Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ"
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
  • [03] ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [04] ΚΕΝΤΕΡΗΣ:ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [05] ΚΚΕ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [06] O ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
  • [07] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [08] ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [09] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [10] ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [11] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [12] ΝΑΖΙΣΜΙΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΤΙΡΣΕ
  • [13] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ LOGICDIS - ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [15] O Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [17] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ "ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΧΕ Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [18] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [19] ΒΕΝΤΡΙΝ: ΡΩΣΙΑ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [20] ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [21] 62 ΑΠΟ ΤΙΣ 65 ΣΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ
  • [22] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [23] ΜΑΡΤΥΡΙΑ 19 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΕΝΤΕΡΗ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ"

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (16:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Χρέος και δέσμευσή μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην αδιανόητη αυτή τραγωδία. Θα αποδοθούν άμεσα ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται, το οφείλουμε σε αυτούς που έφυγαν, το οφείλουμε στους οικείους τους", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο ναυάγιο του ''Σαμίνα''.

    "Γνωρίζω ότι τις πικρές αυτές ώρες η διαβεβαίωση αυτή μπορεί να μοιάζει με γράμμα στο κενό, να ηχεί κούφια, όμως δε θα σταματήσουμε στιγμή στην κυβέρνηση αυτή έως ότου και οι πρακτικές ασφάλειας της χώρας μας να γίνουν αντάξιες των ανθρώπων της. Οσο και αν χρειαστεί να ανατρέψουμε συμπεριφορές και αντιλήψεις, όσες αντιδράσεις και αν υπάρχουν δεν είναι νοητό να χάνονται τόσες ζωές το 2000. Ποτέ πια τέτοια τραγωδία" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Οπως ανέφερε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, με εντολή του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου ασκήθηκε ήδη ποινική δίωξη προς κάθε υπεύθυνο. Πέντε εκ των υπευθύνων που είχαν βάρδια τη στιγμή του ναυαγίου του "Σαμίνα Εξπρές" κρατούνται στην Πάρο και θα μεταφερθούν στη Σύρο, ενώ έχει ξεκινήσει προανάκριση των πλοιοκτητών στον Πειραιά.

    Αναφορικά με τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος ο κ.Χυτήρης τόνισε ότι το συγκεκριμένο καράβι δεν συγκρούστηκε επειδή δεν ήταν αξιόπλωο, αλλά επειδή "δεν είχε την κατεύθυνση που έπρεπε να έχει".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για ολιγωρία της κρατικής μηχανής, καθώς και για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών ο κ.Χυτήρης τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι υπηρεσίες έκαναν ό,τι ήταν δυνατό και η συμβολή όλων ήταν τέτοια ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων, επισημαίνοντας βέβαια ότι "και ένα θύμα να είχαμε πάλι θα μιλούσαμε για τραγωδία".

    Ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους ψαράδες της Πάρου και Αντιπάρου, τους απλούς πολίτες που από την πρώτη στιγμή προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. "Σε τέτοιες στιγμές φαίνεται το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και της προσφοράς" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χυτήρης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τα σκάφη που υπέστησαν ζημιές στην επιχείρηση διάσωσης.

    Ερωτηθείς αν τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της παλαιότητας των πλοίων και της απόσυρσής τους, ο κ.Χυτήρης απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει όριο ηλικίας για τα πλοία και ότι η μόνη χώρα που βάζει όριο είναι η Ελλάδα και αυτό σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, ενώ υπογράμμισε πως πολλοί πλοιοκτήτες θέλουν να μην υπάρχει όριο ηλικίας στα πλοία, όπως γίνεται και στην Ε.Ε. Ανήγγειλε πάντως ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει το υπουργικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ελληνική ναυτιλία και θα ληφθούν αποφάσεις.

    Τέλος, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοίνωσε ότι με αυτή την τραγωδία αλλάζει η τελετή υποδοχής των Ολυμπιονικών. Οπως είπε, θα γίνει στο αεροδρόμιο την Τρίτη το απόγευμα, μία σεμνή τελετή, ενώ ο πρωθυπουργός θα τους δεχθεί τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

    Πάρος, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Συνεχίζουν τις απέλπιδες προσπάθειες τα συνεργεία κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για ανεύρεση αγνοουμένων επιβατών του μοιραίου Σαμινα.

    Σήμερα θα καταδυθούν στις καμπίνες του πλοίου βατραχάνθρωποι του λιμενικού καθώς εικάζεται ότι εκεί εγκλωβίστηκαν άνθρωποι που κοιμόντουσαν την ώρα του ναυαγίου.

    Πρέπει να αναθεωρηθεί η διάταξη που επιτρέπει τα δρομολόγια σε πλοία άνω των 27 ετών, πιστεύω ότι αυτό θα απασχολήσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο Νίκος Σιφουνάκης.

    Ο υπουργός Αιγαίου επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για την εκπαίδευση των ναυτικών και την επίδειξη στους επιβάτες πως να χρησιμοποιούν τα σωστικά μέσα.

    [03] ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (09:38 UTC+2)

    To οικοδόμημα των ελληνικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κλονίζεται από χθες με το μεγαλύτερο ναυάγιο των τελευταίων 18 ετών. Mέσα σε είκοσι μόνο λεπτά το "Eξπρές Σάμινα" με τη βύθισή του, σημειώνει σε π[ρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα "Ημερησία", κατέδειξε την πενία της ακτοπλοϊκής αγοράς, την αδυναμία επέμβασης του κρατικού μηχανισμού σε στιγμές κρίσης, την αποτυχία του υπουργείου Eμπορικής Nαυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια να συγκροτήσει ένα σύγχρονο ακτοπλοϊκό στόλο βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού.

