Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΟΙ 15 ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΧΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [03] Ο ΟΗΕ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [04] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-FYROM
  • [05] ΕΙΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΥΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ - ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ -
  • [07] HMEΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΛΗ
  • [09] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 800 ΕΚ. ΔΟΛ.
  • [10] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ο ΚΟΠΙΤΣΗΣ
  • [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [12] ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [13] "ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ"
  • [14] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΑΑ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
  • [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [18] ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
  • [19] O K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΜΕ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [21] ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΑΣΕ ΠΑΛΙ Ο Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [22] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [23] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ
  • [24] ΜΕ 31 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [01] ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΟΙ 15 ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Βόννη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (13:37 UTC+2)

    του Γ. Ευτυχίδη

    Ο ένας αδερφός συνέβαλε ως καθηγητής στη σύνταξή του, και ο δεύτερος ως πρωθυπουργός, στην επικύρωσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

    Μιλάμε για τον λεγόμενο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Πολίτη, που αποτελεί τρόπον τινά τη "μαγιά", το πρώτο βήμα, για τη δημιουργία ενός ενιαίου Συντάγματος που θα καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η μοίρα το έφερε να ασχοληθούν ενεργά με το ίδιο αυτό θέμα, αλλά με διαφορετικό ρόλο ο καθένας, ένας πολύ γνωστός πολιτικός κι ένας ομοίως γνωστός πανεπιστημιακός: ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σημίτης και ο αδερφός του Σπύρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, στην έδρα του Αστικού και Εργατικού Δικαίου, αλλά και στην έδρα του Δικαίου της Πληροφορικής.

    Διευθυντής, παράλληλα, του Κέντρου Ερευνας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων του ίδιου πανεπιστημίου, ο Σπύρος Σημίτης ορίσθηκε το 1998 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα αποκαλούμενα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Πολίτη.

    Τα συμπεράσματα της ομάδας αυτής θεωρήθηκαν ύψιστης σημασίας και αποτέλεσαν κίνητρο για να προτείνει η Γερμανία τη δημιουργία ενός σχετικού χάρτη.

    Το κείμενο των εμπειρογνωμόνων υπό τον καθηγητή Σπ. Σημίτη αποτέλεσε και τη βάση στις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας το καλοκαίρι του 1998, οπότε για πρώτη φορά οι 15 είχαν μια αφετηρία συζήτησης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Πολίτη.

    Η Σύνοδος αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση για τη σύνταξη ενός χάρτη και μια νέα επιτροπή πλέον ανέλαβε να διαμορφώσει το οριστικό κείμενο, αυτό που οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. υιοθέτησαν στη Νίκαια.

    Ο αδερφός του πρωθυπουργού μίλησε, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για όλα όσα έχουν σχέση με τον χάρτη, για να μας διαφωτίσει περισσότερο, ως ένας από τους πλέον ειδικούς για το θέμα.

    -Τι είναι αυτός ο χάρτης κ. καθηγητά, τι περιλαμβάνει;

    Είναι το πρώτο βήμα με κατεύθυνση ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που όμως περιορίζεται στο πιο βασικό σημείο του, δηλαδή στη θεσμοθέτηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Πολίτη στην Ε.Ε. Περιλαμβάνει, ο χάρτης, από τη μια μεριά κλασικά δικαιώματα, αναγνωρισμένα από τα εθνικά Συντάγματα και τη Σύμβαση του Στρασβούργου, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου, την ελευθερία της σκέψης, την ελευθερία του συνέρχεσθε και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Και από την άλλη περιέχει και μια σειρά από τελείως καινούρια δικαιώματα που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη της κοινωνίας και στα σημερινά προβλήματα.

    Ο χάρτης, για παράδειγμα, αναγνωρίζει ρητά την ανάγκη προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και προβλέπει την εγκατάσταση ανεξάρτητης Αρχής για να τηρηθούν οι αναγκαίοι κανόνες για το σεβασμό των Προσωπικών Δεδομένων. Απαγορεύει επίσης, την κλωνοποίηση του ανθρώπου, τη μετατροπή του ανθρώπου σε πηγή κέρδους, καθώς και τι ευγονικές πρακτικές, δηλαδή τον προκαθορισμό του ανθρώπου με βάση τα γονίδιά του.

    Ως προς την αρχική ιδέα και τον στόχο σύνταξης του Χάρτη ο κ. Σημίτης είπε ότι μετά το Μάαστριχτ έγινε πια σαφές ότι η Ε.Ε. έπαψε να είναι κοινή αγορά και μετατράπηκε σε πολιτική ένωση. Η πολιτική ένωση, όμως, προϋποθέτει πριν απ' όλα την αναγνώριση των δικαιωμάτων του πολίτη. Προκειμένου να ταυτιστεί ο πολίτης με την Ε.Ε., να την αναγνωρίσει και να την υποστηρίξει, πρέπει κατ' αρχήν να ξέρει ποια είναι τα δικαιώματά του.

    -Ποιοι τον συνέταξαν; Επρόκειτο για ανεξάρτητες επιτροπές, ή μήπως υπήρξαν παρεμβάσεις και οδηγίες από την Κομισιόν;

    Ο χάρτης ετοιμάσθηκε, από το 1999 μέχρι το φθινόπωρο φέτος, από μια συνέλευση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου των υπουργών, αλλά και εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων.

    Η συνέλευση ήταν τελείως ανεξάρτητη και δούλεψε με βάση τις προηγούμενες προτάσεις και τις συζητήσεις με μη κρατικές οργανώσεις.

    Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις και οδηγίες. Πρόεδρος της συνέλευσης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτζοκ και η συνέλευση είχε πλήρη ανεξαρτησία. Στη Νίκαια έγινε αποδεκτό το τελικό κείμενο που συνέταξε αυτή η συνέλευση.

    -Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χάρτης είναι τρόπον τινά το Σύνταγμα της Ε.Ε.; Είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του από τα κράτη-μέλη;

    Ο χάρτης δεν είναι Σύνταγμα, είναι η βάση, το πρώτο βήμα προς το Σύνταγμα. Η συζήτηση για το Σύνταγμα έχει κιόλας αρχίσει, αλλά δεν είναι τελείως αβέβαιο για την ώρα αν και πότε θα γίνει δεκτό.

    Ως προς το δεύτερο ερώτημα: Παρά τις παροτρύνσεις τόσο της ομάδας που ήμουν πρόεδρος, όσο και ενός μέρους των κρατών-μελών της Ε.Ε., δεν έγινε δεκτή η υποχρεωτική εφαρμογή από τα κράτη-μέλη.

    -Γιατί αυτό;

    Γιατί ορισμένα κράτη-μέλη, ειδικά η Μεγάλη Βρετανία, θεώρησαν ότι η υποχρεωτική εφαρμογή του θα αποτελούσε επέμβαση στην αυτονομία τους. Ταυτόχρονα, όμως, επικρατεί η αντίληψη ότι το εάν και κατά πόσο ο χάρτης θα είναι υποχρεωτικός, πρέπει να ξανασυζητηθεί, για να αποφασισθεί επιπλέον εάν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ο χάρτης στη συμφωνία στην οποία βασίζεται η Ε.Ε. κάτι που το θεωρώ απολύτως σωστό και αναγκαίο.

