Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [02] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [03] ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΙΝΑ ΟΙ 4 ΝΕΟΙ
  • [04] 31 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [05] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΛΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΝΤΕΪΒΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [06] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [07] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 106 - 65 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • [09] ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ
  • [10] ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ
  • [11] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [12] ΤΟΝ ΛΙΑΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [13] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [14] ΜΑΡΤΙΟ 2001 ΤΟ "ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ" ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [15] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΡΒΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [18] Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ
  • [19] "ΡΑΝΤΙΚΑΛ": ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΥΧΕΣ
  • [20] ALTEC: "ΕΚΤΟΣ" MULTIFIN - MULTIFACTORING
  • [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ"
  • [24] ΜΙΑ... ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2000 (10:32 UTC+2)

    Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Τουρκία, το βήμα που έγινε με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στο Ελσίνκι, είναι δικαιωμένο, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο Ελσίνκι θέσαμε ένα πλαίσιο αρχών μιας συνολικής πολιτικής, κάτι που έλειπε για την περιοχή, και παλέψαμε για να διαμορφώσουμε έναν "οδικό χάρτη", όπως τον ονομάσαμε, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, πως θα μπορούσε να ξεφύγει από τις εθνικιστικές συγκρούσεις, την έλλειψη δημοκρατικών θεσμών, την οικονομική ένδεια και βεβαίως να φτάσει σε μια λογική καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρήνης, εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας" και πρόσθεσε:"Αυτό το πλαίσιο το καταφέραμε, το διαμορφώσαμε και σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, με το Σύμφωνο Σταθερότητας, με σειρά συμφωνιών-μάλιστα πιστεύω ότι η επιτυχία της Γιουγκοσλαβίας εκεί εντάσσεται-και επίσης το κάναμε και σε σχέση με την Τουρκία. Ενα πλαίσιο σαφές, έναν "οδικό χάρτη" που έχει συγκεκριμένους στόχους. Από κει και πέρα είναι ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας κι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Θα μπορέσει η Τουρκία τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο; Θα υπάρξουν εσωτερικές συγκρούσεις; Νομίζω ότι θα δούμε πολλά φαινόμενα, δύσκολα εσωτερικά στην Τουρκία και η δική μας η γραμμή πρέπει να είναι σταθερή.

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία επισήμανε ότι θα βλέπουμε μια σύγκρουση απόψεων και δυνάμεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι ευρωπαιστές. Θα δούμε την Τουρκία σε μια μικρή επανάσταση. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν μια διαφορετική ευρωπαική Τουρκία που είναι προς το συμφέρον της χώρας μας.

    [02] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ-ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2000 (12:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τράπεζα Πειραιώς

    Την εκτίμηση ότι σταδιακά θα αρχίσει να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα, διατύπωσε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της ΤτΕ περί μείωσης των δραχμικών επιτοκίων στο 4,75%.

    "Aυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς θα εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και σε εκείνες που έχουν την έδρα τους σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Νομίζω ότι σταδιακά θα αρχίσει να συρρικνώνεται η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων και θα διαμορφωθεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά τελικά θα γίνει", δήλωσε ο κ.Γκαργκάνας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό PLANET 104,5.

    Ερωτηθείς εξάλλου, για τις αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων η έλευση του ευρώ από 1ης Ιανουαρίου του 2001, ο κ.Γκαργκάνας επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα, γιατί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εισέρχεται προς το παρόν στην ελληνική οικονομία μόνο σε λογιστική μορφή.

    Oσον αφορά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παύει να καθορίζει τη νομισματική πολιτική της χώρας, ο κ.Γκαργκάνας διευκρίνισε: "Δεν παύει η Τράπεζα της Ελλάδος να είναι νομισματική αρχή. Απλώς, τόσο η τράπεζα, όσο και η Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο, απεμπολεί αυτό το δικαίωμα, μεταβιβάζει στο ευρωσύστημα το δικαίωμα να αποφασίζει για το ύψος των επιτοκίων. Κατά τα λοιπά, η ΤτΕ θα λειτουργεί ως μέλος ενός ομοσπονδιακού συστήματος".

    Αναφερόμενος τέλος, στο ενδεχόμενο να υπάρξουν τράπεζες δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα, τουλάχιστον για ένα διάστημα μετά την ένταξη της χώρας στη Euroland, o υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν σαφής: "Αυτό ισχύει για όλη τη ζώνη του ευρώ. Οσοι δεν είναι καλά οργανωμένοι θα δανείζονται με υψηλότερο κόστος. Αυτό είναι θέμα των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι των χωρών. Μπορεί να συμβεί στη Γερμανία, την Πορτογαλία ή την Ελλάδα. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εργαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια για να προετοιμαστούν για τη λειτουργία τους στη ζώνη του ευρώ και νομίζω ότι θα τα βγλάουν πέρα μια χαρά".

