Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΡΥΣ Ο "ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ - 19 ΝΕΚΡΟΙ 152 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΡΙΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΗΓΕΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [04] ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΠΑΣΑΡΗΣ
  • [05] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ 25ΧΡΟΝΗΣ ΤΣΕΝΕΚΙΔΟΥ
  • [06] ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ:ΑΥΞΗΣΗ 34,4% ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟ 2000
  • [07] ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ AUTODESK
  • [08] ΝΕΟΓΑΛ: ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΓΟΡΑ
  • [09] ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΜΕΡΙΣΜΑ 886 ΔΡΧ.
  • [10] ΑΠΟ 28/2 ΩΣ 3/3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΑΠΟ 2 ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ Η DETROP ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] Ο ΣΤ. ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ "ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ" ΤΗ ΝΕΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ "ΣΠΑΣΕΙ" ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ
  • [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [15] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΣΑΡΟΝ
  • [17] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [18] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [19] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ
  • [20] Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ "ΧΤΥΠΗΣΕ" ΤΗ ΚΙΝΑ
  • [21] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΒΑΡΥΣ Ο "ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ - 19 ΝΕΚΡΟΙ 152 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ουρές τα αυτοκίνητα στα τελωνεία της χώρας λόγω της τρίημερης (19-21.11.98) απεργίας των τελωνιακών υπαλλήλων.

    Δεκαεννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 152 τραυματίστηκαν σε 115 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν από την Παρασκευή έως και σήμερα, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για το τριήμερο.

    Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός και έλαβε έκτακτα μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων αύριο, ενώ προχώρησε σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στις εθνικές οδούς.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΡΙΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (13:21 UTC+2)

    Κρίση χαμηλής έντασης με την Τουρκία ενδέχεται να σημειωθεί, στην περίπτωση που η Αγκυρα εμμείνει στις θέσεις της επί θεμάτων ευρωπαϊκής άμυνας. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει η δυνατότητα ελληνοτουρκικού μορατόριουμ στους εξοπλισμούς, αφού κάτι τέτοιο θα κατοχύρωνε την υπεροπλία της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

    "Mπορώ να φανταστώ ως πιθανό ενδεχόμενο, μέσα από μια σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας, που επιμένει να ασκεί βέτο στη διάθεση μέσων και υποδομών του ΝΑΤΟ για την ευρωπαϊκή άμυνα, να διολισθήσει ακόμη και στον πειρασμό δημιουργίας τεχνητής έντασης και στα ελληνοτουρκικά", σημειώνει ο κ.Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα "Επενδυτής" και προσθέτει: "Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σταλεί μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κρατών του ΝΑΤΟ".

    Σχολιάζοντας εξάλλου, τους φόβους που εξέφρασαν προσφάτως Κύπριοι πολιτικοί, σύμφωνα με τους οποίους η Λευκωσία θα βρεθεί προ του διλήμματος να αποδεχθεί μια απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό ή να μην ενταχθεί στην Ε.Ε, ο κ.Τσοχατζόπουλος δηλώνει: "Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο δίλημμα. Λογικό είναι να υπάρχει ανησυχία, όμως η Ελλάδα έχει τη δύναμη να αποκλείσει την εμφάνιση εντός τέτοιου διλημματικού δρόμου, που όντως είναι επικίνδυνος, αν παρουσιαστεί. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η διεύρυνση της Ευρώπης, όταν υπάρξει, για να υπάρξει θα περιέχει την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, μετά την έκρηξη του αλβανικού εθνικισμού και την επανεμφάνιση της νέας μορφής του UCK στη Νότια Σερβία, ο Υπουργός Αμυνας σημειώνει: "Αυτό αποτελεί καθαρή υπονόμευση του Κοστούνιτσα και είμαστε υποχρεωμένοι πολιτικά να πάρουμε θέση, ως διεθνείς οργανισμοί και ως χώρες. Πρέπει όλοι να πάρουμε καθαρά θέση ότι δεν θα δεχτούμε νέο Κόσοβο στη Νότια Σερβία".

