Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ
  • [02] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΜΑΚΟΓΛΟΥ
  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
  • [06] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ "BULBANK"
  • [08] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ" Π. ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ
  • [09] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
  • [10] ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ
  • [11] Η ΜΟΣΧΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [12] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΥΣΤΟΚΙΑ
  • [13] ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΚΑΡΑΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [14] ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ ΣΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [15] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
  • [16] "ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ" ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
  • [17] ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [18] Γ. ΝΤΙΝΣΤΜΠΙΡ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
  • [19] ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [20] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
  • [21] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [22] ΜΕΓΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ
  • [23] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΥΚ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000 (11:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υποδέχτηκε τους έλληνες Ολυμπιονίκες στο αεροδρόμιο του "Ελληνικού" και στο μήνυμα του ανέφερε πως με τις επιτυχίες τους έκαναν περήφανη όλη τη χώρα, που περνάει δύσκολες στιγμές μετά τη ναυτική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Ο κ.Σημίτης υποσχέθηκε επίσης πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα αναδείξουν τη φιλία, τη συναδέλφωση, την ελεύθερη επικοινωνία, τον ανθρωπισμό.

    "Ελληνες ολυμπιονίκες σας υποδεχόμαστε όλους με μεγάλη χαρά και μεγάλη συγκίνηση. Σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα, τα δάκρυα της δεν έχουν ακόμη στεγνώσει από τη ναυτική τραγωδία που στοίχισε τόσες και τόσες ζωές. Ολυμπιονίκες της Ελλάδας σε αυτές τις 15 μέρες των αγώνων στο μακρινό Σίνδεϊ, που η καρδιά της Ελλάδας χτυπούσε στην Αυστραλία, όλοι οι έλληνες ήμασταν μαζί σας, κοντά σας, ζώντας τις αγωνίες σας, το άγχος της προσπάθειας, τον ενθουσιασμό της επιτυχίας και της νίκης. Ολοι οι έλληνες, όλοι εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι, που κάνατε περήφανη ολόκληρη την Ελλάδα. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας", δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

    "Οι δικές σας νίκες αποτελούν για όλους εμάς ένα μεγάλο δίδαγμα, γνωρίζοντας πόσος μόχθος, πόση οργάνωση και πόση μεθοδική προσπάθεια βρίσκεται πίσω από την άνοδο σας στο βάθρο του νικητή. Γνωρίζοντας όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι είστε ένα παράδειγμα. Ενα παράδειγμα για το οποίο δείχνετε το δρόμο. Επιβεβαιώνετε μια αλήθεια. Οποιος προσπαθεί κερδίζει. Μας δώσατε πρότυπα νίκης, πρότυπα πρωτοπορίας. Και εσείς με το καλύτερο τρόπο αποδείξατε ότι θέλατε και μπορείτε. Θέσατε υψηλούς στόχους και το πετύχατε. Δουλέψατε σωστά με πρόγραμμα, με σχέδιο, με μέτρα. Πιστέψατε στις ικανότητες σας, αξιοποιώντας με τη γνώση και την εμπειρία σας αυτά που διαθέτετε. Ολες τις δυνατότητες σας. Πιστέψατε στον εαυτό σας. Ξεπερνώντας τον εαυτό σας πετύχατε τις νίκες, πετύχατε τις διακρίσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός.

    "Στο πρόσωπο σας αναδείχτηκε η νέα Ελλάδα. Η Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα του δυναμισμού. Η Ελλάδα που προσπαθεί. Αυτή την Ελλάδα εκπροσωπείται. Και όλοι εμείς, επειδή γι αυτή την Ελλάδα δίνουμε μάχες θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες σας. Στα χρόνια που έρχονται καλούμαστε να προετοιμάσουμε και να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σε αυτούς τους αγώνες θέλουμε να αναδείξουμε τη φιλία, τη συναδέλφωση, την ελεύθερη επικοινωνία, τον ανθρωπισμό. Συνοπτικά θα έλεγα τον πολιτισμό. Βασική επιδίωξη μας είναι ένα γεγονός που δεν έχει έναν παγκόσμιο πανηγυρικό χαρακτήρα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο μέτρο και στην καλαισθησία. Να δείξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες μηχανές. Οτι η ευγενής άμιλλα των αθλητών μπορεί να συνδυάζει τη σκληρή καθημερινή προετοιμασία και τα υψηλά ιδανικά. Εμείς θέλουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναδείξουμε τον άνθρωπο. Τις αξίες και τα ιδανικά. Αυτό είναι το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ραγδαία μεταμορφώνεται, σε έναν κόσμο που αναπτύσσεται και γιγαντώνεται μέσα από τους κανόνες και τους όρους της παγκόσμιας συνεργασίας, το 2004 και τώρα η Ελλάδα μπορεί να δείξει ότι μια μικρή χώρα είναι σε θέση να οργανώσει με επιτυχία ένα μεγάλο γεγονός".

