Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ-ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [03] ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΣΧΕΔΙΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΜΥΔΙΩΝ
  • [05] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
  • [08] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [09] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΕΥΚΗΣ
  • [10] Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ CCF HELLAS
  • [11] ΦΙΣΕΡ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ
  • [12] ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [14] Η ΕΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [15] ΑΝΟΙΞΑΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΒΙΜΕΡ
  • [16] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [17] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ
  • [18] ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [20] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [21] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
  • [22] 37ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Αποστολή: Χρίστος Μάτης

    Το σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συζητούν στα Σκόπια. Η κυβέρνηση αυτή, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν όλα τα κόμματα των Αλβανών θεωρείται ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα την απειλή εκ μέρους των εξτρεμιστών, οι οποίοι φαίνεται ότι σήμερα εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους, αν όχι να τις ενισχύουνε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών στα Σκόπια, οι αντάρτες από τα βούνα γύρω από την περιοχή βομβαρδίζουν το κέντρο του Τέτοβο, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο Ιατρικό Κέντρο της περιοχής. Πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν λένε ότι το Τέτοβο υπερασπίζονται μόνο οι αστυνομικές δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών στα Σκόπια λέει ότι οι αντάρτες είναι περίπου 500 και ότι ένα μεγάλο μέρος απ' αυτούς προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, υπολογίζουν δε ότι οι 200 απ' αυτούς μάχονται στην πρώτη γραμμή και οι άλλοι 300 είναι στην υποστήριξη.

    Η συζήτηση για τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναμένεται ότι θα διαρκέσει τρεις μέρες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι τελικές ενδείξεις για το κατά πόσο θα αποφασισθεί ή όχι θα γίνουν γνωστές από σήμερα το βράδυ.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ-ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 16 Μαρτίου 2001 (17:37 UTC+2)

    Οι συγκρούσεις Αλβανών εξτρεμιστών και Σκοπιανών στρατιωτών συνεχίζονται στην πόλη του Τέτοβο, στη δυτική πλευρά της ΠΓΔΜ.

    Ειδικές αστυνομικές μονάδες με άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό, προσπαθούν να διώξουν τους εξτρεμιστές από την πόλη, ενώ οι τελευταίοι εκτόξευσαν τέσσερις όλμους στο κέντρο του Τέτοβο από σημείο το οποίο έχουν καταλάβει, όπως ανέφεραν οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή.

    Στα Σκόπια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στέφο Πενταρόβσκι ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες κατέστρεψαν εκκλησία στο κέντρο του Τέτοβο και όχημα έξω από νοσοκομείο και τόνισε ότι οι Αλβανοί που δρουν στη ΠΓΔΜ είναι 500 και οι 200 ελέγχουν ύψωμα έξω από την πόλη του Τέτοβο.

    Από τα πυρά των ανταρτών καταστράφηκε πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος και πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.

    Μέχρι στιγμής από τις μάχες στο Τέτοβο σκοτώθηκε ένας πολίτης και είκοσι τραυματίστηκαν, από οποίους οι δεκαπέντε είναι αστυνομικοί. Το Ιατρικό Κέντρο του Τέτοβο ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν δέχθηκε κανένα τραυματία παρά τις σφοδρές συγκρούσεις στη πόλη.

    Ο.Κ.

    [03] ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΣΧΕΔΙΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (12:12 UTC+2)

    Σε συστράτευση για την επιτυχία ενός φιλοδοξου και μακρόπνοου σχεδίου για την Ελλάδα κάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό, στην ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα.

    "Είμαστε κυβέρνηση τετρατετίας και όχι μιας μέρας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης και αναφερόμενος στις έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα το τελευταίο διάστημα, επανέλαβε το σύνθημα "όλοι μαζί" που χρησιμοποίησε στο Εκτελεστικό Γραφείο. Εξέφρασε την αντίθεση του στις εσωκομματικές περιχαρακώσεις, στην εσωστρέφεια και στην επανάπαυση. Μίλησε για μια συντεταγμένη και συνεχή ανανέωση, που δεν πρέπει να φοβίζει και που δεν σημαίνει τον εξοβελισμό κάποιων στελεχών. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ και ένας γόνιμος διάλογος και έκανε λόγο για τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία, για μια σύγχρονη, δημοκρατική και σοσιαλιστική Αριστερά και τόνισε με νόημα πως οι ιδεολογική και πολιτικοί αντίπαλοι δεν βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα διαψευτούν όσοι προβλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα παγιδευτεί μέσα στις εσωκομματικές τρικυμίες.

    Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αντίληψη "ιδιοκτησίας" του κόμματος, τη λογική των διαταγών, των ποινών, του καταναγκασμού και τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης λειτουργίας και της συμφωνίας μέσα από διάλογο και σύνθεση απόψεων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθώς και στους στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον. Ζήτησε να αυξηθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και επισήμανε ότι η στασιμότητα δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι απέναντι στο έργο της κυβέρνησης αντιτάσσει τον φθόνο, τον μηδενισμό και τις ύβρεις. Καλλιεργεί κλίμα σήψης και διαφθοράς ενώ εκφυλίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Σε λίγες μέρες από σήμερα κλείνουμε έναν χρόνο από τη μεγάλη εκλογική νίκη του Απριλίου. Η νίκη αυτή ήταν πολυσήμαντη, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ μπόρεσε να διασφαλίσει για Τρίτη συνεχόμενη φορά, την εκλογική επιτυχία. Γιατί πείσαμε τον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο αλλαγών μεταρρυθμίσεων και τομών που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί υποσχεθήκαμε μια ουσιαστική αλλαγή κι ανανέωση της φυσιογνωμίας μας.

    Υλοποιούμε τώρα με αποφασιστικότητα και συνέπεια το έργο για το οποίο δεσμευτήκαμε. Με ένα σταθερό στόχο: τη διαρκή σύγκλιση όλων των τομέων της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα, την πιο αναπτυγμένη Ελλάδα, την ισχυρότερη κοινωνία.

    Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κυβερνητικής δράσης που έχει μπει σε εφαρμογή. Επιτρέψτε μου να το συνοψίσω. Με αφετηρία την πορεία μας στην ΟΝΕ, τους πόρους του Σχεδίου Ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, δρομολογούμε την αναπτυξιακή μας πορεία για την δεκαετία που μόλις ξεκίνησε.

    Μια πορεία σταθερότητας, ευημερίας για όλο και περισσότερους πολίτες, για ολόκληρη την κοινωνία. Πορεία κοινωνικής συνοχής, αλλά και ανταπόκρισης στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

    Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανασυγκρότηση της υπαίθρου εντάσσονται ισότιμα σ' αυτόν τον σχεδιασμό. Για την απασχόληση, την παιδεία και την υγεία έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών με τους αναγκαίους πόρους. Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα μιας νέας πορείας.

    Οικοδομούμε το νέο κοινωνικό κράτος σύμφωνα με τους στόχους μας, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.

    Συνεχίζουμε την μεγάλη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης για υπηρεσίες φιλικές προς τον πολίτη, για υπηρεσίες αποτελεσματικές. Βήμα-βήμα καταγράφονται στη συνείδηση του κόσμου οι αλλαγές.

    Το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι πια πραγματικότητα, όπως επίσης ένα κρίσιμο τμήμα της Αττικής Οδού. Τα έργα της Εγνατίας και του Ρίου τρέχουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Δρομολογήθηκαν τα έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου καθώς και η επέκταση του Μετρό και του τραμ. Επιταχύναμε αποφασιστικά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του 2004. Δεν θα επεκταθώ σε άλλα, όπως και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες.

    Συμβάλλουμε στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ιδιαίτερα θωρακίζοντας την δημοκρατία και κατοχυρώνοντας την διαφάνεια.

    Οι μεγάλες εθνικές επιλογές των τελευταίων χρόνων δικαιώνονται από την διεθνή συγκυρία. Συνεχίσαμε την πολιτική που θέλει την Ελλάδα παρούσα στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις. Με τις πολιτικές μας για την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία των Βαλκανίων σ' ένα χώρο ειρήνης, ανάπτυξης, συνεργασίας.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Τί αντιτάσσει στο έργο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ η Νέα Δημοκρατία; Φθόνο, μηδενισμό των πάντων! Άρνηση! Ύβρεις!