    Tο Σάμινα -πρώην Golden Vergina- "σάρωνε" περιοχές του Aιγαίου όχι ιδιαίτερα ελκυστικές μέχρι πρότινος για επενδύσεις σε νέα πλοία, την ίδια στιγμή που ακτοπλοϊκές εταιρείες διασταύρωναν τα ξίφη τους για δρομολόγια στις δημοφιλείς Kυκλάδες (Πάρο, Σαντορίνη και Σύρο). Tο γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πολιτεία. Θέλησε ποτέ να διασφαλίσει ίσους όρους σύνδεσης και παροχής υπηρεσιών προς όλα τα ελληνικά νησιά ή έμεινε να αποδέχεται σιωπηλά την όποια προσφορά; H Eλλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του Eστόνια, στη Bαλτική, "πέτυχε" πριν από ένα χρόνο να αποφύγει την εναρμόνιση των πλοίων της με τα νέα πρότυπα ασφάλειας που έθεσε η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για τα επιβατηγά άνω των 27 ετών. Eπρόκειτο πραγματικά για μία νίκη, όσο αφορά τις εταιρείες, που σύμφωνα με στοιχεία του YEN κατέχουν πλοία κατά 70% γηραιά εκ των οποίων το 22% έχει ναυπηγηθεί στη δεκαετία του '60. H επιτυχία αυτή πέρασε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ όταν ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Aλέκος Aλαβάνος, έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας προκάλεσε την οργή της πολιτείας και του προέδρου της Eνωσης Aκτοπλόων κ. Σφηνιά.

    Xθες, ο ίδιος επανήλθε με μία ακόμα σοβαρότερη καταγγελία. Yποστήριξε ότι το "Σάμινα" δεν συμπεριελήφθη ποτέ από το υπουργείο EN στα πλοία άνω των 27 ετών, για τα οποία η Eλλάδα είχε πετύχει την εξαίρεση εναρμόνισης πριν από ένα περίπου χρόνο και παρά το γεγονός ότι το πλοίο είχε συμπληρώσει αυτήν την ηλικία. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Aλαβάνο, γνωστοποιήθηκαν τα πλοία "Eλ Γκρέκο", "Λέρος", "Aλκαίος", "Σαπφώ", "Aγιος Pαφαήλ", "Nικομήδης" και "Iάλυσσος". Aποτέλεσμα, το "Σάμινα" εκτελεί ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μέσα στην Eυρωπαϊκή Eνωση παράνομα, σύμφωνα πάντα με τον ευρωβουλευτή του ΣYN.

    Tο YEN, χθες, όπως και πριν από ένα χρόνο απέρριψε τις θέσεις του ευρωβουλευτή, λέγοντας ότι "προκαλεί έκπληξη τόσο ο χρόνος όσο και το περιεχόμενο της παρέμβασης". Tο YEN αναφέρει ότι ο κ. Aλαβάνος συγχέει την εφαρμογή της Oδηγίας 98/18 με την εξαίρεση επτά ελληνικών πλοίων σύμφωνα με το άρθρο 6. Στα πλοία αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το "Σάμινα", το οποίο σημειωτέον σταδιακά αναβαθμιζόταν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στην Oδηγία ημερομηνίες, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    Tο ναυάγιο του "Σάμινα", πάντως, πρόλαβε χρονικά τις ανακοινώσεις που προετοιμαζόταν να κάνει ο κ. Xρ. Παπουτσής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. O ίδιος θα ανακοίνωνε την άρση του καμποτάζ προ του 2004 αλλά και την απελευθέρωση της ακτοπλοϊκής αγοράς, που λειτουργεί ακόμα με την πλήρη παρέμβαση του κράτους σε όλα τα στάδια

    [04] ΚΕΝΤΕΡΗΣ:ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

    Σίδνεϊ, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (12:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Κεντέρης

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Κώστα Κεντέρη στα 200μ ανδρών. Ο Κεντέρης που έκανε το γύρο του θριάμβου με την γαλανόλευκη σημαία στους ώμους πνίγηκε στις αγκαλιές των ελλήνων φιλάθλων, του προπονητή του Χρήστου Τσέκου, η συναθλήτρια του Κατερίνα Θάνου έκλαιγε από χαρά και χιλιάδες φίλαθλοι τον αποθέωναν.

    Ο πρωταθλητής μας που απολάμβανε τις στιγμές, με δηλώσεις του ευχήθηκε η επιτυχία του αυτή να απαλύνει κάπως τον πόνο των ελλήνων που περνούν δύσκολες στιγμές μετά το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα". "Ηταν έκπληξη για μένα. Είναι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο. Είμαι πολύ χαρούμενος, πολύ ήρεμος. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τον προπονητή μου, την Κατερίνα Θάνου. Χάρηκα γιατί έδωσα χαρά στους Ελληνες. Θέλω να αφιερώσω αυτό το μετάλλιο σε όλους όσους υποφέρουν στην Ελλάδα. Αν η νίκη μου αυτή μπορεί να απαλύνει λίγο τον πόνο τους θα είναι μεγάλη χαρά για μένα".

    Επίσης ο Κώστας Κεντέρης υποστήριξε πως το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο αποτελεί μια δικαίωση για τον ίδιο καθώς πολύ τον είχαν ξεγραμμένο λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα. "Η νίκη μου αυτή είναι η απάντηση μου σε όλους. Αρκετοί με είχαν ξεγράψει. Το χρυσό μετάλλιο είναι η απάντηση μου. Η δικαίωση του Κώστα Κεντέρη. Κέρδισα μια μάχη, θα συνεχίσω έτσι".

    [05] ΚΚΕ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και σκόπιμης προεξόφλησης ευθυνών διακρίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Σταύρος Σκοπελίτης, σε ότι αφορά στο ναυάγιο του πλοίου "Σαμίνα", επισημαίνοντας ότι εμποδίζουν την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών, τον καταλογισμό ευθυνών και την πρόληψη νέων ναυτικών τραγωδιών, ενώ δημιουργούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

    Οι βουλευτές διαπιστώνουν ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης των κυβερνητικών και εφοπλιστικών ευθυνών, καθώς και απόκρυψης του εγκληματικού ρόλου της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της πολιτικής που τη στηρίζει". Οπως εξηγούν, υποβιβάζονται τα πραγματικά γεγονότα, οι καταγγελίες ναυτεργατών και συνδικάτων που τεκμηριώνουν ότι το πλοίο "Εξπρες Σαμίνα" είχε πολύ βεβαρημένο παρελθόν και ήταν αναξιόπλοο. Επισημαίνουν εξάλλου, ότι "παρουσίαζε κρίσιμα προβλήματα στα χειριστήρια της κύριας μηχανής, στην εφεδρική ηλεκτρομηχανή, στη στεγανότητα του πλοίου, ρήγμα στο πλωρίο μέρος του σκάφους, ενώ ούτε τα σωστικά μέσα του πλοίου ενήργησαν σωστά".

