Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΦΟΡΗΤΟΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [03] ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΛΥΠΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΕΡΜΠΑΚΑΝ
  • [06] ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΒΑΝΑΥΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [08] Ο IRA ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [09] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [10] ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
  • [12] ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΑΜΑΣΚΟΥ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [13] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ
  • [14] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [16] ΑΝΑΝ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [18] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΪΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [19] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [20] ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [21] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
  • [23] 320 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

  • [01] ΑΦΟΡΗΤΟΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2000 (12:34 UTC+2)

    Καμίνι και σήμερα χώρα μας. Η κατάσταση είναι αφόρητη αφού ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές έχει εκτιναχτεί στους 42 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο θα σημαδέψει τους 40 βαθμούς και σε συνδυασμό με την άπνοια και την υγρασία η κατάσταση είναι αφόρητη. Χθες ο δείκτης δυσφορίας ξεπέρασε τους 30, ενώ ο φυσιολογικός είναι 26 και η υγρασία άγγιξε το 50%.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αύριο αναμένεται και νέα άνοδο της θερμοκρασίας και θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς.

    Πτώση αναμένεται από την Παρασκευή όπου και πάλι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 με 39 βαθμούς.

    Την Κυριακή όμως και τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει και πάλι στους 41 και 42 βαθμούς. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει από την Τετάρτη όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι και η θερμοκρασία θα επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

    Στο μεταξύ, ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είχαμε χθες σε όλη τη χώρα λόγω της χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ κάνουν έκκληση να μην υπερφορτώνεται το δίκτυο τις ώρες αιχμής από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη δήλωσε ότι κανένας άρρωστος δεν κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίας μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Με εγκύκλιο του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, αντίθετα, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να εξυπηρετήσουν όσους πολίτες έχουν ανάγκη.

    Εξαίρεση αποτελούν όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο οι οποίοι μπορούν να αποχωρίσουν με την άδεια του προϊσταμένου τους εφόσον αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας.

    Σύμφωνα με νεότερη πρόβλεψη της ΕΜΥ αύριο η Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο θα έχουν 44 βαθμούς Κελσίου.

    Το υπουργείου Εσωτερικών, οι νομαρχίες, οι δήμοι και τα νοσοκομεία έχουν παραχωρήσει κλιματιζόμενες αίθουσες και μπορούν όσοι πολίτες θέλουν να βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο δροσιάς.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (09:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσω Παπανδρέου

    Συνεχίζει η εκκλησία τις κινητοποιήσεις της για το θέμα των ταυτοτήτων. Σήμερα συνέρχονται οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Δημητριάδος και Καισαριανής για να αποφασίσουν για τη διαδικασία συλλογής υπογραφών.

    Χθες βράδυ αντάλλαξαν χειραψία στην αμερικανική πρεσβεία για την εθνική μέρα ανεξαρτησίας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο.

    Στο μεταξύ, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η επεξεργασία της πρότασης νόμου της ΝΔ για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ αντισυνταγματική και κάλεσε την Ιεραρχία αν επιθυμεί ομολογία πίστης να εκδώσει δικό της έγγραφο. Σημείωσε ότι η αστυνομία δεν έχει τη δικαιοδοσία να πιστοποιεί ποιος είναι ορθόδοξος χριστιανός.

    Η κ.Παπανδρέου μίλησε για αυτόκλητους σωτήρες και συνομιλητές του Θεού και κατηγόρησε μέρος της Ιεραρχίας ότι επιθυμεί να αποκτήσει κοσμική εξουσία και να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα.

    Η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από τεχνάσματα ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Βύρως Πολύδωρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μία κάνει επίδειξη ισχύος και από την άλλη επιδεικνύει δειλία με το να μη φέρνει το θέμα στη Βουλή.

    Ο Αντώνης Σκυλάκος του ΚΚΕ διερωτήθηκε γιατί την ώρα που υπάρχουν τόσο σοβαρά θέματα ένα τέτοιο μικρής σημασίας θέμα έχει γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων τους τελευταίους μήνες. Υποστήριξε ότι λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι δύο πλευρές.

    Η πρόταση της ΝΔ ρίχνει λάδι στη φωτιά είπε η Μαρία Δαμανάκη και εξέφρασε την άποψη ότι η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος είναι η χειρότερη λύση περισσότερο από τις λαοσυνάξεις και οτιδήποτε άλλο.

