Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ
  • [02] ΟΗΕ: ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ζ. ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004
  • [04] ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ (76-92) Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [05] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [07] ΣΕ ΝΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
  • [08] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [09] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
  • [11] Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΜΙΛΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔEN EΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [13] ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ "ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ" ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
  • [14] ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΠΕΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ KFOR
  • [15] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [16] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: Η ΔΥΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [17] Ο ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΟΒΙΤΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [18] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΡΡΩΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 3,5 ΒΑΘΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ
  • [21] Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 6ου ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [22] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΠΙΟ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [23] 200.000 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (14:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ε.Βενιζέλος

    Αναμονή μέχρι να προβεί ο τέως βασιλιας σε χειρισμούς για το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας συνέστησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι όποιος μιλάει δημόσια γύρω από το θέμα αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου επί του θέματος τόνισε ότι αυτός δεν ασκεί κριτική ότι ορισμένες φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις μέσα στα πολιτικά συμφραζόμενα. "Η υπόθεση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας είναι μια άσκηση ιστορικής μνήμης και μια άσκηση δημοκρατικών αντανακλαστικών για την κοινωνία μας και για το πολιτικό μας σύστημα, γι αυτό όποιος μιλάει δημόσια γύρω από το θέμα αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός" δήλωσε ο Βενιζέλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα ελπίζει να πληρώσει όσο γίνεται λιγότερα είπε: "Ας δούμε πως θα χειριστεί το ζήτημα αυτό ο τέως βασιλιάς. Ας δούμε αν σέβεται την έννομη τάξη, εάν θα εγγραφεί στα δημοτολόγια, εάν θα λάβει όνομα και επίθετο, εάν θα κάνει την ανεπιφύλακτη δήλωση αποδοχής της μορφής του πολιτεύματος και της συνταγματικής τάξης της χώρας και επίσης για να δούμε πολιτικά με ποια ευαισθησία θα χειριστεί το θέμα αυτό, ποια είναι η εύλογη αποζημίωση που αξιώνει για ποιά περιουσιακά στοιχεία; Ας πει την άποψη του δημόσια επί της ουσίας γιατί φυσικά παραμένει τώρα σε ένα επίπεδο απολύτως γενικόλογο και αόριστο, σκοπίμως βεβαίως" Παράλληλα τόνισε ότι ο βασιλεύς δεν ήταν Ελλην πολίτης αλλά Ελλην ως βασιλεύς. "Δεν εγγραφόταν στα μητρώα αρρένων ή στα δημοτολόγια όπως κάθε άλλος Ελληνας πολίτης. Δεν είχε υπό την έννοια αυτή ελληνική ιθαγένεια. Γι αυτό υπήρχε ειδικό καθεστώς ειδικός ληξίαρχος που ήταν ο πρωθυπουργός και ένα πλέγμα ειδικών ρυθμίσεων για όλα τα θέματα της προσωπικής του κατάστασης. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτεί την ιδιότητα του πολίτη η οποία είναι πολύ τιμητική για όλους εμάς και μετά βλέπουμε Εμείς σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου όπως και του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου αλλά βεβαίως μέσα στο πλαίσιο αυτής της έννομης τάξης υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες ,πολλές αποχρώσεις και πολλές διαδικασίες οι οποίες και θα τηρηθούν" πρόσθεσε ο κ Βενιζέλος.

    Ο κ Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας εξήγησε ότι από το 1975 έως το 1994 είχαν κατά καιρούς γίνει προσπάθειες συμβιβασμού με την τέως βασιλική οικογένεια, ορισμένες από τις οποίες είχαν κυρωθεί και νομοθετικά Υπενθύμισε ότι η χούντα είχε απαλλοτριώσει με το συνταγματικό της κείμενο αναγκαστικά τη λεγόμενη βασιλική περιουσία και είχε προβλέψει μια αποζημίωση τότε 175 εκατομμυρίων, την οποία ουδέποτε ανέλαβε ο έκπτωτος βασιλιάς και ότι μετά τη μεταπολίτευση , η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή με συντακτική πράξη έθεσε συνολικά τη λεγόμενη βασιλική περιουσία υπό ένα καθεστώς μεσεγγύησης έως ότου αποφανθεί ο ελληνικός λαός για τη μορφή του πολιτεύματος. Ανέφερε ακόμη ότι ο νόμος του 1994, ο οποίος κρίθηκε συνταγματικός με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιβεβαιώθηκε από μια πολύ σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας, ρύθμισε και όλα τα θέματα της νομικής κατάστασης του τέως βασιλιά και της οικογένειάς του, ζητήματα δημοτολογίων , ιθαγένειας , επωνύμου και το κύριο ζήτημα της αποδοχής της μορφής του πολιτεύματος και του ανεπιφύλακτου σεβασμού της συνταγματικής και πολιτειακής μας τάξης.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ για το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας τόνισε: "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι υπάρχει προσβολή του άρθρου 1 του προσθέτου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης . Αυτό όμως, δεν προβλέπει πλήρη αποζημίωση αλλά εύλογη αποζημίωση. Και σε τελευταία ανάλυση τέτοια εύλογη αποζημίωση είχε προβλεφθεί ήδη από το 1973 αλλά δεν ανελήφθη από τον τέως βασιλιά. Δεν υπήρχε λοιπόν άλλη νομική εκδοχή. Και χαίρομαι γιατί ο κ Σταθόπουλος μου μίλησε σήμερα τηλεφωνικά και μου διευκρίνισε τα όσα φέρεται να έχει πει χτες προς τα μέσα ενημέρωσης, διότι εγώ είμαι αυτός που πρότεινα τον κ Σταθόπουλο ως μέλος της ομάδας των νομικών υπερασπιστών της ρύθμισης του 1994 στο Στρασβούργο".

