Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ
  • [02] ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ - ΣΑΒΒΑΪΔΗ
  • [04] HΡΕΜΕΣ ΟΙ ΦΕΤΕΙΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [05] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ Ο ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
  • [08] ΟΙ ''ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ'' ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
  • [09] ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΠΑΟ ΣΤΗΝ Α1 ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ
  • [10] Η NESTLE ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΑΓΩΤΟΥ ΛΟΓΩ ΦΟΒΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΛΙΣΤΕΡΙΑ
  • [11] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΑ ΜΕ 104-82
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: HTTA (77-69) ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [13] ΠΕΦΤΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 41ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΩΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [18] Η FIBA ΑΝΕΒΑΛΛΕ ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ
  • [19] ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [21] 5η Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΕΝΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] Ι' ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [23] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [01] Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000 (22:41 UTC+2)

    O πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για όλους δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    Διαβεβαίωσε ότι κανένα κρούσμα της ασθένειας δεν παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα στη χώρα μας και επισήμανε ότι ένα τέτοιο μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αλλά με ενιαία και ολοκληρωμένα μέτρα.

    Σχετικά με τα μέτρα που έχουμε λάβει σαν χώρα, επισήμανε ότι από τον Απρίλιο του 1997 έχει συσταθεί Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την μελέτη των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών και την εισήγηση μέτρων αντιμετώπισης τους, που συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο υφυπουργός συγκάλεσε την επιτροπή για αύριο στις 10 π.μ, ενώ για τις 12 το πρωί της Δευτέρας συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα με εκπροσώπους όλων των φορέων των κτηνοτρόφων και εκπροσώπους των βιομηχανικών σφαγείων της χώρας.

    Περαιτέρω, στην Ελλάδα εφαρμόζεται Πρόγραμμα Επιτήρησης και Εκρίζωσης Μεταδοτικών Εγκεφαλοπαθειών από το 1997, που περιλαμβάνει συστηματική έρευνα και διάγνωση στον ζωικό πληθυσμό της χώρας, εκρίζωση της εστίας μόλυνσης και αποκλεισμού του αιτιολογικού παράγοντα της ασθένειας στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.

    Εξάλλου, εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή των μηρυκαστικών και οι υπουργικές αποφάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας εγκαταστάσεων ζωικών αποβλήτων και των ζώων που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου ως προς τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χατζημιχάλης, γίνεται έλεγχος και των ζωοτροφών για την πρόληψη της εγκεφαλοπάθειας και ειδικότερα ισχύουν οι αποφάσεις, που απαιτούν την σήμανση των απλών και σύνθετων ζωοτροφών ώστε να ενημερώνεται ο τελικός χρήστης ότι οι ζωοτροφές που περιέχουν πρωτείνες θηλαστικών απαγορεύονται για την διατροφή των μηρυκαστικών και την απαγόρευση της χρήση των πρωτεϊνούχων προϊόντων από θηλαστικά στη διατροφή των μηρυκαστικών.

    Οσον αφορά το ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώντων, βοοειδών , αιγοπροβάτων, χοίρων απαιτείται η σφράγιση κρεάτων ανάλογα με την προέλευση. Ειδικότερα για την εισαγωγή από τρίτες χώρες, προβλέπεται η σφράγιση με την ένδειξη "Εξωτερικού" με πράσινο χρώμα.

    Από 1 Οκτωβρίου απαγορεύεται η εμπορία υλικών ειδικού κινδύνου βοοειδών και αιγοπροβάτων άνω των 12 μηνών, όπως είναι ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, οι οφθαλμοί, οι αμυγδαλές.

    [02] ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ

    Νέα Υόρκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (18:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τζορτζ Μπους - Αλ Γκορ

    Περιπλέκονται και δικαστικώς πλέον, τα πράγματα στις ΗΠΑ σχετικά με την εκλογή του προέδρου, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα ζήτησε το βράδυ της Παρασκευής από τις Αρχές της πολιτείας να μην ανακοινώσει σήμερα Σάββατο το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Σε δηλώσεις που έκανε ο Αλ Γκορ μετά την ανακοίνωση, χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει.

    «Ούτε εγώ ούτε ο κυβερνήτης του Τέξας -και πολύ περισσότερο η Κάθριν Χάρις- θα αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο 43ος πρόεδρος της χώρας. Την απόφαση αυτή θα λάβουν οι πολίτες» τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

    Προηγουμένως, τοπικό δικαστήριο της Φλόριδας αποφάσισε ότι οι ψήφοι που καταμετρούνται αυτή τη στιγμή σε πολλές περιφέρειες της πολιτείας με το χέρι δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψιν στα επίσημα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο και τα οποία φέρουν τον Τζόρτζ Μπους στη θέση του νικητή θα είναι και τα τελικά, αφού συνυπολογιστούν οι ψήφοι απο το εξωτερικό. Από το στρατόπεδο του Δημοκρατικού υποψήφιου Αλ Γκορ έγινε γνωστό θα υπάρξει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου της Φλόριδας ο κ. Γκορ χάνει την προεδρία.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, ο Μπους προηγείται με 345 ψήφους του Γκορ στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε 17 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.

