Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ»
  • [02] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΗ "DESTINED GLORY"
  • [03] H AΓΚΥΡΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ''ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ''
  • [04] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΕΠΕΝΔΥΤΗ"
  • [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [06] ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΗ
  • [07] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [08] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [09] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ''ΕΠΕΝΔΥΤΗ''
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ"
  • [11] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [12] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [13] ΚΟΡΑΤΣ: O ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
  • [14] ΕΚΘΕΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OTPOR
  • [16] ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ "DESTINED GLORY" ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΦΕΡΙ - ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [19] ΟΜΙΛΙΑ ΖΑΚΧΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [20] ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ
  • [21] ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • [01] «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ»

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (11:04 UTC+2)

    Με δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Δεν μπορεί να έχει τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ" στο σημερινό "Ριζοσπάστη", απαντά η ηγεσία του ΚΚΕ στο σάλο που ξεσήκωσε η απόφαση για τη διαγραφή του ιστορικού στελέχους του κόμματος Μήτσου Κωστόπουλου.

    Αναφέροντας ότι η απόφαση διαγραφής του άλλοτε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και από τα κορυφαία στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης (ΚΟΒ) Κάτω Πατησίων του ΚΚΕ, η εφημερίδα παραθέτοντας την απόφαση, διατείνεται ότι "ο Μ. Κωστόπουλος συνέχιζε τις αντικομματικές δραστηριότητες με συνεντεύξεις, ομιλίες, δηλώσεις, παραβιάζοντας την προηγούμενη απόφαση της ΚΟΒ για προειδοποίηση διαγραφής, αν συνέχιζε τις αντικαταστατικές του ενέργειες" και στις ενέργειες αυτές εμμέσως συμπεριλαμβάνει και την ομιλία, το βράδυ της Παρασκευής του Μ. Κωστόπουλου σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΕ στελέχους του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πολυζωγόπουλου και του στελέχους του ΣΥΝ Δ. Στρατούλη.

    Η εισήγηση στην ΚΟΒ

    Η εισήγηση, στην οποία κατηγορείται ο Μήτσος Κωστόπουλος ότι "υπονομεύει με τη στάση και τη δράση του τις αρχές λειτουργίας και τις θέσεις του Κόμματος, αναφέρει τα ακόλουθα:

    "Σύντροφοι, δεν είναι καινούριο το ζήτημα.

    Στην προηγούμενη ΓΣ της ΚΟΒ, στις 23-6-2000 για το θέμα του σ. Μ.Κωστόπουλου, συζητήσαμε και εγκρίναμε με συντριπτική πλειοψηφία την απόφαση της ΚΕ, η οποία τόνιζε: "Η ΚΕ είναι υποχρεωμένη να τον προειδοποιήσει ότι η συμπεριφορά του αυτή δεν μπορεί να είναι ανεχτή, ότι αντικειμενικά οδηγείται, αν συνεχίσει έτσι, έξω από τις γραμμές του Κόμματος με δική του ευθύνη". Παράλληλα και η ΚΟΒ τον κάλεσε να πορευτεί συντεταγμένα με όλο το Κόμμα στη συνέχεια.

    Σύντροφοι, στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, ο σ. Μ.Κωστόπουλος έδειξε ότι έχει χαράξει την πορεία του έξω από το Κόμμα και ενάντιά του.

    Συνέχισε την προβολή των προσωπικών του απόψεων και θέσεων π.χ. συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλία", εκδήλωση του ΕΚ Δράμας, καταπατώντας τους κανόνες λειτουργίας του Κόμματος και το Καταστατικό.

    Μετά από αυτές τις ενέργειες, τον κάλεσε και συζήτησε μαζί του, στις 25-9-2000, αντιπροσωπεία της ΚΟΒ μας.

    Ο σ. απαντώντας στις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν για τη στάση του, απάντησε ότι είναι εντελώς φυσικό αυτό που κάνει και ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου και όταν κρίνει αυτός, και τα όργανα ας αποφασίσουν. Είπε ακόμα ότι συνεντεύξεις έδινε και παλιότερα και δε βλέπει γιατί τώρα γίνεται ζημιά στο Κόμμα. Μετά από αυτή τη συνάντηση ο σ. φρόντισε να επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά αυτή την τακτική του με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του ΕΚ Χαλκίδας, προβάλλοντας τις προσωπικές απόψεις του για ζητήματα που έχουν συλλογικά αποφασίσει όργανα και Σώματα του Κόμματος. Και έπεται συνέχεια στο Μεσολόγγι.

