Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [05] ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΕ ΠΡΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΙΖΑΣ
  • [06] ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
  • [07] ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 417 ΝΙΜΤΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [10] ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Η
  • [11] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ, ΝΤΟΡΑ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [12] ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ 74-64 ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ
  • [14] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ- ΣΙΡΧΑΟΥΖ
  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
  • [16] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [17] Η ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ
  • [18] ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • [19] TO KAINOYΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [20] Ο ΣΕΒΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
  • [21] Η ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ PLIAS
  • [22] ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  • [23] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η SATO ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΡΟΜΕΑΣ
  • [24] ΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

  • [01] ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (11:10 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Τον προϋπολογισμό του 2001 αναλύει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μια μέρα μετά την παρουσίαση του φιλόδοξου προγράμματος σταθερότητας.

    Προβλέπει μείωση της φορολογίας μετά το 2003, αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και σταδιακή αποκλιμάκωση του τιμάριθμου στο 2,3% από τους πρώτους μήνες του 2001.

    Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό άρχισε χθες βράδυ και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με ονομαστική ψηφοφορία.

    [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Κατμαντού, 19 Δεκεμβρίου 2000 (14:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    του Α. Χατζόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στο επεισόδιο που έγινε στην Πέργαμο κοντά στην Πύλα, στη νεκρή ζώνη.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις κινήσεις του τουρκικού στρατού ως σπασμωδικές και δεν παρέλειψε να πει ότι στην Τουρκία υπάρχουν διάφορα κέντρα αποφάσεων, όπως είναι η τουρκική κυβέρνηση, ο στρατός, η ΜΙΤ και άλλα.

    Όμως, είπε ο κ. Παπανδρέου, ότι μετά την εταιρική σχέση Τουρκίας-Ε.Ε. και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας, υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα από την Τουρκία. Προσπαθούμε, είπε ο κ. Παπανδρέου, να αξιολογήσουμε ποια είναι τα κέντρα στην Τουρκία τα οποία παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, σαν αυτές που οδήγησαν στο νέο επεισόδιο στην Πέργαμο.

    Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αν το έκανε αυτό η τουρκική κυβέρνηση ή ο τουρκικός στρατός, ερμηνείες που προσπάθησαν να διαλευκάνουν και πρόσφατα στις Βρυξέλλες -όπου συνήλθαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Η Τουρκία, είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει μια φοβική αντίδραση για το που θα οδηγηθεί η χώρα μετά την εταιρική σχέση με την Ε.Ε.

    Συνεχίζοντας τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι άλλες δυνάμεις θέλουν αυτή την πορεία και άλλες όχι. Μέχρι και η ΜΙΤ, είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει αναμειχθεί σ' αυτό το θέμα.

    Υπάρχει, συνέχισε, στην Τουρκία μία δυσφημία γι' αυτό και κανείς δεν ξέρει αν θέλουν τις συνομιλίες, του προσεχούς Ιανουαρίου- για το Κυπριακό ή όχι.

    Εχουμε όμως, είπε ο κ. Παπανδρέου, αντιδράσεις και εσωτερικά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, στην οποία αμφισβητείται ο Ντενκτάς και η παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής. Όλα αυτά, πρόσθεσε, εντάσσονται στο πλαίσιο της αμηχανίας η οποία υπάρχει στην Τουρκία για τη νέα κατάσταση.

