Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΜΕΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ-ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [03] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [05] ΟΗΕ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [06] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [07] ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΧΑΚΕΡ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
  • [09] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΙ ΟΚΤΩ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [10] ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  • [11] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΡΑΝΤΑΡ
  • [12] Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • [13] ΟΜΗΡΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [14] ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ ΓΚΟΡ, ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [15] ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΒΑΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [16] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [17] Η COSMOTE "ΕΛΚΥΕΙ" ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  • [18] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [21] ΤΟ 70% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [22] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΓΚΕΡΜΑΝ ΤΙΤΟΦ
  • [23] "ΧΑΛΥΨ": ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 25% ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

  • [01] Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΜΕΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ-ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (14:50 UTC+2)

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου που είχε εξαφανιστεί για 40 χρόνια επανεμφανίστηκε στη Νότια Γαλλία ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και στην Ελλάδα. Τα συμπτώματα που προκαλεί στον άνθρωπο ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μάλιστα πέρσι έγινε η αιτία για να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα στη Νέα Υόρκη, κυμαίνονται από πυρετό και πονοκέφαλο μέχρι εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα και δυσκολία στην αναπνοή ενώ μπορεί να προκαλέσει και ακόμη και θάνατο σε ηλικιωμένα άτομα. Η επώαση του ιού διαρκεί από τρεις έως έξι ημέρες , ενώ η ασθένεια διαρκεί άλλες τρεις με έξι ημέρες.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται ιδίως από τα κουνούπια και ιδίως τα ορνιθόφιλα είδη που προτιμούν να τσιμπούν πουλιά που είναι φορείς του. Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 3η Γενική Συνέλευση της ΕdEn (Ευρωπαϊκή Ενωση των δημοσίων φορέων για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο γίνεται καταπολέμηση κουνουπιών) για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στη Γαλλία ευθύνονται τα αποδημητικά πουλιά που ήρθαν από Αίγυπτο, από τα οποία πήραν το ιό τα κουνούπια. Μάλιστα ο διευθυντής της EdEn Μεσογείου Μισέλ Μπαμπινό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και στην Ελλάδα από τα πουλιά που έρχονται από την Αίγυπτο. Ο κ Μπαμπινό τόνισε ότι στην Γαλλία ο ιός έχει πλήξει άλογα αλλά όχι ανθρώπους ενώ αναφερόμενος στην επανεμφάνισή του μετά από 40 χρόνια δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η ανοσία απέναντι στην συγκεκριμένη αρρώστια εξασθενεί. Μάλιστα πρόσθεσε πως στη Γαλλία εδώ και 15 μέρες έχουν ληφθεί αυστηρά και συγκεκριμένα μέτρα από τους αρμοδίους φορείς υγείας.

    Στην Ελλάδα για την ώρα δεν υπάρχει ανησυχία για μετάδοση μολυσματικών νόσων που οφείλονται σε κουνούπια καθώς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Οικοανάπτυξης, Σπύρος Μουρελάτος, από το 1997 βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα και οργανωμένα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ωστόσο, ο κ Μουρελάτος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς των μολυσματικών νόσων από χώρες όπου αυτές ενδημούν , όπως η Τουρκία και η Αλβανία, από κουνούπια ή από μετανάστες. Στην Ελλάδα η οποία έχει βεβαρημένο ιστορικό ελονοσίας υπάρχει πρόβλημα στα σύνορα με την Τουρκία καθώς η γειτονική χώρα διαθέτει κοντά στα σύνορα 300.000 στρέμματα ορυζώνων όπου ζει ο κώνωψ ο ανωφελής που ευθύνεται για την μετάδοση αυτής της νόσου.

    Στην Γενική Συνέλευση της EdEn συζητήθηκε το θέμα της επανεμφάνισης μολυσματικών ασθενειών λόγω των κουνουπιών καθώς και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της EdEn Κριστιάν Ζαν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στην ΕΕ οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταπολεμηθούν και κουνούπια, η επίδραση που έχουν στις περιοχές που πλήττουν καθώς και να δοθεί έγκριση για τη χρήση δραστικών ουσιών που προσβάλλουν τα κουνούπια χωρίς να επηρεάζουν το περιβάλλον.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (15:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, για την υποστήριξη των ασθενών οικονομικά στρωμάτων, εξετάζει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ανατιμήσεις του πετρελαίου και του δολαρίου. Τα μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το ράλι των τιμών συνεχίζεται.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, διαβεβαιώντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να ελέγξει τις τιμές και να προστατέψει τους καταναλωτές και ιδίως τα χαμηλά εισοδήματα.