    Η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογεί συνεχώς. Τους ακούγαμε και στην προηγούμενη τετραετία: Οι πόροι του Β' ΚΠΣ θα μένανε αναξιοποίητοι. Το Μετρό αμφίβολο, η είσοδος στην ΟΝΕ ανέφικτη. Τους ακούμε μονότονα και τώρα: Το αεροδρόμιο των Σπάτων δεν θα λειτουργήσει! Η οικονομία πάει χάλια! Η προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων καρκινοβατεί. Η εξωτερική μας πολιτική έχει αποτύχει!

    Αν πίστευε κανείς τη Νέα Δημοκρατία, θα νόμιζε ότι ζούμε μια διαρκή καταστροφή. Ότι όλα είναι μαύρα.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει μείνει προσκολλημένη σε αξίες που χαρακτήριζαν τη συντήρηση μιας άλλης εποχής. Αμετανόητα στελέχη της υποστηρίζουν ακόμη την βασιλεία και ό,τι το πιο οπισθοδρομικό αυτό σημαίνει. Είναι εναντίον των αλλαγών και της προόδου, που έχει ανάγκη η κοινωνία. Συγχρόνως υπόσχεται και ενσωματώνει άκριτα κάθε αίτημα προκειμένου να είναι αρεστή σε κάθε κατεύθυνση.

    Υποστηρίζει θέσεις ρατσιστικές απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, τους πολιτικούς πρόσφυγες, ακόμα και απέναντι στους παλιννοστούντες. Προσπαθεί να μεταδώσει ένα κλίμα ανασφάλειας και φοβίας στους Έλληνες πολίτες.

    Προσφιλής της ενασχόληση η διαπλοκολογία. Προσφιλής της πρακτική η ενοχοποίηση του πολιτικού αντιπάλου. Καταφεύγει στη γνωστή της μέθοδο εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με προτάσεις δυσπιστίας κατά υπουργών, προτάσεις εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών με σαθρά επιχειρήματα. Στόχος, η δημιουργία εντυπώσεων, η δημιουργία κλίματος σήψης και διαφθοράς, σύμφωνα με την αρχή «πες-πες, στο τέλος κάτι θα μείνει».

    Τους καλούμε να συναισθανθούν την ευθύνη που φέρουν στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου συνολικά, στην συνδιαμόρφωση κοινωνικών προτύπων και συμπεριφορών που μας πάνε πίσω.

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Θέλω να επαναλάβω κάτι που πιστεύω βαθιά: Είμαστε εδώ για να δίνουμε συνεχώς νόημα στην πολιτική.

    Ο πολίτης, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει μνήμη και κρίση. Απαιτεί υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, εργατικότητα και συνέπεια. Απαιτεί υπεύθυνη πολιτική για να συνδράμει στην επιτυχία της. Αρνούμαστε την ευκολία των πρόσκαιρων εντυπώσεων και των ανεύθυνων υποσχέσεων, που πίσω τους κρύβουν ένα μέλλον απογοήτευσης και διαψεύσεων. Λέμε στον πολίτη την αλήθεια. Αυτό περιμένει από εμάς.

    Το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο και μακρόπνοο. Ο αγώνας είναι συνεχής. Η πίστη μας στον στόχο δεδομένη. Δεν θέλουμε να είμαστε πρόσκαιρα αρεστοί. Θέλουμε να είμαστε διαχρονικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Απορρίπτουμε τον ευκαιριακό χαρακτήρα της πολιτικής που χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση. Δεν βλέπουμε την πολιτική με ορίζοντα εβδομάδας. Δεν βλέπουμε την Ελλάδα με ορίζοντα εβδομάδας.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Παρά τις θεαματικές αλλαγές που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε, ότι δεν είναι ακόμα η Ελλάδα αυτή που θέλουμε. Χάρη όμως στο έργο μας έχει αποκτήσει πολλές δυνατότητες. Δυνατότητες πολύτιμες που της επιτρέπουν σήμερα να κινητοποιείται πιο ενεργά, με πιο σίγουρα βήματα για να προσεγγίσει φιλόδοξους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους. Δυνατότητες για να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που θέλουμε.

    Έχουμε κερδίσει πολύτιμη πείρα. Μπορούμε να πετύχουμε δύσκολους στόχους. Μπορούμε να εργαστούμε με σχέδιο και επιμονή. Δεν δεχόμαστε τη στασιμότητα, τους αργούς ρυθμούς. Θέλουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ανυπομονούμε κι εμείς για την υλοποίηση των αλλαγών, γιατί είμαστε το κόμμα της Αλλαγής και της Προόδου.

    Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τίποτα δεν κτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Για να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή δεν αρκούν οι αποφάσεις και οι νομικές ρυθμίσεις.

    Απαιτείται εργασία, επιμονή, χρόνος. Δεν δουλεύουμε με γνώμονα να τροφοδοτούμε κάθε μέρα με κάτι το ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Έτσι δεν προχωρεί τίποτα. Έτσι δεν φτιάχνεται η κυβερνητική ατζέντα.

    Η συστράτευση στον κοινό στόχο, δεν αφορά μόνο τα στελέχη της Κυβέρνησης και του Κινήματος. Αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι πολιτικοί δεν είναι πρωταγωνιστές και οι πολίτες θεατές. Πολίτες και πολιτικοί πρέπει να χτίζουμε μαζί, καθημερινά, ακούραστα, με προσπάθειες και υπέρβαση, την Ελλάδα του αύριο.

    Εμείς δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Αλλά τα λάθη και οι καθυστερήσεις, όπου παρατηρούνται, δεν δικαιολογούν απογοήτευση, καταγγελία, διχόνοια ή παραίτηση. Απαιτούν μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών, συστράτευση στον κοινό στόχο. Η επίλυση των προβλημάτων, η αντιμετώπιση των λαθών απαιτεί θετική στάση. Εποικοδομητική στάση παντού και διαρκώς. Ναι, έγιναν αρκετά. Ναι, πρέπει να γίνουν περισσότερα και θα γίνουν.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ. Έχει αλλάξει σε βάθος. Αυτό όμως δεν θέλουν να το παραδεχτούν όσοι μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν. Όσοι νοιώθουν ότι απειλούνται από τις αλλαγές της πραγματικότητας και προτείνουν τις πρακτικές του χτες. Όσοι αισθάνονται ότι χάνουν τα προνόμια και τη βολή τους. Όσοι αρκούνται στην άμυνα απέναντι στις εξελίξεις.

    Βασικό ζητούμενο στις μέρες μας είναι η απάντηση που θα δώσει η ελληνική κοινωνία, στις ουσιαστικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Η απάντηση δεν μπορεί -δεν νοείται- να είναι η επιστροφή στο παρελθόν ή η τυφλή επίκληση της παράδοσής μας. Δεν νοείται η φυγή προς τα πίσω. Η έκκληση ορισμένων για επιστροφή στη παράδοση κρύβει κάτι άλλο, βλαβερό και επικίνδυνο. Κρύβει την ψευδεπίγραφη ανακατασκευή της παράδοσης σε πρόσχημα απόκρουσης κάθε κίνησης εκσυγχρονισμού.

    Η αμυντική αυτή στάση δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν μας ταιριάζουν. Δεν ταιριάζουν στην κοινωνία που θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν μπορούν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα της προοπτικής της κοινωνίας μας. Δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πιο απαιτητικών και δυναμικών κατηγοριών της κοινωνίας μας. Δεν ανταποκρίνονται όμως ούτε στις προσδοκίες όσων πράγματι χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία, από το νέο κοινωνικό κράτος που εμείς οικοδομούμε. Γι' αυτό έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τις δυνάμεις της φοβίας, της αδράνειας, του αναχρονισμού και της συντήρησης. Γι' αυτό επιδιώκουμε μια ανοιχτή κοινωνία.

    Στις απαιτήσεις της νέας εποχής δεν μπορεί να απαντήσει παρά μόνο μια σύγχρονη, δημοκρατική, σοσιαλιστική Αριστερά. Ο πολιτικός συντηρητισμός όπως τον εκφράζει η Νέα Δημοκρατία στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι παρά μία ρηχή συμβατικότητα και στη χειρότερη μια καλλιέργεια των πιο αμυντικών συμπλεγμάτων του πληθυσμού. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη η αγνόηση της αλλαγής είναι εξίσου έντονη. Όπως εξίσου έντονη είναι η περιφρόνηση προς τον πολίτη.

