Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ MHNYMA TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ: 64 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ- Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-ΝΕΕΣ ΦΩΝΕΣ
  • [03] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [04] ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [05] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΑΜΟΝΓΚ Η ΑΕΚ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [06] ΠΟΛΛΕΣ... ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [07] 270 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
  • [09] "ΕΒΡΕΞΕ" ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • [10] TO BAΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [12] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΕΖΕΡ
  • [13] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ" ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ
  • [14] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΙΣ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [15] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ
  • [16] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ Ο ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [17] ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΕΩ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 5-1 ΤΗ ΚΑΒΑΛΑ
  • [18] Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΒΙΔΩΝ ΜΕ ΜΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗ
  • [19] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ
  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΟΥ ΡΑΟΥΛ ΒΑΛΕΝΜΠΕΡΓΚ
  • [21] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
  • [22] Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
  • [23] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΥΜΡΑΝΙΓΙΕ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ MHNYMA TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (14:23 UTC+2)

    Μήνυμα προς τους απανταχού Ελληνες έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους, στο οποίο εκφράζει τις ευχές του και την αγάπη ολόκληρου του ελληνικού λαού για τους απόδημους.

    Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας:

    Αγαπητοί μου,

    Οι εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου ΄Ετους μου δίδουν την χαρά να σας απευθύνω τις πιο θερμές ευχές μου και να εκφράσω και πάλι τα βαθύτατα αισθήματα αγάπης ολόκληρου του Ελληνικού λαού για τα απόδημα αδέλφια μας. Ποτέ δεν σας ξεχνάμε, πάντοτε σας σκεπτόμαστε, σας έχομε στην καρδιά μας και ευχόμαστε για σας που μας λείπετε, και συγχρόνως μας κάνετε υπερήφανους.

    Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την πρόοδο που επιτελείτε σε όλους τους τομείς στις νέες πατρίδες σας ανά τον κόσμο, διατηρώντας αλώβητη την εθνική σας ταυτότητα και την αγάπη σας για την Ελλάδα.

    Η νέα εποχή που ανατέλει αξιώνει από όλους μας καινούργιες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως. Εμείς οι ΄Ελληνες για να επιτύχομε πρέπει να στηριχθούμε στην ιστορία μας, τις παραδόσεις και την χριστιανική μας πίστη, μην λησμονώντας την γλώσσα μας. Είναι όλ' αυτά ο μεγάλος πλούτος μας.

    Η Πατρίδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της επαφής της μαζί σας και χρησιμοποιεί το πολύτιμο θεσμικό πλαίσιο του Συμβουλίου Αποδήμου

    Ελληνισμού για να βρίσκεται κοντά στους ξενιτεμένους της. Αλλά πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η διατήρηση ζωντανής της εθνικής συνείδησης στις καρδιές των παιδιών σας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι το γνωρίζετε και όλοι προσπαθείτε.

    Εύχομαι σε όλους εσάς και στον καθένα ξεχωριστά, Καλά Χριστούγεννα και

    δημιουργικό το Νέο ΄Ετος, με υγεία, προκοπή και οικογενειακή ευτυχία.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ: 64 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ- Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-ΝΕΕΣ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (12:27 UTC+2)

    Στην 64η ημέρα της απεργίας πείνας βρίσκονται οι πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές ενώ καθημερινά υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας κατά των επιθέσεων των δυνάμεων καταστολής εναντίον τους.

    Ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Οικογενειών Κρατουμένων και Καταδικασμένων (TAYAD) ανακοίνωσε ότι 524 πολιτικοί κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν στις φυλακές τύπου F (λευκά κελιά) του Εντίρνε, του Σιντζάν Αγκυρας και του Κοτζάελι δήλωσαν εγγράφως στους διευθυντές των φυλακών ότι αρχίζουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Παράλληλα καταγγέλλει ότι το κράτος δίνοντας δια της βίας τροφή στους απεργούς πείνας στοχεύει να τους σακατέψει. Ακόμη διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας ότι δεν υπάρχουν απεργοί πείνας παρουσιάζοντας την βεβαίωση μελών της Ενωσης Ιατρών Τουρκίας που παρακολουθούσαν τους κρατουμένους μέχρι και την 59 ημέρα της απεργίας πείνας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αγκυρας Τουφάν Καάν επισήμανε ότι 24 πολιτικοί κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγκυρας συνεχίζουν την απεργία πείνας αρνούμενοι την ιατρική βοήθεια ενώ έχουν σταματήσει να παίρνουν ακόμη και αλάτι , ζάχαρη και βιταμίνη Β1. Ο κ Καάν απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας Οσμάν Ντουρμούς ότι δεν υπάρχουν απεργοί πείνας μέχρι θανάτου ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγκυρας Ουμίτ Ερκολ τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι πολιτικές και στοχεύουν σε δημιουργία εντυπώσεων

    Στο μεταξύ ο πρώην προϊστάμενος εισαγγελίας των φυλακών Μπαϊράμ-πασά της Κωνσταντινούπολης Νετζατί Οζντεμίρ διέψευσε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πολιτείας ότι το κράτος δεν μπορούσε για εννέα χρόνια να μπει στις φυλακές και να ελέγξει την κατάσταση που επικρατούσε. Ο κ Οζντεμίρ δήλωσε στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ότι η επιχείρηση καταστολής έγινε με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά τόνισε ότι το πρόβλημα θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις προσεχείς ημέρες.