    Η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, έχει δύο στόχους για το Κυπριακό. Ο πρώτος είναι η λύση του Κυπριακού και ο δεύτερος είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η Τουρκία όμως, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, τραβάει το σχοινί και δίνει το πάτημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας για ένταξη της Κύπρου, χωρίς αντιρρήσεις. Γεγονότα όπως αυτά που είχαν γίνει στα Στροβίλια, αυτό που έγινε στην Πέργαμο, η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την Ε.Ε. και το γεγονός ότι δεν προχωράει η Τουρκία στην Ε.Ε. δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι πια Ελλάδας και Τουρκίας αλλά της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς, είπε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να το λύσουμε το πρόβλημα ευρωπαϊκά, να μην είμαστε η αιχμή του δόρατος. Η Τουρκία την πίεση την αισθάνεται τώρα από την Ε.Ε. Εμείς παρακολουθούμε την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. όσον αφορά το διμερές επίπεδο θα προχωρήσουμε σε όσα έχουμε αποφασίσει και τις συμφωνίες οι οποίες είχαν γίνει με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Αναδεικνύουμε, είπε ο κ. Παπανδρέου, το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα αλλά και πολιτικό. Πρέπει όμως να αφήσουμε να χωνευτεί από την Τουρκία αυτή η εταιρική σχέση.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν στο κόμμα τομές, διαρθρωτικές αλλαγές, να υπάρξουν συμμετοχικές διαδικασίες και να γίνει ένα κόμμα του πολίτη. Σχετικά με το θέμα της διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, αυτό ο υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε ως "μη θέμα".

    [03] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (14:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δ.Αβραμόπουλος

    Την ενόχληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή προκάλεσε η χτεσινοβραδινή συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγκα", στην οποία επέκρινε τους χειρισμούς του στην υπόθεση Αβραμόπουλου, μίλησε για αποτυχημένο μοντέλο ηγεσίας και σημείωσε πω το κόμμα δείχνει σαν να διοικείται από μια παρέα".

    Ο Κ. Καραμανλής ενοχλήθηκε από το "εμπόριο διαφωνίας", υπογράμμιζαν κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ν.Δ. και σημείωναν πως όλα τα όργανα του κόμματος λειτουργούν και η κ. Μπακογιάννη παίρνει το λόγο.

    Ενοχλημένος είναι και ο Προκόπης Παυλόπουλος, για τα περί "ιδιοκτησιακής λογικής" και κύκλοι προσκείμενοι σ΄αυτόν επισήμαναν πως ότι έχει να πει θα το πει στα όργανα του κόμματος γιατί έτσι αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αγκυρα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (12:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Ως πρωτοβουλία "προστασίας των τρομοκρατών από τη δική τους τρομοκρατία" χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός την έφοδο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορες φυλακές της χώρας προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας μέχρι θανάτου 200 και πλέον κρατούμενων, που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας κατέβαλε πληθώρα προσπαθειών κατά τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποτρέψει ένοπλη παρέμβαση για τον τερματισμό της απεργίας πείνας.

    "Οχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς και οι γιατροί προσπάθησαν να πείσουν τους τρομοκράτες να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η παρέμβαση είναι μια πρωτοβουλία με στόχο να προστατευθούν και να σωθούν οι τρομοκράτες από τη δική τους τρομοκρατία. Ολες οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται (προς αυτή την κατεύθυνση) σε πλήρη συντονισμό", είπε χαρακτηριστικά.

    Σ.Π.

    [05] ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΕ ΠΡΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΙΖΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε σήμερα στο Βουκουρέστι ερωτηματολόγιο το οποίο η Ρουμανία καλείται να συμπληρώσει, αναφέροντας τα βήματα που έκανε για να μπορέσει να πετύχει στο μέλλον την άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ερωτήσεις αναφέρονται στους ελέγχους των συνόρων, στην ασφαλής διακίνηση εγγράφων, στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και σε άλλα θέματα και το Βουκουρέστι πρέπει να απαντήσει τις μέτρα πήρε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων από τις αρχές του έτους.

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν για την άρση του καθεστώτος βίζας για τη Ρουμανία τον Μάρτιο του 2001. Η Βουλγαρία βγήκε από τη "μαύρη λίστα" της συνθήκης του Σένγκεν και οι πολίτες της πορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από τον Μάρτιο του 2001.

