Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ι. ΙΒΑΝΟΦ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [05] Α. ΦΟΥΡΑΣ: ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΓΚ
  • [06] Μ. ΝΟΕΦ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [07] Η ΠΓΔΜ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
  • [08] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΜΑΛΛΙΑ ΜΕ Ρ. ΜΕΪΝΤΑΝΙ
  • [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΤΖΟΡΤZ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
  • [10] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [11] Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [12] ΜΕΣΙΤΣ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΖΕΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [13] ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ
  • [14] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  • [15] ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [16] ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [17] ΕΔΥΕΘ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [18] ΜΕΣΙΤΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [19] Ο ΟΤΕ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ
  • [21] ΤΟ 2001 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
  • [22] ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [23] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [01] ΑΝΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000 (13:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

    Σοβαρή εμπλοκή σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων.

    Η ηγεσία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με απόρρητο σήμα, παραχώρησε τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου απευθείας στον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή, για τη συγκεκριμένη άσκηση. Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά και σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση θα μπορούσαν, με την έγκριση του ΝΑΤΟ, να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι Τούρκοι ζήτησαν να μην χρησιμοποιηθούν οι αεροδιάδρομοι πάνω από τα ελληνικά νησιά Λήμνο και Ικαρία που περιλαμβάνονταν αρχικά στο σχεδιασμό της άσκησης.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας αντιπτέραρχος Μανούσος Παραγιουδάκης έδωσε εντολή στους έλληνες πιλότους να μην πετάξουν μαζί με τα τουρκικά αεροσκάφη. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, αποφάσισε το μεσημέρι να αναστείλει τη συμμετοχή των έξι ελληνικών F-16 που είχε διαθέσει για τη διεξαγωγή της άσκησης του ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι τη διευθέτηση των διαφορών που έχουν προκύψει.

    Για το θέμα ενημερώθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000 (16:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θόδωρος Πάγκαλος - Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Απολογισμός της μέχρι τώρα προσπάθειας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των αποτελεσμάτων σχετικά με την προώθηση των έργων που αφορούν την Ολυμπιάδα έγινε κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαιώθηκε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ.Σημίτη, η Διϋπουργική Επιτροπή.

    Ερωτηθείς για όσα λέγονται για παραιτήσεις στελεχών του 2004, ο κ.Ρέππας παρέπεμψε στα ίδια τα στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς έχουμε επιλέξει το μοντέλο οργάνωσης", ενώ διέψευσε τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ.Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει την προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004. Διέψευσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον δήμαρχο Αθηναίων.

    Οσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το διευθύνοντα σύμβουλο του "Αθήνα 2004", Πέτρο Συναδινό, ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι "δεν υπέβαλε καμία παραίτηση ο κ.Συναδινός, ο οποίος συνεχίζει κανονικά την προσπάθειά του".

    Για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου εκκρεμεί διεθνής διαγωνισμός, απάντησε ότι είναι ένα θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Οργανωτικής Επιτροπής. Τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της ηγεσίας της ΔΟΕ με τον πρωθυπουργό.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ι. ΙΒΑΝΟΦ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000 (16:57 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Τη συνέχιση της εποικοδομητικής προσπάθειας που καταβάλει η Ρωσία για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Αθήνα, προερχόμενος από την Κύπρο.

    "Η Ρωσία έχει βαρύνοντα λόγο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο παραμένει εστία έντασης στις σχέσεις μας με την Τουρκία" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή είναι σημαντικός για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και επεσήμανε ότι ο Β. Κοστούνιτσα πρέπει να βοηθηθεί απ' όλους στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας.

    Για την κατάσταση στην Μ. Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γι' αυτό και Ρωσία, ΗΠΑ και ΟΗΕ καταθέτουν προτάσεις ώστε να επιτευχθεί άμεση εκεχειρία.

    Ο κ. Ιβανόφ αφού δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις επαφές που είχε στην Μ. Ανατολή και την Κύπρο, επεσήμανε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών ανταποκρίνεται στο συμφέρον τους για σταθερότητα και ασφάλεια στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του τάσσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ώστε να δοθεί διέξοδος που θα οδηγήσει σε σταθερή και βιώσιμη λύση του προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Για τα Βαλκάνια, ο κ. Ιβανόφ επεσήμανε ότι απαιτείται επικαιροποίηση του ζητήματος, ενώ Ελλάδα και Ρωσία συμβάλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα προβλήματα στα Βαλκάνια είναι πολλά και απαιτείται διαρκής, υπεύθυνη και εποικοδομητική δουλειά απ' όλα τα κράτη.

