Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ-ΝΑ ΤΟ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [04] ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΛΗ Η ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [05] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  • [07] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [09] ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ "ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ" ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2 - 2
  • [11] ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΔΟΥΚΑΣ
  • [12] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΤΕΡΒΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  • [13] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [14] ΤΑ 70 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0 - 1
  • [16] ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3 - 3
  • [18] Ο ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "HERMES EXPO"
  • [19] ΑΛΒΑΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0 - 3
  • [21] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΣΣΕ
  • [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 - 2
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟΚ 3 - 3
  • [24] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 4 - 0

  • [01] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ-ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2001 (13:12 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση έδειξε με τις κινήσεις καλής θέλησης της προηγούμενης εβδομάδας πως δεν είναι αδιάλλακτη. Είναι η σειρά των άλλων να το δείξουν. Θωρώ πως είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης να συνδιαμορφώσουμε λύσεις για το Ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και πρόσθεσε:"Διακρίνω μια έπαρση σε όσους αισθάνονται νικητές από τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Νομίζω πως τα συνδικάτα έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε το δρόμο για το τραπέζι του διαλόγου που είναι ευρύχωρο. Ο διάλογος, όμως, δεν γίνεται με κλειστά χαρτιά. Ο διάλογος χρειάζεται θέσεις, χρειάζεται συνομιλητές, χρειάζεται μέθοδο, την μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων. Ετσι θα συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη λύση για το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας".

    Σε ερώτηση αν παίζονται πολιτικά παιγνίδια, απάντησε ότι ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν πολιτικά παιγνίδια, αλλά αυτά μας απομακρύνουν από την ουσία ενός πολύ μεγάλου και σημαντικού προβλήματος της χώρας και σημείωσε:"Αρα, είναι η ώρα, όσοι μίλησαν, όσοι θέλουν να μιλήσουν για το Ασφαλιστικό, να καταθέσουν τις θέσεις, τις απόψεις τους, τις συγκεκριμένες θέσεις, όχι μέσω συνεντεύξεων. Και αναφέρομαι στα κόμματα, στους κοινωνικούς εταίρους και στα συνδικάτα, που όπως είπα έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης για το μέλλον της χώρας. Σε ένα διάλογο ,για τόσο σημαντικό ζήτημα, πιστεύω πως η κυβέρνηση έκανε μια χειρονομία καλής θέλησης, όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές ερμηνείες, για όσους, όπως είπα, σκέφτονται, σχεδιάζουν και ξεκινούν πολιτικά παιγνίδια. Θα έρθει κι ο καιρός για όλα αυτά".

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Κωνσταντινούπολη, 28 Απριλίου 2001 (21:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευάγγελος Βενιζέλος

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη αυτή και τη συζήτηση που είχε με τον κ. Βαρθολομαίο.

    Υποδεχόμενος τον κ. Βενιζέλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του γιατί η επίσκεψη του υπουργού συμπίπτει με το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ομογένεια της Τουρκίας πέρασαν δύσκολες ώρες, αλλά ποτέ δεν έλειπε η ελπίδα. Τώρα ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και βλέπουμε τους σκοπούς του Πατριαρχείου να πραγματοποιούνται με λιγότερους κόπους", δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Πολιτισμού, είπε ότι εξέτασαν με τον κ. Βαρθολομαίο θέματα που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας - Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο κ. Βενιζέλος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το τελευταίο του βιβλίο για τις Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

    Τον υπουργό πολιτισμού συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Ιωάννης Κοράντης και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Παναγιώτης Καλογερόπουλος.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 29 Απριλίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο θα εξετάσει το απόγευμα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Ο Γκεοργκίεφσκι το μεσημέρι απέστειλε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς τις οικογένειες των τεσσάρων υπαξιωματικών του στρατού και των τεσσάρων αστυνομικών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το μεσημέρι και τα ονόματα των τεσσάρων νεκρών αστυνομικών. Πρόκειται για τον Μάργιαν Μπόσκοφσκι, Κίρε Κοσταντίνοφσκι, Μπόσκο Νάιντοφσκι και Ιλτσε Στογιάνοφσκι, όλοι από την πόλη Μοναστήρι.

