Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • [02] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΜΠΙΑΡΙΤΖ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [04] ΕΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
  • [05] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
  • [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗΣ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ"
  • [07] ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [08] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΚΑΡΥΣΤΟΣ"
  • [11] ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΣΟΥΜΑΚΗ
  • [12] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
  • [13] ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
  • [14] T. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ Ε.E.
  • [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΠΕΤΡΙΤΣ: Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [18] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ-ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [19] ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [20] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΠΙΑΡΙΤΖ
  • [21] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ME THN EΠΙΣΚΕΨΗ TOY ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [23] ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ

  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Ουάσιγκτον, 14 Οκτωβρίου 2000 (10:54 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο επίτευξης άμεσης συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης άφησε ανοικτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στις χθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    "Πιθανόν να υπάρξει κάποια εξέλιξη στις επόμενες ώρες", ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με υποστηρικτή του από την πολιτεία του Αρκάνσας.

    Ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επεδίωκε την οργάνωση συνόδου κορυφής, ωστόσο οι προσπάθειες του απέβησαν άκαρπες. Έτσι οι χθεσινές του δηλώσεις άφησαν πιθανότητες για εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

    "Δεδομένων των διπλωματικών επαφών των τελευταίων δύο ημερών, πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό και για τις δύο πλευρές να συναντηθούν. Παράλληλα ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα τον τερματισμό της βίας άλλα θα φέρει τις δύο πλευρές πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", υπογράμμισε μεταξύ άλλων αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Άραβες ηγέτες, προκειμένου να επιχειρήσουν και αυτοί από τη δική τους πλευρά να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Έχουντ Μπαράκ σε σύνοδο, που έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει η Αίγυπτος στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντηση που είχε χθες με τους συνεργάτες του επικεντρώθηκε στους τρόπους που, ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή συνόδου, θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση του κλίματος της περιοχής.

    Στο μεταξύ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στη Δυτική Όχθη, καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλαν ενάντια Παλαιστινίων διαδηλωτών στην περιοχή Ραμαλάχ. Ακόμη, ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη Χεβρόνα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαράκ ζήτησε από τον Γιάσερ Αραφάτ τον τερματισμό των συγκρούσεων, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης εμμένει στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με τον τρόπο που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

    Τ.Σ.

    [02] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΜΠΙΑΡΙΤΖ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Μπιαριτζ, 14 Οκτωβρίου 2000 (14:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έφτασε στο Μπίαριτζ της Γαλλίας, όπου θα κάνει την πρώτη του διεθνή παρουσία, συμμετέχοντας σε γεύμα με τους 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ενωσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Ο Κοστούνιτσα έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο του Μπιαρίτζ από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, ενώ αργότερα θα γευματίσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους θα συζητήσει τα σχέδιά του για μία "νέα δημοκρατική Σερβία".

    Οι ηγέτες αποφάσισαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Ο Κοστουνιτσα θα επιστρέψει αύριο στο Βελιγράδι, αφού πρώτα σταματήσει στην Ελβετία, ενώ αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου αργότερα σήμερα, στο Μπιαρίτζ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2000 (10:39 UTC+2)

    Συνάντηση με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, θα έχει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός μετά τη διυπουργική επιτροπή θα ανακοινώσει σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν την Ολυμπιάδα του 2004.

    [04] ΕΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Οκτωβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Ενας ναυτικός έχασε τη ζωή του στο ναύαγιο του φορτηγού πλοίου στη Σαμοθράκη.

    Το φορτηγό πλοίο Γιουτόνγκ Ι με ελληνική σημαία για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σαμοθράκης. Ενας από τους 10 ναυτικούς μέλη του πληρώματος δεν κατάφερε να σωθεί και άφησε την τελευταία του πνοή στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

    Το πλοίο απέπλευσε από το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος στη 1.40 το μεσημέρι φορτωμένο με ξύλα. Τρεις αργότερα και ενώ βρισκόταν 15 μίλια δυτικά της Σαμοθράκης εξέπεμψε SOS. Ευτυχώς την ίδια πορεία είχε και ένα τουρικό πλοίο που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση.

