Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΟΥ KENTHΡΑ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [03] ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [04] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [05] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ
  • [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ
  • [07] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ 35 ΟΜΗΡΩΝ
  • [08] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ Α1 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ "ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ;"
  • [10] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 65-70 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [11] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [12] ΠΗΡΕ ΤΟ... ΔΙΠΛΟ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗN ΚΑΒΑΛΑ
  • [13] ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ
  • [14] ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΗΘΛΕΕΜΙΤΙΣΣAΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
  • [15] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [16] ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗN AEΡΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [17] ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [18] Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 12ο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [19] ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΚΥΠΡΟΣ: ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [21] ΜΕ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [01] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΟΥ KENTHΡΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρήστος Κεντήρας

    Αίσιο τέλος είχε η υπόθεσγ του 48χρονου Χρήστου Κεντήρα, ο οποίος από το πρωί κρατούσε σε τουριστικό λεωφορείο όμηρουσ 35 Ιάπωνες τουρίστες, αφού είχε γίνει δράστης διπλής ανθρωποκτονίας στον Πόρο. Ο Κεντήρας, παραδόθηκε στους αστυνομικούς γύρω στις 7 το απόγευμα, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα είχε αφήσει ελεύθερους τους Ιάπωνες ομήρους.

    Άπό το πρωί συνεχίζονταν η καταδίωξη του 48χρονου Χρήστου Κεντήρα, ο οποίος αφού σκότωσε την πεθερά του Γεωργία Σπύρου και το συγχωριανό του Σταμάτη Τακτικό, στη συνέχεια με την απειλή καραμπίνας κατέλαβε πούλμαν με 33 Ιάπωνες τουρίστες και 2 Ελληνες τους Γιώργο Τσάκωνα και Αλέξη Αλεξίου.

    Οι αρχές χειρίζονταν το θέμα με μεγάλη προσοχή με στόχο, όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να προστατευτεί η ζωή των επιβατών.

    Η αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση προς το λεωφορείο για να μην δυσκολευτεί στο έργο της.

    Οι άνδρες της αστυνομίας έστησαν μπλόκα προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των εκπροσώπων των ΜΜΕ κοντά στο λεωφορείο.

    Το λεωφορείο ακολουθούν δεκάδες περιπολικά της Αμεσης Δράσης, της Τροχαίας Εθνικών Οδών, αυτοκίνητα της ασφάλειας, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ασθενοφόρα.

    Η κυκλοφορία στην Εθνικό Οδό έχει διακοπεί από το ύψος του Ισθμού της Κορίνθου μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους.

    Σημειώνεται ότι ο Κεντήρας έχει μαζί του μία κοντόκανη καραμπίνα και ένα μπιτόνι με βενζίνη και έχει ήδη απειλήσει ότι θα πυρπολήσει το λεωφορείο, γι αυτό άλλωστε βρίσκονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής πίσω ακριβώς από το τουριστικό λεωφορείο.

    Ο διοικητής της Αμεσης Δράσης Σπύρος Τουντόπουλος στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους είπε ότι τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

    Τη γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας συντονίζει ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Γεωργακόπουλος και το σχέδιο που υπάρχει είναι να κουραστεί ο δράστης, ώστε να παραδοθεί μόνος του.

    Επικοινωνία με το δράστη έχουν μόνο οι δύο διαπραγματευτές της αστυνομίας, οι δύο ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ.

    Ο δράστης σκότωσε την πεθερά του για κτηματικές διαφορές και τον Σταμάτη Τακτικό, ο οποίος φέρεται ότι είχε σχέσεις με τη σύζυγό του.

    Οι υπεύθυνοι της Ιαπωνικής Πρεσβείας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις με την απαγωγή των 33 τουριστών. Ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Ευσταθιάδης μετέβη στην Ιαπωνική Πρεσβεία και ενημέρωσε τον πρεσβευτή.

    Ο κ. Ευσταθιάδης είπε ότι κατόπιν εντολής του υπουργού ενημέρωσε τον Ιάπωνα πρέσβη ότι όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους και δεν κινδυνεύουν.

    "Από εκεί και πέρα οι προσπάθειες μας είναι όσο γίνεται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους", πρόσθεσε.