    Επιπλέον, ο κ.Σημίτης απηύθυνε προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα ληφθούν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα κερδοσκοπίας, "απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αντλήσουν αθέμιτα οφέλη".

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι φόροι επί του πετρελαίου στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο στην Ε.Ε και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές, αφού η ένταξη στην ΟΝΕ την προστάτεψε από τους κλυδωνισμούς που είχε βιώσει στην πρώτη και τη δεύτερη κρίση του πετρελαίου.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις όσον αφορά το τί μέλλει γενέσθαι στους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, "δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να αντιδρούμε υπέρμετρα, υπό την πίεση των γεγονότων", κατέληξε ο κ.Σημίτης.

    [03] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (15:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    της Νατάσας Θωμά

    Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου από δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, στα οποία του καταλογίζονται ευθύνες για τη δυσμενή - όπως υποστηρίζουν - πορεία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό και τον καλούν να παραιτηθεί.

    Με σκληρή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης, τονίζει ότι "προκαλούν ιδιαίτερη απορία τέτοια δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζονται σε μία δύσκολη περίοδο για τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα", συστήνει ψυχραιμία και ζητά αντικειμενική συμβολή στην ενημέρωση από τα ΜΜΕ.

    "Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, ούτε η κυβέρνηση δεν θα απολογηθούν για την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν, ιδιαίτερα στο κυπριακό, το οποίο παραμένει σταθερή προτεραιότητα της Ελλάδας, είναι σαφείς οι θέσεις της και δεν επιδέχονται ερμηνείες" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Μπεγλίτης, ενώ πρόσθεσε με ακόμη πιο καυστικό τρόπο: "Δεν θα απολογηθούμε στα δημοσιεύματα και στις κραυγές, οι οποίες προέρχονται από κύκλους που στο παρελθόν δε δίστασαν να καλύψουν ιδεολογικά αντιδημοκρατικές εκτροπές".

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου υπογράμμισε: "Τέτοια δημοσιεύματα δε βοηθούν στην προοπτική που καταβάλουν Αθήνα και Λευκωσία για το κυπριακό".

    Σημειώνεται ότι ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί στις αρχές Οκτωβρίου με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έχει καθιερώσει για την πορεία των εθνικών κομμάτων. Εξάλλου, με τη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει και την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του κοινοβουλίου.

    ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ

    "Ολες οι χώρες της Ε.Ε. προβληματίζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα" δήλωσε ο κ.Μπεγλίτης, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα που, όμως, θα προκύψει από δημοκρατικές διαδικασίες.

    Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι, μεταβαίνει το Σάββατο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, Κάρολος Παπούλιας, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

    [04] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Τόκιο, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Η Ιαπωνία επιχειρεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στα διεθνή χρηματοοικονομικά τεκταινόμενα, με τη συγχώνευση τριών τραπεζών και τη δημιουργία στο τέλος της επόμενης εβδομάδας του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου στον κόσμο από πλευράς περιουσιακών στοιχείων (1,25 τρισ. δολάρια) με την ονομασία Mizuho Financial Group. Οι τράπεζες που συνενώνουν τα κεφάλαιά τους είναι οι: Dai-Ichi Kangyo Bank, Fuji Bank και Industrial Bank of Japan.

    [05] ΟΗΕ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ρώμη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση παροχή τροφίμων εξαιτίας της ξηρασίας που μαστίζει τη χώρα και των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για παροχή τροφίμων.

    Η παραγωγή δημητριακών στη Γεωργία μειώθηκε κατά 58% σε σύγκριση με τη περσινή εξαιτίας της ανομβρίας.

    Η ξηρασία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της αγροτικής ζωής, που αποτελεί πηγή εργασίας για το μισό πληθυσμό της χώρας, η οποία πρέπει να εισάγει 750.000 τόνους δημητριακά για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της το 2001.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι τιμές ορισμένων λαχανικών έχουν διπλασιαστεί και οι πολίτες της χώρας είναι αναγκασμένοι να προβούν σε μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που διαθέτουν για να τα καταφέρουν.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη παροχή τροφίμων πιέζει διάφορες χώρες να προσφέρουν χρήματα για την αγορά σπόρων σιταριού και δημητριακών ώστε να δοθούν στους αγρότες της Γεωργίας.

