝ ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ
  • [14] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΧΙ ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΙ
  • [15] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [17] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [18] ΤΟ 40% ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ
  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [20] ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
  • [21] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ 52ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [22] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [23] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  • [24] ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝ ΟΙ ΝΕΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    Χίος, 19 Μαϊου 2001 (12:17 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εκφραστής των συμφερόντων του λαού, δήλωσε από τα Ψαρά, όπου έφθασε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης από τη Χίο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη αναμένεται να επιχειρήσει άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις ενώ θα εξαγγείλει έργα για το νησί. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί πολλά χωριά της Χίου και θα έχει συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις του νησιού. Τον κ. Σημίτη συνοδεύει πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο.

    Μιλώντας σε κατοίκους των Ψαρών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, καθώς στο επόμενο διάστημα θα διατεθούν περίπου 25 τρισ. δρχ., ποσό που ποτέ δεν είχε στη διάθεσή της η χώρα.

    Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε έργα τεχνικά, περιφερειακά και τοπικά για τη γεωργία, την αλιεία και την περιφερειακή ανάπτυξη. «Ο τόπος προχωρεί» επισήμανε ο κ. Σημίτης, για να προσθέσει ότι «όποιος είναι ειλικρινής θα πρέπει να παραδεχθεί ότι τα τελευταία πέντε - έξι χρόνια ο τόπος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη». Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, «είναι ο κύριος εκφραστής των συμφερόντων του λαού».

    Τέλος ο κ. Σημίτης, επανέλαβε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία και τόνισε ότι η αντιμετώπιση των επιβουλών επιτυγχάνεται σήμερα μέσω της ανάπτυξης και της εθνικής ισχύος.

    [02] ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2001 (10:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Φάτος Νάνο

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, σε συνέντευξη του παραχώρησε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" αποκηρύσσει τη δράση των εξτρεμιστών στα Σκόπια, ενώ υποστηρίζει την εξεύρεση πολιτικής λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλβανική μειονότητα στην ΠΓΔΜ.

    Ο Νάνο, που προβάλλει ως αδιαμφισβήτητος νικητής των προσεχών εθνικών εκλογών στην Αλβανία τονίζει στη συνέντευξη του ότι: "πολιτικά δεν υποστηρίζουμε τους αντάρτες και τις πράξεις τους". Η φράση αυτή, αποτελεί τον πυρήνα της συνέντευξης του, αν ληφθούν υπόψη οι υποψίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία.

    Είναι αξιοσημείωτο ν' αναφερθεί ότι σε έντονο ύφος ο κ. Νάνο απορρίπτει τη θεωρία περί "μεγάλης Αλβανίας", σημειώνοντας ότι " η πολιτική φιλοσοφία των Αλβανών βασίζεται στον πολυκεντρισμό και όχι στον εγωκεντρισμό".

    Ο Φάτος Νάνο, που διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θεωρώντας ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, θα ξεπεραστούν γρήγορα, ενώ δίνει χαρακτήρα "γέφυρας" ως προς την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, όσο και στους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, που ζουν στην Ελλάδα, προσβλέποντας και στον ορίζοντα στρατηγικής σύμπραξης μεταξύ των δύο χωρών, στο μέλλον.

    [03] ΚΟΙΝΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Πράγα, 19 Μαϊου 2001 (10:12 UTC+2)

    Την προοπτική τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να μπορούν να παρέχουν κοινά πτυχία σε προπτυχιακό επίπεδο εξετάζουν οι υπουργοί Παιδείας 29 ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Ευθυμίου- που συνεδριάζουν στην Πράγα.

    Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά ότι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεργάζονται με ανάλογα ιδρύματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και σε προπτυχιακό επίπεδο, αναπτύσσοντας κοινό, δίγλωσσο πρόγραμμα σπουδών.

    Έτσι για παράδειγμα, ο φοιτητής μιας σχολής που έχει αναπτύξει πρόγραμμα συνεργασίας με αντίστοιχο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πραγματοποιεί τις σπουδές του και στις δύο χώρες και στο τέλος θα παίρνει ένα πτυχίο που θα φέρει τους τίτλους και των δύο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων. Το πτυχίο θα αναγνωρίζεται και στις δύο χώρας και κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη χωρίς να πρέπει να αναγνωριστεί από όργανα τύπου ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Πάντως, εκτιμάται η αλλαγή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα εξαιτίας των γνωστών συνταγματικών περιορισμών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η συνάντηση των υπουργών Παιδείας αναμένεται να λήξει σήμερα, οπότε και θα υπογραφεί η κοινή ανακοίνωση, στην οποία δε θα γίνεται αναφορά στη διάρκεια σπουδών για τη λήψη πτυχίου, θέμα για το οποίο θα αποφασίζουν χωριστά τα πανεπιστήμια κάθε χώρας. Στις προσεχείς συναντήσεις των υπουργών Παιδείας θα εξεταστεί η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος αξιολόγησης.