    Είπε ακόμη ότι είναι αλλησυγκρουόμενες οι πληροφορίες για την ψυχική κατάσταση του δράστη και ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο ψυχολόγος κ. Γιαπιτζόγλου που μετέβη από τη Θεσσαλονίκη στη συγκεκριμένη περιοχή με ελικόπτερο, επειδή ήταν και σε άλλες περιπτώσεις απαγωγών.

    Νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αφού ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το που βρίσκεται η όλη η επιχείρηση της διάσωσης των ομήρων, δήλωσε ότι η απαγωγή των τουριστών είναι ένα λυπηρό γεγονός.

    "Οφείλεται σε έναν άνθρωπο που είναι ψυχοπαθής. Η αστυνομία έχει εμπειρία και για αυτό προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε τη ζωή των ομήρων. Ελπίζω το αποτέλεσμα της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι γρήγορο και θετικό", τόνισε ο κ. Σημίτης από το Καλπάκι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ν. Ιωαννίνων.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση, τόνισε ότι βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, γεγονός που, όπως σημείωσε, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις πολιτικές απασχόλησης με σειρά μέτρων και στον φορολογικό τομέα και στον τομέα των κοινωνικών δαπανών.

    Την ανάγκη εφαρμογής ενός συνδυασμού μέτρων που θα στηρίζει τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα θα διατηρεί τα απαραίτητα στάνταρτς για τους εργαζόμενους υπογράμμισε η επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Άννα Διαμαντοπούλου. "Δεν γίνεται να μην προχωρήσουμε, δεν γίνεται να μην αλλάξουμε, όταν τα πάντα έχουν αλλάξει: και το μοντέλο εργασίας και το μοντέλο παραγωγής και το μοντέλο της ίδιας της κοινωνίας", πρόσθεσε η ελληνίδα επίτροπος.

    Ο υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη ως κορυφαία διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, που σηματοδοτεί, με τον πλέον έντονο τρόπο, ότι η απασχόληση και η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. "Θα γίνει ένας πλούσιος διάλογος θα αναπτυχθεί μια προβληματική πάνω στο ζήτημα, άλλωστε είναι σύνθετο, για να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές αποφάσεις", τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

    Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: "αν θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα της απασχόλησης σε πραγματικά πρώτο πρόβλημα της πολιτικής και της κοινωνίας τότε πρέπει να κινηθούμε έξω από τα συνηθισμένα συμβατικά πλαίσια. Πρέπει να ανακαλύψουμε νέα κοιτάσματα εργασίας και απασχόλησης. Άρα το ζήτημα δεν είναι οι δέσμες μέτρων μόνον ή κυρίως, αλλά το πως συνδέονται όλα αυτά με το μεταβιομηχανικό μοντέλο της χώρας".

    [03] ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Ντίσελντοφ, 4 Νοεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    του Γ. Ευτυχίδη

    Αναβρασμό και αντιδράσεις προκάλεσαν στο χώρο των μεταναστών, αλλά και των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην ύλη και τα μαθήματα, στα οποία θα εξετάζονται στο εξής οι ομογενείς μαθητές (εφόσον υλοποιηθούν οι προτάσεις), για την είσοδό τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Οι θέσεις του υπουργείου κοινοποιήθηκαν στα σχολεία, για να υπάρξει ο λεγόμενος... κοινωνικός διάλογος, αλλά πέρα από τη σκοπιμότητα αυτή, για λόγους εντυπωσιασμού, φαίνεται - όπως καταγγέλλεται - ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και μάλιστα μπορεί να εφαρμοσθούν και από ... φέτος.

    Στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ντίσελντορφ, οι καθηγητές έδειξαν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαφωνούν ριζικά με τις προτάσεις από την Αθήνα, πολύ περισσότερο μάλιστα που ορισμένες από αυτές προσκρούουν στην κοινή λογική και θεωρούνται εξωφρενικές.

    Οι ομιλητές επισήμαναν, μεταξύ των άλλων, ότι δεν είναι δυνατόν οι προτάσεις αυτές να εφαρμοσθούν το τρέχον σχολικό έτος, και να ισχύσουν στις εισιτήριες εξετάσεις του 2001, διότι βρίσκουν τους πάντες απροετοίμαστους και κυρίως αυτούς που θίγονται άμεσα, δηλαδή τους ίδιους τους μαθητές.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ενώ έχουν προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε μία συγκεκριμένη ύλη, καλούνται ξαφνικά να εξετασθούν σε άλλη, που ή δεν την διδάχθηκαν καθόλου ή την έκαναν σε πολύ λιγότερες ώρες διδασκαλίας.