    Στην ερώτηση για το τι του είπε ο κ Σταθόπουλος , ο οποίος άφησε αιχμή ότι θα έπρεπε να αποδοθεί κάποια αποζημίωση στον τέως ο κ Βενιζέλος απάντησε: "Εάν διασπούσαμε την ενιαία λογική πως η περιουσία αυτή ήταν απαλλοτριωμένη και η τύχη της ρυθμίστηκε με την απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974 έπρεπε να πάμε στην άλλη λογική της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με το άρθρο 17 του Συντάγματος, έστω κι αν κάναμε διαχωρισμό μεταξύ περιουσιακών στοιχείων που είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος προς την τέως βασιλική οικογένεια, περιουσιακών στοιχείων που είχαν αποκτηθεί με συμβολαιογραφικές πράξεις. Αλλά και σε αυτά τα δεύτερα στοιχεία είχε συμβάλει κατά καιρούς η ελληνική πολιτεία με χρήματα, με ειδικούς διακανονισμούς με ειδικές τιμές με επιχορηγήσεις με επισκευές και ούτω καθεξής. Αρα δεν μπορούσε να γίνει ο διαχωρισμός αυτός γιατί έτσι θα ήμασταν ανακόλουθοι. Δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε υπαγωγή στη διαδικασία και τις πλήρεις αποζημιώσεις του θεσμού της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Επρεπε να κινηθούμε όπως κινηθήκαμε και αυτό επικυρώθηκε άλλωστε με τρόπο σαφέστατο και πανηγυρικό με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Ελπίζω όλοι όσοι μιλούν να έχουν εμπιστοσύνη αν μη τι άλλο στην νομική επάρκεια των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας"

    Στην ερώτηση αν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο ελληνικό νομικό πλαίσιο και στο πλαίσιο του προσθέτου πρωτοκόλλου που επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο κ Βενιζέλος απάντησε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση αλλά μία μικρή διαφοροποίηση. "Κατ΄ αρχάς το άρθρο 1 του προσθέτου πρωτοκόλλου διασφαλίζει περιουσιακά δικαιώματα γενικά. Το άρθρο 17 του Συντάγματος διασφαλίζει εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων και κινητών πραγμάτων και κυρίως επί ακινήτων. Διασφαλίζει δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία, δεν διασφαλίζει τα περιουσιακά μη εμπράγματα δικαιώματα. Τα περιουσιακά μη εμπράγματα δικαιώματα στην ελληνική έννομη τάξη διασφαλίζονται από το άρθρο 5 δηλαδή από το θεσμό της οικονομικής ελευθερίας. Είναι μία συζήτηση που την έχουμε κάνει και με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης υπάρχει μία πολύ σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με την έκταση της αποζημίωσης, διότι στην περίπτωση της ατομικής ιδιοκτησίας και της απαλλοτρίωσης όπως είπα η αποζημίωση είναι πλήρης ενώ στην περίπτωση του άρθρου 1 του προσθέτου πρωτοκόλλου είναι εύλογη η αποζημίωση" πρόσθεσε.

    Τέλος στην ερώτηση αν έχει γίνει κάποιος υπολογισμός των φόρων που χρωστάει ο τέως ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμψηφισμού ο κ Βενιζέλος απάντησε Στο υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει κατά καιρούς διάφορους υπολογισμούς αλλά ενόψει του νόμου που είχε ψηφιστεί το 1992 από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι υπολογισμοί αυτοί είχαν γίνει στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενός συμβιβασμού. Νομίζω ότι εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε στη λογική αυτή άλλωστε ο νόμος του ΄94 ο οποίος κρίθηκε συνταγματικός από την ελληνική δικαιοσύνη κατήργησε το νόμο του 1992 ο οποίος συνάγεται ότι ήταν ένας νόμος αντισυνταγματικός γιατί όφειλε να θεωρήσει ότι η λεγόμενη βασιλική περιουσία ήταν δημόσια περιουσία απαλλοτριωμένη από το ΄73".

    [02] ΟΗΕ: ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα Υόρκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (15:08 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβαν σήμερα πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη γενεύη, στον Ιανουάριο, μετά την ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Εκαρντ δήλωσε ότι η πρόσκληση του γγ του Οργανισμού στις δύο πλευρές για συνομιλίες στη Γενεύη, εξακολουθεί να ισχύει και εναπόκειται σε αυτές να απαντήσουν.

    Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, ενώ ο επόμενος είχε προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, μετά από επαφές που είχε ο Ντενκτάς στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αποφάσισε να αποσυρθεί επειδή κατά τη γνώμη του "μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν τίποτε περισσότερο από απώλεια χρόνου".

    Ο Εκαρντ ανακοίνωσε επίσης ότι ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου και την Αγκυρα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ στις 4 και 5 του ίδιου μήνα θα έχει επαφές στην Κύπρο με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ζ. ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2000 (10:37 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη - Ζακ Ρογκ

    Την πλήρη ικανοποίησή του για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004 εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ολοκληρώνοντας την επιθεώρηση των έργων.

    Η Αθήνα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος και βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν το Σίδνεϊ, δήλωσε ο κ. Ρογκ, ενώ χαρακτήρισε ρεαλιστικά τα χρονοδιαγράμματα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας.

