Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ
  • [02] ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
  • [03] ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΡΑΠΕ ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗ ΠΑΡΟ
  • [04] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΣΛΕΜΕ
  • [05] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [06] ΟΗΕ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [07] Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] Ο ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [11] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΝΟΦΣΚΙ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
  • [13] 77ΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [14] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ - ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [15] Ο ΣΕΖΕΡ ΑΠΕΡΙΨΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ
  • [16] ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - ΔΝΤ
  • [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [18] ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΥΛΩΝΑ
  • [20] ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΕ ΑΞΙΑΣ 3.64 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
  • [21] 26 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΤΣΕΤ

  • [01] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2000 (21:56 UTC+2)

    Νεκρός είναι ο πιλότος του μικρού ψεκαστικού αεροσκάφους τύπου "Πετσεντέλ", που κατέπεσε κατά της διάρκειας ρίψης νερού σε πυρκαγιά στην Κέρκυρα. Πρόκειται για τον 30χρονο Θανάση Μπεσλεμέ από τη Λαμία.

    Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή Τρουμπέτα του δήμου Παλαιοκαστριτών της Κέρκυρας.

    [02] ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2000 (16:44 UTC+2)

    Σημαντικές εξελίξεις για την οικονομία, τα φορολογικά και τα εργασιακά ζητήματα αναμένονται εντός του Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου και την κατάστρωση ενός ακόμη λιτού προϋπολογισμού. Στα δεδομένα του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις και οι εισοδηματικές αυξήσεις, που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο.

    Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου, αναμένεται να συνέλθει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό το νέο του πρόεδρο, Βασίλη Ράπανο, με αντικείμενο τη διατηρησιμότητα των μακροοικονομικών μεγεθών μέσα στη ζώνη του ευρώ, βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία.

    Στις 24 Αυγούστου, ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, θα ξεκινήσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τα μέτρα κατά της ανεργίας. Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου θα έχουν συγκεντρωθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού όλες οι εισηγήσεις των υπουργών για την πολιτική που θα ασκηθεί το 2001.

    Αργότερα, τον Οκτώβριο θα ληφθούν σημανικές αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ηδη οι υπηρεσίες έξι υπουργείων εργάζονται εντατικά για την κατάρτιση της λίστας των κλειστών επαγγελμάτων που εποπτεύουν, καθώς και των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την άσκησή τους. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένα από τα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και να μειωθεί η τιμολόγηση των σχετικών υπηρεσιών.

    [03] ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΡΑΠΕ ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗ ΠΑΡΟ

    Πάρος, 8 Αυγούστου 2000 (21:05 UTC+2)

    Νικητής στην ιστιοσανίδα, στους αγώνες, που διεξάγονταν μέχρι χθες στην Πάρο, ανακήρυχθηκε τελικά ο Σουηδός Κρίστοφερ Ράπε.

    Ο αέρας στην παραλία Νέα Χρυσή Ακτή της Πάρου δεν ευνοούσε χθες τη διεξαγωγή αγώνων με αποτέλεσμα να παραμείνει η βαθμολογία ως είχε, δηλαδή, με αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί νικητής ο Κρίστοφερ Ράπε μετά από επτά ιστιοδρομίες.

    Ο Κρίστοφερ Ράπε ήταν και ο περσινός νικητής στην ίδια διοργάνωση της Πάρου. "Μου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια", δήλωσε, χαριτολογώντας ο ίδιος. Συμπλήρωσε δε: "Πέρσι πιστεύω ότι κέρδισα πιο εύκολα. Φέτος πήγα καλά στο σλάλομ, αλλά στο course (πορεία) χρειάζομαι ακόμη δουλειά. Ελπίζω να συνεχίσω, έτσι, μέχρι το τέλος της περιόδου".

    Ο Ράπε κατάφερε να είναι σε όλες τις κούρσες στην πρώτη τριάδα και έτσι, πήρε εύκολα τη νίκη μπροστά από το Στιβ ΄Αλεν ο οποίος κατάφερε τη χθεσινή μέρα να περάσει τον Μάικα Μπουζιάνη, που έμεινε τρίτος. "Κατάφερα να κερδίσω τον Μάικα χθες και αυτό μου δίνει αυτοπεποίθηση, όπως και η νίκη μου στη δεύτερη χθεσινή ιστιοδρομία. ΄Ισως να περνούσα και τον Κρίστοφερ, αν γίνονταν και σήμερα αγώνες", τόνισε ο ΄Αλεν, ενώ ο Ελληνοαμερικανός Μάικα Μπουζιάνης παρατήρησε: "Είχα μια δύσκολη εβδομάδα. Τα πράγματά μου, όπως και άλλων αθλητών δεν ήρθαν από την Ισπανία και αναγκαστήκαμε να βρούμε εφεδρικά πανιά. Πήγα καλά".