    Καθηγητές τόνισαν ότι εκείνο στο οποίο αντιτίθενται είναι το εξής: Προτείνεται οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης να εξετάζονται στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Βιολογία και οι μαθητές θετικής κατεύθυνσης στην Ιστορία.

    Διατυπώθηκαν επίσης επισημάνσεις για τη γενικότερη "φιλοσοφία" και τους στόχους των νέων μέτρων, τα οποία - όπως ειπώθηκε - θα υποβαθμίσουν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και εξ αντικειμένου θα μειωθεί το γνωστικό επίπεδο των απολυομένων μαθητών, που δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου και θα δυσκολεύονται να πάρουν πτυχίο.

    Η γενική συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε να γίνει διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους και πρώτιστα με τους γονείς των μαθητών, και παράλληλα να γίνουν επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε τουλάχιστον να μην εφαρμοσθούν τα προτεινόμενα μέτρα κατά τη φετινή περίοδο.

    [04] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Γιάννινα, 4 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ομάδα περίπου εκατό φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιχείρησε να προσεγγίσει το ξενοδοχείο στο οποίο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Ηπειρο είχαν συνάντηση με φορείς της πόλης.

    Οι φοιτητές προσπάθησαν να φθάσουν στο ξενοδοχείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όμως τους απώθησαν.

    Οταν προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών, οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροεπεισόδια τα οποία δεν πήραν μεγάλη έκταση.

    Οι φοιτητές της Ιατρικής ήθελαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο και να υποβάλουν τα αιτήματά τους που αφορούν τη σίτηση, αλλά και θέματα που αφορούν τη Σχολή τους.

    Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου τρία λεπτά και επικράτησε ένταση, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν για να μην πλησιάσουν στο ξενοδοχείο.

    Στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και υψώνοντας πανό και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

    [05] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    "Η αστυνομία είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετωπίση του συγκεκριμένου προβλήματος, ενός δράστη, ο οποίος σκότωσε το πρωί δύο ανθρώπους και στη συνέχεια κατέλαβε ένα λεωφορείο με 35 ανθρώπους", τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφερόμενος στο αίσιο τέλος της υπόθεσης με την ομηρία 35 ανθρώπων από το 48χρονο Χρήστο Κεντήρα.

    Τόνισε ότι η υπόθεση έληξε αναίμακτα χωρίς να κινδυνεύσει απολύτως καμιά ζωή.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξήρε το ρόλο του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του ψυχολόγου Αντώνη Γιαπιτζόγλου.

    "Πήγαν όλα καλά. Η καλύτερη λύση είναι η παράδοση του δράστη και νομίζω ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Εφόσον επελέγη από τους ειδικούς αυτή η διαδικασία νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς όλοι", είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    Σημειώνεται ότι οι διαπραγματευτές, και κυρίως ο κ. Γιαπιτζόγλου, που είχε εμπειρία από προηγούμενη πειρατία λεωφορείου με Αλβανό κακοποιό, διέγνωσαν εγκαίρως ότι ο δράστης ήταν ένα άτομο εκτός ελέγχου, ψυχοπαθητική προσωπικότητα όπως τον αποκάλεσαν, όρος τον οποίο χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

    Οι διαπραγματευτές διαπίστωσαν ότι επέμενε από νωρίς το μεσημέρι να συναντήσει το δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και όταν έφτασε το λεωφορείο στην Κόρινθο και ο δράστης εκνευρίστηκε που δε βρήκε το δημοσιογράφο, ώστε αφού έδωσε εντολή να αλλάξει πορεία προς Αθήνα, άρχισε να πυροβολεί από τα παράθυρα.

    Ετσι οι διαπραγματευτές είπαν στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να του αρνούνται αυτό που ήθελε και αυτό γιατί ήταν απρόβλεπτος και δεν μπορούσε να ξέρει κανένας πως θα αντιδρούσε σε μία δύσκολη στιγμή.

    Γιαυτό τελικά με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Χρυσοχοϊδη του επετράπη να συνομιλήσει αρχικά στο τηλέφωνο με το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και στη συνέχεια οι αστυνομικοί σε συνεργασία με το δημοσιογράφο τον οδήγησαν στου Ρέντη, όπου και παρέδωσε πρώτα τους επιβάτες του πούλμαν και στη συνέχεια παραδόθηκε ο ίδιος.

