Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ
  • [02] ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ -
  • [03] ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [04] ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [05] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΔ
  • [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ PHARE
  • [07] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΥΦΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [08] Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΤΙΡΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [09] ΔΩΡΕΑ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ
  • [10] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [11] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [12] Ο Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ EUROPROM TELECOMMUNICATIONS
  • [13] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΡΟΝΤΟΥ
  • [15] Η McDonalds ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ
  • [16] ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ
  • [17] "ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [18] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
  • [20] ΣΒΒΕ: ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [21] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΠΑΣΕΓΕΣ
  • [23] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΜΕDIA-MOST
  • [24] Ν.Δ.: ΠΡΟΧΕΙΡΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

  • [01] ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (15:06 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Την οδύνη και τη θλίψη του για το τραγικό συμβάν με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

    Εντονα ωστόσο αντέδρασε στις κατηγορίες της Ν.Δ. ότι επί δύο ημέρες η ηγεσία του υπουργείου δεν εμφανίστηκε να δώσει εξηγήσεις.

    "Η επιλογή μας -και είναι η νέα σχολή δράσης και σκέψης της πολιτικής μας-, είναι να μην περιφέρουμε τα σαρκία μας από κανάλι σε κανάλι", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας στον υπουργό Υγείας, ο τομεάρχης της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι όταν μίλησε για απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου του δεν εννοούσε να γυρίζει από κανάλι σε κανάλι για να δίνει εξηγήσεις αλλά να απαντήσει σε αυτά που τον κατηγορούν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ.

    "Ανέμενα να δώσετε εξηγήσεις όχι για τα αίτια του τραγικού συμβάντος που βεβαίως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, αλλά για όσα σας καταλογίζουν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κρύβεστε μη χαλάσει το προσωπικό σας προφίλ. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να δώσετε εξηγήσεις ως πολιτικός προϊστάμενος του ΕΚΑΒ", είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κακλαμάνης και συμπλήρωσε: "Εδώ δεν είσαστε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας για να κουνάτε το χέρι και το δάχτυλό σας με αυτό τον τρόπο".

    Ο υπουργός Υγείας αντέδρασε άμεσα λέγοντας με έμφαση:

    "Καθιερώνουμε στυλ σοβαρότητας στην πολιτική μας. Δεν θα γίνουμε σόου στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί δήθεν πολιτικό ζήτημα. Συνεχίστε την καπηλεία δεν ιδρώνει το αυτί μας".

    Κατά τα άλλα, σε ότι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ανοικτός σε εποικοδομητικές προτάσεις που θα βελτιώσουν το εθνικό σύστημα υγείας, ανακοίνωσε ότι θα φέρει στη Βουλή άλλα πέντε νομοθετήματα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και πρόσθεσε ότι πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες και αρχές.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι αποτέλεσμα μελέτης στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από τότε που εφαρμόστηκε στη χώρα μας το ΕΣΥ αλλά και ενός παρατεταμένου διαλόγου 17 χρόνων γύρω από τη βελτίωσή του.

    "Δεν είμαστε δογματικοί. Τώρα ήταν ώριμα τα πράγματα αλλά ωριμότερη ήταν η απαίτηση του κόσμου για κατοχύρωση και ποιοτική βελτίωση της δημόσιας υγείας. Και αυτό είναι η ασπίδα μας απέναντι σε όλους εκείνους που θα θελήσουν να παρερμηνεύσουν τα πράγματα ή σε όσους θέλουν να συνεχίσουν να λεηλατείται το σύστημα υγείας στο οποίο υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε ακόμα για προσπάθεια αποκέντρωσης διοικητικών και οργανωτικών εξουσιών προς την περιφέρεια επισημαίνοντας ότι "140 νοσοκομεία και 250 κέντρα υγείας δεν μπορεί να διοικούνται από την Αριστοτέλους 17" και ότι "θέλουμε πρωτοβάθμια υγεία που να μην είναι πάρεργο και ανθρώπους με γνώση, γι' αυτό θα προχωρήσουμε στο διορισμό μάνατζερ υγείας". Για τις αμοιβές των τελευταίων είπε ότι θα είναι για τα μέτρα των δημοσίων υπαλλήλων αρκετά υψηλές και εξέφρασε την ευχή ότι κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα υπάρξει απελευθέρωση και όχι συσχετισμός με τα πλαφόν των δικαστών του Αρείου Πάγου.

    "Δεν είμαστε αφελείς -είπε ο υπουργός- για να μην γνωρίζουμε ότι διακινδυνεύονται πολλά από όσα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, ότι θα υπονομευθούν για να μην προχωρήσουν στο μέτρο που θα θέλαμε. Αλλά πρώτη μας μέριμνα έχει να κάνει το αν στο νομοσχέδιο αποπνέονται αρχές, κανόνες και δεν είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού".

    Αναφερόμενος στα απογευματινά ιατρεία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ολοήμερη νοσηλεία, θέλει οι γιατροί να βγάζουν νόμιμα λεφτά και να μην μετατρέπουν τους χώρους εξέτασης πάλι σε παράνομα ιατρεία και διευκρίνισε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις το απόγευμα θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

    "Είναι παράλογο οι πανεπιστημιακοί γιατροί να είναι διευθυντές σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και ταυτόχρονα σε ιδιωτικό αλλά και σε Διαγνωστικό κέντρο" είπε σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ένα δημόσιο σύστημα Υγείας πραγματικά ανθεκτικό που θα αποτρέπει να γίνονται εκατοντάδες παράνομες σχέσεις και συναλλαγές.