    "Η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει στην παγκόσμια κοινωνία τα δικά της ιδεώδη, τις δικές της αξίες. Η Ελλάδα μπορεί να προβάλει το μήνυμα μιας πολιπολιτισμικής ανθρωπότητας, ελεύθερης από καταναγκασμούς. Ελληνες Ολυμπιονίκες, αθλητές και αθλήτριες, προπονητές και προπονήτριες γιατί παίζουν και αυτοί μεγάλο ρόλο, η προσφορά σας ήταν τεράστια. Δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας", κατέληξε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [02] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Σύρος, 3 Οκτωβρίου 2000 (16:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πλοίαρχος του "Σάμινα" Βασίλης Γιαννάκης

    Την προφυλάκιση του πλοιάρχου του "Σάμινα" Βασίλη Γιαννακή και του υποπλοιάρχου Τάσου Ψυχογιού αποφάσισαν το απόγευμα η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας της Σύρου. Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των Γιαννακή και Ψυχογιού στην ανακρίτρια και οι διευκρινιστικές τους καταθέσεις στον εισαγγελέα.

    Οι δύο κατηγορούμενοι θα μείνουν για μερικές μέρες στο λιμεναρχείο της Σύρου και μόλις ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία θα μεταφερθούν στις φυλακές της Χίου.

    Στη συνέχεια άρχισε η απολογία του ναύτη πηδαλιούχου Κάσδαγλη στην ανακρίτρια ενώ μόλις ολοκληρωθεί, θα απολογηθεί ο δόκιμος πλοίαρχος Πατίλας.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2000 (22:34 UTC+2)

    "H πορισματική αναφορά που διαβιβάστηκε και ανακοινώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, προκαλεί κατάπληξη και εύλογα ερωτηματικά. Συνιστά, εξ αντικειμένου, μετατόπιση από το πεδίο της πολιτικής στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στην ανακοίνωση εισαγγελικού πορίσματος από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    "Προκαλεί εντύπωση ότι η αναφορά στις όποιες "ενδείξεις" γίνεται με την επίκληση διατάξεων που δεν ισχύουν, ενώ αντιθέτως αγνοούνται διατάξεις που ισχύουν και δίνουν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του νέου Υπαλληλικού Κώδικα, ούτε ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών. Αγνοήθηκαν, επίσης, οι διατάξεις της πρόσφατης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και σειρά καθοριστικών κανονιστικών πράξεων με τις οποίες εγκαθιδρύθηκαν λεπτομερείς διαδικασίες και όργανα ελέγχου (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ.

    Εντυπωσιάζει, ακόμη, το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν ζητήθηκαν καν οποιαδήποτε στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

    Οσον αφορά τις δύο μηνύσεις που διαβιβάστηκαν για θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (υπόθεση ποδοσφαιριστή Μαχλά) και του Υπουργείου Οικονομικών για τη δεκαετία του '80, επισήμανε ότι πρόκειται προφανώς, για τυπική διαβίβαση.

    Ο σεβασμός μας στο θεσμό της Δικαιοσύνης είναι δεδομένος και αυτονόητος. Όπως είναι αυτονόητη και η ανάγκη ενδελεχούς εξέτασης όλων των δεδομένων, πριν κινηθούν διαδικασίες που μπορεί να παρερμηνευθούν.

    Ελπίζουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν την ανάγκη για διαφύλαξη του ομαλού πολιτικού βίου και δεν θα νομίσουν ότι στο θέμα αυτό υπάρχει το παραμικρό περιθώριο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

    Τα μέλη της Κυβέρνησης άσκησαν και ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου".

    [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΜΑΚΟΓΛΟΥ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000 (17:20 UTC+2)

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού Defendory 2000. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ συζητήθηκαν και τρόποι μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, είναι βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία ασφάλειας στις σχέσεις των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι ποσοστό των πιστώσεων Ελλάδας και Τουρκίας για εξοπλισμούς μπορεί να διατεθεί αυτή την εποχή για την κάλυψη αναγκών των δύο λαών.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την ναυτική τραγωδία της Πάρου και τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2000 (21:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Αρχίζει αύριο στο Βουκουρέστι το Διεθνές Συνέδριο Ομοφυλόφιλων κεκλεισμένων των Θυρών με τη συμμετοχή πολλών Ευρωβουλευτών και μελών της γερμανικής βουλής.

    Το συνέδριο θα κρατήσει τέσσερις μέρες και οργανώνεται στο ξενοδοχείο "Parc Hotel" της ρουμανικής πρωτεύουσας με τη χορηγία της Παγκόσμιας Ενωσης Λεσβιών και Γκέι, του Γερμανικού Ιδρύματος "Heinrich Boell" και του ιδρύματος "Astraea" της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρουμανικής Ενωσης Γκέι "Αccept" το συνέδριο θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα υπάρξουν κάποιες συνεντεύξεις τύπου, ενώ το Σάββατο τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να παρακολουθήσουν στις συναντήσεις.

    Η Ενωση Γκέι "Αccept" ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο συνέδριο είναι 30 δολάρια το άτομο τη μέρα και περιλαμβάνονται και δυο γεύματα, ενώ δημοσιογράφοι της ρουμανικής εφημερίδας "Ziua" έγραψαν ότι ο αριθμός για τις κρατήσεις είναι 094.384.631.

    Σημειώνεται ότι ενώσεις Ορθοδόξων ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πορείες και η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

    [06] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Σόφια, 3 Οκτωβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για την περίοδο 2000 - 2001 υπέγραψαν στη Μόσχα ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Εμανουήλ Ιορντάνοφ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Ρουσαϊλο.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Ρουσάιλο ανήγγειλε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος θα συγκροτηθεί ρωσο-βουλγαρική ομάδα, η οποία θα είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ενεργειών των δύο κρατών στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεθοριακής Φρουράς της Ρωσίας εξέφρασε την ετοιμότητα να παραχωρήσει στη Βουλγαρία τεχνικό εξοπλισμό οπτικής παρακολούθησης που θα εγκατασταθεί στα πλοία μεθοριακού ελέγχου στη Μαύρη Θάλασσα.

    [07] ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ "BULBANK"

    Σόφια, 3 Οκτωβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σύστημα διαχείρισης σε δύο επίπεδα αποφασίστηκε στην γενική συνέλευση της μεγαλύτερης δημόσιας βουλγαρικής τράπεζας "Bulbank". ΄Ετσι κατέστη σαφές και το Εποπτικό Συμβούλιο της τράπεζας που θα αποτελείται από πέντε μέλη, Ρομπέρτο Νικάστρο ως πρόεδρος του συμβουλίου, Φαούστο Γκαλνομερίνι, Σεκουντίνο Νατάλε, Αλεσάντρο Ντέσο και Ντιμίταρ Ζέλεφ.

    ΄Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της "Bulbank" επιλέχθηκαν ο Ντιμίταρ Ατανάσοφ, ο Κύριλ Κάμενοφ, ο Κύριλ Στέφανοφ, ο Στανισλάφ Γκεοργκίεφ και ο Λουϊτζι Αβάλλιο. ΄Εγινε ακόμη σαφές ότι οι προτεραιότητες της τράπεζας θα είναι η ανάπτυξη των υπηρεσιών της για τους πελάτες, καθώς και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [08] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ" Π. ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ

    Σύρος, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ελεύθερος με εγγύηση 1.000.000 δραχμών αφέθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Σύρου, Ιωάννα Καραμπάση, ο ναύτης του "Εξπρές Σάμινα" Παναγιώτης Κάσδαγλης.