    Σήμερα Σάββατο, θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων οι οποίες έχουν αποσταλεί ταχυδρομικώς. Η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και να ενημερωθούν οι αρχές μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Περίπου 2.000 ψήφοι ετεροδημοτών που είχαν φτάσει μέχρι τη νύχτα των εκλογών έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά εκτιμάται ότι άλλα 1.900 έως 2.600 ψηφοδέλτια έφτασαν ταχυδρομικώς στη Φλόριντα μετά τις εκλογές και αυτά μπορεί να αποδειχθούν κλειδί για την είσοδο στον Λευκό Οίκο.

    Στο επιτελείο του Τζορτζ Μπους επικρατεί αισιοδοξία, καθώς πολλές ψήφοι προέρχονται από στρατιωτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό και συνήθως ψηφίζουν ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο οι δημοκρατικοί επισημαίνουν ότι η απόφαση του Γκορ να επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον εβραίο γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, καθώς στο Ισραήλ ζουν περίπου 4.000 Αμερικανοί που έχουν τα εκλογικά δικαιώματά τους στη Φλόριντα. Με την τροπή που έχει πάρει η εκλογική μάχη, οι υπεύθυνοι έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κλειδώνοντας τα ψηφοδέλτια σε χρηματοκιβώτια και βάζοντας ένοπλους αστυνομικούς να τα φυλούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ψήφων που εστάλησαν στη Φλόριντα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς προηγήθηκε μεγάλη εκστρατεία των δύο πολιτικών κομμάτων.

    Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι οι ρεπουμπλικάνοι δαπάνησαν περίπου 400.000 δολάρια στις αρχές Οκτωβρίου για διαφήμιση σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με στόχο την ψήφο των Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό. Ακόμη 200.000 δολάρια δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση επιτροπών υποστήριξης στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

    Οι δημοκρατικοί δαπάνησαν για τον ίδιο σκοπό 80.000 δολάρια, αλλά υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους ήταν καλύτερα οργανωμένη, με στόχο κυρίως τους Αμερικανούς που ζουν στο Μεξικό, τον Καναδά και το Ισραήλ.

    Οι ρεπουμπλικάνοι εστίασαν την προσοχή τους στους στρατιωτικούς και τις γυναίκες, ενώ οι δημοκρατικοί στους επιχειρηματίες και τους φοιτητές.

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ - ΣΑΒΒΑΪΔΗ

    Τίρανα, 17 Νοεμβρίου 2000 (22:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Με αφορμή το ενδιαφέρον του αλβανικού τύπου για το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τομά Γκέλτσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα και του ειδικού απεσταλμένου του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών κ. Σαββαϊδη ο κ. Σαββαϊδης μετέφερε στον κ. Μέτα τους χαιρετισμούς του κ. Σημίτη και την πεποίθηση ότι ορισμένα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τελευταία στις ελληνοαλβανικές σχέσεις θα ξεπεραστούν στο κοντινό μέλλον με την κοινή βούληση των δύο πλευρών.

    Ο κ. Σαββαϊδης δήλωσε ότι κάποια γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κυρίως εξέφρασε ανησυχία για τη μονομερή διακοπή από την αλβανική κυβέρνηση της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη στενή συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και στα πλαίσια της μεγάλης συνεισφοράς της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου".

    Στη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Μέτα τονίζεται επίσης ότι μια άλλη ανησυχία που έχει εκφραστεί όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σύμφωνα με τον κ. Σαββαϊδη αφορά τις ελληνικές επενδύσεις και την τύχη τους στην Αλβανία. Για το θέμα αυτό ο κ. Σαββαϊδης δήλωσε ότι η μονομερής διακοπή από την αλβανική κυβέρνηση των επενδύσεων των τριών ελληνικών εταιριών στο λιμάνι του Δυρραχίου, οι οποίες δρουν βάσει συμφωνιών που έχουν συνάψει οι εταιρίες με τις προηγούμενες αλβανικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

    Ο κ. Σαββαϊδης δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ε.Ε. στα πλαίσια της επιδίωξης της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. επιθυμεί η Αλβανία να εκφράσει τη βούληση τής για επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Σαββαϊδης ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα διευκρίνισε για μία ακόμη φορά τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία αποτελούν στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας στην πορεία ένταξής της στις ευρωαντλαντικές δομές.

    Οσον αφορά την ανησυχία σχετικά με τη διακοπή της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων Αμύνης, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διακοπή έγινε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που ήδη είναι γνωστά και δεν ήταν αποτέλεσμα έλλειψης πολιτικής βούλησης της αλβανικής πλευράς για τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασία με την Ελλάδα.

    Ο κ. Μέτα τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθησή της ότι οι εκπρόσωποι των δύο υπουργείων Αμύνης πρέπει να συναντηθούν και να προωθήσουν νέες πρωτοβουλίες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

    Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών επενδύσεων ο κ. Μέτα τόνισε ότι το συμπέρασμα της ελληνικής πλευράς έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, η οποία μιλά για αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία.

