Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΦΩΤΙΕΣ
  • [02] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΘΟ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ 2Η ΦΟΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΔΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ»
  • [04] ΑΘΕΝΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
  • [06] ΝΕΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΡΑΚ
  • [07] ΡΩΣΙΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΝΤ
  • [08] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ
  • [09] ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
  • [10] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 4 ΑΝΔΡΩΝ
  • [11] Ο Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
  • [12] ΚΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΤΙΣΚΟ
  • [13] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ CIA ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [14] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΟΜΗΡΟΙ
  • [15] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [18] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΞΑΝΑ
  • [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] 145 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΕΣ
  • [22] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ
  • [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΤΚ

  • [01] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΦΩΤΙΕΣ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2000 (06:25 UTC+2)

    Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική, Κορινθία και Στερεά Ελλάδα για τον κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των ισχυρών ανέμων. Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, ενώ σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Βατίστι Καρύστου.

    [02] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΘΟ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Θεσσλαονίκη, 18 Αυγούστου 2000 (12:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΕΛΔΑ

    Έντονος είναι ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, λόγω της κατακόρυφης ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου και της χαμηλής πτήσης του δολαρίου, που έχουν ως συνέπεια οι πρατηριούχοι της Ελλάδας να ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη.

    Ειδικότερα, περισσότερα από 200 ελληνικά πρατήρια καυσίμων, κυρίως από τις τουριστικές περιοχές, παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την κατηγορία ότι διατηρούν τις τιμές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

    Συγκεκριμένα, οι περισσότερες παραβάσεις σημειώνονται στους νομούς Κέρκυρας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Λασιθίου, καθώς και στη Μεσσηνία και τη Φθιώτιδα, όπου και διαπιστώνονται αποκλίσεις των πραγματικών από τις ενδεικτικές τιμές, ως και 35,2 δρχ. το λίτρο.

    Οι εν λόγω εξελίξεις και παραβάσεις έχουν μεγάλη επίδραση και στον δείκτη του καταναλωτή, ο οποίος ενώ κατά τον Ιούλιο αναμενόταν να κλείσει στο 2,2% διαμορφώθηκε τελικά στο 2,7%, δημιουργώντας έτσι ιδιαίτερες ανησυχίες για τον Αύγουστο.

    Πάντως, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των ΕΛΠΕ, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα, μέσω του κυκλώματος προμήθειας, διακίνησης, χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου, ώστε να διαπιστώσουν έτσι το μέγεθος της ευθύνης και των εταιριών εμπορίας.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ελέγξει κάθε στάδιο της εμπορίας και της διάθεσης των πετρελαιοειδών, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσει που οφείλονται αυτές οι αποκλίσεις.

    Στο μεταξύ, βάσει των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις 2 Αυγούστου μέχρι και τις 16 του ίδιου μήνα σε όλη της ελληνική επικράτεια, από τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, προέκυψε ότι οι αυξήσεις στις τιμές ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνες που είχαν ανακοινωθεί.

    Πάντως, συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των εταιριών και των βενζινοπωλών, καθώς ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠ), θεωρεί ότι στην τιμή ανά λίτρο που πληρώνει ο καταναλωτής το 68,4% είναι φόροι και δασμοί, το 23,8% αφορά την τιμή διυλιστηρίου, το 0.9% είναι εισφορές, το 3,5% αφορά την εταιρία εμπορίας και το 3,8% το κέρδος του πρατηριούχου.

    Οι βενζινοπώλες ισχυρίζονται ότι το δικό τους περιθώριο είναι της τάξης του 3,7% και των εταιριών 11,6%. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Ανάπτυξης, για κάθε μονάδα που πληρώνει ο καταναλωτής περίπου το 70,6% είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων, που αποτελεί σημαντικό έσοδο του κράτους.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εν λόγω υπουργείου, το 13,2% είναι το κόστος του διυλιστηρίου, το 11,6% η τιμή της εταιρίας, το 3,8% το κέρδος των πρατηριούχων και λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, οι φόροι υπέρ τρίτων.