    Όσον αφορά την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, ο κ. Ιβανόφ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα καταβάλλει έντονες προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης.

    Οι δύο υπουργοί εξέτασαν και το θέμα της επικείμενης επίσκεψης του Β. Πούτιν στην Αθήνα, ύστερα από την αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε κατά το ταξίδι του στη Μόσχα, ο Κ. Στεφανόπουλος.

    Νωρίτερα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Ιβανόφ υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικών-δημοσιονομικών παραβάσεων και άλλων οικονομικών εγκλημάτων.

    Ο κ. Ιβανόβ ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη, ενώ είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 12 Οκτωβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Μήνυμα προς τις υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες θα απευθύνει αύριο από τη Σόφια ο ΓΓ της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, όπως τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ

    Υπογράμμισε δε ότι "στο μήνυμά του προς τις υποψήφιες για ένταξη χώρες ο ίδιος θα αναφέρει ότι έχουν κάνει πολλά πράγματα, αλλά και παραμένουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν".

    Κατά τη γνώμη του, "η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί κάποιο είδος πολιτικού βραβείου, επειδή το ΝΑΤΟ αποτελεί στρατιωτική συμμαχία και οι χώρες που προτίθενται να γίνουν μέλη της πρέπει κατά κάποιον τρόπο να συμβάλουν στη συνολική ασφάλεια".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτσον, "η στρατιωτική μεταρρύθμιση των αμυντικών συστημάτων των υποψήφιων κρατών πρέπει να αποτελέσει την ουσία των προσδοκιών αυτών των χωρών.

    "Η αναδιοργάνωση των στρατών τους είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία και αραιά και πού σε βραχυπρόθεσμο πλάνο μπορεί να αποβεί αρκετά ακριβό σχέδιο", τόνισε.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξέφρασε και την ικανοποίηση της Συμμαχίας για το ότι "ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ήδη μπορεί να έχει άποψη σχετικά με το μέλλον της χώρας του". Πρόσθεσε ακόμη ότι όλη η διεθνής κοινότητα χαίρεται που η φωνή αυτή θα ακουστεί επιτέλους".

    Καταλήγοντας ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον υπογράμμισε ότι "με κανέναν τρόπο το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αποσπάσει την προσοχή του από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [05] Α. ΦΟΥΡΑΣ: ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΓΚ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Σε εσωτερικά παιχνίδια διαδοχής της ΔΟΕ απέδωσε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Αντρέας Φούρας τις τελευταίες δηλώσεις του Ζακ Ρογκ.

    Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", τόνισε ότι δεν έχουμε περιθώριο να πειραματιζόμαστε συνεχώς με σχήματα πρόσωπα και οργανωτικές δομές.

    Ο κ. Φούρας ήταν αντίθετος με τη σύσταση υπουργείου Ολυμπιάδας, τονίζοντας ότι τα οργανωτικά δεδομένα της κυβέρνησης δεν το επιτρέπουν.

    [06] Μ. ΝΟΕΦ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    "Η Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Αμύνης που αρχίζει αύριο στη Σόφια, επειδή δεν είναι επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ".

    Αυτό τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Αμύνης, Μποϊκο Νόεφ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "γι΄ αυτόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον, όταν αυτό κατατεί δυνατό, η Γιουγκοσλαβία θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας "Σύμπραξη για την ειρήνη" και πιθανώς του ΝΑΤΟ, κάτι που θα γίνει πιθανότατα όταν υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες γι΄ αυτό".

    Σύμφωνα με τον κ. Νόεφ, για την ώρα το βουλγαρικό υπουργείο Αμύνης δεν έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα για την αποκατάσταση επαφών με τους Γιουγκοσλάβους ομολόγους του.

    ΄Ως αιτία γι΄ αυτό ο Μποϊκο Νόεφ υπέδειξε τις αλλαγές που ακόμη γίνονται στην γειτονική Γιουγκοσλαβία.