    Ο.Κ.

    [06] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Επιχειρησιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των μεταφορών την εξαετία 2000-2006, προβλέπει συνολική δαπάνη ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Μεταφορών και έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβάνει:

    - Ποσό 30,6 δισ. δρχ. για την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ

    - Ποσό 586 δισ. δρχ. για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

    Μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού, ο απαιτούμενος χρόνος για τη συγκεκριμένη διαδρομή θα μειωθεί σε τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά, έναντι έξι περίπου ωρών που είναι σήμερα. Επίσης, προβλέπεται μελλοντική επέκταση της ζώνης δραστηριότητας του δικτύου μέσω συνδέσεων με τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Αλεξανδρούπολης.

    - Κονδύλι 65 δισ. δρχ. για την ανάπτυξη του προαστιακού δικτύου της Αθήνας, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη της "συνεργασίας" του σιδηρόδρομου με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς

    - Ποσό 90 δισ. δρχ. για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων

    - Ποσό 219 δισ. δρχ. για την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς

    - Ποσό 11 δισ. δρχ. για δράσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις όσον αφορά στον τομέα αυτό.

    [07] ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Θαλάσσια αστικά δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Πόλεις της Ευρώπης και ημέρα χωρίς αυτοκίνητο".

    Η κίνηση είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, του Συνδέσμου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μείζονος Θεσσαλονίκης και του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης. Τα δρομολόγια, που θα πραγματοποιηθούν από τα πλοία "Άθως 2" και "Αγ. Γεράσιμος", θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί από την προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς το Δήμο Καλαμαριάς και θα συμμετέχουν σ' αυτά μαθητές από δημοτικά σχολεία της πόλης.

    Επίσης, στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα γίνει στον ίδιο χώρο και η ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πρωτοβουλία αυτή από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ο.Τ.Α., Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και από το Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, Ελευθέριο Μαργωμένο.

    [08] ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΧΑΚΕΡ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Ένας 15χρονος μαθητής από το Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, κατάφερε να αποκομίσει περισσότερα από 270.000 δολάρια (περίπου 110 εκατομμύρια δραχμές) από παράνομες χρηματιστηριακές πράξεις μέσω του Ιντερνετ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), όμως, τον ανακάλυψε και του απηύθυνε κατηγορίες, επειδή κατάφερε να παραποιήσει τις τιμές κάποιων μετοχών προς ίδιον όφελος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ο "ανήλικος παπαγάλος" δημιουργούσε τεχνητή κίνηση (σε δωμάτια συζητήσεων ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) σε μετοχές που δεν είχαν μεγάλο τζίρο και κατόρθωνε να ανεβάζει την τιμή τους. Μόλις η τιμή της μετοχής έφτανε στο απόγειό της, πουλούσε και αποκόμιζε τεράστια κέρδη που μπορούσαν να φτάσουν από 11.000 έως 74.000 δολάρια σε κάθε συναλλαγή (δηλαδή από 4,5 έως 30 εκατομμύρια δραχμές).

    Οπως ανέφεραν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, ο 15χρονος, του οποίου τα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά, δεν αρνήθηκε ούτε παραδέχτηκε τις κατηγορίες, όμως συμφώνησε να επιστρέψει περίπου 285.000 δολάρια (115,5 εκατομμύρια δραχμές) που περιλαμβάνουν έξοδα και τόκους. Η υπόθεση ήλθε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφεραν ότι για πρώτη φορά κατηγορείται ανήλικος για αδίκημα τέτοιου είδους.

    [09] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΙ ΟΚΤΩ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Οκτώ Κουβανοί που επέζησαν από την πτώση μικρού αεροσκάφους την Τρίτη μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Εξόριστες ομάδες Κουβανών στο Μαϊάμι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να μείνουν στην Αμερική οι 8 Κουβανοί επιζήσαντες από την πτώση, όμως - όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές από την περιοχή - οι Αμερικανικές αρχές δεν επιθυμούν, σε καμιά περίπτωση, να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο ανάλογο με αυτό του εξάχρονου Κουβανού Ελιάν Γκονζάλεθ πριν από 3 μήνες περίπου.