    Ο Π. Κάσδαγλης απέδωσε το ναυάγιο σε λάθος εκτίμηση του υποπλοίαρχου Τάσου Ψυχογιού, αλλά υποστήριξε ότι ο υποπλοίαρχος και ο πλοίαρχος ήταν μεταξύ αυτών που βοήθησαν τους επιβάτες μετά το ατύχημα.

    [09] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Για τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνηση στον τομέα της απελευθέρωσης της ακτοπλοίας έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" η κυβέρνηση δεν προετοίμασε έγκαιρα τις εταιρίες. Δεν είναι εύκολο οι εταιρίες να βρουν προς πώληση πλοία, τόνισε, ενώ για να παραγγείλουν καινούργια πλοία πρέπει να περιμένουν 2 χρόνια.

    [10] ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ

    Καστοριά, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Εργάτης που προσπάθησε να αναρριχηθεί σε σκαλωσιά σε πολυκατοικία στην Καστοριά, γλίστρησε και βρέθηκε στο κενό από τον πέμπτο όροφο.

    Ο 30χρονος, Ηλίας Δόνες, από τον Αετό Φλώρινας, ανέβηκε στη σκαλωσιά της νεοανεγειρόμενης οικοδομής, όπου δούλευε, αλλά από άγνωση μέχρι στιγμής αιτία έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο κενό.

    Στο χώρο έσπευσε η αστυνομία και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον εργάτη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Ο Ηλίας Δόνης που παντρεύτηκε πρόσφατα είχε μία κόρη τεσσάρων μηνών, ενώ η ασφάλεια της Καστοριάς ερευνά τα αίτια του θανάτου του και αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

    [11] Η ΜΟΣΧΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Μόσχα, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Η Μόσχα ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία από τις ιταλικές αρχές για την ανάμειξη τριών Ρώσων πολιτών σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου ανακοίνωσε η ρωσική αστυνομία.

    Η Ιταλία έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ντιμίτρι Βίκτορ Κουζνετσόφ και τους δυο συνεργούς του Αντρέα Βαλέρι Μινάγιεφ και Ντιμίτρι Βαλέρι Ιβανόφ με τις κατηγορίες παιδικής πορνείας και την παραγωγή και πώληση πορνογραφικού υλικού με παιδιά.

    Ο 31χρονος Κουζνετσόφ, ο οποίος πιστεύεται ότι ζει στη Μόσχα γύριζε "ροζ" ταινίες με παιδιά και στη συνέχεια τις πωλούσε στο διαδίκτυο και η ιταλική αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο ίδιος διακρίνεται σε βίντεο μαζί με τα παιδιά.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Μόσχα δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να παραδώσουν τις βιντεοκασέτες με αυτές τις σκηνές και αν όντως βρίσκονται οι τρεις Ρώσοι σε αυτές τότε θα ξανανοίξει η υπόθεση.

    Ο Κουζνετσόφ και ο Μινάγιεφ συνελήφθησαν το Φεβρουάριο στη Μόσχα για διανομή πορνογραφικού υλικού αλλά τους δόθηκε χάρη γιατί τα αδικήματα τους δεν θεωρήθηκαν σοβαρά, από τη ρωσική δικαιοσύνη.

    Ο Ιβανόφ καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση και βρίσκεται στη φυλακή με τη κατηγορία της ασέλγειας σε ανήλικα.

    Ο Αλφρέντο Ορμάνι, ο Ιταλός εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση ανέφερε ότι οι τρεις ύποπτοι δεν μπορούν να συλληφθούν γιατί οι συμφωνίες για την έκδοση εγκληματιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιταλία δεν καλύπτουν τη παιδεραστία.

    Σημειώνεται ότι ο Κουζνετσόφ άνοιξε νέα σελίδα στο διαδίκτυο για να πουλάει τις ταινίες και είναι αποδεκτή αφού χρησιμοποιεί άλλο όνομα δήλωσε ο ίδιος.

    Ο.Κ.

