Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χ. ΠΑΧΤΑΣ:ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΔΡΑΧΜΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ
  • [02] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΟΥΓΓΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ
  • [03] ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [04] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [05] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ: ΜΑΧΗ ΠΕΡΕΣ - ΚΑΤΖΑΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [08] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ
  • [09] ΕΚΠΟΙΕΙ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ Η ΔΕΗ
  • [10] Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [12] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ
  • [13] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ
  • [14] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΪΚΟ
  • [15] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
  • [16] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
  • [17] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [18] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 10 ΧΛΜ ΒΑΔΗΝ
  • [19] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
  • [20] ΣΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [21] ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΙΦΟΥΝΑΚΗΣ

  • [01] Χ. ΠΑΧΤΑΣ:ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΔΡΑΧΜΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ

    Θεσσλαονίκη, 30 Ιουλίου 2000 (11:53 UTC+2)

    Δεν πρέπει να χαθεί ούτε δραχμή, από τα 17,5 τρισ. δρχ., που είναι οι συνολικές δαπάνες μέσω του Γ΄ΚΠΣ, από φέτος μέχρι και το 2006, σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας, επισημαίνοντας τα βήματα που πρέπει να κάνει η δημόσια διοίκηση και όλη η ελληνική κοινωνία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το συνολικό ποσό.

    Σύμφωνα με τον κ. Πάχτα, οι συνολικές απολαβές της Ελλάδας, θα ανέλθουν σε 17,5 τρισ.δρχ., από τα οποία τα 15,075 τρισ. δρχ., θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία, το ποσό των 1,987 τρισ. δρχ. από το Ταμείο Συνοχής και περίπου 400 δισ. δρχ., από τις Κοινοτικές πρωτοβουλίες.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προς το "ΒΗΜΑ", ο κ. Πάχτας σημειώνει ότι τα επόμενα βήματα, προκειμένου να απορροφηθεί το συνολικό ποσό, θα είναι οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, που θα συμπεριληφθούν σε ένα νόμο πλαίσιο, που όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή κατά τις επόμενες ημέρες".

    Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα, πραγματοποιήθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου εξασφαλίστηκε ο γενικός οικονομικός προσανατολισμός για τα επόμενα χρόνια, το δεύτερο με την κατάρτιση των αναπτυξιακών σχεδιασμών και την έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο βήμα, αφορά την εφαρμογή των εν λόγω εγκριθέντων σχεδιασμών.

    Για την εφαρμογή του Γ΄ΚΠΣ, όπως υπογραμμίζει στην συνέντευξή του ο κ. Πάχτας, "πρέπει να δημιουργηθούν νέες αρχές, που αφορούν τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πόρων" και πρόσθεσε ότι, "θα θεσπιστούν πρωτοβάθμιος έλεγχος, δευτεροβάθμιος, που θα ασκείται από το ΥΠΕΘΟ, τριτοβάθμιος, που θα ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών και ένας τελικός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δημιουργηθούν, όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πάχτας, "μια διαχειριστική επιτροπή, όπως και μια αρχή πληρωμής, υπαγόμενη στο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου".

    Ειδικότερα, ο κ. Πάχτας επισημαίνει ότι, "η διαχειριστική επιτροπή θα έχει αποστολή την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της νομιμότητας της διαχείρισης και εφαρμογής του Γ΄ΚΠΣ, καθώς και τον συντονισμό της λειτουργίας των διαχειριστικών αρχών των επιχειρησιακών προγραμμάτων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους".

    Παράλληλα, η διαχειριστική αρχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Πάχτα, θα εκδίδει οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τη διαχείριση, αξιολόγηση, τον έλεγχο και κάθε δραστηριότητα, ενώ θα διοικεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΥΠΕΘΟ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαχειριστικών αρχών, των επιτροπών παρακολούθησης, της αρχής πληρωμής, των ελεγκτικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επιπλέον, η διαχειριστική αρχή, θα επεξεργάζεται και θα προτείνει τροποποιήσεις του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων προς την Επιτροπή Παρακολούθησης, θα συντάσσει και θα υποβάλλει στην Ε.Ε. την ετήσια έκθεση εκτέλεσης του ΚΠΣ και θα παρακολουθεί τη συμβατότητα των παρεμβάσεων, προς του κανόνες ανταγωνισμού, τις δημόσιες συμβάσεις, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών.