    [10] ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Λονδίνο, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Επιστήμονες από την Βρετανία έδωσαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τη σύνδεση των ηλεκτροφόρων καλωδίων με τον καρκίνο. Οι άνθρωποι που ζουν πολύ κοντά σε πυλώνες ηλεκτρισμού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από καρκίνο, αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο επικεφαλής της έρευνας πιστεύει ότι θα πρέπει δια νόμου να απαγορευτεί η ανέγερση νέων κατοικιών κοντά σε ηλεκτροφόρους πυλώνες.

    [11] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΡΑΝΤΑΡ

    Λονδίνο, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Η ύπαρξη δύο ραντάρ στην ίδια περιοχή της Κύπρου, ενός Βρετανικού κι ενός της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Κύπρου και της Βρετανίας.

    Η Βρετανία ζητάει τη μετακίνηση του ραντάρ της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του δικού της ραντάρ.

    [12] Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Με το δικό της τρόπο θα συμμετέχει η ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη στην "Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο"

    Τέσσερις ποδοσφαιριστές της ομάδας θα διασχίσουν ένα χιλιόμετρο με ποδήλατα ξεκινώντας στις 3.30 μ.μ. από τις εγκαταστάσεις στο Νέο Ρύσιο.

    [13] ΟΜΗΡΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Στην Ρωσία άγνωστη, ως αυτή την στιγμή, οργάνωση απήγαγε 7 ανθρώπους που κρατούνται τώρα όμηροι σε ημιτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται σε παραθεριστικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

    Οι απαγωγείς ζητούν την απελευθέρωση όλων των Τσετσένων που κρατούνται σε φυλακές της Ρωσίας, καθώς και 30 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα.

    [14] ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ ΓΚΟΡ, ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Η έκκληση του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Αλ Γκορ προς την Ουάσιγκτον, να διαθέσει στην αγορά μέρος από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σήμερα στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου, από τα ανώτατα υψηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

    Έτσι, στην αγορά του Λονδίνου, το μεσημέρι, η τιμή του μπρεντ για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε κατά 69 σεντς χαμηλότερα το βαρέλι, φθάνοντας τα 36,05 δολάρια.

    Υπενθυμίζεται, ότι, με τη χθεσινή λήξη της προθεσμιακής αγοράς Οκτωβρίου έκλεισε στα 37,20 δολάρια το βαρέλι το ελαφρύ αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου, έχανε 62 σεντς το βαρέλι φθάνοντας τα 34,62 δολάρια.

    Ο Αλ Γκορ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου της προεκλογικής του εκστρατείας - θα προτείνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, να προχωρήσει σε ανταλλαγές (swaps), πέντε εκατ. βαρελιών, από τα στρατηγικά αποθέματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης πριν από την έλευση του χειμώνα.

    Ο Πήτερ Γκίνιου, οικονομικός αναλυτής της Salomon Smith Barney στο Λονδίνο, θεωρεί ότι η υποχώρηση των τιμών, οφείλεται κατά κάποιον τρόπο στις φήμες που κυκλοφόρησαν και τις οποίες επικαλέστηκε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ θα ανοίξουν τους "κρουνούς" των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων. Και πρόσθεσε, ότι η αγορά εν γένει, έχει την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ ασκούν ισχυρές πιέσει στον ΟΠΕΚ.

    Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ενεργείας (ΙΕΑ), οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, είναι σε θέση να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

    Όσο για την πρόταση έναρξης συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ, ΟΠΕΚ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκανε η Γαλλία, με στόχο τη συγκράτηση της τιμής του αργού πετρελαίου, δεν βρήκε την ανταπόκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες, βρίσκονται πρώτες στη λίστα των χωρών κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και πάντα ακολουθούσαν πολιτική διμερούς συνομιλίας με τον ΟΠΕΚ, ώστε να αφαιρεί από τον διεθνή οργανισμό την δυνατότητα να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή.

    [15] ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΒΑΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ο βιρτουόζος Έλληνας βιολιστής Λεωνίδας Kαβάκος θα εμφανιστεί στο κέντρο τεχνών "92nd Street Y" το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 8 το απόγευμα. H εμφάνισή του αυτή, θα εγκαινιάσει τη σειρά διακεκριμένων καλλιτεχνών, τους οποίους παρουσιάζει το "92nd Street Y."