    [12] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΥΣΤΟΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Εφιάλτης για τον προπονητή του Ηρακλή, Γιάννη Κυράστα κοντεύει να γίνει η επιθετική δυστοκία των παικτών του. Ο λόγος; Απλούστατα, γιατί ο τεχνικός του Ηρακλή αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ κόντρα στη Γκενιόν, αλλά και στο παιχνίδι με την Καλαμάτα

    Και ενώ οι κυανόλευκοι προετοιμάζονται για τον αγώνα κυπέλλου της Πέμπτης στην Αθήνα κόντρα στον Αχαρναϊκό, παρακολουθούν με ικανοποίηση τις διαμάχες που συμβαίνουν στο εσωτερικό της Καιζερσλάουτερν, της αντιπάλου τους δηλαδή στο ΟΥΕΦΑ. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και όλοι θεωρούν ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

    [13] ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΚΑΡΑΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Με τη ατυχία του τα έβαλε ο παίκτης του Άρη, Μερκούρης Καραλιόπουλος. Ο ποδοσφαιριστής του κίτρινου συλλόγου υποφέρει από διάταση του έσω πλαγίου συνδέσμου, γεγονός που κάνει απαγορευτική τη συμμετοχή του στις προπονήσεις. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της αποθεραπείας. Αυτός ο τραυματισμός μεγαλώνει τον αριθμό των απόντων από το αυριανό παιχνίδι με τους Λύκους. Έτσι οι άνθρωποι του Άρη ζήτησαν να επιτραπεί η συμμετοχή των διεθνών με την εθνική ομάδα των νέων, Χάρη Σιλιγαρδάκη και Λεωνίδα Καμπάνταη.

    Σε πολύ ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η επίσκεψη των εκπροσώπων της ΠΑΕ Άρης στο "Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης". Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Δημητρίου και ο ποδοσφαιριστής Νίκος Κυζερίδης. Ο τελευταίος πρόσφερε συμβολικά μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών της ομάδας.

    Σύμφωνα με απόφαση της ΕΠΟ το παιχνίδι κυπέλλου Άρης - Λύκοι θα διεξαχθεί αύριο στο γήπεδο της Μηχανιώνας, λόγω έργων στο γήπεδο της Καλαμαριάς και θα αρχίσει στις 4μμ.

    [14] ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ ΣΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Πάρος, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Οι δύτες που επιχειρούν κατάδυση στο βυθισμένο πλοίο "Σάμινα Εξπρές" συνέχισαν και σήμερα την προσπάθειά τους, ωστόσο το έργο τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και συγκεκριμένα η πρόσβασή τους στο γκαράζ.

    Οι προσπάθειες των δυτών εστιάζονται στις εσωτερικές καμπίνες του πλοίου που δεν είχαν ελεγχθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν πτώματα. Οι δύτες άνοιξαν περάσματα και έβαλαν κορδέλες στους διαδρόμους που οδηγούν στο γκαράζ, ωστόσο η πρόσβαση είναι δύσκολη και όταν επιτυγχάνεται, δεν επιτρέπεται λεπτομερής έλεγχος των χώρων εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. Σύμφωνα με την πρώτη διαπίστωση, στο πάνω τμήμα του γκαράζ δεν υπάρχουν νεκροί.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η άντληση των πετρελαιοειδών, ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν οι βάνες από τις δύο δεξαμενές του πλοίου για να γίνει απάντληση των καυσίμων.

    Με πρωτοβουλία του λιμεναρχείου και του δήμου της Πάρου θα τοποθετηθεί ένα πλωτός φάρος πάνω από το ναυάγιο.

    [15] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιανίτσης, με την οποία ζητά τις προτάσεις τους για μια σειρά θεμάτων όπως η νέα επιχειρηματικότητα, το Γ' ΚΠΣ, οι μηχανισμοί που υλοποιούν τις πολιτικές απασχόλησης, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και το δίκτυο κατά της φτώχιας και του αποκλεισμού.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει στην επιστολή του ότι η νομισματική σταθερότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση που προσφέρει η συμμετοχή στην ΟΝΕ δημιουργούν θετικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων, ενώ επιτρέπουν ένα τμήμα των διαθέσιμων πόρων να χρηματοδοτήσει την κοινωνική συνοχή.

