Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ME ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ"
  • [03] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΕΣ-ΣΑΑΘ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ "CΙΤIGROUP EUROPE"
  • [07] Ο ΦΙΣΕΡ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [08] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [09] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [10] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΠΑΟ ΜΕ 91- 75 ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • [12] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [14] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΟΥΦΛΙΑ
  • [15] ΑΡΟΥΝ ΤΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΙ
  • [16] Ο ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΛΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ EΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [18] ΔΙΚΗ ΚΟΥΡΔΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [19] ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΜΟ ΤΟΥ 2001
  • [20] ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [21] ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΦΕΑΠΘ
  • [22] ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η "ΟΜΟΝΟΙΑ"
  • [24] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΝΔ
  • [25] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [01] ME ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Περιπετειώδης αποδείχτηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε αρκετά σκαμπανεβάσματα, κινούμενος σε μια ευρεία περιοχή, μεταξύ 2.910,93 και 2.979,20 μονάδων. Τελικά πάντως και παρά το μπαράζ εντολών αγορών προς το τέλος της συνεδρίασης, ο δείκτης δεν κατόρθωσε να διασπάσει ανοδικά το φράγμα των 3.000 μονάδων.

    Μετά το χτεσινό αρνητικό ρεκόρ 26μήνου, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε σήμερα οριακά ενισχυμένος, σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώθηκε στις 2.967,58 μονάδες. Ωστόσο, υποτονικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 148,18 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 50,5 δισ. δρχ.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών ξεκίνησε τη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση με έντονα πτωτικά διάθεση, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Στη συνέχεια όμως, η κατηφόρα του βρήκε αντίσταση στα τραπεζικά χαρτιά, με αποτέλεσμα να γυρίσει στο θετικό πρόσημο.

    Ανοδο σημείωσαν και οι δύο δείκτες FTSE, με τον FTSE/ASE MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης να διαθέτει μικρό προβάδισμα, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,42%, έναντι 0,20% του FTSE/ASE 20 των επιλεγμένων blue chips. Mικτή ήταν η εικόνα των 19 επιμέρους δεικτών, καθώς οι οκτώ ενισχύθηκαν, έναντι 11 πτωτικών.

    Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος επέδειξε σήμερα συμπεριφορά ασανσέρ. Αν και ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε αρχικώς επικεφαλής των χαμένων, με απώλειες άνω του 3,5%, στη συνέχεια ανέκτησε το χαμένο έδαφος, για να τερματίσει ενισχυμένος κατά 4,75%.

    Ακριβώς ίδια εικόνα παρουσίασαν και οι κατασκευαστικές εταιρίες, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,15%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Την ανιούσα ακολούθησαν ακόμη οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (1,32%) των τραπεζών (0,45%), της παράλληλης αγοράς (0,57%) και των συμμετοχών (0,20%).

    Στον αντίποδα, την κατιούσα ακολούθησαν οι υπόλοιποι 11 δείκτες. Κατά 2,10% υποχώρησε ο δείκτης των εταιριών επενδύσεων, ενώ απώλειες κατέγραψαν και εκείνοι των ασφαλειών (-1,37%), του λιανικού εμπορίου (-0,99%), των τροφίμων-ποτών (-0,49%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,17%), των τηλεπικοινωνιών (-0,25%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,78%), των βιομηχανιών (-0,10%), της πληροφορικής (-0,24%) και των βασικών μετάλλων (-0,03%).

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι 233 κατέγραψαν άνοδο, έναντι 98 πτωτικών. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές 43 μετοχών.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ"

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (16:54 UTC+2)

    Με τον επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα καθώς και με πρωθυπουργούς Βαλκανικών χωρών συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και το Μεσανατολικό.

    Στο μεταξύ ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την περικοπή κονδυλίων υπέρ της λήψης κοινωνικών μέτρων τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται και στη μείωση του εξοπλιστικού προγράμματος.

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα ο κ. Σημίτης σχολίασε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στην Αθήνα μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και του παλαιστίνιου υπουργού διεθνούς συνεργασίας Ναμπίλ Σαάθ, για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε επίπεδο στρατιωτικών. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε το μήνυμα πως είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες Ισραηλινών και παλαιστινίων.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα ενώ και οι δύο πρωθυπουργοί καταδίκασαν τη δράση των αλβανών εξτρεμιστών στη FYROM. O κ. Σημίτης επισήμανε ότι "στις 9 Απριλίου θα υπογραφεί το σύμφωνο σταθεροποίησης και συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Σκοπίων και στο πλαίσιο αυτού του συμφώνου μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα εξετάσει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη γειτονική χώρα, θα αρχίσει έναν πολιτικό διάλογο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων". Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "ο διάλογος και η πολιτική συνεννόηση είναι απαραίτητα στοιχεία" και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην κυβέρνηση των Σκοπίων στην προσπάθειά της για έλεγχο της κατάστασης, τερματισμό των οποιωνδήποτε τρομοκρατικών ενεργειών και για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου τον οποίο έχει αρχίσει, επιδιώκει και θέλει να ενισχύσει.