    [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ 2Η ΦΟΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΔΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2000 (11:27 UTC+2)

    Από την 1η έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2000 θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά στην αποθήκη Α' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης η έκθεση "Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος" που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 65ης Διεθνούς Έκθεσης.

    Η Έκθεση οργανώνεται από το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

    Στην Έκθεση παρουσιάζεται μέσα από φωτογραφικό υλικό, διαφάνειες και ηλεκτρονικά μέσα το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και αναστύλωσης που επιτελεί το ΚΕΔΑΚ στη Χερσόνησο του Άθω εδώ και 19 χρόνια.

    [04] ΑΘΕΝΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2000 (21:11 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    "Θέλουμε να μας πούνε επιτέλους την αλήθεια για το Κυπριακό. Έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο ακούγοντας υποσχέσεις. Όλοι πρέπει να ξέρουνε ένα πράγμα: Εμείς δε θα σταματήσουμε ποτέ τον αγώνα για σωστή λύση του Κυπριακού. Να μη νομίσουν ότι θα κουραστούμε και θα φύγουμε. Όσο περνάνε τα χρόνια γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί. Αναμένουμε πρόοδο στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και σ' αυτό είμαστε αυστηροί".

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς μετά τη δεξίωση που παρέθεσε σε επιφανή στελέχη συνέδρους και εκλέκτορες του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λος Άντζελες, τονίζοντας ότι οι Ελληνοαμερικανοί λομπίστες τηρούν ισορροπίες και πάνε σε όλα τα συνέδρια του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατόν στήριξη στα εθνικά μας θέματα με πρώτο το Κυπριακό.

    Ο κ. Άθενς, που είναι και πρόεδρος της UHAC, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απραξία τόσων ετών και τόνισε ότι είναι βέβαιος πως ο Πρόεδρος Κλίντον θέλει να βρεθεί λύση. Το θέμα είναι κατά πόσο θα ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση προς την Τουρκία, είπε, επισημαίνοντας ότι παρ' όλες τις πιέσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπι που έχει καταφέρει να σταματήσει κάποια πράγματα (πώληση όπλων κλπ.), η Τουρκία πάντα έχει αυτό που θέλει από την Αμερική. "Κανείς δε λέει με σιγουριά ότι θα βρούμε λύση. Υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, όμως μέχρι ποιο σημείο θα πιέσουν την άλλη πλευρά αυτό πραγματικά το φοβάμαι", είπε ο κ. Άθενς και αναρωτήθηκε πως αν δε μπορεί να το κάνει ο Κλίντον ποιος άλλος θα είναι σε θέση να το κάνει;

    Για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος έλαβε χθες το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, ο κ. Άθενς ανέφερε ότι δεν είχε αισθανθεί προσωπικά ότι έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο Κυπριακό μέχρι τη στιγμή που στάθηκε κοντά του ως υποψήφιος αντιπρόεδρος ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν. "Είναι προσωπικός φίλος και πάντα ήταν στο πλευρό μας. Να θυμίσω ότι ήταν ο άνθρωπος που έθεσε σθεναρά το θέμα της υπογραφής αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι θα ωθήσει τα πράγματα, ας μη ξεχνάμε όμως ότι ο Πρόεδρος είναι αυτός που παίρνει αποφάσεις".

    Στη δεξίωση στο Λος Άντζελες παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, και σημαντικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και πολλοί επιφανείς Ελληνοαμερικανοί, όπως ο πολιτειακός υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνιας, Φιλ Αγγελίδης, ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο Άγγελος Τσακόπουλος, τα μέλη του Κογκρέσου Ρον Κλινκ και Σέλι Μπέρκλεϊ, ο Άντι Μανάτος, ο Τζον Κατσιματίδης κ.ά.

    [05] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2000 (21:01 UTC+2)

    Τη δυσαρέσκεια των κυνηγών προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να αυξήσει μέχρι και 25% τις τιμές των αδειών που για ένα εξάμηνο, όσο διαρκεί η κυνηγετική περίοδος, θα κοστίζουν 40.000 δραχμές.

