Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [02] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.ΦΙΣΕΡ ΣΤΟΝ Α.ΑΛΑΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
  • [04] Ο ΓΚΟΡ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ
  • [06] AΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [07] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [09] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • [10] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
  • [11] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [12] Ο ΑΘΝΑΡ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [13] ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [15] ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [16] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΤΟΝ ΟΤΕ;
  • [17] «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
  • [18] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [21] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
  • [22] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [23] ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [24] E. BENIZEΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

  • [01] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 28 Νοεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ταραχές ξέσπασαν σήμερα στην πόλη Τροπόγια της Αλβανίας, μετά από συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος που κατέληξε σε σύγκρουση μεταξύ των οπαδών του και αστυνομικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, πραγματοποίησαν επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος της πόλης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πύρ κατά των διαδηλωτών.

    Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας αστυνομικός, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή επιβεβαίωση για τα στοιχεία αυτά.

    Ο πρωθυπουργός, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι οπλισμένοι συμμορίτες της Τροπόγια πραγματοποίησαν επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος της πόλης και άλλων κρατικών θεσμών και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εφάρμοσαν το νόμο, πυροβολώντας κατά των διαδηλωτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

    "Η σημερινή μέρα της Εθνικής Σημαίας είναι εθνική γιορτή για την Αλβανία και οι συμμορίτες διέπραξαν μεγάλο λάθος για να εφαρμόσουν τα μαύρα σενάρια" είπε ο Μέτα και πρόσθεσε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο και να υπερασπίσει τους κρατικούς θεσμούς, ενώ συμπαραστέκεται στο έργο των αστυνομικών δυνάμεων.

    Για το ίδιο επεισόδιο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι οι σημερινές ταραχές στην Τροπόγια είναι έργο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οπως είπε, υπάρχουν νεκροί ανάμεσα στους διαδηλωτές του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

    Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι στην Τροπόγια κατευθύνονται έξι στρατιωτικά ελικόπτερα με ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ εντός του αστυνομικού τμήματος της πόλης βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί.

    [02] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (12:22 UTC+2)

    Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών από τη νόσο των τρελών αγελάδων, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι" ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    "Κανένα κράτος - μέλος της Ενωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το βοδινό κρέας που κυκλοφορεί είναι απολύτως ασφαλές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, είναι πρόβλημα όπως είναι σε όλες τις χώρες και το αντιμετωπίζουμε. Το πρόβλημα είναι ο μελιταίος πυρετός και ο αφθώδης", σημείωσε ο κ.Ανωμερίτης.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των κτηνιάτρων κ.Θεοδοσιάδης τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συνεχείς, αυστηροί και σε όλα τα επίπεδα.

    Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα της νόσου των τρελών αγελάδων η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.ΦΙΣΕΡ ΣΤΟΝ Α.ΑΛΑΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (14:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το κέντρο του Χορτιάτη μετά τη φωτιά. Στο βάθος διακρίνεται το καμμένο σχολείο.

    O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, αποσυνδέει τα κονδύλια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, από τις αποζημιώσεις που οφείλονται στους Ελληνες, θύματα της γερμανικής κατοχής.

    Σε απαντητική του επιστολή προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, ο κ.Φίσερ αρνείται ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε προσπάθεια συμψηφισμού των κονδυλίων που εισπράττει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

    Ο κ.Αλαβάνος, είχε στείλει επιστολή στον κ.Φίσερ με αφορμή σχετική τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστοφερ Τσέπελ στη γερμανική Βουλή. Στην επιστολή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρονταν στο άρθρο 201 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σχετική απάντηση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία "οι χρηματοδοτικές εκροές που παραχωρούνται στα κράτη-μέλη στο πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους".

    Στην απαντητική του επιστολή ο κ.Φίσερ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ.Τσέπελ, τονίζει κατηγορηματικά ότι "δεν υπήρξε καμια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στις απαριθμούμενες παροχές (ΕΕ-ΝΑΤΟ) και τα φοβερά γεγονότα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας". Ολες οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν συνείδηση της οδύνης που βίωσε ο ελληνικός λαός κατά τη γερμανική κατοχή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έχουν εκφράσει τα βαθιά αισθήματα συμπάθειας για τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου, καταλήγει η επιστολή του Γερμανού υπουργού.

    [04] Ο ΓΚΟΡ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Νοεμβρίου 2000 (09:36 UTC+2)

    Δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών στη Φλόριδα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η δημοκρατία στη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε χαρακτηριστικά: "Εάν κάποιος αγνοεί ψήφους σημαίνει ότι αγνοεί τη δημοκρατία...Και αν αγνοούμαι τις ψήφους χιλιάδων πολιτών της Φλόριδα, πως θα μπορείτε να είστε σίγουροι στο μέλλον ότι η ψήφος σας μετράει;"

    Ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, έχει ήδη ανακηρυχθεί επίσημος νικητής στην πολιτεία της Φλόριδα και κάλεσε τον Αλ Γκορ να αποδεχθεί το αποτέλεσμα και να μη συνεχίσει περαιτέρω τον δικαστικό αγώνα. Ο τελευταίος υποστηρίζει ωστόσο ότι η καταμέτρηση ήταν ανακριβής και ημιτελής.

