Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [02] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [03] ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [04] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [05] Κ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ: ΕΦΥΓΑ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [06] ΠΟΛΛΑ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ
  • [07] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ 3 ΚΡΟΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ
  • [08] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΛΑΛΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • [11] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΙ F5
  • [12] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΕΝ
  • [13] Η "ΑΚΣΑΜ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [14] ΤΟ ΕΚΘ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
  • [15] ΑΚΙΤ: "ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΦΙΛΟΦΡΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ;"
  • [16] ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [17] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΓΔΜ
  • [18] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [21] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [22] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [23] Ι. ΤΟΥΡΚΜΕΝ: "Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ"
  • [24] ΝΤΑΛΙΚΑ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΣΔΟΕ

  • [01] ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 29 Μαρτίου 2001 (18:45 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκαεννιά τραυματίστηκαν σήμερα από όλμους που έπληξαν το χωριό Κρίβενικ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χέφερ, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο Βρετανός Κέρεμ Λιούτον, εικονολήπτης του πρακτορείου Associated Press, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρακτορείου στο Λονδίνο.

    Το χωριό Κρίβενικ βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Γκράτσανι της ΠΓΔΜ, όπου οι δυνάμεις των Σκοπίων διεξάγουν επιχείρηση για την απομάκρυνση των Αλβανών ανταρτών.

    Ο αρχηγός των Αλβανών στην περιοχή του Γκράτσανι, που έχει το ψευδώνυμο ''Στουντέντι'', δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP ότι οι όλμοι προέρχονταν από θέσεις των Σκοπιανών δυνάμεων κοντά στο χωριό.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας Γκιόργκι Τρενταφίλοφ αρνήθηκε ότι οι όλμοι που σκότωσαν τρία άτομα στο χωριό Κρίβενικ προέρχονταν από Σκοπιανούς στρατιώτες.

    Ο ''Στουντέντι'' τόνισε ακόμη ότι οι Αλβανοί αντάρτες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά των Σκοπιανών δυνάμεων που θέλουν να τους απομακρύνουν από την ΠΓΔΜ.

    Ο.Κ.

    [02] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2001 (10:23 UTC+2)

    Δεν πρόκειται να αλλάξει το έμβλημα του κόμματος (ο πυρσός) και ούτε θα συζητηθεί τέτοιο θέμα στο συνέδριο του κόμματος. Την απόφασή του αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ την ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα το "κυβερνητικό πρόγραμμα" και τις αλλαγές στο Καταστατικό. Επίσης ο Κ. Καραμανλής έκανε αποδεκτό το αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στα κομματικά όργανα από 20% σε 30%.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών που ενέκρινε η ΕΕ, κατά την αυριανή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία σχετικά με τη σύνθεση και τον τρόπο ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής. Το ζήτημα αυτό, όπως και οι αλλαγές που θα γίνουν σε άλλα άρθρα του Καταστατικού, συζητούνταν μέχρι αργά το βράδυ στην ΕΕ. Η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε την πρότασή της, η οποία φέρει τον τίτλο "νέα πορεία για την Ελλάδα - Αλλαγή με σταθερότητα".

    [03] ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2001 (14:40 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Στη δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα διαχειρίζεται, θα έχει την ευθύνη καθώς και το συντονισμό σε θέματα που άπτονται της εθνικής άμυνας, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, διευκρινίζεται ότι έργο του φορέα αυτού είναι "η διαμόρφωση διαδικασιών για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών κρίσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της χώρας με όμορα κράτη καθώς και η έγκαιρη και ακριβής διακρίβωση ενδεχομένων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας".

    Ακόμα, σημειώνεται ότι η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, θα συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς του επιτελείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων συναρμοδίων υπουργείων ενώ θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    Στόχος όπως σημειώνεται είναι η διασφάλιση του απαραίτητου συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων οργάνων του υπουργείου στην αποτελεσματικότερη εκτίμηση, διακρίβωση και αντιμετώπιση μιας κρίσης υπαρκτής ή διαφαινόμενης.