    Ημέρα έναρξης της κυνηγετικής περιόδου είναι η Κυριακή. Φέτος ο αριθμός των κυνηγών που θα συμμετάσχουν σε αυτή είναι αυξημένος κατά 15%.

    Το ζήτημα που απασχόλησε έντονα τον κυνηγετικό κόσμο τους τελευταίους μήνες αφορούσε στο αν θα συμπεριληφθεί ο Φεβρουάριος στην κυνηγετική περίοδο, αλλά τελικά δεν υπήρξαν αλλαγές, αφού όπως απέδειξαν επιστημονικές μελέτες, το μήνα αυτό δεν υπάρχει αναπαραγωγή των ζώων στην Ελλάδα.

    [06] ΝΕΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΡΑΚ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2000 (20:52 UTC+2)

    Η Τουρκία παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Βόρειο Ιράκ εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ αλλά ερευνά τους ισχυρισμούς των Ιρακινών ότι σκοτώθηκαν πολίτες κατά τον βομβαρδισμό.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η Αγκυρα διεξάγει κατά καιρούς επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ εναντίον βάσεων του ΡΚΚ και πάντα προσέχει να μην χτυπηθούν πολίτες.

    Σημειώνεται ότι το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε ότι 38 Κούρδοι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ προχθές.

    Ο.Κ.

    [07] ΡΩΣΙΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΝΤ

    Ουάσιγκτον, 18 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Η Ρωσία, η Βραζιλία και το Μεξικό είναι οι μόνες χώρες που έχουν αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περίοδο της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης, 1997 - 1998.

    Το BBC μετέδωσε ότι η Ρωσία, η χώρα που έχει δανειστεί τα περισσότερα χρήματα από το διεθνή οργανισμό έχει καταφέρει να αποπληρώσει το 2000 ποσό της τάξεως των 3,6 δισ. δολαρίων. Το συνολικό χρέος της Ρωσίας προς το ΔΝΤ -από δάνεια που έχει λάβει από το 1997 και μετά- ανέρχεται σε 12,6 δισ. δολάρια.

    Εκτός της Ρωσίας, σημαντικά ποσά έχουν αποπληρώσει και η Βραζιλία και το Μεξικό. Η Βραζιλία σε ένα έτος επέστρεψε 7,4 δισ. δολάρια και χρωστάει μόνο 1,7 δισ. δολάρια.

    Το Μεξικό, το οποίο είχε χρέη από την περίοδο 1994-1995, έχει αποπληρώσει περίπου το 1/3 του χρέους του.

    Αντιθέτως, οι ασιατικές χώρες που επλήγησαν από την κρίση του 1998, δεν έχουν ανακάμψει ακόμη πλήρως και μάλιστα η Ινδονησία δανείστηκε επιπλέον ένα δισ. δολάρια το 1999.

    [08] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ

    Πρίστινα, 18 Αυγούστου 2000 (20:40 UTC+2)

    Αστυνομικός του ΟΗΕ από τα νησιά Φίτζι και ο Αλβανός διερμηνέας του, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες όταν πέρασαν από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία, απελευθερώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωπου της ΚFOR.

    Οι δυο άντρες, οι οποίοι πέρασαν στη Σερβία κατά λάθος, κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Μπουγιάνοβατς, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Γιουγκοσλάβων.

    [09] ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Λονδίνο, 18 Αυγούστου 2000 (20:25 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις γιουγκοσλαβικές αρχές να λάβουν σύντομα αποφάσεις για την τύχη των δύο Βρετανών αστυνομικών που κρατούνται στο Βελιγράδι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.

    Το Λονδίνο επιθυμεί είτε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους είτε να αφεθούν ελεύθεροι. Στρατοδικείο στο Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η προανάκριση για τους δύο Βρετανούς που συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο πριν από τρεις εβδομάδες.

    [10] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 4 ΑΝΔΡΩΝ

    Βιέννη, 18 Αυγούστου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ζήτησε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης δυο Βρετανών και δυο Καναδών που συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο στις αρχές Αυγούστου.