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2001 (13:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    Επιστολή πρόσκληση προς τα συνδικάτα, αναμένεται να αποστείλει τη Δευτέρα ο υπουργός; Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης, προκειμένου να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος.

    Tο περιεχόμενο της επιστολής αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Eκτελεστικής Eπιτροπής της ΓΣEE που θα συνεδριάσει την Tρίτη.

    O πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Xρήστος Πολυζωγόπουλος, επενέλαβε για μια ακόμη μια φορά ότι «για να γίνει διάλογος θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος από τον προϋπολογισμό με χρηματοδότηση για όλους τους ασφαλισμένους».

    [05] ΟΥΕΦΑ: ΠΛΑΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (21:06 UTC+2)

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΕΦΑ προτρέπει τους φιλάθλους που θα βρεθούν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Τετάρτης στο Σαν Σίρο του Μιλάνο, μεταξύ των ομάδων της Μπάγερν Μονάχου και της Βαλένθια, να είναι προσεκτικοί, επειδή ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πλαστά εισιτήρια. Ο μοναδικός τρόπος για αποφυγή άσχημων γεγονότων είναι οι φίλαθλοι να μην προμηθευτούν τα εισιτήρια του αγώνα από την "μαύρη αγορά", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [06] ΒΟΛΕΪ: 4Η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΙΞΕΩΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ατυχη στάθηκε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των εφήβων η οποία γνώρισε την ήττα με 3-0 σετ (25-16, 25-22, 25-18) από την ανδρική ομάδα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του μικρού τελικού του 41ου κυπέλλου Ανοίξεως, που διεξάγεται στην Γιεζενίτσα της Σλοβενίας. Έτσι μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα η εθνική ομάδα κατέκτησε την τέταρτη θέση.

    [07] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ισοπαλία με σκορ 1-1 απέσπασε η Καλαμαριά στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής της Α' κατηγορίας. Η Καλλιθέα κέρδισε με 5-2 τα Τρίκαλα, ενώ την γλυκιά γεύση της νίκης γεύτηκε και ο Αγιος Νικόλαος που επιβλήθηκε της Καβάλας με 5-2.

    Φιέστα διοργανώνει το Αιγάλεω για την άνοδό του στην μεγάλη κατηγορία κόντρα στον Πανελευσινιακό.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Παναιτωλικός - Ολυμπιακός Βόλου 0-0

    Λάρισα - Προοδευτική 1-1

    Πανσερραϊκός - Καλαμαριά 1-1

    Καλλιθέα - Τρίκαλα 5-2

    Ακράτητος - Ναυπακτιακός 1-1

    Παναιγιάλειος - Απόλλων 1-1

    Αγ.Νικόλαος - Καβάλα 5-2

    [08] ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΒΑΦΤΗΚΕ... ΠΡΑΣΙΝΟ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής, ΠΑΟ - Ολυμπιακού κέρδισε η ομάδα της Αθήνας. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι επικράτησε του Ολυμπιακού με 68-63. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και προσπάθησε να επιβάλει το ρυθμό του. Όμως όχι για πολύ, αφού η αγωνιστικότητα των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε τη δυνατότητα στον ΠΑΟ να πάρει τη νίκη.

    Εντύπωση προκάλεσε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ η παρουσία του άσου των Σικάγο Μπουλς, Ρον Αρτεστ, αλλά και ένας σκάουτερ των Ιντιάνα Πέισερς.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 13-17, 28-30, 47-49, 68-63.

    ΠΑΟ: Καλαϊτζής 10 (1), Κοχ 4, Μποντιρόγκα 11, Φώτσης 4, Ρέμπρατσα 14, Αλβέρτης 2, Τζεντίλε 3 (1), Ρότζερς 15 (2), Μπερκ 3.