    Το θέμα του Μαυροβουνίου κυριάρχησε στις συζητήσεις του κ. Σημίτη με τους πρωθυπουργούς της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς και της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το μέλλον των λαών το καθορίζουν οι ίδιοι οι λαοί όμως οι εξελίξεις πρέπει να εγγυώνται την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    [03] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΕΣ-ΣΑΑΘ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (13:40 UTC+2)

    Την ανάγκη για την άμεση σύναψη μιας συμφωνίας για την εδραίωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στην Αθήνα, με τον υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

    Ανακοινώθηκε, επίσης, από τις δυο πλευρές ότι αργά απόψε το βράδυ ή αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο στρατιωτικών με στόχο την κατάπαυση του πυρός στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Οι δυο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου που διοργανώνει στην πρωτεύουσα το περιοδικό The Economist και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των δυο πλευρών από τότε που ανέλαβε την εξουσία στο Ισραήλ η νέα κυβέρνηση υπό τον Αριέλ Σαρόν.

    Ρόλο διαμεσολαβητή στη συνάντηση διαδραμάτισε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέ Σολάνα, ενώ από παλαιστινιακής πλευράς μετείχε και ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας στις επαφές με τους Ισραηλινούς, Σάεμπ Ερεκάτ.

    Ο Πέρες αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία για την εδραίωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Σαάθ κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Ο Ερεκάτ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε πολύ ειλικρινείς τις συνομιλίες και τόνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει τα προβλεπόμενα στις συμφωνίες που έχει κατά καιρούς υπογράψει με την παλαιστινιακή πλευρά.

    Πριν από τη συνάντηση Πέρες-Σαάθ, ο Σολάνα είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους δυο αξιωματούχους. Μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών δήλωσε, μάλιστα, ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις επαφές του με τον Πέρες ήταν και η εξεύρεση τρόπων να κλείσει ο κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή. «Στόχος είναι πλέον να εξετάσουμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια και η οικονομία, με την ελπίδα βέβαια ότι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

    [04] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αγκυρα, 4 Απριλίου 2001 (14:36 UTC+2)

    Η Τουρκία ζει στο ρυθμό Παπανδρέου ενόψει της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα, όπως μεταδίδει το BBC αναφερόμενο στα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που κάνουν εκτενή αναφορά στην επίσκεψη.

    Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει, αύριο, στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, και τον ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ.

    Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών όχι μόνο καλύπτουν τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου αλλά βρίσκονται και στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι είναι η μόνη πηγή αισιοδοξίας σε έναν ορίζοντα που επί πολλές εβδομάδες μοιάζει από παντού σκοτεινός.

    Η σημερινή οικονομική κρίση προκαλεί δυσκολίες αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες για την Τουρκία, δήλωσε κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι μπορεί να γίνουν

    εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την Ε.Ε. «Μεγάλα μαθήματα από μικρή χώρα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος με τον οποίο η Milliyet παρουσιάζει αυτές ακριβώς τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού.

    Τούρκοι σχολιαστές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Τη στιγμή αυτή που η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση και το επιτελείο ετοιμάζει σχέδια για την περικοπή των δαπανών μπορεί να δημιουργηθεί πολιτικό όφελος και για τους δυο λαούς, τονίζει ο διευθυντής της Radikal.

    Η Τουρκία που παρέλυε τις τελευταίες εβδομάδες από την άγονη συζήτηση για την κρίση και την απραξία των πολιτικών της, ακούει με προσοχή και ανακούφιση τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών να μιλάει τη γλώσσα που πολλοί θα ήθελαν να μιλά η τουρκική πολιτική ηγεσία, σχολιάζει το BBC επικαλούμενο αναφορές του Τύπου της γείτονος.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (14:45 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι λαοπρόβλητος πολιτικός, έχει εκλεγεί, συνεργάζεται με τους υπουργούς του και έχει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και σημείωσε ότι τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι Ελληνες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση για την αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός αισθάνονται πολλές φορές μόνοι στην προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας, απάντησε ότι ουδείς πρέπει να αισθάνεται μόνος του σε αυτή την προσπάθεια, ενώ για την κριτική προς όσους απέτυχαν τα τελευταία χρόνια, διευκρίνισε ότι ο κ. Παπαντωνίου εννοούσε στελέχη της αντιπολίτευσης και όχι του ΠΑΣΟΚ.

    Για την αρνητική εικόνα που δίνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αυτή αδικεί το κυβερνών κόμμα και όλοι πρέπει να δουλέψουν για να είναι αντίστοιχη με την πραγματική εικόνα. Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δίνει το παράδειγμα της συνέπειας και της εργατικότητας.

    Σχετικά με την πρόταση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου να τεθούν εκτός κυβέρνησης οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα.

