Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [02] ΠΑΠΑΣ: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ
  • [03] ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΑΠΑΣ
  • [04] ΜΟΣΧΑ: "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ
  • [05] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΞΗΣ ΤΟΥ ΜΠΡΝΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [06] ΧΑΑ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ FTSE/ASE
  • [07] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [08] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 4 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ
  • [10] THN ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ
  • [11] Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [13] ΠΕΝΤΕ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ
  • [17] X. ΓΕΡΟΥΚΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ
  • [18] ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [20] ΣΤΗΝ ΓΚΑΖΠΡΟΜ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΤV
  • [21] Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [22] Β. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ -

  • [01] ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2001 (14:52 UTC+2)

    Εικόνα που απεικονίζει την Παναγία, χάρισε στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο, την εικόνα με τον Ιησού Χριστό.

    [02] ΠΑΠΑΣ: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ

    Aθήνα, 4 Μαϊου 2001 (14:00 UTC+2)

    "Η αποστολή της Ελλάδας είναι να χτίσει γέφυρες που δεν δίνουν σημασία στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης αλλά τα ενώνουν" τόνισε με νόημα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πάπας τόνισε ότι κάθε πιστός θα πρέπει να μετέχει στις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών και εξέφρασε την επιθυμία της καθολικής Εκκλησίας να συμμετάσχει στην προαγωγή του σκοπού αυτού.

    "Η γεωγραφία και η ιστορία τοποθετούν τη χώρα σας κ. πρόεδρε μεταξύ ανατολής και δύσης. Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή της Ελλάδας είναι να χτίσει γέφυρες που δεν δίνουν μια σημασία στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης αλλά τα ενώνουν. Κάθε πιστός θα πρέπει να αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχει επίσης αυτό το σκοπό της γεφύρωσης. Η καθολική Εκκλησία η οποία είναι παρούσα στην Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει στην προαγωγή αυτού του τόσο ευγενούς σκοπού και πρόκειται για μια σημαντική συμβολή και θα πρέπει να υπάρξει ένας τόπος ενσωμάτωσης των διάφορων σπόρων. Η καθολική εκκλησία μαζί με τις άλλες εκκλησίες επιθυμεί να συνεργαστεί με όλους τους πολίτες για την εκπαίδευση των νέων. Επιθυμεί να συνεχίσει τη μακρά εκπαιδευτική εμπειρία στη χώρα σας μέσω της δράσης των αδελφών χριστιανών. Όλη αυτή η μακρά εμπειρία μας έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια", είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας.

    Ο Πάπας αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό χάρη στον οποίο διαδόθηκε ο χριστιανισμός σε όλη την Ευρώπη ενώ υπογράμμισε την ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθώνιου δρόμου μέσω των οποίων, όπως είπε, περνά η ιδέα της αρμονίας μεταξύ της πνευματικής και της σωματικής διάστασης.

    Απευθυνόμενος στον κ. Στεφανόπουλο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ τον ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή που του επιφύλαξε αλλά και για την πρόσκληση που του είχε απευθύνει, κατά τη δική του επίσκεψη στο Βατικανό, να επισκεφθεί την Ελλάδα. Σχετικά με το σκοπό της επίσκεψής του τον απέδωσε στην επιθυμία του να ακολουθήσει τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Σημείωσε ακόμη ότι, με αφορμή τον εορτασμό της δεύτερης χιλιετηρίδας από τη γέννηση του Χριστού θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική περιοδεία στο όρος Σινά.

    Ο Πάπας τόνισε ότι από την πόλη των Αθηνών ξεκίνησε για πρώτη φορά ο διάλογος μεταξύ του χριστιανικού μηνύματος και του Χριστιανικού πολιτισμού. Ενας διάλογος ο οποίος άλλαξε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "πριν από την εποχή του Χριστιανισμού βεβαίως η επίδραση της Ελλάδας ήταν διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε όμως η ελληνική μετάφραση της παλαιάς διαθήκης η οποία άσκησε μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο. Και τα κείμενα αυτά μπόρεσαν να διαδοθούν στην ελληνική γλώσσα κάτι το οποίο ευνόησε την ταχύτερη διάδοσή τους".

    Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ο Πάπας επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα καλώντας τους να γνωρίσουν τους εαυτούς τους. "Αυτή η γνώση του εαυτού μας θα ολοκληρωθεί μόνο εφόσον εξερευνηθούν εκ νέου οι ρίζες της ταυτότητάς μας, ρίζες οι οποίες είναι πολύ βαθιές και φτάνουν μέχρι την ελληνική κλασσική κληρονομιά αλλά και τη χριστιανική κληρονομιά", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Πάπας, μιλώντας ελληνικά, ευχήθηκε στην Ελλάδα και στο λαό της τις πιο θερμές του ευχές για ειρήνη και ευημερία.

    [03] ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΑΠΑΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2001 (13:45 UTC+2)

    Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την συνάντηση του στο προεδρικό μέγαρο με τον πάπα Ιωάννη Παύλο το Β'. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα.

    Ο κ. Σημίτης προσέφερε στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας το ελληνικό εθνόσημο, ενώ ο πάπας του προσέφερε ένα μετάλειο με το σήμα του Βατικανού.

    [04] ΜΟΣΧΑ: "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Μόσχα, 4 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αντέδρασε με επιφύλαξη στην έκκληση συγνώμης που απηύθυνε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στην Αρχιεπισκοπή και τόνισε ότι θα χρειαστούν «συγκεκριμένες» ενέργειες για να υπάρξει διάλογος Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.

    Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε έμμεση συγνώμη για τα δεινά από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάνοντας αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και έστειλε ενωτικό μήνυμα στους χριστιανούς - ορθοδόξους και καθολικούς - ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος άσκησε κριτική για τη σιωπή του Βατικανού στη διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και τη στάση του στα θέματα των Σταυροφοριών και της Ουνίας.

    Ο Ποντίφικας, στην προσφώνησή του είπε ότι "Για όλες τις περιστάσεις, παρελθούσες και παρούσες, που τα τέκνα της καθολικής εκκλησίας αμάρτησαν, με πράξεις ή παραλείψεις, κατά των ορθοδόξων αδελφών τους, ο Θεός ας μας χορηγήσει τη συγχώρεση που του ζητούμε".

    Ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος, αξιωματούχος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας απάντησε στο μήνυμα του Πάπα αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών στην Δυτική Ουκρανία που συνεχίζονται τη τελευταία δεκαετία και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες πέρα από τις προσφωνήσεις.

    Ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τους Ορθόδοξους της ρωσικής Εκκλησίας το πρόβλημα των αμαρτιών των Καθολικών είναι πιο έντονο τη δεκαετία του 90 όταν χιλιάδες Ουκρανοί Ορθόδοξοι στερήθηκαν τις εκκλησίες τους, υπέστησαν ταπεινώσεις και τους πέταξαν στο δρόμο.

    Ο αξιωματούχος του Πατριαρχείου της Μόσχας δήλωσε ότι πράξεις βίας διεπράχθησαν κατά Ορθόδοξων ιερέων στην Ουκρανία και η σοβαρότητα του προβλήματος υπάρχει και τόνισε ότι για αυτό ο διάλογος μεταξύ εκπροσώπων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας δεν πρέπει να μείνει μόνο στις προσφωνήσεις και στις διακηρύξεις αλλά να γίνει με θετικές και συγκεκριμένες ενέργειες.

    Στην Δυτική Ουκρανία Καθολικοί, που πρόσκεινται στον Πάπα διεκδικούν ξανά και με τη βία παλιές εκκλησίες Ορθοδόξων και προσπαθούν να προσηλυτίσουν Ορθοδόξους με αποτέλεσμα να οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Βατικανό.

    Ο.Κ.

    [05] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΞΗΣ ΤΟΥ ΜΠΡΝΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αύριο Σάββατο αναχωρεί η Εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών για το Μπρνο της Τσεχίας (ώρα 17.25, πτήση ΑΖ 731), όπου θα πάρει μέρος στο Κύπελλο Άνοιξης 2001 (6-12/5/2001). Οι 12 παίκτριες που έχουν επιλέξει οι ομοσπονδιακοί προπονητές Τάκης Φλώρος και Θανάσης Στράντζαληςλ είναι: Γκαραγκούνη Μ., Γκαραγκούνη Ν., Μιτσέλου, Κυριακίδου, Χατζηνίκου, Παπάζογλου, Χατζηνικολάου, Δίρβα, Ιορδανίδου, Δρούγκα, Ντάρδη, Βλάχου.

    Αρχηγός αποστολής είναι η κ. Κυριακή Δημοσθένους, ενώ θα ταξιδεύσουν και οι Χριστόφορος Χολίδης (φυσιοθεραπευτής), Γιώργος Ανδρονικίδης (διαιτητής).

    Οι ομάδες που θα αγωνιστούν έχουν χωριστεί σε 4 ομίλους:

    A' όμιλος: Τσεχία, Αυστρία, Δανία

    Β' όμιλος: Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία

    Γ' όμιλος; ΕΛΛΑΣ, Γιουγκοσλαβία, Αγγλία, Κροατία

    Δ' όμιλος: Ισπανία, Σλοβενία, Αζερμπαϊτζάν

    Το πρόγραμμα του ομίλου μας:

    Κυριακή 6/5 17.00 ΕΛΛΑΣ - Γιουγκοσλαβία

    Δευτέρα 7/5 15.00 ΕΛΛΑΣ - Αγγλία

    Τρίτη 8/5 17.00 ΕΛΛΑΣ - Κροατία

    [06] ΧΑΑ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ FTSE/ASE

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2001 (20:40 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, σε συμφωνία με τον οίκο FTSE, ανακοινώνει μια διόρθωση της πρόσφατης αναθεώρησης των δεικτών FTSE/ASE, σύμφωνα με την οποία η Εταιρεία COSMOTE Α.Ε. περιλαμβάνεται στον Δείκτη FTSE/ASE 20.

    Σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες των δεικτών FTSE/ASE που αποκλείουν τη συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό ελεύθερης διασποράς (free float) μικρότερο του 15%, η Εταιρεία COSMOTE Α.Ε. είχε αρχικά αποκλειστεί από τους δείκτες FTSE/ASE επειδή στη βάση δεδομένων του Χ.Α.Α. εμφανιζόταν εκ παραδρομής να έχει, την 30/3/2001, ποσοστό ελεύθερης διασποράς 14,75%, αντί του ορθού 15,75%.

    Επομένως, η Εταιρεία COSMOTE Α.Ε. συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες FTSE/ASE, επειδή ικανοποιεί το κριτήριο της ελάχιστης αποδεκτής ελεύθερης διασποράς και παράλληλα κατατάσσεται στον Δείκτη FTSE/ASE 20 εφόσον η κεφαλαιοποίησή της είναι μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων εισηγμένων εταιρειών. Το γεγονός ότι η Εταιρεία COSMOTE Α.Ε. περιλαμβάνεται τώρα στον Δείκτη FTSE/ASE 20 δημιουργεί τις ακόλουθες ανακατατάξεις:

    Η Εταιρεία INTRASOFT Α.Ε. μετακινείται από τον Δείκτη FTSE/ASE 20 στον Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 και αντικαθιστά την Εταιρεία ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ Α.ΕΕ.

    Η Εταιρεία ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ Α.Ε.Ε., με τη σειρά της, μετακινείται από τον Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 στον Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80 και αντικαθιστά την Εταιρεία KLEEMAN HELLAS Α.Ε., η οποία πλέον δεν συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες FTSE/ASE.

    Οι ανακατάξεις έγιναν σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες, όπως δημοσιεύονται στο web site του Χ.Α.Α.

    Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η σύνθεση των δεικτών FTSE/ASE θα καταστεί ενεργή την 1η Ιουνίου 2001.

    [07] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2001 (20:39 UTC+2)

    "Για μία ακόμη φορά ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη απέδειξε με την προκλητική ανακοίνωση την πλήρη περιφρόνηση του στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, στους φιλάθλους της Βορείου Ελλάδος", δήλωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    "Δυστυχώς για τους σκοτεινούς εγκεφάλους αυτής της μεθοδευμένης συσκότισης και παραπληροφόρησης που αποτελεί παραπέτασμα καπνού, οι μονίμως ευνομούμενοι του ελληνικού ποδοσφαίρου κυριολεκτικά αγωνίζονται με σημαδεμένα χαρτιά. Είναι καιρός πλέον, η αθλητική ηγεσία να πράξει το καθήκον της και να σπάσει το απόστημα", υπογράμμισε.

    Σημείωσε, τέλος, ότι είναι καιρός αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί και κάθε άλλη πρόταση όχι μόνο δεν προσφέρει λύση, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει το ποδόσφαιρο σε σημείο χωρίς επιστροφή.

    [08] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 4 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Εξαπλάτανος Πέλλας, 4 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων που διεξάγεται στο Δήμο Εξαπλατάνου του Νομού Πέλλας.