    Σύντροφοι, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να είναι μέλος του ΚΚΕ και ταυτόχρονα να υπονομεύει με τη στάση και τη δράση του τις αρχές λειτουργίας και τις θέσεις του Κόμματος.

    Δεν μπορεί να είσαι μέλος του ΚΚΕ και να μη συμμορφώνεσαι με τις αρχές λειτουργίας, τις οποίες ο ίδιος είχες αποδεχτεί, μπαίνοντας στο Κόμμα, να μην δρας με βάση τις συλλογικά παρμένες αποφάσεις του Κόμματος.

    Σύντροφοι, για την πορεία του σ. Μ. Κωστόπουλου δεν ευθυνόμαστε εμείς ούτε το ΚΟΜΜΑ. Αποκλειστικά την ευθύνη την έχει ο ίδιος. Είναι φανερό ότι ο σ. Μ.Κ. έχει κάνει την επιλογή του, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ και διάλεξε να δρα έξω από το Κόμμα. Αντίθετα η πολιτική και πρακτική του, δίνει εφόδια στον αντίπαλο στην καθημερινή επίθεση ενάντια στο Κόμμα και ιδιαίτερα μπροστά σε σημαντικά ζητήματα π.χ. εκλογές, Συνέδριο ΚΚΕ.

    Ξέρουμε, και ξέρει και ο ίδιος πόσο τον τίμησε το Κόμμα, πόσο ψηλά τον ανέβασε, εκείνος όμως καταστρατηγεί το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τις βασικές μας αρχές, όπως την πειθαρχία, τη συλλογικότητα, την εσωκομματική δημοκρατία.

    Με βάση όλα τα παραπάνω, ο σ. δεν μπορεί να έχει τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ και προτείνεται η διαγραφή του από την ΚΟΒ".

    Η απάντηση Κωστόπουλου

    Από την πλευρά του ο Μ. Κωστόπουλος προχώρησε σε μία δήλωση η οποία αναδείκνυε τη μεθόδευση της ηγεσίας, αλλά κυρίως εστίαζε στα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της ηγετικής ομάδας. "Επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός από σοβαρά και κρίσιμα θέματα. Δεν πρέπει να περάσει. Η συζήτηση άνοιξε από το προηγούμενο συνέδριο και δεν πρέπει να κλείσει. Η υπόθεση Κωστόπουλου είναι ασήμαντη, από πολιτική άποψη, μπροστά σ' αυτά που επιχειρούν να καλύψουν" αναφέρει και υπογραμμίζει:

    "Αυτοί που ακυρώνουν αποφάσεις του 9ου, 10ου, 11ου, 12ου συνεδρίων και μαζί μ' αυτά τσαλακώνουν όλους εκείνους που πρωτοστάτησαν για την επεξεργασία τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και γιατί το κάνουν και πού το πάνε. Αυτοί που ακυρώνουν την 82χρονη δοκιμασμένη ενωτική πολιτική των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό, στο μαζικό κίνημα, που βαφτίζουν 'παρέα' τις προηγούμενες καθοδηγήσεις του κόμματος, ανθρώπους που πέρασαν από φωτιά και σίδηρο και σπρώχνουν σε διάσπαση, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και γιατί το κάνουν και πού το πάνε. Αυτοί που διαγράφουν την ευρύτερη Αριστερά και συμμαχούν με ανθρώπους 'άνευ ταυτότητος' θα πρέπει να λογοδοτήσουν και γιατί το κάνουν και πού το πάνε".

    Όσον αφορά την απόφαση για τη διαγραφή του επισημαίνει ότι "είναι μία πολύχρονη μεθόδευση από τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος και δεν σχετίζεται με τυπικά ζητήματα και δήθεν παραβίαση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού". Σημειώνει μάλιστα ότι "το Καταστατικό του κόμματος τσαλαπατιέται από την ηγετική ομάδα της καθοδήγησης εδώ και χρόνια, με πρόσφατο και κραυγαλέο παράδειγμα την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά, ο οποίος, έγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο τις θέσεις του και του απάντησε η ηγεσία με άρθρο εκτός του διαλόγου στον "Ριζοσπάστη".

    "Η απόφαση είναι λάθος και αυτοί που τη μεθόδευσαν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θέλω και δεν μπορώ να είμαι τίποτε άλλο από κομμουνιστής" συνεχίζει ο Μ. Κωστόπουλος και προσθέτει: "Όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από τους ψιθύρους, τη διαβολή, τη διαστρέβλωση, την κατασυκοφάντηση, όταν, αργά ή γρήγορα, αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι της διαγραφής, τα μέλη του κόμματος, οι οπαδοί και οι φίλοι του, η κοινή γνώμη, θα τους κρίνουν".