    Σχολιάζοντας τις επιθέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου εναντίον του Συμβούλου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Πανταγιά, για το άρθρο του σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν υπάρχουν στελέχη μειωμένων δικαιωμάτων. Ο κ. Πανταγιάς στο συγκεκριμένο άρθρο εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Η γραμμή στο Κυπριακό είναι κοινή, εκπορεύεται από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά όργανα και παραμένει σταθερή.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ "CΙΤIGROUP EUROPE"

    Aθήνα, 4 Απριλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της "Citigroup Europe" Γουίν Μπίσοφ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης όπως είναι η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τα αναπτυξιακά σχέδια της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων και της Εταιρίας Βιομηχανικών Ακινήτων.

    Ο κ. Μπίσοφ επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια η οποία κορυφώθηκε με την είσοδο στην ΟΝΕ στην αρχή του έτους. Τόνισε, δε, ότι τα οικονομικά οφέλη είναι ορατά σε αρκετούς τομείς, όπως το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και η αύξηση του ΑΕΠ πάνω από τον μέσο όρο της ευρώζώνης.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Citigroup μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης που είναι σε εξέλιξη, συνεχίζοντας να παρέχει την σημβουλευτική εμπειρογνωμοσύνη και την σφαιρική τοποθέτηση ικανοτήτων.

    [07] Ο ΦΙΣΕΡ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Τίρανα, 4 Απριλίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ θα επισκεφθεί τα Τίρανα τη Παρασκευή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

    Ο κ. Φίσερ θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Πασκάλ Μίλο, τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Ο κ. Φίσερ επισκέφθηκε τελευταία φορά την Αλβανία τον Μάρτιο του 1999.

    Ο.Κ.

    [08] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    "Ο Λογοτέχνης που γράφει για παιδιά, πρέπει να πιστεύει σε αυτά, να πιστεύει στο μέλλον, στον άνθρωπο. Γιατί το παιδί έχει ανάγκη να το πιστεύουν, να το εμπιστεύονται. Και αν δεν πιστεύεις στο μέλλον, δεν πιστεύεις στο παιδί. Γιατί το παιδί είναι το μέλλον. Πιστεύω πως, όταν πάψουμε να σκοτώνουμε με το σύστημά μας την παιδική σκέψη του παιδιού για να το προσαρμόσουμε στον κόσμο των ενηλίκων, τότε η γη θα αποκτήσει κάποια στιγμή κυβερνήτες που θα είναι παιδιά. Ενήλικα παιδιά. Που με το σώμα τους θα έχει μεγαλώσει ανάλογα και η καρδιά τους. Και θα έχουν μια καρδιά τόσο μεγάλη που να χωράει όλο τον κόσμο".

    Τα παραπάνω τόνισε η συγγραφέας των παιδικών βιβλίων Βούλα Μάστορη, από την Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, αφιερωμένης στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Η συγγραφέας Βούλα Μάστορη μίλησε για την παιδική λογοτεχνία και πώς να την αγαπήσει το παιδί.

    "Υπάρχουν κυρίως τρεις διαφορετικές κατά ηλικία ομάδες αναγνωστών του παιδικού βιβλίου" είπε η συγγραφέας, μιλώντας για την παιδική λογοτεχνία. "Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι αναγνώστες της προσχολικής ηλικίας. Αυτοί είναι οι παθητικοί αναγνώστες, μα ίσως οι πιο απαιτητικοί. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι αναγνώστες του Δημοτικού Σχολείου, όπου το παιδί αρχίζει να εξοικειώνεται σιγά σιγά με τα σύμβολα της ανάγνωσης και στην τρίτη ομάδα ανήκουν οι αναγνώστες του Γυμνασίου, όπου η εικόνα πλέον έχει περιορισθεί στο εξώφυλλο ή το πολύ πολύ σε κανά δυο σελίδες του βιβλίου. Βλέπουμε λοιπόν ότι για κάθε ηλικία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πνευματική και ψυχική ωριμότητα του παιδιού. Ο συνδυασμός και των δύο αυτών παραγόντων αποτελεί τη βάση της συγγραφής ή το κριτήριο επιλογής κάποιου παιδικού βιβλίου "για να συνεχίσει". Το παιδί χαίρεται ένα λογοτεχνικό έργο όταν το κείμενό του μιλάει στη γλώσσα του. Ένας λογοτέχνης όταν γράφει για παιδιά ζει σε δύο κόσμους, αυτόν των ενηλίκων στον οποίο ανήκει αναγκαστικά λόγω ηλικίας και σε αυτόν των ανηλίκων γιατί έτσι νιώθει. Προσωπικά, ομολογώ πως χρειάζομαι μεγαλύτερη προσπάθεια όταν κινούμε στο χώρο των μεγάλων. Και αυτό γιατί τα παιδιά μετά το πρώτο σύντομο ξάφνιασμα με δέχονται στον κόσμο τους καλοπροαίρετα, ενώ οι μεγάλοι δύσκολα μου συγχωρούν την παιδική μου σκέψη".

    Μιλώντας η συγγραφέας για το πώς το παιδί μπορεί να αγαπήσει το εξωσχολικό βιβλίο, είπε ότι "υπάρχει πρόβλημα με το εξωσχολικό βιβλίο. Πολλά παιδιά δεν το αγαπούν Προτιμούν να δουν τηλεόραση ή να παίξουν μπάλα ή να διαβάσουν κάποιο αμφιβόλου ποιότητας εικονογραφημένο περιοδικό", ενώ κατέθεσε τις δικές της εμπειρίες για το πώς μπορεί ο κάθε γονιός να κάνει το παιδί του να αγαπήσει το εξωσχολικό βιβλίο.