    [03] ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (10:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου, από τα ΝΕΑ.

    Νέες πιέσεις από αμερικανικής πλευράς με επίκεντρο την τρομοκρατία και δικαιολογία την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μετά το περιοδικό "Time" τη σκυτάλη πήρε η εφημερίδα "Wall Street Journal" που υποστηρίζει ότι ορισμένοι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να ανατεθούν οι αγώνες του 2004 σε άλλη χώρα.

    Για να ενισχύσει μάλιστα την άποψη αυτή επικαλείται δήλωση του πρώην διευθυντή της CIA, Τζέιμς Γούσλεϊ, ότι οι χορηγοί στέλνουν τους ανθρώπους τους στο στόμα του λύκου. Ο Γούσλεϊ φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να δολοφονηθεί κάποιος στην πορεία προς τους αγώνες είναι πολύ μεγάλη.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Eντονη ανησυχία για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μπει στη χώρα στον πολύ σκληρό πυρήνα, στο πολιτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    "Εάν τη βάλουν - δεν είναι καθόλου βέβαιο - όμως, θα είναι ακριβώς, γιατί θέλουν να αναθέσουν στην Ελλάδα ένα ακόμη πιο άσχημο ρόλο παίκτη στα πράγματα των Βαλκανίων και ευρύτερα στη Μεσόγειο, πράγμα που θα πάρει μπόρα και το παλαιστινιακό και οπωσδήποτε το Κυπριακό", τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ σε δηλώσεις της μετά συνάντηση.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θέλει την Ελλάδα βεβαίως πρωταγωνιστή στην περιοχή, αλλά πρωταγωνιστή σε έναν αγώνα εναντίον της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, της ιμπεριαλιστικής πράξης πραγμάτων.

    Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όσο προχωράει η τυπική και ενδεχομένως φαινομενική συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλο και πιο πολύ έρχεται κοντά η λύση της συνομοσπονδίας, η λύση της διχοτόμησης, είπε.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι όσο πιο πολύ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται να απλώσει τα πλοκάμια ευρύτερα και να παίξει δήθεν ειρηνευτικό ρόλο, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι φόβοι ότι η ανακήρυξη του παλαιστινιακού κράτους δεν θα έρθει ποτέ.

    Για την κατάσταση στα Βαλκάνια η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι γίνεται μία προσπάθεια πλήρους ισοπέδωσης των Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται μόνο να επιβάλλει στο εσωτερικό των βαλκανικών χωρών οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να έχει ολοκληρωμένα κράτη - προτεκτοράτα αδιαφορώντας αν αυτό συνοδευτεί από νέες αλλαγές συνόρων και νέες εστίες στην περιοχή.

    Επισήμανε ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα οράματα της μεγάλης Αλβανίας είναι παρόντα, γιατί η αλβανική ηγεσία παίζει πάρα πολύ καλά τα παιχνίδια της Ε.Ε. και τις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να επιχειρηθεί και να αντιμετωπιστεί και η γνωστή εκκρεμότητα με τη γειτονική ΠΓΔΜ που βρίσκεται, όπως είπε, σε πορεία αποσταθεροποίησης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ονόματος με λύση που να διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας μας και τη γεωγραφική διάσταση της όποιας ονομασίας πάρει το γειτονικό κράτος στο βαθμό που εμπεριέχει και έναν όρο "Μακεδονία", "Μακεδονικό".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μία πολύ μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά το Κυπριακό.

    "Εδώ και χρόνια ισχυρίζεται, προβάλλει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κινητικότητα και σε καλό δρόμο, ότι θα έρθει με μία αμερικανική πρωτοβουλία, θα έρθει μία δυτικοευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα το λύσει, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κυπριακό πάει από το κακό στο χειρότερο και το Ελσίνκι έδωσε ένα γερό χτύπημα στην όποια ελπίδα υπήρχε για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού", είπε.

    Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το "Α" και το "Ω" ευθύνης απέναντι σε ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κύπρος, έχει όμως ουσιαστική ευθύνη, διότι κατέληξε τελικά να συνδέσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το κυπριακό με έναν τέτοιο τρόπο που το Κυπριακό θα ενταφιαστεί.

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι η συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν πολύ αναλυτική και εφ' όλης της ύλης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    [05] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΛΥΠΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Αγκυρα, 5 Ιουλίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του τουρκικού εφετείου να επικυρώσει την ποινή φυλάκισης κατά του ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, που του είχε επιβληθεί εξαιτίας κατηγορίων για υποκίνηση φυλετικού και θρησκευτικού μίσους.

