Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ
  • [03] H EE MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΝΕΟΝΑΖΙ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΝΗΣΥΧΙΑ
  • [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [06] Ο UCPMB ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕ ΟΡΟΥΣ
  • [07] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
  • [08] ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [09] KAΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [10] Η ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ 29-21 ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [11] ΓΟΝΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΦΩΣΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [13] ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: "ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ"
  • [14] ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ
  • [15] "ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΥΤΕΝΤΙΝΟ
  • [16] ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [17] ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [18] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
  • [19] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΝ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [20] ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΡΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ
  • [21] Ο Γ. ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ
  • [22] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ, Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] "ΠΥΡΑ" ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [24] ΓΕΕΘΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Ρώμη, 4 Ιανουαρίου 2001 (16:51 UTC+2)

    Το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας, ισχυρίστηκε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί σχέση στη χρήση βλημάτων εμπλουτισμένων με εξασθενημένο ουράνιο με τους θανάτους έξι Ιταλών στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, ωστόσο προέτρεψε το ΝΑΤΟ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα.

    "Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στους θανάτους ούτε σχέση των θανάτων με τη χρήση ουρανίου" είπε ο υφυπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Μάρκο Μινίτι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "La Stampa", ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση της χώρας του για μορατόριουμ στα πυρομαχικά που έχουν ως βάση τους το ουράνιο.

    Το ΝΑΤΟ συμφώνησε χθες να εξετάσει τη χρήση του ραδιενεργού υλικού στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο ζήτησαν από τη συμμαχία να διενεργήσει έρευνα γύρω από τους ασυνήθιστους θανάτους αρκετών ατόμων που υπηρέτησαν στις ειρηνευτικές δυνάμεις στα Βαλκάνια από το 1992.

    Η βορειοατλαντική συμμαχία παραδέχτηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά με ουράνιο στη Βοσνία το 1994-95, στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράκ.

    Σήμερα, η "La Stampa" δημοσίευσε έγγραφο ιατρικής στρατιωτικής επιτροπής του 1999, στην οποία επιβεβαιώνεται ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι επικίνδυνα για το στρατιωτικό προσωπικό, τουλάχιστον στις ζώνες εκείνες που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι. Ο Μινίτι είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να υπάρξουν αποτελέσματα, τα συμπεράσματα των οποίων θα δημοσιευθούν το συντομότερο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες για την ενημέρση των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη χρήση όπλων στις ειρηνευτικές αποστολές.

    Στο μεταξύ, σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρήση όπλων ουρανίου στην περιοχή των Βαλκανίων και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να καταργηθούν, σε περίπτωση που θέτουν κινδύνους στην υγεία των στρατιωτών.

    "Ως πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύομαι να επικοινωνήσω αμέσως με τις κυβερνήσεις της Βοσνίας και της Σερβίας, προκειμένου να συζητήσουμε τη μόλυνση και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουρανίου", ενώ τόνισε ότι η ευθύνη της μελλοντικής πολιτικής των Βαλκανίων ήταν "της Ευρώπης και όχι των ΗΠΑ" και "εάν θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις ευθύνες μας".

    Σήμερα, ήρθε και η Γαλλία να προστεθεί στις χώρες εκείνες που ζητούν από το ΝΑΤΟ περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση ουρανίου σε όπλα, ενώ ανακοίνωσε ότι τέσσερις από τους στρατιώτες της που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, πάσχουν από λευχαιμία.

    Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Αλέν Ρισάρ απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς ομολόγους του να είναι ανοιχτοί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αναμένεται να γίνουν έλεγχοι για να αποδειχθεί εάν τα τέσσερα περιστατικά λευχαιμίας σχετίζονται με το ουράνιο ή όχι.

    Την ίδια στιγμή, το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους Τούρκους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει προσβληθεί από ραδιενέργεια, αλλά πρόσθεσε ότι αρκετές περιοχές στο νότιο Κοσσυφοπέδιο έχουν κλείσει εξαιτίας μολύνσεων από τα όπλα.

    "Ολες οι μετρήσεις μέχρι στιγμής είναι αρνητικές και κανένας από τους Τούρκους ειδικούς που ασχολούνται με την καταστροφή εξοπλισμών δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, προστίθεται στην ανακοίνωση ότι "υπάρχουν 17 σημεία που έχουν προσβληθεί στο νότιο Κοσσυφοπέδιο και τα οποία έχουν κλείσει για τους πολίτες και το στρατιωτικό προσωπικό".

    [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (18:37 UTC+2)

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπισης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) και οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης μετά από σύσκεψη με αρμόδιους επιστήμονες.

    Τόνισε, δε, ότι οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν, όπως θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και της εφαρμογής των μέτρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα.