    "Τώρα αρχίζει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι που επέλεξαν να πεθάνουν θα συνεχίσουν να πεθαίνουν. Το κράτος ψεύδεται λέγοντας ότι για 9 χρόνια δεν μπορούσε να μπει στις φυλακές. Το κράτος ήταν εκεί. Εγώ ήμουν ο εισαγγελέας του κράτους . Ως εισαγγελέας βρισκόμουν στις φυλακές Μπαϊράμ-πασά ψυχή τε και σώματι. Σε εκείνες τις φυλακές είχα δημιουργήσει ένα περιβάλλον σύμφωνο με τον νόμο και είχα τον έλεγχο. Οταν υπάρχει νόμος υπάρχει και έλεγχος. Λένε για τρομοκράτες. Αυτό εξαρτάται από το πως αντιλαμβάνεται κανείς την τρομοκρατία. Εγω αντιλαμβάνομαι την τρομοκρατία ως χρήση βίας από κάποιον σε έναν άλλον με σκοπό να τον κάνει σαν τον εαυτό του. Η μόνη λύση είναι ο νόμος. Κρατάτε αυτούς τους ανθρώπους για 20-30 χρόνια στις φυλακές επειδή είναι τρομοκράτες. Πως περιμένετε να συμπεριφερθούν αυτοί οι άνθρωποι;" είπε ο κ Οζντεμίρ. Ο πρώην εισαγγελέας κατηγόρησε το κράτος ότι από τη μια δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς και από την άλλη συνεχίζονται οι παρανομίες ,τα εγκλήματα οι ληστείες και οι βιασμοί. "Οχι κύριε, μην ακούτε λόγια όπως ότι απειλείται το κράτος επειδή υπάρχουν δύο τρομοκράτες. Μήπως το κράτος είναι πύργος από τραπουλόχαρτα; Από τη μια μεριά απελευθερώνετε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα , κλοπές και βιασμούς και από την άλλη θα συμπεριφέρεστε διαφορετικά στους πολιτικούς κρατούμενος. Αυτό είναι μία πρακτική που δεν εφαρμόζεται σε κανένα μέρος του κόσμου" κατέληξε ο κ Οζντεμίρ

    [03] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Ο 20χρονος γιος του γνωστού πρωταθλητή πάλης Γιάννη Τσιτιρίδη δολοφονήθηκε, ενώ δύο ακόμα νεαρά άτομα ελληνικής καταγωγής τραυματίστηκαν στη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής που σημειώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες -για ασήμαντη αφορμή- σε αναψυκτήριο στην περιοχή Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε δύο παρέες Ελλήνων και Αλβανών.

    Νεκρός είναι ο Παναγιώτης Τσιτιρίδης ο οποίος χτυπήθηκε με μαχαίρι όταν επενέβη για να λύσει την παρεξήγηση. Εξάλλου, στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται τραυματισμένοι οι Χαράλαμπος Κουρκουμέλης και Παρασκευάς Μουστακίδης.

    Η αιματηρή συμπλοκή ξεκίνησε μέσα στο αναψυκτήριο με την επωνυμία "Καφέ Κάπρι", στην οδό Καζαντζάκη 2 στη Σταυρούπολη, όταν ένας από τους Αλβανούς θαμώνες έσπασε ένα ποτήρι μπροστά στο τραπέζι που καθόταν η παρέα των Ελλήνων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία αμέσως προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο και οι δύο παρέες ήρθαν στα χέρια. Η σύρραξη γενικεύτηκε και έξω από το κατάστημα και σε κάποια στιγμή ένας από τους Αλβανούς πήγε σε ένα αυτοκίνητο και επέστρεψε κρατώντας ένα μαχαίρι. Διαδοχικά χτύπησε τον Τσιτιρίδη και τα άλλα δύο άτομα ελληνικής καταγωγής και στη συνέχεια όλοι οι αλλοδαποί διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο, μάρκας "Σιτροέν" και ένα μοτοποδήλατο.

