Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [02] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΠΟΥΤΙΝ
  • [03] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ
  • [04] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ
  • [07] ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ
  • [08] ΟΙ ΕΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [09] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [10] ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [12] ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΟΙ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΙ Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [13] Η G8 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [17] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΒΓΑ
  • [18] ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [19] ΚΥΚΛΏΜΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ
  • [20] ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
  • [22] ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

  • [01] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (10:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Ανάπτυξης. Βουλευτής Β' Αθηνών ΠΑΣΟΚ

    Σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού στο Δημόσιο, με τις τροποποιήσεις στο Νόμο Πεπονή, τις οποίες ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, θα καταργηθεί ο γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις διοικητικού προσωπικού. Στο εξής οι προσλήψεις με μόρια σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου θα γίνονται από τους ίδιους τους φορείς, ενώ το ΑΣΕΠ θα ελέγχει μόνο τις προκηρύξεις και τους πίνακες κατάταξης όσων πρόκειται να διοριστούν.

    Επίσης, απο το Σεπτέμβριο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα λειτουργούν και το απόγευμα ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες και θα δημιουργηθεί ομάδα άμεσης παρέμβασης η οποία θα ελέγχει καταγγελίες για διαφθορά υπαλλήλων του δημοσίου. Το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση και ολοκληρωτική επαναφορά στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΠΟΥΤΙΝ

    Τόκιο, 22 Ιουλίου 2000 (11:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρωθυπουργός Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

    Τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων επανέλαβαν την πρώτη ημέρα της διάσκεψης της Ομάδας των Οκτώ οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας

    Υπέρ του αφοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο δεσμεύτηκαν χθες οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών, στη διμερή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), που πραγματοποιείται στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας.

    "Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι έτοιμες να ανανεώσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας όσον αφορά πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν και άλλα κράτη", αναφέρουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από τη συνάντησή τους στην Οκινάουα. Οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και για να τεθεί σύντομα σε ισχύ η συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Η Ρωσία αντιτίθεται στο αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), το οποίο θα αποτελούσε σύμφωνα με τη Μόσχα παραβίαση της αμερικανο-ρωσικής συνθήκης περί αντιβαλλιστικών πυραύλων (ABM).

    Η Ρωσία προτείνει στους Αμερικανούς την κοινή ανάπτυξη ενός παρόμοιου συστήματος άμυνας για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Εξ άλλου, σε συνέντευξη που έδωσε από την Οκινάουα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης ενός εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συμμερίζεται τη θέση αυτή της Γαλλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

    [03] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από βουλευτές της Α' και Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής συγκεντρώθηκε σήμερα στη γέφυρα της Ποτίδαιας.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. πραγματοποίησαν συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις των έργων που αφορούν στη διαπλάτυνση της γέφυρας, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

    [04] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Πέθανε χθες στην Αφυτο της Χαλκιδικής, όπου διέμενε με την οικογένειά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΠΓΔΜ Πάνε Βέλεφ.

    Ο 39χρονος Πάνε Βέλεφ αισθάνθηκε αδιαθεσία, έχασε τις αισθήσεις του και αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Στη συνέχεια η σωρός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής που έγινε στο νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα ο θάνατός του οφείλεται σε μεσοκοιλιακό έμφραγμα του μυοκαρδίου

    [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (18:18 UTC+2)

    Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα του πλοίου "Philia" του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης θα χρησιμοποιήσουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού για να εντοπίσουν το σημείο που βυθίστηκε το τετραθέσιο αεροπλάνο πριν από 4 μέρες μετά την αναγκαστική προσθαλάσσωσή του κοντά στο νησί Ντία βόρεια του Ηρακλείου.

    Το σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης ξεκίνησε από το λιμάνι του Ηρακλείου για να ερευνήσει τη θαλάσσια περιοχή όπου έπεσε το αεροσκάφος και όπως φαίνεται έχει πάρει μαζί του στο βυθό τον πιλότο Νεκτάριο Μαρκογιαννάκη και την Πελαγία Βιράκη.

    Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών και τονίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και δεδομένα που πήραν από τον πύργο ελέγχου υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά το βάθος που βρίσκεται το σκάφος. Αναφέρουν ακόμη ότι αν το αεροπλάνο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος ο εντοπισμός του με το Sonnar Scanner θα είναι πιο δύσκολος, καθώς και ότι το σημείο που έγινε η προσθαλάσσωση και το σημείο που μπορεί να βρίσκεται σήμερα λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων μπορεί να απέχουν πάρα πολύ.

    [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (17:42 UTC+2)

    "Θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους αλληλοσεβόμενοι όμως τους διακριτούς τους ρόλους", επισήμανε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, ο οποίος έκανε λόγο για "Καίσαρες" αφήνοντας αιχμές εναντίον της κυβέρνησης.

    "Ο λόγος ο δικός μας είναι πάντοτε συνεκτικός και όχι δικαστικός, λόγος καταλαγής και όχι όξυνσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να κινούμεθα. Η Πολιτεία δεν αντιπαρατίθεται και δεν αντιδικεί. Σέβεται το θεσμό της Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι να σεβόμαστε το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της χώρας", δήλωσε χθες ο κ. Ρέππας.

    "Ουδείς μπορεί να παρακινεί οποιονδήποτε άλλον σε ανυπακοή προς το Σύνταγμα και τους νόμους".

    Στο κ. Θεόκλητο απάντησε και ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της κριτικής του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος.

    "Γίνεται ένας διάλογος δημόσιος. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να μιλάει ελεύθερα και να εκφράζει την άποψή του. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας, είναι ένας σημαντικός διανοούμενος και ελπίζω ο διάλογος να οδηγήσει σε μία συμφωνημένη και αποδεκτή από όλους λύση. Πέραν των ταυτοτήτων. Οι ταυτότητες έχουν λήξει", υπογράμμισε.

    [07] ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:27 UTC+2)

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε τελικά μετά τη σημερινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη όπως ο Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης μεταβεί στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα επαναρχίσουν εκεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εξηγώντας την απόφαση αυτή, με την οποία αναιρείται η απόφαση που είχε ληφθεί για μη εκπροσώπηση του Κινήματος στη Γενεύη μετά την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει στη γραπτή του δήλωση ότι θα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, "η ορθή απόφαση για λόγους εθνικού συμφέροντος ανεξάρτητα από πικρίες και το επιβεβλημένο καθήκον είναι η παρουσία μας και η συμμετοχή μας εις οτιδήποτε θα πρόκειται να συμβαίνει στη Γενεύη".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΟΙ ΕΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:25 UTC+2)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα μεταβούν στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "η εξέλιξη με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ασφαλώς δημιουργούσε μια θλιβερή κατάσταση σε μια φάση χρονική που οι αρχηγοί των κομμάτων ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και δεν υπήρχε δυνατότητα διαβουλεύσεων".

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι προέκυπτε "ένα πρόβλημα με το να αφήνεται το ενδεχόμενο της μη ενημέρωσης στη Γενεύη", αλλά επεσήμανε ότι "η διορθωτική απάντηση που ήρθε μέσα από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διευκρίνηση που τίθεται θεωρούμε ότι παραμερίζει το όποιο θέμα ευθιξίας και δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα μας να ακολουθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παραστεί στη Γενεύη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [09] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:23 UTC+2)

    Το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Γενεύη για τη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά αναμένουν μιαν ανάκληση από τον Πρόεδρο των όσων ελέχθησαν για πιθανές διαρροές προς τον Τύπο από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο και αναμένει από τον Πρόεδρο Κληρίδη "να βρει τον τρόπο να ανακαλέσει".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [10] ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:21 UTC+2)