    Tον Kαβάκο στο ρεσιτάλ του αυτό θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Ούγγρος Πήτερ Nάκγι.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο βιρτουόζος βιολιστής θα ερμηνεύσει τη σονάτα νο. 1 του Mπράμς σε Σι δίεση για βιολί και πιάνο, τη ραψωδία νο. 2 του Mπάρτοκ για βιολί και πιάνο, καθώς και τρία κομμάτια των Zεμίλσκι, Kράισλερ και Eρνστ τα οποία σπάνια ερμηνεύονται από καλλιτέχνες.

    O Λεωνίδας Kαβάκος έκανε το ντεμπούτο του στη μουσική σκηνή της Nέας Yόρκης κατά τη σεζόν 1986/87 ενώ έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην ίδια πόλη το 1987 στο χώρο όπου εμφανίζεται και φέτος. O Kαβάκος είναι γόνος μουσικής οικογένειας, αφού η μητέρα του είναι διδάσκει πιάνο και ο πατέρας του έπαιζε βιολί στην Pαδιοφωνική Oρχήστρα των Aθηνών. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών και έκανε το ντεμπούτο του το 1984 στο φεστιβάλ Aθηνών, ενώ η πρώτη του εμφάνιση εκτός Eλλάδος έγινε το 1985 στο φεστιβάλ των Kανών. Έχει διακριθεί αρκετές φορές σε διεθνές επίπεδο. Για πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία και αγορά εισιτηρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οργανωτές της συναυλίας στο τηλέφωνο 212-996-1100.

    [16] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Πρόσκληση προς τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους να εργασθούν σκληρά και να διασφαλίσουν με την εκλογή της στη Γερουσία και τη νίκη του ψηφοδελτίου Γκορ -Λίμπερμαν, τη συνέχιση της οκταετούς ευημερίας και ισχύος της χώρας, υπό την ηγεσία του προέδρου Kλίντον, απηύθυνε η υποψήφια γερουσιαστής Nέας Yόρκης, Xίλαρι Kλίντον, σε εκδήλωση για την ενίσχυση της προεκλογικής της εκστρατείας, που διοργάνωσαν στην κατοικία του, ο Tζον κι η Mάργο Kατσιματίδη.

    Mεταξύ των παρευρεθέντων ήταν και επιφανείς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι οποίοι παραπονέθηκαν στην πρώτη κυρία για τις πιέσεις που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Kλίντον. Iδιαίτερα σφοδρά ήταν τα παράπονα που διατυπώθηκαν σε βάρος του προεδρικού απεσταλμένου, Aλφρεντ Mόζες, για την πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του OHE, Kόφι Aνάν.

    Στην ομιλία της η κυρία Kλίντον ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη, λέγοντας ότι το μήνυμα που περνά από την επαφή της με τον κόσμο είναι νικηφόρο. "O κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι θα κάνω στη Γερουσία", είπε χαρακτηριστικά "κι όχι για άσχετα με την προεκλογική εκστρατεία θέματα".

    H κυρία Kλίντον ανέπτυξε τις θέσεις για την κοινωνική πολιτική και στάθηκε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αιχμή το ασφαλιστικό. "Για να συνεχισθεί η ευημερία που απολαμβάνει τα τελαυταία οκτώ χρόνια ο αμερικανικός λαός, με την κυβέρνηση Kλίντον-Γκορ, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα διασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους γι' αυτά τα προγράμματα στον προϋπολογισμό", είπε η κ. Kλίντον, τονίζοντας ότι σήμερα οι HΠA είναι ισχυρότερες όσο ποτέ άλλοτε, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε πως "πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε διεθνή προβλήματα, όπως το κυπριακό, για το οποίο γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες στη Nέα Yόρκη. O πρόεδρος Kλίντον παρακαλουθεί πολύ στενά το κυπριακό και παραμένει δεσμευμένος σε λύση του". Παρόμοια δέσμευση έχει ο πρόεδρος για την ειρηνευτική διαδικασία της Mέσης Aνατολής, όπως και τις σχέσεις των HΠA με τη Pωσία και την Kίνα. "Yπάρχουν, πολλά διεθνή ζητήματα τα οποία χρήζουν της προσοχής των Hνωμένων Πολιτειών", είπε η κυρία Kλίντον, δηλώνοντας ότι είναι "διεθνίστρια". "Eίναι σημαντικό, είπε, οι HΠA να δώσουν βάρος στα διεθνή θέματα και να επιδείξουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους, αναζητώντας τη λύση σε προβλήματα όπως το κυπριακό".

