Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [02] ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΟΚΤΩ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [04] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΕΑΔ
  • [06] AΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
  • [07] ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
  • [08] ΕΝΝΙΑ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [09] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΝΔ
  • [10] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ RTS ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
  • [11] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [12] ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [13] ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ
  • [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ERA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [16] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ 3.000 ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
  • [17] ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ
  • [18] ΣΤΗΝ INFORMER ΤΟ 100% ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ARTEMIS
  • [19] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [20] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 88% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [21] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ι. ΞΕΝΑΚΗ
  • [22] Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΕ 2-1
  • [23] UNICEF: 20.000 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
  • [24] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Ν. Δελχί, 5 Φεβρουαρίου 2001 (17:17 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Νέο Δελχί έκλεισε με συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό, Αλτάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, την υπογραφή μνημονίου για την Γεωργία και επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ινδός πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης μιλώντας με ανθρώπους του περιβάλλοντός του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη των συνομιλιών και την πορεία της επίσημης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

    Αύριο το πρωί η μέρα ξεκινάει για τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 9.30, τοπική ώρα, (6.30 π.μ.) ώρα Ελλάδας, με συνάντησή του με την κα Σόνια Γκάντι, ηγέτη του κόμματος του Κογκρέσου, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χήρα του δολοφονηθέντος, πρώην πρωθυπουργού Ρατζίμπ Γκάντι, νύφη της επίσης δολοφονηθείσης, πρώην πρωθυπουργού, Ίντιρας Γκάντι.

    Ως γνωστόν, η κα Σόνια Γκάντι, εμφανίσθηκε στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, έπειτα από πιέσεις, για να συνεχισθεί η παράδοση της οικογένειας Γκάντι.

    Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία, έχει αντιμετωπιστεί θετικά από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν την επίσκεψη.

    Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα εγκαινιαστεί το νέο κτιριακό συγκρότημα της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, όπου θα παραστεί ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί που τον συνοδεύουν και όλη η ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς επίσης και επίσημοι Ινδοί.

    Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί, και αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την πόλη Τζαϊμπούρ, όπου θα παραμείνουν δύο μέρες και ακολούθως θα μεταβούν στην Βομβάη, το εμπορικό κέντρο των Ινδιών, όπου ο Πρωθυπουργός θα κάνει ομιλία οικονομικού περιεχομένου σε εκδήλωση η οποία οργανώνεται από κοινού από Έλληνες και Ινδούς επιχειρηματίες.

    [02] ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (15:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γρηγόρης Νιώτης

    Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία στη Θεσσαλονίκη ενός Εθνικού Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου του Απόδημου Ελληνισμού, δήλωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο κ. Νιώτης εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενηθεί το Μουσείο στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, αλλά ο κ. Πασχαλίδης απέφυγε να δεσμευτεί. Είπε ότι θα συζητήσει την πρόταση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος και σημείωσε πως θα βρεθεί κάποιος χώρος από το πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης.