    Τα σημείωσαν η Καστρίτση Χαρίκλεια του Σπότινγκ Πυλαίας στην κατηγορία των 53 κιλών στο αρασέ με 73,5 κιλά, στο ζετέ με 90,5 κιλά και στο σύνολο με 162,5 κιλά. Το τέταρτο πανελλήνιο ρεκόρ σημειώθηκε από την Ντόβα Μαρία του Σπάρτακου Ιωαννίνων στην κατηγορία των 63 κιλών στο αρασέ με 73 κιλά.

    Τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος νεανίδων είναι:

    48 κ

    1. Καρανίκα (ΠΓΣ) 1217,5

    2. Αρχοντίδου (Υπερίων) 115

    3. Καστρίτση (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 102,5

    53 κ.

    1. Καστρίτση (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 162,5

    2. Τσακίρη (ΠΓΣ) 132,5

    3. Μαρκουλά (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 130

    58 κ.

    1. Ντόβα (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 157,5

    2. Παναγιωτίδου (Πυρρίχιος) 140

    3. Γκόλα (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 120

    63 κ.

    1. Τόκα (ΛΓΕ Θεσσαλονίκης) 165

    2. Κυριακίδου (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 160

    3. Νικολαϊδου (ΦΟΑ) 160

    69 κ.

    1. Κοχλιαρίδου (ΑΓΕ Θεσσαλονίκης) 175

    2. Κοσμίδου (ΦΟΑ) 152,5

    3. Δέλλιου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 150

    75 κ.

    1. Ιωαννίδη (Ευμάστα) 180

    2. Καμμένου (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 160

    3. Κουρτελίδου (ΦΟΑ) 140

    +75 κ.

    1. Ροδίτη (Δόξα Πεύκης) 207,5

    2. Κατσίδη (ΑΓΕ Θεσσαλονίκης) 185

    3. Χουρίδου (ΦΟΑ) 165

    Η βαθμολογία νεανίδων έχει ως εξής: 1) Σπάρτακος Ιωαννίνων 162, 2) Σπόρτινγκ Θεσσαλονίκης 131, 3) ΑΓΕ Θεσσαλονίκης 119, 4) ΦΟ Αριδαίας 119, 5) ΠΓΣ 97, 6) Σπάρτακος Θεσσαλονίκης 78.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΝΥΚΑΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2001 (20:27 UTC+2)

    Στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου μετέβη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' στις 17:47 -κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- όπου ευλόγησε τους καθολικούς ιερείς και μοναχούς. Τον ποντίφικα υποδέχτηκαν δεκάδες παιδιά κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ελλάδας και του Βατικανού.

    Στις 6:15 ο Πάπας αποχώρησε από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου μέσα σε θερμά χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος και κατευθύνθηκε προς τον λόφο της Πνύκας, όπου προσκύνησε, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο απηύθυναν κοινή δήλωση κατά της βίας και του θρησκευτικού φανατισμού και υπέρ του χριστιανικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Καταδίκασαν τη βία, τον προσηλυτισμό, το φανατισμό στο όνομα κάθε θρησκείας και κυρίως είπαν ότι οι σχέσεις των χριστιανών πρέπει να διακρίνονται από εντιμότητα, γνώση και σύνεση.

    Τόνισαν ότι η επιστημονική και οικονομική εξέλιξη είναι δώρο Θεού, ωστόσο πρέπει να γίνει κτήμα όλων των ανθρώπων. Αναφέρθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στην Ολυμπιακή Εκεχειρία και είπαν ότι πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι, η βία και η τρομοκρατία. Επισήμαναν ότι παρακολουθούν την παγκοσμιοποίηση, ελπίζουν ότι θα φέρει καρπούς και δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα σε όλη την οικουμένη.

    Υπογράμμισαν τη βεβαιότητά τους για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο πρέπει να διατηρηθούν αναλοίωτα τα χαρακτηριστικά των λαών, η θρησκεία τους.

    Επισήμαναν ότι η κοινή δήλωση πρέπει να αποτελέσει μία αφορμή για το πρώτο βήμα για την προσέγγιση των δύο εκκλησιών με βάση τα διδάγματα του Ευαγγελίου.

    Την κοινή δήλωση ανέγνωσε στα ελληνικά ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμμητού κ. Δανιήλ και στα αγγλικά από τον καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο.

    Στην κοινή δήλωσή τους ενώπιον του βήματος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ανέφεραν

    "Ημείς, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ Επίσκοπος Ρώμης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ιστάμενοι ενώπιον του Ιερού Βήματος του Αποστόλου Παύλου από του οποίου ο Θείος και Μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος "κλητός Απόστολος αφωρισμένος εις ευαγγέλιον Θεού εκήρυξε εις τους Αθηναίους τον έναν και αληθινόν Θεόν Πατέρα Υιόν και Αγιον Πνεύμα καλέσας αυτούς εις πίστην και μετάνοιαν δηλούμεν:

    1.Ευχαριστούμεν τον Κύριο δια το γεγονός της συναντήσεως ημών και της επικοινωνίας, ήν έχομεν εν τη Καθέδρα της Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος το κλεινόν άστυ των Αθηνών.

    2.Επαναλαμβάνομεν εν ενί στόματι και μια καρδία τον λόγον του Αποστόλου των Εθνών: "Παρακαλώ, υμάς αδερφοί δια του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ένα το αυτό λέγητε πάντες και μη η εν υμίν σχίσματα, ήτε δε κατηρτισμένοι εν τω αυτώ νοί και εν τη αυτή γνώμη". Ευχόμεθα να ισχύση τούτο εις όλη την χριστιανοσύνη, ώστε να επέλθη ειρήνη "πάσι τοις επικαλευμένοις το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστώ εν παντί τόπω".

    Καταδικάζομεν πάσαν καταφυγήν εις τη βίαν, τον προσυλητισμόν και τον φανατισμόν εν τω ονόματι των θρησκειών. Ιδιαίτερως επιμένομεν να χαρακτηρίζωνται αι σχέσεις μεταξύ Χριστιανών εις απάσας τας εκφάνσεις αυτών από εντιμότητα, σύνεσν και γνώσιν των σχετικών θεμάτων.

    3.Παρακολουθούμεν ότι η σημειουμένη επιστημονική και κοινωνική εξέλιξης του ανθρώπου δεν συνοδεύεται από εμβάθυνσιν είς το νόημα και την αξίαν της ζωής, η οποία εις πάσαν περίπτωσην είναι δώρο Θεού, ούτε από ανάλογον εκτίμησιν της μοναδικής αξιοπρεπείας του ανθρώπου, ο οποίος επλάσθη κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Δημιουργού.

