Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΝΕΚΡΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑΓΙΑ, ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ
  • [04] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΚΟΥΣΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
  • [05] ΣΦΟΔΡΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ
  • [06] ΠΙΣΤΟΛΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΧ
  • [07] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ
  • [08] 32ΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ
  • [09] 18ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [10] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [12] ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ
  • [14] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΘΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ
  • [16] ΣΕ ΙΣΧΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ
  • [17] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
  • [18] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΩ ΕΞΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [19] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  • [20] ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ 2001

  • [01] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2000 (11:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την ανάγκη της ενότητας του λαού υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Παράλληλα σημειώνει ότι κύριο μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας γιατί αυτή προκαλεί τη φτώχεια και συμβάλλει στην εγκληματικότητα και την εξάπλωση των ναρκωτικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει τα στελέχη και τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών τους ποινών.

    [02] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2000 (14:34 UTC+2)

    Την άποψη ότι "στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει περίσσευμα προσωπικών φιλοδοξιών και έλλειμμα συλλογικότητας" εκφράζει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Τύπος" της Κυριακής.

    Ο κ.Παπουτσής αναφέρεται επίσης στο ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα", στις ευθύνες της πολιτείας και στο κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αναφορικά με το ναυάγιο του Σάμινα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπογραμμίζει: "Το ναυάγιο στάθηκε αφορμή για να αναδειχτούν με δραματικό τρόπο μια σειρά προβλήματα, αλλά και για να διαπιστώσουμε με μελαγχολία θα έλεγα για άλλη μια φορά, ότι ζούμε σε μια χώρα που μπορεί να δίδαξε στο παρελθόν το μέτρο και τη λογική, κινείται όμως ορισμένες φορές στην υπερβολή, το θόρυβο, στα βιαστικά συμπεράσματα και την αντιποίηση ρόλων και ευθυνών".

    "Στο ναυάγιο έγινε ότι ήταν ανθρώπινα δυνατό να γίνει. Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι ήταν νύχτα, οι καιρικές συνθήκες δυσμενείς και στο σημείο του ναυαγίου δεν μπορούσαν να πλησιάσουν μεγάλα πλοία λόγω των βράχων και των υφάλων. Γι αυτό ήταν πολύτιμη η συνδρομή των ψαράδων της Πάρου", σημειώνει ο κ.Παπουτσής.

    Οσον αφορά το κόμμα που πρόκειται να ιδρύσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Χρήστος Παπουτσής επισημαίνει: "Ο μόνος σοβαρός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο κακός του εαυτός. Οσο για το Δ.Αβραμόπουλο προς το παρόν εξήγγειλε την πρόθεση του να ιδρύσει κόμμα. Θα περιμένουμε την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας".

    [03] ΝΕΚΡΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑΓΙΑ, ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2000 (14:31 UTC+2)

    Γιαγιά, κόρη και εγγονή βρέθηκαν χθες το βράδυ νεκρές σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης στην περιοχή της Φανερωμένης στην Αθήνα. Οι άτυχες γυναίκες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τον τελευταίο καιρό είχαν βρει κατάλυμα σε ένα παράπηγμα.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατός τους προήλθε από ασφυξία λόγω διαρροής γκαζιού. Νεκρές είναι η 65χρονη Κατερίνα Σταμέλου, η 30χρονη κόρη της Μαρία και η 5χρονη εγγονή της.

    [04] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΚΟΥΣΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

    Aθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2000 (14:26 UTC+2)

    Τα κάλαντα έψαλαν σήμερα χορωδίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος άκουσε το πρωί τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς από παιδικές χορωδίες και σωματεία από πολλά μέρη της χώρας. Μεταξύ αυτών ήταν χορωδίες Ποντιακών συλλόγων, ο Κρητικός όμιλος Κουρίτες, παιδιά από το παιδικό χωριό SOS και τα μέλη της αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου.

    Τα κάλαντα έψαλαν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη σύζυγό του Δάφνη χορωδίες από την Κρήτη και μαθητές του δημοτικού σχολείου από το Νέο Ικόνιο Περάματος. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα άκουσαν τα κάλαντα από τα παιδιά του παιδικού χωριού SOS της Βάρης και από μαθητές σχολείου της Ραφήνας. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος άκουσε τα κάλαντα από τα μέλη της αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου και από χορωδίες Κρητών.

    [05] ΣΦΟΔΡΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 31 Δεκεμβρίου 2000 (14:22 UTC+2)

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει αρκετές χώρες της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη Βρετανία, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά τροχαία δυστυχήματα και σημαντικές καθυστερήσεις στα αεροδρόμια. Οι αρχές προειδοποιούν τους βρετανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο.

    Στο Μαυροβούνιο η υπερχείλιση του ποταμού Ζέτα ανάγκασε 2000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ντανίλογκραντ, ενώ στη νότια Ελβετία προβλήματα παρουσιάστηκαν στις συγκοινωνίες, οδικές και αεροπορικές.