    Για το πρόβλημα των τριών ελληνικών εταιριών στην Αλβανία υπογράμμισε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση που θίγει τα συμφέροντά τους.

    Ο κ. Μέτα, τονίζεται στην ανακοίνωση, δήλωσε ότι το λιμάνι του Δυρραχίου αποτελεί μία αναμφισβήτητη προτεραιότητα για την αλβανική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλβανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Δυρραχίου.

    Οσον αφορά το αίτημα για επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων ο κ. Μέτα δήλωσε ότι ήδη επανεξετάζεται ολόκληρη η νομοθεσία με βάση το Σύνταγμα της Αλβανίας το οποίο είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι η Αλβανία θα χαράξει και θα υλοποιήσει μία σύγχρονη νομοθεσία από τις αρτιότερες στη Νοτιανατολική Ευρώπη προκειμένου να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των Αλβανών πολιτών.

    Επίσης μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Μέτα και του ΓΓ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συζητήθηκε και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    Ο κ. Μέτα ζήτησε την υλοποίηση το συντομότερο δυνατό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και ζήτησε μεγαλύτερη κατανόηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σχετικά με την εισαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα.

    Τέλος στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο κ. Μέτα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας και κάλεσε τον κ. Σημίτη να συνεργαστούν από κοινού, ώστε να συνειδητοποιήσει η κοινή γνώμη των δύο χωρών το επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες δεν πρέπει να θίγονται από ανεύθυνη πολιτική και από ανεύθυνους πολιτικούς.

    [04] HΡΕΜΕΣ ΟΙ ΦΕΤΕΙΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Χωρίς επεισόδια, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι καθιερωμένες πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθεί η 27η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 στο Πολυτεχνείο κατά της χούντας.

    Η πορεία στην Αθήνα, ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα με επικεφαλής ομάδα φοιτητών που κρατούσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

    Μικροεπεισόδια, απειλήθηκαν μόνο την ώρα που περνούσε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η νεολαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς από ορισμένα ακραία στοιχεία, εκτοξεύτηκαν διάφορα μικροαντικείμενα. Ευτυχώς όμως χάρις στην ψύχραιμη στάση των περισσοτέρων, δεν υπήρξε συνέχεια.

    Οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για περίπου 8.500 διαδηλωτές και αναφέρουν πως η φετινή πορεία δεν είχε τον παλμό της περυσινής.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Σε ήρεμο σε γενικές γραμμές κλίμα πραγματοποιήθηκε η πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Εξαίρεση, το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας έξω από το αμερικανικό προξενείο, όπου μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε κέρματα, αυγά και μπουκάλια νερού. Μικρή ομάδα "διαδηλωτών" έσπασαν την κάμερα ιδιωτικού τηλεοπτικού συνεργείου, ενώ απειλές δέχτηκε και το συνεργείο της ΕΤ-3. Αστυνομικοί και άντρες των ΜΑΤ βρίσκονταν στην είσοδο του εμπορικού κέντρου όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο, καθώς και σε όλο το μήκος της πορείας.

    Περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 μ.μ. μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 Χρήστος Αντώνογλου, ο νέος πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και το μέλος του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ Κώστας Κουκούλας.

    Στην πορεία συμμετείχαν το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός το ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωποι Βαλκανικών κομμάτων, η ΦΕΑΠΘ, φοιτητικές παρατάξεις, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις αντιστασιακών, κυπριακές και κουρδικές οργανώσεις, συνδικάτα και άλλοι φορείς συμμετείχαν στην πορεία, που ήταν αισθητά μικρότερη σε έκταση από προηγούμενες χρονιές.

    Οι διαδηλωτές πέρασαν από την Εγνατία, την Εθνικής Αμύνης και την Τσιμισκή και κατέληξαν στο αμερικανικό προξενείο. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν για το νόημα του Πολυτεχνείου, αντικυβερνητικά, αντιΝΑΤΟϊκά, κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και κατά του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου.

    [05] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ Ο ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στο νομό Κιλκίς πραγματοποιεί από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δήμοι και κοινότητες του νομού, αλλά και την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής στους τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών και της αγροτικής οικονομίας.

    Ο κ. Βαλασόπουλος συναντήθηκε το πρωί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, βουλευτή του νομού Κιλκίς, Γιώργο Φλωρίδη, βουλευτές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

    [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης για το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στον δημόσιο τομέα πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας προς την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

    "Η κυβερνητική πολιτική έχει ευθύνες για το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στο δημόσιο. Οι κυβερνητικές πρακτικές δεν εξυγιαίνουν το δημόσιο βίο, δεν εκσυγχρονίζουν αυτή την πολιτική ατμόσφαιρα. Επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα περισσότερο με στερεότυπες ανακοινώσεις...το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η μετάθεση των πολιτικών ευθυνών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών το 2003, καθώς, όπως είπε, τα δυο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

    Βόλος, 18 Νοεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Την ανάγκη να παραμείνει ο ελληνισμός ενωμένος προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, τόνισε μιλώντας στη Μαγνησία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στα εξωτερικά της θέματα, λέγοντας ότι κάποια από αυτά τα προβλήματα έχουν λύσεις, ενώ άλλα είναι μάλλον ανεπίλυτα. Διευκρίνισε ωστόσο παράλληλα ότι έως ότου βρεθούν λύσεις, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια, τόσο ψυχολογικά όσο και υλικά.