    [02] ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (17:44 UTC+2)

    Το θέμα των επιπτώσεων από τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος μίλησε για απεμπλουτισμένη συνείδηση εκείνων που χρησιμοποίησαν το απεμπλουτισμένο ουράνιο και σημείωσε πως με τέτοια βλήματα εβλήθη όχι μόνο το Κόσοβο αλλά και η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη. Είπε δε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποκαλύψεις γίνονται πάντα εκ των υστέρων.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τάχθηκε υπέρ της λήψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βαλκανικών χωρών με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τις συνέπειες της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας και οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

    "Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση και από το ΝΑΤΟ και από τις χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρχει πλήρης γνώση γύρω από τα θέματα αυτά. Να ξέρουμε τι σημαίνει, ποιες είναι οι συνέπειες και να μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε την αντιμετώπισή τους", είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Υπάρχει επίσης συμφωνία να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων και, όπως έχει αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, έχουμε τρεις άξονες: ο πρώτος άξονας είναι η διερεύνηση από το ΝΑΤΟ, ο δεύτερος άξονας η διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο τρίτος άξονας η συνεργασία των Βαλκανικών χωρών". Ο κ. Σημίτης δήλωσε πως ο κ. Κοστούνιτσα συμφώνησε να συζητηθεί στα Σκόπια, κατά την επόμενη διαβαλκανική διάσκεψη, η σύσταση μιας επιστημονικής ομάδας που για λογαριασμό των βαλκανικών κρατών θα εξετάσει το θέμα και θα εισηγηθεί τι πρέπει να γίνει. "Για μας η υγεία των ανθρώπων, η υγεία του πληθυσμού και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικοί στόχοι", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος διατύπωσε επιφυλάξεις για το αν οι κατ΄ εξοχήν υπεύθυνοι για τους βομβαρδισμούς θα δώσουν τα στοιχεία που ζητά η ελληνική και άλλες κυβερνήσεις. Είπε χαρακτηριστικά: "εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και για το θέμα αυτό έτσι όπως το εξέφρασε ο κ. Σημίτης, και όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με σειρά άλλων χωρών. Έχουμε ήδη κάποιες αναλύσεις της κατάστασης για τη δράση και τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου και είναι ένα ζήτημα για το οποίο ενδιαφερόμαστε και έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε σε βάθος για το θέμα αυτό. Φοβάμαι μόνο ότι λιγότερη διάθεση για συζήτηση στο θέμα αυτό δείχνουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ που πήραν μέρος στους βομβαρδισμούς και είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία του θέματος".

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συμβάλλει με τις δυνατότητές της και παλαιότερα αλλά και τελευταία, μετά την αλλαγή που έγινε στη Γιουγκοσλαβία, στη στήριξη της οικονομίας της Γιουγκοσλαβίας στη μεταβατική αυτή περίοδο. Εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να συμβάλλει στο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της γιουγκοσλαβικής οικονομίας. "Υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις σε αυτή τη χώρα και υπάρχουν πολλές δυνατότητες και όσον αφορά στον κατασκευαστικό τομέα, και στις τηλεπικοινωνίες αλλά και σε άλλους τομείς", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [03] ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2001 (14:55 UTC+2)

    Για την ασφάλεια των τροφίμων ανησυχεί ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των Ελλήνων . Οπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ τα τρόφιμα και η ασφάλειά τους έλαβαν την πρώτη θέση, στον πίνακα παραπόνων που τηρεί , τόσο το 1998 και το 1999 με 9.104 και 16.017 αναφορές αντίστοιχα όσο και το 2000 με 18.135 αναφορές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΝΚΑ οι Ελληνες ανησυχούν σε ποσοστό 91% για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, 81% για τη νόσο των τρελών αγελάδων, 85% για τις διοξίνες, 81% για τα φυτοφάρμακα, 76% για τις ορμόνες, 75% για τα σνακς, 63% για τα πρόσθετα των τροφίμων, 62% για την ακτινοβολία των τροφίμων, 60% για τις μολύνσεις και 57% για το fast food.

    "Το 35% των καρκίνων , το οποίο διεθνώς αποδίδεται στην κακή διατροφή δεν συνδέεται μέχρι σήμερα με τα προβλήματα τα οποία προσέθεσαν πολλά από τα παραπάνω όπως επίσης και με το ουράνιο" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΝΚΑ το οποίο καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση και αντίσταση τονίζοντας ότι ο συμβιβασμός με τα βιομηχανικά σκουπίδια θα είναι ολέθριος και ότι υπάρχουν και ασφαλή και λιγότερο ασφαλή τρόφιμα καθώς επίσης και ασφαλιστικές δικλείδες που μειώνουν τον κίνδυνο.

    [04] ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (10:25 UTC+2)

    Πλήρη ενημέρωση για τις συνέπειες από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία ζητούν οι δημοσιογράφοι της Μεσογείου επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια στην πληροφόρηση και προστασία της υγείας του άμαχου πληθυσμού και των ανταποκριτών.