    Από ελληνικής πλευράς ξεχώρισε ο Ζαν Μαρκ Φάντης, που κατέλαβε την 24η θέση, ενώ τον ακολούθησαν στις θέσεις 30 και 31 οι Ζώης Θεοχάρης και Γιάννης Παπασπύρου. Ο Μίνως Ευσταθιάδης ήταν 34ος, ενώ ο Γιώργος Αντωνίου (από την Κύπρο), ο Φίλιππος Αδαμίδης, ο Βαγγέλης Μπούφης, ο Μανόλης Σοφούλης, ο ΄Αγγελος Βιτσαξής, ο Γιώργος Βλαστός και ο Ντίνος Θωμόπουλος κατέλαβαν κατά σειρά τις θέσεις από 37 ως 43. Τέλος, ο Χρήστος Τσατσαρώνης έμεινε στην 45η θέση.

    Σήμερα το βράδυ πρόκειται να γίνει η τελετή λήξης και να δοθούν τα βραβεία στους νικητές οι οποίοι θα αναχωρήσουν τις προσεχείς μέρες για την Κωνσταντινούπολη και για τον αγώνα μεγάλης απόστασης "Trans Bosphorous" στη διάρκεια του οποίου θα διανύσουν το Βόσπορο.

    [04] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΣΛΕΜΕ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2000 (21:05 UTC+2)

    Τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του χειριστή του μοιραίου ψεκαστικού αεροσκάφους PZL που συνετρίβη χθες στην Κέρκυρα εκφράζει σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων.

    [05] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Κάλγκαρι, 8 Αυγούστου 2000 (21:02 UTC+2)

    Ο πατέρας ενός Καναδού που συνελήφθη στο Μαυροβούνιο από το γιουγκοσλαβικό στρατό με τη κατηγορία της τρομοκρατίας, παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει τι ακριβως έγινε.

    "Δεν καταλαβαίνω τι έγινε", τόνισε ο Ρον Χολ, μιλώντας για τη σύλληψη του γιου του Λίαμ, την περασμένη εβδομάδα μαζί με έναν ακόμη Καναδό και δυο Βρετανούς.

    Ο κ. Χολ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο δικηγόρος του 19χρονου γιου του δεν μιλάει αγγλικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λίαμ Χολ συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στο Μαυροβούνιο, μαζί με τον θείο του Σον Γκόινγκ και δυο άγγλους αστυνομικούς, οι οποίοι δούλευαν στο Κοσσυφοπέδιο για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    "Είναι τραγική είδηση" δήλωσε ο κ. Χολ, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες δεν αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά τον είχε προειδοποιήσει όσον αφορά στην κατάσταση.

    "Το υπουργείο Εξωτερικών μας είπε ότι υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουμε να διορίσουμε δικό μας δικηγόρο. Πιστεύουμε ότι ο δικηγόρος του γιου μου δεν μιλάει αγγλικά, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα", επισήμανε ο κ. Χολ.

    [06] ΟΗΕ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 8 Αυγούστου 2000 (20:32 UTC+2)

    Η επιστροφή των προσφύγων στη Βοσνία έχει σημειώσει την υψηλότερη αύξηση από το τέλος του πολέμου πριν πέντε χρόνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNHCR.

    Συγκεκριμένα, 20.000 και πλέον άτομα επέστρεψαν στα σπίτια τους σε περιοχές, που ζούσαν πριν από τον πόλεμο.

    Οι πρώτοι Μουσουλμάνοι γύρισαν στα σπίτια τους στην ανατολική Βοσνία, όπου κυριαρχούν οι Σέρβοι. Ωστόσο, ζουν σε σκηνές, με ελάχιστες ελπίδες για μετακόμιση σε μόνιμες κατοικίες πριν έρθει ο χειμώνας.