    Αρχίζουμε από πολύ νωρίς την προσπάθεια. Από εννιά μηνών, αν είναι δυνατόν. Προσέχοντας το πρώτο βιβλίο να έχει μόνο εικόνες.

    Μόλις περπατήσει του δίνουμε το βιβλίο με κάποια γραμμή από κάτω. Να χρησιμοποιούμε την ιδέα δώρο-βιβλίο και να του διαβάζουμε πρόθυμα όποτε μας το ζητά.

    Να του διαβάζουμε στο κρεβάτι, αν τι άλλο, για να του γνωρίσουμε τουλάχιστον το βιβλίο και

    Να διαλέγουμε μαζί του το βιβλίο που θέλουμε να του χαρίσουμε.

    Και κατέληξε λέγοντας: "Αν ο γονιός αγαπάει ο ίδιος το βιβλίο, αν δεν στήνεται εκείνος με τις ώρες μπρος στην τηλεόραση, αν δεν έχει τα βιβλία στην βιβλιοθήκη του απλώς για διακόσμηση, αν στις διακοπές διαβάζει και εκείνος κάποιο βιβλιαράκι, τότε έχει πολλές πιθανότητες να δει και τα παιδιά του κάποια στιγμή να διαβάζουν και αυτά κάτι άλλο από τα μαθήματά τους και τις διάφορες φυλλάδες των περιπτέρων"...

    [09] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 4 Απριλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με θέματα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    Ο Σολάνα θα συναντηθεί αύριο με τον νέο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ και θα προετοιμάσει το έδαφος για την διάσκεψη ΕΕ -Ρωσίας που θα γίνει τον Μάιο.

    Ο.Κ.

    [10] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας κατάφεραν να "οδηγήσουν" την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αγορών σε άνοδο.

    Το καμπανάκι της λήξης βρήκε τις περισσότερες κεφαλαιαγορές της "γηραιάς ηπείρου" ενισχυμένες, μετά από συνεδριάσεις που χαρακτηρίστηκαν "περιπετειώδεις" από αναλυτές, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών να προβούν σε τοποθετήσεις.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,33% και διαμορφώθηκε στις 5535.7 μονάδες, με τις μετοχές των Marconi και British Telecommunications να "ηγούνται" της ανόδου.

    Θετικό κλίμα επικράτησε και στο Παρίσι, με τον δείκτη CAC-40 να καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,36% στις 5071.82 μονάδες με τα "χαρτιά" των Gap Gemini Ernst & Young και της Alcatel να κατέχουν την πρωτιά στα κέρδη.

    Η μετοχή της Deutsche Telecom ήταν μια από αυτές που οδήγησαν τον X-DAX στη Φρανκφούρτη να κλείσει με άνοδο 1,01% και να διαμορφωθεί στις 5609.36 μονάδες, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 3,99% κατέγραψε ο δείκτης XU-100 στην Κωνσταντινούπολη.

    Με άνοδο 1,83% τερμάτισε και η αγορά της Μαδρίτης, ενώ το Μιλάνο κινήθηκε στο ίδιο "μήκος κύματος" κλείνοντας ενισχυμένο κατά 1,20%.

    Στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL έκλεισε με πτώση 0,74%. Η αγορά της Βουδαπέστης έκλεισε με απώλειες 0,44%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχώρησε κατά 0,42%, ενώ και η Κοπεγχάγη δεν κατάφερε τελικά να τερματίσει με θετικό πρόσημο και έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,74%.

    Το Ελσίνκι υποχώρησε κατά 0,83%, η Ζυρίχη κατά 0,66%, κατά 1,95% η Πράγα και η Μόσχα κατά 0,68%. Τέλος, κατά 0,40% ενισχύθηκε η Βιέννη και κατά 0,97% η Στοκχόλμη.

    [11] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΠΑΟ ΜΕ 91- 75 ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο ΠΑΟ κέρδισε εύκολα το Μαρούσι με 91-75 στο πλαίσιο του εξ αναβολής παιχνιδιού της 19ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Πολύ καλή παρουσία για άλλη μια φορά είχε ο Αλβέρτης και ο Μποντίρογκα που έβγαλαν πολλές φορές από τα... δύσκολα την ομάδα τους. Από την άλλη ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έψαχνε συνεχώς για λύσεις, δίχως όμως να μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό.

    Πρώτος σκόρερ από τον ΠΑΟ ήταν ο Αλβέρτης με 29 πόντους, ενώ από το Μαρούσι ξεχώρισαν ο Ολίβερ και ο Αμάγια που σημείωσαν 21 και 22 πόντους αντίστοιχα.

    Τα δεκάλεπτα: 26-22, 45-42, 60-56, 91-75.

    ΠΑΟ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 29 (3), Καλαϊτζής 8, Κοχ 13 (4), Ρότζερς 8, Φώτσης 5, Τζεντίλε, Μποντίρογκα 12, Μίντλετον 6, Ρέμπρατσα 6, Μπαλογιάννης 2.