    [06] ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Μονάδες των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά Σκύρο, Χίο, Παναγιά, Οινούσες και Ψαρά θα επισκεφθεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης θα επισκεφθεί την 135 ΣΜ στη Σκύρο, το Στρατηγείο της 96 ΑΔΤΕ, τον ΝΑΣΧΙ και το σκοπούν πλοίο του ΠΝ στη Χίο, καθώς και τα φυλάκια Παναγιάς - Οινουσών και Ψαρών.

    [07] ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Τουλούζη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    H ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία Airbus ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την κατασκευή του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο. Το σχεδιαζόμενο αεροσκάφος, που ήταν γνωστό ως Α3ΧΧ θα ονομάζεται Α-380 και θα μεταφέρει 550 επιβάτες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ως αβάσιμα τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, που είπε ότι η παραγωγή του Α-380 δεν πρέπει να ενισχυθεί με επιδοτήσεις. Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι οι χρηματικές ενισχύσεις που θα δοθούν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας στην Airbus θα έχουν τη μορφή εντόκων δανείων και όχι επιδοτήσεων.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 417 ΝΙΜΤΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Συνάντηση με τους διατελέσαντες αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας, με αντικείμενο την κατάσταση και τις προοπτικές του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

    Από πλευράς του κ. Αποστολάκη, τονίστηκε η βούληση του υπουργείου να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε ότι αφορά την μελλοντική υπαγωγή του νοσηλευτικού ιδρύματος. Πρόσθεσε, Δε, ότι ότο στόχος είναι να ευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις λειτουργίας του νοσοκομείου.

    Στην συνάντηση, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ΓΕΣ Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, ΓΕΑ Δημήτριος Λυτζεράκος.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της ΔΕΘ ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα .

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση της κυβέρνησης να αποστείλει στον δήμο την αιτιολόγηση της απόφασης της να αποκλείσει τη "ΔΕΘ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" από τη δεύτερη φάση της πώλησης της ΔΕΘ. "Προχωρούμε, άμεσα, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, καθώς και στον συνήγορο του πολίτη. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δικαίωμα της Θεσσαλονίκης στη σημαίας της, τη Διεθνή Εκθεση με κάθε νόμιμο τρόπο και να διασφαλίσουμε την παραμονή τόσο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όσο και της εθνικής εκθεσιακής πολιτικής σε ελληνικά χέρια", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η όποια εξέλιξη για τη ΔΕΘ δεν μπορεί να αγνοεί το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [10] ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο προπονητής της ΚΑΕ Ηρακλής, Ηλίας Αρμένης φαίνεται ότι γνωρίζει καλά το μυστικό της επιτυχίας και το έχει πει στους παίκτες του. Η βασική συνταγή της... επιτυχίας είναι η σοβαρότητα και η ξεκούραση των παικτών, αφού οι ίδιοι θα κληθούν μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες να αναμετρηθούν με την Μακάμπι την Πέμπτη στο Ιβανώφειο και το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό.

    Οι καλές εμφανίσεις του Ηρακλή έχουν γεμίσει με αισιοδοξία όχι μόνο τους παίκτες, αλλά και την διοίκηση. Ο πρόεδρος της ομάδας ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί το βράδυ της Πέμπτης θα βρεθεί στο γήπεδο για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση με την Μακάμπι. Να τονίσουμε ότι η τελευταία έρχεται στη Θεσσαλονίκη αύριο το μεσημέρι στις 12:30.

    Την εταιρεία σπαστικών Βορείου Ελλάδος θα επισκεφτεί αύριο η ομάδα μπάσκετ της ΚΑΕ Ηρακλής, καθώς επίσης και ο προπονητής της ομάδας, Ηλίας Αρμένης, προκειμένου να χαρίσουν δώρα στα παιδιά τις Άγιες αυτές ημέρες.

