Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ:ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
  • [04] ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [05] Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [06] ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΕΚΟΨΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [07] ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [09] ΕΞΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΧΟΜΠΑΧ: Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
  • [11] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΙ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [12] ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΣΙΜΙΣΚΗ
  • [13] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ
  • [14] ΧΑΑ: Η "ΜΕΛΩΔΙΑ" ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ
  • [15] ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • [16] ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [17] ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
  • [18] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΣΤΟ ΧΡΤΙΑΤΗ
  • [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΑΝΤΕΛΣΟΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [20] ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ...
  • [21] ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [22] Ο ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [23] ΠΑΝ. ΠΟΙΚΙΛΙΔΗΣ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ
  • [24] ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [01] ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ:ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (14:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βασίλης Μιχαλολιάκος

    Παραμένει τελικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Τζάνειου Νοσοκομείου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στο κέντρο του Πειραιά. Η παραμονή του στην εντατική αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην υπάρξουν λοιμώξεις, λόγω των αμυχών που έχει από τα τραύματα που υπέστη.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως οφείλει τη ζωή του στο Θεό. Είπε ότι τις ώρες που περνά στην εντατική θυμάται συναδέλφους του που έπεσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών και δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Σημείωσε ακόμη πως θα αποτύχουν όσοι επιδίωξαν να πλήξουν τη χώρα καθώς, όπως τόνισε, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οπαδοί της τρομοκρατίας. Ανέφερε πως όταν βγει από το νοσοκομείο θα συνεχίσει την πολιτική μάχη για την επίλυση προβλημάτων στην Ελλάδα όπως η τρομοκρατία.

    Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό του Τζάννειου νοσοκομείου καθώς και σε όλο τον πολιτικό κόσμο αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση της υγείας του.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ρώμη, 24 Ιανουαρίου 2001 (14:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'

    της Δ. Ριμπά

    Το κυπριακό είναι πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής τμήματος κυρίαρχης χώρας. Ατυχώς οι ελπίδες για την επίλυσή του περιορίζονται λόγω της αρνήσεως εκ μέρους της μιας πλευράς της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και της υπονόμευσης των προσπαθειών εποικοδομητικού διαλόγου που καταβάλλονται εκ μέρους του διεθνούς αυτού οργανισμού. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στην αντιφώνησή του προς τον Ιταλό Πρόεδρο, Κάρλο Τσιάμπι, χθες βράδυ, στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε παραδοσιακή τη φιλία που ενώνει τις δύο χώρες, που όπως είπε έχουν κοινά συμφέροντα και πολλά δείγματα καλής συνεργασίας που καθορίζονται και από το μεσογειακό τους χαρακτήρα.

    Για την Ευρωπαϊκή Ενωση επεσήμανε ότι θα πρέπει να παρθεί απόφαση για το περιεχόμενο της εμβάθυνσης που θα διευκολύνει τη διεύρυνσή της, γεγονός που θα τη καταστήσει αποτελεσματική. "Είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε σύντομα μια κοινή πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας που θα στηρίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα σημείωσε πως η στενή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας μπορεί να συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη της χερσονήσου του Αίμου από την Αδριατική ως τον Εύξεινο Πόντο.

    Για την Ολυμπιάδα του 2004 επεσήμανε την προσδοκία της Ελλάδας να προσδώσει στους αγώνες αυτούς το αληθινό ολυμπιακό πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα έχει αναλάβει μια μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης της ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος, Κάρλο Τσιάμπι, σημείωσε ότι ο δεσμός μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας έχει μοναδικό χαρακτήρα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με ρίζες που βυθίζονται στο μύθο. Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας επεσήμανε την ανάγκη και την ευθύνη να δοθεί πληρότητα ταυτότητας και διεθνούς οντότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι δύο χώρες, όπως είπε ο Ιταλός Πρόεδρος, οφείλουν να ενισχύσουν τη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την προβολή της Ενωσης στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας και τη διεύρυνση δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης και δυναμικής πολιτικής συνεργασίας.