    Θεμελιώνοντας δημοτικό σχολείο στο χωριό Ανήλιο του Πηλίου, όπου οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναδρομή στα δικά του σχολικά χρόνια, ενώ κάλεσε παράλληλα τους ηλικιωμένους να κάνουν μια αναδρομή στα δύσκολα χρόνια που έχουν περάσει και να συγκρίνουν την τότε κατάσταση με αυτή που επικρατεί σήμερα.

    [08] ΟΙ ''ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ'' ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Καβάλα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Η επανεμφάνιση της νόσου των ''τρελών αγελάδων'' στη ζωή των καταναλωτών, αλλά και οι διαστάσεις πανικού που τείνει να λάβει το πρόβλημα, βρίσκονται στο επίκεντρο της Πανελλήνιας Συνάντησης Οικολογικών Οργανώσεων, που πραγματοποιείται στην Καβάλα.

    Οι επιστήμονες που μετέχουν στη συνάντηση προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά διευκρινίζουν παράλληλα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, τον οποίο και χαρακτηρίζουν ως τον "χειρότερο σύμβουλο".

    Το θέμα του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων της χώρας με τη συμβολή του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, της Νομαρχίας και του Δήμου Καβάλας, του ΤΕΙ της πόλης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας), είναι "Γενετικώς Τροποποιημένα Τρόφιμα".

    [09] ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΠΑΟ ΣΤΗΝ Α1 ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Πολύ άνετα επικράτησε ο Ηρακλής της Ηλιούπολης, στο "Κατσάνειο", με 3-0 σετ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών βόλεϊ. Τα κορίτσια του Δημήτρη Σολκίδη μπήκαν από την αρχή επιθετικά στο παιχνίδι χωρίς να αφήσουν περιθώριο αντίδρασης στις αντιπάλους τους.

    Ήταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά, αφού κλήθηκαν να υπερασπίσουν την ιστορία τους ο ΠΑΟ και Ολυμπιακός.... Οι "πράσινες", σαφώς καλύτερες κέρδισαν εύκολα τον Ολυμπιακό με 3-0 (25-17, 25-18, 25-12).

    [10] Η NESTLE ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΑΓΩΤΟΥ ΛΟΓΩ ΦΟΒΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΛΙΣΤΕΡΙΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Την απόσυρση ποσοτήτων παγωτού που ενδέχεται να είναι μολυσμένο από λιστέρια αποφάσισε το γαλλικό παράρτημα της Nestle, ενώ εντείνεται η ανησυχία και ο προβληματισμός του καταναλωτικού κοινού από τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η επανεμφάνιση της νόσου των τρελών αγελάδων.

    Η Nestle ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί οι περισσότερες από τις 114.000 ύποπτες παρτίδες παγωτών τύπου Gervais Mystere, λόγω όμως του γεγονότος ότι 39 παρτίδες δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, ζήτησε από μια σειρά καταστημάτων και σουπερ-μάρκετ, στα οποία έχει διαθέσει τα προϊόντα της, να αποσύρουν τις ύποπτες παρτίδες και προειδοποίησε τους καταναλωτές να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό εφόσον αισθανθούν αδιαθεσία.

    Οι καταναλωτές έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται η υιοθέτηση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει σπείρει τον πανικό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι και η ιταλική κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ισπανία, αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της χώρας στο κρέας και τα ζωικά άλευρα από τη Γαλλία.

    [11] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΑ ΜΕ 104-82

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Η ΑΕΚ σημείωσε σήμερα τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη της. Κέρδισε εύκολα τον Μίλωνα με 104-82 (54-40). Οι παίκτες του κ. Ιβκοβιτς ήταν καλύτεροι και πήραν δίκαια τους βαθμούς της νίκης.. Κορυφαίοι της "Ενωσης" οι Μιούρσεπ και Χάνσελ.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-26, 40-54, 55-76, 104-82.

    ΜΙΛΩΝ (Δημήτρης Αποσκίτης): Καζιάνης 5 (1), Σίννης, Τζόνσον 25 (3), Γκρέιτζερ 20 (5), Μέντζος, Σιάτρας 5, Κρούσεβατς 3, Μίχαλος, Βαρυπάτης, Πασχάλης 19 (1), Μόργκαν 3 (1).

    ΑΕΚ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Στεφάνοφ 6, Μισιακός, Χάνσελ 4, Κικίλιας 5 (1), Χάμινγκ 6, Χατζής 9 (1), Ζήσης 2, Ντικούδης 12, Γκούροβιτς 20 (4), Μιούρσεπ 16 (2), Μπετς 12, Κακιούζης 12.

