Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [05] ΣΑΪΝΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [06] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [07] ΤΟ 20ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΕΡΑΙΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
  • [09] ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΚΤΑΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [10] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ
  • [11] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΤΟ SPO ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΝΙΛΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [13] ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [14] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΑΡΚΑΔΙΑ
  • [15] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΤΟΒΟΥ - ΜΟΡΦΟΥ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΓΓΛΙΔΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [17] ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ "ΑΠΟΣΤΑΤΗ" ΡΕΜΕΣ
  • [18] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΝΑ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [19] ΣΕ ΡΩΣΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
  • [20] ΝΕΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [21] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΟΥΡΣΚ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (16:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα της Βουλής

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και ασχολήθηκε αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την παιδεία.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, ο κ.Σημίτης στην εισαγωγική του ομιλία προς τους υπουργούς τόνισε ότι οι αλλαγές που γίνονται στο χώρο της παιδείας αποτελούν απαραίτητες προσαρμογές της μεταρρύθμισης, μετά την εμπειρία του προηγούμενου σχολικού έτους. "Δεν μιλούμε για οποιοδήποτε ξήλωμα, ανατροπή ή αντιμεταρρύθμιση, μιλούμε για εφαρμογή και υλοποίηση των εκπαιδευτικών μέτρων που ελήφθησαν την περίοδο 1977 - 2000. Οι οριακές αλλαγές κυρίως στο λύκειο οδηγούν στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όχι στην ανατροπή της" τόνισε ο κ.Σημίτης.

    Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν δίδεται μεγάλη σημασία στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υπάρξει άμεση βελτίωση των υπαρχόντων τμημάτων και εμπεριστατωμένη μελέτη για νέα τμήματα. Τα προγράμματα σπουδών επιλογής θα ολοκληρωθούν για όσους ήδη φοιτούν, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν στη δια βίου εκπαίδευση των πανεπιστημίων. Θα υπάρξει επίσης άμεση εισαγωγή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

    Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν διαφωνίες εκ μέρους του κ.Αρσένη διότι ο πρώην και νυν υπουργός Παιδείας έχουν συζητήσει και συμφωνήσει ότι ο πυρήνας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παραμένει.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επόμενη περίοδο τόνισε: "Η πολιτική μας έχει αποσαφηνιστεί. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά οριοθετούν τις δράσεις που θα λάβουμε ως κυβέρνηση την επόμενη περίοδο. Στόχοι της οικονομικής μας πολιτικής είναι η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η διατηρησιμότητα των επιτευγμάτων, η αξιοποίηση των πόρων και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ο προϋπολογισμός που θα ετοιμαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι ο πρώτος με πλεόνασμα. Η οικονομία πάει καλά, αλλά πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί στις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Δεν υπάρχει τομέας που να μην είναι σημαντικός για τη ζωή του πολίτη. Θέματα όμως ιδιαίτερης νευραλγικής σημασίας είναι η δημόσια διοίκηση, η εργασία, η υγεία και η παιδεία".

    Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με το μουσουλμάνο βουλευτή, Γκαλίπ Γκαλίπ, ο κ.Ρέππας είπε ότι θα απασχολήσει το κοινοβούλιο και θα δοθεί η πρέπουσα απάντηση από την κυβέρνηση, αφού μελετηθούν διεξοδικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν.

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (10:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρήστος Πολυζωγόπουλος

    Αρχίζει σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το "καυτό" θέμα των εργασιακών σχέσεων, μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Γιαννίτση και των προέδρων των οργανώσεων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

    Από πλευράς της ΓΣΕΕ, στο διάλογο θα συμμετέχει ο πρόεδρός της, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση με πρόταση 48 δακτυλογραφημένων σελίδων, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του προεδρείου, έγινε σαφές ότι η παραμονή της ΓΣΕΕ στο διάλογο θα εξαρτηθεί από τρεις βασικές προϋποθέσεις.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πολυζωγόπουλου, ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι ουσιαστικός, η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις της και η οποιαδήποτε ρύθμιση για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να συνοδεύεται οπωσδήποτε με ασφαλιστικές δικλείδες για τους εργαζομένους.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης, προσέρχεται με 10 ερωτήσεις, τις οποίες και απέστειλε χθες στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Mεταξύ των ερωτημάτων - επισημάνσεων του κ. Γιαννίτση, περιλαμβάνεται και το θέμα των πόρων ύψους, 17 τρισ. δρχ. που θα διατεθούν από το Γ' KΠΣ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής τίθεται το ερώτημα αν οι επιχειρηματίες μπορούν να δεσμευτούν ότι η επιδότησή τους για νέες προσλήψεις θα οδηγεί σε πρόσθετη απασχόληση και αν οι επιχειρήσεις μπορούν να δεσμευτούν σε μια συγκεκριμένη βάση ότι στις προσλήψεις που θα κάνουν θα σεβαστούν την ανάγκη για ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών και των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

    Οσον αφορά την κατάρτιση σε χρηματοοικονομικά και management, ο κ. Γιαννίτσης, μέσω της επιστολής του στους κοινωνικούς εταίρους απευθύνει το ερώτημα σε ποιες ειδικότητες ή θέματα πιστεύουν ότι χρειάζεται πιστοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και σε ποιο βαθμό θα πρέπει η συνεχιζόμενη κατάρτιση να παραμένει άτυπη.

