Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [03] 22 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΠΕΚΤΣΙ
  • [04] ΒΟΛΕΪ: ΗΤΤΑ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ ΜΕ 3-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
  • [05] ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [06] Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [07] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 9 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
  • [08] ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [09] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [10] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [11] ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΜΕ 3-1 ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ...
  • [12] Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ 17η AGROTICA
  • [13] ΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ "ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ" ΤΗΝ 17η AGROTICA ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • [14] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΟΥΣ
  • [15] Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ "8"
  • [16] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ DATA COMMUNICATION
  • [17] ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [18] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [20] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [21] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΦΟΥΤΣΙΝΙ
  • [22] ΣΥΛΛΗΨΗ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΥΧΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
  • [23] ΝΕΑ ΗΤΤΑ (62-97) ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΦΑΡΜΑ

  • [01] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας στόχο έχει την υποβάθμιση των επιδόσεων που έχουμε πετύχει και αποβλέπει στην καταρράκωση της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε ομάδα 10 βουλευτών του κόμματος του.

    Κριτήριο της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι οι επιδόσεις του Χρηματιστηρίου, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με δυο λόγια η πρόοδος της πραγματικής οικονομίας.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι κύριο μέλημά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. "Οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εκείνοι που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, κατά τρόπο αποτελεσματικό. Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει ότι η παρούσα τετραετία είναι κατά κύριο λόγο η τετραετία της απασχόλησης. Οι μεταρρυθμιστικές τομές που επιχειρούμε στο εργασιακό αποβλέπουν ακριβώς στη δημιουργία όλο και περισσότερων νέων θέσεων εργασίας", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρκεί να μην εφησυχάζουμε.

    Εξήρε το έργο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε την Κοινοβουλευτική Ομάδα εμπροσθοφυλακή της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος. Οι βουλευτές με το έργο τους και τη δυναμική παρουσία που έχουν στις περιφέρειές τους στηρίζουν, υπερασπίζονται σθεναρά και διευκρινίζουν κατά τρόπο σαφή, όταν χρειάζεται, τις βασικές επιλογές του κυβερνητικού έργου, σημείωσε.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο κατά της διαφθοράς. Το ήθος δεν είναι διατεταγμένο, είπε χαρακτηριστικά. Ολοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και από το έργο που προσφέρουμε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2001 (12:11 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι θα γίνει πιο ισχυρή η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ εκφράζει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζορτ Μπους Τζούνιορ, σε επιστολή προς τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στην οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό και τον ευχαριστεί για τη συγχαρητήρια επιστολή του.

    Ο κ. Μητσοτάκης, στην επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, αναφερόταν στην πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας τα λάθη που έγιναν από όλες τις πλευρές τα τελευταία χρόνια, στο Κυπριακό και ζητούσε από το νέο πρόεδρο να συνεχιστεί η πολιτική που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είχαν ακολουθήσει την περίοδο 1990-1992 με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην απάντηση του ο κ. Μπους υπογραμμίζει:"Ευχαριστώ για την ευγενική σας επιστολή συγχαρητηρίων για την εκλογή μου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αισθάνομαι τιμή για την απόφαση του αμερικανικού λαού και προσδοκώ με ανυπομονησία την ανάληψη των καθηκόντων μου.

    Είμαι βέβαιος ότι η σχέση Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει πιο ισχυρή. Μοιράζομαι το ειδικότερο ενδιαφέρον σας για τις εξελίξεις στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή. Θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα πολλές προκλήσεις στα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, συνεργασίας και διαλόγου, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτές τις προκλήσεις. Το μέλλον παρουσιάζει επίσης τεράστιες ευκαιρίες. Μαζί θα χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές για να προωθήσουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Laura και εγώ απευθύνουμε τις καλύτερες ευχές μας σε σας κι την οικογένεια σας για τη νέα χρονιά".

    [03] 22 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΠΕΚΤΣΙ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Εικοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη δολοφονία στην Τουρκία του Αμπντί Ιπεκτσί, στη μνήμη του οποίου έχει καθιερωθεί και το ομώνυμο Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας.