    [03] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ Π.ΠΕΤΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (11:34 UTC+2)

    Τη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου του, Παύλου Πετρίδη, τιμά απόψε στις 7 το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με εκδήλωση που συνδιοργανώνει με το ΑΠΘ, το Πνευματικό Ιδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου και τις εκδόσεις "Προσκήνιο" στη αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το τελευταίο βιβλίο του Παύλου Πετρίδη με τίτλο "Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα" στο οποίο αποκαλύπτονται για πρώτη φορά απόρρητα έγγραφα της σκοτεινής περιόδου 1957-1967. Τα ντοκουμέντα αυτά τεκμηριώνουν ότι καμία μετεμφυλιακή εξουσία την Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να επιβιώσει χωρίς την αρωγή των παραεξουσιαστικών μηχανισμών. Το βιβλίο (το οποίο ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο) θα παρουσιάσουν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΜΠΕ Γιώργος Αναστασιάδης και το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου , Νίκος Παπανδρέου.

    Στα τρία μέρη του βιβλίου παρατίθενται ντοκουμέντα της περιόδου 1957-1963, τεκμήρια σχετικά με την "παρένθεση" 1963-1965 και στοιχεία αναφορικά με την μεταβατική φάση από το βασιλικό πραξικόπημα (1965) ως την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών. Η κατάφωρη υπονόμευση και ο ευτελισμός της συνταγματικής νομιμότητας και των θεσμών, τη δεκαετία 1957-67, συνθέτουν ένα (πρόσθετο) μελανό κεφάλαιο στην πολύπαθη κοινοβουλευτική μας ιστορία. Η σύγκλιση της κυρίαρχης εξουσίας με την παραεξουσία, απέναντι στην προοπτική της εκτροπής, προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, Αυλή, παραστρατιωτικές οργανώσεις και παρακρατικοί μηχανισμοί, ΚΥΠ, ξένοι τοποτηρητές και λοιποί εξωθεσμικοί παράγοντες ενορχήστρωσαν (κατά συγκυρία) τις δυνάμεις τους, ερωτοτροπώντας με την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    "Παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι η τροπή των γεγονότων, μετά την αψυχολόγητη και καταστροφική διαιώνιση του εμφυλίου πολέμου , θα απέβαινε μονόδρομος για την επικρατούσα πλευρά. Η ελλοχεύουσα (διαχρονικά) κομμουνιστική απειλή αναδείχτηκε σε ευνόητο άλλοθι της πολιτικής εξουσίας με την οποία συνέπραξαν συγκυριακά το παλάτι, οι ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα Ασφαλείας, τα ΤΕΑ, η ΚΥΠ, παρακρατικές οργανώσεις και αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Το ζητούμενο , βεβαίως, είναι αν η νόμιμη κυβερνητική εξουσία είχε όντως τη διάθεση να αναμετρηθεί με την παραεξουσία ή να συνεργαστεί τελικά μαζί της για τη διαιώνιση της ισχύος της. Τα παρατιθέμενα ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ( μάλλον) τη δεύτερη εκδοχή. Προκύπτει ότι σχεδόν καμία μετεμφυλιακή εξουσία δεν ήταν σε θέση να επιβιώσει χωρίς την αρωγή των παραεξουσιαστικών μηχανισμών υπό το δόγμα της (κακώς νοούμενης) εθνικοφροσύνης" αναφέρει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

    "Το βιβλίο του Π. Πετρίδη , το οποίο φωτίζει με τόσο αξιόπιστο τρόπο ακόμη και τις πιο απόκρυφες πτυχές της σκοτεινής περιόδου 1957-1967, αυτής που οδήγησε άμεσα στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας, προσφέρει ένα πολύτιμο δίδαγμα. Γιατί αποκαλύπτει αφενός πόσο αδίστακτες μπορούν να είναι οι αντιλαϊκές δυνάμεις στην υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, όταν αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους , και αφετέρου πόσο βαρύνουσα σημασία μπορεί να έχει για την εξουδετέρωση αυτών των υπονομεύσεων η λαϊκή βούληση, όταν εκφράζεται αγωνιστικά" επισημαίνει ο καθηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης , ο οποίος προλογίζει το βιβλίο.

    [04] ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Ιανουαρίου 2001 (14:18 UTC+2)

    Eνιαία στάση σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, τηρούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της γειτονικής χώρας, οι εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ", ότι το συνταγματικό, όπως αποκαλείται, όνομα του κράτους είναι αδιαπραγμάτευτο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Βέτσερ", η πολιτική αυτή συναίνεση σε σχέση με το εκκρεμές θέμα της ονομασίας εκφράστηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους αρχηγούς των κομμάτων της ΠΓΔΜ. Ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε την ενιαία στάση των κομμάτων λέγοντας ότι "υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των σημαντικών πολιτικών παραγόντων στην ΠΓΔΜ σε σχέση με τη σημασία του ζητήματος", γράφει η "Βέτσερ".

    Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Φίλιπ Πετρόφσκι δήλωσε στη "Βέτσερ" ότι η θέση του κόμματός του σε ό,τι αφορά την ονομασία της χώρας είναι ξεκάθαρη, δηλαδή το όνομα της χώρας είναι "Δημοκρατία Μακεδονίας" και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του. Με τις αλλαγές του Συντάγματος, πρόσθεσε, η ΠΓΔΜ έκανε ορισμένες υποχωρήσεις και διαβεβαίωσε το νότιο γείτονά της ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

    Ο Σλόμπονταν Τσάσουλε, εκπρόσωοπος της Δημοκρατικής Αλτερνατίβας (DA), τόνισε από την πλευρά του ότι θέση του κόμματός του είναι ο σεβασμός του Συντάγματος όπου, όπως είπε, ορίζεται το όνομα της χώρας "και αυτό είναι "Δημοκρατία Μακεδονίας".

    Την ίδια γνώμη έχει, σύμφωνα με τη "Βέτσερ" και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA), ότι δηλαδή "το όνομα "Μακεδονία" έχει επιλεγεί από τους πολίτες και πρέπει να γίνει σεβαστό". Μάλιστα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου από το DPA είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, η συναίνεση των κομμάτων είναι πλήρης και τώρα η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να συναινέσει με αυτή τη θέση.

    Τη θέση ότι το όνομα του κράτους δεν πρέπει να αλλάξει μετέφερε και ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ζόραν Βίτροφ, θεωρεί ότι είναι ανόητη η συζήτηση για το όνομα.

    Ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέι Ζένοφσκι είεπ ότι η γνώμη του κόμματός του είναι ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί το όνομα του κράτους, ενώ η θέση του αλβανικού Κόμματος Δημκρατικής Ευημερίας (PDP) είναι ότι η χώρα πρέπει να αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα, καταλήγει το δημοσίευμα της "Βέτσερ".

    [05] Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 24 Ιανουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας του Βελιγραδίου Αντρια Μιλουτίνοβιτς κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να τιμωρήσει το ΝΑΤΟ για τις επιδρομές του εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς, μετά την συνάντηση του με την Γενική Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε δήλωσε ότι συμφώνησε μαζί της να τιμωρηθούν όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Γιουγκοσλάβος εισαγγελέας είπε ακόμη ότι η κα Ντελ Πόντε ζήτησε από το Βελιγράδι να τις παραδώσει στοιχεία για εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι το γραφείο του θα συνεργαστεί με τη Χάγη για να τιμωρηθεί το ΝΑΤΟ.

    O.K.

    [06] ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΕΚΟΨΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν τη στράτευση για τη λύση προβλημάτων και τη δημιουργία μίας κοινωνίας περισσότερο δίκαιης και δυνατής, ο πρόεδρος του κινήματος και πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, πραγματοποίησε σήμερα την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιά συνείδηση του καθήκοντος και της αποστολής του. Δουλεύει και εργάζεται συστηματικά για τη λύση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Υπάρχει πρόοδος. Υπάρχουν βέβαια και παραλείψεις. Υπάρχουν πολλές φορές και διεθνείς συγκυρίες που είναι δύσκολες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μας. Συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Αλλά βρίσκουμε λύσεις και βρίσκουμε λύσεις με επιτυχία" τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε χαριτολογώντας ότι του χρόνου το φλουρί της πίτας δεν θα είναι η δραχμή, αλλά το ευρώ.

    Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού, με επιμονή και θέληση η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη, που αποτελούν την πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Όποιος διστάζει ή αναβάλλει, μένει στη γωνιά, μένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Και εμείς δείξαμε ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη μοίρα" είπε.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και φέτος το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις με επιτυχία και θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερη ανάπτυξη.

    [07] ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ενα μόνο δείγμα χοιρινού, από τα 1.097 στα οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος πέρυσι, ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από τον εντοπισμό ορμονών και αντιβιοτικών σε χοιροτροφικές μονάδες της Γερμανίας και της Αυστρίας.

    Το υπουργείο Γεωργίας δίνει οδηγίες προς τις διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις εισαγωγές χοιρινών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τα όργανα της Ε.Ε.

