Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΝΙΚΗ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
  • [02] ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Ε.Ε.
  • [05] TI ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] Η Ε.Ε. ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ
  • [07] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΘΡΙΛΕΡ
  • [08] ΧΑΑ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
  • [09] ΟΡΙΣΤΙΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ
  • [10] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΑΣ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [12] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [13] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
  • [14] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [15] ΚΑΝΕΛΗ: ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΘΕΩΝΑ
  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [17] ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • [18] ΞΕΣΠΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ
  • [19] H UNHCR ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "1.000 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"
  • [21] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [22] EΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [23] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

  • [01] ΠΡΟΣ ΝΙΚΗ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Ουάσιγκτον, 6 Νοεμβρίου 2000 (14:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ

    Με την πιθανή απώλεια μιας ομογενειακής θέσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ξημερώσει η ερχόμενη Τετάρτη, η επαύριος των εκλογών, εκτιμά σε άρθρο της η εφημερίδα "Εθνικός κήρυξ".

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αμφότεροι οι ομογενείς γερουσιαστές, ο Πολ Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και η Ολυμπία Σνόου (Ρεπουμπλικανή από το Μέιν) θα επανεκλεγούν εύκολα στις θέσεις τους.

    Το ίδιο προβλέπεται και για δύο βετεράνους-μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Μάικ Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανό από τη Φλόριδα) και τον Τζορτζ Γκίκα (Ρεπουμπλικανό από την Πενσιλβάνια).

    Πιο δύσκολο είναι το έργο της Σέλεϊ Μπέρκλεϊ, της Ελληνοεβραϊκής καταγωγής Δημοκρατικής βουλευτίνας από τη Νεβάδα, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά το 1998.

    Η απώλεια αναμένεται να είναι ο Ρον Κλινκ, ο Δημοκρατικός βουλευτής από την Πενσυλβανία, ο οποίος αποφάσισε φέτος να διεκδικήσει μια θέση στη Γερουσία ενάντια στον υπερσυντηρητικό νεαρό Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή της πολιτείας Ρικ Σαντόρουμ.

    [02] ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2000 (10:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βιμ Ντούιζενμπεργκ

    Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Νομισματικής Επιτροπής, προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα της οικονομίας και κυρίως την πορεία του πληθωρισμού, που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την ανατίμηση του δολαρίου και την άνοδο της τομής του πετρελαίου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκου Γκαργκάνα, το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Ελλάδας ως το τέλος του έτους, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να μην τροφοδοτηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να γίνει ομαλή σύγκλιση της δραχμής στην κεντρική ισοτιμία με το ευρώ.

    Οσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Γκαργκάρας επισημαίνει στις δηλώσεις του προς το ΒΗΜΑ της Κυριακής, ότι δεν είμαστε τόσο βιαστικοί για μεγάλες μειώσεις.

    Για τον πληθωρισμό, ο κ. Γκαργκάνας τονίζει ότι το φαινόμενο που παρουσιάζεται είναι παροδικό και εκτίμησε ότι το 2001 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, καθώς αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου και θα ενισχυθεί το ευρώ.

    Στο μεταξύ, κατά την επόμενη εβδομάδα και ως τις 15 Νοεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που ακολούθησε η συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ επισημαίνεται ότι βασικός της στόχος ήταν η σταθερότητα των τιμών και η ικανοποίηση του κριτηρίου σύγκλισης, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

    Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται και η προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού, στην οποία συνέβαλλαν η συνεχής προσπάθεια για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά και οι μισθολογικές εξελίξεις που περιόρισαν κατά το πρώτο εξάμηνο την επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής στη μία μονάδα.

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000 (22:05 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή προς κύρωση, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας που αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι "σκοπός της είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο θαλάσσιο εμπόριο και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της διεθνούς ναυτιλίας με βάση τις αρχές της ελευθερίας με την παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων τόσο στα πλοία όσο και στους ναυτικούς τους και την εξάλειψη των εκάστοτε παρουσιαζόμενων εμποδίων στον τομέα της ναυτιλίας".

    Αναφέρεται ακόμα ότι "η συμφωνία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την Ελλάδα λόγω του ικανού αριθμού των ελληνικών πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της Τουρκίας και τα οποία συμμετέχουν τόσο στις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές της χώρας αυτής".