    Οι κ.κ. Πασχαλίδης και Νιώτης συζήτησαν θέματα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, το θέμα της "Ελληνιάδας" και των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:"Οπως γνωρίζετε η Θεσσαλονίκη είναι θεσμοθετημένη πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού, έδρα του ΣΑΕ. Θέλουμε αυτή η σχέση να γίνει πιο λειτουργική και γι αυτό το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προγραμματίζουν μια σειρά δράσεις. Κατ΄αρχήν πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιες σταθερές υποδομές. Με πρώτο ζήτημα το Μουσείο των Απόδημων Ελλήνων, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εναν χώρο που μπορεί να αναζητηθεί από το πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης για να φιλοξενήσει το αρχειακό υλικό των Απόδημων Ελλήνων. Προγραμματίζουμε μια σειρά εκδηλώσεων, που αφορούν τους Απόδημους Ελληνες, στη Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό, με πρώτη αυτή στην Πιερία τον Ιούλιο του 2001, στο Αλεξάνδρειο, ένα καινούριο κτίριο στο Λιτόχωρο, που θα φιλοξενήσει το συνέδριο Παμμακεδοκικών Οργανώσεων. Οι Απόδημοι Ελληνες προσβλέπουν στη Θεσσαλονίκη σαν μια πόλη που τους υποδέχεται και διαχρονικά είναι η πρωτεύουσα τους".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:"Η Θεσσαλονίκη ως θεσμοθετημένη πρωτεύουσα των Αποδήμων απαιτεί διαρκή διάλογο, συνεννόηση και κοινή προγραμματική δραστηριότητα του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Συμφωνήσαμε σε όλα, έχουμε τη στήριξη του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και έχουμε στόχους όπως αυτός που περιέγραψε για την ίδρυση και λειτουργία ενός Εθνικού Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου του Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί. Σήμερα είχαμε συνεργασίες με τα εδώ Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), με στόχο να λειτουργούν τα δύο αυτά πνευματικά ιδρύματα, ως επιστημονικοί θεσμικοί σύμβουλοι του ΣΑΕ. Τα προγράμματα που είναι γνωστά, όπως η "Ελληνιάδα", οι αθλητικοί αγώνες νέα αποδήμων, το κίνημα των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Προγράμματα τα οποία συνδέονται με τους προγραμαμτισμούς του ΣΑΕ, όπως το συνέδριο των αιρετών τυης Ευρώπως, όπως και η μεγάλη Συνέλευση του Δεκεμβρίου του 2001 είναι μέσα στα θέματα και την ατζέντα της συνεργασίας μας με το ΥΜΑΘ".

    Σχετικά με τους απόδημους που θα πάρουν μέρος στο κίνημα των εθελοντών για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 ο κ. Νιώτης σημείωσε:"Για το θέμα των εθελοντών έχουμε μια προγραμματική συνεργασία με τον Οργανισμό "Αθήνα 2004". Είναι μια συμφωνία την οποία θα την τηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, θα συνεργαστούμε και με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για ένα κίνημα εθελοντών Αποδήμων που θα ξεπεράσει τις 5.000, όπως έχουμε δεσμευθεί".

    Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του ΣΑΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα "σύννεφο" και είναι ομαλή.

    [03] ΟΚΤΩ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (10:21 UTC+2)

    Oι ΄Ελληνες δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα μς δημοσκόπηση της V-PRC και δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα" καθώς 8 στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

    Συγκεκριμένα τo 77,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το Χρηματιστήριο, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται μόνο το 13,7%. Το 69,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα και να πάρει μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ το 20,4% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να παρέμβει γιατί θα χειροτερέψει τα πράγματα. Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την πτώση του δείκτη (72,3%). Ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδει το 78,9% και στην αντιπολίτευση το 68,7%. Επίσης ευθύνες επιρρίπτονται και στους επιχειρηματίες των εταιρειών που είναι στο Χρηματιστήριο (85,8%), στους χρηματιστές και τις χρηματιστηριακές εταιρείες (79,7%), στον υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου (78,3%) και στον πρωθυπουργό (75,8%).

    Το 36,8% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ το 33,6% τη θεωρεί σωστή. ΄Οσον αφορά την ευθύνη των ίδιων των επενδυτών, το 81,5% απάντησε ότι φταίνε και αυτοί γιατί θέλησαν να βγάλουν γρήγορο και εύκολο κέρδος.

    [04] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (13:37 UTC+2)

    Κρίσιμη, αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση του 17χρόνου φιλάθλου του Αρη, Γιάννη Χριστάκη, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός που τα ξημερώματα της Πέμπτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχθηκε από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά την αποχώρησή του από το γήπεδο της Τούμπας, έχει ξεφύγει προς το παρών τον κίνδυνο. Ήδη του χορηγείται μειωμένη δόση φαρμάκων καταστολής, ενώ έχει και επαφή με το περιβάλλον. Οι γιατροί μέσα στην εβδομάδα θα αποφανθούν πότε ο νεαρός φίλαθλος θα βγει από την εντατική.