    Ολυμπιακός: Ρίβερς 8 (2), Βούκτσεβιτς 5, Παπανικολάου 14, Οικονόμου 4, Ράτζα 12, Ρισασέ 6, Ντε Μιγκέλ 3, Μπουντούρης 3 (1), Φέμερλιγκ 8.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (20:46 UTC+2)

    Με ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων τίμησε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

    Οι περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη το Τουρκικό Προξενείο φωνάζοντας συνθήματα, υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, όπως "Δικαίωση ζητάνε οι νεκροί μας".

    Από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή γύρω από το Τουρκικό Προξενείο ήταν έντονη η παρουσία της αστυνομίας για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

    Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων τοιχοκόλλησαν στο Τουρκικό Προξενείο ψήφισμα με αιτήματα, να αναγνωριστεί η γενοκτονία από την τουρκική κυβέρνηση, να ζητήσει συγγνώμη η τουρκική κυβέρνηση για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα ώστε να αποδείξει ότι έχει αποστασιοποιηθεί από το αμαρτωλό παρελθόν της, να συμβάλει στη διάσωση των ελληνικών μνημείων που υπάρχουν στην επικράτειά της.

    Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τον Εθνικό Υμνο.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης υπογράμμισε ότι "τα Ποντιακά Σωματεία, οργανωμένα, ο οργανωμένος Ποντιακός κόσμος τιμώντας την ημέρα μνήμης των 353.000 θυμάτων, των προγόνων μας έστειλε ένα μήνυμα δυνατό από την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, προς την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία απαιτεί την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα του Ποντιακού Ελληνισμού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού".

    Εστειλε ένα μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία, πως "αν θέλει πραγματικά να αναπτύξει σχέσεις καλής φιλίας με εμάς, αυτές οι σχέσεις δεν περνάνε ούτε μέσα από το τουρκομπαρόκ, τις σχέσεις με την Αντζελα και τον Πανταζή, αλλα περνάνε μέσα από την αναγνώριση των όσων έχει κάνει στο παρελθόν σε βάρος των προγόνων, για τα οποία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να μας πείσει ότι δεν θα επαναλάβει.

    Θα πρέπει επίσης η Τουρκία να αναδείξει τα ιστορικά μνημεία μας που χωρίς τη θέλησή μας έχουμε εγκαταλείψει στον Πόντο και σήμερα καταστρέφονται ή παρουσιάζονται ως τουρκικά και να απαντήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπιέζονται τι γίνεται με τους Ελληνόφωνους μουσουλμάνους του Πόντου, τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως και οι άλλοι πολίτες της Τουρκίας".

    Θα ακολουθήσει εκδήλωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης.

    Εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 9μ.μ. και στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Τη διοργανώνουν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, οι Ο.Π.Σ.Β.Ε., Π.Ο.Σ.Ε.Π και τα Ανεξάρτητα Ποντιακά Σωματεία. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Παναγιώτης Ακριτίδης.

    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν επίσης πορεία έως το Τουρκικό Προξενείο.

    [10] ΓΕΥΣΗ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (20:10 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα... Ετσι αντί να κάνει νίκες στην έναρξη του πρωταθλήματος, ώστε να εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία, τις πραγματοποίησε στο τέλος της σεζόν, αφού το πρωτάθλημα έχει ήδη κριθεί. Αυτό επιβεβαίωσε και η σημερινή του νίκη επί της Νηαρ Ηστ με 109-90.

    Το παιχνίδι ήταν αδιάφορο και για τις δύο ομάδες. Έτσι δεν παρουσιάστηκε καλό θέαμα. Ίσως περισσότερο εντύπωση έκανε η λογομαχία μεταξύ των δύο προπονητών, ένα λεπτό πριν το τέλος της αναμέτρησης.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 30-20, 53-38, 75-61, 109-90

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπεχλιβάνης, Σιμς 31, Χαραλαμπίδης 18, Κοντεσίδης, Σιδηρόπουλος, Κόμματος 16, Κούβελας 6, Δαλιάρης 13, Σιδόπουλος, Κακιούσης 8, Σίμπκινς 18

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Σοφογιάννης 11, Ταπούτος 26, Πανταζόπουλος 12, Ζουρπένκο 7, Ασημακόπουλος 4, Τσιριγωτάκης 7, Βετούλας 11, Παυλίδης 12, Μπέλης, Κουπίδης

    [11] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε ο ΠΑΟΚ στο γήπεδό του που δε δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 85-65 του Μίλωνα, ο οποίος αποχαιρέτησε την κατηγορία.

    Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά και θέλησαν να κάνουν το παιχνίδι τους. Η απάντηση των γηπεδούχων ήρθε νωρίς με αποτέλεσμα να πάρουν μια διαφορά την οποία κράτησαν μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού.

    Τα δεκάλεπτα: 18-21, 42-37, 62-49, 85-65

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 6, Κορωνιός 21, Σιγάλας 8, Γιαννούλης 20, Καργκόλ 5, Νταϊνέκο 20, Λιμνιάτης, Βασιλειάδης 5

    Μίλωνας: Τζόνσον 8, Σιάτρας 9, Μίχαλος 9, Πατέλης 9, Βαρυπάτης 8, Πασχάλης 18, Μόργκαν 4

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (19:54 UTC+2)

    Η επίδραση της παγκοσμιοποίησης στη διαμόρφωση και τη λειτουργία των βασικότερων κλάδων του Δικαίου, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Δίκαιο στη ρύθμιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο απασχόλησαν το 2ο Συνέδριο των Ελληνικών Νομικών Σχολών, που διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το τα άλλα δύο Νομικά Τμήματα της χώρας, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου της Θράκης.

    Στο Συνέδριο με θέμα "Το δίκαιο μπροστά στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης" που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους καθηγητές των τριών Νομικών Σχολών και με παρεμβάσεις μεγάλος αριθμός ομιλητών και στις δύο ημέρες. Συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών της Νομικής από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι οι αλλαγές που προωθούνται το διάστημα αυτό σε βασικούς τομείς, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του πολίτη, δεν είναι άσχετες με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

    Τονίστηκε ότι το Δίκαιο αποτελεί βασικό εργαλείο προώθησης των αλλαγών αυτών και ότι η επίδραση του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης στη διαμόρφωση του Δικαίου αντικατοπτρίζει τις μεταβολές στις οικονομικές και κοινωνικές δομές της κοινωνίας μας.

    Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι η σταδιακή κατάργηση των συνόρων και το άνοιγμα των εθνικών αγορών στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα, η πλήρης ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η σύγκλιση της οικονομίας μας με τις οικονομίες των εταίρων μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε συνδυασμό με το άνοιγμα αυτής της ίδιας της Ευρώπης στον κόσμο, επιβάλλουν την προσαρμογή του Δικαίου στις νέες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις που διαμορφώνονται.

    Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι το Δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και με τους κανόνες και τους θεσμούς του διασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής της χώρας μας στη νέα, μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα.

    Το Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως το σύγχρονο κράτος δεν πρέπει να αφοπλιστεί από τα μέσα εκείνα που θα το επιτρέψουν να οριοθετήσει την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης, με σκοπό να διασφαλίσει τις βασικές ελευθερίες και τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, να διαφυλάξει τις αξίες και να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της παιδείας μας και χαρακτηρίζουν την κουλτούρα.

    [13] ΣΑΝ ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (19:49 UTC+2)

    Δεν αντιμετωπιζόταν με τίποτε το Περιστέρι στο Αλεξάνδρειο. Κέρδισε δια περιπάτου τον Αρη με 111-64, κάνοντας περισσότερο επίδειξη δύναμης. Έτσι το μυαλό της ομάδας της Αθήνας είναι στραμμένο στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟ.

    Από την άλλη η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε πολύ άσχημη μέρα. Η εμφάνισή της μάλιστα δεν αντέχει κριτικής. Αρνητικό ρόλο έπαιξε για τον Αρη και το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε άδειες κερκίδες.

    Τα δεκάλεπτα:16-24, 28-57, 43-91, 64-111.

    ΑΡΗΣ: Παπανικολόπουλος 2, Σιούτης 8, Ινγκλις 6, Μάρκοβιτς 12, Λάππας, Πέτροβιτς 13, Φλώρος, Ραϊσεβιτς 1, Μπαλής 2, Κακαρούδης, Φόρεστ 20.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Ζεβροσένκο 6, Πελεκάνος 6, Ριμπέιρο 10, Ντίνκινς 6, Φορντ 18 (1), Αντερσεν 10, Παπαμακάριος 18 (4), Παπαδάτος 16 (2), Κρητικός 9 (3), Ευθυμίου 11(1).