    Διευκρινίζεται ότι "στη συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνονται τα πολεμικά ή τα αλιευτικά πλοία, καθώς και πλοία που διεξάγουν υδρογραφικές, ωκεανογραφικές και επιστημονικές έρευνες ή εκτελούν αποκλειστικά διοικητική ή κρατική υπηρεσία.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή είναι η δεύτερη από τις εννιά που έχουν υπογραφεί μεταξύ Παπανδρέου-Τζεμ για θέματα "χαμηλής πολιτικής" και έρχεται προς κύρωση στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συμφωνία που αφορούσε τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού είχε έρθει προς επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μεσούσης της κρίσης που είχε ξεσπάσει με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Destined Glory". Τότε όλα τα κόμματα κύρωσαν την συμφωνία. Ωστόσο αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Βουλής να "παγώσει" και τις εννιά συμφωνίες με το να καθυστερήσει να τις φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος μέχρι η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

    Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν τότε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του προς τον Κ. Καραμανλή για την ενέργεια αυτή τονίζοντάς του οτι η γρήγορη επικύρωσή τους και η εφαρμογή τους είναι προς όφελος της Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε προς τον υπουργό Εξωτερικών ότι όλες οι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Ε.Ε.

    Λονδίνο, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Αισθηση έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

    Ο κ. Πρόντι, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων, στο Μπέρμιγχαμ, τόνισε ότι η Βρετανία θα γίνει ουραγός στην Ε.Ε., εάν δεν ενταχθεί στο ευρώ και δεν υποστηρίξει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Ένωσης.

    Στο σύνολό του ο βρετανικός τύπος τονίζει ότι οι απόψεις του κ. Πρόντι προκάλεσαν την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης και με δηλώσεις τους μέλη της κυβέρνησης υπογράμμισαν πως οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής οφείλονται στην έλλειψη προόδου που παρατηρείται ενόψη της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας, τον Δεκέμβριο.

    [05] TI ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ουάσιγκτον, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και οι τίτλοι των περισσοτέρων εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, ήταν αφιερωμένα σήμερα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    "Ο κόσμος περιμένει μία διαφορετική εξωτερική πολιτική", είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" σήμερα. Η διεθνή κοινότητα περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, γιατί όποιος από τους δύο υποψηφίους εκλεγεί θα αλλάξει με το δικό του τρόπο τον κόσμο" σχολιάζει η εφημερίδα. --"Σίγουρο φαβορί δεν υπάρχει" ο τίτλος της "Μιλιέτ" για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ενώ η "Σαμπάχ" γράφει χαρακτηριστικά "Σήμερα αποφασίζεται η μοίρα του κόσμου". "24 ώρες απέμειναν για την κρίσιμη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νίκαια, όπου θα αποφασιστεί η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση", γράφει η "Χουριέτ".

    "Η Αμερική σήμερα εκλέγει νέο πρόεδρο" είναι ο τίτλος της σερβικής εφημερίδας "Πολίτικα", που μιλάει για το τέλος εποχής του Μπιλ Κλίντον. "Εκλογές - 'Αλγεβρα" χαρακτηρίζει η "Γκλας Γιαβνόστι" την αμερικανική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η σερβική εφημερίδα προβλέπει ότι θα κερδίσει ο Μπους. --Η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" με τίτλο: "Ο Γκορ κλείνει το χάσμα", αναφέρει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται αρκετά ενισχυμένος έναντι του Τζωρτζ Μπους. --"Το πρώτο αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει Μπους" ο τίτλος της "Ιντιπέντεντ", αναφερόμενη στην πρώτη καταμέτρηση που έγινε σε μια μικρή πόλη του Νιου Χαμσάϊρ και ανέδειξε νικητή τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. "Ο Μπους και ο Γκορ κυνηγούν ψήφους μέχρι τελευταία στιγμή", γράφει η "Ντέϊλι Τέλεγκραφ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι και οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν νίκη, ενώ χαρακτηρίζει τον Αλ Γκορ ως μη επαναστάτη και τον Τζωρτζ Μπους ως "παιδί του μπαμπά".

    Με τίτλο: "Τα δίδυμα που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους" οι "Τάϊμς του Λονδίνου" γράφουν ότι "σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι Αμερικανοί έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ δύο ανθρώπων τόσο όμοιων, αλλά και τόσο διαφορετικών παράλληλα". Η προσωπικότητά τους, η πολιτική και η φιλοσοφία τους μοιάζουν και διαφέρουν με έναν εκπληκτικό τρόπο, εκτιμά ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας. --Η γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" προβλέπει οριακό προβάδισμα του Μπους, ενώ η "Ντι Ζάϊτ" κρίνει ότι η μάχη είναι αμφίρροπη.