    Εξάλλου με άλλη τροπολογία, συστήνεται Κοινό Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών με στόχο να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας του δημόσιου πλούτου που διαχειρίζονται οι ένοπλες δυνάμεις.

    [04] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (10:46 UTC+2)

    Εκτακτη συνάντηση πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη οι Γενικοί Διευθυντές όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τα δραματικά γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας.

    Για το σκοπό αυτό, φθάνουν σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων : ANADOLU (Τουρκία), ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), ΑΤΑ (Αλβανία), ΒΤΑ (Βουλγαρία), ΜΙΑ (ΠΓΔΜ), ROMPRES (Ρουμανία), TANJUG (Γιουγκοσλαβία), ΙΗΑ (Τουρκία) και MOLPRES (Μολδαβία).

    Στη συνάντηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και στο πλαίσιο της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ) θα εξεταστεί η ανάληψη πρωτοβουλιών από τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής και η συμβολή τους στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακόμη θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα της ΑΒΝΑ, όπως η λειτουργία του κοινού site της Ενωσης (abna.org) που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής του, καθώς επίσης η εκπόνηση μιας βελτιωμένης πρότασης για το πρόγραμμα ΔΙΑΥΛΟΣ που προβλέπει τη διασύνδεση όλων των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων μεταξύ τους, μέσω της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, για την ανταλλαγή ειδήσεων, φωτογραφιών, ήχου και video.

    [05] Κ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ: ΕΦΥΓΑ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (22:08 UTC+2)

    "Εχω φύγει σαν φίλος. Οι σχέσεις μου με τον ΠΑΟΚ είναι άριστες και σε καμιά περίπτωση δεν έχω κάτι με τους παίκτες, τους συνεργάτες μου και την διοίκηση", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Κώστας Χαριτωνίδης και συνέχισε: "Εφυγα για να ηρεμήσει η ομάδα και οι παίκτες. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να παίξουν περισσότερο συγκεντρωμένα. Έτσι πιθανόν να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΚ και η ομάδα καταφέρει να βγει στην Ευρώπη".

    Οσο για τις σχέσεις του με τον Στέλιο Κόπτη; "Αυτές είναι άριστες. Το ότι έφυγαν από τον ΠΑΟΚ δεν σημαίνει τίποτε. Δεν σημαίνει κυρίως ότι έχω μαλώσει με την διοίκηση", τόνισε.

    Από την άλλη ο αντίλογος του ΤΑΠ ΠΑΟΚ δόθηκε δια στόματος του προέδρου, Στέλιου Κόπτη. "Ο Χαριτωνίδης είναι παρελθόν από την ομάδα. Το επόμενο παιχνίδι θα το δώσουμε με τους Γεωργιάδη και Τσιουμάκα, οι οποίοι θα είναι και μέχρι το τέλος της σεζόν. Μετά το τέλος της σεζόν θα αποφασίσουμε τι κινήσεις θα κάνουμε. Μέχρι τότε όμως δεν θα ξανασχοληθούμε με το θέμα", επισήμανε ο κ. Κόπτης.

    [06] ΠΟΛΛΑ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (22:00 UTC+2)

    Η πρώτη μέρα για την εθνική ομάδα της Αρσης Βαρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ενωσης που διεξάγεται στην Λα Κουρούνια της Ισπανίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού ο Ελληνας πρωταθλητής, Θωμάς Λιόντος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 62 κιλών. Συγκεκριμένα πήρε τις πρώτες θέσεις στο αρασέ με 105 κιλά, στο ζετέ με 148 κιλά που αποτελεί και νέο ρεκόρ εφήβων και στο σύνολο με 252,5 κιλά.

    Πολύ καλή ήταν η παρουσία του Σπύρου Σταματιάδη που κατέκτησε ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στα 69κ πετυχαίνοντας και τρία πανελλήνια ρεκόρ εφήβων (αρασέ με 137,5κ, στο ζετέ με 157κ. και στο σύνολο με 295κ.).

