Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [02] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [03] ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ
  • [04] Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [05] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004
  • [06] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ
  • [07] ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [08] ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
  • [09] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [10] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [12] ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΙΜΟΡ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [13] ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "DANAS" ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [16] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
  • [17] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ «15»
  • [18] ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ EUROPEAN DYNAMICS ΥΨΟΥΣ 13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
  • [19] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ 461 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ
  • [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [23] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΟΨΕΙ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (15:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ - Γιώργος Παπανδρέου

    Η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη μπορούμε να πούμε ότι περιέχει θετικά στοιχεία για μια εποικοδομητική προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Βεβαίως, παρατήρησε, η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα για να υπάρξει προσέγγιση και δεν έχει ανταποκριθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας.

    Για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, να συζητήσουν απευθείας, Αθήνα και Αγκυρα, τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ρέππας είπε ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας και η απόφαση του Ελσίνκι παραπέμπει στη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επομένως αυτή η δήλωση του κ. Ετζεβίτι δεν έχει αποδέκτη, ενώ όλα τα άλλα θέματα έχουν αποσαφηνιστεί. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό και τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν είναι κοντά στην Κύπρο, είναι μαζί με την Κύπρο. Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του.

    [02] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Σόφια, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (11:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχαήλοβα Ναντέζντα

    του Ηλία Κόστοφ

    Για τις 7 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των έξι Βούλγαρων γιατρών που κρατούνται στη Λιβύη με την κατηγορία ότι μόλυναν 393 παιδιά με τον ιό του AIDS σε νοσοκομείο της Βεγγάζης.

    Παρά την προσπάθεια των συνηγόρων των ιατρών για έναρξη της δίκης, το Λαϊκό Δικαστήριο της Λιβύης ανέβαλε για μία ακόμα φορά την εκδίκαση της επίμαχης αυτής υπόθεση.

    Σημειώνεται ότι ένα από τα κύρια αιτήματα των συνηγόρων των έξι γιατρών είναι να γίνει διεθνής γνωμάτευση, κάτι που η Λιβύη αρνείται να επιτρέψει. Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες στη Σόφια, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το δικαστήριο ανέβαλε την δίκη να αποφανθεί για τα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς.

    Στο μεταξύ η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαίλοβα, δήλωσε ότι μετά την αναβολή της δίκης εναντίον των έξι Βούλγαρων γιατρών το Δικαστήριο της Λιβύης θα τηρήσει τους νόμους και θα λάβει υπόψη τα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Ιορντάν Σοκόλοφ επισκέφτηκε τη Λιβύη, όπου στις επαφές με πολιτικούς παράγοντες ετέθη το θέμα της επικείμενης δίκης. Ο κ. Σοκόλοφ μετέφερε και γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ προς τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

    Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο κ. Στογιάνοφ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Καντάφι για το ίδιο θέμα. Ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Στογιάνοφ, ο δικηγόρος Χρήστο Ντάνοφ, επισκέφτηκε τους Βούλγαρους κρατούμενους στην Τρίπολη. Η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα ζήτησε στο Κάιρο τη μεσολάβηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ. Η Ιορδανία, καθώς και η Κίνα, δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν. Για το θέμα ενημερώθηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Βατικανό θα κάτι ό,τι είναι δυνατό για την εξασφάλιση μιας δίκαιης δίκης.

    Στο πλευρό των κατηγορουμένων τάχθηκαν διεθνείς οργανώσεις νομικών, οι οποίες ζήτησαν να επιτραπεί η παρουσία ξένων παρατηρητών στη δίκη. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεσμεύτηκε να συμμετέχει σε διεθνή γνωμάτευση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί από τη Λιβύη. Τέλος, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό της Αμπντέλ Ραχμάν Σαλκάμ, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι η Λιβύη δεν τρέφει προκαταλήψεις κατά των κρατούμενων Βουλγάρων.

    "Το δικαστικό μας σύστημα είναι ανεξάρτητο, λειτουργεί εξολοκλήρου στο πλαίσιο του νόμου και εγγυώμαι πως η δίκη θα είναι δίκαιη", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

    [03] ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (13:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

    Τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων επικαλείται το σύνολο σχεδόν των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ως αίτιο για τα επιπλέον χρέη που παρουσιάζουν, σε πανελλήνια κλίμακα, τα δημόσια νοσοκομεία και που ανέρχονται στα 200 δισ. δρχ., σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    ΄΄Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχει να λάβει από τα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα χρήματα από όσα χρωστάει ΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Μάριος Πυρπασόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Πυρπασόπουλος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο, καθώς οι οφειλές του ανέρχονται στα 5,5 δισ. δρχ, ενώ την ίδια στιγμή περιμένει αποπληρωμή χρεών, από πλευράς ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 6,5 δισ. δρχ.