    Μαρούσι (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Φαλέκας 6, Νικολαΐδης 4, Καραπλής 2, Μασλαρινός 2, Βουρτζούμης 2, Εφθίμοφ 17, Ολιβερ 21 (4), Αμάγια 22, Λογοθέτης 2.

    [12] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 4 Απριλίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ αναμένεται να ταξιδέψει στα Βαλκάνια την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι, ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Πάουελ θα μεταβεί στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη για την συνάντηση της Ομάδας Επαφής και θα μεταβεί μετά στα Σκόπια και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η Γαλλία ετοιμάζει συνάντηση της Ομάδας Επαφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Την Ομάδα Επαφής αποτελούν η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία και τελευταία φορά συναντήθηκε τον Αύγουστο του 2000 στη Ρώμη.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση είναι η κρίση στη ΠΓΔΜ, οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και η σύλληψη του πρώην πρόεδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    O.K.

    [13] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Μπάνια Λούκα, 4 Απριλίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Η Βοσνία πρέπει να διεξάγει αποφασιστικό αγώνα κατά της εκτεταμένης διαφθοράς και να προσελκύσει επενδύσεις αν επιθυμεί να κινηθεί προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    "Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα προσέγγισης στην Ευρωπαϊκη Ενωση εκτός αν αντιμετωπίσετε τα ζητήματα αυτά", τόνισε ο Πέτερ Στεκ εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βοσνία.

    "Οπως εκτιμάται στην Ε.Ε. είστε από τις χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της, αλλά είστε πολύ μακριά από το στόχο αυτό", δήλωσε ο κ. Στεκ, ο οποίος πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στη Βοσνία επικεφαλής αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο κ. Στεκ συναντήθηκε στη Μπάνια Λούκα με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μλάντεν Ιβανιτς, στον οποίο παρέδωσε εκθέσεις για τα εμπόδια στις επενδύσεις και τις αιτίες της διαφθοράς σε όλη τη Βοσνία.

    Η έλλειψη επενδύσεων και η διαφθορά θεωρούνται τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη της οικονομίας στη Βοσνία και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε.

    "Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ειδάλλως οι άνθρωποι δεν θα έχουν ελπίδα για το μέλλον και για τα παιδιά τους", πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Βοσνία είναι η χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης με το μικρότερο ποσοστό ξένων επενδύσεων.

    Οι νέες αρχές της Βοσνίας δεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς, να βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και να διασφαλίσουν την επιστροφή των προσφύγων.

    [14] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΟΥΦΛΙΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Την Παρασκευή θα συναντηθούν στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, και ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Στο μεταξύ, ο κ.Σουφλιάς, απαντώντας στις δηλώσεις του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, για την επιστροφή του στο κόμμα, δήλωσε ότι οι πολιτικές του επιλογές στηρίζονται σε αρχές και αξίες και όχι σε συναλλαγές. "Ο Γ. Σουφλιάς, πάντα υπηρέτησε με συνέπεια τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρώην υπουργού.

    [15] ΑΡΟΥΝ ΤΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Τη λειτουργία των πανεπιστημίων αποφάσισαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, αλλά ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, διάλογο με το υπουργείο Παιδείας και τις ηγεσίες των ΤΕΙ και αξιολόγηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων πριν την ανωτατοποίηση, διαφορετικά θα επανέλθουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις το Μάιο.

    Στη σύνοδο των πρυτάνεων επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το νομοσχέδιο ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγησή τους, πριν την αναβάθμιση, και ακόμη την απορρόφησή τους από τα ΑΕΙ.

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, στο μεταξύ, χαρακτήρισε ως "βαριά ενέργεια" το κλείσιμο των ΑΕΙ από τις πρυτανικές αρχές, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί, ενώ υποστήριξε πως ότι ζήτησαν στους πρώτους κύκλους του διαλόγου έχει κατοχυρωθεί πλήρως. "Δεν υπάρχει πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αλλά ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν υπάρχει αλλαγή των πτυχίων των ΤΕΙ και δεν υπάρχει αλλαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων" εξήγησε ο κ. Ευθυμίου.

    [16] Ο ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΛΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 4 Απριλίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Γιοχάνες Λιν βρίσκεται στην Αγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για να βοηθήσει την χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Λιν δήλωσε ότι ελπίζει να συζητήσει με τον υπουργό Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς για τις νέες μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο υπάρχει οικονομική κρίση στην Τουρκία μετά την πολιτική κόντρα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και του προέδρου Αχμετ Νετζέτ Σεζέρ για το πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς της κυβέρνησης.

    Ο.Κ.

    [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ EΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 4 Απριλίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι το Βελιγράδι μπορεί να δικάσει τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρώτα στη Σερβία αλλά πρέπει μετά να τον εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Κουκ μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Γκόραν Σβιλάνοβιτς είπε ότι η χώρα του χαιρέτησε τις κατηγορίες διαφθοράς που βαραίνουν τον Μιλόσεβιτς αλλά τόνισε ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι για να ικανοποιηθεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να δικαστεί ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

    Ο.Κ.