    Στην περιοχή σήμανε συναγερμός. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος από την Αλεξανδρούπολη και το Πόρτο Λάγος και ψαρόβαρκες έσπευσαν στο σημείο του ναυαγίου, ενώ σηκώθηκαν και ελικόπτερα "Αουγκούστα Μπελ" της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Νεκρός ανεσύρθη ο Μιχαήλ Χατζηγεωργίου. Ενας άλλος ναυτικός ο Ευστράτιος Δημητρόπουλος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

    Οι ναυτικοί που περισυνελέγησαν είναι οι Περικλής Γαβριήλ, Σταύρος Κοκκινομάλης, Κοσμάς Φαλάγγης, Ευστράτιος Δημητρόπουλος, Θωμάς Φορτοτήρας, Οδυσσέας Κουκοδήμας, Χασάν Ιμπραϊμ, Ιμπραϊμ Χουσαμεϊν

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια του ναυαγίου.

    [05] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Φουσκωτό σκάφος μήκους 8 μέτρων εξέπεμψε SOS. Στο σκάφος το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη και πλέει ακυβέρνητο μεταξύ του Καλάμου Αττικής και της νησίδας Καβαλιανής, επιβαίνουν δύο άτομα.

    Στην περιοχή σπεύδουν σκάφη του Λιμενικού, ενώ απογειώθηκε και ένα C-130 για να ρίξει φωτιστικές φωτοβολίδες ώστε να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι.

    [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗΣ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ"

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Συνεχίζεται, η επιχείρηση ρυμούλκησης του οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Κάρυστος", το οποίο βρίσκεται ακυβέρνητο ανοιχτά του Λαυρίου εξαιτίας βλάβης στο πηδάλιό του.

    Οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου είναι καλά στην υγεία τους.

    Ρυμουλκό που βρίσκεται στην περιοχή προσπαθεί να πλησιάσει το πλοίο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι 9 μποφόρ, η προσέγγισή του δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατή.

    Ο πλοίαρχος του ''Εξπρές Κάρυστος'' προσπαθεί με τις άγκυρες να φέρει το πλοίο κόντρα στον καιρό, ενώ σκάφη του Λιμενικού Σώματος το έχουν δέσει με κάβους, προκειμένου να το σταθεροποιήσουν.

    Το ''Εξπρές Κάρυστος'' έχει απομακρυνθεί από την ακτή του Λαυρίου και βρίσκεται πολύ κοντά στη Μακρόνησο.

    Στην περιοχή έσπευσαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το πλοίο "Μυρίνα", το οποίο πέρασε δίπλα από το Κάρυστος και δεν μπόρεσε να προσφέρει βοήθεια, καθώς και ένα ελικόπτερο.

    [07] ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βελιγράδι, 14 Οκτωβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη μεταβατική σερβική κυβέρνηση που θα συγκροτήσουν οι δημοκράτες μεταρρυθμιστές και οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Επίσης στη σημερινή συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρό του Βόισλαβ Σέσελι και τον αντιπρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

    Οι κ.κ. Σέσελι και Νίκολιτς είχαν υποβάλει παραιτήσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Ολα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος εκτός από ένα με μυστική ψηφοφορία ζήτησαν από τους κ. Σέσελι και Νίκολιτς να παραμείνουν στην ηγεσία του κόμματος.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει στη μεταβατική σερβική κυβέρνηση που θα συγκροτήσει η Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας και τα άλλα πολιτικά κόμματα της Σερβίας.

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα καταδίκασε ως "πραξικόπημα" την απομάκρυνση διευθυντικών στελεχών εταιριών και δημόσιων υπηρεσιών, όταν ο Κοστούνιτσα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

    Κάλεσε δε τον Κοστούνιτσα να προτείνει πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας το συντομότερο δυνατό, ώστε να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση.