    Ανεξάρτητα, όμως από το πρόβλημα της υποχρεωτικής εφαρμογή, συνεχίζει ο κ. Σημίτης, ένα είναι βέβαιο: Από τη στιγμή της αποδοχής του χάρτη στη Νίκαια, κανείς μέσα στην Ε.Ε. δεν μπορεί πια να τον αγνοήσει . Αναφέρω χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που ρητά δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής θα λαμβάνει υπόψη του το Χάρτη σε όλες του τις αποφάσεις. Ούτε η Επιτροπή, ούτε το Συμβούλιο, μπορούν με άλλα λόγια να χαράξουν πολιτική που αγνοεί το χάρτη.

    -Πως διασφαλίζονται τα δικαιώματα του πολίτη όταν ο χάρτης αυτός παραβιάζεται; Τι δυνατότητες έχουν; Που μπορούν να προσφύγουν;

    Οσο ο χάρτης, δεν είναι υποχρεωτικός, ο πολίτης δεν μπορεί να τον επικαλεσθεί άμεσα για να προσφύγει στα δικαστήρια. Μπορεί, όμως, να τον επικαλεσθεί στην επιχειρηματολογία του και να υπογραμμίσει με το χάρτη τις υποχρεώσεις της Ε.Ε.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΧΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (12:40 UTC+2)

    Θέλουμε το όραμα για την κοινωνία της πληροφορίας να γίνει όχημα για την κοινωνική συνοχή διότι μια κοινωνία με κοινωνικούς αποκλεισμούς οδηγεί σε μια οικονομία με περιορισμένες δυνατότητες να ανταπεξέλθει στην παγκοσμιοποίηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", σε εκδήλωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών για την κοινωνία της πληροφορίας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την κοινωνία της πληροφορίας για όλους, αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στο δημόσιο τομέα και σημείωσε πως η κοινωνία της πληροφορίας έχει βελτιώσει τη σχέση κράτους-πολίτη, την εξυπηρέτηση του και τη διαφάνεια στη λειτουργία και τις συναλλαγές. Απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις τις κάλεσε να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία για την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, ενώ επισήμανε πως η τεχνολογία είναι αυτή που θα προσαρμοστεί στην κοινωνία και όχι το ανάποδο.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ των άλλων:

    "Ο χρόνος που πέρασε έχει εδραιώσει σε όλους την πεποίθηση ότι αφήνουμε πίσω μας παλιές βεβαιότητες. Είναι αρκετά ώριμη η κατάσταση ώστε οι διορατικοί και οι πρωτοπόροι να υλοποιούν ήδη την νέα πραγματικότητα.

    Είναι όμως και αρκετά νωρίς, ώστε να αιωρούνται ακόμη αμφιβολίες για το πόσο αυτή η πραγματικότητα εξασφαλίζει ρόλο για όλους.

    Το περίγραμμα της Νέας Οικονομίας αρχίζει να αποσαφηνίζεται. Η ταυτότητα της Νέας Κοινωνίας που τη στηρίζει απομένει προς διαμόρφωση.

    Η εδραίωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας είναι πια σίγουρη. Χρέος μας να διασφαλίσουμε την Κοινωνία της Πληροφορίας για όλους.

    Τώρα, στη μέση της διαδρομής για την Ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας είναι καιρός να κάνουμε δύο πράγματα:

    Να κοιτάξουμε προς τα πίσω: Πού είμαστε; Τι πετύχαμε; Τι μάθαμε;

    Να κοιτάξουμε προς τα εμπρός: Πού πάμε; Τι χρειάζεται να γίνει; Ποιες επιλογές βρίσκονται μπροστά μας;

    Η νέα οικονομία έχει αρχίσει να ριζώνει στη χώρα μας. Το βλέπουμε στην εισαγωγή του Διαδικτύου στην επιχειρηματική καθημερινότητα. Στις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εκεί που συναντώνται η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στις πετυχημένες ελληνικές νέες επιχειρήσεις πολλές φορές μικρού μεγέθους που κερδίζουν βραβεία και μερίδια αγοράς σε όλο τον κόσμο.

    Το βλέπουμε και στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία. Στα νοικοκυριά με υπολογιστή. Στην αλματώδη αύξηση των χρηστών του Ίντερνετ, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Στη μεγάλη συμμετοχή σε Δικτυακές δραστηριότητες. Στο Ελληνικό περιεχόμενο κάθε είδους στο Διαδίκτυο που συνεχώς εμπλουτίζεται.

    Το βλέπουμε και στην πρόοδο στις τεχνολογίες και στις υποδομές. Στα χιλιάδες χιλιόμετρα οπτικές ίνες, στους βελτιωμένους δείκτες ποιότητας τηλεπικοινωνιών. Έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας την εποχή όπου περίμενες χρόνια για να βάλεις τηλέφωνο.

    Ο δημόσιος τομέας έχει κι αυτός κάνει τα πρώτα βήματα. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τον πολίτη, η εξυπηρέτησή του με νέους τρόπους είναι σήμερα πραγματικότητα. Η Κοινωνία της Πληροφορίας δείχνει ότι έχει την δυνατότητα να βελτιώσει αποφασιστικά τις σχέσεις Κράτους-Πολίτη και να εμβαθύνει την διαφάνεια και την δημοκρατία.

    Αλλά το βλέπουμε και στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών - της καθημερινότητας των πολιτών. Στη συντόμευση του χρόνου για την έκδοση των συντάξεων. Στις εφαρμογές τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένα νησιά.

    Κάνοντας επισκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας καταλήγουμε εύκολα ότι οι αρχικές εκτιμήσεις πως η Κοινωνία της Πληροφορίας θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία έχουν επαληθευτεί πανηγυρικά. Η παρουσία στην αίθουσα αυτή αρκεί για να το αποδείξει.

    Σε άλλους τομείς - στη βελτίωση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής - η Κοινωνία της Πληροφορίας ανοίγει προοπτικές, δίνει ελπίδες, δημιουργεί προσδοκίες. Είναι χρέος μας να μην τις διαψεύσουμε".

    Στη νέα οικονομία, η σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι τέτοια, ώστε ο κοινωνικός αποκλεισμός πλήττει ολόκληρη τη κοινωνία. Μία κοινωνία με κοινωνικούς αποκλεισμούς οδηγεί σε μία οικονομία με περιορισμένες δυνατότητες να ανταπεξέλθει στην παγκοσμιοποίηση.

    Θέλουμε το όραμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας για όλους να γίνει το όχημα για μια κοινωνία της συνοχής.

    Tο να κερδίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας τη μεγάλη μάζα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών. Ο δυναμισμός της οικονομίας ανέκαθεν βασίστηκε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού εκεί το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα βρήκε την καλύτερή του έκφραση.

    Δεν υπάρχει πιο συναρπαστική ενασχόληση από το να κτίζεις το μέλλον. Στη σημερινή Ελλάδα χτίζουμε το μέλλον γιατί κερδίσαμε το παρόν. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και γι αυτό έχουμε μόνο μία επιλογή: να πετύχουμε"

    [03] Ο ΟΗΕ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (14:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Βρετανό πρέσβη Τζέρεμι Γκρήνστοκ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρουν προσωρινά τους στρατιωτικούς τους παρατηρητές από την περιοχή Κοντόρσκι της βορειοδυτικής Γεωργίας, όπου έπεσαν θύματα απαγωγής την περασμένη Κυριακή ο έλληνας λοχαγός, Ευστάθιος Κοκκινίδης και ένας πολωνός συνταγματάρχης.

    "Ο ΟΗΕ σταμάτησε προσωρινά την επιτήρηση της συγκεκριμένης περιοχής λόγω της απαγωγής της περασμένης Κυριακής" δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο πολιτικός σύμβουλος της αποστολής, Βέσελιν Κόστοφ και πρόσθεσε ότι οι περιπολίες θα ξαναρχίσουν μόνο μετά την απελευθέρωση των ομήρων.