    Ο Μ. Κωστόπουλος υπογραμμίζει τις "τεράστιες ευθύνες της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ, που καθημερινά γλιστράει, όλο και περισσότερο, σε θέσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την ιστορία και την ταυτότητα του ΚΚΕ", ενώ ως "παρήγορο" στοιχείο σημειώνει το ότι η απόφαση αυτή "αφορά ελάχιστους ανθρώπους, οι οποίοι, οχυρωμένοι πίσω από τον μηχανισμό, χωρίς κανένα δισταγμό και αφού προηγουμένως προετοιμάζουν το έδαφος με τον ψίθυρο, παραμερίζουν κάθε εμπόδιο στις όποιες επιλογές τους" και "εκμεταλλεύονται τους φόβους και τις ανησυχίες των απλών μελών του κόμματος για να περάσουν το μήνυμα ότι το κόμμα απειλείται και πάλι από εχθρικά στοιχεία και αυτοί τάχα το προστατεύουν".

    [02] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΗ "DESTINED GLORY"

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Δυσμενέστατη χαρακτήρισε την εξέλιξη γύρω από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory" η υπεύθυνη του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Η Νέα Δημοκρατία είχε από την Τετάρτη καλέσει την κυβέρνηση, μετά από την πρώτη προκλητική στάση της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων να θέσει το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών του, να διακόψει την άσκηση και να αποσύρει τις ελληνικές δυνάμεις", υπογράμμισε.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η καθυστέρηση αυτή ίσως να επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

    [03] H AΓΚΥΡΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ''ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ''

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Η Τουρκία κατηγορεί τη χώρα μας ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory".

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έχει γίνει η σχετική προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ για τα ''ανεπιθύμητα αποτελέσματα'' που θα υπάρξουν σε περίπτωση που τα ελληνικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να παραβιάζουν και τις επόμενες μέρες τους κανόνες του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των πτήσεων.

    [04] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΕΠΕΝΔΥΤΗ"

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, στο δημοσίευμα που έφερε τη σύζυγό του να είναι μέτοχος σε Χρηματιστηριακή Εταιρία και σε άλλες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Τσουκάτος έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο κατά του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το δημοσίευμα κατάπτυστο και είπε ότι τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Συγκεκριμένα σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" ο βουλευτής Επικρατείας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος αναφέρει:

    "Προκαλεί οργή και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα παρακμής η συνεχιζόμενη προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων, με αιχμή συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα να συνδέσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δήθεν παράνομες δραστηριότητες. Το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Σε ότι αφορά και εμένα και την οικογένειά μου, λειτούργησα πάντοτε με απόλυτη διαφάνεια και όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία καταγράφονται με απόλυτη λεπτομέρεια στη δήλωση "πόθεν έσχες" που έχω καταθέσει στη Βουλή.

    Σχετικά με το κατάπτυστο δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" προσφεύγω τις επόμενες μέρες στη δικαιοσύνη.

    Θεωρώ ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί σε όλους εκείνους που προωθούν πολιτικά σενάρια μέσω της σπίλωσης και προσβολής της αξιοπρέπειας πολιτικών στελεχών.

    Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για μία νέα, ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα, μαζί με τους χιλιάδες συντρόφους μου που με εμπιστεύτηκαν και τους εμπιστεύτηκα, αλλά και χιλιάδες ενεργούς πολίτες που μαζί κατακτήσαμε τόσες νίκες.

    Γι αυτό ακριβώς το λόγο μας κτυπούν. Ομως εμείς, όπως είπε, και ο πρωθυπουργός χθες "είμαστε για τα δύσκολα".

    [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    ''Έσπασαν καρδιές'' στο Αλεξάνδρειο Μέλάθλο Θεσσαλονίκης. Μετά από τρεις παρατάσεις ο Αρης πήρε τη νίκη με 113-111 επί του Πανιωνίου, αφού αυτός είχε μεγαλύτερο σθένος.