    Οι κ.κ. Γκατζής και Σκοπελίτης αναφέρουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΥΕΝ το καράβι αυτό, όπως άλλα εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή οδηγίας της Ε.Ε., η οποία προβλέπει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ενώ κάνουν λόγο για προκλητική αδιαφορία και καθυστέρηση του ΥΕΝ και των αρμόδιων αρχών, για την άμεση και οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης των επιβαίνοντων.

    Παράλληλα, ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να πάρει το υπουργείο Ναυτιλίας για την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών και τον καταλογισμό ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους του ναυτικού εγκλήματος, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αντιμετώπιση της ασυδοσίας των ναυτιλιακών εταιριών.

    [06] O ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Η τραγωδία που έπληξε τη ναυτιλία μας, αποτέλεσε πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία όλων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ του κόσμου, ενώ σήμερα αναφέρονται στο θέμα παρουσιάζοντας εκτενή ρεπορτάζ και οι περισσότερες εφημερίδες.

    Αναλυτικότερα:

    ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    *Το πολύνεκρο ναυάγιο του ''Εξπρές Σάμινα'' κυριαρχεί για δεύτερο 24ωρο στην επικαιρότητα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Γερμανίας, με ρεπορτάζ από τον τόπο του ατυχήματος που εστιάζονται στις βαρύτατες καταγγελίες διασωθέντων Γερμανών πολιτών σε βάρος του πληρώματος του πλοίου. Εκτός από την εγκληματική αμέλεια που θεωρείται από τα ΜΜΕ η κύρια αιτία του ναυαγίου, μεγάλη διάσταση έχει λάβει εκ νέου το θέμα της μη τήρησης των διεθνών προδιαγραφών ασφαλείας σε πλοία της ελληνικής ακτοπλοίας.

    Χαρακτηριστική είναι η εισαγωγή του ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το πρώτο πρόγραμμα γερμανικής τηλεόρασης ARD : "Ο όρος ανθρώπινη αμέλεια είναι επιεικής χαρακτηρισμός για να δώσει την πραγματική διάσταση της τραγωδίας. Αντί το πλήρωμα να βρίσκεται στη γέφυρα, παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα"

    ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    *Η ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο εξακολουθεί να παραμένει πρώτο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.

    Η εικόνα που δίνεται, κυρίως από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, πρωτίστως για την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το πλοίο και σε δεύτερο βαθμό για τις ελληνικές Αρχές, είναι η χειρότερη δυνατή, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα και σε αντιδιαστολή, η αυτοθυσία των τοπικών Αρχών, των κατοίκων της Πάρου, των ψαράδων, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, "έσωσαν εκατοντάδες ζωές".

    ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    *Όλα τα ηλεκτρονικά αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν συνεχώς ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων για τις εξελίξεις στο θέμα του ναυαγίου, με εικόνες από το τόπο της συμφοράς και μαρτυρίες διασωθέντων.

    Το θέμα απασχολεί, ειδησεογραφικά και όλες τις εφημερίδες των ΗΠΑ.

    *Στο τραγικό ναυάγιο αναφέρονται επίσης: Το σύνολο των αυστραλιανών ΜΜΕ. Η καναδική εφημερίδα TORONTO STAR. To σύνολο του ιταλικού, γαλλικού, ισπανικού, βελγικού, ολλανδικού Τύπου. Οι εφημερίδες της Δανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Φιλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ρωσίας, της Ουγγαρίας.

    Το σύνολο των δημοσιευμάτων αναφέρει πως, όπως όλα δείχνουν, "η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια, αφού όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι, την ώρα της προσάραξης στη γέφυρα του πλοίου δεν υπήρχε κανένα από τα μέλη του πληρώματος".

    Στα περισσότερα δημοσιεύματα γίνεται επίσης λόγω για το ότι "το πλήρωμα δεν βοήθησε τους επιβάτες παρά επιβιβάστηκε πρώτο στις λέμβους, αφήνοντας τον κόσμο στη τύχη του"

    [07] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Περίπου 200 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στα μέτρα της κυβέρνησης για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Μετά από προτροπή του πρόεδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Αβραμόπουλου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα" Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι υπήρχε μια σκέψη να μην πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο σε μία μέρα πένθους για τη χώρα μας, αλλά τελικά αποφασίσθηκε οι εργαζόμενοι, με σεμνότητα να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων και, παράλληλα, να διεκδικήσουν και τα αιτήματα τους.

    Το μήνυμα του συλλαλητηρίου, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, είναι ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην πραγματικότητα απορυθμίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δίνουν προνόμια στους εργοδότες.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δεν διαχωρίζουν την θέση τους από τους ανέργους.

    Χαρακτήρισε τους κοινωνικούς διάλογους προβληματικούς γιατί, όπως είπε, καταντούν σκαλοπάτι για να επιβληθούν στους εργαζόμενους τετελεσμένα γεγονότα.

    Παράλληλα, ζήτησε την άμεση εφαρμογή του 35ωρου στις τράπεζες και τις δημόσιες επιχειρήσεις, την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και την κατασκευή βιομηχανιών. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα δεχτεί τελεσμένα γεγονότα στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό και ευχήθηκε στις επόμενες κινητοποιήσεις η συμμετοχή να είναι μαζικότερη.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης σημείωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν βάρβαρη ισοπέδωση της ζωής του εργάτη και υποσχέθηκε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πολεμήσει χωρίς συμβιβασμούς για την αντιμετώπιση της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής.