    [04] ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ (76-92) Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Οπάβα, 25 Νοεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Απτόητη η εθνική μας ομάδα μπάσκετ παρά τις απουσίες της κέρδισε στην Οπάβα την Τσεχία με 76-92, συνεχίζοντας έτσι την ξέφρενη πορεία της προς τα τελικά του 32ου Ευρομπάσκετ που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν συναρπαστικό με τις δύο ομάδες να συναγωνίζονται στο σκορ. Μόνο προς το τέλος άρχισε να διαφαίνεται η ανωτερότητα της εθνικής μας ομάδας. Η συνέχεια στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν ανάλογη, με την ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου να μην επιτρέπει να πάρει πρωτοβουλία η Τσεχία. Στο τρίτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να μειώσουν. Το κατάφεραν μέχρι ένα σημείο, όταν η διαφορά έφθασε στο 46-48. Δυο τρίποντα από τον Καλαϊτζή και ένα από τον Οικονόμου έδωσαν και πάλι τον αέρα στην Εθνική ομάδα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Γιαννούλης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν αυτός που έδωσε το προβάδισμα στην εθνική μας ομάδα, δίχως να υστερούν ο Ντικούδης, ο Παπανικολάου και ο Αλβέρτης.

    [05] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Άρτα, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ατύχησε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ γυναικών, αφού στον πρώτο αγώνα της για την προ-προκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που έγινε στην Αρτα, έχασε 33-24 από την αντίστοιχη της Σλοβακίας. Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου στην πόλη Μιχάλοφτσε.

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Το εισιτήριο της πρόκρισης στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος επιζητάει η Εθνική ομάδα των γυναικών που αύριο αντιμετωπίζει το Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Μετά τις άσχημες εμφανίσεις που πραγματοποίησαν τα κορίτσια του Γιώργου Τσίτσκαρη με Σλοβακία και Βοσνία και την καλή εμφάνιση επί του Ισραήλ, αύριο θα προσπαθήσει να κερδίσει για δεύτερη φορά το Ισραήλ. Αν το πετύχει αυτό και με μία νίκη εναντίον της Βοσνίας η εθνική μας θα βρεθεί στα τελικά.

    "Το Ισραήλ απαρτίζεται από καλές παίκτριες με χαμηλά ύψη αλλά επικίνδυνες στην περιφέρεια. Θεωρώ ότι είναι στα μέτρα μας και αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας δύσκολα θα χάσουμε" είπε ο ομοσπονδιακός Γιώργος Τσίτσκαρης.

    [07] ΣΕ ΝΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    H αντίστροφη μέτρηση για τον Άρη έχει αρχίσει και πλέον μετράει ώρες εν όψει του αυριανού παιχνιδιού της Καισαριανής κατά του Εθνικού Αστέρα. Το παιχνίδι για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι καθοριστικό και ο Μπάμπης Τεννές σκέφτεται μόνο τη νίκη. "Θέλουμε να προσπαθήσουμε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς ώστε να πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο το στόχο που θέσαμε στον πρώτο γύρο", δηλώνει ο κ. Τεννέ.

    Η προετοιμασία της ομάδας ολοκληρώθηκε το πρωί στο Νέο Ρύσιο με απόντα τον προπονητή, που βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα για να παραστεί στη σύσκεψη κορυφής με τον Δημήτρη Κοντομηνά. Η προπόνηση έγινε υπό τις οδηγίες των συνεργατών των κ.κ. Παντζιαρά, Αλεξίου, Μηλιώνη.

    Στην Αθήνα ταξίδεψαν το απόγευμα 19 παίκτες. Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν και οι: Σκέντζος, Καραλιόπουλος, Λιολίδης, Λουμπούτης και Δέλλιος. Εκτός αποστολής έμειναν ο Μαλλούς, ο Μπάρκογλου και οι νεαροί παίκτες.

    [08] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Με νίκες των περισσοτέρων γηπεδούχων ολοκληρώθηκε η 8η αγωνιστική της Α' κατηγορίας.

    Στο γήπεδο του Βόλου ο τοπικός Ολυμπιακός επιβλήθηκε εύκολα και με ηγέτη και σκόρερ τον Βλαχούδη επί του Πανελευσινιακού με 2-0.

    Δύσκολη, αλλά πολύ σημαντική ήταν και για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς η πρώτη εντός έδρας νίκη επί της Λάρισας με 2-0, με αποτέλεσμα να ανεβεί στην 8η θέση της βαθμολογίας.

    Την πρώτη απώλεια βαθμών γνώρισε το Αιγάλεω. Αναδείχτηκε ισόπαλο 0-0 στον Άγιο Νικόλαο, αλλά παρέμεινε μόνο στην κορυφή της βαθμολογίας.

    ''Έβρεξε'' γκολ στον Κορυδαλλό που συνέτριψε τον Παναιτωλικό με 5-1, ενώ η ομάδα της Ριζούπολης αναδείχθηκε νικήτρια στο ντέρμπι της Αθήνας επί του Ακράτητου Ανω Λιοσίων με 3-1.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της όγδοης αγωνιστικής: Καβάλα - Παναιγιάλειος 2-1, Ναυπακτιακός Αστέρας - Καλλιθέα 1-1, Τρίκαλα - Πανσερραϊκός 1-2.