    Σύμφωνα ωστόσο με δημοσκόπηση που διενήργησαν από κοινού το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και η εφημερίδα Washington Post, η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο ένας στους τέσσερις οπαδούς των Δημοκρατικών, θεωρεί ότι ο Αλ Γκορ θα πρέπει να αποδεχθεί το αποτέλεσμα και να αποχωρήσει.

    Σ.Π.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 28 Νοεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Με τον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας Τζέφρι Χουν συναντήθηκε στο Ζάγκρεμπ ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς και συζήτησαν το θέμα της εναρμόνισης των κροατικών ενόπλων δυνάμεων με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Μέσιτς μίλησε για την ανάγκη εναρμόνισης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Κροατία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες στην υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.

    Αναφερόμενος στη Βοσνία επισήμανε την ανάγκη ενοποίησης του στρατού και την εγκατάσταση ενιαίας διοίκησης και μίας οικονομικής πηγής.

    Οι κ. Μέσιστς και Χουν συμφώνησαν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία αποτελούν σημαντική πρόοδο στο δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της Κροατίας ο κ. Χουν συμφώνησε με τη θέση του κ. Μέσιτς ότι η επάνοδος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πολιτική σκηνή ενδεχομένως εγκυμονεί κινδύνους.

    "Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός", είπε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Χουν περί συμμετοχής μελών του κροατικού στρατού στην ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο.

    Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας στη συνέχεια πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Βοσνία κατά την οποία επιθεώρησε τα βρετανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στη Δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR) και συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας Ζίβκο Ράντισιτς.

    Ο κ. Χουν επισκέφθηκε τη βρετανική δύναμη στην έδρα της SFOR στο Σεράγεβο.

    Κ.Γ.

    [06] AΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    "Δεν με αφορούσε το θέμα και ούτε με αφορά, δεν αξίζει ούτε καν να το σχολιάσω", απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο μετακίνησης του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε νομοσχέδιο για την αγορά καυσίμων, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες εμπορίας πετρελαίου, τα πρατήρια και τα διυλιστήρια να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και σε άλλους τομείς της αγοράς. Τα πρατήρια θα έχουν την δυνατότητα να ιδρύουν εταιρίες εμπορίας καυσίμων, και αντίστοιχα οι εταιρίες εμπορίας να ανοίγουν πρατήρια.

    Η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών σε όλα τα πρατήρια γίνεται υποχρεωτική, ενώ συστήνονται ειδικά κλιμάκια ελέγχου διακίνησης καυσίμων.

    Περαιτέρω, προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα μέχρι και 1 δισ. δρχ και ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες στους παραβάτες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος του Γ' ΚΠΣ, που θα χρηματοδοτεί με 300 δισ. δρχ δράσεις που θα προωθούν τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δημιουργηθούν 13.500 νέες θέσεις εργασίας και 1050 επιχειρήσεις.

    [07] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 28 Νοεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Την κατηγορηματική της άρνηση στο τελικό κείμενο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ εξέφρασε η Ρωσία, με αιχμή τις αναφορές στο θέμα της Τσετσενίας.

    Η πρόεδρος του οργανισμού, Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη σύγκρουση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Δύση.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες που αφορούν στην Τσετσενία, καθώς και στην αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

    Στο Κρεμλίνο ο Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση υπουργείου αρμόδιου για την οικονομική ανασυγκρότηση της Τσετσενίας.

    [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Σε συμφωνία για την υιοθέτηση ενός σχεδίου συγκατοίκησής τους στην κυβέρνηση κατέληξαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν. Το σχέδιο βασίζεται σε πρόταση που κατέθεσε ο κεντρώος βουλευτής, Τόμι Λαπίντ, δήλωσε ο ίδιος στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    "Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μου ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν με ελάχιστες τροποποιήσεις σε ένα πρόγραμμα για μια κυβέρνηση συνεργασίας που τους υπέβαλα" δήλωσε ο Λαπίντ, επικεφαλής του κόμματος Σινούι, το οποίο διαθέτει έξι βουλευτές στην Κνεσέτ.

    Ο Λαπίντ τόνισε ότι το σχέδιό του αποτελεί τη βάση ενός "υπουργικού συμβουλίου εθνικής ανάγκης", το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταβληθεί σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σήμερα στην Κνεσέτ για το νομοσχέδιο περί διάλυσης της Βουλής.

    [09] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη επεσήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσία του υπουργού, Χρίστου Βερελή, του υφυπουργού, Αλ. Βούλγαρη και των γραμματέων του υπουργείου.

    Ο κ.Σημίτης επεσήμανε ότι ο τομέας των μεταφορών είναι ένας ιδιαίτερος και σημαντικός τομέας για τη νέα εποχή και για αυτό η προσοχή της κυβέρνησης θα είναι αμέριστη. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετεί σωστά τους πολίτες και να παρέχει καλές υπηρεσίες, και ταυτόχρονα να μην αποτελεί βάρος στο ελληνικό δημόσιο. "Νομίζω ότι όλος ο ελληνικός λαός το ίδιο θέλει, να έχουμε μία επιχείρηση η οποία να παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες σε τιμές οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και αυτή είναι η υποχρέωσή μας" είπε ο κ.Σημίτης και πρόσθεσε: "Υποχρέωσή μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα, να μη σέρνουμε τα παλιά σχήματα, τα οποία πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, σε πολύ μεγάλο ύψος, χωρίς να τον εξυπηρετούν πραγματικά".