    [06] Η Ε.Ε. ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ

    Λονδίνο, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Στην έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιήσει αύριο η Επιτροπή και η οποία θα καλεί την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα εάν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. αναφέρεται δημοσίευμα των "Financial Times" με τίτλο "Οι Βρυξέλλες δημοσιεύουν τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της Τουρκίας".

    Στο δημοσίευμα - ανταπόκριση της L. Boulton από την Αγκυρα αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την Ε.Ε., Μεσούτ Γιλμάζ, υποστήριξε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο, αφού μέχρι τότε θα έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι παρά την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος της χώρας, δεν έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με "τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, διαφωνούν στο κατά πόσο γρήγορα πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες υπαγορεύτηκαν στο παρελθόν από το κουρδικό πρόβλημα, την πολιτική αστάθεια και την άνοδο του ισλαμικού κινήματος. Παρόλο που οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν πλέον εκλείψει, αρκετοί πολιτικοί ηγέτες στην Τουρκία αμφιβάλλουν κατά πόσο η Ε.Ε. θα δεχθεί ποτέ την Τουρκία στους κόλπους της, κυρίως, λόγω της μουσουλμανικής της ταυτότητας και του γεγονότος ότι θα γίνει η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα- μέλος της.

    Σύμφωνα με πηγές της δημοσιογράφου το αυριανό κείμενο αναμένεται να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές: και την κυβέρνηση της Άγκυρας και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που είναι επιφυλακτικές στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

    Το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής:

    - Θα ζητά την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    - Θα ζητά την παραχώρηση ίσων δικαιωμάτων σχετικά με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση για όλους τους πολίτες της χώρας.

    - Την άρση των απαγορεύσεων στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και τον τερματισμό των βασανιστηρίων, και

    - Τον τερματισμό της εμπλοκής των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Guardian δημοσιεύει ανταπόκριση του Chris Morris από την Τουρκία, η οποία αναφέρεται στη βελτίωση της κατάστασης που παρατηρείται στις περιοχές με κουρδική μειονότητα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Μετά την ήττα του ΡΚΚ, οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει σχεδόν εντελώς και ο τουρκικός στρατός στην περιοχή βοηθά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι, μετά από πολλά χρόνια συγκρούσεων και εντάσεων επιθυμούν και αυτοί με τη σειρά τους, την ειρήνευση, και ασχολούνται περισσότερο με την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών στις περιοχές τους.

    [07] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΘΡΙΛΕΡ

    Ουάσιγκτον, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αμερικανοί για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο και πρώτου πλανητάρχη του 21ου αιώνα.

    Η αναμέτρηση Μπους - Γκορ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σκληρή και οι όποιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.

    Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις μία το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, στη Νέα Υόρκη, τη Μινεσσότα, τη Βιρτζίνια, το Μέϊν και την Ινδιάνα, ενώ στις δύο το μεσημέρι, άρχισε η ψηφοφορία στη Φλόριντα.

    Όπως σε κάθε προεδρική εκλογή, πρώτοι ψήφισαν οι κάτοικοι των δύο μικρών χωριών, του Πιτσβιλνότς και του Χάρτ, όπου λίγες δεκάδες ψηφοφόροι έδωσαν 38 ψήφους στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζωρτζ Μπους, ενώ 18 ψήφους πήρε ο Αλ Γκορ.

    Αν και ο κάθε υποψήφιος δηλώνει ότι ο κύβος ερρίφθη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, το οποίο, ωστόσο, βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος το οποίο είναι συν-πλην 3%.

    Και τα δύο στρατόπεδα, εργάστηκαν σκληρά ως το τέλος, προκειμένου να προτρέψουν τα 148.000.000 ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Κι αυτό γιατί καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος θα παίξει το ποσοστό της αποχής, καθώς ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν είχε προσέλθει στις κάλπες στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

    Ο νικητής πρέπει να εξασφαλίσει για να μπει στο Λευκό Οίκο τουλάχιστον 270 ψήφους από τα 538 μέλη του κολεγίου των εκλεκτόρων, στο οποίο μετέχουν οι αντιπρόσωποι των 50 αμερικανικών Πολιτειών και της περιφέρειας της Κολούμπια. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο Τζορτζ Μπους είναι πιθανό να κερδίσει 205 ως 251 ψήφους και ο Αλ Γκορ 181 ως 215 ψήφους, ενώ 98 εκλέκτορες μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είναι σίγουρο προς ποιο εκ των δύο υποψηφίων θα κινηθούν. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Ομογενειακή οργάνωση "οι φίλοι του προέδρου Κλίντον" οι 98 εκλέκτορες που προέρχονται από τις πολιτείες Μίσιγκαν, Ιλινόις, Φλόριντα, Πενσυλβάνια, φαίνεται να οδεύουν προς το Δημοκρατικό κόμμα.