    Εκανε λόγο για μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, του Συνδέσμου Βιομηχάνων και της ΕΕ, που στόχο έχει την αύξηση των κερδών των εργοδοτών.

    Εξάλλου, υποστήριξε ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν άλλοθι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα και επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης του ρόλου των σωματείων.

    Τέλος, ανανέωσε το "ραντεβού" με τους συγκεντρωμένους στις 10 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ. ημέρα της πανελλαδική απεργίας που προκύρυξε η ΓΣΕΕ

    Σημειώνεται ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η παράταξη του Π.Α.ΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι το ΕΚΘ και η ΓΣΕΕ στηρίζουν ουσιαστικά την πολιτική της κυβέρνησης και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις υπό την πίεση της βαρβαρότητας των μέτρων, την αντίθεση των εργαζομένων και την αγωνιστική δράση του Π.Α.ΜΕ.

    Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα.

    [08] ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Ενας ακόμη θανατοποινίτης, εκτελέστηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Ρίκι Νόλεν Μακ Γκιν, το μοναδικό θανατοποινίτη για τον οποίο ο κυβερνήτης του Τέξας Τζορτζ Μπους είχε παρέμβει με στόχο την αναβολή της εκτέλεσής του. Τελικά όμως, του χορηγήθηκε θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    Ο 43χρονος μηχανικός εκτελέστηκε στις φυλακές του Χάντσβιλ, κοντά στο Χιούστον, μετά την καταδίκη του για το βιασμό και τη δολοφονία της 12χρονης θετής του κόρης το Μάιο του 1993.

    Λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Μακ Γκιν χαμογέλασε στη μητέρα του έξω από το θάλαμο των εκτελέσεων και, αφού έβγαλε έναν αναστεναγμό, είπε: "Δεν θέλω κανείς να εξοργίζεται. Θέλω να μην υπάρχει πικρία στις καρδιές σας. Να έχετε καθαρή την ψυχή σας, και εγώ θα σας συναντήσω στην άλλη πλευρά".

    Ο ίδιος ουδέποτε είχε παραδεχτεί την ενοχή του. Υποστήριζε, μάλιστα, ότι, εάν γίνονταν εξετάσεις DNA στα μαλλιά και στο σπέρμα, τα αποτελέσματα θα αποδείκνυαν την αθωότητά του.

    [09] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Συνολικά 524 άτομα, επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας HELLAS FERRIES αλλά και μετά την ένορκη κατάθεση του οικονομικού αξιωματικού του "Εξπρές Σάμινα". Από αυτά τα 524 άτομα, οι 463 ήταν επιβάτες και 61 άτομα αποτελούσαν το πλήρωμα.

    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 452 διασωθέντες και 65 νεκροί, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη επτά ακόμη ατόμων.