    Για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν λύσεις που δεν θα αλλάζουν ριζικά ή δεν θα μειώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. "Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι μία διαδικασία που γίνεται για να υπάρξει περισσότερη αποτελεσματικότητα" τόνισε.

    Οι τηλεπικοινωνίες, η ανάπτυξη της Πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών απασχόλησαν τη σύσκεψη. Ο κ.Σημίτης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ΟΤΕ, ο οποίος όπως είπε πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες επιχειρήσεις, καθώς και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς, μέσα από τη βελτίωση στις μεταφορές και την αποτελεσματικότητα των μεγάλων Οργανισμών του δημοσίου.

    [10] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Βουδαπέστη, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, μισή ώρα μετά την άφιξή του στη Βουδαπέστη, στις 5 και τέταρτο το απόγευμα (τοπική ώρα), συναντήθηκε με τον Προεδρείο Αυτοδιοικήσεως Ελλήνων Ουγγαρίας στην έδρα τους. Ακολούθως, στις 8 το βράδυ είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, κ. Λάσλο Κόβατς.

    Αργότερα ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα, σε παραδοσιακό εστιατόριο της ουγγρικής πρωτεύουσας.

    Η μέρα του Πρωθυπουργού, αύριο το πρωί στη Βουδαπέστη ξεκινά με την επίσημη τελετή υποδοχής από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό κ. Βίκτορ Όρμπαν στις 9 και τριάντα το πρωί, τοπική ώρα. Ακολουθεί κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, διάρκειας μισής ώρας και ακολούθως θα γίνουν συνομιλίες σε ολομέλεια αντιπροσωπειών.

    Τις συνομιλίες θα επισφραγίζει κοινή συνέντευξη τύπου, η οποία θα δοθεί στις 12 και τέταρτο το μεσημέρι, τοπική ώρα.

    Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα παρατιθέμενο από τον Πρωθυπουργό κ. Όρμπαν.

    Το απόγευμα, νωρίς αύριο, ο κ. Σημίτης θα γίνει δεκτός απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας κ. Φέρεντς Μαντλ, και κατόπιν θα καταθέσει στεφάνι στην πλατεία ηρώων.

    Τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην ουγγρική πρωτεύουσα συνοδεύουν 30 Έλληνες επιχειρηματίες.

    Αύριο το απόγευμα, πριν από την αναχώρηση για την επιστροφή στην Ελλάδα θα δοθεί δεξίωση με Έλληνες και Ούγγρους επιχειρηματίες.

    [11] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Η 4η Σύνοδος του τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο κτίριο της HELEXPO στο Μαρούσι.

    Θέμα της συνόδου είναι "Η πορεία και οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ" και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν στις 10.30 με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Εισηγήσεις θα κάνουν οι γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο γραμματέας του τομέα Οργανωτικής Πολιτικής Μιχάλης Νεονάκης.

    Παρεμβάσεις θα κάνουν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που έχουν την ευθύνη της οργάνωσης Απόστολος Κακλαμάνης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπουτσής, ο γραμματέας του τομέα Συνδικαλισμού και Μαζικών Χώρων Ροβέρτος Σπυρόπουλος και μέλη της γραμματείας του τομέα Οργανωτικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα, τέλος, και με την απόφαση του εκτελεστικού γραφείου κατά την διάρκεια της Συνόδου θα μιλήσουν εκπρόσωποι των νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών.

    [12] Ο ΑΘΝΑΡ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Ρώμη, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Υπέρ ενός ισχυρότερου εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει και της διεύρυνσης της Κοινότητας τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρώμη.

    Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica" δύο εβδομάδες πριν τη καθοριστικής σημασίας Σύνοδο της Ε.Ε. στη Νίκαια της Γαλλίας, στην οποία οι ηγέτες της Ενωσης αναμένεται να εγκρίνουν σπουδαίες θεσμικές αλλαγές ο κ. Αθνάρ τόνισε:

    "Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να έχει περισσότερες οργανωτικές και εκτελεστικές εξουσίες".

    "Χωρίς μία λειτουργική Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να λειτουργήσει", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αθνάρ συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουλιάνο Αμάτο. Οι κ.κ. Αθνάρ και Αμάτο αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία ορόσημο για την καταπολέμηση των σοβαρών εγκλημάτων της δράσης της Μαφίας και της παιδοφιλίας.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας, της πρώτης στον τομέα αυτό που υπογράφεται στο πλαίσιο της Ε.Ε. θα καταργηθούν μεταξύ των δύο χωρών οι διαδικασίες έκδοσης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για σοβαρές εγκληματικές πράξεις.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Αθνάρ είπε ότι θα μπορούσε να αναθεωρηθούν οι κανόνες ψηφοφορίας στα συμβούλια υπουργών που λαμβάνουν αποφάσεις, εάν οι μεγαλύτερες χώρες αποσύρουν τους Επιτρόπους από την Κομισιόν.

    "Συμφωνώ με την κατάργηση της ισότιμης ψήφου και είμαι έτοιμος να βρω λύσεις που θα εγγυώνται την συνύπαρξη μεγάλων και μικρότερων χωρών", είπε.

    Η αλλαγή στο σύστημα ψηφοφορίας, ώστε να γίνει το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. περισσότερο αποτελεσματικό, ενόψει και της ένταξης νέων μελών θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στη διήμερη Σύνοδο της Νίκαιας στις 7 Δεκεμβρίου.