    [08] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Μπιαρίτζ, 14 Οκτωβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα επισημαίνοντας ότι η σημαντικότερη προτεραιότητα της Σερβίας είναι η οικονομική ανασυγκρότηση.

    "Το θέμα της συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι γεγονός, αλλά δεν μπορεί να είναι μία από τις προτεραιότητές μας", τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα με τους ηγέτες της Ε.Ε. στο Μπιαρίτζ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα ταξίδεψε για πρώτη φορά στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, την περασμένη εβδομάδα.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη χώρα του και στους φόβους που εκφράστηκαν για το ενδεχόμενο απόπειρας ανατροπής της κατάστασης από το Μιλόσεβιτς και τους συνεργάτες του, είπε ότι η ένταση αποκλιμακώνεται και ότι η δημόσια τάξη δεν είναι σε κίνδυνο.

    "Ο Μιλόσεβιτς", είπε, "δεν έχει πολιτικό μέλλον. Αυτό που μας ενθαρρύνει από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα είναι ότι ο Μιλόσεβιτς χάνει την επιρροή του".

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Τίρανα, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:31 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    "Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτς", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο σε δηλώσεις του στην αλβανικής κρατική τηλεόραση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είπε: "Δε γνωρίζω ακριβώς τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, αλλά αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα".

    "Η Αλβανία αποτελεί ένα μοντέλο, πρότυπο για την αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας και το καλύτερο θα ήταν όλες οι χώρες της περιοχής να αντιμετώπιζαν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως η Αλβανία", σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν προβλέπει επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων μετά τις εξελίξεις στη Χιμάρα, τόνισε: "Δεν πιστεύω ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα μείνουν όμηρος ενός Δήμου, όπως ο Δήμος της Χιμάρας".

    Οπως είπε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα, αυτά έχουν ένα κοινό μέλλον. "Θα ήταν πολιτικό λάθος αν το θέμα της Χιμάρας οδηγούσε σε επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μίλο αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία τονίζοντας ότι "η Αλβανία περιμένει μεγαλύτερες και ριζικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία" και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν λίγες πολιτικές κινήσεις και πολλά σχόλια.

    "Η αλβανική κυβέρνηση και η αλβανική κοινή γνώμη περιμένει περισσότερες πολιτικές κινήσεις και λιγότερα σχόλια για αυτές τις κινήσεις. Περιμένουμε μεγαλύτερες και ριζικές αλλαγές στη Σερβία", τόνισε.

    Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα για το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Μίλο είπε ότι ο κ. Κοστούνιτσα θα μπορέσει να γίνει ένας δημοκρατικός ηγέτης της Σερβίας εάν θα αποστασιοποιηθεί από την εθνικιστική νοοτροπία και καταδικάσει τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς Μιλόσεβιτς σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    "Ο κ. Κοστούνιτσα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι θέμα μόνο της Σερβίας. Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται πρώτα από όλα για θέμα του λαού του Κοσσυφοπεδίου", υπογράμμισε.

    [10] ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΚΑΡΥΣΤΟΣ"

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:22 UTC+2)

    Ακινητοποιημένο στα ανοιχτά του Λαυρίου βρίσκεται το πλοίο "Εξπρές Κάρυστος" λόγω μηχανικής βλάβης στο πηδάλιό του.

    Οι 32 επιβάτες του πλοίου και το 15μελές πλήρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Ο καπετάνιος του σε επικοινωνία του με τις αρχές, ανέφερε ότι θα φέρει το πλοίο στο λιμάνι, παρά την βλάβη στο πηδάλιο, καθώς οι μηχανές λειτουργούν κανονικά.

    [11] ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΣΟΥΜΑΚΗ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:21 UTC+2)

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε έξω από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη στον Πειραιά, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σωτήρος και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας, ανέλαβε, με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο Ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες".