    Στην σημερινή συγκυρία το ΠΑ.ΣΟ.Κ καλείται να διατηρήσει, να προασπίσει, να ενισχύσει την πολιτική και ιδεολογική του πρωτοπορία. Να δράσει ως δυναμικός συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων. Να αναδείξει και να στηρίξει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Να κάνει πράξη το αίτημα για μια ανοιχτή κοινωνία. Αυτό σημαίνει και απαιτεί διάλογο.

    Γιατί μόνο ο διάλογος με τις κοινωνικές δυνάμεις είναι αυτός που δημιουργεί πλειοψηφικές πολιτικές προτάσεις. Προτάσεις συμβατές με το πνεύμα, τις απαιτήσεις, τα ζητούμενα της κοινωνίας του 21ου αιώνα.

    Γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο με τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις χαράσσουμε αξιόπιστες στρατηγικές, διαμορφώνουμε νέους στόχους και πρακτικές, μετατρέπουμε τα συλλογικά αιτήματα σε πολιτικές πράξεις ευθύνης, σε έργα πνοής.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Η κοινωνία μας στέλνει εδώ και καιρό μηνύματα για την ανάγκη ανανέωσης. Και τα μηνύματά της τα κατέγραψε με τις επιλογές της στις εκλογές στέλνοντας νέα πρόσωπα στο Κοινοβούλιο. Τα κατέγραψε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακόμα στις πρόσφατες εκλογές των Νομαρχιακών Επιτροπών αναδεικνύοντας νέα πρόσωπα. Η ίδια η σύνθεση της Κυβέρνησης είναι η ανταπόκρισή μας με ευαισθησία στα μηνύματα αυτά. Γι' αυτό και το εγχείρημα της ανανέωσης δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ο κοντόθωρος προστατευτισμός, η απομόνωση, η αντίσταση στις αλλαγές οδηγούν στην κατάρρευση αυτού που υποτίθεται ότι προστατεύουν. Με σύνεση, με διαδικασίες, μπορούμε συντεταγμένα όλοι μαζί να συνεχίσουμε την συνεχή ανανέωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Βλέπω τον τελευταίο καιρό να διατυπώνονται πολλές απόψεις, να πυκνώνουν οι προβληματισμοί μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ υπάρχουν απόψεις. Υπάρχει συζήτηση, υπάρχει διάλογος. Γιατί εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουμε κατακτήσει τη δύναμη του διαλόγου. Αυτό είναι γόνιμο, είναι ζωτικό. Ιδιαίτερα για ένα κόμμα εξουσίας όπως το Κίνημά μας, που πρέπει ν' αντιστέκεται στον πειρασμό της εσωστρέφειας και της επανάπαυσης.

    Οι πρόσφατες εκλογές για τα νομαρχιακά και περιφερειακά όργανα αποτέλεσαν ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της πολυφωνίας στο εσωτερικό μας. Ενδυνάμωσαν την ενότητα, τον δυναμισμό, την συνέχεια και την ανανέωση. Εμπέδωσαν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ομαλότητας που διευκολύνει και την προώθηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και την αναβάθμιση της σχέσης μας με τον πολίτη και την κοινωνία.

    Τις αντιλαμβανόμαστε όμως και ως ένα νέο ξεκίνημα. Αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Της προσπάθειας να συνδέσουμε αυτή την βαθιά δημοκρατική διαδικασία με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας.

    Το πολιτικό μήνυμα που μας έδωσαν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες, είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να συνεχίσει χωρίς εσωκομματικές περιχαρακώσεις. Χωρίς μιζέρια και ομφαλοσκοπήσεις. Χωρίς να παγιδεύεται σε άγονες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν παγιδευτούμε σε προσωπικές αντιθέσεις, σε μικροπολιτική, το μήνυμα που θα εκπέμψουμε θα είναι, ότι μοναδικό μας μέλημα είναι η νομή και διαχείριση της εξουσίας. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις και τους αγώνες μας. Μέλημά μας είναι η δικαιότερη κοινωνία.

    Η κοινωνική και πολιτική διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, η ανανέωσή του, η αναζωογόνηση της κομματικής λειτουργίας του, ο απεγκλωβισμός του από εσωκομματικές περιχαρακώσεις και διχαστικές πρακτικές, η απεξάρτησή του από μια γραφειοκρατική και δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη, που πολλές φορές χαρακτηρίζουν τη λειτουργία μας, είναι προβλήματα που απασχολούν όλους μας.

    Γι' αυτό και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού, συντεταγμένα, συντονισμένα και θαρραλέα, χωρίς καχυποψίες, ενοχοποιήσεις και φοβίες.

    Όλοι μαζί πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη της ανανέωσης η οποία δεν αποσκοπεί στον εξοβελισμό κάποιων προσώπων ή στην ανάδειξη κάποιων άλλων, αλλά είναι μια υπόθεση ζωτικής σημασίας για να έχει βιωσιμότητα, συνέχεια και προοπτική η παράταξή μας.

    Η πολύχρονη διαδρομή του ΠΑ.ΣΟ.Κ, έχει δείξει, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ένας πολιτικός χώρος ζωντανός και ανοιχτός στις νέες ιδέες, στις νέες δυνάμεις και στις νέες αναζητήσεις. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κατόρθωσε να έχει επί πολλά χρόνια τόσο την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν ήταν αλλά και δεν μπορεί να είναι ένα κλειστό σύστημα εξουσίας. Αντίθετα, εκφράζει ένα πολυδύναμο πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα, που έχει σαφείς και σταθερές κοινωνικές αναφορές. Είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει εμπεδώσει την εσωκομματική δημοκρατία. Αυτά δεν είναι μόνο διαπιστώσεις είναι και κατευθύνσεις δράσεις.

    Δεν είμαστε κυβέρνηση για μια ημέρα. Είμαστε κυβέρνηση για μια τετραετία. Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση να μένουμε σταθεροί στους στόχους μας, να διατηρούμε απαρέγκλιτα τον προσανατολισμό μας. Να μη μας παρασύρουν οι πιέσεις όσων βλέπουν κοντόφθαλμα τα πράγματα.

    Είμαστε η μεγάλη παράταξη που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Γι' αυτό, καθημερινά, πρέπει να εκπέμπουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της εμμονής στο πολιτικό μας σχέδιο. Να στηρίζουμε την πορεία του εγχειρήματός μας και της πολιτικής των αλλαγών και της ανανέωσης για την οποία έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί, το διακύβευμα δεν είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ούτε η κεντροαριστερά, ούτε η ανανέωση. Το διακύβευμα σίγουρα δεν είναι ποια πρόσωπα θα παίξουν ποιο ρόλο. Το διακύβευμα είναι η πορεία και η προοπτική της χώρας. Απέναντι σ' αυτό το διακύβευμα η ευθύνη είναι κοινή, όπως κοινή είναι η προσπάθειά μας, γιατί μας συνδέει το κοινό όραμα μιας ισχυρής, δίκαιης και σύγχρονης Ελλάδας.

    Κάποιοι, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ξεχνούν το πώς και το γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ παραμένει η κυρίαρχη και η ηγετική πολιτική δύναμη. Όλοι εκείνοι που προβλέπουν ότι θα παγιδευτούμε σε μεγάλες εσωκομματικές τρικυμίες θα διαψευσθούν. Είμαστε σύντροφοι και συνεργάτες. Με διαφορετικές μερικές φορές απόψεις, αλλά κοινή επιδίωξη. Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι αλλού. Όχι στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να μην σπαταλήσουμε απερίσκεπτα και ανώφελα την εμπιστοσύνη και τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός. Αντίθετα. Να την αξιοποιήσουμε.

    Πώς;

    Μίλησα για την «επιχείρηση διαλόγου» που θα επιταχύνει τη μετεξέλιξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, που θα διατηρήσει την διαχρονική φυσιογνωμία του ως κινήματος αλλαγής.