    Το παρόν σύστημα απαιτεί ομοφωνία, αλλά οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι θα παραλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς περισσότερες χώρες αναμένεται να ενταχθούν στην Κοινότητα.

    Κ.Γ.

    [13] ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τον τρόπο με τον οποίο γνώρισαν την ήττα από τον Ολυμπιακό. Έτσι με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ γνωστοποίησε ότι: "Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟK αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να δώσουν λύσεις και να σταματήσουν την σημερινή κωμωδία που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο, αναφορικά με τα γεγονότα του γηπέδου της Τούμπας. Η πολιτεία θέσπισε και ψήφισε νόμους και η ίδια έχει την υποχρέωση να τους εφαρμόσει. Και έχει υποχρέωση να τους εφαρμόσει άμεσα και χωρίς καμία παρέκκλιση από τις θέσεις τις, για τις οποίες και δημόσια έχει δεσμευτεί. Φτάνει πια".

    Το μεσιμέρι πραμγατοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των μελών του Δ.Σ της ΠΑΕ με κύριο αντικείμενο συζήτησης την συγκρότηση μιάς τριμελούς επιτροπής. Οι αρμοδιότητες που θα έχει η συγκεκριμένη επιτροπή είναι η αναζήτηση προϋποθέσεων απεγκλωβισμού της ομάδας από τα αγωνιστικά και διοικητικά αδιέξοδα. Την επιτροπή αυτή αποτελούν οι κ. Π. Καλαφάτης, Θ. Κατσαρής και Θ. Ακριβόπουλος,

    Ο αυριανός αγώνας του κυπέλλου με την Καβάλα, παίρνει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, αφού ο Δικέφαλος έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του θεσμού. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν θα χρησιμοποιήσει τους τραυματίες Μπορμπόκης, Χασιώτης, Τετράτζε και Εγκωμίτη, καθώς επίσης και τους Ουντέζε και Αμπονσά που έχουν ανάγκη ξεκούρασης.

    [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ουάσιγκτον, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Οι WASHINGTON TIMES σε κύριο άρθρο τους επικροτούν τη δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή από τις ΗΠΑ της ικανότητας της ΕΕ να διατηρήσει το δικό της στρατό για ανθρωπιστικές αποστολές και περιφερειακές διαμάχες, βοηθά στην ουσία τις ίδιες της ΗΠΑ, αφού τις απαλλάσσει από το οικονομικό και στρατιωτικό βάρος, που συνεπάγονται οι αρμοδιότητες αυτές και ταυτόχρονα ενισχύει την αμερικανο-ευρωπαϊκή φιλία.

    Η DEFENSE NEWS σε κύριο άρθρο της, με τίτλο "ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να μοιράζονται το ίδιο όραμα", γράφει ότι η αποφασιστικότητα της ΕΕ να δημιουργήσει μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν θα μειώσει τη σημασία του ρόλου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ούτε θα μεγαλώσει την απόσταση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ "Τόσο οι σύμμαχοι της Ευρώπης όσο και της Β. Αμερικής, χρειάζονται ο ένας τον άλλον".

    Οι WASHINGTON TIMES αναδημοσιεύουν ανταπόκριση του David Cracknell στην London Sunday Telegraph που αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχηγού του Βρετανικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Guthrie κατά της "ιδέας" του ευρωπαϊκού στρατού, αφού θα μετατρέψει επικίνδυνες διενέξεις στην Ευρώπη σε πόλεμο, εκτός εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διατηρήσουν δεσμούς με το νέο ευρωπαϊκό στρατό. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές του στρατηγού Guthrie, έρχονται σε αντίθεση με αυτές του Πρωθυπουργού Μπλαίρ, ότι ο βρετανικός στρατός υποστηρίζει ένθερμα την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης.

    [15] ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Αρθρο στην αμυντική επιθεώρηση DEFENSE NEWS αναφέρεται σε πιθανή εμπλοκή στα τουρκικά προγράμματα αμυντικών προμηθειών από αμερικανικές εταιρείες λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που θα έχει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος στο Κογκρέσο. Ο Αλαν Μακόφσκι, αναλυτής του Ινστιτούτου πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσιγκτον, υποθέτει ότι ενδέχεται να υπάρξει πίεση από αντιτουρκικές ομάδες πίεσης λόγω της πολιτικής της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο και της επίδοσής της στα ανθρώπινα δικαιώματα, παρότι ο Γερουσιαστής Biden δέχθηκε τις εγγυήσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στο Κυπριακό και απέσυρε την αντίρρησή του για την πώληση των μεταφορικών ελικοπτέρων στην Τουρκία, αλλά ότι πιθανόν να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, εάν δρομολογηθεί άλλη πώληση (όπως των επιθετικών ελικοπτέρων Cobra της Bell Textron.

    Σύντομη είδηση για την υποβολή προσφορών για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μεταφορικών τουρκικών αεροσκαφών C-130, από την ισραηλινή IAI-Elbit, την ισπανική κοινοπραξία EADS-CASA και την γαλλική Sextant Avionique αξίας που κυμαίνεται μεταξύ 25-30 εκατ. δολαρίων.