    Ο κ. Χατζημιχάλης σημείωσε ότι οι εξειδικευμένες οδηγίες αποστέλλονται άμεσα σ' όλες τις υπηρεσίες ενώ παράλληλα αρχίζουν διαδικασίες ουσιαστικής ενημέρωσης των παραγωγών αλλά και όλων των εμπλοκομένων φορέων για τα εφαρμοζόμενα μέτρα.

    "Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Γεωργίας είναι η προστασία των καταναλωτών και η ολοκληρωμένη προσπάθεια εκρίζωσης της ΣΕΒ", κατέληξε

    [03] H EE MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Νέα Υόρκη, 4 Ιανουαρίου 2001 (13:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γουλ Στρητ

    Τον πιθανό ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παγκόσμια οικονομία για τη δεκαετία που ξεκινάει, εξετάζει άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "Wall Street Journal" με τίτλο "Είναι η σειρά της Ευρώπης να βρεθεί στο επίκεντρο;".

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει ηγετική θέση στην παγκόσμια οικονομία, μετά τη στασιμότητα της Ιαπωνίας και τη διαφαινόμενη κάμψη των ΗΠΑ. Το σχετικά νέο ευρώ, που χρησιμοποιείται από τις 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα νεώτερο μέλος από τη Δευτέρα, διεισδύει όλο και περισσότερο στις αγορές και μειώνει το χρηματοδοτικό κόστος ευνοώντας την επέκταση των επιχειρήσεων.

    Η Ευρώπη, προσθέτει, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν επενδύσει 105 δισ.ευρώ στην επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, προχωρά στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και των συνταξιοδοτήσεων.

    Πρόσφατες μαρτυρίες δείχνουν ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρώπη ή τουλάχιστον την προσεγγίζουν με μικρότερη ανησυχία. Τα κεφάλαια δεν την εγκαταλείπουν με τον ίδιο ρυθμό που ίσχυε τους 10 πρώτους μήνες του 2000. Η καθαρή εκροή των άμεσων επενδύσεων και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου ήταν 106,3 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να φαίνεται υψηλό αλλά είναι κατά 22% λιγότερο από την περσινή περίοδο, σημειώνει.

    Ενα άλλο στοιχείο που κατά τον αρθρογράφο, αυξάνει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τουλάχιστον σε σχέση με τις ΗΠΑ, είναι η ισχυροποίηση του ευρώ. Μέσα στον Οκτώβριο το νόμισμα της ΕΕ ήταν 29% κάτω από την αρχική αξία του, που ήταν 1,117 του δολαρίου τον Ιανουάριο του 199. Την περασμένη όμως Παρασκευή σημείωσε νέο ρεκόρ εξαμήνου και έκλεισε στα 94,40 του δολαρίου, μόνο 19,3% κάτω από την αρχική του αξία.

    Την ευρωπαϊκή αγορά ευνοούν επίσης η κατάσταση των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αγωνίζεται να χαμηλώσει τα επιτόκια, καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνει την ανάπτυξή της, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας εμφανίζει στασιμότητα και αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Μια από τις μεγάλες ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, κατά την εκτίμηση του αρθρογράφου, οι τηλεπικοινωνίες. Η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι "οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών που συνδέονται με τη νέα οικονομία", σημειώνει.

    Τέλος, η επέκταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς αναμένεται, τονίζει, να συμβάλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας της. Ισχυρότερες και σταθερότερες οικονομίες στην Ανατολική Ευρώπη σημαίνει ότι Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι θα έχουν περισσότερους πελάτες για τα προϊόντα τους, καταλήγει.

    [04] ΝΕΟΝΑΖΙ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Στουτγάρδη, 4 Ιανουαρίου 2001 (12:43 UTC+2)

    Ελληνας επιχειρηματίας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NPD και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, στις 10 Νοεμβρίου, στην πόλη Σορντορφ του κρατιδίου Βάδης-Βυτεμβέργης της Γερμανίας, και το κρούσμα αυτό έχει εντείνει την ανησυχία των Ελλήνων μεταναστών.

    Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό καθώς είχαμε επίθεση ακροδεξιών σε ελληνικό σχολείο στο Βούπερταλ και την κακοποίηση νεαρής Ελληνίδας από νεοναζί που της χάραξαν στο πρόσωπο τον αγκυλωτό σταυρό. Επίσης, καθημερινά σημειώνονται επιθέσεις, βανδαλισμοί και εμπρησμοί νεοναζί σε ξενώνες υποδοχής προσφύγων και εκδηλώνονται βιαιότητες σε χώρους εργασίας και διασκέδασης, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους.. Υπάρχουν ακόμη καταγγελίες ότι η αστυνομικές αρχές της Γερμανίας σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοιων κρουσμάτων δείχνουν αδιαφορία ή κάνουν "τα στραβά μάτια".

    Η ελληνική κοινότητα της γερμανίας εκφράζει έντονη ανησυχία για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της αναβίωσης του ναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και να μεριμνήσει για την προστασία των μεταναστών.