    Ωσαύτως η οικονομική και τεχνική ανάπτυξη δεν είναι το όντι κτήμα ολοκλήρου της ανθρωπότητος, αλλά ανήκει εις ιδιαίτερον μικρό τμήμα αυτής. Επι πλέον, η βελτίωσις των όρων διαβιώσεως δεν επέφερε άνοιγμα της καρδίας προς τον πάσχοντα, πεινώντα και γυμνητεύοντα συνάνθρωπον. Καλούμεθα να εργασθώμε έργα δικαιοσύνης, έργα διακονίας του πάσχοντος υπενθυμίζοντες το λόγον του Αποστόλου "ου γαρ έστιν η Βασιλεία του Θεού βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι αγίω"

    4.Διαπιστούμεν εναγωνίως, ότι οι πόλεμοι, αι σφαγαί, τα βασανιστήρια και τα μαρτύρια αποτελούν την καθημερινή εφιαλτικήν πραγματικότητα δι' εκατομμύρια αδελφών μας.

    Δεσμευόμεθα να αγωνισθώμε δια την ειρήνην του σύμπαντος κόσμου, δια το σεβασμό της ζωής και της αξιοπρεπείας του ανθρώπου και δια την αλληλεγγύην προς άπαντας τους έχοντας ανάγκην. Εχομεν την ευχαρίστησιν να προσθέσωμεν την φωνήν ημών εις τας πολλάς φωνάς, εις άπαντα τον κόσμο, αι οποίαι έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι με την ευκαιρίαν των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν εις την Ελλάδαν κατά το έτος 2004, θα αναβιώση η Αρχαία Ελληνική Παράδοσις της Ολυμπιακής Εκεχειρίας συμφώνως προς την οποία έπρεπε να διακοπούν όλοι οι πόλεμοι και να παύση η βιαιότης και η τρομοκρατία.

    5. Παρακολουθούμε μετά προσοχής και ανησυχίας τη διαδικασία της παγκοσμιοποιήσεως με την ελπίδα ότι θα φέρη αγαθούς καρπούς. Επιθυμούμεν όμως να επισημάνωμεν, ότι θα έχη βλαβερά συνεπείας, εάν δεν γίνη ό,τι θα ηδύνατο να ονομασθή "παγκοσμιοποίησις της αδελφωσύνης" εν Χριστώ ειλικρινής και αποτελεσματική.

    6. Είμεθα ευτυχείς δια την επιτυχίαν και την προκοπήν της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η ένωσις του ευρωπαϊκού κόσμου είς μίαν πολιτειακήν οντότητα χωρίς οι λαοί να χάσουν την αυτοσυνειδησίαν, την εθνική παράδοσιν και την θρησκευτικήν ταυτότητά των υπήρξε το όραμα των πρωτεργατών της. Ομως η διαφαινομένη τάσις μετατροπής ενίων Ευρωπαϊκών Κρατών εις Κράτη Λαϊκά χωρίς καμία αναφορά σε Θρησκεία συνιστά αναίρεσιν και απάρνησιν της πνευματικής αυτών κληρονομίας. Καλούμεθα να εντείνωμεν τας προσπαθείας μας, ώστε να πραγματοποιηθή η ενοποίησις της Ευρώπης. Θα αφιερώσωμεν δε τας δυνάμεις μας, ώστε αι Χριστιανικαί ρίζαι της Ευρώπης και η χριστιανική της ψυχή να διατηρηθώσι αλώβητη.

    Με την κοινή αυτή Δήλωσιν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', Επίσκοπος Ρώμης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ευχόμεθα: "ο Θεός και Πατήρ ημών, και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός κατευδύνε την οδό ημών προς το πλεονάσαι και περισεύσαι τη αγάπη εις αλλήλους και εις πάντας, εις το στηρίξαι τας καρδίας πάντων αμέμπτους εν αγιωσύνη έμπροσθεν του Θεού και Πατρός ημών εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστώ μετά πάντων των Αγίων Αυτού. Αμήν.".

    [10] THN ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΕΠΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τη σύμπραξη 72 εταιριών που θα σχηματίσουν την "Τεχνόπολη της Πληροφορικής" στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Αναστάσιος Τζίκας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για εταιρίες πληροφορικής, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα που θα δημιουργήσουν ένα πάρκο υψηλής τεχνολογίας, μια ελληνική Sillicon Valley, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκ. δρχ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εγχείρημα έχουν εκδηλώσει και εταιρίες του εξωτερικού.

    Η καταστατική συνέλευση θα γίνει στα τέλη Μαίου, οπότε και θα συσταθεί η ανώνυμη εταιρία και θα εκλεγεί το διοικητικό συμβούλιο. Ο χώρος στέγασης θα έχει επιλεγεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί το business plan.

    Ο κ. Τζίκας επισήμανε ότι ρόλο κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος διαδραματίζει η ταχύτητα, προσθέτοντας ότι στόχος του ΣΕΠΒΕ είναι να ξεκινήσει να χτίζεται η τεχνόπολη μέσα στην προσεχή διετία.

    Eνδιαφέρον για την πρωτοβουλία εκδήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΒΕ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τζίκας, το υπουργείο Ανάπτυξη θα προσπαθήσει να ωθήσει και άλλους κλάδους να την αντιγράψουν.

    [11] Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Σε σημαντικό πολιτικό γεγονός αναδεικνύεται η 1η Συνάντηση Φορέων για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο Μακεδονία Παλλάς.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξη ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένας οικονομικός παράγοντας φθηνής εργασίας και απασχόλησης και υψηλών προδιαγραφών ποιότητας.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο και στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. ο κ. Χριστοδουλάκης, είπε ότι αποτελεί αφετηρία προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε με ποιες πολιτικέςς και ποιες προοπτικές θα βαδίσει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα στην νέα περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις νέες δυνατότητες, τις νέες προκλήσεις και τα νέα οράματα. Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση της τεχνολογικής Εγνατίας Οδού που θα δώσει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να διαδραματίσει τον ποθούμενο ηγετικό γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος μίλησε για τον στρατηγικό στόχο της ανέναης, διαρκούς ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθούμε με συνέπεια ώστε σε συνδυασμό με ολοκληρωμένες πολιτικές οικονομικής αλληλεγγύης και συνοχής να εξασφαλίζουμε χωρίς καμία εξαίρεση απέναντι στην ανεργία, στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, μια δημιουργική πορεία για όλους τους πολίτες.