    Τα ονόματα των θυμάτων

    1. Elia Hensen Jul (υπήκοος της Νορβηγίας)

    2. Αλεξίου Γεώργιος, του Χρήστου

    3. Αλωνιάτη Μαργαρίτα, του Κυριάκου

    4. Αλωνιάτης Κυριάκος του Βλάσσιου

    5. Αργυρού Σοφία , του Στυλιανού

    6. Αρκουλής Ιωάννης του Λεονάρδου

    7. Αρκουλής Λεονάρδος του Γεωργίου

    8. Βάντζος Βασίλειος του Σπυρίδωνος

    9. Βαρβαδούκας Εμμανουήλ του Γεωργίου

    10. Βασαλάκη Μαρία του Ιωάννη

    11. Βιτζηλαίος Εμμανουήλ του Ιωάννη

    12. Βογιατζής Θεμιστοκλής του Μιχαήλ

    13. Γαλαθρής Κωνσταντίνος του Εμμανουήλ

    14. Γκούφας Χρήστος του Νικολάου

    15. Δήμας Ευάγγελος του Δημητρίου

    16. Εψιμος Εμμανουήλ του Γεωργίου

    17. Καλάργυρος Αντώνιος του Γεωργίου

    18. Καλαργυρού Ρόζα - Μαρία του Ιωάννη

    19. Κάπαρος Εμμανουήλ του Θεοδώρου

    20. Κάπαρος Θεόδωρος του Εμμανουήλ

    21. Καριωτάκης Νικόλαος του Νικολάου

    22. Κόντος Παναγιώτης του Δήμου

    23. Κόντου - Μάρκου Γαρυφαλιά του Χρήστου

    24. Κορρές Εμμανουήλ του Γεωργίου

    25. Κούκη Βενετία του Χαρίδημου

    26. Κουρκουλής Σπυρίδων, μάγειρας

    27. Κουτούφαρης Στυλιανός του Γρηγορίου

    28. Κρεμμύδας Μιχαήλ του Ιωάννη

    29. Κρητικιάς Ιωάννης του Νικολάου

    30. Κυπριώτης Θεμιστοκλής του Χρήστου

    31. Κωνσταντάκη Ευαγγελία του Τηλέμαχου

    32. Λιακοπούλου Αλεξία του Νικολάου

    33. Μαργαρίτης Νικόλαος του Κωνσταντίνου

    34. Μαυροδόντη Ιωάννα του Απόστολου

    35. Μίμαρος Κωνσταντίνος του Δημητρίου

    36. Μίτζελου Σταυρούλα του Τηλέμαχου

    37. Μπότσου Μαριάνα του Σταύρου

    38. Μυτιληνού Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Α' μάγειρας

    39. Παντελαίος Θεόδωρος

    40. Παπαδοκωστάκη Μαργαρίτα του Εμμανουήλ

    41. Περπινιάς Γεώργιος του Γεράσιμου

    42. Πικραμένου Βαρβάρα - Μαρία του Θωμά

    43. Πλάκας Μιχαήλ του Στυλιανού

    44. Πλάκας Πολύδωρος του Συμεών

    45. Πλατίγγου Ελένη του Ευαγγέλου

    46. Ραχούτης Βασίλειος του Δημητρίου

    47. Ροδίτης Γρηγόριος του Γεωργίου

    48. Σαπουλίδη Φωτεινή του Αθανασίου

    49. Σαρρή Κυριακή του Γεωργίου

    50. Σαρρής Νικόλαος του Δημητρίου

    51. Σοφικίτης Εμμανουήλ του Αντωνίου

    52. Σοφικίτης Στέφανος του Εμμανουήλ

    53. Σπύρου Βασίλειος του Εμμανουήλ, Ναύκληρος

    54. Τσαμαρδίνος Νικόλαος του Εμμανουήλ

    55. Τσάντανης Γεώργιος

    56. Τσιαπρακα Ευαγγελία

    57. Υφαντή Κωνσταντίνα του Αγγελου

    58. Υφαντής Χαράλαμπος του Ηλία

    59. Χανιώτης Εμμανουήλ του Ιωάννη

    60. Χαραμή Σουζάνα του Δημητρίου

    61. Χαριζάκης Περικλής του Κωνσταντίνου

    62. Χόρτης Δημήτριος του Παναγιώτη, Β' μηχανικός

    Επισημαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης τριών σορών.

    [10] ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Δεν αποκλείεται να κληθούν και οι ομογενείς της διασποράς να υπογράψουν στο δημοψήφισμα που διενεργεί η Εκκλησία για τις ταυτότητες, όπως συζητήθηκε στην αρμόδια για το θέμα επιτροπή, σε συνεδρίασή της στη Μονή Πετράκη.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής και μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, υπογράμμισε ότι η διαδικασία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος εξελίσσεται κανονικά.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Ιερόθεος ανέφερε ότι η επιτροπή εξετάζει το θέμα της συμμετοχής των ομογενών στο δημοψήφισμα, κατόπιν αιτημάτων οργανώσεων και σωματείων της διασποράς.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι οποιοσδήποτε έλληνας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, μπορεί να υπογράψει τα σχετικά έντυπα, όπως έπραξε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Τέλος, τόνισε ότι στην Ξάνθη έχουν υπογράψει το ειδικό έντυπο μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι.

    [11] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS δεν θα οργανώσει σήμερα καμία συγκέντρωση στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθεί για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ανακοίνωσε ο Ζόραν Σάμι, αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Σάμι είπε ότι η DOS δεν έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για σήμερα στο Βελιγράδι και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για να δουν τι θα κάνουν μετά την απόφαση της κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να διεξαχθεί και β΄ γύρος εκλογών.

    Ο κ. Σάμι είπε ότι η αντιπολίτευση θα προχωρήσει με όλα τα νόμιμα μέτρα για να αποκτήσει τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών.

    Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος της Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος αλλά η κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι ο Κοστούνιτσα πήρε το 48,96% των ψήφων και ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 38,62%.

    Ο.Κ.

    [12] ΝΑΖΙΣΜΙΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΤΙΡΣΕ

    Βόννη, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Αυστηρή προειδοποίηση ότι τα κρούσματα βίας από νεοναζί και η ξενοφοβία γίνονται ολοένα και περισσότερο αποδεκτά από τον γερμανικό λαό, πράγμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Τίρσε, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Ο προερχόμενος από την πρώην Ανατολική Γερμανία, Σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ανέφερε ότι από το 1990, δηλαδή μετά την επανένωση των Γερμανιών, 93 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ακροδεξιών, και περισσότερα από χίλια εβραϊκά νεκροταφεία έχουν βεβηλωθεί. Ο κ. Τίρσε τόνισε ότι διαβλέπει αλλαγές "προς το χειρότερο" στη γερμανική κοινωνία, γιατί, όπως είπε, το αίσθημα ξενοφοβίας την τελευταία δεκαετία έχει γίνει περισσότερο αποδεκτό απ' ότι στο παρελθόν.

    "Δεν πρόκειται πλέον για ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά προχωρά κατευθείαν στην καρδιά της κοινωνίας", σημείωσε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι "τα ρατσιστικά λόγια και πράξεις είναι μια επίθεση στις βάσεις της δημοκρατίας". Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το ακανθώδες αυτό θέμα, που απασχολεί ιδιαίτερα τους μετανάστες, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναλάβουν αγώνα κατά της Ακροδεξιάς βίας.

    Ο Πρόεδρος του σώματος και οι βουλευτές επεσήμαναν ακόμα ότι στην πλειοψηφία τους οι Γερμανοί δεν είναι νεοναζί και ρατσιστές, αλλά παραδέχθηκαν ότι το έθνος πρέπει να αντιμετωπίσει περισσότερο δυναμικά τους ακροδεξιούς.

    [13] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ LOGICDIS - ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Δυναμική είσοδο στη βουλγαρική αγορά Internet πραγματοποίησαν από κοινού η Γερμανός ΑΒΕΕ, η LogicDis και ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών. Η εξαγορασθείσα εταιρία Bulgarian Information Technologies(ΒΙΤ) είναι εταιρία πρόσβασης στο Ιντερνετ με δίκτυο σε 13 πόλεις και με 5.000 άτομα πελατολόγιο.

    Στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι η επέκταση του δικτύου της εταιρίας με κάλυψη σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προσέλκυση μεγάλων εταιρικών πελατών, κυρίως μεγάλων ελληνικών εταιριών, καθώς και θυγατρικών πολυεθνικών.

    Επίσης εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2000, το προσωπικό της εταιρίας θα αυξηθεί.

    Στην εξαγορά της ΒΙΤ συνέβαλε η ελληνικών συμφερόντων εταιρία Worldfast Communications, στην οποία συμμετέχει τόσο ο Γερμανός όσο και η Logic Dis.

    Η ΒΙΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών ΙΝΤΕΡΝΕΤ και άλλων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Βουλγαρία με πάνω από 5.000 πελάτες, όταν η αμέσως επόμενη σε μέγεθος εταιρία στη Βουλγαρία αριθμεί μόλις 1.500 πελάτες.