    [08] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας, Φατάκ Νάνο, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

    Οπως δήλωσε πρόκειται για μία αμετάκλητη παραίτηση, τόνισε ότι κατηγορείται άδικα από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας και επεσήμανε ότι η εκλογική διαδικασία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών δεν είναι σωστή.

    Αμέσως μετά τη παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, δήλωσε στο ΜΠΕ ότι η κίνηση του Φατάκ Νάνο δεν έχει σχέση με την αντιπολίτευση, αλλά είναι το αποτελέσμα της ανάγκης για βελτίωση του έργου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας δημοσίων σχέσεων του Σοσιαλιστικου Κόμματος, Λουάν Ράμα, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής αποδεικνύει την πολιτική ευθύνη του, ενώ πρόσθεσε ότι συνδέεται και με τις αβάσιμες κατηγορίες του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιοζεφίνα Τοπάλι, υποστήριξε ότι η παραίτηση του Νάνο δεν αρκεί και ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και άλλα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Εντι Μαλούκα, εξέφρασε το σκεπτικισμό του, λέγοντας ότι πρόκειται απλά για μία αλλαγή ονομάτων.

    [09] ΕΞΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Ο Γκαφάρ Οκαν, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία και πέντε ακόμη αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο κ. Ετζεβίτ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κυβερνήτη της περιοχής Γκοκάν Αντίνερ και του είπε ότι έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα και πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP ότι ο Οκαν σκοτώθηκε σε ενέδρα και όχι από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του όπως αρχικά μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Οκαν ήταν τρία χρόνια στο Ντιγιάρμπακιρ και δεν είχε πολλούς σωματοφύλακες γιατί είχαν βελτιωθεί οι συνθήκες ασφαλείας στην πόλη.

    Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι για την επίθεση μπορεί να ευθύνεται η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.

    Ο.Κ.

    [10] ΧΟΜΠΑΧ: Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

    Βερολίνο, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια Μπόντο Χόμπαχ δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν να χορηγούν βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας ακόμη και αν το Βελιγράδι αρνείται να εκδώσει το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Το τίθεται ως όρος για την οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία η έκδοση Μιλόσεβιτς "μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανασύστασης της δημοκρατίας", υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

    "Στόχος μου είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη Γιουγκοσλαβία. Μόνο τότε θα διασφαλιστεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για την έκδοση του Μιλόσεβιτς", είπε προσθέτοντας ότι δεν είναι απόλυτα αντίθετος με την επιθυμία της Γιουγκοσλαβίας να δικαστεί ο Μιλόσεβιτς στη χώρα.

    Ωστόσο τόνισε ότι είναι σαφές πως η θέση του Μιλόσεβιτς είναι στη Χάγη και ότι μία μέρα θα βρεθεί εκεί.

    Ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χάιντεμαρι Βίτσζορεκ Ζεούλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Χόμπαχ ότι η Γερμανία φέτος θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 100 εκ. μάρκων στα Βαλκάνια. Οπως είπε το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προορίζεται για τη Σερβία.

    [11] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΙ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Τον Μάρτιο θα λειτουργούν στην Αττική δύο μεγάλα έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των 3,5 πολιτών της Αττικής.Το πρώτο είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το δεύτερο είναι η Αττική Οδός, βασικό τμήμα της οποίας, (από την Παλλήνη στα Σπάτα, το τμήμα από την Παλλήνη στον Γέρακα και το τμήμα από την Εθνική Οδό στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, μέχρι την Λεωφόρο Κύμης) θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου.

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο νέο κλειστό αυτοκινητόδρομο ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ στο τμήμα από Παλλήνη (Λεωφόρος Μαραθώνος) έως το νέο Αεροδρόμιο Σπάτων.

    Σταδιακά αυτό το σημαντικό έργο της Αττικής Οδού θα μπαίνει σε λειτουργία. Λειτουργικά της τμήματα θα δοθούν στην κυκλοφορία στο τέλος του 2001 και στο τέλος του 2002 και βέβαια στο τέλος του 2003 θα έχει ολοκληρωθεί η Αττική Οδός ως κλειστός αυτοκινητόδρομος ενιαίος, λειτουργικός με συνολικό μήκος 70 χλμ.