    Στο μεταξύ τόσο ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, Μιχάλης Σταυρακάκης, όσο και ο Αντιπρόεδρος του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, Αστέριος Καραγκουνάκης, υπογράμμισαν, σχολιάζοντας τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι τα νοσοκομεία τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οφειλών, παρουσιάζοντας μάλιστα και ταμειακό υπόλοιπο. Πάντως και από τις δύο πλευρές έγινε αποδεκτό ότι εκκρεμούν απέναντι τους οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος και ο πρόεδρος του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, Θωμάς Αναγνώστου, τόνισε ότι δεν υφίσταται ζήτημα οφειλών για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς τα ενεργητικό του ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δρχ. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Άγιο Παύλο φτάνουν το ύψος των 900 εκατομμυρίων δρχ.

    Τ.Σ.

    [04] Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES δημοσιεύουν εκτενή ανταπόκριση της Kerin Hope από Αθήνα, με τίτλο "Η Αθήνα προετοιμάζεται για είσοδο στο ευρώ" , η οποία αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενόψη της ένταξης της χώρας μας στην ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2001. Μεταξύ άλλων, η ανταποκρίτρια αναφέρεται στην τελευταία άνοδο του χρηματιστηρίου, αλλά και στις αυξομειώσεις του, λόγω της τάσης των επενδυτών να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για κέρδη. Πάντως, οι ελπίδες για ανάκαμψή του έχουν αυξηθεί και διαπιστώνεται εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    Μετά από αναφορές στα προβλήματα που ΄εχει συναντήσει το χρηματιστήριο Αθηνών, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 4 % το 2000. Το μακροπρόθεσμα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν επιπλέον κατά 3%, πριν από την 1η Ιανουαρίου, με συνέπεια το ενδεχόμενο επιστροφής των Ελλήνων επενδυτών στο χρηματιστήριο, ενώ οι ξένοι επενδυτές θα επικεντρωθούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεγάλων τραπεζών και σε ορισμένες βιομηχανίες.

    [05] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σύντομο δημοσίευμα του GUARDIAN, στο οποίο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, το Μάντσεστερ είναι έτοιμο ν' αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει να ολοκληρώσει τα έργα που απαιτούνται για τους Αγώνες. Η βρετανική πόλη έχει έτοιμες όλες τις εγκαταστάσεις, αφού το 2003 θα φιλοξενήσει τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

    [06] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τον υπαρκτό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης της Γης με ένα αστεροειδή. Ομάδα επιστημόνων που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε την δημιουργία ενός νέου αστεροσκοπείου στο νότιο ημισφαίριο το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 32 εκατομμύρια δολάρια.

    Σκοπός του αστεροσκοπείου θα είναι η καταγραφή κάθε αντικειμένου που πλησιάζει τον πλανήτη μας και θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι επικίνδυνο γι αυτόν. Η επιστημονική ομάδα ζητά επίσης την δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου που θά συνδέει τους ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο και θα μελετά τρόπους εξουδετέρωσης των μεγάλων αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά πρόσκρουσης με την Γη.

    [07] ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ισχυρός τροπικός τυφώνας έχει φθάσει στις ακτές της Φλόριδα, προκαλώντας με τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και τα τεράστια κύματα, πλημμύρες στις αμερικανικές ακτές. Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς μονάδες στρατού και ομάδες διάσωσης είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση στην Τάμπα, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο.

    [08] ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

    Σεούλ, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κιμ Ντάε Γιούνγκ εγκαινίασε τις εργασίες κατασκευής μιας νέας οδικής αρτηρίας καθώς και μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Νότια και την Βόρεια Κορέα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε, συμβολικά, στο μεθοριακό χωριό Ιμτζινγκάκ, που βρίσκεται νότια της θωρακισμένη μεθοριακής γραμμής που χώριζε επί πενήντα χρόνια τις δυο χώρες.