    [11] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ, ΝΤΟΡΑ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Την εκτίμηση ότι το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν θα έχει την απήχηση ανάλογα με την προβολή που έχει και σε κάθε περίπτωση θα έχει μικρό μονοψήφιο αριθμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

    "Τα ροζ συννεφάκια πόσο μπορούν να κρατήσουν; 20, 30, 50, 80 μέρες;" αναρωτήθηκε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι "ο καθένας κρίνεται με πολιτικούς όρους, με θέσεις και προϋποθέσεις".

    Ακόμα επεσήμανε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διεμβολιστεί περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι φυσικό -όπως είπε- να έχει ως κυβερνών κόμμα περισσότερους δυσαρεστημένους.

    Σε γεύμα που παρέθεσε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Καραμανλής δεν απέφυγε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν για τα θέματα που απασχολούν το κόμμα του.

    Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφο -μόλις κάθισε στο τραπέζι- που του ευχήθηκε "Καλά Ξεμπερδέματα".

    "Πολύ Καλή ευχή αυτή", είπε γελώντας.

    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις μεταξύ των δημοσιογράφων για το αν ήθελε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να δημοσιοποιηθούν οι απόψεις του αυτές σε εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα, κατά τις οποίες είθισται να υπάρχει μία άτυπη συμφωνία για "οφ Δε ρέκορτ" συζήτηση.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων:

    Σε ότι αφορά το Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τον οποίο η συζήτηση, ως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον, εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα στις εκλογές θα είναι υποπολλαπλάσιο μικρό από το εύρος της προβολής και απήχησης που εμφανίζεται να έχει. Αρνήθηκε να προσδιορίσει ποσοστό αλλά εκτίμησε ότι θα είναι μονοψήφιος αριθμός και μάλιστα μικρός. "Θα έχει δυσανάλογα μικρότερη απήχηση από το εύρος της προβολής που έχει σήμερα" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "οι εντυπώσεις κρατάνε λίγο".

    Ευθυγραμμίστηκε με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης ότι "μέχρι τις εκλογές η Τηλεόραση θα κάνει τον Αβραμόπουλο φύλο και φτερό" και συμφώνησε μαζί του ότι ο κόσμος ψηφίζει αταβιστικά και ότι δεν υπάρχει χώρος για τρίτο πόλο, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι βέβαιος για αυτό 100%.

    Αναφερόμενος δε στην πολυσυζητημένη συνάντησή του στο Διόνυσο με τον δήμαρχο Αθηναίων λίγο πριν τις εκλογές, είπε ότι είχε μείνει με την εντύπωση ότι προχωράνε μαζί. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο η ίδρυση κόμματος από το Δημήτρη Αβραμόπουλο και ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για τη συνάντηση αυτή, γιατί έτσι εκτέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ λίγο αργότερα σημείωσε μεταξύ άλλων:

    "Τα ροζ συννεφάκια τελειώνουν. Εδώ κρίνεται από θέσεις και προϋποθέσεις. Άλλο να είσαι στο απυρόβλητο και άλλο να μπαίνεις στο καμίνι της πολιτικής".

    Σε ερώτηση αν η τακτική της Ν.Δ. απέναντι στον Αβραμόπουλο θα είναι επίθεση ή αδιαφορία, ο κ. Καραμανλής απάντησε:

    "Κανείς δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Όλα αντιμετωπίζονται με πολιτικούς όρους και όχι με βίδες και παξιμάδια".

    Κληθείς να σχολιάσει τις ανάλογες κινήσεις που έκαναν ο Στέφανος Μάνος και ο Αντώνης Σαμαράς, που ίδρυσαν δικά τους κόμματα, ο κ. Καραμανλής τις διαχώρισε, λέγοντας για τον πρώτο ότι ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση. Εξάλλου -όπως είπε- στη συμπεριφορά του δεν ετίθετο θέμα ηθικής συνέπειας.

    Σε ότι αφορά τον Σαμαρά σημείωσε ότι σε σχέση με τον Αβραμόπουλο είναι δύο μη συγκρίσιμες περιπτώσεις.