    Σε ότι αφορά το θέμα της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κατά προτεραιότητα αυτήν την περίοδο τον Ελληνικό λαό, τους φορείς που τον εκφράζουν, τα πολιτικά κόμματα, την Κυβέρνησή του, όμως δεν είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει αποκλειστικά ως προτεραιότητα στη χώρα μας αφού το ίδιο απασχολεί και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης χαρακτήρισε την συνάντηση μία σημαντική πρωτοβουλία μέσα από την οποία η Θεσσαλονίκη μπορεί να ξεκαθαρίσει κάτι με τον εαυτό της και να απαντήσει στις δυνάμεις που τη θέλουν μικρομεσαία, κλειστοφοβική και ξενόφοβη. Η Θεσσαλονίκη, είπε ο κ. Πασχαλίδης γεννά από τα σπλάχνα της μια νέα Μητρόπολη, μια πόλη ικανή να διαδραματίσει έναν ρόλο κόμβου στα διευρωπαϊκά δίκτυα και να γίνει αυτό που ήταν πάντα: μια μεγάλη ευρωπαϊκή σύγχρονη πόλη, ικανή να παίξει ρόλο στο σύνολο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης στην ομιλία του έθεσε επιτακτικά την ανάγκη κατάρτισης ενός νέου στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα κινείται σε τρεις άξονες και θα στοχεύει:

    - στην ανάπτυξη της πόλης σε σύγχρονο Μητροπολιτικό Κέντρο με διεθνή χαρακτηριστικά,

    - τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη βάση ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και αυριανές συνθήκες και

    - την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με κάθε κόστος.

    Ο κ. Μπαρμπουνάκης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο με Μητροπολιτικές δομές, έτσι ώστε να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να λύσει σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της αφομοίωσης των οικονομικών μεταναστών.

    Ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση REGIO Γεώργιος Σπύρου ανέλυσε το πλαίσιο της χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων στη χώρα μας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Συνοχής, υπογραμμίζοντας ότι η νέα τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η χρηματοδότηση έργων που δημιουργούν έσοδα και στηρίζονται σε ένα πλαίσιο σωστής δημοσιονομικής διαχείρισης και λειτουργικής νομιμότητας. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου η οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος και υποδομής των μεταφορών θα ανέλθει για την περίοδο 2000-2006 σε 15 δις ευρώ ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται να διατεθεί το 16-18% των πόρων.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος, αναλύοντας το θέμα "Ανάπτυξη Μητροπολιτικών λειτουργιών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης" τόνισε ότι ο νέος ρόλος της πόλης δεν μπορεί να μπορεί να προκύψει αυτόματα αλλά απαιτεί συστηματική δράση και έναν άλλο τρόπο διοίκησης που θα μπορεί να συντονίζει τις διάφορες δράσεις και τις ενέργειες που εκδηλώνονται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

    Οι τομείς στους οποίους σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο μπορούν να αναπτυχθούν μητροπολιτικές λειτουργίες είναι η χωροταξική οργάνωση, οι τεχνικές υποδομές, οι υπηρεσίες, το παραγωγικόι σύστημα, η απασχόληση και το περιβάλλον με έμφαση, στην ύδραση και την αποχέτευση. Ο κ. Βαλασόπουλος, πρότεινε τη συγκρότηση ενιαίου οργάνου με σφαιρική ευθύνη και συνολική αρμοδιότητα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει πιο αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων του μητροπολιτικού χώρου.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο που ενέκρινε το Νομαρχιακό Συμβούλιο με στόχο να καταστεί η Θεσσαλονίκη επίκεντρο της Βαλκανικής και παρευξείνιας περιοχής γεγονός που υπογραμμίζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο σχεδιασμό της Νομαρχίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων για τα οποία έχει εκπονηθεί ένα μάστερ πλαν, ο προϋπολογισμός του οποίου θα ξεπεράσει τα 21 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος επισήμανε την αναγκαιότητα μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε διεθνές περιφερειακό κέντρο πλην όμως τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι η σημερινή κατάσταση στη Βαλκανική θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την εξέλιξη της πόλης μας. Τόνισε επίσης ότι οι δυνατότητες της πόλης είναι τέτοιες που δεν χρειάζεται να αναδειχθεί μέσω των προβλημάτων των άλλων αφού έχει δική της αυτόφωτη δυναμική ενώ ταυτόχρονα έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο κοντά στη Βαλκανική ενδοχώρα.

    Ο Διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Χρυσόστομος Γερούκης, αναφερόμενος στη συμβολή των Εκθέσεων και Συνεδρίων στην Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια εκθεσιούπολη και έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε συνεδριούπολη συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την σταδιακή ανασυγκρότηση των γειτονικών προς Βορράν χωρών της Βαλκανικής.

    Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA Channel Νίκος Χατζηνικολάου μίλησε για τον Αθηνοκεντρισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να πάψει να είναι η έδρα μιας μεγάλης ιδιότυπης και ανίσχυρης Νομαρχίας και να γίνει έδρα σημαντικών υπουργείων ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας που οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των οικονομικών μεταναστών. Για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης ο κ. Χατζηνικολάου είπε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναβρεί την εποχή Βελλίδη όπου ο τοπικός τύπος έπαιζε κεντρικό ρόλο και οι εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη είχαν κεντρική πολιτική παρέμβαση και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, η οποία σε συνεργασία με επιχειρήσεις του κέντρου δίνει τη μάχη της ενημέρωσης.

    Στο συνέδριο μίλησε αργά το απόγευμα και ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Κώστας Λοϊζος, ο υποδιοικητής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Γιώργος Σουλαδάκης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Χρήστος Τσόγκας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιάννης Αικατερινάρης και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Λέμπερος.

    Την έναρξη των εργασιών της αυριανής μέρας του συνεδρίου θα κάνει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ θα ακολουθήσουν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κωνσταντίνος Καισερλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Χαλβαντζόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Σοφιανός, ο υπεύθυνος του Γραφείου Ποιότητας Ζωής του Πρωθυπουργού Αντώνιος Αγγελίδης, ο διευθυντής της Greenpeace Στέλιος Ψωμάς, ο Β' Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μάργαρης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Χαντόλιας και ο αναπληρωτής διευθυντής του Cedefop Σταύρος Σταύρου΄.

    Οι εργασίες της συνάντησης μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (www.mpa.gr) κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε συνάντηση τέτοιου επιπέδου.

    Χορηγοί της συνάντησης είναι: η ΔΕΠΑ και η Εγνατία Οδός ΑΕ, ενώ χορηγοί επικοινωνίας θα είναι τα τηλεοπτικά συγκροτήματα MEGA και ΕΤ3, οι εφημερίδες Αγγελιοφόρος και Μακεδονία-Θεσσαλονίκη, τα ραδιόφωνα Ράδιο Θεσσαλονίκη και 103 FM και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 4 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμιλ Λαχούντ συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογο του Ιον Ιλιέσκου και υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας των χωρών τους ενώ συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές από το Βουκουρέστι.