    Aπαντώντας σε παράπονα των ομογενών σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Eλληνοκυπριακή πλευρά που είναι το θύμα, κι όχι στην Tουρκία που είναι ο θύτης (με παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις του προεδρικού απεσταλμένου Aλφρεντ Mόζες", η Xίλαρυ Kλίντον δήλωσε πως συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς κι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση που της εξέφρασαν οι ομογενείς. "Θα τα διαβιβάσω στην κυβέρνηση, μόλις ΄ τον δω", είπε χαρακτηριστικά.

    [17] Η COSMOTE "ΕΛΚΥΕΙ" ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    "Δέλεαρ" για τους ξένους επενδυτές αποτελεί η Cosmote, λίγες μέρες πριν την έναρξη της δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου. Ηδη, στελέχη της εταιρίας έχουν ολοκληρώσει παρουσιάσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανάλογα road shows θα γίνουν στη Νέα Υόρκη.

    Στις 27 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει - ταυτόχρονα σε Αθήνα και Λονδίνο - η δημόσια εγγραφή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Μία μέρα νωρίτερα θα ανακοινωθεί το εύρος της τιμής της μετοχής, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί από τις παρουσιάσεις και το book building.

    Yπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή της εταιρείας στο Xρηματιστήριο αποτελεί συνδυασμένη προσφορά κοινών ονομαστικών μετοχών και Διεθνών Aποθετηρίων Tίτλων που θα πραγματοποιηθεί μέσω:

    -Δημόσιας Eγγραφής στο ευρύ επενδυτικό κοινό (στην Eλλάδα όπου εκτιμάται ότι θα δοθούν τουλάχιστον 200 μετοχές ανά ιδιώτη).

    -Iδιωτικής τοποθέτησης σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    -Iδιωτικής τοποθέτησης στους εργαζομένους της εταιρείας και

    -Iδιωτικής τοποθέτησης σε φυσικά πρόσωπα οι οποίοι ήταν κάτοχοι μετοχών του OTE στις 29 Iουνίου 2000 (10 μετοχές COSMOTE για κάθε 117 μετοχές OTE).

    H δομή της προσφοράς περιλαμβάνει την πώληση 31.250.000 υφιστάμενων μετοχών (κυριότητας των υφιστάμενων μετόχων OTE και Telenor) και 17.500.000 νέων μετοχών (που θα προέλθουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eταιρείας).

    Oι ανάδοχοι και η εταιρεία έχουν το δικαίωμα να διαθέσουν μέσω των αναδόχων 7.312.500 επιπλέον μετοχές για τη διενέργεια πράξεων σταθεροποίησης της τιμής της μετοχής κατά τον πρώτο μήνα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής της.

    [18] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    " Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου με την οξύτητα τους φανερώνουν τον εκνευρισμό του υπουργού Εξωτερικών. Αναδεικνύει, όμως την αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες που εκφράζει το σύνολο των πτερύγων της βουλής των Ελλήνων για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί". Τα παραπάνω επισήμανε η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την επίσκεψη του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζητά η ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του είναι αρνητικά για τα εθνικά συμφέροντα και φέρνουν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει ότι τα επιχειρήματα του τύπου "ποιος δικαιούται να ομιλεί και ποιος όχι" είναι ξεπερασμένα και ανούσια

    "Το ζητούμενο είναι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, έτσι ώστε, έστω και τώρα, να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων", καταλήγει.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Με το προεδρείο του ΣΕΒ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν ανακύψει, μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων του υπουργού Εργασίας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τις άστοχες πρωτοβουλίες της ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε προς τους εκπροσώπους του ΣΕΒ τη θέση της ΝΔ ότι τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων πρέπει να επιλυθούν με ανοικτό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα.

    Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γ. Βουλγαράκης και ο υπεύθυνος του κλάδου βιομηχανίας Θ. Κασσίμης.

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Μόσχα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Ο Τσετσένος βουλευτής Ασλάμπεκ Ασλαχάνοφ σε ομιλία του στη ρωσική βουλή δήλωσε ότι οι μισοί από τους Τσετσένους πρόσφυγες θα τρελλαθούν και οι άλλοι μισοί θα αυτοκτονήσουν. Ο κ. Ασλαχάνοφ, απόστρατος στρατηγός του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στην ομιλία του που εκφωνήθηκε παρουσία αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βάλτερ Σβίμερ, τόνισε ότι αν αφήσουμε τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα θα γίνουμε συνένοχοι στο θάνατό τους.