    Δίνεται, με αυτό τον τρόπο, η δυνατότητα στήριξης και ανάπτυξης μιας νέας επιχειρηματικότητας που θα συμβάλλει στην δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Γιαννίτσης ζητά από τους οικονομικούς εταίρους να υποδείξουν τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει το κράτος να εξασφαλίσει για να γίνει ευχερέστερη η έναρξη λειτουργίας και η επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Οσον αφορά το Γ' ΚΠΣ, ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι οι δράσεις πρέπει να διαρθρωθούν σε πέντε άξονες

    -Τις ενεργές πολιτικές απασχόλησης για την πρόληψη της ανεργίας και την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων. Ειδικές πολιτικές για τις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ανεργίας.

    -Προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους και ειδικότερα για όσους εκτίθενται στον κοινωνικό αποκλεισμό.

    -Ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στα πλαίσια της πολιτικής της δια βίου μάθησης.

    -Ανάπτυξη των προσόντων και της προσαρμοστικότητας του εργατικού δυναμικού, προώθηση της επιχειρηματικότητας και ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    -Θετικές δράσεις για την διευκόλυνση της πρόσβασης και την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας.

    Περαιτέρω, επισημαίνει την ανάγκη παρεμβάσεων στον ΟΑΕΔ, ώστε να διαμορφωθεί -και με την συμβολή εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων- το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα τον αναβαθμίσει ώστε να μπορεί να παρέχει πέρα από την επιδοματική πολιτική και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τοποθέτησης σε εργασία σε εξατομικευμένη βάση.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής του, δηλώνει την πρόθεση του να στηρίξει το Σώμα Επιθεώρησης εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, ώστε να επιτελέσει τον ελεγκτικό του ρόλο, ζητά, όμως, από τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουν στη δημιουργία νοοτροπίας μέσα στις επιχειρήσεις που θα διευκολύνει το έργο του.

    Ο κ. Γιαννίτσης δίνει προθεσμία δέκα ημερών στους κοινωνικούς εταίρους για να στείλουν στις θέσεις τους στο υπουργείο. Με βάση τις θέσεις αυτές το υπουργείο θα είναι έτοιμο να καθορίσει συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, εφόσον και οι ίδιοι το κρίνουν σκόπιμο.

    Η κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Εργασίας, δηλώνει έτοιμη, να υιοθετήσει ττην οποιαδήποτε πρόταση ή παρατήρηση συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου της δημιουργίας των 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Τέλος, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης προς τους 520.000 ανέργους, θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

    [16] "ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ" ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενα "τραγικό λάθος" περιέχει η δίκη του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάι Τσαουσέκου και της συζύγου του Ελενας, όπως δήλωσε σήμερα στη ρουμανική βουλή ο Λίβιου Πέτρεου, βουλευτής του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

    Ο κ. Πέτρεου τόνισε ότι το "τραγικό λάθος" είναι ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στην Ελενα Τσαουσέκου να απολογηθεί και πρόσθεσε ότι αυτό μειώνει τη ρουμανική δικαιοσύνη.

    Ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί δέκα χρόνια μετά τη κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος κανείς δεν διόρθωσε το μεγαλύτερο λάθος στο φάκελο Τσαουσέσκου.

    Ο κ. Πέτρεου ανέφερε ότι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν οι δικαστές που έστειλαν σε θάνατο το ζεύγος Τσαουσέσκου, παραβαίνοντας τους νόμους αλλά προάχθηκαν στις τάξεις του στρατού.

    Η δίκη του ζεύγους Τσαουσέσκου έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 1989 και οι δυο καταδικάστηκαν σε θάνατο για γενοκτονία.

    [17] ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΠΑΕ εκλέκτηκε επιτροπή από εκπροσώπους - προέδρους ΠΑΕ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κόκκαλη, Φιλιππίδη, Συρχάουζ, Μυτιληναίο, Ν. Μπερετάνο.