    Σημειώνεται ότι η Υπατη Αρμοστεία προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και να ξαναχτιστούν τα σπίτια τους αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθυστερεί καθώς οι δωρήτριες χώρες δεν παρέχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

    [07] Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2000 (20:30 UTC+2)

    Οι αποζημιώσεις στους αγρότες που θα καταστρέψουν τη σπορά βαμβακιού, επειδή προέρχεται από επιμολυσμένους σπόρους θα δοθούν μετά τη συλλογή και καταστροφή του προϊόντος και σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. υπουργός τόνισε ότι οι επιμολυσμένες σπορές βαμβακιού είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα

    Aπό την πλευρά τους, οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις πριν από την καταστροφή του προϊόντος.

    [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

    Μόσχα, 8 Αυγούστου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την φονική έκρηξη στην υπόγεια διάβαση στη Μόσχα συγκάλεσε έκτατη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, του υπουργού Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ, του υπουργού Εκτάκτων Περιστατικών Σεργκέι Σοίγκου και του Βλαντίμιρ Πρόνιτσεφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν στην συνάντηση εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες και χαρακτήρισε τραγωδία για τη Ρωσία την επίθεση.

    Το τελευταίο τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων κάνει λόγο για επτά νεκρούς και 53 τραυματίες από την επίθεση.

    Ο.Κ.

    [09] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2000 (20:25 UTC+2)

    Γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες για τη μεταφορά και διάσωση ενός κεραμικού κλιβάνου, που χρονολογείται στον 1ου μ.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκε το 1997 στα βόρεια του νομού Θεσσαλονίκης, στο χωριό Νέα Φιλαδέλφεια.

    Ο κλίβανος, επειδή βρισκόταν στο χώρο από όπου θα διέλθει η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε από το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να μεταφερθεί από την αρχική του θέση και να τοποθετηθεί στην πλατεία του χωριού.

    Ο κεραμικός κλίβανος, που σήμερα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χρησιμοποιούνταν ως εργαστήρι και μονάδα παραγωγής για τις οικοδομικές ανάγκες της εποχής σε τούβλα και κεραμίδια.

    Ωστόσο, η μεταφορά και τοποθέτησή του σε άλλο σημείο του χωριού, εκτός από το γεγονός ότι είναι ευαίσθητο και πολυδάπανο έργο, έχει προκαλέσει αντίθετες απόψεις ανάμεσα στους χωρικούς, καθώς οι μεν δεν επιθυμούν την κατάληψη του κεντρικού σημείου του χωριού από το αρχαίο εύρημα και οι δε υποστηρίζουν πως πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

    [10] Ο ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 8 Αυγούστου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη των Τσετσένων αυτονομιστών στην φονική επίθεση στην υπόγεια διάβαση στην Μόσχα που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP, επικαλούμενο ανακοίνωση της υπηρεσίας τύπου του προέδρου.

    Ο Μασχάντοφ δήλωσε ότι οι Τσετσένοι αντάρτες, οι ειδικές δυνάμεις, οι αρχηγοί των ανταρτών δεν έχουν καμία ανάμειξη στην επίθεση στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας.

    O.K.

    [11] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 8 Αυγούστου 2000 (20:07 UTC+2)

    Οι δυο Βρετανοί αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον δικαστηρίου στο Βελιγράδι ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καθώς ο ένας από τους δυο άνδρες επικοινώνησε με Βρετανό διπλωμάτη στην σερβική πρωτεύουσα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι ο Αντριαν Πράνγκνελ τηλεφώνησε στον Μπομπ Γκόρντον, επικεφαλή των βρετανικών συμφερόντων στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Βελιγράδι.

    Οι δυο Βρετανοί και οι δυο Καναδοί που συνελήφθησαν κατηγορούνται για τρομοκρατία και κατασκοπεία. Ο Αντριαν Πράνγκνελ είπε στον Γκόρντον ότι αύριο θα προσαχθούν σε δίκη και τους έχει οριστεί δικηγόρος για να τους υπερασπιστεί.

    O.K.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΝΟΦΣΚΙ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2000 (20:00 UTC+2)

    Με τον Βρετανό αναπληρωτή πρέσβη στην ΠΓΔΜ Ρίτσαρντ Πότερ και τον στρατιωτικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας Μάικλ Ντόρ συναντήθηκε ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λιούμπεν Παούνοφσκι.

    Οι αντιπρόσωποι της βρετανικής πρεσβείας συνεχάρησαν τον κ. Παούνοφσκι για την νέα του θέση και του απέδωσαν πρόσκληση να επισκεφθεί το βρετανικό υπουργείο Αμυνας τον Νοέμβριο.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών και ο κ. Παούνοφσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Βρετανίας στον αμυντικό τομέα.