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 19, Απόλλων Αθ. 16, Προοδευτική 16, Ακράτητος 14, Παναιγιάλειος 13, Ναυπακτιακός 13, Καβάλα 12, Ολυμπιακός Β. 11, Καλαμαριά 11, Παναιτωλικός 10, Αγιος Νικόλαος 10, Καλλιθέα 8, Πανσερραϊκός 8, Λάρισα 6, Τρίκαλα 5, Πανελευσινιακός 5. Αιγάλεω και Καβάλα έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

    [09] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Το πιο σημαντικό συμπέρασμα του συνεδρίου του ΜΠΕ, είναι η ίδια η διεξαγωγή του, η ανταλλαγή απόψεων των δημοσιογράφων από τις βαλκανικές χώρες και η κατάθεση προτάσεων για την διαβαλκανική συνεργασία.

    Κοινός στόχος είναι η ελεύθερη ενημέρωση και η απρόσκοπτη ροή των πληροφοριών, που θα ξεριζώσουν τις προκαταλήψεις και θα θέσουν τις βάσεις για το όραμα της διαβαλκανικής φιλίας και συνεργασίας.

    Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΜΠΕ Γιώργος Αναστασιάδης, αναπτύσσοντας τα συμπεράσματα του 6ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες και την Ανάπτυξη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    Πρόσθεσε δε ότι οι σύνεδροι τόνισαν πως τo διαδίκτυο διευκολύνει την καθημερινή ζωή και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο μέλλον προβλέπονται ριζικότερες αλλαγές στην τεχνολογία που θα καταστήσουν "ξεπερασμένα" τα PC και θα αλλάξουν ραγδαία τον τρόπο που διαβάζουμε περιοδικά και εφημερίδες.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως επισημάνθηκε στο συνέδριο, ότι τα βαλκανικά ΜΜΕ είναι "καθυστερημένα" τεχνολογικά και καλωσορίζουν την επανάσταση του διαδικτύου, που θα επιταχύνει την διάδοση των πληροφοριών, αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Στη νέα εποχή θέση έχει και ο "παραδοσιακός" τύπος, όσο υπάρχει ανάγκη για κριτική και στοχαστική ματιά πάνω στην πραγματικότητα.

    [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Την οργάνωση ενός δικτύου επικοινωνίας και πλουραλισμού, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρότεινε σήμερα ο αρχισυντάκτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης FM-100, Γεώργιος Αδάμ, κατά την εισήγησή του στο 6ο Διαβαλκανικό Συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Μέσω του προτεινόμενου δικτύου, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ευρύτερης περιοχής θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις, ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατία και ο πλουραλισμός στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Οι νέες τεχνολογίες κρύβουν πολλούς κινδύνους, αλλά το μεγαλύτερο όπλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι οι αναγνώστες, οι ακροατές και οι θεατές τους, οι οποίοι διατυπώνουν γνώμες και προτάσεις, ώστε να διαμορφωθούν όροι για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας ", τόνισε ο κ.Αδάμ, προσθέτοντας πάντως, ότι από την εποχή που τα ΜΜΕ μάχονταν για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου, περάσαμε σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τα ιδιωτικά μονοπώλια.

    Την ανάγκη να γκρεμιστεί το νοητό τείχος που χωρίζει τα κράτη της Βαλκανικής, επεσήμανε η ανταποκρίτρια του ραδιοφωνικού σταθμού BULGARIAN NATIONAL RADIO, Κάτια Πέεβα.

    "Οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν φαίνεται να έχουν διδαχτεί από τις περιπέτειες του παρελθόντος. Εξακολουθούμε να ανασύρουμε από την ιστορία στιγμές που μας χωρίζουν", τόνισε η κ.Πέεβα και πρόσθεσε ότι τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδιαφέρονται για την περιοχή των Βαλκανίων μόνο σε περιόδους αναταραχών ή συρράξεων.

    Στη διεθνοποίηση της βάσης ακροατών των ραδιοφωνικών σταθμών, έχει οδηγήσει η εισαγωγή του Ιντερνετ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση του BBC. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Μιχάλης Κοσμίδης, διευκρινίζοντας ότι το γεγονός πως οι ειδήσεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες μόνο στα ερτζιανά, διευρύνει εντυπωσιακά τον αριθμό των ακροατών της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC ανά τον κόσμο.

    Παράλληλα, η απόκτηση ιστοσελίδας από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αυξάνει τη δυνατότητα των ακροατών να ασκούν έλεγχο και κριτική, αφού η είδηση υπάρχει πλέον σε κείμενο και, ως γνωστόν, "τα γραπτά μένουν". Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση ιστοσελίδας από ένα ΜΜΕ δεν συνιστά πανάκεια, αφού οι ακροατές "ψηφίζουν" με το... ποντίκι τους, δείχνοντας εμπιστοσύνη μόνο στα πραγματικά αξιόπιστα ΜΜΕ.

    Στη χρήση του διαδικτύου ως διεξόδου από τη λογοκρισία, όπως είπε, του Βελιγραδίου, αναφέρθηκε η διευθύντρια του ραδιοφωνικού σταθμού RADIO-21, Αφερντίτα Κελμέντι. Η κ. Κλεμέντι τόνισε ότι λόγω της "λογοκρισίας του καθεστώτος του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και της απαγόρευσης μέσω της μη χορήγησης αδειών των συμβατικών ΜΜΕ, το RADIO-21 αναγκάστηκε να καταφύγει στη χρήση του διαδικτύου προκειμένου να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. "Το διαδίκτυο έφερε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου σε επαφή με τον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά.