    "Ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 έφτιαξε το κόμμα του, ασχέτως αν έκανε μεγάλο πολιτικό ατόπημα, ενώ ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του κόμματος. Ο Σαμαράς ενήργησε σε μία φάση που υπήρχε δυσαρέσκεια του κόσμου. Το έκανε λίγο πριν τις εκλογές και είχε πολιτικές θέσεις στις οποίες κανείς μπορούσε να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Αλλά πάντως είχε θέσεις".

    Σχολιάζοντας την τελευταία συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία οποία χαρακτήρισε αξιόλογο στέλεχος της παράταξης, τόνισε ότι είχε τα στοιχεία της υπερβολής, ήταν λάθος αυτά που είπε περί ιδιοκτησιακής αντίληψης στη Ν.Δ. και ότι η αίσθησή του ήταν ότι δεν αφορούσαν αυτά που είπε, τον ίδιο.

    "Όποιον πάντως και να αφορούσαν ήταν λάθος" επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας από την κα Μπακογιάννη και άλλα στελέχη του κόμματος, είπε ότι εάν η Ντόρα ή όποιος άλλος θέσει θέμα ηγεσίας στο συνέδριο θα τηρήσει το καταστατικό του κόμματος. Κοινώς δηλαδή θα επανεκθέσει τον εαυτό του σε ψηφοφορία.

    Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του επικείμενου συνεδρίου της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι "στο συνέδριο θα βρούμε τον εαυτό μας άσχετα αν θα υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις είτε για λόγους ουσίας, είτε για λόγους εντυπώσεων".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τις οποίες εμφανίζεται και πάλι να διαφοροποιείται από την παράταξή του και να μην τον στηρίζει, ο κ. Καραμανλής τον χαρακτήρισε έμπειρο, έξυπνο και πονηρό που δεν έχει κατ' ανάγκη κακές προθέσεις.

    "Τον παρακολουθώ χρόνια. Συχνά ερμηνεύεται με υπερβολική διάθεση μεθοδικής πονηρίας. Είναι αρρωστημένη υπερβολή να ψάχνουμε κάθε φορά πίσω από τις δηλώσεις του" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε ότι αφορά τα "ανοιχτά μέτωπα" που υπάρχουν στη Ν.Δ., όπως για παράδειγμα Μπακογιάννη, Μητσοτάκη, Λιάπη, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι στο συνέδριο θα λυθούν πολλά προβλήματα αλλά άφησε ανοιχτο το ενδεχόμενο να πάρει και προσωπικές πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

    Για τα διαπλεκόμενα:

    Εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ότι αφορά την τακτική που ακολούθησε και θα ακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθιμένος να συμφωνήσει τίποτα κάτω από το τραπέζι και ότι δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει τις εκλογές με πλάγια μέσα.

    Ακόμα, αφού αρνήθηκε ότι στη Ν.Δ. έχει μείνει μόνο ένας επιχειρηματίας, σημείωσε: "Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους επιχειρηματίες, τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση έχω εγώ".

    Στο ερώτημα γιατί η Ν.Δ. επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματία, απάντησε: "Δεν έχω τίποτα προσωπικά με τον άνθρωπο, αλλά έχει απλωθεί πολύ. Δεν έχω τίποτα με κανέναν, αλλά ακόμα και για λόγους επικοινωνιακούς δεν μπορείς να ανοίγεις όλα τα θέματα την ίδια στιγμή".

    Τέλος για το ΑΡΘΡΟ 14 που αφορά το ασυμβίβαστο των ιδιοκτητών που έχουν ΜΜΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο.

    [12] ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ 74-64 ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Πήρε φόρα η εθνική ομάδα των παίδων στο μπάσκετ και κέρδισε την αντίστοιχη της Τουρκίας με 76-64 στο τουρνουά που διεξάγεται στη Ρωσία. Την επιτυχία της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι: Σφέικος 23, Βλαχόπουλος 18, Σκορτσιανίτης 11, Μανούσος 6, Βοϊβατόπουλος 5, Βάθης 4, Μπέλλος 4, Παπανικολάου 3. Βουγιούκας 2, Αθανασιάδης, Τζακόπουλος, Γιαννακόπουλος.