    Προκειμένου να εξομαλυνθεί εγκαίρως η κατάσταση, ο κ.Τσοχατζόπουλος έχει ήδη προτείνει στους ομολόγους του, να προχωρήσουν σε "άμεση, ισότιμη συνεργασία, η ΚFOR με τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, καταργώντας τμήμα της ουδέτερης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων". Ερωτηθείς σχετικά με το αν η πρόταση αυτή θα γίνει δεκτή, ο Υπουργός εμφανίζεται απολύτως βέβαιος ότι θα τύχει αποδοχής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

    Οσον αφορά τη σχέση του ΝΑΤΟ με την Ευρώπη, ο κ.Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται κατηγορηματικός: "Δεν αρκεί πλέον για το σύνολο της Ευρώπης η ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Πάντως, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο διατλαντικό συμβόλαιο Ευρώπης-Αμερικής, ότι θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση ευθύνης για την παγκόσμια αφάλεια και άμυνα".

    Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο εισόδου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Αμυνας τονίζει: "Τώρα ξανανοίγει, για πρώτη φορά μετά το Κόσοβο, το μόνιμο γραφείο του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Οι σχέσεις ξαναφτιάχνονται και προχωρούν. Ολη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε να διώξουμε την καχυποψία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής καταλήγει τελικά σε ένα κρίσιμο σημείο".

    [03] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΗΓΕΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (14:28 UTC+2)

    Ενα ακόμη "πύρινο" κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, άκουσαν οι πιστοί στον Αγιο Νικόλαο Φιλοπάππου, όπου λειτούργησε το πρωί.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και πάλι στον ρόλο της Εκκλησίας σήμερα, ο οποίος όπως είπε είναι ηγετικός, ενώ μέχρι πρότινος ήταν διακοσμητικός. Ο κ. Χριστόδουλος μίλησε και εναντίον της διαφθοράς και των υλιστικών επιδιώξεων της πλειοψηφίας των σημερινών ανθρώπων, όπως είπε.

    Τέλος, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε και στην εγκληματικότητα, όπως αυτή εμφανίζεται στις σελίδες των εφημερίδων και στα δελτία των ειδήσεων των τηλεοράσεων.

    [04] ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΠΑΣΑΡΗΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (14:24 UTC+2)

    Ειδικές μονάδες που απαρτίζουν κομάντος της Ελληνικής Αστυνομίας με βαρύ οπλισμό, ρίχνονται στη "μάχη" για τον εντοπισμό του Κώστα Πάσαρη που παραμένει ασύλληπτος για ένατη ημέρα.

    Σήμερα οι συγγενείς του άτυχου αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του και ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων για το μακελειό.

    [05] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ 25ΧΡΟΝΗΣ ΤΣΕΝΕΚΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (14:18 UTC+2)

    Ασύλληπτος εξακολουθεί να παραμένει ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της 25χρονης Λευκοθέας Τσενεκίδου, την ώρα που η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο ο δολοφόνος να μην ήταν μόνος του. Η αγριότητα με την οποία δολοφονήθηκε το θύμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για έγκλημα πάθους.

    Η κατάθεση όμως του συνεταίρου της 25χρονης κοπέλας που υποστηρίζει πως έχουν αφαιρεθεί από το ενεχυροδανειστήριο τιμαλφή αξίας 45 εκατομμυρίων αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ληστείας.

    [06] ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ:ΑΥΞΗΣΗ 34,4% ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟ 2000

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (13:51 UTC+2)

    Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 34,4% και καθαρών κερδών κατά 71% εμφάνισε το 2000 ο όμιλος εταιριών Χατζηιωάννου.

    O ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 39,5 δισ. δρχ. από 29,4 δισ. δρχ. το 1999, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας και φόρων να διαμορφώνονται στα 5,3 δισ. έναντι 3,1 δισ. της αντίστοιχης περιόδου 1999.

    Αυξημένα κατά 85% εμφανίστηκαν και τα προ φόρων κέρδη του ομίλου τα οποία από 3,3 δισ. δρχ. το 1999 ανήλθαν στα 6,1 δισ. δρχ.

    [07] ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ AUTODESK

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (13:48 UTC+2)

    Η εταιρία Πουλιάδης & Συνεργάτες θα προχωρήσει στην παροχή ολοκληρωμένων συμβολαίων τεχνικής υποστήριξης του λογισμικού της Autodesk, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην εξυπηρέτηση των νόμιμων χρηστών και στη βελτιστοποίηση της χρήσης του.