    Το Radio-21 άρχισε να εκπέμπει ζωντανά στον κυβερνοχώρο και από την Ολλανδία, μέσω ενός εκπομπέα βραχέων κυμάτων κατόρθωσε να έχει πρόσβαση στην παγκόσμια συχνότητα των βραχέων, αποκτώντας ουσιαστικά ένα παράθυρο στον κόσμο. Πλέον, εκπέμπει ζωντανά σε 24ωρη βάση μέσω του διαδικτύου, ενώ για ένα δίωρο περίπου την ημέρα εκπέμπει και τηλεοπτικό πρόγραμμα.

    Το μέλλον τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των έντυπων ΜΜΕ είναι το διαδίκτυο, υπογράμμισε η κ. Κλεμέντι και πρόσθεσε ότι οι νέες τεχνολογίες του κυβερνοχώρου δεν θα πρέπει να θεωρούνται απειλή, αλλά μέσο που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι σύγχρονες κοινωνίες, με γνώμονα την οικονομική κυρίως ανάπτυξή τους.

    Αισιόδοξος αλλά και πεπεισμένος ότι οι "μαύρες σελίδες" της πρόσφατης ιστορίας των Βαλκανίων αποτελούν πια παρελθόν εμφανίστηκε ο αρχισυντάκτης του κρατικού ραδιοφώνου της ΠΓΔΜ "MRTV", Ζόραν Τάνεφσκι, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου του ΜΠΕ.

    Για πολλά χρόνια, τα Βαλκάνια θεωρούνταν η "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που ανήκει πλέον στο παρελθόν. "Οι πόλεμοι, ελπίζω, ότι θα περάσουν στη 'βρώμικη ιστορία' των Βαλκανίων και δεν θα επαναληφθούν", τόνισε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των χωρών της Βαλκανικής και ιδιαίτερα στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τάνεφσκι επισήμανε ότι συνεχώς βελτιώνονται, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρίες έχουν πλέον τη σημαντικότερη επενδυτική παρουσία στη χώρα του.

    Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβουν ενεργό ρόλο οι δημοσιογράφοι στην προσέγγιση των βαλκανικών λαών και τη μεταξύ τους συνεργασία. Μια συνεργασία, που όπως είπε, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.

    [11] Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Εκκληση στον μετριοπαθή ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, για διάλογο όσο το δυνατό συντομότερα σχετικά με το καθεστώς της σερβικής επαρχίας, απηύθυνε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Σε επιστολή που επικαλείται το ΒΕΤΑ, ο κ. Κοστούνιτσα εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης και διευκρινίζει ότι μία λύση που θα επιβληθεί από έξω δεν θα είναι κατάλληλη ούτε για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ούτε για τη Σερβία, τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια γενικότερα.

    "Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να παραμείνει πολυεθνική περιοχή, εάν έτσι πρόκειται να διαρκέσει η ειρήνη και η σταθερότητα" αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ρουγκόβα, στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του στενού του συνεργάτη Τζεμαϊλ Μουσταφά.

    [12] ΜΙΛΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔEN EΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Tίρανα, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Η Αλβανία δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη σύνοδο Βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πασκάλ Μίλο.

    Ο κ.Μίλο εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει περισσότερες αποφάσεις για τη διαδικασία προένταξης στη νοτιοαντολική Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του περίμενε περισσότερη υποστήριξη στις προσπάθειές της.

    [13] ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ "ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ" ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Αντίθετος στην άποψη που θέλει τις ηλεκτρονικές εφημερίδες να "σκοτώνουν" τον παραδοσιακό Τύπο, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της βουλγαρικής εφημερίδας "24 HOURS", Γιούρι Βέλεφ, μιλώντας στο 6ο Διαβαλκανικό Συνέδριο του ΜΠΕ.

    "Η κάλυψη ορισμένων γεγονότων μέσω του Internet πολλές φορές δεν επαρκεί, αφού τα γεγονότα εξακολουθούν να συμβαίνουν στην πραγματική ζωή και όχι στην εικονική, γεγονός που καθιστά αναγκαία την παρουσία δημοσιογράφου σε ένα συγκεκριμένο χώρο", διευκρίνισε ο κ.Βέλεφ, επισημαίνοντας τα προβλήματα αξιοπιστίας που δημιουργεί το γεγονός ότι οι περισσότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο προέρχονται από ανώνυμες πηγές.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η χρήση του Internet, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και των κινητών τηλεφώνων, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρόνου, προσπαθειών και ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένες γνώσεις, παρέχοντας παράλληλα στους δημοσιογράφους σφαιρική εικόνα ενός θέματος, μείωση αποστάσεων και δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης μίας πληροφορίας.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ.Βέλεφ στην έντυπη δημοσιογραφία η ανάπτυξη των τεχνολογιών δεν έγινε στο βαθμό που γίνεται σε άλλα μέσα όπως η τηλεόραση.

    Για την "επανάσταση του Ιnternet", που αποτελεί την πιο σημαντική οικονομική και κοινωνική εξέλιξη από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, έκανε λόγο ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της ρουμανικής εφημερίδας, Ziarul Financiar, Βίκτορ Κάπρα.

    Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους εκπληκτικά ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης του Διαδικτύου, αλλά και στη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι βάσει των διαφόρων ερευνών, το 80% του εμπορίου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα διεξάγεται μέσω του Ιντερνετ. "Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου προβλήματος, αυτού των "τεχνολογικά αναλφάβητων", των ανθρώπων δηλαδή που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Ziarul Financiar τόνισε ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί καλά εκπαιδευμένοι ειδικοί στις νέες τεχνολογίες, οι περισσότεροι από αυτούς επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης, προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στη Δύση.