    Η 5η αγωνιστική της Α1 ανδρών ολοκληρώνεται αύριο με τις εξής συναντήσεις:

    17:00 Περιστερίου, Περιστέρι - Νήαρ Ηστ

    17:00 ΣΕΦ, Ολυμπιακός - Ηρακλής

    17:00 Αλεξάνδρειο, Αρης - Μαρούσι

    17:00 Ηρακλείου, Ηράκλειο - Μακεδονικός

    21:00 ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός - Δάφνη

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: HTTA (77-69) ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Πρώτα ο ΠΑΟ, μετά ο ΠΑΟΚ... Τυχερός ο Πανιώνιος στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ που επιβλήθηκε το απόγευμα σχετικά εύκολα με 77-69 του ΠΑΟΚ, στέλνοντας τον τελευταίο στην... κόλαση. Η νίκη για την ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς ήταν... ανάσα ζωής.

    Συμφώνησε απόλυτα και ο παίκτης του Πανιωνίου, Γιώργος Διαμαντόπουλος. "Θέλαμε πολύ τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, μετά την κακή εμφάνισή μας με την ΑΕΚ. Αυτή η νίκη είναι αφιερωμένη στους φιλάθλους μας που γέμισαν και πάλι το γήπεδο και τους υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να παίζουμε το ίδιο καλά και στα εκτός έδρας ματς", επισήμανε ο Διαμαντόπουλος.

    Ο ΠΑΟΚ είχε καλό ξεκίνημα και κατάφερε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ. Ο Πανιώνιος προς το τέλος του ημιχρόνου ανέβασε την απόδοσή του. Κατάφερε να ισοφαρίσει και να προηγηθεί με τέσσερις πόντους, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η απάντηση του ΠΑΟΚ δεν άργησε να έρθει, όταν ο κ. Φλεβαράκης αποφάσισε να περάσει στο παιχνίδι τον Μπλερ και Βάις που έβρισκαν εύκολα το στόχο. Αλλά και πάλι η ομάδα του κ. Σούμποτιτς αντέδρασε και έχοντας ένα καταπληκτικό δίλεπτο στο τέλος της αναμέτρησης πήρε διαφορά και φυσικά τη νίκη με το ευρύ σκορ 77-69.

    [13] ΠΕΦΤΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 41ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Με την απονομή του Χρυσού και Αργυρού Αλεξάνδρου- των υψηλότερων διακρίσεων της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής- πέφτει αύριο το βράδυ η αυλαία του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, θα παρουσιάσει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, τα οποία και θα ανακοινώσουν τα βραβεία.

    Της επιτροπής προεδρεύει ο πολωνός σκηνοθέτης, Γέρζι Σκολιμόφσκι, ενώ τη σύνθεσή της συμπληρώνουν ο μεξικανός παραγωγός, Χόερχε Σάντσες, ο τούρκος ηθοποιός Τουνσέλ Κούριτζ, ο γερμανός σκηνοθέτης, Φρεντ Κέλεμεν, η ουγγαρέζα σκηνοθέτης, Τζούντιτ Ελεκ, ο ιταλός κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα και ο έλληνας σκηνοθέτης, Φώτος Λαμπρινός.

    Εκτός του Χρυσού Αλέξανδρου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας) και Αργυρού Αλέξανδρου (Ειδικό Βραβείο Κρατικής Επιτροπής), τα υπόλοιπα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού είναι: Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο Ερμηνείας Α' ανδρικού και Α' γυναικείου ρόλου και βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης.

    [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Στη στήριξη που προσφέρει η ΕΡΤ στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μέσα από διάφορα προγράμματα αλλά και την καταβολή του 1,5% που δίνεται βάσει νόμου για την ενίσχυση του κινηματογράφου στην Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση του θεσμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Παναγιώτης Παναγιώτου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η σύγκλιση της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη σύγκλιση των χώρων της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, γεγονός που, όπως είπε, τείνει να δημιουργήσει μια ενιαία οπτικοακουαστική βιομηχανία και υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΡΤ, με την καταβολή του 1,5% κατάφερε να πείσει ουσιαστικά και τα ιδιωτικά κανάλια για τη χρησιμότητα αυτών των χρηματικών πόρων στην ανάπτυξη της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

    Τόνισε επίσης ότι η ΕΡΤ ακολουθεί μια πολιτική στήριξης όλων των μορφών κινηματογράφου, αλλά και της νέας γενιάς κινηματογραφιστών, ενώ έκανε παράλληλα ιδιαίτερες αναφορές στο γεγονός ότι η ιδιωτική αγορά έχει αρχίσει να εισέρχεται με μεγάλο ενδιαφέρον στην κινηματογραφική παραγωγή.

    Αναφερόμενος στην άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου και τη συμβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε αυτήν, είπε ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι ένας πρωτοπόρος θεσμός στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας και της προβολής της στο εξωτερικό.