    Οσον αφορά την ασφάλεια στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία, οι δύο πλευρές τόνισαν ότι είναι έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση παράνομης δραστηριότητας στα σύνορα.

    [13] 77ΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2000 (19:55 UTC+2)

    Ηλικιωμένη παρασύρθηκε στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης από αστικό λεωφορείο που εκτελούσε το τακτικό δρομολόγιο από τη διασταύρωση του Χορτιάτη εώς την πλατεία του χωριού.

    Η 77χρονη Ελένη Γκουραμάνη προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα την ώρα που ο οδηγός του λεωφορείου επιχειρούσε, χωρίς να αναπτύξει ταχύτητα, να προσπεράσει άλλο σταθμευμένο λεωφορείο.

    Η ηλικιωμένη γυναίκα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν ακόμη γνωστά, αλλά το τμήμα οδικών τροχαίων ατυχημάτων Θεσσαλονίκης διενεργεί προανάκριση.

    [14] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ - ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Μόσχα, 8 Αυγούστου 2000 (19:54 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας διενεργούν έρευνες για την έκρηξη σε υπόγεια διάβαση που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιούρι Λουζκόφ μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο κ. Λουζκόφ ανέφερε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση από τις χειρότερες που συγκλόνισαν τη Μόσχα από το φθινόπωρο του 1999 και πιστεύεται ότι οι Τσετσένοι αντάρτες κρύβονται πίσω από αυτήν.

    Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών ανακοίνωσε ότι τελικά επτά άτομα σκοτώθηκαν ενώ αρχικά είχε αναφερθεί ότι ήταν οκτώ οι νεκροί και 31 τραυματίστηκαν.

    Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Αλεξάντερ Μουζικάντσκι διέψευσε όλες τις αναφορές για εξουδετέρωση δεύτερης βόμβας μετά την έκρηξη.

    Ο.Κ.

    [15] Ο ΣΕΖΕΡ ΑΠΕΡΙΨΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

    Αγκυρα, 8 Αυγούστου 2000 (19:46 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεντζέτ Σεζέρ, αρνήθηκε να εγκρίνει διάταγμα που προέβλεπε την απόλυση εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με ένοπλες Ισλαμικές οργανώσεις. Η κίνηση του κ. Σεζέρ αποτελεί την πρώτη διαφωνία του με την κυβέρνηση από την αρχή της προεδρικής θητείας του.

    Ο κ. Σεζέρ, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος το Μάιο, επέστρεψε το έγγραφο στον πρωθυπουργό της χώρας, διευκρινίζοντας ότι το διάταγμα θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του νομοσχεδίου που θα εγκρίνουν οι τούρκοι βουλευτές.

    Σημειώνεται ότι το εν λόγο διάταγμα, επιτρέπει στις τουρκικές αρχές να απολύσουν όσους δημόσιους υπάλληλους βρεθούν ένοχοι για συμμετοχή τους σε Ισλαμικά ή διαιρετικά κινήματα.

    Η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να θέσει σε ισχύ το διάταγμα παρά τη βούληση του προέδρου και σε αυτή την περίπτωση ο Σεζέρ μπορεί να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας, ή όχι, του διατάγματος.

    [16] ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - ΔΝΤ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2000 (19:40 UTC+2)

    Mε την εξέταση του προϋπολογισμού του 2002 συνεχίζονται στην Ουάσιγκτον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ΠΓΔΜ Κρίστιαν Πόρτμαν και την επικεφαλή της διαπραγματευτικής ομάδας του ιδρύματος για την υπογραφή της συμφωνίας FESAL Μαίρη Μπέικερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις είναι μέχρι στιγμής επιτυχείς, αλλά υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες μέρες.

    [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2000 (19:28 UTC+2)

    Στην Κέρκυρα βρίσκεται κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους, το οποίο κατηύθυνε ο υποσμηναγός Θανάσης Μπεσλεμές από τη Λαμία.

    Χθες τα μεσάνυχτα η σωρός του πιλότου μεταφέρθηκε με C-130 στο νοσοκομείο της αεροπορίας στην Αθήνα.

    [18] ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2000 (19:26 UTC+2)

    Νέα γραμμή θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο στο Μετρό, η οποία θα φτάνει μέχρι τη Δάφνη, ενώ ήδη από το τέλος του Αυγούστου οι νέοι συρμοί θα δοκιμάζονται σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας.