    Ο Ετζεβίτ υποστήριξε πως αν και σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, λυπάται για το γεγονός ότι ο Ερμπακάν θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, αλλά θα του απαγορευτεί η ανάμειξη στην πολιτική ζωή της χώρας.

    [06] ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 5 Ιουλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Στις 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές της ΠΓΔΜ, για δεύτερη φορά από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, το 1991, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές θα αναδείξουν τα ποσοστά προτίμησης προς τα κόμματα, μετά τις πολιτικές αλλαγές που επήλθαν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1998, όταν η τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού - VMRO, DA, DPA - ανέλαβε την εξουσία από τους Σοσιαλδημοκράτες.

    [07] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΒΑΝΑΥΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Για βάναυση προσβολή του Κοινοβουλίου από τον υπουργό Μεταφορών έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας.

    Σε δήλωσή του ο κ. Σιούφας τόνισε ότι "ο εκσυγχρονιστής υπουργός έφερε σήμερα στην επιτροπή των ΔΕΚΟ για ακρόαση και παροχή γνώμης διορισμού το νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΣΕ, ο οποίος όμως, όπως αποκάλυψαν οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην Επιτροπή είχε ήδη διορισθεί και είχε αναλάβει και ασκούσε ουσιαστικά τα καθήκοντά του στον ΟΣΕ".

    "Ελπίζαμε ότι ο πρωθυπουργός όταν θα επληροφορείτο το περιστατικό της βάναυσης προσβολής του Κοινοβουλίου από τον υπουργό Μεταφορών, θα τον απέπεμπε από την κυβέρνηση", σημείωσε ο κ. Σιούφας.

    Επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοφανή προσβολή του Κοινοβουλίου, του προέδρου της Επιτροπής, που είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και των βουλευτών - μελών της επιτροπής των ΔΕΚΟ, η οποία δεν διορθώνεται με την ανάκληση του διορισμού και τον επαναδιορισμό του.

    "Ο υπουργός αφού δεν τον έπαυσε ο πρωθυπουργός του, οφείλει ο ίδιος τώρα να παραιτηθεί για την επιχείρηση εξαπάτησης της Βουλής", κατέληξε.

    [08] Ο IRA ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Δουβλίνο, 5 Ιουλίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο επικεφαλής των αγγλοϊρλανδικών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας κ. Ρέι Μπάσετ, στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε προς τους Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα ότι μια από τις δύο προτεραιότητες της κυβέρνησής του εκτός από την οικονομία, η δεύτερη είναι τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Βόρεια Ιρλανδία.Τα χαρακτήρισε ως μία διαμάχη μεταξύ των δύο κοινοτήτων που αισθάνονται ότι έχουν διαφορετική ταυτότητα. Συνέχισε λέγοντας ότι το 1998 οι κυβερνήσεις Αγγλίας και Ιρλανδίας συνίψαν συμφωνία η οποία ονομάσθηκε "Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής".

    Η συμφωνία αυτή ορίζει πώς πρέπει να κυβερνάται η Βόρεια Ιρλανδία, όπου συμβιώνουν δύο διαφορετικές κοινότητες, οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν ισότιμα. Η συμφωνία επίσης ορίζει ότι εξαρτάται από το λαό της Βόρειας Ιρλανδίας αν το τμήμα αυτό θα διοικείται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή κάποτε θα γίνει τμήμα της Ιρλανδίας. Προβλέπεται, είπε ο κ. Μπάσετ, η δυνατότητα δημοψηφίσματος κάθε επτά χρόνια. Στη συμφωνία υπάρχουν μια σειρά όροι όπως ότι πρέπει στην κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας οι δύο κοινότητες νάναι ισότιμες, ανεξαρτήτως της χώρας που κυβερνά.

    Δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί αυτή η συμφωνία και ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν σκηνές βίας στο Μπέλφαστ. Πάντως η απόφαση των δύο κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ιρλανδίας είναι να υλοποιηθεί η συμφωνία.

    Το 1998, στο δημοψήφισμα που έγινε για τη "Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής" το 71% ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα σημαντικό, το οποίο παραμένει και είναι το πρόβλημα της αρχών ασφαλείας και των παραστρατιωτικών όπλων.

