Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
  • [02] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΠΑΣΧΑ
  • [03] ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ
  • [05] ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [06] ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΔΙΝΕΙ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [07] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [08] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ CESID ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [09] ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΤΖΙ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [11] ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, Π. ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [12] ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΡΑΪΝΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ;
  • [13] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
  • [14] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟ ΠΤΩΜΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΙΒΗΡΑ ΣΕΡΡΩΝ
  • [15] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [16] ΕΕ: ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ
  • [17] ΣΤΗ ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΤΟ 51% ΤΗΣ FREE HOLDINGS
  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ
  • [20] ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΕΝ
  • [21] ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [22] ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ 270 ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [23] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [24] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [25] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2001 (12:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η Ανάσταση του Χριστού από χειρόγραφο τετραευαγγέλιο του 14ου αιώνα (Ιερά Μονή Βατοπεδίου, Άγιον Όρος).

    Με την οικογένεια του, στο Ρίο, θα κάνει Ανάσταση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και το πρωί της Κυριακής, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, θα επισκεφθεί την ελληνική δύναμη Κοσσυφοπεδίου, στο στρατόπεδο "Ρήγας Φεραίος" κοντά στο Ουρόσεβατς, και θα τσουγκρίσει το κόκκινο αυγό με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα κάνει Ανάσταση στην Κέρκυρα, μαζί με σύζυγο του Δάφνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, με τηγ σύζυγο του Νατάσα, στη Μονεμβασιά, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα παραμείνουν στην Αθήνα και την Κυριακή θα επισκεφθούν στρατόπεδα για να ανταλλάξουν ευχές με τους στρατευμένους.

    [02] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΠΑΣΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2001 (09:22 UTC+2)

    Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η αγορά και μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, υπάρχει επάρκεια σε όλα τα προϊόντα ενώ οι τιμές κινούνται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

    Το αρνί και το κατσίκι κοστίζει γύρω στις 3.000 δραχμές το κιλό, ενώ οι ντομάτες κυμαίνονται στις 600δρχ. Πάντως συνεχίζονται στην πασχαλινή αγορά οι αυστηροί έλεγχοι της αγορανομίας και του ΣΔΟΕ και μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Επίσης, πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα και η ασφάλεια του κρέατος ενόψει του Πάσχα. Οι κτηνίατροι του υπουργείου Γεωργίας εξετάζουν περιφερειακά σημεία πώλησης των κρεάτων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις σφραγίδες που φέρουν τα αμνοερίφια.

    [03] ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (13:27 UTC+2)

    Αρχισε από το πρωί και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο μέρες η έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας στην ύπαιθρο για τον εορτασμό του Πάσχα, ενώ από τη διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των οδηγών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Ολόκληρη η δύναμη της τροχαίας βρίσκεται από νωρίς αύριο το πρωί επί ποδός, ενώ πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από συνεργεία της τροχαίας σε κομβικά σημεία και στα διόδια της εθνικής οδού. Με απόφαση των αρμόδιων αρχών εξάλλου και στο πλαίσιο πρόληψης ατυχημάτων θα απαγορευτεί -στη διάρκεια της εξόδου αλλά και της επιστροφής των εκδρομέων- η κίνηση τω φορτηγών αυτοκινήτων στους δρόμους Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Επίσης, τρία τουλάχιστον ιδιωτικά ελικόπτερα εταιριών παροχής οδικής βοήθειας θα εποπτεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η διεύθυνση τροχαίας ενημερώνει τους οδηγούς ότι τις επόμενες τέσσερις μέρες και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι για αλκοτέστ και άλλες παραβάσεις.

    Στο μεταξύ, 500 αστυνομικοί θα περιφρουρούν τις μέρες του Πάσχα το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και άλλοι τόσοι στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών που στη διάρκεια των εορτών παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, καθώς χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

    Οι περιπολίες στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται από πεζούς ένστολους αστυνομικούς, ενώ στην πόλη θα κινούνται 90 περιπολικά της αστυνομίας και της ασφάλειας. Με πρωτοβουλία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης εξάλλου, εκδόθηκαν ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες προς τους πολίτες που θα ταξιδέψουν εκτός Θεσσαλονίκης. Οι οδηγίες αφορούν την ασφάλεια των εισόδων διαμερισμάτων και των παραθύρων, ενώ περιγράφουν τα "τεχνάσματα" που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να μπουν στα διαμερίσματα.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (13:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ- Γιώργος Παπανδρέου

    Ως βήμα για την ύφεση στην περιοχή χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση της Τουρκίας να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά περίπου 7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Απόφαση, η οποία -σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στα "Νέα"- δεν έχει μονομερή χαρακτήρα αλλά έρχεται ως συνέχεια της ανάλογης απόφασης που είχε λάβει προ δεκαπενθημέρου η Ελλάδα.