    Έργο της επιτροπής θα είναι η επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβάλει η ΕΠΑΕ και η πραγματοποίηση διαλόγου για την επίλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    [18] Γ. ΝΤΙΝΣΤΜΠΙΡ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

    Βελιγράδι, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια Γίρζι Ντίνστμπιρ συντάχθηκε με τις θέσεις της σερβικής αντιπολίτευσης αμφισβητώντας τα εκλογικά αποτελέσματα της 24ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ντίνστμπιρ είπε ότι προφανώς με κάποιο τρόπο τα αποτελέσματα παραποιήθηκαν και ζήτησε να γίνει δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων.

    Τόνισε δε ότι όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο διαφέρουν κατά πολύ οι εκδοχές του Βελιγραδίου και της αποστολής του ΟΗΕ για το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες.

    "Το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι στις εκλογές έλαβαν μέρος 160.000 ψηφοφόροι, ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ που επιτήρησε την εκλογική διαδικασία υποστηρίζει ότι ψήφισαν 45.000 ψηφοφόροι", είπε.

    "Η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί και να διαλυθούν οι αμφιβολίες. Οι δύο πλευρές πρέπει να δεχθούν δεύτερη καταμέτρηση, αν είναι δυνατό με τη συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων", πρόσθεσε.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα Βαλκάνια είχε στο Βελιγράδι συναντήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου και του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, καθώς και με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας Ντράγκολιουμπ Γιάνκοβιτς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ζόραν Νοβάκοβιτς.

    "Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης με διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχουν σε δεύτερο γύρο εκλογών, εάν από τη δεύτερη καταμέτρηση επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εφορευτική επιτροπή", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Νοβάκοβιτς διατύπωσε την επίσημη άποψη ότι οι εκλογές ήταν ορθές, ότι η καταμέτρηση των ψήφων έγινε σύμφωνα με τους νόμους και ότι είναι απαραίτητος ο δεύτερος γύρος.

    [19] ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τόκιο, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Η τελευταία έκθεση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία επισημαίνει ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας παράλληλα όμως τονίζει ότι ορισμένοι τομείς της ιαπωνικής οικονομίας παραμένουν στάσιμοι .

    Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.

    Η μεγαλύτερη βελτίωση έχει σημειωθεί στα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα ενώ αντίθετα απαισιόδοξοι παραμένουν οι μικροεπιχειρηματίες και αυτοί που ασχολούνται με τους άλλους τομείς της οικονομίας .

    [20] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Με ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταδικάζει όλες τις "αλητείες που έγιναν" κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ΠΑΟΚ - Πανιωνίου. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση τονίζει: "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταδικάζει τις αλητείες που έγιναν χθες στο γήπεδο της Τούμπας από μεμονωμένους τυχάρπαστους ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τους αγνούς φίλους του ΠΑΟΚ. Οι θρασύδειλοι που κρυμμένοι ανάμεσα στους φιλάθλους μας εκτόξευσαν ύβρεις εναντίον των ποδοσφαιριστών και του προπονητή της ομάδας μας, διέπραξαν ποινικά αδικήματα για τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν. Εμείς συμμεριζόμαστε τη στεναχώρια των φιλάθλων της ομάδας μας, αλλά πιστεύουμε ότι αναγνωρίζουν σε εμάς τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές, τουλάχιστον, να στεναχωριόμαστε το ίδιο με αυτούς. Και ας μην ξεχνάμε ότι η τύχη του μεγάλου ΠΑΟΚ που στο τιμόνι του έχει τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς δεν μπορεί να εξαρτάται με τον αν η μπάλα βρίσκει στο δοκάρι ή καταλήγει στα δίχτυα...