    "Θα περιμένουμε τους Γιουγκοσλάβους φίλους μας να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τους, διευκρίνισε ο κ. Νόεφ.

    Κατά την γνώμη του, "όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο όμορων κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι θέμα χρόνου".

    Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Αμύνης, οι στρατιωτικοί στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα συζητήσουν τρόπους επίλυσης των κοινών τους προβλημάτων, έτσι ώστε να συντομεύσουν το δρόμο τους προς το ΝΑΤΟ.

    Ειδικά για την συνάντηση αυτή στη Σόφια ήδη έφθασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    [07] Η ΠΓΔΜ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

    Σόφια, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Επιστολή προς τον Βούλγαρο ομόλογό της, Εμανουήλ Ιορντανόφ, έστειλε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ντόστα Ντίμοβσκα, στην οποία εκφράζει ευχαριστίες για την βοήθεια που προσέφερε η Βουλγαρία στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην επικράτεια της ΠΓΔΜ.

    Στην επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: "Αξιότιμε κύριε υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθεια που παραχώρησε η βουλγαρική κυβέρνηση στην αστυνομία και το στρατό της ΠΓΔΜ στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη χώρα μας".

    Εκφράζει επίσης και ειδικές ευχαριστίες προς τους θεσμούς της Βουλγαρίας που παρείχαν έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην ΠΓΔΜ. Σαν κατακλείδα τονίζεται η πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών θα εμβαθύνει και στο μέλλον.

    [08] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΜΑΛΛΙΑ ΜΕ Ρ. ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Τίρανα, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι δέχθηκε χθες σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα Αλέξανδρο Μαλλιά.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή και τονίσθηκε η σημασία των ελληνοαλβανικών σχέσεων στην παρούσα συγκυρία.

    [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΤΖΟΡΤZ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ

    Σόφια, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    "Χαίρομαι που η Βουλγαρία φιλοξενεί τη συνάντηση των χωρών που έχουν θέσει στρατηγικό στόχο τους την ένταξη στο ΝΑΤΟ", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ υποδεχόμενος το Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Κύριο θέμα των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ των δύο αξιωματούχων αναμένεται να είναι η κατάσταση στην γειτονική Γιουγκοσλαβία. Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Σόφια για να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Αμύνης των υποψήφιων για ένταξη στη Συμμαχία κρατών.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος Στογιάνοφ συναντήθηκε με τη Βουλγάρα υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αντικείμενο αυτής της συνάντησης ήταν η οξυμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [10] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Λονδίνο, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Η Βρετανία πρότεινε στη Γιουγκοσλαβία να επαναληφθούν οι διπλωματικές τους σχέσεις μετά την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

    Ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι σύντομα θα υπάρξει ανταλλαγή πρέσβεων των δυο χωρών.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι άρουν τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

    Ο.Κ.

    [11] Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν να είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος έχει ρόλο σαφή και θεσμικό.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα βοηθούσε η δημιουργία υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι έπρεπε το οργανωτικό σχήμα να έχει τη μορφή ad hoc υπουργείου μέχρι το 2004.

    Επιπλέον, κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις, καθώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.

    Επισήμανε ότι πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτήν την παραφιλολογία, ενώ τόνισε ότι όλοι οι συντελεστές που διαμορφώνουν την πολιτική για την Ολυμπιάδα πρέπει να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν.

    Ο κ. Αβραμόπουλος απέφυγε να δώσει σαφής απάντηση στο αν χρειάζονται αλλαγές στο οργανωτικό σχήμα, σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά ενίσχυσης του υφιστάμενου οργανωτικού σχήματος, ώστε να αποφασίζει και να εφαρμόζει τις αποφάσεις.

    Τέλος, χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις ανησυχίες της ΔΟΕ και τόνισε ότι ο κ. Ρογκ μας έθεσε προ των ευθυνών μας.

    [12] ΜΕΣΙΤΣ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΖΕΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς τόνισε ότι η αποχώρηση του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς του μουσουλμάνου προεδρεύοντος της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    "Θα είναι καλό, εκείνοι που οδήγησαν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στην ανεξαρτησία να αποχωρήσουν, καθώς στην πορεία προς το εκδημοκρατισμό δεν χρειάζονται εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις", είπε.