    Με αφορμή την επέτειο η Γραμματεία Αθήνα του Βραβείου Ιπεκτσί επισημαίνει:"Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι οι Αγώνες και η τελική υπέρτατη θυσία του Ιπεκτσί δεν έγιναν "επί ματαίω". Ούτε, μόνο, για τον τουρκικό λαό. Οταν, στις 10 το πρωί, θα αναπέμπεται δέηση στον τάφο του Ιπεκτσί στο Νεκροταφείο Ζιντζιρλί Κουγιού της Πόλης, οι σκέψεις πάρα πολλών Ελλήνων πολιτών θα βρίσκονται εκεί κοντά. Και θα μετέχουν στην πένθιμη τελετή. Οπως κάθε χρόνο. Γιατί ο Ιπεκτσί υπήρξε και δικός τους άνθρωπος. Και δικός τους ήρωας".

    [04] ΒΟΛΕΪ: ΗΤΤΑ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ ΜΕ 3-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

    Σκύδρα, 31 Ιανουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Έκπληξη πρώτου μεγέθους σημειώθηκε στη Σκύδρα και στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών στο βόλεϊ, αφού ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα στο πέμπτο σετ με 3-2 από τον Αριστοτέλη Σκύδρας.

    Η ομάδα του Κώστα Χαριτωνίδη αγωνίστηκε χωρίς τον Αντώνη Κοβάτσεφ που είναι άρρωστος και τον Πλάμεν Κονσταντίνοφ που τραυματίστηκε στην προθέρμανση. Να τονίσουμε ότι ο Αριστοτέλης Σκύδρας έγινε η δεύτερη ομάδα, που προκρίνεται στην τετράδα του Κυπέλλου μετά τον Πανελλήνιο.

    Τα σετ: 25-15,18-25, 23-25, 25- 21, 15-10

    [05] ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 31 Ιανουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος των μεταρρυθμιστών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Γκεντς Πόλο, ο πρόεδρος του Δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Πετρίτ Καλακούλα, ο πρόεδρος του Κινήματος για τη Δημοκρατία Τασαμίρ Σέχι, ο βουλευτής του ΔΚ Ναρντ Ντόκα και ο πρώην Δήμαρχος των Τιράνων Αλμπέρ Μπρόικα ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν στην ίδρυση νέου κόμματος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκεντς Πόλο στο νέο κόμμα συγχωνεύονται το Κίνημα των μεταρρυθμιστών, το Κίνημα για τη δημοκρατία και το Δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα.

    Οι προαναφερόμενοι απηύθυναν έκκληση στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος να ενωθούν με το νεοσύστατο κόμμα.

    "Το κόμμα δεν είναι νέο κόμμα. Είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των ιδανικών του Δεκεμβρίου του 1990 και όχι το Δημοκρατικό Κόμμα που έχετε συνηθίσει να βλέπετε σήμερα στους δρόμους", τόνισε ο κ. Πόλο σε συνέντευξη τύπου.

    Οι ιδρυτές του νέου Δημοκρατικού Κόμματος έκαναν γνωστό ότι το όνομα του θα αποφασιστεί αργότερα. Προς το παρόν μέχρι την πραγματοποίηση της έκτακτης συνδιάσκεψης η ηγεσία του κόμματος θα είναι συλλογική και θα αποτελείται από τους προαναφερόμενους.

    Η έκτακτη συνδιάσκεψη του κόμματος θα προσδιορίσει το εκλογικό του πρόγραμμα και εκλέξει μία προσωρινή ηγεσία.

    Αμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα. Ο αντιπρόεδρος του ΔΚ Γιεμίν Τζάνα χαρακτήρισε το νέο κόμμα που ιδρύθηκε σήμερα ως "το κόμμα εκείνων που απομακρύνθηκαν από το ΔΚ", το οποίο ιδρύεται στο πλαίσιο της ίδρυσης και άλλων κομμάτων στην Αλβανία.

    [06] Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Επιστροφή στις νίκες για τον Φιλαθλητικό που κέρδισε με 3-0 σετ τον Αρη στο θεσμό του κυπέλλου. Η ομάδα της Μαρίας Δεληγιάννη έπαιξε πειθαρχημένα και πήρε άνετα τη νίκη.

    "Ήταν για μας σημαντική νίκη. Θέλαμε τη νίκη και τελικά την πήραμε", τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης η προπονήτρια του Φιλαθλητικού, Μαρία Δεληγιάννη και συνέχισε: "Η ομάδα άρχισε να βρίσκει τον καλό της εαυτό. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα και θα μείνουμε στους στόχους μας".