    [16] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΤΟΝ ΟΤΕ;

    Λονδίνο, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η WALL STREET JOURNAL EUROPE σε ρεπορτάζ με τίτλο "Ο ΟΤΕ είναι πολύ δύσκολο να βρει σύντομα στρατηγικό εταίρο" αναφέρει πως σύμφωνα με αναλυτές, οι φόβοι πως ο στρατηγικός έλεγχος της εταιρείας θα τους παραχωρηθεί απρόθυμα καθώς και τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την αξία του ΟΤΕ, αποθαρρύνει διεθνείς εταιρείες να υποβάλλουν προσφορά για την αγορά του στρατηγικού 15 με 20% του ελληνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών.

    "Η πώληση θα είναι πολύ δύσκολη και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταφύγει στην προσφορά μεγαλύτερου μέρους των μετοχών του οργανισμού" αναφέρει ένας αναλυτής. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του οργανισμού, καθώς και να αυξήσει τις δραστηριότητες του ΟΤΕ στα Βαλκάνια και για το λόγο αυτό προσφέρει το 20% των μετοχών του που εκτιμάται ότι κοστίζει 800 δις. δρχ. Μετά την πώληση, το δημόσιο θα ελέγχει μόνο το 33% της επιχείρησης, ενώ οι διεθνείς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη προσφορά λόγω των επενδύσεων του ΟΤΕ στα Βαλκάνια.

    Οι εταιρείες που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των μετοχών του ΟΤΕ ήταν η ισπανική Telefonica, η ιταλική Telecom Italia και η γερμανική Deutsche Telecom. Ωστόσο, διάφορα προβλήματα έχουν μετριάσει τον ενθουσιασμό τους για τον ΟΤΕ. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη ρευστού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επενδυτές δεν βρίσκουν ελκυστικές τις δραστηριότητες του ΟΤΕ στην Ελλάδα. Οι προοπτικές για την μονάδα σταθερής τηλεφωνίας δεν είναι λαμπρές, ενόψει μάλιστα της απελευθέρωσης της αγοράς τον επόμενο χρόνο. Οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν πιο επικερδή της κατασκευή ενός νέου δικτύου παρά την αναβάθμιση του υπάρχοντος, αναφέρουν ειδικοί.

    [17] «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

    Λονδίνο, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Η βρετανική εφημερίδα "Ιβνινγκ Στάνταρτ", σε σχόλιο της με τίτλο "Βασιλιάς όλων, στα οποία μπορεί να βάλει το χέρι του", κατηγορεί τον τέως πως δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα για την Ελλάδα .

    Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος αναφέρει τα εξής:

    "Από την άνεση της οικίας του στο Χάμπστεντ (αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου), ο Πρίγκιπας Κωνσταντίνος σχολίασε την απόφαση του Δικαστηρίου: "Θέλουμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση του Ελληνα φορολογούμενου. Αυτό θα επιτευχθεί εάν η Κυβέρνηση μάς επιστρέψει τα σπίτια μας. Αυτός είναι ο στόχος μας". Αλλά ποιος τον πιστεύει; Νομίζετε ότι θα προσπαθήσει να ζήσει στο Μον Ρεπό ή, όπως πιστεύουν οι νομικοί, θέλει την αποζημίωση του 1.2 δις. λιρών; Η επιμονή του στο να αποκαλείται "Βασιλιάς" Κωνσταντίνος δείχνει ότι του αρέσουν τα στολίδια της μοναρχίας. Αλλά τι έχει κάνει αυτός ο γηραιός πλαίημποϋ για να κερδίσει αυτόν τον τίτλο; Πριν τριάντα χρόνια, ο Κωνσταντίνος αντιμετώπισε την πρόκληση να συγκρουσθεί γενναία με τους συνταγματάρχες. Ο κουνιάδος του, Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατάσταση, ριψοκινδύνεψε τη ζωή του και κέρδισε το θαυμασμό αρκετών αντιμοναρχικών, αντιστεκόμενος στο επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά της συνταγματικής του μοναρχίας."

    Και ο αρθρογράφος τονίζει: "Αυτός, ο Κωνσταντίνος, έφυγε από την πατρίδα του για να ζήσει μια άνετη ζωή στο Λονδίνο. Υποστηρίζει ότι θέλει την επιστροφή των παλατιών του για να μην επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο, τη στιγμή που ετοιμάζεται να μηνύσει τους Έλληνες ζητώντας περισσότερα από 1 δις. λίρες. Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι ο Κωνσταντίνος χρωστά στους Έλληνες πάνω από 1 δις. Λίρες, σε απλήρωτους φόρους".

    Και το σχόλιο του δημοσιογράφου καταλήγει: "Δεν είναι σωστό και αξιοπρεπές να καυγαδίζεις για περιουσιακά θέματα. Εάν, κάτι που δεν είναι πιθανό, ο λαός της Ελλάδας με δημοψήφισμα ζητούσε την επιστροφή του "βασιλιά" τους, αυτή δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει έρευνα για το ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους;"

    Η DAILY TELEGRAPH δημοσιεύει άρθρο του νομικού συντάκτη της Joshua Rozenberg, με τίτλο "Οι βασιλείς εξακολουθούν να έχουν ανθρώπινα δικαιώματα", το οποίο βασίζεται σε συνάντηση του δημοσιογράφου με τον τέως, σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Ο τέως εκφράζει στον δημοσιογράφο την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς και την λύπη του γιατί έσυρε στα δικαστήρια τους συμπατριώτες του.

    Σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα του επιστρέψει την περιουσία του, ο Κωνσταντίνος αναφέρει: "Αυτό που είναι ρεαλιστικό, είναι να περιμένουμε. Δεν ξέρω πώς σκοπεύει να χειριστεί η Κυβέρνηση την υπόθεση. Έχω κάνει σαφές πως θέλω να βρεθεί μια λύση μέσω συζητήσεων".

    Σε ερώτηση εάν ετοιμάζεται για συμβιβασμό, ο τέως απαντά: "Όταν προσέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεις τίποτα. Πιστεύω ότι και αυτοί θα πρέπει να έχουν την ίδια προσέγγιση για να έρθουμε σε μια συνεννόηση. Προφανώς, η λέξη "συμβιβασμός" τίθεται σε ισχύ σ' αυτό το σημείο".

    Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι θα συμβιβαστεί για τα σπίτια του, ο τέως λέει : "θα δεχθώ οτιδήποτε είναι λογικό και είμαι σίγουρος ότι θα έρθουμε σε συνεννόηση. Εάν δεν έρθουμε, τότε θα αποφασίσει το Δικαστήριο". Για το θέμα του διαβατηρίου, ο τέως σημειώνει: "Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορώ να πάω στην Ελλάδα με άλλο διαβατήριο εάν δεν μου δώσουν καινούργιο. Αλλά, εάν μου δώσουν, θα είμαι πολύ ευτυχισμένος". Για το θέμα του ονόματος, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Κωνσταντίνος έχει δικαίωμα να διαλέξει όποιο επώνυμο επιθυμεί.

    Επίσης, ο Κωνσταντίνος αναφέρει ότι δεν χρωστά φόρους στο δημόσιο και ότι στους προγόνους του απαγορευόταν από το Σύνταγμα να πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα. Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Κυβέρνηση θα δεχθεί την απόφαση του Δικαστηρίου για αποζημίωση, ο τέως, με προσεκτικό τρόπο, αναφέρει: "Δεν είναι υποχρεωμένοι. Αλλά εάν δεν τη δεχθούν, δεν θα μείνουν για πολύ στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    [18] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Μαδρίτη, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Η εβδομαδιαία Ισπανική πολιτική επιθεώρηση "TIEMPO", δημοσιεύει άρθρο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τίτλο "Η Ελλάδα πόλος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων".

    Στο άρθρο αναπτύσσονται οι ελληνικές απόψεις για το Αιγαίο ως χώρου πολιτισμικής δημιουργίας, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή, ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων ως προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό και η ελληνική πρόταση για τη σημασία του γεγονότος αυτού ως επιχειρήματος ειρηνικής συνύπαρξης των λαών (ολυμπιακή ειρήνη).

    [19] ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ιόν Ιλιέσκου προηγείται μέχρι στιγμής στις ρουμανικές εκλογές, μετά την καταμέτρηση του 98,05% των ψήφων, εκ των οποίων κέρδισε τις 36,61%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ, με 28,47% των ψήφων.

    Ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Τέοντορ Στόλογιαν κατέχει την τρίτη θέση με 11,8% των ψήφων, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μούγκουρ Ισαρέσκου συγκέντρωσε 9,49% των ψήφων και η Δημοκρατική Ενωση Ουγγρων (UDMR) έχει 5,82% των ψήφων.

    Το Κόμμα Σοσιαλδημοκρατών (PDSR) του Ιον Ιλιέσκου, εξουσιάζει τη Γερουσία του ρουμανικού κοινοβουλίου, με 37,35% των ψήφων, ενώ το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας (PRM) του Βάντιμ πήρε 21,1%. Οι Φιλελεύθεροι μπήκαν στη Γερουσία με 7,48% των ψήφων μέχρι στιγμής, οι Δημοκράτες με 7,61% και οι Ούγγροι με 6,49%.

    Παρόμοια αποτελέσματα έφεραν οι εκλογές για τη Κάτω Βουλή. Το PDSR με 36,88% των ψήφων, το PRM με 19.58%, το Φιλελεύθερο Κόμμα με 6,9%, το Δημοκρατικό Κόμμα με 7,06% και το UDMR με 6,38%.

    Το PDSR, σε σχετική επιστολή, ζήτησε από τα κόμματα Φιλελεύθερων, Δημοκράτων και Ούγγρων να το υποστηρίζουν στη δεύτερη σειρά των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, με σκοπό να απομακρύνει τον εξτρεμιστή Τούντορ Βάντιμ και το κόμμα του από την εξουσία.

    Στην ίδια επιστολή, το PDSR ζητά να ενωθούν οι δυνάμεις για τη λήξη της ξενοφοβίας, και του εξτρεμισμού και για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του PDSR, Αντριαν Ναστάσε, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει ως νέος πρωθυπουργός, τόνισε ότι το κόμμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στις ευρω-αντλαντικές δομές, προσθέτοντας ότι χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης, η χώρα δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    [20] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Άγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Με τον πρωτοσέλιδο τετράστηλο τίτλο "Θα δυσκολέψει το χρονοδιάγραμμα Ε.Ε." και με υπέρτιτλο "Η απόφαση για την Κύπρο μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη και στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια" , η τουρκική εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ προβάλλει την άποψη ότι η απόφαση που ελήφθη στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο για αποχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αξιολογείται ως εξέλιξη που θα έχει αρνητική επίδραση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι μετά την απόφαση υπήρξαν σκληρές αντιδράσεις τόσο από τον ΟΗΕ, όσο και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε. και κατέστη σαφές ότι η τουρκική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ απέδωσε στην πολιτική της Ε.Ε. την αιτία του "μπλοκαρίσματος" του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών και υποστήριξε ότι "ο ΟΗΕ προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλοιό και η Ε.Ε. ετοιμάζει τον κλοιό αυτό".