    [07] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ 3 ΚΡΟΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

    Βελιγράδι, 29 Μαρτίου 2001 (21:47 UTC+2)

    Τρεις Κροάτες που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία στη Σερβία αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι από τη φυλακή της Σουμπότιτσα και επέστρεψαν σπίτια τους.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απένειμε χάρη στον Μάριν Μάριτς, Κροάτη από τη Βοσνία, και στους Νέντελκο Βάριτσακ και Ζέλκο Ντράσκοβιτς από την Κροατία, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί το 1995 από στρατιωτικό δικαστήριο σε κάθειρξη 9 έως 13 χρόνων.

    Χθες ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς απένειμε χάρη σε 5 Σέρβους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της Κροατο - Σερβικής σύγκρουσης το 1991-95. Οι πέντε Σέρβοι είχαν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος των ποινών τους.

    [08] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (21:33 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια στα παιδιά της Ακτής Ελεφαντοστού, που πλήττονται από την ασθένεια ulcerf de burulύ, οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η ασθένεια βλάπτει το μυικό και νευρικό σύστημα των παιδιών με ολέθριες συνέπειες.

    Τα είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, τρόφιμα) συγκεντρώνονται σε δημοτικά διαμερίσματα, σχολεία και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τη συγκέντρωση του υλικού σε ειδικό χώρο του ΟΣΕ και την αποστολή του έχει αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, ανοίχτηκε λογαριασμός στην Alpha Τράπεζα Πίστεως με αριθμό: 707/2101/109971

    [09] ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΛΑΛΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (21:28 UTC+2)

    Τα έργα αποχέτευσης στην αγορά Βλάλη επιθεώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο δημοτικών έργων και κυκλοφορίας Θεόδωρο Αθανάσαρο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι στην αγορά Βλάλη ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες ένα σημαντικό έργο βελτίωσης του δικτύου αποχέτευσης. Τόνισε, δε, ότι οι παρεμβάσεις της διεύθυνσης οδοποιίας στην αγορά Βλαλή και την ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνουν και ασφαλτοστρώσεις των οδών Ερμού, Εγνατία, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιων. Δραγούμη, Αγίου Μηνά.

    Στο πλαίσιο της συνολικότερης ανάπλασης της περιοχής, ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με ταυτόχρονη τοποθέτηση νέων παραδοσιακών φωτιστικών στις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιων. Δραγούμη Αγίου Μηνά κλπ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με την κατασκευή νέων πεζοδρομίων στην οδό Ερμού, έργο ύψους 100 εκατ. δρχ. που βρίσκεται υπό δημοπράτηση και θα ξεκινήσει στις αρχές καλοκαιριού για να ολοκληρωθεί τέλη φθινοπώρου.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Μόσχα, 29 Μαρτίου 2001 (21:26 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Αμυνας της χώρας, Σεργκέι Ιβανόφ και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ανατόλι Κβάσιν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    Ο Ιβανόφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι σκοπός του είναι να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και να προχωρήσει σε νέα μέτρα όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων σε ένα πρόσωπο.

    [11] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΙ F5

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (21:18 UTC+2)

    Τα τελευταία έξι μαχητικά αεροσκάφη F5 της ελληνικής αεροπορίας αποχαιρέτησε σήμερα ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, ο οποίος πιλοτάρησε από το αεροδρόμιο της Μίκρας Θεσσαλονίκης ένα από τα αεροσκάφη, πριν την απόσυρσή του.

    Συγκινημένος μετά την πτήση του, ο κ.Αποστολάκης δήλωσε ότι αποχαιρέτησε έναν καλό και παλιό φίλο. "Ξύπνησαν αναμνήσεις και συναισθήματα ευχάριστα, χρόνια που πέρασα με φίλους και αεροπλάνα" είπε και ευχήθηκε η ελληνική αεροπορία να είναι πάντα μπροστά, να πετά ψηλά, με ασφάλεια και να φυλά τα σύνορα της χώρας.