    Ο κ. Κόστοφ διευκρίνισε παράλληλα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν εξετάζουν την περίπτωση πληρωμής λύτρων για την απελευθέρωση των δυο ομήρων.

    Σ.Π.

    [04] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-FYROM

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (13:19 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού της FYROM Λιούπκο Γκεοργκιεφσκι, του υπουργού Εξωτερικών Σερτζάν Κερίμ και των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη, θα γίνουν στις 11 αύριο το πρωί τα εγκαίνια του νέου τελωνειακού σταθμού της γειτονικής χώρας στα ελληνοσκοποιανά σύνορα (Γευγελή), που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ενωσης. Στη συνέχεια ο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "Hyatt", όπου θα έχουν συνομιλίες.

    [05] ΕΙΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το θέμα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες χιλιάδες κατοίκους περιοχών της πόλης εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

    Η επέμβαση των δικαστικών αρχών έγινε ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, (κυρίως από την Άνω Πόλη, τις Συκιές, την Τούμπα), αλλά και δημάρχων περιοχών που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και από μηνυτήριες αναφορές στα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Ε. Ζαχαρής παρήγγειλε σήμερα στον συνάδελφό του Δ. Νάιντο να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν με τις διακοπές νερού σημειώνονται αξιόποινες πράξεις, ενώ έδωσε εντολή να εφαρμοστεί και αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος υπαλλήλων της ύδρευσης που αποδεδειγμένα διακόπτουν την παροχή νερού.

    Όπως έγινε γνωστό από τη δικαστική αρχή, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης κ. Νάιντος ζήτησε ήδη από τους αστυνομικούς του τμήματος Πλατείας Δημοκρατίας να συγκεντρώσουν όλες τις μηνυτήριες αναφορές ζητώντας ταυτόχρονα να ληφθούν καταθέσεις και από τα μέλη της διοίκησης για το πρόβλημα που προέκυψε.

    Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν από τα τέλη της περασμένης βδομάδας απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη μείωση του εφάπαξ ποσού, που εισπράττουν με τη συνταξιοδότηση, σε ποσοστό 50%.

    Γ.Χ.

    [06] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΥΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ - ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Κλιμάκια κυβερνητικών, κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών θα επισκεφθούν τους Νομούς Πρεβέζης, Ευρυτανίας και Πιερίας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου με στόχο την ανάδειξη της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, την άμεση επαφή με τους φορείς και πολίτες της περιοχής προκειμένου να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

    Συγκεκριένα στο Νομό Πρεβέζης θα μεταβεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο οποίο θα συμμετέχουν το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Μεταφορών Αλ. Καλαφάτης και Αλ. Βούλγαρης, οι ΓΓ ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Γεωργίας, Υγείας, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Χρυσικόπουλος, Δ. Παπαϊωάννου, Δ. Τζούβανος, Μ. Μπελδέκου, Λ. Μενδώνη και Κ. Χαλβατζόγλου καθώς και ο βουλευτής του Νομού Ι. Τσεκούρας, οι βουλευτές Α. Μακρυπίδης και Δ. Κοσυβάκης και ο Περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος.

    Στο Νομό Ευρυτανίας θα μεταβούν το μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ Γ. Μωραϊτης και το μέλος της Κ.Ε. Σ. Ευθυμίου, οι υφυπουργοί Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ Απόστολος Φωτιάδης και Ηλίας Ευθυμιόπουλος, οι ΓΓ Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Αθλητισμού Αντ. Παπαθανασόπουλος, Ι. Πανοπούλου, Χ. Σοφιανός και Γ. Σγουρός, οι βουλευτές Κ. Σφυρίου, Δ. Αλαμπάνος και Ι. Βαθειάς και ο Περιφερειάρχης Βασίλης Εξαρχος.

    Στο Νομό Πιερίας θα μεταβεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας Μιλένα Αποστολάκη και Φώτη Χατζημιχάλη. Στο κλιμάκιο θα συμμετέχουν οι ΓΓ Δ.Δ. και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας Στ. Καμπέλης, Σπ. Τραυλός, Η. Μπεριάτος και Αθ. Τσουροπλής, οι βουλευτές του Νομού Π. Τσερτικίδης, Μ. Αρσένη, οι βουλευτές Ι. Μαγκριώτης, Β. Γερανίδης και Εκτ. Νασιώκας και ο Περιφερειάρχης Βασίλης Βαλασσόπουλος.

    [07] HMEΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Υπέρ ενός δημόσιου ΟΑΣΘ, που θα λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι το κέρδος τάχθηκαν οι ομιλητές στην ημερίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

    Το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Κώστας Κατσιάβαλος υποστήριξε ότι το μετρό έπρεπε να λειτουργεί στην πόλη ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 γιατί εξασφαλίζει γρήγορη, άνετη ασφαλή και φθηνή μεταφορά μεγάλου αριθμού επιβατών. Τόνισε, δε, ότι το μετρό πρέπει να κατασκευαστεί με ευθύνη του δημοσίου που θα έχει και την αποκλειστική εκμετάλλευση του.

    Χαρακτήρισε σκανδαλώδη την επικείμενη ανανέωση της σύμβασης του ΟΑΣΘ, επισημαίνοντας ότι τα δισ. με τα οποία προικοδοτείται για άλλη μία φορά ο οργανισμός πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του από το δημόσιο και όχι για άνοιγμα του δρόμου για να αλωθεί από το μεγάλο κεφάλαιο μέσω της μετατροπής του σε ανώνυμη εταιρία

    Περαιτέρω, πρότεινε τη δημιουργία Ενιαίου Δημοσίου Οργανισμού (ΕΔΟ) του κυκλοφοριακού δικτύου και των συγκοινωνιών, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της μελέτης, της κατασκευής, της λειτουργίας και της συντήρησης -επισκευής του δικτύου κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Ο κ. Κατσιάβαλος επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης του δικτύου σήμανσης και φωτισμού των κυκλοφοριακών αρτηριών με την εγκατάσταση ικανοποιητικού αριθμού ποιοτικών σημάνσεων και των λεγόμενων "έξυπνων" φαναριών, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του οδοστρώματος με σκοπό την εξάλειψη των ατυχημάτων όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    Οσον αφορά το συγκοινωνιακό, πρότεινε το μετρό να συμφωνεί με την προσχεδιασμένη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, την δημιουργία στους απομακρυσμένους από το κέντρο σταθμούς του μετρό τερματικών σταθμών των λεωφορείων, ή άλλων μεταφορικών μέσων. Επιπλέον, ζήτησε την σύνδεση του μετρό με τους τερματικούς σταθμούς άλλων μαζικών μέσων μεταφοράς, αλλά και με το σιδηροδρομικό σταθμό, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, την αύξηση του στόλου και της ποικιλίας των λεωφορείων και την μείωση του χρόνου ζωής των μαζικών μεταφορικών μέσων, με την ταυτόχρονη συντήρηση και επισκευή τους.