    [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Στις 9 ώρα Ελλάδας έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα την σορό του Κώστα Γιαννίτση.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης και η αδελφή του. Νωρίτερα το απόγευμα έφτασε στο αεροδρόμιο η νεκροφόρα που θα μεταφέρει τον άτυχο νέο.

    [06] Ο UCPMB ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕ ΟΡΟΥΣ

    Βελιγράδι, 4 Ιανουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αντάρτες που συγκρούονται με τις σερβικές δυνάμεις στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξαν ότι θα εγκαταλείψουν τα όπλα εάν εγκατασταθούν διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

    Επικεφαλής των ανταρτών της κοιλάδας του Πρέσεβο, γνωστός με το όνομα Λέσι, ανέφερε ότι σε σύσκεψη που είχαν χθες συμφώνησαν στον αφοπλισμό τους μόνο κάτω από συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων είναι η απόσυρση των σερβικών δυνάμεων και της αστυνομίας από τις περιοχές, που κατά πλειοψηφία κατοικούνται από Αλβανούς καθώς και η εγκατάσταση διεθνών δυνάμεων ασφαλείας, αν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα απορριφθούν από το Βελιγράδι.

    Ο Λέσι δήλωσε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπυγιάνοβατς θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, αρκεί να μη δέχεται προκλήσεις από τις σερβικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι "επιθυμία μας είναι να ζήσουμε ελεύθερα στη γή μας" και ότι "τίποτα δεν είναι αδύνατο μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών".

    Στο μεταξύ, περίπου 250 στρατιώτες και κομάντος από τη Βρετανία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία, από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) εγκαταστάθηκαν στη ζώνη ασφαλείας για να εμποδίσουν τους Αλβανούς αντάρτες να μεταφέρουν άνδρες και προμήθειες στην περιοχή της κοιλάδας του Πρέσεβο.

    Προηγούμενη αποστολή μικρότερου αριθμού Βρετανών που εγκαταστάθηκε προσωρινά κατάφερε να εντοπίσει και να κατάσχει σημαντικό αριθμό ανταρτών και εξοπλισμού.

    [07] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Πάτρα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Συμπλοκή μεταξύ Κούρδων και Αφγανών σημειώθηκαν χτες το βράδυ στο λιμάνι της Πάτρας. Ομάδα Κούρδων καταδίωξε Αφγανούς με πέτρες, ξύλα και μαχαίρια. Από την συμπλοκή 8 άτομα τραυματίστηκαν, από τα οποία τα τρία σοβαρά.

    Βασική αιτία για τις συμπλοκές είναι ο έλεγχος του λιμανιού της Πάτρας. Κάθε λαθρομετανάστης πληρώνει μέχρι 1000 δολάρια στην κουρδική μαφία που δρα στο λιμάνι για να μεταφερθεί με νταλίκα στην Ιταλία

    Η αστυνομία συνέλαβε 25 άτομα, από τα οποία 18 αφέθησαν ελεύθεροι και 7 οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

    [08] ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Προπαγάνδα κατά της Ελλάδας για θέματα τρομοκρατίας κάνουν άγνωστοι σε σελίδα τους στο Ιντερνετ, στην οποία έχουν καταχωρήσει το ιστορικό της τρομοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και τους διάφορους ισχυρισμούς που κατά καιρούς έχει κάνει η Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι το κατεξοχήν ορμητήριο των τρομοκρατών, ενώ κάνει σχετίζει τις αναφορές και με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    Οι ισχυρισμοί συνοδεύονται από αναλύσεις, άρθρα, στατιστικά στοιχεία και παραποιημένα σύμβολα με δυσφημιστικό και συκοφαντικό ύφος κατά της Ελλάδας και της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στην πρώτη σελίδα υπάρχει φωτογραφία του Παρθενώνα που συνοδεύεται με φωτογραφίες από τρομοκράτες με καλυμμένα πρόσωπα, ενώ μέσω πίνακα περιεχομένων παραπέμπουν σε αναλύσεις για τις τρομοκρατικές και φασιστικές οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι δρουν ανενόχλητες στην Ελλάδα.

    Στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας εμφανίζεται το λογότυπο του "Αθήνα 2004" και οι Ολυμπιακοί Κύκλοι γραμμένοι με κόκκινη μπογιά. Αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου, Στίβεν Σόντερς, επισημαίνοντας ότι οι Βρετανοί είναι εξοργισμένοι με την Ελλάδα. Επικαλούνται δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου για να υποστηρίξουν ότι το 2004 οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα είναι ασφαλείς στην Αθήνα.

    Ακόμη ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη δράση του ΡΚΚ στην Τουρκία, και παραμποιώντας τα στοιχεία, εμφανίζουν πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων, ως ανοιχτή στήριξη του ΡΚΚ.