    Μετά το τηλεφώνημα, έσπευσαν στην περιοχή άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίοι εντόπισαν τη βόμβα στην είσοδο και την εξουδετέρωσαν προτού εκραγεί.

    [12] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:17 UTC+2)

    Βυθίστηκε ανοιχτά της Σαμοθράκης το απόγευμα το φορτηγό πλοίο Γιούτονγκ I. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η βύθισή του οφείλεται σε μετατότοπιση βάρους.

    Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Apha, το Γιούτονγκ I, έπλεε ανοιχτά της Σαμοθράκης και μετέφερε τούβλα. Οι επιβαίνοντες σε αυτό περισυνελέγησαν από παραπλέοντα σκάφη και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [13] ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

    Κάιρο, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:11 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σε αεροπλάνο των Αερογραμμών της Σαουδικής Αραβίας.

    Η αεροπειρατεία σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν από την Τζέντα στο Λονδίνο και του δόθηκε εντολή να κατευθυνθεί προς τη Δαμασκό.

    Ο πιλότος ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου του Καϊρου, ενώ είχε μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν υπάρχει επαφή με το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ - 777.

    [14] T. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ Ε.E.

    Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:09 UTC+2)

    Το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου συγκρίνεται ευνοϊκά με αυτό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεσήμανε σε σημερινή του ομιλία στην Ημερίδα, που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στα πλαίσια του "Money Show 2000", ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Τάκης Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας χαρακτηρίζεται από ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ελεγχόμενο πληθωρισμό και πτωτική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Από πλευράς του, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ανέφερε ότι για αντιμετώπιση των προβλημάτων της μεταποιητικής βιομηχανίας, η κυπριακή κυβέρνηση χάραξε νέα βιομηχανική πολιτική που περιστρέφεται γύρω από πέντε βασικούς άξονες, που είναι η ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ανασυγκρότηση και στήριξη της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας, η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:05 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χιλ, επανέλαβε χθες τη θέση της χώρας του για μια λύση στο Κυπριακό βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος, που μιλούσε σε ομάδα Συντηρητικών Βουλευτών, σημείωσε επίσης ότι η συνέχιση των συνομιλιών, αν και εκ του σύνεγγυς, είναι πολύ ενθαρρυντικό γεγονός.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2000 (18:02 UTC+2)

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε πραγματική ευκαιρία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο κυπριακό και ότι θα προχωρήσει μέχρι τέλους, αν κρίνει ότι η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι η καλύτερη εφικτή, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ.Κληρίδης, ο οποίος μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με θέμα "40 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας - Ιστορική Πορεία και Προοπτικές" είπε ακόμη ότι "δεν αποκλείεται σε ένα μελλοντικό στάδιο, αν οι συνομιλίες συνεχιστούν, να βρεθούμε μπροστά σε κάποιο προσχέδιο λύσης", εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο προσχέδιο θα είναι διαπραγματεύσιμο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΠΕΤΡΙΤΣ: Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Μόσταρ, 14 Οκτωβρίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Η άρνηση του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα προκαλέσει προβλήματα στη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά στην εφαρμογή της συνθήκης Ντέιτον, δήλωσε ο υπατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς.

    Ο αυστριακός διπλωμάτης δήλωσε ότι, σε συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Κοστούνιτσα, θα ζητήσει από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο να αναγνωρίσει τη Βοσνία και να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με το Σεράγεβο.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Πέτριτς δήλωσε ότι ο Κοστούνιτσα θα πρέπει να συνεργαστεί με όλους τους θεσμούς του ΟΗΕ, ακόμα και με το ICTY, εάν θέλει να ενταχθεί η Γιουγκοσλαβία στον Οργανισμό.

    [18] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ-ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2000 (17:56 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου Παμπαίδων- Παγκορασίδων Β' κατηγορίας στο Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης.