    Και αυτό πράγματι είναι ένα τολμηρό εγχείρημα. Μια σοβαρή συζήτηση που θα ξεκινήσει το ταχύτερο στο εσωτερικό μας και θα ενταθεί στην πορεία προς το συνέδριό μας. Εκεί και θα παρθούν οι αποφάσεις για το μέλλον. Εκεί θα απαντήσουμε στα κρίσιμα ερωτήματα: Πώς θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες της νέας εποχής;

    Πώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς, θα επαναβεβαιώσουν την πολιτική και ιδεολογική τους ηγεμονία;

    Πώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα επιβεβαιώσει στις νέες συνθήκες και στις νέες ανάγκες που καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε ότι ήταν και παραμένει φορέας αλλαγής κι ανανέωσης;

    Πώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα διασφαλίσει τη συνέχεια και την προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας, από τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστεράς, τις προοδευτικές κι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής προοπτικής.

    Τα ερωτήματα αυτά δείχνουν πόσο ζωτική είναι η ανάγκη ενός ανοιχτού, πλούσιου, απενοχοποιημένου διαλόγου. Δεν μπορεί να γίνει με προσωπικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει αν παραμένουμε παγιδευμένοι σε αντιλήψεις που βλέπουν την πραγματικότητα αμετάβλητη κι αναλλοίωτη.

    Από το παρελθόν, κρατάμε την εμπειρία. Δεν είναι όμως άγκυρα που μας δένει στη στασιμότητα και την ακινησία. Απ' το παρελθόν, κρατάμε τις αξίες μας και τη δύναμη της ανανέωσης. Σήμερα υπηρετούμε τα ίδια ιδανικά σε νέες όμως εποχές. Η αντιστοίχηση με το νέο κοινωνικό, πολιτικό κι ιδεολογικό περιβάλλον δεν συνιστά αλλαγή της φυσιογνωμίας μας, ούτε έκπτωση από κάποιες αναλλοίωτες αλήθειες του παρελθόντος. Οφείλουμε ν' αλλάζουμε για να μένουμε οι ίδιοι. Ν' αλλάζουμε χωρίς νοσταλγία, φόβο και ενοχές. Για να διατηρήσουμε άσβεστο το όραμα, δηλαδή το ουσιώδες και το πρωτεύον: Μια δίκαιη, ελεύθερη κι ανοιχτή κοινωνία.

    Κι αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική, είναι ζωτική, εάν θέλουμε να εκφράζουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, και να ανταποκρινόμαστε στις επιδιώξεις του ελληνικού λαού.

    Αυτή τη συζήτηση θα την ολοκληρώσουμε πιστοί πάντα στις σοσιαλιστικές αρχές και ιδέες. Θα είναι δύσκολη η συζήτηση. Αλλά τα δύσκολα δεν μας τρομάζουν. Μας δυναμώνουν. Αυτό κάναμε σε όλη την ιστορική διαδρομή μας. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.

    Ας μην ξεχνάμε: Ο λαός μας, ο κάθε πολίτης, δεν ενδιαφέρεται για ίντριγκες, για τεχνητές διαχωριστικές γραμμές και ομαδοποιήσεις. Τον ενδιαφέρουν οι λύσεις που προτείνει και προωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ για τα προβλήματά του. Οι απαντήσεις που δίνει στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας για το μέλλον.

    Ο πολίτης θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ δυναμικό ρεύμα πλειοψηφίας, που να εγγυάται την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό ζητούν από εμάς. Γι' αυτό και οι αλλαγές που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να γίνουν με γνώμονα τις ανάγκες οποιουδήποτε. Οι αλλαγές που χρειαζόμαστε πρέπει να γίνουν με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας.

    Όλα αυτά απαιτούν να επανεξετάσουμε τις δομές, και τις λειτουργίες μας, χωρίς να προκαταλάβουμε ή να εκβιάσουμε απαντήσεις. Μέσα από τις διαδικασίες μας, μέσα από τον διάλογο που θα προηγηθεί του Συνεδρίου. Με ειλικρίνεια και χωρίς καχυποψία. Με σοβαρότητα και ευθύνη. Με συμμετοχή και έμπνευση. Χωρίς την υστεροβουλία του ελέγχου και της επιβολής.

    Συντρόφισσες, σύντροφοι,

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ γεννήθηκε από τις ανάγκες και τις δυνάμεις της κοινωνίας. Ένα τέτοιο ΠΑ.ΣΟ.Κ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ της σύγχρονης κοινωνίας, είναι ανοιχτό σε αυτήν. Συμπεριφέρεται ως πολιτικός εκφραστής μιας μεγάλης παράταξης, που ενσωματώνει και αντίθετες απόψεις με διαφορετικές καταβολές. Που αποτελεί τον πλουραλιστικό πόλο που εκφράζει -είτε μέσα από τις γραμμές του, είτε μέσα από ανοιχτές συνεργασίες του- το πλειοψηφικό ρεύμα της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

    Χρειαζόμαστε ένα κόμμα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό. Με μέλη που να έχουν ελεύθερο λόγο, που δεν υποτάσσονται σε σκοπιμότητες και επίπλαστους διαχωρισμούς. Που έχουν σχέση με τον κόσμο, με την κοινωνία, με τους εργαζόμενους, με τις κοινωνικές διεργασίες. Με μέλη και στελέχη που δεν περιορίζονται στην ασφάλεια του μικρόκοσμου των οργανώσεών τους.

    Χρειαζόμαστε ένα μεθοδικό, αλλά γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία. Ένα τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία. Για να γίνει πράξη αυτή η νέα σχέση με την κοινωνία των πολιτών πρέπει με τόλμη να αναγνωρίσουμε ότι δεν κατέχουμε το μονοπώλιο της προοδευτικότητας ή ότι τα στελέχη μας ή οι οργανώσεις μας κατέχουν την αυθεντία της θέσης ή την αποκλειστικότητα της πρότασης. Ανοίγουμε διάλογο και προσέχουμε το διαφορετικό. Κι αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί στην κορυφή, ούτε σε μερικές δεκάδες στελέχη.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να απευθυνθεί πιο αποφασιστικά προς τα κοινωνικά κινήματα, τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις των πολιτών. Πρέπει να ανοιχτούμε σε όλες τις δυνάμεις, κινήσεις και ρεύματα που συστρατεύονται στο πλευρό μας. Που στηρίζουν στην πράξη τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της χώρας μας. Που θέλουν τη ρήξη με το παρελθόν κι όχι την επιστροφή στον απομονωτισμό και την εξάρτηση. Που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των νέων προκλήσεων, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει ο εκσυγχρονισμός της χώρας μας. Που κάνουν δικούς τους τους στόχους μας, το όραμά μας για μια ανοικτή κοινωνία, για μια ισχυρή κοινωνία για την ισχυρή Ελλάδα.

    Πρέπει να συνδεθούμε τώρα με τις πιο ζωντανές δυνάμεις κάθε περιοχής. Να αξιοποιήσουμε την πλούσια πείρα και την διαδρομή των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και να συνεργαστούμε μαζί τους. Να σεβαστούμε την αυτονομία των άλλων αντιπροσωπευτικών θεσμών, της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων και να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τους σε ευρύτερες αναπτυξιακές επιλογές. Να μπούμε πρωτοπόροι στην ανάδειξη ενός πραγματικού κινήματος εθελοντισμού και κοινωνικών πρωτοβουλιών. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για επανάκαμψη της πολιτικής με νέο τρόπο στο χώρο της κοινωνίας. Για πραγματική πολιτική συμμετοχή στις νέες συνθήκες.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Στο Εκτελεστικό Γραφείο που συνεδρίασε τη Τετάρτη αποφασίσαμε ομόφωνα να προχωρήσει άμεσα μια συντεταγμένη συζήτηση για τρεις κύκλους θεμάτων. Για την προετοιμασία της συζήτησης μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου θα εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Γραφείο.

    1. Προτάσεις και πρωτοβουλίες για το πως πραγματοποιούμε το άνοιγμα στη κοινωνία με δεδομένη τη δέσμευσή μας για συνέχεια, ανανέωση και την προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προοδευτικού ρεύματος κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Προτάσεις και πρωτοβουλίες ως προς τη διαδικασία διεύρυνσης σε νέους χώρους και κυρίως στις νέες γενιές. Τη σύνδεση ή όχι αυτών των διαδικασιών με το Συνέδριο.