    Τα σετ του παιχνιδιού ήταν: 25-14, 25-10, 25-17

    ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ: Σάλτσεβιτς, Σάκουλα, Ορδουλίδου, Χατζηεφραίμογλου, Σοκόλοβα, Μποζίλοβα

    ΑΡΗΣ: Ψυχογιού, Παντελάκου, Τσολάκη, Πανιτσοπούλου, Βασιλέφσκα, Μαξίμοβα (Φαρμάκη, Τσολάκη).

    [07] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 9 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Την παραίτησή τους υπέβαλαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, γραμματέα της Κ.Ε. Κώστα Σκανδαλίδη και γραμματέα του Οργανωτικού Μιχάλη Νεονάκη, όλα τα μέλη της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Βορείου Δωδεκανήσου πλην δύο (αριθμός μελών 11), όπου καταγγέλουν μεταξύ άλλων τον υφυπουργό Εσωτερικών Κ. Καϊσερλή ότι προωθεί στενό του συνεργάτη για την υποψηφιότητα του γραμματέα στις επικείμενες Νομαρχιακές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, 9 μέλη της Ν.Ε. Β. Δωδεκανήσου με σημερινή επιστολή τους αιτιολογούν την παραίτησή τους στο γεγονός ότι δεν υπήρξε συναινετική λύση στο όνομα της υποψηφιότητας του γραμματέα της Ν.Ε. λόγω της επιμονής του υφυπουργού να θέλει να προωθήσει τον στενό του συνεργάτη κ. Βασ. Πίτση. Η επιλογή αυτή, όπως επισημαίνουν, δεν εξασφαλίζει την ενότητα του χώρου.

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ, ο κ. Πίτσης εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση της ΝΕ και τόνισε ότι δικός του στόχος είναι να υπηρετήσει πολιτικές και όχι πρόσωπα. "Για μας υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι υπεύθυνοι πάντως του Κόμματος δηλώνουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στη συγκεκριμένη Ν.Ε. κανονικά την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

    [08] ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Σε καλή κατάσταση βρίσκονται τα κτίρια της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τους επιστήμονες που κάνουν αυτή την περίοδο προσεισμικούς ελέγχους πρώτα σε σχολεία.

    Συγκεκριμένα προσεισμικός έλεγχος θα γίνει σε πρώτη φάση σε 70 σχολεία της Θεσσαλονίκης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι επικίνδυνα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση σεισμού.

    Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα ελεγχθούν μέχρι την ολοκλήρωσή του σχολεία και νοσοκομεία σε όλους τους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος αναφορικά με την ανθεκτικότητα των κτιρίων της χώρας μας τόνισε ότι όσα χτίζονται σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

    Για τα κτίρια που χτίστηκαν χωρίς αντισεισμικό κανονισμό με παλιό αντισεισμικό κανονισμό ή και χωρίς την επίβλεψη μηχανικού, τα παλιά κτίρια και αυτά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, το 50%.

    Τόνισε ακόμη ότι όσον αφορά τα μέτρα ετοιμότητας χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.

    Ο κ. Παπαζάχος επανέφερε και την πρότασή του για δημιουργία αντισεισμικού χάρτη στην Ελλάδα με βάση τη μεσοπρόθεσμη μέθοδο πρόβλεψης, ώστε να μπορούν οι μηχανικοί να επικεντρώνουν την έρευνά τους.

    Το πρόγραμμα ελέγχου τρωτότητας σχολείων και νοσοκομείων αφορά 1.000 δημόσια κτίρια της Κεντρικής Μακεδονίας και το κόστος του ανέρχεται στα 200 εκ. δρχ.

    [09] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ θα είναι το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, σε συνέντευξή του στον Flash.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι "το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει 'δαγκωτό' Γιάννο Παπαντωνίου" και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ξανακάνει παρόμοια κίνηση πριν δύο χρόνια με τον κ. Αρσένη, που όμως είναι μία σπασμωδική κίνηση με αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

    Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι "λιγότερη πολιτική και περισσότερη οικονομία κάνουν καλό στο Χρηματιστήριο", καθώς και ότι η ΝΔ "παίζει με τον πόνο των ανθρώπων που μπήκαν στη Σοφοκλέους σε μία φάση απότομης ανάπτυξης" - Σεπτέμβριος 1999. Αντίθετα, είπε, σήμερα το ΧΑΑ μπαίνει σε μία φάση ωρίμανσης και ενηλικίωσης, κατά την οποία πρέπει να μιλάμε για τον επενδυτικό του ρόλο και όχι για παιχνίδια.