    Η αστυνομία και ο στρατός, είπε, ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους ο επικεφαλής των αγγλοϊρλανδικών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας κ. Ρέι Μπάσετ, εκπροσωπούν μόνο την προτεσταντική κοινότητα και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Στο βρετανικό κοινοβούλιο ήδη γίνεται επεξεργασία για αλλαγές στη στρατιωτική αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία ώστε κατά 50% να εκπροσωπούνται οι προτεστάντες και οι καθολικοί.

    Στόχος είναι όλα τα όπλα των παραστρατιωτικών οργανώσεων να υπάρχουν μόνο στην κατοχή ενός νομίμου σώματος. Το πρόβλημα το οποίο παραμένει είναι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και τα όπλα. Αυτή τη στιγμή, τη Βόρεια Ιρλανδία κυβερνά η Βρετανία, είπε ο κ. Μπάσετ, αλλά υπάρχει και μια πανιρλανδική διάσταση. Υπάρχει το Συμβούλιο Βορράς και Νότος.

    Πάντως, δήλωσε ότι: Πρώτον τα επίπεδα βίας στη Βόρεια Ιρλανδία τώρα είναι πολύ χαμηλότερα. Δεύτερον ότι έπειτα από κάθε εμφύλιο υπάρχουν αυτοί που διαφωνούν, και τέτοιες ομάδες υπάρχουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Τρίτον ότι οι κυριώτερες ομάδες της Βορείου Ιρλανδίας έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία κι αυτό καθιστά πολύ ευκολότερο το έργο.

    Το μεγαλύτερο μέρος των όπλων είναι υπό τον έλεγχο των παραστρατιωτικών οργανώσεων και βρίσκεται σε μεγάλες αποθήκες, δεν έχουν διασκοσπισθεί στα χέρια του βορειοϊρλανδικού λαού.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Μπάσετ για το αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον μετά το '98 έχει κάνει άλλη παρέμβαση για το βορειοϊρλανδικό, απάντησε ως εξής: "Με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Κλίντον έχουμε πολύ τακτική επαφή, όπως και με την αμερικάνικη κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Κλίντον σε μόνιμη βάση μιλάει με τους κυριώτερους παράγοντες του βορειοϊρλανδικού ζητήματος. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η οικογένειά του έχει ιρλανδική καταγωγή".

    [09] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (20:35 UTC+2)

    "Η επιστολή της Βάσως Παπανδρέου προς τον Αρχιεπίσκοπο - την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ιερά Αρχιεπισκοπή - εκθέτει τόσο την ίδια όσο και το σύνολο της κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση εξαπατούσε και ενέπαιζε την εκκλησία προεκλογικά, καθώς διαβεβαίωνε ότι η απόφαση για την ανανέωση των δελτίων ταυτότητας έχει σκοπό να "γίνουν περισσότερο εύχρηστα και ανθεκτικά" και "όχι να έρθουν σε αντίθεση με το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων".

    Παράλληλα, υποστήριζε ότι το υπουργείο θα έχει διάλογο με την εκκλησία, της οποίας τις απόψεις θα λάβει υπόψη του, αλλά μετά τις εκλογές ανέβαλε την έκδοση των ταυτοτήτων.

    [10] ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Καβάλα, 5 Ιουλίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Εικοσάχρονος Αλβανός αναζητείται από την ασφάλεια Καβάλας, με την κατηγορία ότι διακινεί σε τοξικομανείς ποσότητες ναρκωτικών.

    Πρόκειται για τον Γκεοργιάν Κούρτι, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει την ώρα που ο αστυνομικός της δίωξης - που εμφανίστηκε ως αγοραστής - προσπαθούσε να τον παγιδεύσει. Προτού συναντηθεί ο Αλβανός με τον αστυνομικό, ο αλλοδαπός πρόλαβε και πούλησε περίπου 200 γραμμάρια χασίς σε δύο ανηλίκους τοξικομανείς, οι οποίοι συνελήφθησαν. Ο ίδιος αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι στην περιοχή βρισκόταν κρυμμένοι αστυνομικοί με πολιτικά και κατάφερε να διαφύγει.