    Ε.Π.

    [04] ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΛΗ Η ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (12:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάπας Ιωάννης Β'.

    Στο πόδι θα βρίσκεται την άλλη εβδομάδα όλη η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, για να προστατέψει την έλευση του Πάπα στην Αθήνα.

    Περισσότεροι από 4000 αστυνομικοί θα προστατεύουν τον Ποντίφηκα στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Αθήνα.

    Αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας θα ελέγχουν από κοντά κάθε κίνησή του, ενώ θα υπάρχουν δεκάδες ακροβολισμένοι σκοπευτές της αστυνομίας στην Πνύκα.

    Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ και η συνοδεία του θα μεταφέρονται στις συναντήσεις τους με λιμουζίνα και όχι με το γνωστό αλεξίσφαιρο κουβούκλιο.

    [05] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (21:14 UTC+2)

    Τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην ΠΓΔΜ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις στρατιώτες αποδοκίμασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την πρόεδρο του γερμανικού κόμματος PDS Γκάμπι Τσίμερ, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποδοκιμαστεί απ' όλους κάθε σκέψη και προσπάθεια η ένοπλη τρομοκρατία των εξτρεμιστικών ομάδων που χρησιμοποιούνται στην περιοχή να είναι η μόνιμη απειλή για την ειρήνη εναντίον όλων των βαλκανικών χωρών, ενώ τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να δείξουν εμπράκτως την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γιατί το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη.

    Επισήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη του ΝΑΤΟ και της KFOR για τις ένοπλες ομάδες της εξτρεμιστικής βίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν σενάρια αποσταθεροποίησης.

    Από την πλευρά της η κ. Τσίμερ, εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικές οι εξελίξεις των εκλογών στο Μαυροβούνιο, γιατί τελικά μόνο μια μικρή πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης και προκλήθηκε σοβαρό σοκ στον εθνικοσμό. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να υπάρξει ηρεμία να συζητηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου.

    Η κ. Τσίμερ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβραδύνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να κατηγορήσει την Ελλάδα για αυτή την καθυστέρηση.

    [06] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

    Aθήνα, 29 Απριλίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Αποχώρησαν το απόγευμα από το υπουργείο Παιδείας οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που πραγματοποίησαν επί δύο μέρες καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

    Χθες το βράδυ μια αδιόριστη δασκάλα 35 ετών επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί όμως την έσωσαν οι συνάδελφοί της. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι είναι αδύνατον να επανέλθει η επετηρίδα και να καταργηθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ.

    [07] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα κατά της τουρκικής πολιτικής χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης του αρμενικού ζητήματος, για την 86η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για την τακτική του στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η Τουρκία έχει διαπράξει εγκλήματα και συνεχίζει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο έχοντας ηγεμονικές και κυριαρχικές βλέψεις εναντίον των γειτονικών της χωρών. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, ότι αν η Κύπρος μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι χωρίς όρια. "Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία όχι μόνο απειλεί την Κύπρο που είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά απειλεί και προσβάλλει την Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο κ. Πάγκαλος και κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές και κατά του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι παρά τη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποιοι εδώ στην Αθήνα έχουν κάνει έργο ζωής την ανάπτυξη τρυφερής ατμόσφαιρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του αγώνα του 4ου ομίλου της εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας μεταξύ της Δόξας Δράμας και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στο γήπεδο του Αγίου Αθανασίου.

    Ο αγώνας διακόπηκε στο 67' λεπτό όταν ο διαιτητής Κώστας Φινοκαλιώτης σφύριξε πέναλτι υπέρ της Κασσάνδας. Το πέναλτι αμφισβητήθηκε έντονα από τους γηπεδούχους της Δράμας, ενώ ο διαιτητής απέβαλε και δύο παίκτες της Δόξας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των φιλάθλων.