    Ο Ιλιέσκου τόνισε τις καλές σχέσεις της Ρουμανίας με όλες τις χώρες της περιοχής και πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι επιθυμεί να βοηθήσει την διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη βία στα Βαλκάνια.

    Οι πρόεδροι των δυο χωρών υπέγραψαν ακόμη συμφωνίες για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

    Ο Λαχούντ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε και με Λιβανέζους επιχειρηματίες στη Ρουμανία.

    Ο.Κ.

    [13] ΠΕΝΤΕ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    Πέντε Γερμανοί τουρίστες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε κολόνα ηλεκτρισμού στην επαρχία Αττάλεια της Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το ατύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο το οποίο κατευθυνόταν από την πόλη Μπέλεκ σε πόλη Αττάλεια έπεσε σε κολώνα ηλεκτρισμού και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα.

    Ο οδηγός του λεωφορείου φέρεται να προκάλεσε το ατύχημα από απροσεξία και συνελήφθη από τις αρχές.

    Ο.Κ.

    [14] ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2001 (20:00 UTC+2)

    Το "άκρως απόρρητο", όπως το χαρακτηρίζει έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ότι παρακολουθήθηκαν χωρίς δικαστική απόφαση 963 Τούρκοι, προβάλλει στο πρωτοσέλιδο κορυφαίο δημοσίευμά της η "Χουρριέτ" και υπογραμμίζει ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αγκυρας παρακολουθούσαν περίπου επί δύο χρόνια τα άτομα αυτά και ο σχετικός κατάλογος εστάλη στην Εισαγγελία με την ένδειξη "άκρως απόρρητο".

    Κατά την εφημερίδα, παρακολουθούνταν χωρίς δικαστική απόφαση, ορισμένα τηλέφωνα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, της Ασφάλειας, των πολιτικών κομμάτων HADEP και Ευημερίας (διαλύθηκε), συνδικάτων, εταιρειών, της τράπεζας Γεωργίας, κ.λπ. Οι παράνομες παρακολουθήσεις γίνονταν την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, παρατηρείται στο δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι παρακολουθούνταν επίσης για ένα μήνα το 1997 και τα τηλέφωνα της εφημερίδας στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, το επίμαχο έγγραφο που αποδεικνύει τις παράνομες παρακολουθήσεις, συμπληρώθηκε μετά από έφοδο που έγινε από τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας Νουχ Μετέ Γιουκσέλ - στις 11/6/1999 στις Υπηρεσίες Πληροφοριών (στον 8ο όροφο) του κέντρου της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Αγκυρας.

    Η "Χουρριέτ" υπογραμμίζει ότι: "Το "σκάνδαλο τηλεαυτί" στην Ασφάλεια της Αγκυρας είχε αποκαλυφθεί το 1999 και ο υπουργός Εσωτερικών Ταντάν, που είχε διοριστεί στη συνέχεια, επιλήφθηκε αμέσως του θέματος και απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους τον διευθυντή Ασφαλείας Αγκυρας Τζεβντέτ Σαράλ, τον υποδιευθυντή Οσμάν Ακ και άλλα 36 άτομα της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι επιθεωρητές που διόρισε ο υπουργός Ταντάν εξέφρασαν άποψη υπέρ της διεξαγωγής δίκης για τους παραπάνω και άρχισε τότε δίκη για 38 μέλη της Ασφάλειας".

    Ο διευθυντής της "Χουρριέτ" Ερτουγρούλ Οζκιόκ θεωρεί, στο άρθρο του, πως είναι βέβαιο ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων ατόμων στην Τουρκία, εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στους πολίτες και επισημαίνει ότι:

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιλμάζ συνέχισε, στην ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του, τις επικρίσεις του για το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση "Λευκή Ενέργεια" και κατηγόρησε έμμεσα τον υπουργό Εσωτερικών Ταντάν, λέγοντας ότι δεν συμπεριελήφθη στο κατηγορητήριο η κασέτα με τις ομιλίες των κατηγορουμένων σε συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Ενέργειας, του Εισαγγελέα και των αρμοδίων της Στρατοχωροφυλακής και συνέχισε (ο κ.Γιλμάζ) ως εξής: "Αν αύριο παρακολουθηθεί το τηλέφωνο κάποιου αρχηγού κόμματος ή κάποιου αρχηγού συνδικάτου ή κάποιας εφημερίδας, τότε η δική μας θέση θα γίνει καλύτερα αντιληπτή".

    Ο κ. Οζκιόκ παρατηρεί ότι με το έγγραφο που αποκαλύπτεται αποδεικνύεται πως τα όσα είπε ο κ.Γιλμάζ προχθές συνέβησαν πολύ πριν και μάλιστα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Και το άρθρο καταλήγει:

    "Δεν γνωρίζω πόσο είναι ενήμερος ο κ.Γιλμάζ για το θέμα. Όμως και σήμερα βρίσκονται στην εξουσία και παρακολουθούνται και τα δικά τους τηλέφωνα. Η Τουρκία θα πρέπει να επουλώσει αυτήν την κοινωνική πληγή και αν απαιτηθεί θα πρέπει να γίνει έρευνα από τη Βουλή".

    [15] ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Στην έκδοση της μηνιαίας τετρασέλιδης εφημερίδας "Ελλάδα" από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" σε δημοσίευμα με τίτλο "Ειδική εφημερίδα από την Ελλάδα στην Τουρκία".

    Κατά τη "Χουρριέτ", το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μόλις κυκλοφόρησε. Η εφημερίδα της ελληνικής πρεσβείας, στην οποία καταχωρίζονται δημοσιεύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδήσεις από την Ελλάδα, θα στέλλεται σε σημαντικά πρόσωπα της τουρκικής κοινής γνώμης.

    Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα Ιωάννης Κοραντής τόνισε ότι "με την εφημερίδα επιθυμούμε να διαβιβάσουμε απευθείας τα μηνύματά μας και τα θέματα στα οποία δίνουμε προτεραιότητα".

    [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Στη διαμαρτυρία της Ελλάδας, ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο Βόρεια της Λήμνου και στην περιοχή του Καστελόριζου, αναφέρονται οι τουρκικές εφημερίδες με τίτλους "Ισχυρισμός από τους Ελληνες για παρενόχληση" (Ακσάμ) και "Πάλι ισχυρισμός περί παραβίασης από την Αθήνα" (Τουρκιέ).

    Στα δημοσιεύματα καταχωρίζεται το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ότι 10 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στη Λήμνο και το Καστελόριζο και παραβίασαν 7 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι εφημερίδες παρατηρούν ότι η Αθήνα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα για το θέμα αυτό και προσθέτουν ότι η Αγκυρα ανταποδίδοντας με νότα, θα απορρίψει τους ισχυρισμούς.

