Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [02] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] BYTE: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΤRΑΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ PANAFON
  • [05] ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [06] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • [09] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
  • [10] ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [11] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ
  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [13] ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ
  • [14] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [15] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΟ ΣΤ' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G8, ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [18] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ CEDEFOP
  • [19] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
  • [21] ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
  • [22] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΦΟΡΤΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [23] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ PC SYSTEMS - SYMANTEC

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2000 (11:33 UTC+2)

    Με τη φράση "ούτε βήμα πίσω" ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έκανε σαφή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας για να δώσει νέα πνοή στο ΕΣΥ και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού. Κατά την ομιλία του στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα επιτεύγματα του ΕΣΥ τα οποία είναι σημαντικά αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε και τη διαπίστωση ότι το ΕΣΥ έχει σήμερα ανάγκη ανανέωσης.

    Πριν από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983 η περίθαλψη που είχαμε στην Ελλάδα ήταν λατινοαμερικανικού τύπου, είπε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε να σκεφτούμε πως θα ήταν η κατάσταση στον τομέα της υγείας αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και ήταν ιδιαίτερα καυστικός ως προς αυτούς που αντιδρούν. Παρατήρησε ότι οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται από εκείνους που φαίνεται ότι λησμονούν πως το ΕΣΥ δεν δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει εισοδήματα στους ίδιους, αλλά για να υπηρετεί τον πολίτη. Εχουμε καλέσει, είπε, τους φορείς σε διάλογο, παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα ή πρόταση όμως ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλοθι ακινησίας.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Η επέκταση του ΕΣΥ, μαζί με τη γενική άνοδο του βιοτικού επιπέδου, έχουν βελτιώσει το επίπεδο υγείας των ελλήνων. Οι έλληνες ζούμε κατά μέσο όρο 3 χρόνια περισσότερο σε σχέση με το 1980 -οι ελληνίδες 4. Η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε από 18% σε 7% της χιλίοις. Ο αριθμός θανάτων στον τοκέτο μειώθηκε από 18 σε μόλις 2 το χρόνο. Θα μπορούσα να συνεχίσω να παραθέτω ανάλογα παραδείγματα. Οι δείκτες αυτοί πιστοποιούν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της υγείας. Οι αριθμοί δεν είναι ψυχρές "στατιστικές": πίσω τους κρύβονται πραγματικοί άνθρωποι, συμπολίτες μας που σήμερα χάρη και στο ΕΣΥ ζουν περισσότερο και καλύτερα".

    "Η πολιτική μας τα τελευταία χρόνια κλείνει το κεφάλαιο της ποιοτικής επέκτασης του ΕΣΥ. Σήμερα δαπανούμε περισσότερα απ' ότι ποτέ στο παρελθόν. Η δημόσια δαπάνη για την υγεία πλησιάζει το 6% του ΑΕΠ. Σήμερα έχουμε περισσότερα νοσοκομεία παρά ποτέ, με περισσότερους ιατρούς και νοσηλευτές, με περισσότερες κλίνες, με καλύτερο εξοπλισμό, πιο ισόρροπα κατανεμημένα στην περιφέρεια. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι η πρόοδος αυτή έγινε σε συνθήκες μεγάλης κινητοποίησης πόρων για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αυτό και μόνο αρκεί για να δείξει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην υγεία και την κοινωνική πολιτική".

    "Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμη επιτύχει το στόχο μας για τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας στο ύψος των απαιτήσεων του έλληνα πολίτη. Δεν παραβλέπουμε τις αδυναμίες, συχνά μεγάλες του ΕΣΥ: πολλοί ασθενείς συχνά ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία, η "ξενοδοχειακή υποδομή" έχει ανάγκη μεγάλης βελτίωσης, η λειτουργία των μονάδων υγείας είναι γραφειοκρατική και αναποτελεσματική, η παρουσία του δημόσιου συστήματος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ισχνή".

    "Η συνέπεια και οι πόροι που δαπανώνται να μην έχουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο, με κάθε νέο προυπολογισμό, η υγεία χρηματοδοτείται με όλο και μεγαλύτερα ποσά. Ομως, αυτό δεν μεταφράζεται πάντοτε σε βελτιώσεις για τους ασθενείς, ή οι βελτιώσεις δεν γίνονται πάντοτε αισθητές. Συνεπώς, η πολιτική μας για τη συνεχή αύξηση των πόρων, την οποία ακολουθούμε με συνέπεια, από μόνη της δεν επαρκεί. Πρέπει να τη συμπληρώσουμε με θεσμικές αλλαγές -για να "πιάνουν τόπο τα χρήματα" του φορολογούμενου πολίτη".

    "Η διαπίστωση αυτή μας οδήγησε στο συμπεράσμα ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη ανανέωσης. Το σχέδιο που θα παρουσιάσει σε μεγαλύτερη έκταση ο αρμόδιος υπουργός στοχεύει ακριβώς στη διόρθωση των αδυναμιών του συστήματος και στην αντιστοίχηση του με τις απαιτήσεις της εποχής. Εγώ θα αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά μόνο σημεία, τα οποία πιστεύω ότι αναδεικνύουν καθαρά την ουσία της μεταρρύθμισης".