    2. Προτάσεις για ένα ευρύτερο κοινωνικό διάλογο σε σχέση με την πολιτική μας τη νέα εποχή. Πώς θα διασφαλίσουμε μια δίκαιη κοινωνία την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Για τη πολιτική μας απέναντι στα νέα φαινόμενα, την κοινωνία της πληροφορίας και την κοινωνία της γνώσης αλλά και για να ανταποκριθούμε σε πάγιες επιδιώξεις μας όπως η ανάπτυξη της υπαίθρου.

    3. Κατευθύνσεις τέλος για τις οργανωτικές καταστατικές αλλαγές που είναι σκόπιμο να επιδιώξουμε για να κατοχυρωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ένα μεγάλο, ανοιχτό και συμμετοχικό Κίνημα με σύγχρονη ιδεολογία, προοδευτικό πρόγραμμα και στέρεη κοινωνική αναφορά.

    Σ' αυτό τον κύκλο θεμάτων ανήκουν και τα σχετικά με τη σύγκλιση του Συνεδρίου θέματα, που θα πρέπει να αποφασισθούν μέχρι το Σεπτέμβρη.

    Το συνέδριο θα συνέρθει στον προβλεπόμενο από το καταστατικό χρόνο.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Σας καλώ σε εγρήγορση, ώστε με γνώμονα τις διαχρονικές αξίες μας, με διαύγεια και καθαρή σκέψη ν' αναζητήσουμε νέες απαντήσεις, να διασφαλίσουμε τη θέση της πρωτοπορίας. Γιατί αυτή είναι ο όρος για να μπορούμε να επηρεάζουμε σε θετική κατεύθυνση τις εξελίξεις. Να επιβεβαιώνουμε τον ρόλο μας ως φορέα αλλαγής. Από πλευράς μου μπορώ να σας εγγυηθώ μια σταθερή πορεία, μια πορεία ανανέωσης μέσα από συλλογικές και διαφανείς διαδικασίες για να υπηρετήσουμε την Αλλαγή. Την διαρκή Αλλαγή προς την κατεύθυνση της κοινωνίας της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.

    Έχουμε χρέος να κοιτάζουμε μπροστά. Εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ, όλοι μαζί, με το βλέμμα, την αγωνία και την ψυχή μας στραμμένη στο μέλλον μπορούμε να πάμε τα πράγματα μπροστά.

    Σταθερά. Ασυμβίβαστα. Δημιουργικά."

    [04] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΜΥΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ελέγχους σε όλη την αγορά της Θεσσαλονίκης, μετά την απαγόρευση, εξήγγειλε η κτηνιατρική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, για να αποφευχθεί η διάθεση επικίνδυνων μυδιών με τοξίνες από το Θερμαϊκό.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας που διεξάγουν τους ελέγχους διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν κρούσματα διάθεσης επικίνδυνων ποσοτήτων μυδιών από τη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού, ενώ οι έλεγχοι πραγματοποιούνται και τις αργίες.

    Σημειώνεται ότι από τη συνολική παραγωγή των μυδιών στον κόλπο της Θεσσαλονίκης, το 90% εξάγεται, ενώ τα μύδια από Θεσσαλονίκη και Πιερία καλύπτουν το 50% των αναγκών της εγχώριας αγοράς.

    [05] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2001, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης θα εγκαινιάσουν στο Νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έκθεση με θέμα τον «Ελευθέριο Βενιζέλο».

    Η έκθεση οργανώνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Αεροδρομίου με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την ημέρα των εγκαινίων του Αεροδρομίου την 27η Μαρτίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό στις 20 και 21 Μαρτίου 2001.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να τιμηθεί ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, το όνομα του οποίου φέρει το Αεροδρόμιο και να τονισθεί η συμβολή του στην ανάπτυξη της πολιτικής αεροπορίας.

    Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή έκθεση των τελευταίων ετών για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς σε αυτήν εκτίθενται ιστορικά τεκμήρια από την πολιτική δραστηριότητα και την ιδιωτική ζωή του Βενιζέλου, τα οποία προέρχονται από πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Αθήνας και της Κρήτης. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά εκτίθενται δημόσια για πρώτη φορά, όπως επίσης για πρώτη φορά εκτίθενται ομαδικά.

    Στο μεταξύ, στις 20 και 21 Μαρτίου 2001, ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 09.00 έως τις 16.00.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με τους χώρους του νέου αεροδρομίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη λειτουργίας του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου 2001.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στους χώρους του Κεντρικού Αεροσταθμού, καθώς και στην περιοχή κίνησης των αεροσκαφών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, σε ειδικό χώρο του Κεντρικού Αεροσταθμού, θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη συμβολή του στον τομέα των αερομεταφορών.

    Κατά τις ημερομηνίες της επίσκεψης, η μετάβαση και η επιστροφή του κοινού θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της Αττικής Οδού. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αστικές συγκοινωνίες, θα λειτουργούν δωρεάν δρομολόγια του ΟΑΣΑ, (αναχωρήσεις από Εθνική Άμυνα ανά 10 λεπτά, από τις 09.00 έως τις 14.45 τελευταία αναχώρηση από αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17.00).

    Το προσωπικό του νέου Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για τη διευκόλυνσή του, ενώ εστιατόρια του αεροδρομίου θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επισημαίνεται ότι οι προκαθορισμένες ώρες θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά και συνεπώς η είσοδος στο νέο αεροδρόμιο δεν θα επιτρέπεται μετά τις 16.00.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Στελέχη, παράγοντες και εργαζόμενοι από Αθλητικές ομοσπονδίες παραβρέθηκαν στη Δεύτερη Συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 με τους εκπροσώπους των Αθλητικών φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη αναφέρθηκε στον στόχο "η Αθήνα για τους Αθλητές", τονίζοντας ότι οι επιτυχίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας το 2004 αποτελούν μοναδική ευκαιρία να έρθει μια ολόκληρη γενιά πιο κοντά στον Αθλητισμό.

    "Για να αγωνιστούν οι αθλητές όμως το 2004 σε ιδανικές συνθήκες, απόλυτα αφοσιωμένοι στο στόχο τους, είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού της χώρας για τη προετοιμασία των απαραίτητων εγκαταστάσεων"- επισήμανε. Αναφέρθηκε στο έργο που έχουν να επιτελέσουν και στην ανάγκη της προετοιμασίας της παρουσίας των Ελλήνων Αθλητών στη παγκόσμια γιορτή του Αθλητισμού , σε όλα τα αθλήματα, γεγονός που θα που θα γεμίσει τις κερκίδες στα στάδια τις ημέρες των αγώνων, όπως έγινε στο Σίδνευ.

    Τόνισε επίσης ότι η έναρξη των Test-events , το 2003 θα δώσει την δυνατότητα να δοκιμαστούν, να ελεγχθούν και να βελτιωθούν, όπου χρειαστεί, τα επιχειρησιακά σχέδια των Αγώνων ώστε να προληφθούν τυχόν προβλήματα. Στο θέμα της Παραολυμπιάδος, η κυρία Αγγελοπούλου Δασκαλάκη χαρακτήρισε "πολύτιμη τη παρακαταθήκη που θα αφήσουν οι αγώνες με τα έργα και τη νέα αντίληψη που θα επικρατήσει στη χώρα μας για τα άτομα με ειδικές ικανότητες" - όπως χαρακτήρισε τους αθλητές που θα μετάσχουν.

    Την πορεία της διοργάνωσης των Αγώνων ανέπτυξε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος,

    κ. Σπύρος Καπράλος.

    Παρουσιάζοντας τη γενική πορεία της διοργάνωσης, χαρακτήρισε εγγύηση για την επιτυχία των Αγώνων τη συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς σε συνδυασμό με τη σωστή οργάνωση από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής. Αναφέρθηκε στη σημαντική βελτίωση του κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί τέλος στις "κίτρινες κάρτες και να οριστικοποιηθεί κατά 80% το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και το αντίστοιχο των Test-events, ενώ εξασφαλίστηκε έγκριση για 27 τελικές χωροθετήσεις αγωνισμάτων. "Με τη τακτική που ακολουθήθηκε πρόσθεσε - πραγματοποιήθηκε σημαντική οικονομία και αποφεύχθηκε η δημιουργία εγκαταστάσεων που δεν θα είχαν ουσιαστική χρήση την επόμενη ημέρα των αγώνων".