    Ο 20χρονος βαριά τραυματισμένος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του για να μεταβεί σε νοσοκομείο, αλλά δέκα λεπτά αργότερα έχασε τις αισθήσεις του και το όχημα που οδηγούσε έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται και ανακρίνονται τέσσερις από τους Αλβανούς που συμμετείχαν στο αιματηρό επεισόδιο, ενώ αναζητείται ένας ακόμη ομοεθνής τους.

    [04] ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Προβλήματα και στις θαλάσσιες, πέρα από τις οδικές συγκοινωνίες, προκαλούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ετσι, σήμερα στις 6 το απόγευμα απαγορεύθηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    [05] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΑΜΟΝΓΚ Η ΑΕΚ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Έφθασε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ δίχως όμως τον τραυματία Χάμινγκ. Έτσι η Ένωση θα αντιμετωπίσει αύριο στην 9η αγωνιστική της Α1 στο μπάσκετ τον Αρη. Ο Ολλανδός σέντερ υποφέρει από βαρύ διάστρεμμα και αυτό αποτελεί αναπόφευκτα ένα μεγάλο πρόβλημα στον προπονητή της ΑΕΚ, Ντούσαν Ιβκοβιτς.

    "Το παιχνίδι είναι δύσκολο και πονηρός και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή", τόνισε ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Ίβκοβιτς, αναφορικά για το παιχνίδι με τον Άρη.

    [06] ΠΟΛΛΕΣ... ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Τα βλέμματα όλων αύριο είναι στραμμένα στο μεγάλο ντέρμπι του βόλεϊ, μεταξύ του πρωτοπόρου Ολυμπιακού και του φιλόδοξου ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δύσκολο και καθοριστικό και για τις δύο ομάδες. Η ομάδα του Ντανιέλε Ρίτσι θα επιδιώξει να διατηρήσει το αήττητο, ενώ ο "Δικέφαλος" θα προσπαθήσει να υποχρεώσει τους "ερυθρόλευκους" στην πρώτη τους ήττα στο πρωτάθλημα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμέτρηση του Πανελλήνιου με τον Ηρακλή. Οι "Ολυμπιονίκες" μετά την ήττα στην έδρα τους από τον ΠΑΟΚ, θέλουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες, ενώ ο "Γηραιός" που είναι και το φαβορί, θα διεκδικήσει τους δύο βαθμούς για να μείνει κοντά στη κορυφή.

    Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής και οι διαιτητές:

    Γηπ. ΑΕΚ 18.30 ΑΕΚ-ΕΑ Πατρών Χωρίς Θεατές (Γεωργουλέας, Ανδρονικίδης)

    Γηπ. Ορεστιάδας 19.00 Ορεστιάδα-Αρης (Αναγνωστάκης, Τσεπκελής)

    Γηπ. Ολυμπιάδας 19.00 Ολυμπιάδα-Παναθηναϊκός (Γεροθόδωρος, Δευτερίγος)

    Γηπ. Πλάτωνα 19.30 Αρης Νίκαιας-Ιωνικός Νίκαιας (Βαρθαλίτης, Καλπακτσόγλου)

    Γηπ. ΠΑΟΚ 20.00 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (Μιχελινάκης, Ιωάννου)

    Γηπ. Πανελληνίου 20.30 Πανελλήνιος-Ηρακλής ΕΤ 3 (Βασιλειάδης, Ρουσάκης)

    Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανελλήνιο κλέβει την παράσταση της 1ης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου. Η Η αναμέτρηση που αρχίζει στις 18.00 θα μεταδοθεί ζωντανά από το TV Μακεδονία. Εύκολη αποστολή έχουν ο Φιλαθλητικός και τα Βριλήσσια που θα αντιμετωπίσουν τους ουραγούς Ηλιούπολη και Ολυμπιακό αντίστοιχα. Ο Ηρακλής υποδέχεται τον ισχυρό ΖΑΟΝ, η ΕΑ Λαρίσης τον Αρη και ο Αίας στον Εύοσμο τον Βύρωνα/Αγ. Σώστη.

    Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής και οι διαιτητές:

    Γηπ. Κατσάνειο 17.00 Ηρακλής-ΖΑΟΝ (Θέμελης, Πανούτσος)

    Γηπ. Παναθηναϊκού 18.00 Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος TV MAKΕΔΟΝΙΑ (Καραμπέτσος, Βασιλάκης)

    Γηπ. Πειραιά 18.00 Ολυμπιακός-Βριλήσσια (Αγάθος, Καπάνταης)

    Γηπ. Νεάπολης Λάρισας 19.00 ΕΑ Λαρίσης-Αρης (Δεληκωστίδης, Χαρίσης)

    Γηπ. Ευόσμου 19.30 Αίας-Βύρωνας/Αγ. Σώστης (Μυρόθεος, Καραγιάννης)

    Γηπ. Ηλιούπολης 20.00 Ηλιούπολη-Φιλαθλητικός (Παυλούδης, Καβασαλιώτης)

    [07] 270 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Διακόσια εβδομήντα εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί στο Κοσσυφοπέδιο για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι Σέρβοι της επαρχίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής Ζόραν Ντζούμιτς.