    Η γραμμή Συντάγματος - Δάφνης έχει μήκος πέντε χιλιομέτρων και σταθμούς κάτω από την Ακρόπολη, το Φιξ, το Νέο Κόσμο, την περιοχή Αναλάτου και τη Δάφνη. Σε τμήμα του παλιού εργοστασίου του Φιξ δημιουργείται υπόγειο εξαόροφο γκαράζ 600 θέσεων, ενώ από το φθινόπωρο το Μετρό θα διαθέτει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΥΛΩΝΑ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή πετρελαιαγωγού για τη μεταφορά μαύρου χρυσού από την Κασπία Θάλασσα, που θα ξεκινά από το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας και θα φτάνει στις ακτές της Αδριατικής και συγκεκριμένα μέχρι την Αυλώνα, διασχίζοντας τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

    Ο πετρελαιαγωγός, ΑΜΒΟ, θα κατασκευαστεί με τη βοήθεια των ΗΠΑ και το κόστος του θα φτάνει το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ θα είναι συστατικό μέρος του διαδρόμου 8 που θα συνδέει ανατολή και δύση με αυτοκινητόδρομο, σιδηροδρομική γραμμή, αγωγό φυσικού αερίου και καλώδιο για τις τηλεπικοινωνίες. Το μήκος του υπολογίζεται σε 890 χιλιόμετρα, ενώ θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 750 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

    Τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού, καθώς η χώρα θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη.

    [20] ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΕ ΑΞΙΑΣ 3.64 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ

    Μπανγκόκ, 8 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 3.64 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση μέτρων για την αντιμετώπιση καταστροφών στη νοτιοανατολική Ασία.

    Σκοπός του έργου θα είναι η προστασία ατόμων από πιθανές καταστροφές στη περιοχή, η οποία χαρακτηρίστηκε σε σχετική δήλωση της Κομισιόν ως "μια από της πιο ευπρόσβλητες του κόσμου". Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σεισμούς, καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες εξαιτίας του φαινομένου "Ελ Νίνιο".

    Τα χρήματα θα δοθούν για την υλοποίηση του δεύτερου μέρους του έργου κατά των καταστροφών στην Ασία, με 13 ξεχωριστά προγράμματα στο Λάος, στη Καμπότζη, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ.

    "Η ΕΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της νοτιοανατολικής Ασίας, για τη γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική αντιμετώπιση στα προβλήματα σε ώρα ανάγκης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Μπανκόκ, Τιερί Ρομμέλ.

    [21] 26 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2000 (19:19 UTC+2)

    Εικοσιέξι πυρκαγιές μένονται σε διάφορες περιοχές της ΠΓΔΜ, ενώ 6.000-7.000 εκτάρια δάσους έχουν καταστραφεί τις τελευταίες 30 μέρες.

    Οι υλικές ζημιές, σύμφωνα με δήλωση του γενικού επιθεωρητή δασών, Ζόραν Ζλάτεφκσι, υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, και διευκρίνισε ότι τα έξοδα της αναδάσωσης αναμένεται να είναι δεκαπλάσια του ποσού αυτού.

    Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συμμετείχαν οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ελικόπτερα και άνδρες του στρατού, καθώς και ελληνικά ελικόπτερα, ιδιαίτερα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Βέλες.

    Η Δημοκρατική Ενωση κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει σοβαρά μέτρα κατά των πυρκαγιών και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να βοηθήσουν στην κατάσβεσή τους. "Η κυβέρνηση", όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στέλεχος του κόμματος, "συμπεριφέρεται σαν να εκδηλώνονται οι πυρκαγιές σε ξένη χώρα και όχι στην ΠΓΔΜ".

    [22] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΤΣΕΤ

    Σαντιάγκο, 8 Αυγούστου 2000 (18:31 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής ήρε σήμερα την βουλευτική ασυλία του πρώην δικτάτορα της χώρας Αουγκούστο Πινοτσέτ με ψήφους 14-6 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση των 157 διώξεων που εκκρεμούν εις βάρος του για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του από το 1973 μέχρι το 1990.

    Οι αντίπαλοι του Πινοτσέτ αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για να καταφέρουν τη διεξαγωγή δίκης για τον πρώην δικτάτορα και σήμερα δικαιώθηκαν εν μέρει αφού η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σαντιάγκο είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση από συνηγόρους του Πινοτσέτ.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 August 2000 - 18:46:39 UTC