    Στη συνέχεια ο κ. Πάχτας, αναφέρεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα και επεξηγεί ότι, "πρόκειται για το μηχανογραφικό του ΥΠΕΘΟ, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα που αφορούν το ΚΠΣ, τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, το Ταμείο Συνοχής, τις ιδιωτικές επενδύσεις και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα, περιλαμβάνει και την καταχώρηση όλων των διοικητικών διαδικασιών, που συνδέονται με την έγκριση των πράξεων και τα πορίσματα ελέγχων, που θα διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

    Οσον αφορά την αρχή πληρωμής, ο κ. Πάχτας σημειώνει ότι αυτή θα είναι εντελώς ανεξάρτητη και θα υπάγεται απ' ευθείας στον κ. Παπαντωνίου, ενώ ρόλος της θα είναι η κατάρτιση και η υποβολή στην Ε.Ε, των αιτήσεων πληρωμών και θα είναι αποδέκτης των πληρωμών του κοινοτικού προϋπολογισμού, για τις παρεμβάσεις του ΚΠΣ.

    Επιπλέον, η αρχή πληρωμής, όπως υπογραμμίζει στην συνέντευξή του ο κ. Πάχτας, "θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των λογαριασμών ανά διαρθρωτικό ταμείο, που θα τηρεί το ΥΠΕΘΟ στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου κατατίθενται η συμμετοχή της Ε.Ε. για το ΚΠΣ, ενώ θα παρακολουθεί και τη διαδικασία απόδοσης των ετήσιων πιστώσεων, μέσω του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, στους τελικούς δικαιούχους".

    [02] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΟΥΓΓΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ

    Κέρκυρα, 30 Ιουλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Mεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, βρισκόταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή, στο Σιδάρι της Κέρκυρας για τον εντοπισμό 26άχρονου Ούγγρου τουρίστα.

    Πρόκειται για τον Φέρεντς Ζόλταν Γκιόσι τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν από χθες το απόγευμα όταν κολυμπούσε στο Κανάλ Ντ' Αμούρ στο Σιδάρι.

    [03] ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 30 Ιουλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    "Μαζική λαϊκή υποστήριξη" ζήτησε για την προεδρική εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που θεωρείται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του κοινού υποψηφίου της σερβικής αντιπολίτευσης.

    Οπως μεταδίδει το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η αντιπολίτευση χρειάζεται τη "μαζική υποστήριξη των πολιτών, των κομμάτων του Μαυροβουνίου και όλων των κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης" προκειμένου να νικήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    "Πρέπει να φανούμε έξυπνοι, υπομονετικοί και σταθεροί τώρα που η Σερβία βρίσκεται σε δημοκρατικό δρόμο", τόνισε ο Κοστούνιτσα, ο οποίος ηγείται του Δημοκρατικού Κινήματος για τη Σερβία.

    Ο σέρβος πολιτικός τόνισε ότι υα σεβαστεί τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας παράλληλα να πετύχει τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των διαφόρων κομμάτων. Οι διαφορές αυτές "είναι προς όφελός μας καθώς διευρύνουν το πολιτικό μας μέτωπο", τόνισε ο Κοστούνιτσα.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Σ.Π.

    [04] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Αριστες είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισε ο Ολλανδός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας χάντμπολ Γιάν Τουίκ, από την πορεία της προετοιμασίας στον οργανωτικό τομέα του 3ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων που θα διεξαχθεί από 18 έως 26 Αυγούστου στο κλειστό γυμναστήριο Ηλιούπολης.

    Μετά από έλεγχο στους χώρους του γυμναστηρίου της Ηλιούπολης και την συνεργασία που είχε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Νίκο Ζαλώνη και Νίκο Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι οι εντυπώσεις του είναι άριστες και ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο γυμναστήριο.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα προσφέρουν πλούσιο θέαμα, ενώ και η διοργάνωση θα είναι μία από τις καλύτερες

    [05] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Μια νεαρή γυναίκα έπεσε νεκρή από πυροβολισμό σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου στο Νέο Φάληρο στην Αθήνα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρέθηκε νεκρός και ένας άντρας που κρατούσε όπλο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για συμπλοκή. Αυτόπτης μάρτυρας είδε δύο άντρες να βγαίνουν από το ξενοδοχείο. Ο ένας ήταν αιμόφυρτος, ενώ ο δεύτερος τον ακολουθούσε και τον απειλούσε λέγοντας του ότι τον χτύπησε και τώρα θα τον πυροβολήσει και αυτός.