    Πάντως, οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν αρνητικές τις ως σήμερα πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και για ακόμη μια φορά επεσήμαναν τις θέσεις τους, που ως γνωστόν, τα κυριότερα από τα αιτήματά τους είναι η θέσπιση του 35ώρου, ενώ παράλληλα ζητούν μέτρα για την αποχώρηση από την εργασία αυτών που ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ύστερα από 35 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, από τις 31 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κλαδικές συσκέψεις σε όλη την χώρα, αρχίζοντας από την Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί και η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Παράλληλα, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συγκληθεί η ολομέλεια της διοίκησης για να προσδιορίσει το πλαίσιο δράσης και να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία εντός του Οκτωβρίου, με διεκδικητικό πλαίσιο της αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθούν και άλλες κινητοποιήσεις.

    Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα, από τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (19:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος - Κώστας Λαλιώτης

    Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, μετά τη συνάντησή που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Κώστα Λαλιώτη εξέφρασε την έκδηλη ικανοποίησή του για την πορεία των πέντε Ολυμπιακών έργων αλλά και των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

    "Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την εξέλιξη των 14 οδικών και των πέντε Ολυμπιακών έργων, όπως μας τα παρουσίασε την Πέμπτη ο κ. Λαλιώτης" σημείωσε ο κ. Ρογκ. Και πρόσθεσε με σημασία: "Τα αποτελέσματα που καταγράψαμε είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η μεγαλύτερη ωστόσο ικανοποίησή μας είναι ότι θα αφήσουμε στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μια πολύ σημαντική κληρονομιά στον τομέα των υποδομών και των συγκοινωνιών".

    Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε: "Είχαμε με τον κ. Ρογκ μια γόνιμη, άριστη και δημιουργική συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιου είδους. Παρουσιάσαμε στον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ το αναλυτικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, από το οποίο έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος. Αποδείξαμε έτσι στην πράξη ότι όλες οι δράσεις και τα έργα τα οποία προαναγγείλαμε έχουν αντίκρισμα στην αλήθεια".

    [04] ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 24 Αυγούστου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου, ανακοίνωσε επίσημα ότι οι γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στις 26 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπιμού συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό την Τρίτη και αποφάσισαν τότε οι εκλογές να γίνουν στις 26 Νοεμβρίου.

    Η προεκλογική εκστρατεία θα κρατήσει 45 μέρες και όχι 60 για να μειωθούν οι δαπάνες και να αποφευχθεί η πολιτική ένταση ανέφερε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Ιον Ντιακονέσκου.

    Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση των κομμάτων της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς ο νόμος ορίζει ότι η κυβέρνηση αποφασίζει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

    Σημειώνεται ότι την προεδρία της χώρας διεκδικούν μέχρι τώρα πέντε υποψήφιοι. Ο πρωθυπουργός Μούγκουρ Ισαρέσκου, ο πρώην πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρε Ρόμαν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκανου και ο πρώην πρωθυπουργός Τεοντόρ Στολογιαν. Ωστόσο μόνο ο Ιλιέσκου έχει συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να μπορεί να κατεβεί υποψήφιος όπως ορίζει ο νόμος.

    Ο πρόεδρος της χώρας Εμιλ Κονσταντινέσκου δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για τις εκλογές καθώς, όπως υποστηρίζει, είναι πικραμένος από τη διαφθορά στους πολιτικούς κύκλους.

    O.K.

    [05] ΣΑΪΝΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βελιγράδι, 24 Αυγούστου 2000 (20:41 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα σεβαστεί τη "λαϊκή βούληση" που θα εκφραστεί με τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Νικόλα Σαϊνοβιτς αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Σαϊνοβιτς, ερωτηθείς αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα παραδώσει την εξουσία ομαλά αν ηττηθεί στις εκλογές απάντησε ότι το κόμμα θα σεβαστεί τα αποτελέσματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι "οι εκλογές είναι εκλογές και το Σοσιαλιστικό Κόμμα πάντα σεβάστηκε και σέβεται τη λαϊκή βούληση".

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Βελιγραδίου ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας για την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα προηγείται.