    Οι πρώτοι νικητές ανά κατηγορία είναι:

    ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    60μ.εμπ. Κιουτσικτίδου (Τρίτων) 10:71, Χλιάπα (ΓΕΘ) 10:5, Πολύχρονη (ΓΕΘ) 10:7

    60μ. Μωραϊτοπούλου (Αετός) 8:5, Δελλή (Τρίτων) 8:6, Ποϊραζη (ΓΕΘ) 8:6

    Μπαλάκι Ζήκα (ΓΕΘ) 43:46, Βουτσά (Μακεδών) 35:72, Τζιόλα (Μακεδών) 35:68

    150μ. Χατζηπέτρου (Αρης) 20:3, Κωνσταντινίδου (Ολυμπ. Δόμη) 21:5, Μανίκι (Αδωνις) 21:7

    600μ. Παράσχου (ΑΓΕΘ) 1:45:7, Μητρούδη (ΠΑΟΚ) 1:51:2, Παραχαρίδου (Τρίτων) 1:55:1

    1000μ. Γεωργιάδου (Ηρακλής) 3:28:8, Σαραντόγλου (ΓΕΘ) 3:44:3, Τόλια (Τρίτων) 4:00:1

    2000μ.. Μπαλαμπάνοβα (Ξηροκρήνη) 15:58:8, Γερασίμου (Ξηροκρήνη) 16:14:9, Κατσιανού (Ξηροκρήνη) 16:21:6

    Σφαίρα Κουρούκλα (Κουφάλια) 8:24, Δανιλακόγλου (Μακεδών) 8:08, Παρθενιώτη (Λαγκαδάς) 8:02

    Υψος Φιλέντα (Μακεδών) 1:35, Αφεντουλίδου (ΠΑΟΚ) 1:30

    Μήκος Δημοπούλου (ΑΓΕΘ) 4:98, Μπαλαμπανόβα (Ξηροκρήνη) 4:64, Αθανασίου (ΓΕΘ) 4:55

    4Χ60μ. ΓΕΘ 33:4, Αρης 33:6, Τρίτων 33:8

    ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ

    Υψος Χριστοφορίδης (ΓΕΘ) 1:30, Αναγνωστόπουλος (1:25), Τσαγκαλίδης (Ξηροκρήνη) 1:20

    Μπαλάκι Χαντζαρίδης (Μακεδών) 59:06, Καλλιντζής (ΟΠΘ Μακεδών) 39:85, Καστανάς (Μακεδών) 36:56

    Μήκος Καραθανάσης (ΠΑΟΚ) 5:48, Ρίζος (Μακεδών) 4:75, Συρόπουλος (ΓΕΘ) 4:56

    Σφαίρα Στράντζαλης (Λαγκαδάς) 11:42, Πανούσης (ΟΠΘ Μακεδών) 10:95, Καρασδήμος (Μακεδών) 10:51

    60μ. Ξώνης (Ηρακλής) 8:2, Καρσλιέβα (ΓΕΘ) 8:2, Φωτιάδης (Ολυμπ. Δομή) 8:4

    60μ. εμπ. Σαμαράς (ΓΕΘ)9:9, Κουκουνάρας (Μακεδών) 10:6, Τσικόπουλος (Μακεδών) 12:8

    150μ. Λαγόντζιος (ΠΑΟΚ) 19:2, Πατσουκάκης (Ρήγας) 19:8, Γεωργουλάς (ΓΕΘ) 20:6

    600μ. Σκοτίδας (Μακεδών) 1:40:00, Τσιάμης (Αρης) 1:47:30, Μάντσιος (Κουφάλια) 1:54:80

    1000μ. Κανούτας (ΠΑΟΚ) 3:06:9, Μαραντζίδης (Τρίτων) 3:35:6, Τσιάμης (Αρης) 3:37:1

    2000μ. βάδην Κουτσουρίδης (Ξηροκρήνη) 14:00:3

    4Χ60μ. ΓΕΘ 32:4, ΠΑΟΚ 32:7, Μακεδών 33:9

    [19] ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Μπίαριτζ, 14 Οκτωβρίου 2000 (17:39 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδιαμορφώσουν μια νέα στρατηγική για τα δυτικά Βαλκάνια.