    Μια λύση υπάρχει μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον κ. Capra. Αυτή της άμεσης και πλήρους ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής στην "συναρπαστική περιπέτεια της λεγόμενης Νέας Οικονομίας, που είναι η μοναδική μας ευκαιρία για πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".

    Τη δημιουργία Βαλκανικής Ενωσης Τύπου και μίας κοινής ιστοσελίδας στο Internet για την ανταλλαγή πληροφοριών σε ότι αφορά την περιοχή των Βαλκανίων, πρότεινε ο επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής της ρουμανικής εφημερίδας ZIUA, Ιοan Marius-Cezar.

    "Η κοινή αυτή ιστοσελίδα μπορεί να περιλαμβάνει ανασκοπήσεις τύπου, άρθρα από τις μεγαλύτερες εφημερίδες κάθε χώρας, φωτογραφίες από τα πιο σημαντικά γεγονότα και άρθρα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", διευκρίνισε ο Ρουμάνος ομιλητής, τονίζοντας ότι τα μέλη της προτεινόμενης Βαλκανικής Ενωσης Τύπου θα μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, μεταφρασμένες σε γλώσσα ευρείας χρήσης, προκειμένου να ανανεώνεται το site κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, τόσο τα μέλη της Ενωσης όσο και απλοί χρήστες του Internet θα έχουν γρηγορότερη πρόσβαση στις πληροφορίες περιφερειακού ενδιαφέροντος. Σχετικά με την εφημερίδα Ziua ανέφερε ότι συγκεντρώνει πληροφορίες, άρθρα και φωτογραφίες από όλη τη χώρα μέσω του Internet, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί αρχείο και μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Παράλληλα, υπάρχει ηλεκτρονική φωτογραφική υπηρεσία την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες εφημερίδες και περιοδικά, που δε διαθέτουν φωτογράφους σε όλη τη χώρα, μέσω της οποίας εξυπηρετούνται τόσο τα τοπικά ΜΜΕ όσο και οι αναγνώστες.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της βουλγαρικής οικονομικής εφημερίδας "PARI", Bαλεντίν Παναγιότοφ, πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπεζας επιχειρηματικών πληροφοριών και ενός κοινού site των οικονομικών εκδόσεων στη Βαλκανική, που θα συμβάλει στην εμβάθυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας.

    Εξάλλου, πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού διαφημιστικού δικτύου σε όλες τις βαλκανικές χώρες, στο οποίο θα ισχύει κοινή τιμολογιακή πολιτική, καθώς και τη θέσπιση κοινής ομάδας εργασίας, από εκπροσώπους των οικονομικών εκδόσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή των Ελλήνων δημοσιογράφων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις αυτές, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Είναι ειρωνικό ότι φέτος που τιμάται ο Γουτεμβέργιος, η τυπογραφία καθίσταται 'άχρηστη'", τόνισε ο συντάκτης εξωτερικών ειδήσεων της εφημερίδας UTRISKI VENSIK, Λιούπτσο Πόποφσκι. Πρόσθεσε δε, ότι αν ο πατέρας της τυπογραφίας ζούσε στη δεκαετία του '80, θα ένιωθε έκπληξη από το γεγονός ότι ο κύριος πυρήνας της εφεύρεσης του παρέμεινε αμετάβλητος. Ωστόσο, τώρα τίποτε δεν είναι το ίδιο, μια και ο υπολογιστής και το Ιντερνετ επέφεραν τη μεγαλύτερη επανάσταση στο χώρο των ΜΜΕ. Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι αν μια εφημερίδα δεν έχει website δεν θεωρείται σοβαρή και θα αποκλειστεί από την παγκόσμια οικογένεια, όπου ο καθένας παίρνει πληροφορίες χωρίς να πληρώνει.

    Ριζικές αλλαγές στη φύση της εφημερίδας και της τηλεόρασης, με την εισβολή του Ιντερνετ, πρόβλεψε ο αρχισυντάκτης του δικτυακού τόπου Ιn.gr, Hλίας Βεργίτσης. Οπως ανέφερε, οι παραδοσιακές εφημερίδες δεν θα επιβιώσουν και θα αντικατασταθούν από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. "Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά η σωστή ενημέρωση των πολιτών", τόνισε.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το In.gr είναι ανοιχτό σε συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης από την Ευρώπη και τη Βαλκανική, που καταλαβαίνουν ότι το Διαδίκτυο δεν είναι ο δήμιός τους, αλλά η φυσική τους συνέχεια.

    [14] ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΠΕΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ KFOR

    Μερντάρε, 25 Νοεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Αλβανοί αυτονομιστές παρέδωσαν σήμερα τα πτώματα τριών Σέρβων αστυνομικών στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR.

    Οι τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

    Η KFOR έλαβε τις σορούς κοντά στα σύνορα που χωρίζουν τη Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο, και αργότερα τις παρέδωσε στις γιουγκοσλαβικές αρχές.

    [15] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ουάσινγκτον, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία εφιστώντας την προσοχή των Αμερικανών πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γιουγκοσλαβία, σε πιθανούς κινδύνους, παρά το γεγονός ότι η χώρα τους έχει αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, από τις 17 Νοεμβρίου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για ''πιθανή εκδήλωση εχθρότητας σε Αμερικανούς πολίτες εντός της Σερβίας, εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999''.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι "δε σημειώθηκαν συγκεκριμένες απειλές ή περιστατικά βίας στη Σερβία από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα", αλλά αποτρέπει με αυστηρό τρόπο ταξίδια στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη.