    Μετά από 36 χρόνια και 364.000 ώρες πτήσεων τα τελευταία έξι μαχητικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν από την πολεμική αεροπορία.

    Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο "για τους στυλοβάτες πάνω στους οποίους η ελληνική αεροπορία παρουσίασε το επιχειρησιακό της πρόσωπο", καθώς και για τα αεροπλάνα που "χειριστές και αξιωματικοί της αεροπορίας δημιούργησαν την πρώτη επιχειρησιακή και σύγχρονη αεροπορική σκέψη".

    Η πολεμική αεροπορία στρέφεται τώρα στα F16 και στα Μιράζ, ενώ υπάρχουν σχέδια για νέα οπλικά συστήματα.

    [12] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΕΝ ΓΙΑΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Επιχειρηματική αντιπροσωπεία της αδελφοποιημένης με τη Θεσσαλονίκη πόλης Σεν Γιανγκ της Κίνας δέχτηκε εθιμοτυπικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Αεροναυπηγικής Κατασκευαστικής της Σεν Γιανγκ, Ξον Μινγισάν, τον διευθυντή της εταιρίας κατασκευής επίπλων "Feύte", Λιου Τζιντόγκ και τους αναπληρωτές διευθυντές της Αεροναυπηγικής Κατασκευαστικής της Σεν Γιανκ, Γιανκ Πεϊρογκ και Χου Μινγκάμ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία των μεγάλων έργων ζωτικής σημασίας για την Θεσσαλονίκη καθώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα φορέων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε επίσης την ιδιαίτερα καλή συνεργασία που έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης με την αδελφοποιημένη πόλη την Σεν Γιανγκ, σε επιχειρηματικό και σε πολιτισμικό επίπεδο.

    [13] Η "ΑΚΣΑΜ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αγκυρα, 29 Μαρτίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Στην επίσκεψη του Αρμένιου υπουργού Αμυνας στην Αθήνα αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ακσάμ" με τον τίτλο: "Συμμαχία μίσους Αρμενίων και Ελλήνων".

    Η εφημερίδα καταχωρίζει δηλώσεις του κ.Σαρκισιάν, ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη σύμμαχος της Αρμενίας μετά τη Ρωσία.

    Στο δημοσίευμα παρατίθεται και η επισήμανση του Ελληνα υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι θαυμάσιες και ότι συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε, παρατηρεί η "Ακσάμ" ότι η προσέγγιση Αθήνας και Δαμασκού θα επιφέρει ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ.

    [14] ΤΟ ΕΚΘ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Τετραήμερη απεργία άρχισαν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, ζητώντας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Θεσσαλονίκη. Τα διυλιστήρια λειτουργούν πλέον με προσωπικό ασφαλείας.

    Από την πλευρά της η εταιρία έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. "Εμείς και αν ακόμα κηρύξει παράνομη την απόφαση του σωματείου, σήμερα το βράδυ η διοίκηση του ΕΚΘ που έχει ολομέλεια θα πάρει απόφαση για να καλύψει και να συνεχίσει την απεργία των εργαζομένων" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, καθώς το ΕΚΘ στηρίζει την απεργία.

    Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία αγγίζει το 100%.

    [15] ΑΚΙΤ: "ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΦΙΛΟΦΡΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ;"

    Αγκυρα, 29 Μαρτίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ βομβαρδίζει το τουρκικής και αλβανικής καταγωγής μουσουλμανικό τμήμα του λαού της γράφει η εθνικο-ισλαμιστική εφημερίδα "Ακίτ" σε δημοσίευμα με τίτλο "Ο στρατηγός μου υπέρ τίνων είναι;"