    Ο κ. Ασλαχάνοφ, ο οποίος εξελέγη στη Δούμα τον περασμένο Αύγουστο με τη συγκατάθεση της Μόσχας είπε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή όσο οι δήμιοι του τσετσενικού λαού όπως ο Τσαμάνοφ, ο Ρώσος στρατηγός που διευθύνει την επιχείρηση στην Τσετσενία, παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές 120.000 με 170.000 Τσετσένοι εξακολουθούν να ζουν μακριά από την πατρίδα τους, ένα χρόνο μετά την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία.

    [21] ΤΟ 70% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Το 70% των Τούρκων υποστηρίζει την προσπάθεια της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ περίπου το 10% τάσσεται κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία PIAR - Gallup.

    Στη έρευνα διαπιστώνεται ότι το 68,7% είτε υποστηρίζει έντονα είτε λιγότερο την ένταξη της μουσουλμανικής χώρας στο πανευρωπαϊκό σώμα, το 10% αντιτίθεται σε αυτή, ενώ το 21,4% δεν παίρνει θέση.

    Η καλύτερη οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφής της λίστας των προσδοκιών του 30% των ερωτηθέντων που απάντησαν θετικά στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Ενα ποσοστό 14% υποστίζει τις προσπάθειες της χώρας επειδή θα προωθήσει την διεθνή επιρροή της, ενώ ένα 12,5% εκτιμά ότι η Τουρκία θα γίνει χώρα που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Μόνο το 5,6% τάχθηκε υπέρ της ένταξης επειδή πιστεύει ότι έτσι θα επιλυθεί το κουρδικό πρόβλημα και μόνο το 2,8% περιμένει ότι θα μειωθεί η επιρροή του στρατού της χώρας στην πολιτική.

    Ακόμη, η έρευνα, για την οποία ρωτήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα από 17 επαρχίες της Τουρκίας, έδειξε ότι περίπου το 70% πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τη δημοκρατία και τον κατάλογο των ανθρωπίνων δικαιμάτων της και να λάβει μέτρα για την ελευθερία της έκφρασης.

    Οσον αφορά αυτούς που τάχθηκαν κατά της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μουσουλμανική και εθνική ταυτότητα της χώρας, θα οδηγήσει στην αποσύνθεσή της, θα την καταστήσει οικονομικά εξαρτημένη από την Ε.Ε. και θα μειώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    [22] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΓΚΕΡΜΑΝ ΤΙΤΟΦ

    Μόσχα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Ο Γκερμάν Τίτοφ, ο δεύτερος Ρώσος κοσμοναύτης που πέταξε στο διάστημα το 1961, μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε αιφνίδια στη Μόσχα.

    Ο θάνατος του 65χρονου Τίτοφ, όπως μεταδίδει το Itar - Tass, οφείλεται σε εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα, ενώ έκανε σάουνα στο διαμέρισμά του.

    Ο Γκερμάν Τίτοφ εκτέλεσε πτήση διάρκειας πάνω από 25 ώρες στις 6 και 7 Αυγούστου του 1961 με το διαστημόπλοιο Vostok - II.

    Ελαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις συμπεριλαμβανομένου του μεταλλίου του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης και το παράσημο του Λένιν.

    Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική και ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν βουλευτής στη Ρωσική Δούμα έως το 1995.

    Γεννήθηκε στο Αλτάισκι Κράι της Σιβηρίας στις 11 Σεπτεμβρίου του 1935.

    [23] "ΧΑΛΥΨ": ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 25% ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της τσιμεντοβιομηχανίας "Χάλυψ", δεδομένου ότι για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10%.

    Ο τζίρος της επιχείρηησς διαμορφώθηκε στα 9,1 δισ. δρχ, ενώ σε επίπεδο ομίλου, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα μεγέθη της θυγατρικής της Eurotech, άγγιξε το ποσό των 9,5 δισ. δρχ. Αύξηση της τάξης του 25% παρουσίασαν τα κέρδη της εταιρίας - σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999 - και διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. δρχ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 September 2000 - 20:28:53 UTC