    Το "Σύνδρομο των Βαλκανίων κυριάρχησε στην 3η Διάσκεψη των Δημοσιογράφων της Μεσογείου οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα. Στη διακήρυξη που εγκρίθηκε με τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης οι δημοσιογράφοι εκφράζουν τις σοβαρές τους ανησυχίες για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων" και ζητούν πλήρη ενημέρωση για τις συνέπειες από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οι δημοσιογράφοι της Μεσογείου καταδικάζουν εκείνους (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων) που περιορίζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη πληροφόρηση. Ζητούν προστασία της υγείας των αμάχων και των ανταποκριτών, αντιμετώπιση της υπερσυγκέντρωσης των ΜΜΕ σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους και καταγγέλλουν κάθε μορφή λογοκρισίας.

    Στη Διάσκεψη των Αθηνών εγκρίθηκε ακόμη ψήφισμα με το οποίο καταδικάζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία, στην Παλαιστίνη και στην κατεχόμενη Κύπρο καθώς και ψήφισμα με το οποίο αποφασίζεται η ανάγκη στήριξης όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η ανάγκη εγγραφής στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων της "Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Γιουγκοσλαβίας" , της "Ενωσης Δημοσιογράφων Σερβίας" και της "Ενωσης Δημοσιογράφων Μαυροβουνίου"

    Τέλος αποφασίστηκε η 4 Διάσκεψη των Δημοσιογράφων της Μεσογείου να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και τη διοργάνωση να αναλάβει η Ενωση Συντακτών Κύπρου.

    [05] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

    Στρασβούργο, 16 Ιανουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν ζήτησε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να άρει την απόφαση της Αγκυρας να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος της Ευημερίας.

    Εναντίον της Τουρκίας κατέφυγαν μαζί με τον Ερμπακάν και δύο πρώην αντιπρόεδροι του κόμματος, ο Σεβκέτ Καζάν και ο Αχμέτ Τεκντάλ. Οι τρεις άνδρες κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας, της έκφρασης, της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών και της προστασίας της περιουσίας.

    Αξιωματούχοι του ΕΔΑΔ ανέφεραν ότι θα περάσουν εβδομάδες, ίσως και μήνες για την έκδοση της απόφασης.

    Το Κόμμα της Ευημερίας Ρεφάχ καταργήθηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1998 με τη κατηγορία της ανατροπής του κοσμικού κράτους και της επιβολής του ισλαμικού νόμου.

    O.K.

    [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ PHARE

    Σκόπια, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Γραφείο του Κέντρου Πληροφόρησης Επιχειρήσεων άρχισε να λειτουργεί από χθες στο Καβάνταρσι της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο δράσης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα PHARE για την Διασυνοριακή Συνεργασία και αφορά τους δήμους Καβάνταρσι και Κονόπιστε και την Νομαρχία Πέλλας.

    Κύριος σκοπός του Κέντρου Πληροφόρησης Επιχειρήσεων είναι η συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών από το Καβάνταρσι και το Κονόπιστε και επιχειρηματιών από τους πολλούς δήμους του Νομού Πέλλας.

    Σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα των Σκοπίων "Μακεντόνια Ντένες" με το χαρακτηριστικό τίτλο "Η οικονομία σβήνει τα σύνορα" παραθέτει δηλώσεις του Νομάρχη Πέλλας Μιχάλη Καραμάνη και του Δημάρχου της πόλης Πάντσο Μίνοβ, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα ανοίγει στους δύο δήμους προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών τους.

    Στο Κέντρο Πληροφόρησης Επιχειρήσεων του Καβάνταρσι θα διατίθεται βάση δεδομένων με οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα πληροφορίες για τις εκατέρωθεν περιοχές. Ο Μίνοβ σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης θα φανούν τον Μάιο όταν θα λάβει χώρα στο Καβάνταρσι Έκθεση με την συμμετοχή επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές μετά από την οποία θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της δράσης.

    Ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης θεωρεί ότι η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης Επιχειρήσεων αποτελεί την αρχή απάλειψης των συνόρων μεταξύ των δύο αυτών περιοχών της Μακεδονίας και της Ελλάδας και ανακοίνωσε την συνεργασία όχι μόνο μεταξύ των επιχειρηματιών, αλλά και μεταξύ των πολιτών των δήμων των δύο πλευρών.

    Ο δήμαρχος του Κονόπιστε και ο Δήμαρχος Έδεσσας παρουσίασαν τις απόψεις τους για τις δυνατότητες της δράσης υπογραμμίζοντας τον ρόλο που θα έχει ο συντονιστής του PHARE στα Σκόπια δρ Βασίλης Βασιλάτος.

    Επίσης, επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν και συζήτησαν σχετικά με τις προτεραιότητες της περαιτέρω συνεργασίας.

    [07] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΥΦΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Τίρανα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Εφτασε σήμερα στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Ελούμ Τζούπι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του αλβανικού υπουργείου, οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν την προώθηση των διμερών σχέσεων και την κατάσταση στην περιοχή.

    Στη συνέχεια ο Ρώσος αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο.

    [08] Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΤΙΡΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Τίρανα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Σε σημερινή συνεδρίασή της η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αλβανικής Βουλής συζήτησε τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας.