    Υποστηρίζει ότι η αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των ακραίων στοιχείων στην Αλβανία.

    Τους ενημέρωσε, επίσης, για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αλβανικές αρχές στους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς υπηκόους, που πήγαν για να ψηφίσουν στη γειτονική χώρα.

    Οι συνάδελφοι του κ. Παπανδρέου τον άκουσαν με θετική διάθεση και κατανόηση.

    [20] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΠΙΑΡΙΤΖ

    Μπιαρίτζ, 14 Οκτωβρίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε το μεσημέρι προς τους δημοσιογράφους, στο Μπιαρίτζ, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, λίγο πριν το γεύμα των "15" ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Η συνέντευξη Σημίτη, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη και τον υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχο Χυτήρη περιεστράφη τόσο στα όσα συζητήθηκαν χθες και σήμερα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στο Μπιαρίτζ, όσο και σε εξαιρετικής σημασίας θέματα, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά, τα προβλήματα που δημιουργούν οι αλβανικές αρχές σχετικά με την αυριανή ψηφοφορία, απαγορεύοντας ψηφοφόρους Αλβανούς, ελληνικής καταγωγής να πάνε να ψηφίσουν και άλλα.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έπειτα από την αναβολή της αυριανής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, στην Μαρμαρίδα και στην Ρόδο, αν προτίθεται να αποδεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ να επισκεφθεί την Τουρκία, απάντησε ως εξής: "Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Ετσεβίτ μπορεί να γίνει εφόσον προκύψει πλαίσιο πολυμερούς συνεργασίας. Μόνον εάν πρόκειται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μπορεί να γίνει αυτή η συνάντηση. Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βελτιωθεί αλλά δεν βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε να προδικάζει δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν. Κι όσο αναφορά εμάς, το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας".

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα προσκόμματα που βάζουν οι αλβανικές αρχές στους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες να πάνε αύριο να ψηφίσουν στην Αλβανία, απάντησε ότι σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι νάχει καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες με τις οποίες επιδιώκει συνεργασία, η οποία όμως πρέπει νάναι ακώλυτη.

    Στο σημείο αυτό παραχώρησε τον λόγο στον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε: "Μεταφέραμε στην αλβανική κυβέρνηση την απαράδεκτη και μη φιλική συνεργασία όταν παρεμποδίζει πολίτες Αλβανούς, ελληνικής καταγωγής, να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Παραβιάζουν συμβατικές υποχρεώσεις οι Αλβανοί, απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα. Ενημέρωσα εδώ στο Μπιαρίτζ όλους τους συναδέλφους μου και προέδρους Διεθνών Οργανισμών όπως την Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από την Κέρκυρα είναι ότι πέρασε το φέρρυ-μπωτ, το οποίο μεταφέρει ψηφοφόρους απέναντι και Έλληνες βουλευτές. Επίσης πληροφορούμεθα ότι στην Κακκαβιά θα αλλάξουν τα ελληνικά λεωφορεία με αλβανικά και θα επιτραπεί στους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Αναμένουμε με προσοχή τη στάση των αλβανικών αρχών, η οποία θάναι καθοριστική όσον αφορά τις σχέσεις μας από δω και πέρα. Η Ελλάδα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο και το ίδιο απαιτεί και για τους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Σημίτης απέκλεισε τη δημιουργία Υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί, όπως είπε, κάθε χώρα έχει μία ιδιαιτερότητα. Πρόσθεσε δε ότι ''εμείς θέλουμε μια ευέλικτη συνεργασία όλων των πρωταγωνιστών. Είναι γνωστό ότι αργούμε να προσαρμοστούμε, αλλά προσαρμοζόμαστε και τελικά τα καταφέρνουμε".