    "Πιστεύω ότι όλοι αυτοί που είχαν προφητεύσει ότι δεν θα γίνει κανένα έργο στο οδικό παράπλευρο δίκτυο έχουν διαψευστεί. Επίσης, και όλοι αυτοί που είχαν προφητεύσει ότι αυτά τα έργα και η Αττική Οδός και το νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν θα είναι έτοιμα και ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στον Μάρτιο", υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης.

    "Η απάντησή μας είναι μια απάντηση που στηρίζεται στην αλήθεια των έργων και στην πραγματικότητα των έργων και είναι έργα με αρτιότητα, έργα σύγχρονα, έργα ασφαλή, έργα αξιόπιστα, έργα που τιμούν τη χώρα μας γιατί έχουν γίνει με προδιαγραφές αυστηρές" τόνισε.

    Τέλος, ο κ. Λαλιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι θα λειτουργήσουν διόδια και η τιμή θα είναι συμβολική, 200 δρχ.

    [12] ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, η ανάθεση των έργων τη β' φάσης για την ανάπλαση της οδού Τσιμισκή, ύψους 600 εκατ. δραχμών.

    Η εγκατάσταση του εργολάβου Ν. Νούσια θα γίνει εντός των ημερών και οι εργασίες της ανάπλασης της οδού Τσιμισκή θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα ώστε ολόκληρη η οδός Τσιμισκή από την πλατεία της ΧΑΝΘ έως την οδό Σαλαμίνος να αποκτήσει μια ενιαία αναβαθμισμένη όψη.

    Σχετικά με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι "είναι ένα ζωτικό και σημαντικό έργο για την πόλη μας, το οποίο βάση της σύμβασης θα ολοκληρωθεί εντός επτά μηνών. Ζητούμε τη κατανόηση των συμπολιτών μας και πιστεύουμε ότι δημιουργούμε με ταχύτατους ρυθμούς τη νέα αναβαθμισμένη εικόνα της Θεσσαλονίκης μας".

    [13] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Την πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων συνεχίζει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Στέφανο Μάνο, τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα θεσμικά μέτρα για τη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία.

    "Ολοι μαζί θα πρέπει να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται ώστε να θωρακιστεί η πολιτεία και να μην υπάρξει ποτέ νέα απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος", είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Μάνος συμφώνησε μαζί του, τονίζοντας την ανάγκη έρευνας σε βάθος για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι εκλογικοί κατάλογοι.

    Η ΝΔ ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του θέματος των ελληνοποιήσεων και το ξεκαθάρισμα των εκλογικών καταλόγων από διακομματική επιτροπή.

    [14] ΧΑΑ: Η "ΜΕΛΩΔΙΑ" ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Κάτω από τα επίπεδα των 3.050 μονάδων βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεσιε με απώλειες της τάξης του 0,99% τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 3.032,85 μονάδες, έχοντας κατρακυλήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι και στις 3.010,01.

    Ο Γ.Δ.Τ επέδειξε σήμερα συμπεριφορά ασανσέρ, καθώς ενώ άνοιξε με σημαντικά κέρδη, άνω του 1%, δεν κατόρθωσε να τα διατηρήσει, με αποτέλεσμα το απογοητευτικό κλείσιμο. Απογοητευτικά ήταν τα μηνύματα και από το μέτωπο του τζίρου, καθώς αυτός μόλις και μετά βίας έφτασε στα επίπεδα των 105,77 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 36,04 δισ. δρχ.

    Πιέσεις εκδηλώθηκαν κυρίως στα blue chips, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ αντιθέτως υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον για κατασκευές και για τίτλους της Παράλληλης Αγοράς, το οποίο οδήγησε στην ανοδική πορεία 146 τίτλων. Την ίδια ώρα, η παντελής έλλειψη ρευστότητας δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας για την μεσο - μακροπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους.

    Η αγορά βρίσκεται στον 17ο μήνα συνεχούς πτώσης. Οι μετοχές είναι αντικειμενικά φθηνές, αλλά κανείς δεν αγοράζει, επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.Εφιστούν δε την προσοχή στο επενδυτικό κοινό να "δουν" μακροπρόθεσμα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η Σοφοκλέους δεν προσφέρεται για εύκολο κέρδος.

    Τέτοιες κινήσεις από πλευράς επενδυτών, που αποσκοπούν στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, ουσιαστικά αποβαίνουν εις βάρος τους, καθώς η αγορά "προσφέρεται" για ψύχραιμους, ενημερωμένους επενδυτές, οι οποίοι προβαίνουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αφού πρώτα εξετάσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων που "διαλέγουν".