    "Πρώτον, συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης υγείας. Η πολυδιάσπαση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης υγείας παραβιάζει την αρχή της ισονομίας των πολίτων και εμποδίζει πληρέστερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων. Με τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας αποσκοπούμε στη συγκέντρωση των κονδυλίων ποιυ τα ταμεία ασφάλισης και το κράτος ήδη δαπανούν για την υγεία. Χωρίς να θίγουμε την οργανωτική αυτοτέλεια των ταμείων, αλλά με κοινή διαχείριση των πόρων και σταδιακή εναρμόνιση των παροχών, θέτουμε τις βάσεις για ένα ενιαίο και ορθολογικό σύστημα χρηματοδότησης".

    "Δεύτερον, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η δημόσια παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι σήμερα ιδιαίτερα ισχνή. Η σύνδεση κάτω από κοινή οργανωτική "ομπρέλα" των κέντρων υγείας που ήδη υφίστανται με τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και τις νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν στα αστικά κέντρα θα επιτρέψει την επέκταση του ΕΣΥ στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει".

    "Τρίτον, λειτουργική αναβάθμιση των νοσοκομείων. Με την εισαγωγή ικανών διαχειριστών και τις άλλες καινοτομίες που επιχειρούμε, όπως είναι τα απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, δημιουργούμε, όπως είναι τα απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, δημιουργούμε τις προυποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των υλικών και ανθρώπινων πόρων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών".

    "Τέταρτον, συνεχής έλεγχος της ποιότητας. Η συνεχής αξιολόγηση της ποιότητας των φροντίδων υγείας συμπληρώνει τα άλλε μέτρα που θέτουμε σε εφαρμογή με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τομέα της υγείας. Η αξιολόγηση της ποιότητας αφορά, βέβαια, κατ' αρχήν το ίδιο το ΕΣΥ. Αφορά, όμως και τις μονάδες του ιδιωτικού τομέα".

    "Πέμπτον, έμφαση στην πρόληψη και στη δημόσια υγεία. Το ΕΣΥ είναι το μέσο, δεν είναι αυτοσκοπός. Ο σκοπός είναι η άνοδος του επιπέδου υγείας κάθε πολίτη. Γι' αυτό, το σχέδιο μεταρρύθμισης δίνει δικαιολογημένα προτεραιότητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής. Για την επιτυχία της μεταρρύθμισης απαιτείται η σύμπραξη όλων. Για αυτό και έχουμε ζητήσει τη Συμφωνία και τη Συνεργασία όλων, με πρώτους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας".

    "Παρά ταύτα, γνωρίζουμε ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης στην υγεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ως επί το πλείστον, οι αντιδράσεις προέρχονται από εκείνους που φαίνεται ότι λησμονούν ότι το ΕΣΥ δεν δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει εισοδήματα στους ίδιους, αλλά για να υπηρετεί τον πολίτη. Εχουμε καλέσει τους φορείς σε διάλογο, επειδή παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα ή πρόταση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει και που όλοι συμμερίζονται. Θα τους ακούσουμε όλους".

    "Ομως, ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι ακινησίας. Εάν δεν δράσουμε, θα είμαστε υπόλογοι, απέναντι στον έλληνα ασθενή, απέναντι στην κοινωνία. Η αδράνεια και η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης δεν εγγυώνται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα κανενός. Εμείς έχουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ελπίδες που έχει εναποθέσει πάνω μας η κοινωνία. Εμείς έχουμε την ευθύνη να δώσουμε νέα πνοή στο ΕΣΥ".

    "Πουθενά αλλού, επαναλαμβάνω, η δράση του κράτους, η εκδήλωση αλληλεγγύης της οργανωμένης κοινωνίας, δεν αγγίζει τον καθημερινό άνθρωπο όσο στο χώρο της Υγείας. Εκεί που είναι περισσότερο ευάλωτος από οπουδήποτε αλλού. Εκεί στηρίζει τις ελπίδες του επάνω μας. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ' αυτή την ελπίδα. Το οφείλουμε στην όλη πολιτική διαδρομή μας, σε εκείνο που υπήρξε από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή. Το οφείλουμε στη βαθύτερη σχέση που μας ένωσε και μας ενώνει όλα αυτά τα χρόνια με τους έλληνες πολίτες. Θα έλεγα ότι το οφείλουμε, εν τέλει στον εαυτό μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε. Και απ' αυτό το βήμα δηλώνω ότι όπως για το σύνολο των επιλογών μας, έτσι και για την Υγεία έχουμε το βλέμμα στραμμένο μπροστά. Δουλεύουμε για να πάμε μπροστά. Μπροστά ούτε βήμα πίσω. Η υγεία θα είναι ο χώρος όπου θα δικαιωθεί όχι απλώς η πολιτική μας πρόταση, αλλά το πρότυπο κοινωνίας που πρεσβεύουμε. Μιας κοινωνίας αλληλεγγύης. Μιας κοινωνίας σύγχρονης, με ανθρώπινο πρόσωπο. Οχι στους σχεδιασμούς, αλλά στην πράξη. Οχι στις εξαγγελίες, αλλά στη ζωή. Οχι στις προθέσεις αλλά στο έργο. Αυτή την κοινωνία, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, θα την οικοδομήσουμε όλοι μαζί", κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    [02] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Ουάσιγκτον, 10 Νοεμβρίου 2000 (09:51 UTC+2)

    Εντείνεται η σύγχυση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριδα, που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.

    Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επιδίδονται σε λεκτικές κόντρες για τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, με τους Δημοκρατικούς να κάνουν λόγο για παρατυπίες στην πολιτεία-κλειδί της Φλόριδα.

    Ο Αλ Γκορ προηγείται βέβαια σε παναμερικανικό επίπεδο του αντιπάλου του, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, αλλά σε περίπτωση που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αναδειχθεί νικητής θα γίνει ο πρώτος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα που μετά από 112 χρόνια θα χάσει την προεδρία ενώ έχει κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το CNN, ο Αλ Γκορ προηγείται με 48,98% έναντι 48,78% του αντιπάλου του, διαφορά που αντιστοιχεί σε λιγότερες από 200.000 ψήφους.

    Ο τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που εξελέγη χωρίς την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου ήταν ο Μπέντζαμιν Χάρισον, το 1888.

    Σ.Π.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (18:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η απονομή του βραβείου "Προσωπικότητες 2000" από το Ινστιτούτο Ανατολή - Δύση στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Στις Ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουλιάνο Αμάτο, το μεσημέρι στη Ρώμη, ενόψει της επικείμενης διάσκεψης της Ε.Ε. στη Νίκαια.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, ότι η χώρα μας δεν αντιτίθεται στην υποψηφιότητα της 'Αγκυρας, η οποία, όμως, πρέπει να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να συμβάλει εμπράκτως στην επίλυση του Κυπριακού.

    Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο κείμενο της Κομισιόν για την εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, είπε οτι το Κυπριακό πρέπει να περιληφθεί στο τελικό κείμενο και γι' αυτό γίνονται διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες, με στόχο να υπάρξει συνέχεια του κειμένου ως προς το Ελσίνκι".

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της ΝΔ και τις δηλώσεις Καραμανλή, λέγοντας ότι δεν διαθέτει πνεύμα υπευθυνότητας.

    [04] BYTE: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΤRΑΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ PANAFON

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και παραδόθηκε το έργο που είχε αναθέσει η Panafon στην εταιρία ΒΥΤΕ, για την ανάπτυξη Intranet συστήματος αυτοματοποίησης εσωτερικών διαδικασιών.

    Η εσωτερική οργάνωση καθώς και η διανομή ηλεκτρονικής πληροφορίας είναι οι κυριότερες διαδικασίες που αυτοματοποιούνται στο πλαίσιο του νέου έργου, ενώ σημειώνεται ότι αυτό παραδόθηκε από την ΒΥΤΕ στους τελικούς χρήστες μέσα σε τρεις μήνες από την ανάθεσή του.

    Για την υλοποίηση του έργου, η ΒΥΤΕ χρησιμοποίησε Lotus Domino, καθώς και άλλες Internet τεχνολογίες όπως HTML, Java και Javascript, που συνεργάζονται αρμονικά με το Lotus Domino server και το περιβάλλον σχεδίασης Lotus Designer.

    [05] ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 10 Νοεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Στην Ινδονησία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 25 άτομα έχουν βρει το θάνατο από τη περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους χιλιάδες διαδηλωτές που συρρέουν στη πόλη Μπάντα Ατσε της Σουμάτρας για να λάβουν μέρος σε διήμερες εκδηλώσεις ζητώντας την ανεξαρτησία της περιοχής.

    [06] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Στο προσκήνιο βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, μετά την υπόθεση με τον Χρήστο Κεντήρα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατάφερε να πείσει την 50χρονη Γεωργία Σενάουερ, έμπορο, να κατέβει από την ταράτσα του ξενοδοχείου όπου είχε ανέβει - και απειλούσε ότι θα πέσει - αφού της υποσχέθηκε οτι θα ερευνήσει τις καταγγελίες της. Η 50χρονη από νωρίς απειλούσε ότι θα πέσει από την ταράτσα του ξενοδοχείου αν δεν μιλούσε για τα προβλήματά της στον κ. Τριανταφυλλόπουλο.

    [07] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ καταδίκασε τη δολοφονία τεσσάρων Αλβανοφώνων από τη φυλή των Ρόμα, των οποίων τα πτώματα ανακαλύφθηκαν χθες.

    Ο κ. Κουσνέρ είπε ότι 3 άνδρες και 1 δεκαεξάχρονος πυροβολήθηκαν από αγνώστους, όταν προσπάθησαν να επιστρέψουν και να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο σπίτια τους στη πόλη Κόσοβο Πόλγιε, κοντά στη πρωτεύουσα Πρίστινα.

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Σημαντική παρουσία έχει στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος με καταστήματα σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αρμενία και Μολδαβία, αλλά και με σχέδια για την άμεση επέκτασή της μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στις αναδυόμενες αγορές. Το παραπάνω τονίστηκε από εκπροσώπους της Εμπορικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του Balkan Partnership 2000.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο διευθυντής του τμήματος της Εμπορικής Τράπεζας ανατολικής Ευρώπης, Γεράσιμος Τσιαπάρας, οι ανακατατάξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του '90 ευνόησαν την επέκταση των ελληνικών τραπεζών. Τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια για την ίδρυση τραπεζών, τα οποία ανέρχονται σε 3 εκατ. δολάρια, αλλά και το διμερές εμπόριο με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, το οποίο βρίσκονταν το συγκεκριμένο διάστημα σε ικανοποιητικά επίπεδα, αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τη σημαντική παρουσία που έχει σήμερα η Εμπορική Τράπεζα στη βαλκανική.