    Επισήμανε παράλληλα ότι την τελευταία πενταετία έχουν χρηματοδοτηθεί 68 ταινίες από την ΕΡΤ και έχουν διατεθεί πάνω από τρία δισ. δρχ για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου, τονίζοντας επίσης ότι η ΕΡΤ ενισχύει και τα υπόλοιπα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ μετέχει ως συμπαραγωγός σε οκτώ ταινίες μυθοπλασίας, που διεκδικούν κρατικά βραβεία και σε τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

    [15] ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με τη νόσο των τρελών αγελάδων, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησής του με τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    Ο κ. Χατζημιχάλης τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη νόσο στην Ελλάδα και για αυτό τον λόγο δεν απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων, ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μόνο στο επίπεδο της πρόληψης.

    Τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια τόνισαν από την πλευρά τους ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα της νόσου σε ζώα ή ανθρώπους στην ελληνική επικράτεια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής παρατηρηθεί προβλήματα σε ψάρια και κοτόπουλα.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΩΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αλλά και οι διμερείς σχέσεις Αθήνας-Βαρσοβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον πολωνό ομόλογό του, Γιέρζι Μπούζεκ.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ενταξιακή πορεία της Πολωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε στο πλευρό της Πολωνίας και συμμεριζόμαστε την επιδίωξή της, οι υφιστάμενες τώρα διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση των θεμάτων που πρέπει να λυθούν ώστε να ενταχθεί η Πολωνία, να επισπευσθούν και να τελειώσουν το αργότερο το 2002, ώστε να κλείσει αυτή η διαδικασία της διεύρυνσης, η οποία θα αφορά για παράδειγμα και την Κύπρο. Πρέπει λοιπόν οι διαδικασίες ένταξης να λήξουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002, ώστε από 1η Ιανουαρίου 2003 να ισχύσει η νέα μορφή της Ένωσης".

    Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Πολωνίας, οι κ.κ. Μπούζεκ και Σημίτης αναφέθηκαν στο πολύ καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πολωνία.

    [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι η ΓΓΑ σχετικά για το θέμα της βίας στα γήπεδα αναφέρει τα εξής:

    1)Τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί από την ηγεσία της ΕΠΑΕ, που είχε μάλιστα φροντίσει να υποδείξει ως υπεύθυνη, εφόσον συμβούν επεισόδια, την πολιτεία και τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού. Κατόπιν αυτού δεν είναι δύσκολο για την κοινή γνώμη να συμπεράνει από που εκπορεύτηκαν οι λίγοι εγκάθετοι που πρωτοστάτησαν στα έκτροπα

    2) Όποιος θελήσει να μετατρέψει τους φιλάθλους οποιασδήποτε ομάδας και τα παιδιά της κάθε ελληνικής οικογένεια σε πεζοδρομιακό στρατό υπεράσπισης των οφιτσίων του, θα πρέπει να ξέρει ότι θα έχει την αποφασιστική απάντηση της πολιτείας και την αποδοκιμασία του συνόλου των πολιτών.

    3) Το θέμα της βίας στα γήπεδα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως σωσίβιο για την εικόνα κανενός, Γιατί κόπτεται τώρα η ηγεσία της ΕΠΑΕ να μην απαγορευτεί η μαζική διάθεση εισιτηρίων σε φιλάθλους και η οργανωμένη μετακίνησή τους. Τι άλλαξε από τις 14/9/00 όταν έδινε εντολή προς τις ομάδες να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα μέτρα... Πως τελικά, σκοπεύει να "αξιοποιήσει" τους οργανωμένους οπαδούς η ηγεσία της ΕΠΑΕ;

    [18] Η FIBA ΑΝΕΒΑΛΛΕ ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Η FIBA αποφάσισε την αναβολή του ευρωπαϊκού Ολ Σταρ Γκέιμ που θα διεξαγόταν στις 28 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με κύρια αιτία τη μη εξασφαλισμένη συμμετοχή των κορυφαίων παικτών της ηπείρου.

    Το υπερφορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα αυτής της περιόδου ήταν η αφορμή για τους ανθρώπους της FIBA να πάρουν αυτήν την απόφαση, αφού πιστεύουν ότι δεν θα επιτρέψει σε πολλούς παίκτες να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο αγώνα. "Το συμβούλιο λυπάται γι' αυτήν την απόφαση, όμως είναι κοινή άποψη όλων μας ότι η Γιορτή του Μπάσκετ μπορεί να γίνει μόνο κάτω από συνθήκες, οι οποίες επιδεικνύουν την ενότητα της ευρωπαϊκής μπασκετικής οικογένειας", αναφέρεται λιτά η σχετική ανακοίνωση της FIBA.