    Ο πρώτος άντρας, που τελικά απεβίωσε, έμενε στο ξενοδοχείο με τη νεκρή κοπέλα και αρχικά οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι την πυροβόλησε και μετά αυτοκτόνησε. Ωστόσο βρέθηκαν τρεις κάλυκες από δύο διαφορετικά όπλα και οι αστυνομικοί αναζητούν τώρα το τρίτο πρόσωπο. Οι δύο νεκροί είναι μάλλον αλλοδαποί.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Για 5η μέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με το πανέμορφο δάσος στα όρια των νομών Γρεβενών - Ιωαννίνων.

    Το πύρινο μέτωπο επεκτείνεται σε απόσταση 10 χλμ, ενώ ήδη μια έκταση 5 χιλιάδων στρεμμάτων μαύρης πεύκης έχει καεί.

    Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη, ενώ δυσκολίες προξενούν οι κατολισθήσεις, οι πυκνοί καπνοί και τα βλήματα που υπάρχουν στην περιοχή από την περίοδο των πολέμων.

    Κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την περιοχή.

    Στη προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλους τους νομούς της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, άντρες των ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στρατιώτες από το Α' Σώμα Στρατού. Πυροσβεστικά ελικόπτερα έκαναν από το πρωί δεκάδες ρίψεις νερού

    [07] ΙΣΡΑΗΛ: ΜΑΧΗ ΠΕΡΕΣ - ΚΑΤΖΑΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 30 Ιουλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Τα "ξίφη" τους θα διασταυρώσουν αύριο στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και ο νομικός και μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μοσέ Κατζάβ, προκειμένου να κατακτήσουν την προεδρία της χώρας.

    Ο νικητής- που πολιτικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο τον Σιμόν Πέρες- θα γίνει ο όγδοος κατά σειρά πρόεδρος του Ισραήλ, ένα αξίωμα με κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα που έχει ως κύριο έργο την κινητοποίηση της λαϊκής υποστήριξης σε θέματα που κυμαίνονται από την ειρηνευτική διαδικασία και φθάνουν ως τη νομοθεσία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη, ο ενίοτε πρόεδρος του Ισραήλ θα εκτίει θητεία επτά ετών, χωρίς να έχει το δικαίωμα επανεκλογής.

    Ο πρόεδρος εκλέγεται κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου και ο νικητής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη τουλάχιστον 61 από τους συνολικά 120 βουλευτές. Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, διεξάγονται και άλλοι γύροι έως ότου υπάρξει νικητής. Εάν χρειαστούν περισσότεροι από τρεις γύροι, τότε ο υποψήφιος με τον μικρότερο αριθμό ψήφων σε κάθε γύρο, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον επόμενο.

    Σ.Π.

    [08] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Πολλά νέα και μεγάλα έργα που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΚΠΣ-3 που ενεκρίθη πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Το χαρακτηριστικό του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", είναι ότι πολλά από τα νέα οδικά έργα παραχωρούνται σε ιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν με κεφάλαια άνω του 1,5 τρισ. δρχ. Ανάμεσα στα έργα είναι η Ιόνια οδός, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος, η ζεύξη του Μαλιακού, ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη κ.ά. Με την ολοκλήρωσή τους, σε οκτώ χρόνια, οι αποστάσεις μεταξύ των πόλεων συντομεύουν εντυπωσιακά.

    Δυόμισι ως τρεις φορές μεγαλύτερα θα είναι τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ-3) για την κατασκευή έργων σε σχέση με εκείνα που διατέθηκαν από το προηγούμενο Πακέτο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εντάσσει στο εν λόγω πρόγραμμα νέα μεγάλα έργα ύψους 4,2 τρισ. δρχ., ενώ το υπουργείο Μεταφορών θα έχει και αυτό ένα πολύ καλό μερίδιο δαπάνης 1,6 τρισ. δρχ. Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μια πολύ γρήγορη κούρσα σε τέσσερις σημαντικές παραμέτρους με ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις:

    1. Να κερδίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ όλο τον χαμένο χρόνο για τα έργα της Ολυμπιάδας. Το εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό, καθώς ο κ. Κ. Λαλιώτης παρέλαβε ατελείς φακέλους έργων. Δεν υπάρχουν μελέτες, ενώ στα περισσότερα έργα αναδύονται κρίσιμα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και χωροθέτησης.

    2. Να καταστρώσει το πλάνο της αξιοποίησης του τρίτου Πακέτου, το οποίο ξεπερνά ίσως τις υπάρχουσες δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού και του κατασκευαστικού κλάδου.