    [07] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    To γεγονός ότι τα δελτία της απογραφής θα συμπληρωθούν για πρώτη φορά με μολύβι, επισήμανε σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πολιτεία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αλλοιωθεί κάποιο στοιχείο.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η απογραφή είναι ένα σημαντικό γεγονός που γίνεται κάθε δέκα χρόνια και βοηθά την πολιτεία να γνωρίζει ποιοι είμαστε, που μένουμε και τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά μας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά, αλλά είναι πολύτιμα, ώστε να μπορεί η πολιτεία να σχεδιάσει την πολιτική για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία, η ανάπτυξη της περιφέρειας και η φτώχια.

    Τέλος, καλεί όλους να συμμετάσχουν στην απογραφή γιατί είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για όλους τους Ελληνες.

    [08] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι η Αθήνα 2004 και το ΕΒΕΑ. Στο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψαν η κα Γιάννα Αγγελοπούλου και ο κ. Γιάννης Καπράλος, μεταξύ άλλων προβλέπεται η στενή συνεργασία για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις οικονομικές διαστάσεις του εγχειρήματος. Επίσης προβλέπεται η οργάνωση ενημερωτικών συνεδρίων, ημερίδων και ειδικών συναντήσεων για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων σχετικά με τα έργα και τις προμήθειες των Αγώνων και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσω του χορηγικού προγράμματος της ΑΘΗΝΑ 2004. Συνεργασία θα υπάρξει και στην έκδοση ειδικών εντύπων, βιβλίων και ενημερωτικού υλικού, στην προβολή των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας στους ξένους, και στην εκπαίδευση ειδικών ομάδων εθελοντών π.χ. εμποροϋπαλλήλων και φοιτητών.

    Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου, η πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Καπράλος, προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη τόνισε: "Η ΑΘΗΝΑ 2004 εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση του ΕΒΕΑ να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας μας και να συμπαρασταθεί στο δύσκολο έργο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους θα απασχοληθούν και θα δραστηριοποιηθούν τα μέλη του ΕΒΕΑ αλλά γιατί πρέπει πέρα από την Πολιτεία και την Οργανωτική Επιτροπή να συμβάλει ουσιαστικά και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας στη οργάνωση και να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία.

    Μια μικρή γεωγραφικά χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες όπως όλες οι πόλεις που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες- την ίδια στιγμή όμως μπορεί να δώσει το παράδειγμα ότι μία εύρωστη οικονομία, μια υγιής κοινωνία, μια κοινωνία που έχει δώσει δείγματα επιτυχίας σε ατομικό επίπεδο μέχρι τώρα, μπορεί να δώσει και ένα απτό παράδειγμα επιτυχίας σε ομαδικό επίπεδο.

    Οι άνθρωποι λοιπόν του ΕΒΕΑ, που επιτυγχάνουν στον ιδιωτικό τομέα της χώρας είναι μαζί μας. Η συνεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και θα συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς όπως η ενημέρωση των Ελληνικών επιχειρήσεων για τις οικονομικές διαστάσεις του έργου, οι δυνατότητες που υπάρχουν για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, Ειδικές εκδόσεις και έντυπα ακόμη και Ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, για τις Επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται και τη προβολή της Ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Από την άλλη ο Γιάννης Καπραλός επισήμανε μεταξύ άλλων: "Οι παραγωγικές τάξεις που εκπροσωπούνται από το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελετήριο Αθηνών στηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηδη το επιμελητήριο έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα "ΕΒΕΑ 2004" που έχει σαν σκοπό να ενημερώσει περισσότερο από 450 μέλη της. Με την υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου, θεωρούμε ότι η στενότερη σχέση που δημιουργείται μεταξύ μας θα συμβάλει αποφασιστικά για την επίτευξη του στόχου μας που είναι κοινός".

    [09] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Συστάσεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα κατά του εμπορίου λευκής σαρκός έκανε η Ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισκέφτηκε κακόφημη συνοικία της Αμβέρσας, τη λεγόμενη περιοχή "των κόκκινων φαναριών", κίνηση για την οποία έλαβε επαίνους από τον ευρωπαϊκό Τύπο.

    Η κ. Διαμαντοπούλου με άρθρο της πριν μία εβδομάδα επέκρινε κυβερνήσεις χωρών - μελών της Ε.Ε. για τη στάση τους στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για μία καλά στημμένη βιομηχανία και οι γυναίκες θύματα αυτής υπόκεινται τις περισσότερες φορές σε βία.

    Η Επίτροπος τόνισε ότι οι ανακοινώσεις πολιτικών δεν έχουν μέχρι σήμερα αποτέλεσμα και δεν έχουν κάν αγγίξει το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. 700.000 γυναίκες και παιδιά έχουν προωθηθεί παράνομα από την ανατολική Ευρώπη προς την Ενωση.

    [10] Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ CCF HELLAS

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Δεν προχώρησε τελικά το deal της Γενικής Τράπεζας με την CCF Hellas. Η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας ανακοίνωσε την απόφασή της να μην προχωρήσει στην εξαγορά της CCF Hellas. Ο λόγος της απόφασης σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι οι πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις της CCF Hellas, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

    Το αντικείμενο της αγοραπωλησίας της CCF Hellas από τη Γενική καθορίστηκε επί τη βάσει οικονομικού ελέγχου (due dilligence) διεθνούς ελεγκτικού οίκου, αφορούσε το σύνολο των δραστηριοτήτων ενεργητικού/παθητικού (total business), όπως αυτό απεικονίζεται στις ελεγχθείσες λογιστικές καταστάσεις και συμφωνήθηκε το ανάλογο τίμημα.

    Υπενθυμίζεται ότι η σχετική αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί στις 27 Φεβρουαρίου και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Γενικής Ιωάννη Μάνο την επομένη. Το ενεργητικό της γαλλικής τράπεζας ανέρχεται σε 205 δισ. δρχ., οι χορηγήσεις της σε 69 δισ. δρχ., οι καταθέσεις της σε 87 δισ. δρχ. Τα κέρδη της πέρυσι έφτασαν τα 667 εκατ. δρχ.

    [11] ΦΙΣΕΡ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 16 Μαρτίου 2001 (20:43 UTC+2)

    "Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να υποχωρήσει στις προσπάθειες των Αλβανών εξτρεμιστών για βίαιο επανασχεδιασμό του χάρτη των Βαλκανίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Από το Ζάγκρεμπ, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Τονίνο Πιτσούλα τόνισε ότι πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις δεν επιβραβεύουν τη βία.

    "Τα γεγονότα στην κοιλάδα του Πρέσεβο και στην ΠΓΔΜ αυξάνουν τις ανησυχίες και είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι η επίλυση προβλημάτων με εξτρεμιστικά μέσα δεν οδηγεί πουθενά", υπογράμμισε.

    Στη συνάντησή του με τον κ. Πιστούλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά των κινήσεων Κροατών εθνικιστών της Βοσνίας, οι οποίοι επιζητούν αυτονομία εντός της χώρας.

    "Δεν στηρίζουμε τις προσπάθειες αλλαγής του πλαισίου της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον. Μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα", τόνισε.

    Ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι η Κροατία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην σταθεροποίηση και στον εκδημοκρατισμό της περιοχής.

    Μετά τη σύντομη επίσκεψή του στην Κροατία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στα Σκόπια.

    [12] ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν μίλησε στο προσυνέδριο του κόμματος στην Πάτρα για την περιφερειακή ανάπτυξη, οι εργασίες του οποίου θα ξεκίνησαν σήμερα, μετά την τελική διαμόρφωση του προγράμματος, για την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του.

    Ο τομεάρχης της ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στις διαδικασίες του προσυνεδρίου, διαμαρτυρόμενος για υποβάθμιση του κύρους του τομέα που εκπροσωπεί.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Εντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες αγορές να υποχωρήσουν σημαντικά, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες, συνεπεία και του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί, λόγω των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Στοκχόλμη (-3,07%) και ακολούθησε το Λονδίνο με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί κατά 2,72%. Απώλειες της τάξης του 2,07% κατέγραψε η Λισαβόνα, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX τερμάτισε αποδυναμωμένος κατά 2,35%.