    [21] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    "Δεν προσπαθούμε να συγκαλύψουμε καμία αυθαιρεσία αλλά να αποκαταστήσουμε την αλήθεια" δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, με αφορμή σημερινά σημοσιεύματα του Τύπου και απαντώντας στις αποκαλύψεις του Συνηγόρου του Πολίτη για αυταρχική συμπεριφορά της εξουσίας απέναντι στους πολίτες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι οι περισσότερες από τις αναφορές έχουν σχέση με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, για την καθυστέρηση αποπληρωμής των οποίων υπεύθυνη είναι η κεντρική διοίκηση, που δε διασφαλίζει τους πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση στις υποχρεώσεις της. Ακόμη επεσήμανε ότι για να αποδείξει η αυτοδιοίκηση ότι στηρίζει το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη θα προσφύγει σε αυτόν κατά της κεντρικής διοίκησης και πρόσθεσε ότι μία προσφυγή κατά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δεν μεταβιβάζει τους ανάλογους πόρους, θα αποδείξει την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

    Οπως ανέφερε, μόνο από την απελευθέρωση των ενοικίων τα έξοδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης τριπλασιάστηκαν σε σχέση με όσα ίσχυαν επί "κρατικής νομαρχίας", με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αυτοδιοικήσεις να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

    "Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να διασφαλίσουν το κοινωνικό συμφέρον. Η εξ΄ ανάγκη άρνηση υλοποίησης αποφάσεων προλαμβάνει την όξυνση κοινωνικών προβλημάτων" είπε ο κ.Παπαδόπουλος, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου στην Πυλαία, το οποίο προορίζεται για σχολείο. Οπως εξήγησε, η υλοποίηση της απόφασης διαιωνίζει το πρόβλημα σχολικής στέγης και επιπλέον, οι οικογένειες που θα κατοικήσουν στην έκταση αυτή θα χρειαστούν άλλη μία σχολική μονάδα για τα παιδιά τους.

    Σχολιάζοντας το χρόνο και τρόπο παρουσίασης της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη παρατήρησε ότι "δημιουργεί σκεπτικισμό, επειδή συμπίπτει με την εποχή που συζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος" και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι εντυπώσεις αυτές να ενισχύσουν με επιχειρήματα τις προσπάθειες αφαίμαξης των αρμοδιοτήτων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

    Καταλήγωντας υποστήριξε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να υπερασπιστεί και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και να μην επιτρέπει την αυθαίρετη ερμηνεία της έκθεσής του.

    [22] ΜΕΓΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

    Ουάσιγκτον, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Ένα παιδί του σωλήνα γεννήθηκε μετά από γενετικές δοκιμές ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα έχει τους κατάλληλους ιστούς που μπορεί να βοηθήσουν την αδελφή του να ζήσει. Το παιδί γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κύτταρά του είναι όμοια με αυτά της αδελφής του που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού για να επιζήσει.

    Όπως γράφει και η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ είναι η πρώτη φορά που "κατασκευάζεται " ένα παιδί του σωλήνα με στόχο τη διάσωση ενός άλλου παιδιού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αδελφή του. Το νέο αυτό επίτευγμα στον τομέα της γενετικής οφείλεται στους επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου των Μασόνων στο Ιλλινόι των Ηνωμένων Πολιτειών .

    [23] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Αεροσκάφος των μαροκινών αερογραμμών μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη. Το γεγονός χαρακτηρίζεται "πλήγμα" για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην περιοχή. Οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τον αεροπορικό αποκλεισμό του Ιράκ.

    Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ιορδανία και η Υεμένη έστειλαν αεροσκάφη με προμήθειες στη Βαγδάτη σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ιρακινό λαό που υφίσταται τις επώδυνες επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη. Προηγήθησαν παρεμφερείς αποστολές από αεροσκάφη της Γαλλίας και της Ρωσίας.

    Το Παρίσι και η Μόσχα υποστηρίζουν ότι οι πτήσεις των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας προς τη Βαγδάτη δεν θα πρέπει να παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ αν δεν μεταφέρουν προϊόντα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εμπάργκο.

    [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΥΚ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

    Λονδίνο, 3 Οκτωβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Λονδίνο.

    Ο κ. Κουκ τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί την άμεση ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα τους τελευταίους μήνες. Τόσο ο Ρόμπιν Κουκ, όσο και ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις σημερινές συνομιλίες, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ.Κουκ θεωρεί ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μία ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που φάνηκε να συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι παρά τη δυσαρέσκεια της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν περί δύο "ισότιμων πλευρών", ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης πρόκειται να παραστεί και να συμμετάσχει στους επόμενους γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 3 October 2000 - 18:40:26 UTC