Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [02] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΥΧΤΑΣ
  • [03] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΦΑΛΚΟΝ
  • [04] ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΠΑΛΞΗ ΚΕΝΤΡΟΥ
  • [05] ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [06] ΕΓΚΛΗΜΑ "ΤΙΜΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • [07] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [09] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [10] ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΙΣΤΡΑΛ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ
  • [11] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [12] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΤΙΤΣ ΚΑΤΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [13] ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΠΟ ΒΟΣΝΙΟΥΣ
  • [14] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ 17ΧΡΟΝΟ
  • [15] ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΚΟΣΜΟ, «ΒΛΕΠΕΙ» ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [16] ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ
  • [17] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [18] Ο ΠΙΝΟΣΕΤ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [19] ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ CDR ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [21] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΘΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [22] ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [23] ΤΟ 100% ΤΗΣ ΣΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [24] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ο.Υ. ΚΑΤA ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (14:08 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ομιλία του Πρωθυπουργού στη HELEXPO

    Τα θέματα της υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της μετοχοποίησης του 15% του ΟΠΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο. Μετά τη συνάντηση του κ. Σημίτη με τους υπουργούς Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας ακολούθησε συνεργασία του πρωθυπουργού με τον κ. Παπαντωνίου, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της προετοιμασίας των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι εξαγγελίες θα είναι η ίδια η οικονομική πολιτική του 2001 που είναι ήδη γνωστή. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα αναλύσει και θα προεκτείνει την πολιτική αυτή ενώ θα προσθέσει τα στοιχεία που εκείνος κρίνει, ωστόσο το γενικό περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής έχει ήδη προσδιοριστεί με τις αναγγελίες και τις ανακοινώσεις που έχουν ήδη γίνει. Πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο θα υλοποιηθούν πλήρως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις, όμως είπε ότι δεν θα υπάρξει τίποτε πλέον αυτού.

    Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου εξετάστηκε η πορεία της οικονομίας, η οικονομική πολιτική του 2001 και θέματα που αφορούν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2001 και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό και με την υλοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. "Η γενική εικόνα είναι πολύ θετική. Η οικονομία πάει πολύ καλά και το 2001 θα είναι έτος ισχυρότατης ανάπτυξης", είπε ο κ. Παπαντωνίου και προέβλεψε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια θα φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 5% το χρόνο, που θα εξασφαλίζει την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου για τη δεκαετία, ο οποίος θα μας οδηγήσει και στην πραγματική σύγκλιση το 2010 με τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2000 θα είναι πλεονασματικός, για να αποπληρωθούν τα παλιά χρέη, τόνισε όμως πως θα υπάρξουν επαρκείς πόροι για τους κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. "Όμως γενικά το στίγμα θα πρέπει να είναι η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η περιστολή της σπατάλης όπου ακόμη υπάρχει στο δημόσιο τομέα", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί από τη Νέα Δημοκρατία για τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν φοβούνται απολύτως τίποτα. "Η δικαιοσύνη είναι πάντα ευπρόσδεκτη και καλούμε οποιονδήποτε έχει οποιοδήποτε στοιχείο να το καταθέσει στον εισαγγελέα. Εμείς τηρούμε απόλυτα αδιάβλητες διαδικασίες και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι καμία από τις καταγγελίες αυτές δεν έχει την παραμικρή απολύτως βάση και είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα αποδειχτεί και στο μέλλον", είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι καταφεύγει σε συνεχείς μηνυτήριες αναφορές για να ασκήσει αντιπολίτευση καθώς δεν διαθέτει πολιτικό λόγο και ιδεολογία. "Η προσπάθεια τυχόν ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής δεν υπηρετεί τη δημοκρατία, αναδεικνύει τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας", τόνισε.

    Σχετικά, τέλος με την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, είπε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις, σημείωσε όμως ότι η μετοχοποίηση θα προχωρήσει συναινετικά καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν το 49% των ναυπηγείων, έχουν βασικό λόγο για την πορεία της ιδιωτικοποίησης.