    "Εμείς πιστεύουμε, είπε ο κ. Παπανδρέου, ότι η απόφαση που πήραμε τις προηγούμενες ημέρες και που αποτελούσε μια σημαντική μείωση των αμυντικών μας δαπανών, διευκόλυνε την τουρκική κυβέρνηση να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση". Και υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία εμφάνισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των εξοπλισμών ως προσφορά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Σημειώσε πάντως, όπως αναφέρεται στα "ΝΕΑ", ότι "θα πρέπει να λάβουμε γνώση των πτυχών και του περιεχομένου της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για την αναστολή των 32 εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας".

    Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ότι κατά τις επαφές του στην Τουρκία ανέλαβε να παίξει η Ελλάδα μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας. "Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Τουρκία, είπε, και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα".

    Σε ότι αφορά όμως τη γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία, πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ότι 48 ώρες μετά τις δηλώσεις του υπερυπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην Τουρκία περικοπές των αμυντικών δαπανών, το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε την αναστολή 32 στρατιωτικών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ύψους 19,5 δισ. δολαρίων (7 τρισ. δραχμών).

    Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η αύξηση της τιμής του δολαρίου έναντι του τουρκικού νομίσματος επηρέασε τον προϋπολογισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τα προγράμματα που αναστέλλονται θα αξιολογηθούν στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Πάντως, στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου δεν διευκρινίζεται ποια είναι τα προγράμματα που αναστέλλονται.

    [05] ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (13:07 UTC+2)

    Το δικαίωμα να ατενίζει τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία έδωσαν στον μόλις ενός έτους Μπόντιν Μάρκοβιτς από το Μαυροβούνιο οι Γιατροί του Κόσμου, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τη Διεύθυνση Α3-Τμήμα Βαλκανίων του υπουργείου Εξωτερικών, βοηθώντας τον μικρό να ξεπεράσει το καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε εκ γενετής.

    Ο μικρός Μπόντιν, που έπασχε από σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του, είχε μεταφερθεί μετά από επικοινωνία των γιατρών του νοσοκομείου στο Μαυροβούνιο με τους Γιατρούς του Κόσμου, στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Η κατάσταση της υγείας του μικρού κατέστησε αναγκαία την άμεση υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση, κάτι που κατέστη δυνατό με τη συμβολή τόσο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών, που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για το πρόβλημα υγείας του μικρού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γιατροί του Κόσμου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλυσίδα Ελπίδας» έχουν μεταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα πάνω από δέκα παιδιά από το εξωτερικό προκειμένου να υποβληθούν σε εγχείριση, προσφέροντάς τους ελπίδα για ζωή.

    [06] ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΔΙΝΕΙ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής εκφράζει τις ευχαριστίες της για την φιλοξενία που προσέφερε η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στα μέλη της διοίκησης, το τεχνικό team, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της ομάδας που παρακολούθησαν τον αγώνα.

    Εκφράζει την λύπη της για τα αντεθνικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με το δικαίωμα που δίνει στην διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής η καταδίκη στο παρελθόν αντεθνικών συνθημάτων ακόμα και όταν προέρχονται από οπαδούς της ομάδας.

    Η μη διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή κ. Νίκου στο άκουσμα τέτοιων συνθημάτων αποτελεί, σύμφωνα με την άποψη της Διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής, πολύ σοβαρότερο ολίσθημα από την ούτως ή άλλως αστεία διαιτησία του. Η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής επιφυλάσσεται σε μελλοντικούς αγώνες να αποσύρει η ίδια την ομάδα στο άκουσμα τέτοιων συνθημάτων αν ο διαιτητής δεν κάνει το καθήκον του.

    Τέλος η διοίκηση της ΠΑΕ ΗΡακλής θέλει να συγχαρεί δημόσια και τους παίχτες του Ολυμπιακού για το ωραίο θέαμα που πρόσφεραν και ιδιαίτερα τους παίχτες του Ηρακλή για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν και για την οποία μιλάει σήμερα όλη η Ελλάδα.