    [16] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: Η ΔΥΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Βελιγράδι, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης του κόμματός του που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να καταστρέψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας.

    Ο Μιλόσεβιτς δήλωσε, σύμφωνα με το Tanjug, ότι "τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο κύριος στόχος των επιθέσεών τους".

    Οπως αναφέρει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων, μόνο σε δημοσιογράφους που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στο πρώην κυβερνών κόμμα επιτράπηκε η είσοδος στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 2.300 μέλη.

    "Κύριος στόχος των εχθρών της χώρας μας είναι η αποσύνθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος" τόνισε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τους Γιουγκοσλάβους πολίτες ότι εξαγοράστηκαν από τη Δύση, κυρίως το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοϊβοντίνα. Παράλληλα, ανέφερε ότι βασική αδυναμία των Σοσιαλιστών ήταν το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στις βαθμίδες τους νέοι, γυναίκες και αγρότες.

    Αποκάλεσε τους αποστάτες από το κόμμα του ως "ανθρωπάκια" και πρόσθεσε ότι πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του "εγκατέλειψαν το πλοίο", απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου.

    [17] Ο ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΟΒΙΤΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Τρίκαλα, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η άσχημη πορεία και η νέα ήττα των Τρικάλων από τον Πανσερραϊκό (2-1) στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Ζόραν Μπάμποβιτς. Τη θέση του Σέρβου προπονητή, ελάχιστα λεπτά αργότερα πήρε ο Βασίλης Αντωνιάδης, ο οποίος καλείται να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά.

    Τα Τρίκαλα στα οκτώ παιχνίδια που έχουν δώσει στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας σημείωσαν μόνο μια νίκη.

    [18] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΡΡΩΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βόννη, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Σοκ προκάλεσαν στη Γερμανία οι αποκαλύψεις ειδικού επιστήμονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι έφτασαν στη γερμανική αγορά και ήδη καταναλώθηκαν, βοοειδή που είχαν προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, αλλά η ασθένειά τους δεν έγινε αντιληπτή στους σχετικούς ελέγχους.

    Οι δηλώσεις του Ολλανδού ιολόγου, Αλμπερτ Οστερχάους ήρθαν να επιτείνουν το φόβο και τον πανικό των καταναλωτών, οι οποίοι μόλις 24 ώρες νωρίτερα είχαν μάθει τα πρώτα δυσάρεστα νέα για κρούσματα της ασθένειας σε ανθρώπους και ζώα.

    Ο ειδικός της Ε.Ε. υποστηρίζει ότι δεκάδες άρρωστα βοοειδή έχουν ήδη καταναλωθεί, γιατί δεν έγιναν αντιληπτά και άλλα απροσδιορίστου αριθμού βρίσκονται ακόμη στους στάβλους κι υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν στην αγορά.

    Ο Οστερχάους υπολογίζει ότι σε κάθε ζώο που έχει προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και εντοπίζεται αναλογούν δύο άρρωστα των οποίων η ασθένεια δεν έχει βεβαιωθεί.

    Επομένως δεν είναι μόνο δύο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αλλά περισσότερα τα άρρωστα βοοειδή στη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει - εφόσον δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη - ότι μπορεί να καταλήξουν στο τραπέζι του καταναλωτή άμεσα ή αργότερα μέσα από τη λεγόμενη διατροφική αλυσίδα (αλλαντικά κλπ.).

    Τα δύο βοοειδή, που αποδεδειγμένα νοσούν βρέθηκαν περίπου το ίδιο διάστημα το ένα σε κτηνοτροφική μονάδα στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και το άλλο στις νήσους Αζόρες της Πορτογαλίας, αλλά είχε αγορασθεί και εισαχθεί από τη Γερμανία.

    Παραμένει μυστήριο, όμως, πως προσβλήθηκαν αυτά τα ζώα που βεβαιωμένα γεννήθηκαν στη Γερμανία. Αν δε τους μεταδόθηκε η ασθένεια από άλλα βοοειδή (τα οποία στην περίπτωση αυτή έπρεπε να εντοπισθούν), τότε η ασθένειά τους οφείλεται στις ζωοτροφές που χρησιμοποιήθηκαν.

    Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ειδικοί αποδίδουν την ασθένεια των "τρελών αγελάδων" στα κρετάλευρα και τις άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, των οποίων η παραγωγή και διάθεση θα πρέπει να απαγορευθεί, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [19] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 3,5 ΒΑΘΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,5 της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε σήμερα το απόγευμα στις16.46 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ.

    Το επίκεντρο της δόνησης προσδιορίστηκε στην περιοχή βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης (δυτικά της Ευκαρπίας) σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

    Οπως ανέφεραν στο ΜΠΕ σεισμολόγοι του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για το αν θα ακολουθήσουν μετασεισμοί και ποιας έντασης μπορεί να είναι αυτοί, αλλά έκαναν γνωστό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

    Πιο συγκεκριμένα, στη βορειοδυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν σημειωθεί σεισμοί μεγέθους 3,7 βαθμών στις 27 Ιουνίου του 2000 και 3,6 βαθμών στις 22 και 27 Ιουνίου του 1999.

    [20] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επωμίζονται τεράστια ευθύνη να μην υποκύψουν στο νέο τουρκικό εκβιασμό, γιατί έτσι δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και το κοινοτικό κεκτημένο είναι δεκτικά εκβιαστικών αλλαγών, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, ζητώντας παράλληλα από τη διεθνή κοινότητα να καταλογίσει πλήρη την ευθύνη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αν υλοποίησει την απειλή του.

    Στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε ότι στόχος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, είναι να εκβιάσει τις εξελίξεις για να εξουδετερώσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη της 8ης Νοεμβρίου και να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων για το κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, ο Εισηγητής στην Επιτροπή Εξωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, Ζακ Πόος, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι, εάν ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δεν ερμηνεύσει με τον ορθό τρόπο τη θέληση των Τουρκοκυπρίων, θα διαπράξει ένα μεγάλο λάθος.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την πρωινή συνάντησή του με τον κ. Πόος και σχολιάζοντας τη δήλωση Ντενκτάς, δήλωσε ότι η Κύπρος περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσουν μιαν αποφασιστική απάντηση στον κ. Ντενκτάς.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, διατύπωσε την άποψη ότι "ο κ. Ντενκτάς συνεχίζει την παλιά πάγια τακτική του" και υπένθύμισε "ότι, κάθε φορά που επίκεινται συνομιλίες, (ο κ. Ντενκτάς) θέτει όρους για να μας κάνει την τιμή να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί μας και όταν πάει στις συνομιλίες επιδίωξή του είναι είτε να κερδίσει όλα τα οποία διεκδικεί από την αρχή, ή να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα ώστε οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να καταρρεύσουν".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 6ου ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών, του 6ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου για τις νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ και την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας, οι σύνεδροι ομόφωνα ενέκριναν διακήρυξη στην οποία τονίζεται η ανάγκη βελτίωσης του κλίματος φιλίας, αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συμβίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης καλούνται η Ε.Ε. και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί να βοηθήσουν για την προώθηση των στόχων αυτών. Η διακήρυξη έχει ως εξής:

    "Εμείς, οι σύνεδροι του 6ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου- διευθυντές, αρχισυντάκτες και στελέχη από 60 και πλέον ΜΜΕ από όλες τις βαλκανικές χώρες- που συμμετείχαμε στο συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ), με θέμα "Οι νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας", χαιρετίζουμε θερμά την πρωτοβουλία αυτή, που έγινε πλέον θεσμός, και καλούμε τα μέσα ενημέρωσης, τους δημόσιους φορείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως όμως τις κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να εντείνουν τις προσπάθειες και να προσφέρουν τη βοήθειά τους για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας. Προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το γενικότερο κλίμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή μας. Ώστε να εκμηδενιστούν τα φαινόμενα του εθνικισμού, του σωβινισμού, της καχυποψίας που τόσα δεινά προκάλεσαν στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Ενώ επίσης πρέπει να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, ώστε να μην πληγούν η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία.

    Θεωρούμε, ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί να έρθουν αρωγοί για την προώθηση των στόχων αυτών, δίνοντας τη δυνατότητα με την παροχή υλικής και ηθικής υποστήριξης στα ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να προσφέρουν από ακόμη καλύτερη θέση, τόσο στην υπόθεση της διαβαλκανικής συνεργασίας, όσο και στη διάδοση του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην ευαίσθητη περιοχή μας.

    Τέλος, καλούμε τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσουν στην ελεύθερη διακίνηση δημοσιογράφων και την απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών (βίζα κλπ) προκειμένου απρόσκοπτα να μπορούν να υπηρετούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα".

    [22] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΠΙΟ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 25 Νοεμβρίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ασχοληθεί με το Κυπριακό, αυτό είναι δυνατό να καταλήξει σε μια συμφωνία αργά ή γρήγορα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    "Ουδείς μπορεί να μας πει ή να μας επιβάλει ο,τιδήποτε πάνω σε αυτό το θέμα", είπε ο Ετζεβίτ και ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις της ΕΕ κατέστησαν τους Ελληνοκύπριους περισσότερο αδιάλλακτους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] 200.000 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 25 Νοεμβρίου 2000 (18:10 UTC+2)

    Περίπου 200.000 Ρουμάνοι που ζουν στο εξωτερικό, το ένα τρίτο εκ των οποίων στις ΗΠΑ, θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στις ΗΠΑ, έχουν ετοιμαστεί 20 εκλογικά τμήματα, στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λός Αντζελες, το Σικάγο, το Κλίβελαντ, το Ντιτρόιτ, τη Βοστώνη, το Μαϊάμι και στο Σαν Φραντσίσκο.

    Στο Ισραήλ, όπου ζουν περίπου 25.000 Ρουμάνοι έχουν στηθεί 11 εκλογικά τμήματα, το μεγαλύτερο από τα οποία στο Τελ Αβίβ. Στη γειτονική Μολδαβία, όπου περίπου το 60% του πληθυσμού μιλά Ρουμάνικα, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 20.000 ψηφοφόροι, ενώ άλλοι 14.000 θα ψηφίσουν στην Ουγγαρία.

    Αρκετές χιλιάδες ακόμη θα μπορούν να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία από την Ουκρανία, τη Γαλλία (Παρίσι, Μασσαλία, Στρασβούργο), τη Γερμανία (Βερολίνο, Βόννη, Μόναχο), τη Βραζιλία (Σάο Πάολο, Μπραζίλια, Ρίο ντε Τζανέιρο) και τον Καναδά (Οττάβα, Μόντρεαλ και Τορόντο).

    Τέλος, θα τοποθετηθούν κάλπες και στην Ισπανία και την Αυστραλία.

    Στο εσωτερικό της χώρας, 17,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 November 2000 - 23:16:58 UTC