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης στην εισαγωγική του ομιλία προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι κεντρικό θέμα της Συνόδου του Μπιαρίτζ ήταν η διακυβερνητική, η αλλαγή του καταστατικού για να προετοιμαστεί η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι σε λίγα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελείται από 25 χώρες. Σ' αυτό το σημείο ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε "Τί επιδιώκουμε; Επιδιώκουμε, απάντησε ο ίδιος περισσότερη αποτελεσματικότητα αλλά και δημοκρατικότητα, περιορισμό του ελλείμματος δημοκρατίας και διατήρηση της κοινοτικής μεθόδου λήψης αποφάσεων. Να συγκαθορίζουν όλες οι χώρες τις αποφάσεις''.

    Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ειδικής πλειοψηφίας που συζητήθηκε, τονίζοντας ότι έγινε δεκτό απ' όλους σχεδόν, ότι η ομοφωνία οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδο και ότι πρέπει να αυξηθούν τα θέματα για τα οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία.

    Επικράτησε η άποψή του, είπε ο κ. Σημίτης να ξεφύγουμε απ' τον κανόνα της ομοφωνίας σε πάρα πολλά θέματα.

    Ακολούθως, συνέχισε λέγοντας ο Πρωθυπουργός ότι συζητήθηκε το θέμα της ευελιξίας και της ενισχυμένης συνεργασίας. Ανέφερε ως παραδείγματα την ΟΝΕ, στην οποία συμμετέχουν μόνον 12 απ' τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης Σέγκεν. Τόνισε ότι η κρατούσα άποψη ανάμεσα στους "15" είναι να διευκολυνθεί η ευελιξία.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι η ελληνική άποψη είναι στον τομέα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας υπό ορισμένες προϋποθέσεις να διατηρηθεί το βέτο.

    Η αντιπαράθεση

    Ως κύριο θέμα αντιπαράθεσης στη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μπιαρίτζ, ο κ. Σημίτης ανάφερε το θέμα του μεγέθους και της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του θέματος των ψήφων. Τόνισε ότι η Ελλάδα και αρκετές άλλες μικρές χώρες επιμένουν ότι η κάθε χώρα πρέπει νάχει έναν επίτροπο. Οι μεγάλοι όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο επιτρόπων, 15, 17 ή 20 και να εναλλάσσονται απ' όλες τις χώρες-μέλη χωρίς να υπάρχουν μόνιμοι επίτροποι. Η απόφαση γι' αυτό το θέμα θα ληφθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νίκαια, το Δεκέμβρη.

    'Ενα άλλο αντικείμενο διαφορών υπήρξε το θέμα των ψήφων. Αυτή η συζήτηση, την οποία ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως τεχνική διήρκησε περίπου οκτώ ώρες και υπογράμμισε ότι έχει σημασία το ποιές αποφάσεις θα ληφθούν για την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατεύθυνση την οποία θέλουμε να δώσουμε, το αν θα έχει ομοσπονδιακή δομή η Ευρωπαϊκή Ένωση, την συλλειτουργία των κρατών και άλλα. Κατά την άποψή του το θέμα αυτό δεν θα κλείσει ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας. Πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός ότι ο στόχος πρέπει νάναι πολύ ορατός.

    Ακολούθως ο κ. Σημίτης έκανε αναφορά στο θέμα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο συζητήθηκε σήμερα το πρωί. Τα δικαιώματα των πολιτών και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στα κοινοτικά όργανα. Το κύριο ενδιαφέρον ήταν η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Υπήρξε συμφωνία, είπε ο Πρωθυπουργός, κι αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας χώρος μόνο κοινής αγοράς αλλά ακολουθεί κοινές αξίες και στόχους.

    Η ναυσιπλοϊα

    Σήμερα, η Επιτροπή κατέθεσε στους "15" μία έκθεση για την βελτίωση των συνθηκών της ασφάλειας της ναυσιπλοϊας. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έλαβε πρωτοβουλίες οι οποίες εγκρίθηκαν.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Σημίτης είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά για να παρθεί απόφαση για το θέμα της λειτουργίας των επιτρόπων και ότι η διεύρυνση, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά πρέπει να προχωρήσει.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ευρώπη ως ένα πολυπολιτισμικό χώρο στον οποίο υπάρχουν πολλές θρησκείες και όλοι πρέπει νάναι ελεύθεροι να εκφραστούν.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις υπογράμμισε ότι είναι σαφέστατη η ελληνική θέση για το θέμα του βέτο, ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της αρνησικυρίας.