    [07] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Απριλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται στα Σκόπια. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σρτζαν Κέριμ.

    Ο Τράικοφσκι δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι εξήγησε στον κ. Παούελ την πρόθεση του να έχει διάλογο με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ηγέτες θρησκευτικών οργανώσεων και πολίτες από την ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι επιθυμεί την δημιουργία μιας κοινωνίας που θα στηρίζεται στα ατομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

    Σύμφωνα με τον Τράικοφσκι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική για την ΠΓΔΜ και τα Βαλκάνια και να παίζουν ενεργό ρόλο στα όσα απασχολούν τις χώρες της περιοχής.

    Ο Πάουελ είπε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να ελπίζει σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντιμετωπίζει την πρόκληση να αποδείξει ότι άτομα διαφορετικών εθνοτήτων μπορούν να επιτύχουν ειρήνη μέσα από τον πολιτικό διάλογο.

    Ο Πάουελ μετέφερε πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Τράικοφσκι να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 1 και 2 Μαίου.

    Ο Πάουελ συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Αρμπέν Τζαφέρι και με τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο.Κ.

    [08] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ CESID ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 12 Απριλίου 2001 (21:01 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Το μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του Κέντρου για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία της Σερβίας (CESID) Μάρκο Μπλαγκόγιεβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η οργάνωση θα διαθέσει 60 παρατηρητές στις εκλογές του Μαυροβουνίου, οι οποίοι χωρισμένοι σε 20 ομάδες θα περιοδεύσουν στα εκλογικά κέντρα.

    Ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς υπενθύμισε ότι άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα επιτήρησης των ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες του Μαυροβουνίου.

    Τόνισε ακόμη ότι για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εκλογών το Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία θα συνεργαστεί με το Κέντρο Επιτήρησης της Ποντγκόριτσα.

    Σημείωσε ότι το Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία σε συνεργασία με το Κέντρο Επιτήρησης σκοπεύει να ελέγξει τους εκλογικούς καταλόγους και ότι έχει υποβάλει αίτημα για πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους στην αρμόδια γραμματεία για την ανάπτυξη του Μαυροβουνίου.

    [09] ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΤΖΙ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ο παίκτης του Ηρακλή, Αλτίν Χατζί κλήθηκε στην Εθνική ομάδας της Αλβανίας, ώστε να πάρει μέρος στον φιλικό αγώνα Τουρκία - Αλβανία που θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου.

    Με επιστολή που έστειλε στην Π.Α.Ε. Ηρακλής η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζητά τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, ώστε ο Κύπριος φορ να λάβει μέρος στον επίσημο διεθνή αγώνα ανδρών Ολλανδία - Κύπρος (25 Απριλίου). Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας της Μεγαλονήσου θα ξεκινήσει στις 18 του μηνός και οι παίκτες θα επιστρέψουν στα σωματεία τους στις 26/04.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Βελιγράδι, 12 Απριλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Με αντιπροσωπεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης "Σώστε τα παιδιά" συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Κοστούνιτσα για τις δραστηριότητες της οργάνωσης και την προγραμματισμένη συμμετοχή παιδιών από τη Γιουγκοσλαβία στην περιφερειακή συνδιάσκεψη παιδιών και νέων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στη Βουδαπέστη.

    Στη συνάντηση έγινε αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν τους τομείς της παιδείας και της υγείας.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη συμμετοχή υπηρεσιών υγείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων αλκοολισμού και ναρκωτικών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι της γιουγκοσλαβικής επιτροπής για τη συνεργασία με την UNICEF.

    [11] ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ειρωνικά σχόλια για τη διαιτησία του αγώνα κυπέλλου Ολυμπιακού - Ηρακλή κάνει ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, παίρνοντας ευθέως θέση κατά του κ. Νίκου του συνδέσμου Πειραιά.

    Στη δήλωσή του ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει: "Η νίκη - πρόκριση, με όραμα τον τελικό που θα τους οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου που είναι το νταμπλ για τον Ολυμπιακό, στον αγώνα ρεβάνς για το κύπελλο με τον Ηρακλή ήταν μονόδρομος. Με "τροχονόμο" το διαιτητή που οδήγησε τους ερυθρόλευκους στο 5-4.