    Η πρόεδρος του ΟΑΣΕ Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ ζήτησε από τις σερβικές αρχές να απελευθερωθούν οι τέσσερις άνδρες και ανέφερε ότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα αποδείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος κράτησής τους.

    Οι δυο Βρετανοί που εργάζονται για τον ΟΑΣΕ ως εκπαιδευτές της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο και οι δυο Καναδοί μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι και αναμένεται να δικαστούν.

    Ο.Κ.

    [11] Ο Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2000 (20:13 UTC+2)

    Η πρόταση της Πολιτικής Ανοιξης είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού αντιπασοκικού μετώπου, και δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια που ακούγονται περί επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, ξεκαθάρισε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Σταμάτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    Ο γραμματέας της Πολιτικής Ανοιξης πρόσθεσε ότι η αναμόχλευση και η προβολή του θέματος γίνεται από συγκεκριμένους ανθρώπους και πολιτικά πρόσωπα, που έχουν ανοίξει μέτωπο με την ηγεσία της ΝΔ, ενόψει του συνεδρίου και επιχειρούν να χρησιμοποιούν τον κ.Σαμαρά ως όπλο σε αυτόν, αφήνοντας να ενοηθεί ως τέτοιο πρόσωπο την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Οπως εξήγησε τα σενάρια αυτά είναι εκτός των προθέσεων της ΠΟΛ.ΑΝ. και σίγουρα δεν τα προωθεί η ΝΔ, διότι η ηγεσία της δεν θα ήθελε να φανεί αδύναμη. Αντίθετα, είπε, από την προαγωγή των σεναρίων ευνοείται η πλευρά της κ.Μπακογιάννη, η οποία "βρίσκει έναν σάκο του μποξ στο πόλεμο με τη ΝΔ και από την άλλη εμφανίζει αδύναμη την ηγεσία της, άρα προσπαθεί να αναρριχηθεί στη θέση του άτυπου υπαρχηγού".

    [12] ΚΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΤΙΣΚΟ

    Βαρσοβία, 18 Αυγούστου 2000 (19:32 UTC+2)

    Το δημοτικό συμβούλιο της πολωνικής πόλης Οσιετσιμ αποφάσισε τη μετατροπή ενός καταρρέοντος κτίσματος του κολαστηρίου του Αουσβιτς σε χώρο διασκέδασης.

    Εκπρόσωποι του "Κέντρου του Διαλόγου", του διεθνούς φόρουμ που έχει στόχο την πληροφόρηση σχετικά με το Ολοκαύτωμα, ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητούνταν από πέρυσι το καλοκαίρι.

    Υπενθυμίζεται ότι στο κτίριο, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μουσική ψυχαγωγία των νέων της περιοχής, χιλιάδες άνθρωποι πλήρωσαν τον παραλογισμό του ναζισμού.

    [13] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ CIA ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 18 Αυγούστου 2000 (19:26 UTC+2)

    Συνομιλίες με ρώσους αξιωματούχους είχε ο διευθυντής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA, Τζόρτζ Τένετ, ο οποίος έφτασε στη Ρωσία χθες το βράδυ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ιζβέστια", ο κ. Τένετ είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, που αντικατέστησε την KGB "με αντικείμενο την ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκράτες".

    [14] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΟΜΗΡΟΙ

    Τζόλο, 18 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    Οι μουσουλμάνοι αντάρτες στις Φιλιππίνες απελευθέρωσαν σήμερα μόνο τρεις από τους 28 ομήρους που κρατούν φυλακισμένους στο νησί Τζόλο εδώ και τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν το Σάββατο.

    Για τους τρεις Μαλαισιανούς που απελευθερώθηκαν διεξαγόταν χωριστές συνομιλίες μεταξύ ανταρτών και της κυβέρνησης της Μαλαισίας και καταβλήθηκαν ξεχωριστά λύτρα.