    Η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Αρτα Ντάτζε, δήλωσε ότι η επιτροπή συμφωνεί με τις δηλώσεις του κ.Μίλο και πρόσθεσε ότι η αλβανική πλευρά θα πρέπει παράλληλα να γνωστοποιήσει και κάποιους όρους προς το Βελιγράδι, προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους του Κοσσυφοπέδιου που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στις σερβικές φυλακές και να ξεκινήσει ανακρίσεις για τους αγνοούμενους Κοσοβάρους. Ακόμη, είπε, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του Βελιγραδίου με το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τους εγκληματίες πολέμου και για την παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σε ερώτηση εάν η παράδοση του Μιλόσεβιτς αποτελεί όρο για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Βελιγραδίου - Τιράνων, είπε ότι η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους που θέτει όχι μόνο η αλβανική πλευρά αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

    Σχολιάζοντας στο ΜΠΕ πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών της Αλβανίας για το συγκεκριμένο θέμα, η κ. Ντάτζε υποστήριξε ότι κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων για πολιτικά συμφέροντα, αλλά η στάση των Τιράνων δείχνει ξεκάθαρα ότι η Αλβανία υποστηρίζει την ένταξη όλης της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές.

    [09] ΔΩΡΕΑ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Με τίτλο, "Η Ελλάδα δίνει 1 εκατομμύριο ευρώ για την καταγραφή του πληθυσμού στην Αλβανία δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Γκαζέτα Σκιπτάρε" αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα, από τον υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας Αναστάς Αγγελί και από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το συγκεκκριμένο ποσό δίνεται δωρεάν από την ελληνική κυβέρνηση και θα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή του πληθυσμού της Αλβανίας.

    [10] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Βελιγράδι, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Οι περισσότερες γιουγκοσλαβικές εφημερίδες αναφέρονται στην σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα.

    Η εφημερίδα "Μπόρμπα" στην πρώτη σελίδα με τίτλο "Κόσοβο και Βαλκανικό Σύνδρομο θέματα προτεραιότητας" δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:

    "Ο Πρόεδρος κ. Κοστούνιτσα έρχεται σήμερα στην Αθήνα για μονοήμερη επίσκεψη, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλα τα πολιτικά γεγονότα στη χώρα μας και υποστήριξε τις δημοκρατικές αλλαγές, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες της κυρίως στην επιστροφή του Βελιγραδίου στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και στην διεθνή κοινότητα.

    Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η πολιτική και οικονομική συνεργασία και κυρίως η κατάσταση στο Κόσοβο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Εξουσία" το "βαλκανικό σύνδρομο" θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ειδικά αν ληφθούν υπόψη και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος χαρακτήρισε τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου "προφανές παράδειγμα εγκληματικής ενέργειας του ΝΑΤΟ"".

    Η εφημερίδα "Πολίτικα" στη δεύτερη σελίδα με τίτλο "Ο Κοστούνιτσα σήμερα στην Αθήνα- Διάλογος για το Ουράνιο στα Βαλκάνια", δημοσιεύει την παρακάτω είδηση του Τανγιούγκ:

    "Τα ελληνικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην επίσκεψη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην Ελλάδα, τονίζουν ότι στις συνομιλίες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου με τους Έλληνες επισήμους ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο αποτελέσματα της χρήσης, από το ΝΑΤΟ, πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου κ. Στεφανόπουλου, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του DOS.

    Στο κέντρο της προσοχής, όπως αναμένεται, θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο παραδοσιακά φιλικών χωρών αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια με ειδική αναφορά στο Κόσοβο και την κοιλάδα του Πρέσεβο".

    Επίσης στην δεύτερη σελίδα της, η εφημερίδα "Ντάνας" με τίτλο "Η Αθήνα ενόψει της επίσκεψης Κοστούνιτσα. Στην ημερήσια διάταξη και εσωτερικά θέματα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας", δημοσιεύει ανταπόκριση του Beta σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ:

    "Ο Πάνος Μπεγλίτης, εκτός από τις δηλώσεις σχετικά με τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται να γίνουν και από τις δυο πλευρές συγκεκριμένες προτάσεις για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

    Σε ερώτηση για το εάν η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει κάποιες διμερείς συμφωνίες όπως είναι αυτή για την εξαγορά μέρους της ΤΕΛΕΚΟΜ από τον κρατικό ΟΤΕ ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι " η Γιουγκοσλαβία δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα".

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σύμφωνα με τα οποίο ο κ. Κοστούνιτσα απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του συμβούλου του Aλ. Ρόντου σχετικά με τα γεγονότα του Οκτωβρίου, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι "τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί"".

    [11] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Τέσσερις νέους διαγωνισμούς για προσλήψεις στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός του 2001, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος", οι οποίες αφορούν τα υπουργεία Υγείας, Αμυνας και Εξωτερικών, καθώς και τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και νότιου Αιγαίου.