    Με την ολοκλήρωση της σε ενα χρόνο, η νέα οδική και σιδηροδρομική αρτηρία θα συνδέει απευθείας τις πρωτεύουσες Νοτίου και Βορείου Κορέας, Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

    [09] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Πεκίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Κινέζοι αρχαιολόγοι ζήτησαν από βελγική φαρμακευτική εταιρεία να βοηθήσει στη διάσωση μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του Εικοστού αιώνα, του πήλινου στρατού που φρουρούσε τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Κιν Σιχουάνγκ.

    Οι 8.000 φυσικού μεγέθους στρατιώτες και ιππείς, που ανακαλύφθηκαν το 1976, επέζησαν επί 2.000 χρόνια, όμως κινδυνεύουν τώρα να αποσυντεθούν από τους μύκητες που έχουν προσβάλλει πάνω από 1.400 αγάλματα.

    Η βελγική εταιρεία προσφέρθηκε να παρασκευάσει χημική ουσία που θα ελέγχει την ανάπτυξη των μυκήτων.

    [10] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Σφοδρές συγκρούσεις στρατού και ανταρτών σημειώνονται στην Κολομβία. Στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 19 στρατιώτες είναι νεκροί ενώ πολλών άλλων έχουν χαθεί τα ίχνη.

    Οι συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, πραγματοποιούνται κοντά στην πόλη Νταμπέιμπα στα βορειο-δυτικά διαμερίσματα της χώρας. Τα κυβερνητικά στρατεύματα υποστηρίζονται από ελικόπτερα και πολεμικά πλοία.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Τζακάρτα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Τζόλο στις Φιλιππίνες στην διάρκεια επίθεση του στρατού εναντίον των μουσουλμάνων ανταρτών που κρατούν ομήρους δεκαεννέα τουρίστες. Ο υπουργός άμυνας των Φιλιππίνων, Ορλάντο Μερκάδο ανακοίνωσε ότι εκτός από τους τέσσερις πολίτες, νεκροί είναι και έξη αντάρτες.

    Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί και οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

    [12] ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΙΜΟΡ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ο υπουργός άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουϊλλιάμ Κόεν, προειδοποίησε την Ινδονησία ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρές οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών που δρούν στο Δυτικό Τιμόρ.

    Η προειδοποίηση έγινε μετά την δολοφονία 3 ξένων μελών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από παραστρατιωτικούς στο Δυτικό Τιμόρ. Μετά τις συνομιλίες που είχε στη Τζακάρτα με τον πρόεδρο Αμπντουραχμάν Γουαχίντ, ο κ. Κόεν είπε ότι η Ινδονησία είναι υπεύθυνη για τον αφοπλισμό και διάλυση των πολιτοφυλακών που δημιουργήθηκαν πέρσι από τον ινδονησιακό στρατό για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ.

    [13] ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Αμμάν, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Δικαστήριο της Ιορδανίας καταδίκασε σε θάνατο 6 άνδρες που πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με την οργάνωση του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν και τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων.

    Εικοσιοκτώ άτομα δικάστηκαν με τις κατηγορίες της κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών και της συμμετοχής σε οργάνωση που είχε σχέσεις με τον Οσάμα μιν Λάντεν. Το δικαστήριο αθώωσε 6 και στους υπόλοιπους επέβαλλε ποινές φυλάκισης από επτάμιση έως δεκαπέντε χρόνια.

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "DANAS" ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Ρώμη, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ιταλοί δημοσιογράφοι δώρισαν το ποσό των 13.000 ευρώ (11.000 δολαρίων) για να βοηθήσουν ανεξάρτητη εφημερίδα του Βελιγραδίου ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας στη Γιουγκοσλαβία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δημοσιογράφων.

    Τα χρήματα εστάλησαν στην εφημερίδα "Danas" προκειμένου να κυκλοφορήσει έως την επόμενη Κυριακή ημέρα διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, είπε ο Πάολο Σερβέντι Λόνγκι.

    Οπως τόνισε το χρηματικό ποσό θα διατεθεί για την αγορά χαρτιού δεδομένου ότι οι ανεξάρτητες εφημερίδες προμηθεύονται με μεγάλη δυσκολία χαρτί στη Σερβία, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες προορίζονται για τα κρατικά μέσα που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Λόνγκι είπε ότι οι Ιταλοί δημοσιογράφοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την υπερίσχυση των κρατικών μέσων ενόψει των εκλογών.