    Αντίθετα με τον Αλβανό, ο 20χρονος Κώστας Καραστέτζης, από τον οικισμό Αγιο Λουκά Καβάλας, δεν κατάλαβε ότι ο άγνωστος υποψήφιος άντρας που ζήτησε να αγοράσει ναρκωτικά ήταν αστυνομικός της ασφαλειας και έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο νεαρός παρέδωσε στον αστυνομικό 360 γραμμάρια χασίς και συνελήφθη επ' αυτοφώρω την ώρα που εισέπραττε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός Μητρώου Επιλέξιμων Εργων για το Νομό Πέλλας με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη του Νομού από τα κοινοτικά προγράμματα, εθνικά και τομεακά των υπουργείων, το Γ' Κ.Π.Σ. και όλες τις πιθανές πηγές πιστώσεων, κατέληξαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, οι 11 Δήμαρχοι και ο Νομάρχης Πέλλας στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για τα αναπτυξιακά έργα του Νομού.

    Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και με τους υπόλοιπους 15 Νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Η διαδικασία των συσκέψεων με σκοπό την κατάρτιση Μητρώων Επιλέξιμων Εργων για τους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του φθινοπώρου.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης οι συσκέψεις έχουν στόχο την επικαιροποίηση των σχεδίων ανάπτυξης σε κάθε Νομό με κατεύθυνση τις συγκεκριμένες προτάσεις του Γ' Κ.Π.Σ., αλλά και να γίνουν πιο συστηματικές οι προσεγγίσεις για επιλέξιμα έργα, τα οποία εντάσσονται στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.

    "Το σχέδιο ανάπτυξης το οποίο προσεγγίζουμε αφορά το σύνολο της Β. Ελλάδας, τη δίκαιη και ωφέλιμη κατανομή των πόρων και την καταγραφή των πιθανών πηγών χρηματοδότησης που μπορούν να βοηθήσουν αυτή την ανάπτυξη", είπε και τόνισε ότι η ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο, δεν είναι μία βιομηχανία δημοσίων σχέσεων.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι τα περιφερειακά προγράμματα τα οποία θα εφαρμοστούν στη χώρα τα επόμενα 4 - 6 χρόνια, μέχρι το 2006 θα πρέπει να έχουν ως κοινό παρανομαστή την ισόρροπη ανάπτυξη και ότι στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συνεργάζεται με όλους τους Νομούς, με όλους τους Δημάρχους σε όλες τις Περιφέρειες.

    Αναφορικά με τα επιλέξιμα έργα για το Νομό Πέλλας είπε ότι ξεκινούν από την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού από τα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης μέχρι τα όρια του Νομού Φλώρινας και αφορούν τις συνδέσεις των περιοχών του Νομού με το κεντρικό δίκτυο.

    Οπως πρόσθεσε αφορούν τη δίοδο προς το Βορρά, καθώς ο Νομός Πέλλας είναι ο Νομός με τις περισσότερες αφύλακτες διαβάσεις χωρίς επίσημη δίοδο προς το Βορρά. Είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο διαβαλκανικής σημασίας.

    Είπε ακόμη ότι στα επιλέξιμα έργα του Νομού Πέλλας περιλαμβάνονται η βιομηχανική ανάπτυξη του Νομού, η τουριστική ανάπτυξη με νέες δράσεις που ξεκινούν από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλάν μέχρι την Πέλλα, μέχρι την περιοχή του Λουδία και του Παϊκου στην περιοχή των Γιαννιτσών, θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, αντιπλημμυρικά έργα.

    Ο κ. Πασχαλίδης παρατήρησε ότι όταν γίνεται λόγος για ανάπτυξη σε ένα Νομό, όπως είναι ο Νομός Πέλλας και για ανάπτυξη σε κάθε Νομό της Βόρειας Ελλάδας, όπως λέμε "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", έτσι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι και η Β. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη".

    [12] ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΑΜΑΣΚΟΥ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Δαμασκός, 5 Ιουλίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Νέα σιδηροδρομική γραμμή 1.500 χιλιομέτρων, η οποία συνδέει τη Δαμασκό με τη Κωνσταντινούπολη τέθηκε χθες σε λειτουργία.

    Η γραμμή θα λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα και θα επιτρέπει στους επιβάτες να ταξιδεύουν μεταξύ των δυο πόλεων για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1918.

    Εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρίας δήλωσε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον εμπορικό και τουριστικό τομέα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε αντιπαράθεση, εξαιτίας της διαμονής του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στη Συρία πριν δυο χρόνια, αλλά και των διαφορών τους για τα νερά των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη.

    Ε.Ρ.

    [13] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που θα διοργανώσει η Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Wall Street Journal", που υποστηρίζει ότι ορισμένοι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να ανατεθούν οι αγώνες του 2004 σε άλλη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συμφέροντα και διευκρίνισε ότι η άποψη που εκφράζει η εφημερίδα δεν είναι και η επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης.