    [15] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ

    Βέροια, 18 Αυγούστου 2000 (17:59 UTC+2)

    Από χθες ξεκίνησε στη Βέροια η 9η Πανελλήνια Συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

    Κάθε καλοκαίρι στο θέατρο Αλσους της Βέροιας, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, οι πολιτιστικοί φορείς του δήμου διοργανώνουν την πανελλήνια συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία παρουσιάζουν στο τελευταίο 15μερο του Αυγούστου τις θεατρικές παραγωγές τους.

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2000 (17:39 UTC+2)

    Τούρκοι λιμενικοί συνέλαβαν εννιά ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν έξω από το κρατικό χημικό συγκρότημα Πέτκιμ, στην πόλη Αλιαγα της Τουρκίας.

    Η διαμαρτυρία ξεκίνησε το πρωί, όταν οι ακτιβιστές προσπάθησαν να σταματήσουν την κίνηση καραβιών στο λιμάνι του συγκροτήματος, σύμφωνα με δηλώσεις της Μέλντα Κέσκιν, εκπροσώπου του γραφείου της Greenpeace στην Κωνσταντινούπολη.

    "Παράλληλα, τέσσερις ακτιβιστές μπήκαν στο συγκρότημα για κρεμάσουν πανώ με οικολογικά συνθήματα αλλά δεν τα κατάφεραν, λόγω των ισχυρών ανέμων", πρόσθεσε η κ. Κέσκιν.

    Αφορμή για τη διαμαρτυρία στάθηκαν τα επικίνδυνα χημικά που δημιουργούνται από την παραγωγή του PVC. Τα χημικά αυτά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργατών του συγκροτήματος και μολύνουν το περιβάλλον.

    Σημειώνεται ότι η Greenpeace πραγματοποίησε τη Τρίτη παρόμοια διαμαρτυρία σε άλλο εργοστάσιο του Πέτκιμ, στην Σμύρνη, όπου συνελήφθησαν 14 ακτιβιστές.

    [17] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Ιερουσαλήμ, 18 Αυγούστου 2000 (17:22 UTC+2)

    Το Ισραήλ απέρριψε πρόταση για διεξαγωγή δεύτερης συνόδου κορυφής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, εάν οι Παλαιστίνιοι επιμείνουν στις θέσεις τους. Τη θέση αυτή διεμήνυσε στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί.

    Ο Ρος βρίσκεται στο Ισραήλ για σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο οι Ισραηλινοί είναι διατεθειμένοι να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ύστερα από την αποτυχία της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε τη στήριξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσίρο Μόρι, στα σχέδιά του για μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Ιάπωνας ηγέτης συμβούλεψε τον Αραφάτ να μην προβεί σε βιαστικές κινήσεις και να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ισραήλ, διότι, όπως είπε, "η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν είναι η σοφότερη επιλογή".

    [18] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΞΑΝΑ

    Λονδίνο, 18 Αυγούστου 2000 (17:20 UTC+2)

    Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επαναληφθούν οι πτήσεις των Κονκόρντ το συντομότερο δυνατόν. Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Ζαν-Κλοντ Γκεϊσό, δήλωσε ότι δεν έφτασε το τέλος των Κονκόρντ ούτε το τέλος των πτήσεων υπερηχητικών επιβατικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι η ανάκληση του πιστοποιητικού πτητικής ικανότητας είναι απλώς ένα προσωρινό μέτρο.

    Την ίδια ώρα, Γάλλοι και Βρετανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Λονδίνο και εξέτασαν μέτρα για την επανάληψη των πτήσεων των υπερηχητικών αεροσκαφών.

    Στο μεταξύ, οι συγγενείς των 113 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του Κονκόρντ της Air France ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγή κατά της γαλλικής εταιρείας, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 270 εκατ. δολαρίων (περίπου 90 δισ. δραχμές), όπως αναφέρει το BBC.