    Οπως γίνεται γνωστό, ήδη ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, καθώς και οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου συστήματος. Επίσημα προκηρύχθηκαν 325 θέσεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε 25 νομούς. Η προκύρηξη περιλαμβάνει θέσεις όλων των κατηγοριών και κυρίως τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα προσληφθούν 226 απόφοιτοι λυκείου και 99 πτυχιούχοι ανώτατων και τεχνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει γραπτό διαγωνισμό για 48 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων λογιστικής και γραμματειακής υποστήριξης, αποκλειστικά για πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

    Οι περιφέρειες αναμένεται να προκηρύξουν διαγωνισμό για την πρόσληψη 800 εξειδικευμένων υπαλλήλων και ήδη οι περιφέρειες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και νότιου Αιγαίου ετοιμάζονται για την προκήρυξη 230 θέσεων, οι οποίες θα καλυφθούν από πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Το υπουργείο Γεωργίας προκύρηξε 1.131 θέσεις για πρακτική άσκηση διάρκειας ενός έτους με αμοιβή 250.000 δραχμές το μήνα για νέους πτυχιούχους, 781 γεωπόνους, 200 κτηνίατρους και 150 ιχθυολόγους.

    [12] Ο Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ EUROPROM TELECOMMUNICATIONS

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο Δημήτρης Κοπελούζος θα κρατά από σήμερα τα "ηνία" της εταιρίας Europrom Telecommunications, μετά τη σημερινή εκλογή του στη θέση του προέδρου της εταιρίας από το διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, το Δ.Σ. εξέλεξε τον Reuben Sgan Cohen ως αντιπρόεδρο και ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Γ. Καρύδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία, μετά την απόκτηση δύο αδειών σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας, προχωρά στη δημιουργία δικτύου παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τόσο σε εταιρίες όσο και σε ιδιώτες.

    [13] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Κυκλοφόρησε σήμερα η πρώτη εφημερίδα στην γλώσσα των Ρόμα στην ΠΓΔΜ, ανέφερε ένας από τους εκδότες της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Η εφημερίδα έχει τίτλο "The Roma Times" και κυκλοφορεί τρεις φορές την εβδομάδα ενώ στόχος των εκδοτών της είναι να γίνει ημερήσια, δήλωσε ο Ζόραν Ντίμοφ, ένας από τους ιδρυτές της.

    Αποτελείται από 32 σελίδες και κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα. Εκδόθηκε επίσης στα αγγλικά και στα σκοπιανά.

    Η ΠΓΔΜ έχει οκτώ ημερήσιες εφημερίδες, έξι εκδίδονται στα σκοπιανά και δυο στα αλβανικά.

    Περίπου 47.000 Ρόμα ζουν στην ΠΓΔΜ που έχει πληθυσμό δυο εκατομμύρια.

    O.K.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΡΟΝΤΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Για το θέμα της υποψηφιότητας του σύμβουλου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Ρόντου στη θέση του διευθυντή του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι ρωτήθηκαν σήμερα από τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Σημίτης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήρθε για το θέμα αυτό σε επαφή με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, τον πρόεδρο Κοστούνιτσα, τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας κ. Σβιλάνοβιτς καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πορτογασλίας και της Ιταλίας. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, για να διαπιστωθεί αν οι επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να εξυπηρετηθούν απόλυτα από την υποψηφιότητα του κ. Ρόντου. "Κρίναμε ότι λόγω των ειδικών σχέσεων Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας, θα ήταν σκοπιμότερο για μας να μην αναλάβουμε αυτή τη θέση και αυτό οδήγησε στην απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Ρόντου. Δεν υπάρχουν αρνήσεις και διαμάχες γύρω από το θέμα αυτό", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος επιβεβαίωσε όσα είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε διαβουλεύσεις με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι' αυτή τη θέση και βρέθηκε μια λύση που είναι προς το συμφέρον όλων. "Ο ΟΑΣΕ είναι πολύ σημαντικός οργανισμός αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας καθορίζονται κυρίως σε διμερές επίπεδο και δεν εξαρτώνται απ' αυτόν τον Οργανισμό. Εμείς θεωρούμε πως η λύση που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και προς το συμφέρον του ΟΑΣΕ, αλλά και προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας", είπε ο κ. Κοστούνιτσα και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει Έλληνας αξιωματούχος που εμείς να μην είχαμε καλές σχέσεις και καλή συνεργασία μαζί του. Και ο κ. Ρόντος είναι ένας απ' αυτούς τους αξιωματούχους από ελληνικής πλευράς με τον οποίο είχαμε πάντα άριστη συνεργασία".

    [15] Η McDonalds ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ

    Ουάσιγκτον, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Η αμερικανική εταιρία φάστ φουντ McDonald's ανακοίνωσε ότι το κρέας που προμηθεύει στα καταστήματα της στην Ιταλία είναι ασφαλές, μετά τις αναφορές των ιταλικών ΜΜΕ ότι βρέθηκε κρούσμα "τρελής" αγελάδας στην Μοδένα.

    Το κρούσμα της αγελάδας που πάσχει από τη νόσο της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας εντοπίστηκε έπειτα από σχετικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στα σφαγεία της Cremonini, της μεγαλύτερης ιταλικής κρεατοβιομηχανίας.

    Η Cremonini προμηθεύει το 40% της ιταλικής αγοράς, όπως τα κρατικά νοσοκομεία και τα σχολικά εστιατόρια και είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής των McDonald's σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η εταιρία ανέφερε ότι το εργοστάσιο που εντοπίστηκε το κρούσμα δεν εφοδιάζει τα καταστήματα της με κρέας.