    Για μια ακόμη φορά η διαιτησία διαμόρφωσε τέτοιο αποτέλεσμα που να εννοεί τον Ολυμπιακό. Η μεγάλη προσπάθεια των παικτών του Ηρακλή να κερδίσουν και τον διαιτητή δεν είχε αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ο διαιτητής προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου. Συγχαρητήρια".

    [12] ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΡΑΪΝΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ;

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Μένει... μέχρι να φύγει από τον Ηρακλή, ο Γερμανός τερματοφύλακας Αντρέας Ράινκε. Η τεχνική ηγεσία της ομάδας, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου σκέφτεται να λύσει τη συνεργασία του με τον παίκτη, θεωρώντας τον κύριο υπαίτιο της επίτευξης ενός τέρματος του Τζιοβάνι στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχόμενα ακόμη και την επομένη της εορτής του Πάσχα να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις όσον αφορά την παραμονή του παίκτη στον Ηρακλή.

    Από την πλευρά της ΠΑΕ Ηρακλής κάτι τέτοιο διαψεύδεται και αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο πρόβλημα στην ομάδα.

    [13] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Μέρνταρε, 12 Απριλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Σε ένα 24ωρο οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στον "τομέα D" της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, στον οποίο περιλαμβάνονται οι κοινότητες Μέντβετζα, Λέσκοβατς και Βράνιε.

    Ο διοικητής της KFOR Νορβηγός στρατηγός Τόρστεν Σκιάκερ και ο διοικητής των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Νίνοσλαβ Κρσιτς υπέγραψαν σήμερα στο Μέρνταρ κοινό ανακοινωθέν για την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον "τομέα D" της ζώνης ασφαλείας.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι εντός 24 ωρών θα αρχίσει η επιχείρηση επιστροφής των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον "τομέα D".

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος του συντονιστικού σώματος για τη Νότια Σερβία Νεμπόισα Τσόβιτς, μέλη του σώματος και αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ο διοικητής της KFOR και ο διοικητής των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων επισημαίνεται ότι η σερβική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση στο συγκεκριμένο τομέα να σέβεται και να εφαρμόζει τα θεμελιώδη δικαιώματα.

    Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιούν ιδιωτική περιουσία χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη, ενώ στα χωριά του "τομέα D" θα σταθμεύει μόνο τοπική αστυνομική δύναμη.

    Η ομάδα παρατηρητών της Ε.Ε. θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στον τομέα, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης επιστροφής των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων η KFOR θα ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα Κοσόβου - Νότιας Σερβίας και θα λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

    [14] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟ ΠΤΩΜΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΙΒΗΡΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 12 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε μέσα σε καμμένο αυτοκίνητο έξω από το χωρίο Ιβηρα Σερρών, το οποίο ανήκει στον 55χρονο έμπορο μετανάστη Βέργο Χατζίκα, που ζει στη Σουηδία και έρχεται συχνά στην Ελλάδα.

    Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως εικάζεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία επειδή αντιμετώπιζει ψυχολογικά προβλήματα, αν και οι συγγενείς του πιστεύουν ότι πρόκειται για δολοφονία.

    Το πτώμα του 55χρονου εντόπισαν υπάλληλοι του δήμου, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο για να ανοίξουν τις βάνες άρδευσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, χθες το βράδυ έβλεπε με φίλους τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο καφενείο του χωριού, αλλά από τότε δεν τον είδε κανείς.

    Η αστυνομική διεύθυνση Σερρών διερευνά την υπόθεση, ενώ παρουσία εισαγγελέα έγιναν έρευνες και στο σπίτι του θύματος.

    [15] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κύριο χαρακτηριστικό τη δυναμική που επέδειξαν για μια ακόμη φορά οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, οι οποίες βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα και προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,21%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Χ-DAX έκλεισε με μικρά κέρδη της τάξης του 0,68%.

    Η Μαδρίτη έκλεισε με μικρά κέρδη της τάξης του 0,44%, ενώ κατά 0,46% ενισχύθηκε το Μιλάνο. Το Οσλο ενισχύθηκε κατά 0,99%, ενώ η Μόσχα κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,14%.

    Κατά 0,15% ενισχύθηκε η Ζυρίχη, ενώ η Βιέννη υποχώρησε κατά 0,11%/. Η Πράγα κινήθηκε πτωτικά, τερματίζοντας τελικά με μικρές απώλειες της τάξης του 0,19%, ενώ σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,76% κατέγραψε η Στοκχόλμη.