    Στον διαιτητή της αναμέτρησης επιτέθηκαν αρκετοί από τους οπαδούς της Δόξας Δράμας, με αποτέλεσμα ο κ.Φινοκαλιώτης να διακόψει το ματς.

    [09] ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ "ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ" ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Ιδιότητα «καλών και κακών αστυνομικών» προσδίδει στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", η οποία σε σχόλιό της για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Άκη Τσοχατζόπουλου, πως η «Λευκή Βίβλος 2000» του τουρκικού ΥΠΕΘΑ περιλαμβάνει διατυπώσεις που στρέφονται κατά της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζει ότι τουρκικές στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι στη διαδικασία προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν αναλάβει τον ρόλο του «καλού αστυνομικού» και τα ΥΠΕΘΑ αυτόν του «κακού αστυνομικού».

    Τόνισαν, επίσης, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επεξεργασία του πακέτου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και υπογράμμισαν ότι «δεν πρέπει να "σκαλώνουμε" στο θέμα της Λευκής Βίβλου».

    Σε ό,τι αφορά στην εκκαθάριση των μεθοριακών περιοχών από τις νάρκες τονίζεται ότι η ελληνική πλευρά ενδέχεται να ξεκινήσει την εκκαθάριση περί τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ το Τουρκικό Επιτελείο Στρατού έχει αρχίσει την έρευνα χαρτών και ντοκουμέντων με τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί νάρκες, αλλά παρά τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν εντοπιστεί τα συγκεκριμένα σημεία.

    [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2 - 2

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ισόπαλοι με σκορ 2 - 2 αναδείχτηκαν σήμερα στο γήπεδο του Βύρωνα ο Αθηναϊκός με τη Ξάνθη για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι μετά και από αυτό το αποτέλεσμα υποβιβάστηκαν στην Α' κατηγορία.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 11' λεπτό με τον Μίτιτς. Η Ξάνθη αντεπιτέθηκε και ισοφάρισε σε 1 - 1 στο 32' με τον Καούνος. Μάλιστα, η ομάδα της Θράκης κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να πάρει και το προβάδισμα στο 67' λεπτό με απευθείας χτύπημα φάουλ του τούρκου Καϊνάκ.

    Ο Αθηναϊκός ισοφάρισε το σκορ στο 84' λεπτό σε 2 - 2 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ζαβαντία.

    [11] ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΔΟΥΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο Φίλιππος Βέροιας και το Κιλκίς προκρίθηκαν πανηγυρικά στα ημιτελικά του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας χάντμπολ των ανδρών καθώς επικράτησαν επί του Αρχέλαου Κατερίνης και του Κολεγίου Αθηνών, αντίστοιχα.

    Ο Φίλιππος κέρδισε 27 - 20 τον Αρχέλαο Κατερίνης, ενώ το Κιλκίς αναδείχτηκε ισόπαλο 23 - 23 με τον ΣΑΚΑ. Ετσι, οι δύο νικήτριες ομάδες θα αναμετρηθούν πλέον μεταξύ τους στη φάση των "4" στα πλέι οφ.

    Στους "4" του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 ανδρών προκρίθηκε και ο Δούκας που κέρδισε άνετα σήμερα τον Αθηναϊκό με σκορ 29 - 19. Ωστόσο, ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν ο Πανελλήνιος με τον Ιωνικό. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν τον αντίπαλο τους με 21 - 16 και έκαναν το 2 - 1 σε νίκες. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη στο κλειστό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

    [12] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΤΕΡΒΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ως απόρριψη της πρόσκλησής του προς τον υπουργό Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, να ενταχθεί στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέλαβε ο πρωθυπουργός της γείτονος, Μπουλέντ Ετζεβίτ, τα σχέδια του Ντερβίς για μια νέα συμμαχία στην αριστερά.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του προς την εφημερίδα Sabah, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Από όσα αντιλαμβάνομαι, ο κ. Ντερβίς ετοιμάζεται να ιδρύσει ξεχωριστό κόμμα. Εύχομαι κάθε επιτυχία».