    "Η αποχώρηση του Ιζετμπέγκοβιτς μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον, τη σύγχρονη και Ευρωπαϊκή Βοσνία - Ερζεγοβίνη", τόνισε και πρόσθεσε ότι εκτιμά τον κ. Ιζετμπέγκοβιτς για τα όσα θετικά έκανε για τη χώρα του.

    Ο κ. Μέσιτς σημείωσε ότι ο ηγέτης των Μοσουλμάνων δεν ήταν ποτέ ανοιχτά εναντίον της Κροατίας.

    Αποκάλυψε δε ότι όταν ήταν πρόεδρος της Κροατικής Βουλής το 1993, ήταν μάρτυρας πρότασης για την ίδρυση συνομοσπονδίας Κροατίας - Βοσνίας που υπέβαλε ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς στον πρώην πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν.

    Η συγκεκριμένη πρόταση δεν ήρθε ποτέ στη δημοσιότητα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από αξιωματούχους της Βοσνίας για τις δηλώσεις Μέσιτς.

    Κ.Γ.

    [13] ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Μακεδονικό δίνει αύριο στις 18:00 ο ΠΑΟΚ στην "PAOK Sports Arena" με ελεύθερη είσοδος.

    Ο φιλικός αγώνας με τον Μακεδονικό εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας για την έναρξη της Euroleague. Το προγραμματισμένο φιλικό από διμήνου με τον Ηρακλή αναβάλλεται, καθώς ο Ηρακλής δεν θέλησε να δώσει τον αγώνα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αφήνοντας το ενδεχόμενο να δοθεί στο Ιβανώφειο. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ κ. Φλεβαράκης δέχτηκε αυτήν την αλλαγή να γίνει το ματς στην έδρα του Ηρακλή, αλλά ο Ηρακλής μπροστά στη νέα θέση του ΠΑΟΚ, αντιπρότεινε να γίνει το Σάββατο - που ήταν εκτός πλάνων προετοιμασίας της ομάδας. Από τον ΠΑΟΚ κρίθηκε πως δεν υπήρχε διάθεση εκ μέρους του Ηρακλή για την πραγματοποίηση του φιλικού αυτή τη χρονική περίοδο και κατόπιν τούτου ματαιώθηκε.

    Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ καθιέρωσε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εισιτηρίων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να συμπαρασταθούν στην ομάδα.

    Οι τιμές είναι: 2.000 δραχμές για τις κεντρικές θύρες 3 και 13 και 1500 δραχμές για τις θύρες 8 και 18. Τα ελάχιστα αριθμημένα στις θέσεις VIP, είναι 4000 δραχμές.

    [14] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Καμπούλ, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ως απειλή για τη περιοχή χαρακτήρισε τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στις χώρες της Κεντρικής Ασίας η κίνση των Ταλεμπάν που κυβερνά το Αφγανιστάν, απορρίπτοντας την ανησυχία που εξέφρασε η Μόσχα για την εξάπλωση των συγκρούσεων που σημειώνονται στο Αφγανιστάν, σε δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Φαίζ Αχμάντ Φαίζ, δήλωσε ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν "παλεύει" να εδραιώσει την ειρήνη στη χώρα, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν κινδυνεύουν οι γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας από την παρουσία των παραστρατιωτικών.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση κορυφής στο Μπισκέκ, στην οποία έλαβαν μέρος οι πρόεδροι της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και της Ρωσίας, με αντικείμενο τις συγκρούσεις Ταλεμπάν και των οπαδών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αχμάντ Σα Μασούντ που σημειώνονται στο Αφγανιστάν.

    "Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Αν δεν υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε και στις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας", δήλωσαν σε σχετική ανακοίνωση οι έξι ηγέτες μετά τη συνάντηση.

    Οι ηγέτες, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται σε σχέδιο που συζήτησαν για τη δημιουργία στενών πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ τους.

    [15] ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Η αναβολή του πρωταθλήματος που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ με αιτιολογία "την γενική επίθεση που δέχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδίως από επίσημους κύκλους", όπως ήταν επόμενο επηρέασε και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου.

    Κατά της απόφασης αυτής υπήρξε γενική αντίδραση. Η αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία πρώτη κίνησε τη διαδικασία εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, έχει ως εξής:

    "Οι μάσκες έπεσαν.