    [08] ΧΑΑ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Πτωτική και με μικρή συναλλακτική κίνηση η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών πιστοποίησε για μια ακόμη φορά την τήρηση στάσης αναμονής από την πλειοψηφία των ιδιωτών επενδυτών. Το λιγοστό αγοραστικό ενδιαφέρον φάνηκε να συγκεντρώνεται σε τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ στον αντίποδα πιέσεις συνέχισαν να δέχονται και αρκετά από τα "βαριά" χαρτιά. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε κάτω από το βραχυπρόθεσμο σημείο στήριξης των 3.680 μονάδων, στις 3.669,93 μονάδες.

    Η πτώση του Γενικού Δείκτη της τάξης του 1,54% δεν προβλημάτισε τόσο τους αναλυτές, όσο ο όγκος συναλλαγών που ανήλθε σε 45,9 δισ. δρχ, λίγο πιο πάνω από τον χθεσινό.

    Με την ελάχιστη συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρείται καθημερινά στη Σοφοκλέους, η υποχώρηση των τιμών είναι μάλλον αναπόφευκτη επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα στο ΧΑΑ.

    Χρηματιστηριακοί κύκλοι στέκονται με έμφαση στο γεγονός ότι η εγχώρια αγορά δεν δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις, επιστρέφοντας σε κλίμα αβεβαιότητας που τείνει να χαρακτηρίσει τις συνεδριάσεις του μήνα αυτού. Εν τούτοις, η σημερινή αλλά και η χθεσινή κίνηση του Γενικού Δείκτη Τιμών φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της τεχνικής ανάλυσης η οποία προβάλλει το ενδεχόμενο πιθανής διόρθωσης που θα επιτευχθεί με μια εκ νέου επιστροφή στα επίπεδα των 3.600 μονάδων.

    Οσο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, θετικά θα πρέπει να αποτιμηθεί το γεγονός ότι κυρίως η χθεσινή πτώση, αλλά και η σημερινή πιθανώς να είναι εν μέρει πλασματικές, αφού αρκετοί τίτλοι κινούνται έντονα καθοδικά με ελάχιστο όγκο συναλλαγών. Εν τούτοις, η σχεδόν πλήρης αδυναμία της αγοράς να κινηθεί ανοδικά ίσως να είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η Σοφοκλέους προσμένει σε μια τελική διόρθωση για να μπορέσει να κινηθεί ανοδικά.

    Για τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, υπάρχει η αίσθηση ότι στα τρέχοντα επίπεδα εμφανίζονται αγοραστές και ότι πολύ δύσκολα θα ζήσουμε μια νέα μεγάλη πτωτική κίνηση.

    Ο Νοέμβριος ιστορικά είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο παρουσιάζεται το φθινοπωρινό εποχικό φαινόμενο της επενδυτικής και συναλλακτικής καχεξίας. Τον Δεκέμβριο συνηθίζεται να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της χειμερινής ανάκαμψης..

    [09] ΟΡΙΣΤΙΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο Δημήτρης Σαρακατσάνης στη κολύμβηση, ο Γιώργος Γλουστιάνος στο πόλο, ο Αριστειδης Παπαδόπουλος στις καταδύσεις και ο Θανάσης Σοφιανός στη συγχρονισμένη κολύμβηση είναι τα επικεφαλής μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΕ κατά τη συγκρότηση νέων επιτροπών ανάπτυξης των αθλημάτων της πισίνας.