    [18] ΔΙΚΗ ΚΟΥΡΔΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Στοκχόλμη, 4 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Συνέντευξη του Κούρδου συγγραφέα Μεχμέτ Ουζούν, ο οποίος διαμένει στη Σουηδία από το 1977 και έχει αποκτήσει σουηδική υπηκοότητα δημοσίευσε πρόσφατα στο πολιτιστικό της ένθετο η σουηδική εφημερίδα "Dagens Nyheter".

    Ο συγγραφέας κατηγορείται από το τουρκικό κράτος ότι με τα έργα του υποστηρίζει την τρομοκρατία και τη βία. Απειλείται τώρα με φυλάκιση, καθώς παρουσιάστηκε στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν σε ειδικό δικαστήριο.

    Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε πάλι στο πολιτιστικό της ένθετο ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε χθες η δίκη κατά του Κούρδου συγγραφέα. Ο ανταποκριτής περιγράφει το Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας, όπου θα διεξαχθεί η δίκη ως "ένα από τα κύρια εργαλεία του κρατικού μηχανισμού στην επιδίωξή του, στο ίδιο πνεύμα πάντα με τον Κεμάλ Ατατούρκ να σωπάσει τους Κούρδους, ισλαμιστές και σοσιαλιστές ταραχοποιούς, οι οποίοι αρνούνται να υποταχθούν στην ιδεολογία του τουρκικού εθνικού κράτους".

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, "έφθασε ένας μεγάλος αριθμός ξένων συγγραφέων, εκδοτών και νομικών που απασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη για να προσφέρουν στο συγγραφέα την ηθική τους συμπαράσταση και για να ελέγξουν τη δικαστική διαδικασία".

    Η εφημερίδα επίσης δημοσίευσε άρθρο με τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "αυτές οι κατηγορίες δείχνουν δυστυχώς, ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις για σύγχρονο σύστημα δικαιοσύνης και στην πραγματική χρήση ενός τέτοιου συστήματος.

    Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η κ. Λιντ επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό της Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών έμεινε έκπληκτος από τα γεγονότα.

    Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη της κουρδικής καταγωγής Δημάρχου του Kiziltepe Gihan Sincar στη Σουηδία για συνομιλίες με την κ. Λιντ. Η Δήμαρχος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας στην τουρκική πόλη Diyarbakir το 1999 για δηλώσεις της στη σουηδική εφημερίδα "Dagens Nyheter" σχετικά με τη χρήση της κουρδικής γλώσσας. Οι συνομιλίες της με την κ. Λιντ περιστράφηκαν γύρω από την κατάσταση στην Τουρκία και συγκεκριμένα την κατάσταση των Κούρδων γυναικών.

    [19] ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΜΟ ΤΟΥ 2001

    Μόσχα, 4 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Ελλειμματικός κατά 7,3 δισεκατομμύρια ρούβλια (225 εκατομμύρια δολάρια) ήταν ο προϋπολογισμός της Ρωσίας το πρώτο τρίμηνο του 2001, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος ασκεί και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

    Ο κ. Κούντριν είπε ότι τα έσοδα έφθασαν τα 318,8 δισεκατομμύρια ρούβλια και τα έξοδα τα 326,1 δισεκατομμύρια ρούβλια και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα πληρώσει τα χρέη της, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λέσχη Πιστωτών του Παρισιού εντός του Απριλίου.

    Η Μόσχα υπολογίζεται να έχει έναν ισόρροπο προϋπολογισμό για το 2001.

    Ο.Κ.

    [20] ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Συνθήματα που έγραψαν σε τοίχους παραδοσιακών σπιτιών του Νυμφαίου Φλώρινας μαθητές του 19ου γυμνασίου της Θεσσαλονίκης, εξόργισαν τους κατοίκους, ενώ οι μαθητές που είχαν πραγματοποιήσει εκδρομή στην περιοχή, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Οι κάτοικοι κατήγγειλαν το περιστατικό και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν επιτηρούν τους μαθητές. Με έγγραφο διαμαρτυρίας στο γυμνάσιο, η κοινότητα Νυμφαίου ζητά την αποκατάσταση των ζημιών εντός τριών εβδομάδων, διαφορετικά θα γίνει μήνυση.

    [21] ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΦΕΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Υπέρ του αγώνα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών για δωρεάν στέγαση τάσσεται με ανακοίνωση του το κεντρικό συμβούλιο της ΦΕΑΠΘ.

    "Το ΕΙΝ -μακρύ χέρι της κυβέρνησης- έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα την επίθεση στα δικαιώματα των οικότροφων φοιτητών. Εκβιάζει τους οικότροφους με τα κουπόνια και απειλεί να διώξει τους αλλοδαπούς οικότροφους", τονίζει το κεντρικό συμβούλιο και ζητάει την άμεση κατάργηση του ενοικίου, να μην εκδιωχθούν οι αλλοδαποί οικότροφοι και να σταματήσει άμεσα το λοκ-άουτ του συλλόγου εργαζομένων.