    Η "Τουρκιέ" συμπληρώνει ότι "υπήρξε ισχυρισμός πως τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν χωρίς όπλα αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη".

    [17] X. ΓΕΡΟΥΚΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2001 (19:56 UTC+2)

    Για κάθε 1 δισ. δρχ. που προστίθεται στον κύκλο εργασιών της HELEXPO, 12-14 δισ. δρχ. προστίθενται στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης, καθώς το σύνολο των εκθετών σε όλες τις εκθέσεις της HELEXPO υπερβαίνουν τους 8.000, με το σύνολο των επισκεπτών στις εκθέσεις της να ξεπερνούν το 1.600.000.

    Τα παραπάνω γνωστοποίησε στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Φορέων, που διοργανώνει σήμερα και αύριο ο Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Χρήστος Γερούκης, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της εκθεσιακής και συνεδριακής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη.

    "Ο μεγαλύτερος αριθμός των εκθετών και επισκεπτών προέρχονται από την εκτός Θεσσαλονίκης περιοχή, γεγονός που σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων διαμένουν στην πόλη για κάποιο χρονικό διάστημα (6-8 ημέρες οι εκθέτες και 1-3 μέρες οι επισκέπτες)", ανέφερε ο κ. Γερούκης, προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα άτομα προσφέρουν σημαντική κάλυψη στα ξενοδοχεία της πόλης και σημαντική κατανάλωση στα εστιατόρια, τα μέσα μεταφοράς και τη γενικότερη εμπορική υποδομη της πόλης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το σύνολο της "κατανάλωσης" που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, λόγω της εκθεσιακής και συνεδριακής δραστηριότητας, κυμαίνεται από 60 έως 80 δισ. δρχ. ετησίως.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Γερούκη, είναι εφικτή η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεδριακής και εκθεσιακής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης, αρκεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως η απελευθέρωση της εκθεσιακής αγοράς με ταυτόχρονη άρση του κρατικού προστατευτισμού της HELEXPO, η ανάπτυξη ανταγωνιστικής εκθεσιακής δραστηριότητας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, η σταδιακή οικονομική ανασυγκρότηση των γειτονικών προς βορρά χωρών της Βαλκανικής.

    Παράλληλα, στους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της εκθεσιακής δραστηριότητας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη και καθιέρωση νέων εκθεσιακών και συνεδριακών προϊόντων σε τεχνολογίες και υπηρεσίες αιχμής, καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων υποδομών σε εκθεσιακούς χώρους.

    Σημειώνεται ότι στο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται η HELEXPO, δοργανώνονται κατά μέσο όρο 16 εκθέσεις της HELEXPO και 14 εκθέσεις τρίτων σε ετήσια βάση. Στα συνεδριακά κέντρα της HELEXPO διοργανώνονται πάνω από 20 συνέδρια και πάνω από 100 εκδηλώσεις κάθε χρόνο.

    Κατά τη διάρκεια του 2000, πρώτου έτους λειτοργίας της HELEXPO, οι πωλήσεις της προσέγισαν τα 4,8 δισ. δρχ. και τα κέρδη της το 1,02 δισ. δρχ., ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για το 2001, οι πωλήσεις της θα προσεγγίσουν τα 7 δισ. δρχ. και τα κέρδη της το 1,7 δισ. δρχ.

    [18] ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2001 (19:49 UTC+2)

    Αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σύντομα την Αγκυρα για συνομιλίες σχετικές με το νέο αντιπυραυλικό σύστημα που θα επιδιώξουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ενδεχομένων επιθέσεων από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

    Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Ακσάμ" με τον πρωτοσέλιδο κορυφαίο τίτλο "Αντιπυραυλική ασπίδα στην Τουρκία".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάλογες πληροφορίες καταχωρίζουν, σε μικρότερη έκταση, και οι άλλες τουρκικές εφημερίδες ο Πρόεδρος Μπους θα στείλει σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Armitage, το βοηθό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Hadley και τον βοηθό υπουργό Αμυνας Wolfowitz.

    Στην Αγκυρα αναμένεται να μεταβεί για το σκοπό αυτό και ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Mark Grossman, που θα συζητήσει με τους Τούρκους ηγέτες και την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2001 (19:47 UTC+2)

    Ανταποκρίσεις από την Αθήνα για τη σημερινή επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', καταχωρίζουν στις εσωτερικές τους σελίδες η "Μιλλιέτ" με τίτλο: "Ιησού Χριστέ φύλαγέ μας από τον Πάπα", η "Τουρκιέ" με τίτλο: "Πάπα γύρνα σπίτι του" και η "Χουριέτ" με τίτλο "Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κληρικών εναντίον του Πάπα".

    Όπως αναφέρει η "Μιλλιέτ" στην ελληνική πρωτεύουσα παρατηρούνται εικόνες Μεσαίωνα λόγω της διήμερης ιστορικής επίσκεψης του Ποντίφικα. Κατά την ανταπόκριση, στην Αθήνα πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από φανατικούς ορθόδοξους, πρωτοστατούντων των κληρικών. Φανατικοί Ελληνες, γράφει η εφημερίδα, κρατώντας σταυρούς, φωνάζουν συνθήματα επικριτικά για τους καθολικούς, ενώ σε ορισμένα μοναστήρια οι μοναχοί προσεύχονται για να μην έλθει ο Πάπας στην Ελλάδα.

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώθηκαν με συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, τονίζει η εφημερίδα και σημειώνει ότι 4.000 αστυνομικοί ανέλαβαν καθήκοντα "για να μη σημειωθούν γεγονότα κατά την επίσκεψη του Πάπα και αποφασίστηκε να κλείσει, στη κυκλοφορία, το κέντρο της Αθήνας για πολλές ώρες". Ο Ποντίφικας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δημοσιεύει η "Μιλλιέτ" και προσθέτει ότι:

    "Οι ορθόδοξοι καθιστούν υπεύθυνο το Βατικανό για το διχασμό της Εκκλησίας το 1054, το θεωρούν υπεύθυνο για τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και για το γεγονός ότι η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και το Πατριαρχείο υποχρεώθηκαν να μεταφερθούν έως το 1261 στη Νίκαια".

    Εξ αιτίας των φανατικών που απαιτούν όπως το Βατικανό ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα, ουδείς Πάπας επισκέφθηκε έως σήμερα την Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η "Τουρκιέ", που δημοσιεύει τηλεγράφημα από την Αθήνα, γράφει ότι εντείνεται η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την επίσκεψη του Πάπα και προσθέτει ότι κληρικοί που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, τόνισαν ότι οι διαφορές μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας δεν είναι μόνο θρησκευτικές, αλλά η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στην Ιστορία.