    Επίσης το διοικητικό συμβούλιο όρισε περιφερειάρχες τους: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - Αριστείδης Παπαδόπουλος, Θεσσαλία - Γιώργος Κατσαρός, Ανατολική Στερεά και Εύβοια - Αριστείδης Παπαλάιος, Πελοπόννησο - Ηλίας Ξιάρχος, Κρήτη - Θανάσης Σοφιανός, Δυτική Στερά - Ηπειρο και Ιόνια Νησιά - Αννα Μαρκοπούλου, Νησιά Αιγαίου - Δημήτρης Σαρακατσάνης. Επικεφαλής της νεοσυσταθείσης ιατρικής επιτροπής της ΚΟΕ τοποθετήθηκε το μέλος του ΔΣ, Τάκης Μιχαήλ, χειρούργος στο Λαϊκό νοσοκομείο.

    [10] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΑΣ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Λονδίνο, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    "Ο κόσμος στην Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει τον πολιτισμό του μέσα σε μια αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να διατηρεί τον πολιτισμό της. Είναι ένα τμήμα της ιστορίας μας και της κληρονομιάς μας".

    Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια στη βρετανική εφημερίδα "Evening Standard" με αφορμή τη χθεσινή συναυλία της στο Λονδίνο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

    Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο: "Η άρνηση της Νάνας Μούσχουρη να αφήσει την Ελλάδα να χάσει τα Μάρμαρά της" τονίζεται ότι "το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα πραγματοποίησε την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου, με την ελπίδα αυτά να δοθούν με μια μορφή δανείου στην Ελλάδα ενόψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    "Παρά την υποστήριξη του αιτήματος των Ελλήνων από υψηλές προσωπικότητες όπως ο Πρίγκηπας Κάρολος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα", αναφέρεται.

    Σημειώνεται επίσης ότι η Νάνα Μούσχουρη έχει αναλάβει τη δημόσια εικόνα της εκστρατείας από την ηθοποιό και πρώην υπουργό Μελίνα Μερκούρη, η οποία απεβίωσε το 1994, αλλά άφησε πίσω της ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου μουσείου που θα στεγάσει τα Μάρμαρα , όταν αυτά επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Η Μούσχουρη, η οποία είναι και πρέσβειρα της ΟΥΝΕΣΚΟ και ευρωβουλευτής, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες σε όλη την Ευρώπη για αυτό το σκοπό.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς ζήτησε από τους Βόσνιους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας και να ψηφίσουν φυλοδυτικούς μεταρρυθμιστές στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα το Σάββατο.

    "Οι λαοί της Κροατίας και της Γιουγκοσλαβίας χρησιμοποίησαν τις εκλογές στις χώρες τους ως ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αλλαγές, δημιουργώντας έτσι προοπτικές για μια καλύτερη ζωή", είπε ο κ. Πέτριτς.

    Ο κ. Πέτριτς ζήτησε παράλληλα από τους Βόσνιους να ψηφίσουν ηγέτες οι οποίοι θα επιταχύνουν την εφαρμογή δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα τους και οι οποίοι θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τη φτώχεια και την απομόνωση που έζησαν μέχρι τώρα και προς ένα καλύτερο μέλλον.

    Σημειώνεται ότι οι γενικές εκλογές της Βοσνίας θα διεξαχθούν το Σάββατο, όπου ο λαός θα ψηφίσει τα μέλη του κεντρικού κοινοβουλίου, των κοινοβουλίων της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, καθώς και τον Σερβοβόσνιο πρόεδρο.

    [12] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη πραγματοποιεί από αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο.

    Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του αύριο στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και κοινές τους δηλώσεις αναμένονται στις 1μ.μ. Θα επακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Αμάτο στον Ελληνα πρωθυπουργό.

    Στις 3.30 μ.μ. ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού της "Ελιάς" και δήμαρχο της Ρώμης Φραντσέσκο Ρουτέλι.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί θεμάτων τύπου Γιώργος Πανταγιάς.Ο κ. Σημίτης επιστρέφει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

    [13] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Eκκληση απηύθυναν στη Γαλλική Προεδρία, εκπρόσωποι της Επιτροπής, καθώς και των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Φινλανδίας, ώστε να είναι πιο τολμηρή στα σχέδιά της για μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των "Financial Times" οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Φινλανδίας τόνισαν συγκεκριμένα ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια, θα πρέπει να προωθηθεί η επέκταση της διαδικασίας λήψης απόφασης με ειδική πλειοψηφία, σε πολλούς τομείς.

    Επίσης, κατά την ίδια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα του επανακαθορισμού των αριθμών των ψήφων στο Συμβούλιο, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στο θέμα της κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, της φορολογίας , καθώς και στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

    Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο γνώμης στο οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι πιθανή οποιαδήποτε διεύρυνση της Ε.Ε. πριν από το 2005, παρά τις προσδοκίες ορισμένων υποψηφίων χωρών, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, που θέλουν να ενταχθούν το 2003.