    Η ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ αναφέρει ότι το μήνυμα που δόθηκε με την απόφαση δεν είναι γνωστό πως θα γίνει δεκτό από την Ε.Ε. στη Σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει καταστήσει σαφές πως η στάση της Αθήνας δεν θα αλλάξει, επισημαίνεται στο δημοσίευμα στο οποίο παρατηρείται ότι:

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Γκιουρέλ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν σε δύσκολη θέση τους Τουρκοκύπριους, συμπλήρωσε ότι αν συνεχιστεί η πολιτική της Ε.Ε. δεν μπορεί να εξασφαλισθεί όφελος από τις συνομιλίες και επέκρινε την τακτική που ακολουθείται για την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας , λέγοντας ότι στο χρονοδιάγραμμα της Ταυτότητας αυτής το μοναδικό καθήκον που αναλογεί στις χώρες μη μέλη της Ε.Ε. είναι "να κρατούν σκοπιά".

    Τέλος, η ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου πρώην υπουργού Εξωτερικών Μουράτ Καραγιαλτσίν που υπογράμμισε πως ορισμένοι όροι που παρουσιάστηκαν στην Τουρκία με το έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη δεν προέκυψαν ξαφνικά, αλλά προήλθαν από το Ελσίνκι.

    Ο κ. Καραγιαλτσίν επέκρινε τον τρόπο συζήτησης της κυβέρνησης με την Ε.Ε. και είπε ότι ο πρωθυπουργός ενώ από τη μία πλευρά τηρεί σκληρή στάση, από την άλλη λέει ότι "αυτό δεν έχει την έννοια ότι θα απομακρυνθεί η Τουρκία από την Ε.Ε.". Ο κ. Καραγιαλτσίν επέκρινε και τις δηλώσεις του Ετζεβίτ που είπε "μας ξεγέλασαν" και τόνισε ότι τα στοιχεία όσον αφορά την Κύπρο και το Αιγαίο, υπήρχαν στο Ελσίνκι και ότι εκείνο ήταν το λάθος.

    Οι "όροι" του Ντενκτάς για να επιστρέψει στις συνομιλίες

    Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι "δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό με κλειστά μάτια" και ότι "θα πρέπει να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους τις αρχές που είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν", γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος και προσθέτει ότι ο κατοχικός ηγέτες θα ενημερώσει την Παρασκευή την ψευτοβουλή του ψευδοκράτους για την απόφαση που ελήφθη στην Αγκυρα.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Ντενκτάς είπε ότι κατά τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών "συζητήθηκε η πρόθεση της τουρκικής πλευράς για συνομιλίες με βάση τα δύο κράτη, η συνομοσπονδία και άλλα" και υποστήριξε ότι:

    "Ενώ οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αποσκοπούσαν στο να προετοιμάσουν το έδαφος, στο τέλος καταβλήθηκε προσπάθεια να μετατραπούν σε συνομιλίες ουσίας με το Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έγγραφα πριν διασφαλιστεί η ισότητα των δύο πλευρών".

    Ο κατοχικός ηγέτης διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι "δεν εγκατέλειψε τις συνομιλίες, αλλά διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα του υπαγόρευαν την παραμονή του στο τραπέζι των συνομιλιών" και εξέφρασε την άποψη ότι:

    "Είναι έτοιμος για συνομιλίες με βάση τα δύο κράτη. Είναι αδύνατο γι΄ αυτόν να συνεχίσει σε ένα κλίμα που δεν αναγνωρίζει το κράτος, τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και που αψηφά την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα προνοεί την επιστροφή όων των Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους θα σήμανε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι θα έμεναν άστεγοι. Η άσκηση πίεσης δεν οδηγεί πουθενά".

    Για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύστημα ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος απείλησε ότι "αν οι Ελληνοκύπριοι το πετύχουν, τότε το νησί θα διαιρεθεί οριστικά, όμως αν δεχθούν τη δημιουργία γέφυρας μεταξύ των δύο κρατών τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της χώρας".

    Στην κατεχόμενη Κύπρο, οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μην προσέλθει στο νέο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών (είναι προγραμματισμένος για τον Ιανουάριο, στη Γενεύη) συνεχίζονται.

    Οι εφημερίδες δημοσιεύουν ότι ο "σύνδεσμος αγωνιστών" υποστηρίζει την απόφαση, η μεγάλη "συνδικαλιστική οργάνωση" TURK SEN επικρίνει το Ντεντκάς ότι προχώρησε στη λήψη της απόφασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων και ο πρόεδρος της "συντεχνίας" DEV IS Αλί Γκιουλέ παρατήρησε ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να αποσυρθεί στο γηροκομείο και να ασχοληθεί με τα απομνημονεύματά του" και ότι "η απόφαση είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τι είδους αποφάσεις μπορεί να πάρει κάποιος στα 80 χρόνια του".