    [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18 Αυγούστου 2000 (17:18 UTC+2)

    Οι Κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν σήμερα την έκκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού, τα προβλήματα στους κόλπους της Εκκλησίας, την επικείμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και το δράμα που εκτυλίσσεται γύρω από το ρωσικό υποβρύχιο που παραμένει στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Παγωμένη σιγή στο παγιδευμένο Κουρσκ", αναφέρει ότι είναι μηδαμινές οι ελπίδες για τη διάσωση των 118 μελών του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ, που παραμένει για έκτη μέρα παγιδευμένο στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Ντενκτάς στην Αμμόχωστο, στην οποία σημειώνει: "Κληρίδη, έχεις γεράσει πολύ. Αν και εγώ είμαι μικρότερός σου, οδεύω προς το τέλος του βίου μου. Ελα, λοιπόν, να λύσουμε μαζί το Κυπριακό".

    Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ειρήνη ημίν", γράφει ότι το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου επιζητεί την πολυπόθητη ειρήνη στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου, πράγμα που φαίνεται να επιθυμεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι υγιέστατος και πως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα "αστείες" τις φωνές περί απομάκρυνσής του. Γράφει, επίσης, ότι η ανατίμηση κατά ένα σεντ στη λιανική τιμή του πετρελαίου, που θα ισχύει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Χωρίς ελπίδα, χωρίς ανάσα", γράφει ότι κάθε λεπτό που περνά στο βυθό είναι μια αιωνιότητα για τους 118 ανθρώπους του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου, σημειώνοντας ότι καμιά προσπάθεια διάσωσης δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Γράφει, επίσης, ότι διάφοροι επιτήδειοι διέθεταν στην αγορά επικίνδυνα οικοδομικά υλικά, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι αρμόδιοι διστάζουν να εφαρμόσουν το νόμο.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ανθισε η χαρά", γράφει ότι η χαρά άνθισε χθες στις ψυχές και τα πρόσωπα του Στέλιου Στυλιανού και της Λαρίσα, αφού ο πρώτος είδε για πρώτη φορά την εγγονή του, ενώ η 24χρονη Λαρίσα βρήκε τον πατέρα, τον παππού και άλλους στενούς συγγενείς της, που δεν γνώρισε από τότε που γεννήθηκε. Η Λαρίσα ήρθε στην Κύπρο για να αναζητήσει τον πατέρα της, Μιχάλη, ο οποίος με μάτια δακρυσμένα έσφιξε την κόρη του στην αγκαλιά του μετά από 23 χρόνια.

    Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Εν ανάγκη θ' αποχωρήσομεν", γράφει ότι η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να συντηρήσει μια διαδικασία που δεν οδηγεί πουθενά και φροντίζει με κάθε τρόπο και μέσο να στείλει αυτό το μήνυμα προς όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ενόψει του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με τις εμπορικές τράπεζες, για εφαρμογή σχεδίου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξή τους ενόψει της απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Πλησιάζουμε το 'κόκκινο' ", γράφει ότι διίστανται οι απόψεις για την προοπτική αύξησης των τιμών των καυσίμων, με βάση τα διεθνή δεδομένα. Γράφει, επίσης, ότι τα οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό ταλαιπώρησαν τους Κύπριους, προσθέτοντας ότι έγιναν αμέτρητες καταγγελίες στο Σύνδεσμο Καταναλωτών για προβλήματα, όπως η μη τήρηση των προγραμμάτων και η αναχώρηση πλοίων σε θαλασσοταραχή.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριό της θέμα ότι αναμένεται να διατυπωθούν κατηγορίες για μη ασφαλή οδήγηση στον οδηγό μικρού λεωφορείου, το οποίο βγήκε από το δρόμο Μονιάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά επιβάτες. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι 19χρονη Βρετανίδα εκφράζει φόβους ότι μπορεί να μην ξαναδεί την δίχρονη κόρη της, αφού ο Τουρκοκύπριος πατέρας του παιδιού το απήγαγε και το μετέφερε στα κατεχόμενα. Το σχετικό δημοσίευμα προσθέτει ότι οι κατοχικές αρχές αναφέρουν πως ίσως να μην μπορέσουν να βοηθήσουν, αφού οι βρετανικοί νόμοι δεν ισχύουν εκεί.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Weekly Review" γράφει ότι η μοίρα της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου, που κρατείται στην Αίγυπτο για κατοχή 3,5 κιλών μαριχουάνας, παραμένει ασαφής, ενώ δημοσιεύει και δήλωση του δικηγόρου της νεαρής, Ιάκωβου Αβρααμίδη, ότι είναι αμφίβολο εάν θα ληφθεί ποτέ απόφαση για απελευθέρωσή της με εγγύηση. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις των Μορφιτών, που επέδωσαν ψηφίσματα στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [20] 145 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2000 (17:09 UTC+2)