    Αρκετές ανεξάρτητες εφημερίδες δεν εκδίδονται πλέον μετά την υιοθέτηση περιοριστικού νόμου για τα ΜΜΕ το 1998, σε άλλες επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της διαπλοκής, κάνοντας λόγο για "καραμέλα" που θα τον αφήσει "πικρή γεύση".

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι αν ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική μέχρι το Συνέδριο του κόμματός του για την επίλυση των εσωκομματικών προβλημάτων, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτήν την "καραμέλα", "νομίζω ότι στο τέλος θα του αφήσει "πικρή γεύση", γιατί έχει στραφεί στο εσωτερικό της παράταξής του και το ξέρει ο ίδιος καλύτερα από μας".

    Τέλος, τον κάλεσε να σταματήσει να παίζει με τα σύγχρονα προβλήματα της δημοκρατίας, γιατί όπως είπε η δημοκρατία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και μάλιστα από την παράταξη η οποία έχει ιστορικά συνδεθεί με κάθε φύσης διαπλοκές.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τη "διαμάχη" που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες για την Ολυμπιάδα του "2004" δήλωσε:

    "Θέλουμε σοβαρούς, προσεκτικά οργανωμένους και ιδεολογικά ισχυρούς Ολυμπιακούς Αγώνες και όποιος συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι καλό. Να μην κάνουμε υπερβολές".

    Ερωτηθείς για τα υπέρογκα ποσά που δίνονται σε συνεργάτες της κας Αγγελοπούλου απάντησε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να λύνεται μέσα στη σωστή άποψη, με μέτρο, χωρίς υπερβολές αλλά να κάνουμε όμως σοβαρούς και αξιόπιστους Αγώνες".

    [16] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Λίμα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Φόβους για επέμβαση του στρατού εκφράζει η αντιπολίτευση στο Περού μετά την ανακοίνωση, το Σάββατο, του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις οποίες ο ίδιος δεν προτίθεται να λάβει μέρος.

    Η ανακοίνωση του κ. Φουτζιμόρι έγινε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση βιντεοκασέτας που δείχνει τον επί κεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, να δωροδοκεί βουλευτή της αντιπολίτευσης.

    Την ανακοίνωση του κ. Φουτζιμόρι χαιρέτησαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών κρατών. Όμως ο γενικός γραμματέας του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Λουίς Σολάρε, είπε στο BBC ότι ο κ. Φουτζιμόρι δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρεία πριν συλληφθεί ο κ. Μοντεσίνος.

    [17] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ «15»

    Βρυξέλλες, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνάντηση τους σήμερα στις Βρυξέλες αποφάσισαν την απελευθέρωση του εμπορίου με τις Βαλκανικές χώρες, ανοίγοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή αγορά σε σχεδόν όλες τις εισαγωγές αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων χωρίς δασμούς από την Αλβανία και τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, με εξαίρεση τη Σερβία.

    Το μέτρο αφορά και τις εισαγωγές προϊόντων και από το Μαυροβούνιο και από το Κοσσυφοπέδιο. Δυτικοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν το πακέτο "ριζοσπαστική πολιτική που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις Βαλκανικές χώρες που έχουν δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις και να υποδείξει στη Σερβία τα οφέλη που θα αποκομίσει έαν δεν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς.

    [18] ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ EUROPEAN DYNAMICS ΥΨΟΥΣ 13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Καινοτόμες εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα στον τομέα της Νέας Οικονομίας, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της Σύμβασης που υπέγραψε η υπηρεσία επίσημων εκδόσεών της, με την EUROPEAN DYNAMICS.

    Η σύμβαση - πλαίσιο, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών, αφορά στην υλοποίηση σειράς έργων στη θεματική περιοχή των πληροφοριακών συστημάτων παραγωγής και διάχυσης πληροφοριακού υλικού στο διαδίκτυο.

    Στον τομέα αυτό, η European Dynamics έχει ήδη υλοποιήσει μεταξύ άλλων τον δικτυακό κόμβο της EUROSTAT με δυνατότητες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και το πληροφοριακό σύστημα διάχυσης νομικής πληροφορίας EUR-Lex.