    Tα προσφερόμενα προγράμματα υποστήριξης λογισμικού της Autodesk από την Πουλιάδης & Συνεργάτες, Basic, Silver, Gold και Platinum, περιλαμβάνουν e-mail υποστήριξη, πακέτο εκπαίδευσης, 10% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια της Autodesk που παρέχονται από την Πουλιάδης & Συνεργάτες, ενημέρωση επί τεχνικών θεμάτων με e-newsletter, πρόσβαση σε user group με πολλές πληροφορίες και λύσεις, και on site υποστήριξη, σε συνάρτηση με το επιλεγμένο πακέτο.

    [08] ΝΕΟΓΑΛ: ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΓΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (13:44 UTC+2)

    Φάκελο εισαγωγής των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ κατέθεσε η εταιρία ΝΕΟΓΑΛ. Η εταιρία, με έδρα τη Δράμα, ασχολείται με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Η εταιρία θα εκδώσει 2.355.000 νέες μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν στο σύνολό τους με δημόσια εγγραφή. Το σύνολο των μετοχών θα είναι 11.775.000. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Ωμέγα Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και κύριος ανάδοχος η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας συμμετέχει με ποσοστό 67,6% η Ενωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών των νομών Δράμας-Καβάλας.

    Η εταιρία έκλεισε τη χρήση του 1999 με κύκλο εργασιών 3,817 δισ. δρχ. και 405 εκατ. κέρδη προ φόρων. Για τη χρήση του 2000, προβλέπεται ο κύκλος εργασιών να διαμορφωθεί στα 4,4 δισ. δρχ. και τα κέρδη πρό φόρων στα 500 εκατ. δρχ.

    [09] ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΜΕΡΙΣΜΑ 886 ΔΡΧ.

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (13:42 UTC+2)

    Μέρισμα 885,95 δρχ. (2,6 ευρώ) ανά μετοχή θα προτείνει στη γενική συνέλευση της 28ης Μαΐου η Αλουμίνιο της Ελλάδος, της οποίας τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση του 2000 διαμορφώθηκαν στα 30 δισ. δρχ. (87,2 εκατ. δολάρια) και ο κύκλος εργασιών στα 144,5 δισ. δρχ. (395,2 εκατ. δολάρια).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα είναι "επιπέδου ρεκόρ" και οφείλονται στο υψηλό επίπεδο των τιμών του αλουμινίου, στην ανατίμηση του δολαρίου, στην αύξηση της παραγωγής και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

    [10] ΑΠΟ 28/2 ΩΣ 3/3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (13:39 UTC+2)

    Από τις 28 Φεβρουαρίου ως και τις 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών "DETROP", τον οποίο συνδιοργανώνουν η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας και η HELEXPO.

    Σκοπός του διαγωνισμού, είναι η παρουσίαση του πλούτου της παγκόσμιας ποιοτικής οινοπαραγωγής στο καταναλωτικό κοινό και τον εμπορικό κόσμο, καθώς και στην ανάπτυξη και εξάπλωση της κουλτούρας των κρασιών της λεκάνης της Μεσογείου.

    Το δυναμικό του παρόν στον διαγωνισμό, θα δώσει και φέτος ο Ο.I.V, γεγονός που σημαίνει ότι από τη στιγμή που αυτός θα πραγματοποιηθεί και υπό την αιγίδα του, ότι η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί και με τις προδιαγραφές του.

    Έτσι, όλα τα κρασιά που θα διαγωνιστούν, ελληνικά και ξένα, θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό μετά από αίτηση του παραγωγού, του διακινητή ή του εισαγωγέα τους, τα κρασιά από τη στιγμή της παραλαβής ως και την ημέρα της δοκιμής τους, θα παραμείνουν σε αποθηκευτικό χώρο εντός της HELEXPO, και αυτά θα δοκιμαστούν από τρεις επταμελής Διεθνείς κριτικές επιτροπές.

    Οι συνεδριάσεις των κριτικών επιτροπών, σύμφωνα μα ανακοίνωση της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά από τις 28 Φεβρουαρίου ως και τις 2 Μαρτίου και τα κρασιά θα αξιολογηθούν βάσει του προτεινόμενου εντύπου του OIV.

    Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ στις 2 Μαρτίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Hyatt Regency, που είναι και ο χορηγός της εκδήλωσης, ενώ σημειώνεται ότι στα κρασιά που θα βραβευτούν, θα απονεμηθούν και διπλώματα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και τελεί υπό την αιγίδα των Office International de la Vigne et du Vin, την Ένωση Ελλήνων Οινολόγων, τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, του Association de la Sommelerie Internationale, την Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Εξαγωγών, την Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου και την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων.

    [11] ΑΠΟ 2 ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ Η DETROP ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (13:36 UTC+2)

    Σημαντικό γεγονός για την παραγωγή πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων που αφορούν τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελεί η 16η Διεθνής Εκθεση Τροφίμων - Ποτών - Μηχανημάτων & Εξοπλισμού, DETROP, την οποία διοργανώνει η HELEXPO από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου 2001 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Ο κλάδος τροφίμων και ποτών έχει ένα δυναμικό παρόν και ευοίωνο μέλλον, καθώς έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις εξαγωγές και διαθέτει τις βάσεις για μια παραγωγή εκλεκτών και ποιοτικών προϊόντων, που είναι και το ζητούμενο της νέας εποχής.

    Το ενδιαφέρον των παραγωγών και επιχειρηματιών για συμμετοχή στη DETROP καταγράφεται αυξημένο και όλα τα στοιχεία και μηνύματα που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της HELEXPO δείχνουν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εκθετών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και των δυνητικών επισκεπτών στην DETROP 2001, σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση.

    Ηδη, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση τρεις χώρες και συγκεκριμένα: Βουλγαρία, Ιταλία και Πολωνία. Οι άμεσοι ξένοι εκθέτες προέρχονται από επτά χώρες, ενώ οι έμμεσοι ξένοι εκθέτες προέρχονται από 27 χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της μεγάλης έκθεσης Messe Duseldorf και του γερμανικού Αγροτικού Οργανισμού. Επίσης, αυξημένο καταγράφεται και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει Ελληνες και ξένοι - από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη - εμπορικοί επισκέπτες για να επισκεφθούν την DETROP 2001.

    Υπενθυμίζεται ότι στην περυσινή διοργάνωση είχαν συμμετάσχει 939 εκθέτες, εκ των οποίων το 37% περίπου προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες που πέρασαν τις πύλες της διοργάνωσης του 1999 προέρχονταν από την Ελλάδα και άλλες 22 χώρες.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ξεχωριστή σημασία για την DETROP 2001 αποκτά και η πληθώρα των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώνει η HELEXPO και οι φορείς που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα. Η HELEXPO, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στον κλάδο της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής προχωρά σε μια καινοτομία. Στο πλαίσιο της DETROP 2001, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, το 1ο Σαλόνι Μηχανημάτων, Εξοπλισμού, Υλικών και Πρώτων Υλών Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΡΤΟΖΥΜΑ. Στο 1ο Σαλόνι, που αναπτύσσεται στο περίπτερο 16, εκτίθεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, τα μηχανήματα και οι πρώτες ύλες που έχουν σχέση με την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Επίσης, στα περίπτερα 8 και 9 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου εκτίθενται τα κρασιά και τα παράγωγά τους, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλει τα προϊόντα τους η πλειοψηφία των μικρών παραγωγών κρασιού.

    Στο περίπτερο 12 η ΗELEXPO θα προβάλλει τα βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, ενώ στο περίπτερο 14 θα υπάρξει ομαδική συμμετοχή με παραδοσιακά προϊόντα και ποτά. Επίσης, η HELEXPO κινητοποιεί και ορισμένα από τα εστιατόρια της πόλης, τα οποία καλεί να συμπεριλάβουν στο καθημερινό τους μενού τρία πιάτα μιας συγκεκριμένης τοπικής κουζίνας. Το εργαστήριο γεύσης Slow Food είναι μια άλλη καινοτομία, που διοργανώνει η HELEXPO, στο πλαίσιο της DETROP 2001, στη διάρκεια του οποίου για τρεις μέρες οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραδοσιακή κουζίνα από τη Χίο, την Κρήτη και των μοναχών του Αγίου Ορους.