    Στους άλλους αγώνες της Α1 μπάσκετ, επικράτησαν τα φαβορί. Ο Ολυμπιακός δίχως να δυσκολευτεί κέρδισε με 79-65 τη Δάφνη. Κορυφαίος από τον "Θρύλο" ήταν ο Ντίνο Ράντζα. Η ΑΕΚ πέρασε εύκολο απόγευμα. Νίκησε με 89-69 τον νεοφώτιστο Μακεδονικό. Το Μαρούσι επιβλήθηκε δύσκολα του Μίλωνα με 95-101. Τέλος ο Ηρακλής με το Μάκη Δενδρινό στις κερκίδες επικράτησε με 80-74 της Νήαρ Ηστ, εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο τρόπο τον παράγοντα "έδρα".

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα ήταν:

    Ολυμπιακός Δάφνη 79-65

    ΑΕΚ-Μακεδονικός 89-69

    Μαρούσι- Μίλωνας 95-101

    Ηρακλής- Νήαρ Ηστ 80-74

    Αρης- Πανιώνιος 113-111

    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με δύο παιχνίδια:

    17:00 Ηράκλειο - Παναθηναϊκός

    17:00 Περιστέρι - ΠΑΟΚ

    [06] ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΗ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Ευχές για την ονομαστική του εορτή δέχεται από το πρωί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να επισκεφθεί τον κ. Χριστόδουλο. Αρχικά η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις έξι, αλλά λόγω του φορτωμένου προγράμματος του κ. Βαρθολομαίου κατά την επίσκεψή του στη Πάτρα η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 8 μ.μ..

    Το πρωί περισσότεροι από 30 Μητροπολίτες πήγαν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο για να εκφράσουν τις ευχές τους στον κ. Χριστόδουλο. Στην Αρχιεπισκοπή φθάνουν συνεχώς πιστοί για να εκφράσουν τις ευχές τους.

    Ο κ. Χριστόδουλος έλαβε ευχετήρια τηλεγραφήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέτρο Ευθυμίου, τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, την υφυπουργό Εξωτερικών Αγγελική Λαϊου και από πάρα πολλούς άλλους πολιτικούς.

    [07] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Την Πάτρα επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, ιεράρχες και πιστούς.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Δήμαρχος της Πάτρας Ευάγγελος Φλωράτος και ο Νομάρχης Αχαϊας Ευστάθιος Αθανασόπουλος Σερέτης. Στον κ. Βαρθολομαίο απονεμήθηκε το Ανώτατο Μετάλλιο της πόλης.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας χοροστάτησε στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου.

    Ο κ. Βαρθολομαίος σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ μίλησε με θέμα "Ηθος και Παιδεία".

    [08] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Ο Αρης δε δυσκολεύτηκε να κερδίσει το απόγευμα στο γήπεδο της Καλαμαριάς την τοπική ομάδα με σκορ 1-4. Το παιχνίδι όπως εξελίχθηκε ικανοποίησε τον προπονητή των κιτρίνων, Μπάμπη Τεννέ. "Έμεινα ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών μου. Ήταν ένα φιλικό παιχνίδι μέσα στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας", επισήμανε.

    Το σκορ άνοιξε στο 9' ο Θεοδωρίδης, ενώ ο Αρης διπλασίασε τα τέρματά του στο 47' με κοντινό πλασέ του Κυπαρίσση. Ο Αγαθοκλέους που ήταν η μορφή του αγώνα, στο 60' ανέβασε το δείκτη του σκορ για την ομάδα του (0-3), για να μειώσει η Καλαμαριά με τον Μουνκέ στο 66' (1-3). Το τελικό αποτέλεσμα (1-4) διαμορφώθηκε στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης (90') και πάλι από τον Αγαθοκλέους.

    [09] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ''ΕΠΕΝΔΥΤΗ''

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής'' που τον εμφανίζει να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ΦΕΚ σχετικά με συγγενικά πρόσωπα στελεχών του κόμματος.

    Συγκεκριμένα σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" που εμφανίζει το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τεύχη ΦΕΚ που αφορούν συγγενικά πρόσωπα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και περιγραφή διαλόγων από τη συνάντησή τους ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη Βαβυλωνία των ημερών φέρομαι σήμερα να "μεταφέρω" στον πρωθυπουργό τεύχη της Εφημερίδας της Κυβέρνησης για να καταγγείλω τον Θ. Τσουκάτο. Και επί πλέον αναγράφονται δήθεν διάλογοί μου με τον Κώστα Σημίτη στη συγκεκριμένη συνάντηση.

    Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όλα αυτά. Στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό μόνο πολιτικά θέματα τίθενται και όχι προσωπικά. Και επειδή φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν να συντηρούν και να αναπαράγουν το θέμα, θέλω να τονίσω ότι είναι η τελευταία φορά που αναφέρομαι σ' αυτό".

    Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα με τίτλους: "Popi Gate" και άλλες ιστορίες διαπλοκής. Τα ΦΕΚ Σκανδαλίδη και το εκρηκτικό παρασκήνιο καθαίρεσης του "Στρατηγού", ο κ. Σκανδαλίδης φέρεται να γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η σύζυγος του Θ. Τσουκάτου, Καλλιόπη, είναι μέτοχος χρηματιστηριακής εταιρίας, πρόεδρος της οποίας είναι στενός φίλος του Κ. Μητσοτάκη.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ"

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:04 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κύπρο η κοινή ελληνοκυπριακή στρατιωτική "Νικηφόρος - Τοξότης".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων ενδυναμώνει την κοινή εθνική στρατηγική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα εγκαινιάσει αύριο την αεροπορική βάση της Πάφου.

    [11] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2000 (19:03 UTC+2)

    Οι εισηγήσεις περί καταστατικού και ιδεολογικοπολιτικού θα συζητηθούν στη Γενική Νομαρχιακή Συνέλευση του ΔΗΚΚΙ στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στα γραφεία του Κινήματος και στις 5 Νοεμβρίου στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Μακεδονίας του ΔΗΚΚΙ στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο ''Καψής''.

    Μετά από τις τελικές διορθώσεις οι εισηγήσεις θα τεθούν στο Συνέδριο προς ψήφιση.

    Στη Συνδιάσκεψη θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Στις 13 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί Γενική Νομαρχιακή Συνέλευση του ΔΗΚΚΙ στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία θα γίνει η εκλογή των Συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριό του που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    [12] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 21 Οκτωβρίου 2000 (18:28 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου, που στήριξε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις γιουγκοσλαβικές εκλογές του περασμένου μήνα, πρότεινε τον τεχνοκράτη Ζόραν Ζίζιτς πρωθυπουργό στη νέα κυβέρνηση.

    Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε στις εκλογές καθώς ευνοήθηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου τις μποϊκοτάρισε, και συμμάχησε με τους υποστηρικτές του νέου προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα προβλέπει ότι αν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας προέρχεται από τη Σερβία, όπως ο Κοστούνιτσα, τότε ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι από το Μαυροβούνιο ή το αντίστροφο.

    Ο Κοστούνιτσα ο οποίος ηγείται της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας που κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, δήλωσε κατ' επανάληψη ότι θα πρότεινε πρωθυπουργό έναν υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αποσαφήνισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές από τις οποίες απείχε το 80% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου.

    Η τελική απόφαση εναπόκειται στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας.

    Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τα ονόματα που προτείνει για τις υπουργικές θέσεις.

    Κ.Γ.

    [13] ΚΟΡΑΤΣ: O ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 21 Οκτωβρίου 2000 (18:23 UTC+2)

    Πρώην ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης υποστήριξε σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα Feral, ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, "ζήτησε έλεος" κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον σημερινό πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στις 6 Οκτωβρίου.

    Ο Ζάρκο Κόρατς, της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς "ζήτησε προστασία και εξέφρασε φόβο για την ασφάλεια της οικογένειάς του, αλλά και του ίδιου". Οπως ανέφερε, ο Κοστούνιτσα ενημέρωσε την DOS για τη συνάντηση, την οποία κανόνισε ο επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Μιλόσεβιτς, ωστόσο, αρνήθηκε να πει περισσότερα για τις συνομιλίες, παρά μόνο την προσωπική του εκτίμηση πως οι φόβοι του Μιλόσεβιτς ήταν βάσιμοι.

    "Νομίζω ότι ο Μιλόσεβιτς ζει κατά κάποιο τρόπο σήμερα με τον τρόπο που εκατομμύρια πολίτες ζούσαν στη χώρα, φοβούμενοι για τη ζωή τους" είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση αν ο Μιλόσεβιτς θα συμμετάσχει στη συνέλευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου και κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος ητέτης του, ο Κόρατς σχολίασε ότι η πιθανότητα επανεκλογής του Μιλόσεβιτς στην προεδρία του SPS θα αντιστοιχούσε με "πολιτική αυτοκτονία", εξηγώντας ότι "είναι ανύπαρκτος στην πολιτική ζωή της Σερβίας και δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτή".