    [22] ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Επιστροφή στις... ρίζες του. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα έχει πλέον μόνο μία διοργάνωση. Αυτή της Ευρωλίγκα. Έτσι από τη νέα περίοδο δεν θα υπάρχει Ευρωλίγκα της ULEB και Σουπρολίγκα της FIBA. Η νέα διοργάνωση θα έχει έδρα τη Βαρκελώνη και σύνδεση με το Μόναχο.

    Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες όταν είχαν συναντηθεί ο αναπληρωτής Γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν με τον κομισάριο της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου. Από τότε αυτό που κέρδισε είναι το μπάσκετ που κάνει μεγάλα βήματα ανάκαμψης και προοδευτικότητας.

    Έτσι η FIBA αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός διεθνής οργανισμός του μπάσκετ, ενώπιον και της ΔΟΕ. Η ULEB επισήμως αποτελεί μέρος της FIBA. Η πρώτη έχει την ευθύνη για τους κανονισμούς της διοργάνωσης, την στρατηγική και το μάρκετινγκ, ενώ η FIBA μετέχει στην διαδικασία ανάδειξης διεθνών διαιτητών.

    [23] ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η "ΟΜΟΝΟΙΑ"

    Τίρανα, 4 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Κρούσματα εκβιασμών από τα όργανα του αλβανικού κρατικού μηχανισμού και τους άντρες των μυστικών υπηρεσιών σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στη χώρα με αφορμή την απογραφή του πληθυσμού, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ομογενειακή οργάνωση "Ομόνοια".

    Σύμφωνα με την οργάνωση, οι πιέσεις αυτού τους είδους παρατηρήθηκαν ειδικά στην περιοχή Κάτω Δερόπολη και της Χιμάρας, αλλά παρασκηνιακά περιλαμβάνουν όλο το χώρο όπου σε σημαντικούς αριθμούς ζει η εθνική ελληνική μειονότητα.

    Η "Ομόνοια" υπογραμμίζει ότι αυτές οι πιέσεις δεν πρόκειται να πτοήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας και οδηγούν σε αντίθετο από το προσδοκώμενο από τους εμπνευστές αποτέλεσμα, ενώ επιβεβαιώνουν στην πράξη την ορθότητα των αποφάσεων της οργάνωσης να απέχει από την απογραφή.

    Σημειώνεται ότι η "Ομόνοια" κάλεσε την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας να μη συμμετάσχει στη γενική απογραφή πληθυσμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι αρμόδιες περιοχές δεν συμπεριέλαβαν ερώτημα για την εθνικότητα και το θρήσκευμα των πολιτών.

    "Καλούμε την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να παρέμβουν άμεσα τόσο για να σταματήσει αυτό το κλίμα παρεμβάσεων και εκφοβισμών όσο και για την επανόρθωση των διαδικασιών απογραφής ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που διαπράττεται σε βάρος του ελληνισμού της Αλβανίας", καταλήγει η "Ομόνοια".

    [24] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Κριτική στη ΝΔ άσκησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, κατηγορώντας για κριτική σε τριτοκοσμικά πρότυπα.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός. Οπως επεσήμανε η κοινωνική πολιτική δεν πραγματοποιείται με δανεικά και ελλείμματα, αλλά με ανακατανομή δαπανών.

    "Επιλογή της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για την κοινωνική πολιτική με ανακατανομή δαπανών στο πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων, πλήρη εξασφάλιση των αναγκών σε όρους και πλαίσια αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με παράλληλη προσπάθεια σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, εξασφάλιση όρων αυστηρότερης διαχείρησης και καταπολέμησης της σπατάλης" είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία σύνθετη απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.

    [25] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αγκυρα, 4 Απριλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    "Θετικές", χαρακτηρίζονται από τον τουρκικό τύπο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνεται όμως ότι επιβάλλεται να εξεταστούν λεπτομερώς μία προς μία.

    Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Η Αγκυρα έλαβε το μήνυμα" η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" επισημαίνει σε δημοσίευμά της ότι στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών προβάλλονται δύο στοιχεία:

    - Η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών: Η Τουρκία πιστεύει ότι μια τέτοια περιστολή δεν είναι εφικτή προς το παρόν με τις υφιστάμενες διεθνώς συνθήκες.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το πλαίσιο των αναγκών ασφάλειας της Τουρκίας είναι ευρύτερο σε σχέση με αυτό της Ελλάδας και διατείνεται ότι μια τέτοια περιστολή δεν συμπίπτει με τους στρατηγικούς στόχους όσον αφορά στο μέλλον των ανατολικών συνόρων.

    - Η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου: Αυτό που θέλει να πει ο κ.Παπανδρέου, παρατηρεί η "Τζουμχουριέτ", στην πραγματικότητα είναι "απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και αποδυνάμωση της τουρκικής εγγύησης". Όμως, υποστηρίζεται, αυτό τον καιρό δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για να ληφθεί αυτή η απόφαση.