    Η δημοσκόπηση, στην οποία έλαβαν μέρος 1.700 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, φέρει τον Κοστούνιτσα να κερδίζει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, συγκεντρώνει το 25% των ψήφων.

    O.K.

    [06] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (20:26 UTC+2)

    "H κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναμορφώσει και να αντιστοιχίσει την παιδεία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, απαντώντας στις νέες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

    Ακόμη κάνει λόγο για νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης και σημειώνει ότι εκείνο που θα μπορούσε να αμβλύνει άμεσα την κατάσταση είναι η αποδέσμευση του λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους, ζήτησε την άμεση μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων υπαλλήλων που έχουν 16μηνη προϋπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια.

    [07] ΤΟ 20ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2000 (20:16 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 240 καλλιτεχνών και διανοούμενων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (WAAC).

    Στη διεθνή συνάντηση συμμετείχαν σύνεδροι από 36 χώρες με μεγαλύτερες σε αριθμό συμμετοχής αποστολές της Κολομβίας (16 άτομα), της Τουρκίας (12 άτομα), του Σπιτιού της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη (12 άτομα) και της Ταϊβάν (12 άτομα).

    "Ηταν το πιο επιτυχημένο συνέδριο απ' όλα και έγινε χωρίς την υποστήριξη του ελληνικού κράτους". Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού Δρ. Ρόσμαρι Σαλόνερ Γουίλκινσον εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον πρόεδρο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών Νικόλαο Μόσχοβο για την "άψογη διοργάνωση και την οργανωτική ικανότητά του".

    Από τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εισήγηση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χιλής Αντρέας Μοράλες Μιχόλικ με θέμα: "Οι πόλεις και ο χρόνος - Η υπόθεση της Χιλής".

    Ο κ. Μιχόλικ συνέδεσε την ιστορία της χώρας του με το μεταφορικό λόγο της ποίησης του Σεφέρη, του Ελύτη και του Καβάφη.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος και ποιητής Ολγκούν Χουσαμετίν ανέλυσε τους τρόπους προσέγγισης, που πρέπει να αναπτύξουν οι ποιητές της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού Δρ. Γουίλκινσον ανέπτυξε το θέμα "Ποίηση και Ιατρική", ενώ η ποιήτρια Σου Γιου Μιν από την Ταϊβάν παρουσίασε το πως ο ποιητικός λόγος παρουσιάζει τον έρωτα και την αγάπη.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βιβλίο "100 ηγέτες για την Ειρήνη".

    Οσον αφορά την ελληνική συμμετοχή η λογοτέχνης και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και μητέρα 5 παιδιών Γεωργία Αλεξίου παρουσίασε το "Αθλητικό Πνεύμα Διαμέσου των αιώνων στον ποιητικό λόγο" και ο καθηγητής Γεώργιος Ψαλτόπουλος από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε το θέμα "Της κατάρας και της προσευχής στον ποιητικό λόγο". Η πρόεδρος στο τμήμα Λογοτεχνίας του Σπιτιού της Ευρώπης Καίτη Τσιόκα παρουσίασε τις δραστηριότητες του τμήματός της και απήγγειλε ποιήματα.

    Η ζωγράφος Βάλια Δαβράδου μίλησε για το θέμα της ζωγραφικής, ενώ μίλησαν και απήγγειλαν ποιήματα οι Ευάγγελος Ρόζος, Ιωάννης Αναγνωστάκης, Αγγελική Χωλίδου, Ευαγγελία Λιβαδιώτου, Γιάννης Χατζηιωάννου, Ειρήνη Ιωαννίδου, Θεόδωρος Σαντάς, Μαρίνα Ζωγράφου, Νίκος Βερβερίδης, Νόρα Πιτίκα, Νικόλαος Μόσχοβος, Μαίρη Γεωργίου, Κορίνα Χάρη και Θεοδώρα Μινούδη. Οι Ελληνες ποιητές ήταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και από το νομό Χαλκιδικής.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού απένειμε τον τίτλο Δόκτορα της Λογοτεχνίας στους Θεσσαλονικιούς ποιητές Τάκη Γκοσιόπουλο, Σαράντο Παυλέα, Ελευθέριο Κιντζονίδη και Νικόλαο Μόσχοβο.

    Επίσης βράβευσε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Νικόλαο Μακραντωνάκη, καθώς και το Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου.

    Η Επιστημονική - Καλλιτεχνική Επιτροπή του Συνεδρίου βράβευσε τους Νικόλαο Μοσχοφίδη, Ολγκούν Χουσαμετίν (Τουρκία), Αϊσα Ζαχίροβικ (Βοσνία), Γεώργιο Ψαλτόπουλο, Ντίβεντρα Ουπάλ (Ινδία), Σπίτι της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και το "Λύκειο Ελληνίδων".