    Στην ίδια ιστοσελίδα υποστηρίζεται ότι μέλη της "17 Νοέμβρη" βρίσκουν ασφάλεια και προστασία στη "νότια Κύπρο" και χαρακτηρίζουν το απελευθερωτικό κίνημα της ΕΟΚΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

    Υπάρχει και μήνυμα που προτρέπει τους αναγνώστες να στείλουν προπαγανδιστικό υλικό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Το "Αθήνα 2004" κινήθηκε εναντίον αυτών που δυσφημούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ιντερνετ, με επιστολή προς την εταιρία που φιλοξενεί την ιστοσελίδα, ζητώντας την αφαίρεση όλου του δυσφημιστικού περιεχομένου, καθώς και την παρέμβαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    [09] KAΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι υπουργοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη για τις επιπτώσεις των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Κόσσοβο και την Βοσνία γιατί γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα στρατόπεδα και στις περιοχές που περιπολούν. Επίσης, τόνισαν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την σίτιση των στρατιωτών, καθώς ακόμα και το νερό έρχεται από την Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι έχουν γίνει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι απαραίτητες μετρήσεις, ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα θωράκισης για το υπέδαφος. Πρόσθεσε, Δε, ότι γίνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι που δεν έχουν δείξει κάτι ανησυχητικό.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, σημείωσε ότι διερευνάται αν η λευχαιμία που παρουσίασε στρατιώτης που υπηρέτησε πριν από τρία χρόνια στην Βοσνία έχει σχέση με την εκεί παρουσία του και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

    [10] Η ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ 29-21 ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η εθνική μας ομάδα χάντμπολ. Μετά από συναρπαστικό παιχνίδι στο κλειστό των Βριλησσίων επικράτησε στον Γ` προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2002της Βοσνίας με 29-21 (ημίχρονο 14-8) και έτσι κατέλαβε τη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του ομίλου στον οποίο μετέχουν ακόμη η Τουρκία και η Γεωργία.

    Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκε ο Μπαλωμένος με οκτώ τέρματα, ενώ τον ακολούθησαν οι Πρόκιτς και Καρυπίδης με πέντε και Βασιλάκης με τέσσερα τέρματα. Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την ερχόμενη Κυριακή (16.30) στο Σεράγεβο.

    [11] ΓΟΝΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΦΩΣΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Γονίδιο στο οποίο αποδίδονται δύο μορφές βαριάς κώφωσης ανακάλυψε στην Ελβετία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή, Στυλιανό Αντωναράκη.

    Σε εργαστήρια της Γενεύης μελέτησαν το χρωμόσωμα 21 σε 200 άτομα που πάσχουν από κώφωση και το συνέκριναν με το χρωμόσωμα ατόμων χωρίς προβλήματα ακοής. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να καθοριστεί η ακριβής λειτουργία της πρωτεϊνης που θα οδηγήσει τους επιστήμονες στις κατάλληλες θεραπείες.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Πανηγυρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με την ευκαιρία της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

    Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και στελέχη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε: "Η Ελλάδα ισχυροποιείται οικονομικά. Αποκτά νέες δυνατότητες, αναβαθμίζει το πολιτικό της κύρος στη διεθνή σκηνή, συμμετέχει στην ΕΕ στους κύριους παίκτες, δυναμώνει έτσι την ικανότητα της να επηρεάζει αποφάσεις και εξελίξεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητα μας είναι σήμερα η αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη, η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ταχύτερη ανάπτυξη, πλήρης απασχόληση, κοινωνική ευημερία και συνοχή είναι οι στόχοι μας σε αυτή τη νέα εποχή".

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, στην ομιλία του στην εκδήλωση σημείωσε: "είναι ευθύνη όλων, κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των μεγάλων διορθωτικών μεταρρυθμίσεων, αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και δικαιότερη διανομή του εισοδήματος αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής που πρέπει να εισηγηθεί τα επόμενα χρόνια".

    Στα πηγαδάκια όμως της εκδήλωσης κυριαρχούσε η δολοφονία του 29χρονου, Κωνσταντίνου Γιαννίτση, και ο πρωθυπουργός δεν έκρυβε τη θλίψη του για το περιστατικό.