    Τη μέρα της ταπεινωτικής ήττα της εθνικής μας ομάδας κάποιοι διάλεξαν να κάνουν τη δική τους καταστροφή - καταστροφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Χωρίς κανένα θεσμικό και ηθικό στήριγμα οι "συνήθως ύποπτοι" ενωμένοι όσο ποτέ και χωρίς προσχήματα σήκωσαν αντάρτικο εναντίον των πάντων.

    Εναντίον του συνόλου της Ελληνικής Βουλής. Εναντίον του ίδιου του Ελληνικού λαού που αμήχανος παρακολουθεί μια χούφτα ανθρώπους να μάχονται ολόκληρο το κοινωνικό μας σύστημα για να προστατεύσουν τον "ηγεμόνα" τους.

    Τώρα ήρθε η ώρα της ευθύνης: για την κυβέρνηση, για τους επενδυτές προέδρους, για τους φιλάθλους όλων των ομάδων.

    Είναι η ώρα της ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά.

    Να πάρουν θέση όλοι και τώρα.

    Να αποδείξουν ότι αυτοί που τόσο βάναυσα δυσφημούν τον ελληνικό αθλητισμό είναι μια μικρή ομαδούλα που πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί.

    Η διοίκηση του ΠΑΟΚ πιστή στη λαϊκή εντολή για εξυγίανση θα είναι πάντα μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα και θα συμβάλει δημιουργικά σε κάθε προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται".

    [16] ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Ερώτηση σχετικά με τα στελέχη του "Αθήνα 2004", που μετέβησαν στο Σίδνεϊ, το κόστος της διαμονής τους και τη σχέση του με εταιρίες, που είχαν συναλλαγές με την οργανωτική επιτροπή, κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός.

    Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης του επισημαίνει ότι στον τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες για ένα πλήθος αρμοδίων και μη που μετέβησαν στο Σίδνεϊ με δαπάνη του ελληνικού δημοσίου, για υπέρογκη αμοιβή ενοικίασης-μέσω μεσαζόντων-χώρου, που είχε αρχικά νοικιάσει ελληνική εταιρία (πρώην στελέχη της οποίας είναι τιτλούχοι του 2004).

    Μέσω αυτής ενοικίασης, προσθέτει ο κ. Ορφανός, κάποιοι σφετερίστηκαν διαφορά 500.000.000 δρχ για απ' ευθείας καταθέσεις εργασιών, διαμόρφωσης του χώρου και χρήσης οπτικοακουστικών μέσων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών.

    Περαιτέρω, ο κ. Ορφανός ζητά διευκρινίσεις για τις εκδηλώσεις στις οποίες η "Αθήνα 2004 Α.Ε" συνεργάστηκε με την αυστραλιανή εταιρία ΑΡΡ EVENTS και για τα στελέχη του 2004 που απασχολήθηκαν στις ελληνικές εταιρίες "Επαθλον", "Δέκαθλον", "Οκταγκόν", "Ακτ", "Πέντε-Λιγκ", η οποίες είχαν εμπορικές σχέσεις με την αυστραλιανή εταιρία.

    Τέλος, ζητάει από τον υπουργό Πολιτισμού να καταθέσει τις αποφάσεις για τις μηνιαίες αποδοχές και τις άλλες παροχές (έξοδα παράστασης, χρήση αυτοκινήτου, χρυσές ή ασημένιες πιστωτικές κάρτες) για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004".

    [17] ΕΔΥΕΘ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Το αποτροπιασμό της για τη σημερινή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά των παλαιστινίων εκφράζει η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε "με τις ευλογίες των ΗΠΑ και τη σιωπή του γγ του ΟΗΕ".

    "Οι ισχυροί της νέας βάρβαρης τάξης πραγμάτων δεν θέλουν με κανένα τρόπο να παραχωρήσουν έστω αυτά τα ελάχιστα τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ, η οποία πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκης, μαζί με τη Νεανική Δράση Θεσσαλονίκης για την Ειρήνη (ΝΔΕ).

    Η ΝΔΕ χαρακτηρίζει ως εγκληματική τη στρατιωτική επιθεση του Ισραήλ στη Ραμάλα, και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία.