    Παράλληλα στην Ισπανία ανακαλύφθηκαν δυο νέα κρούσματα μολυσμένων ζώων στην περιοχή Αστούριας και στο Βέλγιο εντοπίστηκαν ακόμη δυο ζώα με τη νόσο των τρελών αγελάδων.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η ανακάλυψη των νέων κρουσμάτων δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι έλεγχοι έχουν ενταθεί από την 1η Ιανουαρίου σε όλες τις χώρες.

    Σημειώνεται ότι σε όλη την Ευρώπη οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων διαμαρτύρονται για τις σφαγές ζώων τους που πάσχουν από την νόσο και ζητούν αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις.

    Ο.Κ.

    [16] ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Η Ισπανία θα συγκροτήσει ιατρική επιτροπή η οποία θα διεξάγει συγκριτική έρευνα για την κατάσταση της υγείας ομάδας πολιτών και ομάδας στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Φεντερίκο Τρίλο.

    Ο κ. Τρίλο είπε στο Ισπανικό Κοινοβούλιο ότι στην επιτροπή θα συμμετέχουν ειδικευμένοι γιατροί, αιματολόγοι, ραδιολόγοι και καρκινολόγοι, οι οποίοι θα συνεργαστούν με στρατιωτικούς γιατρούς και θα ερευνήσουν τις δύο ομάδες ίδιας ηλικίας, μετά τον πανικό που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για την πιθανότητα επιπτώσεων στην υγεία από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στα Βαλκάνια.

    Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι καμία έρευνα ή ιατρική εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν 3.200 στρατιώτες από τους 27.000 που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια δεν έδειξε ασθένεια που να συνδέεται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι τρεις περιπτώσεις καρκίνου - μεταξύ αυτών και ένας θάνατος αφορούν στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    [17] "ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΤΗΕ WALL STREET JOURNAL"

    Ουάσιγκτον, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Πενταγώνου έχει προκαλέσει ο θόρυβος όσον αφορά τις συνέπειες του απεμπλουτισμένου ουρανίου επισημαίνεται σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον της εφημερίδας THE WALL STREET JOURNAL με τίτλο "Οι φόβοι του ουράνιου είναι δύσκολος αντίπαλος του Πενταγώνου".

    Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου είχαν εγερθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, ενώ το θέμα έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο οι πρόσφατοι ισχυρισμοί της Ιταλίας ότι έχουν ασθενήσει πολλοί από τους στρατιώτες της που συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το πεντάγωνο ολοκλήρωσε μία σειρά μελετών από τις οποίες προέκυψε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν αποτελεί κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται κάποια βασικά μέτρα προφύλαξης. Σύμφωνα μάλιστα με τα πορίσματα έρευνας που μελέτησε τις επιπτώσεις του ουρανίου στους βετεράνους του Πολέμου του Κόλπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ελάχιστες τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε βετεράνους λόγω της επιβάρυνσής τους με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Αυτές οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν το θόρυβο ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε στο εξωτερικό . Ο Patrick Eddington εκτελεστικός διευθυντής του National Gulf War Resource Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζει ότι το θέμα είναι από μόνο του μία βραδυφλεγής βόμβα, ενώ για τη σχετική έρευνα του Πενταγώνου επισημαίνει ότι απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της.

    Ιδιαίτερα έντονες είναι οι ανησυχίες αυτές στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι επιπλέον δυσαρεστημένες από την απόφαση του Τζωρτζ Μπους να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου για την πυραυλική προστασία των ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατό. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων στην Ευρώπη παρέσυρε και τη Βρετανία η οποία αποφάσισε τελικά, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, να υποβάλλει τους στρατιώτες της σε εξετάσεις.

    Πάντως η δυσπιστία που εκφράζεται είναι μέχρι ένα σημείο δικαιολογημένη, αφού και στο παρελθόν το Πεντάγωνο έσπευσε να διαψεύδει την ύπαρξη αναλόγων κινδύνων για να ανακαλέσει αργότερα. Το Πεντάγωνο φέρει εξάλλου επιπλέον ευθύνη στη δημιουργία αυτού του κλίματος δυσπιστίας διότι προέβη στο παρελθόν με μία σειρά λανθασμένων χειρισμών: βιάστηκε για παράδειγμα να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες ότι δεν είχαν εκτεθεί σε χημικά αέρια, ισχυρισμό που ανακάλεσε στη συνέχεια όταν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες είχαν εκτεθεί σε χημικά όπλα κατά την ανατίναξη των εγκαταστάσεων στις οποίες φυλάσσονταν.

    [18] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Ρέππα ότι βρίσκεται σε ολισθηρό δρόμο και θα μείνει μόνος του, απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του ιστορικού και δημοσιογράφου Θόδωρου Καρζή, "Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κίνας" στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.

    "Τα είχατε γράψει πριν τα πει ο υπουργός Τύπου", υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. "΄Ολες οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο κ. υπουργός θα πει πως βρίσκομαι σε ολισθηρό δρόμο και μετά το είπε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αρμονία μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του Τύπου και γι' αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα!", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στην ίδια εκδήλωση περιορίστηκε να πει ότι "οι δηλώσεις είναι κουραστικές για την κοινή γνώμη και στρέφουν την προσοχή της στα επουσιώδη θέματα".

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

    Βουκουρέστι, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η Ρουμανική Επιτροπή Προστασίας από τη ραδιενέργεια ανέφερε ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν σχετίζονται με περιπτώσεις στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και πάσχουν από λευχαιμία.

    Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πετρίτσα Σάντρου ανέφερε σε συνέδριο για τα πυρηνικά όπλα ότι οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ραδιενέργεια από όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί βλάβες στα νεφρά και ασθένειες στους πνεύμονες.

    Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ανέφεραν ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για λευχαιμία που προκαλείται από τα όπλα απεμλουτισμένου ουρανίου.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΒΒΕ: ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Το νέο για τα ελληνικά δεδομένα μοντέλο απασχόλησης, η "παροχή προσωρινής εργασίας" παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με θέμα "Παροχή προσωρινής εργασίας: Νέες δυνατότητες στο χώρο της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας".

    Το μοντέλο αυτό, όπως τόνισε ο Β' αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Ιωάννης Βεργίνης, μιλώντας στην ημερίδα του συνδέσμου, απαντά στην ανάγκη της κάθε εθνικής οικονομίας για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βεργίνης, "το νέο μοντέλο απασχόλησης που φαίνεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας, παραχωρεί στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να επιτύχουν μείωση του κόστους εργασίας, και στους εργαζόμενους δυνατότητες για επαγγελματική ένταξη, εγγύηση των προοπτικών τους και σεβασμό της ανάγκης τους για μεγαλύτερα διαστήματα προσωπικής ζωής".

    Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης μίλησε για την ευελιξία στην αγορά εργασίας και όπως τόνισε, ευελιξία σημαίνει το δικαίωμα της επιχείρησης να απασχολεί το προσωπικό της, όταν και όσο το χρειάζεται με το μικρότερο δυνατό για αυτήν κόστος.

    Ο κ. Χατζηγιαννάκης παρουσίασε τα κύρια συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε ο ΣΒΒΕ. Το πρώτο απαντά στο ερώτημα, εάν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις ευέλικτες μεθόδους εργασίας και επ' αυτού η απάντηση που προκύπτει από την έρευνα είναι, σε μεγάλο βαθμό, αρνητική. Βέβαια, η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι αυτές, δηλαδή, εάν αυτό οφείλεται σε έλλειψη ανάγκης, σε ελλιπή πληροφόρηση ή και στις αντιδράσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα όταν ο νόμος απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του συνδικαλιστικού οργάνου τους.

    Αντίθετα, από την έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα ότι ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, είναι διαφορετικές οι μορφές ευέλικτης εργασίας που προτιμούνται. Επομένως, γνωρίζουμε ποιες μορφές επιλέγονται σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

    - Το 6,1% των εργαζομένων (954 στους 15.574 στις επιχειρήσεις οικονομικής δραστηριότητας Βορείου Ελλάδος απασχολείται σε ειδικές μορφές απασχόλησης,

    - Το 23,4% των εργαζομένων κάνουν χρήση της βάρδιας, με ισόποση σχεδόν συμμετοχή ανδρών και γυναικών,

    - Οι υπερωρίες συγκεντρώνουν το 27,7% του εργατικού δυναμικού, με πολύ μικρή συμμετοχή των γυναικών,

    - Το κυλιόμενο ή κλιμακωτό ωράριο έρχεται τρίτο με 20,2%, με συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών (76,14%),

    - Η εργασία το Σάββατο και την Κυριακή εφαρμόζεται στο 14,7% του εργατικού δυναμικού, όπου και πάλι οι άνδρες απασχολούνται κατά το 88,49%.

    - Το 57,2% των απασχολουμένων σε ειδικές μορφές απασχόλησης είναι άνδρες ηλικίας 30 - 44 χρονών, που εργάζονται για 31 και πλέον ώρες την εβδομάδα

    - Στις μικρές επιχειρήσεις (μέχρι και 49 εργαζόμενοι) οι μερικώς απασχολούμενοι φτάνουν στο 12,22% του ειδικώς απασχολούμενου εργατικού δυναμικού. Το 88,46% από αυτούς είναι άνδρες,

    -Το 4,9% του ειδικά απασχολούμενου εργατικού δυναμικού στις μεσαίες (από 50-249 εργαζόμενοι) εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης,

    - Στις μεγάλες επιχειρήσεις (από 250 εργαζόμενους και άνω) το 6,4% του εργατικού δυναμικού εργάζεται με ειδικές μορφές απασχόλησης. Το 50,26% από αυτούς είναι γυναίκες.

    - Το 55,6% των μεσαίων επιχειρήσεων, το 62,5% των μεγάλων και το 68,2% των μικρών μεριμνούν για την εκπαίδευση του προσωπικού τους

    - Το 78,6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν προτιμά να προσλαμβάνει παλιούς εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ενώ το 80% των επιχειρήσεων παρέχει δυνατότητες κατάληψης θέσεων πλήρους απασχόλησης από μερικώς απασχολούμενους.

    - Το 56,5% των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποιεί συστήματα πληρωμών, που να ανταμείβουν την απόκτηση νέων προσόντων

    - Το 64,2% χρησιμοποιεί ενσωματωμένο σύστημα πληρωμών, δηλαδή κράμα πληρωμής με αξιολόγηση και καταμερισμού κερδών (bonus), ενώ το 35,8% χρησιμοποιεί καθαρά σύστημα πληρωμής με αξιολόγηση.

    Υπενθυμίζεται ότι την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε συνεργασία με τις εταιρίες Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού "ADECCO" "MANPOWER" και "ELOF Consulting".