    "Η κατάσταση του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Όμως βαδίζει καλά. Μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανών να βγει από την εντατική μονάδα", τόνισε ο υπεύθυνος γιατρός της πτέρυγας εντατικής μονάδας του νοσοκομείου, κ. Παπαδημητρίου και συνέχισε, αναφερόμενος για την επίσκεψη του ιατροδικαστή. "Ο ιατροδικαστής επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο τον ασθενή και έβγαλε το πόρισμά του. Όμως για ευνόητους λόγους δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Το ευχάριστο είναι ότι η κατάσταση του νεαρού είναι καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες".

    Παράλληλα συνεχίζεται η προκαταρτική έρευνα από τον αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, Γιώργο Σαπουντζή, προκειμένου να εντοπισθεί ο αστυνομικός που χτύπησε το νεαρό.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά για τον τραυματισμό του Γιάννη Χριστάκη τόνισε: "Ένα από τα σημεία παρέμβασης που ετοιμάζουμε είναι η καταστολή των φαινομένων βίας. Είναι πολύ δύσκολος ο τρόπος με τον οποίο καλείται να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός. Εκφράζω την βαθιά μου λύπη για το άτυχο περιστατικό και να ευχηθώ το καλύτερο για το νεαρό αυτό παιδί. Από εκεί μια πέρα τα θεσμικά αφορούν εμάς. Την οικογένεια και το παιδί απασχολούν αυτή την στιγμή να γίνει καλά".

    Κ.Π.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΕΑΔ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βασίλη Μέλιο και τον βουλευτή του κόμματος Γρηγόρη Καραμέλο θα έχει αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.15 π.μ. στα γραφεία του Κινήματος

    [06] AΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Την απόδοση ευθυνών σε όσους χρησιμοποίησαν το Χρηματιστήριο για άλλους λόγους ζήτησε με συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρήστος Φώλιας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Συνομοσπονδία να προσφύγει στα δικαστήρια.

    Περαιτέρω, κάλεσε όσους δεν έχουν σχέση με τη Σοφοκλέους να πάψουν να μιλούν, ενώ χαρακτήρισε έγκλημα τη χορήγηση μετοχοδανείων.

    Σε ερώτηση για την πρόταση δυσπιστίας του κόμματος εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, τόνισε ότι αυτή η συζήτηση στη βουλή ήταν διαφωτιστική για το λαό.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων σημειώνει μεγάλη πτώση γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν ρευστό. Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των εμπόρων και επιμηκύνεται ο χρόνος εξόφλησης των επιταγών

    [07] ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Υπεγράφη από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Αργύρη η κοινή υπουργική απόφαση για τα διοικητικά μέτρα μείωσης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και στήριξης της βαμβακαλλιέργειας για την εμπορική περίοδο 2001-2002.

    Η απόφαση που εκδόθηκε αποτελεί το συνεκτικό τελικό αποτέλεσμα των άτυπων διεπαγγελματικών συζητήσεων μεταξύ όλων των φορέων του κλάδου διαδικασία που ολοκληρώθηκε και επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της Agrotica 2001 στη Θεσσαλονίκη

    Όπως, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, το φετινό σύστημα είναι απλούστερο στην εφαρμογή του, αποτέλεσμα των εμπειριών της εφαρμογής της περσινής περιόδου και ικανοποιεί το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων και των απόψεων όλων των φορέων.

    Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι χάρις στο περσινό διοικητικό σύστημα η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα μπήκε σε τροχιά "πειθαρχίας" έτσι ώστε και η "άριστη" τιμή να επιτυγχάνεται μέσα από το πολύπλοκο κοινοτικό σύστημα υπολογισμού και περιττές δαπάνες να μη γίνονται από υπερεκμεταλλεύσεις, αφού η άριστη τιμή ισορροπεί σε μία καλλιεργούμενη έκταση περίπου 4 εκατ. στρ.

    Κύριο χαρακτηριστικό του φετινού συστήματος είναι η ορθολογική αμειψισπορά μέσα από μία οριζόντια μείωση κατά 5% της έκτασης καλλιέργειας επί του μέσου όρου πενταετίας 1995-1999, βάσει των δηλώσεων καλλιέργειας βάμβακος. Με τον καθορισμό πενταετίας εξαλείφονται πιθανά προβλήματα αδικιών, ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα για όσους καλλιέργησαν βαμβάκι για πρώτη φορά το 2000. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τα προγράμματα κατά της νιτρορύπανσης (στα οποία θα ενταχθούν 450.000 στρ.) με συγκεκριμένα κίνητρα και επιδοτήσεις.

    Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, μετά την έκφραση γνώμης από το Ευρωκοινοβούλιο για το νέο καθεστώς βάμβακος, η νέα ΚΟΑ αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το επόμενο τρίμηνο. Ηδη ο κ. Ανωμερίτης έστειλε πρόσκληση για διμερή συνάντηση στην Αθήνα προς τον Ισπανό ομόλογο του Μ. Κανιέτε, προκειμένου οι δύο χώρες να καθορίσουν τις θέσεις τους για την πολιτική βάμβακος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών. Πρόθεση του υπουργείου Γεωργίας είναι η στήριξη και βελτίωση του σημερινού καθεστώτος, η ένταξη του σε ΚΟΑ πολύχρονη και η στήριξη των υποπροϊόντων του βάμβακος τα οποία χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές.

    [08] ΕΝΝΙΑ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Εννιά άνθρωποι, ανάμεσα τους και δυο παιδιά τραυματίστηκαν όταν εξεράγη βόμβα στον σταθμό Μπελαρούσκαγια του μετρό της Μόσχας ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών είπε ότι δεν υπάρχουν νεκροί από την επίθεση.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, 200 γραμμαρίων ΤΝΤ ήταν τοποθετημένος κάτω από παγκάκι.

    O.K.

    [09] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΝΔ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Δεν τον απασχολούν τα σενάρια περί συνεργασίας με τη ΝΔ, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το πολιτικό του γραφείο στην οδό Βασιλεώς Κωνσταντίνου, όπου θα στεγαστεί και η έδρα του νέου κόμματος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι "εκείνο που προέχει για μας είναι η νέα πολιτική πρόταση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας".

    [10] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ RTS ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Ο πρώην διευθυντής της σερβικής κρατικής τηλεόρασης (RTS) θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για να διαπιστωθεί εάν ήταν ενημερωμένος για το βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 του κτιρίου που στεγαζόταν ο τηλεοπτικός σταθμός, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

    Η εισαγγελία του Βελιγραδίου διέταξε τη διενέργεια έρευνας εναντίον του Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς, συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι διέπραξε ποινικό αδίκημα θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

    Σημειώνεται ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν επίμονα να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη τόσο ο Μιλοβάνοβιτς, όσο και άλλα ανώτατα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης, ισχυριζόμενοι ότι διέταξαν το προσωπικό να εργαστεί παρότι είχαν ενημερωθεί ότι το κτίριο αποτελούσε στόχο του ΝΑΤΟ.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης της στο Βελιγράδι η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε συναντήθηκε με το δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων Σλόμπονταν Σίσιτς, ο οποίος ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές είχαν ενημερωθεί για το βομβαρδισμό της κρατικής τηλεόρασης.

    Σύμφωνα με τον κ. Σίσιτς η Κάρλα Ντελ Πόντε υποστήριξε ότι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ επιμένουν πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι συνεργάτες του "γνώριζαν καλά" ότι η κρατική τηλεόραση, την οποία το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε "μέρος του μηχανισμού προπαγάνδας του καθεστώτος Μιλόσεβιτς" ήταν στόχος.

    Ωστόσο ο κ. Σίσιτς πρόσθεσε ότι η κ. Ντελ Πόντε του είπε πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν διαθέτει προς το παρόν αδιάσειστα στοιχεία για να απαγγείλει κατηγορίες σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

    Ο Μιλοβάνοβιτς παραιτήθηκε τον Οκτώβριο μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς.

    Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν υπεύθυνους για το θάνατο των 16 εργαζομένων στη σερβική κρατική τηλεόραση και τα στελέχη του RTS και το ΝΑΤΟ και ορισμένοι από αυτούς αποφάσισαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [11] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών βρίσκεται η αστυνομία Καβάλας, η οποία συνέλαβε τρία άτομα που εμπορεύονταν ηρωϊνη, κοκαϊνη και χασίς.