    Η Λισαβόνα έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,43%, ενώ στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,20%.

    Η αγορά των Βρυξελλών κινήθηκε πτωτικά, «τερματίζοντας» τελικά με πτώση 1,61%, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 κατέγραψε «εκρηκτική» άνοδο της τάξης του 4,26%.

    [16] ΕΕ: ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ

    Βρυξέλες, 12 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα κρέατα και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα της Γαλλίας θα αρθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αν δεν υπάρξουν άλλα κρούσματα της νόσου του αφθώδους πυρετού στη χώρα, ανακοίνωσε η Μπιτ Γκμίντερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Ντέιβιντ Μπέρν.

    Σημειώνεται ότι στη Γαλλία εμφανίστηκαν κρούσματα ασθένειας αφθώδους πυρετού στις περιοχές Μαγιέν και Σειν με Μάρν τον Μάρτιο.

    Η Βρετανία παραμένει η χώρα που έχει χτυπηθεί από την νόσο και δοκιμάζεται ενώ λιγότερα κρούσματα βρέθηκαν σε Ολλανδία και Ιρλανδία.

    [17] ΣΤΗ ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΤΟ 51% ΤΗΣ FREE HOLDINGS

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Την αγορά του 51% της λιβερικής Free Holdings S.A. ανακοίνωσε η Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή ΑΕ.

    Ειδικότερα, η εξαγορασθείσα είναι μέτοχος 100% της επίσης λιβερικής First Shipping S.A., πλοιοκτήτριας του πλοίου χύδην φορτίου M/V FREE ATLAS, τύπου handymax 39.300 dwt.

    Η αγορά αυτή χρηματοδοτήθηκε από διαθέσιμα της εισηγμένης, τα οποία προέρχονται από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

    Μετά την ενεργοποίηση στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, η επένδυση αυτή, είναι ένα βήμα για την ενεργοποίηση των σκοπών της και στον τομέα των μεταφορών διά θαλάσσης, που εν συνεχεία θα ενταχθεί στα πλαίσια Εταιρίας Επενδύσεων στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, σύμφωνα με το Νόμο 2843/2000.

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 12 Απριλίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και θα επιστρέψει στη φυλακή.

    Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το δικηγόρο του.

    "Ο Μιλόσεβιτς είναι στη θέση που βρίσκονται και άλλοι πολίτες. Επειδή ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας και για αυτό υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή", τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους

    Η εισαγγελία του Βελιγραδίου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με "έντονα καρδιακά προβλήματα".

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug μετέδωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας 59 ετών, μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο με την έγκριση του εισαγγελέα, μετά τη διάγνωση των γιατρών των κεντρικών φυλακών του Βελιγραδίου.

    Ομως πηγές από τις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου, όπου κρατείται ο Μιλόσεβιτς από την 1η Απριλίου, ανέφεραν ότι υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύεται στο ιατρείο των φυλακών.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς δήλωσε στο Tanjug ότι ομάδα 10 γιατρών βρήκαν την κατάσταση της υγείας του "απολύτως ικανοποιητική" και τόνισαν ότι θα παραδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν στον δικαστή.

    Ο κ. Μπάτις τόνισε ότι οι παθολόγοι που τον παρακολουθούν είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καρδιακής νόσου και ότι πιθανώς θα επιστρέψει στη φυλακή σε μία ή δύο μέρες.

    [19] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ

    Ποντγκόριτσα, 12 Απριλίου 2001 (19:52 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας μεταξύ των ηγετών των δύο βασικών αντιπάλων συνασπισμών του Μαυροβουνίου - "Για τη Γιουγκοσλαβία" με επικεφαλής τον Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς και "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου" με επικεφαλής τον Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών, που συμμετέχει στο συνασπισμό "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου" κατηγόρησε τους ηγέτες του αντίπαλου συνασπισμού ότι μετά τις εκλογές της 22ης Απριλίου σχεδιάζουν "αναταραχές" και ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το στρατό της Γιουγκοσλαβίας για την υλοποίηση των στόχων τους.