    Τέλος δόθηκαν τα βραβεία και οι τιμητικοί έπαινοι στους μαθητικούς διαγωνισμούς "Ποίηση και Ζωγραφική", "Χαρακτική και Ποίηση", ενώ ανακοινώθηκαν οι νικητές από τους διαγωνισμούς Ευρωπαίων Πεζογράφων και Ποιητών.

    [08] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΕΡΑΙΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (20:09 UTC+2)

    Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν υποχρεώνονται προς στιγμή να υποβάλλουν μέσα σε ένα εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος, τεχνική μελέτη για χορήγηση άδειας εγκατάστασης κεραιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Μεταφορών, Αλέκου Βούλγαρη.

    Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, δεν είναι δυνατό να εκχωρηθούν άδειες, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από το υπουργείο Τύπου οι αναγκαίες ενέργειες χορήγησης οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών.

    [09] ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΚΤΑΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Λάρισα, 24 Αυγούστου 2000 (20:04 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στα xρονικά της Θεσσαλίας, επιτεύxθηκε στην Παιδοxειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας επανασυγκόλληση γεννητικών οργάνων σε 8xρονο αγόρι που είxε τραυματιστεί στο ευαίσθητο αυτό σημείο του σώματός του κάνοντας κούνια.

    Το οκτάχρονο αγοράκι από την Αθήνα, μεταφέρθηκε στην Παιδοxειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Λάρισας, όταν κάνοντας κούνια, τραυματίστηκε σοβαρά στα γεννητικά του όργανα με αποτέλεσμα σxεδόν αυτά να έxουν αποκοπεί.

    Την επιxείρηση σωτηρίας του μικρού ανέλαβε ο δ/ντής της κλινικής κ. Ανδρέας Μάρκου που με τον επιμελητή κ. Β. Ταμπάρα και το xειρουργό κ. Μ. Ξηρομερίτη επιxείρησαν στις 12 το μεσημέρι μια επίπονη επέμβαση από τις σπάνιες του είδους.

    Το αποτέλεσμα ήταν επιτυxές και η εγxείρηση - από τις σπάνιες που έxουν καταγραφεί στον ελληνικό xώρο - πέτυxε με αποτέλεσμα ο 8xρονος να μην αντιμετωπίζει πλέον κανένα πρόβλημα.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο δ/ντής της κλινικής κ. Ανδρέας Μάρκου επιβεβαίωσε την κρισιμότητα της επέμβασης που xρειάστηκε μακρόxρονη συρραφή τονίζοντας συγxρόνως ότι ο μικρός κινδύνευσε να xάσει τελείως τα γεννητικά του όργανα. "Πρόκειται για ατυxήματα που συμβαίνουν σε κούνιες και τσουλήθρες τόνισε ο κ. Μάρκου και γι' αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί".

    [10] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ

    Λάρισα, 24 Αυγούστου 2000 (20:04 UTC+2)

    Πρωτοβουλία για τη διάσωση του κιρκινεζιού, ενός σπάνιου είδους γερακιού, αναλαμβάνουν δήμοι της Θεσσαλίας, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε xθεσινή σύσκεψη στη Νίκαια αποφασίστηκε να υπογραφεί συμφωνητικό συνεργασίας των δήμων εντός του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η μελέτη, που έxει εκπονηθεί στα πλαίσια του xωροταξικού σxεδίου της περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Χωρίς καμιά επιβάρυνση των δήμων, όπως γράφει η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας, αλλά μόνο με πόρους του προγράμματος, θα διερευνηθεί το που υπάρxουν φωλιές, οι οποίες και θα συντηρηθούν. Παράλληλα, θα επιxειρηθεί ο εντοπισμός παλαιών σπιτιών με κεραμίδια, έτσι ώστε να διασωθούν, καθώς θεωρούνται ιδανικά για το φώλιασμα του κιρκινεζιού.

    Ταυτόxρονα, θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και ιδίως των μαθητών με εκδηλώσεις και έκδοση ενημερωτικού υλικού, ενώ θα συνεxισθεί η καταγραφή και παρακολούθηση των πληθυσμών του κιρκινεζιού.

    "Τα xωριά των δήμων μας θεωρούνται πρώτη επιλογή σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διάσωση και τον πολλαπλασιασμό του κιρκινεζιού ή της κιρκινέκας όπως τη γνωρίζουμε. Οι πληθυσμοί της έxουν μειωθεί σημαντικά κι είναι ευκαιρία με το πρόγραμμα LIFE να σώσουμε το σπάνιο αυτό είδος γερακιού", τόνισε ο έxων την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη δήμαρxος Νίκαιας κ. Ρίζος Κομήτσας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρίας "ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" κ. Ντίνος Μπλιάτσος, υπογράμμισε ότι οι πληθυσμοί του κιρκινεζιού βρίσκονται σήμερα στο 5% των πληθυσμών της δεκαετίας του '60. Σύμφωνα με τα στοιxεία που παρέθεσε, στα xωριά της Θεσσαλίας βρίσκεται το 50% του συνόλου των κιρκινεζιών, που περνούν από την Ελλάδα, γεγονός το οποίο εξηγεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το θεσσαλικό διαμέρισμα.