    "Βεβαίως υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, αυτό της τρομοκρατίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν το συνδέουμε εμείς με τους Ολυμπιακούς Αγώνες", είπε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" και πρόσθεσε: "Εχουμε διοργανώσει από τους μεγαλύτερους αγώνες που γίνονται διεθνώς, όπως είναι του στίβου, αλλά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχει υπάρξει απόλυτη ασφάλεια και απόλυτα καλή οργάνωση. Αρα λοιπόν δεν μπορεί να πει κανείς σε σχέση με το δικό μας παρελθόν, με τη δική μας παράδοση, ότι υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αυθαίρετη τη σύνδεση του θέματος της ασφάλειας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη που επιδιώκει να λύσει το θέμα της τρομοκρατίας.

    Σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πολιτική λύση, πράγμα που, όμως, προσκρούει στην άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης. "Από εκεί και πέρα είναι υπόθεση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει τις προσφυγές των πολιτών που μπορούν να φτάσουν ακόμα και σε κατασχέσεις", πρόσθεσε.

    [14] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 5 Ιουλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Εφεδρος αξιωματικός και δεκανέας τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε έξω από την Αλεξανδρούπολη, όταν το στρατιωτικό φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε κολώνα φωτισμού.

    Πρόκειται για το δόκιμο - έφεδρο αξιωματικό Γιώργο Καραμήτσο, συνοδό στο φορτηγό που οδηγούσε ο δεκανέας Βασίλης Βασιλείου. Σύμφωνα με την τροχαία, το φορτηγό - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - χτύπησε στην κολώνα και στη συέχεια ανατράπηκε.

    Οι δύο τραυματίες, που υπηρετούν σε μονάδα στην περιοχή Εβρου, διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλη Βαλασόπουλο, θα συναντηθεί αύριο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων της πόλης που έχουν ενταχθεί στο Γ' Κ.Π.Σ. και στο Ε.Π.Τ.Α.

    Ο κ. Βαλασόπουλος για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ανταποδίδοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στην Περιφέρεια.

    [16] ΑΝΑΝ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Βελιγράδι, 5 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο να μετατραπεί το Κοσσυφοπέδιο σε καθαρή εθνικιστική περιοχή απέκλεισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι η διεθνής κοινότητα ενεπλάκη στον πόλεμο όχι για να προστατεύσει τα συμφέροντα μόνο μίας εθνικής ομάδας - των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο - αλλά εγκατέστησε τις δυνάμεις της για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών και των εθνικοτήτων, υποστηρίζοντας ότι όσοι επιθυμούν να ζήσουν στην επαρχία αυτή θα πρέπει να το καταλάβουν.

    Ο κ. Ανάν εξέφρασε ανησυχίες για το μέλλον των Σέρβων και ζήτησε την επιστροφή όλων των προσφύγων στη περιοχή.

    Ε.Ρ.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ έχει σημαντική ευθύνη να διευθετήσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την προκλητική ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς στα Στροβίλια Αμμοχώστου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ήδη ο κ. Παπανδρέου απέστειλε επιστολή με διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης, προς το Γενικό Γραμματέα αλλά και τα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, ενώ το θέμα θα το θέσει και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε νέα φάση, με δύσκολους χειρισμούς αλλά και ελπίδες και ότι το αγκάθι στις σχέσεις μας με την Τουρκία παραμένει το Κυπριακό.

    Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς με την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι η συνεργασία σε εθνικά ζητήματα, ίσως και με μία κοινή πρωτοβουλία ώστε η εξωτερική πολιτική να είναι πιο αποτελεσματική.

    Οι απόψεις των κομμάτων, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, είναι σημαντικές για τον εμπλουτισμό των θέσεών μας και πρόσθεσε ότι είμαστε σε μια νέα φάση στην Ευρώπη, όπου γίνεται η προσπάθεια ενοποίησής της και οι συζητήσεις για ομοσπονδιοποίησή της την ίδια ώρα που υπάρχουν προβλήματα στα Βαλκάνια, τα οποία βρίσκονται σε πορεία ενοποίησής τους με την Ευρώπη.

    Τέλος, χαρακτήρισε γόνιμη και ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι ένα θετικό δείγμα για τις δυνατότητές τους να συνεργαστούν.