    Σε προεκλογική συγκέντρωση του συνασπισμού "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου" στο Κόλασιν, ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι οι επικεφαλής του συνασπισμού ''Για τη Γιουγκοσλαβία" Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, Ντράγκαν Σοτς και Μπόζινταρ Μπόγιοβιτς προετοιμάζουν αναταραχές μετά την εκλογική τους ήττα.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τους προέδρους του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του Σερβικού Λαϊκού Κόμματος ότι συναγωνίζονται για την απόκτηση του πιο πειστικού άλλοθι για την επικείμενη ήττα του συνασπισμού τους και σχεδιάζουν να επαναλάβουν το σενάριο της 14ης Ιανουαρίου του 1998.

    Υποστήριξε ότι οι επικεφαλής του συνασπισμού "Για τη Γιουγκοσλαβία" προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS), ώστε να χρησιμοποιήσουν το στρατό για τα σχέδιά τους.

    Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του συνασπισμού "Για τη Γιουγκοσλαβία" απατώνται, αν νομίζουν ότι θα υλοποιηθούν τα σχέδιά τους υπογραμμίζοντας ότι το 60 - 65% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Προέβλεψε δε ότι το ποσοστό αυτό δεν πρόκειται να μειωθεί, αντίθετα, θα αυξηθεί σε 70 ή 80%.

    Στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών Φίλιπ Βουγιάνοβιτς υποσχέθηκε ότι από φέτος το Δεκέμβριο το ευρώ θα είναι το επίσημο νόμισμα του Μαυροβουνίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για δέσμευση της Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι το Μαυροβούνιο ανήκει στη νομισματική οικογένεια της Ευρώπης και θα ενταχθεί σε αυτήν.

    [20] ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΕΝ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Σε νέο κτίριο θα βρίσκεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε δύο χρόνια. Σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης του έργου κατασκευής του κτιρίου μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ - Ευρωπαϊκή Τεχνική.

    Η δαπάνη του έργου είναι 7.3 δις. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου 37.500 τ.μ. και ευρίσκεται σε περίοπτη θέση στην Ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι υπερσύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας, υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και εξοπλισμένο με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

    Το νέο κτίριο θα αποτελέσει τη βάση του σημαντικού για τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο ζωτικό χώρο Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι με την μετεγκατάσταση όλων των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών του υπουργείου στο νέο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη μια νέα εποχή θα ξεκινήσει τόσο για το ΥΕΝ όσο και για την ελληνική εμπορική Ναυτιλία. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι το νέο κτίριο θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της γενικότερης εικόνας του Πειραιά, αφού θα αναπλαστεί και θα αναδειχτεί μια υποβαθμισμένη περιοχή του λιμανιού, ενώ θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τις μετακινήσεις εργαζομένων και πολιτών στο Υπουργείο.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι νέες άνετες εγκαταστάσεις θα δώσουν σε όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο, πολιτικό προσωπικό και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τις συνθήκες που χρειάζονται για να επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους και διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες για την δημιουργία του νέου κτιρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

    Το έργο είναι το πρώτο του προγράμματος μετεγκατάστασης των υπουργείων στο λεκανοπέδιο Αθήνας. Το συνολικό πρόγραμμα, ύψους 345 δις δρχ. προβλέπει την μεταστέγαση 13 υπουργείων στην επόμενη τετραετία και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

    [21] ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ

    Σαράγιεβο, 12 Απριλίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνες για τον πρώην πρωθυπουργό Εντχέμ Μπίτσακτσιτς, ο οποίος είναι ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση χρημάτων.

    Η Γιασμίνκα Πούτιτσα, δικαστής που ερευνά την υπόθεση είπε ότι γίνονται έρευνες αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία προς το παρόν.

    Η Πούτιτσα ανέφερε ότι γίνονται έρευνες για τους πρώην υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τσόβιτς και τον υφυπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Αλίαγκιτς.

    O Μπίτσακτσιτς είναι αντιπρόεδρος του μουσουλμανικού κόμματος Δημοκρατική Δράση και παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2000.

    Ο Υπάτος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνίας Βόλφγκανγκ Πέτριτς απομάκρυνε τον Μπίτσακτσιτς από τη θέση του διευθυντή της εταιρίας ηλεκτρισμού τον Φεβρουάριο, κατηγορώντας τον για κατάχρηση χρήματος προς όφελος του κόμματος του.

    Ο.Κ.

    [22] ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ 270 ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Νέες τιμές για 270 φάρμακα θα ισχύουν από την Τρίτη του Πάσχα, σύμφωνα με δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Από αυτά, σε 34 που ήδη κυκλοφορούν επιβάλλονται αυξήσεις στις τιμές τους μέχρι και 109%, ωστόσο για εφτά μειώνονται μέχρι και 24,5%.