    [21] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ

    Άγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Ο Τούρκος υπουργός, δημοσιεύει η ΧΟΥΡΡΙΕΤ, συνέχισε "τη διπλωματία με τσάι και καφέ με τον Ελληνα υπουργό. Κατά την εφημερίδα:

    Οι δυο υπουργοί έθεσαν , πίνοντας τσάι , τα ελληνοτουρκικά προβλήματα επί τάπητος. Ο κ. Τζεμ μετέφερε στον κ. Παπανδρέου την ενόχλησή του για το έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση των δυο υπουργών εξετάστηκε και η διαφορά αξιολόγησης των δυο χωρών σχετικά με τις δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο όρος της Κύπρου και η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε τις θέσεις της που αφορούν στην παραπομπή του θέματος του Αιγαίου στη Χάγη και στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Η ΑΚΣΑΜ γράφει ότι οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Η ΡΑΝΤΙΚΑΛ σημειώνει ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ κατέβαλαν ιδιαίτερη φροντίδα να μην αναφερθούν στην απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να αποσυρθεί από τις συνομιλίες από το Κυπριακό.

    Ο κ. Τζεμ, προσθέτει η ΡΑΝΤΙΚΑΛ , έκανε λόγο για ενόχληση της Αγκυρας από ενέργειες της Αθήνας στο ζήτημα της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και είπε στον κ. Παπανδρέου ότι "διαπράττετε λάθος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα αιτήματά σας αυτά. Η επιμονή σας ζημιώνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και τις σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε.".

    Η ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ παρατηρεί ότι ο κ. Τζεμ δεν κατόρθωσε να πείσει τον κ. Γ. Παπανδρέου και ζήτησε την υποστήριξη της κυρίας Ολμπράϊτ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι το κύριο πλαίσιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης αποτελείται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι και -στην παρατήρηση του κ. Τζεμ ότι "επιβάλλεται η ερμηνεία των αποφάσεων στο πλαίσιο της επιστολής που έστειλε ο προεδρεύων της Ε.Ε. στην Αγκυρα"- ο Ελληνας υπουργός είπε ότι δεν αποδέχεται την νομική της ισχύ.

    [22] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Στη Ρώμη βρίσκεται ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής της ελευθέρας πάλης και ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Αθανασιάδης μαζί με την προπονήτρια της εθνικής γυναικών, Λία Νικολάου. Ο Αθανασιάδης επιλέχτηκε από τη διεθνή ομοσπονδία (ΦΙΛΑ) για να διδάξει πρακτικές εφαρμογές της ελευθέρας πάλης και η Λία Νικολάου για να συμμετάσχει ως προπονήτρια στα μαθήματα του σεμιναρίου.

    Γιώργος Αθανασιάδης και η Λία Νικολάου θα μείνουν στην ιταλική πρωτεύουσα μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου και θα επιστρέψουν την επομένη, αφού λήξουν τα μαθήματα του σεμιναρίου (διοργανώνεται και τελείται υπό την άμεση εποπτεία της ΦΙΛΑ).

    [23] ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Τη δυνατότητα επανάληψης της ποινικής του δίκης, στην οποία καταδικάσθηκε αμετάκλητα από ελληνικό δικαστήριο, θα μπορεί να έχει κάποιος που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν αυτό διαπιστώσει ότι παραβιάστηκαν δικαιώματά του ή έγινε κακοδικία.

    Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

    Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για πληρέστερη κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων, όπως αυτές περιέχονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο Εθνικό νομικό πλαίσιο.

    [24] E. BENIZEΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία θέλει να στεγάσει και να εκφράσει κάποιους, που έχουν μείνει στο παρελθόν και πιστεύουν στην αξία του μουσειακού είδους της βασιλευόμενης δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο δεν θίγει τον νόμο του 1994, ούτε το δημόσιο χαρακτήρα της βασιλικής περιουσίας και θέτει μόνο ζήτημα εύλογης αποζημίωσης.

    Περαιτέρω, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την χθεσινή εμφάνιση του τέως βασιλιά στο Λονδίνο ως ιδιώτη. "Αν όμως είναι ιδιώτης τότε πρέπει να σεβαστεί πλήρως το νόμο του 1994. Να δηλώσει το επίθετο της προτίμησης του, να ζητήσει να εγγραφεί στα δημοτολόγια κάποιου δήμου της χώρας και να δηλώσει ανεπιφύλακτα ότι αποδέχεται την συνταγματική τάξη και τη μορφή του πολιτεύματος.

    Όπως είπε , το '94 το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να δεχτεί τη συμφωνία και το νόμο του '92, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ή να θεωρήσει την περιουσία ιδιωτική και να καταβάλλει τεράστια πλήρη αποζημίωση ή να σεβαστεί την ελληνική συνταγματική ιστορία και τις αποφάσεις τις κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1974 και το δημοψήφισμα που είπε "ναι" στην αβασίλευτη δημοκρατία.

    Επανέλαβε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δικαίωμα, ως Ελληνας πολίτης να ηγηθεί πολιτικού κόμματος. Πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει ιδεολογία, πρόγραμμα και πολιτικές θέσεις και ζήτησε να μάθει τις θέσεις του δημάρχου για την βασιλική περιουσία και όσα λέει ο τέως.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 November 2000 - 21:09:23 UTC