    Ο αρθρογράφος τονίζει ότι μια τέτοια πολιτική ίσως να είναι καταστρεπτική για τις χώρες ΚΑΕ, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει πολλές θυσίες για να ενταχθούν και έχουν στηρίξει πολλές ελπίδες τους στη μελλοντική τους πορεία.

    [14] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Τρία παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, αναβάλλονται λόγω της συμμετοχής τεσσάρων παικτών (Οικονομάκης - Π. Φάληρο, Μποζίκας - και Νόντας -Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, Σαββίδης - Παπάγου) για την εθνική ομάδα των Ενόπλων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του ΣΙΣΜ το οποίο διεξάγεται στον Λίβανο.

    Συγκεκριμένα οι αγώνες Παπάγου - Ιωνικού Νίκαιας, Αρίωνα - Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας και ΚΑΟ Δράμας - Π. Φαλήρου, θα διεξαχθούν την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου στις 17:30.

    Επίσης αναβάλλονται για τον ίδιο λόγο και θα διεξαχθούν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 17;00 οι αγώνες Μαντουλίδη - Ανω Λιόσια για την 4η αγωνιστική της Β' εθνικής κατηγορίας και Αιγάλεω - Κολοσσού για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής.

    [15] ΚΑΝΕΛΗ: ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΘΕΩΝΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    "Πρώτη φορά βλέπω παραίτηση με δόσεις", σχολίασε σήμερα η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, αναφερόμενη στην παραίτηση του Γιάννη Θεωνά, και πρόσθεσε ότι τον τρόπο που καταρτίζεται η λίστα στις ευρωεκλογές τον καθορίζει το κόμμα με τη συναίνεση όλων.

    Τέλος η κ.Κανέλη τόνισε ότι "εγώ προσωπικά έχω πολλή δουλειά να κάνω και 15.000 ψηφοφόρους να υπηρετήσω".

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Στον ψυχολογικό παράγοντα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους οι ειδικοί επιστήμονες για την απεξάρτηση ατόμων από ναρκωτικές ουσίες, αφού -σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που ανακοινώθηκαν σε διημερίδα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη- το 95% του προβλήματος οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και μόλις το υπόλοιπο 5% στη σωματική ανάγκη που προκαλεί η εξάρτηση.

    Όπως είπε στην εισήγησή του ο ιατροδικαστής κ. Δημ. Μπούκας -στη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας με θέμα την εξιχνίαση των εγκλημάτων που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη- η σωματική ανάγκη του χρήστη να πάρει ναρκωτικά είναι το λιγότερο που απασχολεί σήμερα τους επιστήμονες και επισήμανε ότι η ψυχολογική στήριξη αποτελεί το κλειδί για την απεξάρτηση.

    Αναφερόμενος στον αριθμό των χρηστών "σκληρών" ναρκωτικών χαρακτήρισε υπερβολικά τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της "Ιντερπόλ" σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των χρηστών είναι συνήθως επταπλάσιος από τον αριθμό των συλληφθέντων, ενώ οι απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη των "αναγκών" τους είναι -κατά μέσο όρο- δεκαπλάσιες από αυτές που κατάσχονται.

    Στο μεταξύ, ο ιατροδικαστής στο Α.Π.Θ. κ. Σάμουελ Ντούγκου Τζάου, παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα τις δυσκολίες πιστοποίησης της ταυτότητας των νεκρών σε περιπτώσεις θεομηνιών και μαζικών καταστροφών, ανάφερε την περίπτωση του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος με το ουκρανικό αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ", όπου έχασαν τη ζωή τους 73 άνθρωποι. Όπως είπε, στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε έλεγχος με το DNA στενών συγγενών των θυμάτων. "Ήταν μια ιδιαίτερα επίπονη και θλιβερή για τους συγγενείς διαδικασία. Όμως καταφέραμε μέσα σε δύο βδομάδες περίπου να αναγνωρίσουμε νεκρούς που είχαν κομματιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνταν μέχρι και σήμερα αγνοούμενοι", είπε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής του εγκληματολογικού εργαστηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ε. Κυριακίδης επισήμανε ότι η εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων περνάει πλέον μέσα από τα εργαστήρια με τη χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ερευνών μέσα στο 2000 -που άρχισε η λειτουργία του εργαστηρίου- εξετάστηκαν συνολικά 10.925 διαφορετικές υποθέσεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 771.