    [15] ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Φυσιολογικά για την εποχή χαρακτηρίζουν οι γιατροί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα κρούσματα ιώσεων των τελευταίων ημερών, τη στιγμή που οι απουσίες των μαθητών από τα σχολία εξαιτίας της γρίπης είναι σημαντικές, ενώ συστήνουν ξεκούραση ή παυσίπονα και αντιπυρετικά για τις πιο βαριές περιπτώσεις.

    Τα συμπτώματα των ιώσεων είναι υψηλός πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα που εκδηλώνονται με έντονο βήχα.

    Οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς καθε χρόνο τέτοια εποχή και συνήθως μέχρι τα τέλη Μαρτίου εμφανίζονται τέτοιου είδους ιώσεις, εξαιτίας της ξαφνικής εμφάνισης του κρύου.

    Πάντως, πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, αλλεργικοί και καρδιοπαθείς.

    [16] ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ιρανική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Μεχντί Καρουμπί, επισκέπτεται τη Σόφια. Συμμετέχουν οι υπουργοί Εμπορίου, Μεταφορών και Παιδείας, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Όπως τόνισε ο κ. Καρουμπί μετά από τη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιορντάν Σοκόλοφ, η σύνθεση της ιρανικής αντιπροσωπείας αποτελεί ένδειξη για τη σημασία που αποδίδει η Τεχεράνη στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Σόφια.

    Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πέταρ Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και την υπουργό Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    Κ.Κ.

    [17] ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Το 2002 αναμένεται στην Ευρώπη ένα έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες του 1,6 εκατ. ατόμων, ενώ στην Ελλάδα η σημερινή έλλειψη εργαζομένων σ΄ αυτές εκτιμάται σε 60-90 χιλιάδες.

    Τα παραπάνω τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ Μιχάλης Στρίντζης, μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΒΒΕ με θέμα "Συνεργασία έρευνας και παραγωγής για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας". Κατά την εκτίμησή του, η γενεσιουργός αιτία για το έλλειμμα αυτό, είναι η επιταχυνόμενη γιγάντωση των πεδίων των νέων τεχνολογιών (πληροφορικής, τηλεματικής, τηλεπικοινωνιών), και αυτή η γιγάντωση δεν είναι αναστρέψιμη και δεν μπορεί να ελεγχθεί.

    Δεύτερη αιτία είναι η ανεπαρκής προσφορά.

    Σημείωσε ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα που εκπαιδεύουν ειδικούς σε αυτές τις τεχνολογίες, αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Παιδείας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζονται τα τμήματα που παράγουν δεκάδες χιλιάδες ανέργων. Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την κάλυψη αυτού του κενού σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η φύση απεχθάνεται το κενό και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κενό θα καλυφθεί".

    Ο Δημήτρης Μαραγκός από την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΕ αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο που διαχειρίσθηκε στο πλαίσιο κάποιου ερευνητικού προγράμματος της ΓΓΕΤ, θεωρώντας ως θετικούς παράγοντες για την επιτυχή έκβασή του - μεταξύ άλλων - την εμπειρία της εταιρείας στο αντικείμενο, τη σύνθεση και την επιλογή των άλλων εταίρων και την εναρμόνιση του στόχου του προγράμματος με τις επιμέρους ανάγκες των εταίρων. Ως αρνητικούς παράγοντες ανέφερε - μεταξύ άλλων - τη μείωση του εγκριθέντος προϋπολογισμού περίπου στο μισό, το σχετικό μεγάλο αριθμό εταίρων, τις διαφορές στην οργάνωση μεταξύ των εταίρων, τις καθυστερήσεις στους ελέγχους του έργου άρα και στις πληρωμές.

    Από την πλευρά του ο κ. Πασσαλίδης σημείωσε ότι η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας από το ΥΠΑΝ θα βοηθήσει τα μέγιστα την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τομείς τεχνολογικής έντασης και έντασης γνώση. Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος ΗΡΩΝ στις επιχειρήσεις της περιφέρειας μέσα από την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης, ενώ πρότεινε να θεσμοθετηθεί ροή ερευνητών προς τη βιομηχανία για διαστήματα της τάξης των 2-3 μηνών το χρόνο.