    Οι Ελληνες θεωρούν την Καθολική Εκκλησία υπεύθυνη για την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 15ο αιώνα, παρατηρεί η "Τουρκιέ".

    Η "Χουριέτ" σημειώνει ότι η άφιξη του Ποντίφικα στην Αθήνα αναζωπύρωσε τη φιλονικία μεταξύ του ορθόδοξου και του καθολικού κόσμου και προσθέτει ότι Ελληνες κληρικοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Πάπα τον οποίο χαρακτηρίζουν "ανεπιθύμητο". Ο Πάπας μετά την Ελλάδα θα μεταβεί στη Συρία και τη Μάλτα, συμπληρώνει η εφημερίδα.

    [20] ΣΤΗΝ ΓΚΑΖΠΡΟΜ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΤV

    Μόσχα, 4 Μαϊου 2001 (19:46 UTC+2)

    Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε να παραδώσει τον έλεγχο του δικτύου ΝΤV στην κρατική εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Γκάζπρομ, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάληψη του τελευταίου ανεξάρτητου ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

    Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, ιδιοκτήτης του ομίλου Media-MOST που ανήκει το ΝΤV πρέπει να μεταβιβάσει σε θυγατρική εταιρία της Γκάζπρομ στην Κύπρο το 19% των μετοχών του δικτύου για να ξεπληρώσει χρέη προς την εταιρία.

    Ο όμιλος Media-MOST πρέπει ακόμη να παραχωρήσει το 25% των μετοχών του σε είκοσι θυγατρικές εταιρίες της Γκάζπρομ.

    Η Γκάζπρομ τον Μάρτιο πήρε τον έλεγχο του ΝΤV το οποίο ασκούσε έντονη κριτική στην πολιτική του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η απόφαση του δικαστηρίου έκανε την Γκάζπρομ κύριο μέτοχο του ΝΤV αφού κατέχει από σήμερα το 65% των μετοχών του δικτύου.

    Ο.Κ.

    [21] Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Μόσχα, 4 Μαϊου 2001 (19:44 UTC+2)

    Ο 60χρονος επιχειρηματίας Ντένις Τίτο, που έγινε ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος επιστρέφει στη γη την Κυριακή μετά από οκτώ μέρες παραμονής του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανέφεραν αξιωματούχοι του κέντρου ελέγχου της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

    Το διαστημόπλοιο Σογιούζ ΤΜ-31 θα μεταφέρει τον Τίτο και τους δυο Ρώσους αστροναύτες πίσω στη γη τα ξημερώματα της Κυριακής και θα προσγειωθεί σε έρημο του Καζακστάν.

    Ο.Κ.

    [22] Β. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2001 (19:44 UTC+2)

    Εντός του Μαϊου αναμένεται η ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς επίσης και η ίδρυση της αναπτυξιακής εταιρίας Δυτικής. Μακεδονίας για την υλοποίηση του δυτικού τόξου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Βασίλης Βαλασόπουλος, στο πλαίσιο των εργασιών της 1ης Συνάντησης Φορέων, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, μέχρι τις 31 Μαϊου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση για το δάσος Σέιχ-Σου, ενώ σε φάση υλοποίησης εισέρχεται και το σχέδιο για τα στρατόπεδα, σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο.

    Η χωροταξική οργάνωση, οι τεχνικές υποδομές και τα δίκτυα, ο κοινωνικός εξοπλισμός- υπηρεσίες, το παραγωγικό σύστημα, το ανθρώπινο δυναμικό και το περιβάλλον περιλαμβάνονται μεταξύ των τομέων στους οποίους είναι δυνατή η ανάπτυξη μητροπολιτικών λειτουργιών.

    Ειδικότερα, η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης αναφορικά με την χωροταξική οργάνωση, την αστική ανάπτυξη και κατοικία, ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση του συστήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης, του συστήματος Δημόσιων Συγκοινωνιών, καθώς επίσης και ο έλεγχος και η ρύθμιση της φωτεινής σηματοδότησης αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο, μερικές από τις προτεραιότητες που μπορούν να αναδειχθούν σε μητροπολιτικές.

    Ο συντονισμός της τιμολογιακής πολιτικής, ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, ο συντονισμός της πολιτικής προστασίας και της Δημοτικής Αστυνομίας απαιτούν, σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο, την άσκηση τους σε Μητροπολιτικό επίπεδο.

    Παράλληλα, λειτουργίες, όπως ο έλεγχος του περιβάλλοντος με τη δημιουργία ενιαίων δικτύων μετρήσεων, η ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός δράσεων για το σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο των υφιστάμενων νομικών ρυθμίσεων, ασκούνται αποτελεσματικότερα σε μητροπολιτικό επίπεδο.

    "Είναι σίγουρο ότι απαιτείται ενίαιο όργανο με σφαιρική ευθύνη και συνολική αρμοδιότητα για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων της μητροπολητικής περιοχής της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Βαλασόπουλος, προσθέτοντας ότι η πόλη μπορεί και πρέπει να υπερβεί την περιφερειακή της λειτουργία, αρκεί να χαραχθεί συστηματική δρασή με συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2001 (19:42 UTC+2)

    Με τα προεδρεία των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε σχετικά με θέματα του κλάδου τους.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μετείχαν ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Βουλευτής Καρδίτσας, Θ. Αναγνωστόπουλος, ο υπεύθυνος του Κλάδου Δικαιοσύνης και θεμάτων Δικαστικών Λειτουργών, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Απ. Ανδρεουλάκος, ο υπεύθυνος του Κλάδου Λειτουργίας Δικαστηρίων, Βουλευτής Α' Αθηνών, Αλ. Λυκουρέζος και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ελ. Ζαγορίτης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ανδρεουλάκος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία συμμερίζεται τους λόγους για τους οποίους το Δικηγορικό Σώμα βρίσκεται σε κινητικότητα.

    "Είναι και δική μας αγωνία να επικρατήσουν καλύτερες συνθήκες στην απονομή της δικαιοσύνης. Αγωνιζόμαστε όλοι για ταχύτερη και ποιοτικότερη δικαιοσύνη", είπε.

    Υπογράμμισε επίσης ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για την ασφάλεια των συναλλαγών, η οποία υπηρετείται από το ισχύον σύστημα συμβολαίων.

    "Ταχθήκαμε αλληλέγγυοι με το Δικηγορικό Σώμα, γιατί πιστεύουμε ότι οι θέσεις του υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και την ασφάλεια των συναλλαγών ", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 May 2001 - 18:13:43 UTC