    [14] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΧΙ ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2001 (19:06 UTC+2)

    Ετοιμάζεται ο Κάχι Καχιασβίλι για την παρουσίαση του βιβλίου του τη Τετάρτη στο Ζάππειο. Τοπ ραντεβού όλων των ανθρώποων του αθλητισμού και των πολιτικών έχει δοθεί στις 8 μ.μ. Είναι ένα λεύκωμα με πρωταγωνιστή... τον Κάχι Καχιασβίλι που ξεκινάει από τα πρώτα παιδικά του χρόνια μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος πάντως ανυπομονεί να δημοσιοποιήσει το βιβλίο του που δεν θα έχει τιμή, δεν θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, αλλά θα το δωρίσει σε όλους όσους βρίσκονται κοντά στην Αρση Βαρών και όχι μόνο.

    "Δεν θα πω πολλά πράγματα για το λεύκωμα που θα παρουσιάσω", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κάχι Καχιασβίλι και συνέχισε: "Αναφέρονται λεπτομέρειες που δεν γνωρίζει κανείς. Είναι όμως μια ευκαιρία να μάθουν κάποια δικά μου πράγματα άνθρωποι που τόσο καιρό με βλέπουν μόνο πάνω στα πλατώ. Είναι καλεσμένος όλος ο κόσμος που αγκαλιάζει εδώ και χρόνια το άθλημα στο οποίο βρίσκομαι".

    [15] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2001 (18:48 UTC+2)

    Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι το διαμέρισμα του γνωστού αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη στο Παγκράτι στην οδό Ευφράνορος 35.

    Η πυρκαγιά προκάλεσε πανικό στους ενοίκους της πολυκατοικίας, ενώ οι άνδρες της πυροσβεστικής χρησιμοποίησαν κλιμακοφόρα οχήματα για να τους απεγκλωβίσει.

    Η φωτιά στο διαμέρισμα του Γιάννη Διακογιάννη εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Ο αθλητικογράφος έλειπε και η φωτιά έγινε αντιληπτή από τη σύζυγό του, η οποία επέστρεφε από την αγορά.

    Η πυρκαγιά σβήστηκε μέσα σε μία ώρα, από 20 πυροσβέστες που έσπευσαν επί τόπου με υδροφόρα οχήματα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεκίνησε από την κουζίνα.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αλεξανδρούπολη, 19 Μαϊου 2001 (18:46 UTC+2)

    της Ολγας Ορφανίδου

    Αρχισαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του Συνεδρίου με θέμα: "Το Ευρώ, το Γ' Κ.Π.Σ. και οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας στον 21ο αιώνα", που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Εβρου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Εβρου Απόστολος Αλιμούδης, τόνισε τη σημασία της σωστής προετοιμασίας και συνετής διαχείρισης των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ., καθώς και την ανάγκη διάχυσης των πληροφοριών που αφορούν την ένταξη του ευρώ στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποχρέωση της σωστής ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Εβρου θα συνδράμει κάθε φορέα που θα θελήσει να διοργανώσει παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

    Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης εξέφρασε τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα "δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως ότι από το 2002 δεν θα υπάρχουν δραχμές" και τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων για τις αλλαγές που θα φέρει το ευρώ στις καθημερινές συναλλαγές.

    Ο ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Γεωργιάδης μίλησε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία των Πληροφοριών" υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στην τεχνολογική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παρουσίασε και τις ηλεκτρονικές καινοτομίες που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, αναλύοντας το σχεδιασμό και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίησή του. Ενα χαρακτηριστικό σημείο της παρουσίασης του κ. Γεωργιάδη, ήταν αυτό που εμφανίζει τον Εβρο χαμηλά στην κατάταξη των Νομών που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές καινοτομίες του υπουργείου Οικονομικών.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Βαρθολομαίος Μαρτίνος, μίλησε για την καινοτομία στο Γ' Κ.Π.Σ. και ανακοίνωσε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Β' Κ.Π.Σ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είχε την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας, αφού δεν χάθηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, "ούτε ένα ECU".

    Στην εισήγησή του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Μπομπόλιας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και ήδη ευρισκόμενα στο στάδιο ολοκλήρωσης έργα του Β' Κ.Π.Σ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στις στρατηγικές επιλογές του Γ΄ Κ.Π.Σ. αναλύοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες σχεδιασμού αξιολόγησης και υλοποίησης που θα ισχύσουν για την περίοδο 2000 - 2006. Επίσης έκανε έκκληση στους φορείς που θα υλοποιήσουν έργα του Γ' Κ.Π.Σ. να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί πλέον οι διαδικασίες ελέγχου θα είναι πολύ αυστηρές.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο με θέματα που θα απασχολήσουν την προετοιμασία επιχειρήσεων για τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ.