    Ο κ. Ντζούμιτς ανέφερε ότι 270 εκλογικά τμήματα σε 13 δήμους του Κοσσυφοπεδίου θα ανοίξουν αύριο για τις εκλογές σε περιοχές που υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους αλλά δεν διευκρίνισε αν οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, ΚFOR θα φυλάσουν τα τμήματα αυτά.

    Τους 250 εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο θα κληθούν να εκλέξουν αύριο οι 6.500.831 ψηφοφόροι της Σερβίας.

    Ο.Κ.

    [08] Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η τροχαία Θεσσαλονίκης επιστράτευσε 250 επιπλέον αστυνομικούς που θα ελέγχουν τους δρόμους εντός και εκτός πόλης, ενόψει της αυξημένης κίνησης των γιορτών, για αναίμακτα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

    Η κίνηση εξόδου των οχημάτων από τις πόλεις ξεκίνησε από σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο, ενώ μέχρι στιγμής από τα διόδια των Μαλγάρων πέρασαν περίπου 8.000 αυτοκίνητα, ενώ ανάλογη είναι και η κίνηση εισόδου προς τη Θεσσαλονίκη.

    Η γενική αστυνομική διεύθυνση εντείνει τους ελέγχους και συνιστά προσοχή των οδηγών στους δρόμους, στο αλκοόλ και σεβασμό στους κανόνες και στους συνανθρώπους, τουλάχιστον αυτές τις μέρες, που αναμένεται και επιδείνωση του καιρού.

    [09] "ΕΒΡΕΞΕ" ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Συνέχεια της καλής του εμφάνισης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστής πισίνας έδωσε το απόγευμα το νεαρός Γιώργος Δεμέτης στο διασυλλογικό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Χαλάνδρι.

    Ο Έλληνας πρωταθλητής στα 200μ. μικτής ατομικής Βασίλης Δεμέτης με τον εκπληκτικό χρόνο που σημείωσε 2.03.27 κατέρριψε διπλό πανελλήνιο ρεκόρ. Ένα των εφήβων και ένα των ανδρών. Το προηγούμενο των ανδρών κατείχε ο προπονητής του, Χαράλαμπος Παπανικολάου με 2:03.34 από τις 13 Δεκεμβρίου 1986 στο Μάλμοε της Σουηδίας.

    Στον ίδιο αγώνισμα ο Γιάννης Δρυμωνάκος του Ηλυσιακού τερμάτισε σε 2:05.38 που αποτελεί νέο ρεκόρ παίδων (προηγούμενο 2:06.65 του Χαρ. Παπανικολάου από 5/4/1985 στην Αθήνα). Η Ζαμπία Μελαχροινού του Αρη Νικαίας στα 100μ. μικτής ατομικής με 1:04.98 κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Κάτια Σαρακατσάνη με 1:05.12 από τις 29 Ιανουαρίου 1997 στη Γλασκώβη.

    Η Μαριάνα Λυμπερτά του ΑΝΟΓ τερμάτισε στα 800μ ελεύθερο σε 8:46.58 και σημείωσε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών. Το προηγούμενο κατείχε η ίδια με 8:47.44 από τις 17 Μαρτίου 2000 στο ΟΑΚΑ. Στο ίδιο αγώνισμα η Ολγα Στρούμπα του Παλαιού Φαλήρου τερμάτισε σε 9:06.70 και σημείωσε ρεκόρ στην κατηγορία Παγκορασίδων Β' (προηγούμενο της Ζωής Δημοσχάκη με 9:14.84 από τις 18/12/1998 στην Αθήνα).

    Τέλος στα 200μ ύπτιο, ο Γιώργος Δεμέτης του Ολυμπιακού, τερμάτισε σε 2:07.78 και σημείωσε ρεκόρ Παμπαίδων Α' (προηγούμενο 2:12.73 του Χαράλαμπου Ταϊγαίδη από τις 10/12/1995 στο Χαλάνδρι).

    [10] TO BAΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Την απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους απεργούς πείνας καταδικάζει σε ανακοίνωση του το Βαλκανικό Κέντρο Τύπου, ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ.