    Εξίσου σημαντική θα είναι η ημερίδα που οργανώνει η HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με θέμα "Πως η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα αξιοποιήσει τη μεσογειακή δίαιτα για να αυξήσει τις πωλήσεις της στις παγκόσμιες αγορές", καθώς και ο διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ενωση Σεφ Βόρειας Ελλάδας "Ολύμπιος Ζευς".

    Τέλος, στις παράλληλες εκδηλώσεις της DETROP 2001 συμπεριλαμβάνεται και ο 2ος διεθνής διαγωνισμός κρασιού και γευσιγνωσίας που διοργανώνει η HELEXPO σε συνεργασία με την ΕΝ.Ο.Α.Μ.

    [12] Ο ΣΤ. ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ "ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ" ΤΗ ΝΕΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (12:34 UTC+2)

    Εντός του Μαρτίου θα εφαρμοστεί ο θεσμός του margin account και αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αγορά με πίστωση από έναν επενδυτή θα πρέπει η αξία των τίτλων ενός χαρτοφυλακίου να είναι τουλάχιστον διπλάσια από το μέγεθος της πίστωσης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τον τρόπο που θα λειτουργεί ο νέος θεσμός, ενώ αναφέρεται και στην εισαγωγή και λειτουργία των «ανοιχτών πωλήσεων» και του «δανεισμού των τίτλων» τον Μάιο, καθώς και στην υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων, στην πιστοποίηση των στελεχών και του θεσμού του μεσολαβητή της κεφαλαιαγοράς, που θα λειτουργεί ως συνήγορος του επενδυτή.

    Θεωρεί ότι υπάρχει μια αποτελεσματική καταστολή των χρηματιστηριακών παραβάσεων και δηλώνει ότι τα πρόστιμα είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο άμεσος τρόπος καταστολής, ενώ εκτιμά ότι η αγορά μας δεν είναι υπερ-ρυθμισμένη, καθώς από το 1996 έπρεπε με γρήγορους ρυθμούς να κλείσει το χάσμα που είχαμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

    «Ανάμεσα στη μυθολογία της αγοράς και στην τεκμηρίωση με στοιχεία που απαιτούν χρόνο ιδίως σε περιπτώσεις χειραγώγησης των τιμών εμείς επιλέγουμε το δεύτερο, καθώς η χρηματιστηριακή παράβαση, δεν είναι όπως νομίζουν μερικοί μια τροχαία παράβαση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαδάκης και προσθέτει ότι «τώρα ωριμάζουν πολλές υποθέσεις του 2000, ακόμη και του 1999».

    «Ο στόχος μας είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του margin account άμεσα, εντός του Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Θωμαδάκης στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι αυτήν την στιγμή «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο». Παράλληλα, φάνηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει «ένας ικανός αριθμός εταιρειών που θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν» παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του θεσμού χρειάζεται σοβαρή -και συνεπώς χρονοβόρα- προετοιμασία.

    Σχετικά με το θέμα των ανοιχτών πωλήσεων, επισημαίνει ότι θα εφαρμοστεί μετά τον margin account ο οποίος είναι προαπαιτούμενος και αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς. Ωστόσο, η μικρή καθυστέρηση γίνεται, κατά τον κ. Θωμαδάκη, για να μην βρεθούν «ξαφνικά επενδυτές και χρηματιστές να έχουν να χειριστούν δύο ανοίκεια πράγματα».

    Για το θέμα των λεγόμενων «κόκκινων κωδικών» ο Στ.Θωμαδάκης δηλώνει ότι δεν το θεωρεί πρόβλημα για δύο λόγους: Πρώτον ότι το μέγεθός του δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο όσο αναμενόταν και, δεύτερον, γιατί «μια ανοδική τάση στην αγορά μπορεί να θεραπεύσει σημαντικά αυτό το πρόβλημα». Αναγνώρισε ωστόσο ότι τίθεται ζήτημα ένταξης αυτών των κωδικών στο θεσμό του margin account, εκτός και εάν η τελική πίστωση εμπίπτει στο κανόνα του 50%.