    [13] ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: "ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ το απόγευμα της Πέμπτης κέρδισε δίχως να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, τον Εθνικό Αστέρα με 2-1, με τις καιρικές συνθήκες να κάνουν -ευτυχώς- το χατίρι των δύο ομάδων. Ωστόσο η Τούμπα ήταν παγωμένη ελλείψει των φιλάθλων του Δικεφάλου - λόγω της τιμωρίας στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

    Ο προπονητής του Δικεφάλου, Ντούσαν Μπάγιβιετς στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του παιχνιδιού δήλωσε: "Δεν ξεκινήσαμε όπως έπρεπε και μαρκάραμε πολύ αργά στον χώρο του κέντρου. Παρόλα αυτά ανοίξαμε το σκορ, χάσαμε μια δυο πολύ καλές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος - αλλά κινδυνέψαμε σε μια περίπτωση. Στο δεύτερο μέρος βελτιώσαμε την απόδοσή μας. Το 2-0 μας έδωσε ηρεμία και είχαμε δυο-τρεις καλές ευκαιρίες για να "καθαρίσουμε" το παιχνίδι. Το 2-1 στο τέλος μας αναστάτωσε και για να σταματήσω τον επικίνδυνο Εθνικό Αστέρα γύρισα τον Τετράτζε στην άμυνα. Τελικά φαίνεται ότι μας πείραξε η διακοπή και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο παιχνίδι".

    [14] ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και το μέλλον της Ολυμπιακής αεροπορίας εξέτασε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή σε σύσκεψή της, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίασή της.

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό της χορήγησης επιδομάτων, εντάσσοντάς τα στα πακέτα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προσβλέποντας στην άμβλυνση των ανισοτήτων στο δημόσιο τομέα.

    Την κυβερνητική πολιτική απασχόλησε και η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ολυμπιακής αεροπορίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, τα πλεονεκτήματα της εταιρίας είναι πολλά, διαθέτει άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, έχει εξασφαλίσει δικαίωματα σε διεθνή αεροδρόμια, όσον αφορά σε αφίξεις και αναχωρήσεις και πρόκειται για μία εταιρία που μεταφέρει πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο με ασφάλεια. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης έχουν ήδη ανταποκριθεί πέντε φορείς.

    [15] "ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΥΤΕΝΤΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    "Δεν έχω καμία σχέση με την μαφία, ούτε είμαι αρχηγός της οργάνωσης", υποστήριξε ο Ιταλός καταζητούμενος από την Ιντερπόλ Φραντσέσκο Προυτεντίνο που κρατείται τις τελευταίες τρεις βδομάδες στις δικαστικές φυλακές της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα του.

    Συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ ο 53χρονος φερόμενος ως αρχηγός της μαφιόζικης οργάνωσης "Sacra Corona Unita" οδηγήθηκε σήμερα, για άλλη μία φορά, από τις φυλακές στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αναγνώριση των στοιχείων του.

    Όταν ο εισαγγελέας εφετών Απ. Κουκουλέτσος τον ενημέρωσε για το έγγραφο με το οποίο οι αρχές της χώρας του τον αναζητούν-μέσω της Ιντερπόλ- για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων, για μια δολοφονία, για εκβιάσεις, κλοπές και άλλα αδικήματα , αρνήθηκε της κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Ο Προυτεντίνο υποστήριξε μάλιστα ότι τον ενοχοποίησαν άδικα ομοεθνείς του, πρώην μαφιόζοι, που έχουν συλληφθεί για παράνομες δραστηριότητες στην προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που ισχύει στην Ιταλία για τους λεγόμενους "pentiti", τους μεταμελημένους μαφιόζους και τρομοκράτες.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 53χρονος δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στη χώρα του-στο πλαίσιο της εφαρμογής του εντάλματος έκδοσης που εκκρεμεί -και θα προσπαθήσει να παρατείνει την παραμονή του στην Ελλάδα, εκτίοντας ποινή φυλάκισης των 19 μηνών που του επέβαλε πρόσφατα το πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την χρήση πλαστού διαβατηρίου και πλαστού διπλώματος οδήγησης.

    Γ.Χ.

    [16] ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου όρισε η ΕΠΑΕ να γίνει η συνέχεια του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος, σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις. Παράλληλα σήμερα πραγματοποιήθηκε πραγματογνωμοσύνη στο εθνικό στάδιο των Ιωαννίνων προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες της διακοπής του ηλετροφωτισμού κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΕ Γιάννενα - ΠΑΕ Πανιώνιος. Παρέστησαν οι κ.κ. Γ. Τσουμάνης (εκπρόσωπος της ΔΕΗ), Χ. Τόλης και Χρ. Καλτσούνης (Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της επιτροπής σταδίου), Μ. Καλέμπας (Πρόεδρος ΠΑΣ Γιάννινα), Χ. Χόπκος (Εκπρόσωπος κατασκευάστριας εταιρείας) και Ε. Γενεράλης (Εκπρόσωπος τεχνικής υπηρεσίας ΕΠΑΕ).

    Μετά από λεπτομερή έρευνα προέκυψε ότι η βλάβη οφείλεται σε τεχνολογική αστοχία (βραχυκύκλωμα) στο ένα από τα τρία ακροκιβώτια (καλώδια) μέσης τάσης στην είσοδο του υποσταθμού. Αιτία ήταν η συγκέντρωση υπερβολικής υγρασίας πέραν της προβλεπομένης, δεδομένου ότι το καλώδιο δεν είχε καλυφθεί με μπετόν, λόγω έργων που γίνονται στο γήπεδο. Κατά την έρευνα δεν προέκυψε η παραμικρή ένδειξη δολιοφθοράς ενώ αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο σκοπιμότητας.