    Τέλος, ο Ιωάννης Καματάκης από την εταιρεία ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΤΕΕ επεσήμανε ότι για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει τα ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα να έχουν σαφή προσανατολισμό στην αγορά και στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της. Την ευθύνη υλοποίησής τους να έχουν επιχειρηματικοί φορείς με την υποχρεωτική συνεργασία με ερευνητικούς φορείς. Η διαχείριση των έργων να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ενδιάμεσους φορείς με την παράλληλη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου, και τέλος να ενταθούν τα έργα που προβλέπουν χρηματοδότηση των ενεργειών προώθησης και ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών τεχνολογικών προϊόντων και της ελληνικής τεχνολογίας γενικότερα.

    [18] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΣΤΟ ΧΡΤΙΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Καμία εξήγηση δεν έδωσε ο 35χρονος, ο οποίος δολοφόνησε πριν δύο μέρες στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης έμπορο αυτοκινήτων, από τον οποίο αγόρασε μία BMW και διαφωνούσε για το ποσό της αμοιβής, όταν εμφανίστηκε σήμερα στον εισαγγελέα.

    Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοχρησία, οπλοφορία και υπεξαίρεση χρημάτων, μετά την ομολογία του δράστη. Ο 35χρονος οδηγήθηκε στην ανακρίτρια, η οποία του έδωσε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.

    Ο δράστης είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές με αξιόποινες πράξεις στις οποίες είχε προβεί.

    [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΑΝΤΕΛΣΟΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Μάντελσον παραιτήθηκε σήμερα από την κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δέχθηκε την παραίτηση.

    Ο κ. Μάντελσον ανακοίνωσε παραίτηση χωρίς να εξηγήσει τους λόγους αλλά φέρεται να έχει ανάμειξή στην υπόθεση παράνομης χορήγησης βρετανικού διαβατηρίου στον Ινδό μεγιστάνα, Σριχάντ Χιντούγια, μετέδωσε το BBC.

    Ο Μάντελσον είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 1998, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αποδεχτεί δάνειο 373.000 στερλινών για την αγορά πολυτελούς κατοικίας στο προάστιο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου.

    [20] ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ...

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το είπαν και το έκαναν στον ΠΑΟΚ... Οι παίκτες του Δικεφάλου αντί για προπόνηση πήγαν το μεσημέρι για φαγητό σε ταβέρνα της Νέας Κρήνης. Κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στην ταβέρνα οι περισσότεροι δε θέλησαν να κάνουν κάποιες δηλώσεις. Σχεδόν όλοι -όμως- παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που οι ίδιοι εξέδωσαν χθες το απόγευμα.

    "Είναι μια μέρα ξεκούρασης για τους ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι το έχουν ανάγκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε ταβέρνα. Οι παίκτες έχουν κάθε δικαίωμα να πουν την γνώμη τους", τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

    Από την επίσημη ΠΑΕ δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι. Ο γενικός διευθυντής της ομάδας Σίμος Λάζαρης επισήμανε: "Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν δίκαιο. Το αναγνωρίζουμε όλοι από την ΠΑΕ".

    Οι παίκτες επιστρέφουν από αύριο στις προπονήσεις ενώ σε περίπτωση που δεν θα διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες τότε θα προβούν σε νέα αποχή.