    Αναφορικά με τη Βουλγαρία, η Εμπορική Τράπεζα παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη μετά το 1998, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της θυγατρικής της International Commercial Bank στη Βουλγαρία, Strauss Stephen.

    Μάλιστα, αναφερόμενος ο κ. Stephen στο οικονομικό περιβάλλον της Βουλγαρίας τόνισε ότι ο πληθωρισμός της χώρας έχει σταθεροποιηθεί. Ακόμη, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Βουλγαρίας ανέρχονται στο 4% ενώ προσδοκάται στο άμεσο μέλλον η συγκεκριμένη χώρα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%.

    Πτωτικά κινούνται στη συγκεκριμένη χώρα και τα ποσοστά της ανεργίας, ενώ οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επενδυτές είναι αυτοί του τραπεζικού κλάδου, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

    Σχετικά με το οικονομικό τοπίο της Αλβανίας ο γενικός διευθυντής της International Commercial Bank στην εν λόγω χώρα, κ. Καράκωστας, τόνισε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα για το τρέχον έτος πλησιάζει τα 1000 δολάρια.

    Οι εξαγωγές της Αλβανίας ανέρχονται στα 400 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές της στα 1.200 εκατ., σημαντικό ποσοστό των οποίων κατέχει η Ελλάδα.

    Πάντως και στη Ρουμανία η Εμπορική Τράπεζα κατέχει σημαντική θέση, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο διευθυντής της θυγατρικής της, C.F. Doncaica, παρόλο το ελλιπές και περίπλοκο νομοθετικό σύστημα που χαρακτηρίζει τον επενδυτικό τομέα.

    Συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και εξωτερικού εμπορίου, μέσω μεσοπρόθεσμων δανείων, διαχείριση κεφαλαίων και χαρτοφυλακίου, καθώς επίσης και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων προς ιδιωτικοποίηση είναι το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι θυγατρικές της Εμπορικής Τράπεζας στην περιοχή της βαλκανικής.

    Τ.Σ.

    [09] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

    Βερολίνο, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε σήμερα νόμο, ο οποίος επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να παντρευτούν. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και ορίζει μεταξύ άλλων ότι τα ζευγάρια ομοφυλόφιλων θα παίρνουν τις ίδιες συντάξεις με τους ετερόφυλους και οι ξένοι ομοφυλόφιλοι που θα σχετίζονται με Γερμανούς πολίτες θα μπορούν να μείνουν στη χώρα.

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χέρτα Ντέμπλερ Γκμέλιν δήλωσε ότι ο νόμος αυτός σπάει τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων.

    Η συντηρητική αντιπολίτευση καταφέρθηκε εναντίον του νόμου και είπε ότι είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με τη γερμανική κουλτούρα.

    [10] ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις της ανακοινώνει η Ρωσία, η οποία θα μειώσει κατά μισό εκατομμύριο τον αριθμό των στρατιωτών της. Οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στις δυνάμεις του πεζικού, οι οποίες θα μειωθούν κατά τριακόσιες εξήντα χιλιάδες στρατιώτες.

    Τις δουλειές τους αναμένεται να χάσουν και περίπου εκατό χιλιάδες πολίτες που εργάζονται σε στρατιωτικές υπηρεσίες.

    [11] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

    Βερολίνο, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η γερμανική Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ) ενέκρινε με 48 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 21 αποχές την πρόταση της κυβέρνησης Σρέντερ για απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD.

    Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το NPD ευθύνεται για την έξαρση της ξενοφοβίας και τις επιθέσεις εναντίον ξένων, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων εφέτος. Αλλά για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα NPD, το θέμα θα διαβιβασθεί στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο και θα πάρει την τελική απόφαση.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του Χουσεϊν Αμπαγιάτ, του Παλαιστίνιου στρατιωτικού διοικητή που σκοτώθηκε μαζί με δύο ηλικιωμένες γυναίκες όταν ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επετέθησαν κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, κοντά στη Βηθλεέμ.

    Παλαιστίνιοι μαχητές πυροβολώντας στον αέρα απέδωσαν στρατιωτικές τιμές στο νεκρό, που ανήκε στην μαχητική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

    Εξάλλου τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στα νέα βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ενώ τα πρώτα σημάδια για έξαρση της βίας στη περιοχή φάνηκαν από νωρίτερα το πρωί με την έκρηξη βόμβας στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, από την οποία σκοτώθηκε ένας ισραηλινός αστυνομικός.

    [13] ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ

    Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ απέρριψε σήμερα ρωσικό αίτημα για επιθεώρηση των υποβρυχίων της Συμμαχίας ώστε να βρεθούν τα αίτια του δυστυχήματος που οδήγησε στη βύθιση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ στη Θάλασσα Μπάρεντς στις 12 Αυγούστου και στον χαμό των 118 μελών του πληρώματος του.

    Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Γκουίντο Βεντουρόνι δήλωσε ότι οι μόνες συμφωνίες που υπάρχουν για επιθεώρηση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού είναι αυτές που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και περιλαμβάνουν επιθεώρηση στις δυνάμεις εδάφους και όχι στο ναυτικό.

    Η Ρωσία ζήτησε να επιθεωρήσει τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ για να βγει από την αμφιβολία ότι το Κούρσκ βυθίστηκε αφού προσέκρουσε σε υποβρύχιο της Συμμαχίας.

    Ο.Κ.

    [14] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βελιγράδι, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Στην αποκατάσταση της στρατιωτικής τους συνεργασίας προχώρησαν η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία, που είχε διακοπεί με την έναρξη της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Κράποβιτς.

    "Συζητήσαμε τη μελλοντική συνεργασία μας στους στρατιωτικούς και τεχνικούς τομείς, καθώς και τις προτάσεις της Ρουμανίας σχετικά με το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο κ. Κράποβιτς, μετά από συνομιλίες που είχε με το Ρουμάνο ομόλογό του Σόριν Φρουνζαβέρντε, ο οποίος χαρακτήρισε την αποκατάσταση της στρατιωτικής συνεργασίας ως "πολύ σημαντική".

    Υπενθυμίζεται ότι οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας το 1997, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ εξαιτίας των διαφορών σχετικά με την κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρουμανία υποστήριξε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    [15] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος απέρριψαν τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών για να παραδεχθούν την ήττα του Αλ Γκόρ, μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντα, που επιβεβαίωσε την επικράτηση του Τζόρτζ Μπούς.

    Η ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος Κάρεν Χιούζ είπε ότι το στρατόπεδο Γκόρ θα πρέπει να επανεξετάσει τις απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια και αίτηση για νέα καταμέτρηση των ψήφων. Αλλά ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Γκόρ, Μπίλ Ντάλεϊ είπε ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, παρά την εντυπώσεις που θέλουν να διαμορφώσουν οι υποστηρικτές του κ. Μπους.

    Νωρίτερα ο κ. Ντάλεϊ είχε πεί ότι οι Δημοκρατικοί εργάζονται από κοινού με ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας του Πάλμ Μπήτς για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα λόγω εκλογικών παρατυπιών που σημειώθηκαν εκεί.

    Την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Φλόριντα, ο Τζώρτζ Μπους, εξακολουθεί να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ελάχιστη όμως διαφορά. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά των 1800 ψήφων περίπου που τον χώριζε απο τον Αλ Γκόρ μετά την πρώτη καταμέτρηση έχει περιορισθεί σε 327. Πάντως η εφορευτική επιτροπή των εκλογών στη Φλόριντα ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα γίνει γνωστό για μία εβδομάδα ακόμη.

    Την επόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την καταμέτρηση των 2,5 χιλιάδων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό και ψήφισαν μέσω του ταχυδρομείου.

    [16] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΟ ΣΤ' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Επιχειρησιακά πρότυπα από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΣΤ' Συνεδρίου Αριστοτέλης της ΕΕΔΕ/Τμήμα Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Στην ανάπτυξη μέσω συμμετοχών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της "Rubicon Συμμετοχών ΑΕ" Παναγιώτης Μπαλτατζής. Ο Ομιλος έχει επιλέξει να κατευθύνει τη δραστηριότητά του στους τομείς των επενδύσεων, της πληροφορικής, του real estate, του εμπορίου και των αθλητικών δραστηριοτήτων και για την υποστήριξη αυτών, απαραίτητη είναι η δραστηριοποίηση και στον εκδοτικό τομέα. Ο κ. Μπαλτατζής πρόσθεσε ότι μέσω venture capital θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη εταιριών με μέλλον και μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) ή στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ).

    Ο Χρήστος Ακκάς, πρόεδρος της "Ελληνικής Υφαντουργίας ΑΕ", αναφέρθηκε στην κάθετη ολοκλήρωση με συγχώνευση εταιριών κοινή ιδιοκτησίας και ειδικότερα της "Ελληνικής Υφαντουργίας" που απορρόφησε, με συγχώνευση, τις "Ηλιος Ten Cate" και "Εκκοκκιστήρια Μακεδονίας".

    Ο διευθύνων σύμβουλος της "Γενική Τροφίμων ΑΕ", Δημήτρης Τακάς, ανέλυσε το θέμα "Εξαγορά - συγχώνευση - δημιουργία υπεραξιών: "Μπαρμπα Στάθης" - "Φρόζα" και "Αλεσις" - "Μακεδονική Σφολιάτα". Ο κ. Τακάς αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο επιτυχημένο παράδειγμα των "Μπαρμπα Στάθη - Φρόζα". Η εξαγορά - συγχώνευση έγινε διότι υπήρχε ευκαιρία ύπαρξης κερδών, περιθώρια εξαγοράς ανταγωνιστών/απόκτησης μεριδίων αγοράς και στρατηγική ομοιότητα των εμπορικών λειτουργιών μεταξύ πωλητή αγοραστή. Στην επιτυχία της εξαγοράς αυτής συνετέλεσε η ομοιότητα της εταιρικής κουλτούρας των δύο εταιριών και αποδεδειγμένα επιτεύχθηκε η μεγιστοποίηση της επιπρόσθετης οικονομικής αξίας της "Μπαρμπα Στάθης".