    [10] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βρυξέλες, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο Χαβιέρ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ πρότεινε σήμερα στην ευρωβουλή την οργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό στην Ευρώπη πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη.

    Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι θα διεξαχθεί την Κυριακή σύνοδος με τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ και του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στην Αίγυπτο.

    Ωστόσο καμία πλευρά δεν επιβεβαίωσε αν θα συμμετέχει στη συνάντηση και πληροφορίες από την Αίγυπτο ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει τέτοια συνάντηση.

    Ο.Κ.

    [11] ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΜΕ 3-1 ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ...

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αρης - Σκόντα Ξάνθη

    Τα εύκολα δύσκολα έκανε η Ξάνθη. Στο πρώτο ημίχρονο είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, όμως στην επανάληψη η απόδοσή της έπεσε και έδωσε... έδαφος στον Ιωνικό. Τελικά ο Ιωνικός μπορεί να κέρδισε με 3-1, αλλά αποκλείστηκε, αφού το τελικό του πρώτου γύρου ήταν υπέρ της Ξάνθης (2-0). Έτσι η Ξάνθη πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης και απλά θα περιμένει την κλήρωση για να δει τον αντίπαλό της. Τα τέρματα της αναμέτρησης πέτυχαν οι Καούνος (10') και Κουρμπέλο (12'), Ντελγκάδο (33') και Πιάτζιο (41').

    [12] Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ 17η AGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Τους στρατηγικούς άξονες και στόχους του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας για την αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου για την περίοδο 2000-2006, παρουσίασε απόψε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    Ο κ. Ανωμερίτης που εγκαινίασε την 17η AGROTICA στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελείται από επτά άξονες προτεραιότητας. Το συνολικό κόστος για την περίοδο 2000-2006 ανέρχεται σε 1,1 τρισ. δρχ., εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 627 δισ. δρχ.

    Τρεις είναι οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος. Ο πρώτος αφορά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας ενόψει των προκλήσεων ενός συνεχώς ανταγωνιστικότερου διεθνούς περιβάλλοντος.

    Η βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητά της και να αποκατασταθεί η κοινωνική και οικονομική της λειτουργία, είναι ο δεύτερος στόχος του προγράμματος, επεσήμανε ο υπουργός, ενώ ο τρίτος στόχος αφορά στη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου. Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με τον υπουργό, θα επιτευχθούν μέσω των δράσεων που περιλαμβάνονται στα 34 μέτρα του προγράμματος.

    Συνολικά η παρέμβαση, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, θα οδηγήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης. Τριάντα πέντε χιλιάδες επενδυτικά σχέδια σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα καταστούν οικονομικά βιώσιμες με επενδύσεις που θα στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναδιάρθρωση της παραγωγής σε νέα προϊόντα. Στον "άξονα" αυτό περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός αξιόπιστου, επικαιροποιημένου Μητρώου Αγροτών που θα συμβάλλει στην παρακολούθηση κρίσιμων μεγεθών που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο εισόδημα, την απασχόληση των παραγωγών και θα αποτελεί εργαλείο για την τεκμηρίωση της αγροτικής πολιτικής.

    Ο δεύτερος άξονας προτεραιότητας "Μεταποίηση, εμπορία πρωτογενούς γεωργικού και δασικού προϊόντος", συνολικού κόστους 350 δισ. δρχ., θα δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει στη σημαντική αύξηση του παραγόμενου προϊόντος μετά από μεταποίηση και θα οδηγήσει στην αύξηση των παγίων επενδύσεων του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού της μεταποίησης κατά 8%.

    Ο τρίτος άξονας "βελτίωση ηλικιακής σύνθεσης αγροτικού πληθυσμού" με τα μέτρα που περιλαμβάνει, στοχεύει στην άμβλυνση της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού μέσω της ενθάρρυνσης και της εγκατάστασης νέων ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές. Οπως επεσήμανε ο κ. Ανωμερίτης, η εγκατάσταση 14.000 νέων γεωργών σημαίνει αύξηση κατά 5% του ποσοστού απασχολούμενων - κάτω των 45 ετών - γεωργών και αύξηση κατά 2% συνολικά των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τη μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εφαρμογή των προγραμμάτων φυτοπροστασίας, τα οποία θα εφαρμοστούν σε 18.936.000 στρέμματα και θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 40% του κόστους φυτοπροστασίας, κατά 2-4% του κόστους παραγωγής και κατά 50% της χρήσης των φυτοφαρμάκων στη δενδροκομία.

    Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα της ελληνικής γεωργίας έχει ως εξής: Παράγει το 8% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, απασχολεί το 18,7% του εργατικού δυναμικού, στηρίζει μια σειρά εθνικά σημαντικών βιομηχανικών κλάδων, ενώ τα "νωπά" αγροτικά προϊόντα αποτελούν το 8% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα το 30%.

    [13] ΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ "ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ" ΤΗΝ 17η AGROTICA ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οικολογικοί φορείς και επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης έξω από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 24 του συντάγματος για την προστασία των δασών που θα συζητηθεί στη Βουλή.

    Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της 17ης διεθνούς έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού Agrotica 2001, και οι διαδηλωτές θα παραδώσουν υπόμνημα στον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Ανωμερίτη και στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, που θα παραστούν στα εγκαίνια.

    Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η προσπάθεια αλλαγής του άρθρου περί δασικής προστασίας, στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος, επιτρέπει για πρώτη φορά τον αποχαρακτηρισμό των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων και επιχειρεί, παράλληλα με την αναθεώρηση των άρθρων 94, 95 και 100 να εμποδίσει τη δικαστική προσφυγή πολιτών και φορέων κατά της οικοδόμησης δασικών περιοχών, ενώ αποδυναμώνει τη δυνατότητα παρέμβασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στους νόμους της κυβέρνησης.

    Ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Νάστης, υποστήριξε ότι με τη σημερινή του μορφή το άρθρο 24 προστατεύει αποτελεσματικά το δάσος, ενώ οι οποιεσδήποτε "φραστικές τροποποιήσεις ή νέοι ορισμοί για την προστασία των δασών" δίνουν την ευκαιρία σε ιδιώτες να εκμεταλλευτούν τις δασικές εκτάσεις, αλλοιώνοντας τα οικοσυστήματά τους. Εξέφρασε δε το φόβο ότι με την αλλαγή του άρθρου τα δάση θα γίνουν στόχος πυρκαγιών και στη συνέχεια θα οικοδομηθούν. Αντί της συνταγματικής τροποποίησης πρότεινε τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που όπως είπε, αρκούν για να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

    [14] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΟΥΣ

    Μόσχα, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρόεδρο τον ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Ο κ. Πούτιν είπε στον Αμερικανό ομόλογο του ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση του και πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές θα βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα τους. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Μπους ανταποκρίθηκε με κατανόηση στην πρόταση του Πούτιν.

    Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ.

    Ο.Κ.

    [15] Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ "8"

    Γιάννενα, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Πήρε το ρόπαλο ο Ηρακλής και μαζί του το εισιτήριο της πρόκρισης από τον ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζοντάς τον με 1-2. Ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. "Έγινε πολύ καλό παιχνίδι και πήραμε την πρόκριση για την ημιτελική φάση του κυπέλλου. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι καλή ομάδα και κυνήγησε τη νίκη. Θέλαμε να σημειώσουμε τέρμα και το πετύχαμε Αφού σημειώσαμε ένα τότε όλα τα πράγματα άλλαξαν και το άγχος βάρυνε τα πόδια των αντιπάλων μας. Οι παίκτες μου έπαιξαν με πάθος και δύναμη και κατάφεραν να επιβληθούν μέσα στο γήπεδο. Θέλαμε τη νίκη για να πάρουμε την πρόκριση και να διασκεδάσουμε τις άσχημες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο πρωτάθλημα. Τώρα θα πρέπει να περιμένουν με την κλήρωση του κυπέλλου για να δούμε τον αντίπαλό μας και την τύχη μας".

    Πρώτη φορά στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα κάθισε ο Νίκος Αναστόπουλος. "Το σκορ μας αδικεί", επισήμανε και συνέχισε: "Το σκορ μπορούσε να ήττα και διαφορετικό. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε και κάτι περισσότερο. Καλή συνέχεια στον Ηρακλή και να ευχηθώ καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα για τον ΠΑΣ".