    [17] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2001 (18:29 UTC+2)

    Στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τον καλύτερο συντονισμό του κομματικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο Κώστας Καραμανλής στη Σύνοδο των προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων που συνήλθε στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε κυβέρνηση της ανεργίας, των φόρων και της αύξησης του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι καταφεύγει σε οξύτητα και παρελθοντολογία για να καλύψει τις αδυναμίες της κυβέρνησής του.

    "Είναι βέβαιο ότι αυτή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Οικονομία έχει βαλτώσει. Όλες οι προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά, τα προβλήματα, τα ελλείμματα, τα χρέη, οι προσπάθειες ωραιοποίησης, ή, δημιουργικής λογιστικής, μπορεί να ήταν, μέχρι ενός σημείου, ωφέλιμες για να ξεπεραστεί το ζήτημα της κάλυψης των κριτηρίων για την είσοδο στην ΟΝΕ, αυτό που ονομάζουμε ονομαστική σύγκλιση. Θα σας πω ξεκάθαρα πως παρότι το στηλιτεύαμε δείξαμε μια ανοχή. Γιατί, πράγματι, είναι σημαντικό το ότι η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ. Από κει και πέρα όμως η Κυβέρνηση αυτή, παραπλάνησε και τον εαυτό της. Πίστεψε ότι η Οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα που έχουν, κυρίως, σχέση με τη λειτουργία του κράτους. Το δημοσιονομικό θέμα είναι τεράστιο. Το αφανές χρέος διογκούται συνεχώς. Και αυτό συνδέεται και με το τεράστιο πρόβλημα, που προέκυψε, με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν θα σας κάνω περιγραφή, γιατί ζήσαμε όλοι τον ερασιτεχνικό, παιδαριώδη και αλαζονικό τρόπο, με τον οποίο το χειρίστηκε η Κυβέρνηση. Σημασία έχει, όμως, να θυμόμαστε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ξεκάθαρες θέσεις, που εμείς πήραμε από την πρώτη στιγμή. Είπαμε ότι θα πάμε σε διάλογο. Διάλογο όμως που να παρέχει τις στοιχειώδεις εγγυήσεις, ότι θα είναι σοβαρός και όχι προσχηματικός. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις: Ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, η τριμερής χρηματοδότηση, ο αποκλεισμός κάθε σκέψης για αύξηση εισφορών, τα όρια ηλικίας, το να μη φορτωθούν άλλα βάρη οι ασθενέστεροι".

    "Με θλίψη παρακολουθώ τον κ. Σημίτη και όσους κρύβονται πίσω απ' αυτόν, σ' αυτήν την τακτική του αποπροσανατολισμού, της παραπληροφόρησης. Ευθέως θα σας πω ότι με θλίψη παρακολουθώ τον κ. Σημίτη σ' αυτήν την πορεία πολιτικού ξεπεσμού, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κατανοούμε τον πανικό του. Αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η χώρα, οι πολίτες, έχουμε ανάγκη από Πρωθυπουργό και όχι από μικροπολιτικό κομματάρχη, που προτάσσει τις όποιες - όπως τις καταλαβαίνει εκείνος - σκοπιμότητες, μικροκομματικής ωφελιμότητας, απέναντι στις προτεραιότητες των πολιτών", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα προβλήματα των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων ανθρώπων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, δεν λύνονται με υστερίες και παραληρήματα.

    "Μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολιτικές που έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο. Οι εσωκομματικές ισορροπίες, τα συντροφικά μαχαιρώματα στον κυβερνητικό χώρο, δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία, και δεν αφορούν κι εμάς. Ο κ. Σημίτης επιλέγει αυτήν την ώρα να γυρίσει την πλάτη του στην ελληνική κοινωνία, να γυρίσει την πλάτη του στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, προκειμένου να γράψει, δήθεν, ηρωικές σελίδες στις εσωκομματικές του μάχες. Είναι επιλογή του. Θα πω, όμως, για μια ακόμα φορά, ότι μ' αυτήν την επιλογή του ο κ. Σημίτης, ενσυνείδητα, ζημιώνει τον τόπο. Και ζημιώνει τον τόπο γιατί σκόπιμα επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες. Ξέρουμε όλοι πόσο ακριβά έχει πληρώσει αυτός ο τόπος τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, που σήμερα ειδικά δεν σημαίνουν τίποτα σε κανέναν πολίτη, όποια και αν είναι η πολιτική του προέλευση", σημείωσε.