    Κατά την άποψη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προστίθεται στο δημοσίευμα, τα όσα παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την Ε.Ε. και την τουρκική οικονομική κρίση θεωρούνται σημαντικά και θετικά από τη σκοπιά ότι είναι ενδεικτικά του σημείου όπου έχουν φθάσει οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αποφυγής της διπλής φορολόγησης, που επιβάλλεται από την αύξηση των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών, αυτό θα συζητηθεί και πάλι στην Αγκυρα κατά την επίσκεψη του κ.Γ.Παπανδρέου.

    Τέλος, κατά τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις της Αγκυρας θα συζητηθούν συγκεκριμένα σχέδια παράλληλα με τις συμφωνίες που συνήθισαν πέρσι και αφορούν στη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών.

    Οι απόψεις δύο πρώην υπουργών Εξωτερικών

    Η "Σαμπάχ" παρατηρεί ότι τα μηνύματα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, πριν την επίσκεψή του στην Αγκυρα, "να φρενάρουμε τον εξοπλισμό, να αποστρατιωτικοποιήσουμε την Κύπρο και να δώσουμε προτεραιότητα στη συνεργασία και όχι στο στρατιωτικό ανταγωνισμό" βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στην τουρκική πολιτική σκηνή.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν χαρακτήρισε "άκρως θετική" εξέλιξη την ύπαρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως συνήθισαν ορισμένες τεχνικές συμφωνίες και διατύπωσε την άποψη ότι "δεν έχουν μπει ακόμη στα ζεστά θέματα. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν".

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσετίν, "ο κ.Παπανδρέου ως άνθρωπος είναι ανοιχτός σε διάλογο, είναι ήπιος, είναι και δικός μου φίλος. Είναι υπέρ της επίλυσης των θεμάτων με διάλογο. Όμως η Ελλάδα λέει ακόμη ότι στο Αιγαίο υπάρχει ένα θέμα: Η υφαλοκρηπίδα. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία αλλαγή".

    Ο κ. Τσετίν παρατήρησε ότι στο Κυπριακό δεν έχει γίνει ακόμη κάποιο σημαντικό βήμα, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστρατιωτικοποίηση πριν επιτευχθεί λύση στην Κύπρο και κατοχυρωθεί η ασφάλεια των Τούρκων και συμπλήρωσε ότι "η Τουρκία ήδη έχει πει πως θα κάνει ό,τι πρέπει στην περίπτωση που επιτευχθεί λύση".

    Για το θέμα της Ε.Ε., ο κ. Τσετίν σημείωσε ότι η Αθήνα βασίζεται στην Ενωση και της έχει αναθέσει και τα δύο θέματα και κατέληξε ότι "όμως για την Τουρκία αυτά είναι σημαντικά θέματα. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και τις δικές της αποφάσεις τις λαμβάνει η ίδια".

    Ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιλτέρ Τουρκμέν μίλησε για "άκρως θετική προσέγγιση", τόνισε ότι η Αθήνα έως σήμερα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσει τις αεροπορικές και ναυτικές της δυνάμεις στο Αιγαίο και ανέφερε ότι:

    "Αυτό το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά πολιτικής προσέγγισης και αντίληψης με την Τουρκία. Η άμυνα της Τουρκίας δεν είναι μονοδιάστατη. Εχει μία ανησυχία ασφάλειας. Δεν μπορεί να προβεί σε μείωση των αμυντικών δαπανών κατά τρόπο ριζικό. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου δεν είναι φυσικά καινούργιο. Στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων συζητείται και το θέμα αυτό. Η Ελλάδα έχει πάρει δίπλα της την Ε.Ε. Μακάρι να γίνουμε και εμείς πλήρες μέλος της Ε.Ε. και να αισθανθούμε δίπλα μας την ασφάλειά της".

    Ο πρώην Επιτελάρχης στρατηγός Γκιουρές

    Ως "ευκαιρία" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ο βουλευτής του κόμματος Ορθού Δρόμου και πρώην Γενικός Επιτελάρχης στρατηγός Γκιουρές και κάλεσε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τα θέματα ώστε να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Ο στρατηγός ε.α. τόνισε ότι:

    " Αποτελεί ευκαιρία η ύφεση στη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό τα λόγια του κ. Παπανδρέου, διότι προσπάθησε να προσεγγίσει ειρηνικά αλλά δεν παραιτήθηκε από τα δικά του συμφέροντα.

    "Χαρακτηρίζει, π.χ., το θέμα της οριοθέτησης στο Αιγαίο ως μεγάλο θέμα. Λέει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον και των Τούρκων, αλλά επίσης λέει "να αποστρατιωτικοποιήσουμε την Κύπρο". Τα λόγια αυτά φαίνονται ειρηνικά και είναι λόγια που μπορούν να τύχουν υποστήριξης στη διεθνή σκηνή".

    Κατά την άποψη του Τούρκου πρώην Γενικού Επιτελάρχη, "η μόνη συγκεκριμένη διατύπωση των λόγων του κ. Παπανδρέου είναι αυτό που λέει ότι δεν εκλαμβάνουν την Τουρκία ως πρώτη απειλή και έχουν προβεί σε μείωση του εξοπλισμού".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 April 2001 - 18:13:49 UTC