    Γ.Χ.

    [17] ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Προβλήματα σε μία περιορισμένη κατηγορία ασθενών υψηλού κινδύνου, όπως σε ασθενείς με υπέρταση, ενδέχεται να δημιουργήσουν τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν την αγγειοσυσπαστική ουσία φαινυλπροπανολαμίνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

    Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα προϊόντα Dimetapp, Ornade και Rhinopront-S, τα οποία περιέχουν φαινυλπροπανολαμίνη, για περισσότερο από 20 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

    Στο φύλλο οδηγιών αυτών των προϊόντων αναφέρονται οι παρενέργειες αυτής της ουσίας και οι πιθανοί κίνδυνοι για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, αν και δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των προϊόντων είναι πρακτικά ελάχιστοι και δεν πρέπει να δημιουργούν σοβαρούς λόγους ανησυχίας, εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους.

    [18] ΞΕΣΠΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Κάθε άλλο παρά ήπιους τόνους χρησιμοποιήσε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Έτσι ο πρόεδρος Γιάννης Καρακίτσιος το απόγευμα πέρασε στην αντεπίθεση...

    Σε δηλώσεις που έκανε μίλησε για όλους και για όλα. "Ολοι οι παίκτες είναι πληρωμένοι μέχρι και το μήνα Οκτώβριο. Εκκρεμούν μόνον οι πληρωμές του τρέχοντος μήνα. Λίγες είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο," τόνισε ο κ. Καρακίτσος και συνέχισε: "Ο Τζέιμς Φόρεστ έλαβε 100.000 δολάρια. Ο Αντονι Μπούι 75.000. Ο Τζόσουα Γκραντ 65.000 και ο Τιμ Νέες 25.000. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της ομάδας, βασικό μας μέλημα ήταν να νοικοκυρέψουμε την ΚΑΕ. Μία από τις πρώτες μας κινήσεις ήταν να σβήσουμε τα χρέη του παρελθόντος, τα οποία κυνηγούσαν το σύλλογο. Πληρώσαμε λοιπόν 340 εκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο αναλογούσε σε οφειλές προς τρίτους.

    Από κει και πέρα, φροντίσαμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας με τους παίκτες και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Πληρώνοντας αμαρτίες του παρελθόντος, αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τον όρο που μας έθεσαν, περί προκαταβολής του 60% των συνολικών αμοιβών των αθλητών. Μειώσαμε το νούμερο της προκαταβολής στο 10%. Αυτήν τη στιγμή άπαντες είναι πληρωμένοι, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει τη συνέπεια της διοίκησης. Χωρίς να θέλουμε να ανακατευτούμε στα διοικητικά των υπόλοιπων ομάδων της Α1, λίγες είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο," συμπλήρωσε ο κ. Καρακίτσος, οποίος μίλησε και για τον Ντράγκαν Σάκοτα. "Λύσαμε το συμβόλαιο κοινή συναινέσει. Ο κ. Σάκοτα έχει ήδη λάβει 250.000 δολάρια και θα λάβει ένα ακόμα ποσό ως αποζημίωση".

    [19] H UNHCR ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 7 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) δεν θα αναγνωρίσει την "εθνική εκκαθάριση" σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και θα οργανώσει την επιστροφή τους στην νότια επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε από το Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    "Οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή της εθνικής εκκαθάρισης και του κλίματος ατιμωρησίας", δήλωσε ο Ερικ Μόρις.

    Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περίπου 170.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις απειλές και τα αντίποινα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, όταν στην επαρχία εγκαταστάθηκε η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη KFOR.

    Ο κ. Μόρις συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και συζήτησαν το θέμα της επιστροφής των Σέρβων προσφύγων στο Κόσοβο.

    "Συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση ασφάλειας εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς και ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες, ώστε να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ελπίδας για επιστροφή και προφύλαξης", τόνισε.

    Το βασικό εμπόδιο για την επιστροφή των Σέρβων παραμένει η έλλειψη ασφάλειας για την κοινότητα τους, θύμα σχεδόν καθημερινών επιθέσεων στην επαρχία, πρόσθεσε.