    "Η εκατόμβη των θυμάτων -των δεκάδων νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών- που προκάλεσε το διαρρεύσαν πενθήμερο το κατεστημένο της γείτονος Τουρκίας ξεπέρασε τα όρια της οργής και της αγανάκτησης, όταν μάλιστα έχει συντελεστεί ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την υπογραφή του κειμένου της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας. Και όταν μάλιστα στο κείμενο αυτό γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές της φίλης και γείτονος χώρας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Το Βαλκανικό Κέντρο Τύπου υπογραμμίζει ότι, προφανώς, η Τουρκία εννοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ένα λουτρό αίματος, με την κωδική ονομασία "Επιστροφή στη ζωή", την εμπειρία του οποίου βίωσαν τα τελευταία 50 χρόνια αρκετές μειονότητες και όμορες χώρες.

    Επιπλέον, καταγγέλλει ως θλιβερή και υποκριτική την στάση της Ουάσιγκτον, η οποία κόπτεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά με τα δικά της όπλα εκκαθαρίζονται οι αντιφρονούντες και φρουρούνται οι 12.000 πολιτικοί κρατούμενοι της στρατοκρατούμενης Τουρκίας και σημειώνει ότι η ΕΕ με την ανακοίνωση της εξομοιώνει θύτες και θύματα και στηρίζει ποικιλοτρόπως το καθεστώς της γείτονος.

    Το Βαλκανικό Κέντρο Τύπου ζητεί από την ΕΕ και την Ουάσιγκτον να επιδείξουν εμπράκτως τις ευαισθησίες τους απέναντι στα θύματα των "λευκών κελιών" απαιτώντας από την τουρκική κυβέρνηση να άρει αμέσως κάθε μέτρο καταδυνάστευσης και διασυρμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με μέτρα που προτίθενται να λάβουν αν η τελευταία αρνηθεί να συμμορφωθεί.

    Περαιτέρω, γνωρίζει στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν είναι μόνοι στον αγώνα που δίνουν και ότι το συγκεκριμένο έγκλημα δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ατιμώρητο, ενώ καλεί τις Βαλκανικές Δημοσιογραφικές Ενώσεις και την Διεθνή Ομοσπονδία του κλάδου να κινητοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση ώστε αυτό το κρούσμα της μαζικής εξόντωσης των ανθρώπινων υπάρξεων να είναι το τελευταίο στην γειτονική Τουρκία.

    [11] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Για "τέσσερις όρους της Τουρκίας προκειμένου η Αγκυρα να δώσει τη συγκατάθεσή της στον ευρωστρατό", κάνει λόγο η εφημερίδα "Χουρριέτ" και σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τους τέσσερις όρους που έθεσε για το θέμα της επίλυσης των ζητημάτων που απορρέουν από τη σύνδεση της ευρωπαϊκής δύναμης με το ΝΑΤΟ.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι τέσσερις τουρκικοί όροι είναι οι εξής: να συμμετάσχει η Τουρκία σε όλες τις ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Δύναμη Αμεσης Επέμβασης, να παραβρίσκεται μονίμως Τούρκος αντιπρόσωπος στη στρατιωτική επιτροπή και στο Αρχηγείο της Δύναμης αυτής, η Τουρκία να συμμετάσχει πλήρως στο μηχανισμό σχεδιασμού οργάνωσης και λήψης αποφάσεων στη διάρκεια οποιασδήποτε κρίσης που θα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Στρατός και κατά την οποία θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων και των μέσων του ΝΑΤΟ. Τέλος, να έχει το δικαίωμα πλήρους συμμετοχής και στην "πολιτική στρατηγική διοίκηση" που θα δημιουργηθεί στην επίμαχη περιοχή μετά τον τερματισμό της κρίσης.

    [12] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως "Υποχρεωτική αμνηστία από τον Σεζέρ", καθώς και "αστραπιαία επικύρωση της αμνηστίας", ο τουρκικός Τύπος τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντετ Σεζέρ, επικύρωσε τον νόμο περί αποφυλάκισης υπό όρους που είχε υπερψηφιστεί τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από την τουρκική Βουλή.

    Οι εφημερίδες υπενθυμίζουν ότι ο κ. Σεζέρ είχε αρνηθεί να επικυρώσει τον νόμο κατά την πρώτη υποβολή του και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να πετύχει ακύρωση του νόμου από τον φόβο ότι τη φορά αυτή θα διευρυνθεί το περιεχόμενο του νόμου και θα αποφυλακιστούν πολύ περισσότερα άτομα από ό,τι προβλέπεται τώρα.

    Επωφελείται και ο κ. Ερμπακάν

    Τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι ο νόμος θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παρατηρούν ότι θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση από αυτόν 35.000 κατάδικοι (σε σύνολο 70.000) μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του διαλυθέντος ισλαμικού κόμματος Ευημερίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης την οποία επρόκειτο να αρχίσει να εκτίει από τις 14 Ιανουαρίου 2000.