    [18] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΪΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δουβλίνο, 5 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Αναφερόμενη στις συνομιλίες, οι οποίες γίνονται εδώ στο Δουβλίνο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλου, και των συνοδευόντων αυτών μελών της Κυβέρνησης, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα των ελληνοϊρλανδικών συζητήσεων και είπε ότι με την επίσκεψη αυτή άνοιξαν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Ιρλανδίας.

    Είπε συγκεκριμένα στη συνέχεια ότι καταφέραμε να συνεννοηθούμε για μια σειρά ζητήματα και ότι στο θέμα της διακυβερνητικής συμφώνησαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία ότι πρέπει να κλείσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων στη Νίκαια της Γαλλίας τον προσεχή Δεκέμβρη, στη διάρκεια της Τακτικής Συνόδου Κορυφής των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης οι δύο χώρες συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερές στην ανάγκη να έχει κάθε χώρα έναν επίτροπο.

    Η κα Παπαζώη είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του τόσο με τον κ. Στεφανόπουλο όσο και με την ίδια, έθεσε θέμα σεβασμού των αποφάσεων του Ελσίνκι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πλευρά για θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τον επόμενο χρόνο μάλιστα για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας θα επισκεφθεί την Κύπρο και την Μάλτα.

    Τέλος η κα Παπαζώη είπε ότι το Κυπριακό "έγινε αρκετά αντιληπτό στο Δουβλίνο".

    Για το θέμα Κουρουπητού είπε επίσης η κα Παπαζώη ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να συνεργασθεί στενότερα με τη δημόσια διοίκηση, διότι η Ελλάδα είναι η χώρα που με αργότερους ρυθμούς ενσωματώνει το κοινοτικό δίκαιο στο εθνικό δίκαιο. Ξεκινάμε, είπε η κα Παπαζώη, μια συστηματική προσπάθεια συνεργασίας με τα άλλα υπουργεία και επίσης θα ενισχύσουμε τη μόνιμη αντιπροσωπεία μας.

    Στόχος του υπουργείου Εξωτερικών, κατά την κα Παπαζώη, είναι το πώς η ελληνική δημόσια διοίκηση θα έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα γίνει πιο σημαντική η παρουσία μας στα κοινοτικά όργανα.

    Τέλος, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνέλθει τη Δευτέρα και θα ασχοληθεί με την πολιτική στα Βαλκάνια.

    [19] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Δουβλίνο, 5 Ιουλίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονταν στο υποθετικό ενδεχόμενο να κατασχεθούν γερμανικά κτίρια στην Αθήνα για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις Ελλήνων που υπέστησαν ζημιές κατά την Κατοχή, απάντησε ως εξής: "Η λύση του προβλήματος δεν είναι η κατάσχεση. Αν ο στόχος είναι η οικονομική απάντηση, δεν θα την έδιδε η κατάσχεση, γιατί τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα που διεκδικούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς".

    Σημείωσε η κ. Παπαζώη με έμφαση ότι "Η λύση είναι μια συνεννόηση με την φίλη χώρα κι αυτήν την προσπάθεια η Κυβέρνηση την έχει αναλάβει. Δεν έχουμε κάνει συγκεκριμένα διαβήματα".

    Επίσης η κ. Παπαζώη δήλωσε ότι αυτά τα δημοσιεύματα δημιούργησαν ανησυχίες στη Γερμανία και διευκρίνισε ότι κατά την άποψή της "Η κυβέρνηση δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη".

    [20] ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Της Νατάσας θωμά

    "Το πάγωμα της διαδικασίας πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, οι θέσεις της οποίας παραμένουν άκαμπτες και το ζήσαμε αυτές τις μέρες στην Κύπρο, είναι μονόδρομος".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

    "Η Τουρκία δεν έχει κάνει σε τίποτα πίσω από τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της. Οι θέσεις της παραμένουν άκαμπτες. Το ζήσαμε αυτό τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο" τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στη νέα προκλητική ενέργεια των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων με την προώθηση φυλακίων τους στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Στροβίλια Αμμοχώστου.

    "Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να πάρουν θέση για την προσβλητική αυτή συμπεριφορά του Ντενκτάς" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι "κατόπιν αυτού μπαίνουμε στον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό με δυσμενέστερους όρους".

    Επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην ακύρωση των μονομερών διεκδικήσεων της Άγκυρας και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαμόρφωση κλίματος ύφεσης".

    Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου αν με αυτές τις θέσεις συμφωνεί και το ΥΠΕΞ, ο υπουργός Άμυνας απάντησε: "Αυτές είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Για τις θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών ρωτήστε εκεί".

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης άσκησε έντονη κριτική κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στην προκλητική ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς στα Στροβίλια Αμμοχώστου, η οποία -όπως υποστήριξε- αποτελεί στοιχείο εισβολής.

    Ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε εξαιρετικά ήπια την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και τουλάχιστον νωχελή, το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σημείωσε δε ότι όσο παραμένουν οι Τουρκοκύπριοι στις θέσεις που κατέλαβαν, δεν έπρεπε να συμμετάσχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στον τρίτο γύρο συνομιλιών, γιατί δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι συνεχώς ενδίδουμε.

    Απαντώντας ο κ. Τσοχατζόπουλος τόσο στον κ. Αρσένη όσο και στους άλλους βουλευτές που στις τοποθετήσεις τους επέκριναν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό τόνισε: "Δεν κρίναμε σκόπιμο να αναβαθμίσουμε τη σημασία του επεισοδίου και να εμπλακούμε, με μια ανάλογη δική μας κίνηση, σε μια χαμηλής έντασης κρίση που επιδιώκει ο Ντενκτάς. Εμείς προτιμήσαμε να τον αποκαλύψουμε".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι "είναι υποχρέωση της Ελλάδας να καλύψει την άμυνα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας" και πρόσθεσε ότι "εξακολουθεί να ισχύει το "casus belli" έναντι οποιασδήποτε απειλής εναντίον της".

    Κατά τα άλλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων και στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον ομόλογό του της FYROM, προκειμένου να συζητήσουν τους όρους ασφαλείας.

    Ο υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για την κατάσταση που δημιουργείται στο εσωτερικό των Σκοπίων από τον αλβανικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την FYROM έκανε λόγο για ώριμη διπλωματική εξέλιξη, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ονομασία της γείτονος χώρας, είπε ότι αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης ζήτησε να απαιτηθούν από τη χώρα μας ανταλλάγματα σημειώνοντας ότι "λίγη σκληράδα στην εξωτερική μας πολιτική θα μας κάνει καλό".

    Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στην αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από την Αλβανία είπε ότι η αποστολή τους εκεί ολοκληρώθηκε και η συνέχιση της παραμονής τους θα κόστιζε στην Ελλάδα πολύ.

    Πάντως -συμπλήρωσε- αν υπάρξει συμφωνία με τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχισθεί η ελληνική στρατιωτική βοήθεια έμμεσα με την στήριξη των έργων υποδομής που έχουν ξεκινήσει στο Δυρράχιο, στο αεροδρόμιο των Τιράνων και στο στρατιωτικό νοσοκομείο Αργυροκάστρου.

    [21] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Σύντομα θα συσταθεί ειδική επιτροπή προσωπικοτήτων και ειδικών που μέσω διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς θα χαράξει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής.

    Επίσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ στο ΧΑΑ, ενώ υπάρχουν σκέψεις να μετατραπεί σε ΑΕ και ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Minoan Flying Dolphins, η οποία προειδοποιούσε ότι θα υψώσει μη ελληνική σημαία στο πλοίο των γραμμών της Αδριατικής, ως αντίδραση στη ρύθμιση του υπουργείου για την επιβολή διπλών πληρωμάτων, ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν συγκυβερνά, αλλά κυβερνά, και απολογείται μόνο στον ελληνικό λαό».

    [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

    Δουβλίνο, 5 Ιουλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους το απόγευμα σήμερα, είπε για το θέμα της χωματερής Κουρουπητού Χανίων τα εξής: "Δεν είναι η ευτυχέστερη στιγμή μας. Κρίμα να χάνουμε στα σημεία σε επιμέρους ζητήματα".

    [23] 320 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Βερολίνο, 5 Ιουλίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την αποκατάσταση του καταστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δωρητών στο Βερολίνο.

    Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ επεσήμανε ότι ενώ το ποσό "ξεπέρασε τις προσδοκίες" του, δεν είναι αρκετό για να την κάλυψη μέρους των εξόδων της αποκατάστασης της λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα, το οποίο κοστίζει 768 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Φίσερ χαρακτήρισε την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να οργανωθεί τρίτο συνέδριο για να καλυφθούν τα υπόλοιπα έξοδα των επισκευών.

    Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 July 2000 - 18:14:17 UTC