    Αναφορικά με τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι θα γίνει εντός του 2000 ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για το οποίο υπεύθυνα είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού. Τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλοι οι πόροι και επισήμανε ότι οι διαδικασίες μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ θα προσφέρουν ένα σημαντικό μέρος για την κάλυψη του κόστους διεξαγωγής των Αγώνων. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η μετοχοποίηση θα είναι επιτυχής.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη ζήτηση πολιτιστικών αγαθών, και προσφέρονται πολλές δυνατότητες απασχόλησης γι΄αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί βαρύτητα στην οικονομική πλευρά του θέματος.

    [02] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΥΧΤΑΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (10:40 UTC+2)

    Με την ενίσχυση σε άνδρες, υλικοτεχνική υποδομή του τμήματος δίωξης εκβιαστών, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας νομοθεσίας, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα της νύχτας.

    Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, με συνεντεύξεις του στον Τύπο δηλώνει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Παράλληλα προαναγγέλλει επιχειρήσεις "σκούπα" σε νυχτερινά κέντρα.

    Ο κ.Χρυσοχοίδης θα εισηγηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης πλέγμα νομοθετικών αλλαγών, προκειμένου να μην κυκλοφορεί ελεύθερος ο νονός της νύχτας, να μην μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του και να μην βγαίνει γρήγορα από τη φυλακή. Στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται και η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, γνωστών κακοποιών στην αστυνομία, και ο έλεγχος των τραπεζικών τους λογαριασμών.

    [03] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΦΑΛΚΟΝ

    Βουκουρέστι, 1 Αυγούστου 2000 (19:14 UTC+2)

    Το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Σεπτεμβρίου 1999, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη και του γιου του, Νίκου, είχε ως αιτία τεχνική βλάβη και λανθασμένη πλοήγηση, ανακοίνωσε ο Βασίλε Τόκου, Αρχιεπιθεωρητής της Επιθεώρησης Πολιτικής Αεροπορίας του ρουμανικού Υπουργείου Μεταφορών.

    "Σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρων, για περίπου 24 δευτερόλεπτα, το ελληνικό αεροσκάφος τύπου Falcon 900, είχε 10 κάθετες ταλαντεύσεις, οι οποίες υπερέβησαν τα όρια χειρισμού του αεροσκάφους. Η πρόσκρουση των επιβατών χωρίς ζώνες ασφαλείας στα τοιχώματα και τα αντικείμενα του αεροσκάφους, λόγω των επιταχύνσεων που εμφανίστηκαν ως συνέπεια των ταλαντεύσεων, οδήγησε στο θάνατο των 7 επιβατών", πρόσθεσε ο Αρχιεπιθεωρητής.

    Η Επιτροπή διερεύνησης (αποτελούμενη και από εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία), διαπίστωσε ως κύριες αιτίες του δυστυχήματος:

    1. Τη λανθασμένη εκτίμηση του κινδύνου από τη βλάβη του αντισταθμιστή δύναμης στη λαβίδα. 2. Την παρέμβαση του πληρώματος στον αυτόματο πιλότο. 3. Τις λανθασμένες εντολές σε περίπτωση μεγάλων ταχυτήτων και βλάβης του αντισταθμιστή, που οδήγησαν στην εμφάνιση των ταλαντεύσεων, και , 4. τη μη χρησιμοποίηση των ζωνών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της καθόδου, που οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασης.

    [04] ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΠΑΛΞΗ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2000 (10:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Εθνάρχης και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Προσήλωση στην πολιτική που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος υποδεικνύει η "Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου" τονίζοντας ότι ο Μακάριος είχε επισημάνει στην τελευταία του ομιλία πριν το θάνατό του πως "η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει περιθώρια άλλων υποχωρήσεων" και "υποχωρήσεις πρέπει να ζητούνται μονάχα από την τουρκική πλευρά".