    Όπως υποστηρίζει, το Ισραήλ με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ καταπάτησε τη συμφωνία του Οσλο και δεν αναγνώρισε ποτέ στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα ίδρυσης κράτους, ενώ καταγγέλει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει σαφή θέση καταδίκης της επίθεσης.

    [18] ΜΕΣΙΤΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν αιφνιδιάστηκε από το άνοιγμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Σερβία προσθέτοντας όμως ότι η γειτονική χώρα μετά την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ισχύουν για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στον ΟΗΕ και την Ε.Ε.

    Ο κ. Μέσιτς διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και άλλες προϋποθέσεις που πληρούν οι υπόλοιπες χώρες.

    Οσον αφορά τον ενδεχόμενο αποχώρησης του Μαυροβουνίου από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας, είπε ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του λαού του Μαυροβουνίου.

    Σχετικά με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας Γιόσκα Πάρο στο Βελιγράδι, η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια στους πολιτικούς κύκλους της Κροατίας, ο κ. Μέσιτς είπε ότι ο Πάρο δεν μετέβη στο Βελιγράδι ως εκπρόσωπος του και τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει πληροφορίες από πρώτο χέρι για την κατάσταση στη γειτονική χώρα.

    Κ.Γ.

    [19] Ο ΟΤΕ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, η Νομαρχία Κοζάνης και η Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Κοζάνης συνήψαν προγραμματική σύμβαση με τον ΟΤΕ για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού έργου. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2000 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δρχ.

    Πρόκειται για τη μελέτη και κατασκευή ενός δικτύου κορμού δεδομένων και ενός πλήρους δικτύου διασύνδεσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε όλα τα κτίρια και τις υπηρεσίες τους.

    Το δίκτυο συνδέει τις έδρες των 16 Δήμων και 3 Κοινοτήτων του Νομού (με δυνατότητα σύνδεσης και άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων ) με τα κτίρια και τις υπηρεσίες της Ν.Α. Κοζάνης σε όλο το νομό. Επιπλέον, συνδέει την Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας με όλα τα κτίρια και τις υπηρεσίες της (μελλοντικά και με τις λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου που εδρεύουν στον Νομό), καθώς και την Τ.Ε.Δ.Κ του νομού στο δίκτυο επικοινωνιών.

    Στο δίκτυο αυτό έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και πληροφοριακά συστήματα Internet (Web & Mail Server). Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές με πρώτη τον Οδηγό Εξυπηρέτησης του Πολίτη Νομού Κοζάνης (μια συνεργασία ΟΤΕ και τοπικής εταιρείας πληροφορικής) καθώς και την Τράπεζα Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης του Δικτύου, ενώ πραγματοποιείται και εκπαίδευση του προσωπικού που διαχειρίζεται το σύστημα.

    Στόχος του ΟΤΕ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για αποτελεσματική και ασφαλή διακίνηση της πληροφορίας σε όλη της την έκταση. Με το σκεπτικό αυτό, γίνεται χρήση ολοκληρωμένων εφαρμογών, όπως ο Οδηγός Εξυπηρέτησης του Πολίτη, η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση εγγράφων και στη συνέχεια άλλες εφαρμογές προστιθέμενης αξίας όπως, τηλεδιάσκεψη, τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική.

    Ήδη εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ο "Οδηγός Εξυπηρέτησης του Πολίτη της Κοζάνης" στο κτίριο της Ν.Α. Κοζάνης και πιλοτικά σε τρεις δήμους (Πτολεμαϊδα Σέρβια - Σιάτιστα), ενώ επεκτείνεται άμεσα στους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες. Με τη βοήθεια του οδηγού, οι Ν.Α. θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για οποιαδήποτε συναλλαγή τους με το δημόσιο από οποιοδήποτε σημείο του δικτύου, χωρίς να αναγκάζονται να μετακινηθούν μέχρι τη Νομαρχία. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες μέσα από το INTERNET διότι η εφαρμογή είναι τεχνολογίας WEB και άρα προσπελάσιμη από το σπίτι ή το γραφείο.