    Ο κ. Μπλιάτσος προσδιόρισε ως βασικές αιτίες της μείωσης των κιρκινεζιών, τη μείωση των κατοικιών με κεραμιδοσκεπές, την εντατικοποίηση των καλλιεργειών με τη xρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και την εξόντωσή του με αεροβόλα για διασκέδαση...

    [11] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΤΟ SPO ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 24 Αυγούστου 2000 (19:59 UTC+2)

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) θα συμμετάσχει στις ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές σύμφωνα με οριστική απόφαση του προεδρείου του κόμματος.

    Το SPO έδωσε στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων για το Συμβούλιο Πολιτών και το Συμβούλιο Δημοκρατιών της Βουλής.

    "Στις εκλογές αυτές κατεβαίνουμε ανεξάρτητοι με το ονοματεπώνυμό μας και αναμένουμε τη στήριξη των πολιτών της Σερβίας", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος και υπογραμμίζεται ότι ο Βουκ Ντράσκοβιτς θα είναι επικεφαλής και των δύο ψηφοδελτίων, επειδή ο ίδιος και το κόμμα του οποίου ηγείται τα τελευταία δέκα χρόνια απέδειξαν ότι αγωνίζονται για την αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, καθώς και ότι είναι τα μεγαλύτερα θύματα στη μάχη για τη δημοκρατική Σερβία.

    Μεταξύ των υποψηφίων για το Συμβούλιο Πολιτών είναι οι Μίλαν Κόμνενιτς, Γκόρτανα Ανιτσιτς, Μίταρ Μρκελα, Τόμισλαβ Γέρεμιτς, Σρνταν Μίκοβιτς, Πέρα Σιγιάσκι, Γιόβαν Τούτσοβιτς, Ζίβκο Τοπάλοβιτς, Μίλος Φιλίποβιτς, Μπράνισλαβ Γιοβάνοβιτς, Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς - γνωστές προσωπικότητες της Σερβίας και ακόμη 97 υποψήφιοι.

    Εξάλλου σήμερα η Επιτροπή του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης της πόλης Πίροτ κάλεσε τα κόμματα της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS) της πόλης να κατέλθουν μαζί στις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

    Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής του SPO του Πίροτ Σβέτισλαβ Νέσιτς, δήλωσε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε η απόφαση για κοινή κάθοδο χωρίς προϋποθέσεις στις δημοτικές εκλογές με τα κόμματα με τα οποία συνεργαζόταν μέχρι σήμερα.

    Υπογράμμισε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι πολυάριθμοι και ότι ο βασικός λόγος είναι ότι "ο συνδυασμός της νίκης δεν αλλάζει". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι τα άλλα κόμματα του συνασπισμού θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

    Σημειώνεται ο Συνασπισμός "Μαζί για το Πίροτ" νίκησε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 1996.

    Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου του Συνασπισμού στο οποίο συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από το Δημοκρατικό Κόμμα, το SPO, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, και τη Συμμαχία Πολιτών Σερβίας. Στη σημερινή συνάντηση θα γίνει γνωστή η θέση του DOS και του SPO για την κάθοδό τους στις δημοτικές εκλογές.

    "Αν τα μέλη του DOS δεν είναι έτοιμα να κατέλθουν στις εκλογές με το SPO πρέπει να μας το πουν σήμερα. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, το SPO θα συμμετάσχει μόνο του στις εκλογές", κατέληξε ο κ. Νέσιτς.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΝΙΛΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 24 Αυγούστου 2000 (19:42 UTC+2)

    Οι ναύτες του Κούρσκ που σταμάτησαν τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα του υποβρυχίου έκαναν "μια ηρωική κίνηση, την οποία πλήρωσαν με τη ζωή τους", δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ.

    Οι αρχικές έρευνες σχετικά με το τραγικό ατύχημα έδειξαν ότι το πλήρωμα σταμάτησε τη λειτουργία του αντιδραστήρα μετά από ισχυρή σύγκρουση, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το υποβρύχιο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα περισσότερα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους στα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση.

    Ο κ. Μανίλοφ διευκρίνισε ότι το ατύχημα "αποκάλυψε ορισμένες ατέλειες στις επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων", προσθέτοντας ότι "λόγω έλλειψης οικονομικών, μόνο βασικές μονάδες του στρατού χρηματοδοτούνται, ενώ άλλες αγνοούνται".

    Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές κατηγορήθηκαν για το τραγικό περιστατικό, ότι καθυστέρησαν να ενεργήσουν για τη διάσωση του πληρώματος και άργησαν να δεχτούν διεθνή βοήθεια.

    [13] ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2000 (19:24 UTC+2)

    Ανυπόστατες χαρακτήρισε ο Ομιλος της Λαϊκής Τράπεζας τις πληροφορίες που τον φέρουν αναμεμειγμένο σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Τράπεζας, Κώστας Αρχιμανδρίτης, ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Ομιλος δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, η οποία ανακινήθηκε πρόσφατα από τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

    Παράλληλα, τόνισε ότι οι ξένες εφημερίδες δημοσιεύουν κατά καιρούς υποθέσεις ξεπλύματος χρημάτων σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κύπρος.

    "Ο Ομιλος ενεργεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας" δήλωσε ο κ. Αρχιμανδρίτης.

    [14] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΑΡΚΑΔΙΑ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (19:23 UTC+2)

    Στα πρώτα σπίτια, στο χωριό Ανω Κοτύλιο Αρκαδιας, έφθασαν τοπ απόγευμα οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται απο χθες κοντά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

    "Ολη η περιοχή έχει καεί, και η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν", δήλωσε στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ" ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης και κατήγγειλε ότι χθες το μεσημέρι έκαιγαν 12 εστίες φωτιάς ταυτόχρονα.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιες στον Ξηρόκαμπο Μαινάλου προς το χωριό Στεμνίτσα, στα Λυκόχια Αρκαδίας, στο Περιβόλι Σπερχειάδας, στα Διάσελα Πύργου και στην Ανδρίτσαινα, ενώ σε ύφεση ειναι στην Χαραυγή στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στα Νέα Στύρα Ευβοίας.

    Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στα Πηγαδάκια Αρκαδίας και στις Ροβιές Εύβοιας και υπο μερικό έλεγχο εκεινες σε Χρυσούπολη Καβάλλας, Ανω Πεδινά Ζαγορίου Ιωαννίνων, σε Αγία Τριάδα και Αγία Βαρβάρα Λαυρίου και σε Κορυφή Αγίου Νικολάου στη Ζάκυνθο.

    Στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα τρεις πυροσβέστες που συμμετείχαν σε επιχείρηση κατάσβεσης στην ¨Ηπειρο.

    Δραματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο νομό Αρκαδίας, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Απειλητικά πλησιάζει η φωτιά τα χωριά Ίσωμα, Κουρουνιό, Καστανοχώρι και Σαρακίνη, τα οποία εκκενώνονται, ενώ στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σαρακίνη τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Μεγαλόπολη.

    Στο χωριό Σύρνα βρίσκεται ο γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κ. Ευσταθιάδης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και άλλοι φορείς που συμμετέχουν σε σύσκεψη. Νωρίτερα, ο νομάρχης Αρκαδίας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ο νόμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε ενισχύσεις από αέρα, αφού οι επίγειες δυνάμεις δεν επαρκούν για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

    Στο μεταξύ, μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση, ανάμεσα στις περιοχές Κούτρουφα ή Άγιο Πέτρο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Αρκαδίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται όλες οι πυρκαγιές λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    [15] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΤΟΒΟΥ - ΜΟΡΦΟΥ

    Σκόπια, 24 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεντόνια Ντένες" υπογράφηκε χθες στην πόλη Τέτοβο της ΠΓΔΜ, συμφωνία αδελφοποίησης με την κατεχόμενη πόλη Μόρφου της Κύπρου.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος, Μουρανζάν Ισμαήλι, του Τετόβου και ο λεγόμενος δήμαρχος της Μόρφου, Μαχμούτ Οσαμάν, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ελπίδα ότι ανοίγονται προοπτικές για πολύπλευρη και μακρόπνοη συνεργασία.

    Οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες, ενώ η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στον πολιτιστικό, οικονομικό και αθλητικό τομέα.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΓΓΛΙΔΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Αυγούστου 2000 (19:06 UTC+2)

    Δικαστήριο της Τουρκίας καταδίκασε μια Αγγλίδα σε πέντε χρόνια φυλάκιση, γιατί προσπάθησε να μεταφέρει τρία κιλά ηρωίνης στη Βρετανία.

    Η 31χρονη Αλισον Μακίννον καταδικάστηκε μαζί με τον Τούρκο συνεργάτη της, Σελαχατίν Μενγκούκ, για "οργανωμένο λαθρεμπόριο ναρκωτικών". Η Αγγλίδα συνελήφθη το Μάρτιο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου κουβαλούσε πακέτα γεμάτα ηρωίνη.