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G8, ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Βρυξέλες, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Την παροχή οικονομικής βοήθειας στα Βαλκάνια θα εξετάσουν τη Τρίτη στο Παρίσι οι χώρες της ομάδας των Οκτώ G8, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διεθνής οικονομικοί οργανισμοί, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

    Η διεθνής κοινότητα θέλει να στείλει βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία πριν έρθει ο χειμώνας, ενώ ο στόχος των συνομιλιών θα είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής η οποία θα συνδέει την οικονομική βοήθεια αυτή με τη διεθνή βοήθεια που θα δοθεί στην περιοχή.

    "Θα είναι δύσκολο να το καταφέρουμε αυτό, ενώ πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες για την προσφορά οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία θα πετύχουν μόνο αν υπάρξουν ενδείξεις ότι το Βελιγράδι θα αλλάξει", δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι oι κινήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες.

    [18] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    "Περίπου 3.500 άνθρωποι το χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης", υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου (CEDEFOP), κ. Σταύρου. Με αφορμή τον εορτασμό για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του CEDEFOP, το Κέντρο διοργανώνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου μία μεγάλη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης(15/11) και έκθεση φωτογραφίας στην γκαλερί, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις νέες του εγκαταστάσεις(16/11). "Παρότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν έχουν άμεση σχέση με τη θεματική ενασχόληση του Κέντρου, ο πολιτισμός είναι αλληλένδετος με την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Μ' αυτήν την κεντρική ιδέα ξεκινήσαμε τη σειρά των πολιτιστικών εκδηλώσεων", δήλωσε ο κ. Σταύρου.

    Τη συναυλία για την 25η επέτειο από την ίδρυση του CEDEFOP θα τιμήσει η διάσημη σολίστ Γιούλια-Μαρία Κρετς, δισέγγονη του παγκόσμια γνωστού Τσέχου μουσικοσυνθέτη Άντονιν Ντβόρτζακ, παρουσιάζοντας το έργο του προπάππου της "Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 53". Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και το έργο του Ντβόρτζακ "Συμφωνία αριθμ.9 σε μι ελάσσονα, έργο 95".

    Αναφερόμενος στη συναυλία της 15ης Νοεμβρίου, ο μουσικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Κάρολος Τρικολίδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Ορχήστρας για τη φετινή χρονιά, λέγοντας: "Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίζει στο φετινό της πρόγραμμα αρκετούς νεωτερισμούς, οι οποίοι πλαισιώνουν τρεις βασικούς θεματικούς κύκλους συναυλιών. Ο πρώτος κύκλος αφορά τις βραδιές gala, ο δεύτερος συνιστά τη συνέχεια των τακτικών συναυλιών με πιο παραδοσιακά προγράμματα και δημοφιλή συμφωνικά έργα, ενώ ο τρίτος και πιο ενδιαφέρων κατά τη γνώμη μου, με τον τίτλο 'Οι κλασσικοί του 20ου αιώνα και η νεότερη σχολή της Θεσσαλονίκης' αντιπαραθέτει τους Έλληνες δημιουργούς με τους κλασσικούς συνθέτες του περασμένου αιώνα".

    Ο κ. Τρικολίδης τόνισε επίσης ότι "η Θεσσαλονίκη τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποκτήσει μία μεγάλη ομάδα με αξιόλογες επιτυχίες στο εξωτερικό. Προκειμένου να προβάλλουμε αυτές τις νέες δημιουργίες σκεφτήκαμε να κάνουμε εισαγωγικές διαλέξεις για τις συναυλίες. Μ' αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε τη δυνατότητα στους νέους να προσεγγίσουν τα έργα".

    Η υπεύθυνη για τις εισαγωγικές διαλέξεις, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Κίκου επεσήμανε την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφορικά με την παρουσίαση των νέων μουσικών συνθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η μουσική γράφεται, αλλά δεν παίζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει έλλειψη μουσικής παιδείας, γιατί η μουσική δεν βιώνεται ζωντανά από το κοινό. Στόχος των διαλέξεων είναι να κατανοήσει κάποιος που δεν γνωρίζει τα έργα και να τα αγαπήσει".

    Συμπληρώνοντας την κα Κίκου, ο μαέστρος και συνθέτης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, επεσήμανε: "Βρισκόμαστε υπό την σκιά μιας τέχνης που αποξενώνει τον κόσμο. Κάνουμε το παν, για να καταρρίψουμε αυτήν την κατάσταση".

    Τέλος, εκ μέρους του CEDEFOP, ο κ.Σταύρου δήλωσε ότι το Κέντρο θα πραγματοποιήσει κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ τον Απρίλιο θα φιλοξενήσει στην γκαλερί του νέες εκθέσεις καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη.

    Α.Γ.

    [19] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Σε άρθρο της η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα της Βαρσοβίας "The Warsaw Voice" αναφέρεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σε Πολωνούς πολίτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχαν εκτοπισθεί στη Γερμανία και είχαν υποχρεωθεί σε καταναγκαστική εργασία.