    Επίσης, ο Τύπος εξηγεί ότι με το νόμο αυτό μειώνονται οι ποινές φυλάκισης το ανώτερο κατά 10 χρόνια αδικημάτων ή εγκλημάτων που διαπράχθηκαν έως τις 23 Απριλίου 1999 και δεν θα εκτελεσθούν θανατικές ποινές που έχουν εκτελεστεί εκτός αυτών των οποίων δεν ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία.

    Ετζεβίτ: Δεν πρόκειται περί αμνηστίας

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται περί χορήγησης αμνηστίας, αλλά περί αποφυλάκισης υπό όρους και συμπλήρωσε ότι "αν οι καταδικασθέντες διαπράξουν νέο αδίκημα εντός της περιόδου αναστολής, τότε θα εκτίσουν τις ποινές και των δυο αδικημάτων. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπείται να αποτραπεί η διάταξη νέου αδικήματος ή εγκλήματος".

    Στο ερώτημα αν οι αποφυλακίσεις θα γίνουν έως το μπαϋράμι, που ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου ο κ. Ετζεβίτ εξέφρασε την άποψη ότι δεν νομίζει ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν έχει ήσυχη την συνείδησή του στο σημείο όπου έφθασαν τα πράγματα με την περίπτωση της χορήγησης αμνηστίας, διαβεβαίωσε ότι "ρητά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου".

    Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμί Τούρκ, διαβεβαίωσε ότι οι αποφυλακίσεις θα γίνουν το συντομότερο δυνατό.

    [13] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ" ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Με τίτλο "Η Ελλάδα νέα βάση", η εφημερίδα "Tourkie" υποστηρίζει ότι η "τρομοκρατική οργάνωση IBDA-C (Μέτωπο Καταδρομέων Ισλαμιστικής Μεγάλης Ανατολής) έβαλε, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που ανέλαβε στο εξωτερικό, στο στόχαστρό της τους προύχοντες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης" και προσθέτει ότι η οργάνωση που "δέχτηκε σκληρά πλήγματα στην Τουρκία, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα".

    Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η οργάνωση που δέχθηκε μεγάλα πλήγματα στις επιχειρήσεις που έγιναν εναντίον της το 1999, αδυνατεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία και τις μετατόπισε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα:

    "Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση και στην οποία εκτίθενται οι λόγοι της φυγής στο εξωτερικό, τονίζεται ότι από την ιστορία διαπιστώνεται πως υπήρξε ακόμη μια περίπτωση καταφυγής Μουσουλμάνων σε χριστιανούς, ότι η πράξη αυτή συμβιβάζεται με το Ισλάμ ότι επίσης και ο προφήτης Μωάμεθ είχε μεταναστεύσει, ενώ ο τελευταίος Σεϊχουλισλάμης (ανώτατη θρησκευτική αρχή) του οθωμανικού κράτους Μουσταφά Σαμπρί , κατέφυγε στην Ελλάδα.

    Στην ανακοίνωση εξυβρίζονται αυτοί που υποχρέωσαν την οργάνωση να εγκαταλείψει την Τουρκία και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί οφείλουν να αναλάβουν ιστορική αποστολή εναντίον του Κεμαλισμού".

    Σύμφωνα με τα όσα διατείνεται η εφημερίδα, παρατηρείται ότι "μετά τη 'μετανάστευση' του IBDA-C στην Ελλάδα, σημειώθηκε αύξηση των απειλών θανάτου που συνεχίζονται να εκτοξεύονται εις βάρος των προυχόντων του τουρκικού πληθυσμού που ζει στη Δυτική Θράκη, καθώς και η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, με τη μορφή δεμάτων στα οχήματα και τους τόπους εργασίας τους".

    Η "Τourkie" διατυπώνει τον ισχυρισμό για αύξηση "των απειλών εναντίον των Τούρκων και των ενεργειών για αφομοίωσή τους" κάτι που όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "ερμηνεύεται ως ύπαρξη μυστικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΥΠ και την οργάνωση IBDA-C".

    [14] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΙΣ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Τσισινάου, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η βουλή της Μολδαβίας θα προσπαθήσει για τέταρτη φορά να εκλέξει πρόεδρο στις 16 Ιανουαρίου του 2001, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