    "Από εδώ και στο εξής μπορεί να αγωνίζεται μόνο για την ελευθερία του και για να αποφύγει όλες τις κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του", κατέληξε.

    [14] ΕΚΘΕΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2000 (18:18 UTC+2)

    Έκθεση αεροπορικών μέσων θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αεροπορική βάση της Κύπρου "Ανδρέας Παπανδρέου".

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, στην Έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίοι θα φέρουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας, το διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο για διαπίστωση της ταυτότητάς τους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OTPOR

    Βελιγράδι, 21 Οκτωβρίου 2000 (18:17 UTC+2)

    Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας ζήτησαν την καταστροφή όλων των αρχείων της αστυνομίας που αφορούν το κίνημα νέων της αντιπολίτευσης, Otpor, το οποίο συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

    Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε έξι εφημερίδες του Βελιγραδίου, αναφέρεται ότι οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας "καταδίωξαν, συνέλαβαν και τραυμάτισαν νεαρούς αντιφρονούντες που αγαπούσαν τη Σερβία. Τώρα ήρθε η σειρά της Σερβίας να αποδείξει ότι αγαπά τη νεολαία της χώρας". Η ανακοίνωση υπογράφεται από τη Συμμαχία Πολιτών της Σερβίας, ένα από τα 18 κόμματα της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS).

    Οι αστυνομικές αρχές της χώρας συνέλαβαν περισσότερους από 1.500 οπαδούς του Otpor στη Σερβία φέτος, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ανακρίσεις. Ωστόσο, στα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων της χώρας, είναι καταχωρημένοι οπαδοί της Otpor ως "εγκληματίες", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το Otpor ιδρύθηκε το 1998, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις στο Βελιγράδι κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και σήμερα αριθμεί περίπου 50.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το κίνημα προειδοποίησε ότι θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    [16] ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ "DESTINED GLORY" ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2000 (18:08 UTC+2)

    Αναστέλλεται τελικά η συμμετοχή της χώρας μας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory 2000" με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και τη νέα εμπλοκή, όταν τουρκικά F-16 παρενόχλησαν για μία ακόμη φορά ελληνικά βομβαρδιστικά τύπου Α- 7 Corsair.

    Σήμερα το πρωί, δύο μαχητικά Α- 7 Corsair επρόκειτο να πραγματοποιήσουν νέα αποστολή στον Κόλπο του Ξηρού, αλλά πάνω από τον Αγιο Ευστράτιο και μπαίνοντας στον τουρκικό εναέριο χώρο αναγνωρίστηκαν και συνοδεύτηκαν από τουρκικά F16. Τα δύο Α7 εκτέλεσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στη βάση τους στον Αραξο.

    Η Τουρκία με ανεπίσημο διάβημά της προς το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά αεροσκάφη θεωρούνται εχθρικά, όταν κινούνται στον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος από την Κύπρο, όπου βρίσκεται ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια ζήτησε από το ΝΑΤΟ να διακόψει την άσκηση.

    Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα αποχωρήσει οριστικά από την "Destined Glory".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και εξέθεσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, καθώς και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

    Ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ζήτησε από το διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων με επικοινωνία ύστερα από σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης την άμεση λήψη μέτρων από τη μεριά του με σκοπό τη διακοπή πλέον της άσκησης, η οποία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος

    "Αναμένουμε τις απαντήσεις από τη μεριά της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, που ζήτησε κάποιο χρόνο για να μελετήσει το θέμα και να δώσει απάντηση τις επόμενες ώρες. Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε τη μόνη λογική συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς που είναι η διακοπή της ΝΑΤΟϊκής άσκησης", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η συνεδρία της κυπριακής Βουλής, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

    Ο γγ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, επεσήμανε ότι η κατάσταση στο Κυπριακό "είναι ακόμα αναστρέψιμη" και πρόσθεσε ότι "έστω και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, η Κύπρος μπορεί να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματός της".

    Σε ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι "μια λύση του Κυπριακού που θα στηρίζεται σε αρχές και θα διασφαλίζει ένα ελεύθερο και ειρηνικό μέλλον για το σύνολο του λαού μας, δεν είναι ουτοπία και μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη δική μας πάλη και το δικό μας αγώνα".