    Εξάλλου, εκτίμησε ότι ο ενιαία σχεδιασμένος συνδυασμός και συντονισμός λειτουργίας όλων των μαζικών μέσων μεταφοράς θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους λόγο της μείωσης του μήκους των δικτύων, της αποφυγής των υπερκαλύψεων στις διαδρομές και της έγκαιρης και συστηματικής συντήρησης και επισκευής των δικτύων και του στόλου των ατυχημάτων.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της αυξημένης ευθύνης εργασίας τους, πρέπει να απασχολούνται λιγότερο χρονικό διάστημα, σημείωσε ο κ. Κατσιάβαλος και πρότεινε την μείωση της διάρκεια των βάρδιων και την αύξηση του αριθμού τους, την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και την αύξηση των μισθών τους.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΚΟΒ ΟΑΣΘ Γιώργος Πανάσης επισήμανε την ανάγκη ο Οργανισμός να περάσει στα χέρια του δημοσίου, τονίζοντας ότι αν έχει σκοπό το κέρδος δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες καθημερινά ανάγκες, τόσο χωροταξικά, όσο και σε ποιότητα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την προτεινόμενη νέα σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και κράτους απεμπόλησε τις διακηρυγμένες θέσεις της, ενώ σημείωσε ότι η ανανέωση της σύμβασης γίνεται εν κρυπτώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι φορείς.

    Τόνισε, δε, ότι το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης ονομάζει την υποβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου έργου, εκσυγχρονισμό και έφερε ως παράδειγμα τους σταθμούς μετεπιβίβασης, ενώ επισήμανε ότι μειώνεται το παρεχόμενο έργο, καθώς με την οικονομική μελέτη κόβονται δρομολόγια τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου, τις Κυριακές, τις αργίες και τα καλοκαίρια.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΛΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Παπανδρέου, στην ενέργεια της Λιάνας Κανέλη να δημοσιοποιήσει επιστολή που του είχε στείλει η μητέρα του Μαργαρίτα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε το προσωπικό του e-mail και η ιδιωτική του ζωή, ενώ επέρριψε ευθύνες στο ΚΚΕ για την κίνηση της βουλευτή του.

    Η Μαργαρίτα Παπανδρέου σκέφτεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη και στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για "μία προσπάθεια διασυρμού της ιδιωτικής ζωής" και υποστήριξε ότι "ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και ελπίζω αυτό να γίνει γνωστό από όλα τα ΜΜΕ, διότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει προσφέρει σε αυτή τη χώρα και είναι γυναίκα που τουλάχιστον την ιδιωτική ζωή της θα πρέπει κανείς να τη σέβεται". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει ευθύνη, προωθώντας στελέχη με τέτοιες απόψεις και πολιτικές λογικές.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή της κ. Παπανδρέου στον γιό της εστάλη σε περίοδο συναισθηματικά φορτισμένη, όταν μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, η σύζυγός του πίστευε ότι επικρατούσε ένα κλίμα αποκαθήλωσής του.

    Σχετικά με την αναφορά της κ. Κανέλη ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει και άλλη επιστολή της κ. Παπανδρέου για τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, για τον οποίο μιλά με υβριστικά λόγια, ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Επικριτικός για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου εμφανίστηκε το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής, λέγοντας ότι "του θυμίζει την Φρειδερίκη".

    Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σουλαδάκης, διέψευσε ότι η κ. Κανέλη τον είχε ενημερώσει πως διαθέτει επιστολή με στοιχεία που αφορούν σε οικογενειακό θέμα του, λέγοντας ότι αν έχει οποιοδήποτε συκοφαντικό γράμμα το οποίο αγνοεί ο ίδιος θα πρέπει να το δώσει στη δημοσιότητα προκειμένου να μπορεί να αμυνθεί για την υπόληψή του.

    [09] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 800 ΕΚ. ΔΟΛ.

    Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία χρειάζεται επειγόντως πόρους ύψους 800 εκ. δολαρίων για να ξεπεράσει τα προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα, τόνισε αξιωματούχος του ΟΗΕ σε Διάσκεψη Δωρητών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Το ποσό αυτό, είπε ο συντονιστής προγράμματος χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας Στίβεν Αλεν, θα καλύψει άμεσες ανάγκες για το χειμώνα και θα διατεθεί επίσης για την παροχή ιατροφαρμακευτικών ειδών και επιδόματος τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι πρόσφυγες και οι ηλικιωμένοι.

    Τόνισε ακόμη ότι οι ανάγκες της χώρας σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους επόμενους έξι μήνες υπολογίζονται σε 1,4 και 1,5 δισ. δολάρια και ότι το μισό ποσό μπορεί να το καλύψει το Βελιγράδι.

    Μιλώντας στη Διάσκεψη ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου η κατάσταση στη χώρα του θα βελτιωθεί. "Προσπαθούμε να καλύψουμε το έλλειμμα, ειδικά με προσοχή στα ενεργειακά αποθέματα τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

    "Προσπαθούμε να καλύψουμε το έλλειμμα, με διαπραγματεύσεις για την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία", τόνισε προσθέτοντας ότι ήδη το εξωτερικό χρέος της Γιουγκοσλαβίας ανέρχεται στα 11,6 δισ. δολάρια.

    Η Διάσκεψη Δωρητών διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο το συντονισμό της μεσοπρόθεσμης βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι σε έξι μήνες θα διεξαχθεί Διάσκεψη Δωρητών κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία.

    "Στόχος της σημερινής Διάσκεψης είναι να ενημερωθούν οι δωρητές από τις γιουγκοσλαβικές αρχές για τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού", δήλωσε η αξιωματούχος της Κομισιόν αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Κάθριν Ντέι.

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γιουγκοσλαβία θα επανενταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη πριν το τέλος του χρόνου. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι καθυστερούμενες οφειλές της Γιουγκοσλαβίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα ανέρχονται στα 1,7 δισ. δολάρια.

    [10] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ο ΚΟΠΙΤΣΗΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Με χρηματικό πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δραχμών τιμωρήθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Χάρης Κοπιτσής για πειθαρχικό παράπτωμα που υπέπεσε πριν από λίγες ημέρες. Αφού του έγιναν όλες οι απαραίτητες συστάσεις συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τον αυριανό αγώνα Κυπέλλου με τον Εθνικό.

    [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία του Βελγικού Τύπου, εξακολουθεί να αποτελεί η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας και η οποία, λόγω της παρατεταμένης της διάρκειας (μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας), έμελε να γραφεί στην ιστορία ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ.

    Ειδικότερα, το ενδιαφέρον όλων των αναλυτών εσπάζεται στο κρίσιμο για το Βέλγιο θέμα του καταμερισμού των ψήφων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο, αποτυπώνοντας τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης αλλά και της Βελγικής Κυβέρνησης, κατά της πρότασης της Γαλλικής Προεδρίας (η οποία υιοθετήθηκε τελικά) να δοθούν στο Βέλγιο λιγότερες ψήφοι από την Ολλανδία, εξ αιτίας της πληθυσμιακής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση της Γαλλίας και Γερμανίας, μεταξύ των οποίων διατηρήθηκε η ισότητα.

    Όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει με πικρία η εφημερίδα "La Libre Belgique" "οι προεδρεύοντες των διαπραγματεύσεων Γάλλοι, προκειμένου να επιτύχουν δια της βίας μια συμφωνία, ήθελαν να δώσουν στους Βόρειους γείτονές τους να καταπιούν ένα πικρό χάπι: το Βερολίνο και το Παρίσι να παραμένουν σε μια βάση ισότητας, ενώ το Βέλγιο να δεχθεί να στέκεται στην ουρά πίσω από τη Χάγη.

    Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ότι τα λεγόμενα μεσαία κράτη (Ελλάδα, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μεθόδευση της Γαλλικής Προεδρίας για ενίσχυση της θέσης των μεγάλων χωρών, τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι αυτή η ομάδα κρατών πρότεινε στη γαλλική προεδρία να επανεξετάσει την αρχή της διπλής πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία για τη λήψη μιας απόφασης απαιτείται πλειοψηφία τόσο πληθυσμιακή όσο και των κρατών-μελών.

    Στο θέμα μάλιστα αυτό, οι αναλυτές δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις αγωνιώδεις προσπάθειες τόσο του Βέλγου Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού των Εξωτερικών. Κατά της "υποβάθμισης" της χώρας τους που διαταράσσει την "ιστορική ισότητα" μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των οξυμένων πνευμάτων στους κόλπους της Βελγικής αντιπροσωπείας, πρότεινε στον Βέλγο Πρωθυπουργό να διεξάγονται εφεξής στις Βρυξέλλες όλες οι Διασκέψεις Κορυφής της ΕΕ, μια πρόταση που απορρίφθηκε από τον κ. Guy Verhofstadt, ο οποίος "αντιστάθηκε στις γαλλικές επιθέσεις, πολεμώντας σαν λιοντάρι και σαν κόκορας" όπως χαρακτηριστικά γράφει η σημερινή "La Libre Belgique".

    Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Louis Michel δήλωσε χθες: "Βρισκόμαστε κάτω από πίεση. Δεν αρνούμαστε να λάβουμε υπόψη τη δημοσιογραφική διαφορά, εάν η ίδια λογική ισχύει για όλο τον κόσμο. Δεν μας ενοχλεί εάν η Ολλανδία έχει μερικές ψήφους παραπάνω, παρά μόνο εάν η ίδια λογική δεν εφαρμόζεται σε όλους. Υπάρχει μια διαφορά 5 εκατομμυρίων μεταξύ της Ολλανδίας και του Βελγίου, ενώ μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας υπάρχει διαφορά 20 εκατομμυρίων. Το Βέλγιο δεν θέλει να μιλούν για μια διάκριση, της οποίας θα είναι το μόνο θύμα".

    Άλλωστε, το Σάββατο το βράδυ, ο κ. Michel είχε προειδοποιήσει ότι:

    "Εάν βάζετε πολύ υψηλά τον πήχυ, να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα περάσουν από κάτω" και πρόσθεσε:

    "Υποστηρίξαμε ένθερμα την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία, κάναμε μερικά ενδιαφέροντα βήματα, αλλά ορισμένα κράτη εξακολουθούν να την μπλοκάρουν ολοκληρωτικά. Οι φιλοδοξίες περιορίζονται από τα εθνικά συμπλέγματα και από τον φόβο μερικών ηγετών για την κοινή τους γνώμη".

    [12] ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Η αλλαγή προπονητή στον Φιλαθλητικό αναμένεται να δώσει ώθηση αύριο στην ομάδα, προκειμένου να πετύχει την πρώτη του νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Υποδέχεται στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης τις Κάννες στις 17: 30.

    Ο Φιλαθλητικός στην πρεμιέρα είχε ηττηθεί 3-0 στην Ιταλία από τη Ρέτζιο Καλάμπρια, ενώ οι Κάννες είχαν επικρατήσει (3-0) της πολωνικής Νάφτα Πίλα. Η γαλλική ομάδα έχει αρκετές ευρωπαϊκές διακρίσεις. Στο κύπελλο πρωταθλητριών ήταν 3η το 1997 και 1999 και 4η το 1996, ενώ στο κυπελλούχων ήταν 2η το 1998.

    Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας στο Τσάμπιονς Λιγκ:

    Α' Ομιλος

    Τετάρτη: Βακίφμπανκ (Τουρκία) - Ουράλοτσκα (Ρωσία)

    Β' Ομιλος

    Τετάρτη: Μόντενα (Ιταλία) - Τενερίφε (Ισπανία)

    Πέμπτη: Μπακάου (Ρουμανία) - Σβέρινερ (Γερμανία)

    Δ' Ομιλος

    Τετάρτη

    Φιλαθλητικός - Κάννες (Γαλία)

    Πέμπτη

    Νάφτα Πίλα (Πολωνία) - Ρέτζιο Καλάμπρια (Ιταλία)

    [13] "ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ"

    Βοστώνη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η εφημερίδα της Βοστώνης "The Boston Globe" δημοσιεύει σύντομο άρθρο με τίτλο "Το παράπονο του Πλάτωνα". Στηριζόμενη σε έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Μαρς Τσάπελ, αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θα ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός απέναντι στο Ίντερνετ. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι ο Πλάτωνας θα έπαιρνε θέση στο θέμα του Ίντερνετ παράμοια με αυτήν που είχε για το γράψιμο, δηλαδή θα υποστήριζε ότι ο λόγος είναι η πιο αυθεντική μορφή επικοινωνίας και ότι το Ίντερνετ είναι ένα "φάρμακο", με τη διττή σημασία της πανάκειας ή του δηλητήριου.

    Σημερινή εφημερίδα " The Boston Globe" δημοσιεύει ανταπόκριση του Robert Wielaard με τίτλο "Η συμφωνία της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για 12 νέα μέλη". Αναφέρει ότι στην τελευταία διάσκεψη της πενθήμερης Συνόδου Κορυφής των μελών της Ε.Ε., που κράτησε πάνω από 18 ώρες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών αποφάσισαν να συμπεριλάβουν 12 νέα κράτη -κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη- στον κατάλογο των νέων υποψήφιων μελών. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει και την Κύπρο, με πιθανή ημερομηνία ένταξης το 2004 ή 2005.

    [14] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Την ίδρυση νέας εταιρίας, η οποία θα έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, δρομολογεί αυτή την περίοδο η MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με εισηγμένο όμιλο, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ιωάννης Καματάκης.

    Η νέα εταιρία, η οποία θα ονομάζεται e-ΝΟΥΣ, θα δημιουργεί cd-rom, playstation, DVD, ενώ το πρώτο της ηλεκτρονικό παιχνίδι θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα του 2001 και θα έχει ως θέμα την ελληνική μυθολογία. Αναφορικά με αυτή την εφαρμογή η MLS βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Καματάκη σε συζητήσεις με τρεις μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας, η οποία θα έχει υποκατάστημα στην Αθήνα, ανέρχεται στα 50 εκατ. δρχ., ενώ σύντομα θα επιδιωχθεί η αύξηση του κατά άλλα 50 εκατ. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας θα είναι ο κ. Καματάκης, ενώ αυτή πρόκειται να συσταθεί και επισήμως την επομένη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της δημόσιας εγγραφής της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.

    Στο μεταξύ πρόσφατα η MLS-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ απέκτησε τo 4% της εταιρίας LASER LOCK, από την εισαγωγή της οποίας στο Χρηματιστήριο η διοίκηση της MLS αναμένει σημαντικά κέρδη.

    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι συμμετοχές της εταιρίας σε άλλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας του χώρου. Ειδικότερα, μία από τις βασικές συμμετοχές της εταιρίας είναι αυτή στην New Media A.E, η οποία εδρεύει στον Βόλο, και όπου το ποσοστό συμμετοχής της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ανέρχεται στο 20%.

    "Πρόκειται για εταιρία παραγωγής CD στον Βόλο, η οποία για την οικονομική χρήση του 2000 παρουσίασε τζίρο της τάξης του 1 δισ. δρχ και καθαρά κέρδη 900 εκατ. δρχ.", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καματάκης.