    [13] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ "ΣΠΑΣΕΙ" ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (12:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Λύση ανάγκης που θα συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους και θα "σπάσει" το δικομματισμό θεωρεί ότι μπορεί να είναι το υπό ίδρυση "κόμμα Αβραμόπουλου" ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Σε συνέντευξή του στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να συνεργαστούν δύο κόμματα στην κυβέρνηση και γιατί χρειάζεται ακόμη στην επόμενη φάση μια μονοκομματική λύση.

    "Είναι προφανές ότι η συνεργασία μεταξύ δύο διαφορετικών κομμάτων, έστω και ιδεολογικά συγγενών, θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Ιδιαίτερα σήμερα, που λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, καθώς θα αναλάβει να πραγματοποιήσει όλα όσα απέφυγε αυτά τα χρόνια να κάνει ο κ. Σημίτης. Την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει ένα ισχυρό κόμμα που να μπορεί να εκφράσει μια νέα πολιτική και να εφαρμόσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετείται ακόμη, υπέρ της ενιαίας έκφρασης της κεντροδεξιάς, "στο πλαίσιο ενός πολυσυλλεκτικού, δημοκρατικά οργανωμένου και μη αρχηγικού κόμματος".

    Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος υποστηρίζει ότι μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αλλά δηλώνει ικανοποιημένος από τον τρόπο που συνεργάστηκαν οι βουλευτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασαν τις "κομματικές γραμμές".

    Για τα διαπλεκόμενα, σε σχέση με την αναθεώρηση, υποστηρίζει ότι, αν η σχετική διάταξη ψηφιστεί, θα προκαλέσει "σεισμική αλλαγή". Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κάνει και κριτική στο κυβερνητικό έργο, συμφωνώντας με όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι "κουρασμένη".

    Για την ΟΝΕ, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Προσθέτει ότι "η κρίση του Χρηματιστηρίου αντανακλά την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας που δεν ξεγελιέται από τις αισιόδοξες κυβερνητικές δηλώσεις".

    "Οι εγκλωβισμένοι στο Χρηματιστήριο και τα θύματα της τραπεζικής τοκογλυφίας αποτελούν κραυγαλέα δείγματα κυβερνητικής ανεπάρκειας αλλά και έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας", καταλήγει.

    [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:58 UTC+2)

    Ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των αναγκών της περιόδου της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (πρώτο εξάμηνο του 2003), κατά την οποία η πόλη θα φιλοξενήσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αυτό ανακοινώνει - μιλώντας στην εφημερίδα "Μακεδονία" - η υπουργός αναπληρώτρια των Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: "έχουμε ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για την ξενοδοχειακή και κτιριακή υποδομή, αναγκαία για τη φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής".

    Η κ. Παπαζώη επιμένει στην αισιοδοξία της για το μέλλον της Ενωσης. Προβλέπει η Κύπρος να εισέρχεται διαιρεμένη στην Ε.Ε, εάν ο Ραούφ Ντενκτάς επιμείνει στην αδιαλλαξία του.

    Επιβεβαιώνει την εμμονή της Αθήνας υπέρ της συνέχειας των συνομιλιών στον ΟΗΕ για το Κυπριακό και δηλώνει ότι "θα πρέπει να περιμένουμε να διαπιστώσουμε εάν η Τουρκία θα αποφασίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υποψηφιότητά της".

    [15] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Ποια μορφή επιθυμεί για το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία". Ο κ. Παπανδρέου κρίνει τις εσωκομματικές ομάδες, τάσσεται υπέρ της εκλογής γραμματέα από τους συνέδρους και τοποθετείται έναντι ενδεχόμενου ανασχηματισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίζεται την πολιτική του απέναντι στην Τουρκία και τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, χαρακτηρίζει άκρως επικίνδυνο και διχαστικό το δημοψήφισμα της Εκκλησίας, διαμηνύει ότι ενδεχόμενη στασιμότητα στο Κυπριακό θα διαταράξει τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας, τάσσεται υπέρ του ελέγχου του DNA των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Στην ερώτηση σε ποιο υπουργείο θα ήθελε να πάει - σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού - τονίζει ότι αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού και προσθέτει: "Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να αφιερώνομαι στο χώρο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα".