    Η συνεργασία αυτή, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των συμβαλλομένων και της τεχνογνωσίας του ΟΤΕ, αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η υλοποίηση, σε επίπεδο νομού, ενός έργου αντίστοιχου με το "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" -που υλοποιεί το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., με ορατά ήδη αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Η διασύνδεση των δύο έργων δικτύων ("ΣΥΖΕΥΞΙΣ" και Ν.Α. Κοζάνης) θα αποτελέσει το τελικό μοντέλο ανάπτυξης των δικτύων πληροφορικής της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Ραμάλα, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Το παλαιστινιακό ραδιόφωνο σταμάτησε να εκπέμπει μετά τους βομβαρδισμούς και οι Παλαιστινιακές Αρχές σε "αντίποινα" έδωσαν εντολή για απελευθέρωση κρατουμένων της οργάνωσης Χαμάς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ισραηλινούς στόχους.

    Εκτός από τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τα ισραηλινά ελικόπτερα, υπάρχουν πληροφορίες ότι και το ισραηλινό πεζικό λαμβάνει θέσεις μάχης κοντά στη Ραμάλα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ελαφρά, από τις αεροπορικές επιδρομές στη Ραμάλα και τη Γάζα.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, αμέσως μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, διέκοψε το ταξίδι του στο Λίβανο και επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ, για να συγκρατήσει το ξέσπασμα της βίας.

    "Οι τελευταίες εξελίξεις δεν διευκολύνουν την κατάσταση, αλλά περιπλέκουν τα ζητήματα που προσπαθούμε να λύσουμε" δήλωσε ο Αναν.

    Εκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών απηύθυνε σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [21] ΤΟ 2001 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη λειτουργία του νέου υδροθεραπευτηρίου της Απολλωνίας. Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε την πρωτοβουλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης.

    Ετσι, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη σύσταση του εν λόγω φορέα, στον οποίο ο Δήμος Απολλωνίας θα συμμετάσχει με ποσοστό 49%, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με 31%, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΤΒΑ με 10%, αντίστοιχα.

    Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού -μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους- για τον ανάδοχο που θα λειτουργήσει το νέο υδροθεραπευτήριο. Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001, με τη δέσμευση να μη θιγεί η λειτουργία του παλαιού υδροθεραπευτηρίου.

    [22] ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 12 Οκτωβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Τακτικές επιβατικές πτήσεις με προορισμό τη Βαγδάτη θα πραγματοποιήσει η ρωσική αεροπορική εταιρία Vnukovo Airlines, πριν το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Αλέξεϊ Σάπκιν.

    Οι πτήσεις "θα πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, με την προοπτική να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στο μέλλον", είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε ότι "θα πραγματοποιηθούν και τρεις ανθρωπιστικές πτήσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ πριν το τέλος Νοεμβρίου".

    Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία οι εμπορικές πτήσεις "δεν συμπεριλαμβάνονται στο εμπάργκο που επέβαλλε ο ΟΗΕ κατά του Ιράκ το 1990, παρά μόνο αυτές στις οποίες γίνεται μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

    [23] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βελιγράδι, 12 Οκτωβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας αναμένεται να συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα παρά την αυξανόμενη ένταση με τους υποστηρικτές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε συνεργάτης του νέου προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    "Αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα είναι σοβαρός εταίρος των διεθνών οικονομικών θεσμών και του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη", είπε ο Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς ένας από τους ηγέτης της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS).

    Ο κ. Μιτσούνοβιτς δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα αποτελείται από μέλη που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θα συνεργαστεί με διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Ομοσπονδιακής Βουλής.

    Ο κ. Μιτσούνοβιτς συναντήθηκε σήμερα με το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ.

    Εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μποϊκοτάρισε τις εκλογές, οι υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς αναμένεται επηρεάσουν το τελικό κυβερνητικό σχήμα.

    Οι σύμμαχοι του Μιλόσεβιτς στο Μαυροβούνιο, οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν τον Κοστούνιτσα για τη νίκη του πριν την αποχώρηση Μιλόσεβιτς, φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν ρόλο - κλειδί στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Μιτσούνοβιτς τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία θα ενταχθεί γρήγορα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι το Βελιγράδι πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο και να εκμεταλλευτεί το άνοιγμα της χώρας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

    "Οι Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς σκόπιμα δημιουργούν προβλήματα, ενώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με τον πιο ανώδυνο τρόπο", είπε.

    Κ.Γ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 12 October 2000 - 21:22:48 UTC