    [03] ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΙΝΑ ΟΙ 4 ΝΕΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2000 (10:38 UTC+2)

    Προθεσμία δύο μηνών για να ολοκληρώσουν τα πορίσματα τους έχουν οι τέσσερις νέοι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τον ειδικό εφέτη-ανακριτή Νίκο Καραδημητρίου, να αναλάβουν τη διερεύνηση του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα".

    Πρόκειται για τους ναυπηγούς καθηγητές στο ΕΜΠ Θεόδωρο Δουκάκη και Απόστολο Παπανικολάου, τον αντιπλοίαρχο του πολεμικού ναυτικού Γιώργο Δημητριάδη και τον πλοίαρχο πρώτης τάξης Ιωάννη Βεντούρα.

    [04] 31 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2000 (16:41 UTC+2)

    Ενας ακόμη κρατούμενος που είχε αυτοπυρποληθεί υπέκυψε στα τραύματα του, ανεβάζοντας στους 31 τον αριθμό των θυμάτων από τις εφόδους των δυνάμεων ασφαλείας στις τουρκικές φυλακές την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Χασάν Γκουνγκόρμεζ, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Αγκυρα πέθανε σήμερα. Ο Γκουνγκόρμεζ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τη φυλακή Τσανκίρι, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της τουρκικής πρωτεύουσας.

    Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας εδώ και δυο μήνες ανήκουν στην οργάνωση Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, DHKP-C.

    Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμι Τούρκ δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι για την απεργία πείνας των κρατουμένων σε φυλακές και για τις αυτοπυρπολήσεις ευθύνονται στελέχη της οργάνωσης DHKP-C, που βρίσκονται στο Βέλγιο και κατευθύνουν τους φυλακισμένους.

    Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις νέες φυλακές που έχουν πολύ μικρά κελιά, τα οποία θα επιτρέπουν όπως λένε σε δεσμοφύλακες να τους κακομεταχειρίζονται.

    Ο.Κ.

    [05] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΛΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΝΤΕΪΒΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα... Ετσι τουλάχιστον αναφέρει μια ελληνική παροιμία και ταιριάζει απόλυτα στον Μακεδονικό που μετά από την απομάκρυνση του Δημήτρη Τσολάκη από τον πάγκο της ομάδας η ομάδα της Νεάπολης θα συνεχίσει έχοντας στις τάξεις του τον Παναγιώτη Ζωντό. Αυτός θα είναι ο τεχνικός με τον οποίο θα πορευτεί για την συνέχεια η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μακεδονικός θα συνεχίσει την αγωνιστική του δράση στο πρωτάθλημα δίχως τον Μίκαελ Λάρσεν και τον Μπεν Ντέιβις που δεν έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα.

    [06] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Μόναχο, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ενα ακόμη κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, εντοπίστηκε στη Γερμανία το πέμπτο στη Βαυαρία, το έκτο σε όλη τη χώρα.

    Το ζώο τεσσάρων ετών ήταν από τις 13 Δεκεμβρίου στο σφαγείο του Κέμπτεν. Το τελεσίδικο θετικό αποτέλεσμα από το Ομοσπονδιακό Διαγνωστικό Κέντρο του Τίμπιγκεν εκδόθηκε μόλις χθες. Η καθυστέρηση, όπως επίσημα αιτιολογήθηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι έλεγχοι ενός κρατικού και ενός ιδιωτικού ινστιτούτου ήταν αντιφατικοί.

    Το κλίμα ανησυχίας στους καταναλωτές επέτεινε και η αποκάλυψη ότι σε ορισμένα είδη αλλαντικών αποκρύπτεται η ύπαρξη βοδινού στα συστατικά τους.

    Οι έλεγχοι των υγειονομικών αρχών διαπίστωσαν σε 4 από τις 5 περιπτώσεις παράβαση των σχετικών κανονισμών για δύο είδη αλλαντικών που διακινούν δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

    Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Καρλς Χάιντς Φούνκε αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην απαγόρευση των ζωικών αλεύρων. Παραδέχθηκε ακόμη έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών και ζήτησε τη διαμόρφωση μίας λίστας καταλληλότητας ζωοτροφών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την επέκταση των ελέγχων και στα αιγοπρόβατα.