    [21] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Το παιχνίδι του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ προβληματίζει τον προπονητή του Άρη, Μπάμπη Τεννέ, που δεν αντιμετωπίζει, πάντως, αγωνιστικά προβλήματα. Ο τελευταίος γνωρίζει καλά ότι ενδεχομένως σε αρνητικό για τον Άρη αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιες εξελίξεις... "Ο Άρης, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τον κάνουν φαβορί για την πρόκριση", τόνισε ο προπονητής του Άρη κ. Τεννές και συνέχισε: "Το παιχνίδι του κυπέλλου δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με οποιοδήποτε παιχνίδι του πρωταθλήματος. Για τον Άρη παίζονται πολλά εναντίον του ΠΑΟΚ. Ο αντίπαλός μας θεωρητικά έχει καλύτερη ψυχολογία, αλλά πολλές φορές στο ποδόσφαιρο η θεωρία απέχει πολύ από τη πράξη. Από τους ποδοσφαιριστές του Άρη χρειάζεται προσπάθεια από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό σε συνδυασμό με αγωνιστικό πάθος και ψυχική δύναμη. Σε αυτή την προσπάθεια περιμένουμε και τη συμπαράσταση του κόσμου μας".

    Στο μεταξύ, τα μέτρα τάξης για το παιχνίδι Αρης - ΠΑΟΚ συζητήθηκαν σήμερα το πρωί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Στο γραφείο του ταξίαρχου Ικάρου Γιακοβή παραβρέθηκαν από την ΠΑΕ Άρης, Κώστας Μητσάκης και από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Μιχάλης Ανδρεάδης. Αποφασίστηκε να τηρηθούν τα ίδια μέτρα τάξης όπως και στον αγώνα του πρωταθλήματος και να κρατηθούν κενές - για λόγους ασφάλειας- οι θύρες 5, μέρος της Θ8 αν χρειαστεί και ένα μέρος της Θύρας 2.

    Στη συνέχεια στο γήπεδο Χαριλάου πραγματοποιήθηκε η επιθεώρηση του χώρου των κερκίδων όπου θα φιλοξενηθούν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΠΑΣΕΓΕΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος και δεσμεύθηκε για ουσιαστική και συχνή συνεργασία.

    Ο κ. Ανωμερίτης ζήτησε τη συνδρομή της ΠΑΣΕΓΕΣ για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των επιδοτήσεων, τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και την υγεία του καταναλωτή, την εφαρμογή των πολιτικών του Γ' ΚΠΣ, τη συμμετοχή στη διαμόρφωση εθνικών πολιτικών για τα πιο σημαντικά προϊόντα, καθώς και για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της υπαίθρου.

    Καταλήγοντας ο κ. Ανωμερίτης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των συνεταιριστικών οργανώσεων στην αγροτική παραγωγή και τους μηχανισμούς αγοράς.

    [23] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΜΕDIA-MOST

    Μόσχα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο οικονομικός διευθυντής του επιχειρηματικού ομίλου Μedia-MOST, Αντον Τίτοφ συνελήφθη σήμερα από τις ρωσικές αρχές και κατηγορείται για απάτη, ανέφερε εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας.

    Ο κ. Τίτοφ, διαπραγματεύεται την πώληση μετοχών της εταιρίας σε ξένο επενδυτή για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της από την ρωσική κυβέρνηση.

    Ο δικηγόρος του Τίτοφ, Μιχαήλ Μπουρμιστρόφ είπε στο Ιντερφάξ ότι ήταν αναμενόμενη μια τέτοια τροπή μετά την στάση της εισαγγελίας στην υπόθεση του Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, ιδιοκτήτη της εταιρίας.

    Ο Γκουζίνσκι είναι στην Ισπανία υπό κατοίκον περιορισμό και κατηγορείται από τη Ρωσία για κατάχρηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Γκάζπρομ.

    Η εταιρία Μedia-MOST έχει το κανάλι ΝΤV το οποίο ασκεί αυστηρή κριτική στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο.Κ.

    [24] Ν.Δ.: ΠΡΟΧΕΙΡΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Το θέμα των επιπτώσεων της χρήσης βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο συζήτησαν σήμερα οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασαν υπό τον αρχηγό του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θοδωρής Ρουσόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρόχειρη και ελλιπή αντιμετώπιση του θέματος εξ αρχής, καθώς, όπως είπε, στο πλαίσιο της έρευνας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην περιοχή όπου εδρεύουν οι ελληνικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία, οι μετρήσεις έγιναν από συνταγματάρχη που είναι κτηνίατρος χημικός. Ζήτησε εξάλλου την ένταξη των όπλων αυτών στην κατηγορία των απαγορευμένων πυρηνικών και τη λήψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν επίσης και ζητήματα που αφορούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα συζητηθεί σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε και για την άρνηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να συνυπογράψει τις προτάσεις του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είπε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο βουλευτής του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπάρχουν ούτε κομματικές πειθαρχίες, ούτε είναι κανείς υποχρεωμένος να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη γραμμή.

    Ο βουλευτής Ιωάννης Βαρβιστιώτης υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την άποψη αυτή επανειλημμένα στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα της πορείας του Χρηματιστηρίου και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 16 January 2001 - 19:13:45 UTC