    Με ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του Προέδρου Μακαρίου, η Επαλξη αναφέρει ότι "αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το εθνικό μας θέμα, ενόψει και των όσων σημειώνονται στη Γενεύη, η αταλάντευτη εμμονή μας σε αρχές και η προβολή του δίκαιου αγώνα μας αποτελούν τη μόνη οδό για πιο ευνοϊκές για τη δική μας πλευρά εξελίξεις".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2000 (21:04 UTC+2)

    Τη σημαντική βοήθεια που του προσφέρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι βρίσκονται στη Γενεύη, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε δήλωσή του την οποία ανέγνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Με αφορμή δημοσιεύματα σε κυπριακά ΜΜΕ που τέθηκαν ενώπιόν του, στα οποία γίνονται "απρεπή υπαινιγμοί" αναφορικά με την παρουσία μελών του Εθνικού Συμβουλίου και συνεργατών του, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαψεύδει το ύψος της δαπάνης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα και τονίζει ότι και αν ακόμη ήταν ορθό δεν θα έπρεπε να δημιουργείται θέμα λόγω του ότι στη Γενεύη συζητείται το μέλλον της Κύπρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΕΓΚΛΗΜΑ "ΤΙΜΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (21:03 UTC+2)

    Εγκλημα "τιμής" χθες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου 40χρονος καταστηματάρχης Νίκο Παπαγεωργίου πυροβόλησε και σκότωσε τον 37χρονο κτηνοτρόφο Δημήτρη Δαβατζή, επειδή υποψιάζονταν ότι έχει σχέσεις με τη σύζυγο του.

    Το έγκλημα έγινε στο καφενείο του χωριού, μπροστά στα μάτια δεκάδων θαμώνων. Οι σφαίρες βρήκαν τον 37χρονο στο στήθος και το κεφάλι. Ο δράστης διέφυγε και αναζητείται από την αστυνομία

    [07] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (20:50 UTC+2)

    Αρχίζει από την Παρασκευή η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας Νέων Χάντμπολ, ενόψει των αγώνων της τελικής φάσης του Πανευρωπϊκού πρωταθλήματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Ηλιούπολη από 18 ως 26 Αυγούστου.

    Το πρώτο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Νέων έχει οριστεί να διεξαχθεί με την Τυνησία, την Παρασκευή στις 6.00 το απόγευμα. Με την ίδια ομάδα η Εθνική μας θα δώσει δύο ακόμα φιλικές αναμετρήσεις το Σάββατο 5 και τη Δευτέρα 7 Αυγούστου. Όλα τα φιλικά παιχνίδια θα λάβουν χώρα στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης.

    Στις 14 και στις 15 Αυγούστου στις 6.00 το απόγευμα με δύο φιλικά παιχνίδια με την αντίστοιχη ομάδα της Γιουγκοσλαβίας η Εθνική Νέων πρόκειται να ολοκληρώσει τον κύκλο των φιλικών αγώνων.

    Από τις ομάδες, που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, θα είναι και η Λετονία η οποία στη προκριματική φάση τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, φέρνοντας το αποτέλεσμα: Μολδαβία - Λετονία 23 - 33, Λετονία - Ολλανδία 25 - 19, Λετονία - Πορτογαλία 25 - 21.

    Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Λετονία θα συμμετέχει σε μια σπουδαία διοργάνωση τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Παρ' όλ' αυτά, η Λετονία είναι μια ομάδα η οποία προέρχεται από τη μεγάλη Ρωσική Σχολή. Επιπλέον, διαθέτει την υποδομή, την εμπειρία αλλά και τη γνώση, ώστε να μπορέσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και να αποτελέσει υπολογίσιμο αντίπαλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας.

    [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 2 Αυγούστου 2000 (20:50 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε ακατοίκητο διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Βέροιας, που κινδύνευσε να καταρρεύσει.

    Από το κτίριο ακούγονταν εκρήξεις ενώ η στέγη του κατέρρευσε και κομμάτια κεραμίδια πετάχτηκαν στο δρόμο.

    Η πυροσβεστική εκκένωσε τα διπλανά κτίρια και κατάφερε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά μετά από τρεις ώρες.