    Μάλιστα με αφορμή την παραπάνω συνεργασία θα ιδρυθεί στον Βόλο μία νέα εταιρία η MEDIA PRINT, η οποία θα δραστηριοποιείται στον τομέα της εκτύπωσης.

    Παράλληλα η διοίκηση της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ προωθεί αυτό το διάστημα την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αθηναϊκής εταιρίας του χώρου των multimedia. Ωστόσο, ο κ. Καματάκης ερωτηθείς τόσο για την επωνυμία της εταιρίας όσο και για τις λεπτομέρειες της εν λόγω συνεργασίας προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε επαφές, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο κ. Καματάκης, με εκδοτικό όμιλο της Σαουδικής Αραβίας, στοχεύοντας στην επίτευξη συμφωνίας, ύψους άνω των 400 χιλιάδων δολαρίων. Η εν λόγω συμφωνία αφορά την ηλεκτρονική έκδοση εκπαιδευτικών τίτλων στα αραβικά.

    Τ.Σ.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

    Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Στις επιδόσεις των οικονομιών της Τουρκίας και της Αργεντινής μετά τη βοήθεια του ΔΝΤ αναφέρεται ανταπόκριση του Joseph Kahn από την Ουάσιγκτον που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times.

    Αν το ΔΝΤ βαθμολογούσε τις χώρες στις οποίες προσφέρει βοήθεια, τότε σίγουρα η Τουρκία και η Αργεντινή θα έπαιρναν άριστα, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος. Οι ηγέτες και των δύο χωρών κατάφεραν να ισχυροποιήσουν τις τράπεζες, να ελέγξουν τις κρατικές δαπάνες και να αποτρέψουν τις απότομες διακυμάνσεις των νομισμάτων τους, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών και διαχείρισης των οικονομικών στα πρότυπα των προηγμένων κρατών.

    Τα καλά νέα για την Τουρκία και την Αργεντινή είναι ότι έλαβαν επιπλέον βοήθεια από το ΔΝΤ ως επιβράβευση των προσπαθειών τους. Η Τουρκία έλαβε δάνειο 7,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Αργεντινή αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερο ποσό από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα εντός του μηνός.

    Για την Τουρκία, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα νομισματικής διαχείρισης, αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και πώληση των κρατικών επιχειρήσεων υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ αφήνει "ένα πολύ μικρό περιθώριο λάθους" δηλώνει ο Stanley Fischer, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος του ΔΝΤ.

    Η Τουρκία τα πήγε καλά, συνεχίζει ο κ. Fischer, με εξαίρεση κάποιο πανικό στον τραπεζικό τομέα το Νοέμβριο. Οι 81 τράπεζες της χώρας είχαν σημειώσει κέρδη εκμεταλλευόμενες τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας. Με τη μείωση του πληθωρισμού στο τέλος του χρόνου, ο πληθωρισμός μειώθηκε και τα σχετικά κέρδη εξανεμίσθηκαν με αποτέλεσμα αρκετές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Το νέο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ βασίζεται στο κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών και την επιτάχυνση της πώλησης των κρατικών επιχειρήσεων.

    [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ανακοίνωση διαμαρτυρίας απέστειλε η ΚΑΕ Μαρούσι για όλα όσα διαδραματίστηκαν στο παιχνίδι της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΟΚ. Αυτή έχει ως εξής: "Η ΚΑΕ Μαρούσι ευρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τα απαράδεκτα και άκρως αντιαθλητικά γεγονότα που συνέβησαν εναντίον της ομάδας της στον αγώνα του προηγούμενου Σαββάτου με τον ΠΑΟΚ, στο κλειστό της Πυλαίας. Γεγονότα που αν μη τι άλλο, αποτελούν ένα ακόμα δυνατό κτύπημα κατά του ήδη ταλαιπωρημένου αθλήματός μας και σίγουρα διασφαλίζουν τους "ίσους όρους του παιχνιδιού" που όλοι λέμε ότι επιθυμούμε να υπάρχουν στο "καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης".

    Καταρχήν υπήρξε σαφέστατη παράβαση των κανονισμών στο θέμα της αριθμητικής παρουσίας φιλάθλων. Ενώ λοιπόν, βάση νόμου και εξ αιτίας του προβλήματος του ΠΑΟΚ με τη φορολογική του ενημερότητα, έπρεπε να επιτραπεί η είσοδος 50 μόνον ατόμων, εν τούτοις, παρατηρήθηκε το απίστευτο φαινόμενο να υπάρχουν στο γήπεδο πάνω από 300 φίλαθλοι του, κάτι που έδειξε καθαρά η τηλεόραση. Το δε πιο εκπληκτικό είναι ότι, οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι, ή τουλάχιστον, κάποιοι απ' αυτούς, δεν αρκέστηκαν στην συμπαράσταση της ομάδας τους, αλλά προχώρησαν στον προπηλακισμό παικτών μας, καθώς και του προπονητή της ομάδας, Βαγγέλη Αλεξανδρή, που, καθώς είδε και όλη η φίλαθλη Ελλάδα, εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την αίθουσα Τύπου, μετά από φραστική επίθεση φιλάθλου του ΠΑΟΚ, που είναι άγνωστο και συνάμα απίστευτο πως βρέθηκε στο συγκεκριμένο χώρο.

    Αυτά, λοιπόν, τα γεγονότα, εκτός του ότι μας θλίβουν, σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν, τόσο στο επίπεδο του Ελληνικού μπάσκετ, όσο και στο πρωτάθλημα της Α1.

    Γι΄αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους Αρμόδιους Φορείς να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να λάβουν σχετικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που, όπως προαναφέραμε, εκτός των άλλων. αλλοιώνουν το πρωτάθλημα.

    Η ΚΑΕ Μαρούσι, καθώς και άλλες εταιρείες, έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στις ομάδες τους και επιθυμούν, για να μην πούμε απαιτούν, οι επενδύσεις τους αυτές να προστατευθούν 100%, τουλάχιστον από γεγονότα και καταστάσεις που εύκολα μπορούν να αποτραπούν".

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μόσχα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η Ρωσία θα ζητήσει την έκδοση του Ρώσου Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, μεγιστάνα των ΜΜΕ, ο οποίος συνελήφθη χθες από τις ισπανικές αρχές, ανακοίνωσε το εισαγγελικό γραφείο στη Μόσχα.

    Ο Ρώσος αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Βασίλι Κολμογκόροφ δήλωσε ότι ετοιμάζονται τα απαραίτητα έγγραφα για να σταλούν πολύ σύντομα στην Ισπανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

    Ο κ. Κολμογκόροφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ισπανικές αρχές θα αποδεχθούν το ρωσικό αίτημα.

    Ο δικηγόρος του Γκουζίνσκι Πάβελ Αστάκοφ είπε νωρίτερα ότι η Ισπανία δεν θα εκδώσει τον πελάτη του γιατί το ζήτημα είναι πολιτικό.

    Ο Γκουζίνσκι θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος εκδίωξε ποινικά τον πρώην Χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.

    Σημειώνεται ότι ο Γκουζίνσκι κατηγορείται για διαφθορά και οικονομικές απάτες από το Σεπτέμβριο.

    Ο Γκουζίνσκι είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στη Ρωσία και γνωστός για την κριτική που ασκεί στο Κρεμλίνο μέσω των ΜΜΕ που διαθέτει.

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του προέδρου Πούτιν για τον πόλεμο στη Τσετσενία και έμεινε μακριά από τη Ρωσία από τον Ιούλιο γιατί φοβόταν ότι θα συλληφθεί για τις απόψεις του.