    Στις ΗΠΑ, οι νεκροί από την κακοκαιρία έφτασαν τους 42 οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου. Μάλιστα οι κακές καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τον αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείες του Αρκανσο και της Οκλαχόμα.

    Στο μεταξύ, από σήμερα επαναλειτούργησαν τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης που είχαν κλείσει εξαιτίας σφοδρούς χιονόπτωσης. Το χιόνι στη Νέα Υόρκη έχει φτάσει τα 30 εκατοστά, ενώ στο Νιου Τζέρσει βρίσκεται στα 50 εκατοστά.

    [06] ΠΙΣΤΟΛΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΧ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (13:06 UTC+2)

    Ένα πιστόλι των 8 χιλιοστών, γερμανικής κατασκευής, βρέθηκε στο ΙΧ αυτοκίνητο ενός 22χρονου κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, στην οδό Γιαννιτσών. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου Αναστάσιος - Τραϊανός Κουβατσής συνελήφθη ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

    [07] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (13:00 UTC+2)

    Συμπλοκή μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε χθες το βράδυ στη συμβολή των οδών Αγίας Παρασκευής και Βενιζέλου στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Ο Χαράλαμπος Τσολακίδης 19 ετών κάτοικος Κιλκίς συνεπλάκη με τον Ευάγγελο Παπαδόπουλο 26 χρόνων κάτοικο Θεσσαλονίκης, οδηγό ταξί. Ο Τσολακίδης χτύπησε τον Παπαδόπουλο με κατσαβίδι στο χέρι και στο λαιμό και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα του και τράπηκε σε φυγή.

    Σήμερα τα ξημερώματα ο Τσολακίδης εντοπίστηκε από άλλον οδηγό ταξί, ακινητοποιήθηκε και στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς. Εναντίον του Τσολακίδη σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [08] 32ΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΣΤΕΨΕ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (12:53 UTC+2)

    Μια περίεργη υπόθεση διερευνά η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Η 32χρονη Ευθυμία Λιάκου, κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα της Ανω Τούμπας ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην οδό Ευζώνων 34, και ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης γνώρισε έναν άνδρα ονόματι Δημήτρη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητο του στο σπίτι της.

    Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η 32χρονη, μόλις έφτασαν στο σπίτι της, ο άνδρας παρά τη θέληση της της έκανε δύο ενέσεις ηρωίνης με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της. Αρκετή ώρα αργότερα η Λιάκου ανέκτησε τις αισθήσεις της και διαπίστωσε ότι ο δράστης της είχε αφαιρέσει την τσάντα που περιείχε 80.000 δραχμές και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

    [09] 18ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (12:46 UTC+2)

    Ενας 18χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν το μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαινε προσέκρουσε σε ΙΧ αυτοκίνητο, στην οδό Μοναστηρίου της Θεσσαλονίκης. Το τροχαίο έγινε χθες το βράδυ ενώ βαριά τραυματισμένος νοσηλεύεται ο 18χρονος Φώτιος Ζηλφίδης του Βασιλείου. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων.

    [10] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (12:43 UTC+2)

    Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην πλατεία Μακεδονίας. Οι αστυνομικοί βρήκαν λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή τραυματισμένα δύο άτομα αρμένικης καταγωγής και τα μετέφεραν σε νοσοκομείο της πόλης.

    Λίγη ώρα αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν και στην οδό Λαγκαδά και ένας νεαρός βρέθηκε τραυματισμένος. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για συμπλοκή αλλοδαπών.

    [11] ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2000 (12:42 UTC+2)

    Πεντακόσια είκοσι κιλά ηρωίνης που βρισκόταν κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες μέσα σε δύο τουριστικά λεωφορεία με τουρκικές πινακίδες ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν στην Αθήνα. Συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι που προωθούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ελλάδας.

    Στην υπόθεση αυτή συνεργάστηκαν οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία στην εξάρθρωση των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

    [12] ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (12:37 UTC+2)

    Στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν τα μεσάνυχτα τα υποκαταστήματα των τραπεζών Eurobank και Εθνικής Ελλάδος που βρίσκονται επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν δύο γκαζάκια και ένα πλαστικό δοχείο με εύφλεκτο υγρό έξω από το υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Βασ.Ολγας 70. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να εκραγεί το ένα γκαζάκι και να προκληθούν υλικές ζημιές στην πρόσοψη της τράπεζας.

    Ένα τέταρτο αργότερα, στις 12:05 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε έκρηξη παρόμοιας κατασκευής στην πίσω πλευρά του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Βασ.Ολγας 50. Από την έκρηξη και τη φωτιά προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές εντός και εκτός του κτιρίου της τράπεζας, καθώς και σε δύο σταθμευμένα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα.

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (11:32 UTC+2)

    Με συνοδική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού. Στην λειτουργία μετείχαν ακόμη οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, Λαγκαδά Σπυρίδων, Φιλίππων Προκόπιος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος.

    Σε μήνυμά του με αφορμή τη νέα χρονιά, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να δουν τον κόσμο με το μάτι της χριστιανικής ελπίδας. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος παρακολούθησε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία βυζαντινής μουσικής.