    Το ΔΗΚΟ δεν θα αποστείλει εκπρόσωπό του στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Κωνσταντίνου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και ιδιαίτερα η παράγραφος στην οποία αναφέρει ότι προβληματίζεται εάν θα ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συνιστά πρωτοφανή πρόκληση και προσβολή, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σηκώνει στους ώμους του τη βαρύτατη ευθύνη μιας πολύ πιθανής αχρήστευσης του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:19 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εν όψει των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών μετά την αποστολή της χθεσινής επιστολής του, διευκρινίζει ότι η επιστολή δεν εστάλη μόνο στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά προς όλους εκείνους οι οποίοι συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι πρόθεσή του δεν ήταν να θίξει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ούτε και να σταματήσει την ενημέρωσή τους, αλλά να υπερτονίσει την αναγκαιότητα τήρησης του εμπάργκο για λόγους τους οποίους και οι ίδιοι χωρίς αμφιβολία κατανοούν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [12] ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΟΙ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΙ Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:15 UTC+2)

    Εφθασαν σήμερα στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, για τη συνέχιση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Τον κ. Κασουλίδη συνοδεύουν ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΞ Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού Τάσος Τζιωνής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [13] Η G8 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:13 UTC+2)

    Η Ομάδα των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) καλεί τα δύο μέρη στην Κύπρο "να εκμεταλλευτούν την ιστορική ευκαιρία που υπάρχει τώρα για εντατικοποίηση των συνομιλιών σε μια προσπάθεια να πετύχουν τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για να φθάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή λύση που να προστατεύει τα θεμελιώδη συμφέροντα και των δυο μερών σε μια ενωμένη Κύπρο, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Σε δήλωση της για περιφερειακά θέματα που εξεδόθη στα πλαίσια της ετήσιας σύσκεψής της που πραγματοποιείται στη Ιαπωνία, η Ομάδα των Οκτώ εκφράζει την ελπίδα ότι θα σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στον τρέχοντα γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό και κατά τους επόμενους μήνες, και σημειώνει ότι "η αποτυχία των δυο μερών για επίλυση των διαφορών τους και τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου παραμένει ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας για μας".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:10 UTC+2)

    Αύριο Κυριακή θα αναχωρήσει για τη Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την αντιπροσωπεία του, προκειμένου να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Στην αντιπροσωπεία, όπως γράφει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος, συμμετέχουν ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς και παρουσιαζόμενοι ως κατέχοντες διάφορους θώκους του ψευδοκράτους Εργκούν Ολγκιού, Οσμάν Ερτούγκ, Ρεσάτ Τσακλάρ, Νετσατί Μουνίρ Ερτεκούν, Μουμτάρ Σοϊσάλ και Μουσταφά Εβράν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2000 (16:07 UTC+2)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Βασίλ Γκότζεφ.

    Κατά την παραμονή της στο νησί, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου, και τον Πρόεδρο και μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 2000 (15:22 UTC+2)

    Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν, χθες, τουλάχιστον 18 ανθρώπους που έχουν σχέση με τη σιιτική, αντι-ισραηλινή οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ύστερα από επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις στην πόλη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι συλληφθέντες είχαν εμπλακεί σε ξέπλυμα χρημάτων, λαθρεμπόριο τσιγάρων, παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης και απόπειρες δωροδοκίας.

    [17] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΒΓΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (15:22 UTC+2)

    Πυροβολισμοί αναστάτωσαν τα ξημερώματα τα Άνω Πατήσια, στη συμβολή των οδών Ηρακλείου και Ματσούκα. Ο περιπτεριούχος Γιώργος Βουρλής πυροβόλησε με καραμπίνα και τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι τον 26χρονο Παναγιώτη Φαλτσέα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο Φαλτσέας διεκομίσθη στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ για τις πρώτες βοήθειες. Οι δύο άνδρες, πριν το επεισόδιο, συζητούσαν φιλικά στο περίπτερο.