    Ο.Κ.

    [18] ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

    Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Στις προσπάθειες της Τουρκίας να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη με την ευκαιρία των πρωτοβουλιών διευθέτησης των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, αναφέρεται ανταπόκριση του Ντάγκλας Φραντς από την Κωνσταντινούπολη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

    Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αποφάσισε να ξαναρχίσει το εμπόριο και την αποστολή βοήθειας τόσο στο Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχό της, όσο και στην Αρμενία, ιστορικό της εχθρό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ειρήνη.

    Για την Τουρκία, η οικονομική βοήθεια προς τις γειτονικές χώρες θα δώσει ώθηση στην εκστρατεία της να καταστεί σημαντική περιφερειακή δύναμη. Η χώρα διατηρεί στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν και δημιουργεί διόδους συνεργασίας με δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην κεντρική Ασία.

    Το ζήτημα όμως είναι ευαίσθητο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών κ. Τζεμ, καθώς οι παραδοσιακά εχθρικές σχέσεις με την Αρμενίλα, χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο όταν τους τελευταίους μήνες οι Αρμένιοι των ΗΠΑ σχεδόν έπεισαν το Κογκρέσο να αναγνωρίσει ως γενοκτονίλα τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Εν τούτοις ο κ. Τζεμ θεωρεί ότι η ειρήνη μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και πιθανόν να οδηγήσει στην επανάληψη των διασυνοριακών εμπορικών σχέσεων που έχουν διακοπεί από το 1993.

    [19] O K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο της ματαίωσης της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, για υπέρβαση του προϋπολογισμού του, για άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να το χρηματοδοτήσει και για προκήρυξη νέου Διαγωνισμού", δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    "Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης όλες οι απαιτούμενες και αναγκαίες διαδικασίες διαλόγου και διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του τελικού Χρηματοδοτικού Σχεδίου του Έργου. Σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, εκπρόσωποι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και εκπρόσωποι των Εμπορικών Τραπεζών και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να διαμορφωθεί το τελικό Χρηματοδοτικό Σχέδιο του Έργου για να υποβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας η απόφαση για τη χρηματοδότηση του Έργου", υπογράμμισε.

    Ο κ. Λαλιώτης επισήμανε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει καταβάλει, με πολύ επιτυχία, πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα "προπατορικά αμαρτήματα" και τα σημαντικά λάθη στο σχεδιασμό του ΜΕΤΡΟ με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου της Θεσσαλονίκης. "Αποτελεί αναμφισβήτητη αλήθεια ότι για τα "αμαρτήματα" και τα "λάθη" αυτά φέρουν αποκλειστικά ευθύνη ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. της περιόδου 1990-1993, που είχαν την ευθύνη για τη Μελέτη του Έργου και την Προκήρυξη του Διαγωνισμού".

    Τόνισε, δε, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το 1994 ξεπερνώντας όλες τις ασάφειες, τις αντιφάσεις και τα λάθη του Διαγωνισμού του 1992 κατάφερε, με πίστη στη διαφάνεια, στη νομιμότητα και στο Δημόσιο συμφέρον, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση Παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 220 δισ. δρχ.) καθώς και να αρχίσει και να ολοκληρώσει τις αναγκαίες και απαιτούμενες Πρόδρομες εργασίες (προϋπολογισμού 6 δισ. δρχ.).

    Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη ότι ο προϋπολογισμός των 220 δισ. δρχ., που προβλέπει η Σύμβαση του 1999 έχει σαφή αντιστοιχία με την αρχική προσφορά των 120 δισ. δρχ., που είχε υποβάλει η συγκεκριμένη Ανάδοχος Κοινοπραξία το 1993 λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνον την επικαιροποίηση των τιμών (π.χ. πληθωρισμός, συναλλαγματική ισοτιμία κλπ.) όπως προβλέπεται από τα Τεύχη του Διαγωνισμού. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία υπέρβαση προϋπολογισμού κατά 100 δισ. γιατί τα 120 δισ. του 1993 με την επικαιροποίηση των τιμών αντιστοιχούν σε 220 δισ. δρχ. για το 1999.

    "Είναι αυτονόητο ότι η χρηματοδοτική συμβολή που προβλέπει η Σύμβαση Παραχώρησης για το Ελληνικό Δημόσιο (ύψους 60 δισ. δρχ.) όπως και η χρηματοδοτική συμβολή από την Ανάδοχο Κοινοπραξία (ύψους 28 δισ. δρχ.) είναι δεδομένες έστω και αν ορισμένοι Οικονομικοί και Πολιτικοί κύκλοι για δικούς τους σκοπούς έχουν αποπειραθεί να αμφισβητήσουν με κινδυνολογίες και ψευδείς πληροφορίες", ανέφερε.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα όλων εκείνων των κύκλων, που επιμένουν να προωθούν εκ συστήματος τα ιδιοτελή οικονομικά τους συμφέροντα παραπληροφορώντας καλόπιστους δημοσιογράφους και παγιδεύοντας αξιόπιστα Μέσα Ενημέρωσης προσπαθεί να φέρει σε πέρας ένα σημαντικό και σύγχρονο έργο υποδομής για το Μητροπολιτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προχωρεί με συνέπεια τους απαραίτητους σχεδιασμούς για τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης προς τους Δυτικούς και Ανατολικούς Δήμους της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την προσπάθεια εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων.

    [20] ΜΕ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Το είπαν και το έκαναν οι παίκτες του Άρη. Άφησαν το νέο πρόεδρο της ομάδας, Σταύρος Σερπάνος στη Θεσσαλονίκη, όταν αυτός επιχείρησε να ανέβει στο αεροπλάνο. Η όλη κατάσταση μύριζε μπαρούτι για πολύ ώρα, κάτι που εξόργησε για άλλη μια φορά την διοίκηση της ΚΑΕ Άρης.

    Και σαν δεν έφθαναν αυτά διαδραματίστηκαν και άλλα πολλά, αφού η εταιρία στην οποία ανήκε το αεροπλάνο ζήτησε ένα μεγάλο μέρος του ποσού προκαταβολικά, ενώ υπήρχε επιταγή της πολιτείας 10 ημερών. Τη λύση έδωσε η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ πληρώνοντας μετρητοίς το 50%. Παράλληλα ο Άρης κατάφερε να πάρει δίωρη παράταση η έναρξη του αγώνα (21:00). "Ο αγώνας είναι δύσκολος. Πρέπει να βρεθεί λύση για να μην εξαφανιστεί ένας μεγάλος σύλλογος όπως είναι ο Άρης", τόνισε ο προπονητής του κίτρινου συλλόγου, Στηβ Γιατζόγλου.

    [21] ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΑΣΕ ΠΑΛΙ Ο Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτορας Μητρόπουλος, μπορεί να βρίσκεται στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να απαντήσει στον πρόεδρο του Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέο. Ο κ. Μητρόπουλος λέει πως θα προσφύγει και στον εισαγγελέα και θα καταγγείλει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Πανιώνιος στον αθλητικό δικαστή για τις δηλώσεις που έκανε και αφορούσαν το όνομά του.