    [17] ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Νέα ερώτηση για τις βόμβες ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Κοσσόβου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Μετά το θόρυβο που ξέσπασε με τις περιπτώσεις λευχαιμίας στρατιωτών τα κράτη που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη προχωρούν σε ιατρικές εξετάσεις του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρέτησε ή υπηρετεί στο Κόσσοβο, τονίζει στην ερώτηση του ο κ. Αλαβάνος και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιος θα αναλάβει την ιατρική παρακολούθηση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις βόμβες ουρανίου.

    Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή σε απάντηση παλαιότερης ερώτησης του τον Σεπτέμβριο του 1999 τονίζει ότι η Εκθεση του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Κέντρου για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη διανεμήθηκε στους υπουργούς Περιβάλλοντος των κρατών-μελών τον Ιούνιο του 1999. "Θεωρεί η Επιτροπή ότι δεν προκύπτουν από την έκθεση ανησυχητικά μέτρα για την υγεία κατοίκων και στρατιωτών; Τι έπραξε η Επιτροπή; Τι μέτρα έλαβαν τα κράτη-μέλη μετά την γνωστοποίηση της έκθεσης;", προσθέτει.

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έχει αποκαλύψει ότι υπάρχουν περιοχές στη Σερβία και το Μαυροβούνιο που εξαιτίας των νατοϊκών βομβαρδισμών η ραδιενέργεια εμφανίζεται ανώτερη από το αποδεκτό επίπεδο μέχρι και 1000 φορές και ρωτά την επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση;

    Τέλος, ρωτά την επιτροπή αν χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με βάση την εφαρμογή της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει"

    [18] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    1. Η ΚΕΔ/ΕΠΟ αποφάσισε ομόφωνα να θέσει εκτός τεσσάρων (4) κληρώσεων για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του τον διαιτητή του αγώνα της 3.1.2001 ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΕ ΟΦΗ ΔΑΓΚΛΗ ΧΡΗΣΤΟ του ΣΔΠ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    2. Η ΚΕΔ/ΕΠΟ αποφάσισε ομόφωνα να θέσει εκτός πινάκων διαιτητών Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ περιόδου 2000-2001 τον διαιτητή του αγώνα της 3.1.2001 ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ του ΣΔΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ γιατί η απόδοσή του στον παραπάνω αγώνα ήταν κακή σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας.

    3. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (ΕΟΠΔ/ΕΠΟ) κατά την συνεδριάσή της 3.1.2201 αποφάσισε ομόφωνα να θέσει εκτός πινάκων παρατηρητών ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ περιόδου 2000-2001 τον ΧΑΤΖΗ ΗΛΙΑ (ΣΔΠΚΑΡΔΙΤΣΑΣ), γιατί καθυστέρησε την αποστολή της έκθεσης του σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 7.8 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ.(ΑΓΩΝΑΣ 17.12.200 ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ).

    4. Η ΚΕΔ αποφάσισε ακόμη τα εξής: Την ΠΕΜΠΤΗ 11.1.2001 και ώρα 11.00 θα γίνει συγκέντρωση ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ-ΒΟΗΘΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ και ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και κατά τη διάρκεια αυτής θα δοθούν στους διεθνείς διαιτητές - βοηθούς

    διαιτητές και διαιτητές ΣΑΛΑΣ (άνδρες και γυναίκες) τα σήματα FIFA 2001.

    Η ΚΕΔ/ΕΠΟ θα πραγματοποιήσει τις δοκιμασίες φυσικής κατάστασης (TEST COOPER) στις οποίες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν μόνο οι αξιολογημένοι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές όλων των κατηγοριών τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2001 ως ακολούθως:

    α.Στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) στις 1.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ) οι

    σύνδεσμοι: ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

    β.Στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) στις 2.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) οι

    σύνδεσμοι: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΛΑΣΙΘΙΟΥ - ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

    γ.Στη ΡΟΔΟ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) στις 2.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) οι

    σύνδεσμοι: ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ.

    δ.Στην ΑΘΗΝΑ (ΟΑΚΑ) στις 2.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ) οι σύνδεσμοι:

    ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΣΑΜΟΥ -

    ΛΕΣΒΟΥ - ΧΙΟΥ - ΚΥΚΛΑΔΩΝ.