    3. Να οργανώσει την ολοκλήρωση των εν εξελίξει μεγάλων έργων, καθώς τα πιο πολλά από αυτά παραμένουν ημιτελή, ενώ παράλληλα έργα πανάκριβα στην κατασκευή τους δεν εισφέρουν στην οικονομία τα οφέλη που αναμένονταν.

    4. Να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική της συγχρηματοδότησης, που αποτελεί μονόδρομο για την προώθηση των έργων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναζητεί περίπου 1,5 τρισ. δρχ. από ιδιώτες, ενώ ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος τονίζει ότι οι διαδικασίες πρέπει να αρχίσουν αμέσως. Η ως σήμερα εμπειρία των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων (μετρό Θεσσαλονίκης, Αττική οδός κτλ.) αποδεικνύει ότι όταν υπάρχουν καθυστερήσεις ενισχύεται ο κίνδυνος να μην τηρηθούν οι αυστηρές πλέον διαδικασίες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το ΚΠΣ-3.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προωθήσει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθήσει τις διαδικασίες για το τμήμα Τέμπη - Πλαταμώνας (180 δισ. δρχ.), όπου το Δημόσιο θα επενδύσει μόλις 20 δισ. δρχ. και τα υπόλοιπα 160 δισ. δρχ. θα επενδυθούν από ιδιώτες. Σειρά για αυτοχρηματοδότηση παίρνει η ζεύξη του Μαλιακού (160 δισ. δρχ., εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη θα είναι μόνο 50 δισ. δρχ.).

    Η ως σήμερα ιστορία των συγχρηματοδοτούμενων έργων δείχνει ότι η προσπάθεια δεν θα είναι τόσο απλή, ενέχει τεράστιες δυσκολίες και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, διαφανείς διαδικασίες και συγχρονισμό μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων.

    [09] ΕΚΠΟΙΕΙ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ Η ΔΕΗ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Η διοίκηση της ΔΕΗ, σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκποίηση του 25% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της, με στόχο να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα που θα βελτιώσουν την οικονομική της κατάσταση εν όψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις αρχές του 2001, αλλά και της μετοχοποίησής της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", η επιχείρηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης των δύο μονάδων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και στον Αγ. Δημήτριο στη Μακεδονία.

    Από την εκποίηση των δύο αυτών μονάδων, που έχουν ισχύ 2.436,5 μεγαβάτ (το 25% δηλαδή της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της), η επιχείρηση εκτιμά ότι θα έχει κέρδη που θα συμβάλουν στην απόσβεση ενός μέρους του χρέους του 1,7 τρισ. δρχ. που την επιβαρύνει σήμερα.

    Η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει και άλλα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων, όπως η τουριστική αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών, που έχουν δημιουργηθεί από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

    [10] Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επισκεφθεί επισήμως το Μάρτιο του 2001 την Αθήνα. Και όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", η πρωτοβουλία για τη σύντομη ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ανήκει στο Κρεμλίνο.

    Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η νέα ρωσική ηγεσία ενδιαφέρεται να κατοχυρώσει και να ενισχύσει τη σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στις συνομιλίες της Μόσχας.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί και το Αγιον Ορος κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

    Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος ηγέτης ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι η ρωσική διπλωματία προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της παραβίασης του status quo στα Στροβίλια της Κύπρου.

    Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα πρόβλημα της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά για ένα ζήτημα που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ΟΗΕ.

    [11] ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Μελβούρνη, 30 Ιουλίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μελβούρνης υποδέχθηκαν, την Κυριακή, την Ολυμπιακή φλόγα η οποία είναι καθ' οδόν προς το Σίδνεϊ.

    Στην υποδοχή συμμετείχαν και χιλιάδες ομογενείς οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την ελληνική παρουσία.

    Οι λαμπαδηδρομείς αφού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξαν στο στάδιο του Έμ Σι Τζι, όπου είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί του 1956.

    [12] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ

    Καμπέρα, 30 Ιουλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Αυστραλία. Πάνω από 1.000 σύριγγες, που περιείχαν την απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη, "εξαφανίστηκαν" σήμερα από νοσοκομείο της Αυστραλίας.