    Σημειώνεται ότι για το 2001 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προγραμματίσει μία έκθεση χειρογράφων Ευαγγελίων, που θα εγκαινιαστεί στις 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Ευνάρδου στην Αθήνα, καθώς και μία έκθεση ιερών κειμηλίων και εικόνων με θέμα "Μυστήριον Μέγα και Παράδοξο" που θα εγκαινιαστεί στις 17 Μαΐου στο νέο κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου.

    [14] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΘΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (11:24 UTC+2)

    Με ένα διαφορετικό τρόπο ρυθμίζεται σήμερα η κυκλοφορία των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή του Λευκού Πύργου η διεύθυνση Τροχαίας εγκατέστησε το παραδοσιακό τροχονομικό βάθρο, το γνωστό "βαρέλι", για τη διευκόλυνση των οδηγών. Οι φωτεινοί σηματοδότες στην περιοχή θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

    Τους ρυθμιστές τροχονόμους θα επισκεφτούν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Λυσσαρίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης και θα ανταλλάξουν ευχές.

    [15] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (11:20 UTC+2)

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες και μέχρι αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στα υψίπεδα της Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία είναι πολύ πιθανό να χιονίσει και μέσα στις πόλεις της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

    Τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούν κανονικά όμως οι λιμενικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων που αύριο θα φτάσουν τα εννέα μποφόρ.

    Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 11 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    Αύριο Πρωτοχρονιά αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

    [16] ΣΕ ΙΣΧΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Σε ισχύ εξακολουθούν να παραμένουν τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας για την ομαλή κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή το τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς.

    Ωστόσο από την Παρασκευή μέχρι σήμερα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 92 τραυματίστηκαν σε 94 τροχαία σε όλη τη χώρα.

    [17] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2000 (10:54 UTC+2)

    Με μια φαντασμαγορική γιορτή οι αθηναίοι θα υποδεχτούν το νέο έτος. Στην πλατεία Συντάγματος από τις 10:30 το βράδυ θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων. Τη γιορτή θα ανοίξει η φιλαρμονική του δήμου, παράλληλα με την 350μελη μπάντα του πανεπιστημίου Τζέιμς Μάντισον των ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η συμφωνική ορχήστρα του δήμου σε ένα πρόγραμμα όπου θα συμμετέχει και ο Μάριος Φραγκούλης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα απευθύνει τον καθιερωμένο χαιρετισμό και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποδοχή του 2001.

    Το πάρτι θα ξεκινήσει μετά τα μεσάνυχτα με την Αννα Βίσση, ενώ δεκάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό. Παράλληλα, στις πλατείες Ομονοίας και Κλαυθμώνος τα συνεργεία του δήμου θα μοιράζουν στους άστεγους 5000 μερίδες φαγητού.

    Ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις για τον ερχομό του νέου έτους θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

    [18] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΩ ΕΞΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Κως, 31 Δεκεμβρίου 2000 (10:45 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα της Κω θα οδηγηθούν έξι λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν που εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Λάμπη, από άνδρες του λιμενικού. Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε δύο σχεδίες και όπως δήλωσαν στις λιμενικές αρχές ξεκίνησαν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα.

    [19] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (10:45 UTC+2)

    Μέχρι τις 4 το απόγευμα θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης και οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα τελευταία τους ψώνια πριν την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος, έδωσε στους καταστηματάρχες τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο μέχρι τις 5 το απόγευμα, για να διευκολύνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

    Τα κρεοπωλεία και τα σούπερ - μάρκετ θα λειτουργήσουν σήμερα μέχρι τις 8:30 το βράδυ προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το εορταστικό τραπέζι. Τα εμπορικά καταστήματα και τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν κλειστά την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου, ενώ θα λειτουργήσουν και πάλι την Τετάρτη 3 του μηνός.

    [20] ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ 2001

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2000 (10:33 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί απόψε το 2001 με τη "Γιορτή των Αστεριών". Από τις 11 το βράδυ θα αρχίσει να συρρέει κόσμος στην πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να αλλάξει το έτος μαζί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Μανόλης Μητσιάς, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Η εκδήλωση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα.

    Η "Γιορτή των Αστεριών" θα ξεκινήσει με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της "Μαύρης Θάλασσας" από την Κονστάντζα της Ρουμανίας με πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τη βραδιά. Στην αλλαγή ακριβώς του χρόνου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μαζί με τους Θεσσαλονικείς θα υποδεχτεί το νέο έτος κάτω από το φαντασμαγορικό θέαμα των εκατοντάδων πυροτεχνημάτων, κομφετί και μπαλονιών.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μανόλη Μητσιά, Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Σε όλη τη διάρκεια της γιορτής θα διανέμονται δωρεάν σφυρίχτρες, καπελάκια ,αναψυκτικά αλλά και βασιλοπιτάκια είκοσι από τα οποία θα έχουν μέσα από μία χρυσή λίρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 31 December 2000 - 19:13:37 UTC