    ε.Στην ΚΑΒΑΛΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) στις 8.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ) οι

    σύνδεσμοι: ΕΒΡΟΥ - ΘΡΑΚΗΣ - ΞΑΝΘΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ - ΣΕΡΡΩΝ - ΔΡΑΜΑΣ -

    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΚΙΛΚΙΣ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

    ζ.Στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) στις 13.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ) οι

    σύνδεσμοι: ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΗΠΕΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ -

    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΚΟΖΑΝΗΣ - ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

    η.Στην ΠΑΤΡΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) στις 15.2.2001 (ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ) οι

    σύνδεσμοι: ΑΧΑΙΑΣ-ΗΛΕΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ -

    ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦ/ΝΙΑΣ - ΦΩΚΙΔΑΣ - ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ -

    ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

    [19] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΝ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 4 Ιανουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, θα λάβει την ανώτατη ποινή εάν δικαστεί στην πατρίδα του, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Παιδείας της Σερβίας, Γκάζο Κνέζεβιτς.

    Ο υπουργός δεν προσδιόρισε την ποινή, ωστόσο οι ποινές που αναφέρονται από υπουργούς της νέας διοίκησης του Βελιγραδίου αφορούν από διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας μέχρι εγκλήματα πολέμου, ενώ η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Μιλόσεβιτς είναι 20 χρόνια για εγκλήματα πολέμου.

    Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας επιμένει ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να δικαστεί εντός της χώρας του, επικαλούμενη συνταγματικά εμπ΄δια από την έκδοσή του στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο Κνέζεβιτς υποστήριξε ότι η Γιουγκοσλαβία ίσως έχει την ευκαιρία να διεξάγει τη δίκη στη χώρα, "εάν αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί με σοβαρότητα την υπόθεση".

    [20] ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΡΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Παραπέμπονται στην πειθαρχική επιτροπή διαιτησίας της ΕΟΚ οι τέσσερις κριτές που είχαν οριστεί για τον αγώνα του κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του Περιστερίου. Πρόκειται για τους Σκαρμούτσο (σημειωτής) και Ζερίτη (χρονομέτρης) που δεν προσήλθαν καθόλου και για τους Χατζηπαρασκευά (24'') και Λεουτσάκο (κομπιούτερ) που προσήλθαν με καθυστέρηση.

    Ο αγώνας ΓΣ Λάρισας - ΜΕΝΤ για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας ανδρών, θα διεξαχθεί το Σάββατο στο ΕΑΚ Βέροιας (17:30) λόγω τιμωρίας της γηπεδούχου ομάδας.

    [21] Ο Γ. ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Το ντέρμπι της Αθήνας μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟ θα κληθεί να διαιτητεύσει ο Γιώργος Κασναφέρης, του Συνδέσμου Αθήνας στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της εθνικής κατηγορίας.

    Στους υπόλοιπους αγώνες κληρώθηκαν οι εξής διαιτητές:

    Ολυμπιακός - Πανιώνιος (Χελής - Καβάλας)

    Αθηναϊκός - Ηρακλής (Φλώτσιος - Βοιωτίας)

    Αρης - Γιάννινα (Παπαδάκος - Λακωνίας)

    Εθνικός Αστέρας - Ξάνθη (Γιανναδάκης - Λασιθίου)

    ΟΦΗ - Καλαμάτα (Αγγελάκης - Θεσσαλονίκης)

    Ιωνικός - ΠΑΟΚ (Μποροβήλος - Αρκαδίας)

    Πανηλειακός - Παναχαϊκή (Τσίγκρας - Αθήνας).

    [22] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ, Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ίσως να είναι η τελευταία χρονιά για την Ευρωλίγκα και την Σουπρολίγκα. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Θόδωρος Καρατζάς. "Δε θα βρεθούν δύο χορηγοί για τις δύο διοργανώσεις και έτσι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Όλοι κατάλαβαν ότι οι συνεργασίες είναι αναγκαίες. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του. Με αγριάδες δε λύνονται τα προβλήματα", αποκαλύπτει ο κ. Καρατζάς.

    Όσο για τις διαμάχες που υπάρχουν στο μπάσκετ; "Ο κόσμος ασχολείται με τη διαμάχη ΕΟΚ- ΕΣΑΚΕ και ΦΙΜΠΑ -ULEB και χάνεται το ενδιαφέρον. Οι κοινοτικοί έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Η τηλεόραση προσφέρει θέαμα, αλλά δυστυχώς προβάλλεται περισσότερο το μπάσκετ, παρά μόνο το ποδόσφαιρο. Επίσης ο κ. Καρατζάς προσθέτει: "Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν ανώνυμες εταιρίες τα ΤΑΚ είναι απαράδεκτος. Δημιουργήθηκαν εταιρίες που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Φωτεινό παράδειγμα είναι του Άρη και του ΠΑΟΚ. Αλλά το θέμα δεν είναι σημερινό. Όλοι μας κλείναμε τα μάτια όταν οι ΚΑΕ έπαιρναν πάνω τους όλα τα συγκεκριμένα προβλήματα.