    Ανάμεσα στους κύριους στόχους της νέας διοίκησης συγκαταλέγονται και οι ακόλουθοι:

    Να συγχωνευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρίες του χώρου ώστε η ΒΙΤ να αποτελέσει μεγάλο τηλεπικοινωνιακό φορέα. Ήδη η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 4 ανάλογες εταιρίες του χώρου οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2000.

    Να γίνουν επενδύσεις ύψους 100 εκ. δρχ. σε τεχνολογία ώστε να εξυπηρετηθεί η συνεχώς αυξανόμενη πελατειακή βάση. Επίσης μέχρι το τέλος του 2001 υπολογίζεται να επενδυθούν περί τα 700 εκατ. δρχ. σε δικτυακή υποδομή.

    Στο τέλος του 2000 η ΒΙΤ να αριθμεί 8.000 πελάτες.

    Στο τέλος του 2001 η ΒΙΤ να αριθμεί 50.000 πελάτες.

    Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών το 2003 στη Βουλγαρία, να βρει τη ΒΙΤ με 100.000 πελάτες.

    Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η ΒΙΤ να έχει παρουσία σε 32 πόλεις στη Βουλγαρία, έως το τέλος του 2001 σε 5 πόλεις στην ΠΓΔΜ και να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη Ρουμανία κατά το τέλος του 2001.

    Μέσα στον Οκτώβριο τρέχοντος έτους η ΒΙΤ πρόκειται να μπει σε διαδικασία δυναμικής προώθησης και μέσα από το δίκτυο της Γερμανός Α.Ε. στη Βουλγαρία από τα 9 καταστήματα της εταιρίας.

    Εξάλλου, οι διοικήσεις της εταιρίας βρίσκονται σε συζητήσεις για μία μεγάλη συνεργασία εμπορικού ενδιαφέροντος με την Interamerican Βουλγαρίας καθώς και με την εταιρία της Γερμανός Α.Ε. στη Βουλγαρία με στόχο την πραγματοποίηση και υποστήριξη ενεργειών marketing και εμπορικής υποστήριξης για ευρύτερη και αποτελεσματικότερη πελατειακή υποστήριξη.

    Η διοίκηση της ΒΙΤ βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την εμπορική της διείσδυση και στη βουλγαρική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα (δημοτικό, μέση, ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση).

    Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι γίνονται και διαβουλεύσεις και με τραπεζικούς φορείς προκειμένου η δραστηριότητα της ΒΙΤ να αποκτήσει και ακόμη ισχυρότερη οικονομική οντότητα.

    [14] ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βιένη, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Η ηγεσία της Αυστρίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της άρσης των διεθνών υρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας αλλά μόνο αν ο πρόεδρος της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποδεχθεί την ήττα του.

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σούσελ και ο πρόεδρος Τόμας Κλέστιλ έκαναν έκκληση για άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες έφεραν αποτελέσματα όπως τόνισαν και νίκησε η αντιπολίτευση στις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Σούσελ είπε ότι ο Μιλόσεβιτς έχει ηττηθεί και η αντιπολίτευση νίκησε και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αν ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος παραδεχθεί την ήττα του.

    Ο κ. Κλέστιλ ανέφερε ότι η δύση πρέπει να κρατήσει την υπόσχεση της και να δράσει αφού η αντιπολίτευση νίκησε στις εκλογές και η χώρα οδηγείται προς τη δημοκρατία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ορίσει κάποια ημερομηνία για την άρση των κυρώσεων και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την άρση αυτών ακόμη και αν ο Μιλόσεβιτς δεν αποδεχθεί την ήττα του.

    O.K.

    [15] O Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Για απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σημίτη ότι θα χυθεί άπλετο φως στα αίτια του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πάρου.

    "Τις ίδιες πομπώδεις, αλλά κενές ουσιαστικού περιεχομένου, δηλώσεις είχε ακούσει ο ελληνικός λαός από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού και πριν ένα χρόνο για τα θύματα του σεισμού της Αττικής", δήλωσε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε:

    "Αντί, όμως, για άπλετο φως αποδείχθηκε ότι έπεσε βαθύ σκοτάδι και οι υπεύθυνοι του θανάτου δεκάδων εργαζομένων και πολιτών συνεχίζουν να χτίζουν πολυκατοικίες και εργοστάσια, όπως τώρα, μετά το τραγικό συμβάν στην Πάρο, συνεχίζουν να κυκλοφορούν, κυριολεκτικά σαπιοκάραβα θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες ζωές".

    "Ας σταματήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, γιατί τους έχει πλέον αντιληφθεί", κατέληξε.

    [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Για ανεύθυνη απουσία του πρωθυπουργού στο ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" και για προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υποστήριξε ότι επιχειρούν να συγκαλύψουν τα γεγονότα και να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, ενώ ζήτησε μέχρι και την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το συμβάν είναι η κυβέρνηση, καθώς δεν τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές που να διασφαλίζουν τη ζωή των επιβατών και να εγγυώνται την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας. Ευθύνη φέρει, επίσης, είπε ο κ. Καραμανλής για τη μη διεξαγωγή των απαραίτητων προληπτικών ελέγχων στα πλοία, καθώς και για την ελλιπή εκπαίδευση των πληρωμάτων, ιδίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου για την αδυναμία συντονισμού και αξιοποίησης έστω και των ελλιπών μέσων αντιμετώπισης ναυτικών ατυχημάτων και διάσωσης των επιβατών, ενώ πρόσθεσε ότι την αδυναμία αυτή επιτείνει η απουσία συνεννόησης ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την αξιοποίηση εναέριων μέσων διάσωσης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η συνήθης για την κυβέρνηση προσφυγή στην τακτική της αδιαφάνειας, η οποία διαμόρφωσε μονοπωλιακές καταστάσεις στον αυαίσθητο χώρο της ακτοπλοοίας για την υποστήριξη ευνοούμενων του ΠΑΣΟΚ, υπό τις ευλογίες επώνυμων στελεχών του".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε βεβαιότητα ότι αν δεν υπήρχε το φιλότιμο των λίγων λιμενίκων και ψαράδων της Πάρου, όπως και των στρατιωτών που επέβαιναν στο πλοίο, θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα και αναρωτήθηκε: "Δεν υπάρχει το στοιχειώδες φιλότιμο έστω και μίας παραίτησης;"

    [17] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ "ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΧΕ Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Μια πρώτη επαφή με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, είχαν σήμερα οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι ενημερώθηκαν για το ευρώ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ενώ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν προϊόντα με ψεύτικα ευρώ που διέθετε υποκατάστημα της Εγνατίας Τράπεζας στην πλατεία Αριστοτέλους.