    Το κοινοβούλιο απέτυχε χθες για τρίτη φορά να ονομάσει πρόεδρο καθώς οι βουλευτές της δεξιάς αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του κομμουνιστή Βλαντίμιρ Βορόνιν και μποϋκοτάρισαν τη ψηφοφορία. Μόνο 46 βουλευτές εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν ενώ απαιτούνται 61 για να είναι απαρτία.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα το κοινοβούλιο μπορεί τέσσερις φορές να συγκαλέσει συνεδρίαση για να ψηφίσει για πρόεδρο αλλά αν δεν τα καταφέρει κανείς να εκλεγεί τότε ο πρώην πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Τη συγκρότηση μιας "Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Αθλητισμού", ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Στην Επιτροπή αυτή ο ΓΓΑ Γιάννης Σγουρός, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Καρτάλης, οι Ολυμπιονίκες μας Κώστας Κεντέρης, Ιωάννης Μελισσανίδης και Κατερίνα Θάνου, οι ποδοσφαιριστές Ντέμης Νικολαίδης και Βασίλης Τσάρτας, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος και του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

    "Η Επιτροπή θα έχει σαν στόχο να κάνει εισηγήσεις για το νέο αθλητικό πλαίσιο. Η πόρτα της είναι ανοιχτή για όσους το επιθυμούν. Σύντομα θα η Επιτροπή θα στελεχωθεί και με άλλα μέλη", τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. "Εκτός από τα έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα του ήθους, προτάσσοντας ένα νέο πνεύμα στα αθλητικά μας πράγματα. Ο ελληνικός αθλητισμός οφείλει να προχωράει με σχέδιο και όραμα", συμπλήρωσε οκ. Φλωρίδης.

    Οι Ολυμπιονίκες μας Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου που είναι μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους, ενώ δήλωσαν ότι βοηθήσουν όσο είναι εφικτό από την πλευρά τους.

    [16] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ Ο ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μόσχα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν αποφάσισε την αποφυλάκιση του Ρώσου επιχειρηματία Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι με εγγύηση, ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Γκουζίνσκι θα αφεθεί αύριο ελεύθερος μόλις πληρωθεί το ποσό, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του ομίλου Μedia-MOST κρατείται στην Ισπανία από τις 12 Δεκεμβρίου που συνελήφθη με την κατηγορία τις κατάχρησης 250 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τη Μόσχα.

    Ο επιχειρηματικός όμιλος Μedia-MOST καλωσόρισε την απόφαση του Ισπανού δικαστή αλλά οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι αυτή δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην έκδοση του στη Μόσχα.

    Εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι η αποφαση του δικαστή είναι καλά νέα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισπανική δικαιοσύνη δεν θα εκδόσει των Γκουζίνσκι γιατί οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικές.

    Από την άλλη πλευρά η ρωσική εισαγγελία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ζητάει την έκδοση του Γκουζίνσκι.

    Ο.Κ.

    [17] ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΕΩ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 5-1 ΤΗ ΚΑΒΑΛΑ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Το Αιγάλεω σε εξ' αναβολής αγώνα που έδωσε το απόγευμα για το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας, κέρδισε δια περιπάτου με 5-1 την Καβάλα και έτσι έμεινε μόνο πρώτο στη κορυφή της βαθμολογίας, αφήνοντας επτά βαθμούς πιο πίσω την Προοδευτική που ακολουθεί με 20 βαθμούς. Από 19 βαθμούς έχει ο Ακράτητος και ο Παναιτωλικός, ενώ λίγο πιο πίσω είναι ο Ολυμπιακός Βόλου με 17 βαθμούς.

    [18] Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΒΙΔΩΝ ΜΕ ΜΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Ρώμη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν στη Βοσνία πυρομαχικά που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

    Σε ομιλία του στη κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τους θανάτους αξιωματικών του ιταλικού στρατού που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Ματαρέλα ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που πήρε από το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Βοσνία από τον Αύγουστο του 1994 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1995, χρησιμοποιήθηκαν 10.800 οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

    Ο κ. Ματαρέλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί διεθνείς οργανισμοί περίμεναν μέχρι σήμερα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις μας που αφορούν την κοινότητα της Βοσνίας και πολλούς στρατιώτες.

    Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες ανέφερε ότι δεν είναι μυστικό ότι στη Βοσνία χρησιμοποιήθηκαν οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου.

    Το ΝΑΤΟ ωστόσο δεν παραδέχεται ότι χρησιμοποίηθηκαν οβίδες και άλλα όπλα με μη εμπλουτισμένο ουράνιο στη Βοσνία.

    Το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι 11 στρατιώτες έπασχαν από λευχαιμία και μάλιστα οι τρεις από αυτούς πέθαναν, ενώ επισήμανε ότι μόνο πέντε πήραν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια.

    O.K.

    [19] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Το σώμα του είναι στον ΠΑΟ, όμως όπως φαίνεται το πνεύμα του στον Ηρακλή. Ο λόγος για τον Γιώργο Αλεξόπουλο. Το φλερτ που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών, τελειωμό δεν έχει....