    "Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν ακριβά τους άκριτους διαχωρισμούς, τη μισαλλοδοξία, τον τυφλό φανατισμό, την πόλωση και τους διχασμούς. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επούλωσαν τις πληγές, τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Επούλωσαν τις πληγές των διχασμών και στρέφουν σήμερα το βλέμμα προς το αύριο.

    Το δικό μας πολιτικό μήνυμα αλλά και της ελληνικής κοινωνίας είναι οι πολίτες αυτής της χώρας να συναντηθούμε στις αγωνίες, στις προσδοκίες, στις ελπίδες για το μέλλον. Και εκεί είναι πάρα πολλά αυτά που μας ενώνουν. Ανεξάρτητα από τις διαφορές στις πολιτικές αντιλήψεις μας. Ο διχαστικός λόγος, η διχαστική συμπεριφορά, η προσπάθεια πυροδότησης ανεξέλεγκτου φανατισμού, είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του αδύναμου, είναι κίνηση απελπισίας", υπογράμμισε.

    [18] ΤΟ 40% ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ

    Βελιγράδι, 19 Μαϊου 2001 (18:14 UTC+2)

    To 39,9% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους λαούς, με τους οποίους πολέμησε ο σερβικός λαός. Το 21% των Σέρβων ηλικίας 18 - 29 χρονών και το 34,6% των Σέρβων μεγαλύτερης ηλικίας δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμο για συμφιλίωση.

    Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων "Strategic Marketing" το μήνα Απρίλιο σε δείγμα 2.171 ατόμων από όλη τη Σερβία.

    Οι πολίτες της Σερβίας εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τους πολέμους στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας φέρει η διεθνής κοινότητα, θεωρούν όμως υπεύθυνους και τους πρώην προέδρους της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν (71,40%), της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (66,40%) και της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέγκοβιτς (47,50%).

    Η έρευνα διεξήχθη ειδικά για το Συνέδριο με θέμα: "Η αναζήτηση της αλήθειας και της ευθύνης - Προς το δημοκρατικό μέλλον", που διοργανώνει στο Βελιγράδι ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β-92.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσίασε σήμερα στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο ο πρόεδρος της εταιρίας "Strategic Marketing" Σρτζαν Μπογκοσάβλιεβιτς.

    Οι πολίτες της Σερβίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκτιμούν ότι για την προστασία της σερβικής εθνότητας έκαναν πολλά ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς (41,80%), ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς (28,50%) και ο Ζέλκο Ραζνάτοβιτς - Αρκαν (23,70%).

    Περισσότερο από 50% των Σέρβων πολιτών δεν είναι σε θέση να αναφέρει ούτε ένα έγκλημα, το οποίο διέπραξαν Σέρβοι.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2001 (18:07 UTC+2)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Παγκόσμιο συνέδριο των φιλάθλων του Ολυμπιακού με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδέσμων όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος έκανε έκκληση σε Πολιτεία και ΕΠΟ να βρουν λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και πολύ καιρό το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    "Ο Ολυμπιακός κάνει πρωταθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Το ποδόσφαιρο είναι η ναυαρχίδα του συλλόγου αλλά είναι πολύ σημαντικά και τα υπόλοιπα αθλήματα. Υπάρχει πρόβλημα ότι εδώ κι έναν χρόνο, μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου, δεν υπάρχει συνεργασία", τόνισε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε: "Ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος σύλλογος που έθεσε προ των ευθυνών τους την ΕΠΟ και την Κυβέρνηση, δόθηκε η τρίμηνη παράταση αλλά δεν ξέρω αν μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες θα παραμεριστούν τα μίση και η ασυνεννοησία και θα βρεθεί λύση. Για τον Ολυμπιακό αυτό δημιουργεί πρόβλημα γιατί έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια της ομάδας για τη νέα περίοδο. Μην έχοντας σαφή εικόνα για το τι θα γίνει μετά τρεις μήνες, μας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τη συγκρότηση της ομάδας και στα θέματα των μετεγγραφών. Η θέση ορισμένων παραγόντων ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αναξιόπιστο αποτελεί πλήγμα για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η αναξιοπιστία είναι όπως τη βλέπει ο καθένας και δε θα πρέπει να αναφέρεται με τέτοια βαρύτητα".