    Κ.Π.

    [16] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ DATA COMMUNICATION

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Η Data Communication, η μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής στο χώρο του λογιστικού λογισμικού, οργανώνει ειδική εκδήλωση -αποκλειστικά για λογιστές- για την παρουσίαση της πρώτης ολοκληρωμένης σειράς λογιστικών εφαρμογών σε τεχνολογία windows, της σειράς ACADEMIA FINANCIALS.

    Η εκδήλωση της Data Communication θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο "Mediterranean Palace", ώρα 10.00 π.μ.

    Η σειρά ACADEMIA FINANCIALS διακρίνεται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και την πρωτοπορία της στη μηχανογράφηση των λογιστικών γραφείων και την εξυπηρέτηση των πελατών των λογιστών:

    Είναι η μοναδική σειρά λογιστικών εφαρμογών στην αγορά με παράλληλη διαχείριση ΕΥΡΩ ΔΡΑΧΜΗΣ (αυτόματα, χωρίς πρόσθετες κινήσεις και υπολογισμούς).

    Διαχειρίζεται όλα τα έντυπα TAXIS (έντυπα Υπουργείου, συνεχή μηχανογραφικά έντυπα, αναπαραγωγή των εντύπων σε λευκό χαρτί)

    Έχει τη δυνατότητα on line σύνδεσης με το E- TAXIS.

    Έχει το φιλικότερο περιβάλλον εργασίας σε τεχνολογία Windows

    Διαθέτει εξελιγμένο σύστημα ασφάλειας των εφαρμογών

    Παρέχει ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων με δυνατότητα ελεύθερης αναζήτησης κειμένου.

    Προσφέρει στους λογιστές πληθώρα καινοτόμων λύσεων και μεθόδων διαχείρισης & οργάνωσης του λογιστικού γραφείου:

    Κοστολόγηση πελατών

    Ηλεκτρονικό Organizer για την πλήρη οργάνωση των εργασιών του λογιστικού γραφείου και την κατανομή του χρόνου εργασίας των απασχολούμενων σ΄αυτό.

    Διαχείριση Προϋπολογισμών Πελατών & λογιστικού γραφείου.

    [17] ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Να μην παραστεί ως επίσημος προσκεκλημένος στην επίσημη παρέλαση της 25ης

    Μαρτίου στη Νέα Υόρκη ζητεί με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας "Εθνικός Κήρυκας" ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ενεργώντας κατ΄ εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνομίλησε τηλεφωνικός με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, στον οποίο έθεσε θέμα ειδικών λόγων για την άρνηση να αποδεχτεί την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να ηγηθεί ως τελετάρχης την παρέλαση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε ότι παρ΄ όλο που η πρόσκληση ήταν κοσμική και ως εκ΄ τούτου δε χρειαζότανε να ζητήσει τη γνώμη του Πατριαρχείου ακολούθησε την εκκλησιαστική τάξη. Επίσης φέρεται να έχει δείξει κατανόηση για να μην προκαλέσει οποιοδήποτε θέμα στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

    Ήδη με επιστολή του προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας

    Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δηλώνει ότι προς το παρόν "για ειδικούς λόγους" δεν μπορεί προς το παρόν να ικανοποιήσει την επιθυμία των ομογενών.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα που αναμένεται να

    προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις της Ελλαδικής εκκλησίας με το Φανάρι.

    Για το θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Σταθάκος δήλωσε ότι αυτά είναι εκκλησιαστικά ζητήματα. "Εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιες γραμμές και θέσεις. Η ομογένεια πρότεινε κάτι και αυτό αφορά την εκκλησία και όπως ξέρετε είναι η ιεραρχία. Υπάρχει η Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο".

    Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα οι ομογενείς προτίθενται να κάνουν παραστάσεις στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους που και στην εκκλησία δεν λείπουν η μικροπολιτική και η επικράτηση των μικροσυμφερόντων.

    Δ. Ρ.

    [18] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Στοκχόλμη, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε σήμερα από την διεθνή κοινότητα περισσότερο χρόνο ώστε η χώρα του να εκδώσει τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Κοστούνιτσα μετά από συνάντηση που είχε στη Στοκχόλμη με τον Γκόραν Πέρσον, πρωθυπουργό της Σουηδίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ δήλωσε ότι η χώρα του γνωρίζει τις υποχρεώσεις της προς τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων την έκδοση Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε ότι απλά χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να αντεπεξέλθει σε αυτές.