    Για την κόντρα μεταξύ της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ ο κ. Καρατζάς τόνισε: "Δεν υπάρχει κόντρα σε προσωπικό επίπεδο. Η ΕΟΚ θέλει να κάνει κουμάντο σε όλα τα πρωταθλήματα. Εμείς απλά θέλουμε να διοργανώσουμε σωστά το πρωτάθλημα της Α1".

    [23] "ΠΥΡΑ" ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Τα βέλη του εναντίον του Ολυμπιακού έστρεψε η ΠΑΕ Ηρακλής. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρει: "Ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ηρακλής αισθάνονται την ανάγκη να συγχαρούν τον κόσμο της ομάδας για την συμπαράσταση και την συμπεριφορά του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό και να υπογραμμίσουν την μεγάλη συμμετοχή του στην επιτυχία της.

    Για τον πρόεδρο και την διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής αποτελεί πρωταρχικό στόχο η καλή συμπεριφορά του κόσμου στην διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων και προς τον σκοπό αυτό προσπαθούν από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στον χώρο και στην ηγεσία της ΠΑΕ.

    Ο κ. Μυτιληναίος έχει υπογραμμίσει πολλές φορές την ανάγκη της επιστροφής της οικογένειας στα γήπεδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί όταν ακούγονται ύβρεις και αντεθνικά συνθήματα.

    Θέλουμε λοιπόν να καταδικάσουμε τα συνθήματα που ακούστηκαν από μια μικρή μερίδα οπαδών και τα οποία είχαν για στόχο ό,τι πιο ιερό έχει ένας άνθρωπος. Την μητέρα του. Τέτοιες συμπεριφορές δεν ταιριάζουν, δεν εκφράζουν το σύνολο των φιλάθλων του Ηρακλή και φυσικά δεν πρέπει να επαναληφθούν.

    Επίσης, αποδοκιμάζονται και καταδικάζονται συνθήματα εναντίον αντιπάλων ομάδων με εκφράσεις αντεθνικού περιεχομένου.

    Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν οι ίδιες υποφέρει αρκετά από τέτοιου είδους συνθήματα και συμπεριφορές και είναι παντελώς απαράδεκτο να απευθύνουν τέτοια συνθήματα σε οπαδούς άλλων ομάδων της Θεσσαλονίκης".

    [24] ΓΕΕΘΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να εμπνέουν ανησυχία για την μόλυνση του προσωπικού του ενόπλων δυνάμεων από απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), τονίζεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

    Το ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα μόλυνσης και δεν νοσηλεύεται ούτε έχει νοσηλευτεί αξιωματικός ή οπλίτης που υπηρέτησε ή υπηρετεί στο Κόσοβο, με μόλυνση DU, ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα παρακολούθησης ανά εξάμηνο της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί εκεί, αλλά και όσων έχουν ήδη επιστρέψει.

    Ωστόσο, διερευνά την ενδεχόμενη σχέση της νόσου λευχαιμίας που διαπιστώθηκε τον Αύγουστο του 2000 σε Ελληνα υπαξιωματικό, ο οποίος επανήλθε το 1999 στην Ελλάδα μετά από υπηρεσία στην Βοσνία.

    Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές ένοπλες δεν συμμετείχαν σε καμία φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Γιουγκοσλαβία και μόνο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή πολιτικής λύσης στο Κόσοβο και λήξη των εχθροπραξιών απεδέχθη η Ελλάδα τη συμμετοχή της στην εφαρμογή ειρηνευτικής πολιτικής λύσης. Ως εκ τούτου, Ελληνες στρατιώτες δεν ήταν στα πεδία των συγκρούσεων όπου πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν βόμβες DU.

    Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σημειώνεται ότι ειδική επιστημονική επιτροπή του ΓΕΣ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν επανειλημμένους ελέγχους για την διαπίστωση πιθανών προβλημάτων στις περιοχές εγκατάστασης των ελληνικών τμημάτων. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα δειγμάτων του εδάφους και του υπεδάφους που εξετάστηκαν στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης/ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ιατρικής, δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις ύπαρξης DU στα σημεία που πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος.

    Μετά την ανακοίνωση νεότερων στοιχείων που αναφέρονται σε κρούσματα μόλυνσης από DU στρατιωτικών στελεχών από χώρες του ΝΑΤΟ (Ιταλία, Βέλγιο), που συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο στο Κόσοβο, αλλά και σε άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος διέταξε την επέκταση της υγειονομικής εξέτασης άνευ χρονικού περιορισμού σε διαρκή βάση όλου του προσωπικού που είχε υπηρετήσει στις υπόψη περιοχές.

    Τέλος, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για συνέχιση των εξετάσεων που έχει αναλάβει ειδική επιστημονική επιτροπή με εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικούς επιστήμονες του ΓΕΣ και της έρευνας στις περιοχές τόσο του Κοσόβου, όσο και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 January 2001 - 19:13:45 UTC