    Στις Βρυξέλλες η αγορά έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,46%, στο Αμστερνταμ η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,82% και στην Κοπεγχάγη η αγορά ακολούθησε τον «ρυθμό» της πτώσης και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,18%. Η αγορά του Ελσίνκι κινήθηκε στο ίδιο «μήκος κύματος» με απώλειες 1,51%, ενώ με απώλειες έκλεισαν και η Μαδρίτη (-1,88%), το Μιλάνο (-1,63%), η Μόσχα (-0,16%), το Οσλο (-0,88%). Στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,17%, ενώ απώλειες της τάξης του 1,15% κατέγραψε η αγορά της Πράγας.

    Οι αγορές της Βιέννης και της Ζυρίχης «παρασύρθηκαν» και αυτές από το αρνητικό κλίμα καταγράφοντας απώλειες 2,04% και 2,30%, αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα, νέα άνοδο κατέγραψε ο δείκτης XU-100 στην αγορά της Κωνσταντινούπολης. Η αγορά έκλεισε στις 8.763,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,79%.

    [14] Η ΕΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Στρασβούργο, 16 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές αρχές στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής των εξεγέρσεων στις φυλακές της χώρας τον Δεκέμβριο του 2000 έδειξαν υπερβολικό ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Η Επιτροπή ανέφερε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν ήταν πάντοτε ανάλογες των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν και τόνισε ότι αυτό συνέβη στην επιχείρηση σε κελιά γυναικών στις φυλακές Μπαϊράμπασα στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους οι έξι κρατούμενες.

    Σε αυτή την περίπτωση οι φυλακισμένες δεν πρόβαλαν βία αλλά οι αστυνομικοί πέταξαν δακρυγόνα, πυροβόλησαν και προκάλεσαν μεγάλη πυρκαγιά στους θαλάμους, χωρίς να είναι απαραίτητο.

    [15] ΑΝΟΙΞΑΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΒΙΜΕΡ ΚΑΙ ΓΚΕΟΑΝΑ

    Βελιγράδι, 16 Μαρτίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς δήλωσε ότι η χώρα αναμένεται να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

    Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια γραφείων του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βελιγράδι διευκρίνισε ότι η ένταξη της Γιουγκοσλαβία στο ΣτΕ, εξαρτάται από το ανάπτυξη της δημοκρατίας.

    Τόνισε ότι το ΣτΕ και ο ΟΑΣΕ έχουν εκπονήσει προγράμματα για τη συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία και ότι βάση του προγράμματος του ΣτΕ είναι η συνεργασία με δικαστικούς θεσμούς, με την αστυνομία, με τοπικές κοινότητες, κυρίως με δήμους και μη κυβερνητικές οργανώσεις με στόχο την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών.

    Οσον αφορά τις δραστηριότητες του ΟΑΣΕ στη Γιουγκοσλαβία αφορούν τη συνεργασία με τα ΜΜΕ και τις δυνάμεις ασφαλείας, είπε ο κ. Σβιλάνοβιτς τονίζοντας ότι η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα από την ένταξή της στον Οργανισμό.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ, ο οποίος παρέστη στην τελετή εγκαινίων των γραφείων του Οργανισμού στο Βελιγράδι, υπογράμμισε ότι αναμένει τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρόσθεσε όμως ότι θα σέβεται τις συνταγματικούς όρους και την ανάγκη κατοχύρωσης νομικού πλαισίου για τη συνεργασία.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Νότια Σερβία υπενθύμισε ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του ΣτΕ είναι η εδραίωση πολυεθνικής κοινωνίας, η προστασία των εθνικών μειονοτήτων σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός προσέφερε βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διευθέτηση της κρίσης του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς.

    Από την πλευρά του ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Μιρτσέα Γκεοάνα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, οι οργανισμοί και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων στη Νότια Σερβία και χαρακτήρισε θετικό βήμα τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

    Αναφέρομενος στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ επισήμανε ότι ο ΟΑΣΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού του προσωπικού του στη χώρα και ανήγγειλε ότι θα συζητήσει για την κατάσταση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ε.Ε. και της Κομισιόν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας αναφέρθηκε και στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών στο Κόσοβο και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η ετοιμασία νομικού πλαισίου για τις εκλογές. Ο κ. Σβιλάνοβιτς συμπλήρωσε ότι ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Χανς Χέκερουπ του μετέφερε πως όσον αφορά τη συμμετοχή Σέρβων θα μπορούσε να εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με εκείνο της Βοσνίας.

    Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως οι Σέρβοι που ζουν στο Κόσοβο θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν, ενώ οι πρόσφυγες θα μπορούν μόνο να ψηφίσουν.

    Ο ΓΓ του ΣτΕ πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, στις οποίες δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή των προσφύγων σε εκλογικούς καταλόγους αυτή τη φορά και οι πρόσφυγες θα μπορούν να κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Ο κ. Γκεοάνα σημείωσε ότι εκτός από την εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να καταστεί δυνατή η επιστροφή των προσφύγων στο Κόσοβο έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Τέλος, όσον αφορά τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο τόνισαν ότι το ΣτΕ και ο ΟΑΣΕ θα επιτηρήσει την εκλογική διαδικασία.

    [16] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 16 Μαρτίου 2001 (20:24 UTC+2)

    "Το Στέκι" είναι ο τίτλος του πρώτης ελληνοαμερικανικής τηλεοπτικής σειράς της εταιρείας Heliotrope Productions. Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια καταγραφής της καθημερινής ζωής των απλών ομογενών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την "Πρωινή" η παρουσίαση έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Γραφείο Τύπου της εταιρείας, που φιλοδοξεί να μπει σύντομα η σειρά μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι της Νέας Υόρκης και γιατί όχι και στην Ελλάδα.

    Παραγωγός του σήριαλ είναι ο Κώστας Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Soho Media International και διευθυντής του τμήματος παραγωγής και σκηνοθεσίας, με εικοσαετή πείρα στο χώρο με πολλές και σοβαρές δουλειές στο ενεργητικό του, όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996, παιδικά προγράμματα της δημόσιας τηλεόρασης (PBS) κ.α. Για το έργο του έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών τρία Emmy, το Gold Camera Award, το χρυσό βραβείο του Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου του Χιούστον και το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Νέας Υόρκης.

    Σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο πρόεδρος της εταιρείας J.D.M. Productions

    Γιάννης Μαυρογιαννόπουλος, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους "Ο Πλάτων στην Αμερική", το ντοκιμαντέρ "Μέγας Αλέξανδρος: Μύθος ή πραγματικότητα;" κ.α. Έχει βραβευθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, από την C.I.N.E.-American Golden Eagle, τον οργανισμό Photographic Society of America, καθώς επίσης και στα φεστιβάλ κινηματογράφου του Βανκούβερ και του Άμστερνταμ.

    Στο "Στέκι" διαδραματίζονται καθημερινές σκηνές από τη ζωή των ομογενών μας στην αμερικανική μεγαλούπολη και παρουσιάζονται δεκάδες διαφορετικοί χαρακτήρες, που ζουν στο δικό τους κόσμο, έναν κόσμο τελείως διαφορετικό απ' αυτόν των Αμερικανών αλλά και των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα.

    Τους ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί Νίκος Αδάμης, Thomas Nikko, Πηνελόπη Γιώρη,

    Κλεάνθης Μπακάλης, Ελσα Τσαρτσίδου, Βάνα Ελεανς, Κώστας Τσουκαλάς, Γρηγόρης

    Ματζουράνης, Κατερίνα Φράγκα, Θανάσης Τζουβέλης και Ζωή Μπουρνέλη.

    Δ.Ρ.