    Ο τούρκος υπουργός απάντησε, ωστόσο, ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον Μπουλέντ Ετζεβίτ και δεν σκέφτεται να ιδρύσει νέο κόμμα

    [13] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Aθήνα, 29 Απριλίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στην Ελλάδα διοργανώνουν ιερές μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί και λαϊκοί την Τετάρτη 2 Μαϊου στην Πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα. Στις συγκεντρώσεις θα μιλήσουν οι πρωτοπρεσβύτεροι και καθηγητές πανεπιστημίου π. Θεόδωρος Ζήσης και π. Γεώργιος Μεταλληνός.

    Σημειώνεται ότι από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε δωδεκάωρη αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο. Την αγρυπνία οργάνωσαν Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί, θεολόγοι και Ορθόδοξες Χριστιανικές Αδελφότητες. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν πως θα δείξουν ότι υπάρχουν Ορθόδοξοι που δεν προσκυνούν τον πάπα και ότι δεν υποδέχεται τον Πάπα η Εκκλησία της Ελλάδος όπως αυτή εκφράζεται από την πλειοψηφία των επισκόπων, την ομοφωνία του Αγίου Όρους, από πλήθος κληρικών και θεολόγων και από το σύνολο του ευσεβούς λαού.

    Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισήμανε τον κίνδυνο ότι "τα χειροφιλήματα και οι ασπασμοί των Ουνιτών, που έχουν την ίδια με τους Ορθόδοξους κληρικούς εμφάνιση, θα δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι Ορθόδοξοι κληρικοί ασπάζονται και τιμούν τον πάπα".

    Σε ανακοινωθέν όσων συμμετείχαν στην αγρυπνία που έγινε στη Μονή του Αγίου Διονυσίου επισημαίνεται ότι οι μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης του Πάπα είχαν στόχο να εκφράσουν τη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας και να αλλάξουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου για συμμετοχή της Εκκλησίας στις εκδηλώσεις υποδοχής του Πάπα. Υπογραμμίζεται ακόμη η εμμονή του Πάπα στην υποστήριξη του προσηλυτικού μηχανισμού της Ουνίας και των Ουνιτών ενώ η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως αναγνώριση της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βατικανού.

    [14] ΤΑ 70 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Σικάγο, 29 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Τα 70 χρόνια της γιόρτασε η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Σικάγο, παρουσία και του νομάρχη Αρκαδίας Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος επισκέπτεται το Σικάγο, λόγω της συμμετοχής στην Αρκαδία στην έκθεση 'Hermes Expo"

    Mεταξύ άλλων στην εκδήλωση τιμήθηκαν ομογενείς Αρκάδες για την προσφορά τους στην ομοσπονδία, ενώ βραβεύτηκαν με υποτροφίες των 1000 δολαρίων 4 αριστούχες φοιτήτριες, παιδιά απόδημων Αρκάδων.

    [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0 - 1

    Ηράκλειο, 29 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Οδυνηρή ήττα γνώρισε σήμερα στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ από την Παναχαϊκή με σκορ 1 - 0 για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Αντίθετα, η ομάδα της Πάτρας πήρε μια σπουδαία νίκη που τη διατηρεί ζωντανή όσον αφορά την παραμονή.

    Η Παναχαϊκή πήρε τους τρεις βαθμούς χάρη στο αυτογκόλ που σημείωσε στο 25' λεπτό ο Νίκος Νιόπλιας. Ωστόσο η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από επεισόδια προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

    Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη αποβολή του Κορδονούρη με δεύτερη κίτρινη και για τη καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Κιάσου με αποτέλεσμα να υπάρξει προσωρινή διακοπή στο παιχνίδι.

    [16] ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Μόσχα, 29 Απριλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Δυσαρεστημένη με την πρόσφατη υπογραφή της Οικουμενικής Χάρτας, στο Στρασβούργο, εμφανίζεται η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta.

    Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι λίγο πριν από την υπογραφή της Οικουμενικής Χάρτας, ο εκπρόσωπος του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, διάκονος Αντρέι Ελισέεφ, δήλωσε ότι «αυτό το έγγραφο μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές και αντιπαραγωγικό» για τον οικουμενικό διάλογο και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση και άλλων διαφορών μεταξύ των χριστιανών.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών για τη στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, διαφωνεί «τόσο με τη μορφή όσο και με το περιεχόμενο» της Οικουμενικής Χάρτας.

    Η διαφωνία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εστιάζεται στην παράγραφο εκείνη της Χάρτας που αναφέρεται στην κατευθυντήρια γραμμή προς την «ενότητα των Εκκλησιών του Ιησού Χριστού ως μία ενιαία πίστη». Σύμφωνα με τον διάκονο, η παράγραφος αυτή έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση για τις Αρχές των διεκκλησιαστικών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη Σύνοδο των Αρχιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον περασμένο Αύγουστο.

    Το Πατριαρχείο Μόσχας θεωρεί, επίσης, ότι το κείμενο της Χάρτας μπορεί να γίνει αντικείμενο σοβαρής κριτικής εκ μέρους διαφόρων Εκκλησιών και να καταστεί κατά αυτό τον τρόπο επιβλαβές για τη μελλοντική συνεργασία των απανταχού χριστιανών.

    Η Οικουμενική Χάρτα περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις της συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών της Ευρώπης.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3 - 3

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Συγκλονιστικό παιχνίδι έγινε σήμερα στη Νεάπολη μεταξύ του Ιωνικού και του Παναθηναϊκού. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 3 - 3 στην 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι είχαν καταφέρει να πάρουν το προβάδισμα με 3 - 0.

    Ο Ιωνικός κατάφερε να προηγηθεί με το ...καλημέρα στο σκορ. Το 1 - 0 έγραψε για τους γηπεδούχους ο Αγγελος Βιλανάκης, ενώ στο 40' ο Γκρεγκ Μπρούστερ διαμόρφωσε το 2 - 0. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου όμως δεν κατάφερε να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε γκολ.

    Στο δεύτερο 45λεπτο της αναμέτρησης οι παίκτες του Στράτου Αποστολάκη πίεσαν τον αντίπαλο τους, θέλοντας να μειώσουν το σκορ. Ομως ο Ιωνικός ήταν αυτός που συνέχιζε να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα. Οι γηπεδούχοι με σκόρερ και πάλι τον Αγγελο Βιλανάκη κατάφεραν στο 57' να προηγηθούν με 3 - 0.

    Από κει και πέρα ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να ...μιλήσει. Στο 67' λεπτό οι φιλοξενούμενοι βρήκαν το δρόμο προς το αντίπαλο τέρμα και μειώσαν το σκορ σε 3 - 1 με τον Μπόατεγκ. Στο 76' ο Κριστόφ Βαζέχα διαμόρφωσε το 3 - 2 και σημείωσε το 233ο γκολ στην καριέρα του, φτάνοντας έτσι στη 2η θέση των σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής κατηγορίας τον Μίμη Παπαϊωάννου. Το τελικό 3 - 3 το πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Λεωνίδας Βόκολος.

    [18] Ο ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "HERMES EXPO"

    Σικάγο, 29 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    του Γιάννη Ιωαννίδη

    Με τη συμμετοχή των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβου, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της χώρας μας, καθώς και εκπροσώπων ομογενών επιχειρηματιών, άρχισε τη λειτουργία της για 10η συνεχή χρονιά η ελληνοαμερικανική έκθεση "Hermes Expo" στο Σικάγο.

    Στον εκθεσιακό χώρο Navy Pier του Σικάγο προβάλλονται για δύο ημέρες, τα ελληνικά προϊόντα, ο τουρισμός και ότι άλλο έχει να επιδείξει η χώρα μας μέσω αυτής της έκθεσης στην αμερικανική μεγαλούπολη.