    [19] ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:10 UTC+2)

    Κέντρο στο οποίο αποκρυσταλλώνεται η κινηματογραφική παραγωγή των Βαλκανίων χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κινηματογράφου του Βελιγραδίου, Μίρολγιαμπ Βούκοβιτς, μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου "Ματιές στα Βαλκάνια" του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βούκοβιτς αναφέρθηκε παράλληλα στη δεύτερη συνάντηση Οργανισμών Κινηματογράφου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία έχει θεσμικό χαρακτήρα για τη δημιουργία δικτύου που έχει ως στόχο τις παραγωγές, συμπαραγωγές, την ανάπτυξη σεναρίων και την ενίσχυση της παρουσίας του βαλκανικού κινηματογράφου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

    Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της ''Πορνοταινίας'', Νταμιάν Κοζολέ, αναφέρθηκε στην ταινία του λέγοντας ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή που προσπαθεί να θίξει με χιούμορ τα εθνικά προβλήματα της Σλοβενίας, ενώ ο Τζόρτζε Μιλοσάγεβιτς, σκηνοθέτης της ταινίας Μηχανισμός, που έχει ήδη γυρίσει δυο ταινίες με αντικείμενο τη βία, δήλωσε ότι αν και το θέμα τον αφορά προσωπικά δεν θεωρεί ότι η βία αποτελεί αποκλειστικό πρόβλημα της γιουγκοσλαβικής κοινωνίας, αλλά καίριο ζήτημα της παγκόσμιας κοινωνίας.

    Ο βούλγαρος σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός, Μόριο Κράτσεφ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες εξεύρεσης χρηματοδότησης στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι οι κινηματογραφιστές της χώρας του πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ προκειμένου να βρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

    Ο συμπατριώτης του και σκηνοθέτης της ταινίας ''Γυάλινοι βώλοι'', Ιβάν Ιβάνοφ, υπογράμμισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστούν τα σύνορα, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πρόβλημα χρηματοδότησης υπάρχει και στην Τουρκία, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας, ''Μαγιάτικα Σύννεφα'', Νουρί Μπιλτζέ Κεϊλάν, ο οποίος γυρίζει συνήθως ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, γεγονός που τον βοηθά στο θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης.

    [20] Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:04 UTC+2)

    Κερδισμένη της αγωνιστικής στάθηκε η Καλαμαριά που επιβλήθηκε εκτός έδρας με 1-3 της Καλλιθέας. Επίσης μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Προοδευτική επί του Πανσερραϊκού με 0-1 στο πλαίσιο 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας, ενώ η Λάρισα εκμεταλλεύτηκε τον παράγοντα έδρα και πέτυχε νίκη με 1-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου Αύριο διεξάγεται η αναμέτρηση του Αιγαλέω με την Καβάλα.

    Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής είναι:

    Αγιος Νικόλαος - Απόλλων Αθηνών 1-1

    Ακράτητος - Τρίκαλα 2-0

    Καλλιθέα - Απόλλων Καλαμαριάς 1-3

    Πανσερραϊκός - Προοδευτική 0-1

    Λάρισα - Ολυμπιακός Βόλου 1-0

    Πανελευσινιακός - Παναιτωλικός 3-2

    17:00 Παναιγιάλειος - Ναυπακτιακός Αστέρας

    Αύριο

    15:15 Αιγάλεω - Καβάλα

    [21] 5η Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΕΝΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2000 (19:03 UTC+2)

    Την πέμπτη θέση κατέλαβε η εθνική μας ομάδα τένις των γυναικών στην Α' κατηγορία (Τσάμπιονς Ντιβίζιον) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Σε αγώνα κατάταξης επικράτησε με 2-1 της Πολωνίας.

    Τις νίκες της ελληνικής ομάδας πέτυχαν η Λένα Δανιηλίδου επί της Αννα Ζάρσκα με 6-1, 6-1, ενώ στο διπλό οι Μίνα Καπλάνη και Μαρία Παυλίδου επί των Τζοάνα Σάκοβιτς και Μόνικα Σνάιντερ με 6-4, 7-6. Στο δεύτερο μονό η Καπλάνη ηττήθηκε από την Καταρίνα Στράντζι με 6-2, 6-1.

    [22] Ι' ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Ανοιξε σήμερα στο ΕΑΚ Σταυρούπολης η αυλαία των αγώνων άρσης βαρών στο πλαίσιο των Ι' διεθνών "Αλεξανδρείων", με την συμμετοχή περίπου 60 αθλητών και 30 αθλητριών από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ρουμανία, τη Σκοτία και την Σλοβακία. Το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν όλες οι κατηγορίες των εφήβων του β' γκρουπ.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    56κ. Μουζενίδης (Ελλάδα) 197,5 (87,5-110), Διαμαντής (Ελλάδα) 187,5 (80-107,5), Λαζαρίδης (Ελλάδα) 155 (70-85)

    62κ. Κρότσης (Ελλάδα) 205 (92,5 - 112,5), Ζίνισσας (Ελλάδα) 195 (87,5-107,5), Μπράϊαν Σμιθ (Σκοτία) 140 (65-75)

    69κ. Σταματάκης (Ελλάδα) 250 (110-140)

    77κ. Ψωμιάδης (Ελλάδα) 290 (130-160), Εμμανουηλίδης (Ελλάδα) 272,5 (115-157,5), Δίβαρης (Ελλάδα) 240 (105-135)

    85κ. Δρούγκας (Ελλάδα) 270 (130-140)

    94κ. Βελλιανίτης (Ελλάδα) 305 (132,5-172,5), Μεσκόβ (Ελλάδα) 257,5 (120-137,5).