    Οι υπεύθυνοι φοβούνται ότι οι ποσότητες της ορμόνης αυτής, που αυξάνει την αντοχή, θα διοχετευθούν στη μαύρη αγορά και θα φτάσουν στα χέρια αθλητών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Η ερυθροποιητίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών της ΔΟΕ και είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των υπευθύνων αντιντόπινγκ κοντρόλ, αφού στη συνθετική της μορφή είναι αδύνατο να ανιχνευθεί με τα τεστ που εφαρμόζονται επίσημα μέχρι τώρα.

    [13] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και ο Ιωάννης Πετραδέλης είναι οι δράστες της πρωινής ληστείας στο πρατήριο υγρών καυσίμων, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 1 στον Αγιο Σπυρίδωνα Αττικής.

    Οι δυο δράστες με την απειλή όπλου απέσπασαν από τον αλλοδαπό υπάλληλο του πρατηρίου 100.000 δρχ. και εξαφανίστηκαν. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθησαν στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Αχαρνών και αναγνωρίστηκαν από το θύμα.

    [14] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΪΚΟ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Σώοι είναι και οι δυο ναυτικοί των αλιευτικών σκαφών "Γεώργιος" και "Αγιος Δημήτριος", που συγκρούστηκαν το πρωί στο νησί Ακιος, στο Νότιο Ευβοϊκό.

    [15] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Με κάθε μέσο, εγκατέλειψαν και σήμερα Κυριακή την πρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες; πόλεις της χώρας οι αδειούχοι του Αυγούστου.

    Από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν από το πρωί 13.000 επιβάτες με 17 πλοία ενώ μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθούν άλλα 14 δρομολόγια. Ομαλή είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς. Η τροχαία, αναμένει σήμερα κύμα επιστροφής των εκδρομέων του Ιουλίου αλλά και όσων απέδρασαν από το κλεινόν άστυ για το διήμερο, και αν χρειαστεί μετά το μεσημέρι θα θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα προς τις εισόδους της πόλης. Και αυτή η έξοδος, δεν ήταν αναίμακτη.

    Σε 189 τροχαία από την Παρασκευή, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 240 τραυματίστηκαν.

    [16] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Την παρέμβαση του πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για εκτόνωση στις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας ζήτησαν πέντε ιεράρχες από την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, γράφει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι ιεράρχες δήλωσαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι δεν δεσμεύονται (από τον αρχιεπίσκοπο), αλλά προχώρησαν σε αυτή την κίνηση επειδή ανησυχούν για την πορεία της εκκλησίας. Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής και να συναντήσουν από κοντά τις δυνατότητες απεμπλοκής από την κρίση.

    Όπως είπαν σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους, που απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη του πρόεδρου της Βουλής στηρίζουν την παρέμβαση τους στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής υπήρξε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκείνη την περίοδο υπήρξε "φίλος της εκκλησίας".

    Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε τηλεφωνικά στους αρχιερείς και επέκρινε δριμύτατα τη συμπεριφορά της εκκλησίας.

    Ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεος απεύθυνε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, εν γνώσει του κ. Χριστόδουλου, ζητώντας του "να συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης".

    Ο κ. Δωρόθεος υπενθυμίζει στον Απόστολο Κακλαμάνη τη φιλία του με τον Αντρέα Παπανδρέου και διαφωνεί με όσα λέγονται εναντίον του αρχιεπίσκοπου, τονίζοντας ότι ο κ. Χριστόδουλος έχει την αποδοχή μεγάλου μέρους του κλήρου και του νεολαίας.

    [17] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 30 Ιουλίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης συναντήθηκαν σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαϊμπ Ερεκάτ, και ο ισραηλινός ομόλογός του Οντέντ Εράν, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις δυο πλευρές για να κρατηθεί στη "ζωή" η ειρηνευτική διαδικασία.

    Κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων τέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά το θέμα της απελευθέρωσης 250 παλαιστίνιων κρατουμενων, ενώ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών προκειμένου να βγει η ειρηνευτική διαδικασία από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει.

    Στόχος των δυο πλευρών είναι, ύμφωνα με τον ισραηλινό διαπραγματευτή, η εξεύρεση μιας τελικής λύσης για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

    Ο Αχμεντ Κορέι, μέλος της ομάδας των παλαιστίνιων διαπραγματευτών, δεν φαίνεται ωστόσο να συμμερίζεται την αισιοδοξία των κ.κ. Ερεκάτ και Εράν, αφού σε δηλώσεις του στην αραβική εφμερίδα Ελ Αγιάμ τόνισε ότι κατά την άποψή του δεν υπήρξε καμιά προσέγγιση των δυο πλευρών και δεν υπήρξε τίποτα το καινοτόμο στις ισραηλινές προτάσεις και θέσεις.