    Οι συληφθέντες Νικόλαος Καμπέρογλου 26 ετών, Κωνσταντίνος Αμίλντος 25 ετών και Εμμανουήλ Μπαλάκας 24 ετών, σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι μέσα σε σάκους είχαν κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του Καμπέρογλου, όπου βρέθηκαν ηρωϊνη, κοκαϊνη και χασίς.

    Από το διαβατήριό του μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης πηγαινοερχόταν τακτικά στη Βουλγαρία, από όπου προμηθευόταν τα ναρκωτικά.

    [12] ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η αποστολή του ΟΗΕ στη Βοσνία, UNMIBH ζήτησε σήμερα από τις δωρήτριες χώρες να βοηθήσουν τις αρχές της χώρας στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

    Η αποστολή με ανακοίνωση της έκανε έκκληση στις δωρήτριες χώρες κυρίως στα δυτικά κράτη να προσφέρουν χρήματα ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος στα σύνορα της Βοσνίας.

    Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια του ΟΗΕ έχουν δημιουργηθεί τέσσερις ομάδες των δυνάμεων ασφαλείας μέσα στο 2000 που φρουρούν τα σύνορα της χώρας και κυρίως το αεροδρόμιο του Σαράγιεβο, όπου αποτελεί δρόμο για την είσοδο των λαθρομεταναστών στη χώρα.

    Η ανακοίνωση επισήμανε ότι μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα δημιουργηθούν ακόμα οκτώ μονάδες και θα ελέγχεται έτσι το 65% των συνόρων.

    Μέσα στο 2000 εκτιμάται ότι περίπου 50.000 μετανάστες πέρασαν από τη Βοσνία σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

    Ο.Κ.

    [13] ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Χημική μέθοδο για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε ερείπια από σεισμό ετοιμάζουν χημικοί μηχανικοί του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, στηριζόμενοι στην ανίχνευση ουσιών από τις βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου.

    Ο υπό κατασκευή μηχανισμός που θα χρησιμοποιείται στηρίζεται στην ανίχνευση και επεξεργασία χημικών και βιολογικών ουσιών που προέρχονται από την εκπνοή του εγκλωβισμένου, ενώ στόχος των ερευνητών είναι να μειωθεί ο όγκος και το βάρος της συσκευής για να είναι εύχρηστη στην εφαρμογή.

    Οι δοκιμές της μεθόδου θα γίνουν σε συνθήκες που μοιάζουν με σεισμό, στις οποίες θα συμμετάσχουν εθελοντές της ΕΜΑΚ.

    [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Συναυλία θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 9μμ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το κονσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα "Adagietto" από τη Συμφωνία 5 του Γκούσταβ Μάλερ με σολίστ τον Δημήτρη Καψωμένο και το έργο 120 από τη Συμφωνία του Ρόμπερτ Σούμαν, με σολίστ τον Τάσο Κάζαγλη.

    [15] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ERA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Τα ασφαλέστερα και οικονομικότερα αεροπορικά ταξίδια είναι το θέμα του τακτικού συνεδρίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Περιφερειακών Αεροπορικών Εταιριών (ERA) που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2001.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της ERA Μάικ Αμπροζ, ενώ στους συνέδρους θα γίνει ενημέρωση για την Ολυμπιακή Αεροπλοϊα και τους στόχους της, καθώς και για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

    Εκ μέρους της χορηγού Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, κύριος ομιλητής θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος θα αναφερθεί στην ανάπτυξη της εταιρίας και στην εμπειρία της από την ένταξη τζετ αεροσκαφών στο στόλο της, ενώ στο συνέδριο θα μιλήσει και εκπρόσωπος της εταιρίας Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών, ο οποίος και θα αναπτύξει τα θέματα του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σημειώνεται ότι το συνέδριο της ERA θα προετοιμάσει το μεγάλο συνέδριο της ίδιας Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    [16] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ 3.000 ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    H ειδική υπηρεσία της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης απομάκρυνε μέσα στο 2000 περίπου 3.000 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από το κέντρο και την περιφέρεια της πόλης. Από αυτά, περίπου 1.700 οδηγήθηκαν στον ΟΔΔΥ, ύστερα από σχετική ειδοποίηση των ιδιοκτητών τους, ενώ περίπου 1.300 απομακρύνθηκαν σε περιοχές εκτός της δικαιοδοσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ευάγγελος Δημητρίου, το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων στάθμευσης.