    Σημειώνεται, ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό σταθμό για τη μεταφορά ναρκωτικών από την Ασία και την Αφρική, με προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

    [17] ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ "ΑΠΟΣΤΑΤΗ" ΡΕΜΕΣ

    Βουκουρέστι, 24 Αυγούστου 2000 (19:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Οικονομικών Ντέσεμπαλ Τράιαν Ρέμες, μετά την αποστασία του τελευταίου από τις γραμμές του κόμματος.

    Ορισμένα μέλη του Φιλελεύθερου Κόμματος της Ρουμανίας αποφάσισαν χθες να σχηματίσουν δικό τους κόμμα, με επικεφαλείς τον υπουργό Οικονομικών, Ντέσεμπαλ Τράιαν Ρέμες και τους γερουσιαστές Ντάν Αμέντου Λαζαρέσκου και Βισέντιου Γκαβανέσκου, που εγκατέλειψαν το κόμμα των Φιλελευθέρων, PNL.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του καινούριου κόμματος, τα μέλη του σκοπεύουν να "ξανασχηματίσουν το γνήσιο, αρχικό Φιλελεύθερο Κόμμα και να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Μούγκουρ Ισαρέσκου στις προεδρικές εκλογές".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του νέου κόμματος διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της "έντονης προσκόλλησης της ηγεσίας του Φιλελεύθερου Κόμματος στον κομμουνισμό".

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Μίρσεα Ιονέσκου Κίντους, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παραιτήσεις, προσθέτοντας ότι "εάν είναι αλήθεια, οι παραιτήσεις αποτελούν παράβαση των κανόνων του κόμματος".

    Σημειώνεται ότι μετά τις εξελίξεις αυτές, το Φιλελεύθερο Κόμμα διασπάται πλέον σε δυο ομάδες, εκ των οποίων η μία θα υποστηρίξει τον Μούγκουρ Ισαρέσκου και η δεύτερη τον πρώην πρωθυπουργό Τέοντορ Στόλογιαν, στις προεδρικές εκλογές.

    [18] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΝΑ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (19:02 UTC+2)

    Την άποψη ότι λόγοι αμοιβαιότητας αλλά και χρησιμότητας επιβάλλουν να κληθεί ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού για να μιλήσει στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξή του στον Planet.

    Εξηγώντας τη θέση του, ο κ.Αρσένης υποστήριξε ότι το κυπριακό βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσει προς τη συνομοσπονδία. Επισήμανε ότι ο κ.Κυπριανού είναι πολιτικός διεθνούς εμβέλειας και ότι θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του, τη στιγμή που και ο κ.Κακλαμάνης είχε μιλήσει στην κυπριακή Βουλή.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε την ανάγκη διαλόγου προκειμένου οι Ελληνες να βρούν έναν κοινό παρονομαστή και ενιαία στρατηγική, ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η πολιτική ανάπτυξης προσωπικών σχέσεων με τη γείτονα δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής και εκτίμησε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η προσέγγιση. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει την αξιοπιστία της προς τα έξω και να μη φανεί ενδοτική σε πιέσεις.

    [19] ΣΕ ΡΩΣΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

    Μόσχα, 24 Αυγούστου 2000 (18:46 UTC+2)

    Ο Εντμουντ Πόπε, πρώην αξιωματικός του ναυτικού των ΗΠΑ παραμένει φυλακισμένος στη Μόσχα με τις κατηγορίες της κατασκοπείας καθώς το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του να αφεθεί ελεύθερος.

    Ο Πόπε, 53 ετών αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 10 μέχρι 20 χρόνια για κατασκοπεία και μέχρι 7 χρόνια για αποκάλυψη απόρρητων κρατικών μυστικών.

    Ο Πόπε κατηγορείται ότι είχε επαφές με Ρώσους επιστήμονες στη Μόσχα και στην πόλη της Σιβηρίας Νοβοσιμπιρσκ και σε άλλες περιοχές για να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες.

    Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στη Μόσχα γιατί δεν επέστρεψε σε γιατρό από τις ΗΠΑ να επισκεφθεί τον κρατούμενο που υποφέρει από σπάνια μορφή καρκίνου.

    Ο.Κ.

    [20] ΝΕΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000 (18:30 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας "ΥΓΕΙΑ Α.Ε.", για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Α.

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εισηγμένων εταιριών:

    "ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ Α.Ε." για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    "JUMBO A.E.E." για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

    "ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε." για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    Η εταιρία "ΥΓΕΙΑ Α.Ε." θα διαθέσει 3.897.462 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 3.500.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 397.462 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η εταιρία "ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ Α.Ε." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 30.748.768 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ως εξής: 29.700.493 με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 900 δρχ./μετοχή και με αναλογία 8 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές μετοχές και 1.048.275 με ιδιωτική τοποθέτηση στη διοίκηση, στο προσωπικό και τους συνεργάτες του ομίλου. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση 37.125.616 νέων δωρεών κοινών ανωνύμων μετοχών με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά μετοχή.