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Ολυμπιακός αναφέρθηκε στο νέο αθλητικό κέντρο που θα οικοδομηθεί στου Ρέντη: "Ετοιμάζουμε το μεγάλο αθλητικό κέντρο στου Ρέντη, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 35.000 θέσεων με κλειστό γυμναστήριο 8.000 θέσεων και με το κολυμβητήριο που μετά και την επιτυχία της ομάδας πόλο, σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τη χωρητικότητά του σε 5.000 θέσεις".

    [20] ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

    Μπακού, 19 Μαϊου 2001 (18:03 UTC+2)

    Μέλη αποστολής διπλωματών του ΟΑΣΕ διέσχισε συμβολικά σήμερα τη γραμμή που χωρίζει τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία ελέγχονται από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

    Τρεις διπλωμάτες, που αντιπροσωπεύουν τις χώρες που προεδρεύουν στην ομάδα Μινσκ, αναχώρησαν από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, προς έναν προσφυγικό καταυλισμό, που σύμφωνα με τις αρχές της χώρας φιλοξενεί περιπου 35.000 Αζέρους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Στη συνέχεια διέσχισαν τη συνοριακή γραμμή πεζοί για να φτάσουν στα εδάφη του Καραμπάχ.

    Οι διπλωμάτες συνοδεύονταν από Αζέρους και Αρμένιους στρατιώτες. Ενας από τους διπλωμάτες εξέφρασε την ελπίδα επίτευξης ειρήνης που θα ανοίξει το δρόμο για διεθνή βοήθεια και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την ειρήνη.

    [21] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ 52ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 19 Μαϊου 2001 (17:50 UTC+2)

    Ενοχο για πολυγαμία έκρινε αμερικανικό δικαστήριο τον Τομ Γκριν από τη Γιούτα, επειδή είναι νυμφευμένος με πέντε γυναίκες.

    Ο Τομ Γκρίν, 52 ετών, ο οποίος έχει 29 παιδιά από τις πέντε συζύγους του, δήλωσε ότι είναι νυμφευμένος με μία πνευματική έννοια με τις γυναίκες και ότι η δίωξη ασκήθηκε εναντίον του επειδή μίλησε ανοικτά για την πολυγαμία σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που ασκείται στις ΗΠΑ δίωξη με την κατηγορία της πολυγαμίας.

    [22] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 19 Μαϊου 2001 (17:33 UTC+2)

    Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, όταν ελικόπτερο συγκρούστηκε με μικρό αεροσκάφος πάνω από κατοικημένη περιοχή στην κεντρική Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων, κοντά στην πόλη Κουβάνα, νοτιοδυτικά του Τόκιο.

    Τα συντρίμμια που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή προκάλεσαν το θάνατο ενός οδηγού αυτοκινήτου και πυρκαγιές σε 4 σπίτια. Ενας ακόμη σκοτώθηκε στο έδαφος και δύο τραυματίστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα θύματα ήταν δύο επιβαίνοντες στο ελικόπτερο και δύο στο αεροσκάφος.

    [23] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2001 (17:30 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, "διότι δεν κατόρθωσαν όσοι προσπαθούν διακριτικά, δια της διπλωματικής οδού, να πείσουν την τουρκική πλευρά να μεταβάλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της".

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι από το 2000 μέχρι το 2004 η Κύπρος θα πάρει συνολικά ως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση 57 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 12 αφορούν δικοινοτικά έργα και τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν την προσαρμογή της Κύπρου στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι "το μάξιμουμ της βοήθειας που θα μπορούσαμε να πάρουμε υπό τις σημερινές συνθήκες από την ΕΕ το έχουμε πάρει".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝ ΟΙ ΝΕΟ

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2001 (17:10 UTC+2)

    Τη δημιουργία Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με πολυθεματικό χαρακτήρα και αντικείμενο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, λέγοντας ότι το Ιδρυμα θα ασχολείται με το Κυπριακό, διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, γεωπολιτική, καθώς και με κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως πολιτισμός και παιδεία, οικονομία και χρηματιστήριο, ναρκωτικά, εγκληματικότητα, περιβάλλον, διατροφή και υγεία. "Στη νέα αντίληψη που έχουν οι ΝΕΟ για το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων, η λειτουργία του ΙΔΕΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το κόμμα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του για μεταρρύθμιση της κοινωνίας, του κράτους και την απελευθέρωση της Κύπρου", δήλωσε ο κ. Κουτσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 May 2001 - 18:13:48 UTC