    [09] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Μόσχα, 2 Αυγούστου 2000 (20:49 UTC+2)

    Αξιωματούχος της Τσετσενίας, που ακολουθούσε φιλορωσική πολιτική έχασε τη ζωή του όταν το αμάξι του ανατινάχθηκε καθώς προσέκρουσε σε νάρκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λέτσι Σαμσούγιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης στη περιοχή Ουρούς-Μαρτάν, ήταν στόχος ομάδας ανταρτών της Τσετσενίας.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο κ. Σαμσούγιεφ δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του για τη συνεργασία του με τη Μόσχα. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass επικαλούμενο έναν ρώσο αξιωματούχο ανέφερε πως ο κ. Σαμσούγιεφ ήταν υπεύθυνος για τη γεωργία και δεν είχε καμία σχέση με τις κινήσεις κατά των ανταρτών της περιοχής.

    Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η δολοφονία του Σαμσούγιεφ πραγματοποιήθηκε από αντάρτες της Τσετσενίας, με σκοπό τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας τρόμου στη δημοκρατία.

    [10] ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΙΣΤΡΑΛ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ

    Ανδρος, 2 Αυγούστου 2000 (20:48 UTC+2)

    Οι ισχυροί βοριάδες που έπνεαν χθες στο Κόρθι και καθιστούσαν αδύνατη τη διεξαγωγή των αγώνων, υποχώρησαν σήμερα δίνοντας την ευκαιρία στους νεαρούς αθλητές που παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε τρεις ιστιοδρομίες.

    Και αυτή τη φορά, η ελληνική παρουσία ήταν αξιόλογη. Στην κατηγορία των Νέων ο Ελληνας πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Κορθίου Ανδρου, Γιώργος Φράγκος δεν άρχισε καλά καταλαμβάνοντας την 26η και 20η θέση στις δύο πρώτες ιστιοδρομίες. Στην τρίτη όμως τερμάτισε στην 3η θέση με αποτέλεσμα να είναι ο 7ος στη συνολική κατάταξη με 33 βαθμούς ποινής, ύστερα από πέντε συνολικά ιστιοδρομίες.

    Πιο ψηλά στη βαθμολογία από τους Ελληνες, είναι ο Βύρων Κοκκαλάνης του Ναυτικού Ομίλου Βάρης - Βάρκιζας, ο οποίος στην κατηγορία των Παίδων είναι στη δεύτερη θέση, με τέσσερις βαθμούς ποινής πίσω από τον Ολλανδό, Κάσπερ Μπάουμαν, που έχει 6.

    Αξιόλογη είναι και η παρουσία του Δημήτρη Πετρόπουλου στην κατηγορία των Παμπαίδων, όπου ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με τον Ιταλό Εσποζίτο Φεντερίκο και την Σελίν Μπουρνότ με 20 βαθμούς ποινής. Πρώτος είναι ο Ιταλός Αντρέα Φερίν με 7 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθεί ο Μεξικάνος Αλαν Καρίγιο με 17.

    Στην κατηγορία των Νεανίδων η πρωταθλήτρια μας Τζένα Αποκότου του Ναυτικού Ομίλου Κατοίκων Βουλιαγμένης είναι στην 33η θέση με 140 βαθμούς ποινής η οποία δεν κατάφερε να τερματίσει σε καμία ιστιοδρομία. Προηγείται η Γαλλίδα Τζένυ Λεμπιάν και ακολουθεί η Ισραηλινή Ντάνα Σόλαβ που είναι και τα κυριότερα φαβορί για το χρυσό.

    [11] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (19:57 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα στο παλιό διώροφο στην οδό Ζανή 48 στον Πειραιά.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το δωμάτιο ενός ηλικιωμένου στο ισόγειο του κτιρίου. Ο άντρας κατέθεσε ότι άκουσε θόρυβο στα καλώδια της ΔΕΗ και κατόπιν είδε σπινθήρες να πετάγονται.

    Η πυρκαγιά, λόγω των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονταν στο κτίριο, επεκτάθηκε και στους δύο άλλους ορόφους και απείλησε και τις δύο διπλανές πολυκατοικίες.

    Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρίσκονταν έξι άτομα μέσα στο κτίριο, ενώ ιδιαίτερα κινδύνευσε μία ηλικιωμένη γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της όταν εισέπνευσε καπνούς. Ευτυχώς, τη γυναίκα απεγκλώβισε εγκαίρως ένας νεαρός Αλβανός ένοικος του κτιρίου και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά.

    Οι δύο διπλανές πολυκατοικίες έχουν εκκενωθεί και υπέστησαν μικρές ζημιές.

    [12] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΤΙΤΣ ΚΑΤΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 2 Αυγούστου 2000 (19:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Πληροφόρησης της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Μάτιτς κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για την αγορά πολεμικών όπλων, με τη βοήθεια της Κροατίας.

    Ο κ. Μάτιτς, σε συνέντευξη τύπου, υποστήριξε πως η αστυνομία του Μαυροβουνίου εκπαιδεύεται από στρατιωτικές μονάδες της αγγλικής ειδικής αεροπορικής υπηρεσίας (SAS), επισημαίνοντας ότι η Κροατία έχει βοηθήσει το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου να αποκτήσει σημαντική ποσότητα όπλων.

    [13] ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΠΟ ΒΟΣΝΙΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 2 Αυγούστου 2000 (19:49 UTC+2)

    Ομάδα γυναικών και παιδιών από τη Βοσνία, εκπροσωπούμενοι από Αμερικανούς δικηγόρους υπέβαλαν μηνύσεις στην Νέα Υόρκη κατά του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβόσνιων και εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Η δίκη ξεκίνησε σήμερα και θα κρατήσει δυο εβδομάδες και οι μηνυτές διεκδικούν αποζημιώσεις 70 εκατομμυρίων δολαρίων για ψυχική οδύνη.

    Ο Κάρατζιτς καταζητείται από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και κατηγορείται για εκκαθάριση μουσουλμάνων στον πόλεμο της Βοσνίας.

    Ο.Κ.

    [14] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ 17ΧΡΟΝΟ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (19:43 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα των Μαθηματικών στη Σεούλ κέρδισε ο 17χρονος μαθητής Γιάννης Αναπολιτάνος από τη Ρόδο.

    Διαγωνίστηκε με 463 μαθητές από 82 χώρες, όπως δήλωσε, το μετάλλιο τον ενθαρρύνει να συνεχίσει την προσπάθεια του.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη διάκριση για τον μαθητή της τρίτης λυκείου μια και το Μάιο στη Μολδαβία κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στη Βαλκανιάδα Μαθηματικών

    Πρέπει να σημειωθεί ότι από μικρός έδειξε τη προτίμηση του στους αριθμούς. Δεν διαβάζει πολλές ώρες, αλλά είναι μεθοδικός. Το όνειρο του είναι να γίνει αστρονόμος.

    [15] ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΚΟΣΜΟ, «ΒΛΕΠΕΙ» ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Βιέννη, 2 Αυγούστου 2000 (19:31 UTC+2)

    Παρά το γεγονός ότι οι δολοφόνοι του Θέμη Καλαποθαράκου όχι μόνο δεν βρέθηκαν, αλλά ούτε καν έχουν αναγνωριστεί, εντούτοις η Αυστρακή εφημερίδα DIE PRESSE, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, συνδέει την υπόθεση αυτή και τον υπόκοσμο της Αθήνας με τη δράση του γνωστού Γιουγκοσλάβου παραστρατιωτικού Αρκάν, γράφοντας:

    "Ο πόλεμος των συμμοριών στην Αθήνα, με διεθνείς διασυνδέσεις, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κατά το τελευταίο διάστημα. Στην Ελλάδα εκτελέστηκαν τρεις "νονοί" του τοπικού υπόκοσμου, στα πλαίσια του ανταγωνισμού των συμμοριών όπως εκτιμά η Αστυνομία. Το τρίτο θύμα, ο Θέμης Καλαποθαράκος που δολοφονήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πιστεύεται ότι είχε στενές σχέσεις με τον Σέρβο βουλευτή και παραστρατιωτικό Zeljko Raznjatovic ή Αρκάν, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