    [21] ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Οι τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ελληνική οικονομία, είναι αυτοί που μπορούν να υποδεχθούν, να εφαρμόσουν και να αναδείξουν το νέο πρότυπο ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα - σύμφωνα με τον υπουργό - έχει αναδειχθεί σε μια ηγεμονική δύναμη στο χώρο της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. "Πιστεύω λοιπόν ότι από την άποψη των επιλογών που έχουμε στην ενέργεια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τέτοιες τεχνολογίες, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε όχι μόνο το στόχο της ενεργειακής επάρκειας, αλλά επίσης και το στόχο της αποτελεσματικής χρήσης ενέργειας και στον τομέα αυτό έχουμε ακόμα πολύ διάστημα να διανύσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ανάλογες μεταλλαγές, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, συμβαίνουν και στον τομέα του τουρισμού. Ο υπουργός χαρακτήρισε τον τουρισμό ως πολύτιμη βιομηχανία για τη χώρα μας και όχι μόνο σε οικονομική ή συναλλαγματική διάσταση, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. "Προβάλλει τη χώρα μας, αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτισμών, των θεσμών, της εικόνας της κοινωνίας ολόκληρης" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Χαρακτηρίζεται όμως από μια μονοκαλλιέργεια. Εχουμε σχεδόν ένα και μόνο προϊόν το εξάγουμε τουριστικά, τον ήλιο, τη θάλασσα και ορισμένες άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες. Χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή χρονική συγκέντρωση, έχουμε τη μικρότερη τουριστική περίοδο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτηρίζεται επίσης και από υπερβολική χωρική συγκέντρωση. Ο μεγάλος όγκος του τουρισμού κατευθύνεται σε λίγα μέρη της χώρας μας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ο τουρισμός είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε εξωγενείς διαταραχές. Επιβαρύνει πολύ τις υποδομές για ένα διάστημα του χρόνου και τις αφήνει ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες το υπόλοιπο διάστημα", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα νέο τύπο τουριστικής ανάπτυξης, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον. Και,συνέχισε, θα πρέπει το νέο τουριστικό προϊόν το οποίο θέλουμε να διαμορφώσουμε, να εμποτίζεται από αυτές τις νέες αντιλήψεις και τις νέες ιδέες. Το 2002, η επόμενη χρονιά, θα είναι μια χρονιά αφιερωμένη διεθνώς στον οικοτουρισμό.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το νέο πρότυπο ανάπτυξης για την ενέργεια και τον τουρισμό, ίσως μείνει στα χαρτιά, εάν δεν περάσει και ως αξία και ως συμπεριφορά στην καθημερινή μας πρακτική, αν δεν συνεισφέρει σε μια καλύτερη συνεννόηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μας ανάγκες με λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

    [22] Ο ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βερολίνο, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες τους και θα συνεχίσουν τον διάλογο που είχαν αρχίσει με την επίσκεψη Σρέντερ στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2000.

    Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επισκέφθηκε σήμερα το Λονδίνο και έλαβε βραβείο για την συμβολή του στον διάλογο των δυο χωρών.

    O.K.

    [23] ΠΑΝ. ΠΟΙΚΙΛΙΔΗΣ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ Γ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Έχει περάσει περίπου μια εικοσαετία μέσα στις παλαίστρες και ποτέ δεν του συνέβη κάτι που να τον απομακρύνει από αυτές. Όχι πως οι τραυματισμοί και οι ατυχίες για τον ίδιο και τους συναθλητές του ήταν κάτι άγνωστο... Ο λόγος για τον Ολυμπιονίκη της πάλης και πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Παναγιώτη Ποικιλίδη που αμέσως μόλις έμαθε τα δυσάρεστα νέα για τον νεαρό Γιάννη Συμεωνίδη έσπευσε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο να του συμπαρασταθεί, αλλά κυρίως να συμπαρασταθεί στην οικογένειά του 18χρονου αθλητή. "Είμαι συγκλονισμένος. Αυτό που έγινε στην πάλη δεν έχει προηγούμενο. Ασχολούμαι τόσα χρόνια με την πάλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί", εκμυστιριεύεται στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει: "Μου περιγράφουν την κίνηση με την οποία χτύπησε ο νεαρός παίκτης και δεν μπορώ να την καταλάβω. Ήταν πράγματι η κακιά στιγμή. Εύχομαι άλλα τέτοια δυσάρεστα γεγονότα να μην συμβούν. Σίγουρα κάθε κίνηση που γίνεται στην πάλη την οδηγούν πίσω. Όμως δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα. Η Ομοσπονδία τηρεί όλους τους κανόνες για την διεξαγωγή των αγώνων. Υπάρχει γιατρός σε κάθε αγώνα...".

    Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης από την άλλη δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην πορεία της ελληνικής πάλης, σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας. "Το τελευταίο διάστημα μετά τις εκλογές στην Ένωση άρχισε να φαίνεται ότι άρχισαν να λειτουργούν σωστά κάποια πράγματα. Σύντομα είμαι πεπεισμένος ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Σίγουρα προς τα μπρος για να ξεφύγουμε από τα πέτρινα χρόνια στα οποία έχουμε περιπέσει τα τελευταία χρόνια. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα συνεχίσει και στην Αθήνα".

    [24] ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σκόπια, 24 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή, ότι η Ελλάδα θα εμποδίσει κάθε προσέγγιση της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέχρι να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, έκαναν σήμερα τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα επικαλούνται δηλώσεις του κ.Παπανδρέου ότι μπλοκάρονται 22 διμερείς συμφωνίες, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα και στο μέλλον, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 January 2001 - 19:13:48 UTC