    Τιμώμενη περιοχή της Ελλάδας είναι η Αρκαδία και στο εντυπωσιακό περίπτερο της, όπου εκπροσωπούνται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και 30 επιχειρήσεις της περιοχής, προβάλλονται οι φυσικές ομορφιές, τα προϊόντα και η τουριστική υποδομή. Στο Σικάγο βρίσκεται, με την ευκαιρία της έκθεσης, ο νομάρχης Αρκαδίας Πάνος Γιαννόπουλος. Το περίπτερο της Αρκαδίας αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους 200.000 Αρκάδες που ζουν στο Σικάγο.

    Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 2μμ (τοπική ώρα), με τη συμμετοχή του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στο Σικάγο Γαβριήλ Κοψίδη και πολλών άλλων εκπροσώπων αμερικανικών αρχών και ομογενειακών οργανώσεων.

    [19] ΑΛΒΑΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ

    Μπουγιάνοβατς, 29 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Εντονα επικριτικοί απέναντι στις προσπάθειες των Σέρβων και της διεθνούς κοινότητας να τους κάνουν να αποδεχτούν το γεγονός της εισόδου των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας που χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από το υπόλοιπο της σερβικής επικράτειας εμφανίστηκαν οι Αλβανοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, στη Νότια Σερβία, ζητώντας να σταματήσει αμέσως η ανάπτυξη του γιουγκοσλαβικού στρατού στην περιοχή.

    Σε ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Κέντρου Τύπου του Μπουγιάνοβατς, δώδεκα μέλη της ομάδας των αλβανών διαπραγματευτών τονίζουν ότι δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις των Σέρβων και της διεθνούς κοινότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά στην είσοδο του γιουγκοσλαβικού στρατού στους τομείς C και D της ζώνης ασφαλείας, καθώς η αλβανική πλευρά δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις και δεν ελήφθη καθόλου υπόψη η αλβανική πλατφόρμα.

    Οπως μετέδωσε ο σταθμός Β-92 του Βελιγραδίου, οι αλβανοί διαπραγματευτές ζήτησαν, μάλιστα, να «παγώσουν» τα σχέδια εισόδου των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας και να υπάρξει πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της τελευταίας.

    Σ.Π.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0 - 3

    Πύργος, 29 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η ΑΕΚ πέρασε αλώβητη από τον Πύργο κερδίζοντας τον Πανηλειακό με σκορ 3 - 0 για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Η Ενωση απέδειξε πως άφησε στο παρελθόν την απρόσμενη εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ και διατηρεί την επαφή της με την 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι παίκτες της ΑΕΚ κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 41' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Τσάρτα και προηγούμενοι 0 - 1 οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

    Με την έναρξη του δευτέρου 45λεπτου ο Πανηλειακός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κόλτζου στο 50'. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή και ζευγάρωσε τα τέρματα της στο 75' με τον Βασίλη Λάκη. Το τελικό σκορ για την Ενωση διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης. Ο Πανηλειακός μετά τη σημερινή του ήττα κινδυνεύει και αυτός με υποβιβασμό στην Α' κατηγορία.

    [21] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΣΣΕ

    Στρασβούργο, 29 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση αποπομπή της Ουκρανίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά να της δώσει παράταση έως τον Ιούνιο του 2001 προκειμένου να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει όταν εντάχθηκε στους κόλπους του.

    Μετά από τις προτάσεις των εισηγητών της «Monitoring Committee» (Επιτροπή Επίβλεψης) για την Ουκρανία, η ΚΣΣΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη μόνιμη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ουκρανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της μέχρι την προσεχή συνέλευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζητηθεί η αποπομπή της.

    Στη σχετική απόφαση της ΚΣΣΕ εκφράζεται, ωστόσο, η βαθιά ανησυχία του σώματος για τις δολοφονίες και τις συνεχείς επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, βουλευτών και μελών της αντιπολίτευσης, στην Ουκρανία και ζητείται από τον πρόεδρο και τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές να δώσουν τέλος σε τέτοιου είδους γεγονότα.