    [17] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Νέα Υόρκη, 16 Μαρτίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Όσοι ομογενείς καταναλωτές ανησυχούν από τη μάστιγα του αφθώδους πυρετού

    προερχόμενου από τα κρέατα της Ευρώπης θα πρέπει να νιώσουν καλύτερα, καθώς τα

    αλλαντικά κι άλλα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα τα οποία ψωνίζουν από καταστήματα ομογενών φτιάχνονται στις ΗΠΑ με αμερικανικά κρέατα. Αυτό προκύπτει από μικρή έρευνα της "Πρωινής" της Νέας Υόρκης, στην κεντρική αγορά, απ' όπου οι ομογενείς προμηθεύονται ελληνικά προϊόντα. Οι καταστηματάρχες διαπιστώνουν πάντως ότι έχει μεταδοθεί στον κόσμο ένα κλίμα φόβου και πανικού προερχόμενο από την Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση από τη Γαλλία ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού σε ένα κοπάδι, ανακοίνωσαν προσωρινή απαγόρευση στην εισαγωγή ζώων και ζωικών προϊόντων και έθεσαν σε καραντίνα όσα είχαν εισαχθεί μετά τις 21 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι ΗΠΑ εισάγουν αυτή τη στιγμή κρέατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η άξια των

    οποίων υπολογίζεται στα $294 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, σκληρά τυριά και είδη βουτύρου δεν περικλείονται στις απαγορευμένες λίστες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει επειγόντως διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον,

    σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγει ελάχιστα ζώα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θυμίζεται ότι οι ΗΠΑ σταμάτησαν και στο παρελθόν τις εισαγωγές βοοειδών και παραγώγων τους από τη Γαλλία το 1997, όταν υπήρχαν και τότε ανησυχίες με την νόσο των "τρελών αγελάδων".

    Δ.Ρ.

    [18] ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Τελικά οι ανησυχίες για σοβαρό τραυματισμό που αφορούσαν τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο βγήκαν αληθινές... Ο άσος του Ολυμπιακού υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο δεύτερο δάκτυλο του αριστερού ποδιού του και έτσι δε θα συμμετέχει στο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον επαναληπτικό αγώνα της Τετάρτης με τον Παναθηναϊκό, για το κύπελλο Ελλάδας. Ωστόσο το ιατρικό τιμ με υπεύθυνο τον κ. Δάρα κάνει αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσει το τραύμα του "ερυθρόλευκου" άσου.

    Ο τεχνικός της ομάδας, Τάκης Λεμονής θέλει σε πρώτη φάση το αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και κατόπιν αυτό της Τετάρτης με τον ΠΑΟ. "Είναι δύο δύσκολα παιχνίδια, όπου θα πρέπει να τα κερδίσουμε", τονίζει. Ο κ. Λεμονής εκτός από τον Ελευθερόπουλο, δε θα έχει στη διάθεσή του τους Αμανατίδη, Τζιοβάνι, Ζε Ελίας, Χούτο και Οφορίκουε.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 16 Μαρτίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η παιδεία, η νεολαία και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα, που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής(ΚΟΑ) στο Ατλάντικ Σιτι αύριο και μεθαύριο, όπου θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι όλων των μελών σωματείων.

    Σε δηλώσεις του στην "Πρωινή" της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σάββας Τσίβικος επεσήμανε ότι θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού και θα αποφασιστεί σχέδιο δράσης για τα προσεχή δύο χρόνια. Επίσης, σε ότι αφορά στις δραστηριότητες της ΚΟΑ στα δύο χρόνια που πέρασαν, ο κ.Τσίβικος είπε ότι επιτελέσθηκε σημαντικό έργο, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια βελτίωσης. Τονίζει δε το γεγονός ότι υπάρχει μία γενικότερη αδράνεια που δεν αφορά μόνο τα κυπριακά σωματεία, αλλά όλους τους συλλόγους της ομογένειας.

    "Όλα αυτά θα απασχολήσουν το συνέδριο, λέει ο κ. Τσίβικος, με αιχμή το πώς θα έλθει κοντά στους συλλόγους μας η νεολαία και πώς θα επιστρέψουν τα μέλη μας. Πρέπει πάντως οι νέοι να αναλάβουν σύντομα στα χέρια τους τα ηνία των σωματείων και της ομοσπονδίας και της ομογένειας γενικότερα".

    Σε ερώτηση για το πώς αντιδρά η ομογένεια απέναντι στην Ουάσινγκτον, για το Κυπριακό, ο κ. Τσίβικος σημείωσε ότι αναμένεται να καθοριστούν οι πρωταγωνιστές από μέρους της κυβέρνησης Μπους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες να κρατηθεί υψηλό το ενδιαφέρον των βουλευτών, των γερουσιαστών, αλλά και των μελών της νέας κυβέρνησης για το κυπριακό. Τόνισε δε ότι η ομοσπονδία θα εξακολουθεί να συμπαραστέκεται στον αγώνα της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της ΚΟΑ εξέφρασε την ικανοποίηση για την προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσινγκτον των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κύπρου Κόλιν Πάουελ και Ιωάννη Κασουλίδη, γιατί -όπως είπε- αποδεικνύει το ενδιαφέρον της νέας

    κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες της προηγούμενης.

    "Η ομογένεια θα πρέπει να συνεχίσει να είναι αναμεμιγμένη στα γίγνεσθαι της

    αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα", κατέληξε ο κ. Τσίβικος.

    Στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής θα παρευρεθούν ο υπουργός

    Οικονομικών της Κύπρου Τ. Κληρίδης, η πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο πρέσβης Ρ. Χόλμπρουκ.

    Δ.Ρ.

    [20] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγιεβο, 16 Μαρτίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ έκλεισαν σήμερα μια από τις πέντε στρατιωτικές βάσεις τους στη Βόρεια Βοσνία στο πλαίσιο της αποχώρησης χιλίων Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα, δήλωσε ο Ντάγκ Ντανκγουορθ, διοικητής της βάσης, Ντόμπολ που έκλεισε.

    Ο Ντανκγουορθ ανέφερε ότι τα άρματα και οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Κομάντσι κοντά στη Τούζλα και στο Κόνορ κοντά στο Μπράτουνατς.

    Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε να αποσύρει μέρος του οπλισμού του και στρατιώτες από τη Βοσνία για να δημιουργηθεί μια μικρότερη δύναμη παρατηρητών στη χώρα από τη δύναμη σταθεροποίησης, SFOR.

    O.K.

    [21] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Τη βαθύτατη θλίψη της για την εκδημία προς Κύριον του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελου εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος.

    Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την προσεχή Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ν. Σμύρνης προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, ο οποίος ορίσθηκε τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης.

    Ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης Αγαθάγγελος, κατά κόσμον Αντώνιος Ταμπουρατζάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη της Κρήτης το 1929. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1949 και πρεσβύτερος το 1957. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στη Σχολή Κανονικού Δικαίου και τη Νομική Σχολή Παρισίων, καθώς και Θρησκευτική Κοινωνιολογία στη Σορβόννη.

    Ως πρεσβύτερος υπηρέτησε στη Γαλλία, την Αθήνα, τον Πειραιά και για δύο χρόνια στις Ενοπλες Δυνάμεις. Διατέλεσε υποδιευθυντής και πνευματικός του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, υπεύθυνος του γραφείου τύπου και διαφώτισης και έλαβε μέρος στην Α' Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη στο Σαμπεζύ.

    Εξελέγη Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος το 1974 και το 1986 κατεστάθη στην Ι. Μητρόπολη Ν. Σμύρνης.

    Ο αείμνηστος μητροπολίτης ανέπτυξε πλουσιότατο πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεότητα και ανέλαβε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές.

    [22] 37ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Θύμα ληστείας έπεσε 37χρονος έμπορος στη Θεσσαλονίκη από δύο αγνώστους -που όπως καταθέτει- τον ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων και του απέσπασαν 10.400 δολάρια ΗΠΑ.

    Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης -σύμφωνα με την αστυνομία- έκλεισε ραντεβού με κάποιον άγνωστο, ονόματι "Ιβάν", στην οδό Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να του παραδώσει το παραπάνω χρηματικό ποσό σε δολάρια, έναντι 3.900.000 δραχμών περίπου.

    Όμως, όπως καταγγέλλει, στο ραντεβού εμφανίστηκαν δύο άτομα που τον ακινητοποίησαν και στη συνέχεια με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού πήραν τα δολάρια, χωρίς να του παραδώσουν το αντίστοιχο ποσό σε δραχμές και εξαφανίστηκαν.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 16 March 2001 - 19:13:43 UTC