    "Το ευρώ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εισάγει μια δυναμική που άμεσα αντανακλάται στον περιορισμό του κινδύνου που διακρίνει τις οικονομίες που το υιοθέτησαν. Το ευρώ ενισχύει τις τάσεις με αντικείμενο τον περιορισμό του ενδοκοινοτικού ανταγωνισμού. Η ύπαρξη πολλών εθνικών νομισμάτων στην ΕΕ λειτουργούσε σαν τροχοπέδη στο πλαίσιο του κοινοτικού ανταγωνισμού", υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην ημερίδα.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης ανέφερε ότι η ημερίδα, αλλά και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους στοχεύουν στην ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου και των απλών πολιτών, καθώς το ευρώ θα γίνει "κομμάτι" της ζωής μας από το 2002.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Θωμάς Αλγιανάκογλου επεσήμανε ότι το ευρώ συνεπάγεται οφέλη και κόστος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε δε, ότι "ως εξαγωγείς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι δεν θα έχουμε πια συναλλαγματικά ζητήματα για τις μισές εξαγωγές μας, αυτές που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ και θα συναλλασσόμαστε με ένα ισχυρό νόμισμα ισότιμο του δολαρίου για τις άλλες μισές".

    Η μεταβατική περίοδος για την εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα διαρκεί μόνο ένα έτος, επεσήμανε ο κ. Κανετάκης - προϊστάμενος τμήματος Ευρώ της Διεύθυνσης Ε.Ε του ΥΠΕΘΟ - προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό επιβάλλει την επιτάχυνση και εντατικοποίηση των διαδικασιών και ενεργειών προσαρμογής τόσον της πολιτείας, όσον αφορά τις νομικές, θεσμικές και τεχνικές ρυθμίσεις, όσον και των κοινωνικο - οικονομικών φορέων αναφορικά με τις σχετικές ρυθμίσεις και λειτουργίες τους.

    Οσον αφορά τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, διαπιστώνεται χαμηλός βαθμός προσαρμογής στο ευρώ - είπε - και για αυτό η εντατικοποίηση της προετοιμασίας και προσαρμογής των επιχειρήσεων στο ευρώ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

    Το ΥΠΕΘΟ, κατέληξε, εφαρμόζει το ΕΠΕΠ - ΕΥΡΩ ένα τριετές πρόγραμμα, οι κυριότεροι στόχοι του οποίου αφορούν στην επίσπευση της προετοιμασίας και των προσαρμογών των λειτουργιών των επιχειρήσεων για τη μετάβαση στο ευρώ και στην παροχή πληροφόρησης τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους πολίτες για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    "Η 1η Ιανουαρίου του 2002 θα μας βρει όλους να αγοράζουμε την πρωϊνή μας εφημερίδα με ευρώ", τόνισε η διευθύντρια της διεύθυνσης Πολιτικής Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σταματία Ντόντου, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να υποδεχθούν αυτή την αλλαγή.

    Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις τόνισε ότι το ποσοστό χρησιμοποίησης του ευρώ στις πληρωμές των επιχειρήσεων αντιπροσώπευε τον Απρίλιο του 2000 λίγο περισσότερο από 25% σε αντίθεση με λιγότερο από 2% το τελευταίο τρίμηνο του 1999. Το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων της ζώνης ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πραγματοποιούν όλες τις δραστηριότητές τους σε ευρώ και το 40% των μεγάλων επιχειρήσεων επιθυμούν να το πράξουν το τρέχον έτος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προετοιμάζονται πιο αργά, δηλαδή το 15% των ΜΜΕ δηλώνουν ήδη σε θέση να πραγματοποιήσουν όλες τις πράξεις σε ευρώ, 25% προβλέπουν να μπορούν μέχρι το τέλος του 2001 και οι υπόλοιποι, δηλαδή άνω του 50% των ΜΜΕ θεωρούν ότι αυτό θα γίνει εφικτό μόνο το 2002.

    Η κ. Ντόντου αναφέρθηκε και στα ελληνικά μέτρα μετάβασης στο ευρώ (όπως διπλή αναγραφή των τιμών, το ευρω - λογότυπο), μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και προστασίας των καταναλωτών στις συνθήκες ανάπτυξης των συναλλαγών και της αγοράς στο νέο νόμισμα.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε τηλεδιάσκεψη με τον Εμπορικό Σύλλογο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου οι εκπρόσωποί του είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και να ενημερωθούν για την πορεία μετάβασης της Ελλάδας στο ευρώ.

    [18] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Σκόπια, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι έστειλε επιστολή στην οποία εκφράζονται τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης των Σκοπίων, του λαού και του ιδίου προσωπικά για τη ναυτική τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, στον Ελληνα πρόεδρο, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [19] ΒΕΝΤΡΙΝ: ΡΩΣΙΑ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Μόσχα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Η Ρωσία συμφωνεί σε πολλά σημεία με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, παρότι αρνείται να ενώσει τη φωνή της με όσους καλούν τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν μετά από συνάντηση στη Μόσχα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    "Ρωσία, Ευρώπη και ΗΠΑ ουσιαστικά έχουν την ίδια θέση όσον αφορά τη Γιουγκοσλαβία", τόνισε ο κ. Βεντρίν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Παρίσι στηρίζει το αίτημα να επαναληφθεί η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Κυριακής, στις οποίες ο προεδρικός υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα υποστηρίζει ότι πέτυχε αδιαμφισβήτητη νίκη.

    Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Κοστούνιτσα προηγείται, ανακοινώθηκε όμως ότι θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος στις 8 Οκτωβρίου.

    Ενώ όμως ο Γάλλος αξιωματούχος επιχείρησε να μετριάσει τις διαφωνίες με τη Μόσχα, ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβάνοφ επέμεινε ότι η Ρωσία δεν θα ασκήσει πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία όσον αφορά το θέμα των εκλογών.

    Οι εκλογές ήταν ένα εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας, είπε ο κ. Ιβάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στην άσκηση πιέσεων στη Γιουγκοσλαβία γύρω από το θέμα των εκλογών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της.

    Ο κ. Βεντρίν είπε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Γιουγκοσλαβία στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

    Τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει το αίτημα του Κουστούνιτσα για επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.

    Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν ανέφερε αν η Μόσχα συμφωνεί με το αίτημα αυτό και πρόσθεσε ότι "οι Ρώσοι δεν διευκολύνουν καθόλου το καθεστώς Μιλόσεβιτς".

    "Οι όποιες διαφορές μεταξύ μας ήταν μόνο σε θέματα τακτικής", είπε. "Η Ρωσία στηρίζει επίσης την αλλαγή που θα επιτρέψει την εδραίωση της δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία", τόνισε.

    [20] ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Πάρος, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Απέτυχε και σήμερα η προσπάθεια των δυτών να καταδυθούν στο σημείο του ναυαγίου για να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους στο σκάφος του πλοίου "Εξπρές Σάμινα" που προσέκρουσε σε βράχο έξω από την Πάρο και βυθίστηκε, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Για δεύτερη φορά σήμερα η μονάδα υποβρύχιων καταστροφών μαζί με επαγγελματίες δύτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ναυάγιο και να καταδυθούν σε βάθος περίπου 35 μέτρων για να εισέλθουν στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίου και να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους σε αυτό.

    Η πρώτη προσπάθεια έγινε αργά χθες το απόγευμα και η δεύτερη σήμερα στο μεσημέρι, ωστόσο, καμία από τις δύο δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα, εξαιτίας των 9 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και των μεγάλων κυμμάτων που φτάνουν τα τέσσερα μέτρα, εμποδίζοντας το ειδικό σκάφος να μπορέσει να μείνει πάνω από το ναυάγιο.

    Πρόβλεψη της ΕΜΥ αναφέρει ότι από το βράδυ αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι, και αν όλα πάνε καλά, αύριο, θα επιχειρηθεί και τρίτη προσπάθεια κατάδυσης.

    [21] 62 ΑΠΟ ΤΙΣ 65 ΣΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διέθεσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι διασωθέντες του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα" είναι 452, ενώ αναζητούνται εφτά ακόμη άτομα.

    Η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων συνεχίζεται, έχοντας αναγνωριστεί μέχρι τώρα 62 από τους συνολικά 65 νεκρούς.

    [22] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Βελιγράδι, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS έδωσε τελεσίγραφο στην κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δικαιολογήσει μέχρι σήμερα στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος την απόφαση της για διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές αφού νικητής των εκλογών είναι ο υποψήφιος της Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς, εκπρόσωπος της DOS προειδοποίησε ότι αν η κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν καταφέρει να δικαιολογηθεί μέχρι τις 9 σήμερα το βράδυ για την απόφαση της η αντιπολίτευση θα καταφύγει σε άλλους τρόπους πίεσης.

    Ο Τζίντζιτς είπε ότι "η αντιπολίτευση είναι έτοιμη μαζί με την επιτροπή να βρουν τα ακριβή αποτελέσματα και δεν επιθυμεί η πολιτική κρίση να κλιμακωθεί σε κοινωνική κρίση".

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική Εκλογική Επιτροπή, οι πέντε υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα της Γιουγκοσλαβίας έλαβαν τις εξής ψήφους:

    Βόισλαβ Κοστούνιτσα 2.474.392 ψήφους ή το 48,96%, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς 1.951.761 ψήφους ή το 38,62%, Τόμισλαβ Νίκολιτς 292.759 ψήφους ή το 5,79%, Βόισλαβ Μιχάιλοβιτς ψήφους 146.585 ή το 2,90% και Μίοντραγκ Βιντόικοβιτς ψήφους 46.421 ή το 0,92%.

    O.K.

    [23] ΜΑΡΤΥΡΙΑ 19 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν και τις προσπάθειες που κατέβαλαν να σώσουν τους ναυαγούς του πλοίου "Σαμίνα" που προσέκρουσε σε βράχο έξω από την Πάρο, μίλησαν οι στρατιώτες που επέβαιναν στο πλοίο και ταξίδευαν για τις μονάδες τους στη Σάμο.

    Οι 19 στρατιώτες μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο "Σινούκ" από τη Σάμο στη στρατιωτική διοίκηση Αθηνών στο Γουδί. Μετά την άφιξή τους πολλοί από αυτούς μίλησαν για τις εμπειρίες τους και για τη βοήθεια που προσέφεραν στην περισυλλογή των ναυαγών από τα καϊκια των ψαράδων της Πάρου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι κατάφεραν να διασώσουν ένα μωρό τη στιγμή που βυθιζόταν το πλοίο, προσφέροντάς του σωσίβιο, αφού ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν πέσει στη θάλασσα.

    Οι 19 στρατιώτες μεταφέρθηκαν για προληπτικές εξετάσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο και θα πάρουν τιμητική άδεια.

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΕΝΤΕΡΗ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο χρυσό ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη απέστειλε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει:"Χάρισες στη χώρα μας το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και το πρώτο χρυσό στο στίβο. Με τόλμη και δυναμισμό κατέκτησες τον υψηλότερο στόχο και αναδείχθηκες στην κορυφή. Μαζί με σένα αναδείχθηκε και η Ελλάδα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη λαμπρή επιτυχία σου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 September 2000 - 20:37:19 UTC