    [17] ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Περισσότεροι από 450 Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών έχουν πάρει μέρος στις αναδασώσεις που διοργάνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο το WWF Ελλάς στο Σέιχ - Σου.

    Το WWF, στο πλαίσιο της εκστρατείας "Δάση για πάντα" και σε συνεργασία με την Panafon, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της περιοχής Σεβρί Τεπέ, λίγο πιο πάνω από το Επταπύργιο.

    Μέσω των επαναλαμβανόμενων αναδασώσεων, γίνεται περιποίηση των δέντρων που ήδη υπάρχουν και φυτεύονται καινούργια, τα οποία έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων. Εχουν προτιμηθεί τοπικά ήδη που είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής.

    Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια, έχει προηγηθεί μελέτη αναδάσωσης από το WWF Eλλάς και τις αρμόδιες δασικές αρχές, προκειμένου να αποκτηθεί μια εικόνα του χώρου, της φυσικής του αναγέννησης αλλά και της ποιότητας του εδάφους.

    Εθελοντικές αναδασώσεις θα γίνουν άλλες τρεις φορές : στις 11 Φεβρουαρίου, στις 11 Μαρτίου και στις 6 Μαίου.

    Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το WWF Ελλάς στο (01) 331 4893 ή με τον υπεύθυνο εθελοντών του WFF στη Θεσσαλονίκη Αγγελο Αδαμίδη στο 093 80 22 532 ή στο e-mail : forest@compulink.gr.

    [18] ΣΤΗΝ INFORMER ΤΟ 100% ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ARTEMIS

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Στην εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρίας πληροφορικής ARTEMIS Information Management S.a.r.I, προχωρά η εισηγμένη Informer AE. Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η εταιρία, η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Due Diligence.

    Η ARTEMIS που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει λογισμικό για την Κεντρική Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τζίρος της για το 2000 ανήλθε στα 70 εκατ. βελγικά φράγκα και τα κέρδη προ φόρων στα 5 εκατ. βελγικά φράγκα.

    [19] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Τόκιο, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς μετά από πρόσκληση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοχέι Κόνο, εκπροσώπους της Ιαπωνικής Τράπεζα για τη διεθνή συνεργασία, με αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Οργανισμού για τη διεθνή συνεργασία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας έκανε σύντομη στάση στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, όπου είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ισον Μουσταφάεβ και στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Λι Γκουτσανγκ.

    [20] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 88% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Μειωμένα κατά 88% ήταν τον Ιανουάριο του 2001 τα έσοδα του δημοσίου από το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και διαμορφώθηκαν σε 3,27 δισ. δραχμές. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1999, (έσοδα 5,9 δισ. δρχ.)

    Η πτώση των εσόδων - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται σε δύο λόγους: στη μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή των χρηματιστηριακών συναλλαγών -από 0,6% σε 0,3%- από τις αρχές του 2001, καθώς και στον ισχνό όγκο των συναλλαγών που έφτασε μόλις σε 1,09 τρισ. δραχμές.

    [21] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ι. ΞΕΝΑΚΗ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννης Ξενάκης

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Ελληνα συνθέτη Ιάνη Ξενάκη, απέστειλε στους οικείους τους ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό του.

    "Ο κόσμος της Τέχνης, της Διανόησης και του Πολιτισμού είναι από χθες φτωχότερος. Ο θάνατος του Ιάνη Ξενάκη, του σύγχρονου αυτού στοχαστή της μουσικής δημιουργίας, του νεωτεριστή, του πρωτοπόρου επιστήμονα και καλλιτέχνη αλλά και του κοσμοπολίτη, αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την ευρύτερη διεθνή πολιτιστική 'οικογένεια'", αναφέρεται στο τηλεγράφημα και καταλήγει:

    "Ως δημιουργός της "στοχαστικής μουσικής", ως διανοούμενος της υπέρβασης των περιορισμών της μουσικής φόρμας και τέλος ως επιστήμονας συνεισέφερε στον προσδιορισμό μιας νέας αυθεντικής μουσικής γλώσσας".