    "Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις με τον Ηρακλή. Θέλω να φορέσω τη φανέλα του Γηραιού, γιατί είναι πολύ μεγάλη ομάδα", τόνισε ο Γιώργος και συνέχισε: "Θέλω να πιστεύω ότι η υπόθεση θα τελειώσει το συντομότερο, γιατί δεν θέλω να μένω μετέωρος για πολλές ημέρες, δίχως να γνωρίζω που θα συνεχίσω την καριέρα μου. Μέχρι και το τέλος του χρόνου είμαι παίκτης του ΠΑΟ. Μετά θα δούμε. Το σίγουρο είναι ότι έχω πρόταση από τον Ηρακλή, αλλά και από το εξωτερικό. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το όλο θέμα το χειρίζεται ο μάνατζέρ μου".

    Ο Αλεξόπουλος γνώρισε από πρώτο χέρι τον Γιάννη Κυράστα όταν ο τελευταίος ήταν ακόμη προπονητής στον ΠΑΟ. "Είναι καλός προπονητής και γνώστης του ποδοσφαίρου. Ξέρει να τονώνει το ηθικό των παικτών όταν και όπου απαιτηθεί. Θεωρώ ότι αν έρθω στον Ηρακλή θα συνεργαστούμε απόλυτα".

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΟΥ ΡΑΟΥΛ ΒΑΛΕΝΜΠΕΡΓΚ

    Μόσχα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Η Ρωσία αποκατέστησε το όνομα Σουηδό διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους Σοβιετικούς μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η γενική εισαγγελία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Βάλενμπεργκ υπήρξε θύμα της πολιτικής καταπίεσης της σοβιετικής περιόδου.

    Ο Σουηδός διπλωμάτης είχε βοηθήσει χιλιάδες Εβραίους από την Ουγγαρία να γλιτώσουν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ναζί.

    Η εισαγγελία της Μόσχας ανέφερε επίσης ότι μετά από απόφαση σοβιετικών οργάνων ο Βάλενμπεργκ και ο οδηγός του Λανγκφέλντερ συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους χωρίς να κατηγορηθούν για κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα.

    Η Σουηδία αντέδρασε επιφυλακτικά στην ανακοίνωση της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι η Στοκχόλμη πληροφορήθηκε την απόφαση από την πρεσβεία της στη Μόσχα και από τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να κατανοήσει το κείμενο της εισαγγελίας.

    Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Ινγκριντ Ιρμαρκ ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν ότι ο Βάλενμπεργκ ήταν αθώος και είχε διπλωματική ασυλία όταν εξαφανίστηκε αλλά δεν ανέφεραν τι έγινε ακριβώς με τον Σουηδό διπλωμάτη.

    O.K.

    [21] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2000 (18:59 UTC+2)

    Μειωμένο κατά 15,1% ήταν το ποσοστό της ανεργίας στη Μακεδονία για τον Μάρτιο του 2000 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 87.222. Ωστόσο όμως, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο φέτος καταγράφηκε αυξητική τάση στο ποσοστό της ανεργίας το οποίο ανήλθε σε 12,5% και 0,8%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός των ανέργων ήταν 103.424 (Ιανουάριος) και 99.011 (Φεβρουάριος).

    Καθοδική τάση καταγράφει η ανεργία και στη Θράκη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς τον Μάρτιο του 2000 το ποσοστό ήταν μειωμένο κατά 10,1% σε σχέση με πέρυσι και ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 9.485.

    [22] Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Λευκωσία, 22 Δεκεμβρίου 2000 (18:52 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης, θα ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, για την άμεση απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς, ενώ σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος καλεί την κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση.

    Το Κίνημα θεωρεί ότι η χθεσινή παράνομη επιβολή τρίμηνης "φυλάκισης" στον Τζιακούρμα "αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον αδίστακτο χαρακτήρα της 'ευρωπαϊκής' Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος Ντενκτάς, που χρησιμοποιούν την απαγωγή και την ομηρία αθώων ανθρώπων, προκειμένουν να πετύχουν τους άνομους και ανήθικους στόχους τους".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΥΜΡΑΝΙΓΙΕ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2000 (18:47 UTC+2)

    Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πτέρυγα στην φυλακή Ουμρανίγιε στη Κωνσταντινούπολη και εξουδετέρωσαν την αντίσταση των κρατουμένων, τερματίζοντας τις αιματηρές εφόδους τους στις φυλακές μετά από τέσσερις μέρες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

    Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίχειρηση της αστυνομίας στη φυλακή αυτή ολοκληρώθηκε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμι Τουρκ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρατουμένων που σκοτώθηκαν κατά τις εφόδους ανέρχεται στους 27 καθώς σήμερα τρεις ακόμη κρατούμενοι αυτοπυρπολήθηκαν.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 December 2000 - 19:13:44 UTC