    [07] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 106 - 65 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Την τελευταία του νίκη για το 2000 πέτυχε ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ, έχοντας για θύμα του τον Ηρακλή, τον οποίο κέρδισε με 106-65. Κορυφαίοι από τους νικητές ήταν ο Βούκσεβιτς και ο Τόμιτς.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι δύο ομάδες δεν έδειξαν τον καλό τους εαυτό και το θέαμα δεν ήταν και ότι καλύτερο. Με το τέλος του δεύτερου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός είχε ήδη ερξασφαλίσει μια μεγάλη διαφορά (52-36). Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε στην επανάληψη. Σε κάποιο σημείο του τρίτου δεκαλέπτου και όταν ο Ολυμπιακός χαλάρωσε ο Ηρακλής βρήκε την ευκαιρία της αντεπίθεσης, με αποτέλεσμα να μειώσει το σκορ. Μάταια όμως, αφού και στο τέλος τον πρώτο λόγο είχε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επιβλήθηκε του αντιπάλου του σχετικά εύκολα.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 23-20, 52-36, 76-60, 106-65.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σούλης 6, Πέττας 4, Ράτζα 15, Ρίβερς 8, Μπουντούρης 2, Βουκσεβιτς 24 (4), Παπανικολάου 12, Δορκοφίκης 5, Τόμιτς 12, Ντε Μιγκέλ 12, Φέμερλινγκ 6.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμαριώτης, Νάνης, Μαρκόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Καράγκουτης 12, Νάκιτς 17, Καράσεφ 14, Χατζηβρέτας 10, Χούπμαν 1, Παπαιωακείμ 1, Παπαδόπουλος 10.

    [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ολα τα σενάρια εξετάζει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για το πως βρέθηκαν πυροκροτητές στα χέρια μικρών μαθητών σε παιδική χαρά του Κορδελιού.

    Οι μαθητές θέλησαν να παίξουν χθες το βράδυ πετώντας τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη φωτιά που είχαν ανάψει με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά ένας 11χρονος στο πρόσωπο.

    Τα παιδιά είπαν ότι βρήκαν 35 μεταλλικούς πυροκροτητές πεταμένους κοντά σε κάδους απορριμμάτων, οι αρχές όμως εξετάζουν και το ενδεχόμενο να τους πήραν από τους γονείς τους.

    Οι πυροκροτητές παρελήφθησαν για καταστροφή από το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και το Αστυνομικό Τμήμα Δενδροποτάμου διενεργεί προανάκριση.

    [09] ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Αδελαϊδα, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη διάσκεψη κορυφής των χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας εξέφρασε η ομοσπονδιακή βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστραλίας Τρις Γουόρθ. Όπως δήλωσε σε αυστραλιανά ΜΜΕ η ίδια έχει θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και αισιοδοξεί ότι στη διάσκεψη που θα γίνει στη Βρισβάνη στις αρχές Οκτωβρίου 2001 το Κυπριακό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση.

    Παράλληλα η βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ να μη

    χορηγεί η Αυστραλία βίζες εισόδου σε βουλευτές του ψευδοκράτους, μετά την προκλητική ξενάγηση τουρκοκυπρίων βουλευτών στη βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας από βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος τους κάλεσε να συμμετάσχουν και στη διάσκεψη κορυφής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται η ίδρυση γραφείου του ψευδοκράτους του Ντενκτάς στην Αυστραλία. Η κίνηση έχει καταδικαστεί από το Εργατικό Κόμμα.

    Δ.Ρ.

    [10] ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει θέσει σε ετοιμότητα τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, καθώς για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ενίσχυση της έντασης των ανέμων που ενδέχεται να φθάσει και τα 10 μποφόρ.

    Στη Θεσσαλονίκη αρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Λόγω της θαλασσοταραχής, κινδύνεψε να βυθιστεί το απολυμαντικό σκάφος του Δήμου που καθαρίζει το Θερμαϊκό Κόλπο.

    Ανδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τους Λιμενικούς έδεσαν με συρματόσχοινο το σκάφος προκειμένου να το συγκρατήσουν και στη συνέχεια έγινε η ανέλκυσή του με τη βοήθεια γερανού. Οι πυροσβέστες άδειασαν τα νερά με ένα μηχάνημα ηλεκτροκίνητο.

    Το απολυμαντικό σκάφος του Δήμου "Ποσειδών" ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι για αρκετές ώρες, όμως οι θυελλώδεις άνεμοι ήταν η αιτία για να κοπούν τα σχοινιά με τα οποία ήταν δεμένο, με αποτέλεσμα να γεμίσει νερό και να κινδυνεύει να βυθιστεί.

    Ευτυχώς την ώρα εκείνη δεν ήταν μέσα στο σκάφος κανένας υπάλληλος. Το σκάφος επισκευάζεται και σύντομα θα είναι έτοιμο να πλεύσει ξανά στα νερά του Θερμαϊκού.

    [11] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας με πρωθυπουργό τον Αντριαν Ναστάζε ένα μήνα μετά τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, PDSR στις γενικές εκλογές στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ρουμανίας.