    Στη συνέχεια οι 33 Ιάπωνες αποβιβάστηκαν όλοι σώοι και αβλαβείς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου τους επισκέφθηκαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χριστοδουλάκης, καθώς και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα.

    [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Την απόφασή του να συνεχίσει τη μάχη κατά της διαπλοκής επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κλείνοντας την Κοινής Συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Κεντρικής Επιτροπής και της Ομάδας Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. με αντικείμενο την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε πάλι για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, η οποία, όπως υποστήριξε οφείλεται στην καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης και στην τριγωνική σχέση κυβερνητικής εξουσίας, οικονομικών συμφερόντων και ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της προώθησης εκείνων των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο του τόπου.

    Υποσχέθηκε τη ρήξη του κόμματός του με τα οργανωμένα συμφέροντα και έκανε άνοιγμα προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ταυτιζόμενος με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού ότι την κυβέρνηση της Ν.Δ. έριξαν τα διαπλεκόμενα.

    "Αυτή η παράταξη πλήρωσε και πληρώνει το ηθικό της ανάστημα. Και αυτό είναι η μεγάλη της δύναμη. Λογοδοτούμε και απολογούμαστε μόνο στους πολίτες. Αυτή είναι η μόνη πηγή δύναμης στην οποία αναφερόμαστε", τόνισε.

    Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν οι ομιλητές όσον αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής και την κατοχύρωση των αντιρρησιών συνείδησης.

    Πάντως η επίσημη θέση της Ν.Δ. στα θέματα αυτά είναι η ψήφος κατά συνείδηση.

    [07] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ 35 ΟΜΗΡΩΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 35 επιβατών του τουριστικού λεωφορείου, το οποίο κατέλαβε το πρωί ο 48χρονος φανοποιός Χρήστος Κεντήρας.

    Ο 48χρονος άφησε ελεύθερους τους επιβάτες του λεωφορείου και παραδόθηκε στην αστυνομία.

    Στο λεωφορείο επέβαιναν 33 Ιάπωνες τουρίστες ηλικίας μεταξύ 60 και 73 ετών, ο συνοδός τους Αλέξης Αλεξίου, καθώς και ο οδηγός του οχήματος Γιώργος Τσάκωνας.

    Η αστυνομία βρισκόταν σε επικοινωνία με το δράστη μέσω κινητού τηλεφώνου, ωστόσο ο 48χρονος δεν είχε εκφράσει συγκεκριμένα αιτήματα.

    Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές αρχές είχαν απαγορέψει στα τηλεοπτικά συνεργεία και στους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν το λεωφορείο με τους ομήρους.

    Δύο λεωφορεία των Ειδικών Δυνάμεων, περιπολικά και άνδρες της Ομάδας Ζ ακολουθούσαν το τουριστικό λεωφορείο.

    Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την αστυνομία ο απαγωγέας ζητούσε επίμονα να επικοινωνήσει με το δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Στη γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και στα γραφεία του σταθμού που εργάζεται ο δημοσιογράφος έγιναν πολλές συζητήσεις, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα είχε μία θετική έκβαση. Τελικά οι αξιωματικοί της Αστυνομίας επέτρεψαν στο δημοσιογράφο να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση.

    Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα το λεωφορείο μπήκε στον Πειραιά από τη λεωφόρο Δημοκρατίας και κατέληξε στο Ρέντη έξω από τα γραφεία της εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο απαγωγέας άφησε ελεύθερους τους 35 ομήρους και παραδόθηκε στο ... δημοσιογράφο.

    Αυτή τη στιγμή ο δράστης, ο δημοσιογράφος και οι εισαγγελείς κατευθύνονται προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών όπου θα ακολουθήσουν ανακρίσεις, καταθέσεις και όλη η νόμιμη διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης το πρωί σκότωσε εν ψυχρώ στο Γαλατά Τροιζηνίας την πεθερά του Γεωργία Σπύρου 77 χρόνων και το φίλο του Σταμάτη Τακτικό 44 χρόνων. Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας επιβιβάστηκε στο λεωφορείο αφού προηγουμένως έκαψε το αυτοκίνητό του.

    Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ο υπαστυνόμος Δημήτρης Γιοβανίδης που προσπάθησε να πλησιάσει το λεωφορείο πυροβολήθηκε από τον Κεντήρα και τραυματίστηκε ελαφρά.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε ενημερωθεί αμέσως μετά την απαγωγή του λεωφορείου από την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, ενώ ενημερωνόταν συνεχώς για την πορεία της υπόθεσης από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο κ. Σημίτης από τα Γιάννενα είχε τονίσει ότι πάνω από όλα προέχει η ζωή των ομήρων.

    Το λεωφορείο υπό τις οδηγίες του δράστη κατευθύνθηκε στην Αθήνα και από τα διόδια της Ελευσίνας επέστρεψε πίσω και αφού έφτασε κοντά στην Παλαιά Επίδαυρο έκανε στροφή και πάλι με κατεύθυνση την Αθήνα.

    [08] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ Α1 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ περισσότερο αποφασιστικός, ήταν αυτός που κέρδισε με 65-70 τον Αρη, στο κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο Δικέφαλος έχοντας στην σύνθεσή του παίκτες που έδειξαν περισσότερη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, γλύκανε τους φιλάθλους του, μετά την αποτυχία του στο ποδόσφαιρο την προηγούμενη Τετάρτη.

    Σπουδαίο ματς έγινε στο Ηράκλειο, όπου η ομάδα της Κρήτης πέτυχε σημαντική νίκη με 109-89 επί της Δάφνης. Στη Νέα Σμύρνη ο νεοφώτιστος Μίλωνας κέρδισε τη Νήαρ Ηστ με ένα πόντο διαφορά (93-92).

    Η 3η αγωνιστική αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τα παιχνίδια:

    17:00 ΟΑΚΑ, ΑΕΚ - Ηρακλής

    17:00 Περιστέρι, Περιστέρι - Μαρούσι

    17:00 Ν.Σμύρνης, Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

    17:00 ΣΕΦ, Ολυμπιακός - Μαρούσι

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ "ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ;"

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (19:18 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου "Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, συγγραφέας του 19ου αιώνα;", που συνδιοργάνωσε τo Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρία Μελετών του έργου της Γιουρσενάρ, στην αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των "35ων Δημητρίων".

    Το απόγευμα οι δύο συνεδριάσεις είχαν ως θεματικό άξονα τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και τα Βαλκάνια.

    Στην πρώτη συνεδρίαση μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας Οσάμου Χαγιάσι που ανέπτυξε το θέμα "Η Ανατολίτικη φαντασία της Γιουρσενάλ", ενώ οι δύο Γιουγκοσλάβοι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Γιέλενα Νοβάκοβιτς και Μιχαϊλο Πάβλοβιτς εξέτασαν τη θέση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στην Γιουγκοσλαβική Γραματολογία, η πρώτη προβάλλοντας τη θέση των συγγραφέων του 19ου αιώνα, τα έργα της Γιουρσενάλ και του Ιβο Αντριτς, και ο δεύτερος παρουσιάζοντας το έργο της Γιουρσενάλ και τη λαϊκή σερβική ποίηση.

    Στη δεύτερη συνεδρίαση μίλησε ο Αυστριακός καθηγητής Βάλτερ Βάγκερ συγκρίνοντας το ταξίδι του Σατωβριάνδου στην Ελλάδα με αυτό της Γιουρσενάλ, ενώ ο Ισπανός καθηγητής από τη Βαγιαδολίδ Τεόφιλο Σανζ αναφέρθηκε σε μερικές ρομαντικές τάσεις στη συλλογή της "Τα διηγήματα της Ανατολής".

    Ο καθηγητής του Α. Π.Θ. Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης συγκρίνοντας τη Γιουρσενάλ με το Παπαδιαμάντη διέκρινε κοινά στοιχεία που άπτονται της φαντασιακής διήγησης, ενώ η κ. Μαρία Ορφανίδου Φρέρη Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ αναφέρθηκε στις μεταφραστικές ικανότητες της Γιουρσενάλ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία μεταφράστρια του 21ου αιώνα, βασιζόμενη στην απόδοση των ποιημάτων του Καβάφη, στα γαλλικά από τη Μαργκερίτ Γιουρσενάλ.

    Ο.Κ.

    [10] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 65-70 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη πέτυχε ο ΠΑΟΚ επί του Άρη με 65-70 μέσα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης και συνέχισε την καλή του πορεία. Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη έπαιξε περισσότερο πειθαρχημένα και κέρδισε τους βαθμούς της νίκης.