    [22] Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΕ 2-1

    Αλεξανδρούπολη, 5 Φεβρουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Τα εύκολα δύσκολα φαίνεται πως έκανε η ΑΕΚ που επιβλήθηκε του Αθηναϊκού με 2-1 σε ένα παιχνίδι που έγινε στο εθνικό στάδιο της Αλεξανδρούπολης και παρακολούθησαν περίπου 7000 φίλαθλοι.

    Έτσι η ΑΕΚ ανέβηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας.

    Οι ''φιλοξενούμενοι'' προηγήθηκαν με γκολ από τα αποδυτήρια (2') με σουτ του Τουρέ Μπεσαλά. Η ΑΕΚ αντέδρασε και με φάουλ του Τσάρτα στο 36' κατάφερε να ισοφαρίσει (1-1), ενώ το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 43' με τον Ζήκο. Στις καθυστερήσεις, ωστόσο ο Αθηναϊκός με τον Ζήκο είχε ευκαιρία να ισοφαρίσει με κεφαλιά, αλλά ο Ατματσίδης είχε αντίθετη άποψη, βγάζοντας την μπάλα κόρνερ.

    Η αναμέτρηση με τον Αθηναϊκό ήταν η πρώτη από τις τέσσερις που θα δώσει η Ένωση λόγω τιμωρίας μακριά.

    ΑΕΚ: Ατματσίδης, Καψής, Κωστένογλου, Κοπιτσής, Ζήκος, Ζαγοράκης, Κόλα, Λάκης, Νικολαΐδης (78' Κωνσταντινίδης), Τσάρτας (92' Φερούζεμ), Μαλαδένης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπαρτζώκας, Σαμαράς, Βαντελανόιντ, Σφακιανάκης, Καραμάνος, Τσιρώνης, Ζαβαντίας, Κορομπόκης (72' Ζαφειράκης), Παπανδρέου (57' Μίτιτς), Σίμονς, Μπασαλά.

    [23] UNICEF: 20.000 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Περισσότερα από 20.000 παιδιά στις βιομηχανικές χώρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τραυματισμούς, τονίζεται στην έκθεση του Κέντρου Ερευνών Innocenti της UNICEF. Σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι οι θάνατοι παιδιών από τροχαία που αντιστοιχούν στο 62% των θανάτων από τραυματισμούς. Συνολικά στη χώρα μας έχουμε 7,6 θανάτους ανά 100.000 παιδιά που οφείλονται σε τραυματισμό, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τα τροχαία είναι 4,71/100.000.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τραυματισμοί είναι η κυριότερη αιτία θανάτων σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη και είναι υπεύθυνοι για σχεδόν το 40% των θανάτων στην ηλιακή ομάδα 1-14 ετών. Συνυπολογιζόμενα όλα, τροχαία, τραυματισμοί εκ προθέσεως, πνιγμοί, πτώσεις, δηλητηριάσεις και άλλα ατυχήματα σκοτώνουν περισσότερο από 20.000 παιδιά το χρόνο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

    Οι θάνατοι παιδιών από τροχαία είναι υπεύθυνοι για το 41% του συνόλου των θανάτων από τραυματισμούς, ενώ τα αγόρια έχουν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τραυματισμούς απ' ότι τα κορίτσια.

    Η πιθανότητα να σκοτωθεί και να τραυματιστεί ένα παιδί σχετίζεται επίσης με την μονογονεϊκή οικογενειακή κατάσταση, την χαμηλή μόρφωση της μητέρας, την ηλικία της μητέρας κατά τη γέννεση, την κακή κατοικία, το μεγάλο μέγεθος της οικογένειας και την χρήση ναρκωτικών ή την κατάχρηση αλκοόλ από τους γονείς.

    Περαιτέρω, στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη προσαρμογή των ευρημάτων των ερευνών και της τρέχουσας στρατηγικής. Πολλές αποδεδειγμένες στρατηγικές για την πρόληψη ατυχημάτων εφαρμόζονται ανεπαρκώς, ενώ τουλάχιστον 12.000 θάνατοι παιδιών το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία, όπου αντιστοιχούν 5,2 θάνατοι ανά 100.000 παιδιά.