    Αρχίζει λοιπόν σταδιακά να φωτίζεται το σκοτάδι που υπήρχε σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες του Αρκάν. Ο Καλαποθαράκος είχε υπό τον έλεγχό του τη νυχτερινή ζωή στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας. Η σχέση του με τον Αρκάν ξεκινά το 1991, όταν οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν στη Γερμανία. Η Αθηναϊκή Αστυνομία εκτιμά ότι ο Αρκάν παρέδιδε όπλα στους Ελληνες, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους τον βοηθούσαν να τοποθετήσει τα παράνομα κέρδη σε ελληνικές τράπεζες.

    Οι δολοφόνοι του Καλαποθαράκου προέρχονταν από το εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότητα από την Αλβανία ή την Τσετσενία. Επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, από την οποία και πυροβόλησαν το αυτοκίνητο του Ελληνα. Ο Καλαποθαράκος έπεσε νεκρός μετά από 60 πυροβολισμούς".

    [16] ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (19:23 UTC+2)

    Τη δημιουργία τριών νέων γραμματειών αποφάσισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Πρόκειται για τη γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη, στην οποία τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος, τη γραμματεία Πολιτισμικών Πρωτοβουλιών του Πολίτη, την οποία ανέλαβε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και τη γραμματεία Εκλογών με γραμματέα τον πρώην βουλευτή Κώστα Σημοφορίδη.

    Παράλληλα για την αρτιότερη επιστημονικά υποστήριξη και επεξεργασία των θεμάτων των τομέων κοινοβουλευτικού έργου συγκροτούνται πέντε νέες γραμματείες στήριξης τους. Αυτές είναι η γραμματεία στήριξης Εσωτερικών Υποθέσεων (τομείς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης), η γραμματεία στήριξης Οικονομικών και Ανάπτυξης (τομείς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών), γραμματεία στήριξης Παιδείας και Πολιτισμού (τομείς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων) και η γραμματεία στήριξης Κοινωνικών Υποθέσεων (τομείς Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας).

    Τις γραμματείες στήριξης ανέλαβαν αντίστοιχα οι καθηγητές Αντώνης Μακρυδημήτρης, Τρύφωνας Κολλίντζας, ο πολιτικός μηχανικός Θόδωρος Μπεχράκης, ο καθηγητής Γιώργος Καραμπάτσος και ο πρώην βουλευτής Ακης Γεροντόπουλος.

    [17] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Μελβούρνη, 2 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    Σάλο, προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Αυστραλίας, η απόφαση του πρωθυπουργού Τζoν Χάουαρντ, να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου, να απαγορεύεται σε ανύπανδρες γυναίκες και λεσβίες να τεκνοποιούν με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας επιδιώκει να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία, όπως τονίζει, χρειάζονται τη στοργή και τη φροντίδα τόσο της μητέρας, όσο και του πατέρα.

    Ο αυστραλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση, δεν αλλάξει το νόμο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ΄Ισων Ευκαιριών και το νόμο περί Σεξουαλικών Διακρίσεων, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο πολλά μέλη των επερχόμενων γενιών να μην γνωρίσουν ποτέ τον πατέρα τους "και αυτό θα είναι τραγικό".

    Η δήλωσή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό κόμμα και οι Αυστραλοί Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την αριθμητική υπεροχή τους στη γερουσία για να καταψηφίσουν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

    [18] Ο ΠΙΝΟΣΕΤ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Σαντιάγκο, 2 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ έχασε την μάχη με το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς το τελευταίο αποφάσισε να άρει την βουλευτική του ασυλία μετέδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας.

    Η απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα και σύμφωνα με δικαστικές πηγές υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στα 20 μέλη του Δικαστηρίου.

    Στην περίπτωση που τα δημοσιεύματα αληθεύουν τότε ανοίγει ο δρόμος για την προσαγωγή του Πινοσέτ σε δίκη για περισσότερες από 100 κατηγορίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος που επέβαλε στη Χιλή το 1973.

    Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση για να αλλάξει. Τον Μάιο δικαστήριο του Σαντιάγο αποφάσισε να άρει την ασυλία του πρώην δικτάτορα και οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μεταβληθεί η απόφαση.

    Ο.Κ.

    [19] ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ CDR ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 2 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο κομματικός συνασπισμός CDR της Ρουμανίας διαλύθηκε καθώς αποχώρησαν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, PNTCD και κόμμα των Φιλελεύθερων, PNL από τους κόλπους του.

    Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ιον Ντιακονέσκου ανακοίνωσε ότι οι Φιλελεύθεροι προέβησαν σε ενέργειες εχθρικές κατά του κόμματος του και του συνασπισμού και μόνο αν ζητήσουν συγνώμη υπάρχει η πιθανότητα επανασύνδεσης τους με τον CDR.

    Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για τη διάλυση του CDR.

    Σημειώνεται ότι εν όψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα οι Χριστιανοδημοκράτες θα στηρίξουν τον πρωθυπουργό Μούγκουρ Ισαρέσκου για τη προεδρία και οι Φιλελεύθεροι τον πρώην πρωθυπουργό Τεοντόρ Στολόγιαν.

    Ο κομματικός συνασπισμός CDR ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1991 από πολλά κόμματα και μέχρι πριν την διάλυση του τον αποτελούσαν τα δυο αυτά κόμματα μαζί με μικρότερα από τον χώρο των οικολόγων.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    "Εάν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκλαμβάνει τη διερεύνηση πτυχών της δραστηριότητας ορισμένων κρατικών οργανισμών, σαν προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, είναι προφανές ότι ομολογεί εκείνο για το οποίο καταγγέλλεται. Οτι δηλαδή, πίσω από τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι οργανισμοί αυτοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (ΔΕΚΑ, Αγροτική Τράπεζα κλπ), υπάρχουν πολιτικές εντολές, κυβερνητικές παρεμβάσεις και κομματικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπολος, απαντώντας στον κ. Παπαντωνίου.

    "Αυτή και μόνο η ομολογία του", συνέχισε, "εκθέτει τους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς, καθώς προδίδει δραστηριότητες με πολιτικά κριτήρια (όπως ευθέως υπονοεί ο αρμόδιος υπουργός) και όχι με επιχειρηματικά (όπως επιβάλλεται από τους νόμους). Είναι άλλωστε φανερό ότι η οργή του υπουργού δεν προδίδει, παρά μόνο πανικό μπροστά σε διαδικασίες αποκάλυψης της αλήθειας".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε: "Θα αποτελούσε πάντως περιττολογία οιαδήποτε απάντηση στις περί ιδεολογίας αναφορές του κ. υπουργού, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει, ήδη, μετατραπεί σε ιδεολογικό γυρολόγο και πρότυπο πολιτικής εξαπάτησης".

    [21] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΘΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ποντγκόριτσα, 2 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    Το Μαυροβούνιο θα μποϋκοτάρει τελικά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στην Σερβία στις 24 Σεπτεμβρίου, παρά τις εκκλήσεις της διεθνής κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ να μην προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση ανακοίνωσε ο Μιοντράγκ Βούκοβιτς, σύμβουλος του προέδρου της σερβικής δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς, μετά την συνάντηση με ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Βούκοβιτς είπε χαρακτηριστικά ότι το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να αποδεχθεί αυθαίρετες αποφάσεις από αυθαίρετα καθεστώτα και δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα πολιτικό παιχνίδι στο οποίο εξυπηρετούνται οι φιλοδοξίες ενός ατόμου, αναφερόμενος στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ωστόσο ο πιθανότερος υποψήφιος της σερβικής αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστουνίτσα δήλωσε ότι η ηγεσία του Μαυροβουνίου έχει αφήσει κάποια περιθώρια για να αλλάξει τη στάση της και να συμμετέχει στις εκλογές.

    Οι γενικές εκλογές θα γίνουν με βάση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν τον ρόλο του Μαυροβουνίου και δίνουν στον Μιλόσεβιτς διευρυμένες εξουσίες.

    O.K.