    Εξάλλου, στην ερώτηση "πότε θα γίνετε αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ", ο υπουργός Εξωτερικών λέει: "Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν ξέρω αν ανταπαντιέται. Εν πάσει περιπτώσει, αυτή τη στιγμή αφιερώνω τις σκέψεις μου και τον χρόνο μου όχι σε διαδοχολογίες και σε ηγεσιολογίες όπως ονομάζονται, αλλά σε ουσιαστική προσπάθεια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής".

    Οσο για τις "ομάδες" μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι πάντα ήταν εναντίον των ομάδων και συμπληρώνει: "Θέλω να βοηθώ και εγώ στην ενότητα της παράταξης, για αυτό δεν θέλω να διαμορφώνω διαχωριστικές ή τεχνητές γραμμές μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα γύρω από πρόσωπα".

    "Θεωρώ ότι μια γόνιμη συζήτηση και μια ανταλλαγή απόψεων ή και σύγκρουση απόψεων είναι κάτι πολύ υγιές για το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακριβώς για αυτό χρειάζεται μια τομή, χρειάζεται να ανοίξουμε τις διαδικασίες, να τις πολιτικοποιήσουμε, να ξεφύγουμε από τη λογική των στενών γραφειοκρατιών, να μιλήσουμε για την τοπική οργάνωση που θα είναι χώρος μορφωτικός, ενημέρωσης, χώρος υποβοήθησης του πολίτη για τα προβλήματά του, για να μπορεί να παίρνει αποφάσεις σοβαρές στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα είναι αποκεντρωμένες. Νομίζω λοιπόν, ότι πρέπει να μιλάμε για μια ριζική ανανέωση των δομών, καταρχήν, που φυσιολογικά θα φέρει και ανανέωση προσώπων μέσα στο ΠΑΣΟΚ και πιστεύω πως πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική τού ποιος έχει ποια φιλοδοξία και για ποιο αξίωμα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΣΑΡΟΝ

    Ιερουσαλήμ, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:30 UTC+2)

    Τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη θέτει ως όρο για την επανέναρξη του διαλόγου με τους Παλαιστινίους, ο Ισραηλινός νέος πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ιερουσαλήμ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο κ. Σαρόν υπογράμμισε ότι η παλαιστινιακή αρχή και ο πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα πριν το Ισραήλ άρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

    Από την πλευρά του ο κ. Πάουελ - ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ - ζήτησε τον τερματισμό της βίας και από τις δύο πλευρές.

    Υπενθυμίζεται ότι το Μεσανατολικό θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των "15" στις Βρυξέλλες, αλλά και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη, επίσης στις Βρυξέλλες.

    [17] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:25 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", με τις νέες ρυθμίσεις νομιμοποιούνται οι"κοριοί" στα τηλέφωνα και οι κάμερες στα σπίτια, ο αποκλεισμός περιοχών για έρευνες, η ανάρτηση φωτογραφιών και σκίτσων υπόπτων σε δημόσιους χώρους και η άρση του απορρήτου της συμβατικής και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκδίκαση των υποθέσεων τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος από δικαστήρια χωρίς ενόρκους, ανώνυμες καταθέσεις με το σύστημα της προστασίας μαρτύρων, υποχρεωτική λήψη δείγματος DNA από ύποπτο, ευνοϊκή αντιμετώπιση μεταμελημένων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και βαριές ποινές για τους ενόχους.

    [18] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:17 UTC+2)

    Το μεγάλο θέμα των πανωτοκίων, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια την κυβέρνηση, τους ίδιους τους δανειζόμενους και τις τράπεζες είναι πρώτης προτεραιότητας για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισημαίνει ότι το θέμα μελετάται με προσοχή από την κυβέρνηση που ετοιμάζει μια ρύθμιση, η οποία στην ουσία θα είναι "μια τομή ανάμεσα στα συμφέροντα των δανειοληπτών και στα εύλογα συμφέροντα των τραπεζών".

    Ετσι, τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει συστηματικό διάλογο με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), προκειμένου να βρεθεί η πλέον ικανοποιητική λύση στο όλο πρόβλημα, το οποίο, όπως τονίζει ο υπουργός, ταλανίζει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια. Θεωρεί ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων, τα οποία για πολλά χρόνια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο "Επιχειρείν" της εφημερίδας "Μακεδονία", ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τα υψηλά αυτά επιτόκια αποτελούν παρελθόν πλέον για την ελληνική οικονομία", ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τη ρύθμιση την οποία θα εισηγηθεί στην ΕΕΤ για να ισχύσει τον επόμενο μήνα. Θεωρεί επίσης ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο και πολύπλοκο και θα πρέπει να επικρατήσει ρεαλισμός. Πάντως επιθυμεί, με τη νέα ρύθμιση που θα επιφέρει, το θέμα να λυθεί μια για πάντα.