    Πρώτος σκόρερ από τον Άρη ήταν ο Παπανικολόπουλος (12 πόντους), ενώ από τον ΠΑΟΚ τους περισσότερους πόντους (25) σημείωσε ο παλιός παίκτης του Άρη, Παναγιώτης Λιαδέλης.

    [11] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους για τα εργασιακά θέματα και την απασχόληση επισήμαναν με τις δευτερολογίες τους στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, όσο και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός βασικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του "φαντάσματος" της ανεργίας. Δεν υπάρχουν νεοφιλελεύθερα στοιχεία στην πολιτική μας, απάντησε ο κ. Γιαννίτσης στους επικριτές του, ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος που ήδη έχει επιφέρει στοιχεία σύγκλισης.

    "Οσα στοιχεία προκύψουν από εδώ και πέρα θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη, ώστε να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα", υπογράμμισε.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ναι μεν υπήρξε στη Συνδιάσκεψη ένας πλούτος διαφορετικών ιδεών και απόψεων, αλλά η παράταξη απέδειξε ότι έχει τη δύναμη της σύνθεσης.

    [12] ΠΗΡΕ ΤΟ... ΔΙΠΛΟ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗN ΚΑΒΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:52 UTC+2)

    Το ντέρμπι της Μακεδονίας στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας ποδοσφαίρου, μεταξύ της Καβάλας και της Καλαμαριάς έληξε με νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με σκορ 2-3. Μεγάλη σε έκταση νίκη πέτυχε η Καλλιθέα σε βάρος του Παναιτωλικού, ενώ το Αιγάλεω έστω και δύσκολα επιβλήθηκε με 2-1 επί του Ναυπακτιακού.

    Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής είναι:

    Αιγάλεω - Ναυπακτιακός 2-1

    Απόλλων - Τρίκαλα 2-1

    Καβάλα - Καλαμαριά 2-3

    Αγ.Νικόλαος - Προοδευτική 3-2

    Ακράτητος - Πανελευσινιακός 3-0

    Καλλιθέα - Παναιτωλικός 4-0

    Λάρισα - Πανσερραϊκός 2-1

    Βαθμολογία

    1. Αιγάλεω 15

    2. Απόλλων 12

    3. Ακράτητος 10

    4. Προοδευτική 9

    5. Καβάλα 9

    6. Παναιγιάλειος 7

    7. Καλλιθέα 7

    8. Αγιος Νικόλαος 7

    9. Παναιτωλικός 7

    10. Ναυπακτιακός 6

    11. Ολυμπιακός Βόλου 5

    12. Πανσερραϊκός 4

    13. Τρίκαλα 4

    14. Λάρισα 3

    15. Καλαμαριά 2

    16. Πανελευσινιακός 1

    Ο Παναιγιάλειος και ο Ολυμπιακός Βόλου έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

    [13] ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:49 UTC+2)

    Το 21ο Θεολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού διοργανώνεται στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Ιερά Μητροπόλη της Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα Β'.

    Οι διήμερες εργασίες του Θεολογικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και τις δύο μέρες από τις 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 - 8μ.μ.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και θα αναπτύξει το θέμα: "Η Μυσταγωγία του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού".

    [14] ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΗΘΛΕΕΜΙΤΙΣΣAΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:44 UTC+2)

    Μέχρι την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου προς προσκύνηση των πιστών η εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας.

    Η αναχώρηση της ιερής εικόνας θα γίνει στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου - Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

    Την ίδια μέρα στις 8 μ.μ. θα ψαλεί η Ιερά Παράκληση του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η μεταφορά των Αγίων και Μυροβλυτών Λειψάνων του, από το κέντρο του Ιερού Ναού στο Κιβώριον του Αγίου.

    [15] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:26 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι Προσυνεδριακές διαδικασίες του ΔΗΚΚΙ σε επίπεδο Περιφερειών, προκειμένου να παρουσιασθούν σε πλατιά ολομέλεια μελών και στελεχών οι πολιτικές θέσεις του Κινήματος ενόψει του Συνεδρίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Στα πλαίσια αυτών των διαδικασιών, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει αύριο στις 11 π.μ. στην Προσυνεδριακή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Μακεδονίας - Θράκης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο "Καψής".