    Τέλος, για το θέμα της ναυσιπλοϊας και της ταξιδιωτικής αμερικάνικης οδηγίας για το "Σάμινα", ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι ''τα ελληνικά πλοία είναι ασφαλή, η ελληνική ακτοπλοϊα είναι ασφαλής, και ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα".

    Νωρίς το απόγευμα έγινε η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα.

    Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ελλάδα απ' το Μπιαρίτζ στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

    [21] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ME THN EΠΙΣΚΕΨΗ TOY ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2000 (16:23 UTC+2)

    Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, παραβίασε τις αρχές της "ουδετερότητας και της ισότητας", με την επίσκεψή του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτό ενόχλησε τους Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι θα περίμενε από τη Ρωσία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να απέφευγε παρόμοια στάση.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Μπιαρίτζ, 14 Οκτωβρίου 2000 (14:26 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, επιβεβαίωσε ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής για το μεσανατολικό θα πραγματοποιηθεί αύριο σε θέρετρο της Αιγύπτου.

    Όπως δήλωσε, ο κ.Σημίτης, στη συνάντηση θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    [23] ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2000 (14:25 UTC+2)

    Ανοιξε για το κοινό το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης , όπου το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε έκθεση για την ιστορία του μνημείου και το έργο της αναστήλωσης που επιτελέστηκε μέχρι σήμερα.

    Εγκαινιάζοντας την έκθεση η κ Μενδώνη επισήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποδίδονται όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια του παρελθόντος στο κοινό γιατί έτσι οι άνθρωποι αλλάζουν στάση και απέναντι στα μνημεία αλλά και απέναντι στους υπαλλήλους που ασχολούνται με αυτά. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού εντός του έτους θα αποδοθεί και η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης ενώ δεν θα καθυστερήσει πολύ και η απόδοση των αρχαιοτήτων της πλατείας Διοικητηρίου. Η κ Μενδώνη πρόσθεσε ότι με την απόδοση των μνημείων στο κοινό προβάλει και η εκπαιδευτική διάσταση του θέματος καθώς παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να δει και να γνωρίσει τα μνημεία και να ενημερωθεί γι αυτά χωρίς να χρειαστεί να διαβάσει βιβλία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστήλωση του ανακτόρου του Γαλεριού θα ολοκληρωθεί με κονδύλια από το Γ ΚΠΣ στο οποίο έχει ήδη ενταχθεί το έργο. Ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό υποσχέθηκε την συμβολή της Νομαρχίας για την ένταξη και άλλων τέτοιων έργων στο Γ ΚΠΣ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι ο δήμος έχει ήδη αναθέσει σε εργολάβο την ανάπλαση του χώρου της πλατείας Ναυαρίνου συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

    Το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου που χρονολογείται στο 299 μΧ καταλάμβανε έκταση 150.000 τετραγωνικών μέτρων και εκτεινόταν από την Ροτόντα ως τη θάλασσα και από το ανατολικό τείχος της πόλης έως την περιοχή μεταξύ της πλατείας Ναυαρίνου-Αγίας Σοφίας. Η ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 και έφερε στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου στη σημερινή πλατεία Ναυαρίνου. Το 1950 ο Χαράλαμπος Μακαρόνας αποκάλυψε περίκεντρη αίθουσα οκταγωνικής μορφής με λαμπρή εσωτερική διακόσμηση. Πρόσφατη ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε ότι το Οκτάγωνο και ο δίκογχος προθάλαμος του επικοινωνούσε με τη θάλασσα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 October 2000 - 21:18:08 UTC