    Πρωθυπουργός: Αντριάν Ναστάζε

    Υπουργός Αμυνας: Ιοάν Μιρτσέα Πάσκου

    Υπουργός Εσωτερικών: Ιοάν Ρους

    Υπουργός Εξωτερικών: Μιρτσέα Γκεοάνα

    Υπουργός για την ένταξη στην Ευρώπη: Χίλντεγκαρντ Πούβακ

    Επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.: Βασίλε Πούσκας

    Υπουργός Οικονομίας: Μιχάι Τανασέσκου

    Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόντιτσα Στανόιου

    Υπουργός Τουρισμού: Νταν Ματέι Αγκάθον

    Υπουργός Δημοσίων Εργων και Συγκοινωνιών: Μίρον Μιτρέα

    Υπουργός Τηλεπικοινωνιών: Νταν Νίτσα

    Υπουργός Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων: Νταν Ιοάν Ποπέσκου

    Υπουργός Παιδείας και Επιστημών: Εκατερίνα Αντρονέσκου

    Υφυπουργός Παιδείας και Επιστημών: Κοντσταντίν Βαλέτσα

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας: Μάριαν Σάρμπου

    Υπουργός Τύπου: Βασίλε Ντάντσου

    Υπουργός Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων: Σίλβια Τσιορνέι

    Υπουργός Γεωργίας: Ιλίε Σάρμπου

    Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Οκτάβ Κοσμάντσα

    Υπουργός Ανάπτυξης: Λεονάρντ Καζάν

    Υπουργός Υγείας: Ντανιέλα Μπάρτος

    Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων: Αουρέλ Κονσταντίν Ιλίε

    Υπουργός Αθλητισμού και Νεότητας: Γκεοργκίου Γκινγκάρας

    Υπουργός Πολιτισμού: Ραζβάν Τεοντορέσκου

    Υφυπουργός Ιδιωτικοποιήσεων: Οβίντιου Μουσετέσκου

    Υπουργός Επικρατείας: Σέρμπαν Μιχαϊλέσκου

    [12] ΤΟΝ ΛΙΑΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Το Δημήτρη Λιάο από την Καλαμάτα απέκτησε ο Αθηναϊκός. Το συμβόλαιό του με τη νέα του ομάδα θα το υπογράψει αύριο. Παράλληλα στην ομάδα δοκιμάστηκε σήμερα ένας Αφρικάνος αμυντικός, καθώς επίσης και ένας κοινοτικός μέσος.

    Το συμβόλαιο του Λιάου θα έχει διάρκεια 2,5 χρόνια, ενώ ήδη στην Αθήνα βρίσκεται ο Γιώργος Κόλτσης για να συζητήσει με τη διοίκηση. Παράλληλα η διοίκηση της ομάδας θα έχει και συνάντηση με τον προπονητή, Τάσο Χατζηαγγελή, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τον Αθηναϊκό.

    [13] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Την άμεση λήψη μέτρων από τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε η Γιουγκοσλαβική Βουλή.

    Οι 138 βουλευτές του Συμβουλίου Πολιτών (Κάτω Βουλή) του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησαν ανακοινωθέν με το οποίο καλούν τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την απόσυρση των Αλβανών ανταρτών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που ορίστηκε το 1999 στο πλαίσιο συμφωνίας του Βελιγραδίου και της KFOR.

    Χθες η Ανω Βουλή - το Συμβούλιο των Δημοκρατιών που έχει 40 έδρες ενέκρινε το ανακοινωθέν, το οποίο ψηφίστηκε σήμερα από το Συμβούλιο των Πολιτών.

    Το Βελιγράδι είχε προειδοποιήσει ότι θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να θέσει τέλος στη βία στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

    Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας ανήγγειλε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τροποποιήσει τη συμφωνία για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας.

    Οι Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι πρότειναν τη διεύρυνση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

    [14] ΜΑΡΤΙΟ 2001 ΤΟ "ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ" ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία προετοιμασίας για την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος", βρίσκεται η εταιρία "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ", σε στενή συνεργασία με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, αφού ήδη έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις δύο πρώτες φάσεις δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, "όπως έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί, και παρά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που ομιλούν για αναβολή της έναρξης λειτουργίας του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι ισχύει το αρχικό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας της επιχειρησιακής λειτουργίας του έργου, ο δε στόχος επίσημης έναρξης παραμένει η 1η Μαρτίου του 2001".

    [15] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Σίδνεϊ, 28 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Στον γνωστό ομογενή Λεξ Μαρίνος έχει ανατεθεί η τηλεοπτική παραγωγή του γιορταστικού προγράμματος για τα εκατοντάχρονα από την ίδρυση του Ομόσπονδου κράτους της Αυστραλίας.

    Η εκπομπή ¨Νέα Αυγή¨, που θα μεταδοθεί ανήμερα της πρωτοχρονιάς, θα έχει ως κύριους πρωταγωνιστές τους ιθαγενείς και θα γίνει στην περιοχή του Άλις Σπρινγκς. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μεγάλη τελετή στο Σίδνεϊ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 December 2000 - 19:13:46 UTC