    Η «Monitoring Committee» αριθμεί 76 μέλη, έργο των οποίων είναι η διασφάλιση υλοποίησης των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα, αντικείμενο επίβλεψης της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν αποτελέσει οχτώ συνολικά χώρες και συγκεκριμένα η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

    [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 - 2

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Συγκλονιστικό παιχνίδι έγινε σήμερα στο γήπεδο Χαριλάου, εκεί όπου ο Αρης κέρδισε με σκορ 3 - 2 την Καλαμάτα στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Η ήττα αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Καλαμάτα που κινδυνεύει πλέον σοβαρά με υποβιβασμό στην Α' κατηγορία.

    Οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν μάλιστα να προηγηθούν νωρίς στο σκορ με 2 - 0 χάρη στα γκολ που πέτυχαν στο 10' λεπτό ο Αγγελος Χαριστέας και στο 16' ο Μάριος Χριστοδούλου.

    Και ενώ όλοι νόμιζαν πως οι κίτρινοι θα είχαν εύκολο έργο, η Καλαμάτα αντεπιτέθηκε και έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Οι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να ισοφαρίσουν μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου σε 2 - 2 με τα γκολ που σημείωσαν οι Τρούπκος στο 21' και Μπαχράμης στο 24'.

    Ωστόσο στην επανάληψη, ο Αρης μπόρεσε να πάρει τη νίκη με το γκολ που σημείωσε ο Ναγκόλι Κένεντι στο 67' λεπτό. Πάντως, η Καλαμάτα παρουσίασε ένα πολύ καλό πρόσωπο και αρκετές φορές έγινε επικίνδυνη για την εστία του Φάνη Κατεργιαννάκη.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟΚ 3 - 3

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Βροχή έπεφταν τα γκολ στο γήπεδο της Καισαριανής, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος με τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 3 - 3 για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Ετσι, ο Δικέφαλος του Βορρά που παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με πολλές ελλείψεις έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο την ΑΕΚ και να καταλάβει την 3η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ωστόσο ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που άνοιξε νωρίς το σκορ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε στο 11' λεπτό με τον Παντελή Κωνσταντινίδη να γράφει το 1 - 0. Ο Εθνικός Αστέρας απάντησε γρήγορα και ισοφάρισε στο 20' με τον Λαγό. Παρ' όλα αυτά ο Δικέφαλος πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο 34' με το Δημήτρη Ναλιτζή και οδηγήθηκε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 2 - 1.

    Στην επανάληψη όμως άλλαξε το σκηνικό και ο Εθνικός Αστέρας κατάφερε να αιφνιδιάσει τους φιλοξενούμενους. Στο 50' ο Σέγκος με κεφαλία ισοφάρισε σε 2 - 2, ενώ στο 61' και πάλι ο Λαγός διαμόρφωσε το 3 - 2 για την ομάδα της Καισαριανής. Ο ΠΑΟΚ αντεπιτέθηκε και στο 68' ο αρχηγός Τάσος Κατσαμπής ισοφάρισε σε 3 - 3 για τον Δικέφαλο του Βορρά.

    Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης τραυματίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από πλευράς ΠΑΟΚ ο τερματοφύλακας Κυριάκος Τοχούρογλου και ο Ομάρ Τετράτζε.

    [24] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 4 - 0

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να επιβληθεί στη Νέα Σμύρνη επί του ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 4 - 0 στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Η ήττα αυτή βάζει πλέον σε μπελάδες τους φιλοξενούμενους, που κινδυνεύουν σοβαρά με υποβιβασμό.

    Η ομάδα της Νέας Σμύρνης κατάφερε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ μόλις στο 2' λεπτό με τον Κάφαλη που έγραψε το 1 - 0. Τα τέρματα για τον Πανιώνιο ζευγάρωσε στο 25' ο Αμπελάς, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Γκώνιας διαμόρφωσε το 3 - 0 για τους γηπεδούχους.

    Στην επανάληψη, έπεσε κάπως ο ρυθμός της αναμέτρησης όμως οι παίκτες του Πανιωνίου σφράγισαν την επικράτηση τους στο 76' λεπτό με τον Ιωάννου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 April 2001 - 18:13:44 UTC