    Οι Νέοι Ορίζοντες κάλεσαν τη Βουλή να φανεί "αντάξια των προσδοκιών των Κυπρίων πολιτών" και να υιοθετήσει μεταξύ άλλων, ουσιαστικό ψήφισμα με το οποίο να επιζητείται η κατάθεση αίτησης για αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Παράλληλα, ζήτησαν από τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, να μην συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των συνομιλιών, μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δεν συνομιλεί κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, απλά εξηγεί τις θέσεις του, και τόνισε την ανάγκη στήριξης του Γλαύκου Κληρίδη για να είναι πιεστικός. Τόνισε ακόμη ότι "δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο βωμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και ότι "δεν είναι αυτοσκοπός η πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μέσο για να διασφαλίσουμε αυτά που θέλουμε".

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι με κοινή γραμμή μπορεί να οικοδομηθεί ένα ισχυρό αντικατοχικό μέτωπο για αποτελεσματική προάσπιση της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ελλάδα. Ο κ. Λυσσαρίδης εισηγήθηκε στενή προγραμματισμένη συνεργασία με την Αθήνα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί τον επιτηρητή που δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να παραμερίσει το Ελσίνκι και να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε την ανάγκη να μην δοθεί υπέρμετρο βάρος στην εναρκτήρια δήλωση του Κόφι Ανάν, διότι ο ίδιος ο κ. Ανάν δεν έχει τη δυνατότητα να αλλοιώσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να εργαστεί ώστε η δήλωση αυτή να μην πάρει τελικά τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, εισηγήθηκε ομόφωνο ψήφισμα που να αποτελεί ένα ενιαίο πολιτικό λόγο προς τους ξένους μεσολαβητές που θα επισκεφθούν το νησί κατά τις επόμενες μέρες.

    Ο αντιπρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι η αποχώρηση από τις συνομιλίες αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οπως είπε, καμιά πολιτική δύναμη, ούτε στην Κύπρο ούτε και στην Ελλάδα, αποδέχεται τη συνομοσπονδία, η οποία ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ζητά μία φωνή για κάθε χώρα με μια κεντρική κυβέρνηση ικανή να εκπροσωπήσει τη χώρα και να επιβάλει τις αποφάσεις της Ευρώπης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΦΕΡΙ - ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σόφια, 21 Οκτωβρίου 2000 (17:26 UTC+2)

    "Οι Αλβανοί και οι Σέρβοι είναι λαοί που δεν μπορούν να συνυπάρξουν". Αυτό ισχυρίστηκε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών στην ΠΓΔΜ Αρμπέν Τζαφέρι, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για μετατροπή της Γιουγκοσλαβίας σε χαλαρή συνομοσπονδία μεταξύ Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου. "Πιο λογικό θα ήταν να ζητηθεί η συνύπαρξη σε ένα κράτος, λαών που μιλάνε την ίδια γλώσσα, έχουν τον ίδιο πολιτισμό και την ίδια νοοτροπία. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι δεν έχουν ούτε την ίδια νοοτροπία, ούτε μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν διαφορετικό πολιτισμό. Είναι ασύμβατοι. Γι αυτό και θεωρώ πως δεν μπορούν να μείνουν σε ένα κράτος", δήλωσε ο κ. Τζαφέρι σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ).

    Ο ηγέτης των Αλβανών στην ΠΓΔΜ βρίσκεται στη Σόφια με αφορμή τη διημερίδα για τις "Δυνατότητες για θετική αλλαγή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη" που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το ίδρυμα "Ρόμπερτ Σούμαν" και την κυβερνώσα "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" της Βουλγαρίας.

    Για τον ίδιο λόγο, τη βουλγαρική πρωτεύουσα επισκέφτηκε και ο δήμαρχος της Νις, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ο οποίος δήλωσε στο ΒΤΑ πως το σημαντικότερο για τη Γιουγκοσλαβία είναι να επανενταχθεί στον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ, ενώ εκτίμησε πως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα "Σύμπραξη για την ειρήνη", καθώς είναι ακόμη νωπές οι πληγές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τάχθηκε δε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της Γιουγκοσλαβίας με "Σερβία - Μαυροβούνιο".

    Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο τόνισε: "Σκοπός μας είναι η περιοχή να παραμείνει μέρος της δημοκρατικής Σερβίας και Γιουγκοσλαβίας". Πρόσθεσε πως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι κατάλληλη για τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε σύστημα απονομής δικαιοσύνης, υπάρχει εγκληματικότητα. Δήλωσε ακόμη ότι οι επικείμενες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να "νομιμοποιήσουν τους ανθρώπους που διεξήγαγαν τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, όπως έγινε και στη Βοσνία".

    Κ.Κ.