    Όπως αναφέρεται στο άρθρο: Το Δεκέμβριο του 1999 στο Βερολίνο, μετά από ένα χρόνο σκληρών διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε τελικά ότι θα καταβληθεί το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων Γερμανικών Μάρκων ως αποζημίωση σε άτομα που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί μέσω ενός Ειδικού Ταμείου στο οποίο θα συγκεντρωθούν χρηματικά κονδύλια που θα προέρχονται κατά το ήμισυ από διάφορες γερμανικές εταιρίες και κατά το άλλο ήμισυ από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τα αρχεία διαφόρων πολωνικών ιστορικών πηγών, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 2,8 εκατομμύρια Πολωνοί, αφού εκτοπίσθηκαν στη Γερμανία υποχρεώθηκαν στη συνέχεια σε καταναγκαστική εργασία. Οι Πολωνοί αυτοί που εργάσθηκαν για πάνω από 150 χιλιάδες Γερμανούς εργοδότες, αποτελούσαν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού που ενίσχυε την οικονομία του Γ' Ράιχ.

    Έως σήμερα, δεν έχει προσφερθεί ουδεμία μορφή αποζημίωσης σε αυτούς τους Πολωνούς εργάτες, λόγω των συμφωνιών αποζημίωσης (επανόρθωσης) που υπέγραψε μεταπολεμικά η Πολωνική Κυβέρνηση. Οι Πολωνοί εργάτες δεν είχαν συμπεριληφθεί από τη γερμανική δικαστική απόφαση που εξεδόθη το 1953, διότι η εν λόγω απόφαση εξαιρούσε από τις αποζημιώσεις τις σοσιαλιστικές χώρες που δεν είχαν αναγνωρίσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το 1972, η Πολωνία παρέλαβε το ποσό των 100 εκατομμυρίων Γερμανικών Μάρκων για τα θύματα των "ψευδοϊατρικών πειραμάτων" που πραγματοποιήθηκαν σε κρατούμενους στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το 1991 έλαβε επίσης το ποσό των 500 εκατομμυρίων Γερμανικών Μάρκων για τα θύματα του ναζισμού, όμως από νομικής άποψης η καταβολή του ποσού αυτού δεν θεωρείται αποζημίωση αλλά ως εφάπαξ πληρωμή χρηματικής αρωγής.

    Το νεοσυσταθέν ειδικό ταμείο, θα καταβάλλει αποζημιώσεις σε 500 χιλιάδες επιζώντες Πολωνούς που υποχρεώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε καταναγκαστική εργασία.

    Οι Πολωνοί εργάτες θα παραλάβουν συνολικά το ποσό του 1,9 δισεκατομμυρίων Γερμανικών Μάρκων. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί μέσω του Ιδρύματος Πολωνο-Γερμανικής συμφιλίωσης στα θύματα της γερμανικής εκμετάλλευσης, οι οποίοι διέμεναν από τις 16 Φεβρουαρίου 1999 στην Πολωνία ή στους νομικούς κληρονόμους των αποβιωσάντων μετά τις 16 Φεβρουαρίου 1999.

    Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το ύψος του ποσού της αποζημίωσης δεν εξαρτάται από τη διάρκεια της φυλάκισης ή της καταναγκαστικής εργασίας. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, κάθε κρατούμενος στρατοπέδου συγκέντρωσης ή γκέτο ή θύμα του ολοκαυτώματος θα λάβει αποζημίωση, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 30.000 Πολωνικών Ζλότυς (15.000 Γερμανικών Μάρκων) περίπου, η οποία θα αποπληρωθεί σε δύο ισόποσες δόσεις. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι (κρατούμενοι ποινικών στρατοπέδων, φυλακών, κρατούμενοι των "Polenlagers" (ειδικών στρατοπέδων για Πολωνούς στη Σιλεσία) και ανήλικα παιδιά κάτω των 16 ετών που φυλακίσθηκαν για πάνω από 180 ημέρες) θα παραλάβουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας κυμαίνεται απο 10.000 έως 24.000 Πολωνικών Ζλότυς (από 5.000 έως 12.000 Γερμανικών Μάρκων), ποσό που θα καταβληθεί σε δύο άνισες δόσεις (α' δόση - το 35% του ποσού της αποζημίωσης, β' δόση - το 65% του ποσού της αποζημίωσης).

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    "Κινδυνολογίες και προφητείες, που δυστυχώς για τον ίδιο και ευτυχώς για την Πόλη και τους Πολίτες δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια", περιλαμβάνουν οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, σχετικά με τη ματαίωση του Μετρό της πόλης.

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, επισημαίνοντας: "Στη Θεσσαλονίκη κατά καιρούς πολλοί μεγαλόσχημοι και επώνυμοι κινδυνολόγοι αλλά και σκανδαλολόγοι, έχουν πολλές φορές προδικάσει και προφητεύσει τη ματαίωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης είτε για την προώθηση των ιδιοτελών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης Κοινοπραξίας είτε για την εφήμερη προβολή μικροκομματικών επιδιώξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρεμβάσεις των κινδυνολόγων γίνονται σε χρονικά κρίσιμες περιόδους για την εξέλιξη του έργου με μοναδικό στόχο να παραπληροφορήσουν τους Πολίτες της Θεσσαλονίκης".