    Η εφημερίδα διατείνεται ότι: "Το γεγονός πως μαντιλοφορούσες μανάδες βαδίζουν με τα παιδιά τους στην πλάτη και στην αγκαλιά μπροστά στα άρματα και στα βλήματα, ματώνει τις συνειδήσεις στην Τουρκία. Ενώ επανειλημμένα έχουμε γίνει μάρτυρες της ελληνικής υπεροψίας, γιατί αυτή η φιλοφροσύνη των στρατηγών εδώ και 3-4 χρόνια στην "Ημέρα της Ανεξαρτησίας" (στο κείμενο με εισαγωγικά) της χώρας αυτής (Ελλάδας) που γιορτάζει και μάλιστα λέγοντας πολλά και διάφορα εις βάρος μας;

    Ποιο μάθημα μπορεί να εξαγάγει ο Ελληνας στρατηγός ( εννοεί τον Ελληνα Ακόλουθο Αμυνας στην Αγκυρα), όταν ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ μιλώντας μαζί του υπενθύμισε το ΡΚΚ λέγοντας πως "σε περίπτωση που οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ δεν εξασφαλίζουν όπλα και ιδεολογική υποστήριξη από το εξωτερικό, αυτή η δουλειά θα τελειώσει πολύ γρήγορα;.

    Υπάρχουν οι Ελληνες πίσω από αυτούς που βομβαρδίζουν το μουσουλμανικό λαό; 'Η ποιον θα ωφελήσουν οι δολοφονίες και οι σφαγές που θα διαπράξουν οι στρατηγοί της ΠΓΔΜ που θα ενθαρρυνθούν από τις απόψεις εκείνων;".

    Το δημοσίευμα της "Ακίτ" πλαισιώνεται από απόκομμα φωτογραφίας και της λεζάντας που τη συνόδευε και η οποία καταχωρίστηκε στη "Χουρριέτ" με τον τίτλο "Ελληνοτουρκική φιλία σε επίπεδο διοικητή". Στην φωτογραφία εικονίζονται ο Ακόλουθος Αμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα Φράγκος Φραγκούλης και ο υπαρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπουγιουκανίτ.

    [16] ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ολη την αξία των φαρμάκων θα πρέπει να πληρώνουν από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι εφτά ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία καθυστερούν τις οφειλές τους, όπως αποφάσισαν οι σύλλογοι φαρμακοποιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όταν διαπίστωσαν χρέη δισεκατομμυρίων στις δύο αυτές πόλεις.

    Η απόφαση αφορά τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ, των ταμείων του ΗΣΑΠ της ΝΕΔΕ, του πανεπιστημίου Πειραιώς, της πανεπιστημιακής λέσχης και του Παντείου. Στη Θεσσαλονίκη το μέτρο θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ.

    Ορισμένα ταμεία καθυστερούν εδώ και μήνες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν όταν αν δεν υπάρξει λύση από τα ταμεία, θα προστεθούν και άλλα "στη μαύρη λίστα".

    [17] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΓΔΜ

    Βουκουρέστι, 29 Μαρτίου 2001 (20:50 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρομανίας Ιον Ιλιέσκου ανακοίνωσε ότι ανάθεσε στη Σιμόνα Μικουλέσκου, την σύμβουλο του για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια.

    Ο Ιλιέσκου διάλεξε την Μικουλέσκου για την εμπειρία της που απέκτησε όσο εργαζόταν στο Κοσσυφοπέδιο.

    [18] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 29 Μαρτίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν στις 5 Απριλίου στα Σκόπια, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες "Μιλλιέτ" και "Τζουμχουριέτ" και σημειώνουν ότι ο κ.Τσακμάκογλου δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσοχατζόπουλου και συμπλήρωσε ότι "σχεδιάσαμε να μιλήσουμε κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας στα Σκόπια".

    Κατά τα δημοσιεύματα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, που πρότεινε η Ελλάδα και η Τουρκία να μειώσουν αμοιβαία τις αμυντικές τους δαπάνες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του και ζήτησε να συναντηθούν.

    Οι εφημερίδες υπενθυμίζουν ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά πέρσι στην Αθήνα και τονίζουν ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση. Τότε, αναφέρουν, ο κ. Τσακμάκογλου είχε απαντήσει ότι "εμείς δεν εξοπλιζόμαστε μόνο για σας. Στην περιοχή που βρισκόμαστε είμαστε αντιμέτωποι με 13 απειλές".