    Η European Dynamics καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για τη σύγχρονη οργάνωση επιχειρήσεων και οργανισμών και αποτελεί τον πρώτο Integrator της Νέας Ψηφιακής Οικονομίας στην Ελλάδα. Ακολουθεί μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα στην Ελλάδα και σε 25 χώρες διεθνώς, στους τομείς των ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του Internet, των δικτύων, της ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού (software), των συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και της έρευνας και της ανάπτυξης. Αντιπροσωπεύει μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους πληροφορικής και επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων η CISCO Systems, LUCENT Technologies, IBM, ORACLE και SUN.

    Η χρήση 1999 έκλεισε με κύκλο εργασιών 4.573,4 δρχ. και κέρδη προ φόρων 513,5 εκατ. δρχ., ενώ για το 2000 αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών στα 7 δισ. δρχ και προ φόρων κέρδη της τάξης των 800 εκατ. δρχ.

    Η εταιρία έχει ήδη καταθέσει αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών με Σύμβουλο Εκδοσης την TELESIS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, συντονιστή κύριο ανάδοχο την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και κύριους αναδόχους την ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΙΟΥ και την TELESIS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.

    [19] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ 461 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ

    Αγκυρα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Το σώμα δίωξης ναρκωτικών στη Τουρκία κατάσχεσε 461 κιλά χασίς στην επαρχία Χάκαρι, που συνορεύει με το Ιράκ και το Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε κρησφύγετο κοντά στη πόλη Γιουκσεκόβα, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν ανέφεραν οι αρχές, που συνδέουν τα ναρκωτικά με τον αγώνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι το ΡΚΚ κάνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων για να έχει χρήματα για τον αγώνα του εναντίον της Τουρκίας.

    Ο.Κ.

    [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Οι εφημερίδες του Βελιγραδίου "Πολίτικα", "Μπόρμπα" και "Γκλας Νόβοστι", σε ανταπόκριση του Τανιούγκ από τα Σκόπια που δημοσιεύουν, επιμένουν ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση του προβλήματος για το όνομα των Σκοπίων.

    Υπό τον τίτλο "Οι Έλληνες προτείνουν την ονομασία Σλαβομακεδονία", η ημιεπίσημη γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Πολίτικα", αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Η ελληνο -μακεδονική διένεξη σχετικά με το όνομα φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην επίλυση της διότι η επίσημη Αθήνα προτείνει την ονομασία "Σλαβομακεδονία" την οποία όπως υποστηρίζουν εδώ έγκυρες πηγές, τα Σκόπια είναι έτοιμα να αποδεχθούν.

    Οι Αρχές των Σκοπίων είναι έτοιμες να θυσιάσουν το συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας" υπό τον όρο η Ελλάδα να προωθήσει ως αντάλλαγμα τη προσέγγιση αυτού του κράτους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές .

    Έτσι εγκαταλείφθηκε η ιδέα των Σκοπίων να διατηρήσει η Μακεδονία το συνταγματικό όνομα της "για εσωτερική χρήση" και σε διεθνές επίπεδο να χρησιμοποιεί την ονομασία "Νοβαμακεντόνια" , διότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε δήθεν αυτή τη λύση.

    Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες εκπρόσωποι που συζητούν επί αρκετά χρόνια το θέμα του ονόματος στην Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν κάνουν πλέον αναφορά ούτε στο όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας -Σκόπια" που ήταν κάποτε επίκαιρο .

    Στο "μακεδονικό" ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες ότι πλησιάζει το τέλος της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα που διαρκεί εννέα χρόνια.

    Ο Μάθιου Νίμιτς ο μεσολαβητής στις συνομιλίες προέβλεψε ότι η λύση ίσως βρεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ο Νίμιτς σε δηλώσεις του στη κρατική Τηλεόραση των Σκοπίων δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αλλά τόνισε ότι οι συνομιλίες τα τελευταία πέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη δεν ήταν άνευ σημασίας παρόλο που για λόγους αρχής και οι δύο πλευρές υπεράσπιζαν τις θέσεις τους.