    "Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο ενώ το Κόμμα της Ν.Δ. υπονόμευσε και πολέμησε λυσσαλέα τη Σύμβαση για το ΜΕΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τα εξέχοντα στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη να κατακρίνουν το ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν προωθεί το Έργο. Αυτή τη διπλοπροσωπεία, αυτό τον πολιτικό και κομματικό παραλογισμό της Ν.Δ. και των Τοπικών Βαρώνων της δεν θα τον πληρώσει το ΜΕΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, δεν θα τον πληρώσει η Πόλη και οι Πολίτες της Θεσσαλονίκης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Ο κ. Λαλιώτης επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθεί το τελικό χρηματοδοτικό σχέδιο του Έργου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η απόφαση για την έγκριση της συνολικής χρηματοδότησης του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

    "Είναι γνωστό", συνέχισε ο κ. Λαλιώτης, "ότι τα τελευταία χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει καταβάλλει, με πολύ επιτυχία, πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα "προπατορικά αμαρτήματα" και τα σημαντικά λάθη στο σχεδιασμό του Μετρό με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί αναμφίσβητη αλήθεια ότι για τα "αμαρτήματα" και τα "λάθη" αυτά φέρουν αποκλειστικά ευθύνη ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. της περιόδου 1990-1993".

    [21] ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η Ενωση Εισαγγελέων τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση της ότι τα μέλη της εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδηση τους, χωρίς να υπάρχει ανάμειξη στην πολιτική ζωή. Κάθε άλλη άποψη ή σκέψη είναι καθ' ολοκληρία αβάσιμη, προσθέτει.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία της Εισαγγελίας Πειραιά και σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο ίδιος να κατηγορηθεί βάσιμα για ολιγωρία. Παράλληλα, μιλώντας χθες στη Βουλή, άφησε αιχμές και για όσους, όπως είπε, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή, ακροβατώντας μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

    [22] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΦΟΡΤΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Στη Σερβία θα μεταφερθούν τα πρώτα φορτία καυσίμων, τα οποία θα βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας να επιβιώσουν το χειμώνα, σύμφωνα με σχετική δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Επιτροπή θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Σερβία ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πετρέλαιο για θέρμανση, για οχήματα, καθώς και ανταλλακτικά για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Το πρώτο φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει 20 φορτηγά, έχει προορισμό το Νις, το Πίροτ, το Σομπόρ, τη Σουμπότιτσα και το Νόβι Σαντ.

    Σημειώνεται ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ο οποίος είναι και δήμαρχος του Νις και ο οποίος θα υποδεχτεί την ομάδα φορτηγών την Κυριακή, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο έργο της Επιτροπής "Ενέργεια για τη δημοκρατία", πέρυσι, με αποτέλεσμα να δωθεί πετρέλαιο σε πόλεις της Σερβίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να στείλει 120.000 τόνους πετρελαίου στη Σερβία τους επόμενους μήνες, το οποίο θα είναι αρκετό να εκπληρώσει τις ανάγκες του 80% του Σερβικού λαού.

    [23] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ PC SYSTEMS - SYMANTEC

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Σε συνεργασία στρατηγικής σημασίας προχώρησε η εταιρία PC SYSTEMS του Ομίλου Πουλιάδη με την πολυεθνική εταιρία SYMANTEC, η οποία πρωταγωνιστεί στο χώρο της Τεχνολογίας Ασφάλειας Δικτύων.

    Στόχος της PC SYSTEMS, η κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν στα πλαίσια της Ψηφιακής Εποχής για την ασφάλεια και τον έλεγχο των δικτύων. Μέσω αυτής της στρατηγικής συνεργασίας η PC SYSTEMS παρέχει στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας δικτύων. Ειδικότερα, αναλαμβάνει μελέτες ασφάλειας δικτύων, συμβουλευτικές υπηρεσίες για ασφάλεια συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες σχεδιασμού μέτρων προστασίας.

    Η PC SYSTEMS παρέχει ευέλικτες μεθόδους προμήθειας λογισμικού, υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη με εξειδικευμένους μηχανικούς και συμβούλους διατηρώντας ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική.

    Στην εποχή της Ψηφιακής Οικονομίας όλοι προβληματίζονται για την ασφάλεια και την προστασία Δικτύων & Επικοινωνιών από ορατούς & αόρατους εχθρούς (PC Hackers). H PC SYSTEMS σε συνεργασία με την SYMANTEC είναι εδώ για να προσφέρει και να υποστηρίξει δυναμικές και απόλυτες λύσεις. δήλωσε ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρίας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

    Η SYMANTEC με παρουσία σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο ηγείται στο χώρο της Τεχνολογίας Ασφάλειας Δικτύων (Internet Security Technology) παρέχοντας ευρεία γκάμα Δικτυακών Λύσεων Ασφαλείας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

    Η PC SYSTEMS, του ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥΛΙΑΔΗ πρωταγωνιστεί στον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο της πληροφορικής και κατατάσσεται σήμερα ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων. Ειδικότερα, η εταιρία δραστηριοποιείται στη διάθεση, υποστήριξη και συντήρηση συστημάτων, στην παροχή υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας στους τομείς των δικτύων και τηλεπικοινωνιών, στην ολοκλήρωση συστημάτων και στην παραγωγή επιχειρηματικού λογισμικού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 10 November 2000 - 21:25:36 UTC