    [16] ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗN AEΡΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκης, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:23 UTC+2)

    Σε μία λωρίδα κυκλοφορίας θα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή οδό, κάτω από την αερογέφυρα Σταυρούπολης σήμερα και αύριο λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης.

    Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης παρακαλεί τους οδηγούς που θα κινούνται στην περιοχή εκτέλεσης των έργων να καταβάλουν ιδιαίτερη προσοχή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και των πινακίδων σήμανσης.

    [17] ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2000 (18:17 UTC+2)

    Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Ουντινέζε θα είναι αυτό που θα δρομολογήσει τις διοικητικές εξελίξεις στην ΠΑΕ. Ο άλλοτε... σωτήρας, νυν πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Μπατατούδης βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση. Οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ έχουν στραφεί εναντίον του. Τα μηνύματα στους τοίχους και τα συνθήματα μέρα με την ημέρα αυξάνονται.

    Δυστυχώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει την ίδια τύχη με αυτήν του πρώην προέδρου, Θωμά Βουλινού. Για μια ακόμη φορά ίσως αποδειχθεί ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται... Και όλα αυτά πριν ακόμη κλείσει διετία...

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κ. Μπατατούδης δεν έχει υλοποιήσει τις προσδοκίες των συνδεσμιτών και οι τελευταίοι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν κι άλλο.

    [18] Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 12ο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2000 (17:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Νίκος Κόσης, ο οποίος ηγείται της κυπριακής αντιπροσωπείας στην υπουργική Διάσκεψη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιείται στη Ρώμη, υπέγραψε σήμερα, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Καπιτώλιο, το 12ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το 12ο Πρωτόκολλο αποβλέπει στη γενική απαγόρευση της δυσμενούς διάκρισης και στη διασφάλιση της απόλαυσης των οποιωνδήποτε δικαιωμάτων προβλέπει η νομοθεσία κάθε χώρας, χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκευτικής ή πολιτικής πεποίθησης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, σύνδεσης με εθνική μειονότητα, περιουσίας ή άλλης υπόστασης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2000 (17:48 UTC+2)

    Από τις 6 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας "Μπαρμπαρός 2000", σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

    Η άσκηση θα διεξαχθεί στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, ενώ από τις 8 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα καταπλεύσουν στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου οι φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού "Κοτζάτεπε", "Γκιοτσέαντα", "Μουαβενέτ" και "Γκαζίαντεπ".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΚΥΠΡΟΣ: ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2000 (17:45 UTC+2)

    Με τιμές ηρώων υποδέχτηκε χθες βράδυ η Πάφος τους Ελληνες Ολυμπιονίκες που ήρθαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του φετινού, 11ου Ραδιομαραθωνίου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Ο Κώστας Κεντέρης, ο Ακάκιος Καχιασβίλι, η Κατερίνα Θάνου, ο Μιχάλης Μαρούτσος, τρία από τα κορίτσια του ανσάμπλ, ο Κωνσταντίνος Τίκας, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, οι αθλητές της κωπηλασίας και ο προπονητής της Θάνου και του Κεντέρη, Χρίστος Τσέκος, είναι η ομάδα που έτυχε θερμής υποδοχής από το δήμαρχο της πόλης, τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον υπουργό Συγκοινωνιών, βουλευτές, και πλήθος κόσμου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΜΕ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2000 (17:44 UTC+2)

    Ενώ η προετοιμασία των εμπλεκομένων μερών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τη συνάντηση της Δευτέρας συνεχίζεται, η προσοχή είναι ήδη στραμμένη προς την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται και κάποια κίνηση εκ μέρους του ΓΓ στο πλαίσιο των συνομιλιών.

    Χθες η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απέρριψε στην ουσία το άτυπο έγγραφο που αφορούσε την κατανομή των εξουσιών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και των δύο καντονίων, αλλά δεν το παρέλαβε, θεωρώντας ότι ήταν ελλειπές και είχε πολλά κενά σε μείζονα θέματα.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεϊν Ντιρίοζ, ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς όρους.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ντιρίοζ είπε ότι κατά τις συνομιλίες η Τουρκία θα συνεχίσει "την εποικοδομητική της στάση" και επανέλαβε ότι η λύση θα βρεθεί από τα "δύο κυρίαρχα κράτη" που, όπως ισχυρίστηκε, υπάρχουν στην Κύπρο, και όχι από τρίτους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 November 2000 - 20:05:49 UTC