    "Πραγματικά, ο κ. Μπέος πρέπει να είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση για να υποχρεώνεται να πει πράγματα ανυπόστατα, ψευδή και συκοφαντικά", δήλωσε ο κ.Μητρόπουλος και συνέχισε:

    "Αντιλαμβάνομαι ότι η πίεση του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο των χρημάτων της μεταγραφής του Ναλιτζή, για τη δραχμοποίηση επτακοσίων εκατομμυρίων από την off Shor εταιρεία SINIL, που ποτέ δεν έγινε για τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει, ότι επί χρόνια ολόκληρα δεν κάνει φορολογική δήλωση, ως μη έχων εισόδημα, ή κάνει περιορισμένου ύψους 2-3 εκατομμύρια ετησίως, πρέπει να αποδείξει στα όργανα του ΣΔΟΕ πώς έχει βάλει 700 εκατομμύρια στον Πανιώνιο, όταν ακόμα και το νυχτερινό κέντρο που διευθύνει λειτουργεί χωρίς άδεια, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς μάλιστα να ευαισθητοποιείται ούτε το Τμήμα της περιοχής του, ούτε άλλος αρμόδιος και διάφορα άλλα που τον καθιστούν "επί ξύλου κρεμάμενο". Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι είχα ποτέ, έστω και την ελάχιστη επαφή με τον κ.Μπέο. Και αυτό διότι οι επενδυτές τύπου Μπέου, με το συγκεκριμένο ύφος και ήθος, είναι εκτός της αισθητικής μου. Τις ελάχιστες φορές που συνομίλησα μαζί του, με την ιδιότητα του προέδρου του Πανιωνίου, πάντοτε με απαίτησή μου, ήταν παρών ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ και του Πανιωνίου κ. Γ.Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει τι ελέχθη κάθε φορά. Υπενθυμίζω ότι στο χρόνο που πέρασε δεκάδες φορές ο κ.Μπέος μου έχει πλέξει δημόσια το εγκώμιο, ψήφισε την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού και πρόσατα, στις 29-9-2000, μου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, όταν ζήτησα αυτό από την Γεν. Συνέλευση. Η όψιμη αφύπνιση της μνήμης του κ.Μπέου μαζί με τα τελευταία γεγονότα, συνδυάζεται απόλυτα από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Την Πέμπτη 14-12-2000 θα προσφύγω στον εισαγγελέα και θα πρέπει να ξέρει ο κ.Μπέος πως όσα ανταλλάγματα και αν του δόθηκαν δεν θα είναι αρκετά. Είναι κωμικό και αντιαισθητικό να εμφανίζεται στις τηλεοράσεις ως εξυγιαντής, ο "επενδυτής" κ.Μπέος, να διαβάζει αυτά που του έχουν γράψει και προσπαθώντας να γίνει αιχμή του δόρατος, εις βάρος μου, για να ωφεληθεί περαιτέρω. Επίσης θα τον καταγγείλω άμεσα στον Αθλητικό Δικαστή, διότι η αθλητική νομοθεσία, πέραν της ποινικής και αστικής, έχει διατάξεις που στέλνουν τους κάθε είδους Μπέους στο σπίτι τους", σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.

    [22] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Το Ισραήλ χαιρέτησε την νίκη του Ιον Ιλιέσκου στις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία και τη χαρακτήρισε "νίκη κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της αντισημιτικής πολιτικής".

    Ο Ιλιέσκου, ηγέτης του κόμματος της Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας επικράτησε του αντιπάλου του Βαντίμ Τούντορ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλη Ρουμανία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι Ρουμάνοι πολίτες καταψήφισαν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις αντισημιτικές ιδέες του Τούντορ και ανέδειξαν τις δημοκρατικές αξίες.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία του Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία είναι η μόνη χώρα από την Ανατολική Ευρώπη που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.

    Ο.Κ.

    [23] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ

    Βουκουρέστι, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    "Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί νίκη της ωριμότητας και της υπευθυνότητας του ρουμανικού λαού, κατηγορηματική απόρριψη του εξτρεμισμού, του αυταρχισμού και της ξενοφοβίας", δήλωσε ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία Ίον Ιλιέσκου και πρόσθεσε: "Οι εκλογές αυτές αποτέλεσαν λυδία λίθο για το έθνος και για τον πολιτικό κόσμο... Χαιρετίζω το αίσθημα αλληλεγγύης υπέρ της δημοκρατίας. Οι δύο τελευταίες εβδομάδες μας υπενθύμισαν, ότι τα φαντάσματα του ολοκληρωτικού παρελθόντος μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή από τη φτώχεια, το μίσος και την απόγνωση. Οι δυσκολίες μόλις τώρα αρχίζουν. Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας... Θα διακυβερνήσουμε προς όφελος των πολλών. Θα υποκαταστήσουμε το κύρος του κράτους. Θα καταπολεμήσουμε τη φτώχεια. Θα επιταχύνουμε την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Θα είμαστε σε εγρήγορση ώστε η δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της τιμωρώντας τους παραβάτες το νόμου.

    Από την πλευρά του, ο ηττημένος των εκλογών, ακροδεξιός Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ, αμφισβήτησε τη νίκη του αντιπάλου του, Ιόν Ιλιέσκου, υποστηρίζοντας ότι αυτός δεν είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που πέτυχε στις προεδρικές εκλογές του 1990, 1992 και 1996. "Έγινε η μεγαλύτερη εκλογική νοθεία στη μεταδεκεμβριανή ιστορία της χώρας", δήλωσε ο Βαντίμ Τούντορ, υπογραμμίζοντας ότι θα προβεί στην παράλληλη μέτρηση των ψήφων για τον καθορισμό του πραγματικού αποτελέσματος και ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο (ΒΕC). "Διατηρώ την εμπιστοσύνη και την ελπίδα μου στο ρουμανικό λαό. Η νίκη του Ιλιέσκου είναι νίκη του αθεϊσμού και του αντίχριστου στη Ρουμανία" συμπέρανε ο Βαντίμ Τούντορ.

    [24] ΜΕ 31 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Με μια βαλίτσα... μετάλλια επέστρεψαν σήμερα μετά από κουραστικό ταξίδι από το Κοτόρ (Γιουγκοσλαβία) οι εθνικές ομάδες εφήβων, νεανίδων και νέων οι οποίες πήραν μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα καράτε.

    Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν:

    Κατά: ομαδικό νέων ανδρών, Χάρης Κουμάσης (εφήβων), Λευτέρης Κωνσταντικόπουλος (νέων), κούμιτε νεανίδων: Αλεξία Καρυπίδου (60κ.), έφηβοι: Χρήστος Δαμάσκος (70κ.) Σπύρος Μαργαριτόπουλος (+75κ.), νέοι: Ευδοξία Κοσμίδου (53κ.), Κώστας Παππάς (60κ.), Δημήτρης Τριανταφύλλης (65κ.), Στέφανος Τετελένης (75κ.), Ηρακλής Τσαμουρλίδης (80κ.).

    Τα αργυρά μετάλλια πήραν:

    Κατά: ομαδικό νέων γυναικών, Χρήστος Δαμάσκος (εφήβων), Αντώνης Αντωνίου (νέων), κούμιτε νεανίδων: Ελίνα Τσαμουρλίδου (53κ.), Γιάννης Δαμάσκος (70κ.), νέοι: Γιώργος Σαββίδης (60κ.).

    Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν:

    Αργυρώ Κούτρα (60κ.), έφηβοι: Βαγγέλης Χατζημιχάλης (55κ.), Νίκος Κοντογιάννης (60κ.), Αργύρης Ζάχος (+75κ.), νεανίδες: ομαδικό νέων: Ελπίδα Χριστοδούλου (60κ.), Κωνσταντίνος Κόττας (70κ.), Θωμάς Σταυριανίδης (+80κ.), ομαδικό νένων ανδρών και γυναικών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 12 December 2000 - 19:13:45 UTC