    Ο κ. Κοστούνιτσα αμφισβήτησε ωστόσο τα κίνητρα του δικαστηρίου της Χάγης και την αποτελεσματικότητα του λέγοντας ότι το δικαστήριο διώκει μόνο ορισμένα άτομα και αυτό δείχνει ότι δεν είναι αντικειμενικό ως προς την κρίση του.

    Σε ομιλία του στο Σουηδικό Ιδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για την αντικειμενικότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί εναντίον Σέρβων ηγετών και πρόσθεσε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια κριτήρια για άλλα κράτη που ενεπλάκησαν στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνηση του η έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη και τόνισε ότι το Βελιγράδι αξίζει την οικονομική βοήθεια από τη διεθνλη κοινότητα ανεξάρτητα με το τι θα πράξει σχετικά με τον Μιλόσεβιτς.

    O.K.

    [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 31 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για τη σημασία της αμερικανικής παρουσίας στα Βαλκάνια.

    Χαρακτηρίζοντας την ανάληψη υποχρεώσεων από την Ουάσιγκτον στην περιοχή απαραίτητη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Νταν Γκεοάνα είπε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες του ΟΑΣΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια, όταν θα συναντηθεί με τον κ. Πάουελ την Πέμπτη.

    "Πιστεύω ότι η αμερικανική δέσμευση στην περιοχή ουσιαστικής σημασίας", δήλωσε σε δημοσιογράφους.

    "Η μακρόχρονη δέσμευση της Αμερικής στην περιοχή, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό και εμπορικό", τόνισε ο κ. Γκεοάνα, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας συμφώνησε με την άποψη ότι η Ευρώπη έχει να παίξει σπουδαίο ρόλο στα Βαλκάνια, τόνισε ωστόσο ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία των ΗΠΑ παρά τη θέση της χώρας του ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική έναντι των Βαλκανίων.

    "Η Ρουμανία ως μέρος της Νοτιανατολικής Ευρώπης πιστεύει ότι πρέπει να προσεγγίσουμε από μία νέα σκοπιά την κατάσταση στην περιοχή. Ομως οι ΗΠΑ έχουν και θα έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην περιοχή".

    Αναφερόμενος στα άλλα θέματα που θα συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι θα θέσει το θέμα της πιθανής ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Βουκουρεστίου και Ουάσιγκτον.

    [20] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 31 Ιανουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Νέα ώθηση στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δίνει το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν στα Τίρανα ο Αλβανός υπουργός Οικονομικών Αναστάς Ανγκέλι και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

    Σε κοινή συνέντευξη που δόθηκε μετά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες της 8ης ελληνοαλβανικής συνόδου της μικτής διυπουργικής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνικής συνεργασίας ο κ. Ανγκέλι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσω του πρωτοκόλλου και των συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν φέτος οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

    Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι συζητήθηκε πάλι το εξωτερικό χρέος της Αλβανίας προς την Ελλάδα και συμφωνήθηκε η επανεξέταση αυτού του θέματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου ένα νέο σημαντικό, αποφασιστικό, χρήσιμο, αλλά και κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών οικονομικών σχέσεων.

    "Επειδή και οι δύο πλευρές κατανοούμε την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μας σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας ειλικρίνειας πιστεύω ότι θα εργαστούμε με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ζήλο για την υλοποίηση των συμφωνημένων", τόνισε.

    Ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι η περίοδος που ανοίγεται είναι κρίσιμη για την οικονομική ανασυγκρότηση και της Αλβανίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    "Καθώς πιστεύουμε ότι η οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής πρέπει να γίνει μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης των θεσμών των χωρών αυτών, θεωρούμε ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή την υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων", πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι κανένας δεν δικαιούται να θέτει σε αμφισβήτηση τις ελληνικές προθέσεις για τη στήριξη των χωρών που εντάσσονται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης, γιατί η οποιαδήποτε αντίθετη στάση δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί σκοπιμότητες, οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους λαούς της περιοχής, δεν ενδιαφέρουν τους λαούς της Ελλάδας και της Αλβανίας.