    Για την οικονομία και τις προοπτικές της τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια ο κ. Παπαντωνίου δε δέχεται ότι μπορούν να υπάρξουν σύννεφα στην ελληνική οικονομία, όπως μερικοί διατείνονται. Αλλά σε κάθε προσπάθεια επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις και αβεβαιότητες. Θεωρεί ως πρώτο κίνδυνο τον πληθωρισμό και ως δεύτερο την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Και για τον κίνδυνο αυτό ο υπουργός τονίζει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν χωρίς κανένα δισταγμό και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να υπάρξουν τα θετικά αποτελέσματα.

    Δε θα επιτραπεί, τονίζει, να αναστείλουν ή να ματαιώσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο έχει την έγκριση της Ε.Ε. και το οποίο είναι απαραίτητο για να ασκηθεί και η κοινωνική πολιτική για την οποία όλοι κόπτονται.

    [19] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (11:02 UTC+2)

    Αστεία χαρακτηρίζει η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου όλα όσα συζητούνται το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ περί ανάγκης αλλαγής των συμβόλων, περί ανανέωσης και "κουρασμένων" στελεχών, περί τέλματος. Ταυτοχρόνως όμως τονίζει ότι "δεν είναι νοητό να αναζητείται άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες της κυβέρνησης, στα σύμβολα, στα ονόματα και σε μια ανανέωση που τάχα θα "διαταχθεί" εκ των άνω".

    "Τα αστεία πρέπει να τελειώσουν" λέει, προειδοποιώντας ότι: "Οποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού λαού πρέπει να κάνει στην άκρη". Σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η κ. Παπανδρέου αποφεύγει να δώσει συέχεια στη συζήτηση περί αλλαγής συμβόλων, λέγοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζεται από το λαό, επειδή έχει ωραία σύμβολα" και απαντά με μια "σπόντα" στη θεωρία περί "κουρασμένων": "Η αγωνία μου δεν είναι μήπως κουραστώ εγώ ή κάποιοι άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μήπως κουράσουμε τους πολίτες με ασημαντότητες".

    Η κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι το κλίμα είναι άσχημο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά δηλώνει ότι και σε άλλες περιόδους το κυβερνών κόμμα αντέστρεψε ένα δυσμενές κλίμα, "αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και πάλι συλλογική λειτουργία και ανάληψη ευθύνης από όλους".

    Αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ και, ειδικά για τις περιπτώσεις του Γ. Σουφλιά και της Μ. Δαμανάκη, δηλώνει: "Οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτές για στελέχη και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ". Παρόλα αυτά τονίζει ότι είναι αντίθετη "στη λογική των επ' αμοιβή μεταγραφών".

    Για το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου πιστεύει ότι "κατ'αρχήν αποτελεί υπόθεση της συντηρητικής παράταξης", σημειώνοντας όμως ότι, αν το ΠΑΣΟΚ "σταματήσει να ασχολείται με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τότε το κενό θα καλυφθεί από άλλες δυνάμεις".

    Τέλος, η υπουργός αποφεύγει να πει την άποψή της για την ανάγκη ανασχηματισμού, ωστόσο όμως δηλώνει: "Δεν υπάρχει η έννοια του αμετακίνητου υπουργού, όπως δεν υπάρχει και η έννοια του απαξιωμένου υπουργού".

    [20] Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ "ΧΤΥΠΗΣΕ" ΤΗ ΚΙΝΑ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (10:50 UTC+2)

    Τρεις νεκροί, αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών και μεγάλες ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες σε απομακρυσμένη περιοχή της νοτιοδυτικής επαρχίας Σετσουάν.

    [21] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2001 (10:47 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε η ινδική μετερεωλογική υπηρεσία. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη βόρεια Ινδία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 February 2001 - 19:13:43 UTC