    H UNHCR προς το παρόν εργάζεται για να βοηθήσει τους Σέρβους και τους Ρομ, τις δύο ευπαθείς κοινότητες στο Κόσοβο να εγκατασταθούν σε περιοχές, στις οποίες επιστρέφουν χωρίς οργανωμένο σχέδιο και για να οργανώσει επισκέψεις και επιθεωρήσεις στα σπίτια τους σε όλη την επαρχία.

    "Εστιάζουμε με εντατικούς ρυθμούς στην επιστροφή των ανθρώπων την άνοιξη", σημείωσε ο κ. Μόρις, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Κοστούνιτσα αναφέρθηκε ειδικά στην επιστροφή των Σέρβων στις περιοχές Κλίνα και Ιστοκ στο βορειοδυτικό Κόσοβο.

    "Δυστυχώς, τα περισσότερα σπίτια Σέρβων στο δυτικό Κόσοβο έχουν καταστραφεί και πρέπει να μεριμνήσουμε όχι μόνο για την ανοικοδόμηση, αλλά και για τη δυνατότητα οργάνωσης πηγών εσόδων και εκπαιδευτικού συστήματος", υπογράμμισε.

    [20] Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "1.000 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

    Σίδνεϊ, 7 Νοεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Poewrhouse Museum του Σίδνεϊ το Σάββατο 11 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της λήξης της Εκθεσης "Χίλια Χρόνια Ολυμπιακοί Αγώνες: Θησαυροί της αρχαίας Ελλάδας" τα εκθέματα της οποίας επιστρέφουν στην Ελλάδα.

    Την εκδήλωση αυτή οργανώνει το Μουσείο μαζί με την ελληνική Ομογένεια του Σίδνεϊ, καθώς και με την υποστήριξη της ομογενειακής εφημερίδας "Ο Κόσμος".

    Στο εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή και σύγχρονη ελληνική μουσική, εκθέσεις λαϊκών φορεσιών, χειροτεχνημάτων, καθώς και μία συλλογή εκθεμάτων από την Ελληνοαυστραλιανή καλλιτεχνική ομάδα "Διασπορά".

    Επίσης θα προβληθούν ντοκιμαντέρ γύρω από τη σύγχρονη Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή η κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Τρωάδες".

    Υπενθυμίζεται ότι τα 54 σπάνια εκθέματα βρίσκονται από τις 17 Ιουνίου στο Μουσείο μετά από προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη του Σίδνεϊ με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Η Εκθεση αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της Πολιστικής Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

    [21] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Βιένη, 7 Νοεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία θα ενταχθεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την Παρασκευή, από τον οποίο είχε αποσυρθεί το 1992 όταν η χώρα ήταν υπό τη προεδρία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, ο πρόεδρος της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δέχτηκε τους όρους τους οποίους έθεσε ο ΟΑΣΕ για την ένταξη του Βελιγραδίου στο θεσμό, ενώ θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στο συνεδριακό κέντρο του ΟΑΣΕ, όπου η νέα σημαία της Γιουγκοσλαβίας θα αντικαταστήσει την παλιά.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς θα λάβει μέρος στην ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην συγκέντρωση του συμβουλίου πρεσβευτών του ΟΑΣΕ.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 27 και 28 Νοεμβρίου, όπου θα υπογράψει σειρά εγγράφων τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ένταξη της χώρας στο θεσμό.

    [22] EΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Την ελπίδα να συμβάλλει η επίσκεψη της στην εντατικοποίηση της πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ταϊβάν εξέφρασε η σκοπιανή υπουργός Πολιτισμού Γκάνκα Σαμοϊλοβα Τσετάνοβα, μετά την συνάντηση της με την επικεφαλή του Συμβουλίου Πολιτιστικών Υποθέσεων της Ταϊβάν Τσεν Γιου-Τσιάου

    Η κ. Τσεν ενημέρωσε την κ. Τσετάνοβα για τις προσπάθειες της Ταϊβανέζικης κυβέρνησης να προωθήσει την πολιτιστική ανάπτυξη και για τα μελλοντικά της σχέδια στον τομέα αυτό.

    Η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν Τιένγκ Χουνγκ-Μάο, τον υπουργό Παιδείας Οβίντ Τσεγκ και άλλους αξιωματούχους.

    [23] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου συναντάται αύριο το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να ενημερώσει τον υπουργό για το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, την οποία θα υποβάλλει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

    Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις εργασίες του Ecofin στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα. Ο κ. Παπαντωνίου αναμένεται να δεχθεί "σκληρές" ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης για το θέμα του πληθωρισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 7 November 2000 - 22:54:05 UTC