    [13] ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Την 20η μέρα συμπλήρωσαν σήμερα δύο Κούρδοι απεργκοί πείνας στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμπαρασταθούν στον αγώνα των ομοεθνών τους απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές.

    Οι Κούρδοι ανέρτησαν στην Καμάρα αφίσες με βασανηστήρια πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, προκειμένου να δείξουν ότι "το ευρωπαϊκό προφίλ της γειτονικής χώρας δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό της πρόσωπο".

    Στο μεταξύ, πορεία αλληλεγγύης προς τους Τούρκους κρατούμενους απεργούς πείνας πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη μέλη της ΚΝΕ και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Στην πορεία, που ξεκίνησε στις 6.00 μμ στην Καμάρα, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, που ζητούσαν να μην μεταφερθούν οι κρατούμενοι στα λεγόμενα "λευκά κελιά", ενώ φώναζαν και συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων.

    [14] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ- ΣΙΡΧΑΟΥΖ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Είχαν την ευκαιρία να τα πουν στην ΑΕΚ, ο προπονητής, Γιάννης Παθιακάκης με τον πρόεδρο, Κορνίλιους Σιρχάουζ, τον διευθύνων σύμβουλο, Πέτρο Στάθη και τον αντιπρέοδρο, Μάκη Αγγελόπουλο. Οι "ισχυροί" της Ένωσης συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα, ενώ παράλληλα έγινε και ένας απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας της ΑΕΚ.

    Ο Γιάννης Παθιακάκης θα μεταβεί αύριο στη Βαρκελώνη, προκειμένου να παρακολουθήσει το παιχνίδι της προσεχούς αντιπάλου της ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Μπαρσελόνα κόντρα στην Αλαβές.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Αμεση ήταν η αντίδραση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, στην εγκύκλιο που έστειλε στις υπηρεσίες ελέγχου και εμπορίου της νομαρχίας ο εισαγγελέας πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων, ενόψει των εορτών.

    Ο νομάρχης καταδίκασε την κίνηση του εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και ότι θα έπρεπε πρώτα να προωθήσει την εγκύκλιο στα ΜΜΕ και έπειτα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Με ανακοίνωσή του διευκρινίζει επίσης ότι οι έλεγχοι στην αγορά είναι συχνοί.

    [16] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της ΕΠΑΕ αποφασίστηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 14:00 να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης. Κύρια θέματα συζήτησης είναι η επικύρωση πληρεξούσιων αντιπροσώπων, η εκλογή γραμματέα Συνέλευσης και άλλα θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

    [17] Η ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (19:18 UTC+2)

    Ενός καλού, χίλια έπονται... Έτσι η διοίκηση της ομνάδας βόλεϊ του Φιλαθλητικού θα πρέπει να είναι -πλέον- ικανοποιημένη μετά την απόφαση της Κατερίνας Παπαλεξίου να επιστρέψει στην ομάδα. Η τιμωρία που της είχε επιβάλει πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος κ. Ανδρέου έληξε, και έτσι επέστρεψε στην ομάδα. Η τελευταία θα ενσωματωθεί με τις υπόλοιπες αθλήτριες την Παρασκευή που και θα επιστρέψει η αποστολή από τη Πολωνία, όπου την Πέμπτη θ' αντιμετωπίσει τη Νάφτα Πίλα για την 3η ημέρα του Τσάμπιονς Λιγκ.

    "Είμαι ικανοποιημένος που επιστρέφει στην ομάδα μας μια καλή αθλήτρια. Οι στόχοι του Φιλαθλητικού είναι υψηλοί και η Παπαλεξίου θα μας βοηθήσει στο δύσκολο έργο μας", τόνισε λίγο πριν αναχωρήσει το μεσημέρι για την Πολωνία ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Ανδρέου.