    Εκατόν σαράντα πέντε λαθρομετανάστες από το Ιράν και το Ιράκ συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές στην επαρχία Βαν, που βρίσκεται στα σύνορα του Ιράν.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ενενήντα τρεις Ιρακινοί συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές ενώ κατευθυνόταν προς την πόλη Γκουρπινάρ. Στη άλλη επιχείρηση, εντοπίστηκαν 33 Ιρακινοί και 19 Ιρανοί, οι οποίοι κρύφτηκαν σε σπίτι κοντά στην πόλη Βασκάλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, οι κρατούμενοι θα απελαθούν μόλις ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα-πέρασμα για λαθρομετανάστες που φεύγουν από την Ασία και την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη.

    [21] ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΕΣ

    Βερολίνο, 18 Αυγούστου 2000 (17:06 UTC+2)

    Με διαδηλώσεις που διαλύθηκαν από την αστυνομία, αλλά και με αφισοκολλήσεις σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια, οι Γερμανοί νεοναζί γιόρτασαν την επέτειο του θανάτου του Ρούντολφ Ες, υπαρχηγού του Αδόλφου Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Τουλάχιστον τρία άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ροστόκ, όπου η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση νοσταλγών του Χίτλερ, με την κατηγορία ότι κρατούσαν τα απαγορευμένα σύμβολα του Γ' Ράιχ.

    Στο μεταξύ, στις περισσότερες γερμανικές πόλεις οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν και ξεκόλλησαν από τοίχους χιλιάδες αφίσες και αυτοκόλλητα που χαρακτήριζαν τον Ες "μάρτυρα ειρήνης" και την αυτοκτονία του στις 17 Αυγούστου του 1987 "φόνο".

    [22] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ

    Γιάλτα, 18 Αυγούστου 2000 (17:04 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα στη Γιάλτα της Ουκρανίας η διήμερη σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) χωρίς τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε μεταβεί στο ουκρανικό θέρετρο για να συμμετάσχει στη σύνοδο, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει σήμερα το βράδυ εσπευσμένα στη Μόσχα, λόγω της βύθισης του ρωσικού υποβρυχίου Κursk στα νερά της θάλασσας Μπάρεντς.

    Οι ηγέτες των εννέα εκ των δώδεκα χωρών της ΚΑΚ, οι οποίοι θα συμμετάσχουν τελικά στη σύνοδο, θα εξετάσουν τρόπους για την καλύτερη εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της πρώην Σοβιετικής Ενωσης καθώς και στρατηγικές για την παύση των ένοπλων συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή.

    [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΤΚ

    Σόφια, 18 Αυγούστου 2000 (17:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη βουλγαρική κυβέρνηση έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γραφεί η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, επικαλούμενη ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ασυμβίβαστο στην περίπτωση του Γκροζντάν Καρατζόφ, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος της ομάδας εργασίας της βουλγαρικής κυβέρνησης, αρμόδιας για την πώληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ), και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΤΚ.

    Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης επισήμανε ότι παρόμοια επιστολή εστάλη πριν από έναν χρόνο και τότε έγιναν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. "Δεν έχουμε λάβει παρόμοια επιστολή τώρα, η Κομισιόν προς το παρόν βρίσκεται σε διακοπές", υπενθύμισαν οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου του υπουργικού συμβουλίου στη Σόφια. Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της κυβέρνησης, Αντόνι Σλαβίνσκι, δήλωσε ότι "δεν ξέρει τίποτα για την ύπαρξη παρόμοιας επιστολής".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 August 2000 - 9:14:41 UTC