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινές πολιτικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Εχούντ Μπάρακ είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν είδε τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, πραγματικά έτοιμο να εμπλακεί σε μια συζήτηση για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης αρνήθηκε κατηγορηματικά αμερικανική πρόταση για αναβολή της επίλυσης του καθεστώτος της "Ιερής Πόλης" για 15-20 χρόνια.

    Σ.Π.

    [18] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 10 ΧΛΜ ΒΑΔΗΝ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (18:52 UTC+2)

    Πανελλήνιο ρεκόρ στα 10 χλμ βάδην, με χρόνο 45.47.6 σημείωσε η Αλεξάνδρα Τζιούτη στο διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου που γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Η πρώτη μέρα του πρωταθλήματος διεξήχθη χωρίς μεγάλες επιδόσεις και ις και κόσμο στις κερκίδες

    Αξιοσημείωτη ήταν η επίδοση του Κώστα Κεντέρη στα 100 μέτρα με 10.20. Η Κατερίνα Θάνου δεν θα μπορούσε να συναντήσει προβλήματα στο να νικήσει τα 100μ. Τρέχοντας σαν σε προπόνηση, νίκησε με χρόνο 11.20. Το ίδιο έγινε και με τον Λάμπρο Παπακώστα στο ύψος. Ο Ελληνας αθλητής έκανε άλμα στα 2.25 μέτρα και βοήθησε (γι' αυτό είχε έρθει από την Βουλγαρία όπου προετοιμάζεται) τον Ολυμπιακό να πάρει κεφάλη στην βαθμολογία μετά τα αγωνίσματα της πρώτης ημέρας με 79 βαθμούς έναντι 77 του δεύτερου Πανελληνίου. Πιο πίσω ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 62β.

    Στις γυναίκες τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αφού ο Πανελλήνιος θα πάρει τον τίτλο έχοντας μεγάλο προβάδισμα. Για τη δεύτερη θέση θα παλέψει ο Ολυμπιακός.

    [19] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (18:49 UTC+2)

    Πέθανε από την επάρατη νόσο ο σκηνοθέτης και ποιητής Ερρίκος Θαλασσινός, σε ηλικία 73 ετών.

    Είχε σκηνοθετήσει 41 ταινίες και συνεργάστηκε με κορυφαίους Ελληνες ηθοποιούς, όπως ο Θανάσης Βέγγος και ο Κώστας Καζάκος. Εγραψε και στίχους σε μελωδίες Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου και Γιώργου Χατζηνάσιου. Η κηδεία του θα γίνει μεθαύριο στη γενέτειρα του, το Ηράκλειο Κρήτης.

    [20] ΣΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Βελιγράδι, 30 Ιουλίου 2000 (18:42 UTC+2)

    Σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου κάλεσε τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, όπως μεταδίδει το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης υποστηρίζει ότι σύσσωμη η σερβική αντιπολίτευση θα πρέπει να μποϊκοτάρει τόσο τις προεδρικές όσο και τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και τις δημοτικές στη Σερβία, καθώς "είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει νοθεία".

    "Η δημοκρατική σερβική αντιπολίτευση επιβάλλεται να υποστηρίξει τη θέση του Μαυροβουνίου τόσο για πολιτικούς όσο και για ιστορικούς λόγους", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος του Βουκ Ντράσκοβιτς, ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι μερίδα της σερβικής αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνει ότι η απόφαση του Μαυροβουνίου είναι προς όφελος της Σερβίας και της δημοκρατίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, δεκαπέντε κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας έναν κοινό υποψήφιο.

    Σ.Π.

    [21] ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΙΦΟΥΝΑΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2000 (18:35 UTC+2)

    Μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού εγκαινίασε στη Χίο, ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, επισημαίνοντας τα προβλήματα πόσιμου νερού, που αντιμετωπίζουν ιδίως τα μικρά νησιά.

    Η μονάδα θα παράγει 600 κυβικά μέτρα νερού το 24ωρο, επιλύνοντας τα προβλήματα πόσιμου νερού της πόλης Βροντάδος έδρα του δήμου Ομηρούπολης στη Χίο. Λειτουργεί με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης και στοίχισε 110 εκ. δρχ.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη μονάδα που κατασκευάστηκε στη χώρα μας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 July 2000 - 9:05:15 UTC