    [22] ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    Εφιάλτης, παραμένουν τα τροχαία στη χώρα μας, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στον τομέα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μήνα Μάιο σε ολόκληρη τη χώρα συνέβησαν 2.030 οδικά τροχαία ατυχήματα, στα οποία 167 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 360 τραυματίσθηκαν βαριά και 2.289 ελαφρά.

    [23] ΤΟ 100% ΤΗΣ ΣΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000 (19:20 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μεταβίβασης στην Τράπεζα Πειραιώς του υπολοίπου 49% των μετοχών της ΣΙΓΜΑ ΑΧΕΠΕΥ που κατείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ι. Μαρκόπουλος.

    Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει πλέον το 100% της εταιρίας. Το τίμημα εξαγοράς ανήλθε στα 24 δισ. δρχ. Η εταιρία, στην οποία η Τράπεζα κατείχε ήδη το 51% ιδρύθηκε το 1990 και απο την ίδρυσή της συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χρηματιστηριακών εταιριώναπό απόψεως μεριδίου αγοράς και ύψους κερδών.

    Τα κέρδη της ΣΙΓΜΑ το 1999 ανήλθαν σε 13,3 δισ. δρχ., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2000 σε 5,7 δισ. δρχ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ανερχόταν στις 30.6.2000 σε 12,3 δισ. δρχ.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μαρκόπουλος παραμένει πρόεδρος και στο νέο Δ.Σ της ΣΙΓΜΑ Χρηματιστηριακής.

    [24] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ο.Υ. ΚΑΤA ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

    Γενεύη, 2 Αυγούστου 2000 (19:20 UTC+2)

    Οι διεθνείς καπνοβιομηχανίες υπονομεύουν συστηματικά την αντικαπνιστική εκστρατεία, καταγγέλλει σε έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη, Διεθνής επιτροπή ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο κάτω από την επίβλεψη του Τόμας Τσέλτνερ, διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας της Ελβετίας. Πολλές από τις πληροφορίες προέκυψαν από τα ίδια τα έγγραφα της βιομηχανίας, που ήρθαν στο φως μετά από νομική έρευνα στις ΗΠΑ.

    Η έρευνα αποκαλύπτει λεπτομερώς ένα σχέδιο του 1998, υπό τον διοικητικό διευθυντή της Philip Morris, Τζέφρυ Μπίμπλ, ώστε να προσβάλλει την παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία του οργανισμού.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι καπνοβιομηχανίες έχουν στην κατοχή τους έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν την ΠΟΥ σαν έναν από τους χειρότερους εχθρούς τους.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι καπνοβιομηχανίες εφηύραν ένα σχέδιο δράσης το οποίο αναγνωρίζει 26 παγκόσμιες απειλές της βιομηχανίας καθώς προτείνει στρατηγικές αντιμετώπισης για κάθε μία από αυτές.

    Oι Philip Morris και British American Tobacco ξεκίνησαν ένα "βρώμικο" παιχνίδι με σκοπό να διασπάσουν ένα μεγάλο συνέδριο για τον καπνό και την υγεία το 1992. Για το σκοπό αυτό εκπαιδεύτηκαν και δημοσιογράφοι.

    Οι καπνοβιομηχανίες κατηγορούνται στην έκθεση αυτή ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν έρευνα της ΠΟΥ για το παθητικό κάπνισμα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 1998.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι διεθνείς καπνοβιομηχανίες έχουν βιντεοσκοπήσει συναντήσεις και αποκτήσει εμπιστευτικά έγγραφα του οργανισμού.

    "Το γεγονός ότι οι καπνοβιομηχανίες αντιστέκονται στις προτάσεις για έλεγχο του καπνού δεν αποτελεί μια έκπληξη, αλλά αυτό που καθίσταται τώρα σαφές είναι οι διαστάσεις και το πόσο εντατικές είναι οι εκστρατείες τους και κυριότερα ποιές είναι οι τακτικές που χρησιμοποιούν σε αυτές", καταλήγει η έκθεση της ΠΟΥ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 August 2000 - 20:55:17 UTC