    "Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η αλβανική κοινωνία, ο αλβανικός λαός, αλλά και οι λαοί των χωρών που εντάσσονται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης κλείνουν τα αυτιά τους και γυρίζουν την πλάτη τους σε όλους εκείνους που για προσωπικές ή άλλες σκοπιμότητες επιθυμούν για δικούς τους λόγους, να θέσουν σε αμφισβήτηση ή να υπονομεύσουν την ανάπτυξη των διμερών και πολυμερών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή", υπογράμμισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας είπε ότι το εξωτερικό χρέος της Αλβανίας προς την Ελλάδα είναι περίπου 20 εκ. δολλάρια και ότι συμφωνήθηκε μέσα στον Ιούνιο να γίνει συντονισμός των ενεργειών και να καθορισθεί ο τρόπος πληρωμής.

    Ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική πρόθεση είναι να βρεθεί λύση για την εξόφληση του χρέους, η οποία θα διευκολύνει την Αλβανία χωρίς καμία ουσιαστικά χρονική πίεση.

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος και η θέση των 300.000 - 400.000 μεταναστών στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα έχουν μία σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ότι "το μόνο μειονέκτημα γι αυτούς είναι ότι βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, αλλά αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται από τις πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής που μπορούν, για αυτή την περίοδο τουλάχιστον να εξασφαλίζουν σε μία φίλη χώρα, όπως η Ελλάδα".

    Σε ερώτηση τι διαφορά έχει το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και πως μπόρεσε η Ελλάδα να εξασφαλίσει τα 300 εκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει αυτό το Σχέδιο, είπε ότι δεν τα εξασφάλισε από πουθενά, ότι είναι από τον κόπο, το υστέρημα και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Βγαίνουν κατευθείαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια με την επιτυχή οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη είναι πλεονασματικός για την Ελλάδα, τη χώρα εκείνη της Ε.Ε., η οποία για το 2001 θα έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα προσεγγίζει το 5% και θα είναι διπλάσιος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

    Ανέφερε, δε ότι για τη Γιουγκοσλαβία θα διατεθούν 95 δισ. δρχ., και από αυτά τα 25 δισ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη του Κοσόβου. Κατέληξε τονίζοντας ότι από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο ανασυγκρότησης, η πιο έτοιμη και με επεξεργασμένες προτάσεις είναι η Αλβανία, η κυβέρνηση της οποίας έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

    [21] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΦΟΥΤΣΙΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Κέρδισε στα... σημεία ο ΠΑΟΚ, αφού άρπαξε μέσα από τα χέρια του Ηρακλή τον Καμερουνέζο Αρμάντο Φουτσίνι που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο παίκτης που ενώ είχε συνομιλίες με τους ανθρώπους του Ηρακλή, δέχτηκε πρόταση από τον ΠΑΟΚ και συμφώνησε σε όλα, αφήνοντας ακάλυπτους τους εκπροσώπους του Γηραιού. Έτσι με την προσφυγή που κατέθεσε απελευθερώνεται από παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα και εντάσσεται στο δυναμικό του Δικεφάλου.

    [22] ΣΥΛΛΗΨΗ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΥΧΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    Βουκουρέστι, 31 Ιανουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ρουμάνος Στάντσου Ογκίκα συνελήφθη από τις αρχές της χώρας με την κατηγορία της απάτης γιατί ισχυρίστηκε ότι κέρδισε το κρατικό λαχείο και σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος του, στην οποία κάποιοι του έκλεψαν υποτίθεται το τυχερό λαχνό.

    Σημειώνεται ότι ο αληθινός νικητής εμφανίστηκε και διεκδίκησε τα κέρδη του αλλά οι αρχές για λόγους ασφαλείας δεν ανέφεραν το όνομα του.

    [23] ΝΕΑ ΗΤΤΑ (62-97) ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΦΑΡΜΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Μια ακόμη ήττα, την ένατη από την Πολφάρμα Κλίμα Γκντίνια με 62-97 γνώρισε ο ΠΑΟ στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα γυναικών. Η ομάδα της Αθήνας αγωνίστηκε έχοντας στη σύνθεσή της τρεις παίκτριες από τα τμήματα υποδομής. Καλύτερη παίκτρια του παιχνιδιού από την ελληνική πλευρά ήταν η Νικολαΐδου που σημείωσε 21 πόντους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 31 January 2001 - 19:14:36 UTC