    [19] ΟΜΙΛΙΑ ΖΑΚΧΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2000 (16:59 UTC+2)

    Την ανάγκη εφαρμογής των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος μίλησε στην Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Μέσης Ανατολής.

    Η Σύνοδος συνήλθε ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου των Αραβικών Χωρών που υποστηρίχθηκε και από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

    Ο κ. Ζακχαίος, αφού επανέλαβε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, και του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, του Ιορδανού Βασιλιά Αμπντάλα, του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και του Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και την πολιτική βούληση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2000 (14:54 UTC+2)

    Την αναγκαιότητα περιορισμού της σπατάλης του νερού που προορίζεται για άρδευση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Υ.Α.Θ., Χρήστος Τσόγκας, επισημαίνοντας ότι με περιορισμό της σπατάλης Άρδευσης κατά 10% εξοικονομείται τόση ποσότητα που επαρκεί για την ύδρευση όλης της Ελλάδας.

    Το παραπάνω συμπέρασμα όπως και οι δυνατότητες αξιοποίησης και προστασίας των υδατικών πόρων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα η ΤΕΔΚ στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    Ειδικότερα, η προώθηση της ιδέας για την δημιουργία "τράπεζας νερού", η οποία θα διαχειρίζεται οικονομικούς πόρους που θα προκύπτουν από τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ακόμη ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων αλλά και στην αποκλιμάκωση της βιομηχανικής ρύπανσης.

    Ο κ. Τσόγκας αναφερόμενος στο ζήτημα της χρήσης των γκρίζων νερών, τα οποία προέρχονται από τον βιολογικό καθαρισμό, τόνισε ότι απαιτείται η κατάλληλη ενημέρωση του κοινού και η απαραίτητη παιδεία προκειμένου να καρποφορήσει η εν λόγω προσπάθεια.

    Αναφορικά με την αποχέτευση και ειδικότερα τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων ο πρόεδρος της Ε.Υ.Α.Θ. εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο Θερμαϊκός θα αναστραφεί ποιοτικά, καθώς ο βιολογικός σταθμός της Σίνδου, ο οποίος λειτουργεί από τον Απρίλιο, δέχεται το 90% των λυμάτων, τα οποία και επεξεργάζετια με επιτυχία χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει.

    Αναφερόμενος από την πλευρά του στο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Λώλας, μέλος της ΤΕΔΚ-Θ , και πρόεδρος της εταιρίας- χορηγού της διάσκεψης, "ΣΟΥΡΩΤΗ", σημείωσε ότι τόσο για την ποσοτική ανεπάρκεια του νερού όσο και για τα ποιοτικά προβλήματα που αυτό εμφανίζει, ευθύνεται η έλλειψη πολιτικών διαχείρισης.

    Ακολούθως, ο κ. Λώλας κατέθεσε πρόταση, αποτελούμενη από τέσσερις βαθμίδες, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, Γεωργίας, Ανάπτυξης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, εκπρόσωποι, όπως τα επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί αλλά και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

    "Πάντως σε κάθε περίπτωση", σύμφωνα με τον κ. Λώλα, "κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη πολιτικής βούλησης, καθώς η σωστή διαχείριση του νερού αφορά όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς".

    Τ.Σ.

    [21] ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 21 Οκτωβρίου 2000 (14:49 UTC+2)

    Μετά απο διαρροή που εντοπίστηκε σε ένα από τα βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ο βρετανικός στόλος αποφάσισε να αποσύρει για έλεγχο και τα 12 τέτοια υποβρύχια που διαθέτει, εξαιτίας φόβων για την ασφάλειά τους.

    Αυτή τη στιγμή χρησιμοπουούνται μόνο δύο από τα 12 βρετανικά υποβρύχια σε υπερατλαντικές επιχειρήσεις, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν στη Βρετανία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο της συντήρησής του υποβρύχιου πυρηνικού στόλου της χώρας.

    Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, Τζον Σπέλαρ, παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο περίπλοκο από ότι αρχικά είχε διαπιστωθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί ρήγματα αρκετών εκατοστών στο υποβρύχιο "Tireless" που υποβλήθηκε σε έλεγχο, όταν είχε σταθμεύσει το Μάιο στο Γιβραλτάρ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι παρόμοιες διαρροές δεν έχουν βρεθεί σε κανένα άλλο υποβρύχιο, ο έλεγχος στα οποία θα γίνει για προληπτικούς λόγους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 October 2000 - 18:49:41 UTC