    Στο βιομηχανικό κόσμο, οι θάνατοι των παιδιών μειώνονται σταθερά για περισσότερο από δύο δεκαετίες, θα αποτελούσε όμως βαρύτατο σφάλμα να συμπεράνουμε ότι ένα τέτοιο πρόβλημα θα εξαφανιστεί σιγά, σιγά με την πάροδο του χρόνου. Η όποια πρόοδος είναι αποτέλεσμα μακράς και επίπονης έρευνας, κινητοποιήσεων, νομοθεσίας, περιβαλλοντολογικών παρεμβάσεων, ενημέρωσης του κοινού και βελτιώσεων στις υπηρεσίες παροχής άμεσης βοήθειας. Παρά την όποια πρόοδο αρκετές χώρες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Στην έκθεση επισημαίνεται αυτή ακριβώς η δυνατότητα για επεμβάσεις και περαιτέρω μείωση των παιδικών θανάτων και των παιδικών ατυχημάτων.

    [24] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 5 Φεβρουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Σερβίας στην Ουάσιγκτον και τις εξελίξεις στη Νότια Σερβία αναφέρεται σήμερα ο σερβικός τύπος.

    Η εφημερίδα "Danas" γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νέμποϊσα Τσόβιτς παρέδωσε στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και στους πρωθυπουργούς της Γιουγκοσλαβικής και Σερβικής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και Ζόραν Τζίντζιτς σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία.

    Η εφημερίδα "Politika" σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Ιβάνοφ στη διεθνή συνδιάσκεψη για την ασφάλεια που διεξήχθη στο Μόναχο δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και αντιτάσσεται στη διάλυσή της. Ο κ. Ιβάνοφ προειδοποίησε ότι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να προκαλέσει γενική σύρραξη στα Βαλκάνια με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Η εφημερίδα "Blic" επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς σε συνέντευξη τύπου κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον είπε ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε ψήφισμα που υποχρεώνει τις αρχές του Βελιγραδίου να αρχίσουν συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έως τις 31 Μαρτίου, ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ. Τζίντζιτς, όπως αναφέρει η "Blic", εκτίμησε ότι "πρόκειται για σημαντικό και αυστηρό όρο, επειδή, αν δεν επιτευχθεί συνεργασία έως την 31η Μαρτίου, οι αμερικανικές αντιπροσωπείες στους διεθνείς οργανισμούς, όπως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα θα ψηφίσουν κατά των συμφερόντων μας, κάτι που δεν θα ήταν καλό ούτε για μας, ούτε για τις ΗΠΑ, καθώς θα εισέλθουμε σε φάση αντιπαράθεσης".

    Η ίδια εφημερία αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και Βετόν Σουρόι συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και εξέτασαν την κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο και πολιτικά ζητήματα, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της επαρχίας.

    Ο σερβικός τύπος αναφέρεται επίσης στο Β' Συνέδριο του Λαϊκού Κινήματος "Otpor", που διεξήχθη χθες στο Βελιγράδι, στο οποίο παρουσιάστηκε η ιδέα του νέου αστικού πατριωτισμού, στην οποία περιλαμβάνεται η αγάπη για την πατρίδα, η καθολική αλληλεγγύη και το κράτος των πολιτών". Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα η οργάνωση σκοπεύει να εξελιχθεί από αυθόρμητο επαναστατικό κίνημα σε πολιτικό κίνημα.

    Οι εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης ανακοίνωση του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία αναφέρεται ότι το Σάββατο θα συνεδριάσει η ηγεσία του κόμματος. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει ο πρόεδρος του κόμματος, τα μέλη της Εκτελεστικής και Κεντρικής Επιτροπής, οι πρόεδροι των περιφερειακών, νομαρχιακών, επαρχιακών επιτροπών καθώς και ότι οι Σοσιαλιστές αντιτίθενται στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Γιουγκοσλάβους πολίτες που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 February 2001 - 19:13:53 UTC