    Από τα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 22 επιβλήθηκαν αυξήσεις από τον ΕΟΦ, οι οποίες κυμαίνονται από 1,4 έως 108, 7%. Από τα 22 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας είναι μόνο το "τριπλούν εμβόλιο" για παιδιά, η τιμή του οποίου αυξάνεται κατά 68,2%.

    [23] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ο Τομέας Ιατρικής της Άθλησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη από 10-12 Μαίου 2001 με θέμα: "Η Ιατρική της Άθλησης στον 21ο αιώνα", στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί ως εισηγητές διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες επιστήμονες και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότερα από 500 άτομα. Απευθύνεται σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Ιατρούς (Καρδιολόγους, Ορθοπεδικούς, Παιδίατρους, Αθλητίατρους), φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους κ.α.

    Ως γνωστόν η αθλητιατρική είναι μια από τις ιατρικές επιστήμες που στοχεύει στην επιστημονική στήριξη και την πρόοδο του αθλητισμού, αλλά και στην ωφέλιμη εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης στους υγιείς και του πάσχοντες.

    Το συνέδριο έχει θεματολογία που καλύπτει βασικά πεδία της ιατρικής και αθλητικής επιστημονικής έρευνας και περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

    1) Αθλητικές κακώσεις

    2) Χρόνιες παθήσεις και άσκηση

    3) Αιφνίδιος θάνατος αθλούμενων - Αθλητική καρδιά

    4) Διατροφή αθλούμενων - Μεσογειακή διατροφή

    5) Εργογόνα βοηθήματα-Ντόπινγκ στον αθλητισμό

    6) Σιδηροπενική αναιμία και απόδοση

    7) Extreme Sports (κίνδυνοι υγείας - προφύλαξη)

    8) Εφαρμογές σύγχρονης τεχνολογίας στην Αθλητιατρική

    Πρόθεση, τέλος, του συνεδρίου είναι να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της προόδου του ελληνικού αθλητισμού, ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [24] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 12 Απριλίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Ένας άνδρας από τη Ρουάντα, που εργαζόταν σε τεχνικό τμήμα της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο συνελήφθη με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στη γενοκτονία πληθυσμού το 1994 στη χώρα του, ανακοίνωσε ο Κρίστοφερ Αλμπιστον, επικεφαλής της αστυνομίας της αποστολής του ΟΗΕ, (UNMIK).

    Ο κ. Αλμπιστον δήλωσε ότι ένας άνδρας από τη Ρουάντα συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η χώρα του και πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί η έκδοση του.

    Ο Αλμπιστον απέφυγε να δώσει το όνομα του άνδρα αλλά ένας άλλος αξιωματούχος της αποστολής είπε ότι ο ύποπτος ονομάζεται Καλίξτε Μπαρουσιμάνα και συνελήφθη χθες στο Γκνίλιανε και μεταφέρθηκε στην Πρίστινα όπου κρατείται.

    Ο Μπαρουσιμάνα, ο οποίος είναι Χούτου εργαζόταν στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κινγκάλι κατά τη περίοδο γενοκτονίας και έδωσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε στρατιωτικούς Χούτου πληροφορίες για συναδέρφους του Τούτσι που κρυβόταν, τους οποίους σκότωσαν.

    Ο στρατός της Ρουάντα το 1994 που αποτελείτο από Χούτου και μια οργάνωση νεαρών με την επωνυμία «Interahamwe» σκότωσαν περίπου 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 1994 πριν το Πατριωτικό Μέτωπο των Τούτσι αναλάβει την εξουσία και σταματήσει τη γενοκτονία.

    Ο.Κ.

    [25] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 12 Απριλίου 2001 (19:32 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι κάτοικοι της πόλης Ιάσιο της Ρουμανίας θα πληρώσουν το 2001 δημοτικά τέλη για το νερό της βροχής, το οποίο συγκεντρώνεται σε δεξαμενές και το κόστος για τον καθαρισμό είναι υψηλό, ανακοίνωσε η τοπική διοίκηση.

    Η δημαρχία δεν αποφάσισε ακόμη το ποσό των τελών και τον τρόπο συλλογής τους αλλά το μέτρο αναμένεται να φέρνει 15 δισεκατομμύρια λέι στην τοπική διοίκηση κάθε χρόνο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 12 April 2001 - 18:13:50 UTC