    [18] ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Η UEFA με έγγραφό της στην ΕΠΟ ανακοίνωσε και πρόστιμα σε ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Αυτά είναι:

    α) Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ 2.000 ελβετικά φράγκα για ρίψη βεγγαλικών από τους

    οπαδούς της στον αγώνα με την Αϊντχόβεν (23.11.2000).

    β) Στην ΠΑΕ Ολυμπιακός 9.000 ελβετικά φράγκα για τις 5 κίτρινες

    κάρτες που δέχθηκαν οι ποδοσφαιριστές της στον αγώνα με τη Χέρενβεν

    (17.10.2000).

    γ) Στην ΠΑΕ Ολυμπιακός 15.000 ελβετικά φράγκα για ρίψη βεγγαλικών

    και ανάρμοστη συμπεριφορά των οπαδών της στον αγώνα με τη Λίβερπουλ

    (23.11.2000).

    δ) Στην ΠΑΕ ΑΕΚ 6.000 ελβετικά φράγκα για ρίψη βεγγαλικών από τους

    οπαδούς της στον αγώνα με τη Χέρφολγκε (26.10.2000).

    ε) Στην ΠΑΕ ΑΕΚ 20.000 ελβετικά φράγκα για ρίψη βεγγαλικών και

    είσοδο οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του αγώνα με την Λεβερκούζεν (07.12.2000).

    [19] TO KAINOYΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (19:00 UTC+2)

    To καινούργιο του βιβλίο με τίτλο "Σινεμά ο παράδεισος: Οι κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης που άφησαν εποχή" θα παρουσιάσει μεθαύριο στις 8μμ στον "Ιανό" (Αριστοτέλους 7) ο καθηγητής και συγγραφέας Γιώργος Αναστασιάδης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

    Το βιβλίο ζωντανεύει αναμνήσεις για τα ασπρόμαυρα χρόνια της κινηματογραφικής αθωότητας με μαγικές αποδράσεις στις "σκοτεινές αίθουσες" της πόλης. Πραγματοποιεί μια διαδρομή στον χαμένο παράδεισο των χειμερινών και θερινών κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης μέσα από βιώματα, λογοτεχνικά αποσπάσματα, φωτογραφίες και διαφημίσεις.

    Ο Γιώργος Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 1968. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Διευθύνει την επιστημονική σειρά "Ιστορία και Πολιτισμός" των εκδόσεων University Studio Press. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Θεσσαλονικέων Πόλις" και συνεργάζεται με την έκδοση "Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας".

    Διετέλεσε το 1997 πρόεδρος της ΕΡΤ-3. Είναι αντιπρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και μέλος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΚΙΘ.

    Μερικά από τα βιβλία του είναι: "Διορισμός και παύση τςων κυβερνήσεων στην Ελλάδα", "Ιστορία των πολιτικών και συνταγματικών θεσμών", "Σύγχρονη ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία 1940-1986", "Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1993-1998", "Η Θεσαλονίκη των εφημερίδων", "Ανεξάντλητη πόλη, Θεσσαλονίκη 1917-1974".

    [20] Ο ΣΕΒΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2000, θα παρουσιαστούν αύριο στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θωμά Αλγιανάκογλου.

    Επίσης θα συζητηθούν οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις του ΣΕΒΕ για τη διαμόρφωση των δράσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις ελληνικές εξαγωγές, ώστε να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

    [21] Η ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ PLIAS

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (18:27 UTC+2)

    Σε "Plias Ανώνυμη Εταιρία Βιομηχανιών και Καταναλωτικών Αγαθών" μετονομάζεται η εταιρία Παπουτσάνη, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος τ ης εταιρίας Ν. Στελλάκης, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί "σταθμό" στην ιστορία της εταιρίας.

    Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Στελλάκης η εξέλιξη του ομίλου είναι εντυπωσιακή, καθώς στο "οπλοστάσιό" του έχει υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες βιομηχανικών προϊόντων και εκτενέστατο δίκτυο διανομής καταναλωτικών προϊόντων

    Σημειώνεται ότι η Plias αποτελείται από τις εταιρίες Παπουτσάνης, Τσακίρης και Olympus Foods, εταιρίες διανομών όπως η Serviceways, Freshways και Man Trading και εξειδικευμένες βιομηχανικές εταιρίες όπως η Gegeo και Βιορύλ.

    [22] ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (18:26 UTC+2)

    Επιστολή προς την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, με την οποία ζητούν να προχωρήσει σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τους απεργούς πείνας Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, έστειλαν οι ευρωβουλευτές του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς και του ΔΗΚΚΙ Μ. Μπακόπουλος.

    Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απέσυρε ψήφισμά του για τα "λευκά κελιά" της Τουρκίας, προκειμένου να μη διαταράξει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    [23] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η SATO ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΡΟΜΕΑΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (18:23 UTC+2)

    Διαψεύδουν οι εταιρίες "Δρομέας" και SATO δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρίες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε η "Δρομέας" προς τις χρηματιστηριακές αρχές, αναφέρονται τα εξής: "Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α.Α. σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" της 16/12/2000, με τίτλο 'Εντονη φημολογία για 'γάμο' SATO και ΔΡΟΜΕΑ', η εταιρία ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ ΔΡΟΜΕΑΣ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: "Σημειώνουμε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα."

    Εξάλλου και η SATO σε επιστολή της προς το ΧΑΑ τονίζει: "Στην οικονομική εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ της 16/12/2000 (σελ. 1 και 17) δημοσιεύθηκε ενυπόγραφον ρεπορτάζ περί διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και επικείμενης εξαγοράς από την εταιρία μας, της ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε. Παρά δε το ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γ. Θεοδωρίδης, ερωτηθείς από τον συντάκτη διέψευσε τα ανωτέρω, η εφημερίδα επέμεινε στην δημοσίευση της 'ειδήσεως' με την παρατήρηση ότι γνωρίζει 'την ύπαρξη και εξέλιξη των διαπραγματεύσεων καθώς και τους πρωταγωνιστάς των πρωτοβουλιών της προσέγγισης'. Η SATO Α.Ε., μία εκ των παλαιών εισηγμένων εταιριών, κατηγορηματικώς δηλώνει ότι ουδέποτε διεξήχθησαν ούτε και διεξάγονται διαπραγματεύσεις, ούτε και έγινε ποτέ επαφή, είτε απ' ευθείας είτε μέσω τρίτων για την οποιαδήποτε μορφής προσέγγιση, συνεργασία ή εξαγορά της ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε. Η διοχέτευση τέτοιων πληροφοριών, γίνεται από τρίτους άσχετους με την SATO, με τον πρόδηλο σκοπό να εξυπηρετήσουν δικές τους επιδιώξεις ξένες προς την εταιρία μας."

    [24] ΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

    Εδεσσα, 19 Δεκεμβρίου 2000 (18:21 UTC+2)

    Για συγκοινωνιακά προβλήματα στο νομό Πέλλας σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, λόγω της κατάργησης της αμαξοστοιχίας Intercity των γραμμών Κοζάνη - Εδεσσα - Θεσσαλονίκη και Κοζάνη - Εδεσσα - Αθήνα.

    Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, ο νομός Πέλλας έχει μείνει έξω από τα μεγάλα οδικά δίκτυα και αντιμετωπίζει πρόβλημα συγκοινωνιών με τις άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια του παραμεθόριου και κατεξοχήν γεωργικού νομού.

    Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση εκφράζει τη διαμαρτυρία της προς κάθε αρμόδιο και ζητά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, του υπουργού Μεταφορών, του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και του προέδρου του ΟΣΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 December 2000 - 19:13:45 UTC