    Η "Μιλλιέτ" δημοσιεύει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει πως μειώθηκε η απειλή από την Τουρκία και είχε επισημάνει ότι "τώρα πλέον μειώνοντας τις δαπάνες που κάνουμε μπορεί να καταστεί δυνατή η προστασία της ισορροπίας". Η εφημερίδα χρησιμοποιεί τον τίτλο "Εκπληξη από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Τσοχατζόπουλο στον Τούρκο υπουργό Τσακμάκογλου: Να συναντηθούμε στα Σκόπια".

    Η "Τζουμχουριέτ", με τίτλο "Μίλησαν οι υπουργοί" δημοσιεύει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ.Τσακμάκογλου και κάνει μνεία της τουρκικής ανακοίνωσης ότι οι δυο υπουργοί αποφάσισαν να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, στις 5 Απριλίου στα Σκόπια.

    [19] ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ανοιχτά θα παραμείνουν το Σάββατο από τις 9πμ έως τις 9μμ η διεύθυνση δημοτικής κατάστασης και τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα δημοτολόγια θα μείνουν ανοιχτά αποκλειστικά για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κατοικίας που αφορούν την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του έτους 2001.

    [20] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του παράνομου "Μπαϋράκ", ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι "να φέρει την Τουρκία και την στρατιωτική πτέρυγα της Ε.Ε. σε αντιπαράθεση στην Κύπρο". Σε άλλα δημοσιεύματά τους οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, αναφέρουν ότι:

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν τάσσεται εναντίον της Ε.Ε., αλλά ανησυχεί "για την κυπριακή πολιτική της, που παραπλανάται από την Ελλάδα". Σύμφωνα με τον κ. Ντεντκάς οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν από διάφορα εμπάργκο και είναι αδύνατο να εμπιστευτούν την Ε.Ε.

    Κατά τον κ. Ντενκτάς, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Μαϊου, η διπλωματική κίνηση για το κυπριακό πρόβλημα αναμένεται να εντατικοποιηθεί. "Η πρόταση για συνομοσπονδία δεν θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επ' άπειρον", είπε.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία Μπάντλερ. Μετά τη συνάντηση ουδέν ανακοινώθηκε, αναφέρουν οι εφημερίδες.

    [21] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Με κέρδη - έστω και μικρά - έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα. Οι αγορές της "γηραιάς ηπείρου" δέχθηκαν τα "μηνύματα" από τις πιέσεις στις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, αλλά ταυτόχρονα και την αρνητική ψυχολογία του επενδυτικού κοινού η οποία πηγάζει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

    Το "καμπανάκι" της λήξης βρήκε τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ενισχυμένες και ορισμένες άλλες αποδυναμωμένες όχι όμως σε σημαντικό βαθμό. Από την αρχή των σημερινών συνεδριάσεων οι χρηματαγορές της Ευρώπης ταλαιπωρήθηκαν από το δυσμενές κλίμα και τη διεθνή αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία, δεδομένης και της πορείας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE -100 κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,46% στις 5,588,4 μονάδες με τις εταιρίες AVZ και COLT TELECOM να "ηγούνται" της πτώσης. Νωρίτερα και οι μετοχές των εταιριών Marconi και Spirent έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία της αγοράς.

    Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Χ-DAX έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,67%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 διαμορφώθηκε στις 5157.92 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ σημείωσε οριακή πτώση 0,16%, στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL ενισχύθηκε κατά 0,09%, η Κοπεγχάγη κατέγραψε πτώση 0,75%, ενώ κατά 1,04% εμφανίστηκε αποδυναμωμένη η Βουδαπέστη.

    Ελσίνκι και Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,38% και 5,98%, αντίστοιχα, ενώ η Πράγα σημείωσε πτώση 3,06%. Η Βιέννη ενισχύθηκε κατά 0,26%, ενώ η Στοκχόλμη είχε απώλειες της τάξης τουυ 1,86%.