    105κ. Σαλπικίδης (Ελλάδα) 315 (142,5-172,5), Μητσώνης (Ελλάδα) 252,5 (112,5-140)

    +105κ. Μαυρίδης (Ελλάδα) 327,5 (147,5-180), Τριανταφυλλίδης (Ελλάδα) 272,5 (117,5-155).

    [23] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

    Μυτιλήνη, 18 Νοεμβρίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Αιχμές κατά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο χειρισμό της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στην πολιτική της απέναντι στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές της χώρας άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, στη Λέσβο.

    Αναφερόμενος στην προοπτική ενσωμάτωσης της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές δομές, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του ενθαρρύνει μεν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με γνώμονα πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το πάγιο αίτημα του κόμματός του για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι "τα εθνικά ζητήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση κανενός. Η μυστική διπλωματία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Γεννά υπόνοιες το γεγονός ότι η πρώτη εντολή που πήραν οι διαπραγματευτές των ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιτάσσει απόλυτη μυστικότητα. Οι εθνικές υποθέσεις δεν βρίσκουν δικαίωση στα καταγώγια των παρασκηνίων", είπε χαρακτηριστικά.

    Επέρριψε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση και για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι "οι τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των νατοϊκών ασκήσεων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, αποτελούν έμπρακτη επανάληψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων".

    Για την εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ, είπε ότι απουσιάζουν από το σχετικό κείμενο οι σαφείς και ξεκάθαροι όροι για την ένταξη της Κύπρου, άσχετα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για την περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές κάνοντας λόγο για διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και για ανεργία που ξεπερνά το 25% στο Αιγαίο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λέσβος και γενικότερα τα ακριτικά νησιά είναι η υπογεννητικότητα, η τάση φυγής των νέων προς τα ηπειρωτικά αστικά κέντρα και η γήρανση του πληθυσμού και πρότεινε τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας "Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής", με επιμέρους ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για κάθε νησί χωριστά.

    Συγκεκριμένα, πρότεινε να δοθεί έμφαση στην περιφέρεια και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, να επαναπροσδιοριστούν οι διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε να δοθούν αποτελεσματικά κίνητρα για επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ισχύσουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων νησιών με πληθυσμό κάτω των 6000 κατοίκων και να υπάρξει πλήρης στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιστημόνων στα νησιά, να προωθηθεί μια νέα οργάνωση του Συστήματος Δημόσιας Διοίκησης, με άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών των Νησιωτικών Νομαρχιών και των Επαρχιών με κατάλληλο προσωπικό, αλλά και να στηριχθεί αποτελεσματικά η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.

    Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της εξάντλησης των υδάτινων πόρων στα νησιά, είπε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων με σκοπό την ορθολογική χρήση του νερού και να αναθεωρηθεί το καθεστώς υπολογισμού του ΕΛΓΑ για ζημιές από θεομηνίες.

    Εκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο σύστημα Υγείας στα νησιά, λέγοντας ότι χρειάζεται η καθιέρωση ενός νέου συστήματος παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, με έμφαση τόσο στα τοπικά νοσοκομεία και κέντρα, όσο και στην οργάνωση έγκαιρης διακομιδής ασθενών.

    Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας ήταν και η θωράκιση των θαλάσσιων συνόρων μας, με την οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος για τον περιορισμό της μεταφοράς ναρκωτικών στο Ανατολικό Αιγαίο.

    Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της Μυτιλήνης, τόνισε ότι χρειάζεται να συνδυαστεί η προώθηση του Αγροτουρισμού με τη διάθεση τοπικών προϊόντων, με την επιβολή μέτρων ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου για την παραγωγή και διάθεση επώνυμων, αλλά και βιολογικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και την καθιέρωση εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας.

    Στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις ΔΕΚΟ, την Ολυμπιακή και το Χρηματιστήριο, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες του κόμματός του για ύπαρξη φαινομένων διαπλοκής της κυβέρνησης με οργανωμένα συμφέροντα και μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, που όπως είπε, δημιουργούν ένα "καταστροφικό για τον τόπο τρίγωνο".

    [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2000 (18:16 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν μπορεί να προσαρτήσει τα κατεχόμενα αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χωρίς τη λύση του πολιτικού θέματος, ακόμη και αν απλώς προσποιείται ότι θέλει η ίδια να ενταχθεί στην Ενωση, είπε στο Λονδίνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Αν φθάσουμε στο σημείο ένταξης της Κύπρου και το πολιτικό θέμα δεν έχει λυθεί", είπε ο Εκπρόσωπος, "δεν μπορούμε παρά να ενταχθούμε".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 November 2000 - 23:00:50 UTC