    Ο Νίμιτς εκτίμησε ότι ίσως καθυστερήσει η λύση του προβλήματος αν οι συνομιλίες μεταφερθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ακούγεται στα Σκόπια"

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Δυνάμεις πιστές στον στρατιωτικό ηγέτη της Ακτής του Ελεφαντοστού Ρόμπερτ Γκουέι εξουδετέρωσαν απόπειρα πραξικοπήματος. Ο υπουργός επικοινωνιών στο Αμπιτζάν επιβεβαίωσε στο BBC ότι στρατιώτες πιστοί στον στρατηγό Γκουέι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση.

    Ο στρατηγός Γκουέι, που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από δέκα μήνες, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του σήμερα τα ξημερώματα, σκοτώθηκαν δύο από τους σωματοφύλακες του και επέρριψε τις ευθύνες σε στρατιώτες που υποκινήθηκαν από "άλλους" τους οποίους δεν κατονόμασε.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Όσλο, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Στην Νορβηγία οι οδηγοί φορτηγών, που είχαν αποκλείσει διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή τιμή των καυσίμων, διέκοψαν τις κινητοποιήσεις. Όπως είπε εκπρόσωπος τους η απόφαση ελήφθη μετά την διαμαρτυρία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου "Στατ-όιλ" στην αστυνομία.

    Στην Ισπανία αλιευτικά έχουν αποκλείσει το λιμάνι της Βαρκελώνης και στην Σλοβενία εκατοντάδες φορτηγά απέκλεισαν για 4 ώρες οδικές αρτηρίες και απειλούν με νέες κινητοποιήσεις.

    Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ανακοίνωσε ότι για να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να έχει εγγυήσεις που να διασφαλίζουν μια μίνιμουμ τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

    Μετά από τεράστια πίεση, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε νά αυξήσει από τον Οκτώβριο την παραγωγή του πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Ριλουάνου Λούκμαν, είπε στο BBC ότι αν ο Οργανισμός λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις ότι η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 28 δολ. το βαρέλι, ο ΟΠΕΚ δεν έχει αντίρρηση να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 επιπλέον βαρέλια.

    [23] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΟΨΕΙ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Εν όψει της μετοχοποίησής της, η ΔΕΗ προχωρά με ταχείς ρυθμούς, στην αξιοποίηση του δικτύου της και των ευκαιριών που προσφέρει η υπό δημιουργία προθεσμιακή αγορά ενέργειας. Η Επιχείρηση που έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να εισέλθει στην αγορά τηλεπικοινωνιών προωθεί ταχύτατα τις σχετικές διαδικασίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία στελέχη της εταιρίας, που μεταδόθηκαν από τον δικτυακό τόπο Flash.gr, μέχρι το Νοέμβριο θα έχει επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής, σε συνεργασία με τον οποίο θα δημιουργηθεί η θυγατρική της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες.

    Στόχος είναι ο στρατηγικός επενδυτής να είναι μεγάλος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Ευρώπης, που θα πάρει μειοψηφικό ποσοστό της θυγατρικής και το μάνατζμεντ. Σε αυτό το σχήμα φαίνεται να καταλήγουν η Price Waterhouse, η Εθνική και η Eurobank που έχουν αναλάβει τις σχετικές μελέτες και επαφές με τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Τις τελικές τους προτάσεις θα τις υποβάλλουν πιθανότατα εντός της εβδομάδας και αμέσως μετά θα αρχίσει η τελευταία φάση των διαδικασιών που θα καταλήξει στην επιλογή του στρατηγικού συμμάχου.

    Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας εξετάζει τις δυνατότητες να δραστηριοποιηθεί η ΔΕΗ στο χονδρεμπόριο ρεύματος αξιοποιώντας τα διεθνή δίκτυά της και τις ευκαιρίες που προσφέρει η υπό δημιουργία προθεσμιακή αγορά ενέργειας. Η ΔΕΗ θα μπορεί να αγοράζει φθηνό ρεύμα από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και να το μεταπουλάει στην Ιταλία με την οποία έχει ήδη σύνδεση.

    Η λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς ενέργειας θα αναβαθμίσει και το χονδρεμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τις αντίστοιχες αγορές στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στη Σκανδιναβία.

    Η ΠΕΑΝ θα δώσει τη δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης στις βαλκανικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σε αυτή θα διαπραγματεύονται τόσο φυσικές ποσότητες ρεύματος, όσο και παράγωγα σε αυτές (δικαιώματα σε συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, ανταλλαγών κλπ.) και από τις γειτονικές χώρες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 September 2000 - 20:31:52 UTC