    Η εταιρία "JUMBO A.E.E." προβαίνει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μη διαπραγματεύσιμου στο Χ.Α.Α., ποσού δρχ. 4.008.960.000 διάρκειας τεσσάρων (4) ετών, με την έκδοση 2.764.800 ονομαστικών ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.450 δρχ. και τιμής διάθεσης 1.450 δρχ./ομολογία. Οι ομολογίες διατίθενται με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων ως εξής: σε κάθε 15 παλαιές μετοχές αναλογεί 1 δικαίωμα προτίμησης για την αγορά 1 ομολογίας.

    Η εταιρία "ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 3.880.720 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 1.100 δρχ./μετοχή και με αναλογία 5 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές μετοχές. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση 3.880.720 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών με αναλογία 5 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές μετοχές.

    ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 14.679.792 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "Μ. & Α. ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 7.111.280 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας "EURODRIP Α.Β.Ε.Γ.Ε.".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 8.418.750 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας "ΓΕΚΕ Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 8.574.060 κοινών ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΕΤΕΜ Α.Ε.".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 93.729.760 κοινών ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ Α.Ε.".

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε α) την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε." από δρχ. 100 σε δρχ. 320 με ταυτόχρονη έκδοση 62.500.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας μετοχής δρχ. 320, σε αντικατάσταση των παλαιών 200.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών (Reverse Split) και β) την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά δρχ. 20.000.000.000 με κεφαλαιοποίηση ισόποσου τμήματος του λογαριασμού της "Διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο" και έκδοση 62.500.000 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας δρχ. 320, σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 3,2 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές.

    Τέλος, το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε για την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Α.Ε." σε "STABILTON ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" με διακριτικό τίτλο "STABILTON A.E.".

    [21] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 24 Αυγούστου 2000 (18:21 UTC+2)

    Η Ρωσία δέχεται αυστηρή κριτική και κατηγορίες από παντού για τους χειρισμούς της κατά την τραγωδία του υποβρυχίου Κούρσκ. Οι Βρετανοί έκαναν λόγο για εγκληματική αδράνεια των ρωσικών ναυτικών αρχών. "Δεν μας άφησαν να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτό για το οποίο είχαμε έλθει" δήλωσε μέλος της βρετανικής ομάδας διάσωσης που έσπευσε προς βοήθεια των μελών του πληρώματος του Κούρσκ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ομολόγησε χθες ότι αισθάνεται ένοχος για την τραγωδία, αρνήθηκε όμως να επιρρίψει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να δεχτεί παραιτήσεις που του υποβλήθηκαν από ανώτατους αξιωματικούς.

    Αρκετοί από τους συγγενείς των 118 μελών του ρωσικού υποβρυχίου παρακολούθησαν σήμερα επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Η τελετή έλαβε χώρα στο Βιντγιάγεβο της βόρειας Ρωσίας, όπου το Κούρσκ είχε τη βάση του. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Nordlandsposten, ο Νορβηγός αντιναύαρχος Αϊναρ Σκόργκεν αναγκάστηκε να απειλήσει το ρωσικό Στόλο του Βορρά ότι θα τερματίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Κούρσκ για να λάβει περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το υποβρύχιο.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2000 (18:03 UTC+2)

    Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Λυσσαρίδη συναντήθηκαν σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα ενώ κύριο θέμα της ήταν τα προβλήματα που απορρέουν από τον νόμο περί ιδιωτικοποίησης της HELEXPO.

    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα, προτείνοντας να δοθεί από το εποπτεύον υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μια εύλογη πίστωση χρόνου μέχρι να επιλυθούν τα ουσιαστικά και κρίσιμα θέματα που αφορούν τις μετατάξεις των υπαλλήλων.

    Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον κ. Λυσσαρίδη την άμεση ενεργοποίηση του προσωπικού της ΔΕΘ ενόψει της διοργάνωσης της 65ης ΔΕΘ, την εξασφάλιση των μετατασσόμενων υπαλλήλων σε ό,τι αφορά στην καταβολή αποζημίωσης και την εξασφάλιση των νέων θέσεων εργασίας τους, την άμεση επίλυση του θέματος των ατόμων με ειδικές ανάγκες που απασχολούνται στη ΔΕΘ και τα οποία κρίθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό και την αλλαγή του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΘ.

    Από την πλευρά του ο κ. Λυσσαρίδης ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη ενόψει και της επικείμενης συνάντησής του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΘ, την ερχόμενη Τρίτη, 29 Αυγούστου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 August 2000 - 19:05:27 UTC