    [18] ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (15:22 UTC+2)

    Θρασύτατη ληστεία στις 8 το πρωί, στην οδό Σαμαρά 5 στα Κάτω Πατήσια. Δύο νεαροί που επέβαιναν σε μηχανάκι, έριξαν αναισθητικό σπρέι στην 60χρονη Φρειδερίκη Πισκοπάνη και της άρπαξαν τσάντα με 10 εκατομμύρια δραχμές που προορίζονταν για μισθοδοσία προσωπικού στην εταιρία που εργαζόταν.

    [19] ΚΥΚΛΏΜΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (15:18 UTC+2)

    Εικοσιεπτά λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, κρατούσε κλεισμένους σε διάφορα σπίτια στην περιοχή του Κολωνού, κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών που εντόπισαν οι αρχές. Συνελήφθη ο Μωχάμεντ Ρέαζ από το Πακιστάν, μέλος του κυκλώματος που έφερνε τους λαθρομετανάστες από την Τουρκία μέσω Έβρου με φορτηγά και για κάθε έναν, κέρδιζε 1000 δολάρια.

    [20] ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (15:17 UTC+2)

    Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, μάλιστα είναι σε καλύτερη θέση άπό τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ 98,7" ο επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Μυλόπουλος.

    " Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι διαχείρησης των υδάτινων πόρων", είπε ο κ. Μυλόπουλος ενώ ειδικά για το πρόβλημα λειψυδρίας στα νησιά τους θερινούς μήνες, το απέδωσε στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

    [21] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (15:17 UTC+2)

    Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της αισχροκέρδειας, η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη μιλώντας στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ 98,7". Η κ. Αποστολάκη, ανέφερε ότι η παρέμβαση του υπουργείου για τις τιμές των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών απέδωσε και ήδη στα αεροδρόμια από χθες τα προιόντα πωλούνται στις ενδεικτικές τιμές ενώ το ίδιο επιχειρείται και για τα πλοία, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.

    [22] ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2000 (15:15 UTC+2)

    Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εξουσία" ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα που στρέφονται ακόμη και κατά της ζωής του. Παράλληλα, δεν διστάζει ακόμη μία φορά να εκφράσει τις αντιρρήσεις για τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου στο θέμα των ταυτοτήτων.

    "Για το ότι υπάρχουν 'χαλκεία' και 'μαγειρεία' δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά εγώ δεν φοβάμαι τίποτα" δήλωσε ο Ζακύνθου Χρυσόστομος και προσέθεσε: "Τελευταία, δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα για τις θέσεις μου, τα οποία στρέφονται ακόμη και κατά της ζωής μου".

    Αναφερόμενος στην άρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκε η συνάντηση "εκβιαστικό" και σχολίασε ότι "πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δεν δέχτηκε. Δεν θέτεις στον πρωθυπουργό το δίλημμα 'ή μας δέχεσαι τώρα ή ποτέ'".

    Με αφορμή την αναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, ο μητροπολίτης Ζακύνθου δήλωσε ότι "ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να πάει στη συνάντηση και να 'λιώσει τον πάγο' με τον πρωθυπουργό".

    Σκιαγραφώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται ο Αρχιεπίσκοπος, επισήμανε ότι "δεν μπορεί να είναι ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Ιεράρχης κρινόμενος όπως ο πολιτικός. Γι' αυτό δεν έχει δικαίωμα να λέει όσα λέει ο Αρχιερεύς. Εχει παρέμβαση, έχει προσφορά, αλλά δεν έχει πολιτικό λόγο και δεν κάνει πολιτικά τερτίπια".

    Οσον αφορά στις λαοσυνάξεις και στο αν η Εκκλησία θα έπρεπε να είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε: "Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει η προσφυγή στο ΣτΕ. Είναι το νόμιμο όπλο, αν νομίζει κανείς ότι αδικείται, αλλά δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει οι λαοσυνάξεις και οι υπογραφές".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 July 2000 - 20:47:08 UTC