    [22] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 29 Μαρτίου 2001 (20:34 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας Νεμπόισα Σάρκιτς βρίσκεται στο Βουκουρέστι όπου συμμετέχει στην συνάντηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δήλωσε ότι η συμμετοχή του αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τη χώρα του.

    Ο Σάρκιτς ανέφερε ότι η διαφθορά είναι σημαντικό πρόβλημα για τη Γιουγκοσλαβία και οι ειδικοί νομοθέτες προσπαθούν να προσαρμόσουν την νομοθεσία της χώρας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

    Ο Σάρκιτς είπε ακόμη ότι οι σχέσεις Γιουγκοσλαβίας - Ρουμανίας είναι καλές.

    [23] Ι. ΤΟΥΡΚΜΕΝ: "Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ"

    Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    "Οι Τουρκοκύπριοι "πρέπει να ξεχάσουν την Αμμόχωστο, γιατί η πόλη θα επιστραφεί. Η Τουρκία δεν έχει και μεγάλο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει σε λύση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το Ελσίνκι, η μη λύση του προβλήματος δεν αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.".

    Αυτά υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ιλτέρ Τουρκμέν, μιλώντας στο "πανεπιστήμιο Ερτσιές" για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό, τονίζει ο τουρκοκυπριακός Τύπος και σημειώνει ότι ο κ. Τουρκμέν παρατήρησε πως:

    "Αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε. εκείνοι που θα έχουν την τουρκοκυπριακή "ιθαγένεια" θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο, αφού με τον τρόπο αυτό θα διακινούνται ελεύθερα στις χώρες της Ε.Ε. και θα μπορούν να εργάζονται χωρίς προβλήματα".

    Στα δημοσιεύματα προστίθεται ότι στον κ. Τουρκμέν υπεβλήθη, από φοιτητή, το ερώτημα γιατί ο πρώην υπουργός υποστηρίζει "την επιστροφή της Αμμοχώστου που έχει ποτιστεί με αίμα". Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι "η Αμμόχωστος δεν έχει ποτιστεί με αίμα, μπήκαμε σαν να πηγαίναμε σε εκδρομή. Δεν θα πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει ότι πλέον ο κόσμος έχει αλλάξει".

    Από τον κ. Τουρκμέν ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι "η Ελλάδα εποφθαλμιά τουρκικά εδάφη". Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την άποψη ότι "ακόμη και δίναμε την Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα δεν θα την ήθελε. Η Κωνσταντινούπολη έχει περισσότερο πληθυσμό από την Ελλάδα και αν πάρει την Πόλη η Ελλάδα, θα της είναι βάσανο".

    Η "Αβρούπα" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο "Ξεχάστε το Βαρώσι!" προβάλλει τις δηλώσεις του κ. Τουρκμέν και παρατηρεί ότι αυτός τόνισε ότι "σε περίπτωση συμβιβασμού, το Βαρώσι θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα εδάφους που θα δοθεί. Βασικά το Βαρώσι δεν ποτίστηκε με αίμα. Μπήκαμε εκεί σαν να πηγαίναμε εκδρομή".

    [24] ΝΤΑΛΙΚΑ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΣΔΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Περίπου 11.000 κούτες λαθραίων τσιγάρων βρήκαν οι άνδρες του Σώματος Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης σε αποθήκη στη Νέα Αγχίαλο.

    Η νταλίκα που μετέφερε τα τσιγάρα είχε γερμανικές πινακίδες, ενώ η αποθήκη ανήκει στους Βαγγέλη και Χρήστο Σακίδη, οι οποίοι είναι γνωστοί στην αστυνομία και από άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν. Μαζί με τα τσιγάρα βρέθηκαν και δύο χειροβομβίδες.

    Κατά το τελευταίο εξάμηνο έχουν κατασχεθεί στη Κεντρική Μακεδονία ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που κοστίζουν σε χαμένους δασμούς στο δημόσιο 4 δισεκατομμύρια δραχμές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 March 2001 - 19:13:50 UTC